counter
Архів Повернутись назад 29 Квітня 2015
29 Квітня
оформление ленты  Блог: 
Політика Єгор Соболєв Нам і далі треба шукати таланти по всьому світу Досвід залучення іноземних фахівців на вищі посадові пости показує хороший результат. Таку думку «Аналітичній Службі Новин» висловив народний депутат Єгор Соболєв. «Більшість із них є висококваліфікованими посадовими особами. Давид Сакварелідзе, Ека Згуладзе, люди в Міністерстві юстиції, які приїхали з закордону і займаються українською державою, фахівці у своїй справі, і у них дуже хороші наміри», - сказав він. За його словами, досвід залучення іноземних фахівців, у першу чергу грузинів, на вищі посадові пости виправдовує себе. «Нам і далі слід шукати таланти по всьому світу, особливо серед нашої діаспори. Там великий резерв, де можна знаходити сильних правоохоронців, суддів і тих дефіцитних професій, яких у нас немає», - вважає парламентар. При цьому він зазначив, що не всі іноземні міністри проявили себе. «Ми всі очікували і очікуємо більшого від міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі», - додав нардеп.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Марія Яковлєва Держава знищила стимулювання енергозбереження Держава сама знищила будь-яке стимулювання енергозбереження та ефективного використання газу. Таку думку «Аналітичній Службі Новин» висловила член колегії Держагентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковлєва. За її словами, скасовуючи всі категорії платників за газ і електроенергію і приймаючи для всіх однакові ціни на газ, держава знову дотує тих, хто цього не потребує. «Великі будинки заможних людей, де споживання газу становить більше шести тисяч кубометрів на рік, платитимуть так само, як невеликі сільські будинки», - говорить Яковлєва. У той же час вона зазначила, що уряд передбачив на субсидії 24 мільярди гривень, які можна було б пустити на установку лічильників тепла, що призвело б до скорочення споживання газу. «Реформи тільки на словах, а в діях триває руйнування економіки країни. І за це потім усе одно повинні будуть заплатити прості люди», - сказала Яковлєва.
Суспільство Шкіряк: Під Чорнобилем пожежна авіація гасить залишки пожежі Ситуація з лісовими пожежами у Чорнобильській зоні відчуження на 100% контролюється, фронт пожежі оточений і зупинений. Про це на своїй сторінці у Facebook написав в.о. глави ДСНС Зорян Шкіряк. «Вогнищ відкритого верхового вогню практично не залишилося. Є окремі перекидання на маленькі частини молодих дерев, але вони незначні і пов'язані з поривами вітру. Крім того, на значній території продовжується тління трави і згорілих дерев», - написав Шкіряк в соцмережі. Шкіряк зазначив, що з ранку працює пожежна авіація, яка гасить залишки пожежі. За словами Шкіряка, радіаційний фон в нормі, ніяких загроз немає. Рятувальники і техніка постійно перебувають на місці і локалізують залишилися осередки. Крім того, оперативні служби звітують щогодини про стан справ. До гасіння пожежі ввечері 28 квітня залучали вертоліт Мі-8, три пожежних літаки АН-32, 34 одиниці техніки та майже 200 співробітників. Пожежа почалася на Київщині на території спеціального комбінату Чорнобильська пуща. В вогневої зоні перебувало близько 400 гектарів лісу.
Політика На засідання з розслідування корупції у Кабміні не хотіли пускати журналістів 29 квітня в середу на перше засідання робочої групи з розслідування корупції в уряді не пустили представників ЗМІ, повідомив кореспондент «Аналітичної Служби Новин». На засідання з розслідування корупції в Кабміні приїхав колишній голова Держфінінспекції Микола Гордієнко, але депутати почали засідати в закритому режимі, хоча раніше апарат Верховної Ради запросив усіх журналістів відвідати захід. «На попередньому засіданні комітету ми вирішили, що засідання групи буде проходити в закритому режимі. Це пов'язано з тим, що ми будемо вивчати документи, які не підлягають гласності», — сказав народний депутат Дмитро Добродомов. Однак згодом депутати переглянули свої рішення і таки пустили журналістів. На засідання групи прийшов народний депутат Сергій Каплін, який був співініціатором розслідування корупції у Кабміні. Він заявив, що продовжує вимагати створення тимчасової слідчої комісії з розслідування. «Комісія має більше повноважень і не обмежена в часі для вивчення цієї справи», — повідомив пан Каплін. Зауважимо, що робоча група повинна надати звіт до 7 травня.
Події Міліція розслідуватиме справу про напад на журналістів у Київській області Міністерство внутрішніх справ України відкрило кримінальне провадження за фактом нападу на журналістів в селі Лісники Київської області. Про це повідомляє прес-служба МВС. За інформацією правоохоронців, провадження відкрито за ч. 1 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 2 ст. 186 (грабіж) Кримінального кодексу України. Вчора, о 18.40 год. до чергової частини Києво-Святошинського райвідділу міліції від журналіста одного з телеканалів надійшло повідомлення про те, що невідомі особи напали на знімальну групу, забрали відеореєстратор і відеокамеру. Як розповів постраждалий, знімальна група приїхала в село Лісники, щоб підготувати відеосюжет. В цей час до них під'їхала іномарка, з салону якої вийшли троє чоловіків і зажадали припинити зйомку. Отримавши відмову, невідомі забрали відеореєстратор з картою пам'яті, відеокамеру і зникли в невідомому напрямку.
Події Москаль: Бойова обстановка в Луганській області різко загострилася На Луганщині посилилися бойові дії по лінії розмежування вогню, бойовики активно обстрілюють населені пункти. Про це повідомили в прес-службі Луганської обласної військово-цивільної адміністрації. «За минулий вечір і сьогоднішній ранок уздовж лінії розмежування вогню в Луганській області бойова агресія бойовиків різко посилилася. У низці гарячих точок відбулися перестрілки і бойові зіткнення, кілька населених пунктів потрапили під обстріл», — повідомили у голови адміністрації Геннадія Москаля. Зокрема, під вогонь двічі потрапило Щастя. Його обстріляли з гранатометів і автоматичної зброї. Крім того, бойовики вели вогонь по силовиках з боку Веселої Гори. На щастя, мирні жителі не постраждали. Даних про загиблих або поранених військових наразі немає. Кримське потрапило під обстріл з гранатометів і мінометів. Зіткнення були і вранці. Вночі перестрілки сталися на околицях Троїцького, у Станиці Луганській, Трьохізбенці та на автодорозі Бахмутка поблизу блокпоста 29. В останньому інциденті поранено військового.
