counter
Архів Повернутись назад 29 Грудня 2016
29 Грудня
За кордоном Китай посилить нагляд за користувачами в Інтернеті Китай серйозно налаштований ще більше посилити контроль за користувачами Інтернету. Ця інформація міститься в стратегічній програмі, опублікованій адміністрацією кібернетичної безпеки Китаю. «Головний державний орган, що займається кібернетичної безпекою Китаю, підтвердив рішучість посилити нагляд в мережі Інтернет, закликавши до детального вивчення місцевих і іноземних технологій, застосовуваних у критично важливих для національних інтересів галузях економіки», - сказано в програмі. У документі наголошується, що підприємствам держави потрібно проводити «безпечний огляд» технологій, щоб інші постачальники не застосовували методи нечесної конкуренції. У Китаї переживають, що за допомогою Інтернету певні підприємства можуть завдати шкоди інтересам користувачів. «У стратегічній програмі знову висловлюється заклик до інших країн поважати «кібернетичний суверенітет» КНР. Цей концепт дозволяє країнам самостійно регулювати інтернет-послуги в межах їхніх кордонів», - сказано в програмі.
Суспільство В Україні правоохоронці переходять на посилений режим несення служби у святковий період У новорічні свята в усіх українських містах з 30 грудня підрозділи поліції, Нацгвардії, Держслужби з НС і Держприкордонслужби переходять на посилений режим несення служби для забезпечення громадської безпеки. За інформацією департаменту комунікації МВС України, про заходи щодо забезпечення безпеки громадян говорилося в ході селекторної наради під головуванням заступника міністра внутрішніх справ Сергія Ярового. Голова ДСНС Микола Чечоткін повідомив присутнім, що в період посиленого несення служби в цілодобовому наряді чергуватимуть 7 тис. рятувальників та понад 2 тис. одиниць техніки. «У разі ускладнення ситуації їх число буде збільшено вдвічі», - заявив він. У Києві та Київській області було передбачено чергування 800 рятувальників і 200 одиниць техніки.
За кордоном Трамп висловився про санкції проти РФ через кібератаки Обраний президент Америки Дональд Трамп прокоментував скандал з російськими кібератаками і рішення ввести проти Росії нові санкції. Він заявив, що США могли б покласти край протистоянню. «Вважаю, нам треба жити далі», - сказав Трамп. Про це він заявив в ході прес-конференції в штаті Флорида, яку транслювали американські телеканали, передає Reuters. Дональда Трампа попросили прокоментувати заяви сенатора Ліндсі Грема, що він та інші законодавці роблять зусилля для введення Вашингтоном нових санкцій проти Кремля. «Я не знаю, чим він займається, я не говорив з сенатором Гремом», - сказав Трамп. Коментуючи твердження причетності Росії до кібератак проти політичних інститутів в Америці, Трамп сказав, що «комп'ютери ускладнили наше життя. Вважаю, в епоху комп'ютерів ніхто не знає точно, що відбувається».
Суспільство «1+1» намагаються позбавити ліцензії - телеканал Адміністрація Президента України хоче вплинути на Нацраду країни з питань телебачення і радіомовлення для скасування рішення про продовження ліцензії на мовлення для телеканалу «1+1». Про це сказано у зверненні керівництва і співробітників телеканалу на ім'я Президента, спікера парламенту та прем'єра України, опублікованому на сайті телеканалу «1+1». «Протягом останніх двох тижнів із надійних джерел до нас надходила інформація, що саме Адміністрація Президента України намагається вплинути на прийняття рішень Національною радою і передати контроль над телеканалом в інші руки», - йдеться у зверненні. У тексті сказано, що Нацрада з питань телерадіомовлення 15 грудня одноголосно проголосувала за переоформлення та продовження ліцензії для телеканалу, але до сих пір ліцензія не була продовжена. «З боку Національної ради до телеканалу « 1+1» не було ніяких зауважень чи претензій. Тому ми не розуміємо, чому в день припинення дії аналогової ліцензії (29 грудня) і після того, як ми зробили оплату ліцензійного збору, ми перебуваємо не тільки в ситуації невизначеності, а й перед загрозою відключення мовлення, або призначення нового дивного керівництва телеканалу, що є нонсенсом для приватної компанії», - сказано у зверненні.
Політика МОЗ оголосило громадське обговорення щодо Нацпереліку лікарських засобів МОЗ оголосило громадське обговорення щодо Національного переліку лікарських засобів.  Про це на прес-конференції заявила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, передає кореспондент АСН.  «Національний перелік основних лікарських засобів буде визначати життєво необхідні ліки, які будуть закуповуватися за державні кошти. Ми не обмежуємо перелік лікарських засобів, а хочемо забезпечити такий перелік лікарських засобів, які необхідні для лікування за державні кошти... Наразі триває робота над цим переліком, впродовж наступних двох років буде забезпечено перехідний період... І зараз ми оголошуємо громадське обговорення щодо формування цього національного переліку лікарських засобів, який буде тривати 30 днів... Важливо, що це мають бути такі ліки, закупівлю яких зможе на 100% держава, і вони будуть гарантуватися як на госпітальному рівні, так і для програми реімбурсації»,  - сказала вона.  У свою чергу, Роман Ілик, заступник міністра охорони здоров’я України, наголосив, що національний перелік лікарських засобів буде постійно доповнюватися відповідно до потреб. Оскільки зараз із 1000 лікарських засобів є дуже багато ліків, які на державному рівні можуть визначатися як «марнотратство». Тому треба буде визначити такий перелік, в основі якого будуть назви діючих речовин, а не лікарських засобів. Це однозначно усуне зловживання на державних закупівлях.  «Ми повинні ефективно використовувати державний бюджет для закупівлі ефективних ліків, а також для того, щоб ліки були доступні для українців вже з 2017 року», - сказав  він.
За кордоном Київ закликав країни - члени ООН посилити тиск на Росію МЗС України звернувся з закликом до держав - членів ООН вжити подальших заходів щодо посилення тиску на Росію через порушення цією державою ключових положень низки декларацій і конвенцій у сфері забезпечення прав людини, зокрема продовження незаконних затримань, репресій і тортур щодо українців. Про це передає Інтерфакс-Україна. «Ми закликаємо країни - члени ООН вжити подальших консолідовані кроки для посилення тиску на РФ через злісного порушення нею ключових положень Загальної декларації прав людини, Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Конвенції про захист прав людини і основних свобод, Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, інших основних міжнародно-правових документів та нехтування вимог резолюції Генасамблеї ООН A/C.3/71/L.26 «Стан з правами людини в АР Крим та м.Севастополь (Україна)», - сказано в заяві українського МЗС. У зовнішньополітичному відомстві України додали, що Російська Федерація продовжує практику застосування тортур, репресій і незаконних затримань щодо українців. У документі сказано, що РФ продовжує ігнорувати взяті на себе в рамках Мінських угод зобов'язання з обміну заручників за принципом «всіх на всіх».
