counter
Архів Повернутись назад 02 Грудня 2016
2 Грудня
За кордоном Експерти пояснили, як Місяць опинився на своєму місці Американські вчені пояснили, як Місяць опинився на своєму місці. Відповідно до нинішньої теорії, в кінці формування Сонячної системи сталося зіткнення двох гарячих планет. Майбутня Земля скинула частину матеріалу, з якого й утворився Місяць. Про це свідчить те, що склад нашої планети і її супутника дуже схожий. Кутовий момент системи Земля - Місяць був розтрачений приливними силами між об'єктами і почав працювати в зворотному напрямі. Але ця теорія не пояснює, чому орбіта Місяця нахилена на п'ять градусів від екватора Землі. Якщо вона конденсувалась з диска матеріалу, який обертався навколо екватора, то вона повинна була б бути на орбіті над ним. Автори нового дослідження Матія Чук з Інституту SETI в Маунтін-В'ю і Сара Стюарт з Університету Каліфорнії в Девісі запропонували модель, яка доводить, що зіткнення було потужнішим, ніж вважається. Матеріал нашої планети і тіла, що вдаривло її,  перемішався, тому склад Місяця аналогічний земному. Майбутній супутник віддалявся від нашої планети, поки не досяг точки, названої «площиною переходу Лапласа», де сила земного впливу на Місяць стала менш значущою, ніж сонячна гравітація. Частина кутового моменту системи Земля - Місяць була передана в систему Земля - Сонце.
За кордоном Противник Путіна може очолити Пентагон Обраний президент США Дональд Трамп визначився з кандидатурою голови Пентагону в новій адміністрації, це буде генерал у відставці Джеймс Матісс, інформує The Washington Post, посилаючись на джерела в перехідній команді, які ознайомлені з внутрішніми процесами. У 2013 році Матісс пішов у відставку з посади командувача Центрального командування Америки. Щоб генерал був затверджений на посаді глави міністерства оборони, Конгрес повинен прийняти акт, який зробив би виняток у Федеральному законодавстві для Матісса в розділі, що міністр оборони не повинен протягом останніх 7 років бути на військовій службі. Конгрес робив такий виняток, але тільки один раз, коли генерал Джордж Маршалл був призначений на вказану посаду в 1950 році. Маттіс відомий як один з найбільш військових керівників свого покоління, якого називали стратегічним мислителем, але з агресивним стилем спілкування. Він неодноразово висловлювався проти Росії через агресію проти України.
Події На українсько-польському кордоні зі стріляниною затримано три мікроавтобуси контрабандистів Напередодні, 1 грудня, біля пункту пункту пропуску «Шегині» митного поста Мостиська, на українсько-польському кордоні, між Мобільної групою митників і десятками контрабандистів сталася перестрілка. Про це в Facebook пише міністр фінансів України Олександр Данилюк. «Злочинці намагалися провезти чотири мікроавтобуси з контрабандою. Коли їх знайшли і спробували затримати, зловмисники викликали «підкріплення» у вигляді декількох десятків людей, які почали заворушення, розбили вікно в автобусі і дали одному з водіїв втекти на автомобілі», - пише Данилюк. В результаті інциденту постраждав співробітник Митної сотні - його збила машина, коли він перешкоджав її від'їзду. Потерпілий був госпіталізований в лікарню. Зупинити заворушення представники мобільної групи змогли тільки тоді, коли відкрили вогонь. «Проти зловмисників розпочато відповідні дії. Оцінюється вартість контрабанди в трьох автобусах, які були затримані», - повідомив міністр.
За кордоном Північна Корея на навчаннях відпрацьовує артилерійські удари по Сеулу У Північній Кореї почалися великомасштабні артилерійські навчання, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Центральне телеграфне агентство КНДР. За даними ЦТАК, навчання проходять на кордоні з Південною Кореєю. Легенда військових навчань включає в себе відпрацювання артилерійських ударів по прикордонних островах Південної Кореї і по Сеулу. «Якщо вибухне війна, то по південнокорейських силах буде завдано такого удару, який від самого початку повністю придушить їхню волю до дій у відповідь і повністю змете їх з лиця землі», - цитує агентство заяву лідера Північної Кореї Кім Чен Ина. За його словами, в результаті артудари «ніхто і ніщо не виживе». Нагадаємо, що Рада Безпеки ООН посилила санкції проти КНДР у відповідь на ядерні випробування, що тривають.
Події Сили АТО відбили атаку диверсантів на Луганському напрямку: один загиблий У Луганській області біля селища Новотошківське російські диверсанти атакували позиції військовослужбовців Збройних Сил України, в результаті загинув один український військовий. Про це повідомили в Луганській обласній державній адміністрації. «Диверсійно-розвідувальна група противника під прикриттям вогню з 120-мм мінометів намагалася прорвати лінію оборони поблизу смт Новотошківське. В результаті бойового зіткнення загинув один наш військовослужбовець», - йдеться в повідомленні. Всього, за даними ЛОДА, за минулий четвер, 1 грудня, і після опівночі 2 грудня російсько-терористичні війська 15 разів відкривали вогонь уздовж всієї лінії розмежування на Луганському напрямку. За даними штабу АТО, за 1 грудня члени незаконних збройних формувань 42 рази відкривали вогонь по позиціях військовослужбовців ЗСУ на Донбасі.
Політика У Харкові поліція проводить обшук у члена ради громадського контролю при НАБУ У Харкові в п'ятницю вранці, 2 грудня, співробітники поліції проводять обшуки у члена ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України Володимира Рисенка. Про це повідомив член депутатської фракції Харківської міської ради сьомого скликання «Самопоміч» Ігор Черняк на свій сторінці в Facebook. «У юриста Харківського антикорупційного центру і члена ради громадського контролю при НАБУ Володимира Рисенка зараз вдома проходить обшук», - заявив він. За його словами, обшук проводить харківська поліція на підставі ухвали Печерського районного суду міста Києва (суддя Білоцерковець). Сам Рисенко в коментарі агентству Інтерфакс-Україна заявив, що слідчий подав клопотання про обшук у рамках кримінальної справи про розкрадання коштів в особливо великих розмірах рядом фірм, зокрема і ТОВ «Інженерний центр «Енергомаш». «Слідчий в обґрунтуванні клопотання вказує, що ними нібито встановлено, що я причетний до розкрадань «Енергомашу», які мали місце в 2015-2016 рр. Але справа в тому, що я звільнений з цього підприємства ще в квітні 2014 року і з тих пір ніяких контактів з ним не підтримую», - сказав він.
Політика СБУ відкрила справу проти «громадянина ДНР» Охлобистіна Головне слідче управління Служби безпеки України порушило кримінальне провадження щодо новоспеченого «громадянина ДНР», російського актора Івана Охлобистіна. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила речник СБУ Олена Гітлянська. «Після публічної підтримки Охлобистіним ідей «русского мира», радісного вітання « русской весны» в Україні, а також висловлювань на підтримку діяльності терористичної структури «ДНР», агресії проти України з боку РФ і анексії АР Крим, Головним слідчим управлінням СБУ відкрито кримінальне провадження за фактом вчинення Охлобистіним І.І. злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України», - заявила Гітлянська. Речник СБУ нагадала, що днями Охлобистін при отриманні «паспорта громадянина ДНР» пообіцяв бойовикам «допомогу пропагандистського характеру, шляхом реалізації відповідних кінопроектів». Нагадаємо, що 30 листопада російський актор Іван Охлобистін, який відомий своєю антиукраїнською позицією, отримав «паспорт» громадянина псевдореспубліки «ДНР». Папірець йому вручив ватажок бойовиків Олександр Захарченко. Івана Охлобистіна ще у вересні 2014 року внесли в список російських діячів культури, яким заборонений в'їзд в Україну. Крім того, всі фільми і передачі з його участю заборонені до показу в Україні.
За кордоном Новим главою Пентагону стане заклятий ворог Путіна «Скажений Пес» Матісс Обраний наступним президентом США Дональд Трамп напередодні ввечері повідомив, що визначився з кандидатурою міністра оборони США. На цю посаду він вибрав відставного генерала морської піхоти Джеймса Н. Маттіса. "Ми збираємося призначити Скаженого Пса Матісса нашим новим міністром оборони», - заявив Трамп напередодні, 1 грудня, на мітингу в Цинциннаті, який відбувся в рамках його "вдячного туру", повідомляє The Washington Post. Маттіс пішов у запас з посади начальника Центрального командування США в 2013 році. Офіційно про плани щодо його призначення буде оголошено в понеділок, 5 грудня. Видання відзначає, щоб Маттіс міг стати міністром оборони, Конгрес повинен буде зробити виняток з федерального закону, так як за правилами керівники оборонного відомства не можуть бути чинними військовими ні на даний момент, ні служити в армії попередні сім років. Подібний виняток робився лише одного разу - для генерала Джордж К. Маршалла, який був призначений на цю посаду в 1950 році. Також, за повідомленням видання, поки що далеко не всі конгресмени обіцяють підтримати такий виняток для Маттіса. Як і Трамп, Маттіс займає жорстку позицію щодо супротивників США за кордоном, особливо Ірану. Зокрема він заявляв, що «ядерна угода, підписана адміністрацією Обами в 2015 році, трохи осадить амбіції Ірану щодо отримання власної ядерної зброї, але не зупинить їх». Водночас Матіс не підтримує заяви Трампа щодо неефективності НАТО. Також генерал Маттіс раніше називав збройну агресію Росії проти України набагато серйознішою, ніж її сприймають в США і ЄС. На його думку, Росія вдається до таких кроків для розколу НАТО. Майбутньому міністрові оборони США 66 років, з них він більше 40 років прослужив в Корпусі морської піхоти і відомий як один з найбільш впливових військових керівників свого покоління, стратег. Часто його засуджували за агресивну риторику. Носить також прізвисько "Воїн Чернець", бо ніколи не мав сім'ї і дітей.
