counter
Архів Повернутись назад 24 Грудня 2015
24 Грудня
Суспільство Поблизу Комінтернового бойовики екстрено ховають зброю від спостерігачів ОБСЄ Бойовики, які днями зайняли н.п. Комінтернове, намагаються екстрено вивести із захопленого селища важке озброєння, яке, згідно з Мінськими домовленостями, не повинно розташовуватися біля лінії розмежування. Як повідомляє прес-центр штабу антитерористичної операції, рух техніки здійснюється в напрямку населених пунктів Зайченкове й Таврія. «Таким чином загарбники, яких курирує влада Російської Федерації, вводять в оману представників СММ ОБСЄ, які намагаються зафіксувати порушення з боку бойовиків усіх угод про мирне врегулювання конфлікту», - ідеться в повідомленні. При цьому в штабі АТО не виключають, що після завершення роботи міжнародної місії в Комінтерновому заборонену зброю буде повернено на позиції в цьому населеному пункті.
оформление ленты  Блог: 
Суспільство Леонід Ємець Правоохоронцям уже бояться пропонувати хабарі Україна, нехай не ідеальним шляхом, але таки наближається до європейських стандартів роботи і формування МВС. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив перший заступник голови парламентського Комітету з питань правової політики та правосуддя народний депутат України (НФ) Леонід Ємець. «Ми зигзагами, проте рухаємося до європейських стандартів. Реформи органів внутрішніх справ є. І їх видно неозброєним оком. Якби ще два роки тому хтось сказав, що у нас може бути чесний даїшник, з такої людини сміялася б уся країна, показувала б на неї пальцем. Тепер же це факт, що є чесний інспектор дорожнього руху», - зауважив він. Ємець також відзначив, що правоохоронцям нині вже й запропонувати хабар бояться, що теж украй позитивний факт. «Те, що в МВС ще залишилися люди, які мали бути люстровані, на жаль, теж наші реалії. Та з цим борються», - додав він. Народний депутат акцентував, що реформування країни, а саме правоохоронних органів, відбувається.  
Політика Москаленко пропонує населенню більш активно контролювати роботу нових поліцейських Голова депутатської групи «Воля народу» Ярослав Москаленко пропонує громадськості брати більш активну участь у контролі за роботою патрульної поліції. За його словами, відкритість і прозорість роботи нових патрульних поліцейських є непорівнянною зі старою системою. У результаті ставлення до них з боку населення є значно більш довірчим, ніж було до міліції, однак це не скасовує того, що саме суспільні інститути повинні більш жорстко контролювати правоохоронців. «Зараз відразу в декількох містах іде набір до нової поліції. Кандидати проходять ретельний відбір, безліч тестів та іспитів. Лави поліції поповнюють найрізноманітніші люди, кількість поліцейських по всій країні збільшується, тому переконаний, що громадськості також необхідно більш активно брати участь у контролі за їх діяльністю», - сказав Москаленко. Він підкреслив, що саме такий формат допоможе підвищити ефективність роботи правоохоронців, населення з ще більшою довірою ставитиметься до поліцейських, що у свою чергу призведе до значного скорочення рівня злочинності в країні.
оформление ленты  Блог: 
Політика Юрій Дерев`янко Позбавлення депутатів права висловлювати недовіру генпрокурору може призвести до узурпації влади Позбавлення Верховної Ради права висловлювати недовіру генеральному прокурору може призвести до узурпації влади. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив народний депутат Юрій Дерев'янко. «Норма, за якої ВР повинна відмовитися від того, що депутати не зможуть висловлювати недовіру генеральному прокурору, є неприпустимою. Якщо він погано працює, то повинен бути відправлений у відставку», - сказав він. За його словами, сьогодні існує певний баланс між різними гілками влади, а якщо цю норму скасувати, то це може призвести до узурпації влади в одних руках. «Ніхто не буде висловлювати недовіру генпрокурору, якщо він ефективно й публічно працює, якщо результат його дій видно», - додав він. Крім того, депутат вважає, що, незважаючи на те, що подібна практика є в європейських країнах, в Україні вона буде погано застосовуватися. «У нас дуже багато є європейських практик, які поки що в Україні погано застосовуються. Наприклад, якщо хтось попався на хабарі, то повинен написати заяву й піти. Але вона не працює. У нас хабарники як кліщі, які вічно кажуть, що все брехня й наклеп. Якщо впроваджувати таку норму, то крок за кроком, щоб мати баланс контролю влади», - резюмував Дерев'янко.
Суспільство ГПУ повернула Києву землі «Межигір'я-2» Генеральна прокуратура України оскаржила рішення Київської міської ради, державні акти на землю, договори, на підставі яких у 2007 році обслуговуючому кооперативу передано майже 75 га земель вартістю понад 126 млн гривень в Голосіївському районі Києва. Про це йдеться в повідомленні прес-служби відомства. Наголошується, що було встановлено, що зазначеному кооперативу, який не відповідає вимогам закону про створення житлово-будівельних кооперативів, без проведення земельних торгів та без будь-якої оплати передано для забудови цінні столичні землі, які в подальшому ними відчужено на користь інших комерційних структур. «Крім того, значна частина цих земель перебуває в межах об'єкта природно-заповідного фонду - ландшафтного заказника «Острів Жуків», де розташовано резиденцію «Межигір'я-2». Таким чином, забудова зазначених земель житловими будинками загрожує фактичним знищенням заповідника», - ідеться в повідомленні. Враховуючи викладене, погодившись із доводами прокурора, Господарський суд Києва 21 грудня задовольнив у повному обсязі позовні вимоги.
