counter
Архів Повернутись назад 23 Лютого 2017
23 Лютого
Події У Сумах поліція охорони з перестрілкою затримала грабіжника банкомату, є поранені У ніч на четвер, 23 лютого, в центрі Сум озброєний злочинець під час затримання вистрілив у працівника поліції охорони, повідомляє ТСН. За даними видання, інцидент стався близько четвертої ранку. Працівники поліції охорони приїхали на виклик. У приміщенні з банкоматом, де спрацювала сигналізація, правоохоронці застали зловмисника. Відзначається, що злочинець під час затримання намагався втекти і відстрілювався. В результаті перестрілки поранення в шию отримав працівник поліції охорони, з автомата поранений злочинець. «Затримали зловмисника, тільки коли у нього закінчилися патрони. Правоохоронці скрутили втікача і передали медикам», - йдеться в повідомленні. У Сумах правоохоронці ввели план «Перехоплення» - підозрюється, що у злочинця були спільники.
Політика Окупанти в Криму проводять небувалі репресії - постпред України в ООН Російські окупанти проводять у Криму небувалі репресії, катування, викрадення і вбивства. Про це на засіданні Ради безпеки ООН заявив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко. Постпред України закликав ОБСЄ звернути пильну увагу на людей на окупованій території Криму і «полегшити їхню долю», передає «Ліга». За словами Єльченка, необхідно використовувати всі дипломатичні і міжнародні інструменти, щоб Крим не став «забороненою зоною» з точки зору основних прав людини. Єльченко заявив, що РФ в Криму здійснює «небувалі репресії, позасудові вбивства, викрадення, насильницькі зникнення, політично мотивовані переслідування, дискримінацію, залякування, насильство, довільні затримання, тортури і жорстоке поводження щодо жителів Криму». Крім того, за словами постпреда, пригнічені всі свободи вираження думок, релігії або переконань, права на мирні зібрання. Нагадаємо, 22 лютого окупанти в Криму помістили фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» Айдера Саледінова і Рустема Ісмаїлова в психіатричну клініку для проходження примусової психекспертизи.
За кордоном У Росії помер відомий актор українського походження У Росії в середу, 22 лютого, на 79-му році життя помер відомий актор Олексій Петренко, повідомляється на сайті Союзу кінематографістів Російської Федерації. Петренко народився 26 березня 1938 року в селі Чемер Чернігівської області. У 1961 році закінчив курс народного артиста СРСР Івана Мар'яненка в Харківському театральному інституті. Актор грав у Запорізькому музично-драматичному театрі імені Щорса, Донецькому обласному російському драматичному театрі в Маріуполі, Ленінградському театрі ім. Лєнсовєта, Московському драматичному театрі  на Малій Бронній, МХАТі, театрі «Школа сучасної п'єси». За свою кінокар'єру Петренко знявся в 80 картинах. Серед найбільш знакових - «Двадцять днів без війни», «Спогади про Шерлока Холмса», «ТАРС уповноважений заявити» тощо.
Економіка Держдума РФ схвалила обмеження переказів грошей із Росії в Україну Держдума РФ схвалила введення обмеження при переказі грошей з Росії в Україну та інші держави. Відповідний законопроект був схвалений в першому читанні. Згідно з документом, обмеження торкнуться переказів, здійснюваних за допомогою іноземних платіжних систем. Так, пропонується встановити заборону на транскордонні перекази без відкриття банківського рахунку, які здійснюються поза рамками платіжних систем, передає РБК. Відзначається, що цей законопроект був розроблений після заборони діяльності російських платіжних систем на території України. У пояснювальній записці до документа йдеться, що українська заборона призвела «до обмеження конкуренції на російському ринку платіжних послуг, що здійснюються у вигляді транскордонних переказів грошових коштів без відкриття рахунку, на користь іноземних платіжних систем». За порушення закону пропонується стягнення штрафу в розмірі проведених платежів. Нагадаємо, Україна заборонила російським платіжним системам проведення операцій на території країни в жовтні 2016 року. Заборона поширилась на 6 російських платіжних систем: «Колібрі» (управляється Сбербанком), «Золота корона» (РНКО «Платіжний центр»), «Юністрім» (банк «Юніаструм»), міжнародні грошові перекази «Лідер» (НКО «АТ «Лідер»), Anelik (банк «Анелік РУ»), Blizko (Связь-банк). Крім того, в Україні заборонено використання електронних платіжних систем WebMoney, «Яндекс.Деньги», QIWI Wallet и Wallet One «Единый кошелек».
Політика За планом Манафорта, Янукович мав повернутися в Україну Екс-глава штабу Дональда Трампа Пол Манафорт у своєму плані щодо розв'язання ситуації в Україні допускав повернення екс-президент України Віктора Януковича. Про це повідомив екс-заступник Манафорта Костянтин Килимник. В інтерв'ю «Радіо Свобода» Килимник зазначив, що Манафорт підготував план, згідно з яким Віктор Янукович повинен був повернутися в Україну і управляти Донецькою і Луганською областями. Таким чином, Янукович мав стати регіональним лідером. Килимник також повідомив, що інформував Манафорта про ситуацію в Україні в ході виборів у США. За його словами, він підготував план відновлення миру в Україні, цей документ мав назву «План Маріуполь». Також Килимник розповів, що Януковича в 2013 році вмовляли підписати Угоду з ЄС, проте він нікого не слухав. Нагадаємо, раніше повідомлялося, що спецслужби США перевіряють зв'язку радників Трампа з Росією.
Політика Звільнення з армії за самоволку і зміна по батькові на яке завгодно. Що цікавого сьогодні буде в парламенті Верховна Рада після вчорашнього непродуктивного робочого дня (нагадаємо, депутатів було так мало, що спікер Андрій Парубій змушений був закрити засідання і перенести питання про права переселенців на інші дні) сьогодні спробує надолужити згаяне. Отже, якщо плани народних обранців знову радикально не зміняться, то сьогодні вони розглянуть проект змін до законів України, що стосуються використання газорозподільних систем. Ганяти газ стане простіше Закон цікавий тим, що пропонує зняти заборону на оренду газорозподільних систем, власником яких є держава. Головний аргумент авторів - його прийняття сприятиме ефективному використанню газорозподільної системи і дозволить отримати додаткові надходження до Державного бюджету України у вигляді орендної плати. Пішов в самоволку - виключений з ЗС Також у Раді можуть розглянути проект змін до деяких законів України, що стосуються вдосконалення проходження військової служби. Як позначається - це необхідно з метою забезпечення повноцінного функціонування Збройних Сил України. Автори законопроекту пропонують передбачити можливість звільнення від військової служби і виключення зі списків особового складу Збройних Сил України військовослужбовців, які були відсутні за місцем служби без поважних причин більше двох місяців. Правда, Головне науково-експертне управління запропонувало депутатам повернути цей проект авторам на доопрацювання. Примітно, що як аргумент автори поправок приводять досить значні цифри статистки. Так, за інформацією Генерального штабу України, станом на січень 2017 року в Збройних Силах України налічується 8554 військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини, з них 183 - офіцери, 8371 - солдат і сержант (5969 - військової служби за призовом з мобілізації, на особливий період, 2176 - військової служби за контрактом, 226 - строкової військової служби). Про місцеві вибори та партії Може бути винесено на розгляд народних обранців і проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеві вибори", що стосується врегулювання процедури прийняття рішення партії про участь її місцевих організацій у місцевих виборах. Законопроект передбачає, що при проведенні чергових місцевих виборів рішення про участь місцевих організацій політичної партії приймається вищим керівним органом партії, а при проведенні позачергових, перших місцевих виборів - керівним органом партії. Про по батькові І наостанок, найсмішніше - депутати підготували проект Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України, що стосується права громадянина міняти своє по батькові. Законопроектом передбачається внесення змін до частини першої і другої статті 295 Цивільного кодексу України, якими передбачається право особи на свій розсуд змінювати своє по батькові так само, як своє прізвище або ім'я.
