counter
Архів Повернутись назад 23 Травня 2017
23 Травня
Політика Екс-радник Трампа не збирається свідчити проти себе в суді Екс-радник президента США Дональда Трампа з національної безпеки Майкл Флінн не має наміру підкорятися порядку розвідкомітету сенату, який розслідує можливе втручань Росії в американські вибори в 2016 році. Як повідомив Reuters з посиланням на джерела, Флінн посилатиметься на П'яту поправку до конституції США проти «самозвинувачень». Журналісти відзначили, що ключовий свідок у розслідуванні планував поінформувати про своє рішення пізніше, в понеділок. Згідно з П'ятою поправкою, особа, обвинувачувана у вчиненні злочину, має право на належний судовий розгляд і не повинна притягуватися до відповідальності двічі за одне і те ж порушення і бути примушена свідчити проти себе. Нагадаємо, раніше Флінн відмовився свідчити в Конгресі Сполучених Штатів. У січні розвідка США прийшла до висновку, що Москва спробувала вплинути на листопадове голосування на користь Трампа. Росія заперечує свою причетність, глава США також стверджує, що він виграв чесно.
Події оформление ленты  Користувачі соцмереж опублікували фото підозрюваного у страшному теракті в Манчестері У мікроблозі Twitter один із користувачів опублікував, на його думку, фото терориста, який влаштував теракт на стадіоні в Манчестері під час концерту відомої співачки Аріани Гранде. «Ось цей чоловік, будь ласка повідомте про нього поліції Манчестера», - написав користувач HakuCS. Блогер стверджував, що за деякий час до вибухів цей чоловік виклав на одному з форумів інформацію наступного змісту: «Я маю намір підірвати невірних на концерті. Гарна новина для моїх братів-мусульман». За даними блогера, чоловік навіть повідомив, що теракт відбудеться на концерті Гранде, а також, що буде підірвана саморобна граната. Крім того, були опубліковані відео з моментом вибуху, який прогримів після концерту, коли люди покидали залу. На відео є момент паніки, що виникла в натовпі. NEW: video from inside the Ariana concert in Manchester when the explosion took place. pic.twitter.com/7vu4ATEzpP — The Rouser (@RouserNews) 23 мая 2017 г. #Manchester this is the guy who bombed the Manchester arena pic.twitter.com/qHigPKwMML — HakuCS (@ImFadedOfficial) 23 мая 2017 г. Нагадаємо, жертвами вибуху на критому стадіоні «Манчестер-Арена» стали 19 осіб, поранено близько 60. Вибух прогримів близько 22:35 за місцевим часом відразу після завершення виступу американської поп-співачки Гранде. Очевидці стверджують, що серед загиблих переважно підлітки.
Політика Пол Манафорт допомагав кандидатам «Опоблоку» пройти до Верховної Ради після втечі Януковича Екс-глава передвиборного штабу президента Дональда Трампа Пол Манафорт після втечі екс-президента України Віктора Януковича в 2014 році отримав від співпраці з «Опозиційним блоком» не менше $1 млн. Про це сказано в статті Bloomberg. Журналісти з'ясували, що Манафорт в Україні співпрацював не тільки з Януковичем. Після революції він ще 17 разів повертався в Україну, де отримав «не менше 1 млн доларів за допомогу в переобранні проросійських політиків». Перший раз на консультації «Опоблоку» Манафорт прибув через місяць після анексії Криму. В редакції наголосили, що цю інформацію отримали від Нестора Шуфрича. За його словами, Манафорт пропонував «Опоблоку» виступати проти НАТО й активно спиратися на проросійське населення сходу країни. Шуфрич також розповів, що особисто святкував із Манафортом за пляшкою коньяку оплату роботи останнього. Ще один представник «Опоблоку» повідомив, що Манфорт особисто затверджував партійний список кандидатів у депутати Верховної Ради. Нагадаємо, Пол Манафорт згадується в документах «чорної бухгалтерії» Партії регіонів. Його ім'я зазначено 22 рази, і загальна сума виплат на його ім'я становить понад $12 млн.
Політика У БПП ніяк не визначаться, чи вводити візи з Росією Заступник глави фракції «Блок Петра Порошенка» Олексій Гончаренко заявив, що більшість нардепів у парламенті не підтримають введення візового режиму з Росією. У коментарі Інтерфакс-Україна Гончаренко повідомив, що 22 травня відбулося засідання фракції БПП, але жодних рішень щодо візового режиму ухвалено не було. Політик зазначив, що деякі члени фракції сумніваються в реалізації такого режиму з РФ, так як Україна не контролює більшу ділянку кордону. Також нардепи переживають, що Кремль введе візи для українців, і тоді доведеться відкрити консульські відділення РФ в обласних центрах, де утворюються великі черги. Разом з тим нардеп Володимир Ар'єв у себе в Facebook повідомив, що переважна більшість фракції БПП виступає за введення візового режиму з Росією. «Застереження стосувалися лише питання кримських татар в окупованому Криму. Ми вийдемо на рішення проблеми, яку справедливо підняв Рефат Чубаров, і тоді буде прийнято рішення про візовий режим з РФ. Зараз офіційної позиції фракції немає», - додав він.
Суспільство оформление ленты  Нардеп Ар'єв розповів, як шахраї намагалися дізнатися номер його банківської картки Народний депутат Володимир Ар'єв на своїй сторінці в Facebook повідомив, що шахраї намагалися дізнатися номер його банківської картки. «Приходить мені таке СМС. Ну, щоб я понервувався, тому що на рівному місці - яке нахабство - картку заблокували. Однак телефоную не за цим номером, а за тим що на самій карті. Представник «Ощадбанку» говорить - це шахраї, а з карткою все добре», - розповів політик. Після спілкування з банком, він подзвонив шахраям. За словами Ар'єва, його запитали, чи користувався він карткою і коли саме. В результаті нардепа попросили продиктувати номер картки, і Ар'єв почав відповідь з імені: «По буквах. І, д, і, н, а, х... ». Парламентарій пожартував, що слухати повністю його ім'я «оператор» не став. «Ніколи не дзвоніть на номер, інший від того, що зазначений на банківській картці», - додав політик.
Події оформление ленты  У Миколаєві всім містом шукають школяра, що зник У Миколаєві збирають групи добровольців для пошуку зниклого учня третього класу Платона Корженка. Місцеві жителі у соцмережах повідомляють, що пошуки дитини тривають, до них залучено кінологів, передає сайт Novosti-n. «Собака вийшов на слід, до старого заносу біля Сортування», - розповіла одна з активісток. Жителі підозрюють, що в місті орудує маніяк, бо два тижні тому під мостом був знайдений живий, але зв'язаний і зґвалтований хлопчик. Відзначається, що хлопчик пішов з чоловіком, якому на вигляд 45-50 років, з сивою бородою і в сонячних окулярах. Він був одягнений у чорну шкіряну куртку, в руках тримав папку. Телефон координатора групи - 0930845611. Номери телефону батьків і поліції: 0631528702, 0997674862. Нагадаємо, Платон зник вдень 22 травня. За попередніми даними, на дитячому майданчику в районі Миколаївської та проспекту Миру до хлопчика підійшов невідомий чоловік і повів його в бік лісопосадки на Миколаївській (район 20-ї школи). Платон був одягнений у чорні джинси, кросівки і спортивну куртку з темними рукавами і бордовими вставками.
Політика Всі партії Великої Британії призупинили виборчу кампанію через теракт у Манчестері Усі британські партії прийняли рішення призупинити агітаційну кампанію напередодні червневих парламентських виборів після вибуху на концерті в Манчестері. За словами лідера Лейбористської партії Джеремі Корбіна, він поспілкувався з прем'єром Терезою Мей і прийняв рішення призупинити передвиборну кампанію до особливого повідомлення, пише The Guardian. Аналогічно вчинив і лідер ліберал-демократів Тім Феррон і перший міністр Шотландії Старджен.Тереза ​​Мей, яка очолює правлячу консервативну партію, скасувала передвиборний тур, вранці у вівторок, 23 травня, вона проведе екстрене засідання комітету з надзвичайних ситуацій COBRA. Прем'єр Великої Британії висловила співчуття сім'ям загиблих під час вибуху на стадіоні в Манчестері. Вона підкреслила, що мав місце «жахливий терористичний акт». Вона також сказала, що поліція розслідує обставини інциденту. Нагадаємо, 22 травня о 00:35 за київським часом на «Манчестер-Арені» під час концерту американської співачки Аріани Гранде стався вибух, в результаті якого загинули принаймні 19 осіб і 59 отримали поранення. Користувачі соцмереж опублікували фото імовірного терориста, а також відео з моментом вибуху.
Суспільство оформление ленты  Соцмережі продовжують сміятися з нардепа-мільйонера Вілкула з його хлібом і кефіром Користувачі соцмереж другий день сміються з фотографії народного депутата Олександра Вілкула, який, будучи мільйонером, розповів, що купуватиме хліб, сирки і кефір виключно в маленьких магазинах рідного Кривого Рогу. Блогери активно постять аналогічні фотографії з різних магазинів України. Був створений спеціальний хештег #Сырок_Хлеб_и_Кефир. До цього параду мемів приєдналися й політики, зокрема Геннадій Корбан, а також мер Дніпра Борис Філатов. «Зайшов додому у своєму рідному Дніпрі. У магазини я не ходжу, ні у великі, ні в маленькі. Сирків немає, хліба немає. Дружина не їсть і мені заборонила. Кефір знежирений 0,05%. Каже: «Ти і так товстий. Худни давай». Залишилося згризти житній пластівець. І то останній собака відняла», - написав Філатов у себе в Facebook. Нагадаємо, раніше у Facebook Вілкул вивісив фото і підписав, що купив у невеликому магазинчику хліб, кефір і сирки. «Намагаюся не робити покупки у великих мережах, бо заробіток піде на яхти та літаки їхніх власників. А заробіток малого бізнесу піде на оплату гуртків дітям і життя міст», - написав Вілкул.