Політика 2016 рік став «рутинним» у відносинах з ЄС та НАТО - політолог 2016 рік став «рутинним» у відносинах з ЄС та НАТО. Про це на прес-конференції 29 грудня заявив керівник ГО «Європейський Рух України» Вадим Трюхан, передає кореспондент АСН.  «2016 рік був роком рутини у відносинах з ЄС та НАТО, оскільки якихось проривів ми не побачили... Величезним прорахунком української дипломатії, на мій погляд, було те, що за два роки після Євромайдану на Варшавському самміті ми так і не змогли підготувати, поставити та прийняти питання про затвердження плану для членства в НАТО... Але на цьому самміті було все ж таки поставлено питання про безпрецедентну співпрацю України з альянсом, починаючи з створення трастів, закінчуючи забезпеченням лікування наших бійців з допомогою альянсу», - сказав він.  Щодо європейської інтеграції, то вже «оскомину набило питання безвізового режиму. Робилося багато заяв та прогнозів щодо різних дат надання нам безвізу. Наразі ситуація є невизначеною... Але важливо не стільки те, коли Україна отримає безвіз, скільки те, що проводилися реформи, необхідні для цього. Тому це, безперечно, це позитив».  Щодо протидії агресії Росії, то було два важливих ключових рішення для України. Це в першу чергу - Резолюції Генасамблеї  ООН щодо агресії РФ та резолюція ПАРЕ щодо агресії окупантів:  «Це важливі рішення, оскільки саме на них будуть посилатися під час усіх судових розглядів», - прогнозує він. 
Політика У Раді презентують новий Закон «Про основи зовнішньої політики» В лютому 2017 в Раді презентують новий Закон «Про засади зовнішньої політики». Про це на прес-конференції 29 грудня заявила народний депутат України (позафракційна), голова комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, передає кореспондент АСН.  «Вперше за 13 років у українському парламенті відбулися слухання щодо зовнішніх відносин, відповідно ті рекомендації, які ми отримали від екс-міністрів закордонних справ, дипломатів та експертів, ляжуть в основу документу, якого не було в України з 93 року. Це «Основні засади зовнішньої політики України», цей документ оновлювався лише у 2010 році, але це був такий «косметичний ремонт» часів Януковича. Тому я дуже сподіваюся, що наш комітет у закордонних справах вже у лютому 2017 року зможе представити цей документ», - заявила вона. Гопко підкреслила, що законопроект готується разом із МЗС та Адміністрацією президента, тому це буде результат «командної роботи».  Протидія воєнній агресії Росії, на її думку, залишиться основним пріоритетом на 2017 рік для України.  «Ми маємо бути більш активними, щоб мова йшла не лише про продовження санкцій по відношенню до Росії, а й про їх посилення... Ми працюємо наразі, щоб у звіті ОБСЄ, який готується щодо виборів у Державну Думу РФ, зокрема незаконних виборів в Криму, щоб там чітко було відображено невизнання цих виборів», - повідомила вона.  Нардеп нагадала, що завданням на 2016 рік було повернення контролю над окупованому територіями: «На жаль, ми не побачили зрушення Мінського та нормандського форматів... Ситуація на Сході залишиться однією з важливих на 2017 рік». 
Політика Гройсман закликав владу зробити пріоритетним відновлення та будівництво дитсадків Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман закликав владу на місцях зробити пріоритет на відновленні та будівництві нових дитячих садків, оскільки десятки тисяч дітей по всій країні стоять в чергах. Як передає кореспондент АСН, про це він заявив під час відкриття дошкільного навчального закладу №791 Дарницького району  м. Києва. «Дуже важливо не відкладати на потім те, що маємо зробити зараз. Десятки тисяч дітей по всій країні стоять в чергах до дитячих садочків. Дитячі садочки переповнені, на превеликий жаль. І завдання сьогодні місцевої влади - зробити пріоритет саме на відновленні, будівництві нових дитячих садків... Мені би хотілося, щоб цей пріоритет був незмінним для всіх керівників, яких ми обираємо на місцях»,- сказав він. За його словами, в Україні має ставати більше дитсадків. «І сьогодні такі можливості у нас є», - підкреслив прем'єр-міністр. 
Суспільство ГПУ оголосила про підозру екс-меру Луганська і екс-голові Луганської облради В рамках розслідування кримінальної справи щодо колишнього голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова були складені повідомлення про підозру депутату України VII скликання Сергію Горохову, колишньому голові Луганської облради Валерію Голенку, його першому заступнику Євгену Харіну, колишньому меру Луганська Сергію Кравченку, його першому заступнику Манолісу Пілавову. Про це інформує прес-служба ГПУ. Дані особи підозрюються в: 1) пособництві в захопленні будівлі, що забезпечує діяльність органів державної влади, Управління СБУ в Луганській області для незаконного користування нею і перешкоджання нормальній діяльності установи; 2) вчиненні умисних дій для зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією держави, вчинених за попередньою змовою групою осіб, що призвело до тяжких наслідків; 3) організаційному та іншому сприянні створенню та діяльності терористичного угрупування «ЛНР»; 4) держзраді ˗ діянні, навмисне скоєному українцем на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності країни, а саме: надання іноземній організації та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти держави. Розшук даних осіб, а також народного депутата Луганської облради Арсена Клінчаєва здійснюється працівниками СБУ.
Суспільство СБУ повідомила полковнику ЗСУ Без'язикову про підозру в державній зраді Слідчі Служби безпеки України повідомили колишньому начальнику розвідки - полковнику Збройних Сил України Івану Без'язикову про підозру у вчиненні державної зради, повідомили в прес-центрі СБУ. «Служба має незаперечні докази (показання свідків і оперативно-технічні матеріали) того, що зрадник співпрацював з розвідувальними структурами бойовиків, підконтрольних російським спецслужбам, і навіть займав там одну з керівних посад», - заявив заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков. Раніше повідомлялося, що СБУ оприлюднила телефонні розмови, що підтверджують зв'язок Івана Без'язикова з бойовиками «ДНР». Нагадаємо, в липні 2016 року з полону бойовиків був звільнений полковник ЗСУ Іван Без'язиков, якого утримували з серпня 2014 року. У грудні 2016 року Шевченківський райсуд Києва заарештував полковника ЗСУ Івана Без'язикова до лютого 2017 року.