Суспільство Підозрюваних у вбивстві Кім Чен Нама розшукує Інтерпол Влада Малайзії оголосила в розшук по лінії Інтерполу чотирьох підозрюваних у вбивстві брата лідера Північної Кореї Кім Чен Нама. Правоохоронні органи Малайзії повідомили, що всі четверо є громадянами КНДР. Всі вони покинули країну в день вбивства Кім Чен Нама, передає Сhannel news Asia. Крім того, розшукуються ще троє громадян Північної Кореї, зокрема дипломат і співробітник північнокорейської авіакомпанії. За даними поліції, вони перебувають у посольстві КНДР у Малайзії. У свою чергу, посольство КНДР у Малайзії закликало звільнити трьох підозрюваних у справі про смерть Кім Чен Нама. Згідно із заявою дипломатичного представництва КНДР, громадянка В'єтнаму, громадянка Індонезії і громадянин КНДР «були затримані безпідставно». Нагадаємо, брата лідера КНДР Кім Чен Ина - Кім Чен Нама вбили в Малайзії 14 лютого. Пізніше поліція затримала чотирьох підозрюваних у вбивстві.
Політика Прокуратура провела обшуки у «команди Черновецького», причетної до розкрадання землі Жукова острова Київська прокуратура провела обшуки і повідомила про підозру екс-чиновникам команди Черновецького, які незаконно виділили під забудову 45 га землі на Жуковому острові. Йдеться про ділянку землі, вартість якої тільки за нормативною оцінкою становить понад 80 мільйонів гривень, повідомляє прес-служба прокуратури. Для незаконного відчуження чиновники створили фіктивний кооператив. Слідчі повідомили про підозру мінімум чотирьом особам, імена яких не називаються, проте - відомі посади. Це колишній заступник голови КМДА - начальник Головного управління земельних ресурсів КМДА, екс-начальник юридичного управління та екс-начальник відділу землеустрою Головного управління земельних ресурсів КМДА, а також особа, яка брала участь у створенні фіктивного кооперативу. В цілому слідчі 22 лютого провели 25 обшуків у межах кримінального провадження, розпочатого за фактом прийняття незаконних рішень Київрадою часів мера Черновецького.
Політика У Мін'юсті назвали позицію Білорусі щодо «паспортів» «Д/ЛНР» заграванням з Кремлем У Міністерстві юстиції України завили, що вибірковість влади Білорусі щодо допуску в країну громадян з «паспортами», виданими терористами «ДНР» і «ЛНР», - це загравання Кремлем, передає LIGA.net. «У Білорусі складна політична ситуація вже не перший рік, останнім часом бачимо загравання з РФ, - і ось результати. З одного боку йде заява, де ми говоримо, що це дійсно самопроголошені «республіки» і ми не визнаємо документи, але, щоб якось підіграти Росії, залишаємо за собою можливість «в індивідуальному порядку» регулювати можливість перетину кордону», - заявила в ефірі одного з українських каналів перший заступник голови Мін'юсту Наталія Севостьянова. За її словами, рішення офіційного Мінська про вибірковість допуску людей з документами «ДНР» і «ЛНР» «неможливе і нецивілізоване» з юридичної точки зору. Відзначимо, що в МЗС Білорусі заявили, що рішення про допуск в країну людей з так званими «паспортами» «ДНР» і «ЛНР» буде прийматися в «індивідуальному порядку, залежно від життєвої ситуації». Нагадаємо, що 18 лютого президент РФ Володимир Путін підписав указ про визнання так званих документів, виданих громадянам України та особам без громадянства, які проживають на окупованих терористами «ДНР» і «ЛНР» територіях Донецької та Луганської областей. У Кремлі пояснили, що рішення було прийнято «з гуманітарних міркувань».
Події ФСБшники затримали в Криму українця, оголошеного у федеральний розшук Російські прикордонники затримали в окупованому Криму громадянина України, який був оголошений у федеральний розшук за підозрою в шахрайстві. Про це повідомили в прес-службі прикордонного управління ФСБ. За даними ФСБ, українця затримали при перевірці документів під час перетину тимчасового адмінкордону в пункті пропуску «Армянськ», передає ТАСС. «Контролер встановив, що українець перебуває у федеральному розшуку за ініціативою ОМВД Росії по м. Судак», - розповіли в ФСБ по окупованому Криму. У ФСБ додали, що затриманим виявився 36-річний чоловік. Його підозрюють у вчиненні кримінально караного діяння, що кваліфікується за ч. 4 ст. 159 КК РФ (шахрайство). Стосовно затриманого обрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд до розгляду кримінальної справи в судовому порядку.
Політика оформление ленты  У Раді нагадали: Крим - це Україна Боротьба за повернення Криму до України триває. Про це в інтерв'ю журналістам 23 лютого в кулуарах Верховної Ради України заявив народний депутат БПП і лідер кримських татар Рефат Чубаров, передає кореспондент АСН. «Сьогодні ми хочемо нагадати всім в Україні, що боротьба за повернення Криму в Україну триває. Ми озвучуємо наші докори владі за те, що нічого не робиться. Зокрема, щодо переформатування кримськотатарської автономії. А це єдиний ключ для повернення Криму... Щоб використовувати цей ключ, потрібно вносити якомога швидше зміни до Конституції в частині автономії Криму і потім прийняти низку необхідних законів», - заявив він. Чубаров зазначив, що сьогодні в парламенті дозволені прапори кримських татар, в кулуарах співають діти в національному одязі, а також розміщені портрети політичних ув'язнених. Все це має нагадати, що Крим - це Україна. Він нагадав, що саме в ці дні, а саме - 26 лютого - в день опору кримськотатарського народу російським окупантам - три роки тому кримські татари, росіяни і українці вийшли з мітингом у Севастополі, щоб зупинить спробу відділення Криму від України. Але на ранок 27 лютого почався етап відкритого військового вторгнення росіян до Криму», - зазначив він. Чубаров додав, що кожне 23 лютого кримські татари вшановують пам'ять трагічної загибелі Номана Челебіджихана - кримськотатарський політик і громадський діяч, перший голова уряду Кримської Народної Республіки, організатор I Курултаю кримськотатарського народу, муфтій мусульман Криму. Відомий також як автор вірша Ant etkenmen ( «Я поклявся»), що стало національним гімном кримських татар. 23 лютого 1918 року в Севастополі він був без суду по-звірячому вбитий матросами, а його тіло було викинуто в Чорне море.  