Суспільство Другий день ракетних випробувань: навчання тривають, запуск ракет поки не здійснюється На території полігону в Херсонській області в п'ятницю, 2 грудня, тривають ракетні навчання Повітряних сил Збройних Сил України. Про це в коментарі агентству Інтерфакс-Україна повідомив начальник прес-служби Повітряних сил ЗСУ Роман Юрчило. «Згідно з планом проведення навчань, у нас сьогодні резервний день. Пуску ракет немає. Самі навчання почалися ще 28 листопада, підрозділи прийшли (на місце. - АСН), розвернулися, почали виконувати завдання», - заявив він. Представник Повітряних сил ЗСУ уточнив, що сьогодні запусків ракет ще не було. «За планом стрільби були вчора. Сьогодні резервний день. Навчання тривають, завдання виконуються», - додав він. Як повідомив в ефірі телеканалу «112 Україна» начальник прес-центру повітряного командування «Південь» Володимир Крижанівський, на сьогодні заплановано декілька пусків ракет і відпрацювання авіацією по повітряних цілях. «Ракети будуть стріляти виключно по умовних цілях у повітряному просторі України та над відкритим морем. Як і вчора, все буде проходити із суворим дотриманням норм міжнародного права, тому претензій жодних бути не може», - підкреслив Крижановський.
Події У Львівській академії сухопутних військ загинув військовослужбовець У Львові в четвер, 1 грудня, на території 184-го навчального центру Національної академії сухопутних військ виявили без ознак життя військовослужбовця останнього періоду строкової служби. Про це повідомили в прес-службі Національної академії СВ. «Про цю подію повідомили Військову прокуратуру Львівського гарнізону та Західне регіональне управління Військової служби правопорядку. З метою з'ясування причин наказом начальника академії призначено спеціальне розслідування», - повідомили в академії. Нагадаємо, що в Одесі військовослужбовець-контрактник Володимир Коломаз помер після побиття у військовій частині А3541 повітряного командування «Південь». У Міноборони заявляли, що справою зайнялася цивільна прокуратура Одеської області.
Події Він поранив, а потім добивав командира ножем - волонтер про бійця, який втік в ЛНР Український військовий, який перейшов на бік терористів, вбив командира взводу. Про це повідомив волонтер Роман Доник на своїй сторінці в Facebook. «Дочекався коли товариші по службі поїхали у справах, поранив із автомата, а потім добив ножем (не проста це справа людину ножем добити) командира взводу. Зібрав зброю і гранатомети, сів у беху (БМП. - АСН) і намагався піти на той бік», - заявив він, додавши, що БМП вдалося відбити, однак боєць встиг сховатися. За його словами, військовий служив у 93-й окремій механізованій бригаді Збройних Сил України на Донбасі. «Швидше за все, він для цього і пішов у ЗСУ. Суто контррозвідка прощьолкала. Прийшов через Красноармійський Військкомат. Сам із Одеси. Росіянин», - продовжив Доник. Нагадаємо, що в штабі АТО вранці 2 грудня повідомили, що український військовий скоїв тяжкий злочин і перейшов на бік терористів в надії уникнути покарання.
Економіка В Україні зросли тарифи на тепло для всіх споживачів, крім населення Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг на засіданні в п'ятницю, 2 грудня, підвищила тарифи на теплову енергію для непобутових споживачів. Про це повідомили в НКРЕКП. «На засіданні комісії, яке відбулося у формі відкритого слухання 2 грудня, було розглянуто і прийнято рішення про встановлення (коригування) тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання, послугу з централізованого постачання гарячої води для потреб бюджетних установ, релігійних організацій та інших споживачів (крім населення)», - заявили в комісії. Тарифи на тепло для бюджетних установ в середньому підвищилися на 22% - до 1345 грн/Гкал з 1105 грн/Гкал. Тарифи на тепло для інших споживачів (крім населення) - в середньому на 22% - до 1225 грн/Гкал з 1 001 грн/Гкал.
За кордоном Тренерів британських футбольних клубів звинувачують у сексуальному насильстві над дітьми У Великій Британії набирає обертів скандал, пов'язаний зі звинуваченнями на адресу кількох футбольних клубів, нібито їхні тренери чинили сексуальне насильство проти своїх вихованців, повідомляє The Washington Post.Уже зафіксовано близько 350 передбачуваних випадків насильства, повідомила спеціальна поліцейський група. За їхніми даними, розслідувані випадки стосуються подій, які відбулися протягом минулих десятиліть.За останні два тижні кілька колишніх професійних футболістів Британії розповіли про жахи, які їм довелося пережити в дитинстві, займаючись у футбольних клубах, а також під час перебування в футбольних таборах.Скандал почався з того, що колишній футболіст 43-річний Енді Вудворд в інтерв'ю Guardian, розповів, як його розбестив колишній елітний молодіжний футбольний тренер Баррі Беннел. Останній тричі сидів у в'язниці за сексуальні злочини проти хлопчиків.Ще один колишній футболіст Ньюкасла Дерек Белл також публічно заявив про те, що в кінці 1970 років багато разів піддавався сексуальному насильству з боку свого тренера юнацької Джорджа Ормонда.Директор Англійської Футбольної асоціації Мартін Гленн, який також включився в розслідування, заявив, що клуби, викриті в приховуванні злочинів, матимуть проблеми.Національне товариство із запобігання жорстокому поводженню з дітьми вже запустило пряму телефонну лінію для повідомлень про факти насильства над дітьми в футбольних клубах, і в перший же тиждень роботи отримало близько 860 повідомлень.
Економіка «Нафтогаз» не схвалив закупівлю «Укртрансгазом» обладнання через ризик реалізації Турецького потоку НАК «Нафтогаз України» відмовила компанії «Укртрансгаз» в закупівлі обладнання та робіт у ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання» для реконструкції компресорних станцій на суму понад 4 млрд грн, повідомили в компанії. У «Нафтогазі» пояснили своє рішення тим, що обладнання, згідно з техніко-економічним обґрунтуванням проекту, призначалося і могло бути використано для реконструкції компресорних станцій, задіяних тільки в транспортуванні газу в напрямку Туреччини (Турецький потік), і не могло використовуватися на інших компресорних станціях . «Правління запропонувало здійснити закупівлю універсального обладнання, яке може використовуватися на компресорних станціях, які забезпечують транспортування газу для внутрішніх споживачів і відповідних робіт», - продовжили в компанії.
Події Під Харковом розстріляли автомобіль лідера місцевого «Азова» Невідомі обстріляли автомобіль харківського лідера Громадянського корпусу «Азов» Олега Ширяєва напередодні, 1 грудня, ввечері, в результаті інциденту ніхто не постраждав. Про це інформує відділ комунікацій ГУ Національної поліції в Харківській області. Повідомлення про подію надійшло в чергову частину Нововодолазького відділення поліції о 17:35. «30-річний громадянин повідомив, що він на автомобілі «Міцубісі L-200» їхав по автодорозі «Харків - Красноград - Перещепине» біля села Павлівка. Невідомий на автомобілі ВАЗ темного кольору підрізав його машину, після чого почув постріли з автоматичної зброї», - сказано в повідомленні. Коли Ширяєв зупинився і оглянув свій автомобіль, він виявив сліди від куль. За цим фактом події почато кримінальну справу за ст.296 ч.4 КК України (хуліганство).
За кордоном Велика Британія збереже жорстку позицію щодо Москви - голова МЗС Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон у своєму зверненні до Chatham House заявить, що на міжнародному рівні відроджується «культ сили» і Британія має намір зберегти жорстку позицію щодо Росії. Про це повідомляє газета The Guardian з посиланням на текст виступу міністра. За даними газети, Джонсон зробить попередження щодо Росії в тому, що Велика Британія не буде нормалізувати відносини з Москвою в питанні конфлікту в Україні або війни в Сирії. «Велика Британія наполягає на необхідності забезпечити дотримання санкцій проти Росії, введених через окупацію Криму і війни на сході України. І Британія знову була найбільш непохитною в засудженні Росії за дії в Алеппо. З усіх цих причин ми не можемо нормалізувати відносини з Росією або повернутися в «бізнес як звичайно», - цитує газета майбутню заяву голови МЗС Великої Британії. Крім того, за його словами, він повністю підтримує обраного президента США Дональда Трампа в питанні збільшення витрат країн - членів НАТО на оборону.
Суспільство Експерти розповіли, що і коли почне дорожчати перед Новим роком Ціни перед Новим роком почнуть рости вже з 10 грудня. Про це на прес-конференції 2 грудня заявив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає кореспондент АСН. «З 10 грудня ми вже побачимо подорожчання цін на продукти харчування. У середньому ціни до Нового року виростуть на 10-20%. Тому продукти тривалого зберігання краще купити вже зараз... Але що стосується тортів, цитрусових, які купують в останній момент, то ціна на них збільшиться однозначно перед самими святами», - заявив він. «Лідерами» зростання цін в Україні будуть молочні продукти. «Внутрішні ціни на молоко в Україні сьогодні вищі, ніж у Польщі. Тільки з 28 грудня, коли ринок «зупиняється», можна буде очікувати, що ціна буде поступово падати до лютого 2017 року. Тому на Новий рік не варто очікувати, що сири будуть дешевими», - сказав експерт. Ціни на м'ясо в Україні тримаються, оскільки вартість м'яса в Україні залежить від цін на світовому ринку. «Але це не стосується курятини. Тут питання до Адміністрації Президента, де є пан Касюк, який контролює практично весь ринок української курятини. Нам намагалися завозити курятину з Німеччини, але німецька курятина виявилася такою, що не відповідає українським стандартам! Тому ми змушені споживати виключно дорогу українську курятину, яка за ціною вже як свинина і досягає 80 грн за кг. До нового року вона подорожчає на 2-3 грн», - прогнозує Дорошенко. Що стосується риби, то до нового року вона теж подорожчає на 5-10%. Адже тут є прив'язка до курсу долара, який може вирости до свят, що також впливає на вартість продуктів. Що стосується тортів та солодощів, то з цим питанням «слід іти до Адміністрації Президента. До кінця року варто очікувати подорожчання тортів на 10-20%, адже попит на них перед святами буде рости», - зазначив він. Вартість українського алкоголю зростає через збільшення акцизів. Але подорожчання на 2-3 грн за 1 л «не зупинить українських покупців». На що ж можуть бути знижені ціни перед новорічними святами? Так, за оцінками експерта, безпосередньо перед новорічними святами можуть подешевшати ялинкові іграшки. «Як правило, у тих, у кого святковий новорічний настрій, вони купують ялинкові іграшки мало не на початку листопада-грудня. Ті, хто це зробить в кінці грудня, можуть розраховувати на хороші знижки», - зазначив він. Що ж стосується продуктів харчування, то ціни можуть знизитися тільки на яйця, що пов'язано із закриттям ринку на експорт. «У першій половині року нам набила оскому гречка, в другому півріччі теж саме зробили яйця. Якщо вірити даним Держстату, ціни на яйця впали на початку листопаді на 8%, але реально ціна на ринку зросла. Виробники відзначають, що на ринку є курячий грип, через що нам закрили доступ. У найближчі дні падіння може скласти до кінця грудня 5-7 грн за десяток яєць, що позитивно».
