counter
Архів Повернутись назад 19 Лютого 2016
19 Лютого
Суспільство Серед бойовиків поширюють чутки про скорий наступ Серед бойовиків «ДНР» та «ЛНР», а також серед населення в багатьох населених пунктах, розташованих біля лінії зіткнення, активно поширюються чутки про «скорий наступ» російсько-терористичних військ. Про це на своїй сторінці у Facebook написав координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. За його словами, в чутках, що ходять у середовищі бойовиків, дата ймовірного наступу визначається як «20-ті числа лютого». «Разом з тим формат масованого поширення чуток (одночасно безліч «активістів» поширюють однакові «меседжі» в місцях скупчення людей - у магазинах, на зупинках громадського транспорту тощо) і той факт, що одразу в багатьох населених пунктах мусується одні й ті самі посили, може свідчити про сплановану інформаційну операцію», - написав Тимчук.
Суспільство У Дніпропетровську поліцейські викрали людину Служба безпеки України спільно з прокуратурою викрила протиправну діяльність працівників Амур-Нижньодніпровського відділення Дніпропетровської поліції. Як повідомляє прес-служба СБУ, у Красному Лимані Донецької області поліцейські незаконно позбавили волі місцевого жителя нібито за скоєння ним шахрайства. «Його вивезли до Дніпропетровська і три доби утримували в місцевому відділенні поліції, систематично застосовуючи до нього тортури і моральний тиск. Вони зажадали від нього 65 тисяч гривень за непритягнення його до кримінальної відповідальності», - йдеться в повідомленні. У СБУ зазначили, що зловмисники вимагали переказати гроші на картковий рахунок одного зі здирників. Після отримання 60 тисяч гривень поліцейські відпустили чоловіка, призначивши зустріч для передання йому матеріалів справи. «Побачення» відбулася на залізничному вокзалі Дніпропетровська. Під час спецоперації співробітники управління СБ України в Донецькій області затримали одного з правопорушників», - зазначили в прес-службі. Відкрито кримінальне провадження за ст. 368 (одержання неправомірної вигоди) Кримінального кодексу України. У відділенні поліції та відділенні банківської установи тривають обшуки. Вже встановлено двох спільників вимагача. Їх оголошено у розшук.
Суспільство оформление ленты  На Львівщині контрабандисти спалили своє авто (фото, відео) У Львівській області контрабандисти спалили свою машину із двадцятьма ящиками цигарок. Про це повідомили в прес-службі ДПСУ. Спалити авто вони вирішили, тікаючи від прикордонників. «Вчора ввечері, 18 лютого, під час патрулювання на ділянці відповідальності відділу «Коритниця» Львівського загону прикордонники помітили в лісосмузі легковий автомобіль УАЗ, який рухався в бік кордону. На вимогу зупинитися водій не відреагував, натомість він прискорив рух. Тому прикордонники одразу почали переслідування. Тікаючи, порушники заїхали в гущавину і підпалили свій транспортний засіб, а самі втекли. Миттєво спалахнувши, автомобіль разом із товаром згорів», - сказано в повідомленні. В авто було близько 20 ящиків цигарок без акцизних марок білоруського виробництва. Швидше за все, їх планували вивезти незаконним шляхом з України до Польщі.
За кордоном Європол повідомляє про ймовірність терактів у Європі Глава Європолу Рон Уейнрайт повідомив про те, що терористичне угруповання «Ісламська держава» (ІД) планує в Європі масштабні теракти. Про це повідомляє DW із посиланням на Neue Osnabrücker Zeitung. «Наразі Європа стоїть перед найбільшою загрозою терору за останні більш ніж десять років», - заявив глава європейського поліцейського агентства. За словами Уейнрайта, теракти в Парижі 13 листопада показали, що діяльність ІД досягла міжнародного масштабу. «Слід очікувати, що ІД або інші релігійні терористичні угруповання здійснять теракт десь в Європі - щоб досягти великих втрат серед мирних жителів», - продовжив глава Європолу. Разом з тим він зазначив, що немає жодних конкретних свідчень, які вказують на те, що терористи «систематично використовують потік біженців для проникнення в Європу». За оцінками Європолу, на батьківщину повернулися від 3 до 5 тисяч європейців, які пройшли навчання в таборах терористів у Сирії та інших країнах.