Політика Депутати засудили позицію ОБСЄ Депутати прийняли постанову «Про звернення Верховної Ради України «Про Остаточний Звіт ОБСЄ/БДІПЛ  за результатами спостереження на виборах до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації 2016 року», за що на ранковому засіданні проголосували 239 нардепів, передає кореспондент АСН.  Відповідно до Постанови, Верховна Рада України заявляє про неприпустимість ігнорування в Остаточному Звіті ОБСЄ/БДІПЛ за результатами спостереження на виборах до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації 2016 року фактів незаконного голосування на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, а також закликає ОБСЄ/БДІПЛ оперативно розробити стандарти реагування та оцінювання викликів для виборчих стандартів, пов’язаних із агресивними діями одних держав на території інших. Віце-спікер парламенту та одна з авторів постанови Ірина Геращенко нагадала, що 23 грудня 2016 року було оприлюднено Остаточний Звіт ОБСЄ/БДІПЛ  за результатами спостереження на виборах до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації 2016 року.  «На жаль, Остаточний Звіт ОБСЄ/БДІПЛ щодо виборів до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації 2016 року не містить системної юридичної оцінки впливу протиправного голосування в Криму на результати цих виборів», - пояснила вона.  Зокрема, у Звіті повністю проігнорований факт анексії території Криму Російською Федерацією. Натомість грубе нехтування міжнародного права підміняється положенням щодо «відсутності консенсусу» у питаннях статусу Криму.   При цьому у Звіті відсутня не лише оцінка реального стану справ, а й не було надано навіть базового аналізу обставин та проблем, які виникли у виборчому процесі в Російській Федерації внаслідок проведення псевдоголосування на тимчасово окупованій території України.   Тому Постанова розроблена з метою оприлюднення та доведення до відома країн – учасниць ОБСЄ офіційної позиції Верховної Ради України з цього питання:  - привернення уваги міжнародного співтовариства до системних і грубих порушень прав людини у ході так званого голосування в Криму на виборах до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації в 2016 році; засудження дій російської влади на тимчасово окупованих територіях України, порушень з її боку прав громадян України; - визнання неприпустимості ігнорування в остаточному Звіті ОБСЄ/БДІПЛ за результатами спостереження на виборах до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації 2016 року фактів незаконного голосування на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь; - акцентування на необхідності оперативної розробки стандартів реагування та оцінки викликів для виборчих стандартів, пов’язаних із агресивними діями одних держав на території інших.  
Економіка «Укренерго»: Безперебійна робота енергосистеми триватиме до 20 березня Існуючі запаси антрацитового вугілля забезпечать безперебійну роботу енергосистеми України до 20 березня. Про це повідомили в прес-службі «Укренерго». У компанії відзначили, що в рамках режиму тимчасових надзвичайних заходів в енергетиці, «Укренерго» зменшує кількість працюючих на антрацитовому вугіллі блоків, а також зменшує кількість блоків «гарячого» резерву. Крім того, буде збільшено кількість електроенергії, яку виробляє АЕС. В результаті вжиття цих заходів щодоби вдається економити до 12 тонн антрацитового вугілля, що має забезпечити безперебійну роботу енергосистеми до другої половини березня. Нагадаємо, з 16 лютого в Україні набрав чинності введений розпорядженням Кабміну надзвичайний стан на ринку електроенергії. НС діятиме щонайменше місяць - до 17 березня. Введення надзвичайного стану означає, що енергосистема переходить у ручне управління, і цінові заявки в тепловій генерації не застосовуватимуться. Через запроваджений НС кінцеві споживачі електроенергії можуть зіткнутися з тимчасовими відключеннями електроенергії - так званими «віяловими відключеннями».
Політика оформление ленты  Під Радою скандують «Ні - податковій міліції!» та просять Ніну «відпустити» До ста людей проводять мітинг під стінами парламенту 23 лютого, вимагаючи заблокувати ухвалення законопроекту про відновлення податкової міліції, передає кореспондент АСН. Люди тримають у руках плакати з вимогою не голосувати за повернення Податкової міліції. Люди закликають голову профільного комітету Ніну Южаніну «відпустити» законопроект, а також «Податкову - на смітник». При цьому нардеп БПП Світлана Заліщук вже пообіцяла блокування трибуни, якщо питання буде винесено в зал: «Рада хоче протягнути закон для повернення податкової міліції. З порушенням регламенту, звичайно ж. Під парламентом підприємці проводять акцію і вимагають не допустити цього. Коаліція обіцяла бізнесу запровадження нового європейського інституту - фінансової поліції, але на порядок денний виносять реінкарнацію податкового рекету. Будемо блокувати трибуну».  
Політика Верховна Рада зробила перший крок для заочного суду над Януковичем Верховна Рада прийняла за основу проект закону №5610 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо заочного засудження. Закон дозволить засудити екс-президента Віктора Януковича і його соратників, передає кореспондент АСН. Відповідний документ підтримали 233 народних депутати. Закон представив Генпрокурор Юрій Луценко, який пояснив, що вже до чинного закону про заочне засудження додаються норми в ст. 255 про «створення злочинної організації». «Зараз такої статті там, на жаль, немає, що робить неможливим покарання за економічні і військові злочини. По-друге, в цьому законі вводиться точне правило розрахунку термінів, що унеможливлює старання адвокатів Януковича і його компанії в європейських судах. По-третє, він продовжує дію цього закону після 15 квітня. Дія сьогоднішнього закону з 15 квітня по 15 квітня може бути розглянута європейськими та українськими судами як вибіркове правосуддя. Ми знімаємо цю норму і пропонуємо створення Державного бюро розслідувань. Наскільки я розумію, воно буде створене вже цього року», - заявив Луценко. «Вашого рішення чекають Янукович, Захарченко та вся його компанія, зокрема і Шуляк, Ратушняк, Якименко, Азаров та інші. Рішення чекають радник Путіна Глазьєв, міністр оборони РФ Шойгу, 12 генералів і офіцерів з числа вищого командування російської армії тощо», - додав генпрокурор. За його словами, закон дозволить вже з 10 березня почати заочний суд над Януковичем у справі про держзраду. Раніше Президент України Петро Порошенко закликав депутатів Верховної Ради підтримати законопроект, що дозволяє заочне засудження колишнього глави держави Віктора Януковича. Він закликав Раду внести зміни в закон про заочне правосуддя для можливості передачі в суд звинувачень проти Януковича. При цьому Порошенко наголосив на важливості цього суду, «щоб саме рішенням суду Янукович був позбавлений звання президента, оскільки суд встановлює провину, а парламент тільки дає політичну оцінку».
Економіка Податкову міліцію не повернули до життя Верховна Рада приняла скандальний Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування спадщини)» без правки про Податкову міліцію, за що на ранковому засіданні 23 лютого проголосували 278 нардепів, передає кореспондент АСН.  «Шановні колеги, ніхто не хоче повернення репресивного органу - Податкової міліції, але якщо ми не проголосуємо за закон, не зробимо цього, то знову зробимо помилку», - заявила голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.  При цьому автор закону Сергій Міщенко визнав, що зареєстрував цей закон ще рік назад. І лише при підготовці його до другого читання з'явилися норми щодо повернення податкової міліції.  Слід зазначити, що під час розгляду закону трибуну парламенту блокувала група нардепів БПП, «Самопоміч». 
Економіка Податкова не отримала додаткових повноважень Податкова не отримала додаткових повноважень.  Про це в коментарі АСН заявила член Комітету з питань податкової та митної політики Оксана Продан.  «Депутати досягли того, що поправка стосовно Податкової міліції не була підтримана. Відповідно, як було станом на 1 січня 2017 року, так і буде далі. Нових повноважень у Податкової не з'явилося», - заявила вона.  Нагадаємо, Рада приняла скандальний Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування спадщини)» без правки про Податкову міліцію, за що на ранковому засіданні 23 лютого проголосували 278 нардепів. При цьому автор закону Сергій Міщенко визнав, що зареєстрував цей закон ще рік назад. І лише при підготовці його до другого читання з'явилися норми щодо повернення податкової міліції.  Тому, коли на голосування поставили скандальну поправку про повернення податкової міліції, вони не набрали більше 197 голосів.  Слід зазначити, що під час розгляду закону трибуну парламенту блокувала група нардепів БПП, «Самопоміч». Зокрема, Оксана Продан, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, які вимагали не голосувати за закон в редакції комітету. Депутати нагадали, що під стінами парламенту проходить мітинг проти повернення цього органу. 