Політика Україна опинилася в хиткій зовнішній ситуації через авантюру Путіна в Сирії Через авантюру Путіна в Сирії Україна опинилася в хиткій зовнішній ситуації. Про це на прес-конференції 29 грудня заявив науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, Голова Правління Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко, передає кореспондент АСН.  «Зовнішня політика України 2016 року не стала ні перемогою, а ні провалом. Тобто, є робота, яка мала виконуватися. Можливо, не так якісно, як нам хотілося... Навряд чи можна було очікувати на щось принципово інше, ніж є наразі... Головне, що нам вдалося зберегти єдність Заходу щодо продовження санкцій по відношенню до Росії», - заявив він.  Він нагадав, що напередодні 2016 року був загальний прогноз, що такі санкції будуть послаблені або навіть частково скасовані:  «Цей прогноз не справдився. Але питання: чи є це заслугою української дипломатії, чи авантюри Путіна в Сирії, - питання відкрите», - додав він.  Зараз Україна, за його словами, через конфлікт у Сирії, насправді перебуває у такий ситуації, яка не залежить від нас.  «І ця ситуація не є комфортною. Там де ти не можеш безпосередньо впливати, ґрунт завжди хиткий, а прогноз залежить від суми обставин змінних, значно далеких від нас. Тому нам доведеться, плануючи 2017 рік, бачити «віяло» та спектр подій. Ми не можемо дозволити собі лише один план, бо ситуація може рухатися не так, як вигідно нам... Виклики більш менш вже зрозумілі, тому ми маємо виробити декілька планів реагування», - сказав Олександр Сушко.
За кордоном Літак Ту-154 перед падінням встиг піднятися на висоту 250 метрів Літак Ту-154 Міноборони РФ, що розбився 25 грудня біля берегів Сочі, встиг набрати висоту лише в 250 метрів, весь політ тривав близько 70 секунд. Про це повідомив начальник служби безпеки польотів авіації збройних сил РФ Сергій Байнетов, передає Інтерфакс. «На цьому ешелоні швидкість в межах 360-370 кілометрів на годину», - сказав представник Міноборони РФ. Байнетов повідомив, що одна з фраз, яку виголосив командир літака, говорить про початок розвитку особливої ​​ситуації на борту. «Більше поки вона нам нічого не говорить», - сказав Байметов, додавши, що радіообмін був лаконічним і особлива ситуація розвивалася протягом 10 секунд. У той же час після попередніх розшифровок бортового самописця встановлено, що вибуху на борту Ту-154 не було, проте версія теракту поки не знімається. «Ми зробили висновок про те, що теракту, в усякому разі вибуху, на борту не було», - сказав Байнетов. Представник Міноборони РФ додав, що число версій причин катастрофи літака скоротилося з 15 вдвічі. Остаточні висновки про причини катастрофи, за його словами, будуть зроблені не раніше ніж через місяць. Нагадаємо, вранці 25 грудня біля узбережжя Сочі зазнав катастрофи літак Ту-154 Міноборони Росії, який летів до Сирії. На борту військового літака перебувало 92 людини - військовослужбовці ЗС РФ, ансамбль імені Александрова і знімальні групи телеканалів Перший канал, "Звезда" і НТВ.
За кордоном На кордоні Азербайджану і Вірменії йде бій, є загиблі У четвер, 29 грудня, вранці на ділянці кордону між Азербайджаном і Вірменією почався бій між збройними силами двох держав. Про це з посиланням на вірменське військове відомство повідомляє NEWS.am. В результаті бойових дій загинули троє військовослужбовців Вірменії - двоє солдатів строкової служби і офіцер. У Міноборони держави заявили, що їхні позиції атакувала ДРГ збройних сил Азербайджану, яка намагалася прорватися через кордон на південний схід від с. Чинари. Після цього військові Вірменії відкрили вогонь з гранатометів і снайперських гвинтівок. З боку Азербайджану є як мінімум один убитий, але точна кількість втрат не уточнюється. У Баку повідомили, що армія Вірменії протягом доби порушила режим припинення вогню в різних напрямах фронту 39 разів.
Економіка Нацбанк заперечує, що девальвація гривні пов'язана з націоналізацією «ПриватБанку» Девальваційний тиск на курс гривні, що спостерігається на поточному тижні, не пов'язане з націоналізацією найбільшого банку в Україні «ПриватБанку», повідомив заступник голови Національного банку України Олег Чурій. «Наголошуємо, що девальваційний тиск на курс гривні цього тижня не пов'язаний з переходом ПАТ КБ «ПриватБанк» у державну власність. Твердження, що відтік депозитів з банку провокує посилений попит на валютному ринку, не відповідає дійсності», - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в Facebook. На переконання представника НБУ, надлишковий попит на валюту на міжбанку сформувався під тиском таких чинників, як відсутність необхідності продавати валютну виручку у компаній-експортерів і наявність необхідності компаній робити платежі за кредитами в іноземній валюті в кінці року. «Загалом фундаментальних передумов для коливань курсу гривні поки немає - ринкові фактори поки є сприятливими для валютного ринку. Продовжує надходити виручка від експорту зернових, а також зберігається сприятлива для українських експортерів кон'юнктура на світовому ринку чорних металів і залізної руди», - запевнив Чурій. У повідомленні наголошується, що НБУ зберігає присутність на міжбанку і оголосив про проведення аукціону з продажу до 100 млн доларів, щоб запобігти надмірному коливанню курсу гривні.
Політика Розенко доручив не допустити переведення на неповний робочий день після підвищення мінімалки Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко наголосив, що при підвищенні мінімальної заробітної плати до 3,2 тис. грн неможна допустити вирівнювання зарплат некваліфікованих і високопрофесійних працівників та переведення працівників на неповний робочий день. Про це він заявив під час селекторної наради з головами обласних державних адміністрацій щодо підвищення рівня мінімальної зарплати з 1 січня. «Ми з вами, особливо в перші місяці нашої з вами роботи щодо мінімальної зарплати, в жодному разі не повинні допустити ні вирівнювання зарплат некваліфікованих і високопрофесійних працівників, не допустити так званої «зрівнялівки», - сказав Розенко, додавши, що для цього необхідно буде забезпечити підвищення зарплат, у тому числі за рахунок доплат з місцевих бюджетів. Крім того, Розенко підкреслив, що місцева влада має забезпечити контроль, щоб не було переводу працівників на неповний робочий день.
Події У Полтаві п'яний лихач перевернув пасажирську маршрутку У Полтаві напередодні, 28 грудня, ввечері біля зупинки «Порцеляновий завод» перекинувся пасажирський автобус, після того як у нього врізався легковий автомобіль. Про це інформує прес-служба обласного управління Нацполіції. У салоні автобуса перебувало більше десяти пасажирів. «Водій мікроавтобуса, 1956 року народження, і один із його пасажирів, 1988 року народження, отримали переломи різного ступеня. Лікарі «швидкої допомоги» доставили в лікарню постраждалих», - сказали в поліції. Після обстеження водія легковика виявилося, що він керував автомобілем у стані алкогольного сп'яніння. Вирішується питання про відкриття кримінальної справи за статтею 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами).
