З давніх-давен людство прагнуло поліпшити якість і тривалість життя. І один із найвагоміших факторів – харчування. На цю обставину звертали увагу давні філософи та медики, закликаючи переважно представників аристократії до помірності у їжі та вживанні вина. Можна сказати, вже тоді почало зароджуватись примітивне роздільне харчування.
З того часу минули століття, а людина все не залишає спроб винайти універсально правильну систему харчування, яка дозволила б підтримувати в тонусі роботу травної системи та стабільні показники ваги. Питання зайвої ваги стало особливо актуальним за останнє століття, коли цивілізоване людство отримало майже необмежений доступ до харчових ресурсів різної якості.
Принципи роздільного харчування були позначені двома фахівцями із США, Гербертом Шелтоном та Вільямом Говардом Хем. Вони створювали їх із прицілом на раціон людей, які бажають порівняно швидко і без шкоди здоров'ю скинути зайві кілограми, не виснажуючи себе незвичними обмеженнями.
Окреме харчування: у чому суть
Ідея полягала в тому, що для продуктів, що містять різні макронутрієнти, необхідне певне середовище, щоб вони перетравлювалися максимально легко та ефективно. Так, їжа, що містить переважно вуглеводи, вимагає лужного середовища, білкова - кислої, а жирна - жовчних кислот. У разі змішування їжі в шлунково-кишковому тракті виникають небажані гнильні процеси з отруйними продуктами розпаду.
Якщо ж говорити про офіційну медицину, то ця теорія не отримала жодного схвалення, ні критики. Хоча багато фахівців відзначають, що людський ШКТ розрахований на споживання саме комплексної їжі та необхідних ферментів у здоровому організмі достатньо для її перетравлення.
Чи варто намагатися харчуватися окремо?
Відповідь на це запитання найкраще дасть вам консультація з професійним дієтологом. Він підійде до ситуації індивідуально і винесе вердикт, чи підходить вам роздільне харчування чи ні. Ми ж познайомимо вас із кількома постулатами. Отже, вам потрібно:
1. Споживати білкову їжу окремо від вуглеводної, що особливо містить прості вуглеводи (цукри). Адже подібне поєднання може спричинити інтенсивне бродіння, яке провокує метеоризм та інші неприємні симптоми.
2. Молоко вживати тільки в чистому вигляді та окремо від решти їжі.
3. Фрукти (особливо кислі) з випічкою або іншою їжею, що містить муку, вживати забороняється.
4. У рамках перекушування, якщо ви все ж таки робите вибір на користь випічки, віддати перевагу тільки одному її різновиду.
5. Напої, незалежно від того, що в них міститься, слід пити або до їжі, або не раніше ніж через дві години після повноцінного їди.
6. Солодкі фрукти слід їсти як перекус (окремого прийому їжі), але не як десерт. Єдине припустиме виняток - це їх поєднання з насиченими крохмалем овочами (наприклад, картопля).
7. Ідеальний час перетравлення – від 2 до 3 годин.