counter
Архів Повернутись назад 22 Грудня 2016
22 Грудня
За кордоном Виявлено планету з хмарами і рослинами Астроном Гіллем Англад-Ескудо назвав екзопланету, де, як він вважає, є лід, рослини і хмари. За словами вченого, на планеті Proxima b біля зірки Альфа Центавра може міститись «дивна рослинність», передає іспанська Служба наукових новин і інформації. «Я уявляю Proxima b як холодну планету з червонуватим відтінком. Її сонце (Проксима Центавра) більше, ніж наше. Все має помаранчеві відтінки. У моїй уяві пейзажі на екзопланеті були б схожі на Марс, однак з великою кількістю льоду, дивною рослинністю і хмарами. Теоретики кажуть, що це може бути планета, покрита океаном», - зазначив астроном. Англад-Ескудо додав, що позитивно ставиться до ідеї відправки зонда до відкритої ним планети Proxima b. Однак, щоб виправдати цей політ, потрібні «реалістичні оцінки, засновані на фактичних даних».
Події Бойовики 24 рази обстріляли позиції ЗСУ на Донбасі За минулу середу, 21 грудня, російсько-окупаційні війська 24 рази обстріляли позиції Збройних Сил України на всіх напрямах на Донбасі, повідомили в прес-центрі штабу АТО. «На Маріупольському - з 122-мм артилерії вели вогонь по Новогригорівці. З мінометів обстрілювали Красногорівку і Павлопіль. З гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї - Талаківку, Широкине і Мар'їнку. Поблизу Талаківки зафіксовано також вогонь із озброєння БМП», - йдеться в повідомленні штабу. За даними українських військових, на Луганському напрямі з гранатометів бойовики обстрілювали Золоте, Новоолександрівку, Новозванівку і Станицю Луганську. Поблизу Станиці Луганської також вів вогонь снайпер. На Донецькому напрямку окупанти з 122-мм артилерії, 120 і 82-мм мінометів і стрілецької зброї неодноразово протягом дня вели вогонь по позиціях ЗСУ поблизу Луганського, Новгородського і Авдіївки.
Суспільство Кремль перекинув на окупований Донбас 59-й «гумконвой» з подарунками Вранці e четвер, 22 грудня, Росія в односторонньому порядку перекинула 59-й так званий «гуманітарний конвой» на окуповані території Донбасу, повідомив спікер Державної прикордонної служби України Олег Слободян. «У період з 5:45 до 7:00 через російські пункти пропуску «Донецьк» і «Матвєєв Курган» на в'їзд в Україну було дві колони т.зв. «гумконвою» в складі 46 автомобілів», - заявив він на своїй сторінці в Facebook. За словами представника ДПСУ, російські вантажівки переважно нібито везли продукти харчування, медикаменти та подарунки. Крім того, кількість вантажівок не відповідала заявленій в ноті МЗС РФ. Росія попереджала про 40 авто, насправді на тимчасово непідконтрольні території України в'їхали 46 авто. «Оскільки переміщення «гумконвою» відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та вітчизняного законодавства та узгоджених з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста модальностей, контроль українською міжвідомчою групою здійснювався тільки шляхом візуального спостереження без виконання контрольних функцій», - додав Слободян.
Політика Геращенко: Помилувані Президентом засуджені будуть передані в «Д/ЛНР» як акт милосердя Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, народний депутат України Ірина Геращенко заявила, що помилувані Президентом України декілька осіб будуть передані бойовикам на окуповані території Донбасу як жест милосердя. «Я дуже вдячна Президенту за цей акт милосердя, за його віддані зусилля зробити все можливе і неможливе для звільнення заручників. Нагадаю, українська сторона найближчими днями звільнить з-під варти 15 раніше судимих ​​за злочини осіб на знак гуманізму. Більшість з них помилувані президентом, серед них - шість жінок, є літні та хворі особи», - заявила вона на своїй сторінці в Facebook. За словами Геращенко, українська сторона очікує, що терористи також проявлять гуманізм напередодні свят і «процес звільнення заручників буде розблоковано». Нагадаємо, що Президент України Петро Порошенко помилував дев'ятьох засуджених. Імена помилуваних в тексті указу №561/2016 не оприлюднені.
За кордоном Теракт у Берліні: Серед загиблих можуть бути двоє українців - Клімкін Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що серед загиблих в результаті теракту 19 грудня в Берліні може бути двоє громадян України, передає Інтерфакс-Україна. За його словами, імовірно, може йтися про двох загиблих українців - чоловіка й жінку. На даний момент посольство України в Німеччині чекає результатів ДНК-аналізу, додав Клімкін. Раніше посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив у своєму мікроблозі в Twitter, що є велика ймовірність того, що серед загиблих у Берліні  є громадянин України. Нагадаємо, 19 грудня на різдвяному ярмарку в центрі Берліна вантажівка в'їхала в натовп людей. В результаті загинули щонайменше 12 осіб і 48 отримали поранення. Терористичне угрупування «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за теракт на різдвяному ярмарку в Берлін.
За кордоном У Москві в переході біля метро прогримів вибух: є постраждалі У Москві вранці в четвер, 22 грудня, в підземному переході станції метро «Коломенська» стався вибух, в результаті постраждали як мінімум три людини, повідомляє ТАСС з посиланням на заяву екстрених служб міста. «Важкі травми і опіки отримали двоє людей, ще у одного потерпілого поранення середньої тяжкості», - розповіли в екстрених службах столиці. Повідомляється, що перехід, в якому стався вибух, закритий на ремонт, в момент вибуху там перебували тільки робочі. Пожежні ліквідували загоряння, яке виникло після вибуху на площі 5 кв. м. На даний момент перехід оточений працівниками поліції, вхід у перехід закритий. Сама станція метро працює в звичайному режимі, заявили в ГУ МНС по Москві. Попередньо встановлено, що в переході вибухнув газовий балон через порушення правил безпеки при проведенні зварювальних робіт. «Кримінальної підоснови у вибуху немає. Причина - розгерметизація газового балона при проведенні зварювальних робіт через порушення техніки безпеки», - сказало джерело ТАСС у правоохоронних органах Москви.
Економіка ФГВФО продав «ПриватБанк» державі за одну гривню Міністерство фінансів і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб в середу, 21 грудня, підписали договір про продаж 100% акцій комерційного банку «ПриватБанк» державі за одну гривню, повідомили в Мінфіні. «Станом на 21 грудня капітал «ПриватБанку» мав негативне значення, і Фонд гарантування, відповідно до закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», продав повний обсяг акцій цього банку Міністерству фінансів за одну гривню», - заявили у відомстві. У Мінфіні підкреслили, що за рекордні 72 години банк забезпечили резервами під активні операції, провели додаткову емісію акцій і їх розміщення, внесли зміни до статуту банку, розробили перехідний баланс, завершили всі необхідні процедури з продажу акцій і зміни власників банку. Нагадаємо, що рішення про націоналізацію «ПриватБанку» було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України від 18 грудня.
