counter
Архів Повернутись назад 21 Квітня 2015
21 Квітня
оформление ленты  Блог: 
Події Володимир Цибулько У нової поліції не буде «дуболомів» В Україні повне перезавантаження держави, тому державні інститути повинні будуватися за новими лекалами. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив політолог Володимир Цибулько. «Реформа поліції розроблялася довгі роки. Це вже не радянська міліція, хоча з часів проголошення незалежності України наша міліція вже відрізнялася від міліції СРСР. Зараз інші умови, треба терміново приводити всі структури до європейського рівня», — підкреслив політолог. На думку Цибулька, кращий зразок реформи в МВС — це приклад Польщі. Там Міністерство внутрішніх справ перетворили на Міністерство внутрішньої політики. А поліція стала просто департаментом. Крім того, там і прикордонники не виведені в окрему службу. Цибулько розповів, що в новій поліції головна ставка — на інтелектуальну складову. А опір реформуванню є тому, що не всі готові до такої поліції. Політолог пояснює неготовність тим, що неосвічених і неінтелектуальних людей набрати простіше. Але поліція, на його переконання, не повинна бути з дубиною. «А зараз же набрали за великим конкурсом — 16 осіб на місце, всі з вищою освітою. Ще три місяці довчать, приведуть їх до сучасного рівня. Це вже не будуть дуболоми», — зазначив Цибулько.
Події За ніч бойовики 17 разів порушили режим припинення вогню У зоні АТО бойовики за ніч 17 разів порушили режим припинення вогню, вели обстріл із мінометів і стали частіше використовувати важку броньовану техніку. Про це повідомляє прес-центр АТО. Бойовики в ніч на 20 квітня обстріляли позиції силовиків із міномета вісім разів. Причому п'ять разів із цих восьми зі 120-мм мінометів, які згідно з Мінськими домовленостями вже давно повинні бути відведені. «На Донеччині інтенсивному артилерійському обстрілу піддався опорний пункт біля населеного пункту Піски, по якому незаконні збройні формування тричі відкривали вогонь зі 120-міліметрових мінометів. Вогонь із бойової машини піхоти, автоматичних гранатометів і мінометів калібром 120 мм злочинці вели по позиціях сил АТО біля Авдіївки», — повідомили в прес-центрі АТО. У штабі силовиків зазначили, що «ДНР» за ніч чотири рази вела вогонь із танків, два з яких — по позиціях українських військових біля Широкине під Маріуполем. Крім того, під обстріли бойовиків із танків, мінометів, гранатометів і стрілецької зброї потрапили позиції силовиків біля Майорська, Опитного, Ленінського, Водяного, Кірове (Донецька область).
За кордоном США готовы дать Украине новые кредитные гарантии на миллиард долларов Соединенные Штаты Америки готовы предоставить Украине кредитные гарантии в размере одного миллиарда долларов в рамках финансовой поддержки в 2015 году. Об этом сообщает пресс-служба Президента Украины. Как рассказали пресс-службе, об этом шла речь во время телефонного разговора вице-президента США Джозефа Байдена и президента Украины Петра Порошенко. «Вице-президент Байден проинформировал о готовности Соединенных Штатов предоставить Украине кредитные гарантии в размере 1 млрд долл. в рамках финансовой поддержки в 2015 году», – говорится в сообщении. Кроме того, Байден заявил о готовности США профинансировать проекты, касающиеся гуманитарной помощи вынужденным переселенцам и пострадавшим в результате боевых действий на Донбассе. Также, в пресс-службе сообщили, что собеседники скоординировали дальнейшие действия в сфере обороны, в частности о предоставлении Украине дополнительной помощи. 
Події Генпрокурор просить позбавити недоторканності суддю, звинуваченого у хабарництві Генеральний прокурор Віктор Шокін попросив Верховний Суд звернутися до Верховної Ради з приводу отримання згоди на затримання та арешт судді Господарського суду Одеської області. Про це «Аналітичній службі новин» повідомили в прес-службі ГПУ. У повідомленні говориться, що Генеральною прокуратурою України розслідується кримінальне провадження за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди суддею Господарського суду Одеської області за ч. 5 ст. 368 Кримінального кодексу України. Повідомляється, що зазначений суддя вимагав та отримав неправомірну вигоду в розмірі більш ніж півмільйона гривень за часткове задоволення позовних вимог у господарській справі. Після отримання хабара суддя був затриманий правоохоронними органами. Йому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 368 КК України. «Генеральний прокурор Віктор Шокін звернувся до Верховного Суду України з клопотанням про внесення до Верховної Ради України подання про згоду на затримання і обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Також він вніс подання до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про відсторонення судді від посади», - зазначили в прес-службі.  