За кордоном Парламент Туреччини підтримав «Турецький потік» Турецький парламент проголосував за ратифікацію міжурядової угоди з РФ щодо проекту будівництва газопроводу «Турецький потік». Напередодні ввечері закон підтримали 210 депутатів, інформує газета Milliyet. У голосуванні взяли участь 223 депутати. Сім з них виступили проти, ще шість утрималися. Туреччина і Росія 10 жовтня уклали міжурядову угоду про будівництво двох гілок «Турецького потоку». Сухопутною ділянкою газопроводу буде володіти турецька компанія, а морською - російська компанія. Глава «Газпрому» (Росія) Олексій Міллер каже, що угода передбачає будівництво двох гілок газопроводу по дну Чорного моря. За його даними, потужність кожної гілки  - 15 млрд 750 млн кубометрів газу. За однією з них газ буде поставлятися на турецький ринок, за іншою - транзитом через територію Туреччини до країн Європи.
Економіка Новорічний стіл у столиці стане у 2000 грн, в регіонах на 600 грн дешевше Новорічний стіл-2017 Києві буде коштувати не менше 2000 грн, а в регіонах - 1400 грн. Про це на прес-конференції заявив провідний аналітик «Публічного аудиту» Володимир Тарчинський, передає кореспондент АСН. «Ми провели аналіз і порахували, що середній новорічний стіл у регіонах, наприклад, у Хмельницькому, обійдеться не менше ніж у 1400 грн. Минулого року вартість аналогічного новорічного столу тут була 1000 грн. Зростання цін становить близько 30%. Тобто реальна інфляція істотно випереджає ті офіційні показники, про які говорить уряд. Якщо порівняти вартість такого ж новорічного набору продуктів у Києві, то тут новорічний стіл обійдеться мінімум у 1800 грн. Важливо, що це середній святковий стіл без особливих надлишків і делікатесів», - сказав він. Плюс, за словами експерта, слід додати 100-200 грн за комунальні послуги під час приготування до новорічної ночі, а також з огляду на всі «гірлянди» і ялинкові прикраси. «Тому середнє свято стане у 2000 грн», - додав він. Чому ціни ростуть? Відповідь проста. Попит народжує пропозицію. Доходи населення, безперечно, впали, якщо порівнювати з минулим роком. Але українці звикли жити так, що на свята відкладають запаси і заощадження. «Якщо ці накопичення були в доларі, то це може дещо стримати зростання курсу долара. Але якщо українці будуть витрачати гривні, то це може спровокувати зростання курсу, а значить і інфляції», - попереджає експерт.
Економіка В АМПУ плануються чистки: міністра інфраструктури обурили зарплати у 200 тис. грн В уряді засумнівались в керованості Адміністрації морських портів України і готують зміни в керівництві та структурі організації. Про це під час дискусії організованої Європейською бізнес Асоціацією заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян, передає кореспондент АСН. "Все те, що відбувається сьогодні в АМПУ, перейшло всі можливі межі пристойності, прозорості, ефективності, точніше з приставкою "не". Перше питання - це адекватне керівництво, друге питання – це зміна функціоналу. Я сподіваюсь, що нам все таки вдасться домогтися…щоб не було політичного тиску на галузь, те що маємо станом на сьогодні", - зазначив міністр. На думку очільника мінінфраструктури, Адміністрація морських портів сьогодні не справляється з поставленими перед нею завданнями. "Мене дивують ті речі, які мають місце навіть цього тижня, минулого тижня. Зокрема представники, які з'являються в АМПУ нізвідки, незрозуміло ким призначені, на якій підставі, виконують якісь функції", - зазначив Омелян. Міністр підкреслив, що в Україні поряд з грандіозними проектами в одних портах, інші гавані на межі зупинки. Водночас Омелян додав, що був здивований, коли дізнався, що в АМПУ працює 8 тисяч осіб, а деякі керівники відділів отримують в десятки разів більші зарплати від міністерських.   «Я з цікавістю для себе подивився на зарплати і окремі начальники відділів отримують понад 200 тисяч гривень в місяць заробітної плати. І я, чесно кажучи, не розумію, чим вони там займаються за ці гроші. Вірніше, я здогадуюся, чим вони займаються. Тому такі речі ми приведемо до ринку. Я не хочу, щоб вони отримували 10 тисяч гривень або 5 тисяч гривень, як отримують у міністерстві. Але я хочу, щоб їх внесок у роботу галузі був адекватний оплаті праці, а не навпаки. Тому зараз питання №1 - це зміна керівництва, реформа і паралельно з цим буде проводитися корпоратизація, згідно чинного законодавства України", - підкреслив він. За словами міністра, зокрема планується створити Морську адміністрацію, яка перебере на себе частину функцій АМПУ, а вже на початку наступного року планують оптимізують персонал адміністрації морських портів. Омелян зазначив, що дискусія щодо реформування АМПУ розпочнеться у міністерстві уже наступного тижня.
Економіка «Молочка», м'ясо та імпортні овочі подорожчають до Нового року на 5-15% Молочні продукти, м'ясо і імпортні огірки-помідори подорожчають до Нового року на 5-15%. Про це на прес-конференції 2 грудня заявив президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич, передає кореспондент АСН. «Молочні продукти будуть основним «фаворитом» у зростанні цін ближче до Нового року та Різдва. Ціни на молочку виростуть від 5-10%. Причина проста і банальна. Цього року у нас буде зниження виробництва молочних продуктів на 7%. Як наслідок, наші ціни будуть практично рекордними», - сказав він. М'ясна група буде другою в рейтингу зростання цін. Вартість м'яса до Нового року виросте на 5-10%. Знову ж через попит на цей продукт. Стабільними залишаться ціни на овочі: «буряк, морква і цибуля, - залишаться стабільними, бо 5% цих товарів ще знаходяться на полях». Але ціни на огірки, перець і помідори, які завозяться в Україну, виростуть до Нового року на 10-15%. Що стосується хлібобулочних виробів, то ціни на них залишаться колишніми. Прогнози на 2017 рік невтішні. «Бюджет на 2017 рік ще не прийнятий, але вже зараз можна прогнозувати, що автоматичне повернення ПДВ у аграріїв заберуть. Це призведе до зростання цін на продукти харчування», - прогнозує він.
Події Шістьох громадян Сирії прикордонники затримали на Львівщині На Львівщині прикордонники затримали шістьох сирійських нелегалів і одного з організаторів їхньої незаконної переправи через кордон. Про це інформує прес-служба ДПСУ. Група мігрантів, які вночі пішки намагалися дістатися до Польщі, незважаючи на снігопад і холодну погоду, були затримані прикордонниками поза пунктами пропуску за 200 м від кордону. Порушниками виявилася сім'я з Сирії, наймолодшій дитині чотири роки. Мігрантів доставили до прикордонного підрозділу, так як діти і дорослі вже встигли замерзнути. Документів, що посвідчують особу, у затриманих не було. Під час подальших оперативних заходів у Львові правоохоронці затримали організатора їхньої незаконної подорожі». За цим фактом було складено матеріали справи про адміністративне правопорушення за ст. 204-1 ч.2 КУпАП (незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України).
Події У Міноборони розповіли деталі вбивства військовослужбовця в АТО У Міністерстві оборони України розповіли, що вбивство сержанта іншим солдатом відбулося ввечері 1 грудня в селищі Новотошківське на Бахмутській трасі (Луганський напрям). Про це на брифінгу 2 грудня заявив спікер Міністерства оборони України з питань АТО Андрій Лисенко. «Намагаючись уникнути відповідальності, він втік з позиції на БМП і намагався перетнути лінію фронту, щоб сховатися на окупованій території. Однак майже відразу ж вбивця потрапив у ДТП і продовжив рух пішки, прихопивши з собою кулемет. Цей тяжкий злочин, що підпадає відразу під кілька статей Кримінального кодексу, розслідує військова прокуратура», - заявив він. Крім того, Лисенко спростував повідомлення Луганської обласної державної адміністрації про нібито атаку диверсантів на позиції Збройних Сил України. Нагадаємо, що в штабі АТО вранці 2 грудня повідомили, що український військовий скоїв тяжкий злочин і перейшов на бік терористів в надії уникнути покарання. За даними волонтера Романа Доника, український військовий вбив командира взводу - він поранив його з автомата, а потім добив ножем.
