counter
Архів Повернутись назад 07 Вересня 2015
7 Вересня
Суспільство Киянину оголосили про підозру в ухиленні від мобілізації Сорокарічному киянину оголосили про підозру в ухиленні від мобілізації. Про це повідомляє прес-служба столичної міліції. У зв'язку з оголошеною часткової мобілізацією 40-річний киянин, військовозобов'язаний у запасі, прибув до військового комісаріату для отримання повістки для проходження служби. «Киевлянин отримав повістку, пройшов медичний огляд військово-лікарською комісією і був визнаний придатним до військової служби. Проте потім він без поважних причин не з'явився для продовження служби в Збройних силах України», — йдеться в повідомленні. За даним фактом порушено кримінальне провадження за ст. 336 (ухилення від призову за мобілізацією) Кримінального кодексу України. Киянину повідомлено про підозру у вчиненні кримінального злочину. Триває слідство.
оформление ленты  Блог: 
Суспільство Тарас Чорновіл Прихильники легалізації зброї зацікавлені в грошах, а не в забезпеченні безпеки Ті, хто підтримують легалізацію зброї, зацікавлені не в забезпеченні самозахисту, а в грошах, заробітках. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт-міжнародник Тарас Чорновіл. За його словами, в Україні є маргінальні політичні сили, які «повсякчас хочуть брязкати зброєю». До того ж він зазначив, що багато членів ВО «Свобода» лобіювали легалізацію зброї. «Я категорично проти ідеї легалізації зброї. Це не забезпечить більшої безпеки, навпаки. Це може призвести до колосальної кількості спонтанної стрілянини. І будь-який конфлікт побутового характеру може призвести до біди», — зазначив Чорновіл. Він також зауважив, що в Україні вкрай обмежений ринок зброї. Частково він легальний, а частково знаходиться в тіні. Що стосується прикладу США, то, за словами Чорновола, там справді дуже потужне лобі зброї. «Якби не воно — давно ввели б обмеження на зброю, вже напевно і поправку з Конституції викинули б», — наголосив він.
Суспільство На Львівщині відбудуться навчання з ліквідації надзвичайних ситуацій З 21 по 25 вересня у Львівській області відбудуться міжнародні навчання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій «Україна-2015». Про це повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій. Зазначається, що навчання проводитимуть спільно з Євроатлантичним координаційним центром реагування на катастрофи. «У них візьмуть участь понад 1100 осіб із 30 країн. За сценарієм навчань буде імітовано обвал сірчаної шахти, спричинений вибухом газоповітряної суміші. Вибух генеруватиме сильні сейсмічні хвилі, що призведе до великої кількості жертв і значних пошкоджень інфраструктури», — йдеться в повідомленні. Навчання «Україна-2015» дасть змогу країнам-членам і країнам-партнерам НАТО відпрацювати механізми реагування на надзвичайні ситуації різного характеру, йдеться в повідомленні.
Суспільство У Києві біля кладовища затримали чоловіка з гранатами У Києві правоохоронці затримали чоловіка з гранатами і патронами, які йому нібито подарували. Про це повідомляє прес-служба столичної міліції. 47-річний безробітний киянин розповів, що пив із малознайомою людиною, а та після розпивання алкоголю подарувала йому пакет із гранатою і боєприпасами. Затримали чоловіка біля Байкового кладовища. Він, побачивши оперативників, попередив їх про те, що у нього в рюкзаку граната. «На місце події прибули слідчо-оперативна група Голосіївського РУ і фахівці вибухотехнічної служби ГУМВС України в м.Києві. У рюкзаку затриманого виявили предмет, схожий на гранату, і патрони. Вилучене направили на експертне дослідження, а правопорушника доставили до райуправління», — сказано в повідомленні. Наразі перевіряється інформація про правдивість «подарунка». Відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.
Суспільство У Дніпропетровській області на автовокзалі стріляли На Дніпропетровщині в приміщенні Новомосковського автовокзалу стався інцидент зі стріляниною. Про це повідомили в прес-службі УМВС України в Дніпропетровській області. 6 вересня двоє злочинців (26 і 31 роки) напали на хлопця 24 років, а він для захисту почав відстрілюватися з пістолета. Спочатку чоловіка побили і він отримав закриту черепно-мозкову травму і струс мозку. «Захищаючись, чоловік витягнув зареєстрований пістолет «Форт» і почав стріляти з нього в бік нападників. Злочинці отримали сліпі поранення спини та грудної клітки. Бригада швидкої допомоги постраждалих доставила в міську лікарню», — сказано в повідомленні. Пістолет вилучено. Встановлюються всі обставини. Відкрито кримінальне провадження за ст.128 (необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження) КК України. Згідно з санкціями статті передбачено громадські роботи на строк від 150 до 240 годин або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до двох років.