Суспільство Нові сутички в Трьохізбенці, є поранені У Луганській області в Трьохізбенці стався бій між ЗСУ та бойовиками, в результаті якого поранено трьох українських військових, про це повідомили в прес-службі Луганської обласної військово-цивільної адміністрації. Бій у Трьохізбенці почався вранці. «Ворожа диверсійно-розвідувальна група наблизилася до зруйнованого мосту через річку Сіверський Донець, по руслу якої проходить лінія розмежування вогню, і обстріляла наших силовиків спочатку зі снайперської гвинтівки, а потім з автоматичної зброї», — повідомили в прес-службі голови адміністрації Геннадія Москаля. Після обстрілу стався бій. Троє українських солдатів отримали поранення, до того ж у двох — серйозні поранення. Після бою диверсанти відійшли. Нині в Трьохізбенці тихо. Поранених відправляють у госпіталь.
Події У Житомирській області двом депутатам дали по вісім років в'язниці за хабар Двох депутатів сільради Житомирський райсуд засудив за хабар у розмірі 80 тисяч гривень, повідомили в прес-службі Житомирської прокуратури. Двох депутатів Новогуйвинської сільради визнали винними за ч. 3 ст. 368. Зокрема, їх затримали під час отримання 80 тисяч гривень хабара від жителя Житомира. Чиновники обіцяли чоловікові посприяти у наданні земельної ділянки на території цієї сільради. Вирок суду — 8 років позбавлення волі для одного депутата і 8 років 6 місяців для другого. Крім того, до чиновників застосували конфіскацію майна і позбавили права обіймати виборчі посади в органах держвлади і місцевого самоврядування, а також ті посади, які пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на три роки.
оформление ленты  Блог: 
Політика Костянтин Грищенко Оприлюднення інформації про українців, які перебувають під слідством у РФ, не зашкодить рішенню їхнього питання Публічність інформації про українців, які перебувають під слідством у Російській Федерації, не зашкодить рішенню їхнього питання. Таку думку «Аналітичній Службі Новин» (АСН) висловив екс-міністр закордонних справ, колишній посол України в Російській Федерації Костянтин Грищенко, коментуючи відсутність публічної інформації про тридцять українців, які вивезені в Росію і перебувають там під слідством. «Це - питання до Міністерства закордонних справ. Думаю, в МЗС України робляться кроки. Але наскільки вони ефективні? Це - питання, яке дійсно вимагає додаткового вивчення і обговорення», - заявив він. Що стосується оприлюднення інформації не тільки щодо Надії Савченко, а й щодо інших примусово вивезених українців у РФ, то Грищенко зазначив, що в сучасних реаліях це може бути корисним. «Думаю, в даному випадку це навряд чи зашкодить. Оскільки тоді стають більш зрозумілими всі обставини, у тому числі й ті, що мають юридичне значення тієї чи іншої справи», - резюмував дипломат.
Події Генштаб: Заяви навколо «Правого сектора» покликані підвищити градус напруги Всі заяви про ситуацію в Дніпропетровській області, де за інформацією ЗМІ військовослужбовці ЗСУ оточили позиції «Правого Сектора», покликані підвищити градус напруги в суспільстві і можуть передувати збройним провокаціям в Україні напередодні травневих свят. Про це повідомляє прес-служба Генерального штабу. У Генштабі також розповіли, що 28 квітня і вранці 29 квітня відбулися телефонні розмови між начальником Генерального штабу — генерал-полковником Віктором Муженком і лідером «Правого сектора» Дмитром Ярошем. Сторони обговорили питання, серед яких було і виконання попередніх домовленостей щодо взаємодії та інтеграції Добровольчого українського корпусу в Збройні сили України. Нагадаємо, вчора повідомлялося, що в Дніпропетровській області ВСУ оточили позиції бійців «Правого сектора» і намагалися їх роззброїти.
Політика Проти Нафтогазу і компанії «Фірташа — Льовочкіна» порушено кримінальне провадження Міністерство внутрішніх справ України відкрило кримінальне провадження проти НАК «Нафтогаз» і холдингу Ostchem за розтрату державних коштів і завдання збитків державі у розмірі 5,7 мільярда гривень. Про це під час засідання уряду заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає кореспондент «Аналітичної Служби Новин» (АСН). «МВС розпочало кримінальне провадження щодо розтрати державного майна службовими особами НАК «Нафтогаз» разом із компанією групи Ostchem Фірташа —Льовочкіна, через що державі завдано збитків на суму 5,7 мільярда гривень», — сказав він. За його словами, правоохоронні органи спрямували до суду клопотання про арешт майна Ostchem у вигляді 500 мільйонів кубометрів газу на суму 4,3 мільярда гривень. Крім того, прем'єр доручив профільному міністерству разом з НАК «Нафтогаз» вжити заходів щодо стягнення всіх заборгованостей групи Ostchem на користь НАК «Нафтогаз», в тому числі за рахунок майна, яке належить цій групі.
Суспільство Шкіряк просить киян не панікувати У державній службі з надзвичайних ситуацій запевняють, що радіаційний фон в Києві у зв'язку з пожежею в Чорнобильській зоні знаходиться в нормі і просять громадян не панікувати. Про це під час засідання уряду заявив в. о. голови ДержНС Зорян Шкіряк, передає кореспондент «Аналітичної Служби Новин» (АСН). «Я дуже прошу мешканців столиці та всіх українців припинити реагувати на поширення панічних повідомлень у соціальних мережах. Вони не відповідають дійсності. На сьогодні ситуація на 100% контрольована, а в разі локальних осередків займання туди негайно прибудуть підрозділи служби надзвичайних ситуацій», — сказав він. Разом з тим, він повідомив, що всього було 15 осередків загорань, враховуючи це, можна говорити або про навмисний підпал, або про необережне поводження з вогнем. 
