counter
Архів Повернутись назад 05 Травня 2017
5 Травня
Суспільство Київ може відмовитися від очищення води хлором Київ зараз розглядає можливість відмови від очищення води хлором і застосування більш безпечного гіпохлориту натрію. Про це повідомляє заступник голови КМДА Петро Пантелеєв в інтерв'ю 44.ua. «Якщо говорити про водопровідне господарство, то система очищення води хлором є однією з найбільш уразливих сфер. Ця система застаріла технологічно і небезпечна для здоров'я. Тому ми зараз підготували техніко-економічне обґрунтування будівництва заводу з випуску гіпохлориту натрію - сучасного елемента для очищення питної води», - заявив Пантелеєв. За його даними, проект представляли на останньому інвестиційному форумі. «Ми ведемо переговори з серйозними зарубіжними компаніями про їхню участь у побудові цього заводу. Ціна питання - майже 400 млн грн. За нашими підрахунками, його окупність становить 5-6 років. Після будівництва заводу, коли у нас буде достатньо гіпохлориту натрію, проблему застосування хлору при очищенні води ми взагалі знімемо», - додав він.
Суспільство Набрав чинності важливий закон про працю Набрали чинності важливі законодавчі поправки до статті №42 Кодексу законів України про працю.Ця норма постановляє, що в разі звільнення працівників у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці забороняється звільняти громадян, яким залишилося менше 3 років до виходу на пенсію. У Кодексі законів про працю України заборонена дискримінація працівників за віком (стаття 21 набрала чинності 26.11.2015 року). Законодавство передбачає додаткові гарантії при влаштуванні на роботу людям передпенсійного віку, у яких залишилося менше 10 років до заслуженого відпочинку. Також українці передпенсійного віку за 2 роки до настання права на пенсію мають збільшену тривалість виплати допомоги по безробіттю. Проте, як показують соціологічні та наукові дослідження, така практика продовжується, зокрема при звільненні працівників. Особливу тривогу викликає той факт, що особам, яким залишилося кілька років до досягнення пенсійного віку, досить складно знайти нову роботу.
Події В Іраку школа потрапила під ракетний обстріл, загинула 81 людина На заході іракського Мосула вчора, 4 травня, під ракетний обстріл потрапила школа. Про це передає агентство Anadolu з посиланням на джерела в іракських структурах безпеки. За інформацією видання, удар був завданий по школі Ель-Вела в західному передмісті Мосула, яке контролюється терористами «Ісламської держави». В результаті обстрілу загинула 81 людина, серед яких 34 чоловіки, 29 жінок і 18 дітей. Люди ховалися в будівлі школи в зв'язку з триваючими боями між іракськими силовиками і терористами ІДІЛ. Пентагон США почав перевірку повідомлень про смерть місцевих жителів іракського Мосула після авіаудару, повідомляє The Washington Post. На одному з сайтів ІДІЛ був завантажений відеоролик, де зображені наслідки авіаудару, завданого по притулку для біженців.
Суспільство У «ДНР» говорять про проникнення десятків «українських диверсантів» Бойовики створили «спільні оперативні групи МВС і МДБ» з пошуку і знешкодження «українських диверсантів». Про це передає група «Інформаційний спротив». Напередодні 9 травня в терористичній організації «ДНР» різко була посилена «протидиверсійна діяльність». В останньому розпорядженні керівництва «МДБ республіки» про посилення боротьби з «агентурою і ДРГ спецслужб України і ССО» сказано про нібито  проникнення в захоплені райони «десятків ДРГ», які готують диверсії і теракти напередодні Дня Перемоги. «За інформацією бойовиків, більшість з ДРГ оснащені одноразовими ручними гранатометами. На виконання розпорядження керівництва терористів у деяких населених пунктах (Макіївка та Горлівка) були створені «спільні оперативні групи МВС і МДБ» з пошуку і знешкодження диверсантів», - сказано в повідомленні ІС.
Події Бойовики до смерті забили чоловіка на Луганщині Терористи «ЛНР» до смерті забили 38-річного жителя Станиці Луганської. Про це передає прес-служба поліції Луганській області у себе в Facebook. «Чоловік за невелику плату допомагав переносити сумки з речами людям, які перетинають КПВВ «Станиця Луганська» від блокпоста на підконтрольній Україні території до блокпоста бойовиків, чим заробляв собі на життя. 27 квітня він поніс речі через зруйнований міст до блокпоста терористів і більше на підконтрольну Україні територію не повертався», - сказали в поліції. Незабаром після зникнення молодший брат чоловіка знайшов у соцмережах оголошення, що виявлено тіло невідомого чоловіка. За описом померлого родичі впізнали зниклого. Правоохоронці встановили, що того дня терористи «ЛНР» затримали у себе на блокпосту чоловіка і доставили його в т.зв. «комендатуру» окупованого Луганська. Там жителя Станиці Луганської жорстоко побили, в результаті чого той помер.
Суспільство Журналіст із РФ розповів, як йому страшно на Євробаченні в Києві Російський журналіст, який приїхав на пісенний конкурс Євробачення-2017, розповів, як йому страшно перебувати в Києві. В інтерв'ю пропагандистському російському виданню один з представників РосЗМІ розповів про організацію пісенного конкурсу, а також повідомив, що побоюється за свою безпеку, тому змушений приховувати, звідки він. «На пісенному конкурсі Євробачення я був сім разів, але такого я не зустрічав. Наш прес-центр - це оазис, за межами якого з тобою може статися все що завгодно. Наприклад, днями я пішов у продуктовий магазин, який розташований за 50 метрів від прес-центру. Я не знімав бейдж, на якому написано Russia, так як це було поруч. У магазині на мене наїхала місцева гопота. Звичайно, мене не побили, але дали зрозуміти, що зроблять це при наступній зустрічі. Взагалі, ті, хто з РФ, - вони шифруються. За межами об'єктів Євробачення-2017 вони намагаються не розмовляти, щоб не привертати увагу зайвий раз», - сказав чоловік. За його даними, прес-центр у столиці «нагадує режимний об'єкт». «Будівлю повністю обнесено подвійним парканом. Курирують посилені наряди поліції. М'яко кажучи, це лякає. У опенспейсі (відкритий простір) по кутках стоять поліцейські у формі, з наручниками і кийками... Навіть у прес-центрі ніяково говорити, що ми з РФ. Жди мінімум косих поглядів. Це все напружує», - заявив він.
