counter
Архів Повернутись назад 07 Липня 2016
7 Липня
Події Бойовики знову застосували заборонену артилерію За добу бойовики 57 разів відкривали вогонь по позиціях сил АТО. Про це повідомляє прес-центр штабу антитерористичної операції. На Донецькому напрямі противник із 120-мм мінометів бив по позиціях сил АТО в Троїцькому, Новоселівці другій і Авдіївці. Під вогнем з 82-мм мінометів опинилися українські військові біля Верхньоторецька, Авдіївки і Новгородського. На Маріупольському напрямі з забороненої Мінськими угодами 152-мм артилерії бойовики обстріляли Лебединське, а по Широкиному застосовували 120 і 82-мм міномети. З озброєння БМП і протитанкового ракетного комплексу окупанти вели вогонь під Новогригорівкою. Крім того, біля Мар'їнки активізувалися ворожі снайпери. На Луганщині позиції ЗСУ в районі Попасної, Новоолександрівки, Богуславського і Новозванівки противник хаотично обстрілював із 82-мм мінометів і гранатометів.
Суспільство Суд заарештував п'ятьох затриманих у «бурштиновій справі» Голосіївський районний суд Києва заарештував на два місяці п'ятьох затриманих у Рівненській області у «бурштиновій справі» з альтернативою внесення застави в розмірі від 2,7 до 9,5 мільйона гривень. Про це на своїй сторінці в Facebook написав головний військовий прокурор Анатолій Матіос. «Всі п'ятеро затриманих у понеділок підозрюваних організаторів і керівників злочинної організації у «бурштиновому» виробництві заарештовані суддями Голосіївського райсуду столиці з правом внесення застав відповідно в розмірі 9,5-5-5-4-2,7 мільйона гривень», - написав він. Раніше повідомлялося, що затримано заступника прокурора Рівненської області, у якого знайшли коштовності і годинники на сотні тисяч доларів, підполковника СБУ і низку інших організаторів та учасників угруповання. Генеральний прокурор Юрій Луценко вже заявив, що має намір повністю змінити керівництво обласної прокуратури. Крім того, в Києві було затримано кримінального авторитета «Ушатого», який контролював незаконний видобуток бурштину на Рівненщині.
Суспільство оформление ленты  Очищені вогнем Біля витоку річки Либідь в козацькому поселенні «Мамаєва слобода» в ніч з 6 на 7 липня святкували Івана Купала. Це, мабуть, єдине свято, що збереглося до наших днів із язичницьких часів. Організатори гулянь сьогодні говорять, що все у них відбувається так, як багато століть тому. Свято розпочалося вже ввечері. Незадовго до заходу сонця в «Слободу» прийшли сотні людей. Більшість наділи святкові вишиванки, а на місці плели традиційні віночки з ароматних трав і квітів. Дівчата водили хороводи і співали купальських піснень, плавно пересуваючись до того місця, де мали розпалити багаття. На галявині вже були встановлені опудала Марени та Купала. Вони уособлюють чоловіче і жіноче начало.  Їх спалили вже після заходу сонця. Потім пари - хлопці і дівчата, взявшись за руки, почали стрибати через багаття. Примітно, що перестрибувати потрібно не через дим або вугілля, а саме через полум'я. Люди вірили, що вогонь має цілющу могутньою силою, а сміливці, які стрибнули крізь нього, проходять обряд очищення від минулого, а значить - готові йти в нове життя разом.
Суспільство Звільнено прокурора Рівненської області Генеральний прокурор України Юрій Луценко звільнив прокурора Рівненської області. Про це повідомляє прес-служба ГПУ. «Генеральний прокурор України Юрій Луценко своїм наказом від 6 липня 2016 року звільнив з посади і з органів прокуратури прокурора Рівненської області Анатолія Ковальчука», - йдеться в повідомленні. Раніше за організацію незаконного видобутку бурштину в Рівненській області було затримано заступника прокурора Рівненської області, у якого знайшли коштовності і годинники на сотні тисяч доларів, підполковника СБУ і низку інших організаторів та учасників угруповання. Генеральний прокурор Юрій Луценко вже заявив, що має намір повністю змінити керівництво обласної прокуратури. Крім того, в Києві було затримано кримінального авторитета «Ушатого», який контролював незаконний видобуток бурштину на Рівненщині.
Суспільство На Полтавщині біля будинку кинули гранату У Кременчуці Полтавської області біля будинку в мікрорайоні Молодіжний кинули гранату. Про це повідомили в прес-службі ГУНП в області. Гранату кинув невідомий чоловік. Від вибуху ніхто не постраждав. «У Кременчуцьке відділення поліції надійшло повідомлення від невідомої особи про те, що біля будинку на вулиці Княгині Ольги невідомий чоловік кинув гранату, яка згодом вибухнула. За попередньою інформацією, за вказаною адресою стався конфлікт між двома чоловіками, що переріс у бійку. Під час з'ясування стосунків 49-річний нетверезий чоловік застосував бойову гранату Ф-1», - сказано в повідомленні. Підозрюваного затримали, під час поверхневого огляду виявили у нього ще одну гранату. Відомості про подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.129 (погроза вбивством) та 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.
Суспільство Розвідка: П'ять російських військових загинули на Донбасі За минулу добу на Донбасі в зоні АТО загинули п'ятеро російських військових. Про це повідомляє прес-служба Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Ще 15 солдатів отримали поранення. «Протягом доби підтверджені втрати противника склали п'ятеро убитих і 15 поранених військовослужбовців з'єднань і частин 1-го АК (Донецьк) ЗС РФ: 100-ї (Донецьк) і 3-ї (Горлівка) окремих мотострілкових бригад, 11-го окремого механізованого полку (Макіївка) і 9-го окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ)», - сказано в повідомленні. Як повідомляє розвідка, частина втрат російських військ була пов'язана з помилковим мінометним обстрілом своїх позицій. Саме в результаті цього одна людина загинула і поранено двоє військових 9-го окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти, що дислокується в окупованому Новоазовську. Після цього інциденту російські військові жорстоко побили командира мінометного розрахунку.
Суспільство Для посилення кордону в Чернівецьку область прибули додаткові сили прикордонників У Чернівецьку область прибули спеціальні групи мобільних підрозділів Північного, Південного та Азово-Чорноморського регіональних управлінь прикордонного відомства. Про це повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби. Як повідомляється, основною метою їх прибуття на Буковину є посилення українсько-румунської ділянки державного кордону з протидії протиправній діяльності, пов'язаної з контрабандою сигарет. «Особовий склад цих підрозділів застосовуватиме набутий на ділянках своїх регіональних управлінь досвід з протидії протиправній діяльності на одній з найактивніших ділянок кордону на Буковині. Це дасть новий поштовх у розробці форм і способів боротьби з тютюновою контрабандою», - йдеться в повідомленні.
Суспільство На Миколаївщині сталася пожежа на полігоні твердих відходів У Миколаївській області горів полігон твердих відходів «Миколаївкомунтранс». Про це повідомили в прес-службі Державної прикордонної служби України. Полігон розташований на вулиці Нова в селі Весняне. Пожежа сталася через загоряння сміття на території полігону твердих відходів. «Повідомлення про пожежу надійшло рятувальникам о 15:49 6 липня. На місце події виїхали чергові караули 2-ї і 19-ї Державних пожежно-рятувальних частин та чергова зміна оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України в Миколаївській області. Через низку обставин вогонь швидко поширився на значну площу, з'явилася загроза перекидання полум'я на розташований поруч об'єкт зі збору біогазу з полігону «ЛНК». О 16:59 пожежу на площі 3000 кв. м було локалізовано, а о 20:30 повністю ліквідовано», - сказано в повідомленні. Як повідомляється, пожежу вдалося ліквідувати завдяки злагодженим та професійним діям вогнеборців. Також рятувальникам вдалося не допустити перекидання вогню на об'єкт ТОВ «ЛНК», тим самим запобігти виникненню вибуху.
