counter
Архів Повернутись назад 09 Лютого 2017
9 Лютого
Суспільство У Києві почнуть знімати фільм «Кіборги» про захисників Донецького аеропорту Сьогодні, 9 лютого, у Києві почнуть знімати новий фільм про Донецький аеропорт з робочою назвою «Кіборги». Про це повідомили в прес-службе  Міністерства інформаційної політики. Фільм буде присвячений історії групи військових України, які приїжджають на чергування в донецький аеропорт. Події будуть засновані на реальних подіях, які відбувалися у вересні 2014 року. Над зйомками кінострічки працюватиме творча команда Ахтема Сеїтаблаєва і продюсера Іванни Дядюри. Згідно з сюжетом, добровольча група приїжджає в гарячу точку вперше. Аеропорт вже чотири місяці обороняють українські військові, і один на один стикаються з обличчям війни. Захищати його збираються не тільки професійні військові, а й добровольчі корпуси. Це зіткнення - виклик для всього світу - стало початком формування нової самоідентифікації українців. В ході та після трагічного історичного моменту виник силует нової України, яка шанує свою державність.
За кордоном Пристрої Android атакував новий вірус, який вимагає гроші у користувачів Майже 70% всіх пристроїв під управлінням системи Android були схильні до проникнення вірусу під назвою Android.Lockdroid.E, який вимагає кошти у своїх користувачів, передає Android.Іdinsider. Цей вірус може потрапляти в телефон або планшет через інтернет-магазини і додатки. Троян (вірус. - Ред.) отримує повний контроль над гаджетом і починає поводитись як повний власник системи. Для людини вірус непомітний. Він імітує один із системних файлів і ускладнює пошук шкідливого ПЗ. Навіть у разі виявлення вірус перешкоджає своєму видаленню. Відразу після установки вірусу він посилає пристрою команди, які відключають кнопки і електронний екран. Після цього троян виводить на дисплей QR-код з реквізитами для оплати. Якщо жертва не оплачує, вірус форматує флеш-накопичувач, видаляючи всю збережену інформацію. Але в разі здійснення оплати пристрій все одно не розблокується. Експерти радять в такому випадку підключити заражений пристрій до комп'ютера  і виконати програмне скидання, повернувшись до заводських налаштувань.
Події Окупанти 82 рази обстріляли позиції сил АТО: з артилерії били на всіх напрямках На Донбасі за минулу середу, 8 лютого, російсько-окупаційні війська 82 рази обстріляли позиції Збройних Сил України, загиблих і поранених серед українських військових немає, повідомили в прес-центрі штабу АТО. На Донецькому напрямку окупанти з 152-мм артилерії обстрілювали Луганське. З мінометів, гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї - Невельське, Верхньоторецьке, Кам'янку, Авдіївку, Опитне, Піски, Троїцьке, Луганське, Миронівське і Зайцеве. По Луганському і Авдіївці вогонь вели танки. На Луганському напрямку з артилерії 152 і 122 мм загарбники обстрілювали Новотошківське і Кримське. З мінометів - Малинове, а з гранатометів і стрілецької зброї - Катеринівку, Попасну, Кримське, Новозванівку, Жовте і Новоолександрівку. По Новозванівці вели вогонь із БМП і БТР. На Маріупольському напрямку з 152 і 122-мм артилерії бойовики обстріляли Мар'їнку, Лебединське і Широкине. З мінометів - Широкине і Гнутове, а з гранатометів і стрілецької зброї Лебединське, Водяне, Павлопіль, Широкине і Гнутове.
Суспільство Порошенко нагородив 5 рятувальників, які надавали допомогу жителям Авдіївки під час обстрілів Президент Петро Порошенко нагородив п'ятьох рятувальників Донецької області, які, незважаючи на загрозу для свого життя, надавали допомогу жителям Авдіївки в ході обстрілів з 30 січня по 5 лютого 2017 року. Про це інформує прес-служба ДСНС. За професійне виконання службових обов'язків у зоні бойових дій орденом «За мужність» III ступеня було нагороджено майора служби цивільного захисту Анатолія Краснопьорова. Орден Богдана Хмельницького III ступеня отримали: полковник служби цивільного захисту Олексій Мігрін і полковник служби цивільного захисту Андрій Даник. Також Порошенко вручив медаль «За врятоване життя» Лесі Книшук - медсестрі відділення денного стаціонару медико-санітарної частини аварійно-рятувального загону спецпризначення ДСНС у Донецькій області та Володимиру Дандику, фельдшеру амбулаторно-поліклінічного відділення медико-санітарної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення ДСНС у Донецькій області.
Події Помер колишній воротар київського «Динамо» Чанов У Києві в середу, 8 лютого, на 58-му році життя помер відомий у минулому воротар київського «Динамо» Віктор Чанов, повідомляє офіційний сайт клубу. Причина смерті футболіста не повідомляється. Водночас, за інформацією джерел Спорт Експрес, Віктора Чанова напередодні було жорстоко побито. Напад було скоєно в околицях Києва 20 січня. Невідомі зупинили його автомобіль і завдали численних ушкоджень, що спричинили черепно-мозкову травму. Повідомляється, що наступного дня Чанову була зроблена складна операція. Він почав кар'єру в донецькому «Шахтарі», після чого став гравцем «Динамо». З 1982 по 1990 роки провів як воротар «біло-синіх» 202 матчі в чемпіонаті СРСР, зіграв 21 матч за збірну СРСР. Віктор Чанов - триразовий чемпіон СРСР, п'ятиразовий володар Кубка СРСР, володар Кубка Кубків 1986 року у складі «Динамо», віце-чемпіон Європи 1988 року у складі збірної СРСР.
За кордоном Палата громад парламенту Великої Британії схвалила план щодо Brexit Палата громад парламенту Великої Британії схвалила в середу, 8 лютого, законопроект про вихід країни з Європейського Союзу, давши уряду зелене світло на початок процесу Brexit, передає Інтерфакс-Україна. «За» проект закону проголосували 494 члени нижньої палати парламенту Великої Британії, «проти» - всього 122. Законопроект переданий у Палату лордів - верхню палату парламенту Великої Британії. Очікується, що фінальне голосування в Палаті лордів може відбутися 7 березня. Процес Brexit планується почати до 31 березня і завершити в 2019 році. Після того, як проект закону буде схвалений обома палатами парламенту, прем'єр-міністр Британії Тереза ​​Мей офіційно зможе розпочати переговори про вихід країни відповідно до статті 50 Лісабонського договору.
За кордоном ЗМІ опублікували лист організатора терактів 11 вересня Бараку Обамі Газета Miami Herald опублікувала лист організатора терактів 11 вересня Халіда Шейха Мохаммеда, який він написав екс-президенту США Бараку Обамі. «Це не ми почали війну проти вас в 9/11. Це ви і ваші диктатори на нашій землі», - заявив Халід Шейх Мохаммед в 18-сторінковому листі. У листі він називає Обаму «головою змії» і «президентом країни-тирана і гнобителя». Організатор терактів поклав на США вину за війну проти мусульманського світу, назвавши причиною атак всі військові операції США за межами країни. Він згадав всі закордонні операції США - від Іраку і Ірану до В'єтнаму і Хіросіми. «Я буду радий залишитися наодинці у своїй камері, щоб молитися Аллаху залишок свого життя і покаятися перед ним за всі мої гріхи і провини», - говорить він у листі. «І якщо ви засудили мене на смерть, я буду ще щасливішим зустріти Аллаха і пророків, побачити моїх кращих друзів, яких ви несправедливо вбили по всьому світу», - продовжив він. Лист було написано в 2015 році, проте суддя військового трибуналу на базі Гуантанамо дозволив його відправити тільки в січні 2016 року.
Політика оформление ленты  «Малюнки» депутата Гончаренка на Берлінській стіні - хуліганство, яке може нашкодити Україні - нардеп «Малюнки» народного депутата Олексія Гончаренка на Берлінській стіні біля посольства Німеччини у Києві - це хуліганство, яке може нашкодити Україні.  Про це в кулуарах Верховної Ради України 9 лютого заявив позафракційний  народний депутат Дмитро Добродомов, передає кореспондент АСН.  «Зараз усі акценти переведені в іншу площину, ніхто не обговорює заяву посла Німеччини щодо виборів на Донбасі, а обговорюють те, що зробив нардеп Олексій Гончаренко - заступник президентської фракції (намалював німецькою слово «Ні!». - АСН), це називається просто - хуліганство», - заявив він.  Добродомов не виключає негативну реакцію Німеччини, яка займає ключову позицію в Нормандському форматі щодо переговорів з врегулювання конфлікту на Донбасі:  «У мене питання: приїде депутат Гончаренко у ПАРЄ, там його спитають щодо причин такого вчинку. На жаль, у нас  у парламенті роблять піар-акції, які можуть зашкодити Україні». Нардеп закликав фракцію БПП дати оцінку діям колишнього депутата Партії регіонів Гончаренка. «Нехай фракція БПП розбирається із заступником голови своєї фракції, він є членом найбільшої, президентської фракції, тому нехай з ним розбирається президент, член фракції, а не так, коли в рот води набрали!» - сказав він. 