Події Член ради з люстрації: Обшук у Козаченко відбувається через справу заступника начальника Київської ДФС Член громадської ради з люстрації при Мін'юсті і журналіст Денис Бігус повідомив попередню версію обшуку вдома у голови департаменту з люстрації Тетяни Козаченко. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook. «Стало відомо, чому у голови департаменту люстрації Тетяни Козаченко, її заступника і в самому Мін'юсті обшуки. Пам'ятаєте сфальшованого листа Мін'юсту до ДФС, щоб врятувати від люстрації заступника керівника київської ДФС Анну Ігнатенко? Саме пані Козаченко розкрила цю аферу. Нині, з розмов присутніх, у цій справі у самої Тетяни Козаченко обшук. Гарно», — написав Бігус в соцмережі. Нагадаємо, що про обшук у квартирі повідомила сама Тетяна Козаченко на своїй сторінці в Facebook. За її словами, до неї вранці з обшуком прийшли з Головного слідчого управління МВС і почали ламати двері.
Події У МВС назвали причину обшуків у чиновників Мін'юсту Обшуки у керівника департаменту з люстрації при Мінюсті Тетяни Козаченко та її заступника Дмитра Димова проводять за зверненням голови Мін'юсту Павла Петренка через сфальшований документ щодо непоширення на одного з посадовців ГУ ДФС в Києві Закону України «Про очищення влади». Про це повідомили в прес-службі МВС. «Головним слідчим управлінням МВС України за зверненням міністра юстиції України Павла Петренка відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України», — йдеться в повідомленні МВС. За даними правоохоронців, 13 лютого 2015 року невідомий підробив лист Мін’юсту, адресований заступнику начальника київського ГУ ДФС про те, що «стосовно цієї посадової особи не застосовуються заборони, передбачені ч. 3 ст. 1 Закону України «Про очищення влади». Постанови на обшук у Козаченко і Димова видав Печерський райсуд Києва. Обшук проводиться 21 квітня щодо можливої причетності до підробки вказаного документа. Обшук проводить слідчий підрозділ МВС за місцем проживання керівництва департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України та за місцем проживання колишнього заступника керівника ГУ ДФС в Києві і в приміщенні цього органу, повідомили правоохоронці.
Події У Донецькій області військовий застрелив товариша по службі У Донецькій області в одному з кафе військовослужбовець з автомата Калашникова застрелив іншого військового, повідомили в прес-службі МВС України. За інформацією правоохоронців, 20 квітня ввечері у чергову частину Червоноармійської міліції надійшло повідомлення від медиків швидкої про госпіталізацію українського військового 1979 року народження з вогнепальним пораненням черевної порожнини. Встановлено, що військовий відпочивав у кафе в центрі міста з товаришем по службі. Між військовими виник конфлікт і військовослужбовець 1967 народження вистрілив у товариша з автомата Калашникова. Поранений помер вранці 21 квітня. «Зброю вилучено. Зловмисника затримано в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу», — повідомили в прес-службі обласної міліції. Відкрито кримінальне провадження за статтею «Умисне вбивство». Стаття передбачає позбавлення волі строком від 7 до 15 років.
оформление ленты  Блог: 
Події Сергій Міщенко Неможливо за півроку вийти на результат у справах Майдану Карт-бланш, виданий на півроку Генеральному прокурору Віктору Шокіну, щоб розслідувати справи Майдану, дуже малий для подібних справ. Таку думку «Аналітичній Службі Новин» висловив позафракційний народний депутат України Сергій Міщенко.   «Рішення комітету Верховної Ради з протидії корупції про те, що за два місяці з Віктора Шокіна спитають за розслідування подій на Майдані, я вважаю виключно емоційним. За такий короткий термін вийти на результат навряд чи можливо. Свого часу Яремі (колишній генпрокурор. — Прим. ред.) карт-бланш давали на рік. Шокіну дадуть менше, десь півроку. Тоді можливо почнуть галасувати», — сказав пан Міщенко.   Депутат пояснив, що від самого Шокіна залежить не так вже й багато. Адже безпосередньо розслідує злочини група слідчих, яка була при екс-генпрокурорах Олегові Махніцькому та Віталієві Яремі.
За кордоном Климкин: Нужно развернуть международную миссию по поддержке выполнения Минских договоренностей Глава МИД Украины Павел Климкин в Люксембурге встретился со своими коллегами из стран-членов ЕС и обсудил ситуацию в Донбассе, сообщили в пресс-службе внешнеполитического ведомства.   Климкин полагает, что необходимо организовать на востоке Украины международную миссию по поддержке выполнения Минских договоренностей. Главная цель этой миссии будет заключаться в стабилизации ситуации безопасности на востоке. По мнению министра, только полное выполнение пунктов минских договоренностей будет способствовать миру на востоке. В рамках рабочего визита Климкин встретился с руководителем МИД Испании, Латвии, Словакии, Чехии и Венгрии. Во время двусторонних встреч украинский министр с коллегами обсуждали пути сотрудничества между странами и урегулирование ситуации в Донецкой и Луганской областях. Климкин рассказал министрам о ходе внутренних реформ в Украине, в частности о борьбе с коррупцией, децентрализации и конституционной реформе. По мнению министра, Европе необходимо продолжить давление на Россию, чтобы обеспечить выполнение Минских соглашений.