Суспільство На новорічні свята «Укрзалізниця» запустила додаткові потяги ПАТ «Укрзалізниця» збільшила до 36 кількість додаткових потягів на 240 рейсах, які курсуватимуть під час зимових свят. Про це повідомляє прес-служба «Укрзалізниці». Так, на останні дні 2015 року призначено такі денні швидкісні потяги: № 753/754 Київ - Львів курсуватиме туди і у зворотному напрямку 30 і 31 грудня; № 763/762 Київ - Вінниця здійснить рейси з Києва та Вінниці 31 грудня. № 163/164 Київ - Харків курсуватиме з Києва та Харкова 30 і 31 грудня. Зокрема, з Південно-Західної залізниці у західному напрямку: № 191/192 Київ - Львів. № 207/208 Київ - Ужгород. № 229/230 Київ - Ужгород. № 239/240 Київ - Ужгород. № 279/280 Київ - Ужгород. № 219/220 Київ - Івано-Франківськ. № 269/270 Київ - Івано-Франківськ. № 217/218 Київ - Ворохта. № 249/250 Київ - Івано-Франківськ, Чернівці. № 745/746 Київ - Львів (УЗШК). № 201 Київ - Ужгород. № 203/219 Київ - Івано-Франківськ. № 753/754 Київ - Львів (УЗШК). В одеському напрямку: № 209/210 Миколаїв - Київ. № 223/224 Київ - Одеса. № 278 Миколаїв - Львів. У дніпропетровському напрямку: № 179/180 Київ - Дніпропетровськ. № 735/736 Київ - Запоріжжя (УЗШК). У московському напрямку: № 1/2 Київ -Москва. У харківському напрямі: № 727/728 Київ - Харків (УЗШК). У вінницькому напрямку: № 763/762 Київ - Вінниця (УЗШК). З Одеської залізниці в західному напрямку: № 238/258 Одеса - Львів. № 268/242 Одеса - Мукачеве. № 228/238 Одеса - Львів. У харківському напрямку: № 269/270 Одеса - Харків. З Придніпровської залізниці у західному напрямку: № 231/232 Дніпропетровськ - Івано-Франківськ. № 211/212 Запоріжжя-Дніпропетровськ - Львів. № 275/276 Дніпропетровськ - Львів. № 295/296 Запоріжжя - Львів. № 290 Дніпропетровськ - Харків. № 205 Дніпропетровськ - Ужгород. № 285/286 Дніпропетровськ - Львів. З Південної залізниці у західному напрямку: № 225/226 Харків - Ужгород. № 235/236 Харків - Ужгород. № 245/246 Харків - Ужгород У київському напрямку: № 163/164 Харків - Київ.
Політика У ГПУ заявили, що Сакварелідзе свідомо вводить суспільство в оману Інформація, озвучена заступником Генерального прокурора України Давидом Сакварелідзе про нібито спробу вручення підозри судді Апеляційного суду міста Києва Марії Приндюк, - свідоме введення в оману суспільства. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на офіційному сайті Генеральної прокуратури. «Генеральна прокуратура України інформує, що Марії Приндюк слідчими ГПУ не повідомлялося про підозру і не здійснювалася спроба її вручення будь-яким способом: поштою або особисто», - ідеться в повідомленні. У прес-службі також зазначили, що відповідно до вимог ст. 481 КПК письмове повідомлення про підозру судді Конституційного суду України, професійному судді, присяжному та народному засідателю на час здійснення ними правосуддя здійснюється генеральним прокурором або його заступником. У ГПУ також зазначили, що судді Апеляційного суду, ким є Марія Приндюк, відповідно до вимог КПК України не розглядають клопотання про надання дозволу на проведення обшуку. «Зазначена суддя допитувалася як свідок у межах кримінального провадження стосовно резонансної справи голови Апеляційного суду України Антона Чернушенка», - ідеться в повідомленні.
Політика Кучма розповів, коли відбудеться наступне засідання Тристоронньої контактної групи Наступне засідання Тристоронньої контактної групи відбудеться 13 січня 2016 року. Про це повідомив колишній президент України, представник України в контактній групі Леонід Кучма, передає «Радіо Свобода». «Що стосується продовження роботи Тристоронньої контактної групи, то у нас вже стоїть в планах 13 січня, потім 20 січня, лютий теж розписаний. Ми про всяк випадок випереджаємо події, оскільки добре розуміємо, що немає іншого варіанту, ніж продовжити переговори», - сказав він. Також Кучма повідомив, що лідери «нормандського формату» під час телефонних переговорів повинні подовжити дію Мінських угод. «Я не думаю, що буде якийсь додатковий документ. Я думаю, що під час телефонних переговорів цю проблему буде вирішено, щоб продовжити працювати в цьому форматі», - повідомив Кучма.
Події У Миколаївській області затримано «злодія в законі» із Грузії Оперативники зірвали спробу грузинського «злодія в законі» налагодити зв'язки з представниками кримінального світу Одеси та Миколаєва. Про це повідомляє прес-служба ГУ Національної поліції в Миколаївській області. «У відділ боротьби з організованою злочинністю Управління кримінальної поліції ГУНП у Миколаївській області надійшла інформація про те, що 22-річний чоловік, нелегально перетинаючи кордон України і Росії, прямуючи до м. Одеси, має намір певний час провести на території Миколаївської області й зустрітися для переговорів з місцевими представниками кримінального світу», - повідомили в поліції. Іноземця-нелегала, громадянина Грузії Реваза Убілаву, що стоїть на відповідному обліку як «злодій у законі», правоохоронці затримали 23 грудня близько 11:00 біля будинку, де його приймали співвітчизники. Зараз готуються матеріали для примусового видворення чоловіка за межі України.
