counter
Стрічка новин
Вибрати все
5 Травня
4 Травня
3 Травня
Всі новини...

Страсна п'ятниця. Що робити в цей день. Прикмети і заборони


Переглядів: 1218


Страсна п'ятниця. Що робити в цей день. Прикмети і заборони

Перед Великоднем триває Страсний тиждень. А ось п'ятниця, суворий день цього тижня, який має безліч обмежень, заборон та застережень. Адже саме цього дня розіп'яли Ісуса Христа. У 2024 році Страсна п'ятниця припадає на 4 травня. І якщо ви дотримувалися посту та всіх християнських традицій перед Великоднем, потрібно бути особливо обережним цього дня.

Головна відмінність цього дня в тому, що єдиний раз в рік не відбувається богослужіння, а справляється тільки Вечірня з головним обрядом - винесенням плащаниці. Плащаниця є символом полотна в яке був загорнутий Ісус Христос, коли його зняли з хреста і в яке він був загорнутий під час свого воскресіння. За віруваннями християн, на полотні залишився відбиток внаслідок божественного випромінювання, походження якого вчені так і не змогли дослідити.

У Західній частині України дзвони в цей день не дзвонять. Божу службу повідомляють за допомогою стуку в дерев'яну дошку.

На утрені посеред храму читаються «12 Євангелій Святих Страстей Христових», обраних з усіх чотирьох Євангелістів, що оповідають про страждання Спасителя, починаючи з останньої бесіди Його з учнями на Таємній Вечері і закінчуючи похованням Його в саду Йосифа Аримафейского і приставленням військової варти до Його гробу.

Під час читання Євангелія віруючі стоять із запаленими свічками, показуючи цим з одного боку те, що слава і велич не залишили Господа і під час Його страждань, а з іншого боку - гарячу любов до свого Спасителя. Вечірня відбувається о третій годині дня, в годину смерті Ісуса Христа на Хресті, в спогад зняття з Хреста тіла Христового і поховання Його.

Піст в цей день особливо суворий. Віруючі не їдять нічого з вечірньої служби з винесенням плащаниці. А вечеря повинна бути якомога скромніша, без масла, цукру та інших наїдків. Проста каша на воді або сирі овочі з городу.

А деякі люди і зовсім обмежувалися водою, адже вірили, що це захистить їх від проблем в наступному році. Також існує давнє повір'я, що той, хто утримається протягом цього дня навіть від води, має шанс дізнатися час своєї смерті.

Що не можна робити в Страсну п'ятницю

Не можна шити, а також робити будь-які процедури щодо поліпшення або зміни зовнішності - макіяж, зачіски, фарбування волосся тощо. Не можна співати. У деяких регіонах в ніч пекли паски, але якщо вони не зійшли - це вважалося дуже поганим знаком.

Під забороною знаходиться вся робота по дому, навіть легке прибирання або приведення одягу в порядок. Все це повинно завершитися ще в Чистий четвер. Також однією з найсуворіших заборон вважалося прання і розвішування одягу і білизни.

До заборонам відноситься не тільки спів, але й танці та будь-які інші розваги. Вважалося, що коли Страсна п'ятниця припала на твій день народження, то краще перенести святкування, щоб не накликати на себе біди. Це ж стосувалося і всіх людських насолод і спокус, тому радили утриматися і від інтимного життя.

Багато існує заборон, пов'язаних із землею. Не можна кидати щось на землю, вкопувати в неї щось, проколювати землю, а особливо тяжким гріхом в цей день вважалося на землю плювати. У такому випадку людина може накликати на себе мало не смертельне лихо. Адже раніше люди вірили, що від того, хто плюне в цей день на землю - все святі відвернуться на весь рік але не будуть його захищати.

З природних прикмет

Якщо небо з четверга на п'ятницю ясне і зоряне, то буде хороший урожай зернових культур, а якщо весь день хмарно і дощитиме, то буде багато бур'янів.

Як же провести день Страсної п'ятниці?

Віруючим радять присвятити цей день духовній стороні життя, молитися і згадувати про життя Ісуса Христа, в цей день розп'ятого. Прислухатися до свого внутрішнього голосу і подумати про те, чи по совісті ви чинили в минулому році і як це можна поліпшити в майбутньому.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 5 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 5 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваша енергія та пристрасть будуть на піку Можл....
Любовний гороскоп на 5 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 5 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати внутрішню потребу виявити свою незалежність і с....
Прикмети та забобони про кішок
Прикмети та забобони про кішок
Кішки завжди вважалися хранителями домашнього вогнища Кажуть, там, де є кішка, є добро та кохання
Сон у ніч з 3 на 4 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 3 на 4 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
4 травня о 3:41 розпочнеться 26-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Анжели Перл на 4 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 4 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Астролог Анжела Перл попередила, що 4 травня буде найбільш вдалим періодом, у багатьох сферах життя очікуються....
більше матеріалів
/-0,32214307785034-/ /-pc-/
Top