Події До 22 осіб зросла кількість жертв теракту в Манчестері, серед загиблих - діти До 22 осіб зросла кількість загиблих у результаті вибуху на концерті американської співачки Аріани Гранде в Манчестері, Велика Британія. Про це повідомив головний констебль поліції Манчестера Ян Гопкінс. Він підтвердив, що серед загиблих є діти. У поліції також повідомили, що зараз відомо про 59 поранених, передає The Guardian. Гопкінс заявив, що вибух під час концерту здійснив смертник, який сам загинув у результаті вибуху. Зараз слідчі намагаються встановити, діяв чоловік самостійно чи був частиною мережі злочинців. Гопкінс уточнив, що чоловік проніс до зали саморобний вибуховий пристрій. Поліція попередньо розглядає інцидент як теракт. Chief Constable Ian Hopkins addressing the media says the attacker - who was one man died at the arena. #ManchesterArena pic.twitter.com/RVFHAGIh2U — Steph Oliver (@stepholiverSky) 23 мая 2017 г. Нагадаємо, 22 травня о 00:35 за київським часом на «Манчестер-Арені» під час концерту американської співачки Аріани Гранде стався вибух, в результаті якого загинули принаймні 19 осіб і 59 отримали поранення. Користувачі соцмереж опублікували фото імовірного терориста, а також відео з моментом вибуху.
Суспільство оформление ленты  Нардепів під Радою закликали врятувати екологію України У вівторок, 23 травня, під стінами Верховної Ради України відбулася акція: «Депутате, не стань екологічним лихом!» Передає кореспондент АСН. На площі була виставлена ​​мапа України, де вказані місця масштабних екологічних лих, які можна подолати, ввівши європейські стандарти оцінки впливу на навколишнє середовище. Учасники акції розмістили поруч з мапою екологічних лих України протигази як символ того, що люди не можуть проживати на забруднених територіях. Зокрема, члени акції нагадали про екологічне лихо в селі Сенча Лохвицького району Полтавської області, яке триває вже досить довго. Жителі Сенчі страждають від забрудненої води, повітря і землі, що виникає внаслідок роботи газовидобувних процесів. Раніше зразки води приносили на огляд депутатам. «Уже розроблені наступні пропозиції: Гадяцькому міжрайонному управлінню СЕС організувати моніторинг води і повітря, Лохвицькій ЦРЛ зробити поглиблений медогляд жителів Сенчі, РДА посприяти укладанню угоди між «Укргазвидобування» і Сенчанською сільською радою, утворити робочу комісію, яка б детально вивчила питання Сенчі. Але нічого цього не було», - розповів один з учасників протесту.
Економіка Світові ціни на нафту торгуються різноспрямовано, збивши рубль і фондовий ринок Росії На Лондонській і Нью-Йоркській біржах ціни на нафту торгуються різноспрямовано. Аналогічна ситуація склалася з курсом російського рубля і фондовим ринком РФ. Так, липневі ф'ючерси на легку нафту марки WTI на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) виросли на 0,79%, до $50,73 за барель. На Лондонській біржі ICE Futures ф'ючерси на нафту марки Brent з поставкою в липні знизилися на 0,46%, до $53,62 за барель, передає «Газета.ру». Напередодні, 22 травня, ціни на нафту досягли свого максимуму з 18 квітня і тепер ростуть у межах корекції. Нафта зросла в ціні на очікуваннях інвесторами пролонгації угод ОПЕК щодо скорочення видобутку сировини. Як відомо, російський рубль прив'язаний до цін на нафту. З огляду на різноспрямований рух цін на нафту вранці 23 травня на відкритті торгів на Московській біржі рубль не визначився з динамікою. Зокрема, курс долара виріс на 7 копійок і склав 56,71 руб. Курс євро знизився на 1 коп., до 63,6 руб. Крім того, Фондовий ринок Росії також відкрився різноспрямовано. Індекс ММВБ знизився на 0,05% і склав 1949,62 пункту. Індекс РТС виріс на 0,09%, до 1084,53 пункту.
Політика Фракція БПП проголосує за закон про квоти української мови на ТБ Фракція «Блоку Петра Порошенка» має намір голосувати за закон про квоти української мови на телебаченні. Про це в кулуарах Верховної Ради України 23 травня заявив заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко, передає кореспондент АСН. «Фракція БПП вчора на засіданні вирішила підтримати закон», - заявив він. При цьому Гончаренко наголосив, що він особисто за цей закон голосувати не буде. «Тому що зміни мови мовлення на місцях, згідно з цим законом, відбудуться занадто різко. Це цілком правильна ідея, але неправильно реалізована», - сказав він. Політик пояснив, що коли йдеться про квоту в національних ЗМІ, то це підтримують майже всі громадяни України. «І я підтримую. Але коли ми говоримо про місцеві і регіональні ЗМІ, де ми даємо місяць, щоб новини перейшли на 75% на українську мову, то я думаю, це не допомагає. Цим ми витіснимо якусь частину людей дивитися російське телебачення. Цю політику треба було проводити поступово, а не різко», - вважає Гончаренко. Нагадаємо, законопроект про 75% квоти мовлення українською мовою на ТБ, який парламент розгляне сьогодні, ініціювала фракція «Народного фронту».
Суспільство оформление ленты  У російських підручниках описали Революцію Гідності як «переворот фашистів» У російських шкільних підручниках з географії для 10-11 класів українська Революція Гідності і події зими 2014 року описані як «державний переворот, який привів до влади радикалів-націоналістів і неофашистів». Підручники видані під редакцією академіка Максаковського. Фотографію сторінки з розповіддю про «погіршення відносин між Росією і країнами Заходу» опублікували «Русские летописи». Далі російські «вчені» викладають, що нібито «Верховна Рада Республіки Крим відмовилася підкорятися київській владі» й «ухвалила рішення про входження Республіки до складу Російської Федерації». Разом з тим у коментарях користувачі нагадують, що академік Володимир Максаковський помер у січні 2015 року, а тому від його імені можна видавати будь-які підручники.
Події оформление ленты  Медики перекрили вулицю Грушевського в Києві Медичні працівники з Білої Церкви, Житомира та інших міст України перекрили вулицю Грушевського біля будівлі Кабінету міністрів в Києві, передає кореспондент АСН. Вони відзначають, що зарплати лікарям та медперсоналу регулярно затримують, видають частинами, багато лікарень в з регіонах закрили, або збираються закривати. Так фельдшер отримує близько 2900 грн на місяць, а лікар - близько 4000, чого, за словами протестувальників, мало для елементарного виживання. За словами учасників протесту, всього з регіонів їх до Києва приїхало близько 500 осіб, на 10 автобусах. На мітинг прийшли народні депутати, які запропонували вислухати вимоги людей, та напрацювати відповідну робочу групу. Також депутати заявили, що в рамках створення госпітальних округів жодна лікарня не мала бути закрита і запропонували їм скаржитися на подібні факти. В той же час з кабінету міністрів ніхто до протестувальників не вийшов.   Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що Міністерство фінансів розбереться з фінансуванням лікарень окремо в кожній області України. «Я говорив і підкреслюю, що лікарі отримали підвищення зарплати до 30% в залежності від посади та категорії. Зрозуміло, що нам потрібно збільшувати зарплату в сфері охорони здоров'я. Але ми виходимо з реальних можливостей державного бюджету», - зазначив Гройсман.
Суспільство Рада ухвалила закон про навчання дітей з інвалідністю у звичайних школах Верховна Рада у вівторок, 23 травня, ухвалила в цілому Закон «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо особливостей доступу дітей з інвалідністю до освіти. За цей закон проголосували 297 нардепів, передає кореспондент АСН. «У 2009 році Україна ратифікувала Конвенцію про права осіб з інвалідністю та взяла на себе низку зобов'язань, зокрема щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на освіту. Ці документи базуються, зокрема, на принципах, що кожна дитина має унікальні особливості, інтереси, здібності та навчальні потреби та відповідно варто розвивати систему освіти в напрямі створення «школи для всіх», - заявила представник президента в парламенті Ірина Луценко. Передбачається, що школи з такою інклюзивною орієнтацією дозволять створити належні умови для отримання освіти особами з особливими освітніми потребами. Законом, зокрема, передбачається: закріпити право на освіту осіб з особливими освітніми потребами та надати їм можливість здобувати освіту в усіх навчальних закладах, зокрема безкоштовно в державних і комунальних навчальних закладах. Крім того, передбачається введення дистанційного та індивідуального навчання. Також наводиться визначення «особа з особливими освітніми потребами», «інклюзивне навчання». Крім того, планується надати можливість особам з особливими освітніми потребами отримати психолого-педагогічну та корекційно-розвиваючу допомогу.
Суспільство Бойовики не дають молоді призовного віку виїжджати з ОРДЛО - розвідка Російське командування намагається обмежити відтік мобілізаційного ресурсу з окупованого Донбасу в Україну, щоб забезпечувати комплектування з'єднань і частин 1 (Донецьк) і 2 (Луганськ) АК ЗС РФ призовниками з числа місцевого населення. Про це повідомили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. Відзначається, що військові «комісаріати» і «правоохоронні органи» зобов'язали не випускати за межі «республік» молодих людей для продовження навчання. Хлопців залякують, що українські дипломи ніде не визнають, відкривають кримінальні справи за дрібні правопорушення з забороною покидати місце проживання до завершення вступної кампанії в 2017 році. «Для виїзду з окупованих територій потенційним призовникам треба мати велику кількість довідок, отримання яких спеціально ускладнюється», - розповіли розвідники. Нагадаємо, в Україні у вівторок, 23 травня, розпочинається основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання 2017 року.
Події оформление ленты  Теракт у Манчестері став можливий через недопрацювання розвідки і поліції Вибух на стадіоні "Манчестер-Арена", який стався минулого вечора, трапився ще й тому, що не допрацювали спецслужби і місцева поліція, про це в коментарі "Обозревателю" заявив екс-глава Служби зовнішньої розвідки, генерал Микола Маломуж. За його словами, спецслужби мали більш серйозно поставитися до терористичної загрози в Британії, особливо після того як у світі почалася широкомасштабна протидія тероризму. Однак поліція не зробила всього необхідного для запобігання теракту, в той час як повинна була контролювати всіх, хто заходив на стадіон, нехай навіть це і 20 тисяч осіб. За словами Маломужа, вибухівку, якою б вона не була, можна виявити металодетекторами або, якщо це хімічна сполука, - за допомогою спеціально навчених собак. Тим часом до 22 осіб зросла кількість загиблих в результаті вибуху, влаштованого смертником, на концерті американської співачки Аріани Гранде в Манчестері.