Суспільство Яценюк розповів, у скільки обійдеться евакуація українців з Непалу Кабінет Міністрів надав 7 мільйонів гривень на евакуацію українців з Непалу. Про це під час засідання уряду заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає кореспондент «Аналітичної Служби Новин» (АСН). «Постановою уряду передбачено 7 мільйонів гривень для транспортування українців з Непалу», — сказав він. У свою чергу, виконуючий обов'язки голови ДержНС Зорян Шкіряк повідомив, що до Непалу для евакуації українців вже готовий вилетіти борт Іл-76. «Його вже завантажили всім необхідним. Співробітники ДСНС: психологи, рятувальники і лікарі медицини катастроф — на борту. Ми готові відлетіти будь-коли. Але є проблема з аеропортом Катманду. Щоб ви зрозуміли, нині сто літаків у черзі на посадку в цьому аеропорту», — зазначив він. Він також додав, що Україна очікує підтвердження на транзитний політ, який ще не дали дві країни. «Максимум протягом декількох годин це питання вирішиться», — повідомив пан Шкіряк.
Суспільство Олександр Клименко Интервью
Олександр Клименко: Найголовніша відмінність цієї війни від інших - відкритий кордон, через який іде зброя
Фотокореспондент газети "Голос України" Олександр Клименко — дуже спокійний і усміхнений чоловік. Не кожен повірить, що саме йому ми повинні бути вдячні за кадри, відзняті не тільки на Майдані і Донбасі, але й у Придністров'ї, Сараєві, Лівані, Сьєрра-Леоне та Косові, Кувейті. Він бачив багато чого. І каже, що такого, як на Донбасі, ніде не було. Про те, що насправді відбувається в АТО, людські долі і моральність професії фотокореспондента він розповів в інтерв'ю «Аналітичній Службі Новин» (АСН). — Олександре, чому ви знімаєте війну? Наскільки правильно фотографувати смерть і страждання? — Відразу з наболілого? Знаєте, я недавно готував роботи для фотовиставки. І друкар, дивлячись на мої фотографії, згадав про відеосюжет про смертельне поранення нашого колеги фоторепортера Сергія Ніколаєва. Він обурювався: чому журналісти це знімали, а не надавали допомоги? І взагалі, навіщо таке знімати ?! Розумієте, я впевнений: такі речі треба документувати! І це не означає, що вони знімали, а людина залишилася без допомоги. Досить швидко прибули професійні медики. Вони займалися своєю роботою, а журналісти — своєю. Ще один випадок. 21 лютого цього року був обмін тіл загиблих. Його проводила група розвідників під керівництвом «Марата». Переговірником із протилежною стороною виступав Іса Курамагомедов — ветеран війни в Афганістані. Тіла отримати було складно. Але в підсумку Іса заявив, що торг на трупах недоречний, і обмін відбувся. Після ми приїхали в морг Артемівська. Тіла перевозилися в броньованому медичному автомобілі на базі «ГАЗ-66». Коли їх почали витягати, це було жахливе видовище. Тіла замерзли, нагадували дрова. Ми дивилися на все це і не вирішувалися знімати. Тоді «Марат» — полковник розвідки і «Кліщ» — полковник міліції (а тіло його друга потрапило під цей обмін) в один голос сказали: «Знімай. Нехай люди бачать, як це все відбувається насправді. Чого варті ці солодкі картинки, як військові їдять і все в цьому роді? Нехай бачать цю жерсть, яка, загалом-то, відбувається ». Ми акуратно почали знімати. І тут приїхав командир медичної роти імені Пирогова Національної гвардії Ігор Ільків. «Не знімайте, це мої хлопці», — звернувся він до нас. Дійсно, серед цих загиблих було троє медиків, одного з них з позивним «Кавказ» ми знали. Почалася суперечка. Розвідка наполягала, що знімати потрібно, медицина — ні. Але тут «Кліщ» побачив, як із машини виносять тіло його друга, і... заплакав. Медик Ігор Ільків (дорослий мужик, років під 60) теж плакав. Чому розповідаю таке? Це була така ситуація, коли можна було знімати не тіла, а, як ми говоримо, відображенку, тобто реакцію людей на події. Але все, що я встиг, — зробити кілька карток. Шкода, цей конкретний випадок залишився незадокументованим. Це мене турбує. У нашій війні багато чого не знято. Це неправильно. Знаєте, я бачив кадри, відзняті з іншого боку, після заняття ними Дебальцевого. Відображено сніг, іній на траві, стелиться туман. На дорозі стоїть танк. І на цьому тлі — лежить загиблий. Це — жорстока картка. Але вона життєва, правдива. Чи засуджую я фотографа? Ні. Він зняв те, що побачив. Фотографія бере за душу, чіпляє дуже сильно незалежно від того, хто на ній — українська армія чи сепаратисти. Мене лякає, коли пишуть в Інтернеті, наприклад після загибелі 20 бійців із того боку: «Це круто!» Думаєш, як же можна радіти такому?! Вони — наші вороги і я їх не шкодую, але якщо людина такому радіє, її сприйняття світу перекручено. — Але Донбас — це не перша ваша війна. — Ні. Я був свідком багатьох воєнних конфліктів: квітень 1992 року — Придністров'я; лютий 1994-го — Сараєво; листопад 1994-го — Сербська Країна, нинішня Хорватія. Потім подібні поїздки в країни колишньої Югославії стали частими: з 1995-го по 2000-й роки; в 2001 році я був у Лівані, Сьєрра-Леоне та Косові; 2002-й — теж в екс-Югославії; в кінці серпня 2003-го я з'їздив у Кувейт і по 2006-й включно випав із відрядного життя в зони конфліктів із виробничих причин. 2007-й — Косово і відразу Ліберія; 2008-й — Косово, Ліберія і Кот-д'Івуар; в 2009-му поїздок не було; 2010-й — двічі в Ліберії; 2011-й — Ліберія; 2012-й — Південний Судан і Демократична Республіка Конго; в 2013-му нікуди не їздив; 2014-й — поїздки в зону АТО. Все починалося з чистого інтересу. Уявіть, вам пропонують два варіанти роботи: відправитися в Житомирську область для зйомки фермерського господарства або поїхати в Сараєво. Однозначно я вибрав другий варіант. І тепер усюди їжджу по своїй волі. — Навіщо вам це тепер? — Може, звучить пафосно, але це правда: я вважаю це своїм обов'язком. Я бачив війни. І коли війна прийшла в мою країну, я не можу сидіти вдома. Мене не тягне туди ні честолюбство, ні адреналін. Я повинен показати правду — показати, що там відбувається. Тим більше, як мені здається, я маю більше життєвого досвіду, ніж молоді фотографи, і в плані роботи можу зробити так, як молодь просто ще не вміє. Фотографії в'єтнамської війни якоюсь мірою сприяли її закінченню. Зараз таке навряд чи можливо. Подібні кадри стали