counter
Архів Повернутись назад 05 Грудня 2016
5 Грудня
За кордоном Прем'єр Італії заявив про свою відставку після провалу на референдумі Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці заявив, що подасть у відставку через те, що італійці на референдумі відкинули його пропозиції щодо реформи конституції, повідомляє Інтерфакс-Україна. «Прихильники «ні» перемогли, причому зробили це дивно переконливим чином», - сказав він, додавши, що як і раніше вірить, що запропоновані ним зміни вкрай потрібні країні. Італійський прем'єр пообіцяв у понеділок у другій половині подати президенту країни Серджо Маттарелла заяву про відставку. Він підкреслив, що саме президенту Італії належить вирішувати, що робити в ситуації, яка склалася. «Я беру на себе всю провину за цю поразку», - додав Ренці. Нагадаємо, що 4 грудня в Італії пройшов всенародний референдум за внесення змін до конституції країни в частині реформування Сенату Італії, його фінансування, повноважень регіонів Італії.
Події Бойовики 26 разів порушили режим тиші: стріляли з зеніток і мінометів Минулої неділі, 4 грудня, російсько-окупаційні війська 26 разів обстріляли позиції Збройних Сил України на Донбасі, повідомили в прес-центрі штабу АТО. За даними українських військових, на Маріупольському напрямку в районі Широкиного окупанти вели вогонь із мінометів. Також протягом дня з мінометів різних калібрів, гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї бойовики продовжили обстрілювати Талаківку, Красногорівку, Мар'їнку та Широкине. На Луганському напрямку, за даними штабу, під вогонь 82-мм мінометів потрапила Новозванівка. Бойовики з гранатометів обстріляли Кримське, Жовте, Лопаскине, Новоолександрівка і Станиця Луганська. За Новоолександрівці противник також вів вогонь із зенітних установок. На Донецькому напрямку російсько-окупаційні війська з мінометів і гранатометів обстрілювали позиції ЗСУ поблизу Авдіївки.
Політика оформление ленты  Сьогодні Янукович-втікач повинен з'явитися на допит в Генпрокуратуру як підозрюваний Генеральна прокуратура України чекає в понеділок, 5 грудня, явки на допит екс-президента України Віктора Януковича, який переховується в Росії, як підозрюваного. Як повідомлялося, згідно з порядком Генпрокуратури, Януковича-втікача просять з'явитися 5 і 9 грудня о 10:00 до начальника слідчого відділу Головної військової прокуратури України для участі в допитах, а також виконання інших процесуальних дій у кримінальних справах, де Янукович проходить як підозрюваний. Неявка Януковича на допит може стати приводом для початку щодо нього заочного досудового розслідування. Нагадаємо, що 28 листопада генпрокурор України Юрій Луценко зачитав по скайпу колишньому президенту Віктору Януковичу повідомлення про підозру за двома статтями Кримінального кодексу - ст. 110, 111 Кримінального кодексу України (державна зрада і посягання на територіальну цілісність держави). Віктор Янукович має статус підозрюваного у державній зраді.  
Події оформление ленты  У Києві затримали банду грабіжників, через яку загинули п’ятеро правоохоронців На в’їзді у Київ у Деснянському районі поліція затримала зловмисників, яких підозрюють у скоєнні серії нападів на елітні приватні будинки та офісні приміщення, повідомили в ГУ Національної поліції м.Києва. «Оперативники впіймали банду, коли вони із села Княжичі Броварського району мікроавтобусом «Мерседес Віто» приїхали до двох завчасно підготовлених автомобілів «Тойота Ленд Крузер 200» чорного кольору», - заявили в поліції. Як уточнив т.в.о. голови Національної поліції України Вадим Троян, правоохоронці затримали тих грабіжників, під час спецоперації із затримання яких загинули п’ятеро правоохоронців у селищі Княжичі Броварського району Київської області. У зловмисників вилучили зброю, боєприпаси та спеціальне обладнання. В їхніх автомобілях та помешканнях проводять обшуки. «Національна поліція проводила розслідування діяльності злочинних груп, які займалася розбійними нападами та пограбуваннями населення, використовуючи форму правоохоронних органів. Спецоперація проводилася по всій країні», - розказав про затримання Троян. За даними поліції, до складу злочинної групи входили кілька осіб, серед яких були вже судимі за розбої. Усіх підозрюваних затримано. Троє із них – жителі Києва та області, ще один – із Львівщини. Кримінальні провадження розслідуються за ст. 187 (Розбій) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо додаткової правової кваліфікації їхніх дій.  
За кордоном Біженець поглумився і вбив доньку високопоставленого чиновника Єврокомісії У Німеччині поліція затримала афганця, який зґвалтував і вбив доньку високопоставленого чиновника з Єврокомісії 19-річну Марію Ладенбургер. Дівчина у вільний від навчання час працювала волонтером в таборі для біженців. Вона зникла в середині жовтня. Пізніше тіло нещасної знайшли в місті Фрайбурзі. Дівчину втопили повідомляє The Daily Mail. Все, що поліції вдалося виявити на місці злочину, - пасмо чорних і частково освітленого волосся. Знайти вбивцю не вдалося, оскільки його ДНК не збігалося з даними в базах поліції. Однак, врешті-решт, затримати злочинця вдалося завдяки випадку. На відео в камері, встановленій у місцевому трамваї поліція побачила чоловіка з вельми примітною зовнішністю - довгим чорним волоссям, частково пофарбованими в світлий колір. Підозрюваним виявився молодий уродженець Афганістану, який претендував на отримання притулку в Німеччині. Він зізнався у вбивстві. Батьком вбитої дівчини є доктор Клеменс Ладенбургер - помічник директора юридичного управління Єврокомісії.
Політика Гройсману не вистачає у владі тих, хто має досвід роботи на муніципальному рівні Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що в центральній владі мало людей які працювали чи мають досвід на муніципальному рівні. Як передає кореспондент АСН, про це він заявив на Міжнародному конгресі мерів «Глобальні тенденції розвитку міст» сьогодні в Києві. Гройсман наголосив на важливості реформи місцевого самоврядування.  «Завжди говорив, що наша проблема в державі полягає в інституційній слабкості. З іншого боку, інституційна слабкість поглиблюється і неправильною системою управління в цілому в країні. І тому одна із головних ідей, носієм якої я є, можливо, я є заручником свого досвіду попереднього періоду, адже я вісім років був міським головою. Я вважаю, що ефективне місцеве самоврядування є основою будь-якої демократичної розвинутої держави», - сказав він. Але, за його словами, в центральній владі не так багато людей які працювали чи мають досвід на муніципальному рівні. За словами Гройсмана, людина, яка пройшла школу місцевого самоврядування, «вона розуміє,  що в центрі всіх процесів стоїть людина».
Економіка Гройсман заявив про перевиконання місцевих бюджетів Місцеві бюджети в Україні за 11 місяців 2016 року виконано більш ніж на 100%, а додатковий ресурс, залучений в регіони в результаті процесу децентралізації, перевищує 40 млрд грн.  Про це сказав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на Міжнародному конгресі мерів «Глобальні тенденції розвитку міст» сьогодні в Києві, передає кореспондент АСН. «За 11 місяців понад 100% виконання планів по місцевих бюджетах», - сказав він. Також Гройсман зазначив, що уряд має намір продовжити програму децентралізації, розпочату в 2014 році, і посилити фінансові позиції регіонів. «На 2017 рік ми зберігаємо систему фінансової децентралізації. Потрібно, щоб слідом за коштами були повноваження і відповідальність. Система децентралізації буде припускати подальше посилення позицій регіонів за фінансовими інструментами», - наголосив глава уряду.
Події Парубій повідомив про шостого загиблого в перестрілці під Києвом Внаслідок перестрілки між працівниками правоохоронних органів у селищі Княжичі під Києвом загинуло шестеро співробітників різних структурних підрозділів Національної поліції України. Про це на погоджувальній раді 5 грудня заявив спікер Верховної Ради України Андрій Парубій, передає кореспондент АСН.  «В результаті подій у Княжичах Броварського району на Київщині загинуло шестеро правоохоронців, що свідчить про те, що наші правоохоронці втрачають життя не лише на фронті, а і у мирному житті. Загиблі - молоді хлопці. Їхні родини потребують підтримки. Від імені усіх народних депутатів та погоджувальної ради я висловлюю співчуття їх родинам», - сказав він.  Парубій сподівається на об'єктивне розслідування. «Я сподіваюсь, що за результатами розслідування буде встановлено причини цієї великої трагедії», - додав він.  Нагадаємо, під час спецоперації із затримання банди грабіжників у ніч 4 грудня у селищі Княжичі Київської області сталася перестрілка між співробітниками державної охорони та групою захоплення Національної поліції. У результаті загинули п’ятеро правоохоронців.
Політика «Самопоміч» вимагає відставки Авакова У Верховні Раді України вимагають відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова через загибель шести правоохоронців в результаті перестрілки у Княжичах Броварського району Київської області. Про це в інтерв'ю журналістам перед погоджувальною радою 5 грудня заявив голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк, передає кореспондент АСН.  «Завжди винуватий управлінець. Найвищі посадові особи держави і міністерства завжди винуваті. Тому що був зруйнований процес управління державою. Це сумний факт. Я, по-перше, закликаю політичні сили припинити спекуляції своїми політичними заявами. А виконавча влада має покарати найвищих посадових осіб за провал управлінського процесу, який привів до таких наслідків, загибелі людей при виконанні їх службових обов'язків», - заявив він.  На уточнююче питання, чи має міністр внутрішніх справ Арсен Аваков піти у відставку, він додав: «А хто у нас найвища посадова особа у Міністерстві внутрішніх справ?»  Нагадаємо, під час спецоперації із затримання банди грабіжників у ніч 4 грудня у селищі Княжичі Київської області сталася перестрілка між співробітниками державної охорони та групою захоплення Національної поліції. У результаті загинули шестеро правоохоронців.
Політика «Народний фронт» закликає не політизувати трагедію у Княжичах Відставка міністра внутрішніх справ Арсена Авакова через загибель правоохоронців під Києвом заведе країну до політичної кризи.  Про це на погоджувальній раді 5 грудня заявив голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак, передає кореспондент АСН. «У Княжичах сталася страшна трагедія... В результаті катастрофічної трагедії загинули правоохоронці. У час, коли триває війна на Сході, глибоко в тилу, під столицею, гинуть наші хлопці. Це жах, який неможливо характеризувати правильними словами, бо їх немає», - сказав він.  Бурбак впевнений, що в.о. Національної поліції Вадим Троян «як ветеран АТО, зможе взяти під контроль ситуацію та дати відповіді суспільству: чому ця трагедія стала реальністю. Водночас я звертаюся до присутніх, не політизуйте ситуацію, не робіть собі рейтинги! Бо це підло. Не знищуйте довіру до поліції, бо це дуже легко».  «Народний фронт» буде контролювати розслідування, заявив він. «Ми мусимо сказати, що певні події говорять про загрозу політичної кризи. Це випробування для країни на фоні війни та економічної кризи», - додав депутат. Нагадаємо, під час спецоперації із затримання банди грабіжників у ніч 4 грудня у селищі Княжичі Київської області сталася перестрілка між співробітниками державної охорони та групою захоплення Національної поліції. У результаті загинули шестеро правоохоронців.
