counter
Архів Повернутись назад 04 Листопада 2015
4 Листопада
оформление ленты  Блог: 
Політика Стало відомо, про що домовилися учасники Тристоронньої контактної групи Відведення озброєнь калібром менше ніж 100 мм йде відповідно до затвердженого плану. До такого висновку дійшли учасники Тристоронньої контактної групи за підсумками проведеної відеоконференції. Про це на своїй сторінці у Facebook написала прес-секретар представника України в групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер. За її словами, учасники у зв'язку з одиничними випадками порушень режиму припинення вогню з боку бойовиків, звернулися до СММ ОБСЄ та СЦКК із закликом розслідувати ці факти і припинити їх. Також учасники переговорного процесу закликали збільшити кількість спостерігачів СММ ОБСЄ, а також забезпечити їх відповідною технікою - дронамі і камерами спостереження, і поставити це питання на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні 4 листопада і на зустрічі міністрів закордонних справ країн Нормандської четвірки в Берліні 6 листопада. «Прискорити реалізацію Мінських домовленостей про звільнення незаконно утримуваних осіб. Відповідно до Паризьких домовленостей закликали забезпечити допуск СММ ОБСЄ на територію окремих районів Донецької та Луганської областей і на непідконтрольну Україні частину українсько-російського кордону. Дали імпульс політичній підгрупі прискорити процес розгляду української концепції закону про місцеві вибори. Взяли до відома заяву представника окремих районів Луганської області про допуск іноземного експерта з відновлення водопостачання в окремі райони Луганської області», - написала Оліфер.
оформление ленты  Блог: 
Політика Петро Олещук «Замах» на Шокіна дуже схожий на провокацію Ситуація з обстрілом вікон кабінету Генерального прокурора Віктора Шокіна досить неоднозначна і занадто мало фактів для того, щоб визначити одну-єдину версію, проте ця ситуація дуже схожа на провокацію. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політичний експерт Петро Олещук. «Складно це коментувати, оскільки насправді дуже мало будь-яких фактів, які на що-небудь вказували б. Об'єктивно важко вибудовувати версії. Але, судячи з «ефективності» так званого замаху, то це схоже на провокацію. Це в принципі, можливо, стане приводом для якихось подальших дій, пов'язаних з протидією опонентам Президента тощо. Приводом для того, щоб ухвалити певні закони у ВР. Наприклад нині цікавий законопроект, зміст якого полягає у різноманітних діях у відповідь на критику державного ладу й очідьників держави», - розповів політолог. Він також зазначив, що стрілянину можуть використати в контексті демонстрації того, що приводом для замаху нібито є ефективна робота Генпрокурора.
Суспільство оформление ленты  У Черкасах прокурор погорів на хабарі У Черкасах при отриманні хабара затримано прокурора міської прокуратури. Як повідомляє прес-служба СБУ, зловмисник вимагав та отримав півтори тисячі доларів США від місцевого підприємця за закриття відносно нього кримінального провадження і повернення йому арештованого майна. Прокурора затримано на гарячому біля будівлі черкаської прокуратури під час отримання хабара. За оперативною інформацією, до протиправних дій також причетні співробітники місцевого слідчого відділу міліції. Наразі вирішується питання щодо їх затримання. Нині затриманому оголошено про підозру відповідно до відкритого кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 (одержання службовою особою неправомірної вигоди у значному розмірі) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії.
Суспільство Порошенко нагородив 210 учасників АТО Президент Петро Порошенко відзначив нагородами 210 військовослужбовців і співробітників Міністерства внутрішніх справ, які брали участь у АТО. Відповідний указ Порошенко підписав 3 листопада, повідомляє прес-служба глави держави. Так, нагородами відзначено 171 військовослужбовця ЗСУ, 26 військових і співробітників МВС, з яких трьох посмертно і 23 поранених, а також 13 військовослужбовців Державної прикордонної служби, з яких двох посмертно і 11 поранених. Також серед нагороджених 16 військових лікарів, які в бойових умовах врятували життя сотень солдатів і офіцерів. Нагородами відзначено військовослужбовці 28-ї окремої механізованої бригади, які виявили мужність у боях під Мар'їнкою 3 червня 2015 року, і військові протитанкового артилерійського дивізіону 44-ї окремої артилерійської бригади, які проявили мужність і силу духу в боях на Дебальцевському плацдармі у січні-лютому 2015 року. Крім того, орденами «За мужність» III ступеня нагороджені члени екіпажу танка молодшого сержанта Миколи Тишика.