Суспільство Порошенко схвалив низку пільг для членів загиблих бійців АТО та учасників Майдану Президент Петро Порошенко підписав Закон України №967-VIII щодо посилення соціального захисту членів сімей загиблих героїв АТО і Революції гідності. Як повідомляє прес-служба глави держави, закон спрямований на соціальну підтримку членів сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих під час участі в антитерористичній операції, забезпечення її проведення, в тому числі волонтерів та добровольців, і під час участі в Революції гідності. Так, законом надається право відповідним категоріям осіб на пільги, зокрема на безкоштовне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів, 50-відсоткову знижку на користування житлом (квартирна плата) в межах передбачених законодавством норм, незалежно від сукупного доходу сім'ї.
Суспільство Росавіація не поверне Україні контроль над небом Криму Федеральне агентство повітряного транспорту РФ заявило про те, що не збирається передавати Україні управління над небом Криму. Про це повідомляє офіційний сайт Росавіації. «Російська сторона не узгодила заяву EASA і не планує передавати управління повітряним рухом у РПІ (район польотної інформації. - Ред.) Сімферополь українським диспетчерам», - заявлено в повідомленні. На думку Росавіації, рекомендація європейського авіарегулятора «абсолютно не відображає реальних технічних можливостей українських диспетчерських центрів, створює загрозу безпеці польотів у цьому регіоні» і є «політизованою». Нагадаємо, що Європейська асоціація повітряних польотів радила не перетинати повітряний простір Криму з 18 березня 2014 року, а також повернути цей «коридор» під контроль України.
Події У Дніпропетровську поліцейські вилучили арсенал зброї та наркотиків У Дніпропетровську правоохоронці виявили склад зброї та наркотичні речовини. Про це повідомляє ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області. «Переселенка з Луганщини не лише зберігала у себе в будинку зброю і боєприпаси, а й налагодила протиправний бізнес з продажу наркотичних речовин», - йдеться у повідомленні. У квартирі зловмисниці знайшли та вилучили 10 сліп-пакетів із дозами марихуани і три - з метамфетаміном. Крім того, 1500 мл психотропу «гамма-оксимасляна кислота», обіг якого перебуває під контролем. Психотроп має психостимулюючу дію і користується популярністю серед відвідувачів нічних клубів. До того ж фігурантка справи зберігала у себе в квартирі незареєстровану зброю та боєприпаси: автомат АК-74 калібру 5,45 мм, гранату Ф-1, 5 гранат РГД і 9 запалів до них, а також магазин до пістолета ПМ. «Вилучені речові докази відправлено для проведення експертизи. Розпочато кримінальне провадження одразу за двома статтями Кримінального кодексу України - 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів) та 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами)», - сказано в повідомленні.
Економіка Яценюк хоче спрямувати «гроші Януковича» на соцвиплати Арештовані правоохоронними органами кошти екс-президента Віктора Януковича в обсязі $1,5 мільярда містяться в державному «Ощадбанку», але парламенту необхідно ухвалити закон, за яким ці гроші можна вилучити і включити до доходів держбюджету. Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, передає УНІАН. «Реальне джерело, за рахунок якого ми можемо збільшити соціальні стандарти і профінансувати армію, розпочати фінансування програм із зайнятості населення - це $1,5 мільярда, які арештовані та утримуються в «Ощадбанку», але щодо яких протягом двох років немає судового рішення про конфіскацію», - зазначив Яценюк. Прем'єр звернувся до органів прокуратури і до всієї української правоохоронної системи з проханням довести цю справу до кінця, конфіскувати активи. «Ми одразу їх віднесемо до держбюджету країни. І прошу у парламенту підтримки ухвалення окремого закону, щоб спростити органам прокуратури виконання їхніх функцій з конфіскації цих коштів», - сказав він.