Події оформление ленты  У Києві біля КПІ сталися сутички під час демонтажу МАФів: двох поліцейських госпіталізували У Києві в ніч на четвер, 22 грудня, біля станції метро «Політехнічний інститут» відбулися зіткнення між підприємцями - власниками МАФів і правоохоронцями, які приїхали з бульдозерами, щоб знести малі забудови, повідомив народний депутат Семен Семенченко. «Тільки-но закінчилася «битва під КПІ», де ветерани батальйону «Донбас» і «Айдар» прийшли на допомогу підприємцям та місцевим жителям. До моменту приїзду підприємцям вдалося блокувати бульдозери, які намагалися зрівняти з землею їхні торгові павільйони. З іншого боку були близько 50 «космонавтів» і приблизно стільки ж тітушок. Обидві сторони зійшлися врукопашну», - заявив він на своїй сторінці в Facebook. За словами нардепа, тітушки зламали руку літній жінці, її госпіталізували. Крім того, отримали ушкодження різного ступеня тяжкості двоє працівників Солом'янського районного відділення поліції. «В результаті спільної спецоперації проведеної ветеранами і підприємцями «космонавти» зняли оточення і організовано відійшли (при цьому начальство кудись «загубилося»). Тітушки втекли, однак двоє з них були затримані. Особи були встановлені на місці. Ними виявилися працівники Солом'янського районного відділення поліції», - додав Семенченко. Відео: УНН
За кордоном Сирійський журналіст розповів про грабежі російських військових в Алеппо Російські та іранські військові, які контролюють блокпости, грабують мирних жителів на виїзді зі східного Алеппо, повідомив Громадському сирійський журналіст Монзер Етакі. «У понеділок, 19 грудня, ми отримали дозвіл на евакуацію, я захворів поки жив всі ці дні в машині, люди навколо палили свої речі, щоб зігрітися. Я потрапив в один із автобусів, але на одному з блокпостів російський офіцер забрав у мене ноутбук, дрон, камеру. Після цього нас відпустили, і ми доїхали до нульової зони - нейтральної території», - сказав він. За словами журналіста, деякі повстанці і цивільні особи досі залишаються в східному Алеппо. «Вони не довіряють росіянам та іранцям, які проводять евакуацію. Вони хочуть, щоб їх захистили, але ООН і Червоний Хрест, які спостерігають за евакуацією, не можуть надати захист. Вони не можуть перешкодити арештам людей», - сказав він.
Політика Засідання КСУ щодо е-декларування не відбулося: депутати не прийшли Засідання Конституційного суду України, на якому мали почати усні слухання щодо конституційності е-декларування, не відбулося через неявку суб'єктів подання – нардепів екс-регіоналів. Вони не повідомили суд про причини неявки, однак без суб'єктів подання не можливо проводити слухання, передає кореспондент АСН. Омбудсмен Валерія Лутковська, яка також прийшла на засідання, заявила журналістам, що не вбачає порушення прав людини в е-декларуванні: «Я вважаю, що е-декларування жодним чином не порушує права людини, і така позиція висловлена в матеріалах, які лежать у КСУ». Представник Верховної Ради в КСУ Анатолій Селіванов у коментарі АСН зазначив, що нардепи оскаржують законність ст. 366-1 Кримінального кодексу України і положення закону «Про запобігання та протидії корупції», а КСУ розглядає лише конституційність нормативних актів. «Вони кажуть, що треба розглянути принцип законності. Ми не розглядаємо принцип законності. Тільки конституційності. Законність - це до суду загальної юрисдикції», - заявив він. Окрім того, він додав, що неявка в суд суб'єктів подання навіть без поважної причини не матиме процесуальних наслідків. Тобто подання очікуватиме свого розгляду допоки його автори не висловлять свою думку в суді. За винятком, якщо вони відкличуть своє подання.
Економіка АМКУ через суд домагатиметься скасування заборони на торгівлю алкоголем піcля 23:00 Антимонопольний комітет України (АМКУ) має намір подати позов щодо Київської міської ради через прийняття нею рішення про заборону торгівлі алкогольними напоями з 23:00 до 10:00. Про це повідомив голова Київського обласного відділення Антимонопольного комітету України Олексій Хмельницький на прес-конференції, передає кореспондент АСН. «Якщо протягом місяця Київська міська рада не скасує своє рішення або не оскаржує його в суді в двомісячний строк з дати прийняття цього рішення, то Київське обласне територіальне відділення буде змушене подати позов до Господарського суду міста Києва для прийняття рішення та примусового виконання цього рішення Київським міськрадою», - сказав він. Нагадаємо, Київрада ухвалила дане рішення 22 вересня 2016 року.
Суспільство Українцям рекомендували не їздити в Росію через погрози з боку російських спецслужб Державна прикордонна служба України рекомендує громадянам України утриматися від поїздок в РФ без зайвої необхідності через випадки фізичного та психологічного тиску з боку російських спецслужб, повідомив спікер ДПСУ Олег Слободян. «У ході бесід з громадянами України, які затримувалися на території РФ, стало відомо про неодноразові спроби співробітників ФСБ РФ схилити їх до конфіденційної співпраці або змусити зізнатися в розвідувальній діяльності на користь України. Багато з них розповідали про застосування проти них фізичної сили, зокрема для того, щоб останні зізналися в злочинах, яких вони не скоювали (наприклад, крадіжка)», - заявив він на своїй сторінці в Facebook. За його словами, спецслужби РФ ведуть облік громадян України, які постійно їздять в РФ за допомогою прикордонної бази «Каскад-Поток». «У зоні ризику особи, які постійно перетинають українсько-російський кордон у приватних справах, мають родичів у прикордонних районах РФ, мають автомобіль російської реєстрації», - заявив він. Слободян пояснив, що при спрацьовуванні бази «Каскад-Поток» російські прикордонники вилучають паспорт, відбирають і перевіряють вміст і контакти мобільного телефону. А самого громадянина України та його транспорт виводять із загального потоку і доповідають старшому зміни або ініціатору постановки на контроль. «Спецслужби залякують українських громадян і загрожують заборонити в'їзд на територію РФ. Іноді зустрічаються випадки вимагання грошових коштів. Переважно ставлять запитання про особисту участь в АТО або участі близьких родичів, суспільно-політичну обстановку в Україні та співробітництво зі структурами Служби безпеки України», - розповів спікер ДПСУ.
Наука і технології Постачальники електромобілів в Україну просять скасувати для них ПДВ Скасування ПДВ на ввезення електромобілів знизить вартість таких машин в Україні на 4-5 тис. євро. Про це під час круглого столу 22 грудня в Міністерстві інфраструктури заявила гендиректор «Renault Україна» Яна Міненко, передає кореспондент АСН. «85% людей змушені жити в умовах забрудненої атмосфери (передовсім через шкідливі викиди від автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння. - АСН)... Електромобілі набагато простіші і зрозуміліші. Двигуни електромобілів мають менше деталей, ніж двигун внутрішнього згоряння. Обслуговування таких автомобілів простіше і дешевше... Але основний плюс - це економія в результаті відмови від бензину та інших нафтопродуктів», - зазначила вона. За її словами, зараз в Україні налічується 9 млн автомобілів, основна їх частина - це старі авто. Українці відкладають придбання нових авто через коливання курсу гривні і нестабільність. Тому на цьому етапі треба стимулювати цей сегмент ринку. «Автоконсалтинг» поточного року зареєстрував тільки 1,5-2 тис. зареєстрованих електромобілів. Вона підкреслила, що «дуже маленька кількість». Нові авто на 2017 рік компанія не завозить. Все це свідчить про те, що розпочата реформа здійснена тільки наполовину. Міненко нагадала, що парламент вже скасував мита на ввезення електромобілів в Україну. Але вартість електромобілів все одно залишається високою у порівнянні з традиційними автомобілями і досягає 30 тис. євро. «Ми провели розрахунки, якщо буде скасовано ПДВ, то це знизить вартість електромобілів на 4-5 тис. євро, що наблизить Україну до Польщі за вартістю таких авто», - додала вона. Тим більше що кількість станцій для зарядки електромобілів в Україні більша, ніж у сусідніх країнах, в тій же Росії. Тому для розвитку цього сектора потрібне державне стимулювання і підтримка. У свою чергу, міністр інфраструктури Володимир Омелян доручив робочій групі підготувати на кінець січня 2017 року законодавчі ініціативи. «Парламент налаштований піти вам назустріч, тому ми повинні розробити конкретні пропозиції», - сказав він. Омелян визнав, що майбутнє України за електромобілями, зокрема у виробництві станцій для їх зарядки. «Я вірю в українського виробника... Для цього необхідні не просто декларації, а дії», - зазначив він. Нагадаємо, що зараз діють законодавчі норми, згідно з якими до січня 2020 року в Україні скасували мито на ввезення електромобілів. До цього збір становив 10% або 8% за пільговим тарифом.