Суспільство У Києві підняли ціни на проїзд у маршрутках За вихідні в Києві проїзд на деяких маршрутних таксі подорожчав проїзд. Про це інформує Сегодня. З 4 до 5 гривень збільшився проїзд по столиці в маршрутному таксі №720 (Київ - Боярка), також до 5 грн піднявся тариф в маршрутці №320 (вул. Ірпінська - вул. Хрещатик). Вартість проїзду на маршруті №192 (метро «Петрівка» - вул. Милославська) збільшилася до шести гривень. Перевізники пояснили подорожчання підняттям вартості пального і запчастин. «Це не нові тарифи, вони були затверджені давно. Однак приміські маршрутки, які рухаються по Києву, демпінгують ціни, відбираючи таким чином у міських перевізників пасажирів», - повідомили в столичній компанії« Союз-авто ». У перевізника додали, що в 2016 році було куплено 60 автобусів з низькою підлогою. Голова Асоціації «Автоперевізники Київщини» Олексій Павленко вважає, що ціни виростуть ще більше після нового року.
Політика Онищенко співпрацював з Банковою та був «комунікатором» у парламенті - Бойко Народний депутат України Олександр Онищенко співпрацював з Адміністрацією Президента два роки та був «комунікатором» у Верховній Раді.   Про це в інтерв'ю журналістам під час засідання погоджувальної ради 5 грудня заявив співголова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко, передає кореспондент АСН.  «Заяв буде дуже багато, бо Онищенко співпрацював  з Адміністрацією Президента протягом двох років... Я можу підтвердити, що він був довіреною особою, проводив переговори і був комунікатором між фракціями», - сказав Бойко.  Співголова фракції «Опозиційний блок» наголосив, що Онищенко-Кадиров не давав гроші для позитивного голосування його депутатам. «Нашій фракції він не заносив! Бо ми, як ви бачили, не голосували», - сказав він.  Бойко вважає, що «необхідно провести розслідування, яке дасть відповіді на усі питання». 
Події Перестрілка в Княжичах: у прокуратурі не підтвердили загибель шостого правоохоронця У прокуратурі Київської області не підтвердили загибель шостого правоохоронця в результаті перестрілки між співробітниками правоохоронних органів в селищі Княжичі Броварського району Київської області. Про це агентству Інтерфакс-Україна повідомили в прес-службі прокуратури Київської області. «За даними прокуратури Київської області, загинуло 5 правоохоронців... Ніякого шостого - ми ще вчора уточнювали у наших слідчих - ніякого шостого», - сказали в прокуратурі. У свою чергу народний депутат з фракції «Народний фронт» Антон Геращенко сказав, що швидше за все «спікер обмовився». Нагадаємо, під час спецоперації із затримання банди грабіжників в ніч 4 грудня в селищі Княжичі Київської області сталася перестрілка між співробітниками державної охорони і групою захоплення Національної поліції. Спікер Верховної Ради України Андрій Парубій на погоджувальній раді 5 грудня заявив, що в результаті перестрілки загинули шестеро співробітників різних структурних підрозділів Національної поліції України, хоча до цього повідомлялося про п'ятьох загиблих.
За кордоном Євро може зрівнятися в ціні з доларом, а ВВП України - впасти на 2% Курс євро щодо долара може продовжити тенденцію на зниження, ймовірний сценарій курсу - 1: 1. Таку думку в коментарі АСН висловив виконавчий директор міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко. «Євро відчуває цілу низку проблем, і основна проблема - це фактор невизначеності, яка буде політика економічна і яка буде політика в цілому в Єврозоні, зокрема, з точки зору дій Центробанку Європейського союзу (ЄС). Зараз ставка в ЄС перебуває на можливому мінімумі. Далі знижувати її нікуди», - сказав експерт. З іншого боку, за його словами, підвищення ставки євро могло б означати, що курс євро щодо інших валют зміцнитися. «Але навряд чи ЄС піде на це, бо збільшення облікової ставки європейського Центробанку може призвести до охолодження економічного зростання в Євросоюзі і Єврозоні. Тому якщо вважати, що це є базовим сценарієм, то треба дивитися на зовнішні чинники, які задіяні. Зовнішнім фактором є те, що в грудні Федеральна резервна система (ФРС) збільшить свою облікову ставку. І ринок фактично орієнтується на те, що станеться збільшення облікової ставки ФРС, а відповідно курс євро щодо долара може продовжувати тенденцію на зниження», - сказав Устенко. «Я вважаю, що курс буде прагнути до 1:1», - додав експерт. Також просідання євро може негативно відбитися на українській економіці та призвести до потенційної втрати в 2% нашого ВВП в річному обчисленні, передбачає Олег Устенко. «Негативний тренд, який ми зараз бачимо, негативно позначиться і на Україні. З огляду на те, що євро девальвує щодо решти світових валют, це означає, що наш експорт до Європейського союзу в доларовому еквіваленті стане менше. І це пов'язано з можливим ударом і по нашому експорту, і, як наслідок, по нашому ВВП», - сказав він. За словами Устенка, треба бути готовим до того, що просідання євро, яке відбувається, наприклад, на 10 процентних пунктів, може трансформуватися на 10% зниження курсу євро щодо долара, якщо дивитися на позицію, яка була ще в кінці літа цього року. «Це 10% просідання означає можливий удар по українській економіці в розмірі потенційної втрати 2% нашого ВВП. Це серйозний удар. У річному обчисленні може бути мінус 2% за рахунок просідання євро. 40% експорту реалізується на території ЄС, тому це просідання вкрай негативно», - пояснив він. Як повідомлялося, в понеділок, 5 грудня, євро просів до найнижчого рівня з березня 2015 року. Все сталося після того, як прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці оголосив про намір піти у відставку через поазку на референдумі про конституційну реформу. Євро впав на 1,1% до $1,0548 за станом на 1:36 дня в Токіо після падіння на цілих 1,5% до $1,0506, що стало найнижчим курсом з 16 березня 2015 року.
Політика Геращенко розповів, чому мовчить Аваков Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повернеться з Канади і пояснить причини трагедії в Княжичах Київської області, в результаті якої загинули п'ятеро правоохоронців. Про це в інтерв'ю журналістам під час засідання погоджувальної ради 5 грудня заявив радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і народний депутат «Народного фронту» Антон Геращенко, передає кореспондент АСН. «Я думаю, що спікер (Андрій Парубій) обмовився. Загинуло п'ятеро (а не шестеро правоохоронців у перестрілці в Княжичах. - АСН). Міністр вчора вранці відбув на літаку на заздалегідь заплановане відрядження в Канаду з питання залучення допомоги для проведення реформ. Після повернення він сам дасть коментар», - заявив він. Також нардеп додав, що зараз триває розслідування трагедії в Княжичах. Прокуратура перевіряє всі обставини причин штурму. «Всі три представники МВС, якщо вони дотримувалися всіх інструкцій, згідно із законом, їм (сім'ям загиблих. - АСН) передбачена компенсація, якщо я не помиляюся, в розмірі 700 тис. грн. Я думаю, що також буде розглянуто питання і позитивно вирішене, якщо у сімей немає квартир. У такому випадку ці сім'ї будуть забезпечені квартирами», - сказав він. На уточнююче запитання про те, хто понесе відповідальність за смерть правоохоронців і чи слід відправити Авакова у відставку, він відповів: «Відповідальність нестимуть ті, хто винен в загибелі п'ятьох хлопців». Геращенко також спростував всі версії екс-спікера МВС Костянтина Стогнія про те, що правоохоронці самі хотіли обікрасти будинок, в результаті чого сталася перестрілка.
Економіка Суд підтримав АМКУ щодо примусового стягнення з «Газпрому» 172 млрд грн штрафу Господарський суд м.Києва задовольнив позовні вимоги Антимонопольного комітету України до російського газового монополіста «Газпрому» про примусове стягнення штрафу в розмірі 172 млрд грн. Відповідне рішення було оголошено на закритому засіданні в Києві в понеділок, передає агентство Інтерфакс-Україна. «Суд повністю задовольнив наші вимоги», - сказав представник АМКУ за підсумками засідання. Нагадаємо, що 5 жовтня АМКУ подав до господарського суду міста Києва позов про примусове стягнення штрафних санкцій з «Газпрому». За даними комітету, компанія «Газпром» заборгувала українській стороні 85,86 млрд грн. Саме на таку суму АМКУ в січні 2016 року оштрафував «Газпром» за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через українську газотранспортну систему. Потім сума штрафу була збільшена до 172 млрд грн за рахунок пені на таку ж суму за його несвоєчасну сплату.
Політика У четверг Рада розгляне Бюджет на 2017 рік Бюджет на 2017 рік Рада розгляне у четвер.  Про це в інтерв'ю журналістам перед погоджувальної радою 5 грудня заявила голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, передає кореспондент АСН.  «Я не впевнена, що завтра ми розглянемо бюджет на 2017... Оскільки, на мій погляд, треба буде йти по повній процедурі розгляду таких знакових та важливих законопроектів. Зокрема, щодо розгляду реформы податкових законопроектів. Якщо ми завтра зможемо прийняти бюджетоутворюючі закони, то я думаю, що у четверг ми зможемо вийти на розгляд бюджету», - прогнозує вона.  На уточнююче питання преси: чи не повториться практика, коли парламент приймає бюджет напередодні нового року вночі, вона додала, що парламент буде працювати більш ефективно.  За її словами, у вівторок Верховна Рада має розглянути пакет законопроектів щодо адміністрування податків:  "Всі пропозиції колег ми обговорюємо з Міністерством фінансів, щоб не було дорікань потім, що це пропозиції лише народних депутатів... Наразі ми працюємо у тісній співпраці з Урядом... Думаю, що сьогодні засідання нашого комітету покаже позицію депутатів щодо пропозицій (АСН: три законопроекти щодо змін до Податкового Кодексе). Це перший необхідний крок, який треба зробити, щоб ми прийняли ті пропозиції над якими ми працювали півроку", – сказала вона.  Южаніна наголосила, що «я впевнена, що три законопроекти 5368, 5869 та 5132 будуть завтра проголосовані».   
Політика БПП: Онищенко заявами про корупцію в Раді реалізує план Москви Народний депутат України Олександр Онищенко, який переховується за кордоном, заявами про корупцію у Верховній Раді реалізує план Москви щодо дострокових виборів депутатів та Президента. Про це на погоджувальній раді 5 листопада заявила заступник голови фракції БПП Ірина Луценко, передає кореспондент АСН. «Найголовніше що необхідно сьогодні, це збереження єдності сил у парламенті. Дехто хоче війну, яка склалася на Сході, прирівняти до Другої світової війни. Але не треба забувати, що це гібридна війна, яка зайшла всередину України... Вже цю війну нам хочуть нав'язати у парламенті... Такий Майдан нам хочуть нав'язати у парламенті», - сказала вона. На сьогоднішній день, за її словами, парламенту нав'язують нову тему «нібито про тотальну корупцію у парламенті». «Більше всього дивує те, що ці звинувачення озвучує людина, яку саме звинуватили у корупції у газових оборудках щодо привласнення 3 млрд грн, я маю на увазі пана Онищенка... Розрахунок ворога простий: дестабілізувати ситуацію, скомпрометувати Президента і добитися позачергових виборів, як одних так і інших», - заявила вона. Луценко наголосила, що «план Москви» полягає в тому, щоб створити кризу між двома найбільшими фракціями: «Народним фронтом» та БПП. «Але нам треба згуртуватися... Я вірю, що ми відіб'є і цю атаку», - заявила вона.  