оформление ленты  Блог: 
Політика Остап Семерак Влада зробила колосальний прорив, і це підтвердили європейці Найбільшим досягненням протягом цього року стало виконання євроінтеграційного плану, однак якщо в частині отримання безвізового режиму між Україною та ЄС ми зробили колосальний прорив, то виконання Угоди про асоціацію є менш успішним. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив народний депутат Остап Семерак. «Найбільшою перемогою і парламенту, і уряду є виконання другої фази безвізового пакету та отримання позитивного висновку від Європейської комісії. Далі робота не зупиняється. Протягом останніх півтора року українська влада зробила колосальний прорив, і це підтвердили європейці. Це подія, на яку очікували українці», - сказав він. За його словами, таке рішення ЄК пов'язано не тільки з тим, що українці найближчим часом отримають можливість короткострокових подорожей без віз до ЄС, але й відкриває багато можливостей для реформ і змін. «Деякі зміни вже відбулися. Наприклад, запроваджено біометричний паспорт, ID-посвідчення, створено всі органи, які повинні боротися з корупцією», - зазначив нардеп. Разом з тим Семерак зазначив, що виконання другої складової євроінтеграційного процесу, а саме Угоди про асоціацію, не настільки успішне. «На жаль, досі в парламенті не створено систему інституційної спроможності наблизити українське законодавство до стандартів ЄС. Це ми повинні зробити в першу чергу, якщо хочемо отримати членство в ЄС. Цю інституцію у ВР не створено, вона є в уряді. Ми повинні у 2016 році вирішити цю проблему. Відповідні законопроекти вже готові. Залишилася тільки політична воля парламенту. Це буде для нього іспитом - або ми про євроінтеграцію тільки говоримо, або все ж виконуємо всі вимоги і йдемо до ЄС», - підсумував він.
Економіка Депутати проголосували за податкову реформу Депутати прийняли законопроект №3688 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». За відповідне рішення проголосував 251 депутат. Цим законопроектом розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ) встановлюється на рівні 22%, максимальна величина бази нарахування ЄСВ зростає з 17 до 25 мінімальних зарплат. Водночас скасовується внесок, який утримується із зарплат працівників. Крім того, передбачено збільшення ставки на спирт, спиртові дистиляти та спиртні напої щодо чинних на сьогодні на 50%, на пиво - на 100%, на вина - на 100%. Встановлення ставки акцизного податку на слабоалкогольні напої (вміст спирту від 0,5 до 8%) - на 300% від чинної на сьогодні. Також вноситься низка змін до чинного Податкового кодексу України, необхідних для прийняття державного бюджету на 2016 рік.
Політика оформление ленты  Форум Саакашвілі: цукерками по корупції Масштабний Антикорупційний форум, влаштований губернатором Одеської області Михайлом Саакашвілі, мабуть, найобговорюваніша подія останніх днів. Учора на форумі можна було зустріти величезну кількість абсолютно різних людей - від чинних і колишніх політиків до простих хлопців з регіонів і навіть священика. На форумі також було помічено заступника Генпрокурора і прокурора Одеської області Давида Сакварелідзе, нардепів Мустафу Найєма, Сергія Лещенка, Світлану Заліщук, Єгора Соболєва, Дмитра Добродомова. Були там і екси: колишній міністр оборони Анатолій Гриценко, екс-голова СБУ Валентин Наливайченко. А заодно проміж антикорупціонерів затесався й Савік Шустер. Пиріжки як елемент боротьби з корупцією Головним героєм, який зібрав натовп журналістів ще до початку свого виступу, став, звичайно ж, Міхо. До речі, іноді публіка на форумі більше нагадувала фанатів на концерті рок-зірки або відданих членів секти. Саакашвілі буквально на п'яти наступали стражденні та переконані в його антикорупційній ролі люди, гуртом, стоячи й бурхливими оплесками вітали полум'яну півгодинну промову голови ОДА «під завісу». Почалося антикорупційне дійство з гімну у виконанні Руслани Лижичко. Утім, багато гостей форуму знайшли більш цікаве заняття - дармові цукерки й пиріжки. Солодощі житомирської кондитерської фабрики розійшлися просто на ура. Люди гребли їх у неймовірних кількостях і про запас. Свою частку слави отримали й пиріжки, які теж здобули популярність. А от кава на форумі виявилася платною. Панель для борця з корупцією Організація форуму, звичайно, потребувала багато кращого. Було дві панелі, на одній з яких виступали експерти, а на другий своїми думками ділилися учасники форуму, які приїхали з усієї України. За столами, розставленими квадратами, люди розмірковували про те, як боротися з корупцією в різних сферах. Ось тільки волонтерів або тих, хто міг би чітко пояснити, як і що відбувається, на форумі чомусь не було. Утім, багато ідей не витримують жодної критики. Наприклад, за столом з табличкою «Митниця й податки» першим пунктом щодо боротьби з корупцією було «Самоповага». «Поки що зібралися поспілкуватися. Тут кожен говорить, що хоче. Є й божевільні ідеї, є й раціональні, - ділиться з «Аналітичною службою новин» (АСН) зустрінутий тут же