Політика Рада почала роботу з хвилини мовчання за померлим нардепом «Народного фронту». Причиною міг бути грип У четвер, 9 лютого, Верховна Рада України почала роботу з хвилини мовчання за померлим нардепом «Народного фронту» Петром Ванатом. Про це заявив спікер Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривачі ранкове засідання 9 лютого, де зареєструвалися 357 парламентарів, передає кореспондент АСН.  «Шановні колеги! Вчора на 80-му році життя помер наш колега, народний депутат від фракції «Народного фронту» Петро Ванат... Вічна пам'ять. Давайте вшануємо хвилиною мовчання його пам'ять», - сказав він.  Нагадаємо, що Петро Ванат був депутатом VIII скликання, входив до бюджетного комітету, був членом групи з міжпарламентських зв’язків різних країн. До парламенту потрапив за списком «Народного Фронту». Ванат мешкав у Запоріжжі, мав звання почесного громадянина міста.  Причини смерті депутата наразі не уточнюються, однак відомо, що останнім часом він перебував у лікарні. За поки не підтвердженими данними джерел АСН депутат міг померти від ускладнень після грипу. 
Події "Міністру ДНР" оголосили підозру в незаконному затриманні 4 українських підлітків Так званому "міністру державної безпеки терористичної організації «ДНР», яким є громадянин Російської Федерації Павленко В.М., оголошено підозру в незаконному позбавленні волі 4 українських підлітків. Прокуратурою Донецької області за цим фактом здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, повідомляє прес-службвідомства. Як наголошується в повідомленні, слідчі встановили, що за наказом Павленка, у вересні 2016 року бойовики затримали чотирьох громадян України 1998-2001 років народження, яких незаконно утримують під вартою. Оскільки підозрюваний перебуває на тимчасово непідконтрольній території, за цим фактом проводиться заочне досудове розслідування. Як раніше повідомляла АСН, у вересні 2016 року в так званій псевдореспубліці «ДНР» були затримані неповнолітні молоді люди, яких звинуватили "в диверсіях проти республіки". Пізніше представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко повідомила, що бойовики пообіцяли до Нового року звільнити дітей.
За кордоном МЗС Росії назвало Румунію загрозою після розміщення там ПРО Представник Міністерства закордонних справ РФ заявив, що Румунія після розміщення на її території елементів протиракетної оборони США, є країною-форпостом, що несе загрозу безпеці Росії, передає Інтерфакс. «Що стосується позиції Румунії, позиції керівництва Румунії, яке перетворило країну на форпост, то для нас це явна загроза. Румунській стороні про це заявлено, зокрема публічно», - заявив директор четвертого європейського департаменту МЗС РФ Олександр Боцан-Харченко. За його словами, рішення про розміщення ПРО США в Румунії «становить загрозу для Росії» і спрямоване проти Росії. Боцан-Харченко наголосив, що «з боку Бухареста спостерігалася відверта антиросійська, навіть русофобська лінія при натхненній реалізації санкцій і антиросійській риториці».
Політика В Раді вимагають від заступника голови БПП складання депутатських повноважень Народного депутата від фракції «Блок Петра Порошенка» Олексія Гончаренка вимагають позбавити депутатських повноважень через розмалювання частини Берлінської стіни у Києві. Про це перед засіданням Верховної Ради України 9 лютого заявив голова фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко, передає кореспондент АСН.  «Вчора ця протухша московська тюлька Гончаренко іде до наших союзників, партнерів, до посольства Німеччини, де блюзнірськи розмальовує уламок Берлінської стіни. Ну, слухайте, якщо такі друзі, то ворогів не треба. Ми просимо, щоб нас підтримувала Німеччина, але водночас - це акт вандалізму зі сторони представника президентської фракції. Це антиукраїнська цинічна провокація», - заявив він.  Ляшко вважає неприпустимим «мовчання президента... Я вважаю, що президент має подати сигнал. Його необхідно виключити з фракції та він має скласти мандат».  Ляшко нагадав, як заступника голови фракції БПП Олексія Гончаренко на декілька годин затримали на кордоні з Росією:  «Але потім відразу випустили. Це ФСБшна агентура! Бо патріоти сидять там по три роки. А протухші, як Гончаренки, Савченки та Тимошенки, московські зозулі, всі тут». 
Політика Рада розглядає законопроекти про реформу КСУ. В одному пропонується зарплата судді - близько 300 тис.грн Верховна Рада 9 лютого взялася за розгляд проекту Закону №5336 про Конституційний Суд України, яким передбачена нова організаційна структура КСУ. Зокрема, відповідно до закону, Конституційний суд буде складатися з палати суддів, двох сенатів суду і шести колегій суддів. Також, згідно зі статтею 36 законопроекту, базовий розмір посадового окладу судді Конституційного Суду України складає 90 мінімальних заробітних плат. Тобто, якщо закон буде прийнятий без змін у цій частині, то в 2017 році зарплата судді КСУ становитиме 288 тис. грн, а якщо врахувати передбачені надбавки, то в максимальному розрахунку суддя може отримати 633 600. Також у парламенті присутні  й альтернативні законопроекти, в яких позначені інші цифри.
Політика Гончаренко не бачить підстав для складання мандата через «розмалювання» Берлінської стіни Немає підстав для складання депутатського мандата через «розмалювання» Берлінської стіни біля посольства Німеччини у Києві. Про це в інтерв'ю журналістам в кулуарах на ранковому засіданні Верховної Ради України 9 лютого заявив заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко, передає кореспондент АСН.  «Мій особистий вчинок та реакція суспільства показали, що це «червона лінія» для нас. Ми маємо її демонструвати. Але є речі, які є неприйнятними (заява посла Німеччини щодо можливості проведення виборів на Донбасі до виведення звідти російських військ. АСН). Я висловив свою особисту позицію, маю на це абсолютно повне право», - заявив він.  На уточнююче запитання щодо необхідності його виключення з фракції та складання мандата Гончаренко повідомив, що фракція БПП провела засідання:  «Я від своєї дії не відмовляюся. До речі, мене підтримують. Так, на фракції було обговорення цього. У моїх колег є інші позиції, але є ті, хто мене підтримує. Я висловив свою особисту позицію!» - підкреслив він.  Гончаренко вважає, що малюнок у вигляді слова «Ні!» на частині Берлінської стіни, яка встановлена біля посольства Німеччини в Києві, це «демократична та європейська практика»:  «Звичайно, для «совка» - це неприйнято. Ай, Боже, взяли розмалювали стіну!»
Суспільство оформление ленты  Російські двигуни для українських БТР купують через фірми Молдови - ЗМІ Російські двигуни для української військової техніки за завищеними цінами купують через фірми з Молдови. Журналісти можуть перевірити тендери багатьох державних підприємств, але тільки не Укроборонпрому. Закупівлі цього концерну засекречені, і про те, як він витрачає багатомільярдний бюджет, суспільство майже нічого не знає. Але «Слідство.Інфо» встановило, що чиновники оборонного відомства за бюджетні кошти купують російські комплектуючі за завищеними цінами. Вони роблять це через фірми, які пов'язані з відомими політиками. «Молдовська компанія купила на заводі КАМАЗ два десятки двигунів. Компанія ввезла ці двигуни в Молдову на двох вантажівках. Це молдовсько-українська компанія. Через кілька днів двигуни вона перепродала іншій компанії - «Автопрезенту», інша молдовська компанія перепродала третій компанії з Німеччини, і німецька ввезла двигуни в Україну. Схема, в якій беруть участь чотири економічних агенти...», - пояснюють автори розслідування. Щоб не купувати мотори з Росії безпосередньо, дочірнє підприємство «Укроборонпрому» - «Укрінмаш» - закупило 20 двигунів для українських БТР-80 через фірми-посередники в Молдові. Український оборонний концерн заплатив за них по 15 тис. дол. За одиницю. Намагаючись встановити, скільки насправді коштують двигуни в Молдові, журналісти знайшли кілька комерційних пропозицій. Як з'ясувалося, в Молдові комплектуючі готові продати не дорожче 10 тис. євро, включно з ПДВ. Це майже на 5000 дол. дешевше від того, що заплатило дочірнє підприємство «Укроборонпрому». Журналісти також повідомили, що засновники молдовської компанії APROTEHPRO пов'язані з братами Бабенками, які входять до близького оточення колишнього депутата «Батьківщини» Олександра Дубового.  