Політика Генпрокуратура повідомила про підозру Арбузову в незаконних розтратах 220 млн грн Генпрокуратура склала і направила повідомлення про підозру колишньому першому віце-прем'єр-міністру України Сергію Арбузову у здійсненні незаконного фінансування в 2012-13 рр. створення виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення за державні гроші. Загальна сума розтрат - 220 млн грн, повідомляється на сайті ГПУ. Арбузову інкримінується привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, також вирішується питання про оголошення його у міжнародний розшук і обрання йому судом запобіжних заходів. У ГПУ повідомили, що проводять досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами невиконання покупцем пакета акцій ВАТ "Укртелеком" - ТОВ "ЄСУ" умов приватизації про створення телекомунікаційної мережі, незаконного фінансування протягом 2012-13 рр. створення мережі за державний рахунок. Водночас, нагадаємо, ще в 2014 році Арбузову було винесено повідомлення про підозру у вчиненні злочину, коли, «діючи з корисливих мотивів поліпшення свого іміджу за рахунок державних коштів і збагачення пов'язаних із ним інших осіб», в червні 2011 року він створив телерадіоорганізації НБУ («Банківське телебачення», канал БТБ) і розтратив державні кошти НБУ в розмірі 220 млн грн.
Суспільство оформление ленты  Виступ, яке коштувало Варнава кар'єри в Україні: "Я согрею президента" Стали відомі подробиці скандального виступу в Криму учасниць російського шоу Comedy Woman. Нагадаємо, в 2016 році російські гумористки, серед яких була і ведуча шоу на "Новому каналі" Катерина Варнава, виступали в анексованому Криму, серед іншого заспівали завзяту пісеньку про Путіна. Незважаючи на те, що в Україну забороняється в'їзд всім артистам, які виступали на окупованих територіях, комедійне шоу перекочувало до Києва, де дало концерт колективу 30 березня в Палаці "Україна". АСН публікує частину кримського концерту Comedy Woman, відео якого присутнє на каналі youtube. Перед піснею Варнава, якій СБУ на 5 років заборонила в'їзд в Україну, каже, що заспівала б її при зустрічі з Володимиром Путіним. "Вся Россия в тепле за столами сидит, Он один среди елей кремлевских стоит, Чтобы в полночь поздравить родную страну, Он замерзнет на холоде, он на ветру-у-у-у. Я согрею президента, я согрею! Обогреть и растереть его сумею, Положу под одеяло рядом с водкой, Я патриотка, друзья, я патриотка-а-а!", - співала Варнава. 
Наука і технології оформление ленты  Духовка мрії: бачимо, як готується їжа, керуємо за допомогою смартфона Італійський виробник побутової техніки Candy випустив нову духову шафу WTC - Watching, Touching, Cooking, яка дозволить готувати навіть на відстані. Духовка обладнана 19-дюймовим сенсорним дисплеєм на всі дверцята, через який можна керувати процесами готування на кожному етапі. Крім того, завдяки вбудованій технології Candy simply-Fi, система дозволяє вести дистанційне спостереження за процесом готування. На внутрішньому боці дверцят вбудована камера, а також підсвічування. Це дозволяє отримувати оптичне зображення внутрішньої частини порожнини, не підходячи до страв, що готуються. Тому приготуванням їжі можна управляти навіть за допомогою смартфона або планшета, встановивши відповідний додаток. Крім того, попередньо завантаживши рецепти, їх можна буде переглядати просто на екрані духовки. Або ж готувати з інтернету в режимі онлайн. Духова шафа WTC - бронзовий призер на Innovation Award 2017 року.
Суспільство Лідер КНДР наказав військовим приготуватися «зламати ворожий хребет» Лідер КНДР Кім Чен Ин провів інспекцію артилерійських підрозділів армії на островах Мудо і Чанджедо в Жовтому морі і повідомив, що розглядає план щодо завдання удару по Південній Кореї. Про це передає агентство Yonhap  з посиланням на ЦТАК. Після того, як лідер Північної Кореї отримав звіт про переміщення південнокорейських військ, він «проінспектував і ознайомився з планом артилерійського удару по нових гарнізонах на ворожих об'єктах». Кім Чен Ин закликає військових КНДР перебувати в стані повної боєготовності. «Він повідомив, що елітні артилерійські підрозділ Північної Кореї, що захищають південно-західну лінію фронту, повинні зберігати високу бойову готовність, щоб зламати ворожий хребет по першій команді», - сказано в повідомленні ЦТАК. З 1950 року Північна та Південна Кореї офіційно перебувають у стані війни, але активні бойові дії не ведуться з 1953 року.
Суспільство Італійці випускатимуть для Росії вино Dimon Виноробна компанія ColleMassari з Італії подала заявку в Роспатент на реєстрацію бренду вина Dimon, яке продаватимуть у Росії. За словами співвласниці компанії Марії Ірис, товарні знаки реєструються за класами міжнародної класифікації товарів і послуг (МКТП) №16, 33 і 35. Це дозволить випускати і продавати під цим брендом вино та інші алкогольні напої, а також займатися рекламою і адміністративною діяльністю в сфері бізнесу, передає агентство «Москва». Перше вино може потрапити на прилавки через кілька років. На думку експертів, вино відомої виноробної компанії, яка відома такими винами, як ColleMassari і Grattamacco, буде популярне в Росії. Італійська виноробна компанія ColleMassari є власником двох господарств у Тоскані. Співвласниками компанії є брат і сестра Марія Ірис і Клаудіо Тіпа.