Суспільство На КПВВ «Зайцеве» і «Хуторі Михайлівському» загинули двоє чоловіків Сьогодні вранці на КПВВ «Зайцеве» після проходження контролю знепритомнів чоловік, який прямував у пішому порядку на непідконтрольну Україні територію. Про це повідомляє прес-служба Держприкордонслужби. Прикордонники негайно надали першу медичну допомогу, після чого представниками медичної служби «Лікарі без кордонів» було проведено реанімаційні заходи. «Карета швидкої медичної допомоги прибула на місце, намагалася врятувати життя чоловіка 1954 р.н., але, на жаль, безрезультатно. Через 30 хвилин після втрати свідомості медики констатували смерть громадянина. Що послужило причиною смерті, буде встановлено медичними працівниками», - йдеться в повідомленні. Крім того, вчора під час оформлення потягу сполученням «Москва - Кишинів» прикордонники відділу «Хутір Михайлівський» Сумського загону, намагалися врятувати життя одному з пасажирів, якому стало зле. На жаль, фельдшером була констатована смерть громадянина Молдови 1954 р.н. Про цей факт поінформовані представники поліції.
Суспільство оформление ленты  Затримано високопосадовця-газовика зі Слов'янська (фото) Затримано керівника Слов'янського відділення одного з публічних акціонерних товариств у сфері газопостачання, який допомагав терористам технікою і будматеріалами при захопленні міста в 2014 році. Про це повідомляє прес-служба СБУ. За інформацією правоохоронців, після звільнення міста українськими військами зловмисник, залишившись на посаді, привласнив природний газ на 100 мільйонів гривень. Компенсацію завданих державі збитків він намагався перекласти на плечі місцевих жителів, підробивши для цього документи свого підприємства. «Оперативники спецслужби провели вісім обшуків у головного фігуранта кримінального провадження та його оточення. Під час обшуків правоохоронці вилучили дев'ять пістолетів і два револьвери різних систем, чотири незареєстровані мисливські рушниці, автомат Калашникова, саморобний карабін, один кілограм тротилу, 11 бронежилетів, балаклави і велику кількість патронів різного калібру», - йдеться в повідомленні. Також вилучено 11 рацій, три з яких дальнього радіусу дії, та іншу військову амуніцію. Працівники СБ України перевіряють інформацію про «російський слід» у діяльності зловмисників і причетність до створення сепаратистського підпілля в Слов'янську.
Політика Парламент амністував військових і добровольців, які вчинили нетяжкі злочини Депутати Верховної Ради прийняли законопроект, що амністує добровольців і військових, які вчинили нетяжкі злочини. За відповідний документ проголосували 247 народних депутатів. «Звільнити від відбування покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції в період її проведення, отримали статус учасника бойових дій, обвинувачених, засуджених за вчинення злочинів, які не є особливо тяжкими злочинами проти життя і здоров'я людини, але не відносяться до злочинів, передбачених частинами другою, третьою і четвертою статті 408, статтею 410, частинами другою, третьою і четвертою статті 411 Кримінального кодексу України», - йдеться в тексті законопроекту.
Суспільство У Мар'їнці затримано бойовика-таксиста У Мар'їнці працівники Національної поліції затримали бойовика на прізвисько «Новосел». Про це повідомляє прес-служба Донецького обласного управління Національної поліції. За інформацією правоохоронців, затриманий у 2014 році працював у службі таксі, коли його знайомий з позивним «Кирюха» запропонував роботу в батальйоні «Восток» НЗФ «ДНР», пообіцявши зарплату в розмірі 10 тисяч рублів на місяць. «Стажувався він на блокпосту в районі «Мотелю» міста Донецька. Для несення служби йому було видано формений одяг і автомат АК-74, а до нього - чотири магазини, носив пов'язку з написом «Восток», отримав і позивний - «Новосел», - йдеться в повідомленні. За інформацією поліції, він на блокпосту перевіряв автотранспорт і документи у проїжджаючих. За таку роботу йому обіцяли зарплату і продуктові пакети. Але нічого з обіцяного він так і не отримав. Факт внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 260 «Створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їхній діяльності» Кримінального кодексу України.
Економіка «Нафтогаз» вимагає скликати позачергові збори акціонерів «Укрнафти» НАК «Нафтогаз України» вимагає скликати позачергові збори акціонерів «Укрнафти». Про це повідомляє прес-служба «Укрнафти». Нагадаємо, що засідання Наглядової ради, призначене на 22 червня, не відбулося через відсутність кворуму, що унеможливило проведення загальних зборів, запланованих на 7 липня 2016 р. «Порядок денний позачергових Загальних зборів акціонерів не змінився - планується затвердити початок процедури досудової санації ПАТ «Укрнафта», а також розглянути умови проведення фінансового оздоровлення компанії. Крім цього, на зборах заплановано розглянути звіти правління, Наглядової ради і Ревізійної комісії за 2015 рік, затвердити фінансові результати 2015 року, обрати Наглядову раду та Ревізійну комісію», - йдеться в повідомленні. Згідно з чинним законодавством України, вимога про скликання позачергових Загальних зборів акціонерів має бути розглянута Наглядовою радою компанії. Передбачається, що позачергові загальні збори акціонерів можуть відбутися в другій половині серпня.
Події У Вінницькій області в ДТП загинуло три особи У Вінницькій області в ДТП загинуло троє людей. Про це повідомляє відділ комунікації Головного управління Національної поліції в області. Аварія сталася на автодорозі «Козятин - Біла Церква». Двоє людей загинули на місці, ще один помер у лікарні. «ДТП сталася за участю автомобілів «ЗАЗ-Славута» та «Хонда». Двоє пасажирів автомобіля «ЗАЗ» 43 і 39 років загинули на місці, 27-річний водій цього транспортного засобу був доставлений у лікарню, де помер від отриманих травм. Всі пасажири «ЗАЗу» були жителями Козятинського району. Попередньо встановлено, що водій автомобіля «ЗАЗ-Славута» не впорався з керуванням і виїхав на смугу зустрічного руху, в результаті чого сталося зіткнення. Водій «Хонди», житель м. Обухова, і його пасажири не постраждали», - сказано в повідомленні. Відкрито кримінальне провадження.
Суспільство ГПУ завершила розслідування щодо підозрюваних у скоєнні теракту біля Ради Генеральна прокуратура завершила розслідування у кримінальному провадженні щодо двох підозрюваних у скоєнні теракту 31 серпня 2015 року біля будівлі Верховної Ради. Про це повідомляє прес-служба ГПУ. Як повідомляється, зараз розпочато ознайомлення сторони захисту з матеріалами кримінального провадження, після завершення якого обвинувальний акт буде спрямований до суду. Обом підозрюваним у кримінальному провадженні обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Двоє затриманих підозрюються в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 258 (терористичний акт), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ч. 2 ст. 342 (опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві) КК України.
