counter
Архів Повернутись назад 11 Січня 2016
11 Січня
Події За добу бойовики 21 раз відкривали вогонь, застосували заборонене озброєння Упродовж минулої доби бойовики 21 раз застосували зброю проти бійців сил антитерористичної операції. За інформацією прес-центру штабу АТО, більше половини таких епізодів зафіксовано в темний час доби. Так, поблизу Донецька бойовики зі стрілецької зброї обстріляли наші позиції сил АТО в районі Опитного й південніше Авдіївки. Під обстріл з такої ж зброї потрапив і один з опорних пунктів у Старогнатівці. Крім того, неподалік Маріуполя бойовики відкрили вогонь з гранатометів та великокаліберних кулеметів по українських позиціях у Широкиному. Українські військові змушені були відкрити вогонь зі стрілецької зброї. «У бік Троїцького, що на кордоні Донецької та Луганської областей, противник здійснив кілька пострілів із забороненого Мінськими домовленостями озброєння танка», - ідеться в повідомленні.
За кордоном У Південній Кореї США привели свої сили в бойову готовність У Південній Кореї сили армії США вже приведено в повну боєготовність. Про це повідомляє агентство Йонхап, передає ВВС. У найвищу ступінь боєготовності сили привели через можливі провокації з боку КНДР. Начальник корейського генштабу генерал Лі Суг-Джин і командувач військами США в Південній Кореї Кьортіс Скапаротті віддали відповідний наказ. Такі заходи було вжито після заяви Північної Кореї про те, що в КНДР пройшли успішні випробування водневої бомби. «Після недавнього випробування КНДР своєї ядерної зброї є висока ймовірність того, що корейські військові продовжать раптові провокації, щоб змінити нинішній розклад сил. Армія Південної Кореї повинна зібратися з силами й перебувати в повній боєготовності, щоб перешкодити подальшим провокаціям з боку КНДР і підтримати мир і стабільність на Корейському півострові», - сказав Лі Суг-Джин.
оформление ленты  Блог: 
Політика Володимир Фесенко Тема конфлікту між Президентом та прем'єром роздувається штучно Президент Петро Порошенко та прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, усупереч розтиражованій у ЗМІ інформації, не мають особистого конфлікту між собою. Чутки про такий конфлікт поширюються штучно, щоб спровокувати кризу. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив політолог, голова центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. «Конфлікту між Президентом та прем'єром немає. Є конфлікт між, скажімо так, командою Саакашвілі та командою прем'єр-міністра. Є також певна напруга між частиною депутатів фракції Блоку Порошенка й деякими людьми з команди Яценюка. Але особистого конфлікту між Президентом Порошенком і прем'єр-міністром Яценюком немає. У ЗМІ говорять багато дурниць: не треба все, що говорять у ЗМІ, вважати за правду. Це не відбиває реального характеру подій. Крім того, тема конфлікту всередині коаліції між Президентом і прем'єр-міністром спеціально, штучно роздувається для провокування кризи в парламенті й дострокових парламентських виборів. Але такі вибори не в інтересах ні прем'єра, ні Президента», - розповів Фесенко. За словами політолога, поки немає жодних правових підстав для перевиборів. Утім, Фесенко зазначає, що коли вони з'являться, то Президент діятиме за ситуацією. «Наразі він (Порошенко. - Ред.) проти. У нього є всі правові можливості та інструменти для того, щоб нейтралізувати ризики й виклики дострокових парламентських виборів. До того ж варто зауважити, що міжнародні союзники також, скажімо так, не в захваті від можливості проведення дострокових парламентських виборів, вони виступають за збереження політичної стабільності в Україні», - підсумував експерт.
Суспільство П'яти учасникам бійки на турбазі в Закарпатті оголосили про підозру Прокуратура Закарпатської області оголосила про підозру п'яти чоловікам, які брали участь у бійці на турбазі у «Драгобраті». Про це повідомили в прес-службі обласної прокуратури. «Прокуратура оголосила підозру у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296 КК України (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, вчинене групою осіб із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень)», - сказано в повідомленні. Нагадаємо, що 10 січня в смт Ясіня в урочищі «Драгобрат» на турбазі відпочинку «Будинок магната» сталася бійка. Чоловіки в камуфляжній формі вчинили бійку з персоналом закладу. Охоронці бази постраждали, отримавши травми, різані рани. Постраждалі є і з боку чоловіків у камуфляжі. Раніше у «Правому секторі» повідомляли про затримання п'ятьох своїх бійців за фактом бійки на турбазі «Драгобрата».
Суспільство Дамбу головного водосховища Севастополя може прорвати Чорноріченське водосховище, яке забезпечує водою 70% мешканців Севастополя, заповнюється рекордно швидко. Якщо воно переповниться, дамбу, яка регулює скидання води в річку Чорна, може прорвати. Про це повідомили на засіданні комісії з ліквідації наслідків НС в окупованому Росією Криму, пише ТАСС. «Потрібно провести експертизу дамби до того, як водосховище буде повне. Наприкінці березня впливати на дамбу в разі виявлення проблем уже буде пізно. Ніщо не заважає її зараз технічно обстежити. Якщо під це не закладено коштів до бюджету, є резервний фонд», - сказав на засіданні «губернатор» Сергій Меняйло. Наразі у водосховищі перебуває більше 36 млн куб. м води. Це втричі більше, ніж на початку 2015 року (11,5 млн куб. м). За минулу добу гірські річки поповнили його на 600 тис. куб. м. У Севміськводоканалі очікують, що до квітня об'єм води досягне максимального рівня - 64,2 млн куб. м.