Події Бойовики «ЛНР» відмовляються виходити на передові позиції - ГУР Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що в лавах російсько-окупаційних військ на Донбасі зростає напруженість між бойовиками, які виконують завдання на передових позиціях, і командним складом. Зокрема, за даними розвідки, бойовики обурюються через звільнення «заднім числом» загиблих у бою військовослужбовців. При цьому особовий склад противника класифікується як такий, що отримав каліцтва в побутових умовах, заявили в ГУР. За даними української розвідки, за рахунок цього командування противника уникає виплат грошових компенсацій і формує «фонд економії» для власного збагачення. «26 грудня ц.р. особовий склад одного з підрозділів 7 окремої мотострілкової бригади (БРЯНКА) 2 АК (ЛУГАНСЬК) ЗС РФ відмовився від виконання завдань на передових позиціях. З метою примусу до несення служби заступником командира батальйону була застосована фізична сила щодо військовослужбовців цього підрозділу», - йдеться в повідомленні розвідки, оприлюдненому в Facebook.
Політика Гройсман назвав позбавлення «1+1» ліцензії на мовлення «непорозумінням» Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що твердження про загрозу позбавлення телеканалу «1+ » ліцензії на мовлення є безпідставними, передає Інтерфакс-Україна. «Наскільки мене поінформували, загроз невидачі ліцензії немає. Якщо таких загроз немає, будемо вважати, що виникло непорозуміння», - сказав він. Раніше керівництво телеканалу «1+1» оприлюднило відкритий лист, у якому звинуватило Адміністрацію Президента України у спробі вплинути на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення для скасування рішення про продовження ліцензії на мовлення для телеканалу «1+1». Водночас перший заступник голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк повідомила, що підстав для припинення мовлення каналу «1+1» немає.
Суспільство Генерал розповів нову версію причин боїв на Світлодарській дузі Військові дії на Світлодарській дузі могли бути ініціативою деяких командирів бригадного або батальйонного рівня, яким просто «набридло сидіти в окопах» під обстрілами противника. Про це повідомив генерал-лейтенант запасу Дмитро Уманець, інформує Обозреватель. «Я не виключаю, що ця військова операція могла не готуватися. Просто нашим набридло постійно сидіти в окопах, набридла стрілянина і стрілянина», - заявив він. У цьому контексті генерал звернув увагу, що на цій важливій ділянці є «особлива висота, звідки бойовики все спостерігали, бачили і могли весь час стріляти по військових ЗСУ, по блокпостах». «Крім того, там дві ТЕЦ, які мають стратегічне значення для регіону», - сказав він. На підтвердження своєї версії він зауважив: якби військова операція готувалася, мав був бути якийсь резерв, щоб не залишати людей на полі бою без підкріплення. За оцінками генерала, рішення могло бути прийнято на «рівні бригадної, батальйонної ланки».
Економіка Ткаченко заперечує, що канал «1+1» є активом «ПриватБанку» Генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко спростував, що ситуація з продовженням ліцензії каналу «1+1» пов'язана з націоналізацією «ПриватБанку», повідомили в прес-службі «1+1 медіа». «Для нас стало несподіванкою дізнатися, що голова Нацради пов'язує ситуацію продовження ліцензії каналу «1+ 1» з націоналізацією «ПриватБанку». У нашій країні існує механізм націоналізації банку, але, слава Богу, немає механізмів націоналізації телеканалів. Коментар пана Артеменка підтверджує, що у держави є інтерес до активів каналу «1+1», - заявив він. За словами Ткаченка, телеканал «1+1» не є активом «ПриватБанку», і у нього немає ні кредитів, ні боргових зобов'язань перед націоналізованим банком. При цьому він висловив побоювання, що Нацрада може скасувати прийняте раніше рішення про пролонгацію ліцензії. «У приватних розмовах я неодноразово отримував інформацію, що з боку АП здійснюється тиск на Нацраду. Пов'язую це з тим, що перед виборами АП не вигідно мати непідконтрольний медіа-ресурс», - заявив він. Рані керівництво телеканалу «1 + 1» оприлюднило відкритий лист, в якому звинуватив Адміністрацію Президента України в спробі вплинути на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення для скасування рішення про продовження ліцензії на мовлення для телеканалу «1 + 1». У той же час перший заступник голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк повідомила, що підстав для припинення мовлення каналу «1 + 1» немає.
Економіка Експерт: У 2017 році тарифи знову виростуть на 25-30% Тарифи в 2017 році знову виростуть на 25-30%. Про це на прес-конференції 29 грудня заявив експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський, передає кореспондент АСН. «2016 рік у соціальному аспекті був складним для простих українців. Об'єктивно, це був рік ганебної політики реального заморожування соціальних стандартів, що веде до ще більшого збідніння громадян. Згадаймо, як уряд Гройсмана цинічно підвищив ціни на газ для всіх споживачів до 6689 грн за тис. куб м... Це призвело до того, що в два-три рази подорожчали світло, вода і всі комунальні послуги. У 2017 році очікується подальше зростання тарифів на 25-30%», - заявив він. Павловський вважає, що кількість українців, які змушені отримувати субсидію для оплати житлово-комунальних послуг, виросте до 9 млн в 2017 році. «По суті, 60% українських сімей збідніють настільки, що змушені будуть просити «милостиню» у держави у вигляді субсидій... У країнах ЄС таких не більше ніж 10%, це безробітні, інваліди та самі незабезпечені інваліди. У нас же майже половина з тих, хто отримує субсидії, це працюючі люди. Тому це ганьба влади», - зазначив експерт.
Політика У Порошенка назвали країну, яка гальмує безвіз для України Заступник голови АП України Костянтин Єлісєєв вважає, що затримка надання Україні безвізу з ЄС відбулася через позицію Франції. Про це він повідомив в інтерв'ю Обозревателю. Відповідаючи на запитання про причини затримки в ухваленні рішення про надання безвізового режиму для України, Єлісєєв заявив, що «вона сталася через позицію деяких країн-членів, яким було важко перейти психологічну межу в частині візової лібералізації з однією з найбільших країн Європи». Після уточнюючого запитання, про яку країну або країни йдеться, заступник голови АП зазначив, що він говорив би тільки про Францію. «Я говорив би тільки про Францію. Незважаючи на те, що французька сторона сприймає цей факт чутливо, його потрібно визнати. Я сподіваюся, що Франція не буде затягувати технічні процедури до моменту проведення виборів президента у квітні 2017 року», - сказав Єлісєєв.