Політика На ТБ має бути не менше 75% української мови. Рада прийняла новий закон Верховна Рада на ранковому засіданні 23 травня прийняла в цілому Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації", за що проголосували 269 нардепів, передає кореспондент АСН. "Це найважливіший на сьогодні закон... І я розумію, що він бісить як ладан чорта (АСН: депутатів "Опозиційного блоку")", - сказав спікер Андрій Парубій. У свою чергу, голова профільного комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар нагадала, що, зважаючи на триваючий збройний конфлікт з Російською Федерацією, особливого обурення викликають у громадян випадки не використання державної мови при здійсненні діяльності у сфері телерадіомовлення, що призводить до різного роду суперечок та конфліктів. "Зрозуміло, що в такий непростий для нашої держави час, завданням законодавчого органу, є вжиття всіх можливих заходів в межах законодавства для захисту національних інтересів, задоволення суспільного попиту та стабілізації ситуації в країні", - сказала вона.Серед таких заходів в першу чергу є створення законодавчих гарантій для використання державної мови засобами масової інформації, оскільки саме вони значною мірою здійснюють вплив на формування суспільних настроїв щодо подій, які відбуваються в Україні. Водночас, на сьогодні діюче законодавство не надає достатніх гарантій для використання державної мови засобами масової інформації, в результаті чого окремі електронні засоби масової інформації не просто не використовують українську мову при створенні свого аудіовізуального продукту, а й відверто виробляють передачі новин, розраховані на велику частину населення, з використанням мови держави, яка визнана державою-агресором та всупереч міжнародно-правових норм здійснює збройну агресію проти України. Для цього, пропонується внести зміни до статті 10 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" з метою закріплення законодавчих гарантій використання державної мови для здійсненні телерадіомовлення, а також встановлення мінімальної частки телевізійних передач, в тому числі передач новин, державною мовою протягом доби. Законом встановлюється, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75 % протягом доби у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00;- для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення встановити обов’язкову частку на рівні 50 %; - окремо законопроектом пропонується встановити обов’язкову частку передач новин державною мовою, а саме не менше 75 % від загальної тривалості всіх передач новин у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00;- при цьому уточнити, що передача вважається виконаною українською мовою, якщо всі виступи дикторів (ведучих) передачі виконані виключно українською мовою. Однак, допускається використання без дублювання і озвучення репортажів з місць подій,  які не супроводжуються коментарями або іншим текстовим супроводом ведучого, трансляцій виступів запрошених учасників передачі (гостей), а також музичних творів. Зазначені обов’язкові частки передач державною мовою стосуються тільки телерадіоорганізацій, які відповідно до умов ліцензій здійснюють ефірне та багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу.  
Події оформление ленты  Львів'яни влаштували барикаду зі сміття на вулиці міста У Львові на вулиці Кондукторській увечері 22 травня місцеві жителі заблокували дорогу сміттям. Вони навалили гору сміття просто на проїжджу частину, пише видання Zaxid.net. Таким чином місцеві жителі намагаються домогтися вивезення сміття з-під будинку. Поліцейські, що прибули на місце події, не змогли вирішити питання з мешканцями найближчих будинків. Вранці у вівторок, 23 травня, львівські комунальники розібрали барикаду. За словами директора місцевого ЛКП, для вивезення сміття залучили спецтехніку комунального підприємства «Львівспецкомунтранс», оскільки відповідальна за цей сміттєвий майданчик приватна компанія не справляється з вивезенням. До прибирання сміття з вулиці також були залучені двірники з навколишніх вулиць. Нагадаємо, у Львові в неділю, 21 травня, пройшла сильна злива, внаслідок чого потоки води розмили не прибране по всьому місту сміття.
Суспільство В Україні не ведеться боротьба з корупцією вищих чиновників - Transparency International В Україні не проводять належного розслідування справ про корупцію з боку високопосадовців, зокрема представників колишньої влади. Таку думку висловив голова глобального антикорупційного руху Transparency International Хосе Угас. «В індексі сприйняття корупції за 2016 рік Україна отримала 29 балів зі 100 можливих. Це досить поганий результат, адже це дало Україні 131-ше місце зі 176 країн, що означає, що Україна внизу цього списку», - сказав Угас, передає Інтерфакс-Україна. На думку експертів організації, найбільш вираженим випадком корупції є діяльність екс-президента України Віктора Януковича. «Люди в усьому світі, як і в Україні, очікували дуже сильної реакції в зв'язку з корупцією Януковича, щоб перервати ланцюг безкарності», - сказав голова Transparency International. Він підкреслив, що в Україні є тільки одна справа про держзраду Януковича, але немає серйозного розслідування його корупційних діянь. «Називаються різні суми коштів, які Янукович вивів з України, наприклад, $7,5 млрд, $12 млрд, $40 млрд, навіть немає єдиної позиції щодо того, скільки коштів було виведено ним з України», - сказав він.
Суспільство На заході і півночі України найближчими днями очікуються дощі з грозами Завтра, 24 травня, на більшій частині території України буде тепле повітря; погоду в північно-західній частині країни визначатимуть атмосферні фронти, решти території - поле підвищеного тиску. Про це інформує Укргідрометцентр. У західних областях України завтра очікуються дощі з грозами, місцями можливий град і шквали 15-22 м/с; вранці і вдень місцями можливі сильні дощі, в Карпатах та на Закарпатті - дуже сильні дощі. На решті території України - без опадів, лише вдень у північних областях місцями невеликі дощі. Вітер буде південно-західним, 5-10 м/с. Вночі температура 8-14 градусів, вдень 19-24 градусів, в Карпатах 12-17 градусів тепла. У Києві завтра, 24 травня, без опадів. Вітер південно-західний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі 11-13 градусів, вдень 22-24 градуси тепла. На нашому сайті ви завжди можете подивитися прогноз погоди на тиждень.
Суспільство оформление ленты  Селін Діон заспівала до 20-річчя «Титаніка» свій хіт у прикрасах за $3 млн Відома американська співачка Селін Діон виступила на церемонії вручення премії Billboard в прикрасах, вартість яких становить 3 млн дол. Про це інформує Daily Mail. Захід пройшов у Лас-Вегасі (США), а співачка Селін Діон на честь 20-річчя фільму «Титанік» виконала там свій головний хіт - пісню My Heart Will Go On. Прикраси, в яких Селін Діон вийшла на сцену, оцінюються приблизно в 3 млн доларів. Але найбільший інтерес журналістів викликала сукня американської співачки: білосніжне вбрання Stephane Rolland Haute Couture з декольте і пишними рукавами, які символізують крила. Раніше повідомлялося, що тріумфатором премії Billboard Music Awards цього року став репер Дрейк (Канада), який отримав 13 премій, зокрема «Кращий співак», «Кращий артист року», «Кращий виконавець Billboard 100» і «Кращий артист Billboard 200 ».
Наука і технології Apple і Nokia відмовились від взаємних судових претензій Компанії Apple і Nokia врегулювали суперечку навколо порушення патентних прав і уклали угоду про взаємну співпрацю. Про це сказано в офіційній заяві прес-служби компанії Nokia. У документі сказано, що фінська компанія надасть Apple кілька продуктів і послуг мережевої інфраструктури. При цьому компанії спільно шукатимуть шляхи для кооперації в галузі виробництва електронних продуктів для здоров'я. 22 грудня минулого року стало відомо, що Nokia подала позови до Apple відразу в кілька судів США і Німеччини. Фінський виробник звинуватив американську компанію в порушенні патентних прав. «Завдяки тривалим інвестиціям в дослідження і розробку компанія Nokia створила і сприяла створенню різних технологій, які застосовуються в сучасних мобільних гаджетах, зокрема продуктів Apple», - говорив тоді Ілкка Рахнасто, голова департаменту, що займається патентною роботою Nokia.
Політика Очільник Мін'юсту України: Янукович за три роки вивів з країни $40 млрд Крім 1,1 мільярда доларів, які були арештовані в Україні, які належали колишньому президенту Віктору Януковичу, його режимом за три роки було вкрадено понад 40 млрд дол. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко під час розмови з журналістами, інформує «Укрінформ». За словами Петренка, потрібен закон про спецконфіскації. «На жаль, парламент не ухвалив закон про спецконфіскації, але необхідність в ньому не зникла», - заявив міністр. За словами Петренка, ці гроші вивели з України через схеми і вони зараз перебувають під різними юрисдикціями в різних країнах. За його інформацією, механізм спецконфіскації дасть можливість міжнародного співробітництва для повернення цих коштів. За словами міністра, він наполягатиме, щоб законопроект був ухвалений. Петренко вважає, що «депутати бояться цього закону як вогню».
Суспільство Україна піднялась у світовому рейтингу відкритості даних Україна зайняла 44-ту позицію в рейтингу розвитку відкритих даних. Про це повідомляється за результатами дослідження Open Data Barometer. Як повідомив заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування Олексій Вискуб, наша країна піднялася на 18 позицій у порівнянні з результатами минулого року, передає Інтерфакс-Україна. Рік тому Україна була на 62-му місці, тепер же зайняла 44-те. На цьому ж рівні відкритість інформації в Естонії. За словами Вискуба, Україна зробила «найпозитивніший «стрибок» у рейтингу». Всього в дослідженні розглядалися 115 країн. На 40-му місці опинилися Грузія, Болгарія, Ямайка і Туреччина. Після України в списку на 46-му місці - Південно-Африканська республіка і Польща. Лідирують у рейтингу Велика Британія, Канада, Франція і США. В кінці рейтингу Свазіленд і Ємен.
Суспільство оформление ленты  Трамп назвав «диявольськими лузерами» організаторів теракту в Манчестері Президент США Дональд Трамп висловив співчуття постраждалим і сім'ям загиблих у результаті теракту на концерті співачки Аріани Гранде в Манчестері. Він назвав організаторів і виконавців теракту «диявольськими лузерами», передає Reuters. Свої співчуття висловив народу Великої Британії і президент України Петро Порошенко. «Шокований звісткою про жахливий теракт у Манчестері. Засуджую будь-які акти тероризму. Мої щирі співчуття сім'ям і близьким загиблих. Україна разом з Великою Британією у ці трагічні часи», - написав глава держави. Також слова солідарності з британцями в їхньому горі висловив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. «Сьогодні вночі сталася жахлива трагедія, теракт. Висловлюю слова співчуття і солідарності з Великою Британією, британським народом. Україна разом з вами в такі жахливі трагічні моменти. Тероризму немає жодних виправдань!» - підкреслив прем'єр. Нагадаємо, 22 травня о 00:35 за київським часом на «Манчестер-Арені» під час концерту американської співачки Аріани Гранде стався вибух, в результаті якого загинули 22 людини і 59 отримали поранення. Головний констебль поліції Манчестера Ян Гопкінс заявив, що вибух під час концерту здійснив смертник, який сам загинув.