Суспільство У Раді пропонують відправляти «на довічне» за хабарі понад 8,5 тисячі гривень Група народних депутатів зареєструвала в парламенті законопроект, яким пропонується встановити покарання за хабар в особливо великому розмірі у вигляді довічного ув'язнення. Про це йдеться в законопроекті №4109, повідомляє офіційний портал Верховної Ради. Документом пропонується посилити покарання, передбачене статтею 368 Кримінального кодексу. Зараз за одержання хабара в особливо великому розмірі передбачено покарання у вигляді 8-12 років в'язниці. При цьому хабарем в особливо великому розмірі вважається той, який у 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (один такий мінімум - 17 гривень), тобто від 8500 гривень. Автори законопроекту пропонують, щоб неправомірна вигода в особливо великому розмірі, одержана суддями, головою Вищої ради юстиції, його заступником, членами ВРЮ, головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів, його заступником, членами ВККС, каралася довічним позбавленням волі із конфіскацією майна. Також автори документа хочуть змінити закон про амністію і запровадити виключення засуджених хабарників усіх рівнів з переліку осіб, до яких може бути застосовано амністію.
Політика оформление ленты  Брат убитого в Миколаєві бізнесмена звернувся до влади: Це той порядок, який ви обіцяли? Вчора, 18 лютого, виповнилося 9 днів з того моменту, як у Миколаєві було вбито бізнесмена Петра Барашковського. Його розстріляли в спину 11 кулями. Брат убитого, волонтер і громадський діяч Денис Барашковський, з цієї нагоди на своїй сторінці у Facebook звернувся до обласної та міської влади в особі голови обласної державної адміністрації Вадима Мерикова, мера Миколаєва Олександра Сенкевича, заступника начальника ГУ Національної поліції в Миколаївській області Валерія Коби і начальника кримінальної поліції в Миколаївській області Артура Гаспарова. За словами Барашковського, виникає відчуття, що саме з «мовчазної згоди» зазначених осіб відбувається розгул криміналітету, замовні вбивства, рейдерські захоплення і таке інше. «Я не міг писати, не було слів. Самі емоції та біль. Але це мій біль і тих людей, які знали брата. Біль... До мене підходять різні люди і кажуть різні слова, хтось говорить від душі і від серця. Хтось каже, що знав Петю. І багато чоловічих сліз друзів. Багато хто говорить: не мстися!.. Що за маячня... Хто знає мене, давно впевнений, що все, що роблю, довіряю Господу, і помсту або відплату також довіряю Господу... Але є у мене запитання до нинішньої влади в області та місті. Ось це, ви вважаєте, інвестиційна привабливість міста Миколаєва? Це та стабільність і порядок, які ви обіцяли? Коли залякують політиків і громадських діячів, вбиваючи їхніх чоловіків та братів? Виникає відчуття, що з вашої мовчазної згоди відбувається розгул криміналітету, замовні вбивства, рейдерські захоплення тощо. Що далі? Хто наступний? P.S. Щойно мені надійшла інформація про те, що «добрі» люди в прокуратурі зацікавилися моєю волонтерською діяльністю і збирають про мене відомості», - написав Барашковський.
Політика Журналіст вирішив зробити інтерв'ю із Савченко, просить читачів ставити запитання Російський журналіст Аркадій Бабченко запропонував громадянам поставити запитання українській льотчиці, народному депутатові Надії Савченко, котрі буде передано їй для інтерв'ю. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. За його словами, пропозиція про інтерв'ю із Савченко надійшла від одного з її адвокатів, Марка Фейгіна. Читайте також: «Не варто до людей ставитися як до сміття»: Савченко відмовилася давати інтерв'ю журналісту, який їй не сподобався «Я запропонував Марку іншу схему - нехай читачі самі запитають, що їм цікаво, нехай самі поставлять Надії запитання, які їх цікавлять. Він каже, що можна спробувати. Загалом, якщо вже ми «Журналістика без посередників» - так і зробимо. Ставте свої запитання Надії. Певну кількість найцікавіших - аби не важко було відповідати просто за обсягом - Марк спробує передати Надії, хоча, каже, що зараз із цим і стало складніше», - написав Бабченко.
Суспільство На сьогодні невідома доля 384 осіб, викрадених бойовиками Наразі залишається невідомою доля 384 людей, яких було викрадено бойовиками на території Донецької області. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова обласного управління Національної поліції В'ячеслав Аброськін. За його словами, від початку АТО зареєстровано понад 1,5 тисячі кримінальних проваджень за фактами викрадення людей. Більшість цих випадків пов'язана з періодом свавілля бойовиків «ДНР» на території вже звільнених міст області. «Це Краматорськ, Слов'янськ, Костянтинівка, Маріуполь. Решта - повідомлення з окупованої території регіону. Донецьк, Макіївка, Горлівка та інші тимчасово непідконтрольні нам населені пункти. За часом - 80% (1172 кримінальних провадження) зареєстровано в 2014 році», - написав Аброськін. Він також зазначив, що долю більшості безвісти зниклих була встановлено ​​під час оперативно-розшукових заходів. На сьогодні невідома доля 384 осіб.