Суспільство Прокуратура Києва передала до суду звинувачення проти патрульного Олійника Київська прокуратура передала до Голосіївського райсуду столиці звинувачення проти патрульного поліцейського Сергія Олійника, який підозрюється у вбивстві 17-річного підлітка під час переслідування автомобіля BMW в ніч на 7 лютого. Про це сказано в повідомленні прес-служби міської прокуратури. «Прокуратура Києва направила до суду обвинувальний акт щодо співробітника управління патрульної поліції столиці Олійника за фактом подій, які відбулися 7 лютого 2016 року в Києві під час переслідування BMW», - йдеться в повідомленні. За даними джерела, встановлено, що поліцейський під час переслідування автомобіля BMW, в якому було чотири людини, перевищив службові повноваження та в порушення встановленого законом порядку зробив постріли з табельного пістолета, в результаті чого 17-річний пасажир іномарки загинув.
Події ОБСЄ повідомила подробиці ескалації конфлікту на Світлодарській дузі У Донецькій області СММ ОБСЄ зафіксувала 20 грудня скорочення кількості випадків порушення режиму припинення вогню. За даними місії, на Донецькому напрямку спостерігачі почули 730 вибухів, що менше в порівнянні з попереднім звітним періодом, коли було зафіксовано приблизно 1 000 вибухів. «Більшість порушень режиму припинення вогню було зафіксовано в районах навколо Світлодарська, Дебальцевогго та Горлівки», - йдеться в повідомленні. Відзначається, що ввечері 19 грудня в Світлодарську СММ ОСБЕ протягом 22 хвилин чула 71 вибух, оцінений як постріли з 152-мм артилерії за 6 км на південний схід і 5 км на південь. З тієї ж позиції вранці 20 грудня спостерігачі чули 70 вибухів, оцінених як постріли з 152-мм артилерії за 5-6 км на північний захід, північ і північний схід, чотири вибухи - танкові постріли за 3-5 км на південний схід , 39 вибухів - розриви 120-мм мінометних мін за 3-5 км на північний захід і південний схід, а також 64 вибуху - постріли з безоткатного знаряддя (СПГ-9, 73 мм) або гармати бойової машини піхоти (БМП-1 , 73 мм) за 3-5 км на південь. Увечері 20 грудня команда СММ чула 45 вибухів, оцінених як постріли з 122-мм артилерії за 4-5 км на південний схід.
Події СБУ перекрила канал постачання наркотиків до Одеси з Європи Працівники СБУ в Одесі затримали двох наркодилерів, які отримували наркотики з однієї з країн Бенілюксу. Про це інформує прес-служба відомства. Співробітники правоохоронних органів затримали двох наркокур'єрів в одеському поштовому відділенні. У затриманих було вилучено 500 таблеток психотропного препарату MDMA, також відомого як екстезі. «У ході обшуків за місцем проживання зловмисників оперативники СБУ виявили три пакети з наркотичною речовиною PVP (синтетичний аналог метамфетаміну, також відомий як наркотик «Флакка». - Ред.), а також виявили нарколабораторію», - сказано в повідомленні. За цим фактом було розпочато кримінальну справу за ст. 305 ч. 2 Кримінального кодексу України (контрабанда наркотичних речовин). Чоловікам загрожує від 8 до 12 років тюремного ув'язнення.
Події Знесення МАФів біля КПІ: поліція повідомила про п'ятьох постраждалих В результаті нічних зіткнень під час демонтажу МАФів біля станції метро «Політехнічний інститут» в Києві постраждали п'ятеро осіб, повідомили в столичній поліції. «У столичну поліцію надійшло п'ять повідомлень лікарів про допомогу постраждалим на вул. Політехнічній, з них двоє - працівники поліції, а також більше десяти повідомлень про ці події», - заявили в поліції Києва. За даними поліції, конфлікт виник між підприємцями і представниками благоустрою, які прибули на місце для демонтажу кіосків. Охорону громадського порядку забезпечували 150 правоохоронців. «Щоб не допустити фізичного протистояння і масової бійки, правоохоронці змушені були втрутитися в ситуацію. В результаті демонтажні роботи не проводили і через деякий час учасники подій розійшлися», - йдеться в повідомленні. Раніше повідомлялося, що в Києві в ніч на четвер, 22 грудня, біля станції метро «Політехнічний інститут» сталися зіткнення між підприємцями - власниками МАФів і правоохоронцями.
Події оформление ленты  У Києві троє невідомих пограбували квартиру на очах у малолітніх дітей В Оболонському районі Києва троє невідомих пограбували квартиру на очах у семирічних дітей, які були вдома самі, повідомили в столичній поліції. За даними правоохоронців, зловмисники проникли в приміщення, підібравши ключ, і викрали два ноутбуки і мобільний телефон. «Поліцейським діти розповіли, що коли грабіжники зайшли, сказали, щоб вони не боялися і їх не чіпатимуть. Двоє чоловіків і дівчина обшукали всю квартиру і зникли з двома ноутбуками і мобільним телефоном», - ідеться в повідомленні. Відзначається, що повідомлення про пограбування надійшло від власниці квартири, якій, в свою чергу, повідомили її дочки. Жінка в момент пограбування перебувала на роботі. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 186 (Грабіж) Кримінального кодексу України. Поліція розшукує причетних до злочину.
Економіка Очільник Мінфіну розповів, хто увійшов до наглядової ради «ПриватБанку» Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що до наглядової ради відтепер державного «ПриватБанку» увійшли представники від держави, представники міжнародних фінансових організацій та незалежні експерти, передає Інтерфакс-Україна. «Сформовано нове правління. Також сформована наглядова рада державного банку «ПриватБанк»... Ми презентуємо цю нову команду... Це будуть представники від держави - два члени, а решта будуть представниками міжнародних фінансових організацій, а також незалежні експерти - фахівці в банківській сфері», - сказав він. Нагадаємо, що Міністерство фінансів і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб в середу, 21 грудня, підписали договір про продаж 100% акцій комерційного банку «ПриватБанк» державі за одну гривню.