Події На Луганщині військовий підірвався на розтяжці, оглядаючи місце загибелі бойовиків Солдат 128-ї бригади отримав поранення, підірвавшись на розтяжці під час огляду місця, де загинули бойовики «ЛНР». Про це повідомила прес-служба Луганської обласної військово-цивільної адміністрації. «На жаль, в результаті огляду місця загибелі ДРГ поранено одного з бійців 128-ї бригади. Постраждалого доставлено в лікарню і йому надається вся необхідна допомога», — розповів очільник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука. Як повідомлялося раніше, в лісовому масиві, поблизу річки Сіверський Донець, між селом Болотене і селом Миколаївка Станично-Луганського району «в сильному гнилісному стані з мінно-вибуховими травмами виявили п'ять трупів чоловіків у камуфляжі з триколором РФ і шевронами ГШР «Летюча миша» зі зброєю та боєприпасами, без особистих документів.
оформление ленты  Блог: 
Суспільство Олександра Решмеділова Міністерство освіти стало зоною підвищеної уваги і епіцентром скандалів У розвинених демократичних суспільствах Міністерство освіти має працювати так, щоб звичайні громадяни не особливо переймалися тим, що там відбувається. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловила політолог, аналітик Міжнародного інформаційно-аналітичного Центру «Росія-Україна» Олександра Решмеділова. В Україні ж, за її словами, останнім часом «навіть ця тиха гавань» стала  зоною підвищеної уваги і епіцентром скандалів. «Перші шпальти газет майорять заголовками про те, що в Києві розстріляли службову машину першого заступника міністра освіти, щодо діяльності посадових осіб Українського центру оцінювання якості освіти порушено кримінальну справу, і це не весь список. Звичайно, цей гармидер зовсім не на руку очільникові Міністерства освіти і науки Сергію Квіту. Адже саме через такі хиби під ним може захитатися міністерське крісло у світлі анонсованої ротації в уряді», — сказала Решмеділова. При цьому вона зазначила, що навчальний рік розпочався і, за словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, Кабмін не відмовиться від системи ЗНО, а реформа освіти  йтиме за графіком. Експерт нагадала, що Сергій Квіт перед початком нового навчального року проінформував громадськість про основні тенденції освіти. Насамперед, він повідомив про скорочення мережі вищих навчальних закладів із низьким рівнем якості освіти. Торік було закрито 76 таких навчальних закладів. У 2015/16 навчальному році кількість учнів в українських школах зросла на 38 тисяч осіб, а в перші класи цього року пішло 414 тисяч дітей. За словами Сергія Квіта, Міністерством освіти і науки проведено роботу із розвантаження шкільних програм, щоб зробити їх більш цікавими для школярів. «Чимала частина відповідальності за нормальний навчальний процес тепер переходить на місця. Цього року держава забезпечила 255 млн 307 тис. гривень на друк підручників. Та другу половину коштів повинні надати місцеві бюджети. Також важливо, що процес оптимізації малокомплектних шкіл не торкнеться початкових шкіл — і діти зможуть відвідувати початкові класи за місцем проживання», — наголосила Решмеділова. Крім того, вона зазначила, що з цього року в школах буде впроваджуватися Концепція національно-патріотичного виховання, яка спрямована на те, щоб адаптувати шкільну освіту в умовах російської агресії.
Суспільство У Житомирській області парафіяни мало не вчинили самосуд над проросійськими священиками У Житомирській області співробітники СБУ оголосили офіційні попередження двом священикам, які проводили серед своїх парафіян антидержавну пропаганду на підтримку дій Російської Федерації на території України. Про це повідомляє прес-служба відомства. Як повідомляється, настоятель однієї з сільських церков поширював антиукраїнські статті з російських пропагандистських інтернет-сайтів і компакт-диски з проросійськими відеоматеріалами. Він також прогнозував швидку поразку сил АТО і відмовлявся служити заздоровні молебні за мобілізованими військовослужбовцями, які беруть участь у АТО. У прес-службі зазначили, що ще один священик відстоював перед парафіянами необхідність федералізації України за прикладом так званих «ДНР» і «ЛНР». «Він стверджував, що терористи нібито відстоюють цілі істинної церкви, і виправдовував діяльність представників РФ на незаконно анексованих і захоплених територіях нашої держави», — йдеться в повідомленні. У СБУ наголосили, що обурені родичі мобілізованих військових були готові вчинити самосуд над священиками. Наразі священикам оголошено офіційні застереження про неприпустимість подальших протиправних дій, які шкодять державній безпеці України та попереджені про кримінальну відповідальність за злочини проти основ національної безпеки.