повсякденністю, люди переситилися картинкою. Коли була в'єтнамська війна, Інтернету не було. Телебачення було, але не настільки розвинене, як зараз, коли прямий ефір ведеться з позицій на передовій через супутник. У той час фотографія була одним із головних засобів комунікації, візуального свідоцтва того, що відбувається. Я не думаю, що так багато фотографів було на в'єтнамській війні, скоріше мало — як космонавтів. Самих карток багато бути не могло, і тому фотографія була цінна. Зараз ми, зайшовши ввечері в Інтернет, при бажанні побачимо всю картину дня, відео та фото з різних сторін конфлікту. Відзняте як фотографами, так і на телефон самими учасниками подій. Нині ціна картинки знижена, тому фотографія не володіє таким впливом, як колись. Іноді мені здається, що фотографія замикається в собі і цінителі фотографії — це самі фотографи. Але роль її як свідчення, безумовно, залишається. — Сім'я не проти того, що ви їздите на Донбас? — Моя сім'я — дочка, син, дружина, мама і теща — сильно переживає. Знаєте, торік, 19 січня, коли мене поранило вибухом гранати на вулиці Грушевського в Києві, це була абсолютно дурна ситуація. Я себе корив: ну як же так, значить, був недостатньо уважний. Можливо, я розслабився, ніяк не думав, що на вулицях Києва буде така війна. Чому я це згадав? Це поранення стало потрясінням для родини — і у них досі існує якась боязнь. Моя дружина Маргарита сказала: «Це мене поранила граната, а не тебе!» Перед відрядженням в АТО вона дивиться на мене благальними очима, а друзям каже: «А як я можу його втримати?» І син поглядом просить: «Тату, може, не поїдеш?» Але зате коли я приїжджаю, це — феєрверк. На війні найкраще почуття, коли ти повертаєшся додому. — Війна на Сході України відрізняється від інших конфліктів, які ви бачили? — А війну починаєш оцінювати і розуміти, коли гинуть твої знайомі та близькі. Для мене вона розпочалася 2 травня: тоді загинуло п'ятеро моїх приятелів-вертолітників. Їх смерть мене сильно вразила. Те, що у нас зараз відбувається, — найстрашніше, що мені довелося бачити. І не тільки мені. Так говорять багато. Перший раз я опинився на війні в 1992 році. Підробляв тоді на одне німецьке агентство. Подзвонили і запитали, чи не можу з'їздити в Придністров'я. Я сказав: «Запросто!» Через знайомих знайомого знайшов поводиря. Він зустрів мене на машині і повіз у Дубоссари. Звідти ми передислокувались у штаб, де мій супроводжуючий і залишився. Ми з групою військових поїхали на передову — вона розташовувалася в районі Дубоссарської ГЕС на річці Дністер. Там сиділи бійці в окопах і пострілювали снайпери. Ні про які «Гради» взагалі не йшлося. Найяскравіша картина: під'їжджає до нас якось бронетранспортер МТЛБ, на ньому сидять пацани і дівчата років по 18. Виявилися добровольцями з Москви. Воювати приїхали. Мене тоді сильно вразила ця юнацька дурна романтика. Стріляли і в Косові, і в боснійських Сараєві, Жепе і Горождах. Але наша війна... Вона інша, більш насичена з точки зору застосовуваного озброєння, подій. «Гради», важка артилерія, наступи-відступи, котли тощо. Може бути, я недостатньо обізнаний, але не чув, щоб у Боснії використовувалися «Гради». Сам бачив якісь старі гармати, котрі стояли на позиціях у Сербській Країні (територія сучасної Хорватії). У мене є фотографія, зроблена на нашому блокпості в горах. Вона всім подобається: солдат іде на війну. Це такий дід із карабіном Маузера зразка 1898 року, шапкою із зіркою Броз Тіто зразка Другої світової і тих же років югославським кітелем. На вигляд йому років 55, але мені здається, він був молодшим. У пакеті боєць ніс чоботи і пляшку ракії, яку прийшов міняти у наших солдатів на патрони. Оскільки ми, журналісти, все це бачили і з нами був замполіт батальйону, діда відправили: «Ні-ні! Іди-іди». Що у нас? Не можу уявити, щоб зараз ополченець з якою-небудь трьохлінійкою, без патронів, у старій шапці йшов на війну. Зараз у них є все, тому що їх озброює Росія. Найголовніша відмінність цієї війни від інших — відкритий кордон, через який іде зброя. Знаю, що сторонам конфлікту на території колишньої Югославії продавали зброю. Навіть ми і Росія, але це не робилося через відкритий кордон. Ще одна відмінність — підлість. Хто міг сказати рік тому, що Росія буде воювати проти нас? Думаю, ніхто. А вийшло: ти з людиною живеш-живеш по-доброму і тут він тобі ніж у спину. — Усі чекають, коли цей жах закінчиться... — На мій погляд, цей конфлікт швидко не закінчиться. Навіть після всіх мирних переговорів. Припустимо, завтра сторони домовляться: багнети в землю — і ніхто не воює. Серед тисяч знайдуться два десятки придурків, які будуть стріляти. Знову ж таки, крім безпосередніх втрат, шкоди від бойових дій, війна приносить багато людських трагедій. Якщо в дружини загинув чоловік, це сильно вплине на все її подальше життя. Подібні смерті позначаються на суспільстві в цілому. Існує поняття «ненароджене покоління». Це коли через великі війни у загиблих солдатів не буде дітей. Отже, якесь покоління випадає, і в цьому теж є соціальна трагедія. А інваліди, за якими треба доглядати? А поля, наповнені мінами, на яких підриваються діти? Нещодавно був подібний випадок у районі Артемівська... А скільки знищено будинків? Я знаю випадок, коли людина, щоб побудувати будинок, багато в чому собі відмовляла, образно кажучи, пила воду і їла сухарі, хотіла, щоб онуки сказали «спасибі». І тут бах — і в один момент усе розбомбили. Найнеприємніше, найдурніше відчуття, коли ти під обстрілом, десь недалеко вибухають міни або «Гради», а ти лежиш і знаєш, що нічого не можеш зробити. Усе залежить не від тебе, а від Господа Бога, долі, волі, випадку. І в такий момент, мені здається, набагато приємніше і простіше геройськи загинути у відкритому бою, а не ховаючись. Ще одне — різкий перехід у мирне життя. Був момент, коли треба було взяти на роботі відпустку. Я спакував валізи і поїхав у Карпати. Давно зріла ідея записати історії за мотивами моїх фотографій, збирався цим зайнятися. Розумієте, за три дні до цього я бачив війну і смерть, а на базі відпочинку все тихо і спокійно, буржуазний контингент на хороших машинах відпочиває. Познайомився там з одним мужиком — на м'ясокомбінаті