Суспільство Активіст Майдану розповів, як стріляв у потилицю міліціонерам Активіст Майдану Іван Бубенчик узяв на себе відповідальність за вбивство міліціонерів під час подій на Майдані 20 лютого 2014 року. Про це він розповів в інтерв'ю Birdinflight. За словами Бубенчика, під ранок 20 лютого йому принесли автомат. «Стріляв я з найвіддаленішого від Майдану вікна за колонами, на третьому поверсі. Звідти чітко було видно міліціонерів зі щитами біля стели. Там, за мішками з піском, стояло людей двісті, більше не поміщалося. Звідти висувалися штурмові групи з помповими рушницями. Стріляли по барикадах в упор, нахабно. Я вибирав тих, хто командував. Решту мені не потрібно було вбивати, лише поранити в ноги. Я вийшов з Консерваторії і почав рухатися вздовж барикад. Стріляв, створюючи видимість, ніби у нас двадцять-сорок автоматів», - розповів він.
Суспільство У Чернігові розпочала роботу патрульна поліція Сьогодні, 19 лютого, 211 нових патрульних поліцейських Чернігова склали присягу на площі перед Кафедральним собором святої великомучениці Катерини і монументом «Борцям за волю і незалежність України». Про це повідомляє чернігівське видання «События и комментарии». На церемонії були присутні перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе, голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Кулич, голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко та чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Текст присяги на вірність українському народові зачитував начальник управління патрульної поліції міста Чернігова, старший лейтенант поліції Олександр Леонов. Після прийняття присяги Ека Згуладзе привітала нових поліцейських, зазначивши, що вони не можуть підвести громадян міста та своїх батьків і повинні сумлінно виконувати свої обов'язки. Заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький зазначив, що відтепер 211 чернігівських патрульних є для нього «членами сім'ї патрульної поліції». Окремо Білошицький відзначив Валентину Синдєєву, поліцейську і жительку Чернігова, яка у складі зведеного загону правоохоронців несла службу в зоні АТО і проявила себе в бойових діях. «Загалом з 211 поліцейських 22 воювали в зоні АТО. Зазначимо, що нова патрульна служба поліції в Чернігові розпочинає свою роботу із сьогоднішнього дня, 19 лютого», - пише видання.
Суспільство Геращенко: Ми готові до компромісів заради звільнення українців з полону Президент України Петро Порошенко провів зустріч із представниками гуманітарної підгрупи в Тристоронній контактній групі зі звільнення заручників, які утримуються на непідконтрольних українській владі територіях України. Про це розповіла уповноважений Президента з питань мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській області, народний депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Ірина Геращенко, передає прес-служба політичної партії БПП. «Наша гуманітарна підгрупа наполегливо працює над звільненням кожної людини. Згідно з інформацією СБУ, сьогодні в заручниках перебувають 137 осіб. Заради їхнього звільнення ми готові до компромісів. Ми вже зробили кілька пропозицій. Ключова з них: звільнення 25 українців - важко поранених, жінок. Ми готові розглядати інші позиції і працюємо над тим, щоб найближчим часом повідомити гарні новини. Але українська сторона намагається не робити анонси, а говорити про події, які сталися», - заявила Ірина Геращенко. За словами народного депутата, українська сторона готова звільнити осіб, які не скоювали тяжких злочинів.
Суспільство Чиновники попалися на розкраданні майна Співробітники Служби безпеки України спільно з Національною поліцією виявили факти розкрадання майна чиновниками одного зі структурних підрозділів регіональної філії Одеської залізниці. Як повідомляє прес-служба СБУ, керівник та посадові особи держпідприємства систематично списували з балансу якісні залізничні рейки під виглядом непридатних до використання. «Неліквідну» продукцію вони продавали без відповідної документації приватним підприємцям. «Співробітники спецслужби затримали посадових осіб філії під час відвантаження комерсантам партії «списаних» рейок вартістю 600 тисяч гривень. Правоохоронці задокументували продаж ліквідного майна залізниці ще на суму понад 1,5 мільйона гривень», - йдеться у повідомленні. Відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України.