Події Чоловік влаштував стрілянину на зупинці трамвая в Києві У Києві було затримано чоловіка, який влаштував стрілянину на зупинці швидкісного трамвая. Про це інформує УНН, посилаючись на прес-службу столичної поліції. Інцидент стався в Солом'янському районі Києва. У поліцію надійшло повідомлення про стрілянину біля зупинки швидкісного трамвая. Заявник зазначив, що у нього стався словесний конфлікт з перехожим і той кілька разів вистрілив у нього з пістолета. Чоловіка доставили в лікарню з наскрізним вогнепальним пораненням губи. На місці слідчо-оперативна група поліції вилучила пістолет, а також дозвіл на його носіння. Поліцейські опитали 56-річного власника зброї. За його даними, постраждалого він не знає і пояснив, що у нього стався конфлікт з чоловіком. Словесна перепалка перейшла в бійку, і, коли опонент спробував задушити його, чоловік вирішив застосувати зброю. Предмети відправили на експертизу.
Політика Ляшко вимагає створити комісію для розслідування «махрової корупції» в Раді Ляшко вимагає створення комісії для розслідування фактів «махрової корупції» в Раді.  Про це в інтерв'ю журналістам під час погоджувальній ради 5 грудня заявив голова фракції «Радикальна партія» Олег Ляшко, передає кореспондент АСН.  «Півтора роки ми з парламентської трибуни заявляли про те, що корупціонер Онищенко заносить гроші в парламент з Адміністрації президента, в тому числі, намагаючись підкуповували наших депутатів. Ніхто: ні ГПУ, ні НАБУ, - на це не реагували, ні інші правоохоронні органи... До тих пір поки Онищенко заносив гроші в Адміністрацію, ніхто не говорив про корупцію, після того, як він перестав це робити, його оголосили в розшук», - заявив він.  Ляшко додав, що від 20-30 тис. $ кожен депутат, а таких не менше 70-80-ти, отримали за призначення Генпрокурорів, відставку голови СБУ Валентина Наливайченка, а також за внесення змін до Конституції у частині особливого статусу Донбасу:  «Це говорить про махрову корупцію у парламенті. Ми вимагаємо створення тимчасової слідчої комісії у парламенті з питань розслідування фактів політичної корупції у парламенті. Це питання треба розглянути завтра першим питанням, безвідносно до прізвища Онищенка, бо він, ми знаємо, корупціонер».  Також голова фракції «Радикальна партія» звинуватив голову «Батьківщини» Юлії Тимошенко у співпраці з Онищенко - Кадировим, зокрема, щодо призначення на посаду міністра екології Ігоря Шевченка, якого потім зі скандалом було звільнено:  «Ось є лист Тимошенко від 1 грудня 2014 року на ім'я прем'єра Арсенія Яценюка про призначення Шевченка міністром, який був помічником та юристом Онищенка». У свою чергу, Юлія Тимошенко назвала заяву Ляшка політичною розправою та запевнила, що немає жодних «стосунків з Онищенко».         
Політика Бойовики утримують захопленого суддю в окупованому Луганську - СБУ Радник глави Служби безпеки України Юрій Тандіт заявив, що захопленого бойовиками «ЛНР» суддю Апеляційного суду Луганської області Віталія Руденка утримують в окупованому Луганську, передає ЛІГА.net. «У нас є інформація, що він перебуває в Луганську. Ми про нього говорили в Мінську на минулому засіданні, українська делегація відреагувала дуже швидко. І ми можемо лише підтвердити, що людей там беруть навіть коли їм гарантують безпеку», - сказав радник глави СБУ. Він нагадав, що бойовики гарантували судді безперешкодний в'їзд, так як він їхав на похорон свого батька, але його все одно затримали. Відповідаючи на запитання, чи є суддя в списках по обміну заручниками, Тандіт сказав: «Є процедура, ми його подаємо як громадянина України, якого ми хочемо звільнити».
Політика «Батьківщина» хоче створити тимчасову спецкомісію щодо корупції в НБУ та ФГВ «Батьківщина» вимагає створення ТСК щодо корупції в НБУ та ФГВ. Про це в інтерв'ю журналістам під час погоджувальної ради 5 грудня заявила голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, передає кореспондент АСН.  «Ми вимагаємо створення у парламенті тимчасової слідчої комісії щодо розслідування тотальної корупції Голови НБУ Валерії Гонтарєвої та голови Фонду гарантування вкладів фізичних осіб пана Ворушиліна», - заявила вона.  За її словами, парламент має розслідувати причини того, як голова Фонду гарантування вкладів разом з Головою НБУ отримали мільярди  грошей у свої кишені в результаті збанкрутіння більше 80-ти банків та знецінення гривні втричі:  «Якщо ці постанови не будуть поставлені на голосування, то це буде означати, що пан Парубій є їх спільником. Бо його компетенції поставити на голосування питань щодо розслідування мегакорупційних  схем». 
За кордоном оформление ленты  Експерти встановили походження гробниці Христа в Єрусалимі Археологи змогли з'ясувати походження Гробу Господнього в Єрусалимі, де, згідно з легендою, після розп'яття поховали Ісуса Христа. Про це інформує видання The Independent. Археолог Фредрік Хіберт з National Geographic вважає, що вміст гробниці представляє «доказ того, що місце поклоніння сучасних паломників дійсно є тією ж гробницею, яку римський імператор Костянтин I знайшов в IV столітті». Після того як археологи підняли важку білу мармурову плиту, яка закривала труну, вони виявили полицю з вапняку, де, ймовірно, лежало тіло Ісуса Христа. У гробниці була виявлена ​​ще одна мармурова плита, яка раніше була невідома дослідникам. На ній хрестоносці в XII столітті вигравіювали хрест. Виявлена ​​плита була сірого кольору і була прихована під товстим шаром пилу. Виявлення цієї плити, на думку експертів, може вважатися доказом, що досліджувана ними гробниця є тією ж самою, що і виявлена ​​в IV столітті матір'ю імператора Костянтина I.
Політика «Народний фронт» вимагає розібратися, хто отримав $30 млн за відставку Яценюка «Народний фронт» вимагає розібратися, хто отримав $30 млн за відставку прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, а також планує звернутися до Національного антикорупційного бюро щодо підготовки «чорної схеми» з $1,5 млрд Януковича.  Про це на погоджувальній раді 5 грудня заявив голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак, передає кореспондент АСН.  «Ми мусимо сказати, що певні події говорять про можливу політичну кризу. З публікації в The Independent стало відомо, що один із колишніх депутатів отримав $30 млн на підкуп для кампанії з дискредитації Арсенія Яценюка, а потім відставки прем'єра та Кабміну. Це не новина для «Народного фронту». Ми про це заявляли. Але цього разу ми вимагаємо назвати прізвища тих, то отримував кошти, хто цькував Яценюка і його уряд, з якою метою робили усе для його відставки», - сказав він.  Бурбак додав, що у свій час Арсеній Яценюк зміг заарештувати кошти Януковича та його оточення у розмірі $1,5 млрд. «Але зараз за нашими даними, готується злочин для того, щоб вкрасти ці кошти... Чорна схема зараз готується до того, щоб її привести в дію. Власники офшорних компаній, які мають права на ці кошти, вже провели переговори, щоб за відкати у розмірі 80% продати ці активи високим посадовим особам»,- заявив нардеп. Він наголосив, що фракція «Народного фронту» звертається до НАБУ з вимогою попередити злочин щодо продажу активів команди Януковича.   
Економіка У що виллється подорожчання залізничних перевезень. Хто програє, а хто - виграє З 2017 року тарифи на вантажні та пасажирські залізничні перевезення можуть зрости на чверть. Таку пропозицію міністерству інфраструктури направило керівництво «Укрзалізниці». Мовляв додаткові кошти дозволять оновити рухомий склад підприємства. Натомість представники ринку обурюються, чергове підвищення тарифів може призвести до закриття підприємств та падіння економіки в цілому. Тарифи на вантажні перевезення залізницею можуть зрости на 25% «У нас різко падає кількість рухомого складу через те, що вагони уже виходять з експлуатації через завершення терміну служби, а ми повинні збільшувати кількість вагонів щоб забезпечувати потреби наших клієнтів. Знос рухомого складу за деякими позиціями сягає 95%», - зазначив голова правління ПАТ «Укрзалізниця» Войцех Балчун. Тож 29 листопада члени правління ПАТ «Укрзалізниця» затвердили стратегію рухомого складу до 2021 року. Зокрема планується вже у 2017 році досягти такого рівня вагонів, щоб повністю задовольнити потреби ринку, а за 5 років придбати та модернізувати 96 тисяч рухомого складу. На все про все витратять 108 мільярдів гривень. Гроші для цих потреб керівники «Укрзалізниці» планують взяти у представників ринку, які користуються послугами залізничників. А саме підвищити тарифи на вантажні перевезення. У 2017 році таке зростання має сягнути 25%. «Підвищення цін це не наша вигадка. У лютому 2016 року міністерство інфраструктури провело аналіз і там подало прогноз зростання тарифів на найближчі роки песимістичний сценарій запланований на 2017 рік, який передбачав підвищення на 44%, оптимістичний сценарій передбачав підвищення на 25%», - додав Балчун. За підрахунками керівників підприємства за умови індексації тарифів наступного року ПАТ «Укрзалізниця» планує збільшити капітальні інвестиції у 2,4 рази – із понад 11 млрд грн до 27,4 млрд грн. Значна частина цих коштів, зі слів Балчуна, піде саме на оновлення рухомого складу. Підвищення тарифів на перевезення не спровокує значного підняття цін Водночас член правління УЗ Марек Залєсний зазначив, що, індексація тарифів на вантажні перевезення матиме незначний плив для виробників промислової продукції. «За розрахунками міністерства економіки зростання тарифів на 25% веде до зростання індексу промислових цін на 0.4%», - констатував він. Водночас член правління «Укрзалізниці» додав, що за рахунок підвищення тарифу на вантажні залізничні перевезення вдасться закупити додаткові вагони і як наслідок подолати корупцію з розподілу вагонів, яка пов’язана з відсутністю достатньої кількості рухомого складу. В товаристві запевняють, наразі тарифи на вантажні перевезення залізничним транспортом України є одними з найнижчих порівняно з тарифами, що діють на залізницях інших країн. Так, у середньому тарифи на перевезення вантажів у межах України нижчі, ніж по території Російської Федерації – в 1,7 рази; Республіки Білорусь – в 1,4 рази; Республіки Польща – у 8,9 рази; Словацької Республіки – 6,3 рази; Угорської Республіки – у 7,3 рази; Румунської Республіки – у 3,1 рази. В «Укрзалізниці» готові навіть закріпити зобов'язання спрямувати кошти від підвищення тарифів на оновлення рухомого складу та інфраструктури в меморандумі. Мовляв для того, щоб представники бізнесу не сумнівалися в намірах керівництва товариства. А ще готові щоквартально звітувати, куди були витрачені гроші. «Ми віримо, що зараз якраз склалися умови для глибокої реформи Укрзалізниці. І для цього звичайно потрібна залізна підтримка і з боку уряду і з боку міністерства інфраструктури, щоб ми могли відбити атаки тих, кому важливо, щоб не було реформ», - вважає Балчун. Бізнес - проти! Та підприємці – непохитні. Представники більшості галузей, які користуються послугами «Укрзалізниці», м'яко кажучи, не в захваті від такого кроку монополіста. Бізнес не розуміє, чим обумовлене зростання тарифу аж на 25%. При тому, що якість послуг навряд чи стане кращою. «В нормальних відносинах між сервісною компанією і клієнтом є дві причини для підвищення тарифів – це або додаткові послуги, або підвищення якості існуючих послуг. Ми - цементна галузь, не купуємо додаткових послуг в Укрзалізниці і ми не бачимо підвищення якості перевезень від попередніх підвищень. Навпаки якість перевезень нас не влаштовує», - обурюється виконавчий директор асоціації "Укрцемент" Роман Скільський До того ж витрати клієнтів «Укрзалізниці» з підвищенням тарифу значно зростуть. Зокрема