Економіка Голова ДФС відреагував на черги з закриття ФОП-«нулівок» Голова Державної фіскальної служби України Роман Насыров заявив, що відомство аналізує ситуацію з чергами на закриття фізичних осіб-підприємців, передає Інтерфакс-Україна. «Ми зараз аналізуємо, чи не наплив це двох днів, і реально залишаться люди, які не встигнуть щось закрити», - сказав Насыров. Він пообіцяв, що отримана за результатами аналізу інформація буде подана до Міністерства фінансів і Кабінету міністрів України, які зможуть на неї відреагувати. Нагадаємо, що 27 грудня Президент України Петро Порошенко підписав закон, яким передбачається обов'язкова сплата єдиного соціального внеску фізичними особами-підприємцями, які не мають доходу (так звані «нулівки»). Таким чином з 1 січня малі підприємці, які тимчасово не мають доходу від свого бізнесу, також будуть вносити в держскарбницю по 704 гривні на місяць.
Події В Одеській області затримали місцевого депутата, який замовив вбивство сільського голови В Одеській області затримали депутата сільської ради, який через земельний конфлікт замовив вбивство сільського голови, повідомили телеканалу 112 Україна в прес-службі Національної поліції України. «Депутат вирішив помститися потерпілому за відмову у протиправному оформленні земельної ділянки на підставну особу. Він замовив вбивство чиновника жителю тимчасово окупованого Криму», - йдеться в повідомленні. За даними поліції, депутата затримали після передачі 500 доларів «кілеру», якій за згодою з правоохоронцями імітував вбивство сільського голови. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), п. 1 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) КК України.
Політика Українці не бачать «світла в кінці тунелю» - експерт Українці не бачать «світла в кінці тунелю». Про це на прес-конференції 29 грудня заявив керівник Центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов, передає кореспондент АСН. «Преторитат йде на зміну пролетаріату!.. Україну сьогодні преторизують. Громадяни не мають, по суті, ніяких прав: ні соціальних, ні економічних», - заявив він. Одними з прикладів такої політики уряду Гройсмана є те, що «бізнес масово скорочує працівників (через підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн, - АСН), він іде в тінь. ФОП масово закриваються, адже у людей немає можливості платити більше 700 грн на місяць при тому, що вони не заробляють», - сказав він. Все це веде до того, що «ми перетворюємося на країну, де ми не бачимо світла в кінці тунелю... в таких умовах безнадійності всі один одного обманюють», додав він.
За кордоном Путін оголосив про припинення вогню в Сирії Президент Російської Федерації Володимир Путін повідомив про припинення вогню в Сирії. Про це передає телеканал «Дождь». «Було досягнуто домовленостей про припинення вогню (В Сирії. - Ред.) і готовність до мирних переговорів», - йдеться в повідомленні. Інформація про досягнення таких домовленостей прийшла «тільки що», заявив Путін під час зустрічі з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим і міністром оборони Сергієм Шойгу. За словами президента Росії, кілька годин тому були підписані три документи: перший - про припинення вогню - між урядом Сирії та опозицією, другий - комплекс заходів щодо контролю за режимом припинення вогню, третій - заява про готовність до початку мирних переговорів. Путін зазначив, що домовленості - це результат роботи Туреччини, РФ та Ірану. Нагадаємо, Росія і Туреччина домовилися розділити Сирію на зони впливу.
Політика В 2017 році Україна може втратити підтримку світу у захисті від РФ Україна в 2017 році може втратити підтримку світу у захисті від Росії. Про це на прес-конференції 29 грудня заявила експерт Центру дослідження проблем Російської Федерації Національного інституту стратегічних досліджень Олена Снігир, передає кореспондент АСН.  «Україні потрібна чітка зовнішньо-політична стратегія, якої наразі немає. Цей документ має бути суттєво оновлений, враховуючи зміни у зовнішній політиці 2017 року, зокрема, у США, які так чи інакше будуть. Навіть якщо буде тиск на президента США з боек  міжнародної спільноти з метою збалансованості політики Трампа, зміни все одно будуть. І це призведе до закріплення кризової багатополярної системи в світі, ризикну сказати, де не лише США будуть визначати порядок денний на європейському континенті. Навіть не в Азії. Це може призвести до певних проступок, збільшення тиску на Україну, ця домовленість може бути між Росією, США та ЄС. Чи навіть без ЄС», - заявила вона.  Не слід забувати, що «тут же включається Китай, ми побачимо зовсім нові відносини у трикутнику «США - Китай - Росія». «Україна має бути готова до цього, що не весь світ виступить єдиним потужним фронтом на наш захист. Поки що я не бачу такої готовності», - підкреслила вона.  Щодо європейської інтеграції, то цей вектор залишається незмінним для України.  «Але тут нам треба враховувати ті процеси, які відбуваються в Європі. Зокрема, щодо зростання популістичних настроїв напередодні виборів в ЄС... Україна має працювати на випередження», - зазначила експерт.
За кордоном У Путіна готуються до відключення Росії від інтернету В адміністрації президента Росії Володимира Путіна сказали, що громадяни РФ повинні бути готові до ситуації, коли їх відключать від мережі Інтернет. Про це в інтерв'ю одному з пропагандистських каналів заявив радник Путіна щодо інтернету Герман Клименко, передає телеканал Дождь. «Наші західні партнери відключили Крим від роботи Microsoft і Google. Так само як і власники доменів, які проживають у Криму, втратили те, що напрацювали. Ми повинні бути готові до того, що нашу країну відключать від світового інтернету», - заявив Клименко. За його словами, ймовірність ще більшого погіршення відносин РФ із Заходом висока, в зв'язку з чим завдання Росії - «відрегулювати російський сегмент інтернету», щоб захиститися від «сценаріїв», подібних відключення країни від світової Мережі.
Політика Дострокових виборів навесні 2017 року не уникнути - політолог Дострокових виборів навесні 2017 року не уникнути. Про це на прес-конференції 29 грудня заявив керівник Центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов, передає кореспондент АСН. «Дострокових виборів нам не уникнути. Це єдиний цивілізований шлях, який можливий... Політичну кризу «заштовхали в шафу», але вона все одно вилізе. Тому в лютому-березні я очікую загострення політичної ситуації», - сказав він. У свою чергу, політолог Олександра Решмеділова також констатує погіршення як політичної, так і соціальної ситуації. Тому влада всіляко намагається стримати загострення соціального невдоволення. Це одвічна боротьба «холодильника», який стає все більш порожнім, і «телевізора», інформаційної картинки про те, що все добре. І чим гірше у вас буде в холодильнику, тим краще вам будуть показувати по телевізору.