нардеп Юрій Дерев'янко. - Це все потім треба буде систематизувати волонтерам-модераторам. Якщо в когось є свої пропозиції. Наприклад, хтось зі сфери охорони здоров'я знає, як побороти корупцію у своїй сфері, вони розуміють, що корупція є при виписуванні лікарняних і ще якихось речах». Поки ми спілкуємося, гардероб швидко порожніє. Година - пів на восьму, від початку форуму проминуло лише півтори години. Партія Саакашвілі Поки зі сцени виступали нардепи Заліщук, Найєм та Лещенко, у кулуарах активно обговорювали, що форум Саакашвілі - старт нової політичної сили імені Міхо. Утім, сам голова Одеської облдержадміністрації наполягав на тому, що це лише громадський рух «за очищення від корупції» та виявлення однодумців. Нардеп Віктор Чумак від форуму чекав поштовху антикорупційної діяльності влади в областях і на місцях. Проте в тому, що на горизонті маячить нова політсила, не впевнений. «Явище корупції отримує нульову толерантність. Але я поки не побачив основу нової політичної партії. Не бачу стимулів для її появи. Якщо хтось думає, що вибори будуть навесні, я вважаю, їх не буде, - каже він, коментуючи те, що відбувається, для АСН. - У нього є велика можливість сформувати партію. Але проблема в тому, що він потім із цією партією робитиме. За нашим законодавством Саакашвілі не може бути парламентарієм - п'ять років треба. Не може він і на вибори президента йти - тут треба цілих 10 років. Тоді для чого партія? Щоб створити фракцію в Раді, щоб пройти у виконавчу владу. Вистачить можливості такій партії зайти і сформувати більшість у Раді? Думаю, теоретично вистачить. Виникає питання: а чи не стане Саакашвілі ще одним проектом, який буде підтримувати БПП, що втрачатиме голоси?» Обережний у прогнозах щодо майбутньої партії і нардеп Дмитро Добродомов. «Хочемо консолідувати сили, зрозуміти, хто готовий з усіма нами боротися. Питання боротьби з корупцією - це нас об'єднує, незважаючи на те, що у нас у всіх різні політичні погляди. Зараз це лише громадський рух», - ділиться думками з АСН Добродомов. А от депутат Ради Мустафа Найєм переконаний, що далі тільки партія, але питання в тому, хто стане коло антикорупційного керма. «Треба зараз зрозуміти, що робити далі, адже просто спостерігати за цим не можна. Треба діяти, і єдине, що можна зробити далі, - це політичний рух, - запевняє він АСН. - Не думаю, що це партія Саакашвілі. Цю ідею виношували багато років, пан Саакашвілі не був навіть ініціатором. Якщо так станеться, що Саакашвілі перебуватиме в цьому русі і разом з усіма буде зроблено якийсь крок, це добре. Але в будь-якому разі це не може бути партія однієї людини». До лав соратників Саакашвілі готовий долучитися й російський бізнесмен Євген Чичваркін. На форум його запросили як гостя і виступити. Каже, що грошей з нього не взяли (на організацію форуму головні антикорупціонери країни «колядували» у людей). Чичваркін поділився з АСН, що готовий робити в Україні реформи, якщо його запросять. Російський бізнесмен готовий навіть прийняти громадянство, якщо на його думки та ідеї буде попит. «Благодійний внесок не робив. Мені сказали, це не повинно бути на гроші олігархів, а мене деякі, на жаль, до них зараховують. Мені дуже імпонує Саакашвілі. Він на даний момент готовий прем`єр-міністр, і вся активна політична частина готова його бачити тим, хто змінює закони в Україні. Якщо мене покличуть до уряду - я із задоволенням», - резюмує Чичваркін. «Не боюся ні Бені, ні Сені» Окрасою програми, звичайно ж, став виступ Міхо, який затягнувся на добрі 35 хвилин. Зі сцени він говорив довго і яскраво. Полум'яна промова викликала бурхливі оплески, а порівняння України з коровою, яку доять корупціонери, викликало небувалу підтримку публіки. Саакашвілі не просто говорив, він кричав про корупцію, корупціонерів при владі, про те, як і хто краде, робив зовсім прозорі натяки в бік прем'єра Яценюка і про те, що настав час реформ. «У суспільстві є величезна енергія, драйв. Це означає, що люди не збираються приймати спільні правила гри уряду й олігархату. Не збираються прийняти міжсобойчик, дати їм можливість все втопити в бруді і брехливій пропаганді. Почалося велике пробудження. І це набагато важливіше за політичні проекти. Треба створити широкий непартійний рух проти корупції та за реформи. Без політичних лідерів, без партії», - робить висновок керівник Одеської області. Люди захоплено слухають, але за дружним схваленням якось не помічають головного. Саакашвілі багато говорить про успіхи в Грузії, але скромно замовчує свої успіхи на терені одеського губернатора. Замовчує Міхо й те, що ж тепер конкретно робитимуть соратники його громадського руху. Власний конкретний і за пунктами план боротьби з корупцією він так і не озвучує. Зате гордо заявляє, що не боїться «ні Бені, ні Сені». До речі, на антикорупціонерів тепер чекатиме Харків, куди вони планують потрапити 18 січня, а потім Саакашвілі пообіцяв проїхати регіонами: Львів, Дніпропетровськ... Під прицілом антикорупційного руху опиняться навіть невеликі міста й села.