лише виробники феросплавів та іншої електрометалургійної продукції змушені будуть додатково сплачувати щороку 200 мільйонів гривень. «Для Запоріжсталі це близько 600 мільйонів гривень(додаткових витрат в рік – ред.), для всього ГМК (гірничо-металургійного комплексу – ред.) мова йде про сотні мільйонів гривень на поточний рік. І це в тих умовах, коли підприємства працюють частину в нуль, і велика частина в збиток працює, коли більшість замовлень не покривають навіть перемінні витрати. Ми можемо втратити підприємства. До чого це призведе - для економіки країни зрозуміло що це втрата робочих місць, це втрата валютних надходжень», - наголошує президент об’єднання підприємств «Укрметалургпром» Олександр Калєнков. Від зростання тарифу на 25% втратись і сама «Укрзалізниця» Як наслідок недоотримає і сама Укрзалізниця, через зменшення об’ємів перевезень. Загалом в Україні залізницею перевозиться 60% усіх вантажів. У 2015 році об’єм вантажів переправлених «Укрзалізницею» сягнув майже 350 мільйонів тон. Однак вже у 2016-му вантажні перевезення залізницею скоротилися, попри те, що навесні тарифи зросли на 15%. У Федерації металургів України впевнені, виручені з підвищення тарифу кошти будуть використані неефективно «Укрзалізниця використовує кошти отримані від зростання тарифів як правило на проїдання замість капітальних інвестицій. За результатами 10 місяців 2016 року наприклад витрати на оплату праці зросли на 8%, інші операційні витрати на 31%, сумарно це більше 3.5 мільярда гривень додаткових витрат. При цьому капітальні інвестиції за 10 місяців склали всього 3.8 мільярда гривень, при плані на поточний рік 11.2 мільярда гривень», - наголосив голова Федерації металургів Сергій Біленький. Тож учасники ринку просять запровадити мораторій на підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення, доки не буде створено незалежний орган регулювання тарифів на транспорті. У Мінінфраструктури нові тарифи ще не затвердили Тим часом у міністерстві інфраструктури підтвердили, уже отримали пропозицію «Укрзалізниці». Однак з її схваленням не поспішають. Профільний міністр Володимир Омелян зазначив, що у міністерстві будь-яке підвищення тарифів готові підтримати, однак лише після ретельного аналізу що уже зроблено та що буде зроблено за рахунок такого збільшення. «Функціонал Балчуна, по-перше, це - очищення, друге - це має бути правильне бачення реформ і третє - коли ми розуміємо чітко, куди скеровуються надходження від тарифу. Цього року ми з акумулювали достатньо багато коштів після підвищення тарифу на 15%, давайте поговоримо як ці кошти були витрачені, на що, пояснимо з якою метою відбувається підвищення і тоді ми можемо приходити до якихось практичних дій – підвищуємо чи не підвищуємо. Це має бути», - наголосив Омелян.   Водночас міністр знову натякнув, мовляв керівник українського монополіста з залізничних перевезень не достатньо викладається на своїй посаді. «Ми вимагаємо, щоб топ-менеджер такого класу, який отримує не те що ринкову зарплату в рамках України, але й східної Європи повинен давати супер якісний результат для країни. Укрзалізниця це не фірма «з продажу роверів», це величезний монополіст який безпосередньо впливає на купу галузей в Україні. Саме тому я вважаю що піврічний, а зараз вже семимісячний період є достатнім для того, щоб не просто намалювати презентацію, що все погано, але й почати процеси, які запускають механізм оздоровлення», - заявив Омелян. Розглянути ж можливість підвищення тарифів на вантажні перевезення залізницею у міністерстві планують вже цього тижня.                                           
Економіка «Антонов» оцінив запуск серійного виробництва в $703 млн Державному підприємству «Антонов» необхідно залучити $703,2 млн євро для запуску серійного виробництва літаків. Про це, як повідомляє ЛІГА.net, йшлося під час наради з проблем авіапрому, у вівторок, 29 листопада, яку провів прем'єр-міністр Володимир Гройсман. За даними видання, за останні п'ять років (2011 рік - дев'ять місяців 2016 року) «Антонов» випустив і продав 16 літаків: шість - Ан-132, чотири - Ан-148 і шість Ан-158. Однак жоден з ні не був побудований з прибутковістю. Керівництво компанії звернулося до прем'єр-міністра з проханням допомогти підприємству, зокрема, в організації лізингової компанії. За словами президента корпорації Українська авіабудівна компанія Михайла Гвоздєва, компанія знайшла всі необхідні комплектуючі на заміну російським, але для їх остаточної локалізації в Україні та закупівлі за кордоном необхідно $77,5 млн. Крім цього, «Антонову» необхідні кошти для оновлення виробничих потужностей. Всього для запуску серійного виробництва в 2018 року компанії необхідно $703,2 млн.
Політика Рада на поточному тижні має позбавити Новинського депутатського мандату Верховна Рада на поточному тижні має позбавити народного депутата Вадима Новинського депутатського мандату. Про це на погоджувальній раді 5 грудня заявив спікер Верховної Ради України Андрій Парубій, передає кореспондент АСН.  «Минулого тижня надійшли документи від Генеральної прокуратури щодо народного депутата Вадима Новинського. Я ще раз закликаю Регламентний комітет якнайшвидше розглянути ці документи, щоб ми могли якомога швидше, цього тижня, розглянути питання щодо зняття недоторканості народного депутата», - сказав він.  Також Парубій додав, що звернувся до народних депутатів підтримати голосуванням його проект закону щодо спрощення процедури притягнення або арешту народних депутатів. «Апарат Верховної Ради, наскільки я знаю, підготував цей законопроект до розгляду, а фракція «Самопоміч» також підготувала аналогічний законопроект. Тому я звертаюся до народних депутатів, щоб ми розглянули та прийняли такий закон», - закликав він.   
Економіка Експерти: співпраця з МВФ залишається під великим питанням Співпраця з МВФ - під великим питанням. Про це на прес-конференції заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера в Україні Олег Устенко, передає кореспондент АСН. «У планах на кінець року золотовалютні резерви мали скласти 17,5 млрд $. На кінець жовтня вони були 15,5 млрд $. Якби ми додали 2 млрд $ у вигляді траншу МВФ, то логічно було б, що вони могли досягти 17,5 млрд $. Але очевидно, що є істотне гальмування відносин з МВФ. Україна не виконала низку вимог МВФ. Зокрема, щодо надання проекту бюджету на 2017 рік», - сказав він. У проекті бюджету на наступний рік не надані пропозиції щодо приватизації низки стратегічних об'єктів, включно з Одеським припортовим заводом, на чому наполягали міжнародні партнери. «З чого я роблю висновок, що з високою часткою ймовірності цього року співпрацю з МВФ не буде продовжено», - додав він. Також економіст вважає, що є істотні проблеми щодо подальшої співпраці з МВФ в наступному році: «Резерви зменшилися вже до 15,3 млрд $ вже в листопаді... Тому якщо співпрацю з МВФ не буде збережено, то це створює низку ризиків для України... У базовому сценарії я б розраховував, що в першому кварталі і в першій половині наступного року Україна ще не зможе відновити співпрацю з МВФ».
Події оформление ленты  У Хмельницькій області зіткнулися московський поїзд і КамАЗ У Хмельницькій області вранці в неділю, 4 грудня, пасажирський поїзд сполученням Москва - Хмельницький зіткнувся з автомобілем КамАЗ, повідомили в обласній поліції. За даними правоохоронців, аварія сталася близько 11:26 на нерегульованому залізничному переїзді поблизу села Щиборівка Красилівського району. У поліції підкреслили, що водій КамАЗу почав перетинати залізничний переїзд, не переконавшись у безпеці руху, чим порушив Правила дорожнього руху і спровокував ДТП. «В результаті зіткнення вантажівка перекинулася на правий бік, також було пошкоджено обшивку дизельного тепловоза поїзд ... Ніхто з людей не постраждав», - заявили в поліції. Поїзд транспортували в Красилівське депо для заміни тепловоза, і о 13:30 годині його рух було відновлено.  
Економіка НБУ повинен припинити скуповувати валюту, залишаючи гроші бізнесу Нацбанк повинен перестати скуповувати валюту, залишаючи гроші бізнесу. Про це на прес-конференції заявив екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко, передає кореспондент АСН. «Резерви Нацбанку - це досить потужний інструмент для монетарної політики, особливо для країн, що розвиваються. Для більш розвинених країн резерви - символічні й практично не використовуються для підтримки курсу національної грошової одиниці... Що ж стосується України, то Нацбанк при першій же можливості починає скупку валюти, що відбувається і зараз», - сказав він. Савченко вважає, що це «маяк», який визначив МВФ. «Це груба, але правильна політика. МВФ вважає, що золотовалютні запаси повинні бути якомога більше. Поки що сам Нацбанк не в силах самостійно здійснювати монетарну політику, тому виконує рекомендації МВФ, які, в принципі, правильні», - додав він. Але «виймати» з економіки валюту сьогодні неправильно: що бізнес відчуває зараз потребу в валюті. Гривня і так істотно недооцінена... В цілому це негативно впливає на економічний стан. Я б зараз утримався від скупки долара... Зараз немає перегріву, а, навпаки, відзначається істотний «недогрів» економіки. Тому, на мій погляд, чиновники МВФ мали б скорегувати свої рекомендації... Сьогодні золотовалютні запаси України і так на достатньому рівні. Тому потрібно, щоб валюта йшла на потреби бізнесу, а не на поповнення золотовалютних запасів».
Суспільство ГПУ закрила справу проти капітана виведеного з Криму судна Генеральна прокуратура України закрила кримінальне провадження стосовно капітана, який вивів судно з окупованого Росією Криму. Як повідомили в ГПУ, 22 червня 2015 року капітану судна після переходу в порт Бердянська повідомили про підозру у вчиненні кримінального злочину за ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). Однак протягом року підозрюваний намагався довести відсутність злого умислу в своїх діях. І тільки після особистої зустрічі з генпрокурором Юрієм Луценком 2 грудня справу закрили. Капітан зумів переконати ГПУ в тому, що в 2015 році з патріотичних міркувань прийняв рішення вивести свій бізнес із Криму. «Проаналізувавши зібрані під час досудового розслідування докази, процесуальний керівник прийняв рішення про відсутність у діянні капітана судна складу злочину, передбаченого ст. 332-1 КК України та закриття кримінального провадження, про що було повідомлено власнику судна під час зустрічі», - заявили в ГПУ.
Економіка Прокуратура оскаржила домашній арешт екс-голови правління банку «Михайлівський» Прокуратура міста Києва внесла апеляційну скаргу на рішення Шевченківського райсуду столиці, яким запобіжний захід колишнього голови правління банку «Михайлівський» змінено з утримання під вартою на домашній арешт. Як повідомили в прокуратурі, суд на засіданні 3 грудня безпідставно відкинув доводи прокурора, який наполягав на продовженні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, і застосував до нього домашній арешт в нічний час. «Категорично не погоджуючись з вказаним рішенням, прокуратурою міста воно оскаржене в апеляційному порядку. Крім того, підготовлено лист в ВККС з проханням дати оцінку діям слідчого судді, який безпідставно і невмотивовано змінив запобіжний захід підозрюваному», - заявили в прокуратурі. Нагадаємо, Шевченківський райсуд Києва заарештував колишнього голову правління банку «Михайлівський» Ігоря Дорошенка на два місяці з правом внесення 137,8 млн гривень застави. Як стверджують у прокуратурі, Ігор Дорошенко, зловживаючи своїм службовим становищем, перерахував 870 млн гривень на рахунок фіктивного підприємства, що згодом стало причиною неплатоспроможності банку.
