Часто ми недооцінюємо вплив їжі, яку споживаємо, на наше самопочуття. Однак наше життя і здоров'я сильно залежить від того, що саме ми їмо. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, більше 60% захворювань людини пов'язані з неправильним харчуванням!
Якщо Ви хочете добре виглядати, бути енергійними і щасливими людьми, немає іншого шляху, ніж почати харчуватися здоровою і корисною їжею! Адже правильне збалансоване харчування є невід'ємною частиною здорового способу життя. Особливо ця стаття актуальна для тих, хто буде виходити з великого посту.
Всього в харчуванні слід дотримуватися принципу, коли їжа повинна бути простою і свіжою, і намагатися максимально виключити з раціону технічно і термічно оброблену їжу.
Чого ж не варто їсти?
Щоб не ризикувати здоров'ям, фахівці радять відмовитися від продуктів, що містять велику кількість штучних харчових добавок, цукру, солі, жирів, а також тих, що приготовані з використанням технологій копчення або фритюру. Серед них:
Смажені продукти. Біляші, чебуреки, смажена картопля, шаурма, гамбургери і взагалі все, що смажиться, є дуже шкідливим. В першу чергу тому, що всі ці страви зазвичай обсмажують в олії, яка використовується багаторазово і не змінюється.
Маргарин - це синтетична речовина, отримана в результаті перетворення рідких рослинних олій, у тверді. В результаті цих хімічних перетворень у маргаринах утворюються так звані транс-жири, молекули, нехарактерні для природних жирів, які не здатні засвоюватися організмом. Накопичуючись в організмі, вони провокують онкологічні захворювання. Шкідливі продукти, до складу яких входить маргарин, це тістечка, торти з кремом, вироби з листкового тіста.
Надмірна любов до цих продуктів практично гарантує порушення обміну речовин. За результатами 14-річних спостережень англійських вчених, опублікованих у British Medical Journal за 1998, смертність від ішемічної хвороби серця і число інфарктів міокарда набагато вище серед любителів продуктів, що містять транс-ізомери жирних кислот, а рак молочної залози у жінок зустрічається на 40% частіше .
Чіпси. Продукт номер один, якщо хочеш собі нашкодити! У чіпсах містяться трансізомери жирних кислот, частка яких може досягати 30-50%. Вони порушують імунітет людини, збільшують ризик розвитку діабету і онкологічних захворювань. Також у чіпсах міститься акриламід - канцероген, який в основному вражає печінку, нирки і нервову систему. Саме через збитки, чіпси можуть завдати нервовій системі (особливо на стадії розвитку), в розвинених країнах їх не рекомендують їсти дітям і вагітним жінкам.
Хімічні напої. Газована солодка вода не тільки шкідлива, вона не здатна вгамувати спрагу.
Майонез також містить транс-жири. До шкідливих продуктів належать кетчуп, різні соуси і заправки, які містять барвники, консерванти і підсилювачі і замінники смаку.
Ковбаси, пельмені містять більше сої, ароматизаторів та барвників, ніж м'яса.
Копчені м'ясо, риба і сир теж потрапили в рейтинг шкідливих продуктів через високий вміст канцерогенів. Зараз вони особливо шкідливі, оскільки в промислових масштабах рідко хто користується класичними методами, і все частіше для копчення застосовуються хімічні речовини, ніж дим від згорання дерева.