Політика Дубілет назвав замовників інформаційної атаки на «ПриватБанк» Колишній заступник голови правління «ПриватБанку» Дмитро Дубілет заявив, що інформаційні атаки на фінустанову, які привели до його подальшої націоналізації, були ініційовані державою. «Держава ініціювала низку інформаційних атак, які призводили до паніки серед наших клієнтів», - заявив він на своїй сторінці в Facebook. За даними екс-правління банку, остання атака була спровокована головою Національного банку України Валерією Гонтаревою. «Вона зібрала на закриту нараду провідних банкірів і експертів і розповіла їм про те, що «ПриватБанк» можуть націоналізувати, пустивши таким чином чергову хвилю чуток, яку з задоволенням підхопили ЗМІ на чолі з Інтером», - йдеться в матеріалі екс-правління «ПриватБанку», опублікованому на УП. Відзначається, що з приходом до влади Гонтарева вела цілеспрямовану політику знищення «ПриватБанку». «Навіщо НБУ це робив? Ми не знаємо. Перша версія полягає в тому, що банк відібрали в рамках чергового переділу власності. Друга версія полягає в тому, що команда Гонтаревої щиро вважала, що головна місія НБУ полягає не в розвитку економіки країни (наприклад, шляхом стимулювання кредитування), а в «чистці» ринку», - йдеться далі.
Політика Нідерланди зможуть завершити ратифікацію Угоди про асоціацію Україна - ЄС в січні Заступник голови МЗС України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль розраховує на завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом у січні наступного року. Про це пише Інтерфакс-Україна. «Напередодні в парламенті Нідерландів відбулися слухання, на яких виступав прем'єр-міністр Рютте. На цих слуханнях політичні партії мали можливість висловити свої позиції щодо подальшого завершення ратифікації Угоди про асоціацію України та ЄС. Зараз я оптимістично налаштована щодо завершення цієї процедури вже в січні 2017 року», - говорить Зеркаль на прес-конференції. За її словами, завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію вирішили підтримати не тільки коаліційні політичні сили, а й Партія зелених.
Суспільство Хакери з РФ використовували комп'ютерний вірус проти українських військових Американські фахівці в галузі кібербезпеки повідомили, що пов'язана з РФ хакерська група Fancy Bears застосувала один і той же вірус для атаки на Демократичну партію і на військових України. Про це пише американська преса, передає Інтерфакс-Україна. Відповідна доповідь була підготовлена ​​експертами компанії CrowdStrike, яка займається продажем програмного забезпечення для захисту від хакерських атак. На їхню думку, Fancy Bears розробили шкідливий вірус для відстеження координат артилерійських установок, які армія України розмістила на Донбасі. Вірус потрапляв у спеціальний додаток для Android, який військові використовували для наведення артилерійського вогню, а також визначав місцезнаходження установок. Про це сказано в доповіді CrowdStrike. Газета Wall Street Journal зазначила, що авторам доповіді не вдалося виявити доказів того, що саме військові РФ використовували інформацію, здобуту хакерами з програми. Вони підкріпили теорію відкритими даними про втрати артилерійських підрозділів армії України, які говорять про те, що російські військові знали координати установок.
За кордоном Німецька поліція затримала чотирьох підозрюваних у теракті в Берліні - ЗМІ Німецька поліція заарештувала чотирьох осіб, пов'язаних з головним підозрюваним у теракті на різдвяному ярмарку в Берліні, в результаті якого загинули 12 осіб, повідомляє Reuters з посиланням на німецькі ЗМІ. Зокрема, газета Bild повідомила, що туніський підозрюваний - 24-річний Аніс Амрі - шукав спільників для нападу і постачальників зброї. Водночас представник головного федерального прокурора заявив, що не коментує подробиці операції, щоб не нашкодити слідству. Нагадаємо, 19 грудня на різдвяному ярмарку в центрі Берліна вантажівка в'їхала в натовп людей. В результаті загинули щонайменше 12 осіб і 48 отримали поранення. Терористичне угрупування «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за теракт на різдвяному ярмарку в Берлін.
Економіка Екс-правління «ПриватБанку» розповіло подробиці націоналізації Колишнє правління «ПриватБанку» розповіло подробиці причин націоналізації фінустанови. Повний текст опублікований на сайті Української правди. Як ми вже повідомляли, найбільший в Україні банк перейшов у володіння держави в рамках переділу власності. Колишнє правління банку вважає, що від цього передовсім виграли банки з російським капіталом. «Важливу роль зіграло особисте ставлення Валерії Гонтаревої до Коломойського. Києвом ходять чутки, як сильно вона його ненавидить, як голова НБУ давала зрозуміти, що готова на все, щоб зруйнувати його бізнес», - сказано в статті. За даними джерела, в результаті отримання маніпулятивної інформації від НБУ Всесвітній банк, МВФ та інші міжнародні організації привітали рішення про націоналізацію «ПриватБанку». «Ці організації звикли довіряти інформації від центральних банків. Було цілком очікувано, що, коли Нацбанк так відверто маніпулював цифрами, наші міжнародні партнери з готовністю погоджувалися на варіант націоналізації «ПриватБанку», - сказано в статті. Що стосується звинувачень у створенні в капіталі фінустанови «дірки в 148 млрд грн», то в матеріалі сказано, що вони сталися не в результаті виведення грошей, а від різкої і невиправданої зміни правил гри з боку НБУ. «Національний банк України різко і несправедливо, на нашу думку, змінив політику обліку заставного майна. В результаті цієї зміни «ПриватБанк» втратив право враховувати застави загальною вартістю 142,8 млрд гривень», - повідомляють автори статті. НБУ дозволив вважати заставами лише те майно, яке можна оформити в іпотеку, а для укладення іпотеки потрібна згода всіх власників. «Можна сказати, що Нацбанк унеможливив врахування абсолютної більшості об'єктів в Україні», - підкреслюють автори матеріалу.
Події У Києві на 7,5 року засудили чоловіка, який грабував рознощиків піци У Києві Солом'янський районний суд засудив місцевого жителя, який грабував кур'єрів піцерій, до 7,5 року позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це сказано в повідомленні поліції. «На початку липня цього року в поліцію Солом'янського району Києва надійшло повідомлення про пограбування кур'єра однієї з піцерій. Потерпілий розповів, що він піднявся на 5-й поверх будинку, де на нього напало двоє чоловіків: один з них схопив його за шию, а другий у цей час забрав замовлення, гроші і телефон», - сказано в повідомленні. Протягом місяця поліцейські отримали п'ять аналогічних повідомлень. В результаті проведення оперативно-розшукових заходів правоохоронці вийшли на слід нападника і затримали його. Це місцевий житель, який раніше провів три роки в місцях позбавлення волі за скоєння крадіжки. Чоловік зізнався у злочині.
Економіка У «ПриватБанку» заявили про необхідність знизити ставки за депозитами Голова правління державного банку «ПриватБанк» Олександр Шлапак заявив, що колишнє керівництво встановило ставки за депозитами вище ринкових і є сенс знизити їх після докапіталізації фінустанови, передає Інтерфакс-Україна. «Що стосується процентних ставок (по депозитах. - АСН), у мене рішення немає. Скажу відверто: я хотів би їх знизити, щоб зменшити витратну частину банку, оскільки ми маємо на сьогодні ставки вище за ринок», - заявив він. За словами Шлапака, високі депозитні ставки були встановлені в зв'язку з проблемною ліквідністю, однак зараз таких проблем у банку немає. «Банк так забезпечений ресурсами, що йому може позаздрити будь-який банк в Україні», - сказав він. При цьому він нагадав, що Кабінет міністрів доручив Міністерству фінансів здійснити випуск облігацій внутрішньої державної позики в розмірі до 116,8 млрд грн з подальшим внесенням їх від імені держави в оплату за акції додаткової емісії «ПриватБанку»: перший транш ОВДП у розмірі 43 млрд грн буде випущений до кінця поточного року. Нагадаємо, раніше експерти в прогнозі для АСН припускали, що при держкерівництві в "Приватбанку" будуть знижуватися процентні ставки, а також може погіршитися якість послуг.