Політика Рада призначила ще одного «антикорупціонера» Верховна Рада України на ранковому засіданні 9 лютого прийняла Постанову «Про визначення кандидатури до складу конкурсної комісії з відбору кандидата у члени Національного агентства з питань запобігання корупції», за що проголосували 226 парламентарів, передає кореспондент АСН.  «Це представник від Верховної Ради України в конкурсній комісії з відбору кандидата у члени НАЗК, тому це важливе рішення», - сказав спікер Андрій Парубій.  Член Комітету з питань боротьби з корупцією Віктор Чумак пояснив:  «Сьогодні у НАЗК є складнощі, нам необхідно призначити члена комісії, яка має повністю укомплектувати НАЗК, щоб вона повноцінно почала роботу».    Постановою передбачається:  «На виконання статті 5 Закону України «Про запобігання корупції» визначити до складу конкурсної комісії з відбору кандидата у члени Національного агентства з питань запобігання корупції за поданням Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції призначено - Олега Марцеляка  – голову Антикорупційного комітету Асоціації українських правників.  Голова Комітету з питань судочинства Руслан Князевич повідомив, що пан Марцеляк - відомий та авторитетний український науковець-юрист, який працює в Київському Національному університеті імені Тараса Шевченка.  «Це хороший приклад, коли на такі посади призначають не політиків, а саме науковці... Ми сподіваємося, що це розблокує роботу НАЗК», - наголосив він.  У свою чергу, член Комітету з питань боротьби з корупцією Ігор Попов додав, що конкурсна комісія, яка буде укомплектована в результаті призначення Марцеляка, має признати 5 члена НАЗК:  «Щоб НАЗК врешті решт почала повноцінну роботу, оскільки є сумніви, що НАЗК зможе впоратися з другим етапом е-декларування». 
Політика Парламент сьогодні ще раз спробує ввести санкції проти чиновників режиму Януковича Сьогодні, 9 лютого, на засіданні Верховної Ради народні депутати планують розглянути проект Постанови №5350 про заходи захисту національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, протидії терористичній діяльності. Цим документом пропонується ввести санкції проти 21 представника попередньої влади України. Згідно з проектом постанови, Рада національної безпеки і оборони України має застосувати до цих осіб персональні санкції за створення реальних і/або потенційних загроз національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальної цілісності України, сприяння терористичній діяльності. Водночас Міністерство закордонних справ має поінформувати представників ЄС, США та інших держав про таке рішення української влади з метою розгляду ними питання про введення аналогічних санкцій. Нагадаємо, відповідну постанову парламентарії намагалися розглянути ще в 2016 році, проте тоді не вистачило голосів навіть на внесення її до порядку денного Верховної Ради.
За кордоном НАТО обіцяє посилити тиск на РФ через ескалацію на Донбасі Країни - члени НАТО поки не бачать підстав для скасування санкцій щодо Росії і пообіцяли посилити політичний тиск через ескалацію конфлікту на Донбасі. Про це йшлося під час позачергового засідання Комісії Україна - НАТО в зв'язку з новим витком агресії Російської Федерації проти України і найбільшої з 2015 року військової ескалації на Донбасі. Про це сказано на сайті місії України при НАТО. В ході засідання виконуючий обов'язки голови місії України при НАТО Єгор Божок повідомив союзникам про розвиток ситуації і оцінку Україною подальших планів Москви. Союзники наголосили, що в НАТО розуміють, що за останньою ескалацією стоїть Росія і підтримувані нею терористи. Занепокоєння в Альянсі висловили через те, що жертвами обстрілу терористів стають не тільки військові, але й цивільні особи, які проживають в Авдіївці, Широкиному тощо. Союзники висловили співчуття Україні через численні втрати серед військовослужбовців і цивільного населення. У НАТО підкреслили, що при таких діях РФ проти України і мови не може бути про повернення до відносин «як завжди» з Кремлем і скасування санкцій. НАТО буде посилювати політичний тиск на РФ.
Події Пасажирка поїзда Харків - Москва незаконно перевозила 9 кг срібла Працівники Держприкордонслужби України під час перевірки пасажирів поїзда Харків - Москва в пункті контролю Харків - пасажирський звернули увагу на жінку, яка неспокійно поводилася. Про це повідомили в прес-центрі Держприкордонслужби. Пасажирка багато уваги приділяла своїй валізі, весь час переставляла її з місця на місце і сильно нервувала. В ході перевірки багажу 49-річної уродженки Казахстану співробітники прикордонної служби на дні валізи виявили 9 пакетів, кожен важить по кілограму, в які були розфасовані ювелірні вироби зі срібла. Жінка не занесла інформацію про вантаж дорогоцінного металу в декларацію, як це належить при перетині держкордону. Прикордонники вилучили срібло і відправили його експертам, які дадуть фінансову оцінку.
Політика оформление ленты  У Раді під час бійки Соболєва та Мельничука постраждав піджак Лещенка Перед перервою у ранковому засіданні 9 лютого Верховної Ради України депутат з фракції БПП (ВО №14, Вінницька область) Іван Мельничук почав бійку з головою Комітету з питань боротьби з корупцією та членом "Самопоміч" Єгором Соболєвим. Але в сутичці "постраждав" інший нардеп БПП Сергій Лещенко, якому в сутичці відірвали рукав від піджака. Про це журналістам в кулуарах Верховної Ради України розповів член Комітету з питань боротьби з корупцією Віктор Чумак, передає кореспондент АСН. "Що відбулося в залі? Бійка! До Соболєва підійшов Мельничук. Напевно, сказав йому образливі слова. А після цього почалася бійка. До них підійшов Лещенко. На мій погляд, це негідна поведінка депутатів", - сказав він. За словами Чумака, конфлікт між БПП та "Самопоміч" виник тому, що "депутатам від БПП дали вказівку не ходити на наш Комітет з питань боротьби з корупцією. Щоб не було кворуму. Напевно, з приводу цього і була бійка. Вже два засідання окрім Лещенка з БПП - ніхто не ходить", - додав він. Слід зазначити, що через бійку в залі депутати намагалися блокувати трибуну перед голосуванням за закон про КСУ. Тому спікер Андрій Парубій викликав нардепів, які вчинили бійку, до себе в кабінет. 
Політика Єфремова випустили з клітки в Старобільському суді Колишнього лідера фракції "Партії регіонів" Олександра Єфремова 9 лютого під час судового засідання в Старобільському суді випустили із залізної клітки для підсудних і він бере участь у засіданні не будучи обмеженим в пересуванні, повідомляє Інтерфакс-Україна. "Для повноцінного здійснення захисту Олександр Єфремов в судовому засіданні буде перебувати поряд зі своїми адвокатами", - повідомив агентству адвокат підсудного Андрій Смирнов. Нагадаємо, раніше Апеляційний суд Сєверодонецька задовольнив клопотання в.о. голови Сватівського районного суду Луганської області про перенесення справи Олександра Єфремова до Старобільського районного суду Луганської області. Генеральна прокуратура висунула колишньому регіоналу такі звинувачення: 1) організація захоплення будівлі Луганської обласної державної адміністрації; 2) пособництво в захопленні будівлі управління Служби безпеки України в Луганській області; 3) вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України; 4) сприяння створенню «ЛНР»; 5) державна зрада.
Суспільство За листопад-грудень 2016 року заборгованість населення за послуги ЖКГ зросла більш ніж на 30% - Держстат Станом на 1 січня 2017 року заборгованість населення з оплати за спожиті житлово-комунальних послуг склала 23,4 млрд грн. Такі дані Державної служби статистики. Водночас станом на 1 листопада 2016 року заборгованість становила 16,9 млрд грн. Тобто за листопад-грудень 2016 року - два місяці опалювального сезону, заборгованість населення за послуги ЖКГ зросла майже на 6,5 млрд грн. Зокрема, найгірше за централізоване опалення та гаряче водовідведення (одна з найбільших статей витрат в житлово-комунальних послугах) розраховуються мешканці м.Києва (загальний борг понад 2 млрд грн), Дніпропетровської області (загальний борг більше 1,5 млрд грн) і Харківської області (загальний борг понад 1,3 млрд грн). Також на Харківську і Дніпропетровську області припадає найбільша заборгованість населення за газопостачання - по більш ніж 1 млрд грн на кожну область.