Події У Миколаєві побилися через святкування 23 лютого У Миколаєві під час мітингу біля пам'ятника Героям-ольшанцям сталася бійка через суперечку про святкування 23 лютого. Як повідомляє видання nikolaev24.com.ua, шестеро чоловіків накинулися на учасника АТО Юрія Гербалайченка після того, як він підійшов до мітингувальників і спробував з'ясувати, чого вони зібралися і що конкретно сьогодні святкують. Журналісти відзначають, що учасники акції «виголошували промови про прокляту владу», яка заборонила радянські свята, зокрема - святкування 23 лютого, скасоване указом Президента України Петра Порошенка в 2014 році. Після запитання Гербалайченка мітингувальники накинулися на нього з кулаками і навіть застосували газовий балончик. З місця НП учасника АТО забрали працівники поліції, зараз чоловік вже покинув поліцейську дільницю.
Політика Рада провалила призначення «аудитора-антикорупціонера» з США Верховна Рада України провалила постанову «Про визначення кандидатури до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України», за що проголосували 76 нардепів при мінімально необхідних 226, передає кореспондент АСН.  Постановою пропонувалося призначити Роберта Сторча – заступника Генерального Інспектора Департаменту юстиції Сполучених Штатів Америки - членом комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ. «Роберт дуже добре орієнтується в українській ситуації, наш комітет одноголосно підтримав призначення його кандидатури на цю посаду та просить призначити його», - сказав голова Комітету з питань боротьби з корупцією.  Сам Роберт Сторч звернувся до парламентарів в залі, виступаючи англійською мовою. Але цю пропозицію комітету не підтримали депутати.  У той же час, фракція БПП запропонувала іншу кандидатуру - Нейджела Брауна, але ця пропозиція також не набрала мінімально необхідних - 226 голосів.  Парламентарі підтримали лише одну пропозицію - «повернути ініціативу назад на доопрацювання в комітет».
Політика «Самопоміч» пішла з Ради на два дні: депутати долучаються до блокади на Донбасі Народні депутати від фракції «Самопоміч» покидають Верховну Раду, щоб долучитися до торгової блокади на Донбасі. Про це в інтерв'ю журналістам в кулуарах Верховної Ради України заявив голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк, передає кореспондент АСН.  «Ми вирішили, що зараз покидаємо сесійну залу, щоб поїхати та підтримати наших хлопців. Депутати мають бути з людьми. Це робота парламентаря. Тому ми йдемо до людей представляти їх інтереси», - заявив він.  Березюк наголосив, що нардепи поїдуть на лінію розмежування з окупованими територіями, щоб підтримати блокаду: «Завтра нас також не буде в парламенті».  Він підкреслив, що «нам вдалося вчора доопрацювати компромісний текст закону про окуповані території, тому ми будемо наполягати на його розгляді якнайшвидше. Але це може бути лише наступного пленарного тижня». 
Політика У МЗС України пообіцяли працювати з західними партнерами над посиленням санкцій проти РФ У Міністерстві закордонних справ України заявили про плани провести переговори із західними партнерами щодо посилення санкцій проти Росії у зв'язку з визнанням Москвою «документів», виданих терористами «ДНР» і «ЛНР», передає Інтерфакс-Україна. «Президент чітко визначив, що такі деструктивні дії Кремля повинні привести до дискусії в ЄС, з нашими основними партнерами не в площину пом'якшення санкцій, а їх посилення за таку агресивну політику Кремля. І ми будемо працювати з нашими головними партнерами для того, щоб санкційний тиск на Росію, як єдиний інструмент політичного тиску, зберігався і використовувався», - повідомив директор політичного департаменту МЗС України Олексій Макеєв. За його словами, позиція основних зовнішньополітичних партнерів України щодо рішення глави Кремля повністю збігається з позицією МЗС України. Нагадаємо, що 18 лютого президент РФ Володимир Путін підписав указ про визнання так званих документів, виданих громадянам України та особам без громадянства, які проживають на окупованих терористами «ДНР» і «ЛНР» територіях Донецької та Луганської областей. У Кремлі пояснили, що рішення було прийнято «з гуманітарних міркувань».
Суспільство оформление ленты  У Раді показали картини ветеранів АТО і проект "Клички російських політиків" Дві виставки картин проходять у стінах Верховної Ради України цього тижня, передає кореспондент АСН. У стінах Верховної Ради України експонуються картини учасників АТО. Картини в рамках проекту "Воїни малюють мир" можна придбати за умовами "тихого аукціону". Організатори виставки обіцяють, що всі кошти будуть спрямовані на організацію чергових заїздів комплексної реабілітації за методикою "творча реабілітація" для ветеранів АТО і волонтерів. При цьому в кулуарах парламенту також проходить виставка картин російських політиків у рамках проекту "Клички російських політиків". Серед представлених картин - зображення одіозних особистостей, починаючи з президента РФ Володимира Путіна, Патріарха, Володимира Жириновського, скандального письменника Едуарда Лимонова, закінчуючи Владиславом Сурковим і Наташею Поклонською.
Політика До Криму їздить все менше українців Адміністративний кордон з анексованим Кримом перетинає менше людей і транспортних засобів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Як передає кореспондент ACН, про це повідомив помічник голови Державної прикордонної служби - прес-секретар Олег Слободян сьогодні на прес-конференції в Києві. Зокрема, за його словами, протягом минулої доби адміністративний кордон в обидва боки перетнули не більше 5 тис. осіб і 870 транспортних засобів. Тому, Слободян наголосив, що ДПСУ фіксує зниження пасажиро-транспортного потоку з анексованим півостровом. «У порівнянні з січнем минулого року ми спостерігаємо зниження кількості пасажирів на 7% і на 28% - кількості транспортних засобів», - зазначив Слободян. Він уточнив при цьому, що така ж тенденція спостерігається і в лютому. Водночас пункти пропуску на кордоні з Кримом працюють у штатному режимі.
Суспільство Суд у Луганській області заарештував тепловоз, яким блокували залізницю У Луганській області суд наклав арешт на тепловоз і 57 вагонів, яким учасники блокади ОРДЛО 25 січня блокували залізницю. Про це йдеться в постанові суду від 16 лютого 2017 року, оприлюдненій у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Суд Луганської області постановив заарештувати тепловоз з вагонами як речовий доказ і з метою «запобігання можливості їх пошкодження, псування, знищення». «Накласти арешт на тепловоз і п'ятдесят сім вагонів (напіввагонів), що містяться за адресою: Луганська область, Попаснянський район, 41 км перегону Шепилове - Світланове Донецької залізниці, які незаконно захоплені і блокуються на залізничній колії невстановленими особами на вказаній ділянці. Заборонити будь-яким юридичним або фізичним особам відчужувати це майно і розпоряджатися ним», - сказано в рішенні суду. Нагадаємо, 26 грудня бійці добровольчих українських батальйонів почали блокаду окупованих територій. Вони не пропускають в ОРДЛО метал, вугілля, деревину та промислові партії алкоголю і сигарет. Як відомо, терористичні «ДНР» і «ЛНР» були створені за підтримки Росії, яка фінансує бойовиків, а також поставляє їм зброю, інструкторів, важку техніку, боєприпаси і пальне.