Суспільство оформление ленты  Як спецназ Київводоканалу залишив без води офісний центр Управління екологічного нагляду проводить роботи з відключення порушників вимог екобезпеки від водопостачання. Цього разу без води залишився офісний центр у Дарницькому районі столиці. «За правилами, всі підприємства повинні отримувати умови на скидання. За роботу без них передбачається 5-тикратний розмір тарифу за водовідведення, - пояснює Роман Галевич, начальник відділу з проведення обстежень підприємств та організацій міста Києва. - Ми їм ще з 2012 року пишемо приписи оформити документи. Тільки в 2016 році тричі складали акти. Для цієї будівлі мають бути встановлені очисні споруди, бо на фасаді у них розташований заклад громадського харчування. Але всі вимоги вони ігнорують». «Для того щоб відновити подачу води, власнику треба звернутися в Управління екологічного нагляду й отримати відповідний паспорт водного господарства. Крім того, потрібно оплатити ті нарахування, які ми їм виставили за несанкціоноване скидання в міську каналізацію. Йдеться про суму близько 220 тисяч гривень», - говорить Анна Слободянюк, начальник інформаційного управління КП «Київводоканал». Якщо ж офісний центр раптом зважиться підключати воду самовільно, то «Київводоканал» погрожує вирізати частину водопровідної труби і подати позов до суду.
Суспільство Мовні квоти на ТБ: у Мережі висміяли обурення роспропаганди Реакцію громадян РФ на «утиск» російської мови користувачі соціальної мережі Facebook прокоментували жартами. Про це передає Politeka. У сатиричному паблік «Роісся 24» активно коментують новину, що український парламент ввів 75% квоту на українську мову в ефірах вітчизняних телекомпаній. «Це все в умовах, коли 99.99999999999999999% населення України розмовляє російською, а української мови немає взагалі», - пародіюють штампи роспропаганди автори паблік. Користувачі соцмережі Facebook підключилися до висміювання обурення ЗМІ РФ з цього приводу. «Жахливий удар по свободі слова! Тепер українці позбавлені і телебачення. Дивитися будуть, але не зрозуміють нічого, так як українською говорять від сили осіб 20-25. На РЕН-ТВ був документальний фільм, де пояснювалося, що насправді української мови немає! Це набір звуків, що означають емоції», - сміється Станіслаў Лашкевіч. «Українська мова в Україні, ну чим не фошизм?» - додав Oleh Kostryk. «Як же я тепер спілкуватись буду з телевізором?! Він же мене не зрозуміє!» - обурюється Тимофій Мельничук.
Події З будівлі торгового центру в Манчестері проводиться евакуація У вівторок, 23 травня, проводиться термінова евакуація відвідувачів з торгового центру «Арндейл», що в Манчестері. Про це інформує сайт британської газети Daily Mirror. Телерадіокорпорація BBC поінформувала, що в цьому районі пролунав гучний вибух. Люди розбігаються з місця події. За попередньою інформацією, в районі інциденту було затримано чоловіка. На місці помічені працівники поліції з важким озброєнням, а також пошуковими собаками. Працівники поліції евакуювали перехожих із зони біля торгового центру, а також просять громадян покинути вказаний район. Поліцейські не уточнюють, про яку загрозу йдеться. ТЦ «Арндейл» вже був об'єктом нападу бойовиків Ірландської республіканської армії 21 рік тому. Нагадаємо, в результаті теракту у Великій Британії загинуло 22 людини.
Політика «Опоблок» в суді намагатиметься скасувати закон про українські квоти на ТБ «Опозиційний блок» ініціює скасування закону про 75% квоту української мови на ТБ. Про це в кулуарах Верховної Ради України 23 травня заявив народний депутат Юрій Павленко, передає кореспондент АСН. «Закон про введення мовних квот на ТБ був проголосований сьогодні в парламенті з порушеннями. Тому що під час розгляду законопроекту в другому читанні і в цілому були внесені норми, які не були проголосовані під час голосування за законопроект у першому читанні. Це пряме порушення норм регламенту», - заявив він. Павленко пообіцяв, що нардепи «Опоблоку» підготують проект постанови про скасування закону. «Це дає підставу для ініціювання проекту постанови про скасування голосування за закон... Це створює також підстави для того, щоб скасувати закон через суд», - додав він. Нагадаємо, Верховна Рада на ранковому засіданні 23 травня ухвалила в цілому Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації». Раніше в Bloomberg повідомили, що екс-глава передвиборного штабу президента Дональда Трампа Пол Манафорт після втечі екс-президента України Віктора Януковича в 2014 році отримав від співпраці з «Опозиційним блоком» не менше $1 млн. Журналісти з'ясували, що Манафорт допомагав кандидатам «Опоблоку» пройти до нової Верховної Ради.
Події Поліція Манчестера заарештувала підозрюваного в причетності до теракту на стадіоні Працівники поліції Великої Британії заарештували чоловіка, який підозрюється в причетності до теракту на стадіоні «Манчестер-Арена», що стався вчора ввечері. Про це інформує місцева поліція в Twitter. «Ми підтверджуємо арешт 23-річного чоловіка в Південному Манчестері через інцидент, який стався напередодні ввечері на «Манчестер-Арені», - сказано в повідомленні. У поліції також підтвердили, що був заарештований ще один чоловік у районі ТЦ «Арндейл», з якого недавно були евакуйовані відвідувачі і який пізніше відновив роботу. Але в поліції Манчестера уточнили, що другий арешт, швидше за все, не стосується теракту. Вибух стався в ніч на вівторок, 23 травня, на стадіоні «Манчестер-Арена», де проходив концерт співачки Аріани Гранде. За останньою інформацією, загинули 22 людини, серед них були діти.
Події оформление ленты  Школяра, який зник у Миколаєві, знайшли військові: хлопчик лежав на землі і виглядав змученим Військові 79-ї окремої десантно-штурмової бригади знайшли 10-річного школяра Платона Корженка, передає сайт «Преступности.НЕТ». Як розповів старший лейтенант Савчак, спочатку військові знайшли зошит і портфель, а вже пізніше помітили хлопчика. «Побачили ми зошит, розкидані речі, розвернулися і помітили, що лежить дитина. Спочатку ми думали, що вона мертва. Але підійшли, перевірили пульс, хлопчик озвався, кричав «Не чіпайте мене, не чіпайте мене!». Хлопчик був трохи змучений, видно було, що дитина перебувала цілу ніч на вулиці. Замерзлий, скручений», - розповів Савчак. У свою чергу старший солдат Мокан додав, що, коли хлопчика знайшли, він не ворушився. Насамперед військові перевірили пульс, і тоді хлопчик почав кричати. «Я швидко підняв його на руки - в цей час він кривлявся, у нього права нога боліла. Я його поклав на плечі і швидко виніс з цього лісу... почав заспокоювати, сказав, що зараз приїдемо до мами і тата», - додав солдат. Пізніше народний депутат України Тарас Кремінь у Facebook повідомив, що хлопчика знайшли в лісосмузі в районі селища Горького в Інгульському районі Миколаєва. «Його повезли з батьками в Миколаївську обласну дитячу лікарню на обстеження», - розповів Кремінь. Крім того, як повідомило «Новостям-N» джерело в прокуратурі, хлопчика оглянули лікарі, ніяких видимих ​​пошкоджень на тілі не знайдено. У дитини взято всі необхідні аналізи. Після всього перенесеного хлопчик перебуває у стресовому стані і весь час мовчить. Пошуком дитини займалися більше 500 осіб - військовослужбовці полку Нацгвардії, 79-ї аеромобільної бригади, бригади тактичної авіації, добровольці. Цікаво, що в групі військовослужбовців, яка знайшла хлопчика, були і його батьки.
Політика Ляшко закликав закрити «Інтер» Олег Ляшко закликав закрити телеканал «Інтер». Про це глава фракції Радикальної партії в кулуарах Верховної Ради України заявив 23 травня, передає кореспондент TodayNews. «Я і моя сім'я слухаємо новини тільки українською мовою. Тому немає жодних проблем у тому, щоб набрав чинності закон про мовні квоти... Навпаки, я вважаю позитивним той факт, що нарешті зробили крок у боротьбі з російською пропагандою. Хоча агентура Кремля і ФСБ продовжує мовлення в Україні», - заявив він. Ляшко нагадав, що частина акцій «Інтера» належать «росіянці Безлюдній і частина акцій - ОРТ, який контролюється «Газпромом». Я звертаюся до Нацкомісії з теле- і радіомовлення, щоб "Інтер" був позбавлений ліцензії на мовлення. Також я ініціюю створення ТСК з розслідування джерел отримання фінансування «Інтера» в Україні... Цю вакханалію сепаратистського і ФСБшного впливу треба заборонити», - сказав він.
Суспільство В Україні хочуть заборонити рекламу на ліхтарях і стовпах Верховна Рада на ранковому засіданні 23 травня ухвалила в першому читанні законопроект "Про використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі при здійсненні рекламної діяльності", за що проголосували з другого разу 233 народних депутати, передає кореспондент АСН. У законопроекті пропонується внести норму в закон про рекламу «про заборону розміщення реклами на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (зокрема опорах) зовнішнього освітлення», - наголошується в пояснювальній записці. Заборона розміщення реклами на ліхтарях пояснюється необхідністю подолати візуальне засмічення вулиць і площ України, а також зберегти автентичність і просторову композицію об'єктів культурної спадщини та архітектурних ансамблів, поліпшити ситуацію в сфері безпеки дорожнього руху.
