Харчування відіграє важливу роль у попередженні грипу, зокрема, необхідно більше вживати продуктів, в яких міститься корисний білок та менше солодощів в різноманітних видах. Про це під час прес-конференції на тему: «Смертоносний грип: як захиститися від вірусу?» заявила дієтолог Оксана Скиталінська, передає кореспондент ASN.
«Звичайно, харчування відіграє дуже важливу роль, але воно не є панацеєю (від грипу. - АСН), тому що щеплення підтримує весь цивілізований світ, і тому на це також потрібно звернути увагу, тому що багато людей переконані, що лише одним харчуванням вони можуть уберегти себе від грипу», - сказала вона.
Дієтолог розповіла, що для зменшення ризику захворіти варто не вживати їжу, яка знижує здатність організму протистояти інфекції, знижує резерв здоров’я.
«Це солодощі у всіх виглядах: солодкі напої, солодкі цукерки, тістечка, вироби з білого борошна, різноманітні булочки. Друге – це продукти, які погіршують детоксикаційну функцію печінки – смажена їжа, їжа багата на консерванти. Найкраще, якщо термічна обробка, буде варена. Тобто не смажене м’ясо та риба, а саме варені. Консерванти пригнічують розвиток кишкової мікрофлори, яка є захисним бар’єром проти попадання хвороботворних бактерій в організм», - сказала вона.
За її словами, бажано вживати якісний білок. Вона уточнила, що це не ковбаса, сосиски, паштети, а повноцінний білок, який іде на побудову імунних клітин – яйця, кисломолочний сир, риба, птиця, але не смажені, а відварені.
«По-друге, це продукти, які зміцнюють кишковий імунітет, це пробіотики, кисломолочні напої, кефір, ряжанка, але без різноманітних наповнювачів, без цукру. І пребіотики – клітковина, які допомагають росту корисної мікрофлори. Це квашена капуста, квашені помідори, огірки, мочені яблука. Також, варений буряк, насіння льону, кава з цикорію, продукти, багаті на вітамін С, мають бути здорові напої – вода з лимонним соком, зелений чай, кава в мірі», - сказала дієтолог.