Політика Парубій: Блокування роботи парламенту - це злочин Блокування роботи парламенту воюючої країни є злочином. Про це заявив спікер Верховної Ради Андрій Парубій, повідомляє прес-служба ВР. Як повідомляється, голова Верховної Ради України, відкриваючи пленарне засідання парламенту в четвер, озвучив заяву народних депутатів України з різних фракцій, учасників АТО, які вважають блокування роботи парламенту воюючої країни злочином. «У зоні АТО вперше за багато тижнів російськими найманцями були застосовані системи залпового вогню «Град». Ситуація на фронті помітно загострилася. Так само, як наші побратими тримають зовнішній фронт на Сході, так і ми не повинні допустити прориву нашого внутрішнього фронту тут, у Верховній Раді. Парламент має працювати», - сказав Парубій. Читайте також: Радикальна партія оголосила сидячий страйк Керівник парламенту заявив, що «мова ультиматумів і провокацій, а також спроби зірвати ухвалення стратегічних законів» є «категорично неприйнятними: всі, хто зривають роботу парламенту під будь-якими приводами, свідомо чи несвідомо грають на руку ворогові». «Ми вважаємо, що Верховна Рада повинна негайно голосувати законопроекти, спрямовані на забезпечення української армії», - йдеться в заяві. Нагадаємо, вчора засідання парламенту не відбулося через те, що РПЛ і «Батьківщина» блокували трибуну і президію ВР.
За кордоном Путін підписав «антитерористичний пакет» законів Президент Росії Володимир Путін підписав пакет «антитерористичних» законів, які розробили депутат Держдуми Ірина Ярова і член Ради Федерації Віктор Озеров. Про це повідомляє Hromadske. Прес-секретар президента Дмитро Пєсков повідомив, що одночасно Путін доручив уряду стежити за виконанням нових законів. Також доручається «при необхідності мінімізувати можливі ризики», пов'язані з витратами компаній на обладнання для зберігання інформації, оскільки закон зобов'язує операторів зв'язку і «організаторів поширення інформації» протягом півроку зберігати зміст розмов і листування користувачів. Так званий «пакет Ярової» посилює цілу низку законів. До Кримінального кодексу вводиться стаття про «неінформування». Вік кримінальної відповідальності за статтями «терористичної спрямованості» знижується до 14 років. Згідно з новою нормою, організаторів масових заворушень ув'язнюватимуть на строк до десяти років. Раніше повідомлялося, що в Росії прийняли «антитерористичний пакет» законопроектів.
Суспільство оформление ленты  У Клюєва знайшли антикваріат і цінні речі В результаті обшуків за місцями, де зберігалися документи та майно колишнього голови Адміністрації Президента України Клюєва вилучено значну кількість цінних і антикварних речей. Про це повідомляє прес-служба СБУ. Як повідомляється, під час розслідування кримінального провадження за фактами розгону студентського мітингу 30.11.2013 на Майдані Незалежності в Києві, встановлено додаткові адреси зберігання документів і майна колишнього голови Адміністрації Президента України А. Клюєва, де проведені обшуки. «За результатами цих обшуків вилучено значну кількість цінних і антикварних речей і предметів (картини, ікони, статуї з дорогоцінних металів тощо), що мають історичну та культурну цінність, і документи», - йдеться в повідомленні. Зараз готується клопотання до суду про арешт вилучених речей з метою забезпечення позовів потерпілих, заявлених у зазначеному кримінальному провадженні.
Політика Порошенко заявив, що «даху» для корупціонерів більше не буде В Україні жодного «даху» для корупціонерів більше не буде. Про це в ході брифінгу за підсумками зустрічі з держсекретарем США Джоном Керрі заявив Президент Петро Порошенко. Зокрема, Президент звернув увагу на те, що депутати проголосували за зняття недоторканності з народного депутата Олександра Онищенка і дали згоду на його арешт. «Це тільки початок боротьби з корупцією. Ніяких своїх і чужих не буде. Жодного «даху» для корупціонерів не буде. Сьогодні всі це повинні зрозуміти», - сказав Порошенко. Онищенко підозрюється в організації «газової схеми», в ході розслідування якої вже затримано 12 осіб. За попередніми даними, в результаті викритої «газової схеми» державі було завдано збитків на рівні 3 млрд грн, з яких 1,6 мільярда - це кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками і виведені через фіктивні підприємства. 1,3 мільярда - неоплачена сума ренти за користування надрами. Зараз відомо, що Онищенко перебуває за межами України.
Політика оформление ленты  Новіков: Оголошення списків затриманих в Україні росіян допоможе обміну ув'язненими В Україні є російські громадяни, які теоретично становлять «обмінний інтерес» для Москви. Оприлюднення їхніх імен могло б посприяти процесу обміну ув'язненими. Про це заявив адвокат Ілля Новіков, пише радіо Крим.Реалії. На його думку, звільнення Надії Савченко стало можливим, зокрема, завдяки публічності імен російських військових Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва. «Російській владі було простіше пояснити, навіщо вона все це робить: «Там сидять наші хлопці, давайте їх звільнимо». А коли сидять хлопці, яких не знає ніхто, їх «обмінна цінність», як би це цинічно не звучало, нижча. Немає тиску знизу на Путіна: «Путін, витягай наших хлопців». Відповідно, йому простіше їх ігнорувати. Тому, на мою думку, якби було прийнято рішення, щоб цих людей назвати на ім'я, це сприяло б можливому обміну», - сказав Ілля Новіков. Він також зазначив, що переслідування кримчан російською владою відрізняється від інших справ проти українських політв'язнів. Останні справи порушували переважно навесні-влітку 2014 року. Йдеться про суди над українцями Надією Савченко, групою Олега Сенцова, Миколою Карпюком, Станіславом Клихом, Валентином Виговським, Сергієм Литвиновим, Юрієм Солошенком.
Суспільство Окупанти перенесли відкриття Керченського мосту на кінець 2019 року Початок тимчасової експлуатації залізничної частини мосту через Керченську протоку перенесено на рік - з грудня 2018 року на грудень 2019 року. Як пише Медуза, відповідна зміна вноситься в розпорядження уряду про призначення єдиного виконавця проекту будівництва моста. Раніше планувалося, що в грудні 2018 року мостом через Керченську протоку буде відкрито автомобільний рух в робочому режимі, а також почнеться тимчасова експлуатація залізничної лінії. Читайте також: Джемілєв заявив про право «розбомбити» Керченський міст Про перенесення терміну відкриття автомобільного руху мостом поки не повідомляється. У постійному режимі залізничну частину мосту передбачалося відкрити в червні 2019 року. Нова дата початку постійного руху поїздів не вказана.
Суспільство У Київраді наклали мораторій на комунальні тарифи, підвищені з 1 липня Київська міськрада наклала на три місяці мораторій на введення з 1 липня 2016 року в дію підвищених цін і тарифів для населення на послуги ЖКГ у Києві. Рішення прийняли на пленарному засіданні 7 липня, повідомляє прес-служба міськради. «Ми приймаємо це рішення, щоб не допустити стрімкого падіння рівня життя населення України. Збільшення розміру цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, електрику і газ без одночасного вирішення питань забезпечення повної зайнятості населення та перегляду рівня мінімальної заробітної плати та інших соцстандартів призведе до непомірного фінансового перевантаження кожного киянина. Також сприятиме утворенню значної заборгованості перед організаціями, що надають ЖКП», - розповів депутат Київради і автор ініціативи Олександр Омельченко. Відповідно до мораторію, в Києві до 1 жовтня 2016 року діє заборона на введення в дію підвищених цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги. Також забороняється нарахування по розрахунках з 1 липня і стягнення з населення столиці пені за несвоєчасне внесення плати за ЖКП.
Суспільство У ГПУ підозрюють Злочевського у причетності до «газових схем» Слідчі ГПУ підозрюють, що колишній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський може бути причетний до підприємств, які могли реалізовувати схему з ухилення від податків і розкрадання газу. Про це під час брифінгу повідомив Генпрокурор Юрій Луценко. «...Підозрюється компанія, до якої має відношення колишній екс-міністр Микола Злочевський. Питання до Злочевського були завжди. Але тепер вони стали більш вагомими і до його діяльності на газовому ринку України. Компанія «Еско-Північ», яку заснувала британська компанія «Брісма», через низку фіктивних підприємств виводила свої доходи у фіктивні витрати і таким чином уникала сплати податку на прибуток. Загальна сума несплати - це мільярд гривень за два останні роки», - сказав Луценко. Він зазначив, що загальна сума несплати податків компаній у бюджет становить близько мільярда гривень.