Економіка Росавтодор дозволив будувати Керченський міст Федеральне дорожнє агентство (Росавтодор) затвердив проектну документацію на будівництво мосту через Керченську протоку і видало дозвіл на будівництво об'єкта. Як пише РИА Новости, Росавтодор прийняв таке рішення за результатами розгляду матеріалів, поданих замовником проекту - ФКУ «Управління федеральних автомобільних доріг «Тамань». Проектна документація раніше отримала позитивний висновок Головдержекспертизи. Читайте також: Джемілєв заявив про право «розбомбити» Керченський міст Міст включає дві паралельні споруди - під автомобільний і залізничний рух, об'єднані загальною конструктивно-технологічною схемою. Для безперебійної роботи мосту передбачено створення експлуатаційної бази, систем енергопостачання та освітлення, організованого водостоку, безпеки, диспетчеризації, управління рухом, сигналізації.
Політика оформление ленты  Торг за правосуддя У Києві відбулася чергова, вже друга, конференція «Конституційна реформа: сприяння становленню незалежної, відповідальної та ефективної судової влади», яка здійснюється в рамках підтримки проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» та проекту Ради Європи «Підтримка впровадження судової реформи в Україні». Слід зазначити той факт, що торік відбувався подібний захід. Однак якщо в 2015 році основними питаннями були імплементація нових умов змін судової влади в Україні, то в 2016-му основне завдання конференції полягало в напрацюванні технічних правок та механізмів реалізації. Особливу увагу хочеться звернути на те, яким є ставлення української влади та західних партнерів до реформи правосуддя в зовнішньому та внутрішньому вакуумі, яку вигоду отримають управлінці та громадяни і що думають про це експерти. Реформа судової системи: погляд США та ЄС Представники Європи та США, заявлені на конференції, позитивно оцінюють запущений пакет реформ системи правосуддя в Україні. Особливо виділилась заява посла США в Україні Джеффрі Пайетта, який відзначив Президента України Петра Порошенка та Голову Верховної Ради України Володимира Гройсмана як головних ініціаторів змін. Дипломат казав, що ця реформа – це надання громадянам права на чесний та відкритий суд, якого вони заслуговують. Пайетт також сказав, що схвально оцінив роботу Конституційної комісії та Ради Європи, і сподівається на виконання владою України змін у юридичній системі, які стануть першим поштовхом у розвитку економічної та соціальної сфер життя громадян. Інші політики та представники Європи зосередились переважно на юридичних аспектах проблем. Зокрема, представники Литви, серед яких були міністр юстиції Юозас Бертонатіс та голова Конституційного суду Дайнюс Жалімас, звернули увагу на те, що законодавчі ініціативи не має бути ухвалено остаточно і безповоротно, а треба постійно та якісно модернізувати судову систему. Литовці дали зрозуміти, що успіх реформи судочинства буде лише тоді, коли всі будуть у цьому зацікавлені: і судді, і влада, і країни-партнери, і громадянське суспільство, яке чекає на ці рішення якомога швидше. Представниця Ради Європи Ханне Юнкер зазначала, що трансформація системи судочинства має повертати довіру громадян до інститутів влади. Євроспільнота готова займатися наданням рекомендацій та просуванням щодо змін у судовій гілці влади. Зокрема, чиновниця позитивно сприймає факт безстрокового призначення суддів, затвердження Президентом кандидатів на посади суддів за поданням Вищої ради правосуддя. Юнкер також схвально відгукнулася про необхідність усунення впливу законодавчої та виконавчої гілок влади на суддівський корпус. Однак представниця Ради безпеки вважає, що судді мають позбутися старих регалій, як, приміром, отримання пільг та спецпенсій, а натомість у пунктах припинення повноважень суддів має бути вказано умову «виходу у дострокову відставку», а також законами передбачити обов’язкове декларування доходів на предмет антикорупційного законодавства. Ханне Юнкер також додала, що судова гілка влади, як і виконавча та законодавча, має бути підзвітною громадянському суспільству, яке зможе ефективно здійснювати контроль за діяльністю органів судочинства. Здавалося б, на цьому фоні заяв українська сторона мала б отримати додаткову мотивацію для роботи над технічною частиною реформи. Та одразу стало очевидно, що українська сторона, зокрема владна, суддівська та