оформление ленты  Блог: 
Політика Віктор Чумак Не варто сподіватися, що якщо сьогодні запрацювало НАБУ, то завтра всі корупціонери опиняться у в'язниці Для ефективної боротьби з корупцією в Україні необхідно, щоб принцип нульової толерантності поширювався не тільки на вертикальну систему управління, а й горизонтальну, по всіх регіонах країни. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив народний депутат Віктор Чумак. «Корупція має отримати в Україні нульову толерантність, яка поширюватиметься всіма регіонами. Якщо в Києві у нас ще є активне громадське антикорупційне середовище, то в областях із цим проблеми. У нас немає експертних оцінок щодо діяльності влади в регіонах. Через це виникають труднощі з їх контролем», - сказав він. За його словами, антикорупційний рух повинен мати не тільки вертикальне, але й горизонтальне поширення, тому що тільки в такому разі від цього буде позитивний результат. Разом з тим Чумак зазначив, що в Україні вже створено середовище для боротьби з корупцією. «У нас уже практично сформовано антикорупційне законодавство, створені антикорупційні органи, хоча вони ще й не почали свою роботу. Залишилися тільки політична воля і бажання. Проте сподіватися та те, що ми сьогодні приймемо якийсь антикорупційний закон, а завтра прокинемося й житимемо як у Німеччині чи Франції, не варто. Як і на те, що якщо сьогодні запрацювало НАБУ, то завтра всі корупціонери опиняться у в'язниці. Потрібно постійно працювати й жити за принципом нульової толерантності до корупції», - резюмував парламентарій.
Економіка Нефьодов: Уже з вересня всі держзакупівлі можна було б перевести в електронний формат Якщо закон «Про державні закупівлі» буде прийнято депутатами Ради, пілотний проект проведення держзакупівель онлайн - ProZorro - може запрацювати з квітня 2016 року. Про це в інтерв'ю «Аналітичній службі новин» розповів заступник міністра економічного розвитку й торгівлі Максим Нефьодов. «Якщо закон «Про державні закупівлі» найближчим часом буде прийнято, то його втілення розпочнеться з 1 квітня, а 1 серпня почнеться друга, остаточна, хвиля. Практично вже з вересня всі закупівлі в Україні буде переведено в електронний формат. Перехід відбувається не миттєво, не відразу ж у перший день після прийняття законопроекту, оскільки потрібно під нього ще прийняти підзаконні акти, постанови Кабміну, регламент роботи самої системи і, можливо, будуть якісь певні технічні зміни», - розповів Нефьодов. Заступник міністра зазначає, що на реформу не було витрачено жодної копійки з держбюджету, а тільки кошти донорів.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Юрій Павленко За рік уряд, коаліція і Президент встановили велику кількість антирекордів За рік влада завела країну в глибоку соціальну, економічну й фінансову кризу. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив народний депутат Юрій Павленко. «Можливо, одне з досягнень - це встановлення умовного перемир'я на Донбасі. Вдалося припинити активні військові дії. Хоча перемир'я протрималося недовго, але все одно кількість жертв зменшилася. Інших досягнень у цьому році не було», - сказав він. Разом з тим, за його словами, поразки були у всіх сферах. «В економічній сфері за цей рік уряд, коаліція і президент встановили велику кількість антирекордів. Сюди можна віднести і падіння ВВП, і промисловості, і гривні, і рівня життя. За рік влада завела країну в глибоку соціальну, економічну і фінансову кризу. Більше того, Україна потрапила в залежність від міжнародних кредитних організацій», - зазначив Павленко. На думку парламентарія, єдиним виходом для збереження країни є перевибори до Верховної Ради. «На жаль, парламент сьогодні не відповідає очікуванням суспільства. ВР живе своїм життям, а українці - своїм. Тому парламент повинен бути достроково переобраний. Уряд повинен піти у відставку», - резюмував нардеп.
Економіка Комунальну інфраструктуру Донбасу планують відновити до кінця 2017 року На фінансування проектів допомоги переселенцям до кінця 2017 року буде спрямовано кошти Європейського інвестиційного банку в межах Надзвичайної кредитної програми для відновлення України загальною вартістю 200 мільйонів євро. Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, повідомляє прес-служба Мінрегіону. Кабмін прийняв постанову, якою визначив порядок використання коштів Європейського інвестиційного банку на фінансування проектів допомоги переселенцям проектів у межах Надзвичайної кредитної програми для відновлення України. «Спільно з експертами Європейського інвестиційного банку нами відібрано перші 72 проекти вартістю близько 700 млн грн. Усі вони спрямовані на відновлення інфраструктури та на вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб на підконтрольних Україні територіях Луганської та Донецької областей, а також у Дніпропетровській, Харківській та Запорізькій областях», - повідомив Зубко. Він також зазначив, що проект охоплюватиме райони, які відчувають сильний тиск на інфраструктуру соціальних послуг у зв'язку зі значним припливом внутрішньо переміщених осіб у цих областях, а також конкретні місцеві ради в інших областях, які приймають значні потоки внутрішньо переміщених осіб. Також кошти спрямують на відновлення автомобільних шляхів та залізниць, пошкоджених у результаті конфлікту, включаючи пошкоджені мости, ремонт або реконструкцію державних або громадських будівель.
Економіка За допомогою системи держзакупівель ProZorro вже заощаджено понад 500 мільйонів гривень Пілотний проект системи електронних держзакупівель ProZorro дозволив заощадити більше 500 мільйонів гривень. Про це в інтерв'ю «Аналітичній службі новин» розповів заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов. «Остання інформація - це трохи більше 500 мільйонів гривень економії. Ви можете подивитися на bi.prozorro.org - у нас немає жодних інших даних, крім викладених там. Це наша свідома політика: ми нічого не приховуємо, у нас немає якоїсь іншої статистики, яка недоступна людям або чимось відрізняється від офіційної. Думаю, що для цього пілота показники вельми і вельми переконливі. І, чесно кажучи, вони істотно вище тих, на які ми очікували, коли починали роботу. Якщо ProZorro запрацює на всю країну, то ми очікуємо, що це буде близько 50 мільярдів економії щорічно», - розповів Нефьодов. Заступник міністра також розповів, що повну суму в 2016-му отримати не вдасться. Але в міністерстві розраховують на економію від 3 до 8 мільярдів гривень. Однак щоб це сталося, потрібно якнайшвидше ухвалити закон «Про державні закупівлі». «Якщо його буде прийнято, припустимо,лише у квітні, то, зрозуміло, початок роботи буде відстрочено і обсяг потенційної економії зменшиться. Кожен день зволікання з прийняттям - це прямі втрати для бюджету», - підкреслив Нефьодов.