Суспільство Більше 500 одиниць техніки чистять Київ від снігу Станом на ранок 11 січня в Києві для очищення вулиць від снігу працює 505 одиниць спеціальної техніки та 5957 фахівців комунальних підприємств. Як повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації, протягом усієї ночі та вранці 11 січня підприємства корпорації «Київавтодор» працюють у посиленому режимі. У першу чергу прибирали й обробляли посипковими матеріалами дороги магістрального значення й вулиці, якими курсує громадський транспорт. Крім того, особливу увагу приділено спускам, підйомам, мостам і шляхопроводам. Для безпечного пересування пішоходів бригади ручного прибирання розчищали й обробляли протиожеледними матеріалами підходи та ступені підземних і наземних пішохідних переходів, а також зупинки громадського транспорту.
Політика оформление ленты  Путін розповів, за яких умов поверне Україні контроль над кордоном Президент Росії Володимир Путін заявив, що не поверне Україні контроль за українсько-російським кордоном на Донбасі до внесення змін до Конституції України. Про це він заявив в інтерв'ю виданню Bild, передає прес-служба Кремля. «Тобто, спочатку конституційна реформа, політичні процеси, а потім на основі цих процесів створення атмосфери довіри й завершення всіх процесів, у тому числі закриття кордону», - сказав Путін. За його словами, уряд України вніс до перехідних положень закон про особливий статус Донбасу, який було прийнято лише на три роки. «Два роки вже минуло. Ми, коли в Парижі зустрічалися, і канцлер ФРН, і президент Франції погодилися з тим, що цим законом має бути надано інший характер, і його має бути включено туди на постійній основі», - сказав Путін. При цьому він зазначив, що зміни до Конституції не було затверджено Верховною Радою навіть у нинішньому вигляді. «Однак ця Конституція не була проголосована в тому вигляді, в якому вона зараз є, а закону так і не надано статусу постійного», - сказав Путін.
Суспільство У Києві чиновник вимагав хабар у півмільйона гривень У Києві директор одного з комунальних підприємств вимагав хабар у 500 тисяч гривень. Про це повідомила прес-служба столичної прокуратури. Винагороду чиновник вимагав від підприємця за проведення святкових заходів у центрі міста. «Керівник комунального підприємства вимагав від представника приватної фірми 500 тисяч гривень хабара за неперешкоджання законній господарській діяльності у сфері організації та проведення новорічних святкових заходів на території однієї з центральних площ столиці. Щоб уникнути викриття, чиновник спільно з довіреною особою - директором іншого приватного товариства підготували фіктивний договір, за яким хабар у завуальованій формі мав надійти нібито за виконання робіт і послуг. При цьому суму неправомірної вигоди було зменшено керівником КП до 200 тисяч гривень», - сказано в повідомленні. Довірену особу хабарника затримано. Їй оголосили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України. Зараз правоохоронці шукають самого хабарника.
Економіка На Херсонщині вандали поглумилися над могилами У Херсонській області двоє жителів одного із сіл Верхньорогачицького району поглумилися над двома могилами. Про це повідомили в прес-службі ГУ НП в області. Вандали викрали чавунні труби і потім їх продали. Обидва вже мають судимість. «Працівники поліції встановили особи зловмисників, якими виявилися 31-річний та 22-річний раніше судимі за розбій і викрадення автотранспорту. Оперативники встановили місця збуту чавунних труб. Перевіряється причетність затриманих до скоєння аналогічних злочинів», - сказано в повідомленні. Відкрито кримінальні провадження за ч.1 ст.297 КК України «Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого» (карається штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк).
Події Бойовики обстріляли Водяне під Маріуполем Сьогодні близько полудня бойовики обстріляли населений пункт Водяне, який перебуває у так званій сірій зоні на відстані близько 7 км від східного кордону Маріуполя. Як повідомляє прес-центр штабу АТО, бойовики вели вогонь з 82-мм мінометів і гранатометів. Загалом в околицях і на вулицях Водяного впало й розірвалося близько 10 мін. Інформація про руйнування і жертви серед місцевих жителів уточнюється. У штабі АТО зазначили, що українських військових у Водяному немає. «Цей обстріл можна трактувати лише як чергову збройну провокацію російсько-терористичних військ проти українських захисників. Не виключено, що окупанти спробують звинуватити у скоєнні цього злочину саме українські підрозділи, як це було вже неодноразово. При цьому бойовики в черговий раз демонструють, що безпека мирних жителів не збігається з їх злочинними планами щодо захоплення України», - ідеться в повідомленні.