За кордоном Сноуден заявив, що «чорний день» для Росії вже настав Колишній співробітник ЦРУ і АНБ Едвард Сноуден назвав сьогоднішній день «чорним» для Росії після того, як президент РФ Володимир Путін підписав «антитерористичний» пакет законів. Про це Сноуден написав у себе в Twitter. «Путін підписав репресивний новий закон, який суперечить не тільки правам людини, але й здоровому глузду. Чорний день для Росії», - написав він. Як пише Colta.ru, за словами Сноудена, це буде мати не тільки політичні та конституційні наслідки, а й означає введення податку на інтернет в розмірі понад $33 млрд. «Мене запитують, чи боюся я помсти за свою критику, - додав Сноуден. - Боюся. Але це не зупинило мене, коли я критикував Білий дім, не зупинить і зараз». Раніше повідомлялося, що президент Росії Володимир Путін підписав пакет «антитерористичних» законів, які розробили депутат Держдуми Ірина Ярова і член Ради Федерації Віктор Озеров.
Суспільство На Харківщині на хабарі затримано двох керівників управління юстиції Двох керівників середньої ланки Головного територіального управління юстиції Харківської області викрито у хабарництві. Про це повідомляє прес-служба СБУ. За інформацією правоохоронців, чиновники систематично отримували гроші від своїх підлеглих - начальників міських і районних відділів реєстрації актів цивільного стану - за непроведення перевірок їхньої діяльності та незвільнення з роботи. Вимагачі встановили місячну таксу в 1500 гривень з кожного працівника. «Правоохоронці затримали начальницю відділу після отримання чергового траншу хабара. Її керівника - начальника одного з управлінь установи - оперативники спецслужби затримали в робочому кабінеті», - йдеться в повідомленні. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 (одержання неправомірної вигоди) Кримінального кодексу України.
Суспільство Рада істотно посилила відповідальність за керування авто у стані сп'яніння Верховна Рада України посилила адміністративну відповідальність за водіння в нетверезому вигляді. Відповідний законопроект №4373 у другому читанні підтримали 243 депутати ВР, пише РБК-Україна. Так, керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на один рік і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі шестисот таких мінімумів. При цьому повторне протягом року вчинення зазначених вище порушень тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на три роки і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі 1200 таких мінімумів з оплатним вилученням транспортного засобу або без такого. Такі ж правопорушення, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалась адміністративному стягненню за керування транспортними засобами в стані сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 2400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі 2400 таких мінімумів з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого. При цьому за вживання водієм алкоголю або наркотиків після ДТП або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення медогляду тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк 15 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на три роки. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування. Після цього спікер ВР Андрій Парубій закрив вечірнє пленарне засідання парламенту.
Суспільство Порошенко підписав зміни до Закону «Про вищу освіту» Президент підписав зміни до Закону «Про вищу освіту» щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Про це повідомляє прес-служба глави держави. Як повідомляється, Порошенко підписав Закон України №1415-VIII «Про внесення змін до Закону України про вищу освіту» щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, ухвалений Верховною Радою України від 14 червня 2016 року. «Закон передбачає створення правових умов для забезпечення формування якісного складу Національного агентства щодо забезпечення якості вищої освіти, буде здатний протистояти наявним в системі вищої освіти негативним явищам і здатний сформувати в Україні нові механізми і стандарти якості вищої освіти», - йдеться в повідомленні. Крім того, реалізація положень Закону дозволить сформувати склад Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти з осіб, які мають бездоганну репутацію, високі особисті якості і професійні досягнення, і забезпечити початок його роботи.
оформление ленты  Блог: 
Суспільство Сергій Шабовта Навіть закон Савченко «відпочиває» у порівнянні з законом про амністію військових Загравання з айдарівцями і злочинцями призведе до того, що кількість злочинів збільшиться в рази, оскільки вони розцінять амністію як те, що їм усе дозволено. Навіть закон Савченко «відпочиває» у порівнянні з законом про амністію військових. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт і президент Української федерації професіоналів безпеки Сергій Шабовта. «Слід сказати, що сьогодні насправді страшний день у житті України, оскільки Верховна Рада стала на коліна перед злочинцями, які вчинили насильство, мародерство та інші злочини в зоні АТО. Це, зокрема, і наслідки призначення Генерального прокурора, який не має професійної юридичної освіти, який почав минулого тижня знищувати державність, заграючи з айдарівцями і розповідаючи про те, що все переглянуть. Зростання злочинності і так збільшилось у рази, а зараз ці панове вирішать, що їм усе списано і що їм усе можна. Хоча ми чудово розуміємо, що саме це середовище, особливо вихідці з добробатів, - це потенційно вкрай складна категорія. Багато чого приховується, щоб не постраждав «благополучний» портрет Президента і його команди. А зараз все це Верховна Рада ще й узаконила, ухваливши закон про амністію. На моє глибоке переконання, це злочин перед українським народом, навіть закон Надії Савченко в чомусь «відпочиває» у порівнянні з законом про амністію», - розповів експерт. Шабовта впевнений, що за злочини люди мають нести покарання, оскільки не можна виправдовувати мародерів і покривати їхню діяльність розповідями про виконання боргу. «Треба звернути увагу, що в АТО, а насправді у стані війни Україна перебуває вже протягом тривалого часу. Навіть у роки радянської влади був закон про кримінальну відповідальність за військові злочини. Розуміючи специфіку військової справи, пов'язаної і з військовою таємницею і з виконанням завдань, і з можливим мародерством військових тощо, цей закон мав всього 33 статті. Але це був дуже жорсткий і чітко виписаний закон. І жодних псевдопатріотичних слів про те, що воїни якоїсь країни виконують якийсь особливий обов'язок і тому їх треба жаліти і амністувати при здійсненні кримінальних злочинів. У жодній цивілізованій країні світу не існує такого», - зазначив Шабовта. За словами експерта, спроб «викрутити» надалі закон про амністію для того, щоб надати амністію бойовикам, - не буде. «У нас правоохоронна система сьогодні абсолютно політизована і слово «ворог» стоїть на першому, другому і третьому місці, тому до бойовиків цей закон ніяк не може бути застосований. У нас несподіваним чином цей закон може бути застосований, наприклад, до Правого сектора або ще якогось формування, про які нам розповідають, що це захисники. Хыба вони колись когось захищали? Найцікавіше, що навіть не ставиться завдання визначити, хто брав участь в АТО. Стільки бариг, пройдисвітів, колишніх бомжів, туберкульозників пройшло через АТО, і вони зараз ходять і всюди вимагають собі нагород, землі тощо. Адже ніхто навіть не перевіряє їхню активну участь у якихось бойових діях, у якихось вчинках, хтось відсидівся в тилу, хтось навіть не наближався до зони реальних бойових дій. І при всьому цьому його вже приписали до лику святих. Це загравання, влада абсолютно безпорадна. Але вона такою була з перших днів, увійшовши під купол ВР, в Адміністрацію Президента. Влада абсолютно боїться протесту, тому так і залишилися не розслідуваними і не покараними до кінця розстріл і протистояння в Мукачевому і низка інших ситуацій. Всі ці злочини так і залишилися непокараними», - резюмував експерт.