Політика Лещенко стверджує, що нардеп Мельничук під час бійки в Раді був нетверезий Лещенко розповів про подробиці бійки в Раді: нетверезий нардеп Мельничук і "розірваний піджак - невелика плата", - заявив нардеп. Про це в кулуарах Верховної Ради України в перерві ранкового засідання протягом 9 лютого розповів народний депутат фракції БПП Сергій Лещенко, передає кореспондент АСН. "Наш комітет має приймати антикорупційні законопроекти! Тому піджак (рукав якого відірвав нардеп БПП Іван Мельничук під час бійки в залі. - АСН) - це невелика плата за те, щоб суспільство дізналося: хто у нас займається корупцією", - заявив він. Лещенко відзначив, що звинуватив колег із БПП в умисних спробах зірвати засідання антикорупційного комітету. Тому, коли він і голова комітету Єгор Соболєв озвучили ці звинувачення, нардеп Мельничук почав бійку. "Суспільство має отримати чесну владу. На засідання комітету з питань боротьби з корупцією не прийшли депутати БПП: Барна, Мельничук", - підкреслив він. Лещенко додав, що Мельничук був не зовсім тверезим, тому штовхнув навіть жінку: "Під час того, коли цей не до кінця тверезий депутат (Мельничук. - АСН) спробував проявити свої фізичні можливості, він штовхнув комп'ютер, який зачепив народного депутата, мою колегу Світлану Заліщук".
Політика Порошенко заявив про неможливість проведення виборів на Донбасі до виведення звідти військ РФ Петро Порошенко заявив, що проведення виборів на захоплених територіях Донбасу до виведення звідти російських військ неможливо. Про це він сказав під час спільного брифінгу з прем'єр-міністром Греції, передає телеканал 112 Україна. «Щодо заяви посла Німеччини і відповідного інциденту, який стався біля посольства, моя думка така: проведення виборів на окупованій території Донбасу через присутність окупаційних іноземних військ аж ніяк неможливо», - підкреслив Порошенко. «Позиція друга. Не можна порівнювати окупацію Донбасу російською армією в НДР. Одна справа, коли іноземні війська присутні за згодою приймаючої країни, можна провести паралелі з російською базою в Севастополі, ми багато разів проводили вибори, коли війська РФ з дозволу України були присутні на базі в Севастополі. Але неприйнятно, коли окупаційні війська спробують просунути вибори під дулами автоматів», - заявив глава держави.
Політика Порошенко анонсував візит у США найближчим часом Президент Петро Порошенко повідомив, що найближчим часом відвідає Америку. Про це він заявив під час спільного брифінгу з прем'єр-міністром Греції Алексісом Ципрасом. Порошенко назвав недавню розмову з Трампом конструктивною і дружньою. «Щодо мого візиту до Сполучених Штатів і переговорів із президентом Дональдом Трампом. Нещодавно пройшла продуктивна, дуже конструктивна, дружня телефонна розмова між мною і Трампом. Ми обговорили широке коло питань нашого співробітництва, зокрема й агресію РФ на сході України, незаконну анексію Криму і координацію наших дій в цьому напрямі. Ми домовилися, що найближчим часом відбудеться мій візит до Америки, і для технічної підготовки цього візиту ми домовилися, що голова МЗС України Павло Клімкін відвідає Вашингтон і проведе переговори щодо цього», - зазначив глава держави.
Суспільство Експерт назвала головну помилку уряду при підвищенні мінімалки Щоб уникнути побоювань у суспільстві щодо безробіття і звільнень уряд мав провести діалог з роботодавцями і профспілками про підготовку підвищення мінімальної заробітної плати до 3,2 тис грн, це прибрало б ґрунт для хвилювань. Про це заявила старший науковий співробітник інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко під час прес-конференції на тему «Звільнення через мінімалку: навіщо уряд спровокував безробіття?» сьогодні в Києві. «Що стосується підвищення мінімальної зарплати, то більше проблем і питань саме до самої процедури, як це було зроблено, як це було оголошено - як сюрприз від уряду», - сказав вона. Експерт пояснила, що не було здійснено своєчасно консультації з роботодавцями, профспілками. «Тоді б ми все це спокійніше очікували і сприймали. Гарна ідея (підвищення мінімалки), але яка не зовсім правильно була реалізована. І зараз вона може торпедувати. Те, що не було виконано умову соціального діалогу, не було погоджень спочатку на рівні з роботодавцями... Такі приємні сюрпризи мають перше обговорюватись, тоді не буде ґрунту для хвилювань», - пояснила Ткаченко.
Політика Заліщук поскаржилась на розбитий під час бійки в Раді комп'ютер У кулуарах Верховної Ради України під час ранкового засідання 9 лютого нардеп фракції БПП Світлана Заліщук розповіла про свій стан після бійки її колег, передає кореспондент АСН."Зі мною все в порядку. У мене просто розбитий комп'ютер, я сиділа поруч з Сергієм (Лещенком, якому розірвали піджак під час бійки в парламенті. - АСН)", - заявила вона. Нардеп додала, що проблема навіть не в зіпсованих речах під час бійки в парламенті. "Але проблема не в цьому. Проблема в тому, що депутати БПП зривають засідання антикорупційного комітету, де розглядаються важливі питання, зокрема, Конституційного Суду... Я сподіваюся, що президент почув свого депутата (Івана Мельничука. - АСН)", - зазначила вона. У свою чергу спікер парламенту Андрій Парубій в черговий раз попросив нардепів не битися в залі. "Я вважаю неприйнятним бійки в залі. Вважаю, це дискредитує і тих, хто бере участь в них, і весь парламент. А крім того, колеги, це просто зриває голосування по надважливих законопроектів, зокрема, щодо судової реформи, яке стояло у нас в перерви ", - заявив він. Спікер згідно з Регламентом, звернувся до регламентного комітету: "Щоб регламентний комітет виніс це питання на свій розгляд і дав пропозиції щодо прийняття відповідних заходів з щодо цього інциденту". Нагадаємо, що рамках Регламенту депутата можуть видалити із залу на 5 або більше засідань.
Політика Розгляд позову України проти РФ у Гаазі займе 5 років - Мін'юст У Міністерстві юстиції прогнозують розгляд позову України проти Росії в Міжнародному суді ООН протягом п'яти років. Про це під час брифінгу заявив заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов, передає 112 Україна. Зараз призначені перші слухання, які відбудуться з 6 по 9 березня 2017 року в Гаазі і будуть присвячені питанням забезпечення позову. Україна просила суд заборонити Російській Федерації здійснювати дії, які спрямовані на дискримінацію кримськотатарського населення та допомогу сепаратистам на сході України. Після прийняття рішення про заборону цих дій контроль за його виконанням передається СБ ООН, потім суд перейде до розгляду процедурних моментів, а потім - до суті справи. За словами Пєтухова, в середньому 5 років потрібно на розгляд такого роду справ.
Суспільство У МВС хочуть підняти вартість послуг, пов'язаних з отриманням водіських посвідчень та реєстрації автомобіля У МВС збираються переглянути цінову політику на послуги, які пов'язані з отриманням водійських посвідчень і реєстрацією автомобіля. Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив керівник Головного сервісного центру МВС Владислав Криклій. За його словами, в деяких аспектах цінова політика в цій галузі виглядає абсурдно, наприклад, вартість складання іспиту на отримання прав у 26 гривень. «При цьому ми даємо транспортний засіб, який необхідно заправити. Я мовчу про амортизаційні витрати, які становлять набагато більше 26 гривень. В рамках цих змін ми будемо пропонувати пропорції, щоб на МВС, зокрема, на сервісні центри, розподілялися гроші від надходжень від адміністративних послуг, як це працює зараз у Мін'юсті. Ми розуміємо, що якість послуг має бути відповідною, і у нас в країні були проблеми з цим. Однак у системі реформування все повинно відповідати один одному. Над якістю ми почали серйозну реформу і довели, що адміністративні послуги можуть надаватися зручно. Я вважаю, що те ж саме має відбутися і з ціновою політикою в розумних пропорціях», - каже Криклій. Він зазначив, що МВС не влаштовує цінова політика в частині реєстрації транспортного засобу «Так, ми плануємо переглянути ціни. Правильно сказав один із європейських експертів, реєстрація машини або водійське посвідчення, це не просто право - це привілей. Це не повинно бути дешево, і вже тим більше це не має доплачувати країна, адже, як правило, водійське посвідчення та реєстрацію авто одержує не найбідніша людина. І тут ми маємо соціальну несправедливість: реєструють автомобілі і здають на водійське посвідчення не всі люди, а платити повинні всі з урахуванням одержуваної державою шкоди при наданні послуг нижче собівартості», - додав він.