б'є биків. Просить: «Розкажи про війну». Я розповідаю, що бачив. Він каже: «Ти брешеш». Тоді я зрозумів, що про війну може знати і розуміти той, кому не все одно. З тих пір я можу поговорити детально про війну лише з людиною, яка там була, яка зрозуміє мене. А пусті роззяви цього не оцінять. Їх не чіпляє. І дуже прикро, коли ти знаєш, що там відбувається, а вони кажуть: «Ти брешеш». Може, так вони зберігають свій душевний спокій? Не знаю. Але з відпочинку я поїхав вже через кілька днів. — Не страшно повертатися туди знову і знову? — Тут усе просто: боїшся — не їдь, їдеш — не бійся, залиш свій страх удома. Якось я прочитав одну замітку, що якщо їдеш на війну, значить, будь готовий до того, що тебе вб'ють. Ти не повинен боятися смерті, але повинен бути обережним, наскільки це можливо. І ось один раз я, очевидно, під враженням такого чтива нерозумно втратив страх і йшов на зачистці Пісків разом із військовими, а мужик, який слідував за БТРом, махав мені рукою, мовляв, іди сюди, сховайся за броню. Потім зрозумів, що вчинив нерозумно — таке геройство нікому не потрібно. Якийсь перелом у моїй свідомості стався, коли мені розповіли слова легендарного вертолітника полковника Володимира Пастухова, який брав участь у всіх війнах починаючи з Афганістану: Югославія, Ліберія, Кот-д'Івуар. Йому вже 60 років, але з продовженим дозволом він, як і раніше, літає. Наприкінці квітня минулого року, коли на Донбасі все тільки починалося, Володимир Михайлович построїв особовий склад і сказав: «Товариші солдати і офіцери. У країні почалася війна. Ви все можете бути вбиті і ви повинні бути до цього готові. А от щоб ви не були вбиті, ви повинні дотримуватися дисципліни тощо». Ще іноді я думаю, що дуже страшно залишитися інвалідом. Знаю по своєму пораненню на Майдані — ці неприємні відчуття для себе, для своїх думок, для сім'ї та рідних, які дуже бояться і переживають. Ще невідомо, кому гірше: мені чи моїм рідним. Правди у світі немає і її всі бояться — це з одного боку. З іншого, правда не завжди на благо, тим більше під час війни. Війну виграє той, хто більше бреше. І це теж правда. — Наших військових часто критикують. Розкажіть, які насправді наші АТОшники? — Знаю точно, що бійці, навіть якщо скаржаться, що командири погані і військові дії ведуться якось не так, усі готові воювати до переможного кінця і моральний дух у них високий. За це я перед ними схиляюся. Люди, мобілізовані на війну (неважливо, ким вони були у мирному житті — трактористами, бухгалтерами, банкірами), повинні стати солдатами, виконувати команди. І ні про що не думати — за них це робить командир. Але вони намагаються влаштувати собі пристойне житло, харчування. Самі ремонтують ввірену техніку. Роблять апгрейди стрілецької зброї: фарбують автомати, встановлюють додаткові планки. Я бачив, як у 93-й бригаді бійці на БМП приварювали АГС (автоматичний гранатомет станковий. — Ред.). Думаю, це якесь продовження Майдану, коли люди прийшли на голі камені, але через місяці у них було все, а до літа навіть росли огірочки-помідорчики. А в 30-й бригаді є Макс-каратист. Любить класичну музику, в машині постійно звучить Бах або Шопен. Подобається, каже. Так от, цей Макс, помацавши одного разу мій бронежилет, дійшов висновку: плити негідні. І видав круті перевірені пластини. Одного разу я потрапив до бійців 17-ї танкової бригади, яких прикомандирували до 93-ї. Вони ходили в куртках з написом «Донецький аеропорт», а в іншому в прямому сенсі були голі-босі. Жили в убогій глиняній хаті. І було в них два танки: один — не їздив, інший — не стріляв. Так вийшло, що вони нікому не були потрібні: керівництво 17-ї з усіх питань направляло їх у 93-у, а та, у свою чергу, говорила звертатися в 17-у. А хлопці воювали, були в аеропорту. Іноді мені здається, що наші полководці якоюсь мірою мислять категоріями Другої світової. Але це зовсім інша війна, де треба воювати не числом, а вмінням. Не людьми, а розумом, тактикою, стратегією, технологічніше. Емоції переповнюють, коли гинуть люди. Мені здається, військові операції на Саур-Могилі, в Іловайську та Дебальцевому можна було провести розумніше і зберегти людей. — Про добровольчі батальйони також поширюється різна інформація. Як, по-вашому, що це за люди? — У них воюють відчайдушні, ідейні, духовно стійкі мужики. І добре воюють. Не можна зупинити людину, якщо та хоче захистити свою Батьківщину. У війні перемагає не тільки зброя, а й дух. Я досить близько знаю одну з рот п'ятого батальйону ДУК «Правого сектора», яка тримала «Небо» (так називали шахтний підйомник, точку для спостереження і коригування стрільби в Пісках). Там було дуже небезпечно через безперервні обстріли, однак добровольці ДУК перебували на «Небі», цілодобово доповідаючи про ситуацію підрозділам української армії, що стоять у Пісках: 93-й і 95-й бригадам. Хлопці здорово всіх виручали. А щодо дисципліни? Є підрозділи ЗСУ або Нацгвардії, в яких розгардіяш ще той. Постійно на слуху «Айдар». Так, 24-й батальйон територіальної оборони добровольчий, але — підлеглий Міністерству оборони. І навпаки, є добровольчі батальйони, в яких дисципліна сувора. Я особисто знаю одного ротного ДУК ПС із позивним «Сірко». У нього все просто: напився боєць — давай, до побачення. Про взаємодію розповім на прикладі. 