Суспільство Терорист Ходаковський про майбутнє «ДНР» і «ЛНР»: «Будемо пасти кіз і овець» Один з командирів терористів так званої «ДНР» Олександр Ходаковський заявив, що процеси, які зараз відбуваються на окупованих територіях, говорять про те, що «ДНР» і «ЛНР» перетворяться на контрольовану Росією Абхазію або Південну Осетію. Як зазначив на своїй сторінці в Facebook журналіст і блогер Денис Казанський, Ходаковський «почав смутно здогадуватися, що «ЛДНР» уготована доля навіть не Придністров'я, а Абхазії і Осетії», - зазначив блогер. «Будемо пасти кіз і овець», - заявив Ходаковський. Казанський підкреслив, що в 2014 році про такий розвиток подій «забули» попередити жителів Донбасу. «Але нічого страшного. Всяке буває. Помилочка вийшла. Заради Росії можна і потерпіти. А хто не хоче пасти кіз і овець - той фашист, нацист і зрадник», - резюмував він.
Суспільство Група спостереження СЦКК потрапила під обстріл бойовиків на Донбасі Бойовики так званої «ДНР» обстріляли село Безіменне Новоазовського району Донецької області, де в той час перебували представники Спільного центру з контролю і координації. Як повідомили в прес-центрі штабу АТО на своїй сторінці в Facebook, обстріл стався в четвер, 4 травня, близько 18:00. «Під обстріл потрапили військовослужбовці Збройних сил України, які перебували в складі наглядової групи СЦКК, і представники російської сторони СЦКК», - відзначили в штабі. Після обстрілу бойовики спробували звинуватити ЗСУ в застосуванні танків, проте ці заяви не знайшли підтвердження. «Висуваючи фейкові звинувачення, незаконні збройні формування не враховують відстані між населеними пунктами. Нехтують характером місцевості, тактико-технічними характеристиками озброєнь. А особливо тим фактом, що ЗСУ, виконуючи Мінські домовленості, повністю відвели від лінії розмежування важке озброєння, зокрема танки», - підкреслили в Міноборони України. У штабі додали, що подібними діями окупанти «заганяють себе в глухий кут».
Політика Кармазін: Мінські домовленості - юридично нікчемні Мінські домовленості - юридично нікчемні. Про це на прес-конференції 5 травня заявив президент Інституту права і суспільства Юрій Кармазін, передає кореспондент АСН. "Тема Мінських угод розбурхує весь світ і громадськість. Тому ми поставили собі за мету - дати правовий аналіз цих документів. Але зіткнулися з тим, що немає достатньої інформації про Мінські угоди. На наші запити президенту, Кабміну і МЗС ми досить довго чекали відповіді... МЗС України відповів нам чітко: Мінські домовленості не є міжнародними договорами відповідно до норм міжнародного права", - заявив він. Він підкреслив, що у відповідях українських органів влади однозначно вказано, що Мінські домовленості не є міжнародно-правовими договорами, а є політичними домовленостями. "Їх виконання залежить виключно від доброї політичної волі... Вони визнані юридично нікчемними". Кармазін вважає, що цей факт ще раз свідчить про необхідність зміни Мінського формату переговорів з поверненням до Будапештського меморандуму в рамках переговорів гарантів територіальної цілісності і недоторканності України. У свою чергу, екс-глава Конституційного суду України віце-президент Інституту права і суспільства Іван Домбровський додав, що з правової точки зору "Мінські домовленості не відповідають нормам міжнародного права. Більше того, вони не відповідають і нормам російського права, оскільки формулювання - "добра воля"- немає... Тому виконати їх неможливо", - зазначив він.
Політика Лукашенко розпорядився дати Україні гуманітарну допомогу в $65 тисяч Рада міністрів Білорусі ухвалила надати Україні гуманітарну допомогу на загальну суму в 117,9 тисячі білоруських рублів (близько $63 тисяч). Згідно з документом, до складу гуманітарної допомоги увійдуть м'ясні консерви, олія, цукор, дріжджі, борошно, макарони, крупи, побутові миючі засоби, гігієнічні засоби, передає Інтерфакс-Україна. Доставку допомоги забезпечать автомобільним транспортом, в Україні її передадуть місії Міжнародного Червоного Хреста для розподілу серед постраждалого від війни населення. Нагадаємо, в ході візиту в Україну 26 квітня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив президенту України Петру Порошенку, що має намір передати гуманітарну допомогу населенню України в зоні конфлікту. «Білорусь планує направити гуманітарну допомогу населенню України, яке проживає по обидва боки лінії розмежування. Підтримаємо найнеобхіднішим - продуктами і засобами гігієни», - сказав Лукашенко.
Суспільство В Україні дітей до цього часу вчать за програмами з російських джерел Українських дітей до цього часу вчать за програмами з російських джерел, заявила голова Вільної профспілки освіти і науки міста Хмельницький, практикуючий педагог Ірина Фют. Про це передає кореспондент АСН. "Навчальні програми у наших школах до цього часу не відповідають сучасним вимогам. Вони відповідають стандартам ХХ ст., а на дворі давно ХХІ ст. Я неодноразово зверталася до міністра освіти і заступників з цією проблемою. Але реакції досі не було" , - заявила вона. З її слів, жоден психолог не дасть позитивних оцінок щодо цих програм. "Найголовніше, що до цього часу всі навчальні програми за калькою списуються у нас із російських джерел. Українського немає нічого". У свою чергу, експерт групи РПР-освіта та наука Михайло Ромась нагадав, що в Україні третій рік діє нова редакція Закону про освіту. Але за цей час, як він підкреслив, було внесено досить багато змін в низку підзаконних актів і законів, пов'язаних з основним законодавчим актом, що створює цілий ряд колізій.