оформление ленты  Блог:  оформление ленты  Блог: 
Олександр Банчук Половина законопроекта про національну поліцію списана з грузинського закону На сьогодні в парламенті зареєстровано чотири законопроекти, спрямовані на реформування правоохоронної системи. Але вони навряд чи приведуть до реформ. Про це в коментарі «Аналітичній Службі Новин» (АСН) сказав експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.   «Візьмемо, наприклад, законопроект про національну поліцію. Він на 50% списаний з грузинського закону: практично слово в слово. Але чи вписується грузинський досвід в нашу систему побудови децентралізації влади? Навряд чи», — каже пан Банчук.   Експерт стверджує, що подібні законопроекти необхідно обговорювати з громадськістю, щоб до їх ухвалення вирішити всі спірні моменти.   «90% населення і 82% експертів стоять за створення повноцінної місцевої поліції. А в цих законопроектах й словом не обмовилися про створення місцевої поліції», — зауважує Олександр Банчук.   Розкритикував експерт і законопроект про діяльність МВС. За словами Олександра Банчука, документ цементує виключно стару систему.
оформление ленты  Блог: 
Політика Андрій Лозовий В Україні немає жодної людини, яка вірила б у чесність суддів Ідея ліквідації Печерського суду дуже хороша. Таку думку «Аналітичній Службі Новин» висловив народний депутат від «Радикальної партії», секретар комітету з питань верховенства права та правосуддя Андрій Лозовий.   За його словами, в Україні система правосуддя проблемна і корумпована. Він також вважає, що в Україні немає жодної людини, яка вірила б у чесність суддів.   «Печерський суд — це загалом символ того, як правосуддя перетворювалося на «кривомуддя». Вони займалися політичними репресіями, корпоративними конфліктами і покриттям злочинців», — сказав пан Лозовий.   За його словами, без таких символічних подій, як ліквідація Печерського суду, не буває справжніх перемог. Він також запропонував віддати будівлю печерського суду на потреби, пов'язані з війною.
Суспільство оформление ленты  Де право на справедливий суд? Стан української судової системи - повне відображення справ у державі. Судді у нас - люди переважно небідні. І це незважаючи на невеликі зарплати. А розгляди щодо ухвалення неправомірного рішення - завжди резонанс, оскільки це - крайня рідкість. Ситуацію змінити може тільки серйозна реформа. Перші кроки були зроблені, коли парламент схвалив Закон «Про забезпечення права на справедливий суд». Його хвалили. На нього сподівалися. Мовляв, тепер точно в судах все почне змінюватися. Що необхідно змінити, щоб система правосуддя стала незалежною і дійсно рівнодоступною для всіх, розбиралася журналіст АСН.   Якщо коротко, то замислювалося, що закон буде працювати на очищення суддівського корпусу, підвищення відповідальності служителів Феміди. А також на спрощення доступу громадян до правосуддя, гарантування отримання справедливого і законного судового рішення. Нагадаємо, передбачається проведення кваліфікаційної оцінки всіх суддів шляхом складання іспиту та перевірки на дотримання норм антикорупційного законодавства, вводиться інститут суддівського досьє, в якому буде зберігатися повна інформація про професійну діяльність кожного конкретного судді.   Також посилено роль Верховного Суду України, змінено правила звертання. Законом прибираються колишні перешкоди, коли суд касаційної інстанції міг блокувати процедуру подальшого оскарження свого навіть незаконного рішення. Нині зацікавлена особа набула право подати заяву про перегляд судових рішень судів першої, апеляційної та касаційної інстанцій безпосередньо до Верховного Суду України.   Плюсом закону також є удосконалення порядку формування Вищої ради юстиції. До слова, нові члени ВРЮ мають бути обрані або призначені не пізніше 28 квітня 2015 року.   Ложка дьогтю   Все в цьому законі на перший погляд написано правильно. І Венеціанська комісія його похвалила. Але чому поліпшення не відчувається? Виявляється, причин багато. Як пояснив АСН адвокат, кандидат юридичних наук Олександр Готін, більшість нововведень Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» від 12.02.15 р № 192-VIII являють собою серйозний крок у напрямку побудови незалежної судової влади України і відновлення довіри суспільства до системи правосуддя. Але, незважаючи на широкий пласт поліпшень, цей закон не усуває принципових недоліків, що перешкоджають створенню в Україні по-справжньому незалежної, ефективної судової влади. «Система правосуддя не має перспектив докорінно змінитися, поки не буде забезпечена реальна, а не абстрактна, віртуальна незалежність суддів. Прописані в законі гарантії суддівської незалежності є не більш ніж декларацією про наміри», - упевнений адвокат.   