Політика Що означає мовчання Авакова Чому за цілу добу після жахливої трагедії у Княжичах, де правоохоронці перестріляли один одного, керівник правоохоронного відомства Арсен Аваков мовчав?   Директор інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що попри заклик Порошенка не політизувати ситуацію з розстрілом полісменів вона все одно є політичним скандалом. "Якби Аваков не був такою ключовою фігурою в коаліції, якою є, то його відставка була б штатною подією - його партія подала б іншу кандидатуру. Проблема -  в персоналізації проблеми. Зверніть увагу, що першим прокоментував трагедію Антон Геращенко, і вже від його версії стали будувати  інші варіанти" – сказав Карасьов. Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко вважає, що Геращенко поквапився зі своєю версією перестрілки, і вже вчора її спростував ВО голови Нацполіції Вадим Троян у Президента. «Він повідомив, що мала місце банда, яка діяла під дахом правоохоронних органів. Тому Аваков і мовчить. Він контролює силовиків, боєздатні підрозділи, тому Президенту небезпечно зараз вимагати відставки Авакова. До того ж він під час допиту Януковича продемонстрував, хто в домі господар, коли «беркутівців» не вивезли з СІЗО», - зазначив експерт. Мовчання Авакова - це або розгубленість, або не сьогодні-завтра ми почуємо від нього «якісь ультимативні речі, і Президенту буде важко контролювати діяльність свого уже, вочевидь, колишнього союзника». Таку думку висловив директор соцслужби «Український барометр» Віктор Небоженко. Він вважає, що Президент, закликавши вчора не робити політики навколо розстрілу, насправді готується попросити Авакова «на вихід» «МВС - силове відомство, і якщо Аваков лишиться, то він становитиме небезпеку. Тому від Президента ми скоро почуємо неприємні речі про Авакова. Але Аваков просто так не піде з поста, бо - нікуди. Тому я чекаю від Президента жорстких кроків. Спочатку армія «порохоботів» навалиться на міністра, і якщо він оступиться - один варіант. А - ні, Президент прямо скаже - народ проти. І Авакову доведеться приймати рішення", - вважає Небоженко.
За кордоном У НАТО стурбовані застосуванням важкого озброєння на Донбасі Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що Північноатлантичний Альянс продовжує наполягати на повному виконанні Мінських домовленостей, а також висловив стурбованість присутністю важкого озброєння на сході України, пише Інтерфакс-Україна. «Ми продовжимо підтримувати Україну, надавати практичну та політичну підтримку. Також ми продовжимо наполягати на повному виконанні Мінських домовленостей. Але ми стурбовані такою кількістю порушень режиму припинення вогню, а також присутністю такої кількості важкого озброєння на Донбасі», - повідомив він в ході прес-конференції в Брюсселі 5 грудня. Говорячи про майбутнє засідання комісії Україна - НАТО, Столтенберг додав, що, крім ситуації на сході України, глави МЗС країн Альянсу заслухають голову українського МЗС Павла Клімкіна про хід реформ.
Суспільство Активісти пікетували апартаменти Ріната Ахметова в Лондоні Активісти руху «Лондон Євромайдан» пікетували приміщення олігарха Ріната Ахметова в Лондоні. Про це сказано на офіційній сторінці руху в Facebook, пише «Українська правда». Активісти вимагали перевірки законності отриманого Рінатом Ахметовим прибутку згідно з британським антикорупційним законодавством.Вони звернули увагу, що на окупованій території Донбасу Рінат Ахметов має заводи і шахти, що працюють.«Неможливо їм працювати без співпраці з окупаційною адміністрацією ОРДЛО. Тобто британським службам потрібно перевірити, чи не фінансує Рінат Ахметов роботою своїх підприємств армію бойовиків/окупантів. Так як фінансування тероризму, відповідно до британського законодавства, є серйозним злочином», - сказано в заяві.«Ахметов за безцінь приватизував майже всі державні енергогенеруючі підприємства, тепер через високі тарифи він видавлює з України мільярди. Формулою Роттердам+ тарифи на електроенергію для споживачів піднялися на 30 відсотків, а Рінат Ахметов збирає додатково мільярди гривень», - сказали активісти.
За кордоном Стокгольмський арбітраж завершив слухання у рамках тяжби «Газпрому» і «Нафтогазу» Стокгольмський арбітраж завершив слухання у рамках тяжби НАК «Нафтогаз України» і АТ «Газпром». Про це повідомляє головний комерційний директор НАК «Нафтогазу» Юрій Вітренко. «Слухання в Стокгольмському арбітражі вже закінчилися. Два тижні трибунал заслуховував юридичних радників, експертів і свідків», - пише він у Facebook. На думку Вітренка, команда НАК «Нафтогаз Україна» навела переконливі аргументи своєї правоти. «Зараз протилежна сторона буде зривати процес у Стокгольмі. Різними способами. Основною мішенню, зрозуміло, буде НАК «Нафтогаз». Але будуть спроби переглянути вартість транзиту через рішення регулятора (НКРЕКУ). Також будуть спроби через Євросоюз домогтися винятку для «Газпрому» в частині застосування європейських норм до транзиту через Україну - до кінця чинного контракту», - резюмував співрозмовник.
Суспільство оформление ленты  Софіївську площу в Києві готують до грандіозного Нового року На Софіївській площі в Києві повним ходом йдуть приготування до зимових свят - монтують каруселі та гірки для катання, збирають дерев'яні ярмаркові будиночки і конструкції великого оглядового майданчика, з якого буде видно центр міста. Здається, лише кілька днів роботи, і тут все засвітиться, зашумить, заспіває. Встановили вже і привезену з Карпат ялинку. Цього року 26-метрова зелена красуня з сорту «біла ялиця» буде стояти не в кутку площі, а в центрі, щоб всі бажаючі могли навколо неї ходити. Організатори кажуть, що ялинка була в планових вирубках, і вони з цих вирубок вибрали кращу. Незабаром її прикрасять яворівськими іграшками, гірляндами і ліхтариками. Її вогні запалають 19 грудня в присутності родини президента Порошенка, мера Києва і міністра культури.
Події У Підмосков'ї школяр з Донецька порізав собі вени через цькування однокласників У підмосковній школі № 2117 в місті-супутнику Щербинка школярі довели до спроби суїциду свого однокласника, який переїхав до Росії з окупованого Донецька, повідомляє видання «Четверта влада» з посиланням на російський пропагандистський канал. За даними видання, 17-річний донеччанин на ім'я Данило перерізав вени на руках, однак вчасно був виявлений матір'ю і госпіталізований. Наразі його фізичному здоров'ю ніщо не загрожує. Данило розповів слідчим, що протягом двох останніх років, що він живе в Москві, страждає від цькування однокласників. За словами хлопця, його постійно били, обзивали «хохлом» і кричали «Слава Україні!» «У школі цькування почалося в минулому році, все кричали, що я українець, і обзивали мене. Вони обзивали і били мене кожної перерви. Колишня класна керівниця була в курсі, але вона мені ніколи не допомагала. Шмиков, Баранов, Лопатін - ось прізвища тих, хто постійно знущався наді мною. Кричали при цьому «Слава Україні!» - цитують слова підлітка російські журналісти.
Суспільство Гройсман заявляє, що поки фінансування армії недостатнє Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман  вважає, що ситуація з фінансування Збройних Cил протягом останніх кількох років покращилася,  але поки що воно є недостатнім. Про це він заявив під час  урочистостей з нагоди 25-ї річниці Збройних сил України, передає кореспондент АСН. За його словами, завдання уряду полягає у тому, щоб створити умови для найкращого матеріально-технічного забезпечення ЗСУ. «Українські військові, міністри, командири, всі ті, хто сьогодні має відношення до сучасного війська, знають свою роботу, вони знають, як побудувати сучасне військо. Щодо цього я хотів би подякувати і нашим міжнародним партнерам, які у важку хвилину підставили нам своє плече, передали нам свій досвід, допомагають нам сьогодні технічно. Але наше завдання - щоб український воїн отримав добру платню, щоб він був забезпечений всім необхідним для ефективної боротьби. Щоб найкращі зразки озброєння надходили до нашого українського війська», - сказав він. «З кожним роком ми намагаємося зробити все, щоб фінансування ЗС збільшувалося. І я думаю, що за цих декілька років ситуація змінилася на краще, але ще недостатньо для того, щоб віддати належне українській армії», - сказав він.  
Суспільство НАЗК повторно запросило Лещенко для ознайомлення з протоколом НАЗК офіційно повідомило депутату Сергію Лещенку, що уповноважена особа Національного агентства по запобіганню корупції очікує його особисто. Про це інформує прес-служба відомства. У понеділок, 5 грудня, в НАЗК прибув адвокат Сергія Лещенка і повідомив офіційну причину відсутності клієнта. «Народний депутат Лещенко не з'явився сьогодні для продовження процедури ознайомлення з протоколом, але був його представник. Він надав документи, згідно з якими Сергій Лещенко має дві поважні причини і не зможе приїхати в НАЗК», - повідомляє керівник департаменту моніторингу дотримання законодавства про конфлікт інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції Олександр Писаренко. За його інформацією, першою причиною стало те, що о 10:00 Лещенко повинен бути присутнім на судовому засіданні в Подільському райсуді Києва у справі № 758/2393/16-ц за позовом Авакова, а друга - Генпрокуратура викликала його для участі в допиті в якості свідка в рамках кримінальної справи. Офіційним листом представнику Сергія Лещенка було повідомлено, що протягом дня сьогодні і вівторка, 6 грудня, з 9:00 ранку депутата очікують у НАЗК особисто.
Політика Підозрюваний у державній зраді Янукович запропонував допитати його в Ростові Захист екс-президента України Віктора Януковича, який переховується в Росії, запропонував слідчим Генеральної прокуратури України допитати Януковича за місцем проживання в Ростові-на-Дону. Про це йдеться в заяві адвокатів, яка є в розпорядженні АСН. На думку адвокатів Віталія Сердюка і Ігоря Федоренка, в Україні життю Януковича загрожує небезпека, а держава не може гарантувати його безпеку. «Вони (адвокати Януковича - АСН) запросили слідчих провести всі необхідні слідчі дії за місцем проживання клієнта і надали прямі докази загрози безпеці життя клієнта і неможливості держави забезпечити розслідування цієї справи і його особисту безпеку», - йдеться в прес-релізі. Адвокати повідомили, що слідчому офіційно вручено заяву із запрошенням провести допит в Ростові. Сердюк також зазначив, що отримав від слідчих поки усну відповідь про те, що дана заява і можливість організації допиту буде ними розглядатися. Нагадаємо, що 5 і 9 грудня до слідчого відділу Головної військової прокуратури України для участі в допитах викликаний Віктор Янукович у якості підозрюваного. Віктор Янукович має статус підозрюваного у державній зраді.
Суспільство В Єгипті шостий рік утримують у в'язниці українця, МЗС не діє В Єгипті уродженця Ужгорода Едварда Чікоша засудили до 25 років ув'язнення «за тероризм і шпигунство» без будь-якого права на апеляцію, повідомляє Mukachevo.net. За даними видання, до арешту і суду українець займався туристичним бізнесом, керував однією з найбільших туристичних компаній в Африці і на Середньому Сході. У 2011 році під час революції в Єгипті на кордоні затримали ізраїльтянина. У нього вилучили зброю і патрони в дерев'яному хресті. Затриманий заявив, що віз хрест для турфірми, якою керував Едвард Чікош. Після цього українця суд засудив на 25 років «за тероризм і шпигунство» - це максимальний термін, який мало кому вдається відбути у місцевих в'язницях. Видання пише, що єдина надія - на українських дипломатів, які повинні звільнити свого співвітчизника. Однак МЗС України не поспішає займатися цією справою. За даними видання, за вісім місяців консул приходив лише раз.