24 липня минулого року був наступ на Піски. У ньому брали участь 93-я бригада МО, ДУК ПС, батальйони МВС «Дніпро-1» і «Шахтарськ». На місці операцією керував командир 93-ї бригади полковник Олег Мікац. Була розроблена стратегія по підрозділах. І, звичайно, йому всі підкорялися. Правда, після заняття Пісків бійці батальйону «Шахтарськ», сказавши, що втомилися, сіли у вантажівку і виїхали в тил. От так. Вважаю, що добровольчі батальйони повинні бути, просто потрібно знайти компроміс, яким чином вони будуть взаємодіяти з офіційними силовими структурами: МО, МВС. Якщо і підкоряти добровольців державним відомствам, нехай вони входять на певних рівних умовах. — Інформація з АТО завжди була об'єктивною? — На це запитання немає чіткої відповіді із серії «чорне» і «біле». У таких відповідях багато напівтонів. Розповім випадки. На український блокпост (де у солдатів зі зброї тільки автомати) противник готував наступ, в тому числі з танками. Керівництво каже бійцям, що вони повинні «захищатися, стояти і триматися». Журналіст, дізнавшись про це, пише замітку: у наших військових тільки стрілецька зброя. З точки зору стратегії він доніс інформацію сепаратистам. А з точки зору об'єктивності — змусив керівництво Збройних Сил тверезо оцінити ситуацію і направити на блокпост декілька танків. Буває також, приїжджаєш до військових, а один із солдатів кричить: «Мені жерти нічого». А інший, мовляв, у нього все нормально. Можна взяти голого-босого солдата, що кричить, що тут усе погано, і побудувати на цьому всю замітку чи сюжет. Або іншого бійця, що кричить: «Я цього Путіна розмажу по стінці і мені по барабану, що я в одних сандалях ходжу». — Наскільки якісно українські ЗМІ висвітлюють ці події? — Українські журналісти дуже об'єктивно висвітлюють війну. Інша справа, що багатьма ЗМІ володіють олігархи, у яких є інтереси на Донбасі. І тоді, наприклад, безпосереднє керівництво каже журналістам: «Ви не повинні вживати «терористи» або «сепаратисти», а — «ополченці». Я всіх журналістів, хто був на війні, вважаю героями. Вони їдуть на схід не з примусу, а за покликом душі. — А мирні жителі? Які у них настрої? — З ними я спілкувався небагато. Мені здається, що повинен бути десь попереду і знімати там. А з мирними жителями може поспілкуватися, скажімо, дівчина, яка приїде в тил. Я хочу більше знімати військових, як усе відбувається, бойові дії. Але кілька історій про місцеве населення в мене є. Це було в селі Кримське на Водохреща, 19 січня. Ночував із військовими в одній кинутій маленькій хаті. Ми організували стіл. І тут почався дуже сильний обстріл із «Градів». Ми в льох. Один раз, другий. А вони луплять і луплять (скажу, що обстріл «Градами» — це взагалі огидно, а в нашому випадку — тим більше, коли ти сидиш із класними пацанами за крутим столом: картопля там, чай). У підсумку нам набридло бігати в укриття і при обстрілі ми просто лягали на підлогу. Вранці, коли ми вийшли з хати, виявилося, що найближчий снаряд упав від нас метрів за 50. Село сильно постраждало. Але, слава Богу, ніхто не загинув. Місцеві жителі ходять серед руїн, плачуть, збирають залишки майна, розбирають завали, латають дахи. Але більше всіх мене вразила одна бабуся. Її сарай рознесло повністю, хата вціліла, але залишилася без стекол. Стоїть біля хвіртки вона і каже: «Що ж ви, хлопці? Крим просрали й нас просираєте?» І мене це так вразило. Вона явно була не сепаратистка. Там же, в Кримському, була інша жінка, родом із Житомирської області, можливо, тому вона допомагала нашим солдатам. Коли ми зустрілися, сильно плакала, просто ридма. Розповіла, що вчителька української мови, що любить вишивати. Що всі тут сепаратисти. Радила не вірити тим, хто усміхається в обличчя, тому що всі тільки й чекають приходу ополченців. Знаю ще одну бабусю, яка проживає на території, підконтрольній українській армії. А діти її живуть у Кіровському, на окупованих територіях. Грошей у них немає, їсти нічого, і вона змушена їм допомагати зі своєї пенсії. Свою думку з приводу конфлікту яскраво не виявляла. Мені здається, не можна людей судити і категорично оцінювати їх у дусі «біле і чорне». Невідомо, як би ми поводились, опинившись на їхньому місці. Можна спробувати зрозуміти цих людей. Вони хочуть вижити — це природне людське почуття і бажання. Думаю, війни легко можна було не допустити силовим методом, незважаючи ні на які жертви, задушити ще в зародку. Війна — це не фестиваль шляхетних дівчат. Тоді побоялися можливих смертей, але що ми маємо сьогодні? Скільки смертей, скільки знищених будинків, скільки доль зруйнованих? Після перших поїздок у зону АТО в середині минулого літа я сильно переживав — вбивав перепад між картинками війни та мирного життя. Зараз це почуття трохи затемнилося. Крайній приклад — обмін тілами. Із сьомої ранку до другої години дня я був учасником цього заходу, бачив чумні від напруги очі розвідників після обміну і тіла в морзі Артемівська. А об 11 вечора вже був на Дарницькому залізничному вокзалі, куди приїхав експресом, втомлений, неголений, з мішками речей... Вийшов із поїзда, дивлюся — йдуть чотири дівчинки з хлопцями, років двадцяти з хвостиком. Веселі, злегка п'яненькі — співають пісні. І 6 годин тому я бачив зовсім іншу картину: розбиті хати, люди, що ховаються в підвалах, бійці біля багаття, бабуся, яка прийшла на блокпост просити їжі у військових. Вони нікому не відмовляють, хто просить: дають тушонку, макарони. Бабуся трясеться, розповідає українською мовою про чоловіка-інваліда і вбитого сина. І я, звичайно, не проти цих дівчаток, побачених на вокзалі, але контраст дуже різкий. Такої різниці я не відчував, наприклад, у колишній Югославії, хоча в Сараєві теж страшно: будинки були побиті сильніше, ніж у нас. Особливо запам'яталося місто Мостар у Боснії. Усі будинки на вулиці Церковній протяжністю метрів 300 зрешечено кулями. — Як ставитеся до ідеї залучити миротворців на Донбас? — Миротворці встановлюють мир. Вони між сторонами конфлікту. Не дають стріляти один в одного. У блакитних касок є зброя, але існує маса обмежень на її застосування. Наприклад, ти повинен побачити, що в тебе стріляють, і тільки потім можна відкрити у відповідь вогонь. Жарт із цього приводу говорить: ти можеш відповісти своїм пострілом тільки тоді, коли тебе вже вбили. Ефективність миротворчих місій — це окреме глибоке питання. Згадаймо Югославію. Миротворчий контингент ООН ввели в країну наприкінці 1991 року. І за кілька років перебування він нічого не зміг зробити для погашення конфлікту, поки в 1995 році війська НАТО не провели бомбардування сербських позицій, результатом чого стали мирні Дейтонські угоди. Про це ж говорив недавно в інтерв'ю американський генерал Уеслі Кларк, колишній командувач НАТО в Європі: поки в югославський конфлікт жорстко не втрутився Північноатлантичний альянс, війна тривала. А з приводу України Кларк зазначив, що різні угоди і договори — це все нісенітниця, і вони не приведуть до миру. Правда, були у миротворців і бойові завдання. У 2011 році в Кот-д'Івуарі українські вертолітники на «Мі-24» знищили склад артилерійського озброєння однієї з