Економіка Андрій Гундер Интервью
Андрій Гундер: 2016-й стане вирішальним для України
Турбулентний 2015 рік завершується. Щиро сподіваємося, що вже з Нового року ми почнемо помічати перші ознаки економічного зростання. Перспективи України чималі (але й ризики залишаються серйозними). Що насправді думають інвестори про Україну? Чи готові вони вкладати кошти? Відповіді на ці та інші запитання в рамках інтерв’ю «Аналітичній службі новин» (АСН) надає Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні. — Пане Гундере, Американська торговельна палата регулярно відстежує та аналізує інформацію щодо ділового середовища в Україні. Які нині тенденції? — Якщо взяти топ-100 найбільших офіційних платників податків України, то 90% міжнародних компаній – члени Американської торговельної палати. Близько 30% з них – американські компанії. Решта – великі європейські та українські підприємства. Перший напрямок нашої роботи – це Business-to-government. Ми є голосом бізнесу перед владою: доносимо меседжі, робимо так, щоб влада почула. Серед представників діючої влади багато колишніх бізнесменів. Ми помічаємо, що держслужбовці непогано розуміються на проблемах і потребах підприємців, вони налаштовані на конструктивний діалог. Нас не лише слухають, але й чують. Комунікація влади і бізнесу важлива для економіки країни. Другий напрям діяльності – Business-to-business. Ми створюємо ефективний майданчик для спілкування членів Палати. Підприємцям надається можливість поширювати інформацію про свій бізнес, просувати свої товари і послуги. Це позитивно впливає на розвиток компаній, відкриває нові можливості. Також окремий фокус ми робимо на просуванні бренду України за кордоном (Business-to-Ukraine). Наголошуємо на привабливості місцевого ринку для іноземних інвесторів. Коли інвестори вирішують пильніше придивитися до України, глибше дослідити наявні можливості, вони звертаються до нас за консультаціями. — Що найбільше цікавить потенційних інвесторів? — Загальний огляд ринку, податкова система, перспективність секторів (наприклад, АПК, ІТ, фармацевтики). — Багато цікавляться Україною? — Чимало. Щотижня є потенційний інвестор, який придивляється до України. Щоправда, поки що не вистачає рішучості і конкретних дій. Попри складну і непередбачувану ситуацію, деякі інвестори наважуються зайти на український ринок. З конкретних прикладів - нещодавно у нас були представники компанії Uber (компанія з Сан-Франциско, США. – Авт.). Це величезна американська компанія, капіталізація якої декілька мільярдів доларів. Вони розробили сервіс, за допомогою якого можна замовити таксі зі свого телефону. Ідея проста. Але Uber змінив динаміку таксі у цілому світі. І зараз вони заходитимуть в Україну. Джордж Сорос, один з тридцяти найбагатших людей світу, нещодавно заявив, що інвестуватиме в ІТ-компанію Сіklum. Створюється фонд, який займатиметься інвестиціями в українські проекти. Сорос має великий досвід роботи на цікавих ринках. Сподіваємося, що приклад Сороса спонукатиме інших інвесторів до дій. — Стверджують, що ІТ-галузь в Україні дуже потужна і швидко розвивається… — Це армія інтелектуалів, які змінюють світ. Це вища математика. Рівень підготовки українських програмістів дуже хороший. Але потрібні подальші інвестиції в освіту і професійний розвиток. Офіційно у галузі IT в Україні працює понад 75 тисяч людей. Це багато. І, знаєте, німець, який їде у своєму BMW, не здогадується, що система його авто розроблена тут. Або ми з вами дивимося світові кінопрем’єри і не підозрюємо, що анімація для картин створена українськими фахівцями. — Агропромисловий комплекс – це гордість і надія України. Чи готовий бізнес у нього вкладатися? — Так. Це одна з найцікавіших галузей. За рівнем виробництва соняшникової олії Україна посідає перше місце в світі. Чималий експорт пшениці та кукурудзи. Обсяг експорту можна збільшувати. В Україні вигідно виробляти сільськогосподарську продукцію – вона стає конкурентнішою порівняно з Китаєм, Індією та іншими. До того ж з 1 січня 2016 року починає діяти ЗВТ з ЄС, відкривається новий ринок на сотні мільйонів споживачів. Цікаво, що інвестори цікавляться не лише традиційними напрямами сільського господарства. Нині у світі є величезний попит на органічну продукцію. Днями я зустрічався з міжнародною компанією, яка займається ягодами. Вона розглядає можливість зайти в Україну, вирощувати тут лохину та малину. А ще колишній банкір з Лондона зараз займається березовим соком: у Чернівецькій області працює підприємство, яке збирає сік. Продукція постачається на ринок США. Знаєте, скільки в Америці коштує двохсотмілілітрова пляшечка березового соку? 3 долари 50 центів! — Україна має газ і нафту. А також сланцевий газ. Чи є інтерес бізнесу до видобутку енергоресурсів в Україні? — Підприємці цікавляться. Але питання ренти потребують значного вдосконалення, і ми дуже очікуємо на його позитивне вирішення найближчим часом. — А зелена енергетика? — Звісно. Адже увесь світ цікавиться альтернативною енергетикою. — Як загалом оцінюєте 2016 рік? Чого варто чекати? — 2015 рік був непростий, турбулентний. Ця турбулентність триватиме ще кілька місяців. Думаю, після Нового року емоції дещо згаснуть. І треба буде сідати й міркувати, на яких напрямках сфокусуватися. Не можна постійно критикувати країну і владу. Насправді, нам є за що дякувати. Американська торговельна палата в Україні започаткувала цікаву традицію – святкувати День подяки. В