Суспільство оформление ленты  Кліп Лани Дель Рей на пісню Lust for Life набрав 25 мільйонів переглядів Відома американська співачка Лана Дель Рей у квітні випустила кліп на пісню Lust For Life, записану спільно з канадським поп-музикантом The Weeknd. Відеоролик був опублікований на YouTube і за місяць набрав понад 25 мільйонів переглядів. Кліп знято в чорно-білій гамі. Головні герої відео Дель Рей і The Weeknd влаштували нічне побачення біля напису Hollywood у Лос-Анджелесі. Відзначимо, що прем'єра другого кліпу Лани Дель Рей і Weeknd «Lust For Life» відбулася 22 травня 2017 року. За сюжетом, Лана збігає з ретро-студії і залазить на букву «H» в слові Hollywood, де її вже чекає Weeknd.Пісня «Lust for life» - третя з нового альбому Лани Дель Рей. Офіційний реліз платівки призначено на 21 липня. Новий кліп вже переглянули понад 4 млн фанів співачки.   Нагадаємо, відомий рок-гурт «Океан Ельзи» у вівторок, 23 травня, представив новий кліп на пісню «Сонце».
Події У Південній Кореї обстріляли непізнаний літаючий об'єкт з КНДР Військові Південної Кореї відкрили вогонь по непізнаному літаючому об'єкту, який прямував із Північної Кореї і пролетів уздовж кордонів між двома державами. Про це інформує агентство Yonhap News Agency, посилаючись на південнокорейських військових. «Військові помітили об'єкт, який летів з військово-демаркаційної лінії на південь в районі провінції Канвондо близько четвертої ранку», - сказано в повідомленні. Як повідомляється, військові Південної Кореї зробили декілька попереджувальних пострілів по непізнаному літаючому об'єкту. Зараз Об'єднаний комітет начальників штабів встановлює, що являв собою об'єкт. 21 травня КНДР провела випробування балістичної ракети середньої дальності «Пуккіксон-2». Після цього Рада Безпеки ООН провела термінове засідання і закликала Північну Корею припинити випробування ракет, так як вони становлять загрозу міжнародній та регіональній безпеці.
Політика Порошенко про мовні квоти на ТБ: Панове менеджери, ви назву країни забули?! Президент України Петро Порошенко на своїй сторінці в соцмережі повідомив, що підпише закон про мовні квоти на українському телебаченні. При цьому глава держави зазначив, що раніше кілька разів публічно звертав увагу власників і менеджерів каналів на дуже маленьку частку української мови на їхніх телеканалах "У деяких - на рівні 15%! Панове, ви назву країни забули?! Закликав індустрію розв'язати цю проблему в порядку самоорганізації - не почули. Що ж, тепер все врегулює закон", - написав Порошенко. Також, за його словами, у новому законі враховано досвід впровадження мовних квот на радіо, так що права неукраїномовних громадян враховані. Так, зокрема, на рівні обласних і місцевих каналів з російською та іншими мовами зафіксовано 40% ефіру. "Отже, українській мові на українському ТБ - бути! PS: всі зрозуміли, що закон підпишу?" - резюмував Порошенко.
Суспільство Встановлено особу смертника, який влаштував теракт у Манчестері Поліція і служби безпеки Великої Британії встановили особу терориста-смертника, який здійснив теракт на концерті співачки Аріани Гранде в Манчестері, в результаті чого загинуло 22 людини. Про це 23 травня заявила британський прем'єр-міністр Тереза ​​Мей, про що пише Reuters. Виступаючи перед резиденцією на Даунінг-стріт, 10, Тереза ​​Мей повідомила, що влада не готова оголошувати особу зловмисника. Вона також повідомила, що нападник вчинив теракт сам, втім, поки невідомо, чи допомагали йому інші особи в підготовці. Крім того, прем'єр-міністр повідомила, що рівень терористичної загрози у Великій Британії підвищуватись не буде, але він залишається істотним. За її словами, серед жертв і постраждалих багато молодих людей і дітей. Смертник спеціально вибрав це місце. Життя багатьох постраждалих перебуває під загрозою.
Політика Депутати зобов'яжуть телеканали зберігати записи передач протягом року. Для захисту честі і гідності Депутати зобов'яжуть телеканали зберігати записи передач протягом року. Рада прийняла в першому читанні проект Закону України "Про внесення зміни до статті 48 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо строку зберігання передач", за що проголосували 227 нардепів, передає кореспондент АСН. Частиною четвертою статті 32 Конституції України кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім'ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації.Статтею 258 Цивільного кодексу України встановлено позовну давність (строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу) у справах про спростування недостовірної інформації, поміщеної у засобах масової інформації в один рік. Водночас, частиною четвертою статті 48 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" визначено, що усі передачі, які телерадіоорганізація транслювала чи ретранслювала або забезпечувала їх трансляцію чи ретрансляцію у повній та незмінній формі третьою особою (оператором телекомунікацій), повинні бути записані і зберігатися протягом 14 днів від дати їх розповсюдження, якщо у цей строк не надійшло скарги щодо їхнього змісту.Як наслідок, у разі подання громадянином, в межах строку позовної давності, позовної заяви про спростування недостовірної інформації стосовно себе чи членів своєї сім'ї, а також щодо відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації, неможливо буде забезпечити збереження доказів того, що подібна інформація поширювалася телерадіоорганізацією. Таким чином, існує необхідність у приведенні терміну зберігання передач, які телерадіоорганізація транслювала чи ретранслювала або забезпечувала їх трансляцію чи ретрансляцію у повній та незмінній формі третьою особою (оператором телекомунікацій) у відповідність до терміну позовної давності, встановленого Цивільним кодексом України (один рік)."Прийняття проекту Закону України посилить можливості громадян України на судовий захист у справах про спростовування недостовірної інформацію про себе і членів своєї сім'ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації. У свою чергу, це спонукатиме телерадіоорганізації до більш відповідального ставлення до подачі інформації, стимулюватиме їх оприлюднювати лише достовірну, перевірену інформацію", - зазначено в пояснювальній записці. 
Суспільство оформление ленты  Скульптора з США звинуватили у плагіаті порцелянової фігурки української майстрині Грузинський художник Ладо Почхуа звинуватив відомого американського скульптора Джеффа Кунса в плагіаті фігури балерини, встановленої біля Рокфеллер-центру в Нью-Йорку. «Американський урод Джефф Кунс знову відзначився. Вибився зі зграї негідників. Пішов у відрив. Збільшив (за допомогою асистентів, сам він ніколи ні пластилін, ні олівець в руки не брав) порцелянову статуетку української майстрині Оксани Леонтіївни Жникруп і виставив біля Рокфеллер-центру. Кунс настільки поганий і безнадійний, що поруч з ним навіть Зураб Церетелі виглядає як Джан Лоренцо Берніні», - написав Почхуа на своїй сторінці в Facebook. Художник підкреслив, що 14-метрова фігура в Нью-Йорку є точною копією 19-сантиметрової порцелянової статуетки Оксани Жникруп. Статуетку майстриня виготовила на Київському експериментальному кераміко-художньому заводі, на якому працювала з 1955 по 1987 роки. Раніше Кунс розповідав журналістам, що надихався невеликою скульптурою балерини, що сидить, знайденою на початку століття «на російському заводі». Нагадаємо, надувну «балерину» встановили в Нью-Йорку 12 травня, вона пробуде там до 2 червня. Кунс присвятив фігуру Національному дню зниклих дітей, що проходить у США 25 травня. Кунса вже визнавали винним у плагіаті. Так у березні 2017 року суд постановив, що він скопіював фотографію художника Жана-Франсуа Борі з двома голими дітьми. Художника оштрафували на $40 тисяч. .
Події У Києві поліцейські побили перехожого, який знімав їх на відео У Києві працівники поліції побили перехожого, який спробував зафіксувати їхні дії на камеру. Поліцейські незаконно вилучили у чоловіка мобільний телефон і видалили з нього запис, пише ICTV. Як вдалося встановити, працівники поліції намагалися з'ясувати стан алкогольного сп'яніння у пасажира автомобіля, який був на стоянці біля гаражів. Про це інформує прес-служба прокуратури столиці. Коли випадковий перехожий почав знімати дії працівників Національної поліції на мобільний телефон, поліцейські, виходячи за межі наданих їм прав та повноважень, застосували фізичне насильство щодо нього. «Заламуючи чоловікові руки за спину, а також завдаючи ударів в обличчя та інші частини тіла, поліцейські повалили чоловіка на землю, вилучили незаконно мобільний телефон і видалили з нього запис подій», - сказано в повідомленні.
Події Комунальники в Запоріжжі «торгували» місцями на закритому кладовищі У злочинне угруповання були залучені троє співробітників підприємства. Згадані особи отримували з жителів Запоріжжя кошти за надання дозволів на поховання на кладовищі, закритому для нових поховань, а також за облаштування могил. Працівників комунального підприємства затримали після отримання чергового хабара в розмірі 19 тисяч гривень. Про це інформує відділ комунікації поліції в Запорізькій області. Працівниками ГУ Нацполіції в області та СБУ була припинена злочинна діяльність посадових осіб одного з комунальних підприємств Запоріжжя. «Підприємці» поставили на потік отримання хабарів за надання дозволів на поховання на кладовищі, яке вже закрито для поховань. 22 травня співробітники СБУ і поліцейські затримали зловмисників під час одержання хабара.
Події З'явилися нові подробиці вбивства 17-річної студентки в Одесі Чоловікові, який працював у службі «Яндекс.Таксі» і був затриманий за підозрою в жорстокому вбивстві студентки Національного університету «Одеська юридична академія» Тетяни Маснюк, слідчі Київського відділу Нацполіції інкримінують вчинення розбою, який поєднаний з заподіянням тілесних ушкоджень. Про це інформує «Укрінформ», посилаючись на представника прес-служби обласної прокуратури Наталію Хорунжу. «Затриманому чоловікові інкримінують вчинення злочинів за ознаками ст. 115 ч. 2 п. 6 (умисне вбивство з корисливих мотивів) і ст. 187 ч. 4 (розбій, спрямований на заволодіння майном у великих розмірах) КК України», - заявила Хорунжа. Органи слідства у вівторок, 23 травня, звернуться до Київського районного суду Одеси з клопотанням про санкціонування арешту на два місяці таксиста, який був затриманий після спроби продати мобільний телефон убитої студентки, а також зняти гроші з її картки.