воюючих сторін. У 2010 році в цій країні пройшли вибори президента, що нагадують наші в 2004 році. Один кандидат сказав, мовляв, я переміг. Інший, що — він. Обидва прийняли присягу і оголосили себе президентами. У підсумку почалася громадянська війна. Французи (а Кот-д'Івуар — колишня колонія зі збереженим протекторатом Франції) зажадали ввести війська ООН для захисту мирних жителів. На ділі їм був потрібний привід самим втрутитися в конфлікт. Що вони і зробили разом із блакитними касками, переламавши хід війни на свою користь. Під час громадянської війни в Демократичній Республіці Конго загін українських вертолітників місії ООН часто застосовував зброю проти сил повстанців, по суті бандитів. Ця країна багата на природні копалини, за контроль над якими і розгорівся конфлікт. Що стосується нашої країни, я вважаю, що присутність військ ООН буде неефективною. Я не вірю, що російсько-терористичні війська будуть підкорятися миротворцям. Вони навіть можуть їх обстрілювати. Мені здається, ми самі повинні з цим розбиратися, самі шукати вихід.  Фото Олександра Клименка, "Голос України"              
оформление ленты  Блог: 
Суспільство За добу СБУ видає 342 перепустки в зону АТО У Службі безпеки України розповіли, які проблеми наявні у пропускної системи в зону АТО, та ініціюють круглий стіл із громадськістю для удосконалення системи. Про це повідомили на брифінгу в СБУ, передав кореспондент «Аналітичної Служби Новин». В СБУ відзвітували, що з 23 січня цього року вже отримали 329 496 запитів на перепустки. Видали за цей період менше — 253 947 перепусток для в'їзду і виїзду із зони АТО. За добу в СБУ надходить близько 900 звернень, а видають 342 перепустки. У СБУ зазначили, що в електронний реєстр внесли понад 160 тисяч заявок. Однак проблема зі в'їздом і виїздом із зони АТО залишається, багато жителів регіону скаржаться на те, що отримати перепустку практично неможливо. Тож СБУ вирішила провести круглий стіл. На нього запросили громадських діячів, Омбудсмана Валерію Лутковську та народних депутатів. На ньому планують обговорити наявні проблеми електронної пропускної системи та варіанти поліпшення процедури пропуску.
Політика У ЦВК пройшли допити Проведено допити окремих членів Центральної виборчої комісії України у рамках досудового розслідування подій під час парламентських виборів у 2012 році. Про це «Аналітичній Службі Новин» (АСН) повідомили у Департаменті комунікації МВС України, з посиланням на Головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ. «Слідство у кримінальному провадженні продовжується, тривають слідчі дії, зокрема, проведено ряд допитів окремих членів ЦВК, ОВК та ДВК, проводяться почеркознавчі експертизи», – відзначили у МВС, інформуючи АСН про хід досудового розслідування порушень виборчого законодавства у так званих проблемних округах, а саме під час проведення виборів до Верховної Ради України у 2012 році. В прес-службі МВС проінформували, що в даному кримінальному провадженні об’єднано дев’ять справ щодо незаконних дій під час проведення парламентських виборів у жовтні минулого року та підрахунку голосів на виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 та 223. У відомстві повідомили, що досі триває й досудове розслідування у кримінальному провадженні по округу № 11 (Вінницька область). «Допитано свідків з числа офіційних спостерігачів, журналістів, працівників правоохоронних органів, надано доручення, проведено обшуки та проведено ряд судових експертиз», - зазначили у прес-службі МВС. Також у Миколаївській області продовжується розслідування фальсифікації виборчих документів працівниками відділу виконавчої служби Первомайського міськрайонного управління юстиції. Прізвища фігурантів проваджень та їхній статус у МВС не оприлюднюють у зв’язку із недопустимістю розголошення відомостей досудового розслідування. В МВД повідомили, що низку справ наразі вже закрито через відсутність складу злочину. Зокрема, в Закарпатській області по округу № 71, де 7 листопада 2012 року ОВК своїм рішенням скасувала результати голосування на трьох дільницях - №210481, №210522, №210523, унаслідок чого кандидати Павло Балога, який отримав перший результат, і Степан Деркач, котрий посів друге місце, помінялися місцями. Після скасування результатів голосування на трьох дільницях переможцем виборів в окрузі ставав Деркач, за якого віддали голоси 21 тис. 680 виборців. У Балоги ж залишався результат 21 тис. 165 голосів. Також було закрито об’єднане кримінальне провадження. Воно було розпочате 24 грудня 2012 року прокуратурою Обухівського району Київської області за фактами фальсифікації підсумків голосування на виборах до Верховної Ради України. Нагадаємо, були питання щодо округу, де балотувалася Тетяна Засуха, воно стосувалося фальсифікації актів, на підставі яких голосування на 94 окрузі на виборах до ВР було визнано недійсним. «Органами прокуратури та судами постанови про закриття зазначених кримінальних проваджень не скасовано», – акцентували в МВС. Нагадаємо, Центрвиборчком, своєї постановою від 5 листопада 2012 року визначив неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах  визнав неможливим встановити результати виборів народних депутатів у 5 одномандатних округах№ № 94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаська область) та 223 (Київ, Шевченківський район). «За результатами перевірок фактів, викладених у зверненнях, поданих до Центральної виборчої комісії, вбачається неможливим достовірно встановити результати волевиявлення виборців у частині обрання народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197, 223 та необхідно констатувати, що вибори у вказаних одномандатних виборчих округах проведені без дотримання передбачених Конституцією України та Законом принципів і засад виборчого процесу», - говориться у ній. Крім того, у проміжному звіті про розслідування порушень виборчого законодавства під час парламентських виборів, який оприлюднений у січні 2015 року міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, йшлося, що станом на 14.01.2015 було відкрито 444 кримінальні провадження за фактами порушення виборчого законодавства під час попередніх парламентських виборів.