Події У Красногорівці терористи обстріляли лікарню, поранена жінка У Красногорівці терористи обстріляли район міської лікарні, в результаті чого осколкове поранення отримала місцева мешканка. Про це в Facebook пише заступник голови Нацполіції, начальник ГУНП Донецької області В'ячеслав Аброськін. «Красногорівка. Тільки що терористи обстріляли район міської лікарні, вибиті кілька вікон. Пошкодження отримав нежитловий приватний будинок на вулиці Грушевського. В ході обстрілу осколкове поранення отримала місцева мешканка, 1960 року народження. Вона госпіталізована в лікарню», - пише Аброськін. «У той час, коли в прифронтових школах Красногорівки і Мар'їнки діти шанують пам'ять ветеранів війни, покидьки реалізатора курятини (ватажок бойовиків «ДНР» Олександр Захарченко) обстрілюють мирних жителів. Так поводилися фашистські окупанти за часів Другої світової війни», - додав він.
Суспільство оформление ленты  Ще одна авіакомпанія у США викинула пасажира з літака Новий скандал зі знятими з рейсу пасажирами стався в американській авіакомпанії Delta. Представники авіакомпанії вивели з літака цілу сім'ю з дітьми за відмову звільнити одне з крісел. Відео того, що відбувається, пасажири опублікували в YouTube, передає «Еспресо TV». Інцидент стався 23 квітня на рейсі з Мауї на Гаваях в Лос-Анджелес. Пасажиру Брайану Ширу служба безпеки авіакомпанії загрожувала позбавленням волі, вимагаючи звільнити місце, за яке він заплатив. Шир забронював місце для свого старшого сина, який полетів іншим рейсом. Однак на це місце батько посадив свого дворічного сина. Разом з тим у компанії наполягали, що бронь зроблена на іншу дитину, тому ця летіти не може. Крім того, співробітниця авіакомпанії наполягала, що використання автокрісла, в якому перебувала маленька дитина, на борту заборонено, і вимагала, щоб хлопчик сидів у батька на колінах. У підсумку всю сім'ю вивели з літака, а на їхні місця посадили чотирьох осіб, яким не вистачало місць. Нагадаємо, 9 квітня в аеропорту Чикаго співробітники компанії силою витягли з крісла лікаря Девіда Дао і волокли його до виходу з літака. Відео пригоди в Facebook опублікували очевидці. Після скандалу, що розгорівся, представники авіакомпанії вибачилися перед лікарем і виплатять йому компенсацію за шкоду.  
Закон і Право Що робити, якщо ПФ не платить пенсії переселенцям, прописаним на підконтрольній території З моменту початку бойових дій на сході країни пройшло вже більше трьох років, однак досі у тимчасово переміщених осіб виникає безліч запитань і проблем при отриманні соціальних виплат і пенсій. Зокрема, переселенці які мають прописку на підконтрольній Україні території, скаржаться, що Пенсійний фонд відмовляється виплачувати їм пенсії без довідки переселенця. З такою ситуацією зіткнулася і харків'янка Наталія. В кінці 2016 року вона забрала свою маму із зони АТО в м.Харків та прописала у своїй квартирі. Однак у Пенсійному фонді на прохання перевести виплату пенсії в Харків відповіли, що пенсіонерці все одно потрібно надати довідку переселенця з актом перевірки фактичного місця проживання. Як наслідок жінка вже півроку не отримує свою пенсію. Однак юрист Асоціації «Східне партнерство» Денис Шахбаз'ян впевнений, що дії Пенсійного Фонду не правомірні. «Якщо жінка до прописки в Харкові мала довідку переселенця, вона повинна знятися з обліку як переселенець і надати довідку про зняття з обліку в Пенсійний Фонд. Після цього Пенсійний Фонд зобов'язаний проводити щомісячні пенсійні виплати», - уточнив він. У разі ж якщо довідка переселенця не оформлялася, то законних підстав у відмові перевести виплату пенсій немає. Юрист радить у таких випадках отримати офіційну відмову від Пенсійного фонду та оскаржити ці дії в суді. Матеріал написаний за даними Асоціації «Східне партнерство»
Наука і технології оформление ленты  Французи розробили стіл з мультимедійним екраном Французька компанія KINETI Technologies створила... стіл. Здавалося б, що тут незвичайного. Однак, сидячи за цим столом можна переглядати фотографії та відео з вашого смартфона, а також дивитися фільми, слухати музику, виходити в Інтернет або керувати підключеними пристроями. А все через те, що поверхнею La Table Kineti, так назвали стіл-гаджет, є 42-дюймовий сенсорний дисплей мультитач. Екран водонепроникний, відповідно, це диво техніки ви можете використовувати як звичайний журнальний стіл. Також Kineti служитиме як другий комп'ютер з Windows 10. З числа корисних функцій варто відзначити також можливість керування системою «розумний дім». Стіл можна нахиляти під будь-яким кутом, використовувати як мультимедійне ігрове поле, грати всією сім'єю. Коштує таке диво техніки 5 тис. євро. Kineti виграв Гран Прі громадськості в Innovation Award 2017 року.
Події У центрі Москви ліквідовано масштабну пожежу Масштабна пожежа, яка сталася сьогодні, 5 травня, в центрі Москви ліквідована. Про це передає телеканал 112 Україна. «За моєю спиною розташований Луб'янський проїзд, де була пожежа. Загорілася одна з історичних будівель, розташована всередині Луб'янського проїзду Москви. Зараз пожежу ліквідовано і пожежна техніка роз'їжджається, залишається МНС для перевірки, чи можливі обвалення там. У цій будівлі розташовані офіси, багато магазинів», - повідомляє кореспондент телеканалу з місця подій. За її даними, поки що невідомо, чи є постраждалі, будинок перебував на капітальному ремонті. «Пожежа була сильна, гасили навіть із вертольота, бо пожежники не могли дістатися всередину проїзду. Причина пожежі - проблеми з будівельним сміттям. Перша версія, що загорілося сміття. Зараз важко про це говорити, версія одна», - говорить вона.