Політика Парламент призначить нового омбудсмена 6 червня Верховна Рада України призначить нового омбудсмена 6 червня 2017 року. Нардеп фракції "Народний фронт" Людмила Денисова вже готова стати новим уповноваженим з прав людини. Про це вона заявила в кулуарах Верховної Ради України 23 травня, передає кореспондент АСН. "За процедурою - 6 червня відбудеться голосування в парламенті за уповноваженого з прав людини Верховної Ради. Завтра відбудеться засідання профільного комітету, де будуть розглянуті кандидатури на пост омбудсмена", - сказала нардеп. Денисова вважає, що гідна зайняти цей пост. "У мене є досвід правозахисної діяльності, з початку 1991 року я працюю над тим, щоб захищати права людей. Створена, зокрема мною, правозахисна організація, я була і зараз залишаюся в Союзі жінок України, я відстояла на Майдані всі три місяці і була комендантом Жовтневого палацу. Я думаю, що це найкраща академія правозахисника", - додала вона.
Події оформление ленты  У Київській області ділки бетономішалкою підробляли тонни кави елітних марок У Київській області працівники СБУ викрили нелегальний міні-завод з виробництва контрафактної кави під виглядом відомих брендів. Про це сказано на офіційній сторінці Служби безпеки України в Facebook. Контрафакт організатори нелегального бізнесу виготовляли за допомогою професійного виробничого і фасувального обладнання, а також залучили до цього і бетономішалку. Самі потужності були розміщені в приватних будинках і промзонах. Для своєї продукції зловмисники виготовляли у друкарнях тару й упаковку.   Під час обшуків оперативники вилучили майже 10 тонн сировини і готової підробленої продукції, яку виготовляли з низькоякісної кави з додаванням харчових добавок. Збували «елітну каву» організатори нелегального бізнесу по невеликих магазинах і кафе у всіх регіонах країни. За інформацією СБУ, зловмисники планували постачати підробку також на тимчасово окуповані терористами території.
Події У центрі Кропивницького поліція затримала групу озброєних осіб У Кропивницькому працівники поліції зупинили три автомобілі з різною зброєю в багажниках. Про це інформує прес-служба Національної поліції в Кіровоградській області. «За попередніми даними, 13 осіб віком від 23 до 38 років є жителями Київської області. Під час огляду багажників у них було знайдено сім предметів, зовні схожих на гладкоствольні рушниці, засіб для відстрілу гумових куль і нарізну зброю, а також близько двох сотень патронів до них», - сказано в повідомленні. Відповідно до повідомлення прес-служби, оперативну інформацію, що в обласний центр на трьох авто прибули невідомі, оперативники отримали о 2-й годині ночі. Через годину працівники карного розшуку, поліції і спецпризначення  зупинили згадані транспортні засоби в центрі Кропивницького. Зараз громадяни дають пояснення у відділенні поліції.
Політика Депутати прийняли в першому читанні ще один «європейський» закон Рада на вечірньому засіданні прийняла за основу доопрацьований проект Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку», за що проголосував 231 депутат, передає кореспондент АСН. Зараз в Україні відсутні механізми врахування екологічних міркувань при розробці та ухваленні проектів документів державного планування. «Впровадження стратегічної екологічної оцінки - СЕО - дозволить здійснити таку оцінку до прийняття рішення про затвердження документів державного планування відповідно до вимог Директиви 2001/24/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 27 червня 2001 року про оцінку наслідків окремих планів і програм для навколишнього середовища», - йдеться в законі. Законопроектом передбачено встановлення механізму стратегічної екологічної оцінки та внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення охорони навколишнього природного середовища під час планування суспільного розвитку та господарської діяльності з урахуванням пріоритетності факторів впливу, зокрема на здоров'я населення, і забезпечення стійкості екосистем в процесі прийняття стратегічних рішень. Законопроект розроблений на виконання пункту 239 плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Ухвалення законопроекту сприятиме адаптації законодавства України до законодавства ЄС, оскільки забезпечує відтворення підходу, прийнятого на рівні ЄС і закріпленого в Директиві 2001/42/ЄС та Протоколі про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті, стороною якого є Європейський Союз.
Події оформление ленты  Насильник і вбивця одеської студентки визнав свою провину У вівторок, 23 травня, в Приморському суді Одеси обирають запобіжний захід для чоловіка, який зґвалтував і вбив студентку місцевого екологічного коледжу Тетяну Маснюк. Про це пише місцеве видання Таймер. Підозрюваний уже зізнався у скоєному. За його словами, він скоїв убивство під впливом несподіваного нападу люті - одного з тих, які іноді накочуються на нього з дитинства. За словами таксиста, під впливом таких нападів він вже завдавав ушкоджень іншим людям, тваринам і собі самому. Зокрема, чоловік розповів журналістам, що раніше вбив як мінімум ще одну жінку. У прокуратурі зажадали для підозрюваного взяття під варту без можливості внесення застави. Правоохоронці вважають, що підозрюваний може бути причетний принаймні ще до двох подібних злочинів.
Політика оформление ленты  Трамп уклав із Саудівською Аравією збройову угоду на півтрильйона доларів Президент США Дональд Трамп під час свого візиту в Саудівську Аравію взяв участь в арабо-ісламському саміті в столиці Саудівської Аравії і поділився своїми підходами до розв'язання  регіональних проблем. Серед іншого він пообіцяв, що США не будуть нав'язувати Близькому Сходу свої цінності, підкреслив, що поважає зусилля арабських країн, спрямовані на боротьбу з тероризмом і екстремізмом, повідомляє СGTN. Також Дональд Трамп назвав іслам "релігією миру і добра". Під час візиту американського президента з Ер-Ріядом було укладено найбільшу збройову угоду за всю історію США. Загальна вартість угод про постачання Саудівській Аравії американського озброєння становить $110 млрд, плюс ще $350 млрд протягом найближчих 10 років. Штати поставлять в ОАЕ 10 вертольотів, бронетехніку, системи ПРО і бойові кораблі прибережної зони.
Політика В Україні парламент узаконить «зелений туризм» Верховна Рада на вечірньому засіданні 23 травня ухвалила в першому читанні законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про особисте селянське господарство" щодо розвитку сільського зеленого туризму", за що проголосував 231 народний депутат, передає кореспондент АСН. Закон дає визначення "сільського зеленого туризму" і тим самим позначить чітке розмежування підприємницької і непідприємницької діяльності у галузі туристичної діяльності, здійснюваної в сільській місцевості, а також забезпечення державної підтримки цієї форми діяльності сільських жителів шляхом організації для них професійної підготовки і перепідготовки членів особистого селянського господарства у галузі сільського зеленого туризму. Законом пропонується норма, згідно з якою члени особистого селянського господарства мають право добровільно надавати за плату або безоплатно послуги у галузі сільського зеленого туризму. «А саме: послуги з розміщення (проживання) не більше ніж на 10 місць, харчування, а також організації дозвілля і заходів, пов'язаних з використанням майна особистого селянського господарства, місцевими звичаями і традиціями гостинності. Зі свого боку, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень сприяють особистим селянським господарствам, зокрема у галузі сільського зеленого туризму", - наголошується в пояснювальній записці.
Суспільство У Києві з 15 липня може подорожчати проїзд у метро і наземному транспорті на 1 грн У КМДА запропонували підняти вартість проїзду в метро до 5 грн, а в наземному транспорті до 4 грн. Такі зміни можуть набрати чинності 15 липня 2017 року. Завтра, 24 травня, пройде брифінг, на якому буде презентовано проект розпорядження про зміну тарифів. Анонс заходу було оприлюднено на сайті мерії Києва, як і розпорядження «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів, а також вартості проїзних квитків у міському пасажирському транспорті, який працює у звичайному режимі руху». У тексті сказано, що рішення набере чинності 15 липня цього року. У документі зазначається, що вартість поїздки в трамваї, тролейбусі, автобусі і фунікулері складе 4 грн, а метрополітені - 5 грн. Також було запропоновано встановити вартість разового квитка на київську електричку в розмірі 5 грн, а вартість разового проїзного квитка на електричку і трамваї №4, 5 або автобуси № 59, 60, 61 - в розмірі 7 грн.
Політика Рада ліквідувала комісію партизанів ВВВ Рада не вечірньому засіданні 23 травня прийняла Постанову про ліквідацію комісії у справах колишніх партизанів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. при Верховній Раді України, за що з п'ятої спроби проголосували 229 нардепів, передає кореспондент АСН.  «Комісія у справах колишніх партизанів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. при Верховній Раді України й досі функціонує у статусі при Верховній Раді України, чим порушуються норми Основного Закону. На неї й досі виділяють кошти із державного бюджету», - сказав автор постанови та нардеп Радикальної партіі Юрій Шухевич.  Він нагадав, що парламент ухвалив закони "Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті", "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" та інші антикомунуністичні закони. Тому постала необхідність реорганізації Комісії та приведення її діяльності у відповідність із чинним українським законодавством. Постановою реорганізується комісія партизанів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. шляхом створення нового спеціалізованого підрозділу у справах колишніх партизанів у складі Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Міністерства соціальної політики України.
Політика Рада виправила помилку в назві Мукачеве Рада прийняла постанову про перейменування міста Мукачеве Закарпатської області, за що на вечірньому засіданні 23 травня проголосували 234 нардепів, передає кореспондент АСН.  Так, в постанові зазначено, що Закарпатська обласна рада звернулась до Верховної Ради України з поданням про перейменування міста Мукачеве Закарпатської області на місто Мукачево. Згідно з даними офіційного обліку адміністративно-територіальних одиниць України у Закарпатській області обліковується населений пункт Мукачеве, який є містом обласного значення та налічує понад 86 000 мешканців.  Перейменування міста Мукачеве ініційоване його жителями у зв’язку з необхідністю виправлення помилки, яка мала місце при присвоєнні назви місту після приєднання території нинішньої Закарпатської області до складу Української РСР. За інформацією Мукачівської міської ради, після 1944 року місто отримало назву "Мукачів". У 1947 році, з опублікуванням офіційного довідника "Українська РСР: Адміністративно-територіальний поділ", почала вживатися інша назва населеного пункту – "Мукачеве", яка використовується в офіційному обліку й до сьогодні", - написано в документі.  Разом з тим, у паспорті громадянина України та інших офіційних документах, а також у повсякденному вжитку мешканців міста переважно застосовується назва "Мукачево".  Інститут української мови НАН України зазначає, що історично назви таких закарпатських поселень, як Завидово, Мужієво, Чинадійово та інших, – це форми коротких прикметників із закінченням -о, утворені за допомогою присвійного суфікса -ов-/-ев-. З огляду на місцеву традицію вживання назв населених пунктів, Інститут вважає допустимим перейменування міста Мукачеве на Мукачево.  Питання про перейменування міста Мукачеве підтримане територіальною громадою на громадських слуханнях, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Мукачівською міською та Закарпатською обласною радами. Комітет  Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримує подання Закарпатської обласної ради про перейменування міста Мукачеве Закарпатської області на місто Мукачево.