Суспільство У Києві в суді колишні бійці «Торнадо» вчинили сутичку: ніхто не постраждав В Оболонському суді Києва ніхто не постраждав під час бійки за участю екс-бійців «Торнадо». Про це повідомляє прес-служба столичного управління Національної поліції. 15 активістів намагалися потрапити на засідання суду. Це були колишні бійці роти «Торнадо», які хотіли потрапити на засідання у справі їхніх товаришів. «У зв'язку з тим що слухання справи проводиться в закритому режимі, правоохоронці обмежили доступ до зали осіб, які не є учасниками судового розгляду. Унаслідок цього між активістами та поліцейськими виникла бійка, яку згодом локалізували», - сказано в повідомленні. Дані про інцидент внесено до журналу єдиного обліку Оболонського управління поліції в Києві. За інформацією поліцейських, постраждалих немає. Засідання суду перенесли на 19 січня. Захист має намір клопотати про проведення відкритого процесу. Нагадаємо, бійців «Торнадо» звинувачують у зґвалтуванні та вбивстві.
оформление ленты  Блог: 
Політика Юрій Дерев’янко Ми стали заручниками амбіцій Яценюка Перевибори в Раду будуть наступного року. Вони стануть альтернативою тому, що українці втомилися від прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив народний депутат Юрій Дерев'янко. «Країна втомилася від Яценюка. Думаю, що альтернативою в підсумку будуть вибори. Він же вчепився за своє крісло й не відпускає. Або на вибори або ніяк. Якщо немає здорового глузду й немає відчуття якоїсь реальності, то, звичайно, будуть вибори. Вибори - це теж погано, тому що «Оппоблок» буде присутній у парламенті, і буде присутній більше. Люди розчаровані, брехня й корупція людей страшно демотивують. Це для країни в цілому гірше тому, що країну сильніше лихоманитиме. Ми сьогодні стали заручниками амбіцій Яценюка», - розповів Дерев'янко. «Завжди виникатиме питання, хто ще не втратив довіру людей, хто може і здатен працювати в цих умовах нереальної вартості виборів. І до речі, ніхто не хоче скасовувати цю схему. Ніхто не хоче скасовувати рекламу політичну. У Німеччині фонд Аденауера нам чітко говорить - 80 мільйонів євро вартість усіх політичних партій у Німеччині. У нас вартість виборів близько 400-500 мільйонів доларів», - пояснив нардеп.
Суспільство Після вбивства чоловіка в Полтаві поліція шукає жінку в білій шубі У Полтаві поліція розшукує жінку в білій шубі, яка знімала на мобільний телефон вуличний конфлікт, у результаті якого було вбито чоловіка. Прес-служба Жовтневого відділу поліції ГУНП в Полтавській області звертається до городян, які стали випадковими свідками або очевидцями трагічної події, що сталася 30 грудня близько 14:30 у Полтаві, на вулиці Калініна. Тоді один чоловік кілька разів вистрілив у іншого з пістолета. Поранений помер у лікарні від отриманих травм. Підозрюваного у стрілянині 25-річного громадянина затримали поліцейські Жовтневого відділу. Їм також стало відомо, що інцидент знімала на мобільний телефон жінка в білій шубі. Усіх, хто знає місце перебування та особу цієї жінки, а також володіє інформацією про фігурантів і обставини інциденту, правоохоронці просять звертатися до Жовтневого відділу ГУНП у Полтавській області за адресою: м Полтава, вул. Сковороди 2б, або за телефоном: 51-77-55 чи 102. Конфіденційність гарантовано.
Політика Мартиненко не прийшов на допит до СБУ Колишній народний депутат України Микола Мартиненко не з'явився на допит у Національне антикорупційне бюро України 11 січня, як було погоджено. За словами адвоката Юрія Грабовського, причина відсутності його клієнта - запланована зустріч із прокурором у місті Берн, Швейцарія, повідомляє прес-служба НАБ. Зокрема, у клопотанні представника Мартиненка до НАБУ про відкладення допиту наголошується, що 7 січня 2016 року його клієнт отримав листа від швейцарських адвокатів про необхідність прибути до Берну для участі в зустрічі з прокурором. «Зазначену зустріч заплановано на 12 січня. Виходячи з цього швейцарськими адвокатами Мартиненка на 11 січня 2016 року було призначено зустріч для узгодження правової позиції. Таким чином він не має можливості прибути на допит як свідок з поважних причин і просить призначити допит на 19 січня 2016 року», - ідеться у клопотанні. Враховуючи те, що візит Мартиненка до Швейцарії стосується тієї ж справи, яку розслідує НАБУ, у Бюро було прийнято рішення про перенесення допиту у двох кримінальних провадженнях на понеділок, 18 січня цього року.
Події У Києві на Оболоні пролунав вибух В Оболонському районі Києва в житловому будинку пролунав вибух. Як повідомляє прес-служба столичного управління Національної поліції, інцидент стався вчора вранці. 75-річний власник двоповерхового будинку близько четвертої години ранку почув вибух. Коли він спустився на перший поверх будівлі, то помітив дим у підвальному приміщенні, а також пошкоджені двері, стіни і сходинки. Чоловік негайно викликав аварійні служби і співробітників поліції. Під час огляду з місця події вилучили уламки обгорілого дерев'яного ящика із залишками речовини, схожої на фарбу, і корпус піротехнічного виробу. Вилучені речі спрямували на експертизу. «За попередньою інформацією вибухотехніків, причиною вибуху стало загоряння дерев'яного ящика, що спричинило нагрів банок із фарбою, які перебували в ньому. У результаті відбулося випаровування фарби, що і призвело до вибуху», - ідеться в повідомленні. У результаті вибуху потерпілих немає.