Суспільство Щасливчик із США зірвав джекпот у лотерею Під час розіграшу популярної у Сполучених Штатах лотереї Powerball, яка відбулася 22 лютого 2017 року, визначився один переможець, який зірвав джекпот. Вперше за три місяці сума виграшу склала більше 400 мільйонів доларів. До моменту розіграшу було оголошено, що сума джекпоту підскочила до 435 мільйонів доларів США. Як зазначено на сайті гри, що єдиний квиток з вказаною комбінацією цифр, що перемогла 10-13-28-52-61 і Powerball 2, був придбаний в штаті Індіана. Імовірність "зірвати" джек-пот у цій лотереї становить близько одного до 292 мільйонів. Адже для цього необхідно вгадати п'ять чисел від 1 до 69, а також шосту спеціальну червону кульку (з числами від 1 до 26). Фахівці у сфері статистики порахували, що навіть після придбання ста квитків цієї лотереї у людини буде шансів у три рази більше отримати удар блискавкою або в 200 разів більше шансів загинути в автомобільній катастрофі, ніж виграти джекпот. Попередній рекордний джекпот лотереї Powerball був виграний у січні минулого року. Тоді сума виграшу склала понад півтора мільярда доларів. Однак у тому розіграші приз був розділений між трьома переможцями.
Політика У БПП сподіваються, що з Гончаренком нічого трагічного не сталося. Деякі навіть жартують Народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Іван Вінник заявив журналістам, що він і його колеги дізналися про викрадення народного депутата Олексія Гончаренка зі ЗМІ. І ніяких подробиць повідомити не може. "Сподіваюся, що не все так трагічно, як виглядає. Зрозумійте, фракція БПП досить велика. Новина про викрадення Гончаренка з'явилася 5 хвилин тому. Ми нічого не знаємо. Тобто знаємо рівно стільки, скільки й ви. Деталі нам невідомі", - сказав він. Водночас деякі нардепи від БПП жартують про викрадення Гончаренка в приватних бесідах. Не на камери говорять про те, що "його варто пошукати в Посольстві Німеччини". Інший колега зниклого депутата взагалі запропонував "доплатити, щоб його там потримали довше". Нагадаємо, на початку місяця Олексій Гончаренко написав німецькою слово "НІ" на шматку Берлінської стіни біля посольства Німеччини в Києві. Він також заявив, що не бачить підстав для здачі депутатського мандата. Пізніше напис стерли його помічники.
Політика Експерт про енергетичну блокаду: Швидке вирішення ситуації малоймовірно Блокада поставок вугілля антрацитової групи з окупованих районів Донецької та Луганської областей - це політичний перформанс, однак вирішення ситуації найближчим часом малоймовірно. Таку думку висловив експерт з питань енергетики Валентин Землянський під час прес-конференції, передає кореспондент АСН. Він підкреслив, що «вся ця блокада - це політичний перформанс». «Тому що абсолютно спокійно можна було розібратися з цією ситуацією або переговорним, або силовим шляхом». «Хороших новин, на жаль (щодо цієї ситуації і її розвитку або припинення), на сьогодні немає. Єдина хороша новина - це потепління йде, знижуються обсяги споживання, зокрема електроенергії», - говорить Землянський. Нагадаємо, Кабінет міністрів ввів надзвичайний стан в енергетиці, що набрав чинності з 17 лютого. Максимально НС в електроенергетичній сфері може діяти два місяці.
Суспільство оформление ленты  Нищуку принесли матрьошку - як символ руйнування історичного вигляду столиці Матрьошку для міністра культури принесли громадські активісти до дверей відомства. Вона - символ того, що руйнування історичного центру Києва - це підігрування ворогові. Жителі окремих будинків і члени громадської організації «Барви Життя» зажадали від Євгена Нищука зупинити узгодження на забудови в історичних місцях столиці, які відбуваються в Мінкульті, а також не допустити знесення та пошкодження історичних будівель. «Кричуща забудова Бабиного Яру, - каже громадський інспектор охорони культурно-історичної спадщини Києва Олександр Станков. - Там з єврейського кладовища кинуті надгробки, кожен з яких є культурною та історичною цінністю. На місці кладовища вже стоїть житловий комплекс». До протестувальників вийшов представник міністерства і запропонував пройти на зустріч із заступником міністра Тамарою Мазур. Активісти не погодилися - на їхню думку, саме з нею пов'язані події, проти яких вони протестують. Тому якраз Мазур і була передана принесена матрьошка. «У присутності 15 активістів заступник міністра Мазур Тамара сказала, що у нас немає історичного центру Києва. Ми цим обурені. Він є і буде, - говорит голова громадської організації «Барви Життя» Лідія Гончаренко. - І треба робити все можливе, щоб зберегти кожну історичну будівлю. Не можна перетворювати історію на спальний район, як зараз це планують зробити на місці Сінного ринку, де хочуть побудувати чотирнадцять висоток. Прийшли сюди тому, що саме Мазур підписує забудовникам документи по кожному об'єкту». За словами активістів, міністр Нищук обіцяв створити науково-методичну раду. «Але Мазур прислала нам відповіді на наші запити: така рада створена не буде, так як все відбувається згідно із законом», - обурюється Лідія.
Енергоблокада підштовхує Україну до співпраці з Росією - експерт Блокада поставок вугілля антрацитної групи з окупованих районів Донецької та Луганської областей буде підштовхувати Україну, українську промисловість і українську енергетику до співпраці з Росією. Таку думку висловив експерт з питань енергетики Валентин Землянський під час прес-конференції. «Вся ця блокада в кінцевому підсумку призведе до того, що буде підштовхувати Україну, українську промисловість і українську енергетику до співпраці з Росією. Ми це на сьогоднішній момент спостерігаємо. Більше того, ми бачимо заяви з боку уряду про те, що надзвичайний стан (в енергетиці) може бути продовжено до літа, а можливо, і до кінця року», - сказав він. На думку Землянського, продовження НС в енергетиці - це абсурд. «В цьому випадку це держава розписується у своїй повній нездатності до стабілізації ситуації. Причому ситуації на підконтрольній території України», - зазначив він.
Політика Гончаренко зник в Одесі, до його пошуку приєдналася СБУ - Гітлянська У Службі безпеки України підтвердили факт зникнення заступника голови парламентської фракції "Блок Петра Порошенка" Олексія Гончаренка, повідомили, що нардеп зник в Одесі, і додали, що вживають усіх заходів для його розшуку. "Правоохоронці вживають усіх заходів для розшуку. Оскільки він є народним депутатом, то до цього процесу приєдналася й СБУ", - повідомила для Інтерфакс-Україна речник СБУ Олена Гітлянська. Водночас колега зниклого депутата по фракції Володимир Ар'єв заявив у коментарі АСН, що оскільки депутата викрали посеред дня, то можливість швидко знайти його дуже висока. "Для нас повідомлення про викрадення Гончаренка дійсно є новиною. Тепер правоохоронні органи мають дуже швидко почати розслідування. Якщо це сталося, як сказав голова нашої фракції (Ігор Гринів. - АСН), посеред білого дня в Одесі, то це дуже швидко можна встановити. Адже в місті багато камер спостереження. Тому правоохоронні органи повинні швидко це розслідувати", - сказав він
Економіка Заміна донбаського вугілля в Україні буде руйнівною для економіки - експерт Заміна донбаського вугілля в Україні в зв'язку з існуючою блокадою буде сумною і руйнівною для економіки. Таку думку висловив експерт у галузі енергетики Дмитро Марунич під час прес-конференції сьогодні в Києві. «Заміна донбаського вугілля в Україні буде сумною (для економіки), руйнівною. Питання тільки для кого? Чи то для кінцевого споживача, чи  то для енергоринку? Чи то для тих, у кого генерації», - зазначив він. Тобто, за його словами, кожен з цих суб'єктів може постраждати, питання тільки, «на кого наваляти ці збитки або додаткове навантаження на бюджет». «Що стосується металургії - там небезпечно руйнування тих виробничих ланцюжків, які були ще за радянських часів побудовані, а потім або модернізовані, або використані. Там же не тільки йдеться про вугілля», - сказав експерт. За його словами, «ці ланцюжки будуть зруйновані», і постраждають не тільки люди там, а й тут. «Заводи просто зупиняться», - додав Марунич.