оформление ленты  Блог: 
Політика Давід Сакварелідзе Ті, хто пройшов всі чотири етапи відбору на посади місцевих прокурорів, не обов'язково будуть успішними прокурорами Той, хто пройде всі чотири етапи відбору на посаду місцевих прокурорів, не обов'язково буде успішним прокурором. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив заступник генерального прокурора Давід Сакварелідзе. За його словами, нових місцевих прокурорів, які не впораються зі своїми обов'язками, замінять. «Це системний процес прокурорської роботи, звичайний менеджмент. Це не означає, що той, хто пройде всі чотири етапи відбору, обов'язково на 100% будуть успішними, не корумпованими або хорошими прокурорами», — сказав він. За його словами, у випадку, якщо нові місцеві прокурори не виправдають себе, будуть викриті в корупції, то їх замінять. «Тобто ніхто не отримує цю посаду у спадок або з якимись гарантіями. Це системний процес і з ним потрібно працювати регулярно, щоб мінімізувати ризики», — зазначив Сакварелідзе.
Суспільство Яценюк: Кабмін залишить у держвласності стратегічні підприємства Уряд ухвалив рішення залишити стратегічні підприємства у держвласності. Про це заявив на засіданні Ради фінансової стабільності прем'єр Арсеній Яценюк, передає прес-служба КМУ. «Все інше має бути продано на прозорих і публічних аукціонах з обов'язковим забезпеченням соціального пакету для працівників і відповідними інвестиціями в українську економіку», — сказав Яценюк.Він наголосив, що підприємства не можна продавати олігархам, «як було два десятки років з українською приватизацією». Яценюк зазначив, що приватизацію Рада блокує вже рік. «Я сподіваюся, що нарешті буде знайдена політична воля для того, щоб провести прозору і публічну приватизацію і знищити ще один анклав корупції — не тільки в органах державного управління, а в першу чергу в державних компаніях», — розповів Яценюк.
Суспільство У КМДА підтримали перейменування Московського мосту і 16 вулиць Комісія з перейменувань на своєму засіданні, враховуючи результати громадського обговорення, підтримала перейменування 10 вулиць, а також Московську площу та Московський міст. Про це повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації. Як повідомляється, такі пропозиції розглядалися на комісії з питань найменувань, які пов'язані з комуністичним тоталітарним режимом. «Враховуючи результати громадського обговорення, члени комісії підтримали перейменування 16 вулиць, а також Московської площі на Деміївську і Московського моста на честь видатного українського інженера Георгія Фукса, і рекомендували Київському міському голові внести відповідне подання до Київської міської ради», — йдеться в повідомленні. Зокрема, було підтримано перейменування: вулиці Онуфрія Трутенка в Голосіївському районі на вулицю першого ректора Київського університету Михайла Максимовича; частини вулиці Леніна (від вулиці Світлої до повороту) у Дарницькому районі на вулицю видатного українця Назарія Яремчука; вулиці Фрунзе в Деснянському районі на вулицю сім'ї Ханенків; вулиці Дубового Івана в Дніпровському районі на вулицю Георгія Тороповского, самого молодого киянина — Героя АТО; вулиці Луначарського у Дніпровському районі на вулицю митрополита Андрея Шептицького; вулиці Гамарника в Оболонському районі на вулицю Квітки Цісик; вулиці Ластовського в Печерському районі на вулицю Степана Ковніра, видатного каменяра, одного з творців Києво-Печерської лаври; вулиці Командарма Уборевича у Святошинському районі на вулицю Академіка Єфремова; вулиці Червонопартизанської у Солом'янському районі на вулицю братів Зерових; вулиці Шаумяна в Шевченківському районі на вулицю Сергія Параджанова. Крім того, члени комісії підтримали перейменування вулиці Серафимовича у Дніпровському районі на вулицю Івана Миколайчука. Наголошується, що найближчим часом на офіційному сайті Київської міської державної адміністрації розпочнеться громадське обговорення цих перейменувань.
