Для тих, кому за 50
Саме ці роки наочно показують успішність (чи неуспішність) харчових звичок жінки – створили вони базу для здорового старіння або тільки погіршили його ознаки? У цей час починають проявлятися хвороби, пов'язані з похибками в харчуванні: цукровий діабет, атеросклероз судин, гіпертонія. Тоді найкращим рішенням стане дієта з низьким вмістом жирів, багата овочами і фруктами.
Також всім 50-річним жінкам варто знову замислитися про надходження в організм кальцію і збільшити в своєму раціоні частку молочних виробів і продуктів, що містять омега-3 жирні кислоти.
50 років – не привід відмовлятися від помірних фізичних навантажень, що спалюють зайву вагу, яка загрожує хворобами суглобів, задишкою. Активний спосіб життя і посильні види спорту в цей час особливо необхідні.
Харчування після 60
У цьому віці здатність засвоювати вітаміни і мікроелементи (а саме кальцій, залізо, фолієву кислоту, вітаміни B6 і В12) з їжею знижується. Отже, потреба в них збільшується. Літнім жінкам рекомендується не забувати включати в своє меню нежирне м'ясо, яйця, рибу, зернові страви, а також молочні продукти (кістки з часом починають втрачати кальцій). Так, дієтологи радять вживати не менше 200 г кисломолочних продуктів і 100 г молока на добу.
Крім того, з віком знижується здатність організму засвоювати вітамін D (елемент, необхідний для правильного засвоєння кальцію) через шкіру, тому рекомендується відшкодовувати його харчуванням, вживаючи яєчні жовтки, свинячу або яловичу печінку, сметану, лососеві консерви. Роль вітамінів в організмі 60-річної жінки велика: вони стимулюють переробку холестерину, не даючи йому накопичуватися в організмі.
Навіть невеликий дефіцит вітаміну C в цьому віці здатний привести до інфаркту, тому раціон 60-річної жінки повинен бути збагачений свіжими фруктами, ягодами і овочами, які, крім того, захищають мозок від передчасного старіння. Характерна особливість організму в цей період – схильність до закрепів, що можна запобігти, якщо вживати достатньо їжі, багатої на клітковину, а також ввести в раціон сухофрукти і натуральні компоти.