Суспільство «Бойовиків-алкашів» відправили на передову «святкувати» 23 лютого У зв'язку з черговою річницею радянської армії терористи оголосили чотири дні вихідними, при цьому схильних до наркоманії та алкоголізму було відправлено на передову, щоб запобігти «святкових» правопорушень. Про це передає прес-центр ГУР Міноборони України в Facebook. «Російським окупаційним командуванням для святкування річниці радянської армії в з'єднаннях і частинах 1 АК (Донецьк) і 2 АК (Луганськ) Збройних Сил Росії з 23 по 26 лютого оголошено вихідними днями. Для запобігання правопорушень, які пов'язані з вживанням спиртних напоїв, військових, схильних до алкоголізму і наркоманії, відправили на передові позиції під приводом необхідності посилення», - сказано в повідомленні. За інформацією розвідки, деякі військові заздалегідь почали «святкувати» з вживанням наркотичних речовин. 21 лютого від передозування наркотиком помер командир взводу 7-ї окремої мотострілкової бригади (Брянка) 2 АК.
Політика оформление ленты  Підсудний "екс-беркутівець" назвав прокурора бараном. Подробиці засідання Під час засідання Святошинського районного суду Києва у справі «п'ятьох екс-беркутівців» один з підсудних, Павло Аброськін назвав прокурора Яніса Симонова бараном В ході судового засідання відбулася суперечка між прокурором Янісом Симоновим і беркутівцями та їхніми адвокатами. Почалося з того, що адвокати заявили, що у слідства немає доказів, що хтось із п'ятьох підсудних стріляв у потерпілого Антона Лубяницького, епізод якого розглядався сьогодні. На що Симонов попросив не вводити в оману суспільство, оскільки «Беркуту» інкримінують злочин, скоєний групою за попередньою змовою, а маски спецназівці одягли саме для того, щоб їх не впізнали. На ці слова «беркутівці» почали викрикувати, що «прокурор не знає інструкцій МВС, які обумовлюють носіння масок». При цьому Аброськін крикнув на адресу прокурора: «Та ти, як баран!»   Коли обурення в залі стихло, суддя Сергій Дячук сказав, що "градус дискусії говорить про те, що ми на правильному шляху". Раніше також адвокати «екс-беркутівців» намагалися визнати відео, на якому бійці стріляють у майданівців, недопустимим доказом. Вони аргументували свою позицію тим, що нібито не можна довести, що воно «не було спотворено навмисне». Суд не задовольнив клопотання адвокатів підсудних. Також у суді на відео переглянули, як особа в синьому камуфляжі, яку обвинувачення вважає заступником командира київського "Беркута" Янішевським, подає ріжки з патронами до автомата Калашникова іншим беркутівцям, які ведуть вогонь по майданівцях. Потерпілий Антон Лубяницький отримав два вогнепальних поранення, коли перебігав дорогу по вул. Інститутській з боку Жовтневого палацу в напрямку снігової барикади 20 лютого 2014 року вранці. Антон Лубяницький також сказав, що не бачив правоохоронців, які могли в нього стріляти, але він також виключає, що постріл міг бути з готелю «Україна». Саме на версії стрільби невідомими з готелю наполягає захист «екс-беркутівців».
Політика У Раді вимагають розслідування махінацій голови «Нафтогазу» на $3 млрд В Раді вимагають розслідування махінацій голови «Нафтогазу».  Про це на брифінгу заявив народний депутат БПП Максим Поляков, передає кореспондент АСН.  «У найближчі місяці може скластися катастрофічна ситуація з тарифами.  За достовірною інформацією, очільник «Нафтогазу» пан Коболєв запланував соціальний колапс через чергове підняття тарифів на газ для усіх категорій споживачів. У нас зупиниться розвиток економіки. По-друге, люди ще не оговталися від першого підняття тарифів. Тому від другого просто протягнуть ноги», - сказав він.  Влітку, коли газ коштував $180 за куб. м, «Нафтогаз» не закуповував газ.  «Але тоді пан Коболєв дав вказівку не купувати газ влітку, дав вказівку закупати газ по $230 за тис. куб. м. Це призвело до завдання збитків у  $3 млрд. За нашою інформацією, пан Коболєв проводив таємні переговори з "Газпромом" на предмет закупівлі газу за завищеною ціною. Це зрада. Це непрофесіоналізм чи результат умисної зради національних інтересів? Тому ми підготували звернення до прем'єр-міністра України з вимогою відсторонити Коболєва та провести розслідування». 
Політика Названо організаторів викрадення депутата Гончаренка Злочинці, які організували викрадення заступника голови парламентської фракції БПП Олексія Гончаренка, планували завдати йому тілесних ушкоджень, зокрема позбавити зору за допомогою кислоти. «Батько Геннадія Кушнарьова, який загинув у Будинку профспілок, - депутат Лиманської райради Одеської області, який є не просто замовником викрадення депутата Гончаренка, але і фактично з двома спільниками виїхав на місце і мав заподіяти нардепу тілеснихушкоджень, а саме застосувати кислоту, щоб спотворити обличчя і позбавити зору, а також переламати депутату колінні чашечки», - заявив прокурор області Олег Жученко в ході екстреного брифінгу, передає Інтерфакс-Україна. Викрадений депутат БПП Олексій Гончаренко зараз перебуває у безпечному місці. Він даватиме свідчення як потерпілий. Про це заявив обласний прокурор Олег Жученко. «Можу сказати, що завдяки нашій роботі ми запобігли нанесенню тілесних ушкоджень Олексію Гончаренку. Він перебуває зараз у безпечному місці. Даватиме свідчення як потерпілий», - додав прокурор.
Політика В Одесі затримано сепаратистів, які мали намір викрасти і скалічити Гончаренка Працівники правоохоронних органів Одеської області запобігли викраденню депутата Гончаренка для нанесення йому тяжких тілесних ушкоджень. Був затриманий організатор і виконавці цього злочину. Про це пише Інтерфакс-Україна. Як повідомив на брифінгу прокурор Одеської області Олег Жученко і голова управління СБУ області Сергій Батраков, силовики встановили злочинне угруповання, яке займалося виготовленням та розповсюдженням сепаратистських агітаційних матеріалів. «Зараз ми проводимо шість обшуків в Одесі. Встановлено членів цієї злочинної групи», - заявив Батраков. Він додав, що в ході обшуків вилучено брошури антиукраїнського змісту, а також спрямовані на пропагування міжнаціональної ворожнечі. Жученко зазначив, що правоохоронці задокументували «причетність угруповання до фактів посягання на життя і здоров'я депутата Олексія Гончаренка». Викрадення депутата було сплановано для завдання йому тілесних ушкоджень, а не для вбивства.