Суспільство В міськраду Енергодара прийшли з обшуками - прокурор У четвер, 22 грудня, в адміністративній будівлі Енергодарської міської ради та за місцем проживання посадових осіб проходять обшуки в рамках кримінального провадження про присвоєння коштів місцевого бюджету, повідомив прокурор Запорізької області Валерій Романов. «В даний час в кримінальному провадженні отримані відомості про те, що до вчинення злочинів можуть бути причетні посадові особи міської ради та комунальних підприємств міста, у яких за місцем роботи може зберігатися документація, що підтверджує незаконне використання бюджетних коштів», - заявив він на своїй сторінці в Facebook. За словами Романова, раніше поліція і прокуратура провели обшуки в адмінбудівлі КП «ПКВ» і за місцем проживання посадових осіб підприємства. Водночас частину документів підприємства виявили в згорілому приміщенні колишнього «Банно-прального комбінату». Він зазначив, що кримінальні провадження перебувають у провадженні Енергодарського відділення поліції. Романов додав, що взяв під особистий контроль цю справу.
Суспільство У Києві суд дозволив слідчим у справі Януковича доступ до документів АП Росії Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання слідчого ГПУ у кримінальному провадженні про держзраду колишнього президента Віктора Януковича і дозволив тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають в адміністрації президента Росії. В ухвалі Печерського районного суду столиці, що розміщена на сайті Єдиного реєстру судових рішень, значиться, що 14 грудня цього року Печерський районний суд розглянув клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ Головної військової прокуратури ГПУ про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні адміністрації президента Російської Федерації. Про це передає Інтерфакс-Україна. «Надати старшому слідчому з особливо важливих справ Головної військової прокуратури Генпрокуратури України Приймачку Вадиму, а також представникам компетентних органів РФ, до яких слідчий або прокурор будуть звертатися із запитом про надання міжнародної правової допомоги, можливість тимчасового доступу до документів і речей, які перебувають у володінні АП Росії», - сказано в рішенні суду. Йдеться про можливість доступу до оригіналу звернення Віктора Януковича на ім'я голови президента Росії з проханням задіяти ЗС РФ на території України, а також до інших документів, з якими колишній президент Янукович звертався до керівництва Росії.
За кордоном ЗМІ дізналися про плани Кремля подарувати Сербії шість винищувачів, 30 танків і 30 бронемашин Міністерство оборони Російської Федерації може на безкоштовній основі передати Сербії шість винищувачів МіГ-29, 30 танків Т-72 С і 30 бойових розвідувально-дозорних машин БРДМ-2, повідомляє ТАСС з посиланням на агентство Tanjug. За даними агентства, угода про постачання літаків, вартість яких уряд Сербії оцінив у 600 млн євро, має бути підписана до п'ятниці. «Ми також отримали в дар 30 танків Т-72 С, 30 бойових розвідувальних бронемашин БРДМ-2 та стрілецьку зброю калібру 14,5 мм», - підтвердив прем'єр-міністр Сербії Александар Вучич. Як зазначає Tanjug, Сербія також готова взяти на озброєння російські системи ППО «Бук-М1», «Бук-М2» і зенітний гарматно-ракетний комплекс «Тунгуска». «Ми і сьогодні могли взяти «Бук-М1» і «Бук-М2» за ринковими цінами. Але зараз у нас немає таких грошей (500 мільйонів євро), краще ми дочекаємося 2018 року», - наводить агентство слова Вучича.
Економіка Питання «Привату» - це не економічне, а політичне рішення - експерт Рішення щодо націоналізації «ПриватБанку» є непрозорим і недалекоглядним. В цьому переконаний експерт з економічних питань Олексій Лупоносов. З його слів «ПриватБанк» є системоутворюючим банком, а відповідно мав право на докапіталізацію за рахунок коштів Національного банку, а також мав право отримувати стабілізаційні кредити Національного банку. Лупоносов наголосив, що націоналізація «Привату» - це швидше політичне, аніж економічне питання, оскільки, з його слів, в Україні є дуже багато банків, які сьогодні взагалі не дотримуються жодних нормативів, але і досі безперешкодно працюють.   «Наприклад банк «Платінум». У мене велике запитання, чому розпочали з «Привата», а не «Платінуму»? Особисто я бачу, що це не якесь економічне питання, це, мабуть, питання політичне. Оскільки пан Коломойський, маючи цю фінансову установу, мав у своїх руках певний фінансовий ресурс, який можна було використовувати на наступних виборах, як парламентських, так і президентських. Тому мені здається, що влада таким чином забрала кошти у пана Коломойського, щоб він не мав вирішальної ролі у виборчому процесі», - вважає експерт.   Економічні наслідки такого рішення уже розпочалися, констатує Лупоносов. Через низьку довіру до держави та НБУ, як ефективного управлінця, установи почали відмовляти в обслуговуванні карток «ПриватБанку». «Вже вчора багато крамниць, кафе перестали приймати картки «ПриватБанку». Що таке картки «ПриватБанку»? Це кредитні картки. Сьогодні люди отримують дуже маленьку зарплатню. Саме ці кредитні картки виручали їх до зарплати. І зараз уже люди не можуть купувати в кредит, бо ці картки «ПриватБанку» не приймаються жодною установою. Скільки це буде продовжуватися, ніхто не знає. Також кажуть що сьогодні вже є проблеми зі зняттям готівки. А розрахуватися по терміналу також не можна», - додав економіст. Лупоносов прогнозує, що через 2-3 місяці у банківському секторі взагалі відбудеться криза ліквідності. Оскільки малий та середній бізнес, частка якого у «ПриватБанку» чимала, почне виводити свої кошти з фінустанови. І тут, на думку експерта, може критися ще одна причина, чому найбільший банк країни влада вирішила націоналізувати. А саме фіскальна служба має намір взяти під контроль невеликі обігові кошти дрібного бізнесу. «Малий та середній бізнес мав фінансову можливість і фінансовий інструмент, який дозволяв робити мікрофінансові перекази коштів. І це ніяк не контролювалося податковою інспекцію. То сьогодні люди будуть забирати звідси кошти, бо вони розуміють, якщо це державний банк, то податкова інспекція навіть ці мікроплатежі в 100 гривень, 1000 гривень буде бачити. І потім вона може надсилати штрафні санкції, які будуть в рази перевищувати усі перекази, які були. Тому почнеться криза недовіри, почнеться криза ліквідності, бо люди будуть забирати свої гроші взагалі з банківського сектора», - вважає Лупоносов. Зважаючи на це, експерт прогнозує, що 90% депозитів з «ПриватБанку» будуть забрані і 90% рахунків, які були там відкриті, також будуть закриті. А усі вивільнені з банку гроші будуть у готівці.   «Це буде впливати на інфляцію, на девальвацію, бо якщо люди не будуть мати можливості купити валюту, вони будуть купувати якийсь товар. Якщо люди будуть забирати готівку, то саме готівкові гроші призводять до такого ганебного явища, як інфляція», - вважає Лупоносов. Інформація, щодо націоналізації «ПриватБанку» уже вдарила по гривні, каже експерт. Показники національної валюти вже сягнули 27 гривень за долар. І це офіційно. На «чорному ж ринку» за долар потрібно заплатити вже 28-29 гривень, каже Лупоносов. Однак, з його слів, не виключено, що держава буде задіювати не надто популярні кроки, щоб втримати гроші у банку. «Ми не знаємо, чи буде держава повертати ці кошти, чи ні. Може таке статися, що буде взагалі мораторій на певний час, чи заборонять забирати ці гроші», - каже експерт. Більше того, він переконаний, через «жорстку» націоналізацію «Привату» Україна втратила останню надію на інвестиції у банківський сектор, оскільки бажаючі вкладати кошти в українську фінансову систему, де можуть забрати у державну власність будь-який банк, навряд чи з’являться. «Тому виникає така ситуація, яка вкрай негативно вплине на економіку, на інвестиційний клімат і на банківський сектор взагалі», - наголосив Лупоносов.