Економіка оформление ленты  На економічне диво розраховувати не доводиться Січень, що геть складається з народних свят, коли в Україні на долю свою ворожать, за традицією відхиляє нам завісу над майбутнім. А тому дуже примітною здалася розмова двох літніх жінок на трамвайній зупинці в Києві. «І до ворожки не ходи - легше нам не стане! Пенсію не додадуть, тарифи не зменшать, продукти не подешевшають, а обіцяти красиво вони з телевізора всі вміють, та тільки без пуття», - віщала одна. Але у другої бабусі, як не дивно, виявився інший погляд на події в країні: «Та воно то так, до ворожки ходити не треба - збреше й не моргне, а життя, воно потихеньку змінюється, он які ввічливі хлопці - ця нова поліція, любо-мило глянути. Дивись, ще й суддів усіх так поміняють - і буде в країні лад...» Але от чи буде? Особливо якщо врахувати, що все частіше лунають звинувачення в тому, що реформи, про які наші можновладці кричать на весь голос, це лише бутафорія (навіть розпіарена нова поліція насправді не зовсім те, чого чекало від цієї реформи суспільство), яку втирають іноземним інвесторам, щоб ті ще розщедрилися. У диво, звісно, вірити хочеться, та ось тільки чи є для цього передумови? Саме це питання «Аналітична служба новин» (АСН) і порушила перед експертами, які спробували спрогнозувати, чи можуть українці в наступному році розраховувати хоча б на маленьке диво, яке дозволить усім нам сказати, що ми стали жити трохи краще. «Ні миру, ні війни» Керівник Інституту практичної політики, член Громадської ради Майдану Богдана Бабич вважає, що 2016 рік буде позначено системним протистоянням: влади, олігархів та громадянського суспільства, а конфлікт на сході країни триватиме в моделі «ні миру, ні війни». «Широкомасштабних операцій з боку Росії, швидше за все, не буде, адже бліцкриг не вдався, санкції б'ють по економіці, і дедалі частіше російські ЗМІ розповідають про конфлікт із Туреччиною та воєнну операцію в Сирії», - нагадує вона. Крім того, за словами політолога, на нас чекає політична криза, яка загостриться цьогоріч ще більше. Що ситуація на Донбасі перебуватиме в напівзаконсервованому вигляді, вважає і експерт Аналітичного центру «Політика» Володимир Цибулько. «Щодо Донбасу слід урахувати одне, – запевняє він АСН. – Поки психологія Донбасу не дозріє до загальноукраїнського формату – до життя в цивілізованих умовах європейської країни, не буде нічого доброго. Питання в тому, щоб замкнути все це на певний період на окремій території і не дати поширитися – до моменту, поки населення окупованого регіону не почне саме демонструвати бажання повернутися до України. За відсутності такого бажання будь-які зусилля з української сторони будуть надскладними і це забере надто багато ресурсів. Не буде спалаху збройного визволення, але, швидше за все, буде витримано максимальну паузу». При всьому при цьому, запевняє «Аналітичну службу новин» (АСН) директор Центру суспільних відносин Євген Магда, у поточному році у нас будуть труднощі з ситуацією на Донбасі через те, що Росія не зацікавлена ​​у мирі на окупованих територіях, а Захід не піде заради України на конфронтацію з Росією. «Мені, як і більшості українців, хотілося б, щоб було якомога більше позитивних зрушень. Хотілося, щоб у першу чергу на нашу землю прийшов мир. Але об'єктивно із цим є певні складнощі, – пояснює він. – Що стосується внутрішньої політики, звичайно, хотілося б більше рішучих ефективних реформ. Реальних змін, які покращували б життя людей і, зокрема, посилювали позиції малого та середнього бізнесу». Випробування децентралізацією «Коаліції буде важко пройти випробування «законом про децентралізацію», а також переформатуванням уряду, - пояснює Богдана Бабич. - Це спровокує нові політичні скандали, акції протестів, що може призвести до відставки уряду, розвалу коаліції і перевиборів до парламенту. З'явиться новий політичний проект під патронатом Саакашвілі, який зможе відрізати електоральний шматок від «Народного фронту», від Радикальної партії та «Батьківщини». Незважаючи на падіння рейтингу, БПП може сформувати новий уряд зі своїм прем'єром, наприклад нинішнім спікером парламенту Володимиром Гройсманом». Протистояння влади та громадянського суспільства, яке й надалі загострюватиметься, вимагатиме фундаментальних змін у системі управління країною, антикорупційних розслідувань, а також комплексних реформ, і насамперед податкової та судової. Ще одна грань такого протистояння - можливі конфлікти з учасниками АТО, які не мають достатньої підтримки від влади, але намагаються відстояти свої права. А погіршення соціальних стандартів, вважає Богдана Бабич, призведе до подальшого вимирання населення, а також скорочення чисельності українців через те, що молодь виїжджає за кордон. Стан, у якому перебуває наша економіка зокрема і країна в цілому, може також спровокувати обвал цін на ринку нерухомості. Із можливого позитиву, який відзначають практично всі експерти, з якими поспілкувалася АСН, - те, що наша економіка здобуває все більшу незалежність від російської, вітчизняний бізнес переорієнтовується на