Економіка Експерт розповів, коли можна буде оцінити роботу «чорних сотень» Результати роботи митних «чорних сотень» можна буде оцінити не раніше ніж восени. Про це в інтерв'ю «Економічним вістям» заявив експерт з питань податкової та митної політики, голова громадської організації «Сила України» Володимир Орлов. За його словами, у нього досить скептичне ставлення до подібних міжвідомчих підрозділів для боротьби з контрабандою. «Раніше в Україні не раз створювалися подібні міжвідомчі підрозділи для боротьби з контрабандою - такі як «Контрабанда-СТОП» у 2005-му році, групи «Північ», «Захід» тощо. І, як бачимо, вони не змогли показати результат, раз сьогодні на зміну їм прийшли «чорні сотні». Треба боротися з причинами контрабанди, з її організаторами, а не лише з виконавцями. Плюс, звичайно, повинен бути упор на аналітичній роботі», - зазначив Орлов. За його прогнозами, мобільні групи «чорних сотень» реально почнуть роботу не раніше ніж через 1-2 місяці. «Кожна мобільна група складатиметься з 4 осіб: з ДФС - двоє людей, з Прикордонної та Національної поліції - по одній людині. До сих пір йде процес кадрового відбору в ці підрозділи, а такі «кастинги», як ви розумієте, не швидка справа. Крім того, обраним кандидатам ще будуть проводитися начитки лекцій з основ митного законодавства, тобто говорити про конкретні результати в найближчому часі не доводиться. Чи повторить «чорна сотня» долю аналогічних міжвідомчих підрозділів, можна буде зрозуміти не раніше ніж восени», - резюмував експерт.
Політика Володимир В’ятрович Интервью
Володимир В’ятрович: Спроба міряння трупами, у кого більша купа, ні до чого хорошого не призведе
Історик Володимир В’ятрович призначив зустріч в Українському інституті національної пам’яті, на вулиці Липській у Києві. Будівля давня, всередині не постраждала від любителів свіжих і модних ремонтів. Підіймаючись дерев’яними сходами, вражаєшся розділеними перилами, мимоволі думаєш, скільки рук їх торкалося за століття, що переживали ті люди. Володимир пояснює, що це — особняк графині Уварової і тут часто знімають кіно. У ХХ столітті тут розміщувався  ЧК -НКВД- КГБ. А кабінет, який він тепер займає, належав шефу київських чекістів. Питаємо, чи запрошували священика? Яка ж енергетика в цих стінах, що бачили стільки зла і страждань. На що В’ятрович зазначає лише, що катів українців тут більше немає, а панує дух національної пам’яті, яку репресивній машині знищити не вдалося. Розповідає, що інститут має багато ще чого зробити. І, знаючи, що раніше він провів розсекречення таємних архівів КДБ і організував відкритий доступ, перебуваючи на посаді Директора архіву СБУ, згодом дав поштовх декомунізації, а за свою діяльність має критику на міжнародному рівні, розумієш — плани серйозні. До того ж відпускати Україну з орбіти впливу країн з імперськими поглядами не всім хочеться. І сусідські, не завжди дружні відносини з «легкої руки» політиків ризикують зайти у фазу війни за минуле, про що свідчать, зокрема, події у Польщі, де 26 червня було вчинено напад з боку радикально налаштованих молодих людей на релігійну процесійну ходу, яку очолював владика Євген (Попович), архієпископ і митрополит Перемишльсько-Варшавський УГКЦ. Окрім того, днями український гурт Ot Vinta отримав заборону на в’їзд, бо звинувачений у просуванні бандерівської ідеології. Більше того, говорять там про 73-тю річницю подій на Волині як про геноцид щодо поляків. Про те, що відбувається на міжнародному рівні та чого чекати в Україні, її минулій і прийдешній історії, Володимир В’ятрович розповів у інтерв’ю «Аналітичній службі новин» (АСН). — Володимире, останні новини з Польщі насторожують. Чому відбувається радикалізація питання минулого? — На жаль, ми бачимо дуже серйозну політизацію питання польсько-українського конфлікту в минулому. Коли ж політики займаються з’ясуванням питання, хто винен у минулому, це здебільшого призводить тільки до ескалації і напруження. —  З Польщі можна почути, що тема подій на Волині піднімається тільки для того, щоб вшанувати всіх загиблих. І звучить слово «геноцид». — Слова політиків, що ніби ухвала про антипольські акції як геноцид сприятиме примиренню і буде належною шаною всіх загиблих, є просто неправдою. Адже концепції геноциду передбачають односторонню відповідальність виключно українців. Що поляки будуть тільки жертвами. І вони не винні у цьому конфлікті. Це служитиме і вже служить інструментом мобілізації для антиукраїнських сил. — Вони проявилися у нападі на Хресну ходу, забороні на в’їзд гурту Ot Vinta? Бачимо дуже серйозну політизацію питання польсько-українського конфлікту в минулому — Так. Ще, нагадаю, триває близько року плюндрування українських могил на території Польщі. Інформацію про це висвітлюють різні сайти «Новоросії», «ЛНР» і «ДНР». Що свідчить про те, наскільки зацікавлена третя сила в роздмухуванні конфлікту. Щодо нападу на Хресну ходу — це неприпустимо. Це традиційна хода на могили, зокрема, тих вояків Української армії, які разом із вояками Польської армії захищали Польщу від нападу більшовиків. І дуже символічно, що саме на таку процесію був здійснений напад польськими радикалами і антиукраїнським силами. Що причиною чи обґрунтуванням нападу стала червоно-чорна вишиванка українця, яка була потрактована як пропаганда бандерівських кольорів. Дуже символічно, що люди, які нападали, стояли під гаслом «Людобуйство!». Тобто — геноцид, який нібито був здійснений проти поляків у період Другої світової війни. Це свідчить, що воно використовується виключно для мобілізації антиукраїнських сил, і не має нічого спільного з тим, що б сприяло примиренню. — Українському гурту Ot Vinta відмовили через просування бандерівської ідеології. Було пояснення міністра внутрішніх справ Польщі. Думаєте, вони справді могли становити загрозу громадській безпеці? — Досить дивним є тлумачення міністра внутрішніх справ Польщі Маріуша Блащака щодо гурту Ot Vinta, що вони можуть становити загрозу громадській безпеці, що їхній виступ може бути використаний для якихось хуліганських дій. Очевидно, що поліція, сили правопорядку мали б реагувати передовсім на тих, хто є джерелом цих хуліганських дій. Тобто тих, хто їх здійснює. Ot Vinta ніколи не вчиняли антипольських дій. А те, що хлопці — патріоти і вважають за потрібне вшановувати українських героїв, — це не має ставати на заваді співпраці з Польщею. Інакше дійде до повного абсурду. Приміром, на кордоні опитуватимуть про ставлення до Степана Бандери. Такий диктат неприпустимий. Інакше дійде до повного абсурду. Приміром, на кордоні опитуватимуть про ставлення до Степана Бандери — Напередодні 73-х роковин Волинської трагедії українські політичні діячі, представники духовенства та інтелігенції звернулися до польської громадськості з відкритим листом примирення, відзначивши, що ми просимо вибачення і так само пробачаємо злочини і кривди, заподіяні нам. Лист підписали, зокрема, президенти України Леонід Кравчук, Віктор Ющенко, глава УГКЦ Святослав Шевчук, глава УПЦ Київського патріархату Філарет. Як оцінюєте відповідь на нього представників правлячої партії Польщі? — Доволі сумне враження на мене особисто справила відповідь частини депутатів від «Права і справедливості» на звернення українських президентів та громадських активістів, що була озвучена 3 червня. У цій відповіді йдеться про необхідність говорити саме про геноцид проти поляків, що передбачає односторонню відповідальність. А далі йдуть абсолютно нещирі тези про те, що нібито в Україні здійснюється історична політика, яка шкодить польсько-українським відносинам. Українська історична