За кордоном Московську студентку засудили до 4,5 року в'язниці за спробу вступити в ІДІЛ Колишня студентка Московського державного університету Варвара Караулова (Олександра Іванова) була засуджена до 4,5 року позбавлення волі за звинуваченням у спробі приєднання до терористів ІДІЛ у Сирії. Прокуратура просила посадити її на п'ять років, пише Медуза. Варвара Караулова минулого року вирушила до Туреччини, щоб потім перейти кордон із Сирією. Вона була затримана разом з групою росіян, після чого її відправили в Москву. Через деякий час Караулова відновила спілкування з вербувальником «Ісламської держави». На неї було заведено кримінальну справу за статтею про приготування до участі в терористичній організації. Студентка МДУ пояснила такі дії романтичними стосунками з вербувальником. «Я спілкувалася з ним, бо любила його, а не тому, що він член екстремістської організації. Ця любов неадекватна і хвора», - говорить обвинувачена.
Економіка Голова правління «ПриватБанку» розповів про подальшу долю системи «Приват24» Система інтернет-банкінгу «Приват24» після націоналізації «ПриватБанку» працюватиме в колишньому режимі, повідомив голова правління банку Олександр Шлапак. «Працюватиме, анітрохи в цьому не сумніваюся. Будемо вести переговори з тими, хто має права власності на цей продукт. Немає жодних сумнівів: у нас підписані довгострокові контракти, і якщо ми будемо виконувати свої зобов'язання, то продукт нікуди не дінеться. Він працюватиме в «ПриватБанку» обов'язково», - сказав він в коментарі агентству Інтерфакс-Україна. Шлапак заявив також, всі IT-фахівці, які займалися розробкою і підтримкою IT-напрямку фінустанови, залишилися працювати в банку. Він також підкреслив, що двоє керівників департаментів банку стали новими членами правління. Раніше голова Національного банку Валерія Гонтарева назвала систему платежів «Приват24» не найкращою в світі, заявивши, що всі напрацювання IT-департаменту банку - не більш, ніж маркетинговий хід.
Політика Рада збільшила витрати на підтримку вугільних шахт в 2016 році на 450 млн грн Український парламент у другому читанні прийняв законопроект №4744 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо державної підтримки вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із зарплати працівників державних і вугледобувних підприємств із собівартості готової товарної вугільної продукції)» . За цей проект закону проголосувало 253 депутати, передає телеканал 112 Україна. Законопроектом збільшено видатки за загальним фондом держбюджету на зарплату працівникам державних вугледобувних підприємств на 450 мільйонів гривень. Покриття додвитрат передбачено за рахунок зменшення резервного фонду на 270 мільйонів грн, а також в сумі 180 мільйонів грн - за рахунок доходів місцевих бюджетів АР Крим та міста Севастополя, які надходили до державної скарбниці цього року з подальшим поверненням цих коштів до місцевих бюджетів АР Крим та м.Севастополя з моменту повернення тимчасово анексованої території півострова під загальну юрисдикцію України.
Події Українські військові двічі відбили атаку бойовиків на Світлодарській дузі У Донецькій області вранці в четвер, 22 грудня, бойовики російсько-окупаційних військ двічі намагалися штурмувати позиції Збройних Сил України на Світлодарській дузі, українські військовослужбовці відбили атаку, повідомили в Міністерстві оборони України. «З 09:00 до 09:45 терористичні угруповання чисельністю до одного взводу зробили спробу вибити підрозділи Збройних Сил України з займаних позицій. Отримавши відсіч, ворог повторно здійснив спробу штурму», - заявили в Міноборони. За даними українських військових, бойовики відступили, втрат серед українських захисників немає, втрати противника уточнюються. Нагадаємо, що ескалація конфлікту в районі Світлодарської дуги почалася 18 грудня. В ході запеклого бою загинули п'ятеро українських військових. Всі подробиці про обстановку на Світлодарській дузі читайте в топ-темі.
Економіка Насалик розповів про трирічний план скорочень поставок вугілля з зони АТО Міністерство енергетики та вугільної промисловості України має намір через три роки позбутися залежності від поставок вугілля антрацитної групи, яке добувають на окупованих територіях Донбасу, передає Інтерфакс-Україна. За словами очільника Міненерговугілля Ігоря Насалика, для реалізації цієї мети він поставив завдання щорічно на 30% скорочувати залежність від вугілля, яке до останнього часу майже повністю поставлялося з зони АТО в обсягах понад 9 млн тонн на рік. «І через три роки повністю уникнути залежності від вугілля із зони АТО», - сказав він. Міністр повідомив, що 1 березня 2017 року переведений на вугілля газової групи 2-й блок Зміївської ТЕС, що входить в держкомпанію «Центренерго», а через три місяці - 5-й блок цієї станції, що дозволить скоротити закупівлі вугілля антрацитної групи на 1,5 -2 млн тонн на рік.
Політика Україна побудує завод з виробництва ядерного пального - Насалик У рамках політики щодо переведення енергосектора на власну сировину і уникнення залежності від його поставок з РФ Україна побудує завод з виробництва ядерного пального. Про це повідомляє міністр енергетики і вугільної промисловості країни Ігор Насалик. «Є три компанії, які готові взяти участь в конкурсі: китайська компанія, яку ми допустили, французька компанія, яку я поки не хочу називати і Westinghouse», - заявив він під час прес-конференції в Києві, передає Інтерфакс-Україна. Насалик заявив, що в 2016 році з 13 поставок пального для українських АЕС чотири поставки зробила компанія Westinghouse, що складає майже 30%. «Ядерна енергетика готова перейти на нього (пальне  Westinghouse. - Ред.) повною мірою. Це підтверджує перехід 5-го блоку Запорізької АЕС, а також робота Південно-Української АЕС », - додав він.
Політика оформление ленты  В Міноборони проведуть розслідування, чому вартові супроводжували військову техніку у «телячому» вагоні В Міністерстві оборони України проведуть розслідування, чому вартові супроводжували військову техніку на Схід у «телячому» вагоні. Про це заявив начальник тилу Збройних Сил України Іван Гаврилюк, коментуючи інцидент, де вартові супроводжували військову техніку, що рухалась на потязі на схід України, перебуваючи в аварійному товарному вагоні. «Я бачив це відео (бійці зняли інтер'єр вагона і виклали в мережу. - АСН). Це було 18 грудня в ході перевезення транспорту з Одеси на Схід. Згідно з чинними нормативами, перевезення особового складу здійснюється в пасажирських вагонах, а варта для охорони транспортів розміщується в так званих теплушках - товарних вагонах, пристосованих для перевезення людей, з опаленням і місцями для відпочинку і прийому їжі. Те, що я побачив, - принижує людську гідність. З цього питання призначено розслідування. Ми установимо, на якій ділянці і хто надав цей вагон, щоб виставити штрафні санкції тій залізниці, яка надала нам такий рухомий склад. Також ми з'ясуємо, хто допустив до перевезення охорони у тому вагоні. І це не вагон взагалі, а незрозуміло що із зірваною підлогою. Там худобу возили, чи що», - сказав він.  Увага! На відео присутня ненормативна лексика
Суспільство Львівське сміття виявили в Полтавській області: поліція відкрила справу У Полтавській області на території Гребінківського району правоохоронці затримали вантажівки з львівською реєстрацією, завантажені звичайними побутовими відходами, повідомили в поліції області. Як повідомили поліцейські, повідомлення про можливе вивантаженні сміття на території однієї з ферм надійшло ввечері 21 грудня від голови Наталівської сільської ради. «Під час перевірки було встановлено, що на території ферми міститься побутове сміття. Крім того, на території сільської ради виявлено дві завантажені відходами вантажівки з львівською реєстрацією. Обидва автомобілі марки Scania з причепами під керуванням 26-річного та 28-річного жителів Львівської області», - заявили в поліції, додавши, що водіїв доставили до територіального підрозділу поліції. За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України (забруднення або псування земель) та почала досудове розслідування.