Політика Адвокат: Савченко - особистий заручник Путіна Українська льотчиця, народний депутат Надія Савченко є особистим заручником президента Російської Федерації Володимира Путіна. Про це в інтерв'ю «Аналітичній службі новин» (АСН) розповів адвокат Савченко Ілля Новіков. За його словами, Савченко, наразі можливо найпривілейованіший в'язень у Росії. «Тому що вона - особистий заручник Путіна, і з будь-якого тюремника, який щось їй зробить, вимагатимуть. Тож вона знає, що може собі дозволити те, чого не може жодний інший ув'язнений. Вона за всіх ув'язнених Росії відіграється на цій пекельній системі», - сказав Новіков. Він також зазначив, що Савченко возять кортежем із дев'яти машин, і другий кортеж, такий самий, їде дорогою перед нею або після неї, щоб важко її було відбити. «Це серйозно, не жарт. Нам одне із засідань скасували з тієї причини, що в Новочеркаськ, де знаходиться СІЗО, приїжджав патріарх Кирило. Щоб забезпечити його безпеку, задіяли той штат правоохоронців, який зазвичай працює на супровід Савченко до суду», - зазначив адвокат.
Суспільство Міжнародні експерти розкритикували розслідування Україною подій в Одесі 2 травня Українській владі не вдалося досягти суттєвого прогресу у розслідуванні трагічних подій у Будинку профспілок в Одесі 2 травня 2014 року, які спричинили загибель 48 осіб. Такий висновок міститься у звіті експертів Міжнародної консультаційної групи (МКГ), оприлюдненому в середу, 4 листопада, пише Deutche Welle. Крім того, недоліки розслідування негативно позначилися на здатності точно відтворити обставини тих подій і притягнути винуватих до відповідальності, йдеться в документі. За словами експертів, за 18 місяців, які минули після подій в Одесі, «жодного звинувачення в причетності до загибелі людей внаслідок пожежі в одеському Будинку профспілок не було пред'явлено». МКГ вказує, що розслідування, яке все-таки було проведено, мало низку структурних недоліків, йому не вистачало незалежності та ефективності, і в цілому воно не відповідало вимогам ЄКПЛ. Експерти визнають, що завдання, які стояли перед тими, хто безпосередньо розслідував події 2 травня в Одесі, «були значними, і їхній вплив на перебіг розслідування не варто недооцінювати», однак влада, вважають члени МКГ, не повинні використовувати це як виправдання для своїх помилок і невдач. Вагомі підстави засумніватися у неупередженості розслідування членам МКГ дав той факт, що до подій в Одесі, згідно з показаннями свідків, були прямо причетні представники міліції, тому «розслідування масових заворушень повинен був проводити орган, повністю незалежний від МВС». Експерти зробили висновок, що перебіг розслідування одеських подій знову продемонстрував необхідність створити в Україні державне бюро розслідувань.