політика в своїй основі має процеси декомунізації. Тобто ті процеси, які здебільшого вже відбулися в Польщі. І які постали одним із інструментів демократичних трансформаторів цієї держави. Більше того, український досвід декомунізації застосовується зараз у Польщі. Приміром, значною мірою поляками використаний наш закон про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного режимів, який передбачає демонтаж пам’ятників тоталітаризму. Так само неправильно говорити, що вшанування Української Повстанської Армії (УПА) призводить до розростання антипольських настроїв. Їх немає навіть попри те, що зараз відбувається. Більше того, в регіонах, де найбільше шанують УПА, — найбільше шанують Польщу. Немає жодних підстав говорити, що вшанування УПА пов’язане з антипольською діяльністю. УПА поважають як героїв, насамперед як антирадянську силу. — Але Україні закидають, що шана УПА — це вшанування вбивць цивільних людей… — В Польщі на державному рівні вшановується Армія Крайова, вояки якої теж брали участь в антиукраїнських акціях, серед яких є ті, кого ми можемо впевнено назвати воєнними злочинцями за знищення цивільного населення. Але це не дає підстав нам називати злочинною всю Армію Крайову. Так само немає підстав для поляків називати злочинною всю Українську Повстанську Армію. Будь-які сусідні народи мають в історії сторінки досить кривавого протистояння Будь-які сусідні народи мають в історії сторінки досить кривавого протистояння. Це можна говорити про поляків і німців, німців і французів тощо. Ми маємо вивчати ці конфліктні сторінки. Пам’ятати їх. Як і періоди співпраці. Ми мусимо виховати взаємну повагу. Зауваги щодо того, як українці ставляться до свої історії, неприпустимі. Звісно, поляки мають право на свій погляд на українську історію. Так само, як і ми на польську. Але з українського боку не було ніколи жодних зауважень щодо вшанування польських героїв, роль яких в історії України абсолютно негативна.  З диктату того, як ми маємо розглядати нашу історію, можуть починатися наступні кроки щодо того, якими ми маємо стати в майбутньому. Потрібно відмовитися від принципу колективної відповідальності і дати історикам працювати, щоб кожен конкретний випадок був досліджений, а злочинець названий. Зокрема для цього створено спеціальний  українсько-польський форум істориків. Він тільки почав свою роботу. Натомість польські політики поспішають. Можливо, це джерело дешевого політичного капіталу. Точні мотиви мені не відомі. Але, судячи з останніх подій, точно не йдеться про вшанування пам’яті загиблих, а про мобілізацію свого електорату, людей, налаштованих негативно щодо українців, зокрема і завдяки російській пропаганді. Переконаний, що в тому, що відбувається, найбільше зацікавлена якраз Росія. — У травні 2016 року у Верховній Раді відбулася зустріч з представниками Сейму Республіки Польща. Ви на ній теж були. Поза протоколом про що йшлося? Адже здивувало, що під час спілкування зі ЗМІ акцентувалося більше на проблемних історичних питаннях, на Волині, героїзації тих чи інших особистостей. — Зустріч у Раді справді була доволі дивною. Не зважаючи на те, що це були сучасні політики Польського і Українського парламентів, найдовше говорили про історію. Мені як історику це було б цікаво, можливо. Але як громадянина України бентежило, що так багато уваги приділяють минулому сучасні політики, передовсім з подачі польських гостей. Ці люди мають думати про сьогодення і майбутнє. — Маєте контакт з послом України в Польщі? Що він говорить про те, що відбувається? У ФБ ви написали: «У Польщу не пустили український гурт OtVinta як «загрозу громадському порядку». Завтра можуть зажадати відкликати українського посла Андрія Дещицю — його пісні теж не подобаються Кремлю». У дописі — позначили Дещицю. Чи відреагував він? — Маємо контакт з паном Дещицею. Розумію, що він у доволі складній ситуації зараз. І як представник держави, і як людина, яка має опікуватися захистом українців у Польщі. Водночас посольство мало б проводити більш активну роботу. Ми готові співпрацювати, надавати посольству інформацію для того, щоб доносити позицію України. Зокрема, у питаннях, які стосуються інтерпретації українського минулого, доводити, що вшанування УПА не має нічого під собою антипольського, що коли ми вшановуємо своїх героїв, це не є закликом українців на боротьбу проти Польщі. Крім того, мали б бути рішучіші заяви щодо оцінки польських антиукраїнських сил. Треба протистояти мові ненависті, яка використовується українофобськими групами. Також прикро, що голосу польських політиків, які готові це стримати, поки не чути. — Ви назвали голосом розуму та приязні, який звучить всупереч наростаючій антиукраїнській хвилі, відкрите звернення трьох колишніх президентів Польщі — Леха Валенси, Александра Кваснєвського та Броніслава Коморовського, інтелектуалів, публіцистів, громадських і духовних діячів, в якому написано: «Дякуємо за Ваш лист та просимо пробачити кривди, завдані нашим братам-українцям польськими руками». Цей голос гучний? — Він розумний і обнадійливий. Але підписали його здебільшого ті, хто не має зараз прямого впливу на ситуацію. А ось від представників правих сил, які у владі, не чути цього голосу щодо розуміння необхідності співпраці з українцями. Польські праві (як, зрештою, і українські) дуже довго розповідали суспільству про загрозу з російського боку. На цьому збирали електоральну підтримку, будували зовнішньополітичні концепції. Зокрема щодо створення Балто-Чорноморського союзу. Нині ми маємо російську агресію. Вона вже в Україні, загрожує Польщі. І треба посилити співпрацю. Натомість отримуємо інші загрози — польсько-українських конфліктів у сучасності. Галас, сварки щодо подій далекого минулого можуть бути залучені до тієї війни, яка вже є, яка близько Галас, сварки щодо подій далекого минулого можуть бути залучені до тієї війни, яка вже є, яка близько. Прикро, але зараз немає когось настільки впливового, як був Лех Качинський. Нагадаю, в 2008 році теж була спроба розкрутити проблему Волині у 65-ту річницю від подій 1943 року. Але чітка позиція президента Качинського зупинила це наростання. Нині ні історичної, ні політичної потреби розкручувати тему немає. Тим не менше — вона наростає, а жодного політика з правого середовища, який би намагався зупинити антиукраїнську істерію, немає. — На будь-яку дію є протидія. В Україні не почнуться радикальні дії у відповідь? — Попри ті прикрі випадки плюндрування могил у Польщі ми не мали жодного випадку в Україні. Сподіваюся, українцям стане розуму, щоб втримати радикальні сили. Та треба розуміти, що це легко спровокувати: сплюндрувати могилу ніби від імені українських націоналістичних сил. Провокації виглядатимуть як така ніби природня реакція, якщо у Польщі ситуація не зміниться. Сподіваюся, українцям стане розуму, щоб втримати радикальні сили. Та треба розуміти, що це легко спровокувати Нині польські політики кажуть, що зобов’язані прийняти рішення щодо антипольських акцій у роки Другої світової війни, оскільки є багато нащадків, які постраждали від конфлікту, але ж у нас теж є тисячі тих, хто пам’ятає про поляків дуже нехороші речі тих часів, про масові знищення населення. Піді Львовом у межах акції «Буря» у 1944 році знищувалися цілі села. І може виникнути ситуація, що в українському парламенті певні сили у відповідь приймуть аналогічну резолюцію. — Ви проти дзеркальних методів? — Так. Це шлях у нікуди. Спроба, вибачте, міряння трупами, у кого більша купа, ні до чого хорошого не призведе. А, як у роки Другої світової війни, піде на користь третьої сили. Нагадаю,  