європейський та інші ринки, зростає інтерес до альтернативної енергетики та енергозбережних технологій. Варто також очікувати посиленого інтересу суспільства до освіти й науки. Буде відчутний сплеск у культурі, але не за рахунок держави, а за рахунок приватних ініціатив. Як стверджує експерт, громадянське суспільство ставатиме все сильнішим, поступово перебираючи на себе функції держави. Євген Магда зазначає, що було б дуже непогано підсилити склад уряду: «Там десь третина портфелів вакантна. Посилення повинно бути за рахунок професіоналів, а не за рахунок політичних призначенців. Ну і, звичайно, дуже низька якість роботи парламенту, тому не виключаю дострокових парламентських виборів. Але це все ж ближче до кінця року. І, думаю, у прийдешньому році буде дуже яскравим тренд боротьби з корупцією». Магда переконаний, що Україні слід розраховувати на підтримку західних партнерів тільки в тому разі, якщо з нашого боку виконуватимуться всі зобов'язання. «Якщо наш міністр внутрішніх справ, - зазначає експерт, - пропонуватиме якийсь час обійтися без судів, то після таких пропозицій в західних столицях багато хто швидко вийшов із новорічного стану й почав пити заспокійливе. У цивілізованих країнах призупинити на якийсь час роботу суддів абсолютно неможливо. Ми йдемо до Європейського Союзу, де є певні усталені правила. Процес їх виконання можна порівняти із середньовічним цехом, коли для того, щоб потрапити до переліку майстрів, треба виконати багато чорнової і важкої роботи. Україна повинна на рівні Ради безпеки ООН, постійним членом якої вона стала, два найближчих роки більш активно нагадувати про себе. І треба вибудовувати відносини з країнами Центральної Європи, тому що не тільки Росія, не тільки США та ЄС, але й наші сусіди - теж важливий фактор нашої політики». З Януковичем треба щось робити! Ще одне питання, яке, на жаль, для нашої країни досі є відкритим, - доля активів президента-втікача Віктора Януковича. А зняття з нього санкцій стане великою втратою для репутації України і ударом по довірі людей до влади, яка й без того на ладан дихає. У цьому переконаний народний депутат Юрій Левченко, який зазначив, що гіпотетична можливість такого зняття санкцій з Януковича з'явилася невипадково. «Наша так звана правоохоронна система не робить жодних кроків з розслідування та притягнення Януковича до відповідальності, хоча б заочно. Європа і США це все бачать, - пояснює Юрій Левченко АСН. - Вони знають, що Янукович - бандит, диктатор. Але ЄС і США - це правові держави. Тому вони не можуть його довго тримати без законних підстав у санкційних списках. А щоб були законні підстави, для цього українська влада має робити певні кроки і доводити його винність». І у всіх коментарях АСН такою собі червоною ниткою проходить тема необхідності реальних реформ. «Перше, що станеться вже цього року, - зазначає Володимир Цибулько, - перетворення реформ на незворотний процес. Це буде перетином певної точки неповернення. Друге - приведення до притомності Верховної Ради. Швидше за все, історія з перевиборами почне вщухати, бо зараз настав той момент, коли необхідний притомний мобілізований парламент, який дуже швидко виправлятиме власні помилки в законотворчості. І в цьому сенсі маневри зі спробами організувати перевибори дуже небезпечні - пробіл у роботі нічого, крім шкоди, не принесе». Володимир Цибулько нагадує, що Україна зараз стає членом Ради безпеки ООН, і це якраз шанс поліпшити наші міжнародні позиції, плюс дуже активно йтиме підготовка безвізового пакету з ЄС. «Є кілька площин, в яких Україна доволі успішно прогнозовано розвивається, - говорить політолог. - Важливо інше: зараз позиція Туреччини та Ізраїлю проукраїнська. Оцей перелам треба дооформити. Також треба оформити прогнозовані відносини з Китаєм. З набранням чинності угодою про ЗВТ Україна стає для Китаю дуже цікавою, оскільки її переговорні позиції підвищуються. А для Китаю це нова схема проникнення на європейські ринки. Головне для України - правильно цим розпорядитися. Залишаються важливі союзники – ЄС і США. Із США треба пробувати встановлювати формат оборонного союзу». Три причини нашого провалу Якщо говорити про країну в цілому, то так, усі ці моменти, про які говорить Володимир Цибулько, дуже важливі. Але якщо згадати про конкретного українця, для нього в першу чергу важливий розмір пенсії чи зарплати, тарифи на житлово-комунальні послуги, а також наявність роботи, яка дозволяє якщо не жити нормально, то хоча б виживати. Проте експерт з економічних питань Андрій Блінов запевнив «Аналітичну службу новин» (АСН), що цьогоріч на диво в цій сфері нам розраховувати не доводиться. За його словами, наша економіка зростання не покаже, хіба що можливо зменшення темпів її падіння. Причому для такого стану справ існують як мінімум три причини. «Перший фактор, - зазначає економіст, - інвестиційний процес. Він залишається млявим. Рівень інвестицій останніми роками падає, і в цьому році я не бачу якихось нових принципових джерел для них. Тому що всі проблеми, які існували у вигляді високих ставок, ризикованих умов