За кордоном У російському Міноборони назвали «замовників вбивства» медсестри в Алеппо У російському Міноборони назвали осіб, які відповідальні за загибель медсестри в Алеппо під час обстрілу. Про це сказано в коментарі відомства на офіційній сторінці у Facebook. «Поза сумнівами, обстріл вели терористи «опозиції». Ми розуміємо, від кого точні координати і дані саме приймального відділення госпіталю РФ на момент початку його роботи отримали терористи», - йдеться в повідомленні. Росія переконує, що наразі терористи «ан-Нусра» не в змозі завдавати такі прицільні удари. На думку російських військових, відповідальність за вбивство і поранення російських медиків «лежить не тільки на безпосередніх виконавцях». «Тобто - терористах опозиції», - уточнюють в російському МО. «Кров російських військовослужбовців лежить також на руках замовників убивства. Тих, хто створив, плекав і озброїв людей, назвавши їх для виправдання перед своєю совістю і виборцями - «опозицією». Так, на вас, «покровителі терористів» з Великобританії, США, Франції, а також інших співчуваючих їм країн», - сказали в МО РФ.
Економіка оформление ленты  ЗМІ дізналися про чорну зарплатню футболістів «Динамо» Київський футбольний клуб «Динамо» приховує від оподаткування 99% доходів футболістів, повідомляє Еspreso.tv з посиланням на довідку про офіційні зарплати гравців київського «Динамо» протягом 2013-2015 років, складену на підставі даних Державної фіскальної служби. «Офіційно в «Динамо» платять менше 1% від реальних зарплат гравців. Від оподаткування ховається 99% доходів футболістів. При цьому власники клубу економлять ще більше, перераховуючи в бюджет лише мізерну частину обов'язкових при нарахуванні зарплати платежів», - йдеться у повідомленні. Згідно з даними видання, футболіст Андрій Ярмоленко в 2013 році отримав «офіційними» 200 тис. грн, що навіть за курсом 8 грн. за долар становить менше 30 тис. доларів. У 2015 році гравець формально отримав майже 10 тисяч доларів. При цьому футболіст очолює десятку найбільш високооплачуваних гравців українських футбольних клубів за версією телеканалу «Футбол 24». Його дохід журналісти оцінили в 5 млн доларів. За інформацією джерел видання, основну частину зарплатні в «Динамо» виплачують через офшор. «З 2013-го по 2015-й «Динамо» виплатило своїм гравцям і головному тренеру 15,4 млн. грн офіційної зарплати. До держбюджету було сплачено 2,3 млн. грн податків. Якщо взяти до уваги, що в середньому гравець фактично отримує 700-800 тис. доларів на рік, то сума прихованих київським клубом податків за останні три роки становить приблизно 30 млн. доларів. А за останнє десятиліття ця цифра може наближатися до 100 млн. доларів», - резюмує видання.  
За кордоном Лавров назвав умови перемир'я в східному Алеппо Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров заявив, що перемир'я в сирійському Алеппо настане тільки після того, як Росія і США узгодять маршрути і терміни виходу повстанців з міста, повідомляє ТАСС. «У ході російсько-американських консультацій будуть узгоджуватися конкретні маршрути і терміни виходу всіх бойовиків з східного Алеппо. Як тільки вони будуть узгоджені, вступить в сили режим припинення вогню», - сказав Лавров. Глава МЗС РФ підкреслив, що повстанці, які не покинуть східний Алеппо, будуть розглядатися як терористи. «Ми будемо ставитися до них як до терористів, будемо підтримувати операцію сирійської армії проти такого роду бандитських загонів», - пригрозив він. Лавров також заявив, що консультації з Алеппо в Женеві на прохання США відкладено до 6-7 грудня.
Політика У Раді зареєстрований законопроект щодо недоторканності нардепів На сайті Верховної Ради України був зареєстрований законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо недоторканності народних депутатів), пише Інтерфакс-Україна. Ініціаторами законопроекту (№5487) стали віце-прем'єр українського парламенту Оксана СироЇд, депутат Ірина Подоляк (від фракції «Самопоміч»), а також керівник фракції «Самопоміч» Олег Березюк. Текст документа на сайті поки що відсутній. Голова парламенту Андрій Парубій на засіданні погоджувальної ради керівників депутатських фракцій, груп і комітетів у понеділок, 5 грудня, виступив за спрощення процедури зняття недоторканності з депутатів і заявив, що в четвер, 8 грудня, Верховна Рада повинна розглянути процедуру спрощення механізму отримання дозволу на затримання або арешт депутата.
Політика Українські прикордонники і турецька Берегова охорона домовилися про співпрацю Голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко, а також командувач Берегової охорони Туреччини Бюлент Oлджай у понеділок, 5 грудня, в Анкарі підписали протокол зустрічі щодо двостороннього співробітництва, який передбачає заходи в наступному році. «Бюлент Oлджай і Віктор Назаренко підписали узгоджений протокол зустрічі з двостороннього співробітництва між Держприкордонслужбою України та командуванням турецької Берегової охорони. Зокрема, протокол передбачає заходи в рамках двостороннього співробітництва, які відбудуться у 2017 році. Зокрема заплановане взаємне стажування персоналу відомств для обміну практичним досвідом правоохоронних обов'язків на морі і пошуково-рятувальних операцій», - інформує прес-служба прикордонного відомства України.
Суспільство Панов, обвинувачений у підготовці «диверсій» у Криму, не визнає свою провину Українець Євген Панов, який звинувачується в підготовці «диверсій» у анексованому Криму, заявляє про свою невинність. Про це адвокат Дмитро Дінзе повідомив «Інтерфаксу». «Він повідомив лише факти, що був у певних точках, пересувався на автомобілі, зустрічався з людьми і збирався покинути Крим. Ні про яку злочинну діяльності мій підзахисний не говорив», - заявив адвокат. Відповідаючи на питання джерела про відео зі «свідченнями», яке було продемонстровано по федеральних каналах, адвокат додав, що «коли вас катують, ви на будь-яку камеру скажете все, що завгодно». Дінзе повідомив, що його підзахисний лише виконував замовлення, працюючи таксистом. Захист має намір звернутися до правоохоронних органів із заявою про застосування насильства щодо нього.
Суспільство Елла Лібанова Интервью
Елла Лібанова: В Україні демографічний потенціал вичерпано. Ми вимираємо вже 50 років
Про те, як змінилося українське суспільство за останні роки; про те, що на заході нашої країни живе не менше «непатріотів», ніж на сході; про катастрофічне зростанні бідності в країні та важливість позитивних новин, про те, як повернути Донбас і що могло б спровокувати чергову революцію, про те, у що трансформується інститут сім'ї в Україні, говоримо з директором Інституту демографії та соціальних досліджень, академіком Національної академії наук України, доктором економічних наук, професором і заслуженим економістом України Еллою Лібановою.    - За три останні роки після подій на Майдані чи змінилися цінності в українському суспільстві?   - Я б не сказала, що змінилися цінності. Скоріше, змінилися очікування. Мені дуже подобається один вислів кардинала Гузара: "Українці завжди вважають, що на вербах родяться груші". І кожен раз, коли ми щось здійснюємо, я не хочу говорити "революція", але щось таке різке, то чомусь завжди очікуємо: все, завтра точно почнемо жити! Як у Швейцарії як мінімум! Але ж усім зрозуміло, що це неможливо. Що стосується цінностей, то певні речі мене особисто тішать. Люди частіше почали прибирати власне подвір'я. Я погоджуюся з тим, що некинутий недопалок на вулиці, це патріотичніше, ніж стрічка на автівці.   – Чи молодь стала більш патріотичною? Останні дослідження кажуть, що дуже багато українців прагнуть виїхати за кордон?   - Це не патріотичність. Просто зараз ми бачимо нормальне формування культури у людей. Адекватної поведінки у людей.   - Не "совкової"?   - Так. Що стосується молоді та настроїв, то у мене великі сумніви з наступного. Більше половини, більше 50% заявляють, що хочуть виїхати за кордон. Але у мене виникає запитання: ви хоча б паспорт для цього отримали? Тобто знаєте, коли соціологи ставлять запитання: хотів би ти жити за кордоном? - на нього теоретично відповідають "так". Я теж теоретично хотіла б бути королевою Англії. Зрозуміло, що це неможливо. Тому вважаю, що до цього треба спокійніше ставитися. Це з одного боку. З іншого - у мене взагалі обережне ставлення до усіх вибіркових опитувань. Ми погано розуміємо: скільки в Україні живе населення конкретного віку та статі. Приблизно це 42 млн. Це правда. А от як вони розміщені по території, скільки у нас 18-річних, скільки 20-річних? Чому ми цього не знаємо? Це пояснюється низкою об'єктивних причин. Зокрема, 15 років не було перепису населення, 15 років неможливо "тягнути" міграцію, помилки накопичуються. З іншого боку - події на Донбасі додали проблемні питання.  -  Скільки вже українців працює та навчається за кордоном?   - У нас завжди була трудова міграція: з Росією вона була циркулярною, а з ЄС - абсолютно ні. Хто туди потрапляв, то вже намагався залишитися там.   Немає точної цифри: скільки населення України точно працює за кордоном. До речі, таких цифр немає в інших країнах, немає і в нас. Ми думаємо, що це десь 2,5-3 млн. Це ті, хто в кожний конкретний момент там працюють.   - Яке зараз в Україні співвідношення працюючих і непрацюючих людей?   - Я можу сказати, що у нас легально працюючих - 9,5 млн. А щодо решти - не можу, бо не знаю. Проте зрозуміло, що решта ж людей не вилетіла на Місяць! Вони десь працюють. Дехто з них працює за кордоном, а хтось - працює нелегально.   - Чи є цифри, які демонструють тенденцію безробіття?   - Ми не бачимо, щоб ця кількість збільшилась за останні три роки. Приблизно безробітних у нас офіційно 1 млн. 900 тис. І ця цифра приблизно стала за останні роки. Не десять років, але вісім так точно! У 2006-2007 роках ситуація була кращою. Потім, коли почалася криза 2008-2009 років, вона погіршилася. Далі було зменшення. З 2012 року знову почала збільшуватися ця кількість. Але тут треба враховувати наші м'які критерії зайнятості для сільських мешканців. Якщо людина живе у сільській місцевості, вона працює на своїй присадибній ділянці, якщо вона щось там продає, то вона вже вважається зайнятою. Перепрошую, якщо бабця виростила нехай десять пучків кропу, невже вона є вже зайнятою?   - Якщо порівнювати Україну з Європою, у нас такий самий показник безробіття? Чи є особливості?   - У нас ситуація краща. З дуже простої причині. У нас пенсійний вік менший. Коли ми рахуємо рівень безробіття за європейськими стандартами, то це коли людина досягає пенсійного віку, вона  переважно йде з ринку праці. Вона не шукає роботи. Принаймні вона так відповідає на ці запитання соціологів. - Рівень життя за ці три роки впав?   - Безперечно. Це стосується і купівельної спроможності, і співвідношення зарплати більшості працюючих із середньою заробітною платою, доходів населення із середніми по країні. Я дуже люблю використовувати показник "відносна бідність". Він точний. Бо порівнює рівень життя кожної родини з так званим медіанним рівнем. Цей показник ділить все населення рівно на дві групи: нижче та вище медіанного рівня сукупних витрат. Так от, у нас питома на вага тих, чиї доходи нижчі за медіанний рівень, перевищує 50%.   - В яких ще країнах такий показник?   - Чесно кажучи, в Європі таких країн не знаю.   - А не в Європі?   - Там ми вже не аналізуємо. Ми проводимо порівняння з країнами Європи, де такого показника, як у нас, нема. У нас межа бідності - 75%, в Європі зазвичай використовується 50-60%. Ми свого часу домоглися міжнародного визнання нашого рівня, нашої межі бідності. Завдяки тому, що у нас населення скупчується зліва. Переважна більшість сидить зліва та у групі низьких доходів. А у групі великих доходів - ця мапа так витягнута, але людей там вже не так багато.   - Наскільки бідніші ми стали за три останні роки?   - Кількість бідних збільшилась. Було десь 26-27%, а тепер 51%. І це показник за 2015 рік. Що вже буде у 2016 році, я не знаю. Передусім я пов'язую це з інфляцією, заморожуванням заробітної плати, подіями на Донбасі.   - Кілька років тому, коли почалися виплати на дітей, в Україні, здавалося, був невеличкий бум народжуваності, а зараз?   - Буму народжуваності тоді не було. Підвищення показника, так. Але я хочу сказати, що в усій Європі, де не було таких виплат, підвищення народжуваності почалося з 2001 року. Найскладнішим у цьому сенсі для Європи був 2000 рік, для України - на рік пізніше. Бо ми нація трохи забобонна, тому у високосний рік не хочемо брати шлюб. Якщо у високосний рік менше беруть шлюб, то, відповідно, первістків наступного народжується менше. Відповідно, у нас зростання народжуваності розпочалося з 2002, а в Європі - на рік раніше. Наскільки це було пов'язано з виплатами при народженні, я не знаю. Єдине, можу сказати, що 2009 рік був першим поствисокосним  роком після перепису з 1959 року, коли не було падіння народжуваності. Перший і поки що єдиний. Тобто виплати вплинули, але не так, як ми б хотіли розповідати. Те, що зараз це пішло нанівець, чесно кажучи, закономірно. Такого роду способи заохочення народжуваності завжди діють три-чотири роки. А потім треба або підвищувати виплату, або миритися з тим, що ефект буде зменшуватися.   - Яке співвідношення тих, хто помирає та народжується?     - Зрозуміло, що народжується менше.   - Українська нація залишається однією з вимираючих?   - Для того, щоб забезпечувалося просте відтворення населення, щоб покоління батьків заміщувалося поколінням дітей, треба, щоб пересічна жінка народжувала 2,13 - 2,15 дітей. Такого нема 50 років в Україні. Зрозуміло, що потенціал демографічного зростання вичерпався. В Європі така сама ситуація. Просто там це компенсується міграційним напливлом. По-перше, приїжджають молоді люди, які охолоджують вікову структуру. А в країнах, де частка осіб молодшого віку менша, меншою є частка тих, хто потенційно ось-ось помре. І навпаки. Якщо вищою є частка молоді, то вищою є здатність народжувати. В усіх без винятку, підкреслюю, європейських країнах, якби не було міграції, яка охолоджує структуру, плюс приїжджають з країн, де традиції є народжуваності, то депопуляція була б по всій Європі. В Україні депопуляція не компенсується міграційними процесами. Різниця десь приблизно 300 тис. на рік. В Україні потенціал демографічного зростання зберігався до 91 року. Повірте, це жодного відношення до Незалежності не має. В 91 році ми побачили, що фактично смертність вже перевищила народжуваність. Але ще до 2004 року це компенсувалося міграційним напливлом з колишніх республік Радянського Союзу. Відбувався розпад СРСР, ті, хто мав українське коріння, намагався сюди приїхати. Зазвичай із Середньої Азії.   - Повертаючись до третьої річниці Революції Гідності, які зараз настрої переважають в українців, на якому рівні довіра до влади? І чому так?  - Ненависті та масової огиди я не бачу. Скоріше, це відчуття "ви собі живіть, ми собі". Безперечно, є зневіра. Але це об'єктивні речі. Просто у нас ці події відбулися дуже швидко. Те саме ми пережили після Майдану 2004 року. Абсолютно. Я дуже добре пам'ятаю тоді виступ вже покійного Гавела, який сказав Ющенку, що найважчим буде відповідати тій величезній довірі, яку демонструє населення. А він сам через це пройшов.   - Що все ж таки змінилося в свідомості населення? Що є унікальним зараз? Бо і тоді, і зараз є зневіра. Але що є нове?   - Переконаність у тому, що ми не дамо сісти собі на шию. Люди чітко дають зрозуміти: будеш поводити себе не так, то буде третій Майдан! Мені здається, що це є. Я сподіваюсь, що цього не станеться, що ми зможемо спокійно пережити, бо будь-яка революція не на користь суспільству.   - Яку роль зіграли у формуванні рівня довіри до влади електронні декларації? Як ви оцінюєте їхню роль в загальному житті країни? Яке ваше ставлення до "електронних декларацій"?   - Це величезний об'єм інформації, який треба перевірити. Це ж не просто люди дали цю інформацію і все, віват! Це індульгенція! Так не буде. Я, чесно кажучи, очікую наступних кроків. Якщо вони будуть, то це величезний крок уперед в плані створення демократичного суспільства, формування нормальних відносин у суспільстві, між владою та населенням та розуміння, що влада не є безкарною. Якщо цього не буде, то це величезний крок назад. Тому зараз дуже важливо, яким буде наступний крок. Щодо населення, якщо й запроваджувати нульові декларації, то вони мають бути зовсім інші. Сенс їх може бути інший. З населенням можна погратися в індульгенцію: ти декларуєш все, що у тебе є, а далі ти сплачуєш податки. Але доведи, що доходи у тебе не кримінального походження.   - Які проблеми зараз є найбільш пріоритетними для українців: високі тарифи, інфляція, безробіття, питання європейської інтеграції, закінчення війни?   - Перше, що турбує українців, це війна. Всі хочуть припинення війни. Але не будь-якою ціною.   - Як тут різняться погляди?   - Важко сказати. Я зараз не дуже вірю в соціологію. Після подій у США, то взагалі.   - Дивно, що на тлі бідності, зростання цін та тарифів людей все ж таки більш за все турбує війна.   - Так. Бо це ціна життя. До речі, що в нас змінилося. Ми стали більше цінувати кожне життя. Це не останній рік, не за два, не за п'ять. Це сталося поступово. За радянських часів хто був героєм? "Він загинув, але трактор врятував". Даруйте, трактор - це купа заліза. Його завтра можна замінити. А людину - ні. Людське життя неповторне. Така ідеологія формувалася. Зараз, на щастя, всі розуміють, що людське життя - неповторне. Думаю, саме з цим пов'язано бажання миру. Ми проводили декілька фокус-груп із роботодавцями, представниками бізнесових структур. Їх ми питали: що для вас важливіше, щоб бізнес був сталим? Абсолютна більшість відповідала, що треба припинення війни. У всіх однакова відповідь.   - Ви сказали, що люди хочуть миру, але не за будь-яку ціну. Які тут прагнення?  - Є люди, які кажуть: давайте віддамо цей Донбас. Нехай він десь там буде, аби у нас тут був мир. Але це невелика частка людей. Це меншість, це 15-18%. Основна частина хоче повернути Донбас. Щоб мир був встановлений на нормальних для України умовах. І не хочуть, щоб будь-хто, чи це мешканці Донбасу, чи мешканці Банкової, умовно кажучи, визначали для всіх, як їм жити. Цього люди не хочуть.   - Щодо частки тих, хто готовий на воєнні дії?   - Їх також небагато. Приблизно їх стільки, як і тих, хто готовий віддати Донбас. Люди шалено втомилися від війни. Навіть не стільки від війни, скільки від того, що ми не бачимо кінця. Грубо кажучи, коли була війна з Німеччиною, то всі розуміли: візьмемо Берлін, все! Все закінчиться. А тут це може тривати десятки років.   - Як усі заморожені конфлікти.   - Так. Треба відверто про це говорити. Всі від цього втомлюються. Показовим є, коли в супермаркетах стояли візки, куди всі кидали продукти для воїнів АТО. Раніше вони були заповнені. Зараз - ні. Волонтери жаліються на те, що зараз важче зібрати гроші. А от коли потрібна кров для конкретних поранених, то стоїть черга. Причому хоч у Дніпрі, хоч в Одесі, будь-де.   - Можливо, це залежить від того, що доходи у людей стали менші?   - Від цього теж. Але все ж таки, знаєте, ми ж не вмираємо з голоду. Так, ми живемо погано, мені дуже не подобається система субсидій, але тим не менш вона найбідніших захищає.   - Наскільки високі тарифи можуть переламати настрої людей? Що буде, коли усі отримають перші платіжки?   - Не буде нічого страшного. Бо, по-перше, частина людей вже оформила субсидії. Ті, хто розуміє, що може отримати субсидію, а практично це велика кількість, вони це зроблять. Для невеликої кількості дійсно заможних, для кого ці тарифи не будуть "кусатися", їх не так багато вже в Україні, на жаль. Але я не думаю, що буде шок для усіх, хто отримає нові рахунки. Навіть якщо хтось отримає великі рахунки без субсидій, він зможе піти, йому все пояснять та перерахують. Ці люди не будуть просто платити. Краще не заплатити, ніж потім очікувати, що тоді щось компенсують. Тому будуть чекати, поки сума боргу зменшиться. Все. Тут я не думаю, що буде щось особливе. З іншого боку події на Донбасі все ж таки стримують людей від якихось радикальних дій. Всі розуміють, що це аж ніяк не на користь України.   - Тобто третього Майдану не буде?   - Принаймні я сподіваюся, що не буде. Найближчим часом.   - А коли можливий такий протест? Ви кажете, що основним унікальним явищем стало те, що влада нам на голову вже сісти не зможе. За яких умов люди знову можуть вийти на вулиці? Що має бути тим стимулом та поштовхом?   - Мені видається, що і перший, і другий Майдани були пов'язані з тим, що люди відчули: їх обдурили. Оце була реакція. А другий Майдан взагалі, якщо б тих студентів не побили, я вважаю, що нічого і не було б, чесно кажучи. Це була така помилка тієї влади, що я сама собі пояснити її не можу. Що може бути новим стимулом? Не підвищення тарифів, не відмова у безвізовому режимі з ЄС. От якщо нас знову обдурять, якщо з'явиться раптом інформація. Знаєте, якщо, не дай Боже, з'ясується щось страшне про причини подій на Донбасі. Мені здається, що це може спонукати людей до рішучих дій.   - Тобто правда про те, хто здав Крим та Донбас.   - Так. Це болюче. Якщо, не дай Боже, до цього причетні люди, яким ми хочемо вірити, то це може спровокувати. Мені так здається.   - Чи досліджували ви якимось чином, як живеться українцям, фактичним заручникам терористів на Донбасі? Певно, що не всі вони ходять на мітинги на честь місцевих ватажків чи на їхні похорони, така узагальнена шаблонна думка уже побутує.   - Те, що я знаю, я знаю з листів, інформації з соціальних мереж. Жодного серйозного дослідження там провести наразі не  можна. Про це мені говорили дуже авторитетні соціологи. Навіть якщо там проводиться соціологічне дослідження, то це зазвичай телефонні опитування. Те, що не викликає довіри, чесно кажучи. Те, що ми знаємо: там залишилися різні категорії людей.   