тоді польсько-український конфлікт ослабив і поляків, і українців. Дозволив комуністичному тоталітарному режиму опанувати Україну і Польщу. Відзначу, що тоді, в 1945-46 роках, українські і польські повстанці це зрозуміли і сіли за стіл переговорів, навіть проводили спільні акції. Чому ми, нащадки, через десятки років не можемо порозумітися?! Ми ж не вбивали один одного. І, сподіваюся, більше не будемо цього робити. — То можна відзначати успішні польсько-українські акції. Чому цього не робиться? — Так. Можна. Ось цього року ми могли відзначити 70-ті роковини Акції в Грубешові. Тоді, наприкінці травня 1946 року, вояки УПА і польського підпільного формування Wolność i Niezawisłość разом взяли штурмом містечко Грубешів, звільнили українських і польських політичних в’язнів, розбили місцеву залогу НКВД і польських комуністів. Символічно, що командиром польського комуністичного загону був Войцех Ярузельський, майбутній президент комуністичної Польщі. Подія неймовірно цікава та символічна. Її можна було представити на найвищому рівні. Ми пропонували польській стороні відкрити бодай пам’ятну таблицю, можливо, за участі президентів, щоб вшанувати пам'ять тих, хто об’єднався перед обличчям спільної загрози, якою був комуністичний тоталітарний режим. На жаль, ініціатива залишилася без уваги. І цього року вкотре говориться про те, як українці і поляки вбивали один одного. — Ми вже згадували закиди щодо неправильності історичної політики. У цьому розрізі вас  персонально звинувачують у переписуванні минулого і його викривленні. — Є таке. Але йдеться не про дискредитацію мене особисто, а політики історичної пам’яті, яка здійснюється в Україні. Чому? Комусь надзвичайно важливо залишити Україну в російській орбіті впливу. А одним із елементів подальшого утвердження РФ є історичні міфи, які панували довкола українського минулого. Наші ж кроки на розвінчування їх подаються як переписування історії. Насправді маємо нині лише спроби написати історію. Україна не мала незалежності, права не лише будувати сьогодення, а й мати власне минуле. Комусь надзвичайно важливо залишити Україну в російській орбіті впливу Росія будує свою ідентичність на реабілітації усього радянського. Хіба їй може подобатися те, що в Україні відкривається правда про злочини радянського минулого. Те, що українці мають тепер свою історію, яка не вшановує не тільки РФ, а й інших сусідів, приміром — поляків. Багато хто з них вже визначив роль України для себе і в історії. І без українців. А тут ми починаємо заявляти про себе як про суб’єкт, що змушує їх переглядати історію. Це теж викликає непорозуміння і критику. Чимало науковців, враховуючи західних, будували концепції, свідомо чи не свідомо повторюючи міфи та стереотипи радянської пропаганди. — І зараз? — Звісно. Є чимало сучасних досліджень західних науковців, які постійно пишуть про антисемітизм, ксенофобію українських націоналістів і мало не визначальну їхню участь у Голокості. А в Україні поступово відкриваються архіви, правда про те, що справді відбувалося на наших теренах. Вони не знаходять підтверджень для своїх тез. Розуміють, що «докази» такими не є. І найпростіше що зробити? Скомпрометувати. Так простіше. Отож, є ті хто свідомо чи ні, але грають на користь пропаганди РФ. — Ці дослідження, автори — проплачені Росією? — Різні є випадки. І, очевидно, є «на зарплатні». Хоча є ті, хто робить це з ідейних міркувань і вірить в те, що пише. А є й такі, кого ще Володимир Ілліч Ленін називав корисними ідіотами. Їм ніхто не платить. Але робота грає на користь російській пропаганді. — Публікація Джоша Когена в часописі Foreign policy  «Історик відбілює минуле України» до якої категорії належить? Вона мала величезний резонанс. — Ця стаття, де мене особисто звинувачують у переписуванні історії, недопусканні когось до архівів, знищенні документів, не була випадковою. У ній цитуються виключно ті історики з Заходу, які є моїми опонентами.   З українського боку цитується «відомий український історик» Станіслав Сергієнко. Намагався зрозуміти, хто це. Вдалося дізнатися, що це — студент четвертого курсу, активіст лівих організацій, стипендіат Фонду Олеся Бузини. Сергієнко жорстко розкритикував мене та Інститут пам’яті за те, що буцімто монополізували та обмежили доступ до документів. Хоча Сергієнко працював в архівах. Зверніть увагу, наскільки спланованою була ця кампанія. Публікація з’явилася у невипадковий день — 2 травня. Коли російська пропаганда вибухає активністю про «українських фашистів» і «Хатинь в Одесі». А вже наступного дня публікуються її переклади німецькою, французькою, польською мовами. А за кілька тижнів — вже її перекази. Тобто та сама стаття, з тими ж тезами, але з іншими заголовками та авторами. Мовна варіативність ще ширша: литовська, іспанська тощо. — Намагалися спростувати? — Так. Вийшло як в американській приказці: поки правда взується, брехня вже півсвіту обійде. Але поки тривало моє листування з Foreign policy — дезінформація ширилася світом. До честі Foreign policy — моя відповідь була опублікована. Вона не набула такого надвеликого розголосу, як публікація Джоша Когена. — Вам не видається, що такі активні передруки схожі на штучний «розшар», інформаційну кампанію з чіткими цілями? —  Це була штучно сформована інформаційна кампанія. Але відзначу, що Foreign policy несвідомо брала участь в ній. Хоч те, що першоджерелом було таке солідне видання, стало запорукою успішності. — Тобто — несвідомо? — З листування з редакцією зрозумів, що рівень орієнтування щодо ситуації в  Україні доволі низький. Що дозволяє маніпулювати, подавати публікації на кшталт Джоша Когена, що спираються на загальні стереотипи, які існують ще на Заході: «Ага! Якщо український націоналіст — значить, антисеміт. Якщо антисеміт — значить, співпрацював з нацистами. Якщо співпрацював з нацистами — значить, має бути засуджений. Якщо вони націоналістів нині шанують — значить, такі самі антисеміти, ксенофоби і так далі, і так далі». Нам треба працювати над цим і в Україні, і за її межами. — Та ситуація змінюється, правда ж? Нині архіви КДБ 1917-91 років відкриті. І одна ваша мрія вже здійснилася, хоч нещодавно видавалася фантастичною. —  Ще ні. Повністю моя мрія здійсниться, коли ми архіви заберемо з приміщень Служби безпеки України. Потрібно ще створити окремий цивільний архів. Де кожен може заходити і працювати. Ще є проблеми з доступом до приміщень. Адже вони режимні. Це СБУ. Треба довго замовляти перепустку, проходити процедури. Забрати документи у СБУ важливо не тільки з практичної точки зору, а й з ідейної. Це розірве пуповину, яка пов’язує ще СБУ з Комітетом державної безпеки СРСР Забрати документи у СБУ важливо не тільки з практичної точки зору, а й з ідейної. Це розірве пуповину, яка пов’язує ще СБУ з Комітетом державної безпеки СРСР. Стане зрозуміло, що Служба безпеки України не повинна покладатися на чекістський досвід. — Є думка, що повністю відкривати ті документи не варто, оскільки ще живі фігуранти тих справ. Ви опонуєте їй. Чому? — Для жертв закон передбачає можливість закрити доступ до інформації про себе. Людина, яка була в жорнах репресій, має повне право, щоб з її документами не знайомилися. Натомість таких прав не мають кати, ті, хто брав учать у переслідуваннях. І, захищаючи їх, ми боронимо тих, хто чинив злочини. Ми запозичили в цьому досвід інших посткомуністичних країн, де кати і ті, хто співпрацював з режимом, не мають права закривати доступ до інформації про себе, а лише жертви. — Не будуть мстити нащадкам? — Двадцятип’ятилітній досвід Східної Європи свідчить, що побоювання