Суспільство СБУ запобігла спробі незаконного відчуження майна на 18 мільйонів гривень Співробітники Служби безпеки України викрили корупційну схему відчуження майна одного з проектних держпідприємств Запоріжжя на 18 млн гривень. Як повідомляє прес-служба СБУ, посадовці держпідприємства уклали декілька фіктивних договорів із комерційними структурами з сусідньої області для виконання низки проектно-конструкторських робіт. Нині встановлено, що нібито необхідна документація вже була розроблена фахівцями держпідприємства. Чиновники передали її бізнесменам для підтвердження «виконаних» за договорами робіт. «У результаті угоди державна структура залишилася «винною» підприємцям 18 млн гривень. Для стягнення заборгованості комерсанти звернулися до суду, і як на відшкодування претендували на нерухоме майно держпідприємства, що оцінили значно нижче ринкової вартості», - йдеться в повідомленні. У прес-службі зазначили, що втручання правоохоронців заблокувало реалізацію корупційної схеми. Найближчим часом незаконні судові рішення будуть скасовані, а майно повернуто у власність держави. Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Петро Олещук Уряд побоюється олігархів, а не суспільства Українському уряду стосовно питання підвищення тарифів доводиться враховувати й інтереси народу, й олігархів. До того ж в суспільстві вже є протестні настрої. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політичний експерт Петро Олещук. «Загалом уряд перебуває, м'яко кажучи, в дуже складній ситуації. З одного боку, підвищення тарифів до економічно обґрунтованих - це одне з фундаментальних зобов'язань України. Необхідно вирішувати певні проблеми. З іншого боку, протести справді можливі, відповідні настрої в суспільстві є. Просто питання в тому, хто з політиків зможе якимось чином очолити ці хвилювання. Грунт в цілому для протестів благодатний. Ситуація справді патова, і як уряд шукатиме рішення, це ще питання», - сказав Петро Олещук. Експерт зазначає, що в уряді не згадують про результати роботи парламентської групи по встановленню прозорості тарифів через економічні інтереси людей, які мають відповідний дохід від підприємств. «Не треба забувати, що всі підприємства, наприклад ті самі енергетичні компанії, контролюються цілком конкретними олігархічними колами. Тому уряд стоїть перед вибором необхідності враховувати інтереси цих олігархічних кіл, але, з іншого боку, демонструвати суспільству, що він нібито про нього піклується. Але, судячи з дій уряду, він відчуває для себе більшу загрозу від олігархічних кіл, а не від суспільства», - підсумував Олещук.
Економіка Абромавічус розповів, навіщо створили Офіс ефективного регулювання Дерегуляція - один з найефективніших способів боротьби з корупцією. Щоб прискорити етап дерегуляції, в країні було створено Офіс ефективного регулювання. Про це заявив міністр економічного розвитку й торгівлі Айварас Абромавічус, передає «112 Україна». «Що стосується дерегуляції в нашій країні, перший етап ми практично закінчуємо наприкінці цього року, і, щоб прискоритися і починати активну другу фазу, ми вирішили створити Офіс ефективного регулювання. Це незалежна неурядова організація. У неї кілька важливих завдань: перше - зниження вартості складності ведення бізнесу в нашій країні, друга - мінімізація корупційних схем, дерегуляція це один з найефективніших способів боротьби з корупцією. Третє - поліпшення регуляторного клімату в нашій країні і, звичайно, приведення у відповідність до законів ЄС у підсумку», - розповів міністр. Він зазначив, що фінансування офісу здійснюється за рахунок міжнародних донорів, зокрема це уряди Канади, Євросоюзу, Світовий банк.