Події оформление ленты  У Дніпрі накрили міжнародну банду, яка вербувала українців для роботи наркокур'єрами в Росії Національна поліція України викрила міжнародне злочинне угрупування, яке вербувало людей для роботи наркокур'єрами в РФ, четверо підозрюваних заарештовані в Дніпрі, повідомляє Інтерфакс-Україна. За словами народного депутата, радника голови МВС Антона Геращенка, організоване злочинне угруповання у складі одного громадянина Молдови та громадян України почало діяти на території України близько року тому. «Мета цього злочинного угруповання була вербувати молодих громадян України віком від 20 до 30 років через оголошення в безкоштовних газетах про роботу кур'єрами», - розповів Геращенко. За його словами, бажаючих отримати роботу запрошували до Києва, проводили співбесіду і, якщо людина підходила, відправляли в РФ працювати наркокурьером. Надалі вони жили на орендованих квартирах і отримували всі команди по SMS. За даними поліції, на території Росії за поширення наркотиків вже заарештовано 13 громадян України. В.о. голови Нацполіції України Вадим Троян заявив, що за цими фактами зафіксовано понад 400 звернень громадян, проте доведено тільки 25 епізодів. Фото: Майдан  
Політика Шуляк заперечує, що ГПУ повідомила йому про підозру у вчиненні низки злочинів Колишній командувач внутрішніх військ МВС України Станіслав Шуляк на допиті в суді заявив, що Генеральна прокуратура України не повідомляла його про підозру у вчиненні злочинів проти активістів Майдану, повідомляє Інтерфакс-Україна. Представник держобвинувачення повідомив, що 9 січня 2015 року ГПУ повідомила Шуляку про підозру у вчиненні злочину за статтею про дезертирство, а 17 листопада 2015 року - в участі у злочинній організації та в злочинах, скоєних цією організацією. Крім того, за словами прокурора, він підозрюється в організації перевищення влади співробітниками правоохоронних органів, що призвело до тяжких наслідків. Однак Шуляк відповів, що йому «не вручали ніяких підозр і не оголошували». Він попросив обмежитися в допиті рамками кримінальної справи, яка розглядається Святошинським райсудом у справі про екс-беркутівців. Також Шуляк повідомив, що має громадянство України та проживає в окупованому Росією Сімферополі. Нагадаємо, що Станіслав Шуляк у п'ятницю, 2 грудня, в режимі відеоконференції дає свідчення у справі про звинувачення п'яти екс-беркутівців у вбивствах активістів Євромайдану.
Політика НАБУ направило в ГПУ скаргу на Холодницького Національне антикорупційне бюро України відправило генеральному прокурору Юрію Луценку скаргу на бездіяльність керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького у справі про зловживання компанією «Міжнародні авіалінії України», повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на відповідь прес-служби НАБУ. «Національне антикорупційне бюро України не направляло генеральному прокурору України лист з проханням притягнення до відповідальності керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, про що Юрій Луценко заявив під час прямого ефіру на одному з телеканалів. Швидше за все, йдеться про скаргу, підготовлену детективами Бюро у відповідь на бездіяльність прокурора при розслідуванні так званої справи МАУ і відповідно до чинного процесуального законодавства України», - йдеться у відповіді НАБУ. Нагадаємо, що 10 листопада НАБУ на узгодження в САП направило повідомлення про підозру екс-керівнику Державіаслужби, а також президенту і головному бухгалтеру МАУ в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»). Йдеться про розкрадання 147 млн ​​грн.
Політика Шуляк розповів, коли вивів проти Майдану озброєний підрозділ «Омега» Колишній командувач внутрішніх військ МВС України Станіслав Шуляк на допиті в суді заявив, що спецпідрозділ ВВ МВС України «Омега» було залучено до охорони правопорядку під час протестів на Майдані в лютому 2014 роки після загибелі там п'ятьох співробітників ВВ, передає Інтерфакс-Україна. «Після 18 лютого, після того, як загинули п'ять співробітників внутрішніх військ від вогнепальних поранень, несумісних з життям, мною були прийнято рішення задіяти підрозділ «Омега» для створення резерву на випадок подальшого застосування вогнепальної зброї з боку протестувальників, щоб це припинити», - сказав він. Нагадаємо, що Станіслав Шуляк в п'ятницю, 2 грудня, в режимі відеоконференції дає свідчення у справі про звинувачення п'яти екс-беркутівців у вбивствах активістів Євромайдану.
Суспільство За минулий тиждень кількість обстрілів на Донбасі збільшилась на 5% - ОБСЄ За минулий тиждень кількість обстрілів на Донбасі збільшилась на 5%, важке озброєння як і раніше не відведено. Про це заявив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Олександр Хуг під час брифінгу сьогодні у Києві. «За тиждень було збільшення на 5%, якщо порівнювати з попереднім тижнем. А якщо ми говоримо про зброю, забороненому Мінську домовленостями, - мінометах, танках артилерії, ми зафіксували зафіксували 362 таких залпу за тижден», - сказав він. Хуг підкреслив, що бойові дії залишаються інтенсивними. Зокрема, за його словами, у п'ятницю представники СММ бачили літнього чоловіка, який отримав поранення у Петровському районі Донецька, підконтрольного так званій «ДНР», а в підконтрольній українській стороні Мар'їнці бачили літнього чоловіка, який отримав поранення від обстрілів. Хуг наголосив, що немає жодної причини, чому місцеве населення чує обстріли щоночі, адже сторони вже погодилися припинити вогонь і відвести заборонене озброєння, провести розмінування. Він наголосив, що «єдиною причиною є невиконання цих домовленостей сторонами». Він поінформував, що станом на сьогодні СММ ОБСЄ налічує 689 спостерігачів, 586 з них працюють на Сході України.
Політика Російська сторона відмовила представнику ОБСЄ відвідати Сущенка Російська сторона відмовила представнику ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович відвідати арештованого нібито за шпигунство в Росії українського журналіста Романа Сущенка. Про це вона повідомила у своєму звіті, опублікованому на сайті організації. Міятович зазначила, зокрема, що 3 листопада звернулася письмово до міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова і з проханням надати дозвіл відвідати Сущенко, враховуючи важливість справи: «Він єдиний іноземний журналіст, який знаходиться під арештом в регіоні ОБСЄ, і єдиний іноземний журналіст, заарештований в Російській Федерації». За її словами, 11 листопада їй надійшла відповідь з відмовою. «11 листопада я отримала відповідь від влади, в якій стверджувалося, що ця справа перебуває поза її мандатом. Мене знову запевнили, що затримання Сущенко не пов'язане з його професійною діяльністю, а журналістові були надані всі процесуальні привілеї», - зазначила вона. Нагадаємо, Сущенко був затриманий 3 жовтня у Москві.
Політика оформление ленты  Прикордонники зафіксували порушення РФ міжнародного морського права Державна прикордонна служба України задокументувала порушення Росією норм міжнародного морського права в районі Одеського газового родовища. Про це повідомили в ДПСУ за підсумками спеціальної морської операції з освітлення обстановки у винятковій (морській) економічній зоні України «Протягом 30 листопада та 1 грудня цього року Державною прикордонною службою України проведено спеціальну морську операцію з висвітлення обстановки у винятковій (морській) економічній зоні України в районі Одеського газового родовища в Північно-Західній частині Чорного моря. На першому етапі операції для проведення повітряної розвідки зазначеного району було залучено літак ВМС України», - йдеться в повідомленні. Так, на світанку 1 грудня за 65 миль на південь від Одеси кораблем Морської охорони «Григорій Куроп'ятников» виявлено дві самопіднімальні бурові установки (СПБУ), захоплені Росією під час тимчасової окупації Криму. Порушуючи міжнародні правила мореплавства суднокоманди та інші, зокрема озброєні особи, які перебували на платформах, не відповідали на неодноразові запити українських прикордонників, які подавалися на загальноприйнятий радіочастотний канал, заявили в ДПСУ. Крім цього, за даними українських прикордонників, російський військовий корабель, який незабаром підійшов до району Одеського газового родовища, порушуючи норми міжнародного морського права, здійснював небезпечне маневрування поблизу українського прикордонного корабля. «Порушення норм українського і міжнародного законодавства зафіксовані у відповідних процесуальних та інших документах представниками інших правоохоронних органів, прокуратури та ЗМІ, які перебували на борту прикордонного корабля. Крім цього, зафіксовано факт зміни державою агресором навігаційних даних і назви захопленої СПБУ, а також незаконне використання на ній російського прапора», - йдеться в повідомленні ДПСУ.  
Суспільство Водопостачання в Луганськ від насосної станції в Петровському призупинено - ОБСЄ Водопостачання окупованого Луганська від насосної станції в Петровському призупинено, в місті повинна бути введена система нормування використання води. Про це під час брифінгу повідомив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Олександр Хуг. Він підкреслив, що сторони давно закликали вирішити ситуацію, однак рішення не було і люди все ж залишилися без води. «Я попереджав минулого тижня про гостру необхідність втручання з боку компетентних органів для того, щоб 600 тис. осіб у Луганській області не залишилися без води, електрики і тепла. На жаль, цей заклик залишився без уваги. Вчора термін оплати заборгованості по рахунках закінчився без необхідного втручання», - зазначив він. За його словами, спостерігачі отримали підтвердження про те, що водопостачання в Луганськ від насосної станції в Петровському вже було призупинено і в місті має бути введена система нормування використання води. «Ще занадто рано, щоб побачити наслідки цього, але я впевнений, що багато хто з тих, хто їх відчує, є незахищеними людьми похилого віку», - сказав Хуг.
Політика Порошенко пообіцяв вирішити проблеми з чергами на кордоні з Польщею Президент України Петро Порошенко пообіцяв дати доручення для вирішення проблем черг на кордоні з Польщею. Про це він сказав після переговорів з президентом Польщі у Варшаві, передає Інтерфакс-Україна. «Ми повинні побудувати нові пункти пропуску, і про це є чітка домовленість, виділені кошти, внесені відповідні зміни в український бюджет, зокрема за моєю ініціативою», - сказав Президент. За словами Порошенка, Україна і Польща працюють над створенням спільних пунктів пропуску. Зраз досягнуто домовленостей про відкриття чотирьох таких КПП. Таким чином, за його словами, загальна кількість спільних пунктів пропуску на українсько-польському кордоні збільшиться до восьми. Крім того, Президент заявив, що уряд повинен розглянути питання організації окремих пунктів пропуску, через які будуть оформляти транспортні засоби з іноземною реєстрацією, «щоб не заважати туристам, підприємцям, студентам, іншим категоріям громадян, які мають вільно, без черг, перетинати україно-польський кордон».