Політика МОЗ подасть уряду концепцію Нацагентства із закупівлі ліків за держкошти - Супрун Міністерство охорони здоров'я подасть до уряду концепцію Національної агенції із закупівлі ліків за державні кошти. Про це повідомила  в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун під час презентації дослідження «Медичні закупівлі в ProZorro: експрес обстеження». Вона наголосила, що закупівля лікарських засобів за бюджетні кошти через міжнародні організації є тимчасовим явищем. «До кінця березня ми подамо до Кабінету міністрів концепцію із закупівлі ліків за державні кошти, щоб від початку 2018 року три-чотири державні програми йшли через українську агенцію», - зазначила Супрун.  Вона також повідомила,  що МОЗ працює з фахівцями, міжнародними організаціями, донорами, щоб створити агенцію при МОЗ, яка буде займатися закупівлями лікарських засобів.  «Наша ідея, наша ціль, щоб ми мали медичне ProZorro», - сказала вона. За її словами, усі комунальні закупівлі ліків на суму нижче 200 тисяч мають закуповуватися через ProZorro. «Є нарікання на те, що закупівлі через ProZorro - тривалий процес. Наші лікарні не хотіли б чекати два-три місяці, щоб отримувати ліки чи медичні вироби, тому потрібно закуповувати ліки наперед», - уточнила в.о. міністра
Економіка 27% роботодавців не підвищували в 2016 році зарплату своїм співробітникам За підсумками 2016 року 38% роботодавців сказали, що вони підвищували заробітну плату практично всім своїм співробітникам, 18% - підвищували тим, у кого були хороші результати, ще 17% - підвищували найбільш цінним працівникам, 27% роботодавців зізналися, що не переглядали розмір зарплати. Такі дані опитування 9 лютого під час прес-конференції оприлюднила соціолог Ольга Балакірєва, повідомляє кореспондент АСН. «Тобто самі роботодавці, реагуючи на ситуацію, підвищували рівень заробітної плати. Інша справа, як вони її підвищували, було це офіційне підвищення чи було це підвищення тієї частини, яка надається в конверті. За даними грудня місяця, 29% економічно активного населення сказали про те, що вони отримували свою заробітну плату частково або повністю в конверті», - сказала експерт. Водночас експерт вважає, що підвищення мінімальної зарплати не призведе до збільшення безробіття в країні. Балакірєва уточнила, що, за даними опитування, більше 80% роботодавців вважають, що заробітна плата має бути вище, ніж 3200 грн.
Економіка Новак: Сьогодні падіння в економіці України немає На сьогодні падіння в економіці України немає, з середини 2016 року спостерігається невелике зростання. Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак під час прес-конференції на тему: «Звільнення через мінімалку: навіщо уряд спровокував безробіття?» сьогодні в Києві. «Слава Богу, падіння економіки немає. Після чотирьох років падіння ВВП, яке почалося в середині 2012 року. В середині 2016 року економіка України з падіння вийшла на невелике, але зростання», - зазначив експерт. Тим часом він підкреслив, що оскільки падіння економіки немає, то таким чином виключається одна з причин для зростання безробіття в країні. За словами Новака, залишаються дві причини - неприйнятна зарплата і неприйнятні податки. «З цих причин в Україні можуть відбуватися і відбуваються як звільнення, так і тінізація трудових відносин», - сказав він. Новак уточнив, що статистика може не зафіксувати особливих темпів зростання безробіття, але фактично багато роботодавців ініціюють умови, при яких відбудеться тінізація трудових відносин.
Події СБУ: У Дніпрі місцевого жителя викрали власні роботодавці У Дніпрі працівники СБУ разом із поліцією звільнили чоловіка, викраденого його ж роботодавцями. Про це інформує прес-центр відомства. Правоохоронці отримали інформацію, що в обласному центрі двоє невідомих чоловіків силою викрали місцевого жителя і відвезли його в невідомому напрямку. Незабаром з'ясувалося, що чоловіка вкрали двоє його роботодавців, які утримують його в орендованому приміщенні в с. Таромське у Дніпропетровській області. Працівники СБУ встановили, підприємці під час аудиту власної фірми помітили недостачу кількох тисяч гривень, в крадіжці яких звинуватили підлеглого. «Щоб «відшкодувати» нібито завдані збитки підприємці викрали його і змушували переписати частину майна на третю особу. Але злочинців правоохоронці затримали під час звільнення заручника», - заявили в спецслужбі. За цим фактом розпочато кримінальну справу за ст. 146 ч. 2 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) КК України.
Політика Депутат пояснив, чому відірвав рукав Лещенку: «Накриває!» Народний депутат від БПП Іван Мельничук пояснив, чому не стримав емоцій і відірвав рукав піджака свого колеги Сергія Лещенка - «це була реакція на цинічну брехню». Про це він заявив у кулуарах Верховної Ради України 9 лютого, передає кореспондент АСН. "Ми ніяк себе не поводимо! Будь-який чоловік, не дивлячись на те, що він є народним депутатом, хоча народні депутати, як і інші пересічні люди, на своїх робочих місцях якось мають реагувати на ту цинічну брехню, відверте поширення інформації, які давно поширюють деякі народні депутати. Я за цим давно спостерігав. Ну, вибачте, часом накриває!" - заявив він. Він зазначив, що такі депутати, як Сергій Лещенко та інші, просто "перетворюють роботу комітету з питань боротьби з корупцією на піар-майданчик... Лещенко поширює відверту брехню, що нам на Банковій дали вказівку не ходити на комітет", - додав він. Щодо необхідності застосування фізичної сили до Лещенка він відповів: "Вийшло те, що вийшло. А як мало вийти по-іншому?"
Політика Гройсман запросив членів НАТО відвідати Україну Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запросив членів Північно-Атлантичної ради НАТО відвідати Україну. Про це він заявив під час спільного брифінгу із заступником генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер у рамках свого робочого візиту до Брюсселя. «І, користуючись нагодою, хочу запросити вас (заступника генсека), НАТО відвідати Україну і, власне, пересвідчитись у тому, які саме відбуваються зміни в нашій країні», - зазначив він. Гройсман наголосив, Україна високо цінує співпрацю з НАТО і вдячна за всебічну і повну підтримку усіх країн - членів НАТО щодо територіальної цілісності нашої держави, суверенітету та  процесу змін всередині нашої країни.  «І насправді за кілька років Україні вдалося зробити достатньо серйозні кроки, які забезпечать незворотність змін і будуть спрямовані на утвердження сильної демократичної України, європейської держави, держави з сильною економікою і сильною системою правосуддя», - заявив Гройсман.