Політика Березовець прокоментував заяву Клімкіна про візовий режим з росіянами У себе в Facebook відомий український політтехнолог Тарас Березовець прокоментував заяву голови МЗС України Павла Клімкіна, що зараз розглядається можливість стосовно візового режиму для громадян Росії. «Очільник українського МЗС сьогодні опублікував інформацію, що незабаром зовнішньополітичне відомство надасть варіанти щодо введення віз для росіян. Швидше за все, це є найкращим показником змін, які за роки незалежної держави пройшли дипломати України. Протягом останніх трьох років розвиток у роботі відомства особливо активний, так як за цей період на головні посади були поставлені фахівці і кадрові дипломати, які заслуговують на повагу. Завдяки відданості своїй справі і професіоналізму дипломатія України змогла зміцнити свій авторитет на міжнародному рівні, що можу впевнено підтвердити як експерт з міжнародної політики», - пише Березовець.
Суспільство У ЗСУ викрили одного з начальників, який працював на російську розвідку з 2015 року - СБУ Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив про викриття в лавах Збройних Сил України зрадника, який з 2015 року працював на російську розвідку, передає Укрінформ. «Мені доповіли про викриття зрадника - начальника одного з відділів озброєння Збройних Сил України. Наша військова контррозвідка встановила, що капітан 1 рангу був завербований Головним розвідувальним управлінням Генштабу збройних сил РФ в 2015 році», заявив він. За словами голови СБУ, «перевертень» встиг передати російським кураторам майже 60 документів, за що отримав значну суму в доларах і обіцянки «райського життя в Криму після виходу у відставку». Нагадаємо, що на початку грудня за підозрою у співпраці з «ДНР» затримали військового розвідника, полковника ЗСУ Івана Без'язикова, який був звільнений з полону терористів в липні 2016 року.
За кордоном Microsoft фактично подарувала Міносвіти ПО для 23 тис. комп'ютерів IT-компанія Microsoft Ukraine надала Міністерству освіти і науки України до 90% знижки на програмне забезпечення (ПО) для 23 тис. комп'ютерів, які будуть встановлені в державних школах. У прес-релізі сказано, що комп'ютерне обладнання для оснащення шкіл України було отримано в рамках соцпроекту від КНР. Планується, що ці комп'ютери будуть встановлені на початку наступного року. За словами гендиректора «Майкрософт Україна» Надії Васильєвої, співпраця компанії з Міносвіти є справжнім зразком поваги і взаєморозуміння. «Програма «Формуй майбутнє» дозволяє надавати спеціальні умови на закупівлю ПЗ зі знижкою до 90%. Ці умови наближають школярів і вчителів до сучасних інформаційних технологій, що дозволяє досягати більшого», - заявила вона, передає Інтерфакс-Україна.
Політика Микольська: Питання підвищення експортних квот на торгівлю з ЄС є пріоритетним для уряду Питання про підвищення квот для експорту товарів України до країн Європи є пріоритетним для нашого уряду, повідомляє заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська, передає Інтерфакс-Україна. «Зараз ми активно працюємо з Європарламентом і з державами - членами ЄС, щоб це рішення було прийнято якнайшвидше. Ми очікуємо, що незабаром, після того як Європейський парламент вийде з канікул, буде проведено обговорення всередині комітетів, і після цього ми зможемо говорити про те, що ситуація рухається... Уряд разом з колегами з профільних комітетів парламенту проводить роботу з європарламентарями для того, щоб це рішення стояло пріоритетним в порядку денному. Ми його позиціонуємо як пріоритетне для України», - заявила Микольська під час брифінгу в Києві.
Політика СБУ: Росія обрала Україну полігоном для хакерських атак Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що кібератаки на державні установи України здійснюються за участю російських спецслужб, передає Укрінформ. «Велика кількість хакерських атак здійснюється за участю спецслужб РФ. Скажу навіть більше - Україну обрано полігоном для таких експериментів. Хакерам обіцяно «закривати очі» на всі їхні дії, якщо вони будуть намагатися зламати сервери будь-якої української державної установи і отримати інформацію», - заявив він. За інформацією СБУ, додав Грицак, вірусна програма Black Energy, яка була апробована російськими спецслужбами в Україні, потім використовувалася ними в країнах Заходу. Нагадаємо, що американські фахівці в галузі кібербезпеки повідомили, що пов'язана з РФ хакерська група Fancy Bears застосувала один і той же вірус для атаки на Демократичну партію і на військових України.
Суспільство Американці розроблять для ЗСУ систему управління військами Впродовж 2017-2018 років буде впроваджено єдину логістичну інформаційну систему матеріальних ресурсів Збройних Сил України. Про це на брифінгу повідомив начальник тилу ЗСУ Іван Гаврилюк, передає кореспондент АСН. «Кошти 5,5 млн доларів призначені на створення єдиної логістичної інформаційної системи. Фінансують проект Сполучені Штати Америки. Фірмою BlackBox буде розроблено автоматизовану систему управління військами і її складовою є логістично-інформаційна система. Кошти не будуть виділятися готівкою - на них буде придбано необхідне обладнання: комп’ютери, передавальні центри, засоби закриття інформації, тощо. У 2017 році система буде розроблена на стратегічному рівні - рівні Генерального штабу, а у 2018 році розпочнеться підготовка наших фахівців спеціалістами із США», - сказав він. Також він додав, що система відслідковуватиме рух матеріальних цінностей, здійснюватиме їх облік.
Економіка У Раді Нацбанку заявили, що не було «мирної» націоналізації «ПриватБанку» Заступник голови Ради Національного банку України, почесний президент Київської школи економіки Тимофій Милованов заявив про відсутність «мирної» націоналізації «ПриватБанку» в зв'язку з заявами екс-правління банку про перерозподіл власності. «Ніякої «мирної» націоналізації «ПриватБанку» немає і не було. Наступні дні будуть критичними. Я сподіваюся, що новий менеджмент зможе ефективно працювати, незважаючи на опір з боку минулих власників. Досвід останніх днів показує, що, незважаючи на конфлікт між сторонами, вони можуть вести себе ефективно і не "покласти" системний банк», - заявив він на своїй сторінці в Facebook. Раніше колишнє правління «ПриватБанку» повідомило, що найбільший в Україні банк перейшов у володіння держави в рамках перерозподілу власності.