Суспільство оформление ленты  Експерти знайшли вакцину від російської пропаганди Нинішньої осені, коли школярі сіли за парти, а студенти заповнили аудиторії, голосніше заговорили про ще одну проблему, без вирішення якої, як стверджують експерти, гібридну війну з Росією не виграти. Мова — не просто про методи інформаційної війни як однієї з головних складових гібридної, яку путінські виконавці готували задовго, а про те, що «правильну» позицію вони прищеплювали в уми українців зокрема й через систему освіти. Зрозуміло, що в першу чергу «під своє розуміння світу, історії Київської Русі і місця в ній сучасної Росії» вони міняли гуманітарні науки (ні хімічну формулу, ні фізичні закони не зміниш, та й не впливають вони на історичні процеси), насамперед переписуючи історичні факти і насаджуючи сприйняття російської літератури як чільної. Міносвіти в курсі Експерти запевняють, що з цим треба щось робити, до того ж що швидше, то краще. Оскільки система освіти є об'єктом інформаційної агресії з боку РФ точно так само, як і економічна й оборонна галузі. Ще в березні цього року — на міжнародній конференції «Інформація як зброя війни 21 століття — досвід конфлікту 2014—2015 років в Україні для Польщі та Європи», яка проходила у Варшаві, — про це заявив заступник міністра освіти України історик Павло Полянський. «Мова — не лише про боротьбу за тексти підручників з історії або риторику вчителів під час уроків, оскільки в епіцентрі атак прихильників «русского мира» — українська молодь», — пояснив заступник міністра, акцентувавши увагу на тому, що нинішні дії Росії в освітньому просторі логічно вписуються в загальну канву інформаційної агресії, яка спрямована не лише проти України. Щоб вийти з цього глухого кута, нам, як вважає міністр освіти і науки Сергій Квіт, потрібно розвивати національно-патріотичне виховання, яке повинно бути в школі, починаючи з першого класу. «Головна ідея концепції такого виховання, — сказав «Аналітичній службі новин» (АСН) Сергій Миронович, — показати нашу історію завдяки внеску українців у різні галузі науки, адже Україна — це високотехнологічна держава, а наші провідні вчені завжди робили вагомий внесок у розвиток фізики , хімії та інших наук». За словами Сергія Квіта, «необхідно виховувати повагу до державних символів, до історії, щоб діти відчували гордість за свою історію. Важливо виховувати і повагу до людей, які порід із тобою. Тому всі речі, прописані в концепції, сучасні і відповідають всім вимогам нашого часу». Про необхідність власного курсу патріотичного виховання для молоді говорить і почесний президент Києво-Могилянської академії В'ячеслав Брюховецький, наголошуючи, що розробляючи його, в жодному разі не можна брати приклад із Росії. «У нас уроків патріотичного виховання немає, але вся система освіти спрямована на патріотичне виховання, — сказав В'ячеслав Степанович «Аналітичній службі новин» (АСН). — Просто уроки патріотичного виховання, як за часів Радянського Союзу, не мають позитивного ефекту, принаймні, очевидного. І тому ми взяли інший курс — все, що у нас викладається, побудовано під таким кутом зору. Це значно ефективніше. Звичайно, проводимо на початку навчального року виступи відомих українців. А Росія сьогодні — фактично фашистська держава, і це передбачає шовіністичну спрямованість їхнього виховання». Крим і Донбас В'ячеслав Брюховецький зазначає, що нам треба шукати більш цивілізовані шляхи. Так, «курс історії має бути в першу чергу справедливим, писати на догоду кон'юнктурі неправильно, це взагалі жахливо, що у нас за кожної нової влади змінюється курс історії». Поки Україна отримає перші результати такого виховання, сплине чимало часу. А зараз ми збираємо плоди масштабного плану Путіна щодо захоплення України. Нехай у глобальному плані він і провалився, за окремими напрямами приніс РФ досить відчутний позитив. До речі, якщо на всій території України російські спецслужби намагаються на нас впливати через зомбоящик та Інтернет (про роботу організацій тролів відомо давно), і якщо в тебе голова на плечах, ти аналізуєш, що відбувається насправді і вмієш відділити зерно від полови, фейкова інформація, як правило, не досягає мети. Правда, якщо говорити про Інтернет як про інструмент впливу на уми українців, то в групі ризику насамперед молодь, яка просиджує в соцмережах щодобово. У Криму ж з приходом «зелених чоловічків» атака на уми молоді ведеться абсолютно відкрито. Як написала в листі до профільного міністерства мама одного зі школярів, «всі предмети, пов'язані з Україною, ліквідували, а підручники надрукували новенькі — російські, до того ж з усіх предметів. У підручниках з історії про Україну залишилася тільки інформація в контексті «антидержавного антиконституційного перевороту». Що сталося з українськими підручниками, ніхто не знає. Кажуть, спочатку їх просто складували в підвалах. Бібліотеки працюють, але літературу видають вибірково. Силовики перевіряють всіх і вся — шукають так звану «екстремістську літературу». Вилучали насамперед все, де була біографія Степана Бандери, збірки віршів українських поетів». З Кримом зрозуміло, а от що відбувається на сході країни, дати однозначну оцінку не можна. Приміром, народний депутат Сергій Лабазюк впевнений, що бойові дії у Луганській і Донецькій областях жодним чином не впливають на якість освіти в Україні. «Школи працюватимуть за програмою, затвердженою