вендет не виправдалися. Навпаки, відбулося моральне очищення, бо люди зрозуміли, яким злом був комунізм. Це зробило їх сильнішими, щоб не дати можливості повернутися тим ідеям. В Україні теж так буде. Вже є. Рік діє закон. Дякувати Богові, жодної помсти не було. Натомість тисячі людей отримали інформацію про своїх репресованих родичів, про час і місце їхньої загибелі. — Ще один закон у нас вже давно діє — про декомунізацію. Але ж як у Києві Щорса боронять? Звісно, те що Леонід Кравчук, будучи студентом, позував для нього — це цікаво. Але пам’ятник можуть знести радикально і швидко. Не виключені сутички чи провокації. — Загалом я досить втішений результатами втілення закону про декомунізацію. Вже майже завершено перейменування населених пунктів України. Демонтовано лише пам’ятників Леніну десь півтори тисячі, їх залишилось хіба кілька сотень. Скільки  вулиць перейменовано — навіть не знаємо, можемо говорити про понад 3500 в обласних центрах. Питання Щорса поки зависло. Він має бути демонтований, що прописано чітко в законі Та Київ, на жаль, відставав у питаннях декомунізації. Нормально рухався в перейменуваннях, але демонтаж пам’ятників — дуже затягнувся. Київська влада довго не зважала на це. Я звертався з офіційними листами, через ЗМІ. І врешті домігся зустрічі з міським головою Віталієм Кличком. Вона дала результат. І декомунізація рушила. Демонтовано більшість табличок і пам’ятник чекістам. Питання Щорса поки зависло. Він має бути демонтований, що прописано чітко в законі. Кажуть, що він є прикладом мистецтва радянської доби і має бути збережений. Так, але демонтований і відвезений у музей. Питання затягується. І справді можуть бути дії стихійної декомунізації, пам’ятник буде знищено. Вже було чимало таких прикладів, до яких призвели байдужість, невиконання владою своїх зобов’язань. — Влада Києва стверджує, що Щорс має переїхати в музей тоталітаризму, якого ще немає. Буде що перевозити? — Я б не ставив реалізацію цього музею у рівні часові рамки з демонтажем пам’ятника Щорсу. Його можна перевезти тимчасово в інше місце. Як, приміром, уже частина пам’ятників на збереженні у території аеропорту «Жуляни». Чим довше він стоятиме на центральній вулиці Києва, тим паче на початку вул. Симона Петлюри, що є насмішкою насправді і над Петлюрою, і над Щорсом, тим більше це підігріватиме ситуацію. Щодо музею, то заступник міського голови — секретар Київради Володимир Прокопів пообіцяв, що він буде. Місцем його функціонування передбачається «Виставка досягнень народного господарства» (ВДНГ). Наступного тижня, думаю, матимемо більш-менш готову концепцію того, як це має виглядати з тим, щоб обговорити на громадському рівні, затвердити ідею і починати реалізовувати. — Донині у Верховній Раді багато радянських символів. Чого тільки варта художня композиція «Квітуча Україна» (1946) у будівлі під куполом. Ви знаєте, чи довго ще робочі і крєстьянє з радянським прапорами  спокійно споглядатимуть за нардепами зі стелі? Верховна Рада є тим об’єктом, який просто переповнений радянською символікою — Верховна Рада є тим об’єктом, який просто переповнений радянською символікою. Чи вона має бути знищена, чи перенесена — питання виконавців закону. Моя думка проста: таких символів у Верховній Радій України бути не може. Рада — це законодавчий орган. Вона приймала цей закон. І їй не личить мати речі, які можна потрактувати як пряме порушення чинного закону. Тішить, що Рада позбулася хоча б зірки, серпа з молотом над куполом (25 лютого 2014 року згідно з розпорядженням віце-спікера українського парламенту Руслана Кошулинського. — Авт.). Це було прикладом половинчастості України в попередні 25 років: синьо-жовтий прапор і червона зірка з серпом та молотом. — Ще 19 лютого 1992 року затверджено Малий Державний герб України. Передбачений і Великий Державний герб, однак досі його не прийнято. Варто? Яким він має бути? — Ідея Великого герба з’явилася свого часу, коли потрібно було залучити голоси лівих депутатів для затвердження Малого Державного герба України. Ними ставилася умова, що згодом до Тризуба ще щось додадуть. Не знаю, що вони мали на увазі. Може — серп і молот. Герб, який зараз є, — досконалий. І доповнень у вигляді козаків, левів тощо, як на мене, не потребує Що робити нині? Герб, який зараз є, — досконалий. І доповнень у вигляді козаків, левів та іншого, як на мене, не потребує. Треба затвердити його таким, який зараз є. Він впізнаваний. Є різні інтерпретації, що означає цей знак. Хтось бачить сокола, хтось — слово «воля», хтось — абревіатуру Володимир, Ярослав, Ольга, хтось — ворота, які відкриваються. Це один із найцікавіших гербів у світі. Тризуб — давній геральдичний знак із часів Київської Русі, Володимира Великого, який свідчить про тяглість сучасної України до часів Русі. Відповідно, є такою оформленою претензією України на руську спадщину. Одним з тих, хто просував цей герб як державний, був Михайло Грушевський, історик, який присвятив себе тому, щоб відвоювати спадщину Русі для України. — І наостанок розкажіть, будь ласка, що плануєте робити найближчим часом? — Цього року найважливіше — завершити процеси декомунізації, створити музей тоталітарного режиму бодай у Києві, хоча сподіваємось, що в майбутньому вони будуть і в інших містах. Цього року найважливіше — завершити процеси декомунізації, створити музей тоталітарного режиму бодай у Києві Загалом ми дуже серйозно переключимо свою увагу на музеї, зокрема краєзнавчі. Адже більшість — це «музеї совєтського музею». Вони залишилися в 1970 роках і за формою, і за змістом. Важливо — створення Музею Майдану. Юридично він є. Має навіть керівника. Але немає приміщення. І мені дуже боляче, що наші політики згадують про Майдан два рази на рік: 20 лютого і 21 листопада. Сподіваюся, це зміниться. Потрібно робити цей музей. І одним із найважливіших завдань для мене особисто є створення архіву Інституту національної пам’яті, куди б ми мали забрати документи до 1991 року не тільки з СБУ, а з Міністерства внутрішніх справ, Служби зовнішньої розвідки і інших структур. З локальних проектів — це виставка, присвячена 25-річчю Дня Незалежності «Люди свободи», де ми через історії конкретних людей розповімо шлях країни до незалежності. А також заходи до 75-х роковин трагедії у Бабиному Яру, початку  масових розстрілів євреїв.
Суспільство оформление ленты  Дев'ять хвилин до космосу (відео) Як раніше повідомляла АСН, сьогодні вранці в 4:36 за київським часом з «Гагарінського старту» космодрому Байконур успішно стартувала ракета-носій «Союз ФГ» з першим транспортним пілотованим кораблем (ТПК) нової серії «Союз МС». Через 9 хвилин з моменту старту ТПК «Союз МС» відокремився від третього ступеня ракети-носія, і фахівці Головної оперативної групи управління російським сегментом МКС в Центрі управління польотами (ЦУП) приступили до управління його польотом. Як повідомив командир 48-ої експедиції на Міжнародну космічну станцію (МКС) на передстартової прес-конференції, з огляду на те, що це перший політ ТПК нової серії «Союз МС», тому летіти він буде в випробувальному режимі. саме тому була обрана класична дводобовий 34-виткових схема зближення з МКС, яка більш надійна і підходить для відпрацювання систем корабля. Так само на сайті Роскосмоса з'явилося два відое-інфографіки про сьогоднішньому старті ракетоносія, на якому глядачі можуть подивитися як проходив політ ракети, що відбувається на різних етапах польоту, а так само послухати запис переговорів центру управління польотів з екіпажем корабля.

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-1,043251991272-/ /-pc-/
Top