Події У Києві за два дні загорілися чотири іномарки За два дні рятувальники Києва чотири рази виїжджали на гасіння пожеж приватного автотранспорту. Про це повідомляє прес-служба ДСНС по столиці. У четвер, 1 грудня, вранці було ліквідовано загоряння в автомобілі Volkswagen. Пожежа сталася під час руху в моторному відсіку. В результаті полум'я пошкодило моторний відсік та салон автомобіля. У той же день о 22:37 до рятувальників надійшло повідомлення про пожежу в припаркованому біля дороги автомобілі біля будинку №1 по вулиці Дорогожицькій. Пожежу встигли загасити до прибуття рятувальників підручними засобами. пошкоджена фарба, капот і лобове скло Mercedes. Причиною пожежі стало коротке замикання. У п'ятницю, 2 грудня, близько 4 ранку очевидці повідомили, що у дворі дев'ятиповерхівки по вул. Червоноармійській, 131 горить автомобіль. Через 20 хвилин пожежу в автомобілі Audi було ліквідовано. Салон іномарки повністю вигорів. Також загорівся автомобіль Toyota в приватному секторі на вулиці Садовій. Рятувальники встановили, що займання сталося в моторному відсіку. Всі чотири випадки обійшлися без постраждалих.
Суспільство Питання українця Сенцова для Путіна дуже чутливе Президент Росії Володимир Путін повідомив, що матиме на увазі прохання режисера Олександра Сокурова про розв'язання ситуації з засудженим українським режисером Олегом Сенцовим. Про це передає «Інтерфакс-Україна». «Спасибі, що ви звернули увагу на це, знаю, що це чутливе питання, я буду мати це на увазі», - заявив Путін під час спільного засідання Ради при президенті Росії з культури і мистецтва та президентській Раді з російської мови. Таким чином Володимир Путін відреагував на прохання Сокурова вирішити ситуацію із засудженим у Росії на 20 років Сенцовим. Глава держави заявив, що потрібно виходити з того, що РФ - це правова держава. «Питання такого характеру, звичайно, повинні вирішуватися судовою системою. Щодо його творчості, то він був засуджений не за творчість, а за те, що взяв на себе інші функції, як стверджують органи суду і слідства. А саме майже присвятив своє життя терористичної діяльності», - зазначив Володимир Путін.
Політика ГПУ повідомила про підозру трьом екс-інспекторам ДАІ та екс-голові ДАІ Києва Генеральна прокуратура України завершила досудове розслідування за підозрою колишнього керівництва київського ДАІ і 17 колишніх інспекторів ДАІ в злочинах проти учасників «Автомайдану». Як повідомили в ГПУ, трьом колишнім інспекторам ДАІ та колишньому начальнику управління ДАІ ГУ МВС України в м.Києві, що ховаються від слідства, повідомлено про підозру. Після завершення ознайомлення з матеріалами досудового розслідування планується складення обвинувального акта направлення її до суду. В ході досудового розслідування встановлено, що 17 колишніх інспекторів ДАІ склали завідомо неправдиві рапорти щодо учасників мирної акції протесту руху «Автомайдан» за участь в акції 29 грудня 2013 року. Крім того, колишні заступник командира полку ДПС ДАІ ГУ МВС України в м.Києві та заступник начальника управління ДАІ ГУ МВС України в м.Києві почали кримінальне переслідування активістів саме з метою перешкодити проведенню мітингів.
Політика Порошенко і Дуда різко засудили рішення ЄС по газопроводу OPAL Польща і Україна шоковані рішенням Єврокомісії щодо розширення доступу «Газпрому» до газопроводу OPAL, яке дає можливість для російської компанії збільшити обсяги поставок газу в обхід України. Про це сказано в спільній заяві президентів двох країн Анджея Дуди та Петра Порошенка. «Ми вважаємо, що таке рішення не відповідає правилам і принципам Енергетичного Співтовариства, а також суперечить досягненню фундаментальної мети організації - об'єднання енергетично незалежної Європи. Воно підриває принцип, який міститься в Договорі про заснування Енергетичного Співтовариства, і правила конкуренції (стаття 18)», - сказано в заяві. Рішення по газопроводу OPAL підриває стратегію енергетичної безпеки Європейського Союзу і створює загрозу для енергетичної безпеки держав Центральної і Східної Європи. Крім цього, таке рішення створює реальні ризики для безперервного постачання газу між Україною і Польщею та істотного перенаправлення великих газових потоків між іншими країнами.
За кордоном ЗМІ дізналися про «український слід» в катастрофі корабля «Прогрес» Ймовірною причиною аварії космічного вантажного корабля «Прогрес МС-04» став збій в роботі систем третьої ступені ракети-носія «Союз-У», що виводила його на орбіту. Про це повідомило «Інтерфаксу» джерело на космодромі Байконур. За словами співрозмовника агентства, третя ступінь, за попередніми даними, втратила орієнтацію, і рухова установка аварійно вимкнулася. Він зазначив, що втрата орієнтації ступені ракети могла статися через некоректну роботу сопел рухової установки або системи управління. Крім того, співрозмовник зазначив, що «до втрати орієнтації могла привести помилка в системі управління, не виключено, що система управління могла помилково дати руховій установці не ту команду». Джерело додало, що дана система виготовляється на українському підприємстві в Харкові. Нагадаємо, що 1 грудня вантажний корабель «Прогрес МС-04», який стартував з космодрому Байконур до Міжнародної космічної станції, розбився після 382 секунди польоту. У «Роскосмосі» заявили, що втрата вантажного корабля сталася на висоті близько 190 км над важкодоступною безлюдною гористій територією республіки Тува, і більшість фрагментів згоріли в щільних шарах атмосфери.
Політика На дороги місцевого значення будуть виділяти 35% дорожнього фонду Як тільки буде створено і почне працювати Дорожній фонд, на дороги районного і місцевого значення (ті, що розташовані між населеними пунктами) будуть витрачати 35% від суми, яка буде закладена в фонді. Про це в коментарі АСН повідомив перший заступник міністра інфраструктури України Євген Кравцов. «З дорожнього фонду буде виділятися 35% - це серйозна сума, на дороги місцевого значення. За рахунок цих коштів, розділених між областями за пропорцією до мережі, у них буде можливість, самостійно контролюючи, проводити відповідні ремонти і роботи. Це правильно, бо місцеві дороги - це найчастіше дороги в селах, в селищах міського типу і місцева громада повинна контролювати в першу чергу», - уточнив Кравцов. Нагадаємо 17 листопада, депутати прийняли законопроект, який передбачають створення Державного дорожнього фонду України. Завдяки прийняттю закону, в складі спеціального фонду держбюджету буде створений окремий дорожній фонд, куди надходитимуть кошти з оплачених мит і акцизних зборів і ці гроші не можна буде використовувати ні на що інше, крім ремонту доріг. Дороги у самих населених пунктах ремонтуються за рахунок місцевих бюджетів.
Суспільство Кисельов заявив, що кадровими рішеннями на «Інтері» керує Москва У питаннях кадрової та інформаційної політики телеканал «Інтер» отримує прямі вказівки з Російської Федерації. Про це повідомив екс-журналіст телеканалу Євген Кисельов. Про це він заявив в ефірі одного з телеканалів, пише 24TV. Кисельов зазначив, що дізнався про це від українського президента Петра Порошенка. «Вашого покірного слугу прибрали з телеканалу «Інтер»за вказівкою з Москви. Про це мені повідомив президент України Петро Порошенко. У Москві щодо мене було порушено кримінальну справу в зв'язку з підтримкою Савченко, яка тоді сиділа в тюрмі. Справа порушили не в Слідчому комітеті, а в ФСБ РФ. Мої близькі люди виявилися тоді в РФ під загрозою, і я був змушений просити аудієнцію у Порошенка. Коли ми розмовляли з ним по телефону про зустріч, він заявив, що знає, чому мене «прибрали» з «Інтера», - каже журналіст. Він додав, що його долю тоді особисто вирішив Путін. «Коли я прийшов до президента Порошенка і запитав, хоча вже знав, він сказав, що Путін попросив ваших акціонерів зробити це», - резюмував Кисельов.
Політика НАПК не знайшло конфлікту інтересів у глави Мінфіну Національне агентство з питань запобігання корупції після розслідування, ініційованого народним депутатом Олегом Ляшко, прийшло до висновку, що наявність у міністра фінансів України Олександра Данилюка корпоративних прав не порушує антикорупційне законодавство і не свідчить про конфлікт інтересів. Про це повідомляється на сайті НПАК. Зокрема, агентство перевірило інформацію про виконання Данилюком вимог антикорупційного законодавства про передачу в управління іншій особі корпоративних прав в Rurik Real Estate Investment Limited і CEE Investments & Advisory LLP, які належали йому, а також інформацію про можливе входження його до складу виконавчих чи контрольних органів наглядової ради зазначених компаній. «У діях міністра фінансів О.Данилюка Національне агентство не виявило порушень обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, а також запобігання конфлікту інтересів у зв'язку з наявністю у особи підприємств або корпоративних прав», - резюмували в НАПК.