раніше, — сказав Сергій Лабазюк «Аналітичній службі новин» (АСН). — Сьогодні щораз більше дітей налаштовані патріотично. Вони активно користуються Інтернетом, соцмережами, володіють інформацією і негативно налаштовані стосовно Росії, чітко знаючи, що Росія з нами воює. Це означає, що по відношенню до Росії у дітей буде щораз більше агресії, але це нормально». Правда, стверджувати, що зазначені події жодним чином не вплинуть на навчання дітей на територіях так званих «ДНР» і «ЛНР», не візьметься ніхто. Хіба що вони зможуть вчитися за українськими програмами онлайн — цей проект Міносвіти вже працює. І нині, запевняють у профільному міністерстві, вже розглядається питання, щоб надати їм право проходити Державну підсумкову атестацію теж дистанційно. «Крім того, ми готові на будь-які кроки, — говорять в МОН, — щоб у Криму завжди зберігалася ментальна освітня політична сила, на яку можна буде спертися в процесі і відразу ж після реоккупації півострова. Не можна допустити, щоб десятки тисяч дітей перебували під впливом російської пропаганди, навпаки: ця молодь повинна формуватися як громадяни України». А поки що кримські і донбаські школярі можуть прикріплятися до шкіл на територіях, підконтрольних Україні, без повного пакета документів. Заслін для проросійських структур Проаналізувавши діяльність росіян, яку вони провадили задовго до явного початку війни, і те, що відбувається в Криму і на сході України нині, у Міністерстві освіти вирішили розробити свій план протидії цьому процесу. Днями він був оприлюднений Павлом Полянським, який наголосив, що «особливо активна робота проросійських організацій з уніфікації української освіти з російськими програмами проводилася ще в 2010—2013 роках. Це і повернення до 11-річки, яка сьогодні діє лише в Росії, та ще в Білорусі, й намагання вилучити з курсу історії важливі й знакові для українців теми: голодомор, російсько-українську війну, імена діячів українського культурного і політичного відродження». Так, концепція літературної освіти, яку ухвалили на той час, нагадує Павло Броніславович, пріоритетною визначала російську літературу. Наразі  ж дії росіян на цьому фронті дещо змінилися: вони, за словами Павла Полянського, «полягають в ідеологічному зомбуванні молоді у тимчасово окупованому Криму та на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей». У свою чергу, МОН разом із групою молодих вчених-істориків ініціювало випуск двотомника «Революція Гідності. Російська агресія проти України» — своєрідний підручник, один том якого призначений для школярів, а другий — для педагогів. Відреагували в профільному відомстві і на спроби деяких проросійських структур впливати на школярів. «Ми звернулися до СБУ з проханням уважніше проаналізувати діяльність громадської організації «Русская школа», яку спонсорують «Русский мир», «Русское единство» і «Единая родина», оскільки в документах цих організацій чітко сформульовано їхнє освітнє кредо за лекалами «Русского мира». Але при цьому міністерство жодним чином не впливає на батьків, які хочуть, щоб їхні діти навчалися російською мовою», — каже Павло Полянський, зауважуючи, що підтримувати і розвивати освіту в умовах зовнішньої агресії і війни, коли для цього немає необхідного досвіду, досить складно. Патріотичне зомбування — не для нас Про те, що нам, щоб вирватися зі щупалець путінського спрута, необхідно розвивати патріотичне виховання, говорять майже всі експерти, з якими поспілкувалася «Аналітична служба новин» (АСН). «У Росії патріотичне виховання побудовано на вірності своєму правителю, на принципах ортодоксального колективізму, — зазначає керівник Інституту громадянської освіти Олександр Дем'янчук. — В Україні дуже міцні індивідуальні традиції та цінності серед населення. Тому українська система патріотичного виховання повинна бути побудована не на любові до своїх правителів, а на любові до своєї Батьківщини. Це суттєва відмінність між патріотичним вихованням в Україні та Росії». У свою чергу, директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вважає, що Україні потрібно розвивати патріотизм європейського зразка. «Сучасна Росія будує свій патріотизм на імперіалізмі. Це шлях в нікуди, — роз'яснює він АСН. — Він не дасть змоги країні нормально розвиватися і стати демократичною державою. Що стосується українського патріотизму, то нам потрібно показувати, що ми є країною свободи, а також виховувати гордість за свою державу». Насправді той процес, який самі росіяни вважають патріотичним вихованням, має трохи інший вигляд. Так, народний артист України, актор театру імені Івана Франка Олексій Богданович вважає, що в Російській Федерації існує не патріотичне виховання, а патріотичне зомбування, а це — різні речі. «Якщо патріотичне виховання засноване на правдивій інформації, правдивій історії — це одне, а якщо це зомбування на брехні, то його не можна назвати патріотичним вихованням. Рано чи пізно людина це осмислить і виникне внутрішній протест. Обманювати дітей в жодному разі не можна. Треба говорити правду, навіть якщо вона не така солодка, як хотілося б», — роз'яснює Олексій Богданович. За його словами, «треба закріплювати законодавчо, щоб в театрах було більше українських постановок. Потрібно прищеплювати дітям смак до хорошого мистецтва». Що питання освіти нашої молоді, особливо гуманітарної, в умовах російської агресії набувають надзвичайної ваги, згоден