Події оформление ленты  Опубліковано відео з місця резонансної перестрілки в Сумах Поліцейські опублікували відеозапис з місця перестрілки і затримання озброєного злочинця, який минулої ночі підірвав банкомат у Сумах і поранив працівника поліції. Про це інформує прес-служба поліції. В ході затримання зловмисника правоохоронці почали стріляти з автоматичної і табельної зброї. «Додаткові наряди охорони прибули на місце події. Один з них блокував прилеглу вул. Миру, інший - вул. Охтирську. Поліцейські побачили чоловіка, який біг. Зовнішність чоловіка збігалася з описом злочинця. Побачивши поліцейських, він відкрив вогонь в бік нарядів і намагався сховатися. На попередження правоохоронців він не реагував і продовжував відстрілюватися. Тому працівники поліцейської охорони застосували автоматичну і табельну зброю», - повідомили в прес-службі поліції Сумської області. Нападник перестав стріляти лише тоді, коли у нього закінчилися патрони. У затриманого було вилучено пістолет Макарова.  
Політика Викрадення депутата Верховної Ради виявилося інсценуванням Викрадення депутата українського парламенту Олексія Гончаренка було інсценовано, щоб затримати замовників злочину. Про це заявив прокурор Одеської області Олег Жученко. Викрадення Олексія Гончаренка, зі слів прокурора, замовив депутат Лиманської районної ради Одеської області Кушнарьов. Син Кушнарьова загинув в Одесі 2 травня 2014 року під час пожежі в Будинку профспілок. Кушнарьов замовив викрадення депутата Гончаренка, щоб завдати йому «тяжких тілесних ушкоджень». Кушнарьов разом зі спільниками сам збирався катувати Гончаренка, але для його викрадення планували найняти інших виконавців. Під виглядом виконавців із замовниками злочину спілкувалися працівники поліції. Про це пише Meduza. За підозрою в причетності до спроби викрадення депутата затримано трьох осіб. Гончаренко розповів в ефірі телеканалу 112 Україна, що спецоперація, в якій він брав участь, тривала кілька тижнів назад. «Угруповання вели, документували їхні розмови, отримуючи санкції суду», - заявив він. «Там була кропітка і ретельна робота СБУ», - додав депутат. Після того, як було поширено повідомлення про його викрадення, організатори і замовники виїхали в те місце, куди «виконавці» мали доставити Гончаренка.
Політика Депутати в першому читанні підтримали скасування "закону Савченко" Рада в першому читанні проголосувала за зміни до Закону України "Про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування терміну попереднього ув'язнення", за що проголосували 235 нардепів, передає кореспондент АСН. В урядовому законопроекті наголошується, що "введення правила про зарахування попереднього ув'язнення в загальний термін відбування покарання у вигляді позбавлення волі в розрахунку «один день попереднього ув'язнення за один день позбавлення волі», крім випадків зарахування в разі вчинення злочинів невеликої та середньої тяжкості, дозволить забезпечити відповідність покарання скоєним злочинам, мінімізує випадки повторного вчинення злочинів звільненими на підставі Закону №838-VIII (Закону Савченко. - АСН) особами. Зараз, за даними Національної поліції, в результаті застосування положень т.зв. "закону Савченко" були звільнені від подальшого відбування покарання близько 8,5 тисячі осіб. Із вказаної кількості звільнених вже 906 осіб або 11% викрито у скоєнні злочинів, з них: 27 - за умисне вбивство, 21 - нанесення тяжких тілесних ушкоджень, 12 - зґвалтування, 670 - крадіжки, 172 - грабежі, 68 - розбої, 43 - шахрайства , 23 - хуліганство.
Суспільство Ідеологом походу «Адмірала Кузнєцова» в Сирію був особисто Путін Президент РФ Володимир Путін на зустрічі з військовими Північного флоту повідомив, що особисто подав ідею походу авіаносця «Адмірал Кузнєцов» до берегів Сирії. «Ініціатива вашого походу і підготовка до походу - це моя особиста ініціатива. Хочу подякувати міністру оборони і начальнику Генштабу і представників промисловості, які, отримавши цю вказівку рік тому, в короткі терміни підготували техніку, матеріальну частину, вас підготували. А ви - ваших підлеглих, і ви блискуче впоралися з поставленими завданнями», - повідомив Путін, передає ТАСС. За його словами, «Адмірал Кузнєцов» з 1991 року перебуває у складі збройних сил РФ, але з тих пір виконував швидше навчальні завдання. У зв'язку з цим було поставлено завдання підготувати крейсер до походу.Лідер Кремля повідомив, що саме похід до Сирії дозволив екіпажу авіаносця випробувати нову авіатехніку. Виявилося, що вперше нові літаки МіГ-29 були застосовані в бойовій обстановці з завданнями нанесення ударів по наземних об'єктах. Нагадаємо, раніше міністр оборони Великої Британії Майкл Феллон заявив, що російський авіаносець "Адмірал Кузнєцов" - це «корабель ганьби», місією якого було «примножити страждання жителів Сирії». Пізніше з'явилася інформація про те, що використання у військовій операції в Сирії корабельної групи на чолі з важким авіаносним крейсером «Адмірал флоту Радянського Союзу Кузнєцов» обійшлося бюджету Росії в суму від 7,5 млрд до 10 млрд руб.
Події СБУ затримала хакерів, яких координували з РФ СБУ спільно з поліцією припинила діяльність угруповання так званих «кардерів», до складу якого входило четверо мешканців Дніпропетровщини. Діяльність угруповання координувалася з РФ, передає прес-центр СБУ. Злочинці отримували доступ до рахунків клієнтів вітчизняних і іноземних банків, а також підробляли платіжні картки. Постраждалими від діяльності злочинців стали клієнти банків Євросоюзу, України та США. Крім цього, злочинці отримували несанкціонований доступ до облікових записів соцмереж і електронних поштових скриньок, дані з яких застосовувалися для шахрайських дій. В ході обшуків у злочинців вилучили телекомунікаційне обладнання, яке застосовувалося в протиправній діяльності, комп'ютери і засоби зв'язку, багато магнітних карток з даними про банківські рахунки.