Олександр Готін вважає, що законом доцільно було б установити жорсткий контроль доходів і витрат суддів, членів їх сімей та близьких родичів. Зобов'язати проводити всі великі грошові транзакції за допомогою використання карткових банківських рахунків. Заборонити дорогі покупки за готівку (наприклад, покупки на суму понад 10 тис. грн) як суддям, так і членам їх сімей. Законодавчо заборонити суддям отримувати від сторонніх осіб безоплатно товари, роботи і послуги. Прописати для суддів чітку систему обмежень на неслужбові стосунки з представниками виконавчої, законодавчої влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, бізнес-кіл.   «Важливо передбачити для суддів досить жорсткі заходи кримінальної відповідальності за злочини у сфері службової діяльності та за злочини корупційного спрямування. Виключити можливість застосування до засуджених (колишніх суддів) положень законодавства про звільнення від покарання з випробуванням, про звільнення засудженого від подальшого відбування покарання, а також виключити можливість застосування до зазначеної категорії осіб положень щодо пом'якшення покарання, амністії, помилування», - порадив він і додав, що вкрай важливим є прибрати кругову поруку і клановість шляхом заборони суддівських, судово-прокурорських династій.   За словами адвоката, паралельно необхідно серйозно посилити відповідальність за неповагу до судді або його образу, за посягання на життя, здоров'я, майно судді та його близьких у зв'язку з виконанням суддівських повноважень. Правильним було б детально прописати поняття втручання у здійснення правосуддя, а також прописати чіткий, зрозумілий алгоритм дій судді в разі втручання ззовні в його діяльність. Зокрема, доцільно встановити прямий обов'язок судді інформувати компетентні органи про факти телефонних дзвінків, зустрічей, передачі йому письмових прохань із боку сторонніх осіб, у тому числі від представників влади та органів самоврядування, метою яких є винесення тих чи інших судових рішень.   «З метою недопущення створення стану недовіри до судової гілки влади та підриву авторитету судової влади України правильним було б заборонити посадовим особам та службовцям органів державної влади та органів місцевого самоврядування публічно коментувати рішення судів України, а також обговорювати особисті, морально-ділові та інші якості суддів. У разі вчинення суддями кримінальних та інших правопорушень дозволити коментувати ці події виключно після набрання чинності судовими рішеннями щодо колишніх суддів (правопорушників) і дозволити здійснювати такі коментарі від імені органів влади виключно посадовим особам правоохоронних органів, які особисто, безпосередньо займалися провадженнями щодо даних суддів», - резюмував експерт.   Також Готін упевнений, що для недопущення тиску на суд при розгляді справ та винесенні судових рішень необхідно встановити сувору законодавчу заборону проводити пікети, мітинги та інші публічні масові заходи на відстані ближче 500 м від будівель судів, як це прийнято в усіх цивілізованих, зокрема в європейських, країнах.   Акцентував він і на необхідності категорично заборонити суддям покидати межі дорадчої кімнати до моменту проголошення рішення. «З метою недопущення впливу ззовні на суд при ухваленні рішення треба домогтися повного уникнення контакту судді з будь-якими іншими особами. Для цього потрібно законодавчо суворо заборонити суддям під час їх перебування в дорадчій кімнаті користуватися телефоном, Інтернетом та іншими засобами зв'язку і спілкуватися з будь-ким. Також треба раз і назавжди ліквідувати порочну практику, коли суддя виходить до дорадчої кімнати, а потім до моменту ухвалення рішення у справі кілька днів або навіть тижнів відпочиває у себе вдома, слухає інші справи тощо», - додав Готін, зазначивши, що вищесказане - це далеко не все, що необхідно для забезпечення права на справедливий суд. Всі за ВРЮ   Але є думка, що вся заковика не в несучасності закону, а у Вищій раді юстиції. ВРЮ - це колегіальний орган, відповідальний за формування високопрофесійного суддівського корпусу, а також за ухвалення рішення щодо порушень суддями і прокурорами вимог щодо несумісності та у межах своєї компетенції про їх дисциплінарну відповідальність. Так от, він уже давно не може працювати через неукомплектованість. І, відчуваючи безкарність, судді просто розслабилися. У цьому, зокрема, упевнений член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя, позафракційний народний депутат України Сергій Міщенко.   «А самі судді розслабилися, оскільки нікому скарги на них розглядати. Судді повинні розуміти, що над ними є булава, яка може вдарити по голові. А також на суддів не повинні тиснути ні Адміністрація Президента, ні Верховна Рада. Потрібно прописати в Конституції механізм, що забезпечує незалежність. Але, крім того, повинна бути серйозна відповідальність - недоторканності суддів у нашій країні сьогодні не потрібно. Її можна буде створити, але в перспективі», - заявив він.   За його словами, очищення суддівського корпусу попросту неможливо без Вищої ради юстиції, а також Вищої кваліфікаційної комісії суддів. «Сьогодні 16 тисяч скарг лежить і не розглядається тільки у Вищій кваліфікаційній комісії. Вона не сформована і не має права діяти. Не формують її, оскільки знову домовляються про партійні квоти», - упевнений член профільного парламентського комітету.   