і письменник Андрій Кокотюха. Але проблема в тому, зазначає Андрій, що правильної гуманітарної освіти не існує апріорі, тому гуманітарна галузь не має чітко визначених меж або постійних істин і визначень, як, наприклад, галузь природничих або точних наук. «Неправильність є наріжним каменем гуманітарної освіти, — акцентує Кокотюха АСН, — і це означає, що вона постійно в русі, продукує нові смисли. А їх не буде без переосмислення та переробки, а можливо, навіть утилізації старих, віджилих, архаїчних. Зате правильність рівнозначна консервативності, а гуманітарна галузь не сприймає консервативного підходу, він її законсервує і вб'є. Тому я говорив би не про правильну гуманітарну освіту, а про контексти, куди потрібно повернути і в які слід занурити саме українську гуманітарну галузь. Це значить, більше практики, будь-якої, більше свободи, більше творчості». За словами письменника, багато українців досі сприймають українську культуру як певний вид російської, а під словом «наше» розуміють насамперед російське. Хоча «наше» ментально ближче до європейського. Тому, каже Андрій, «в гуманітарній галузі потрібно навести елементарний порядок і почати просвітницьку роботу — в хорошому сенсі цього слова: зайнятися краєзнавством і популяризацією свого, що більшості людей просто невідомо». Ще один аспект, зазначає Кокотюха, утопічний: заборонити шкільну програму з літератури як таку, що віджила себе. Школярам і студентам, на його думку, «слід давати не списки літератури, обов'язкової для прочитання. Треба давати перелік авторів, що працювали в той чи той період. І з цього переліку діти мають самостійно вибрати того, хто їм близький. Так ми вийдемо не на примусове читання, а на читання і знання літератури як обов'язкову опцію. Хто не привчений читати, того не привчиш ні батогом, ні пряником, і такі люди є скрізь, були і будуть. У свою чергу, даючи право вибору, ми не змусимо, а заохотимо. І читання, як решта гуманітарних галузей, отримає більше новонавернених». Спадкоємці Золотої Орди Що без патріотичної освіти школярів Україні рухатися нікуди, запевняє і військовий експерт Олексій Арестович. Але головним він вважає той факт, що Україна повинна заявити монополію на спадщину Київської Русі, зокрема і через систему освіти, в якій потрібно кардинально змінити її історичний сегмент. За його словами, при такому розкладі «Росія фактично перетворюється на спадкоємця Золотої Орди, а це для них — катастрофа». «Якщо ми перехоплюємо монополію на спадщину Київської Русі, насправді і для нас, і для росіян змінюється все, — роз'яснює експерт АСН, — зокрема і ставлення до України і до РФ розвинених держав, які дуже добре пам'ятають, що таке Київська Русь». Як зазначив Арестович, виходячи з цього, стає зрозумілим, якою має бути освіта в умовах російської агресії. Дуже важливий момент — її патріотичне спрямування, але при цьому «потрібно розуміти, що вишиванками нічого не вирішити — треба переписувати, виходячи з історичної справедливості, підручники історії, а в оновлених підручниках має бути чітко прописано, що ми — справжні спадкоємці Київської Русі, а Росія — не більш ніж сателіт Золотої Орди. При цьому ми повинні розуміти, що війну спочатку виграють у головах, а потім в економіці і на полі бою...». Тому, щоб перемогти у війні за майбутнє, у громадян України необхідно сформувати правильне мислення. «І саме освіта дає змогу формувати це правильне мислення, — говорить експерт. — Але треба визначити, яка система освіти нам потрібна. На кого або що ми орієнтуємося? Яку економіку будуємо? А поки всього цього немає, той хаотичний набір знань, який отримують школярі сьогодні, вирішувати глобальні завдання, які стоять перед країною, не дасть змоги». Загалом, як бачимо, експерти зазначають, що в школах а) нам без патріотичного виховання не обійтися, б) український патріотизм має розвиватися за європейським зразком, спираючись на індивідуальні традиції, і в) Україні потрібна чесна історія, де будуть правильно розставлені акценти щодо Київської Русі, з якої все ж як країна починалася Україна, а не Московія з її імперськими претензіями на світове панування. Тож міністерським чиновникам від освіти, які вже сказали «а», доведеться не лише говорити «б», але й робити реальні кроки, щоб отримати позитивний результат, якщо озвучені ними реформи — справжні, а не декларативні. Інакше про монополію на спадщину Київської Русі нам залишиться тільки мріяти.    
Суспільство У Красноармійську введуть карантин через захворювання на сказ У Красноармійську Донецької області через захворювання на сказ уведуть карантин. Про це повідомляє Донецька обласна державна телерадіокомпанія. Як повідомляється, відповідне рішення було ухвалено на засіданні протиепізоотичної комісії після того, як впродовж останнього місяця на території району було зареєстровано два випадки сказу. «У середині серпня від укусу зараженої сказом кішки померла мешканка Родинського. Минулого тижня небезпечний вірус виявили і на території Красноармійська. Заражене сказом кошеня подряпало двох господарів і трьох гостей з іншої області», — йдеться в повідомленні. Зауважено, що введення карантину передбачає, що протягом як мінімум 60 днів заборонено як ввозити, так і вивозити з міста тварин, які можуть бути носіями вірусу сказу. Крім цього, паралельно розпочато масову вакцинацію чотириногих, місто отримало дві тисячі доз вакцини.