експертна, намагалася діяти дипломатичним та прагматичним чином. Наприклад, заступник глави Адміністрації Президента, а фактично – куратор конституційної реформи судочинства – Олексій Філатов наголошував, що ця реформа надважлива та правильна, адже на це був і є суспільний попит протягом останніх двох років. Тому очікує, що Верховна Рада зможе проголосувати кваліфікованою більшістю за новий текст Основного закону держави і за цей проект змін. Схожу думку висловив і колишній міністр юстиції Сергій Головатий, який переконаний у підтримці Венеціанською комісією всіх пропозицій та рекомендацій щодо змін у судочинстві. Однак насправді все це нічого не вартувало б, якби не той факт, що зараз відбуваються зовнішні «торги» між Заходом та Україною у швидкості реалізації реформування судової гілки влади. ЄС та США схиляють нашу державу до цілковитої зміни старої, прогнилої та корумпованої системи, тоді як українська сторона за допомогою непотрібної «глибинної філософії про правові аспекти» намагається знайти собі зачіпку для одержання дивідендів, про що будемо говорити далі. Судочинство по-українськи: пошук «обхідних шляхів» Це може пролунати дивно, та під час конференції представники України замість створення плану щодо технічних поправок до проекту змін до Конституції почали свою гру. Насправді вона відбувалася ще задовго до початку міжнародного форуму, ще у стінах парламенту. Голосування за зміни до Основного закону України вже дали зрозуміти, що реформа суддівського корпусу матиме політичний характер. Депутати з коаліції говорили, що є багато запитань щодо можливих змін у судочинстві, однак вирішили лише «освіжити», а не змінити правила гри. Це викликає запитання – що ж під соусом «реформ» насправді виграли всі учасники процесу? По-перше, звернімо увагу на Президента. Саме Порошенко є ініціатором цих змін, а отже, за гарантом залишається пріоритетне право на безстрокове призначення суддів, ініціювання процесу зміни Вищої ради юстиції та Конституційного суду. За великим рахунком, Президент стає монопольним спостерігачем за діяльністю судів в Україні. Водночас парламент, позбавлений права призначати нових суддів на випробувальний термін, втратив право зняти недоторканність з представників судочинства. Головною проблемою для Верховної Ради стала відсутність ініціатив щодо змін суддівської архітектури – від реорганізації та ліквідації судів до пропозицій змін складу Вищої ради правосуддя, яка має замінити Вищу раду юстиції. З одного боку, парламент тепер не може шляхом політичного шантажу тиснути на судову гілку влади, а з іншого – отримує можливість шляхом кулуарних торгів витісняти тих кандидатів на вищі посади в суддівській системі, котрі не влаштовуватимуть лобістів. Що стосується Генеральної прокуратури України, то це відомство стає цілковитим заручником рішення Президента. Це не означає, що Генпрокурор стане «інструментом розправи» проти неугодних, однак за рішенням очільника Генпрокуратури може стояти вплив політичної волі глави держави. Також ГПУ втратить право загального нагляду і займатиметься представницькими функціями держави у судах: підтримуватиме державне обвинувачення, представлятиме Україну за виняткових обставин та контролюватиме слідство. Загалом прокурорський сегмент не втратив і не здобув абсолютно нічого. А от хто дійсно виграє від цієї реформи, то це сама судова гілка влади. Тепер, за проектом змін до Основного закону держави, вся повнота можливостей здійснення правосуддя лягатиме на плечі «людей у мантіях». Вибори Вищої ради правосуддя, захист суддів та членів їхніх сімей за програмою захисту, повне фінансування зі скарбниці України. Але натомість судді отримують серйозні проблеми – на суди тепер покладатиметься виконання рішень, обов’язкове декларування доходів та пояснення природи їхнього походження. Але знаючи, які скандали були з одіозними суддями періоду Революції гідності, котрі приймали незаконні рішення, можна підозрювати, що ці «слуги в мантіях» скористаються нагодою... Тож, якщо оцінювати тверезо якість та суть реформи правосуддя в Україні, вона поки що не дає підстав вважати її успішною через можливі політичні інтриги. Втім, як не дивно, правильні імпульси до змін та рух до реструктуризації самої системи є доволі амбітними та перспективними. Звичайно, якщо громадяни матимуть якісь права, про що йтиметься далі. Що отримають