Я у жодному разі не можу критикувати людей старшого віку, які там залишилися. Бо вони старі, їм немає куди їхати. Там є житло. Так, є бомбардування. Але, наскільки мені відомо, гірша ситуація зараз у так званій "сірій зоні". У самому Донецьку зараз бомбардувань немає. Я не засуджую людей, якщо вони намагаються отримати дві пенсії: від України та від цих «ДНР-ЛНР». Чесно кажучи, я не розумію позиції інтелігенції. Мені здається, що людина середнього віку просто була зобов'язана звідти поїхати. Це вже питання, знаєте, особистої чистоти.   - Зараз дуже активно обговорюються питання способів реінтеграції окупованого Донбасу. Чиновники, щоправда, обмежуються поки лише популістськими фразами. На вашу думку, що реально мала б робити влада для цього, і, певно, починати це робити треба вже? Що треба зробити, щоб ці люди захотіли жити в Україні?   - Я б поставила запитання по-іншому: що треба зробити, щоб решта України захотіла їхнього повернення, щоб вони жили в Україні. Тепер вже питання стоїть так, на жаль.   - За одним з останніх соціологічних опитувань, приблизно 30% тих, хто проживає на Донбасі, боїться повернення в Україну через можливі репресії. Це так?   - Репресій точно не буде. Ніхто їх не  чіпатиме. Окрім, звісно, тих, на чиїх руках є кров. Треба, щоб ці люди їх прийняли. З цим проблеми. Ця емоція, безперечно, є. І вона неминуча. Знаєте, я довгий час думала, що у свій час ФрАнко, зміг примирити дві частини іспанців після війни. Але я помилялася. Там і досі є родини, де одна половина не розмовляє з іншою через те, що були по різні боки барикад. Тому це практично неминуче. Я думаю, що нам не треба взагалі перейматися проблемою світогляду старших осіб. Ми нічого там не змінимо. Що є, те є. Хоча якби туди зайшла сильна влада, то і вони б по-іншому відразу ставилися. Саме ці люди. А от що стосується молоді, то всім нам треба намагатися формувати патріотичні настрої у неї. І це стосується не тільки Донбасу. Ви думаєте, що на Заході менше тих, хто хоче поїхати з України, щоб їх не забрали до армії? І це не владі треба щось із цим робити. Це потрібно суспільству. Ми чомусь вважаємо, що влада може змінити світогляд. Не може! Ми самі це маємо зробити.     - Останнім часом дуже часто з'являються новини про те, що мати вбила дитину, батько за пляшку горілки чи пакет сухарів забив немовля. На жаль, чомусь таких новин багато. З чим це пов'язано?   - Ви хочете сказати, що це нормальна людина?   - Ні.   - Такі батьки були завжди! Частка психічно хворих в усьому світі приблизно однакова.   - 2%?   - Приблизно. І коли в країні відбувається багато масових акцій, то градус у суспільстві піднімається. Це не означає, що люди втрачають здоровий глузд. Ні. Це означає, що емоційність просто зашкалює. І вони починають масово кричати, як колись: "Хочу дитину від Гітлера!". Але ж це не та ситуація. В таких випадках - це просто психічно хворі люди. Чесно кажучи, я б на місці ЗМІ на цьому не акцентувала так увагу. Бо якщо людині весь час кричати, що вона свиня, то вона рано чи пізно зарохкає. Треба хоч трохи показувати позитиву. Він є.  - За останні 5-10 років яка статистика в цілому серед українців, які йдуть з життя?   - Ця статистика за всі останні роки не змінилася. Ці цифри стабільні. Причому у нас цей показник, якщо порівнювати з Європою, не такий ще й поганий. Знаєте, де показник самогубств найбільший? У Швеції! Бідні шведи! Не знаю, як вони там живуть. Не все вимірюється економічним станом. Дуже багато залежить від психології, ідеології, культури, релігії.   - Кореляції з війною нема?   - Принаймні я не бачу. Ні. Те, що ті, хто повертаються з Донбасу, більше схильні до радикальних дій, безумовно. Тут сумнівів бути не може. Це люди, які тримали зброю в руках, пережили страшенні психологічні навантаження. Коли повернулися сюди, пережили стрес.   - Один із західних психологів писав, що наслідки, зокрема різке зростання кількості самогубств серед військових, зазвичай настають через вісім років після воєнних дій. Чого нам очікувати?   - Знаєте, в кожній країні по-різному. Радянській Союз пережив Афган, США - В'єтнам. Вся Європа - Першу світову. Ви ж пам'ятаєте "На Західному фронті без змін". Всі ми читали ці книжки. Неправда, що тими, хто повертається з Донбасу, ніхто не займається. Ними якраз намагаються займатися, наскільки це можливо. І волонтери, і влада. Те, що виходить як у слона у посудній лавці, це інше питання.   - Щодо здоров'я нації, наскільки українці здорові? Скільки українців зараз вживають алкоголь, наркотики і курять?   - Алкоголь, на жаль, вживають дуже багато. Динаміки збільшення немає. Бо сільське населення вживає алкоголь власного виробництва, що погано контролюється. Алкоголь - традиційно поширений. Що стосується наркоманії, то були й гірші часи, ніж зараз. І в 90-ті, і в середині 2000-х були гірші часи. Зараз я не бачу істотних зрушень. Що стосується взагалі здоров'я нації, то тут катастрофа. 39% сьогоднішніх 20-річних юнаків не доживають у нас до 65 років. Для порівняння: в Польщі цей відсоток вдвічі менший, а в Швейцарії, Швеції - взагалі менше 10%. Більше 50% новонароджених не доживає до 65 років. Це катастрофа. Бо в сучасному світі 65 років - це ще не старість. З чим це пов'язано у нас? Зі способом життя, культурою зайнятості, відсутністю доріг, недовірою до лікарів. Ми не звертаємось вчасно до лікарів. До речі, у жінок ситуація значно краща.   - Кількість жінок завжди була більшою, ніж чоловіків.   - Жінки усюди в світі, окрім Сьєрра-Леоне (Західна Африка. - АСН) живуть довше, ніж чоловіки. Але якщо в європейських країнах ця різниця 5-6 років, то на усьому просторі колишнього СРСР це 10-11 років. Це стосується і Естонії, і Латвії, і Литви, України, Росії, Казахстану.   - Враховуючи, що вже майже третій рік у нас війна, скільки ми втратили чоловіків?   - Не знаю. Президент сказав, що десь 10 тис. Ми досліджуємо масові явища. Безперечно, це масове явище, яке поки що не відображається.   - А коли будуть наслідки? Через 5-10 років?   - Я сподіваюся, що ніколи. Просто вмерти має не 10 тис., а 50-100 тис. Тоді будуть наслідки. Сподіваємося, що цього не буде.   - Інститут шлюбу відмирає?   - Ні. Він не відмирає. Він просто набуває інших форм. Люди менше реєструють свій шлюб. До речі, коли ми говоримо про громадянській шлюб, то це будь-який нецерковний шлюб. Чесно кажучи, між шлюбом, який зареєстрований в мерії, і тим, що не зареєстрований, особливої різниці я не бачу. В усьому світі популярна зараз так звана випробувальна родина, випробувальний шлюб.  Так молодь поводиться. Я не прихильник того, щоб боротися з тим, що для мене є дивним або що мені не подобається.   - Є українці, які, навіть укладаючи шлюб, відкладають народження дітей? Чому? - По-перше, сьогодні в Україні середній вік матері при народжені дитини 27,5 року. Це менше, ніж в середньому по Європі. Там це 31 рік в переважній частині країн. До речі, колишні країни соцтабору, за винятком Словенії, мають середній вік матері менший 30 років. А всі "західні" понад 30 років. Чому? Жінка спочатку соціалізується , завершує навчання, набуває професію, разом із чоловіком вирішує питання з житлом, з роботою. Після цього народжується дитина. У радянські часи домінувала інша традиція. Спочатку народжували, як правило, у 21-22. Я не бачу абсолютно нічого поганого у тому, що підвищився вік матері. Це нормальний процес. Якщо жінка має професію, вона, вибачте, нагулялася, їй є що дати дитині. Вона не хоче бігти у кіно, коли треба бути з дитиною. Вона її не залишає з бабусею, а виховує вже сама.   - Київ у питанні перенаселення стоїть окремо, столична влада досі не знає точно, скільки тут людей живе постійно, скільки лише працює. Як ви вважаєте, скільки в Києві насправді живе людей? І як у перспективі ця кількість змінить місто?   - Проблема реєстрації для України стоїть дуже гостро. Люди абсолютно немотивовані реєструватись. Насильно цього зробити неможливо. Я пам'ятаю, як на початку 90-х була в Голландії. Там до мене приїхала людина в межах Голландії з одного міста до іншого. Ми мали зустрітися, вона попросила мене зустрітися пізніше, оскільки їй треба було зареєструвати карту соціального страхування в новому місті. Я тоді здивувалася: навіщо потрібна реєстрація в кожному новому місті? А вона мені пояснила, що не отримає допомогу у випадку страхової події, якщо не буде реєстрації. Отже там є пряма зацікавленість. У нас її нема. Теоретично, якщо у тебе є київська реєстрація, то ти можеш отримати якісь послуги у лікарні. Але я боюсь, що це лише теоретично. І про це ніхто не дбає. Це погано. Бо важко спланувати правильно транспортні потоки тощо.   - Зараз політика так званої децентралізації, яка начебто і мала підтримати життя маленьких регіонів, зміцнити їх, насправді спричиняє їхній занепад, коли у маленьких селах зникають школи і медичні пункти, вони стають непридатними для життя. Люди їх залишають. Регіонам бракує коштів на розвиток і, зважаючи на кризу, ще довго бракуватиме. Який ваш прогноз щодо цього?    - Можна скажу грубо? Села померли б у будь-якому випадку. Бо у нас нема доріг. Бездоріжжя прирікає на смерть села, маленькі монофункціональні населені пункти. Вони приречені. І так у всьому світі. Людина йде туди, де є робота, навчальний заклад. Якщо нема доріг, то закриваються навіть лікарні. Адже як довезти лікаря чи пацієнта? Те саме стосується шкіл. Ненормально, коли діти вимушені проводити в дорозі по 5-6 годин, щоб доїхати до школи. Тому іншого виходу, ніж будівництво доріг я не бачу. Якщо будуть дороги, вони не будуть вмирати. Вони будуть нормально існувати.      
Суспільство оформление ленты  Ракета Vega з українським двигуном успішно запущена з космодрому у Франції У понеділок, 5 грудня, з космодрому Куру у Французькій Гвіані відбувся успішний пуск європейської ракети-носія легкого класу Vega з українським двигуном. Про це передає Державне космічне агентство України. «Сьогодні, 5 грудня, о 15:51 за київським часом у Французькій Гвіані з космодрому Куру пройшов успішний пуск європейської ракети-носія легкого класу Vega з турецьким розвідувальним супутником Göktürk-1», - йдеться в повідомленні. Ракета розроблена Європейським космічним агентством (ЄКА) разом з Італійським космічним агентством (ASI). Двигун РД-843 для 4-го ступеня ракети-носія був розроблений державним підприємством «Конструкторське бюро «Південне» імені Янгеля» та виготовлена ​​ДП «Виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод імені Макарова».

Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Сильні обереги здатні подарувати захист від будь-якого негативного впливу Щоб у ваше життя не увірвався негати....
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Купити або знайти спокій не можна Його можна лише самостійно створити всередині себе
більше матеріалів




/-2,0305728912354-/ /-pc-/
Top