Економіка Зниження "розмитнення" для авто з іноземною реєстрацією поки не буде Зниження розмитнення для автомобілів з іноземною реєстрацією поки що не буде. Як розповіла в інтерв'ю АСН голова профільного Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, озвучена напередодні деякими ЗМІ інформація про те, що умови розмитнення автомобілів будуть пом'якшені, не відповідає дійсності. "Ця інформація неправильна. Так, ми проводили зустрічі, робочі групи, але рішення не прийнято. Є багато законопроектів. Їх більше 20-ти. І немає такого, який би вирішував проблему повністю. Тому я думаю, що зараз повинен спрацювати Кабмін. Тому що всі органи виконавчої влади перебувають у його підпорядкуванні. Всім разом потрібно концептуально підійти до вирішення цієї проблеми. Потрібно частково міняти Митний кодекс, потрібно думати, якими правами наділити органи Нацполіції в цьому питанні. Які правила гри тощо", - заявила вона. Нагадаємо, що в ЗМІ з'явилася інформація про те, що в Україні нібито вже знизили вартість розмитнення. І навіть вказувалися нові суми розмитнення. Наприклад, якщо вартість такої іномарки як Ауді А6 складає 2000 євро (на ринку тієї країни, де автомобіль був придбаний), то вартість розмитнення обійдеться в 163 євро в 2017 році, в 260 євро - в 2018 році і 325 євро - в 2019 році тощо. Голова парламентського Комітету зазначила, що проблема з розмитненням таких авто "занадто далеко зайшла". "З їхніх слів, нібито велика кількість автомобілів перебуває у підвішеному стані. Але я недавно дивилася статистику з ввезення авто в 2015-16 роках. Так ось, десь 27 тис. автомобілів було ввезено в 2015 році. Це ті авто, за якими сплачувалися високі ставки. І близько 40 тис. автомобілів - це були нові авто, які були ввезені. У 2016 році ситуація змінилася. Щодо нових авто - це зростання до 65 тис, а щодо б/у - 27 тис. тобто десь такий же рівень. Але ми ж ввели знижені ставки з серпня 2016 року. І з цих 27 тис., за зниженими ставками ввезли десь 15 тис. Знаєте, до чого я веду? Стабільна цифра за два роки, яка аналізувалася, показує, що реєстрація авто, що були у використанні, у нас в рамках 20- 30 тис. Тобто пільга на авто виробництва не пізніше 2010 року, яка надавалася, вона спрацювала», - заявила АСН Южаніна. За її словами, 15 тис. людей скористалися вищезазначеною нормою. Але в загальному обсязі потреби в б/в авто це несуттєво змінилося. Тому народний депутат ставить під сумнів наявність 1,5 мільйона автомобілів, що підпадають під умови спрощеного розмитнення, про які заявили ініціатори блокування автодоріг. Так само народний депутат і член податкового комітету Оксана Продан зазначила, що для будь-яких змін необхідне рішення парламенту. "Тільки після рішення парламенту, голосування тут можна говорити про зниження, підняття або зміни (умов «розмитнення»). Можу сказати, що законопроекти поки не розглядалися у комітеті. Я вважаю, що рішення має бути не точковим, як пропонується, а комплексним. Щоб кожен громадянин України міг завозити, імпортувати авто. Або просто купувати автомобіль в салоні, який не буде дорожче, ніж у Франції чи іншій європейській країні. Адже у нас і середня, і не середня зарплати настільки нижче, що люди просто не можуть дозволити собі купити таке авто", - заявила Продан.
За кордоном У столиці Лівії відбулися запеклі сутички У Тріполі, столиці Лівії, відбулися збройні зіткнення між угрупуваннями, які підтримують уряд національної єдності (прем'єр-міністра Фаїза Сараджа) і виступають проти нього. Про це інформує ТАСС. Конфлікт стався між бойовиками, лояльними ПНР, і збройними формуваннями, що підтримують уряд національного порятунку Халіфи аль-Гвейля, які виступають на користь проісламістського Загального національного конгресу. За словами очевидців, на відстані кількох кілометрів чутні постріли з важкої артилерії. Жителі довколишніх будинків покинули свої житла. Повідомлень про жертви або постраждалих не надходило. Згідно з досягнутими за посередництва ООН рік тому домовленостями, в Лівії в лютому минулого року були сформовані ПНС під керівництвом бізнесмена Сараджа і очолювана ним же президентська рада. Ці органи, як передбачалося, створюються на час перехідного періоду, який повинен закінчитися проведенням парламентських виборів, як це прописано в Схіратском угоді. Але нового кабінету не заручився підтримкою засідає на сході Палати представників через розбіжності як серед парламентаріїв, так і з владою на заході країни.
Суспільство Уряд Литви спростив працевлаштування для працівників з України Уряд Литви полегшив працевлаштування деяких працівників із зарубіжжя і заявив про бажання бачити більше фахівців з України, повідомляє RU.DELFI. «Якщо дивитися на статистику останніх років, то (більшість) тих людей, про яких ми говоримо, приїжджають з України... За нашими даними, декілька десятків тисяч українців, які успішно інтегрувалися в трудовий ринок, створюють додаткову вартість і дозволяють бізнесу розвиватися», - заявив прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс. За його словами, полегшивши працевлаштування для іноземців, уряд створив сприятливі умови для збереження зарплат своїх громадян. Напередодні, 8 лютого, уряд Литви схвалив список із 27 професій, яких потребує країна. І пообіцяв, що всім фахівцям з цього списку буде простіше отримати дозвіл на роботу. Як уточнюється, спрощення будуть діяти тільки для іноземців, які приїхали не з країн ЄС. У список потрапили фахівці в сфері IT-технологій, програмісти, інженери, а також техніки. Раніше повідомлялося, що українці продовжують виїжджати на заробітки в ЄС і Росію.
Політика Росія почала анексувати Крим ще в 2013 році. Янукович знав - Мін'юст Росія почала активну фазу із захоплення Криму ще в 2013 році. Про це 9 лютого під час прес-конференції повідомив міністр юстиції України Павло Петренко, повідомляє кореспондент АСН. «Нам вдалося отримати докази того, що в 2013 році Російська Федерація вже почала активні дії на території Криму. Це підтверджується тим, що Росія несанкціоновано збільшила свій військовий контингент. Це підтверджується тим, що на територію України з боку Криму незаконно перекидалися особовий склад і техніка РФ. Це підтверджується тим, що вони вели активну підривну і розвідувальну роботу в місцевих органах влади Криму. І це підтверджується тим, що нам точно відомі прізвища посадових осіб Російської Федерації, які координували ще до Революції Гідності цю спецоперацію», - повідомив міністр юстиції. За словами Петренка, українська сторона в рамках збору відповідних доказів має свідчення свідків, а також докази захоплення в полон, з появою так званих «зелених чоловічків» в Криму, цивільних осіб і застосування до них тортур. Міністр зазначив, що всі ці докази, а також дані українських спецслужб дозволяють повністю спростувати позицію Росії про те, що причиною таких дій у Криму стала «емоційна реакція на події в Україні». «Росія готувала захоплення Криму і активна фаза цього процесу почалася ще в 2013 році», - зазначив міністр. Петренко вважає, що тодішнє керівництво країни - Янукович, його оточення і керівництво спецслужб, не могли не знати про дії російських спецслужб і військових на території України. «Фактично вони були пособниками і допомагали тому, щоб у Криму розвивалася підготовка до захоплення півострова ще в 2013 році», - зазначив Петренко.
За кордоном Терористи взяли на себе відповідальність за вбивство Гіві Терориста Гіві ліквідували його підлеглі. Як пише «Новая газета», про це заявив Ігор Мильцев із позивним «Француз», який представився бійцем терористичного підрозділу «Сомалі», яким керував Гіві. «Йому б будь-хто помстився», - каже Мильцев, назвавши звинувачення влади терористичної організації «ДНР» на адресу українських спецслужб «смішними». «Працівники СБУ за лінію розмежування не переходять», - додав він. Вбивство командира Мильцев назвав помстою товаришів по службі, нібито кинутих Гіві під час боїв під Авдіївкою в кінці січня цього року. За словами Мильцева, під час боїв ініціативу від самого початку мали підрозділи ЗСУ. Участь у боях за промзону брав і батальйон Гіві «Сомалі». Представники бойовиків «ДНР» повідомляли тоді про поранення Гіві на полі бою. Втім, «Француз» Мильцев описує іншу версію подій. Побоюючись за своє життя, Михайло Толстих відійшов від позицій батальйону і вистрілив собі в ногу. «Він вважав, що ніхто не помітить цього, але ми помітили. Далі його госпіталізували. Потім, будучи вже в Донецьку, він наказав накрити [наші] позиції з артилерії, незважаючи на те, що ми були там, він думав, що нас вже в живих немає!». «Просто піти він не міг, так як це дезертирство, позицію кинути він ніяк не міг, це наказ Захарченка - стояти до кінця! І тут Гіві, напевно, зрозумів, що це кінець. Він прострелив собі ногу і почав кричати. Його забрали медики, а через півтори години нас накрила своя ж артилерія». Мильцев додав, що після замаху на Арсенія Павлова («Моторолу») Гіві всерйоз побоювався за своє життя, для безпеки він вивіз свою сім'ю в Придністров'я і планував сам виїхати туди, але не встиг.
За кордоном Варшава продовжить підтримувати Україну, ведучи діалог з Росією, - МЗС Польщі Голова польського міністерства закордонних справ Вітольд Ващиковський заявив, що Польща продовжити підтримувати Україну і її європейський вектор. А також протистояти агресивній політиці Російської Федерації, повідомляє Радіо Польща. За його словами, Варшава буде активно підтримувати Київ у питаннях реформування, децентралізації і боротьби з корупцією. Водночас голова польського МЗС заявив, що єдиний спосіб вирішення конфлікту в Україні - це реалізація Мінських угод. Крім того, Ващиковський додав, що попри нинішню політику Польщі щодо Росії важливо встановити діалог з Кремлем. Він зазначив, що країна буде розвивати соціальний діалог, культурне співробітництво та економічні відносини з РФ. Також Ващиковський підкреслив, що Варшава сподівається на повернення уламків президентського літака Ту-154М, який зазнав аварії в 2010 році під Смоленськом. Раніше Польща зажадала від РФ повернути Україні окупований Крим.