Суспільство У зоні АТО затримали незаконних товарів на 400 тисяч гривень Прикордонники затримали 9 транспортних засобів уздовж лінії розмежування в зоні АТО. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ДПСУ. У машинах провозилися незаконні товари на суму понад 402 тисячі гривень. «Чотири автомобілі було зупинено у КПВВ «Новотроїцьке», «Гнутове» і на контрольному посту «Березове». Автомобілі були завантажені 3,6 т одягу, взуття, гірчичників та цигарок. Вартість вантажу становить майже 317 тисяч гривень», - сказано в повідомленні. Крім цього, ще два авто було затримано біля Гнутового і на контрольному посту «Щастя». Зокрема, в них перевозили горілчані та тютюнові вироби. «Потягнула» контрабанда на суму 80 тисяч гривень. «Прикордонним нарядом у районі н.п. Гостре і Зайцеве затримано 3 автомобілі з вантажем овочів та автокосметики на суму 5 тисяч гривень. Машини слідували в об'їзд контрольного пункту «Зайцеве» на неконтрольовану територію», - сказано в повідомленні. Всі авто передали співробітникам ДФС.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Анатолій Близнюк Люди бунтувати не будуть, вони просто припинять платити за газ Люди бунтувати вже не будуть, але й платити за газ припинять. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив екс-міністр регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк. Експерт переконаний, що люди не зможуть покривати нинішні витрати за тарифами, а тому вважає повсюдну заборгованість за квитанціями передбачуваним підсумком цього опалювального періоду. «Тарифи надто завищені монополістами. Якщо торік на тарифи впливала ціна закупівлі, то вже цього року вона майже вдвічі нижча. І чим же зумовлена ​​така вартість? За логікою речей, тарифи мали впасти разом зі зниженням цін на закупівлю. За допомогою цих завищених тарифів держава наповнить бюджет? «Нафтогаз» покриє борги? Чи знову хтось кишені собі наб'є? Не можу сказати, який з варіантів найвірогідніший», - зазначив Близнюк. Також він наголосив, що невелике відхилення від ціни закупівлі є зрозумілим, адже в собівартість включається ціна доставки. За його словами, ціни на постачання як води, так і газу в усіх областях відрізняються, але тарифи в Україні спільні для всієї країни. Тому на транспортні витрати теж розраховано певний коефіцієнт. З іншого боку, в умовах децентралізації, на його думку, хоча б на воду могли б встановлювати локальні тарифи. «А за великим рахунком, це черговий огріх уряду, адже проблему розв’язати так легко! Чом би не запровадити правильний ринковий контроль за прибутком монополістів? Держава має контролювати правильність віднесення витрат на собівартість продукції та фіксувати рівень рентабельності для монополістів до 10% понад першу суму», - запропонував екс-міністр. Він упевнений, що така реформа допомогла б знизити тарифи, але дуже сумнівається, що найближчого року її проведуть.
Суспільство У Черкаській області відкрили кримінальне провадження щодо порушень на виборах У Черкаській області за фактом порушень при підрахунку голосів на виборах 25 жовтня відкрилися кримінальне провадження. Про це повідомили в прес-службі УМВС України в області. «Наразі правоохоронці перевіряють інформацію про фальсифікацію підрахунку голосів на користь окремих суб'єктів виборчого процесу. З представників апарату УМВС створено слідчу групу. Здійснюється допит членів виборчої комісії. Готується клопотання до суду для вилучення оригіналів протоколів виборчих комісій», - сказано в повідомленні. Відкрито кримінальне провадження за частиною 4 статті 158 (фальсифікація виборчих документів, скоєна членами виборчої комісії) КК України. Якщо провину членів виборчкомів доведуть, то їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до десяти років.
Політика Порошенко зробив депутатів відповідальними за безвізовий режим Президент Петро Порошенко закликав депутатів Верховної Ради з відповідальністю поставитися до завтрашнього розгляду в парламенті пакету законопроектів, від ухвалення якого залежить лібералізація візового режиму для України з боку Європейського союзу. Про це він заявив у своєму зверненні до депутатів. За його словами, від коефіцієнта корисної дії, який продемонструють депутати, повною мірою залежить, чи отримають громадяни України можливість відвідувати країни Євросоюзу без віз уже в 2016 році. «Завтрашнє голосування за цілу низку законопроектів означатиме, що Україна зробила домашнє завдання, виконала технічні умови і досягла критеріїв для запровадження безвізового режиму. Тому закликаю народних обранців з особливою відповідальністю поставитися до цієї місії, тому що доля безвізового режиму - абсолютно у ваших руках, шановні депутати», - заявив Президент. Він також наголосив, що завтра будь-які спроби зведення політичних рахунків або досягнення своїх вузькопартійних цілей мають поступитися загальнонаціональним інтересам.