Залежне чистилище   А ось член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя, співголова депутатської групи «Відродження» Валерій Писаренко, навпаки, співчуває суддям. Каже, що їм зараз доводиться працювати в умовах тотальних перевірок і спроб перепідпорядкувати судову гілку влади.   «Крім люстрації, зробили переатестацію, а ще й дисциплінарну відповідальність. У підсумку судді сьогодні проходять через три, а то й через чотири чистилища. При цьому як якість роботи, так і ставлення до судів не помінялося. Це говорить про те, що відповідні механізми застосовуються або неправильно, або мета - перепідпорядкувати суддів», - підкреслив він і додав, що «у рішенні Венеціанської комісії щодо Закону «Про забезпечення права на справедливий суд» написано, що сьогодні суди перепідпорядковані Адміністрації Президента» .   «Судді мають бути незалежними, і в першу чергу від політиків. Адже ця перша проблема тягне за собою інші, в тому числі корупцію. Якщо буде політична воля зробити суддів незалежними, то ми можемо досягти успіху. Але якщо в Конституції ми побачимо, що вони підпорядковуються Адміністрації Президента - зрозуміємо, що цінності і завдання колишні», - додав парламентар.   Залежна незалежність   Є ще одна думка, з якою складно не погодитися, - не можна створити справедливий суд у державі, орієнтованій на корупцію. На цьому акцентує голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, народний депутат від фракції ВО «Батьківщина» Сергій Власенко.  «Ми трохи заговорюємо проблему, примітивуємо. Не можна створити справедливий суд у державі, яка за своєю ментальністю і в цілому орієнтована на корупцію», - сказав він.   Власенко підкреслив, що подолати проблему можна, змінивши ментальність суспільства: «Якщо суспільство переламає свою корупційну орієнтованість - тоді все буде добре. Розумію, що багатьом у зв'язку з бюрократичністю і складністю певних процедур легше «вирішити» питання і забути. Але цим ми свідомо руйнуємо основи держави. І тоді дивуємося - чому це суд корумпований?.. Та тому, що вчора дали хабар даішнику або ще комусь».   «Більшість суддів не готові щось змінювати. Вони самі не хочуть незалежності. Їм легше сидіти, розуміти, що він виконав команду одну, а в інших п'яти випадках гроші заробить, але його ніхто не чіпатиме. Було обговорення в Комітеті правової політики Закону «Про забезпечення права на справедливий суд» (який, до речі, ухвалений із грубими порушеннями всього, що тільки можна було ухвалити, і ніяким чином не вплине на формування незалежної системи). Першими мали слово судді. Вони говорили: який хороший закон, він дає нам можливість отримувати квартири, брати кредити. Я вже не витримав, сказав, що це закон не про кредити і квартири, а як змусити ухвалювати законні рішення. Потрібно змусити суддю бути суддею», - акцентував Власенко.   Крім того, він порадив суддям, які не хочуть виконувати чиїсь вказівки, сміливо відмовляти. «Я їм кажу: хлопці, посилайте їх нафіг. Дзвонять вам звідкись - з Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів - посилайте їх нафіг, чого ви боїтеся», - розповів він.   Також парламентар звернув увагу на стан юридичної освіти сьогодні. «У нас, за різними оцінками, близько 10 тисяч суддів. Їх варто було б усіх прибрати, замінити новими. Але питання: як, коли і хто. Кілька років тому більше 600 вузів випускали фахівців у галузі права. І я закінчив юридичний факультет Львівського університету в 90-х роках, коли було чотири юридичних центри, а сьогодні є люди з дипломом Інституту Поплавського. І вони юристи, і я юрист... У нас викладали що не професор, то ім'я. Зараз є вузи з незрозуміло яким викладацьким складом», - пояснив він.   «Ще одне. Що зробив Віктор Янукович руками Андрія Портнова в 2010 році? Кілька речей, щоб зламати систему і підпорядкувати її собі. Перше - знищили роль Верховного Суду. Друге - створили свою Вищу раду юстиції. І третє - створили такі пенсійні умови, що за період із літа 2009 року до початку 2010-го із судової системи звільнилося близько 1,5 тисячі суддів. Тобто 15% досвідчених людей. А на їх місце набрали молодь переважно з Донецька і Луганська, яка не має жодних моральних принципів. Вони знищили інституційну пам'ять, чого не можна допускати. Нам потрібно знайти баланс, порядних людей залишити і набирати нових, молодих», - резюмував він.   Коло замкнулося   Як бачимо - основною ниткою всіх думок є не сам Закон «Про забезпечення права на справедливий суд». Головний меседж - з корупцією точно щось потрібно робити. А також гарантувати незалежність судової гілки влади, представники якої повинні мати не тільки серйозні права, але й обов'язки. Часом пропозиції здаються радикальними. Але ніхто не сперечається, що саме радикальні реформи можуть врятувати судову систему, перетворивши суддю з шановного недоторканного небожителя на посадову особу держави, що є носієм судової влади.    