Політика У НАТО розповіли, як будуть допомагати Україні НАТО продовжуватиме надавати політичну і практичну підтримку України. Про це заявила заступник генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер під час спільного брифінгу з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом сьогодні в Брюсселі. "Я поважаю ваші зусилля, закликаю Україну просуватися вперед у реформах. НАТО буде продовжувати надавати політичну і практичну підтримку Україні", - сказала вона. За її словами, це буде підтримка через трастові фонди, реформування інститутів у сфері безпеки. Крім того, заступник генсека підкреслила, що НАТО не визнає і не визнаватиме незаконної анексії Криму і засуджує дії Росії з дестабілізації на сході України. "Ми глибоко стурбовані недавнім сплеском насильства... Ми побачили важкі бої, і ми не повинні це приймати як нові норми", - сказала Геттемюллер. Вона також наголосила на необхідності, щоб спостерігачі від ОБСЄ отримали вільний доступ всюди, зокрема і до українсько-російського кордону.
Події На Чернігівщині припинено масштабне розкрадання бюджетних коштів У Чернігівській області було припинено масштабне і організоване розкрадання бюджетних коштів протягом двох років. Про це повідомляє прес-служба СБУ. У Чернігівській області працівники податкової міліції разом з СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури викрили та припинили злочинну діяльність корупційної мережі, що спеціалізується на розкраданні бюджетних коштів у великих розмірах. Як було встановлено, до створення злочинної оборудки був причетний представник обласної держадміністрації. Чиновник залучив до злочинної схеми посадових осіб органів влади - розпорядників коштів, контролюючих структур, а також фіктивних суб'єктів господарювання. Протягом останніх двох років учасники злочинної схеми привласнили понад 30 млн грн. Кошти були виділені з бюджету на ремонт і реконструкцію об'єктів соціальної сфери.
Економіка Голова Львівської ОДА все-таки знайшов охочих вкласти гроші в очищення Львова від сміття На Львівщині планують збудувати комплекси, на яких тверді побутові відходи перероблятимуть на паливо, а також на тепло- і електроенергію. Про це 9 лютого під час брифінгу розповів голова Львівської ОДА Олег Синютка, повідомляє Укрінформ. «Ми припускали будівництво сміттєпереробних комплексів за трьома напрямками. Перший - виробництво палива для цементної промисловості, другий - виробництво тепла і паралельно електроенергії і третій - розщеплення відходів при високих температурах і виробництво дизельних компонентів», - зазначив Синютка. За його словами, три з п'яти компаній, які подали документи на конкурс, запевнили, що готові побудувати такі комплекси за власні або залучені ними ж кошти. Нагадаємо, раніше мер Львова Андрій Садовий запевняв, що при чинній тарифній політиці на вивезення сміття в Україні жоден інвестор не погодиться на побудову сміттєпереробних заводів, тому що немає вигоди.
Політика Суд відмовився відсторонити від посади голову ЦВК Охендовського Апеляційний суд Києва не усунув голову Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського з посади. Колегія Апеляційного суду залишила без задоволення клопотання прокурорів Спеціальної антикорупційної прокуратури щодо відсторонення Охендовського з посади на два місяці. Таким чином залишивши чинним рішення Солом'яного райсуду Києва, яким прокурорам також було відмовлено у звільненні з посади голови ЦВК. Також Апеляційний суд Києва відмовився розглядати апеляційну скаргу САП на рішення Солом'янського райсуду Києва про обрання запобіжного заходу для голови ЦВК Михайла Охендовського у вигляді особистого зобов'язання. Суд мотивував свою відмову тим, що особисте зобов'язання не може бути оскаржене відповідно до норм КПК. Водночас суд зазначив, що ця відмова може бути оскаржена в касаційному порядку. Нагадаємо, прокурори САП просили суд визначити Охендовському запобіжний захід у вигляді грошової застави. Рзом з тим  Володимир Кривенко, заступник керівника САП, не бачить упередженості в рішеннях суду.  "Хочу відзначити, що до нас частково прислухалися в першій інстанції - нашу підозру, висунуту Охендовському, визнано обґрунтованою. Суд це підтвердив у своєму рішенні. Однак він вважав, що до Охендовського застосовно більш м'яки запобіжний захід", - сказав прокурор журналістам 9 лютого в суді. Також він додав, що САП оскаржить відмову в розгляді клопотання щодо запобіжного заходу у Вищому спецсуді з розгляду кримінальних і цивільних справ. Нагадаємо, що запобіжний захід для Охендовського вичерпується 13 лютого. Сам же голова ЦВК заявив, що буде керувати ЦВК, поки не призначать його новий склад. Про це він повідомив журналістам під час засідання суду. "Всі члени ЦВК очікують розгляду Верховною Радою подання Президента про припинення повноважень членів ЦВК, термін повноважень яких закінчився, але самі повноваження не припинені. Звичайно, до моменту прийняття відповідного рішення я буду виконувати обов'язки голови ЦВК. Іншої альтернативи мені не залишає закон про ЦВК", - сказав Охендовський. Голова ЦВК стверджує, що порушена проти нього НАБУ справа є замовною, однак замовників журналістам не назвав.
Політика оформление ленты  Садовий на засіданні міськради оточив себе київськими та луганськими «тітушками» Сьогодні, 9 лютого, під час пленарного засідання сесії львівської міськради мерію від простих львів’ян охороняли немісцеві молодики з сумнівною зовнішністю. Останні заполонили фойє та сесійну залу, натомість пересічних львів’ян, які прийшли поспілкуватися з владою, туди не впустили. Як повідомили АСН місцеві активісти, ніколи раніше влада їхнього міста не була такою закритою.  Під стінами Львівської міськради 9 лютого зібралися мешканці районів, де мерія без належних документів і громадських обговорень намагається встановити сміттєпресувальні станції. До протестувальників приєдналися місцеві громадські активісти з ГО «Розвиток Громади», ЦК «Азов Львівщина», ГФ «Патріот», Львівська обласна спілка соціального захисту бійців АТО та сімей загиблих, УСУ АТО та інші. Люди вимагали дати їм можливість виступити на сесії. Однак мерія заблокувала доступ громадянам. Натомість у сесійну залу працівники Муніципальної дружини запустили десятки сумнівних людей специфічної зовнішності. Активісти заявляють, що чоловіки у чорному - це учасники  громадських формувань «Гарт» та «Самооборона». Зокрема, про це у коментарі Дивись.інфо заявляв керівник муніципальної поліції Юрій Діль. «Я виявила, що громадське формування «Гарт» має два міста реєстрації, і це аж ніяк не Львів. Йдеться про Київ та Луганськ.  Хто усі ці люди? У якої посадової особи у Львівській мерії вистачило повноважень їх сюди покликати? Ці чоловіки із однаковими зеленими наклейками-цінниками на куртках зайняли коридори, усі місця у залі і навіть сектор преси. Зрештою журналісти теж не усі сьогодні змогли потрапити на сесію, бо вчора над вечір з’явилося повідомлення від прес-служби ЛМР про обов’язкову акредитацію. Такого раніше у Львові не було», - повідомила АСН голова ГО «Розвиток Громади» Оксана Маруняк.   Що ж до «Самооборони», то в мережі є десятки різних найменувань цієї організації, і знайти, звідки «ростуть ноги», практично неможливо, каже активістка.   Нагадаємо, сьогодні на своїй сторінці «Facebook» Андрій Садовий як реакцію на пікет написав: «Андрій Білецький, а Ви впевнені що ці хлопці, які представляються бійцями "Азову" і блокують сьогодні Львівську міську раду, не заблукали? Азов і Маріуполь за 1200 км від Львова».  