Суспільство Компенсація депутату з пенсії платників податків Київський дідусь Аскольд щомісяця (ось уже понад рік) приносить до Центру допомоги переселенцям на вулиці Фролівській, що на Подолі, 100 гривень. У такий спосіб скромно одягнений пенсіонер допомагає тим українцям, які через війну на Донбасі та анексію Криму змушені були залишити свої домівки. Сотня з пенсії для старого чоловіка важить багато. І даруючи її зовсім незнайомим людям, дідусь Аскольд позбавляє себе певних благ. Це – вчинок, бо за 100 гривень чимало людей похилого віку примудряються сьогодні тиждень харчуватися. Водночас у нас є інші громадяни, які, маючи солідні статки, не допомагають нужденним, а обирають їх. Наприклад, мене нещодавно дуже обурила інформація про 181 парламентарія, які отримали в третьому кварталі 2015 року (липень — вересень) компенсацію з державного бюджету за проживання в Києві. Ні багато ні мало — по 42 тисячі гривень (проживання народного депутата в однокімнатному номері в готелі в центрі столиці обходиться державі (вірніше нам — платникам податків) у 14 тисяч гривень щомісячно)! У списку «бідних» парламентаріїв побачив чимало тих, у кого, як мовиться, із пельки преться. Мали б совість наші народні обранці претендувати на «квартирні» з огляду на своє ставлення до роботи в парламенті. Весь світ сміється з напівпорожньої сесійної зали Верховної Ради, в якій Володимир Гройсман по кілька разів «просить» депутатів повернутися на свої місця з коридорів та буфетів. Бо для ухвалення необхідних для країни законів ледь не на кожному засіданні саме через це бракує голосів. Якби так працювали заводи й фабрики (у вересні 2015-го, судячи із графіку роботи парламенту, розміщеного на офіційному сайті Верховної Ради, народні обранці лише 8 днів «тиснули на кнопки» в сесійній залі), то держава давно вилетіла б у трубу. А парламентарії, позичивши в Сірка очей, збираються до кінця 2015 року обібрати своїх співвітчизників майже на 26 мільйонів «квартирних» гривень. Серед них 68 депутатів із Блоку Петра Порошенка, 44 — з «Народного фронту», 15 — із «Самопомочі», 14 — з Опозиційного блоку, 6 — з Радикальної партії Олега Ляшка, 4 — з фракції «Батьківщина», 14 — позафракційних депутатів, 9 — від групи «Партія відродження» та 6 – групи «Воля народу». Нужденним вважає себе, наприклад, колишній регіонал, а тепер – опоблоківець Олександр Вілкул. Мабуть, колишньому віце-прем'єру в уряді Віктора Януковича бракувало грошей на передвиборну кампанію в Дніпропетровську, якщо він не погребував «готельними». Таким самим «біднячком» прикинувся і Аркадій Корнацький, який отримав торік (згідно з власноруч заповненою декларацією, розміщеною на сайті Верховної Ради) 44 мільйони 463 тисячі 628 гривень доходів, а члени його сім'ї — ще півтора мільйона гривень. Пан Корнацький (Блок Петра Порошенка) задекларував також 9 земельних ділянок, 5 житлових будинків, 2 квартири (ще у травні 2013 року Аркадій Корнацький заявив журналістам Мустафі Найєму та Оксані Коваленко з «Української правди», що має власну квартиру в Києві), 5 найменувань іншої нерухомості, автомобіль Mercedes 2011 року випуску. Члени сім'ї народного депутата теж не ходять пішки — мають-бо 7 автомобілів. Мабуть, за красиві очі дали компенсацію за проживання в готелі й депутатці від Радикальної партії Олега Ляшка Альоні Кошелєвій. Цю й справді вродливу жінку преса не обділяє увагою. Тож вся Україна знає, що її батько — директор Харківського лікеро-горілчаного заводу, засновником якого є ТОВ «Олімп», а мати керувала збором акцизу з горілки в Харківській області. Сама ж пані Альона до депутатства працювала адміністратором ресторану Ciro's Pomodoro. За інформацією ЗМІ, Альона Володимирівна — «найзагадковіша» депутатка: згідно з її офіційною біографією, вона безробітна. Проте на перше засідання Верховної Ради прийшла з охоронцями в дорогій шубі та із золотим IPhone, вразивши всіх своїм гардеробом у кілька тисяч доларів. У пресі повідомлялося також, що пані Кошелєву бачили, як вона поверталася після роботи не в готель, де проживають бідні іногородні депутати, а в елітну шестиповерхівку в центрі столиці, в якій оренда двокімнатної квартири в середньому коштує 30 тисяч гривень. Мешканці будинку стверджували, що депутатка часто ставить на парковці під під'їздом свій бордовий