Наука і технології У Швейцарії випробували літак на сонячних батареях для польотів у стратосферу У п'ятницю, 5 травня, вперше піднявся в повітря літак на сонячних батареях, призначений для польотів у стратосферу. Випробування пройшли в швейцарському місті Паєрн. Тестовий політ тривав шість хвилин, передає ТАСС. За словами випробувача Рафаеля Домжана, який перебував за штурвалом, літак зміг піднятися на висоту 250-300 м, хоча пілот не ставив завдання вже з першої спроби встановити рекорд висоти. Творці запланували політ у стратосферу на 2019 рік. Одномоторний літак SolarStratos вагою 450 кг має 8,5 метра в довжину і розмах крил 24,8 метра. Сонячне світло на енергію перетворюватимуть фотоелементи, що займають площу в 22 кв. метри. Завдання полягає в тому, щоб піднятися на висоту понад 24 тисячі метрів, чого в світі ще нікому не вдавалося.
Політика Конгрес США затвердив бюджет із $560 млн допомоги Україні Американський Конгрес затвердив держбюджет, який передбачає виділення Україні допомоги в розмірі не менше 560 млн дол., передає українське посольство в США, повідомляє Інтерфакс-Україна. «Україна високо цінує двопартійну підтримку в американському Конгресі. Обидві законодавчі палати ухвалили Консолідований закон про бюджетні асигнування на цей рік, згідно з якими на програми допомоги Україні буде виділено не менше 560 млн доларів», - сказано в повідомленні. У відомстві зазначили, що наступним етапом набрання чинності законом буде його підписання американським президентом. Документ передбачає суму допомоги Україні не менше $560,465 млн, з яких $410,465 млн буде спрямовано на різні програми допомоги, ще $150 млн - в рамках «Ініціативи допомоги Україні в сфері безпеки».
Закон і Право Як оформити спадщину після смерті родича і хто перший у черзі? Коли рідні і близькі помирають, не встигнувши написати заповіт і оформити право власності на родичів, у останніх виникає чимало проблем. Але це не означає, що члени сім'ї будуть позбавлені майна або цінностей, що належали померлому. Зараз в українському законодавстві передбачена норма, яка дозволяє зареєструвати право власності за померлою особою, але для цього нотаріус повинен завести так звану спадкову справу. Які документи потрібні для оформлення спадщини? Для того, щоб не втратити можливість переоформити майно померлого родича на себе, потрібно не пізніше ніж протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця звернутися до державного реєстратора для оформлення спадщини. Для цього потрібно подати такі документи: - заяву про реєстрацію права власності; - документи, що підтверджують придбання спадкодавцем права власності на нерухоме майно; - виписку зі Спадкового реєстру про наявність заведеної спадкової справи; - документ, який містить відомості про склад спадкоємців, завірений нотаріально або посадовою особою органу місцевого самоврядування, яким відкрито відповідну спадкову справу. Після цього реєстратор вносить до Державного реєстру прав відомості про смерть спадкодавця. Звертатися потрібно до державного реєстратора в межах області, де розташоване майно. Також зареєструвати право власності за померлою особою може нотаріус, який відкрив спадкову справу. Саме цей варіант, за словами юристів, для спадкоємця буде найзручнішим. Хто перший у черзі на спадок Якщо спадкоємців багато, то першочергове право на спадщину мають діти померлого, дружина або чоловік і його батьки. Наступними в черзі йдуть брати і сестри спадкодавця, його бабусі і дідусі. Третя черга - рідні дядько та тітка, четверта - особи, які проживали зі спадкодавцем не менше п'яти років до смерті, п'ята - інші родичі померлого, аж до шостого покоління, а також утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї". Як бути переселенцям Якщо спадкову справу було заведено в державній нотаріальній конторі на території так званих "ДНР" або "ЛНР", то в такому випадку оформити спадщину буде складніше. Якщо державні нотаріальні контори, які були розташовані на тимчасово неконтрольованої території, вже переміщені в населені пункти підконтрольної частини країни і працюють як і раніше, то архіви державних нотаріальних контор залишилися в приміщеннях, захоплених бойовиками. Тому видати свідоцтва про право на спадщину в таких випадках на сьогодні неможливо. Але визнати право власності на спадкове майно спадкоємець таки може, звернувшись до суду. Для цього потрібно подати постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії. Схожа ситуація і з відкриттям спадкових справ у приватного нотаріуса. Доступ до їхніх архівів теж відсутній. Більше того, нотаріусам, які працюють на непідконтрольній території, тимчасово припинено доступ до Державного реєстру обтяжень рухомого майна, Державного реєстру прав на нерухоме майно, Спадкового реєстру, Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів і до Єдиного реєстру довіреностей. Тому в цьому випадку теж слід звернутися до суду. Видача свідоцтва про право на спадщину ніяким терміном не обмежена.
Суспільство оформление ленты  У Печерському заповіднику показали тисячолітні єгипетські мумії жінки і крокодила У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику журналістам показали артефакти з фондів заповідника - мумії жінки, нільського крокодила і дві кришки саркофага. Ці експонати потрапили до Києва у другій половині XIX ст. й утримувалися у приватних колекціях. За словами міністра культури Євгена Нищука, артефакти були знайдені, коли звіряли музейні фонди. «Напередодні Ночі музеїв ми відкриваємо, можливо, трохи дивну сторінку Києво-Печерської Лаври. Раніше такі давньоєгипетські раритети завжди були для обраних. Тепер ми хочемо їх відкрити для широкого кола», - говорить Нищук. Любомир Михайлина, генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, розповідає про правильний догляд за експонатами. «Цим ми привертаємо увагу громадськості до раритетів, якими багата наша Україна. І водночас звертаємо увагу на необхідність піклування про ці раритети, тобто своєчасної реставрації», - зауважує він. За оцінками вчених, саркофаги, на яких нанесені традиційні зображення і написи, пов'язані з культом мертвих. Вони належать до періоду нового царства Стародавнього Єгипту 1085-656 р. до н.е. З їхньою допомогою прославляються давньоєгипетські боги. «Це мрія дослідника, коли колекція, невідома широкому загалу, якою можна пишатися, нарешті буде доступною», - говорить Микола Тарасенко, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту сходознавства імені А.Ю. Кримського НАН України.