рамках святкового сезону ми розпитали членів Палати (а це 600 компаній), кому і за що вони вдячні. — Кому і за що дякував бізнес? Думаю, після Нового року емоції дещо згаснуть. І треба буде сідати й міркувати, на яких напрямках сфокусуватися — Корупція тривалий час перешкоджала впровадженню технологій мобільного зв'язку третього покоління в Україні. Ми залишалися єдиною країною в Європі, яка не долучилася до 3G-революції. В 2015 році Україна нарешті зрушила з мертвої точки. Три провідні компанії придбали ліцензії і запустили 3G. За це можна подякувати. Члени Американської торговельної палати висловили подяку Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), який продовжує забезпечувати приплив інвестицій до України. Варто відзначити систему допорогових державних закупівель ProZorro‎. Завдяки цій електронній платформі будь-яка зацікавлена компанія має можливість взяти участь у тендері і розраховувати на справедливе рішення. Сподіваємося, що ProZorro допоможе викорінити хабарництво. Важливий внесок у загальну стабілізацію економіки зробила міністр фінансів України Наталія Яресько. Завдяки її зусиллям була забезпечена податкова та фінансова стабільність, а також успішно проведена реструктуризація зовнішнього боргу України. — Тобто не все геть погано? Нині вирішується доля майбутніх поколінь — Розумієте, 2014-2016 роки ввійдуть у підручники з історії.  Думаю, що 2016-й стане вирішальним для майбутнього країни. Триває запекла боротьба між двома системами: старою корумпованою, яка базувалася на клептократії і корупції, і новою прогресивною. Зараз вирішується доля майбутніх поколінь. Тому надзвичайно важливо прийняти правильні рішення, зробити реальні кроки. —  …і багато хто не хоче змін? Нас не лише слухають, але й чують — Звісно. Особливо ті хто заробляв мільйони на корупції й кумівстві. Відмовлятися від старих звичок складно. Але в умовах ринкової економіки виживатимуть лише ефективні, справжні професіонали. — Скажіть, а реальна боротьба з корупцією ведеться? Чи помічаєте Ви її? Щотижня є потенційний інвестор, який придивляється до України — Корупцію дуже важко викорінювати. Тому перше, на чому варто сконцентрувати зусилля, – це на запобіганні їй. Професійно організовані превентивні заходи мають відбити в людей бажання красти. Рецепт доволі простий. У першу чергу це достойна зарплата. Не можна платити смішні гроші людям, в руках яких – мільйонні контракти і серйозні важелі впливу. Занадто велика спокуса. Важлива також деперсоналізація сервісів – щоб не було кому давати хабаря. Наприклад, у багатьох країнах люди не мають прямого контакту з представниками податкової служби і всі послуги надаються онлайн. Публічність – теж серйозна зброя. Представники громадянського суспільства і незалежні журналісти мусять розповідати про корупцію, чітко називати імена корупціонерів. Суспільство має зрозуміти, що опускатися до корупції соромно! Останній, не менш важливий інструмент, - це покарання. Злочинці мають сидіти у тюрмах, відповідати за скоєні злочини. Цього року в Україні було створено Національне антикорупційне бюро, обрані детективи та Антикорупційний прокурор. — Скажіть, чи піддаються члени Американської торговельної палати спокусі «швидко вирішити питання»? — Є закон США про боротьбу з корупцією (Foreign Corrupt Practices Act, FCPA). Він передбачає кримінальну відповідальність за хабарництво і поширюється на компанії, які мають будь-які зв’язки зі США. Штраф за порушення цього закону може вимірюватися сотнями мільйонів доларів. Великобританія прийняла аналогічний антикорупційний закон United Kingdom Bribery Act. Сподіваюся, що в 2016 році в Україні будуть відкриті реальні кримінальні справи проти корупціонерів. Суди, вироки і сувора відповідальність – все це запобігатиме новим порушенням антикорупційного законодавства. — Свого часу був великий відтік інвестицій. Чи є підприємці, які саме зараз хочуть піти з України? Україна – одна з найбільших держав Європи. У неї неабиякий потенціал. Інвестори це розуміють. В Україні залишилися компанії, які мають досвід ведення бізнесу у різних країнах. Вони усвідомлюють, що десь ризик буде більший, а десь – менший. Це нормально. Мене більше непокоїть поганий імідж України. Якщо дивитися СNN чи BBC, то складається враження, що тут вулицями їздять танки. Іноземці думають, ніби Україна від Сходу до Заходу охоплена війною. Протягом 2016 року Кабінет Міністрів планує відкрити нові торгові представництва України за кордоном. Важливо, щоб у представництвах працювали не лише дипломати, але й продавці, які будуть стукати у двері, шукати реальні можливості. Україна не може сидіти і чекати, доки на неї хтось зверне увагу. Треба діяти. — За вашими оцінками, які перспективи економіки України? — Економіка України вже досягла дна. Сподіваємося на поступове покращення. Ріст ВВП на 2% вже наступного року – це цілком реально. Розумні інвестори прекрасно розуміють усі переваги входження на український ринок. Зараз, коли економіка знаходиться на самому дні, можна придбати активи за привабливими цінами, а потім отримати вагомі дивіденди. В 2016 році мають бути приватизовані ключові державні підприємства. Україні невигідно утримувати величезні компанії за рахунок державного бюджету. Насправді підприємства, про які йде мова, не безнадійні. Стратегічний підхід до управління, вищий рівень професійності найманих працівників перетворять колишні збиткові підприємства на ринкових