Mercedes, ціна якого стартує від 60 тисяч доларів. Отримали неабиякі «готельні» і перший заступник спікера Верховної Ради Андрій Парубій («Народний фронт»), представник Президента в парламенті, екс-глава Нацбанку України Степан Кубів (БПП), колишній генеральний директор ТОВ «Група компаній Vitagro» Сергій Лабазюк, колишній регіонал, а нині «народоволець», закарпатський авторитет Михайло Ланьо. Останній, до речі, є членом Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції. Але на роботу «авторитет» ходить вряди-годи: на сайті парламенту зазначено, що упродовж липня-вересня Михайло Ланьо лише 5 разів подав письмову реєстрацію на участь у засіданнях ВР, а 17 разів зовсім не зареєструвався з невідомих причин. Разом із паном Лабазюком Михайло Ланьо 16 січня 2014 року голосував за «диктаторські закони», що істотно обмежували права громадян і свободу слова. Але про це чомусь усі забули. Як і про те, що, за інформацією Руху «Чесно», Михайло Ланьо у парламенті — абсолютний рекордсмен за кількістю помічників народного депутата: він утримує 28 осіб. Зрештою не можу оминути увагою нужденних іногородніх депутатів: співвласника компанії «Перша приватна броварня» Романа Мацолу, житомирського бізнесмена Борислава Розенблата, власника ФК «Заря» Євгена Геллера, братів Михайла і Дмитра Добкіних, засновника корпорації UBG Руслана Демчака, тернопільського мільйонера Миколу Люшняка. Останній – теж цікавий депутат: за даними тернопільських журналістів, він володіє власним будинком на 415 квадратних метрів, а сім’я має у власності ще три житлових будинки. Сукупний дохід пана Люшняка та членів сім’ї (дружина, три доньки і син) становив 2014-го понад 3,5 мільйона гривень. Викликає подив, як могли отримати компенсацію за оренду житла голови Тернопільської та Чернігівської обласних державних адміністрацій Степан Барна та Валерій Кулич, депутатські повноваження яких парламент припинив достроково у травні 2015 року. Також із «готельними» грошима попрощалися і з Верховною Радою виконуючий обов'язки президента - генерального конструктора ДП «Антонов» Михайло Гвоздєв (у вересні) та Дмитро Шлемко (у червні). І на останок: народні депутати – одна з не зовсім бідних верств населення, яка користується не зовсім заслуженими (як на мене) благами держави. Чому, наприклад, маючи посадовий оклад 6109 гривень (більшість українців про такий можуть лише мріяти), парламентарій отримує 12218 гривень як фонд оплати праці помічників-консультантів депутата, незалежно від кількості останніх? Чому йому щомісячно також компенсують суму (майже посадовий оклад), пов’язану із «здійсненням депутатом своїх повноважень», вартість проїзду на всіх видах транспорту по Україні? Окрім того, держава платить депутату за науковий ступінь, звання «заслужений». Як більшість парламентарів отримують ці звання, знають їхні виборці. А тут – ще й «квартирні»!  За останні у Києві можна жити не в готельному номері, а в квартирі на Печерських пагорбах, де оренда житла коштує 12 тисяч гривень. Вочевидь, не все гаразд у наших народних обранців із совістю…

Як правильно загадувати бажання, щоб вони збувалися
Як правильно загадувати бажання, щоб вони збувалися
Існує величезна кількість ритуалів та змов на виконання бажання Але всі вони не дадуть жодного результату, якщ....
4 базові техніки управління своєю енергією: беремо життя під контроль
4 базові техніки управління своєю енергією: беремо життя під контроль
Рівень енергетики людини визначає його успіх у всіх сферах життя Той, хто вміє усвідомлено керувати своєю енер....
4 енергетичні практики, які допоможуть вам зарядитися силою та енергією
4 енергетичні практики, які допоможуть вам зарядитися силою та енергією
Біополь людини не є ізольованою частиною світу Всі ми пов'язані з світобудовою та Всесвітом, з її енергетичним....
Як зберегти та накопичити енергію: 8 надійних способів
Як зберегти та накопичити енергію: 8 надійних способів
Сила нашого тіла та сила духу дуже тісно пов'язані Щоб залишатися продуктивними та активними, експерти радять ....
Місячний день сьогодні 8 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 8 травня 2024 року
Не завжди Місяць несе позитивну енергетику Бувають дні, коли нам самим потрібно робити кроки для залучення щас....
більше матеріалів




/-2,4166789054871-/ /-pc-/
Top