Події У Києві підлітки з ножем напали на послушницю храму і забрали пожертви Оперативники Київського главку поліції затримали двох 13-річних підлітків, які напередодні, 28 грудня, скоїли розбійний напад на храм і забрали скриньку з пожертвами. Про це інформує Відділ комунікації столичної поліції. До чергової частини Дарницького управління поліції надійшло повідомлення, що на території храму стався розбійний напад. «На місці до поліцейських звернулася 62-річна послушниця, яка розповіла, що близько 17:30, коли жінка була в підвальному приміщенні церкви, до неї підійшли двоє підлітків, завдали їй тілесних ушкоджень і, погрожуючи ножем, заволоділи ящиком з пожертвами», - сказано в повідомленні. Прикмети нападників передали всім оперативним підрозділам і поліцейським. Невдовзі правоохоронці затримали двох 13-річних підлітків, які зізналися в скоєному.
Економіка Нацтелерадіо: Бланк ліцензії телеканал «1+1» отримає не пізніше 6 січня Телеканал «1+1» отримає бланк ліцензії на мовлення не пізніше 6 січня 2017 року, повідомили в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення. У Нацраді пояснили, що видача бланка ліцензії відбувається не пізніше ніж у 10-денний термін після оплати телерадіокомпанією суми ліцензійного збору. Як відзначають у регуляторі, оплата «1+1» відбулася 26 грудня. «Просимо вас не шукати в усьому політичну складову, нагадуючи ще раз те, з чого почали, - 15 грудня 2016 року ліцензію каналу «1+1» на аналогове мовлення переоформлено і продовжено на сім років. Національна рада діяла і діятиме виключно в рамках чинного законодавства», - заявили у відомстві. Раніше керівництво телеканалу «1+1» оприлюднило відкритий лист, в якому звинуватило Адміністрацію Президента України у спробі вплинути на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення для скасування рішення про продовження ліцензії на мовлення для телеканалу «1+1».
Економіка На Банковій відхрестилися від тиску на Нацтелерадіо в питанні ліцензії «1+1» В Адміністрації Президента України спростували втручання в діяльність Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з видачі ліцензії на мовлення телеканалу «1+1», передає Інтерфакс-Україна. «Нацрада з питань телебачення і радіомовлення є незалежним органом і ніхто, зокрема АП, не втручається в його діяльність як з питань видачі ліцензій, так і їх позбавлення», - заявили в прес-службі АПУ. Крім того, на Банковій запевнили, що Президент України Петро Порошенко «завжди був, є і буде гарантом свободи слова, він завжди на боці журналістів». «Сподіваємося, що Нацрада і менеджмент каналу в стислі терміни і без недоречної політизації здійснять технічну процедуру обміну усіма належними документами. Зокрема і тими, які задовольняють вимоги закону про кінцевих бенефіціарів. Закон є закон», - додали в АП. Нагадаємо, що керівництво телеканалу «1+1» оприлюднило відкритий лист, в якому звинуватило АПУ в спробі вплинути на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення для скасування рішення про продовження ліцензії на мовлення для телеканалу «1+1». У свою чергу в Нацтелерадіо запевнили, що телеканал «1+1» отримає бланк ліцензії на мовлення не пізніше 6 січня 2017 року.
Суспільство «Козаку війська Донського» Козіцину особисто вручили повідомлення про підозру - Матіос Головна військова прокуратура України повідомила про підозру ватажка НВФ «Донська Республіка» Миколи Козіцин, повідомлення йому особисто було вручено на території Росії. Про це повідомляє заступник генпрокурора України - головний військовий прокурор країни Анатолій Матіос. «Головна військова прокуратура збирає докази для притягнення до кримінальної відповідальності підконтрольних Росії ватажків НЗФ за вчинення на українській території терористичної діяльності, військових та інших тяжких злочинів», - пише Матіос у Facebook. За його інформацією, слідчий склав повідомлення про підозру ватажкові «Всевеликого війська Донського» терористичної організації «ЛНР», громадянинові Росії Миколі Козіцину за ч.1 ст. 258-3 (участь у терористичній організації), ч.1 ст. 438 (видача наказів про вчинення жорстокого поводження з цивільним населенням), ч. 2 ст. 28, ч.2 ст. 437 (ведення агресивної війни) і ч. 3 ст. 27, ч.2 ст. 146 (організація незаконного позбавлення волі), ч.2 ст. 187 (розбій), ч.2 ст. 28, ч. 4 ст. 357 (незаконне заволодіння паспортом та іншими особливо важливими документами) КК України. «27 грудня цього року повідомлення про підозру за допомогою міжнародної кур'єрської служби доставлено в Росію за місцем проживання Козіцина і вручено йому особисто в руки», - додав Матіос.
Події На Луганщині СБУ викрила конвертцентр з річним оборотом в 600 млн грн На Луганщині правоохоронці викрили діяльність міжрегіонального конвертаційного центру з оборотом в 600 млн грн на рік. Про це інформує прес-служба СБУ. Офіс конвертаційного центру розташовувався в Рубіжному. «Річний оборот становив понад 600 мільйонів гривень. Попередньо, збитки держбюджету у вигляді недоотриманих податків складають декілька десятків мільйонів гривень», - сказано в повідомленні. За даними правоохоронців, організатори конвертаційного центру надавали послуги підприємствам реального сектора економіки з мінімізації податкових зобов'язань, а також конвертації грошових коштів у готівку через зареєстровані фіктивні фірми. «У ході обшуків в офісі центру, за місцем проживання його організаторів і в автомобілі кур'єра оперативники СБУ вилучили понад 1,1 млн грн, техніку, установчі документи, бланки і печатки підставних структур, документацію і пластикові картки, що підтверджує проведення фінансових операцій», - сказано в повідомленні.
Економіка Аваков похвалився знижкою на поліцейські машини від Mitsubishi Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що корпорація Mitsubishi Motors знизила вартість автомобілів Outlander PHEV для Національної поліції України на 14%, що дозволить придбати на 101 автомобіль більше. «Радий повідомити, що голова корпорації Mitsubishi Motors пан Осама Месуко погодився прийняти до уваги моє звернення про можливість оптимізації вартості автомобілів Mitsubishi Outlander PHEV для української поліції в зв'язку з особливістю ситуації в країні і висловив готовність надати знижку», - заявив міністр на своїй сторінці в Facebook. За словами Авакова, Нацполіція разом зі знижкою отримала можливість придбати за виділені Україні в рамках Кіотського протоколу 958,440 млн грн орієнтовно на 101 спеціалізований автомобіль Mitsubishi Outlander PHEV більше, ніж було заплановано раніше.