Суспільство Як українцям легально працевлаштуватися в ЄС і чи допоможе в цьому безвіз З 11 червня українці зможуть їздити в Європу без віз, але тільки при наявності біометричного паспорта і максимум на 90 днів протягом півроку. Водночас безвіз не дає права на працевлаштування, для цього потрібно оформити робочу візу. Нелегальних мігрантів з України в ЄС стане більше За даними Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України, станом на 2016 рік 2,3 млн громадян України виїхали за кордон на заробітки. «Серед трудових мігрантів зросла частка молоді і людей високого освітнього рівня і відбулася переорієнтація мігрантів з Росії на країни ЄС», - зазначив завідувач відділу міграційних досліджень інституту Олексій Позняк. Частина українців ігнорує правила офіційного працевлаштування за кордоном. У громадській організації «Європа без бар'єрів» вважають, що з введенням безвізового режиму з країнами ЄС кількість нелегальних мігрантів з України в Євросоюз може збільшитися. «Це відбуватиметься не тільки через те, що деякі українці будуть продовжувати цю практику, а й тому що рівень інформування громадян про правила користування безвізовим режимом не є достатньо високим», - зазначила аналітик громадської організації Катерина Кульчицька. Хоча офіційні показники кількості нелегальних мігрантів з України в країни ЄС не такі вже високі. Наприклад, за 2016 рік у країнах Європейського союзу було виявлено лише 27 тис. нелегалів з України. При цьому значну їх кількість було зафіксовано саме на прикордонних пунктах, коли українці вже поверталися додому. Водночас офіційних дозволів на працевлаштування в європейських країнах українці в 2016 році отримали майже півмільйона. Польща вводить обмеження На сьогодні найбільше зросла кількість українських мігрантів у Польщі. І, починаючи з 2014 року, потік українців до цієї країни з кожним роком збільшується. Тільки за 2016 рік громадяни України отримали 1,2 млн дозволів на короткострокове працевлаштування в Польщі. «Тема з залученням трудових мігрантів із України в Польщі, Чехії, Угорщини склала таку пропозицію на ринку праці нашої країни, що навіть ті агентства, які займалися раніше туристичним бізнесом, сьогодні почали займатися працевлаштуванням. Польща вжила заходів, і на кордоні з цією країною, якщо роботодавець не може підтвердити, що ви їдете саме до нього, вам відмовляють у візі», - зазначив заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко. Однак це не всі обмеження. Через такий наплив мігрантів з 2018 року Польща може змінити законодавство про надання дозволів на короткострокове працевлаштування іноземців, зробивши умови отримання таких дозволів більш жорсткими. «У Польщі можна швидко отримати дозвіл на короткочасне працевлаштування. І Польща думає, що 1,2 мільйона дозволів тільки для українців - це дуже багато і, можливо, з наступного року потрібно буде поміняти правила і посилити їх», - припускає координатор міграційних проектів Центру східних досліджень Марта Ярошевич. Для офіційного працевлаштування потрібна робоча віза Але, крім Польщі, є ще чимало привабливих для українців країн ЄС, куди можна поїхати на заробітки. Зокрема популярними залишаються Чехія, Італія, Угорщина, де найчастіше громадяни України влаштовуються на роботу в галузях будівництва, промисловості, ресторанно-готельного бізнесу, домашнього догляду і сільського господарства. Для того щоб влаштуватися на роботу в країнах Європейського союзу, громадянину України треба отримати національну робочу візу або дозвіл на проживання в конкретній країні. Це стосується будь-якої оплачуваної роботи, включно з сезонною роботою, яка формально вкладається у дозволені в рамках безвізових 90 днів перебування в Шенгенській зоні. Переваги безвізу Однак безвіз все-таки дає деякі переваги для тих, хто хоче офіційно працевлаштуватися в Європі. Українці зможуть поїхати в ЄС на умовах безвізового режиму і знайти роботу самостійно, провести переговори з працевлаштування, самостійно, а не через посередників, узгодити майбутній контракт і робоче запрошення, а ще можна ознайомитися з умовами можливої ​​роботи. Безвіз також дозволяє без проблем брати участь у короткострокових навчальних програмах і тренінгах, що надаються потенційними роботодавцями. Знайшовши роботу, вам потрібно повернутися в Україну й оформити робочу візу. Тільки тоді їхати працювати. Більше про офіційне працевлаштуванні можна дізнатися в рекомендаціях, підготовлених ГО «Європа без бар'єрів». Соцмережі і портали вакансій у допомогу Зокрема представники організації радять тим, хто володіє іноземною мовою, шукати роботу за кордоном самостійно через портали вакансій. Одними з найпопулярніших сайтів є: - для всіх країн ЄС EURES2, https://www.monster.com  - для Польщі: http://pracuj.pl, http://infopraca.pl, http://gazetapraca.pl  - для Чехії: http://www.jobs.cz/, https://www.prace.cz/, http://www.hotjobs.cz/  - для Італії: https://www.infojobs.it/, http://it.jobrapido.com/, http://www.subito.it/  Також можна стежити за офіційними сторінками в соціальних мережах Facebook, Twitter, LinkedIn, легальних агентств з працевлаштування або компаній, в яких ви хотіли б працювати. Нелегальні посередники не мають дозвільних документів Однак найпоширенішим серед українців способом знайти роботу в ЄС є звернення до фірм-посередників. Останні пропонують швидко знайти роботу й оформити візу або дозвіл на працевлаштування. Але в такому випадку треба бути дуже обережним, оскільки часто під виглядом таких фірм орудують шахраї, які намагаються стягнути плату за працевлаштування з майбутніх працівників і продають запрошення на роботу та інші документи, необхідні для оформлення національної візи і дозволу на роботу. Більше того, часто такі нелегальні посередники переконують українців їхати в Європу нелегально, приховують реальну заробітну плату й реальні умови праці і проживання за кордоном. А деякі з них взагалі займаються торгівлею людьми. За оцінками Міжнародної організації міграції, тільки в 2012-2014 роках при виїзді за кордон від торгівлі людьми могли постраждати понад 40 тис. українців. Відрізнити легальних посередників від шахраїв просто. У перших обов'язково є всі реєстраційні документи та ліцензії на посередницькі послуги з працевлаштування від Міністерства соціальної політики України та інших країн, в яких вони працюють, а плату за свої послуги вони найчастіше отримують від роботодавців. Нелегала депортують і заборонять в'їзд У трудовому договорі з роботодавцем варто звернути увагу на виноски, написані дрібним шрифтом, там можуть бути прописані умови, невигідні для працівника. Також в угоді обов'язково має бути вказана повна інформація про характер роботи, тривалість робочого дня, умови праці та проживання, оплату праці, соціальний захист, термін дії та умови припинення угоди, а також повна назва і адреса роботодавця. В жодному разі не потрібно віддавати оригінали документів, особливо паспорта, представникам фірми-посередника. Для того щоб отримати візу для працевлаштування, треба подати в посольство відповідної країни наступні документи: - заповнена візова форма і фото; - внутрішній і закордонний паспорт; - консульський збір (в деяких країнах не стягується); - страховий медичний поліс; - контракт з роботодавцем або зареєстровану відповідним органом країни ЄС заяву про намір працевлаштування (запрошення або дозвіл на працевлаштування); - підтвердження кваліфікації. Якщо всіх цих процедур не пройти і працевлаштуватися в країні ЄС незаконно, це загрожує нелегалу депортацією і забороною на повторний в'їзд у країни ЄС на кілька років.
Закон і Право Дозвіл на проживання за інвестиції. Рада спростила працевлаштування іноземців в Україні Верховна Рада 23 травня ухвалила в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення бар'єрів для залучення іноземних інвестицій». За таке рішення проголосували 239 народних депутатів. Цим документом скасовується реєстрація іноземних інвестицій, спрощується процедура видачі дозволів на застосування праці іноземців. З набранням законом чинності підприємства з іноземними інвестиціями та установи банків будуть лише подавати статистичну звітність про здійснення іноземних інвестицій. Також законом надається право отримувати дозвіл на проживання в Україні іноземним інвесторам, які не працевлаштовані в Україні, але мають істотні частки в українських підприємствах. Така норма, на думку авторів закону, дозволить таким інвесторам контролювати діяльність підприємств. Ще одне важливе нововведення, яке вносить ухвалення цього законопроекту, - це деталізація всіх аспектів оформлення на роботу іноземців та осіб без громадянства. Зокрема процедуру працевлаштування спростили для іноземців, які отримують зарплату не менше 100 мінімальних заробітних плат, зараз це 320 000 тис. грн, а також для працівників творчих і ІТ-професій. Якщо зараз цим категоріям доводиться щороку отримувати дозвіл на роботу в Україні, то, згідно з новим законом, такий дозвіл тепер можна буде оформити на 3 роки. Також іноземні громадяни, які працюють в Україні, зможуть поєднувати роботу без додаткового дозволу. «Очікується, що ці зміни спростять залучення іноземних менеджерів та іноземних кваліфікованих працівників, що є необхідним на перших етапах розвитку дочірнього підприємства в Україні», - сказано в пояснювальній записці до закону.
Політика оформление ленты  Міністр агрополітики Тарас Кутовий подав у відставку Міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий заявив, що подає у відставку. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook. «Вибір міністра про відставку є абсолютно природним процесом для будь-якої європейської країни і традиційний для світової практики ... Спасибі прем'єру і колегам по Уряду за спільно реалізовані кроки на користь аграрної галузі, а особливо - за підтриману новелу про систему державної підтримки на наступні 5 років, завдяки якій аграрії вже в цьому році почали отримувати від держави гроші на загальну суму в 5,5 млрд гривень», - написав він. Кутовий уточнив, що в політиці пропрацював вже 5 років, а в подальшому планує зосередитися на питаннях залучення інвестицій в економіку України. Міністр закликав парламентаріїв проголосувати за його відставку. В той же час не відомо, з якої точно причини Кутовий подав у відставку. 