гігантів, спроможних заробляти мільйони доларів. Ідея приватизації була позитивно сприйнята міжнародним співтовариством. Але тепер важливо її належним чином провести. Процес приватизації має бути публічним. Жодних тіньових схем, у всіх рівні можливості. Від приватизації виграють усі: як інвестори, так і держава. — Якими державними активами цікавляться? — Однозначно енергетикою, великими українськими заводами. Багато уваги привертає до себе Одеський припортовий завод. Знаєте, мова йде навіть не про сотні, а про тисячі потенційно цікавих активів! Особливе місце належить інфраструктурним об’єктам, зокрема залізниці. Міністерство інфраструктури України розглядає можливість залучення іноземних перевізників. Це вкрай важливо. Адже і локомотиви, і вагони зношені десь на 90%. А інвестицій немає. Знову ж таки, Україна – житниця Європи. Експортує соняшник, пшеницю, кукурудзу та ін. Але ж з поля до корабля продукцію треба довезти! — У випадку поглиблення політичної кризи і проголошення дочасних парламентських виборів чи нівелюються позитивні очікування? — Знаєте, чого бізнес хоче насправді? Щоб влада не заважала. Тоді він розвивається. Бізнес хоче прогнозованості, передбачуваності. Якщо будуть вибори, звісно, виникнуть питання: як вони вплинуть на економіку, чи втримається гривня, якою буде інфляція? Знаєте, чого бізнес хоче насправді? Щоб влада не заважала Сподіваюся, що 2016-й стане роком економічного зростання і підйому. Україна виростила патріотів, які покладають величезні надії на свою Батьківщину. Вони не хочуть емігрувати, шукати кращої долі у розвинених країнах. Єдина їх мета – побудувати нову, насправді сильну і незалежну Україну. Допоки такі люди є – є і надія!
Економіка Москаленко: Нам вдалося змусити уряд врахувати інтереси аграріїв Парламент відстояв умови спецрежиму для аграріїв за ПДВ, які наразі можуть стати компромісними та не дозволять знищити галузь. Про це в кулуарах Верховної Ради заявив голова групи Ярослав Москаленко, коментуючи законопроект №3688 щодо податкових змін. За його словами, під час переговорного процесу було досягнуто домовленості про значне поліпшення спецрежиму щодо ПДВ для сільськогосподарських виробників. «Раніше пропонувалося тільки щодо рослинництва 75% ПДВ віддавати державі, натомість 25% лишалося підприємству на розвиток. Усім іншим - садівництву, тваринництву, тепличним господарствам - взагалі скасовувалося. Два дні пішло на перемовини. Ми разом з іншими колегами у парламенті дійшли консолідованої позиції. Зараз домовились до того, що для зернових і технічних культур діятиме спецрежим 85/15, садівництво та інші зможуть 50% використовувати на свій розвиток, а ВРХ і молоко - 20/80, тобто 80% ПДВ лишатиметься підприємству, і тільки 20% йтиме державі», - заявив він. Москаленко підкреслив, що депутатська група «Воля народу» є конструктивною опозицією, тому робить все можливе, аби захистити інтереси вітчизняного сільського господарства. «Дуже шкода, що доводиться витрачати час на виправлення помилок непрофесійного уряду», - сказав він.
Суспільство Нефьодов: Я тримаюся за свою посаду, у мене є реформа Заступник міністра МЕРТ Максим Нефьодов розповів, що він тримається за свою посаду. Про це він заявив в інтерв'ю «Аналітичній службі новин». «Ми ж прийшли сюди щось міняти. У нас часто кажуть, що не тримаються за посаду. А я можу сказати, що в тій ситуації, яка зараз склалася, я тримаюся за посаду. У мене є реформа, яку я хочу привести до ладу. Я прийшов сюди не для того, щоб отримувати державну зарплату, роздавати інтерв'ю або десь піаритися. Я прийшов для того, щоб провести реформу. Для мене кожен день - це ресурс. Тому мені по-людськи так прикро, коли ми втрачаємо час, і реформа, яку можна робити швидше, пробуксовує», - сказав заступник міністра. Нефьодов розповів, що коли приходив на держслужбу (лютий 2015 року. - Ред.), то давав собі строк для роботи приблизно півтора року. «Я для себе приймав це рішення з точки зору своїх власних можливостей і з погляду ефективності проведення змін. Я виділяв собі приблизно півтора року. Якщо цю реформу не можна втілити у цей строк (технічно її можна втілити і швидше), це означає, що є якісь проблеми або я - людина, що перебуває не на своєму місці. Але я сподіваюся, що у нас все вийде», - зазначив Нефьодов.

Гороскоп на 16 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 16 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам варто зосередитися на своїх цілях та амбіціях Будьте наполегл....
Сон у ніч з 15 на 16 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 15 на 16 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
16 травня о 12:11 розпочнеться дев'ятий місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Любовний гороскоп на 16 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 16 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчути себе особливо владними та енергійними у стосунках....
Гороскоп від Павла Глоби на 16 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 16 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 16 травня 2024 року прокладе шлях до продуктивного вівторка, наповненого змістом т....
Гороскоп на 16 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 16 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
6 травня 2024 року варто уважно підходити до справ та не відкладати їх на потім Тамара Глоба зазначає, що ранк....
більше матеріалів




/-1,2430140972137-/ /-pc-/
Top