Суспільство Страхова медицина: за здравіє чи за упокій? Чого чекати від МОЗ Український медпацієнт платить майже за все. Медицина давно неофіційно платна. Нині на кожного хворого, який поступає до лікувальної установи, з бюджету держава виділяє… 5 гривень на день. На рік набігає на 50 млрд грн. На 2017 рік планують виділити трохи більше. У ще  неприйнятому бюджеті на 2017 рік закладають на 4 млрд грн більше. І це не лише на утримання та лікування хворого, а й на переобладнання лікарень, на медикаменти, зарплати лікарям, що обіцяють підвищити з 2 тис. до 2300 у середньому. Щоправда, ще держава так само "на папері" забезпечує безкоштовно нас з вами палатою, послугами лікаря, медсестри і санітарки. Але хто говорить, що безкоштовно?   "Ні для кого не є новиною, що консультація лікаря коштує від 200 до 300 грн у столиці. Послуги УЗД - так само додатково, ліки завжди за власні гроші купує пацієнт. Як і сплачує за гіпс, а це не менше 100 грн, якщо це просто розтягнення, не говорячи вже про складні переломи кінцівок чи оперативні втручання у разі, наприклад, розриву Ахілла", - розповідає кандидат медичних наук, хірург з 30-річним стажем в Інституті ортопедії у Києві. Зараз держава формально збирає гроші на медицину через загальні податки, тобто фактично ми вже наче і робимо ці "страхові внески". Вони мають використовуватися на утримання медичних закладів. Але на практиці цих коштів не вистачає не тільки на лікування кожного окремого українця. Лікарні не ремонтуються, обладнання - допотопне, зарплати лікарів - мізерні. Тому всі роки не тільки Незалежності, а й останні десятиріччя СРСР медицина була однією з найбільш "тіньових" галузей. Всі ми справно сплачуємо не лише за ліки з власної кишені, а й безпосередньо даємо у "кишеню" кожному окремому лікарю за конкретні послуги. Починаючи від виклику "швидкої" до аналізів, не говорячи вже про десятки тисяч гривень за складні хірургічні втручання чи операції на органах.   У онкохворих в Україні шанс на одужання коштуватиме настільки дорого, що, навіть продавши все своє майно і майно родини, можна не одужати. Просто забракне коштів.   "У мого батька знайшли рак, 4-та стадія. Пухлину мозку виявили, коли операція вже не допоможе. Щоб зняти набряк, лікарі запропонували лікування та хіміотерапію. Два тижні лікування коштували 120 тис. грн! Батьку стало краще. Лікарі відверто кажуть: якщо є гроші, ми зможемо подовжити його життя. Якби грошей не було, батько помер би через два тижні без лікування", - розповів АСН підприємець з Києва, 37 років, який лікує свого хворого батька в одній із центральних лікарень столиці. Формально у цьому закладі всі послуги також безкоштовні.   Ідея реформування медицини не нова. Ще Віктор Ющенко десять років тому обіцяв запровадити інститут сімейних лікарів та поступовий перехід до страхової медицини. Але через брак фінансів, політичну нестабільність, очевидно, небажання самих чиновників реформувати таку корупційну систему в Міністерстві охорони здоров'я, яке за всю історію змінило найбільшу кількість міністрів (!), всі обіцянки так і залишалися "цяцянками".   Проте на останньому засіданні Кабміну 30 листопада команда в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун презентувала Концепцію реформування галузі. За її словами, над нею працювали більше шести місяців. І вона справді революційна. Бо вже з наступного року нас поетапно протягом трьох років обіцяють перевести на страхову систему.   "Солідарний з Мінстрахом"   Так, заступник міністра та основний "ідеолог" реформи Павло Ковтонюк під час презентації Концепції розповів, що з другої половини 2017 року в Україні повинна запрацювати модель страхової медицини, в якій медики будуть фінансово зацікавлені у кількості своїх пацієнтів і якості їх лікування.   Для цього створюють нову структуру - Національне агентство, що буде тільки оператором страхових коштів. За ним закріплять лише кілька функцій. Перша - укладання контрактів з постачальниками медичних послуг, друга - контроль якості, третя - збір інформації та статистики.   "Агентство не має розподіляти кошти вручну. Кому платити - буде вирішувати пацієнт. А у агентства є чітка вказівка, скільки і куди платити в залежності від вибору пацієнта. Все повинно бути автоматично... Податки ніхто збільшувати не буде, ніхто не піде в приватну компанію, не буде створюватись якийсь окремий фонд. Ми хочемо використовувати ці кошти як страховку для людей, тобто коли людина хворіє, держава буде покривати витрати на лікування... Гроші повинні ходити за потребою пацієнта, в цьому суть страхування людини! Самі гроші на медицину йдуть не з зарплатні. З зарплатні йдуть на пенсії, фонд нещасних випадків, а медицина фінансується з акцизів, з ПДВ", - пояснив він.   Головне в реформі для лікарів те, що, за задумом МОЗ, лікар буде отримувати дохід за конкретну людину, яка уклала з ним договір, а не за віртуальною тарифною сіткою зарплат. Кожен лікар повинен буде обслуговувати близько 2 тисяч осіб на рік. І держава йому за це заплатить (з другої половини 2017 року) 210 грн за кожного пацієнта. В таку суму, як зазначив заступник Супрун, в середньому обійдеться кожен українець для медбюджету.  Але проста математика дає привід задуматися: а чи справді вистачить трохи більше 600 млн грн на рік для реалізації таких грандіозних планів?   Лікарям також плануються доплати за вік і особливості хвороби пацієнта. За лікування дітей і літніх людей лікар отримає більше, згідно з коефіцієнтом. Лікарі будуть отримувати зарплату за фактом підписаних договорів. Причому зарплати, в традиційному розумінні, у них більше взагалі не буде. Самі лікарі зі скепсисом ставляться до таких планів.   "Це теорія, яка, на мою думку, навряд чи запрацює ефективно. Укладання договорів з кожним пацієнтом, нарахування за це зарплатні - це чергова бюрократична, головне - додаткова тяганина. Все одно лікарі будуть брати гроші "в конвертах" від пацієнтів. Бо за ті копійки, які платить держава у вигляді зарплатні, вижити нормальна людина не може. Тим більше, думаю, що з цим погодяться мої колеги, така паперова тяганина буде лише дратувати, відволікати від роботи. На те, щоб все це контролювати, необхідний новий штат статистів, які будуть вивчати ці договори, рахувати. Як на мене, це ні до чого не приведе", - прокоментувала цю ініціативу Валентина Осовалюк, акушер-гінеколог поліклініки №1 у столиці, де, до речі, лікуються чиновники з Верховної Ради, Кабміну та інших державних установ.   Та найбільш суперечливою є ініціатива МОЗ перевести медичні установи державної форми власності в комунальну - на баланс міських чи обласних рад. Таким чином, на думку чиновників, медики зможуть отримати додаткове джерело доходу: здавати в оренду власні приміщення, приймати рішення про необхідність або, навпаки - недоцільність закупівлі обладнання тощо. Утім за аналогією, як це вже сталося з ПТУ, можна уявити, що відбуватиметься з медзакладами, які стануть безумовним тягарем для місцевих бюджетів.   Загадковий "мінімальний пакет"   В МОЗ запевнили, що держава через запровадження солідарної системи страхування буде забезпечувати  безкоштовний "гарантований пакет" для кожного українця. Щоправда, як зазначив Ковтонюк на уточнююче запитання, в МОЗ поки що не визначились щодо остаточного переліку послуг, які будуть входити в страховий пакет.   Будуть чіткі зобов'язання між сторонами - на що пацієнт має право і на що має право лікар. Ремонти поліклінік, модернізація і сервіс під страхову програму не потрапляють. Це справа власників: як правило - місцевої влади. Лікарі первинної ланки зможуть вибрати будь-яку організаційну форму роботи - ФОПи, поліклініки, амбулаторії та ЦМСД. Якщо сімейний лікар вирішить почати приватну практику, оплата буде надходити на його рахунок безпосередньо, минаючи посередників. Технічним оператором перерахування бюджетних коштів буде те саме державне страхове агентство.   В планах МОЗ, щоб 2017 року система запрацювала для первинної медичної допомоги педіатра, терапевта, сімейного лікаря. Щоб потрапити до вузького спеціаліста, пацієнти зобов'язані будуть спочатку пройти прийом у сімейного лікаря. Тільки він, якщо це необхідно, може направити пацієнта до вузького спеціаліста. Щоправда, наші люди вже давно навчилися визначати, що у них болить, і йдуть відразу до вузьких спеціалістів: гінеколога, травматолога, кардіолога та інших.   "У нас є проблеми з сімейними лікарями. Бо не всі сімейні лікарі можуть діагностувати широкий спектр захворювань. Хоча ця ідея з сімейними лікарями не нова. На них переучують дільничних терапевтів, педіатрів, лікарів вузьких спеціальностей, що захотіли перейти в сімейну медицину. І це перенавчання проходило у вигляді шестимісячних курсів. Хоча, якщо чесно, в переважній більшості випадків ці курси проводилися формально. Ще одна проблема буде з педіатрами, тобто тими, хто лікує діток. МОЗ так і не відповіло, чи залишаться педіатри. Бо планувалося, що педіатрією будуть займатися також сімейні лікарі. Для цього можна поступово переучувати терапевтів на педіатрів. Чи залишити все як було раніше - лікування дорослих передати сімейним лікарям, а дітей залишити у педіатрів - як це відбувається в більшості медичних установ сьогодні", - розповів кандидат наук, завідуючий терапевтичним відділенням однієї з центральних поліклінік Києва Олександр Кирилюк.   А як у них?   В Європі існує дві моделі державного медичного страхування. Одна має витоки із Німеччини ХІХ століття і називається "Система Бісмарка". Ця  ідея полягала у тому, щоб застрахувати робітника. Тоді був робітничий рух, і щоб дати якийсь привілей робітникам, частину їхніх зарплат використовували на медичне страхування. Багато інших країн пішли цим шляхом.   Але після Другої світової війни з’явилася інша модель, вона була застосована у Великій Британії, це "Модель Беверіджа". Це і є солідарна система, коли всі платять податки, всі мають блага. Ця ж філософія поширилася частиною країн Європи: Скандинавія, Іспанія, Угорщина.   "І ми хочемо взяти цю модель суто з практичної точки зору. Тоді нам не треба міняти механізми збору і механізми об’єднання коштів, не треба робити нових фондів, обкладати роботодавців додатковими податками", - сказав заступник міністра.   Ідея солідарності у тому, що той, хто не працює, все одно платить податки, все одно щось купує в магазині і платить з того ПДВ. Ще одна важлива причина, чому МОЗ вибрало цю систему, – нелегальний сектор. У нас багато людей працює нелегально.   "Якщо ми обкладаємо податком Фонд оплати праці, то велика частина його в Україні в тіні. Я знаю прекрасно розрахунки – зібрати з роботодавців можна дуже мало коштів. А от зусиль для цього треба дуже багато. Ми розуміємо, що для впровадження реформи потрібен час, а головне – зусилля”, - визнає в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.   Зрозуміло, що систему охорони здоров'я треба кардинально змінювати. Але чи запрацює нова система в українських реаліях, де лікарі вимушені та звикли брати хабарі, а небагаті пацієнти практично приречені залишитися без лікування, велике питання. Очевидно, без зміни базових соціально-економічних передумов все це - лише теорія.