Чим дивніше, тим краще. Гід по найдивовижніших іменах дітей за 2016 рік У Міністерстві юстиції України розповіли, якими незвичайними і рідкісними іменами жителі столиці та Київської області нарікали своїх дітей у 2016 році, повідомляє «Київ Влада». Всього в Києві минулого року в Києві з'явилося 36 772 нових життя. Батьки деяких із малюків були особливо винахідливими й спритними і вирішили замість звичних Маш і Юль або Сергіїв і Олександрів наректи своїх чад Юстинами і Цвєтанами або Айданами і Ейубами. Тепер у Київській області підростає покоління дівчат з рідкісними іменами, найбільш незвичайними з яких стали: Алміна, Атлантика і Асіс; Ведана, Девіка і Дільнура; Іларія, Інчі і Йовехед; Каталея, Латоя, Луная, Леора і Левіза; Мадіна, Мира, Маліка, Медея, Малуша і Маелла; Патриція, Ровія, Расул, Скланія і Саміра, а також Тасніма, Услалі, Ясна, Юстина і Цвєтана. Але прекрасні дами не залишаться самотніми, адже для них ростуть кавалери з рідкісними іменами: Айдан, Алас і Айдамир; Гаррісон, Градимир, Даніслав і Єлеазар; Зореслав, Ілай, Іванільдо, Кіфраель і Красимир; Леонард, Ліор, Магді, Мерогор і Ратмір, а також Тамерлан, Халед, Цезар, Ейуб і Ераст.
Політика Охендовський вже поскаржився в ГПУ на справу «дохлого бобика» Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський назвав справу, яку проти нього порушило Національне антикорупційне бюро України, здогадками і домислами слідчих. Про це він заявив 9 лютого в залі Апеляційного суді Києва, де розглядалося клопотання про відсторонення Охендовського з посади на два місяці, повідомляє кореспондент АСН. "Цей бобик здох, він здох давно. Сьогодні він був без зайвих почестей остаточно похований. Все, що викладено в підозрі НАБУ, є припущеннями і домислами. Якщо НАБУ не закриє цю справу, то це стане свідченням того, що НАБУ перебуває у політичній залежності", - сказав він. Разом з тим він не повідомив у чиїй політичній залежності перебуває НАБУ: "Це все має бути встановлено слідством. Вже є достатньо підстав бачити ознаки змови з фабрикації цієї справи. Я думаю, що слідство ГПУ матиме всі можливості, щоб встановити посадових осіб НАБУ, які, будучи учасниками цієї змови, зробили можливим притягнення до відповідальності завідомо невинної особи. Деталі свого звернення я зараз розкривати не буду". Також він додав, що має намір законним чином покарати посадовців НАБУ, які, на його думку, незаконно залучають його до відповідальності. За словами Охендовського, він вже звернувся з відповідною заявою до ГПУ, яка порушила провадження за ст. 372 Кримінального Кодексу України. Нагадаємо, сьогодні, 9 лютого, Апеляційний суд Києва відхилив клопотання прокурорів Спеціальної антикорупційної прокуратури щодо відсторонення Охендовського з посади на 2 місяці.
Політика В Україні знову з'явиться посада "старости" Верховна Рада України на вечірньому засіданні 9 лютого ухвалила Закон №4742 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища)", за який проголосував 371 парламентарій, передає кореспондент АСН. Відповідний закон вводить поняття "старостинський округ", межі якого збігаються з межами території юрисдикції рад тих громад, які об'єдналися. "Таке введення повсюдності інституту старост в межах об'єднаної територіальної громади стане гарантією захисту прав і інтересів жителів усіх сіл та селищ, що знаходяться на її території", - йдеться в пояснювальній записці. Відповідно до закону, старости будуть моніторити стан виконання рішень органів місцевого самоврядування на території старостинського округу, стан навколишнього середовища, об'єктів соціальної та комунальної інфраструктури, правопорядку, а також дотримання прав і законних інтересів жителів старостинського округу в сфері соціального захисту, культури, освіти, спорту, туризму, житлово-комунального господарства, реалізації їхнього права на працю і медичну допомогу.
Політика Судді КСУ отримають новий закон та "довічне утримання" в майже 300 тис. грн щомісяця Зарплатня суддів з усіма доплатами сягне 200 - 400 тис. грн. А для громадян обмежать кількість звернень до Європейського суду з прав людини.  Верховна Рада України на ранковому засіданні 9 лютого прийняла у першому читанні Закон України "Про Конституційний Суд України" (5336-1 від 17.11.2016), за що проголосували 239 парламентарів, передає кореспондент АСН.  Закон передбачає нову організаційну структуру Конституційного Суду України: - велика палата діятиме у складі усіх суддів Конституційного Суду України і вирішуватиме питання у справах за конституційними поданнями та конституційними зверненнями; - два сенати Суду, кожен із яких діє у складі дев’яти суддів і розглядає питання щодо відповідності Конституції України (конституційності) законів України (їх окремих положень) за конституційною скаргою особи. Сенат Суду діє як Конституційний Суд України; ухвали Сенату Суду про відмову у відкритті конституційного провадження у справах за конституційними скаргами є остаточними; - шість колегій суддів, кожна з яких діє у складі трьох суддів. До повноважень колегії суддів Конституційного Суду України належить вирішення процесуальних питань. Ухвала про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційною скаргою, постановлена трьома суддями колегії суддів Конституційного Суду України, є остаточною. "Ще однією важливою новацією закону стане право конституційної скарги громадянина, чого раніше не було", - виступав у залі під час розгляду нардеп Леонід Ємець.  Під час обговорення питання депутати звернули увагу на норму Закону щодо того, що прийняття законодавчого акту дасть можливість "скоротити кількість скарг громадян України до Європейського суду з прав людини та сприятиме відновленню порушених прав осіб на рівні національних засобів юридичного захисту прав особи в Україні". Так, нардеп "Самопомочі" Олена Сотник назвала цю норму антиконституційною.  "Бо всі громадяни, за Конституцією, мають право звернутися до ЄСПЛ", - наголосила вона.  Також дискусію в залі викликала стаття 26: "Винагорода виплачується з дня, що є наступним за днем призначення Судді на посаду". Відповідно до якої, "посадовий оклад судді Конституційного Суду встановлюється у розмірі 75 мінімальних заробітних плат". На прикладі 2017 року це мінімум 240 тис. грн.  "А враховуючи доплати, зарплатня може сягнути більше 400 тис. грн... Такого співвідношення зарплат ви не знайдете в жодній країні світу. Цей закон просто несправедливий, враховуючи розміри зарплатні українського вчителя та лікаря", - обурювався народний депутат та екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.  Бо, за законом, судді виплачується щомісячна доплата за вислугу років на посаді судді Конституційного Суду у розмірі:  - за наявності стажу роботи більше  2 років – 20 відсотків; більше 4 років – 30 відсотків; більше 7 років – 40 відсотків посадового окладу судді Конституційного Суду;  - суддям, які обіймають посади секретаря Колегії, виплачується щомісячна доплата у розмірі 5 відсотків посадового окладу судді; заступника голови суду – 10 відсотків посадового окладу судді; голови суду –  15 відсотків посадового окладу судді; - судді виплачується щомісячна доплата за науковий ступінь доктора філософії (кандидата наук) або доктора наук у розмірі відповідно 15 і  20 відсотків посадового окладу судді Конституційного Суду. Також статтею 27 передбачено "щомісячне довічне грошове утримання судді Конституційного Суду у відставці", яке виплачується у розмірі 80 відсотків винагороди судді Конституційного Суду. "Це мінімум 336 тис. грн щомісячно для пожиттєвого утримання суддів!" - зауважила нардеп Олена Сотник.  А голова фракції "Радикальної партії" Олег Ляшко хвилюється: "У якому маслі купатимуться судді КСУ?"  У відповідь голова профільного Комітету з питань правосуддя Руслан Князевич пояснив, що до другого читання питання завищеної зарплатні буде врегульовано:  "Треба розуміти, що законопроект готувався тоді, коли ще не був встановлений нині чинний  розмір мінімальної зарплатні".  Щоб зняти напругу в залі для результативного голосування один із авторів законопроекту Сергій Алєксєєв запропонував "з голосу" врахувати поправку щодо зміни поняття "мінімальної зарплатні" на поняття "прожитковий мінімум".  Нагадаємо, що "з 1 січня 2017 року, відповідно до бюджету на 2017 рік, прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць складає 1544 гривні, з 1 травня - 1624 гривні, а з 1 грудня - 1700", що вдвічі зменшує заявлені зарплати суддів. Але все одно не знімає з порядку денного питання про великий розмір.  Тепер законопроект підготують до другого читання за скороченою процедурою.  

Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Енергетичний зв'язок із чоловіком після розставання не зникає безвісти Жінка продовжує підживлювати свою енерг....
більше матеріалів




/-1,5143401622772-/ /-pc-/
Top