Суспільство У прикордонників з'являться надсучасні радарні системи Прикордонників оснастять новітніми системами спостереження, проект з оснащення запускають «Укроборонпром» спільно з американською компанією Aerocraft. Про це під час брифінгу повідомив перший заступник глави ДПСУ Василь Серватюк. «Засобів виявлення і спостереження за обстановкою над акваторією Азовського моря на сьогодні недостатньо. Нині Держприкордонслужба там складається з семи постів спостереження, що мають на озброєнні морально застаріле обладнання. Ця нова система, на наш погляд, дуже легко інтегрується в загальнонаціональну систему висвітлення обстановки. Нам запропоновано подальше виробництво, навчання персоналу буде забезпечено на території України, і це є перевагою, а комплектуючі поставлятимуть зі США», — розповів Серватюк. Дві системи встановлять до кінця року, а ще шість — у наступному. Такі системи можуть вести одночасно до 200 цілей і бачити об'єкти на відстані до 40 кілометрів.
Суспільство Харків'янина засудили до 5 років позбавлення волі за фінансування терористів У Харкові 21-річного місцевого жителя засуджено до п'яти років ув'язнення за фінансування терористичних угруповань «ДНР» і «ЛНР». Про це повідомляє прес-служба прокуратури в Харківській області. Повідомляється, що фінансування здійснювалося через фірми, підконтрольні лідеру «Оплоту» — Євгену Жиліну. «Встановлено, що чоловік, перебуваючи у змові з фінансовими структурами, підконтрольними Жиліну, маючи намір фінансувати терористичні організації «ЛНР» і «ДНР», взимку минулого року зв'язався з представниками терористів і домовився про налагодження каналу для їх забезпечення. Через конвертаційний центр він перевів у готівку пробний транш — 20 тис. грн», — йдеться в повідомленні. Зауважено, що гроші він намагався перевезти в РФ і покласти в камеру зберігання на одному з вокзалів Бєлгорода, де їх мали забрати представники терористів. «Проте, таксі, на якому він хотів дістатися до кордону з Росією, затримали співробітники СБУ. Чоловіка визнано винуватим, призначено покарання у вигляді п'яти років і одного місяця позбавлення волі», — проінформували в прес-службі. Наразі вирок суду не набрав чинності, оскільки йде час на апеляційне оскарження.
Суспільство У Краматорську податківець став учасником смертельного ДТП У Донецькій області почалося розслідування за фактом смертельного ДТП за участю працівника податкової міліції. Про це повідомляє прес-служба прокуратури області. Аварія сталася в Краматорську. «7 вересня в Краматорську автомобіль Lexus RX 300, за кермом якого перебував співробітник ДФС України в Донецькій області старший прапорщик податкової міліції 1976 року народження, скоїв наїзд на 79-річну жінку, яка переходила проїжджу частину в невстановленому місці. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди від отриманих травм жінка померла в лікарні», — сказано в повідомленні. Дані внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого) КК України. Санкція статті передбачає тюремний строк від трьох до восьми років.
Політика ОБСЄ зазначає про зростання кількості випадків порушення перемир'я в Донецькій області Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ відзначає збільшення випадків порушення перемир'я в Донецькій області. Про це йдеться у звіті місії ОБСЄ, опублікованому 7 вересня. «СММ зафіксувала зростання числа порушень режиму припинення вогню порівняно з попередніми днями в Донецькій області, і один випадок порушення режиму припинення вогню в Луганській області», — йдеться у звіті. При цьому в ОБСЄ зауважили, що обстановка загалом в Донецькій області залишається спокійною. Так, спостерігачами 5 вересня зафіксовано 19 випадків порушення перемир'я, 6 вересня на тому ж спостережному пункті СММ зафіксувала одне порушення режиму припинення вогню. «У Луганській області ситуація, за спостереженнями СММ, залишалася спокійною, без порушень режиму припинення вогню 5 вересня і з одним порушенням режиму припинення вогню 6 вересня», — повідомляється у звіті.
Суспільство Порошенко озвучив завдання військової розвідки Президент Петро Порошенко позначив ключові завдання військової розвідки на найближчий час. Про це заявив глава держави, вітаючи військовослужбовців і ветеранів військової розвідки, передає прес-служба Президента. Зокрема, серед завдань — розширення можливостей агентурної розвідки, нарощування потенціалу радіоелектронної, повітряної і космічної розвідок, налагодження співпраці зі спецслужбами країн — членів НАТО і Європейського Союзу. «Ми повинні бути готовими до будь-якого розвитку подій як на наших кордонах, так і в широкому міжнародному вимірі. Переконаний, що ці важливі і відповідальні завдання ви й надалі виконуватимете на високому професійному рівні», — сказав Порошенко. Він розповів, що влада й надалі забезпечує дотримання соціальних та правових гарантій військовослужбовців та членів їх сімей, зокрема й співробітників розвідувальних органів України.