Політика У Макрона запевнили: якщо він стане президентом Франції, він підтримуватиме Україну Емануель Макрон  має намір підтримувати Україну в протистоянні Росії, якщо виграє вибори президента Франції. Як повідомив представник політичного руху Макрона En Marche! в Бельгії П'єр-Александр Англад, позиція Макрона, якщо він стане президентом, чітка: міжнародне право необхідно поважати, а Росія його порушує, передає Укрінформ. «Ми будемо дотримуватися такого курсу. Східні території України є частиною України. Це суверенна територія держави. Те, що сталося на сході України і в Криму, - це порушення міжнародного права. Це чітко, і ми прагнемо виправити ситуацію заради українців», - зазначив Англад. За його словами, позиція Франції в тому, що Україна - єдина, і соратники Макрона будуть продовжувати діяти в цьому ключі. Нагадаємо, переможець першого туру президентських виборів у Франції, 39-річний Емануель Макрон впевнено підтвердив свою популярність також серед французів, які голосували за кордоном. Там його підтримали 40,4% співвітчизників. Другий тур виборів відбудеться 7 травня.
Наука і технології оформление ленты  Німецькі розробники придумали як захистити житло від протікання і затоплення Затоплення квартир або будинків - явище не рідкісне. Особливо неприємно, якщо це трапляється, коли власники перебувають у відпустці. Але німецькі розробники вирішили цю проблему. Компанія GROHE створила цілу систему захисту будинку від затоплення під назвою Sense, яка складається зі спеціальних датчиків. Зокрема GROHE Sense - це датчик, який здатний виявляти виникли витоку і миттєво сповіщати домовласника про проблему. Також «Розумний» датчик здатний відстежувати температуру і рівень вологості в будинку. GROHE Sense - потрібно просто покласти на підлогу. Ще один датчик GROHE Sense Guard. Він встановлюється в магістральний водопровід і перекриває подачу води у разі надходження сигналу про пошкодження труби. Вода буде перекрита, навіть якщо господарі забули вимкнути кран. При цьому обидва пристрої при виникненні проблеми передають сигнал в спеціальний додаток, яке дозволяє дистанційно регулювати роботу датчиків. У разі виявлення проблеми користувач негайно отримує повідомлення, що дає можливість відключити водопостачання в квартирі. Крім того, додаток оснащено функцією, яка дозволяє контролювати внутрішнє споживання води в квартирі.
Суспільство оформление ленты  Здійснив перший політ китайський літак-конкурент Boeing і Airbus У п'ятницю, 5 травня, пройшов перший випробувальний політ найбільшого китайського пасажирського авіалайнера C919. Як повідомило Центральне телебачення Китаю (CCTV), після запуску цього лайнера Китай вийшов на четверте місце серед світових виробників літаків. Перші три місця традиційно займають США, Європа і Росія. Сьогоднішній політ став важливою віхою для комерційної авіабудівної корпорації Китаю (COMAC), розташованої в Шанхаї. Двомоторний літак вилетів з міжнародного аеропорту Пудун. На борту було 5 членів екіпажу, проте не було пасажирів. «C» в назві літака означає COMAC, в той час як 9 символізує «назавжди» в китайській культурі, а 19 являє собою 190 місць на максимальній потужності. Розробники планують, що літак складе конкуренцію оновленим Airbus 320 і Боїнг-737.
Суспільство Поліція Індії звинуватила щурів у тому, що вони випили 900 тисяч літрів конфіскованого алкоголю В Індії поліція конфіскувала понад 900 тисяч літрів нелегального алкоголю. Коли він зник, в поліції заявили, що його випили щури. Інцидент стався в східному індійському штаті Біхар. У квітні 2016 року в штаті заборонили продаж і вживання спиртного, з того часу правоохоронці вилучили понад 900 тисяч літрів нелегального спиртного, передає ВВС. Конфіскат зберігався в поліції. Але коли велика частина зникла, правоохоронці запевнили, що його випили щури. Як доказ своєї правоти поліцейські показали порожні пляшки. Зараз влада штату проводить перевірку події. Якщо зможуть довести, що алкоголь випили правоохоронці, вони втратять роботу і потраплять під суд. За рік у штаті за зберігання і продаж спиртного було арештовано більше 40 тисяч осіб.
Події Київські хакери за допомогою вірусу за два роки викрали з банкоматів 2,5 млн грн Столична прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо злочинної групи хакерів, яка протягом 2015 - 2016 років викрала з банкоматів майже 2,5 млн грн. Про це повідомляє прес-служба столичної прокуратури. Зловмисники обкрадали банкомати, розташовані в Києві, Львові, Павлограді, Житомирі, Трускавці та Луцьку. Діяли переважно в нічний час. «За допомогою ключів від сервісної частини банкомату зловмисники відкривали дверцята банкомату і вставляли до USB виходу флеш-носій з вірусом, дія якого була спрямована на неконтрольовану видачу банкнот», - йдеться в повідомленні. Брак коштів виявляли тільки під час інкасації банкоматів. Під час обшуку помешкань шахраїв було вилучено два справжніх банкомати, на яких вони тренувалися і випробовували віруси, а також вкрадений системний блок з банкомату. Члени угруповання також підробили посвідчення працівників банків. Злочинцям загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від 7 до 12 років з конфіскацією майна.
Закон і Право У Києві спростили порядок передачі прав на землю комунальної власності На пленарному засіданні Київської міської ради депутати затвердили новий порядок передачі прав на землю, яка перебуває в комунальній власності міста. Про це сказано на офіційному сайті Київради. Таке рішення підтримали 65 депутатів. Зокрема документ спрощує та вдосконалює процедуру проходження документів у Київраді щодо користування земельними ділянками комунальної власності територіальної громади Києва. Водночас цей порядок спрощує процедуру подання та розгляду органами місцевої влади заяв на отримання документів дозвільного характеру в сфері земельних відносин. Як зазначила депутат Київради Тетяна Меліхова, зараз ця процедура дуже тривала, землекористувач може місяцями чекати, коли проект договорів оренди землі підпише мер. Все через те, що до документ перед цим повинні підписати ще кілька чиновників. «В результаті люди навіть у відведені для підписання 9 місяців не встигають оформити документ. Тепер встановлено більш жорсткі терміни оформлення документів. А також відповідальні чиновники за їх дотримання про підписання договорів оренди", - уточнила вона.