Економіка Українського капіталу в приватних банках майже не залишилося. Ми на порозі денаціоналізації банківської системи Національний інститут стратегічних досліджень оцінив стан банківської системи  України та визначив її головні ризики. За даними науковців, зараз це - високий рівень присутності в ній банків з іноземним капіталом Зокрема, за даними Інституту, за станом на 01.10.2016 р. частка присутності іноземного капіталу в статутному фонді банківської системи складає 56 %, що перевищує порогове значення у 40 %.     Ці 40% визначені «Методичними рекомендаціями щодо розрахунку рівня економічної безпеки України», що їх ухвалило Міністерство економічного розвитку та торгівлі України. Це при тому, що вітчизняні експерти банківського ринку, зокрема Голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, неодноразово заявляли, що найбільш економічно вигідним для України рівнем присутності іноземного капіталу в банківській системі є 30 %.   У НІСД порахували, що установиз іноземних банківських груп разом зараз володіють 47 % власного капіталу, 34 % активів та 32 % зобов’язань банківської системи, 36 % кредитного портфеля юридичних осіб та 54 % кредитного портфеля фізичних осіб, 37 % залучених коштів юридичних осіб та 26 % вкладів населення. Відповідно, це забезпечує їм домінуючу позицію у сфері кредитування населення та вагомий рівень присутності у всіх інших сегментах банківського ринку - кредитуванні юридичних осіб, залученні коштів підприємств та вкладів фізичних осіб. Незмінна тенденція - рівень довіри до банків з іноземним капіталом є більш високим, ніж довіра до української банківської системи України в цілому.     Від цього фінансове становище банків з українським капіталом та банків з іноземним - різниться разюче. Так банки іноземних банківських груп за 9 міс. 2016 року збільшили обсяг сплаченого статутного капіталу на 56,6 млрд грн до 143,0 млрд. грн. Натомість банки з капіталом українського походження – збільшили лише на 1,4 млрд грн до 121,3 млрд. грн.  З одного боку – це позитивні показники, адже відбувається  поступове відновлення капіталізації банківської системи України. Проте рекапіталізація ця - переважно за рахунок банків іноземних банківських груп.   Хто ці іноземні групи? Найбільшими за розміром сплаченого статутного капіталу інвесторами у банківську систему України є банки Росії (33 % статутного капіталу банківської системи України). Банки Італії - (7 %), Кіпру (3 %), Австрії (2 %), Угорщини (2 %), Франції (2 %) та Греції (2 %).   Натомість розмір інвестицій з боку резидентів Польщі, Нідерландів, ФРН, Швеції, Туреччини, США, Бельгії, Люксембургу є незначним та не перевищує по кожній країні 1 % статутного капіталу банківської системи України. Одним із провідних інвесторів у банківську систему України також є Європейський Банк Реконструкції та Розвитку.   Депутати називають дещо інші цифри - 11% банків мають приватний капітал українського походження.   Народний депутат Верховної Ради, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак говорить, що 35% - це банки з зарубіжним капіталом (у тому числі -  банки з європейським, російським і навіть з китайським) «54% - по об’єму капіталу – це державні банки. У сумі – 89%. Це загрозливо, тому тільки 11% наших банків – з приватним українським капіталом. І якщо навіть будуть приватизовувати державні українські банки, то треба розуміти, що великого внутрішнього інвестора у нас немає, тому, швидше за все їх потім будуть купувати все одно іноземці. Ми стоїмо перед небезпекою повного контролю банківської системи зарубіжними акціонерами. І це для української національної безпеки також є дуже негативним сигналом», - наполягає Демчак. Чи можна зліпити з «кількох недобанків один» Сьогодні, 23 лютого 2017 року Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект №6010. Він має на меті допомогти банкам вчасно виконати вимоги регулятора щодо збільшення статутного капіталу, то ж щонайперше він потрібен малим і середнім банкам. Адже вони до 11 липня повинні збільшити свій статутний капітал до 200 млн гривень. Автори проекту пропонують вирішити проблему за допомогою "легкої і швидкої процедури об'єднання фінустанов". Документ також дає банкірам нові можливості виходу з ринку без процедури банкрутства і введення тимчасової адміністрації. Водночас новації мають на меті також і захистити вкладників, підвищивши довіру до банківської системи в цілому. Корисно це буде і держбюджету, адже тоді з’явиться можливість заощадить кошти на підтримку Фонду гарантування вкладів. Нардеп Демчак вважає, що законопроект №6010, надасть реальну підтримку приватним банкам з українським капіталом. Зокрема, дасть можливість їм замість банкрутства об’єднуватися, аби таким чином виконати вимоги зі збільшення статутного капіталу. «Очищення банківської системи вже завершилося, але для того щоб банки могли функціонувати, їм потрібно докапіталізуватися. Але в українських акціонерів, як правило, коштів для докапіталізації не вистачає, тому що відбувається стагнація усіх ринків, у тому числі - і банківського. Ми даємо можливість зараз з двох банків зробити хоча б один. Це не буде міняти статистику по об'эму контрольного ринку, але таким чином ми зможемо укріпити ті залишки банків приватного сектору, як ще залишилися на ринку», - каже нардеп з БПП.   Тим часом інший нардеп з цього ж комітету – Максим Поляков вважає, що Україна стоїть за крок до того, щоб піти по шляху Аргентини, у якої вже не залишилося нічого свого. «Ризики цього дуже великі, щоб ми не жили як Аргентина. Там земля належить Сполученим Штатам, всі кошти йдуть - з США. Вони, живучи у власній країні її ж і орендують! Зараз Гонтарєва, знищивши понад 60 банків, збільшила частку іноземного капіталу і в першу чергу – частку російського капіталу у нашій банківській системі. Це - загроза національній безпеці. І якщо раніше у нас був власний капітал, яким можна було розвивати країну – зараз його не має. Тільки той, що ми його позичаємо за високими відсотками за тими вимогами і умовами, які бачать США чи хтось інший», - каже Поляков.    Голова ж Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка констатує, що далеко не всі його колеги усвідомлюють серйозність становища.     "Незважаючи на підтримку усіх фракцій, банків та Національного банку, на жаль, вдалося ухвалити цей документ лише за основу. Але ми зробимо усе можливе, щоб найшвидше доопрацювати його та ухвалити у другому читанні та в цілому. І дати малим та середнім банкам можливості для виживання", - сказав Сергій Рибалка. Він обурився, що у парламенті ледь вистачило голосів на перше читання. "Обіцяли розпочати із самого ранку. Але дійшли до обговорення проектів нашого комітету лише після обіду. Коли владі потрібно провести якісь законопроекти, то депутатів зганяють до зали у будь-якій спосіб. Але коли йдеться про важливі реформи фінансової системи, які вплинуть на розвиток усієї економіки та на життя кожного громадянина, у залі практично немає депутатів. Це ганьба!", - наголосив Рибалка. Власне, варто визнати, цей законопроект з’явився дещо запізно. Коли рятувати на вітчизняному банківському ринку майже нычого. Експерти прогнозують, що наслідком нищівної політики НБУ та тенденцій у банківській сфері, які стали її наслідками, може стати денаціоналізація банківської системи. Одним словом, проблема зростання частки банків іноземних банківських груп на тлі зменшення частки присутності банків з капіталом українського походження в українській банківській системі має вирішуватись за рахунок зростання абсолютної суми та частки статутного капіталу банків з капіталом українського походження.   Нацбанк спробував підстрахуватися від відтоку капіталу в Росію А тим часом Національний банк України відсьогодні посилив заходи для недопущення відпливу капіталу до Російської Федерації як держави-агресора.   НБУ надав собі право відмовляти у видачі індивідуальних ліцензій на здійснення окремих валютних операцій, якщо виявить в поданих документах інформацію про те, що учасником або особою, на користь чи в інтересах якої проводиться ця операція, є особа, яка має місцезнаходження  у країні, що визнана Верховною Радою України державою-агресором/державою-окупантом. Коротше кажучи, вивести кошти з будь-якого банку України до Росії вже не можна. Що отримаємо в результаті? Ризики великі – від того, що фінустанови використовуватимуть обхідні шляхи через банки інших країн, наприклад Прибалтики, і аж до запровадження Росією дзеркальних кроків - тобто выдмова выд фінансової підтримки своїх банківських «дочок» в Україні. А, як ми говорили на початку, їх частка на нашому ринку – чимала. Коло замкнулося.          
Суспільство В Україні хочуть відключати від інтернету за спам і нав'язливі дзвінки В Україні були розроблені нові правила надання телекомпослуг і оформлені у вигляді проекту постанови Кабінету міністрів, який планують передати уряду. За інформацією Національної комісії з питань регулювання зв'язку та інформатизації України, провайдери повинні отримати можливість відключати користувачів від послуг зв'язку (інтернету) за нав'язливі дзвінки, розсилку спаму або Ddos-атаки. Потрібно відзначити, що користувачі можуть навіть не знати, що з його пристрою відбуваються несанкціоновані запити. Тому, крім факту відключення від інтернету, важливо, як саме буде встановлюватися винний у будь-якому порушенні, а також яка відповідальність буде передбачена за такі дії. Поки ж проект має бути узгоджений у профільних комітетах.

Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів




/-1,4392311573029-/ /-pc-/
Top