Економіка Економіст: Україна могла б розраховувати на прощення частини боргу Частину боргів України (приблизно чверть) могли б списати в рамках руху до західного світу і до західної демократії, але держава була занадто непослідовною в питанні реструктуризації. Про це в ході прес-конференції заявив економіст Андрій Блінов, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). За його словами, Україна цілком могла отримати списання частини боргів, але зараз шанси на це значно знизилися. За словами експерта, це сталося через непослідовність у цьому питанні. Зокрема, через те, що Україна не могла прийняти позицію з питання про реструктуризацію боргу: чи то наполягати на більш жорсткій позиції, чи ні. Економіст розповів, що випадки списання боргів траплялися у світовій практиці. Так, за останні 25 років списували борги єдиній із посткомуністичних країн — Польщі на початку 90-х років. «Але більшість списань останніх років — це в основному країни групи «дуже бідні країни». Це країни Азії, Африки та Латинської Америки — так званий четвертий світ за індексом ООН людського розвитку. Їм списують значною мірою борги як у рамках цієї глобальної ініціативи Світового банку та ООН із розумінням, що вони все одно за ними розрахуватися не можуть», — розповів Блінов. Він висловив упевненість у тому, що шанси на реструктуризацію українського боргу дуже високі. Реструктуризація стосуватиметься дійсно всього обсягу боргу — 100%. Але списання боргів залишиться під питанням.
Події ГПУ розсекретила більше ста матеріалів у справі Гонгадзе Генпрокуратура розсекретила 103 матеріали у справі про вбивство Георгія Гонгадзе. Про це повідомляє прес-служба ГПУ. За інформацією прес-служби, експертна комісія переглянула 227 матеріалів секретної інформації, що містяться в кримінальній справі за обвинуваченням Пукача. В результаті було розсекречено 103 матеріали, ще 91 документ отримав гриф «Для службового користування». У той же час, за інформацією ГПУ, частина слідчих дій у кримінальній справі щодо Пукача Генеральною прокуратурою України проводилася на підставі засекречених матеріалів органів внутрішніх справ, тому до роботи з їх розсекречення залучені експерти з питань таємниць Міністерства внутрішніх справ України. «На підставі їх висновку знижено гриф секретності тридцяти трьох матеріальних носіїв із «Цілком таємно» на «Таємно», — зазначили в прес-службі. Разом із тим учасникам процесу судом надано можливість для ознайомлення з нерозсекреченими матеріалами кримінальної справи.
Економіка Економіст: «Укрексімбанку» загрожує дефолт, обмінний курс після цього може змінитися Увечері 21 квітня в Лондоні відбудеться зустріч кредиторів щодо боргу «Укрексімбанку», можливо, що після неї оголосять про дефолт банку. Про це розповів на прес-конференції економіст Андрій Блінов, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). Блінов розповів, що Міністерство фінансів на хвилі абсолютно незрозумілого гіпероптимізму вирішило спробувати провести реструктуризацію всього, чого можна. «Мінфін ухвалив рішення, що в борг суверенний він буде включати і борг комерційний. 27 квітня закінчується термін обігу паперів державного банку під назвою «Укрексімбанк». Ми знаємо про те, що було зроблено пропозицію власникам облігацій, про це Мінфін скромно замовчує, його представники просто не з'явилися в Комітет з реструктуризації», — розповів економіст. Блінов додав, що сьогодні ввечері в Лондоні буде знову зустріч щодо питання «Укрексімбанку». «Скоріше за все, буде визнаний крос-дефолт, тобто дефолт за паперами «Укрексімбанку», оскільки це повністю держструктура. Крос-дефолт для України — це дуже великий ризик, можливо, що одним із видимих наслідків для громадян буде суттєва зміна обмінного курсу в найближчі дні. Хтось устиг порадіти курсу 21—22 гривні, не виключаю, що тенденція найближчим часом може змінитися», — зазначив Блінов.