Суспільство Беца: За рік Україна направила РФ понад 200 дипломатичних нот За 2016 рік Україна направила Російській Федерації більше 200 дипломатичних нот, а також різних звернень в ті чи інші компетентні органи країни. Про це в ефірі телеканалу 112 Україна повідомила прес-секретар МЗС Мар'яна Беца. "В цілому, мабуть, було направлено за цей рік більше 200 дипломатичних нот, а також різних звернень в ті чи інші компетентні органи в зоні РФ, наприклад, в слідчий комітет або пенітенціарні установи РФ з вимогою надати допуск нашим консулам на дозвіл зустрітися з нашими політичними в'язнями", - зазначила вона. Однак, за словами Беци, Москва мало звертає уваги на вимоги Києва щодо звільнення політв'язнів та допуску до них консулів. "Загалом нічого в поведінці не змінилося, але ми продовжуємо працювати, бо звільнення кожного політичного в'язня, кожного незаконно утримуваного громадянина України - це пріоритет номер один для нас, для керівництва держави, для МЗС України", - сказала вона. При цьому Беца зазначила, що є випадки, коли дозвіл на допуск консулів до політв'язнів надається, "і справді відбуваються зустрічі наших консулів, але це дуже непроста процедура". Приміром вона назвала зустріч українського консула з журналістом Романом Сущенком, яка відбулася 27 грудня. "Роман почувається добре, окремих скарг на умови утримання він не має. Нас бентежить, що ми не маємо повного доступу до матеріалів справи, що дійсно Роман Сущенко утримується в РФ з політичних мотивів, і це абсолютно сфабрикована справа", - додала вона. За словами Беци, поки інших зрушень у справі Сущенка немає, як і в справі Станіслава Клиха. Водночас Беца підкреслила, що Україна підтримує міжнародну спільноту, яка готова чинити тиск на Москву щодо звільнення політв'язнів. "Підтримка є... Всі розуміють, що Росія використовує наших громадян як заручників, як фактично предмет торгу в досягненні тих чи інших політичних цілей", - резюмувала вона.
Політика Близько 30% ФОП-«нулівок», що закриваються, могли б продовжити роботу, якби не нові податки - експерт Введення з 1 січня 2017 року обов'язкової сплати єдиного соціального внеску для фізосіб-підприємців, які не мають доходу, призведе до ще більшої тінізації малого і середнього бізнесу. Таку думку в коментарі АСН висловив голова Всеукраїнської громадської організації «Союз захисту підприємництва» Сергій Доротич. «У деяких підприємців може бути... наприклад, за сімейними обставинами або через сезонність бізнесу вони зупиняють на час свою діяльність, а потім її можуть відновити. Таких підприємств близько 30%. Якщо зараз ця норма набере чинності, то такі ФОП закриються і більше не відкриються», - вважає експерт. На його думку, такими новаціями уряд «вбиває» легальний бізнес і стимулює підприємців працювати в тіні.
За кордоном Міноборони РФ почало розслідування витоку запису переговорів екіпажу Ту-154 Міністерство оборони Російської Федерації розслідує витік у ЗМІ запису переговорів екіпажу літака Ту-154, що розбився біля берегів Сочі 25 грудня, заявив заступник міністра оборони РФ Микола Панков, передає РИА Новости. «Розслідування, насправді, проводиться, і за результатами ми будемо розуміти, наскільки все достовірно або недостовірно», - заявив він. За словами представника Міноборони РФ, у разі підтвердження витоку даних буде проведено службове розслідування для виявлення винних у витоку. Нагадаємо, що російські ЗМІ оприлюднили розшифровки аудіозапису з одного з «чорних ящиків» Ту-154. Вранці 25 грудня біля узбережжя Сочі зазнав аварії літак Ту-154 Міноборони Росії, який летів до Сирії. На борту військового літака перебували 92 людини - військовослужбовці ЗС РФ, ансамбль імені Александрова і знімальні групи телеканалів Перший канал, "Звезда" і НТВ.
Політика оформление ленты  Чи будуть вибори у 2017-му, а криза у 2019-му? Прогнози аналітиків Продовження конфлікту на Сході, невдалі очікування на отримання безвізу з ЄС, досі не ратифікована угода про асоціацію, підвищення комунальних платежів і під кінець року ще й податкові новації, які влаштовують далеко не усіх, - таким став для України 2016 рік. Майже 2/3 українців незадоволені тим, що відбувається в країні Рік, що минає, приніс українцям чимало негативу. Тож не дивно, що, згідно з даними загальнонаціонального дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з  соціологічною службою Центру Разумкова, 73%  населення вважають, що в цілому ситуація в країні змінилася на гірше, а 67% опитаних переконані, що події в Україні відбуваються у неправильному напрямі, і назвали п’ять найголовніших проблем, на яких має передовсім зосередити свої зусилля влада. Це, зокрема, врегулювати ситуацію на Донбасі, домогтися миру (75%), регулювати ціни, домогтися зниження тарифів (56%), стимулювати розвиток економіки, створювати сприятливі умови для бізнесу (48%), боротися з корупцією та корупціонерами (46%), підвищити пенсії і зарплати (42%). Політиком року став Президент Головними ж політичними подіями 2016 року українці назвали АТО, підвищення комунальних тарифів та впровадження електронних декларацій. А головним політиком прогнозовано став Президент України Петро Порошенко. «Цього року відносна більшість громадян політиком року назвала Петра Порошенка, і таких громадян виявилося 9,5%. Це найнижчий показник, який набирав політик року, починаючи з 2000-го. Попередній антирекорд також належав Петру Порошенку», - зазначив, директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко. Серед визнаних народом політиків також є прем’єр-міністр Володимир Гройсман, народні депутати Надія Савченко, Олег Ляшко та Юлія Тимошенко. Однак, згідно з опитуванням, в Україні немає  жодного політичного лідера, довіра до якого переважала б над недовірою.   Майже половина українців хоче дострокових виборів у 2017-му Тож не дивно, що 46% опитаних підтримують ініціативу проведення дострокових парламентських виборів, а 47% хочуть достроково провести ще й президентські вибори.  Бо більшість населення (62%), згідно з дослідженням, вважає, що Україні потрібні нові політичні лідери.   «Попри всі негаразди, які були останнім часом, готовність до вияву протесту не підвищилася. Вважають, що найближчим часом у їхньому місті, селі можливі масові протести 23% - це не пік. І якщо такі мітинги відбудуться, готові взяти в них участь 20%. Та попри це майже 40% опитаних вважають, що наступного року можливий Майдан», - зазначила директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна. Позитиви є: зарплата зросла, інфляція знизилась, економіка зросла  Та якщо українці суттєво незадоволені змінами, які відбулись в країні у 2016-му, то експерти все ж знаходять плюси. Так виконавчий директор Центру економічних стратегій Гліб Вишлінськийнаголошує, що попри весь негатив у 2016 році суттєво знизився рівень інфляції, відбулося хоч і невелике, але все ж зростання економіки після чотирьох років падіння, у вересні була відновлена програма співпраці з МВФ і на 9% відбулося реальне зростання зарплат. Однак саме зі зростанням заробітних плат пов'язаний один з ризиків суспільної нестабільності в Україні наступного року. «Зростання реальних зарплат було суттєво вищим, ніж зростання