оформление ленты  Блог: 
Політика Розенко: Чиновникам скасували всі пільги Уряд уже зробив деякі кроки у реформуванні соцсфери і скасував абсолютно всі пільги чиновникам. Про це заявив міністр соцполітики Павло Розенко, повідомили в прес-службі КМУ. Розенко зазначив, що за останній час реформування системи пільг значно просунулося. Він заявив, що жоден чиновник не отримує пільг, оскільки їх усі скасували. «Ми переходимо до системи адресного надання пільг, коли вони будуть відновлюватися виключно залежно від доходів людини, і отримувати їх будуть тільки ті, хто цього дійсно потребує», - сказав Розенко. Також глава Мінсоцполітики розповів, що кардинально змінилася і система субсидій. Крім того, вона дає можливість захистити набагато більше людей. Розенко підкреслив, що необхідно проводити реформи і в системі соцстрахування, щоб зняти корупційні ризики.
Події У Київській області голову сільради судитимуть за вимагання Прокуратура Київської області надіслала до суду обвинувальний акт проти голови сільради Білогородки за вимагання, повідомили в прокуратурі Київської області. Голова сільради та двоє його спільників намагалися привласнити гроші п'яти осіб. Сума - 135 тисяч доларів. За таку винагороду чоловіки пообіцяли залагодити питання про безоплатне отримання у власність п'яти земельних ділянок у Білогородці Києво-Святошинського району. Ділянки планувалося використовувати для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд загальною площею один гектар. Сільський голова підробив рішення про передачу землі (нібито ухвалені на сесії сільради). Його і спільників затримали під час передачі фіктивних документів. Тоді вони отримали 55 тисяч доларів. Чиновника і його подільників звинувачують за статтями «шахрайство», «зловживання владою або службовим становищем», а також за статтею «службова підробка».
Економіка Кабмін дав добро на пенсійну реформу Кабінет Міністрів України схвалив пакет з чотирьох законопроектів, які докорінно змінюють принципи функціонування української системи пенсійного забезпечення. Про це повідомляє прес-служба КМУ. За інформацією прес-служби, згідно з новою системою пенсійного забезпечення, пенсії будуть фінансуватися з трьох джерел - солідарного, накопичувального та недержавного рівнів. «Існуюча солідарна система буде вдосконалена завдяки скасуванню з 1 січня 2016 спеціальних пенсій. При цьому буде збережена система професійних пенсій для тих категорій пільговиків, які дійсно цього потребують», - йдеться в повідомленні. Крім того, держава гарантує громадянину контроль за збереженням і використанням коштів накопичувальної системи. «Під егідою Пенсійного фонду буде створено спеціальний орган, який буде здійснювати публічне адміністрування накопичуваних людьми фінансів. Зокрема, Рада накопичувального фонду на конкурсній основі буде залучати компанії з управління активами, робота яких, у свою чергу, буде знаходитися під контролем влади», - повідомили в прес-службі. Як повідомляється, проект закону про накопичувальну пенсійноу системи буде найближчим часом внесено до Верховної Ради.
Суспільство У Луганській області бойовик добровільно здався правоохоронцям 28 квітня в Луганській області правоохоронці затримали бойовика «ЛНР», який сам хотів здатися співробітникам міліції. Про це повідомляє відділ зі зв'язків з громадськістю ГУМВС України в Луганській області. За інформацією правоохоронців, під час патрулювання в селищі Карбоніт Попаснянського району, правоохоронці помітили чоловіка, одягненого в камуфляжну форму з карабіном на плечі. Той, помітивши патрульний автомобіль ДАІ, прискорив крок назустріч міліціонерам. «Поклавши зброю на землю і піднявши руки, чоловік став кричати, що хоче здатися в полон. Дотримуючись необхідних заходів обережності, він був затриманий співробітниками ДАІ і доставлений в Попаснянський райвідділ міліції», - йдеться в повідомленні. Як повідомляється, у затриманого були виявлені документи «ЛНР» і посвідчення стрілка «батальйону територіальної оборони «Брянка СРСР». Встановлено, що затриманий - 32-річний житель Херсонської області. У лютому 2015 звільнився з Брянківської колонії, де відбував покарання за тяжкий злочин. За його словами, після звільнення він відразу потрапив до бойовиків, проте втік при першому можливому випадку.

Гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овни можуть відчувати потребу в пригодах та нових враженнях Будьте ....
Гороскоп від Павла Глоби на 15 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 15 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
15 травня 2024 року обіцяє бути днем, коли можуть виникнути різні труднощі, тому важливо зосередитися на справ....
Любовний гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія може бути спрямована на вирішення спільних завдань із ....
Побутова езотерика: 9 предметів, які не можна зберігати на кухні
Побутова езотерика: 9 предметів, які не можна зберігати на кухні
Кухня вважається сакральним місцем, в якому важливо підтримувати порядок та затишок За старих часів до цієї ча....
Жартівливий гороскоп: яка ти мультяшка за Знаком Зодіаку
Жартівливий гороскоп: яка ти мультяшка за Знаком Зодіаку
Астрологи нерідко порівнюють Знаки Зодіаку чи то з побутовою технікою, чи то з літературними персонажами, чи т....
більше матеріалів




/-0,85187292098999-/ /-pc-/
Top