Економіка Експерт: МВФ може припинити співпрацю з Україною До червня цього року Україні необхідно вирішити питання, пов'язане з реструктуризацією боргу,  інакше Україна не зможе продовжувати співпрацю з МВФ. Про це розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, передає кореспондент «Аналітичної Служби Новин» (АСН).   За словами пана Устенка, якщо борги не реструктуризувати, то програму співпраці з МВФ буде призупинено. Автоматично призупинять і програми співпраці з ЄС, США, Японією, Німеччиною, Польщею, ЄБРР.   «Зважаючи на це і йдуть переговори з власниками європейських і українських бондів (всього на ринку євробондів на 18 мільярдів доларів). Фактично в інвесторів, які вкладали в європейські бонди, нині є альтернатива: або вони йдуть на реструктуризацію боргу (питання в умовах), або штовхають Україну до дефолту. А це означає, що їхні гроші, які вони вкладали в українські цінні папери і які вони нам, звичайно, не пробачать, зависнуть на тривалий час до майбутньої оплати. На 10—15 років вони мають бути готові заморозити ці гроші», — прогнозує ситуацію Олег Устенко.   За словами експерта, для інвесторів підштовхування України до дефолту не менш небезпечне, ніж для нас. Тому що вони повинні будуть порозумітися зі своїми акціонерами з приводу того, чому взагалі вкладали в цінні папери України, чому в певний час такі цінні папери не продали на вторинному фінансовому ринку.
За кордоном Красный Крест увеличит гуманитарную помощь украинцам Президент Международного Красного Креста Петер Мауер выразил готовность расширить гуманитарную помощь Украине. Об этом он заявил в ходе встречи с Президентом Украины Петром Порошенко, сообщает пресс-служба главы государства. По словам Мауера,  Красный Крест готов значительно увеличить количество грузовиков с гуманитарным грузом. «Деятельность МККК в Украине является одной из пяти самых масштабных и приоритетных операций Комитета в мире. Бюджет МККК в Украине в 2015 году составит 84,5 млн долларов», - рассказал Мауер. Порошенко, в свою очередь, попросил задействовать все «возможности для увеличения международной гуманитарной поддержки для населения Украины, которое оказалось в сложных условиях из-за агрессии России». Кроме того Президент Украины призвал Красный Крест усилить работу по освобождению пленной украинской летчицы Надежды Савченко.
оформление ленты  Блог: 
Політика Андрей Кожемякин Савченко можно освободить только политическими методами Юридических механизмов освобождения народного депутата, летчицы Надежды Савченко нет. Такое мнение «Аналитической службе новостей» выразил глава парламентского комитета по вопросам работы правоохранительных органов Андрей Кожемякин. По его словам, Савченко можно освободить из российского СИЗО исключительно политическими методами, так как юридические методы не действуют. «Лично я возлагаю огромную надежду на международное влияние и давление. Рассчитываю на конструктивную позицию ООН и договорённости лидеров «Нормандской четверки». Как вариант Надя может быть обменена на группу пленных, которые находятся в Украине», - сказал Кожемякин. При этом депутат сделал осторожный прогноз, что вопрос по Савченко может решиться в ближайшую неделю.
Суспільство В МИДе «гумконвои» из России назвали контрабандой В министерстве иностранных дел колонны с гуманитарной помощью для Донбасса из России назвали контрабандой и потребовали больше их не отправлять. Об этом во вторник рассказал на брифинге спикер МИДа Евгений Перебийнис. «Эти конвои являются ничем другим, как контрабандой... Министерство иностранных дел осуществило дипломатический демарш с требованием к российской стороне прекратить нарушения суверенитета Украины под видом поставки так называемой гуманитарной помощи», - рассказал Перебийнис. Спикер внешнеполитического ведомства сообщил о том, что Россия уведомила Украину об отправке очередного гуманитарного конвоя на Луганщину 23-го апреля. Всего Россия уже доставила 24 гумконвоя на территории Донецкой и Луганской области, неподконтрольные украинской власти. Последний раз колонна грузовиков из России зашла в Донбасс 16-го апреля.