Політика У НАТО сказали, що Україна залишається важливим партнером у порядку денному Альянсу - Геращенко Україна залишається важливим партнером у порядку денному НАТО, пише перший заступник голови парламенту Ірина Геращенко у себе в Facebook після зустрічі з заступником генсека Північноатлантичного альянсу Роуз Гетемюллер. «Зустрілися із заступником генсека НАТО Роуз Гетемюллер. Важлива дискусія з другим за рангом, після генерального секретаря, керівником Північноатлантичного альянсу. Обговорили питання підтримки НАТО України, а також ситуацію з безпекою на окупованому Донбасі і в Криму, порушення прав людини, порушення режиму тиші на Сході країни з боку Росії і контрольованих нею бойовиків. У центрі уваги - спільна боротьба з пропагандою РФ, як з однією з ключових загроз гібридної війни», - пише політик. За її даними, українські депутати надали факти порушення режиму тиші з боку проросійських терористів на Донбасі, зазначивши, що методика спостереження СММ ОБСЄ вимагає вдосконалення і технічного посилення дронами, а також камерами спостереження, які постійно працюють на окупованій території. «Українська делегація розповіла про реформи, які проводяться в сфері оборони, публічність закупівель, посилення парламентського контролю за оборонними сектором, боротьбу з корупцією, а також про питання гендерної рівності в армії. Пані Гетемюллер заявила, що в НАТО з повагою спостерігають за реформами в оборонному секторі нашої країни, і визнала, що далеко не всі країни Альянсу виділяють на армію 5% свого бюджету. Вона запевнила, що Україна залишається важливим партнером у порядку денному НАТО і в подальшій підтримці реформ з боку Північноатлантичного альянсу», - резюмувала Геращенко.
Політика Шуляк розповів про добре сплановану стрільбу на Майдані 20 лютого Колишній командувач внутрішніх військ МВС України Станіслав Шуляк припустив, що кожен, хто стріляв на Майдані 20 лютого 2014 року мав заготовлений план своїх дій. Про це він сказав під час допиту в Святошинському районному суді м.Києва в режимі відеоконференції, передає Інтерфакс-Україна. «Я можу припускати, що кожен, хто стріляв, навіть знав кількість своїх пострілів і заздалегідь знав, де і з якого вікна він буде стріляти. Тому всі постріли пройшли за дуже невеликий проміжок часу, жоден постріл не повторився з вогневої позиції, з якої був зроблений раніше, що повністю звело нанівець можливість виявлення позиції, з якої ведеться вогонь і протидії цьому», - розповів він. Шуляк додав, що застосування вогнепальної зброї на Майдані було ретельно сплановано і організовано. Крім того, за його словами, він віддав команду спецпідрозділу «Омега» негайно встановлювати місця, звідки ведеться вогонь, для нібито припинення можливості застосування зброї. Однак те, що стрілянина на Майдані була ретельно спланована, за його словами, звело нанівець можливість протидії діям тих, хто стріляв.
Події У Києві правоохоронці вилучили у чоловіка зброю, боєприпаси та наркотики У Києві правоохоронці затримали жителя столиці, у якого був виявлений травматичний пістолет, перероблений в бойовий, а також патрони і наркотичні речовини. Про це інформує прес-служба поліції Києва. Співробітники Деснянського управління поліції під час відпрацювання столиці звернули увагу на підозрілого перехожого. В ході перевірки у 44-річного місцевого жителя поліцейські виявили травматичний пістолет з ознаками переробки під бойовий, а також інші заборонені предмети. У квартирі жителя столиці були знайдені гільзи, патрони, металеві кульки, які були схожі на саморобні патрони, а також марихуана і шприци з опієм ацетильованим. За словами затриманого, заборонені речі він зберігав для власного використання.Експерти підтвердили, що вилучена зброя виявилася бойовою.
За кордоном У Техасі підліток з Росії вбив своїх прийомних батьків У США усиновлений з Росії підліток підозрюється у вбивстві своїх прийомних батьків. Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на заяву посольства Росії в США. «Підліток з 2005 року перебуває на консульському обліку, є російським громадянином», - сказав агентству прес-секретар російської дипмісії Микола Лахонін. З'ясуванням обставин того, що сталося, зайнялося генеральне консульство РФ в Х'юстоні, «опрацьовуються всі версії подій». За інформацією Dallas News, в штаті Техас 17-річний Карл Едвард Брюер, усиновлений з Росії, убив своїх прийомних батька і матір. Трагедія сталася в місті Кроулі, де проживала сім'я. Тіло колишнього пілота American Airlines, 60-річного Троя Джина Брюер поліцейські виявили в спальні, а труп його 64-річної дружини Мері Шелдон - в сумці, що стояла в сусідній кімнаті.
Події оформление ленты  На Чернігівщині перекинувся автобус з дітьми, 4 постраждалих У Чернігівській області легковик зіткнувся з мікроавтобусом, в якому їхали діти. В результаті ДТП постраждали троє дітей, а також водій автобуса. Про це сказано в повідомленні прес-служби ГУ Нацполіціі в Чернігівській області. «У п'ятницю, 2 грудня, в Ніжинському районі водій автомбіля ЗАЗ, слідуючи по другорядній дорозі, не надав переваги в русі мікроавтобусу зі школярами 10-11 класів. Підлітки їхали в сусіднє село на змагання з баскетболу. В результаті аварії мікроавтобус з'їхав у кювет і перекинувся», - сказано в повідомленні. В результаті аварії троє дітей і водій мікроавтобуса отримали травми різного ступеня тяжкості, їх госпіталізовано до Ніжинської районної лікарні. За фактом аварії розпочато кримінальну справу за ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами).
Політика Адвокат потерпілих заявила, що слова Шуляка про стрільбу з готелю «Україна» неправдиві У справі екс-беркутівців немає жодного доказу, що майданівців 20 лютого 2014 року розстрілювали з готелю «Україна» та консерваторії, як про це казав на допиті колишній командувач внутрішніх військ МВС України Станіслав Шуляк. Про це журналістам заявила адвокат потерпілих Євгенія Закревська, передає кореспондент АСН. «Немає інформації про постріли, які когось зачепили чи вбили. Є інформація, що ніби-то когось бачили там. Це інформація від іноземних журналістів. Але підтвердження поранення з «України» на сьогодні немає. Зате зафіксовано факти ведення вогню невідомого для пана Шуляка підрозділу внутрішніх військ з жовтими пов’язками. Так само, як і ведення вогню з боку осіб, що діяли узгоджено з цими підрозділами»,- сказала вона.
Суспільство Бойовики 26 раз обстріляли українських військових на Донбасі в п'ятницю На Донбасі в зоні проведення військових дій з півночі і до 18.00 п'ятниці, 2 грудня, терористи 26 разів обстрілювали позиції українських військовослужбовців, інформує прес-центру штабу АТО в Facebook. «На Луганському напрямку з гранатометів і великокаліберних кулеметів бойовики обстріляли Новозванівку, Новоолександрівку і Малинове. Балку Кошарну і Новотошківське - з 120-мм мінометів. На Маріупольському напрямку під вогонь мінометів потрапило Широкино. По Новогригорівці і Мар'їнці стріляли з БМП, а зі стрілецької зброї стріляли по Новомихайлівці і Павлополю. По Богданівці стріляв снайпер. З мінометів на Донецькому напрямку були обстріляні Луганське, Авдіївка та Верхньоторецьке. З великокаліберних кулеметів, гранатометів і стрілецької зброї - Кірово і Луганське.