соціальних виплат, і те саме, очевидно, ми побачимо вже в 2017 році через зростання мінімальної зарплати і через суттєво менше підвищення пенсій та соціальних виплат. Ця різниця буде далі зростати і буде формувати тиск, зокрема і політичний, в суспільстві», - вважає Вишлінський. У 2019 році Україні доведеться повернути 7,5 млрд доларів боргів У 2017 році Україні доведеться повернути за зовнішнім боргом 2,6 млрд доларів. І така відносно невелика сума – це хороша новина. Однак виплати за зовнішнім боргом у найближчі роки суттєво зростуть, і в 2019 році Україні доведеться віддати уже 7,5 млрд грн. «У 2019 році у нас відбуватимуться одночасно і парламентські, і президентські вибори. Таке поєднання подій не дозволяє нам очікувати, що 2019 рік буде для когось легким», - вважає експерт. Щоб не допустити кризи у 2018-2019 роках, потрібно продовжувати інтенсивну співпрацю з МВФ. А для цього треба хоча б розпочати впроваджувати пенсійну реформу та прийняти закон про обіг земель сільськогосподарського призначення, тобто дозволити продаж таких земель, каже Вишлінський. А ще варто все-таки розпочати масштабну приватизацію держпідприємств, адже після Революції гідності жодне велике державне підприємство так і не продали. Політолог: ключова подія 2016-го – зміна складу уряду Що ж стосується політики, то у 2016-му часто негативні події завершувались позитивно для країни. Рік розпочався з парламентсько-урядової кризи, яку згодом вдалося подолати і більш-менш стабілізувати політичну ситуацію. І саме зміна уряду, на думку політолога Володимира Фесенка, стала ключовою подією року. А найголовніше – хоч повільно, проте продовжився курс реформ. «Ми поступово почали виходити з економічної кризи. Попри те, що є певна інерційність в економічній ситуації, суперечливість, незадоволення темпами реформ, темпами боротьби з корупцією, але тут теж є певне пожвавлення – нарешті почали працювати антикорупційні інститути. Їм не вистачає досвіду, іноді професіоналізму, іноді рішучості, але вони почали працювати», - додав політолог. А от прагнення українців змінити наступного року владу швидше за все не виправдаються, вважає Фесенко. «Якщо будуть позитивні соціально-економічні тенденції і хоча б відносна політична стабільність, вірогідність такого сценарію не дуже висока. Але якщо парламентські вибори відбудуться, вони не стільки змінять ситуацію на краще, скільки заплутають і ускладнять, дуже важко буде створити нову дієву коаліцію», - додав політолог. Розв’язанням конфлікту на Сході у 2017-му і не пахне А от ситуація навколо конфлікту на сході України швидше за все у 2017-му не зміниться, вважає  науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко. «На сьогодні я не бачу передумов для істотних змін в той чи інший бік у питаннях врегулювання ситуації на Донбасі. Є Мінські домовленості, які трактуються сторонами по-своєму, і ця відмінність у трактуванні якраз дуже серйозно стримує подальший рух», - зазначив він.   Сприяти зависанню переговорного процесу може також зміна керівництва в США, а також у 2017 році у Франції та Німеччині, додав Фесенко.  «Путін буде чекати, гратися в ці зміни, буде намагатися зменшити санкції і відновити діалог з західними лідерами, і це може призвести до певної стагнації переговорного процесу і зависання з реалізацією Мінських домовленостей», - зазначив він. Та політолог переконаний, головне завдання української сторони - не допустити нової ескалації конфлікту, підвищувати обороноздатність та не здавати дипломатичних позицій в переговорному процесі. У питаннях безвізу і ратифікації асоціації від України вже нічого не залежить На європейському напрямі українська сторона буде продовжувати вирішувати ті питання, які зависли, – це ратифікація угоди про асоціацію і безвізовий режим. Однак тут вже дуже мало від української сторони залежить, вважає Фесенко. «Непевності, невизначеності, потенційні чинники конфліктності, певні кризові тенденції в ЄС – усе це ускладнює реалізацію стратегії європейської інтеграції для України. Але тут, на жаль, вже не наші проблеми, а проблеми ЄС. І зміна еліт у багатьох провідних західних країнах стане додатковим чинником зависання ситуації і невизначеності», - констатує політолог. На думку Олександра Сушка, Україні потрібно докладати значних зусиль, щоб знаходити нових друзів там, де, здавалося, цих друзів немає. Зокрема треба шукати компромісу та підходи до нової адміністрації США та самого Дональда Трампа. Однак це не так легко. «Такі лідери, як Трамп, дуже побоюються бути разом з лузерами, це психотип Трампа і багатьох подібних йому – не бути в одній обоймі з лузерами. Тому надзавдання України - продемонструвати, що вона не є частиною того світу, який кудись падає, а, навпаки, є перспективою і певним ресурсом для майбутнього», - наголосив експерт. Чи змінять українці своє ставлення до політиків наступного року, покаже час та їхні дії. Адже якщо в питаннях зовнішньої політики від України залежить не так вже й багато, то те, як живуть українці всередині країни, - пряме відображення дій та рішень як політиків, так і чиновників. Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з  соціологічною службою Центру Разумкова  з 16 по 20 грудня 2016 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування опитування здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства  Нідерландів.  
Політика Кремль розв'язав кібервійну проти України - Порошенко Президент України Петро Порошенко заявив, що за два минулих місяці на інфраструктуру державних структур було скоєно близько 6,5 тисячі цілеспрямованих кібератак, передає прес-служба глави Української держави за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони. «В цілому протягом останніх двох місяців на об'єктах п'яти відомств і 31 державного інформаційного ресурсу виявлено близько 6,5 тисячі спланованих кібератак», - сказав голова РНБО Петро Порошенко. За словами Президента, розслідування низки інцидентів вказує на причетність до атак безпосередньо або побічно російських спецслужб. Порошенко підкреслив, що Росія розв'язала кібервійну проти України. «Ми маємо справу з глобальним викликом, який Росія кидає всьому євроатлантичному співтовариству», - сказав він. Нагадаємо, що президент США Барак Обама заявив, що саме РФ стоїть за атаками хакерів на сервери Демократичної партії під час передвиборної кампанії.

Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Сильні обереги здатні подарувати захист від будь-якого негативного впливу Щоб у ваше життя не увірвався негати....
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Купити або знайти спокій не можна Його можна лише самостійно створити всередині себе
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Вплив місячної енергетики може допомогти з планами, так і зпутати всі карти, Не помилитися з напрямком діяльно....
Магічне призначення тварин
Магічне призначення тварин
З давніх-давен багатьом тваринам приписувалися різні магічні властивості А для жерців і чаклунів звір був одни....
Гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваша енергія та амбіції будуть на піку Вам мож....
більше матеріалів




/-1,9658188819885-/ /-pc-/
Top