Суспільство оформление ленты  Князі Острозькі. У Києві показали унікальні раритети видатних діячів У Києві відкрилася виставка, присвячена Князям Острозьким. Серед експонатів - знаменита «Острозька Біблія» кінця XVI століття. А ще лицарські обладунки, зброя XVI-XVII століть, церковні старожитності, старовинні речі з Острозької друкарні, картини, гравюри, документи. «Вважаю, Князі Острозькі зіграли в українському та європейському життя найважливішу роль. Саме вони зробили багато для того, щоб українство, його сила і слава, сьогодні з новою силою постало перед усім світом», - сказав перший президент України Леонід Кравчук. «Ми сьогодні відкриваємо сторінки європейської історії України, сторінки нашої спільної історії, яка ще недостатньо відома і українській, і литовській громадськості. І дуже символічно, що це відбувається напередодні введення безвізового режиму між Україною та Литвою, - вважає посол Литви в Україні Маріус Януконіс. - Костянтин Острозький, напевно, найвидатніша постать в історії відносин Литви і України. І мені дуже приємно, що зараз обговорюється ідея назвати нашу загальну литовсько-польсько-українську військову бригаду якраз ім'ям Костянтина Острозького». Експозиція, присвячена Острозьким, проходить у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.
Суспільство Мільярди в трубу. У ВРУ заявили про провал закупівель ліків і назвали винних Міністерство охорони здоров'я провалило закупівлі ліків за 2015-2016 роки, які здійснювалися через міжнародні організації, вважають у Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров'я. В Україну досі не поставлено 5% ліків, гроші на які виділялися з держбюджету в 2015 році, а за 2016 рік проставлено лише 17% з усього вже оплаченого обсягу, констатували в комітеті. Про закупівлю ліків на поточний рік поки що взагалі не йдеться. "Все йде за планом" Ще в середині березня під час прес-ланчу на тему «Закупівлі ліків через міжнародні організації: аналіз першого року і старт закупівельного процесу 2017» в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що закупівлі ліків через міжнародні організації це найдієвіша антикорупційна реформа в охороні здоров'я і її треба продовжувати. «Нам вдалося значно розширити географію учасників, закупити більше 60% необхідних ліків безпосередньо у виробників. І головне - завдяки проведенню закупівель на міжнародних ринках отримати якісні ліки, які раніше не були доступні в Україні. Успіхи 2015 року підтверджують: реформа закупівель ефективна і її треба продовжувати», - повідомила глава міністерства. Водночас Супрун запевнила, що станом на березень міжнародні організації вже фактично завершили закупівлі за кошти 2016 року. «З переданих міжнародним організаціям 37 програм закриті вже 36. Поставки вже почалися», - заявила в.о. міністра. За даними Центру протидії корупції економія на закупівлі ліків склала 620 млн грн. Однак заощадити можна було набагато більше, впевнені представники самих міжнародних організацій. Для цього потрібно було планувати закупівлі на кілька років наперед, а не рік у рік. «Ми можемо прийти і замовити великий обсяг препаратів на тривалий період, наприклад, на 10 років. Тоді Україна прийде з одним замовленням і зможе отримати хороші знижки при такому довгостроковому співробітництві», - запропонував під час прес-ланчу директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра. За 2016 рік в Україну поставили лише 17% ліків Однак у Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров'я не такі оптимістичні щодо закупівель ліків через міжнародні організації. Голова комітету Ольга Богомолець вважає, що законопроект, який дозволяє таку співпрацю, не виправдав себе, оскільки ліки поставляються зі значною затримкою. З її слів, з 2,2 млрд грн, які були виділені в 2015 році на закупівлю медпрепаратів, на сьогодні 5% так і не поставлено. А за 2016 рік, коли з держбюджету було виділено майже 4 млрд грн на закупівлю ліків, поставлено медпрепаратів лише 17%. Але при цьому всі передбачені на закупівлю ліків кошти були виведені на закордонні рахунки міжнародних компаній відразу ж після підписання договорів на поставку. «Хто користується грошима на цих рахунках?! Чи є в Україні хоча б одне підприємство, якому держава заздалегідь виділила мільярди коштів і не питає, що з ними відбувається? Хто отримує відсотки від обігу цих коштів в іноземних банках? Комітет охорони здоров'я не може отримати від МОЗ відповіді на ці запитання. Жодних пояснень МОЗ нам не дає, договорів, підписаних з міжнародними організація міністерство нам не дає», - заявила Богомолець. Договори з міжнародними організаціями засекречені Відомо, що контракти на поставку ліків були підписані з трьома міжнародними організаціями - Програма розвитку ООН, Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ та компанія Crown Agents. Копії цих договорів, надати які відмовлялися в Міністерстві охорони здоров'я, посилаючись на комерційну таємницю, потрапили в руки народного депутата, заступника голови Комітету з питань охорони здоров'я ВРУ Олега Мусія. «Вони підписані пані Супрун. Це продовження політики, яку почали міжнародні організації щодо виведення коштів державного бюджету в обхід існуючої державної системи Прозорро», - вважає він. Народний депутат підкреслив, що в договорах не зазначено, ліки з яким терміном придатності міжнародні компанії повинні постачати. Як наслідок, в українські лікарні надходять величезні партії медикаментів, застосовувати які можна лише кілька місяців. Потім вони стануть непридатними. «Загальновідомо, що якщо термін придатності менше 6 місяців, то ці медикаменти йдуть в усі країни як гуманітарна допомога. Натомість МОЗ закупило за повну вартість такі медикаменти, які поставлені в Україну з терміном придатності і місяць, і два тижні навіть», - додав Мусій. Лікувати нічим Зокрема в Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" вже зараз на складах лежить списаних ліків, які були поставлені в лікарню в кінці 2016 - на початку 2017 рокку, на суму близько півмільйона гривень. «Якщо до червня у нас не буде заміни або розподілу медикаментів, там буде ще на плюс 2 мільйони гривень. Це щодо тих медикаментів, які, як клялися і божилися нам Crown Agents, мають бути замінені на аналогічні препарати з хорошим терміном придатності», - заявила завідуюча Центром дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" Світлана Донська. І йдеться лише про ліки, які закуповувалися за гроші 2015 року. За закупівлями минулого року лікарня отримала лише одне найменування медпрепарату і то лише 75% від потреби. Це при тому, що термін придатності більшості наявних в медустанові ліків закінчиться вже в липні цього року, говорить вона. «Це саме ті позиції, яких у нас уже немає, це базові хіміопрепарати, тромбоконцентрати, без яких неможливо виконувати протипухлинну хіміотерапію, вони не підлягають заміні, тобто це те, що повинні купувати або батьки або волонтери, інакше ми зупиняємо протокол», - пояснила Донська. «Якщо у нас закінчаться медикаменти і нам не поставлять нові, то, швидше за все, доведеться зупинитись. Такі ліки не можна купувати в ручному режимі, це не анальгін, коли пішов в аптеку і купив, це госпітальні, дорогі препарати, які не в кожній аптеці є і не кожна компанія може їх своєчасно поставити», - додав завідуючий відділенням трансплантації кісткового мозку Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" Олег Рижак. І така ситуація не тільки в Охматдиті. За словами Ольги Богомолець по всій Україні в закладах охорони здоров'я на десятки мільйонів гривень зберігаються медикаменти, термін придатності яких вже закінчився. У 2017-му ліків теж не буде Більше того депутат вважає, що закупівлі 2017 року теж будуть зірвані, оскільки МОЗ досі не затвердив номенклатури ліків і не уклав з міжнародними організаціями договорів. Хоч в.о. міністра охорони здоров'я заявляла, що ще до кінця березня міністерство отримає нові номенклатури. Є у народних депутатів запитання і до самої процедури проведення міжнародними компаніями тендерів із закупівлі ліків для України. Зокрема, зі слів голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики і підприємництва Віктора Галасюка, нещодавно в тендері, оголошеному міжнародною організацією ПРООН щодо купівлі життєво необхідних ліків для хворих на гемофілію, виграла італійська фармацевтична компанія, цінова пропозиція якої була вища, ніж в українського виробника ліків. «В результаті прямі втрати бюджету перевищують 15 млн грн і своїми ж руками в Україні знищується вітчизняне виробництво. Чому програє вітчизняний виробник, коли він дає більш вигідну ціну, кому це вигідно?»-  запитує депутат. За три роки міжнародні організації зароблять на Україні 600 млн грн У свою чергу Богомолець обурена тим, що за свої послуги міжнародні компанії беруть комісію в розмірі 5% від загальної суми закупівель. Тобто з більш ніж 12 млрд грн, які були виділені з держбюджету України на закупівлю ліків, організації отримають в загальному понад 600 млн грн. "Ще 1,5% МОЗ виділяє на логістику. Коли таке було, щоб доставка вантажу коштувала не від кілометражу, а від вартості цього вантажу. Хіба є різниця - везти упаковку за 100 тисяч гривень чи 1000 грн в машині з однієї точки в іншу? Чому Міністерство дозволяє собі рахувати логістику від вартості закупівель, а не від кілометражу?» - обурилась депутат. Терміни придатності і терміни поставок ліків пропишуть у законі Щоб виправити ситуацію з несвоєчасними поставками ліків і їхнім терміном придатності, в профільному комітеті парламенту підготували законодавчі зміни в Закон України «Про лікарські засоби, закуплені з залученням спеціалізованих організацій», якими прописати терміни поставок ліків та терміни придатності. Пропонується, що термін придатності лікарських препаратів, вже поставлених в Україну, має бути не менше двох третин строку, встановленого виробником, в разі, якщо термін придатності препарату менше 1 року. Якщо більше 1 року, то термін придатності ліків, доставлених в лікарню, має бути не менше 1 року. Також у комітеті пропонують швидше створити Національне агентство з закупівель медпрепаратів при Міністерстві економіки. У такому разі закупівлі проводитимуться через систему Прозорро і послуг міжнародних організацій Україна вже не потребуватиме. Однак, зі слів Богомолець, МОЗ саботує створення агентства. «Воно мало бути створене цього року, але міністерство повністю гальмує процес виконання власних зобов'язань. Міністр заявляє, що до 2019 року це агентство не потрібно», - сказала вона. Однак у Міністерстві переконують, що вже написали статут відповідного агентства і зібрали команду. Планується, що з 2018 року Нацагентство почне закупівлі за трьома програмами, а з 2019 року перебере на себе всі закупівлі медпрепаратів у країні.

Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
більше матеріалів




/-1,5126361846924-/ /-pc-/
Top