оформление ленты  Блог: 
Суспільство Володимир Фесенко Наступний крок — вже приватні армії Легалізація зброї вигідна винятково продавцям зброї і несе великі ризики. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. «Відповідь одна — це вигідно тим, хто торгує зброєю. Саме вони — головні лобісти. Я просто знаю, брав участь у цих спільних зборах з представниками асоціацій — за всіма цими громадськими організаціями, за всіма цими кампаніями з просування вільного продажу зброї стоять, звичайно ж, ті, хто торгує зброєю. Це величезний потенційний ринок, вони активно просувають ідею (вказують на Молдову, на деякі інші країни) і спираються на часткову підтримку громадськості», — розповів експерт. Політолог упевнений, що є велика кількість людей, які насправді в країні проти цього. «Я вважаю, що введення в країні вільного продажу зброї було б величезною помилкою і величезним ризиком, у нас і так проблема з бойовою зброєю. Багатенькі буратіно на дорогих іномарках тільки щось, одразу використовують навіть травматичну зброю для того, щоб з'ясувати стосунки між собою. Це заради пустощів. А якщо це легалізувати, то масштаби неконтрольованого використання зброї, коли воно може потрапляти у випадкові руки не власників, а домочадців або тих, хто може його вкрасти, будуть значно більшими. А ще після того, як легалізують зброю, з'явиться спосіб легалізації охоронних фірм. Думаю, це наступний крок, а це вже приватні армії», — зазначив Фесенко. За словами політолога, для нього стало відкриттям те, що цю ідею підтримує Генпрокурор Віктор Шокін. «У нас нині головні лобісти — це продавці зброї. Деякі громадські активісти, які хочуть спростити собі змогу доступу до зброї — вони це розглядають як спосіб самозахисту. Але як показує досвід багатьох країн — від Штатів до такої мирної країни, як Фінляндія — ризики тут величезні», — резюмував експерт.
За кордоном На Київщині у ДТП загинуло дві людини У Київській області на автодорозі «Київ — Одеса» в аварії загинули дві людини. Про це повідомили в прес-службі ГУМВС України області. «На 60-му км автодороги «Київ — Одеса», поблизу села Пінчуки, 40-річний водій автомобіля Ауді-А6 не впорався з керуванням і з'їхав у кювет, де врізався в дерево. Від отриманих тілесних ушкоджень водій і пасажир померли на місці події. Також на 39-му кілометрі автодороги «Київ — Одеса», недалеко від селища Калинівка, 53-річний водій, керуючи в стані алкогольного сп'яніння автомобілем Fiat Tipo, не впорався з керуванням і зіткнувся з припаркованим рейсовим автобусом «ЛАЗ», який прямував до Києва . Внаслідок ДТП водій іномарки отримав тілесні ушкодження. Його госпіталізували», — сказано в повідомленні. Відкрито кримінальні провадження за ч.1 ст.286 та ч.3 ст.286 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
Суспільство оформление ленты  У Дніпропетровську податківці вилучили майже дві тисячі тонн металобрухту У Дніпропетровську співробітники податкової міліції вилучили з незаконного обігу 1,8 тисячі тонн брухту чорних металів. Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби. Як повідомляється, в рамках розслідування кримінального провадження за ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків і зборів) була проведена низка обшуків за місцем перебування одного з підприємств, в брокерській фірмі і вдома у директора підприємства. «В результаті обшуків було виявлено та вилучено 1,8 тисячі тонн брухту чорних металів, вартістю близько 6,3 мільйона гривень, чотири системних блоки, печатки підприємств, чисті бланки з відбитками печаток, а також два флеш-накопичувача», - йдеться в повідомленні. У прес-службі також зазначили, що наразі до суду направлено клопотання про накладення арешту на металобрухт. Всі вилучені документи і матеріальні цінності долучені до матеріалів кримінального провадження.

Гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овни можуть відчувати потребу в пригодах та нових враженнях Будьте ....
Гороскоп від Павла Глоби на 15 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 15 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
15 травня 2024 року обіцяє бути днем, коли можуть виникнути різні труднощі, тому важливо зосередитися на справ....
Любовний гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія може бути спрямована на вирішення спільних завдань із ....
Побутова езотерика: 9 предметів, які не можна зберігати на кухні
Побутова езотерика: 9 предметів, які не можна зберігати на кухні
Кухня вважається сакральним місцем, в якому важливо підтримувати порядок та затишок За старих часів до цієї ча....
Жартівливий гороскоп: яка ти мультяшка за Знаком Зодіаку
Жартівливий гороскоп: яка ти мультяшка за Знаком Зодіаку
Астрологи нерідко порівнюють Знаки Зодіаку чи то з побутовою технікою, чи то з літературними персонажами, чи т....
більше матеріалів




/-1,3742430210114-/ /-pc-/
Top