За кордоном Эксперт рассказал о преимуществах присоединения Украины к Международному уголовному суду Присоединение Украины к Международному уголовного суда даст возможность проводить независимые, объективные расследования. Об этом во время круглого стола заявил эксперт Международной федерации по правам человека Алекс Презанти, передает корреспондент «Аналитической службы новостей». «Международный уголовный суд не может быть обвинен в политических манипуляциях и поддержке тех или иных интересов, в отличии от представителей национального правосудия», - сказал он. Кроме того, по его словам, расследования Международного уголовного суда привлекает внимание к преступным событиям, что вызывает широкое международное осуждение людей, совершивших преступление. «Международный уголовный суд выступает инструментом, который пугает людей, решивших совершить преступление в будущем. Самый большой успех Международного суда заключается не в количестве людей, которых осудили, а в количестве людей, которых перспектива осуждения испугала», - резюмировал он.
Політика Парубій розповів, чому тримають у секреті імена депутатів, з яких готуються зняти недоторканність Оголошення імен семи депутатів, щодо яких Генеральна прокуратура готує подання, не повинно бути передчасним, щоб вони не змогли покинути Україну. Про це «Аналітичній Службі Новин» заявив перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій. За його словами, він знає, що Генпрокуратура готує подання щодо зняття недоторканності з семи народних депутатів, проте відмовився більш докладно коментувати це. «Коментувати це не буду. Передчасне розголошення цього питання може призвести до того, що чергова партія злочинців покине Україну ще до моменту подачі (подання — Прим. ред.)», — акцентував він. Нагадаємо, сьогодні глава Блоку Петра Порошенко заявив, що сім депутатів незабаром позбавлять недоторканності.
Лутковська: Злочини бойовиків повинен розслідувати Міжнародний кримінальний суд Злочини бойовиків на Донбасі повинен розслідувати Міжнародний кримінальний суд, однак для цього Україні потрібно ратифікувати Римський статут. Про це під час круглого столу заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, передає кореспондент «Аналітичної Служби Новин» (АСН). За її словами, дії представників Збройних Сил на Донбасі може розслідувати українська прокуратура згідно із законодавством. «Прокуратура повинна проводити перевірки, відкривати кримінальні провадження, а в разі підтвердження фактів злочинів, представники ЗСУ мають бути покараними», — сказала вона. Водночас вона зазначила, що Україна не може розслідувати злочини, скоєні терористами. «Що робити зі стороною, яка катує, вбиває, нарешті порушує будь-які права людини, передбачені українською Конституцією і міжнародними стандартами? Єдина можливість України притягнути бойовиків до відповідальності — звертатися до Міжнародного кримінального суду», — заявила вона. При цьому уповноважений Верховної Ради з прав людини пояснила, що Міжнародний суд може порушити кримінальну справу тоді, коли в країні ратифіковано Римський статут.
Політика Під час обшуку в Ігнатенко знайдено підроблений лист від Мін'юсту Під час обшуку у заступника начальника Головного управління Державної фіскальної служби в Києві Ганни Ігнатенко правоохоронці виявили оригінал підробленого листа Міністерства юстиції України, яке давало індульгенцію заступнику начальника ГУ Державної фіскальної служби Києва від люстрації. Як повідомляє прес-служба МВС, 13 лютого поточного року невідомою особою було підроблено лист Міністерства юстиції України № І-2687, адресований заступнику начальника ГУ ДФС Києва Ганні Ігнатенко про те, що стосовно неї не застосовуються санкції, передбачені ч. 3 ст. 1 Закону України «Про очищення влади». Водночас у Мін'юсті повідомили, що такий лист міністерство не відправляло і до пані Ігнатенко повинні бути застосовані санкції, передбачені законом. У прес-службі водночас зазначили, що Ганна Ігнатенко, перебуваючи на посаді заступника начальника ДФС м. Києва, використовувала своє службове становище для реєстрації у ДФС Києва цього листа як вхідної пошти, що підпадає під чинність ч. 1 ст. 358 Кримінального кодексу України (підробка документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів). Нині слідство встановлює можливу причетність до цього правопорушення посадових осіб Міністерства юстиції України. У МВС наголосили, що було проведено обшуки у службових кабінетах та за місцями проживання посадових осіб ДФС і Мін'юсту, підозрюваних у причетності до виготовлення фальшивого листа.

Гороскоп на 16 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 16 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам варто зосередитися на своїх цілях та амбіціях Будьте наполегл....
Сон у ніч з 15 на 16 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 15 на 16 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
16 травня о 12:11 розпочнеться дев'ятий місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Любовний гороскоп на 16 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 16 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчути себе особливо владними та енергійними у стосунках....
Гороскоп від Павла Глоби на 16 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 16 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 16 травня 2024 року прокладе шлях до продуктивного вівторка, наповненого змістом т....
Гороскоп на 16 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 16 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
6 травня 2024 року варто уважно підходити до справ та не відкладати їх на потім Тамара Глоба зазначає, що ранк....
більше матеріалів




/-0,93671607971191-/ /-pc-/
Top