кредитування, залишаються. Крім того, немає і серйозного наміру уряду, починаючи з січня, виявляти певну активність. Третій момент - рівень споживання населення. Можливо, він не падатиме, як у минулому році. Цього року, зважаючи на стан бюджету та очікувані доходи громадян, триватиме вже не таке значне, але все ж скорочення роздрібного товарообігу, можливо, на 5-7%. Відповідно, це теж не стимулюватиме розвиток бізнесу». Разом з тим Андрій Блінов прогнозує цьогоріч зменшення рівня інфляції, що, правда, залежить від того, чи залишиться Україна в програмі МВФ. «Якщо говорити про інфляцію, - підкреслює експерт, - то Національний банк прогнозує 12%. Однак я більше схильний до того, що ми вийдемо на показники 15-20%. Усе це відбуватиметься в умовах, якщо Україна залишатиметься в програмі МВФ. Ми знаємо, що протягом січня це питання вирішуватиметься, буде аналіз українського бюджету, податкового законодавства з боку МВФ на відповідність меморандуму». Андрій Блінов також серед головних рушійних сил економічного підйому після кризи називає зміну зовнішньої кон'юнктури: «Зараз ми бачимо, що криза відбивається на світових майданчиках, бачимо тривале здешевлення вуглеводнів, бачимо, що ще більше дешевшають руди, продукція хімічної промисловості й навіть сільськогосподарська продукція. Поки ми не бачимо на світовому ринку злам тренду, який зміниться зі спадного на висхідний. Якщо це відбудеться, то тоді, можливо, це буде додатковим фактором для підйому української економіки». І долар по 30?! Намагаючись спрогнозувати соціально-економічне тло цього року, не можна забувати, що наш рідний уряд вже встиг проїсти благополуччя двох наступних поколінь, узявши величезну кількість міжнародних кредитів. На думку директора Інституту розвитку економіки України Олександра Гончарова, яку він висловив АСН, корупція у 2016 році тільки процвітатиме, а економічні проблеми Кабмін вирішуватиме за рахунок девальвації гривні. «Виручені гроші від продажу радянського економічного потенціалу були спрямовані не на модернізацію підприємств реального сектора економіки, а на будівництво футбольної України з шикарними торгово-розважальними центрами і на покупку за кордоном «хатинок» із яхтами, - нагадує він. - Коли це джерело збагачення при владі вичерпалося, стали по повній програмі набирати кредити у міжнародних кредиторів. Некомпетентність влади очевидна: корупція зростатиме, оскільки, не вміючи збільшувати ВВП країни, вони продовжуватимуть красти». За словами експерта, у 2016 році Кабмін та НБУ практично всі фінансово-економічні проблеми розв'язуватимуть по-старому - за рахунок девальвації гривні: «Інших способів вони не знають й інакше не вміють працювати. Хоча навіть на найгіршому ринку можна заробляти, якщо, звісно, вміти це робити. Тому підприємці самі почнуть брати ініціативу до своїх рук, залишивши надію на владу». А тому, на думку Гончарова, наступного року Президенту Петру Порошенку доведеться вибирати: або руйнувати монопольно-олігархічні підвалини економіки України, щоб вибудувати конкурентну й інноваційну економіку, або справлятися з голодними бунтами. Економіст вважає, що цьогоріч зростатиме незадоволеність владою й олігархами. «Це неминуче призведе не лише до різких економічних падінь, але й до дуже сильних соціальних потрясінь. І що частіше міністри з народними депутатами запитуватимуть себе, чому у нас не люблять владу, то швидше ситуація зміниться на краще. А найголовніше – люди у владі мають іти на контакт з українським суспільством, тоді, можливо, ставлення до них зміниться», - зазначив експерт. Що ж стосується гривні, то їй економіст прогнозує «просідання» уже з січня. Гончаров вважає, що нацвалюта «проб'є планку» в 25 гривень за долар і попрямує до позначки 30. Ох, і нелегка це робота - з болота тягти... На тлі всього сказаного цілком закономірним є висновок, що міститься у словах директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, який у коментарі АСН зазначив, що цей рік для України та українців має стати вирішальним: ми або виберемося з болота, або загрузнемо в ньому остаточно. І тоді нас вже жодне диво не врятує! Він вважає, що у 2016-му Україні необхідно вирішити цілу низку питань, які не було вирішено в минулому році. «Не варто робити якісь прогнози, оскільки, на мій погляд, усі вони виглядають непрофесійно й комічно, коли починають розповідати, коли має бути розпущено Верховну Раду чи коли відбудеться третій Майдан, - запевнив політолог АСН. - Думаю, ми повинні вирішити три-чотири головних питання. Це питання миру і війни, з яким, безумовно, пов'язане питання військово-оборонного комплексу. Це питання зовнішньої політики, які також пов'язані з питанням війни і миру. Питання економічного зростання або хоча б стабілізації. Усе це - головні моменти, і якщо їх не буде вирішено, то будь-які прогнози не мають жодного сенсу, бо все розвиватиметься досить алогічно, спонтанно, враховуючи нинішній стан, який я характеризую як агресивне розчарування. І влада має розуміти, що робити». На думку Бали, від озвучених ним основних напрямків залежить і питання