Події У Білорусі привели у виконання перший у 2017 році смертний вирок У Білорусі привели у виконання перший у 2017 році смертний вирок. Був розстріляв житель Гомеля Сергій Востриков, якого суд країни визнав винним у зґвалтуваннях і вбивствах. Про виконання вироку повідомили представники компанії «Правозахисники проти смертної кари в Білорусі». Мати Вострикова отримала відповідне повідомлення з Гомельського обласного суду, передає Інтерфакс-Україна. Експерти вважають, що розстріляти Вострикова могли в період з 13 по 29 квітня. Вирок Вострикову було оголошено в травні 2016 року Гомельським обласним судом. Його визнали винним у зґвалтуваннях, насильницьких діях сексуального характеру, вбивствах з особливою жорстокістю з метою приховати інший злочин і крадіжках. Чоловіка засудили до смертної кари. Слідство вважає, що Востриков пропонував своїм колегам підвезти їх на роботу, а сам завозив жінок у гараж, ґвалтував і вбивав. Тіла своїх жертв він вивозив у ліс і закопував. У 2016 році в Білорусі були приведені у виконання чотири смертних вироки.
Суспільство РПЦ залякує Європу ісламом Через кілька десятків років, максимум 30 років, християнська цивілізація загине. Про це заявив глава патріаршої Комісії з питань сім'ї, захисту материнства і дитинства, настоятель храму святителя Митрофана Воронезького на Хуторській у Москві, протоієрей Димитрій Смирнов. «Залишилося зовсім небагато - коли вся християнська цивілізація просто загине. Залишилося кілька десятків років, від сили 30, ну, можливо, в Росії це протримається 50, не більше», - заявив священик РПЦ, передає Newsru. Смирнов прогнозує, що християни в Європі «сидітимуть тихо, не висовуватимуться», так як будуть зазнавати переслідувань. Протоієрей нагадав, що зараз у Великій Британії найпоширеніше ім'я - Мухаммед, а значить «народжується набагато більше мусульман». «Через три десятки років вся Європа буде просто мусульманською», - резюмував Смирнов.
Події Житель Луганської області підпалив три будинки і застрелився Житель села Лантратівка Троїцького району Луганської області влаштував підпал 3 житлових будинки, після чого застрелився. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила спікер Луганської обласної поліції Тетяна Погукай. Вона повідомила, що до цього вчинку чоловіка підвели 20-річні неприязні стосунки з сусідами.Інцидент стався на Центральній вулиці села. За інформацією правоохоронців, 61-річний місцевий житель з мисливською рушницею «Сайга» прийшов до сусідів. У двох будинках, де живуть 32-річний чоловік з сім'єю і 58-річний чоловік, побачивши свого сусіда в неадекватному стані з рушницею в руках, не стали відчиняти йому двері. В результаті чоловік облив бензином будинки сусідів і підпалив їх. Після цього він двічі вистрілив у повітря і пішов додому. Там він підпалив власний будинок і пішов у ліс. «Під час пошуків на відстані 300 метрів від вулиці Центральної, у заростях на пустирі, «палій» був знайдений мертвим. Він покінчив життя самогубством, зробивши постріл із рушниці собі в голову», - написала Погукай.
Закон і Право Викрадений автомобіль. Чому в Україні повернути своє авто дорожче, ніж купити нове Останнім часом у повідомленнях Нацполіція все частіше повідомляє про знайдені авто, які раніше викрали. Так, зараз, як і в останні два роки, Україна переживає справжній бум автовикрадень. Щодня тільки в столиці викрадали в середньому по 6 автомобілів. Щоправда, за останні 5 місяців сумна статистика трохи пом'якшала, викрадень стало менше. А ось знаходять, як і раніше, мало. "В середньому 1-3 зі 100 викрадених машин, загальний відсоток не перевищує 1-1,5%", - розповів АСН оперативний співробітник Подільського РУВС міста Києва.                                         Знайти свій викрадений автомобіль - ще не джек-пот Якщо ви потрапили в це вкрай мізерне число щасливчиків і ваше авто поліція знайшла, це ще не означає, що ви можете просто так забрати його собі назад. На своєму особистому досвіді автор статті пережив всі тяготи, які доводиться випробувати автовласникові, який намагається повернути свою машину. Моє авто, 2007 року випуску, викрали з Києва в лютому 2016 року і зовсім випадково знайшли в Кривому Розі через рік і два місяці після викрадення!!! Як мені пізніше стало відомо, автомобіль на "лівих номерах" з таким же "смаленим" техпаспортом, оформленим на жителя з Броварів (до слова, його поліція навіть не намагалися шукати), з перебитим ВІН-кодом по всьому кузову (а значить, робили це в спеціально обладнаних гаражах, які теж можна знайти при бажанні), спокійно поїхав до Кривого Рогу. Там його за дорученням продали за півціни. Як стверджують самі оперативні працівники, це свідчить про одне: нові покупці знали що машина крадена, при спробі переоформити її в базі "висвітилася" інформація про викрадення. "Якби машина була, наприклад, "двійником", не розмитненою, то домовилися б на місці", - зізнається співробітник РУВС. З появою інформації в базі розшуку, з його слів, автовикрадачам стало працювати складніше. "Сьогодні за цим стежать. Потрібно відзвітувати: чому з'явилася інформація про викрадене авто. Тому домовитися за гроші на місці і зам'яти питання - практично неможливо", - додав він.                                                     