громадяни у разі реалізації змін судочинства? Якщо проаналізувати надані реформою правосуддя права для громадян, то можна віднайти як позитивні, так і негативні боки запропонованого плану. В тексті змін до Конституції йдеться, що громадянське суспільство здобуде непогані можливості контролювати діяльність суддів. Більшість, напевно, запитає: яким чином? Погляньмо на те, що пропонували на конференції експерти і що сказано у проекті реформи правосуддя. Вперше громадяни України дістануть право на повний захист своїх прав у суді. Це стосується створення інституту адвокатури та права на захист. Звичайно, це – дуже умовне трактування, та за всіх часів незалежності навіть це було знівечено та знищено великою кількістю як бюрократичних, так і владних проблем. Однак тепер адвокатура отримує конституційне право на повний та беззастережний захист громадян, здобуває незалежність та законодавче забезпечення всіх юридичних потреб представництва. А громадяни, між іншим, зможуть повноцінно реалізувати своє право на захист власних прав, свобод та інтересів в усіх дозволених рамках законодавства України. Вперше реформа правосуддя пропонує громадянам абсолютно нову процедуру захисту своїх конституційно встановлених прав та свобод у вигляді інституту конституційної скарги. Такий формат влада пропонує для тих осіб, які вважають, що порушуються їхні права, закріплені Конституцією. Проте одразу згадується приклад процедури «ампаро», яка застосовується в Латинській Америці та у низці іспаномовних країн. Вона дозволяє людині захищати свої права, які може бути умисно чи неумисно порушено. Відмінність від українського варіанту полягає у тому, що ця процедура має формальний характер і не зобов’язує виконувати рішення, прийняте конституційною інстанцією. Чи буде таким інститут конституційної скарги в Україні – має показати час. Загалом, після перегляду у реформі правосуддя прав і свобод громадян, варто зазначити - прав і свобод побільшало. Та занепокоєння викликає той факт, що за всі 24 роки незалежності України повного дотримання зазначених умов ніколи не було. А от чи станеться це у разі реалізації змін судочинної влади – питання поки що відкрите. Хто кого і чому реформа може бути приречена на цілковитий провал? Підбиваючи підсумки другої конференції, можемо точно сказати, що Україна зробила правильний крок на шляху до змін у системі судочинства. Однак для проведення глибинних реформ потрібно не лише говорити про них, а й реалізовувати. Наразі головними проблемами прийняття всіх пропозицій щодо зміни судочинства є парламентська криза, відсутність кваліфікаційної більшості для їхнього ухвалення у Верховній Раді та постійне доопрацювання технічних чи інших положень. На жаль, варто констатувати: допоки реформи перебувають на дискусійних майданчиках між експертами, суддями та політиками, є висока ймовірність, що зміни до Конституції України поховають ще до початку їхнього введення. Іншою проблемою є той факт, що намагання відірвати судову систему від політичної орбіти впливу може дати зворотній ефект. А тому судова гілка влади хоч і не буде залежати від парламентських інтриг та домовленостей, однак можлива її нереалізація стане очевидною. А тому потрібно припиняти незрозумілі «торги» та «дискусії з права» і займатися величезним обсягом роботи для поліпшення відносин із громадянським суспільством. Інакше в разі провалу реформування судової системи довіра до влади та органів контролю за правами людини впаде до нуля. Наприкінці хочеться згадати один цікавий момент. Під час проведення конференції було помічено суддю Апеляційного суду міста Києва Дениса Масенка, пов'язаного із розглядом понад 20 резонансних кримінальних справ (як то справи «вбивць Бузини», заарештованих після сутичок 31 серпня біля ВР активістів, Геннадія Корбана та Ігоря Мосійчука. - Авт.). За даними громадських активістів та джерел з Вищої ради юстиції, щодо Масенка було відкрито дисциплінарне провадження за порушення судової присяги, однак відомство не знайшло підстав для його звільнення. За інформацією політиків з Радикальної партії та БПП, суддя мав зустріч із заступником глави Адміністрації Президента України Олексієм Філатовим. Виникає логічне запитання – як відбуватиметься реформа судочинства, якщо є такі одіозні судді?

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-1,0023548603058-/ /-pc-/
Top