Верховної Ради. «Тут питання ось у чому: візьмуть гору власні амбіції чи інтереси держави? Комусь треба піти, а не розповідати, що він усе зробив. Ми бачимо, що Яценюк не відповідає тим викликам, які постали зараз. Те, що треба робити, нині не робиться. Фактично ми перебуваємо на порозі очищення. Але, як ми бачимо, більшість - на жаль чи на щастя - це очищення не проходить. У цій ситуації, на мою думку, потрібно робити все, виходячи з національних інтересів країни. Якщо це буде зроблено, то треба це чітко артикулювати», - зазначив експерт, підкресливши, що 2015 рік фактично мав стати визначальним, саме він мав показати, яким чином розвиватимуться події в Україні, але «він таким не став. Він був роком втрачених надій, роком паузи. А краще пауза, ніж розвиток назад. Тому 2016-й, на моє глибоке переконання, може бути для нас вирішальним роком: або - або. Або Україна вилазить з цього болота, в якому ми борсаємося завдяки діям «найвидатнішого реформатора всіх часів і народів», або ми, на жаль, не здійснюємо не лище боротьбу з корупцією, а й реальні зміни та реформи, не порушуємо питання суддів, правоохоронних органів , питання скорочення непотрібних нам чиновників (що ми повинні були почати робити ще у 2015 році). Усе це треба зробити цьогоріч. Але є сумніви в їхньому кінцевому ефективному результаті з чинним прем'єром. Якщо ми не виліземо з болота, з нами ніхто не буде більше возитися. З нами вирішуватимуть питання, не враховуючи наших інтересів. Чи буде це повернення впливу виключно Росії чи це буде, не дай боже, ослаблення країни взагалі? Сценарії можуть бути найрізноманітнішими». Загалом, як бачимо, на диво, навіть маленьке, нам сподіватися не доводиться: надто глибоке болото затягло Україну. Тому хочеться підбити підсумок словами екс-директора Українського центру оцінювання якості освіти, одного з провідних експертів у сфері освіти Ігоря Лікарчука, який на своїй сторінці у «Фейсбуці» написав: «Не знаю, як вам, але мені вже набридли розмови про те, як воно буде колись. Чи багато із нас цього «колись» дочекається? Хтозна, скільки урядів зміниться в Україні до 2018 року, щоб сьогодні бути впевненим у тому, що ми в зазначений час перейдемо на 12-річну освіту. І чи це є так важливо для реформи освіти? Хтозна, чи ухвалить цей парламент закон у тій редакції, про яку говорять в міністерстві? Не розумію, чому наші посадовці замість того, щоб перти плуга і щодня працювати на реформу, перетворюються на казкарів і займаються оракулством, розповідаючи про молочні ріки й кисельні береги. Чи не бачать тих проблем, які необхідно вирішувати уже сьогодні? Чекати ніколи». ...І справді, чекати ніколи. І не тільки у сфері освіти: у нашій країні куди кинь - усе клин.
Політика Прокуратура знову розслідуватиме справи часів Євромайдану Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо кримінальних проваджень, які розслідуються слідчими органів прокуратури». Про це повідомляє прес-служба глави держави. Цей закон було прийнято парламентом 24 грудня 2015 року. Він регулює розслідування досудових кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури на час дії Прикінцевих та Перехідних положень КПК України. Нові норми дозволять продовжити роботу з розслідування слідчими управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури найбільш резонансних кримінальних проваджень щодо злочинів проти учасників Євромайдану, а також інших злочинів влади часів Віктора Януковича. Колишні норми припускали, що з 19 листопада 2015 року слідчі органів прокуратури не мають права здійснювати досудове розслідування в кримінальних провадженнях, підслідних Національному антикорупційному бюро України. Ці кримінальні провадження слідчі прокуратури мали передати до Бюро. Як повідомлялося, раніше заступник голови НАБУ Гізо Углава повідомив, що тільки після розслідування корупційних схем буде можливо ставити питання про повернення виведених з України активів.
Політика оформление ленты  Шокін не відпустив Каська у відрядження Генеральний прокурор Віктор Шокін не відпустив свого заступника Віталія Каська у відрядження до США. Про це на своїй сторінці у Facebook написала народний депутат Світлана Заліщук. За її словами, Касько отримав запрошення увійти до складу української делегації, яка відвідає Вашингтон наприкінці січня для проведення зустрічей із низкою високопоставлених чиновників. У ході цих зустрічей однією з тем для обговорення буде міжнародне співробітництво, за яке відповідальний Касько. «Я з'ясувала, що це вже п'ята відмова Каську, який відповідає в генпрокуратурі за посадою за міжнародне співробітництво, брати участь у відрядженнях, куди його запрошують європейські та американські колеги, намагаючись допомогти Україні з її купою питань, які залежать від співпраці багатьох міжнародних державних структур. Ще було відхилено запрошення Ради Європи та OECD - профільної антикорупційної організації», - написала Заліщук. При цьому вона також розмістила лист на ім'я генерального прокурора від Посольства США в Україні, в якому американська сторона закликає Шокіна змінити рішення.