Поневіряння по судах, прокурорах і Нацполіції Ваша радість і тріумфування щодо знайденого автомобіля триватиме рівно до того моменту, поки ви не почнете займатися процедурою для його повернення. Тут потрібно запастися терпінням, приготувати гроші і прийняти той факт, що навіть при всьому цьому не факт, що ви отримаєте своє авто. Передовсім потрібно, щоб з місця, де знайшли авто, в місто, звідки його викрали, надіслали всі документи. Як показує моя практика, з оперативними працівниками Кривого Рогу проблем якраз не було. Це дійсно прості і відповідальні поліцейські та оперативні працівники, які не просили хабар, поставили авто на штрафмайданчик і підготували необхідні документи протягом трьох днів. Пізніше мені зізналися в Києві на Богомольця, 10 (МВС), така небачена швидкість теж багато в чому пов'язана з тим, що поліція знала про моє місце роботи і не хотіла проблем на свою голову. Але РУВС Подільського району столиці - непробивне. Їм все одно - хоч ти преса, хоч сам Папа Римський - з їхнього боку справа не рухалася ніяк. Причому працівник РУВС, який вів мою справу, не міг навіть виразно пояснити - в чому причини його бездіяльності. За процедурою, він зобов'язаний був оперативно підготувати документи, направити їх у прокуратуру району, де мали так само швидко і без зволікань підготувати клопотання і передати його в суд. Документи з горем навпіл "переповзли" в прокуратуру, де знову лягли мертвим вантажем. Довелося йти на прийом до прокуратури Києва, після чого за 20 хвилин сталося те, що не могло статися майже місяць! Було підготовлено клопотання і передано до суду. Але тут ступор трапився, ви, напевно, здогадалися, вже у судді й у співробітника РУВС, який без пояснень не з'явився в суд, хоча зобов'язаний був бути присутнім, коли виносилося формальне рішення! Мене намагалися переконати, що суддя винесе не те рішення (наприклад, ухвалить, що співробітник РУВС повинен сам особисто отримати документи в Кривому Розі, подати їх до суду, а потім з рішенням суду знову їхати до Кривого Рогу, що представник правопорядку, природно, робити не хотів). Мені навіть пропонували як журналісту "вплинути на суддю", до чого в підсумку опускатися не довелося, бо суддю просто поміняли. Отже, майже чотири місяці боротьби в прокуратурі, суді, з працівником РУВС, щоб просто забрати свій автомобіль з Кривого Рогу до Києва. Однак, це ще далеко не кінець історії повернення блудного авто.                                                                   Монополісти і корупція Після повернення автомобіль вам теж не віддадуть, його поставлять на штрафмайданчик, за який вам доведеться заплатити в кінці, якщо кінець взагалі настане. За цей час ви повинні будете в прямому сенсі слова вибити пакет документів для компанії-монополіста - Науково-дослідного бюро судових експертиз "Сантодор" у місті Києві, де ваш автомобіль, по суті, легалізують заново. Адже у викрадених авто найчастіше встигають перебити номери. А тільки ця компанія "задорого" і "в порядку черги" дуже по-господарськи наб'є на ваш автомобіль "рідний" ВІН-код. Без цього ніяк. Ви не маєте права пересуватися на ньому зі злодійськими кодами. Але, щоб "Сантодор" прийняв вашу заявку в роботу, треба передати в компанію весь пакет підтверджуючих документів з РУВС. Ну і, безперечно, домогтися, щоб поліція зняла авто з розшуку. І ось з останньою абсолютно абсурдною вимогою знову трапляється ступор - є рішення судів, всі документи, рішення поліції, що авто моє, а з розшуку зняти його - величезна проблема. Мені знову натякають на можливість використовувати свої зв'язки - мовляв, "попросіть у кого треба, щоб ми не займалися самодіяльністю. Тоді ми його і знімемо з розшуку". Якщо ви зможете знайти високопоставлений "дах" в органах - то питання вирішиться за тиждень, ні - розтягнеться навіть на місяці. Навіть у "Сантадорі" мені підтвердили, так, швидко це питання не вирішується.                                                                             Продати буде складно! Після всієї недешевої процедури в "Сантадорі", коли на авто вам завдадуть "рідний" ВІН-код, ви протягом 10 днів зобов'язані знову зареєструвати машину в МРЕВ. Тобто знову ж таки заплатити всі збори. В іншому випадку - штраф. Як розповідають експерти, які працюютьу центрах адмінпослуг, продати таке "перебите" авто з "особливими позначками" в документах не так просто. Новий покупець, як правило, не хоче ставати власником машини, яка побувала в руках викрадачів. Бояться проблем з документами, простими словами, "підстави", а значить, як мінімум збивають максимально ціну на такий автомобіль. В середньому, як показала практика, повернення авто з усіма витратами на бензин, транспортування додому, послугами "Сантадору", отриманням нового техпаспорта, - потягне не менше 15 тис. грн. Зрозуміло, витрачений час і нерви взагалі неможливо оцінити. Мені, як журналісту, який морально підготовлений до спілкування з найбільш неадекватними особистостями, знає закони, дорогу в прокуратуру і МВС, з величезними проблемами вдалося повернути знайдене авто за п'ять місяців! Що ж говорити тоді про тих, у кого немає такої можливості? Вони чекають. Нещодавно до мене звернувся побратим по нещастю в Facebook: "Добрий день, випадково дізнався в фейсбуці вашу історію зі знайденою машиною. У мене ситуація така сама, знайшли мою Хонду СРВ з перебитим він-кодом у Кривому Розі, але, на жаль, я не можу її забрати протягом 4 місяців, наші правоохоронні органи і суди затягують цю процедуру", - написав Андрій Наконечний. Як розповідають самі оперативні співробітники, таке затягування з поверненням знайдених автомобілів, на жаль, має масовий і умисний характер по всій країні, і мета всього цього одна - отримати хабар.

Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Щодня на нас з вами чекають нові пригоди, і щоб вони були позитивними, важливо прислухатися до порад астрологі....
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
23 квітня о 19:32 розпочнеться 16-й місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року, представлений Анжелою Перл, обіцяє успішний початок дня, наповненого продукти....
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 23 квітня 2024 року наголошує, що важливо прислухатися до інтуїції Вона може вказати напрямок і до....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба розповіла, що 23 квітня буде сприятливим днем для деяких знаків зодіаку щодо любовних стосунків О....
більше матеріалів




/-1,8666229248047-/ /-pc-/
Top