Події Депутат Дніпровської міськради затриманий за хабарництво У Дніпропетровській області прокуратура спільно з працівниками СБУ затримали депутата місцевої міськради, який пропонував хабар у розмірі $12 тисяч керівнику комунального підприємства за передачу в оренду ділянки землі під автомобільну парковку. «Слідством було встановлено, що в жовтні минулого року депутат міської ради запропонував директору одного з комунальних підприємств 6 тисяч доларів за передачу в оренду ділянки землі, що перебуває у віданні цього підприємства, іншому підприємству під парковку машин. З такою ж пропозицією депутат звернувся до директора комунального підприємства і в листопаді 2016 року», - передає прес-служба обласної прокуратури. За даними джерела, 22 грудня при передачі частини грошей в розмірі 1500 доларів депутат був затриманий.
Суспільство В охороні здоров'я України обіцяють прорив - електронний сервіс E-Health Нова система передбачає реєстр лікарів, електронний контроль за використанням державних коштів на охорону здоров'я, можливість онлайн-запису на прийом до лікарів, а також відмову від старих паперових медичних карток, які ми постійно губимо. Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. "МОЗ вітає підписання другого меморандуму щодо створення першого електронного сервісу - E-Health в Україні. Наші принципи роботи - це відкритість та прозорість... Це дуже важлива частина реформа охорони здоров'я. По-перше, реформа має відбутися на рівні первинної медичної допомоги, друге - це створення електронного реєстру, де буде забезпечено контроль за тим, як використовуються кошти, як гроші "ходять за пацієнтом", - заявила вона. Також нова система передбачає створення бази даних лікарів, якої і досі нема. Супрун підкреслила, що система E-Health в Україні буде працювати як електронна система державних закупівель. "Prozzoro - стане старшим братом для E-Health в Україні", - наголосила вона. За її оцінками, створення такої системи - це "прорив у сфері охорони здоров'я України... Більша кількість систем охорони здоров'я у країнах Європи розвивається на базі електронних систем. Україна має усі шанси перейти на цю глобальну систему більш швидко". У той же час Дмитро Шимків, заступник голови Адміністрації Президента України, підкреслив, що сьогодні над системою E-Health в Україні працює більше 120 експертів, які працювали над Prozzoro. "Це допоможе розпочати реформу у практичному вимірі... Prozzoro є унікальним прикладом, який є кращим і випереджає багато прикладів у світі. Тому я впевнений, що створенням системи E-Health в Україні ми також закладаємо підвалини для такого досвіду", - прогнозує він. Зараз в Україні лише деякі приватні клініки використовують ІT-технології у своїй роботі. Тому створення такої глобальної системи на рівні держави - це серйозний виклик для країни. При цьому координатор публічної ініціативи з електронізації сфери охорони здоров'я Юрій Бугай нагадав: "Близько місяця тому ми вже підписали меморандум щодо започаткування першого електронного сервісу в Україні щодо здоров'я - E-Health... Ключовою метою першого сервісу - буде на першому етапі суто адміністративна функція, щоб гроші в реальності "йшли за пацієнтом". Ми створюємо такий продукт, який дозволить контролювати те, на що виділяються кошти і як вони використовуються". Андрій Піскун, радник голови Державного агентства з питань електронного урядування повідомив, що на практиці цей сервіс спростить доступ до медичних послуг. "Наше агентство буде всіляко підтримувати створення такого сервісу та його подальше інтегрування в Е-урядування", - додав він. Андрій Марусов від Transparency International Україна - повідомив, що Transparency International підтримує та долучається до створення такого сервісу. "Стратегічно це означатиме, що простий похід українця до лікарні буде без черг, більш постим та комфортним", - сказав він. Він навів приклад, що особисто втратив паперову медичну карту ще в 90-х. Такі приклади непоодинокі. А запровадження єдиного електронного сервісу передбачає створення електронної бази, за якої паперові карти відійдуть в минуле. Коли запрацює система? Супрун пообіцяла, що за два місяці ми будемо стояти тут і показувати наш перший продукт.   "Вже на початку року ми сподіваємося, що будуть перші паростки... А коли вся система запрацює, будуть витрачатися менші гроші, ми будемо бачити, як використовуються ресурси. Всі пацієнтські організації чекають на створення такої системи", - повідомив Марусов. Оскільки, за його словами, громадські організації пацієнтів постійно фіксують нелюдські порушення. Коли за бюджетні гроші закуповуються, наприклад, дорогі ліки для лікування онкохворих. Але потім в конкретній лікарні міста Одеси було виявлено факт, коли на 26 млн грн ліки для онкохворих були просто продані у місцевих аптеках. "В стоматології міста було 500 тис. безкоштовних імплантантів для людей! Ви уявляєте? Ми не такі бідні, як виявляється!.. Тому ми дуже сподіваємося, що такий сервіс допоможе контролювати державні кошти, які виділяються для лікування людей".
Політика оформление ленты  Без безвізу, але з е-деклараціями: Порошенко виконав кожну п'яту свою обіцянку - інфографіка Президент України Петро Порошенко в 2016 році виконав лише 22% своїх обіцянок, 13% обіцянок цього року отримали статус «не виконано». Такого висновку дійшли аналітики «Слова и Дела», проаналізувавши рівень відповідальності Президента в 2016 році. У топ-5 виконаних зобов'язань Порошенка входять: позбавити суддів абсолютного імунітету, навчати українську армію за стандартами НАТО, збільшити кількість контрактників у ЗСУ, запустити електронне декларування доходів чиновників, а також забезпечити економічне зростання в 2016 році. Водночас Президенту не вдалося повернути курс на рівень не вище 10 гривень за долар, домогтися енергонезалежності, отримати безвізовий режим з Європейським Союзом, сформувати Верховний суд України і зберегти той же склад коаліції, що і в 2014 році.
Суспільство оформление ленты  У Києві на міжнародному турнірі вибрали кращих гравців у сквош У Києві відбувся міжнародний турнір зі сквошу PARETI Squash Open 2016, який тривав п'ять днів. За цей час свою майстерність показали близько 200 гравців із 14 країн світу. Призовий фонд і рейтингові очки розігрувалися у 5 категоріях. У фіналі серед чоловіків-професіоналів переміг італієць Стефане Галіфі, який обіграв чеха Ондрея Угерка. У жіночій категорії перше місце виборола юна українка Аліна Бушма. Дівчина, хоча і мала невисокий номер посіву, але обіграла дуже сильних суперниць, повідомляють організатори турніру. Беручи до уваги в загальному сильний склад учасників, неможливо було спрогнозувати результат, говорять вони. "Прогнозувати, хто буде власником головного призу змагань, не взявся б ніхто. Ондрей Угерка виріс із перспективного гравця на справжнього бійця, а Стефане Галіфі хоч давно не виступав на міжнародних турнірах, але має колосальний досвід. У їхній грі все вирішив випадок - наприкінці другої партії чеський сквошист підвернув ногу і вже під час перерви заявив, що не зможе продовжувати боротьбу. Таким чином Стефане Галіфі став володарем вже одинадцятого у своїй кар'єрі титулу переможця турніру PSA", - розповів директор турніру Максим Уракін. В інших категоріях місця розподілилися таким чином: "Еліт": Костянтин Рибальченко, Валерій Федорук, Денис Подворний; "Жінки-аматори": Ірина Задворна, Анна Нємцева, Олександра Воронкіна; "Чоловіки-аматори": Олександр Стіжко, Ігор Крехтюк, Олег Горошотченко. PARETI Squash Open 2016 два роки поспіль проводиться під егідою PSA, а також - за підтримки Федерації сквошу України. Генеральним інформаційним партнером ігор є інформагентство Інтерфакс-Україна.  

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-1,708564043045-/ /-pc-/
Top