оформление ленты  Блог: 
Політика Петро Олещук Яценюк - «кульгава качка» української політики Конфлікту між Президентом Петром Порошенком і прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком немає, він невигідний обом сторонам. Через відсутність підтримки прем'єр повинен зберігати паритет із главою держави. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політичний експерт Петро Олещук. «Я не бачу відкритого конфлікту Порошенка і Яценюка. Конфлікт у нинішній ситуації в принципі неможливий, оскільки Президент почувається досить-таки впевнено. Водночас прем'єр-міністр, якщо використовувати термінологію американської політики, - «кульгава качка». Це, у принципі, політик, який не має підтримки, і за великим рахунком його політична кар'єра добігає кінця. Його становище дуже нестабільне, і це лише питання часу, коли конкретно його перебування на посаді прем'єр-міністра закінчиться. У цій ситуації для нього життєво важливо зберігати певний паритет із Президентом і підтримку з боку президентської фракції в парламенті. Тому говорити про конфлікт прем'єра і Президента в цій ситуації не доводиться», - вважає експерт. Однак, на думку політолога, можна говорити про очевидний конфлікт оточення прем'єр-міністра та Президента. І ті й інші претендують на певні політичні, економічні ресурси. «Вони у стані протистояння. Відповідно, вони всі моменти між собою намагаються якимось чином вирішувати. Кінець кінцем усе вирішується компромісом на рівні Порошенка та Яценюка. Оскільки Президент і прем'єр один одному на цьому етапі потрібні. Глава держави не може запропонувати якусь кандидатуру альтернативну, яка зможе обійняти посаду прем'єр-міністра і отримати підтримку парламенту, і водночас він абсолютно не зацікавлений у дострокових парламентських виборах. У цьому ж не зацікавлений і прем'єр-міністр. Тому якщо якісь конфлікти виникають в оточенні, то вони у підсумку залагоджуються», - розповів Олещук. Експерт зазначає, що очевидним конфліктом у владі є конфлікт між головою Одеської облдержадміністрації Михайлом Саакашвілі та прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком і його оточенням. «Також у сферу цього конфлікту потрапляє деяка частина оточення Президента. Саакашвілі має певні плани й амбіції. Він їх намагається реалізовувати і таким чином стикається з інтересами інших відповідних угруповань. Президент змушений бути ніби над цим процесом, оскільки у Саакашвілі є деяка популярність у суспільстві. З іншого боку, він не може прямо йти в конфлікт з прем'єром, тому конфлікт має характер перманентного без будь-яких очевидних результатів. Більше ні про які серйозні конфлікти ми не можемо говорити. Президент вибудував своє оточення, систему влади таким чином, що ніхто з політиків всерйоз не може йому протистояти на цьому етапі», - вважає Олещук.
За кордоном Соцопитування: голландці виступають проти Угоди про асоціацію Україна - ЄС Нове соцопитування в королівстві Нідерланди показало, що більшість жителів країни виступають проти ратифікації Угоди про асоціацію Україна - Євросоюз. Опитування було проведено нідерландською програмою суспільного мовлення EenVandaag, повідомляє українська служба Deutsche Welle. Так, згідно з опитуванням, понад 50% нідерландських виборців відхилять ратифікацію угоди, тоді як 25% респондентів сказали, що швидше за все відхилять угоду. Більше половини опитаних заявили, що вони візьмуть участь у голосуванні. Поріг явки, за якого референдум вважатиметься дійсним, становить 30%. Нагадаємо, що 6 квітня 2016 року в Нідерландах відбудеться консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію Україна - ЄС. На голосування виноситься питання: ви за чи проти ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС?
Суспільство У Києві «замінували» боулінг-клуб: довелося евакуювати півсотні людей У Києві повідомили про замінування боулінг-клубу, через що звідти евакуювали близько 50 відвідувачів. Про це повідомили в прес-службі ГУ НП України в Києві. «До Солом'янського управління поліції звернулася співробітниця одного з торгових центрів столиці. Жінка розповіла, що незнайомець телефоном повідомив про замінування боулінг-клубу. На місце події прибули співробітники поліції, кінологи та експерти-вибухотехніки. З приміщення правоохоронці евакуювали близько 50 відвідувачів. Під час ретельного огляду ігрового залу і прилеглої території правоохоронці небезпечних предметів або речовин не виявили», - сказано в повідомленні. Після перевірки клуб знову запрацював. Відкрито кримінальне провадження за ст.259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) КК України.
Суспільство У Києві заарештовано молоду пару, яка викрадала автомобілі Оперативники Солом'янського управління поліції Києва затримали 18-річну киянку та 22-річного іноземця, які викрадали дорогі автомобілі. Як повідомили в Головному управлінні Нацполіціі в Києві, дівчину та її спільника, який рік тому приїхав до столиці України для навчання у вузі, правоохоронці заарештували за місцем проживання. Дівчина розповіла, що познайомилася з одним із постраждалих в Інтернеті і домовилася з ним про зустріч. Під час побачення вона роздивилася свою жертву і особливо майно чоловіка. Після ресторану він запропонував новій знайомій продовжити вечір у нього вдома. Тут гостя підсипала снодійне в келих господаря квартири і, коли він заснув, викрала ключі від автомобіля «Тайота Камрі». У дворі на неї вже чекав спільник, який і викрав іномарку. Через місяць за такою ж схемою зловмисники заволоділи автомобілем «Хюндай Санта Фе». Наразі затримані перебувають під домашнім арештом. Відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст. 289 Кримінального кодексу (незаконне заволодіння транспортним засобом). Підозрюваним загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-1,4366228580475-/ /-pc-/
Top