Політика Волонтери б'ють на сполох: хто відповість за саботаж Мінсоцполітики? Українські соціологи і політичні експерти за два останні роки відзначають той факт, що наше суспільство довіряє тільки волонтерському руху, яке стало знаковим феноменом після Революції Гідності і початку війни на Сході. Адже саме волонтери стали по суті ядром зрілого громадянського суспільства, - зазначає директор фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна. Так, всі соціологічні опитування, за її словами, починаючи з 2015 року, стабільно показують позитивний баланс довіри-недовіри (+ 49%) до волонтерів на тлі перманентного зниження рівня довіри до влади. Далі за рівнем довіри йде тільки церква (баланс довіри-недовіри + 44%). Сам президент Петро Порошенко не раз публічно визнав, що без допомоги волонтерів наша армія не змогла б так швидко піднятися з колін і протистояти російській агресії. По суті, волонтерський рух став найбільшим не урядовим проектом за всю історію Незалежності України. Адже суми, зібрані активістами на потреби військових, досягають сотень мільйонів гривень. Ризикуючи своїм життям, волонтери доставляли і продовжують постачати в зону АТО не тільки продукти харчування, але і обмундирування, ліки для організованих тут же польових госпіталів. Тепер волонтерський рух активно допомагає місцевим жителям і переселенцям з постраждалих регіонів. Однак останнім часом волонтери стикаються не тільки з проблемою збору коштів. Вже немає того завзяття, як було на початку війни, коли ми щомісяця практично перераховували як мінімум "десятину" від доходів волонтерам. "Раніше можна було спостерігати, проходячи повз візки в супермаркетах з написом "для АТО", що вони повні. Сьогодні - немає... Так, це пов'язано з тим, що і люди стали біднішими, але головне, те, що люди не знають, коли буде кінець цієї війни", - зазначила в інтерв'ю АСН директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Елла Лібанова. Але головна біда, як виявилося, не в наших з вами головах. А в бюрократичному свавіллі, корупції і просто відсутності порядку. Мінсоцполітики: "нам пластир не потрібен!" Один з найбільш відомих для обивателя - "Фонд допомоги країні" - заснував бізнесмен Юрій Бірюков. Ще в квітні 2015 року ЗМІ писали про нього як про маловідомого волонтера, котрий самостійно зібрав для армії два мільйони гривень. А вже до осені його ім'я асоціювалося з найпотужнішим волонтерським рухом "Крила Фенікса", який у буквальному сенсі зодягав, взував, годував і лікував армію, постачав на фронт сучасну дорогу техніку. У серпні минулого року президент Петро Порошенко призначив Бірюкова своїм радником. Він також став помічником міністра оборони, а при міністерстві була створена рада волонтерів. Пізніше багато хто з них були офіційно працевлаштовані в структурах відомства. З моменту заснування "Крилам Фенікса" вдалося зібрати на потреби армії понад 50 мільйонів гривень і здійснити неймовірні проекти - відремонтувати літак "Везунчик" і вертоліт "Вертунчик" (ще один літак - "Рятунчик" - у процесі ремонту), налагодити збір безпілотників, побудувати штаб Сакській бригаді, успішно втілити проект індивідуальних аптечок НАТОвського зразка. А під кінець 2015-го "Крила Фенікса" запустили ще один важливий проект, який передбачає забезпечення майже всіх блокпостів прально-сушильними кунгами (причепами на шасі), де бійці зможуть випрати речі, висушити їх і погладити. Що ж відбувається сьогодні? Як розповів АСН директор благодійного фонду "Крила Фенікса" Ярослав Макаренко, на даний момент в Міністерстві соціальної політики України - справжнє беззаконня. «Без будь-яких законних на те причин, вантажі, зібрані волонтерськими фондами для наших військових на сході, почали затримувати тижнями і вимагати донести якісь документи. У зв'язку з цим ми стали недоотримувати допомогу для армії", - розповів він. Він нагадав, що ще з 2014 року фонд постійно привозив з-за кордону те, чим держава не забезпечує армію. "Раніше вантажі завозилися без проблем, у цьому ж році два вантажі ми втратили - нам відмовив дарувальник у подальшому очікуванні оформлення Міністерством соцполітики, тому що вони затягують ... Відмовили, відкликали назад документи і відправили в іншому напрямку вантаж, не в Україну. Хтось інший отримав допомогу", - розповідає волонтер. Макаренко докладно і неодноразово описував свої в прямому сенсі поневіряння в Мінсоцполітики: "Наші вантажі почали затримувати тижнями, вимагати донести якісь документи та інше .... В зв'язку з цим ми стали недоотримувати допомогу для армії ... 27-го жовтня 2016 року я змушений був брати участь у засіданні, тому що черговий наш вантаж почали затягувати в оформленні. (На цей раз пластир зі Швейцарії. 98 700 упаковок. Вартість вантажу 2 716 142.00 грн)", - пише він на своїй сторінці в Facebook. Кожен раз, за ​​його словами, чиновники Мінсоцу просили донести якісь документи, до вже поданого пакету документів. Просили донести все те ж саме, але в оригіналі. Потім принести копії статутів одержувачів. Потім довідки-пояснювальні. "Навіщо вам цей пластир потрібен? ... 30 хвилин (на засіданні в Мінсоц) мене переконували в тому, що пластир нам не потрібен», - обурюється Макаренко. Від питань, які задавали на комісії, волонтер взагалі був у шоці і поіменно згадав усіх, завдяки кому в подальшому вантаж пластирів не визнали гуманітарним і запропонували його оформити через митницю за гроші (!). «Уявіть собі аргументи від членів комісії уривками. 1) Ковальчук Андрій Миколайович, Національна поліція, розвалившись у кріслі з руками хрестом на животі: - Я 5 років пластиром не користуюся і не планую, а навіщо він в армії?... Які соціальні проблеми у населення ви хочете закрити цим пластиром? Адже Мінсоц саме для цього і призначений!... Які рани ви будете закривати пластиром на 7 см?... Це не медичний пластир, а побутовий пластир! 2) Привалов Олександр Віталійович, начальник сектора з питань запобігання та виявлення корупції. Виходив, дзвонив, повертався і намагався знову увійти в курс бесіди: - А навіщо вам стільки багато? (Раніше не виникало такого питання при ввезенні десятків тисяч упаковок протизастудних та ін.) .... А звідки нам знати, раптом ви торгуєте гумдопомогою? (Це при тому, що ми щомісячно звітуємо перед ними! Вибачте, колеги, я шокований досі", - докладно написав волонтер на своїй сторінці в Facebook. Хоча ще в 2015 році цей же вантаж визнавався гуманітаркою, що підтверджують фото і документи, оприлюднені Макаренко. Волонтер не виключає, що в Мінсоц постало завдання або план просто "завалювати і чіплятися". «Можливо потрібно робити відкат? А я не зрозумів цього? Чи не підійшов після комісії?", - відкрито пише він на своїй сторінці. Розенко дав по руках, але чи буде результат? Після засідання Кабінету Міністрів України від 30 листопада ми поцікавилися у профільного віце-прем'єра Павла Розенка про те, чи знає він про свавілля в Мінсоц? "Дивіться, з цієї ситуації, яка абсолютно проста, я думаю, що до мене особисто претензій ні в кого не було, в тому числі і у клубу "Крила Фенікса", коли я був міністром соцполітики. Я знаю, що зараз виникли проблеми. Є відповідні мої доручення, так як до мене звертається багато волонтерських і громадських організацій. А також організацій переселенців щодо ускладнення цих процесів (оформлення вантажів)", - визнав він. Розенко також запевнив, що дав окреме і персональне доручення міністру соцполітики Андрію Реві: "Я послав йому відповідні документи. Його завдання, на мій погляд, зараз побачити: на якому етапі виникають проблеми з оформленням гуманітарної дороги. Наскільки я знаю, на минулому тижні була зустріч з представниками волонтерських організацій у міністерстві. Я про цю ситуацію знаю, я цю ситуацію контролюю, але остаточне рішення все одно має прийматися Міністерством соціальної політики". Але чи відреагує Мінсоц? Якщо, як розповів директор "Крил Фенікса", вони не те що не можуть оформити вантаж, а навіть не в силах зареєструвати заявку на прийом! Доходить до смішного (хоча тут плакати треба), коли листи Макаренка з проханням записати його на прийом до заступнику міністра Федорович просто (!) втрачали. З його слів, в Міністерстві постійна "текучка" кадрів. Не секрет, коли в структурі хаос, на цьому найпростіше "нагрівати руки". АСН продовжить висвітлювати цю проблему. Ми будемо стежити за ситуацією і реакцією міністра соцполітики Андрія Реви.
Суспільство Жебрівський пообіцяли, що вода в квартирах жителів Торецька з'явиться до кінця суботи Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації (ОВЦА) Павло Жебрівський заявив про закінчення ремонтних робіт на магістральному водопроводі, який веде до Торецька Донецької області, вода в квартирах міста з'явиться до кінця суботи, 3 листопада. «У п'ятницю, 2 грудня, близько 16-ї години ремонтна бригада закінчила відновлення магістрального водопроводу до Торецька. Вода пішла по трубопроводу. Близько 15:30 проросійські терористи несподівано відкрили стрілянину в районі проведення робіт. У терміновому порядку ми зв'язалися з російським представництвом Спільного координаційного центру з припинення вогню. В результаті цього стрілянина була припинена, і наші ремонтники завершили роботу», - пише Жебрівський в Facebook.
За кордоном Європол бачить загрозу в громадянах країн ЄС в рядах «Ісламської держави» Поліпшення взаємодії між розвідками країн Європи сильно знизило загрозу великих терактів. Про це повідомляє глава Європолу Роб Уейнрайт в інтерв'ю BBC. Але він попередив про високу ймовірність нападів окремих бойовиків-джихадистів. «Загроза, яку представляють ці бойовики, включає різноманітні компоненти, і ми повинні шляхом більш тісної співпраці та обміну інформацією визначати, хто може представляти серйозну загрозу», - сказав Вейнрайт. Європол сьогодні випустив доповідь, де йдеться про зростання ризику терористичних нападів з боку бойовиків угруповання «Ісламська держава». Експерти Європолу вважають, що в міру того як ІГІЛ зазнає поразки на Близькому Сході, громадяни країн Євросоюзу, що знаходяться в рядах угруповання постараються повернутися додому. Автори вважають, що кілька джихадистів, можливо, вже потрапили на територію Європи і можуть здійснити напади у вигляді вибухів замінованих автомобілів, викрадень і вимагань. Але Європол відзначає, що напади на великі об'єкти - наприклад, атомні електростанції, - малоймовірні.
Економіка У Києві ліквідували великий конвертаційний центр, через який «відмили» понад 200 млн грн У Києві співробітники податкової міліції Державної фіскальної служби викрили діяльність конвертаційного центру, загальний обіг якого перевищив 200 млн грн. Як повідомили в прес-службі УКРІНФОРМ, конвертцентр надавав бізнесу послуги з формування незаконного податкового кредиту по ПДВ і переведення безготівкових коштів у готівку. За даними служби, схема була побудована таким чином, що підприємства-замовники переказували безготівкові гроші на рахунки компаній, яких в складі конвертаційного центру було більше 30. Після цього кошти переводилися в готівку і поверталися замовникам. За свої послуги організатори брали 12-13% від суми, яку виводили в «тінь». «Для прикриття незаконної діяльності зловмисники використовували більше 30 транзитно-конвертаційних підприємств, зареєстрованих на переселенців із зони АТО», - розповіли фіскали. За результатами ряду обшуків правоохоронці вилучили 30 печаток фіктивних підприємств, бухгалтерські документи, комп'ютерну техніку. Крім того, на рахунках підприємств, що входять до складу центру, заарештовано 7,8 млн грн.

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-2,4796419143677-/ /-pc-/
Top