counter
Архів Повернутись назад 18 Січня 2016
18 Січня
За кордоном Делегація з Росії в ПАРЄ пропустить зимову сесію Делегація з РФ у Парламентській асамблеї ради Європи відмовилася їхати на зимову сесію, тому що її позбавили повноважень через події в Україні. Про це розповів заступник глави делегації Леонід Слуцький, передає ТАСС. «Зараз на ім'я керівника ПАРЄ Анн Брассер відправляється лист за підписом спікерів палат російського парламенту про те, що повноваження делегації РФ на 2016 рік запитуватимуться пізніше. Січневу сесію ми пропустимо», - повідомив Слуцький. Він зазначив, що РФ повернеться до ПАРЄ, тільки якщо їй гарантують відновлення повноважень делегації. «Як заявив спікер Держдуми Сергій Наришкін, ми не потерпимо жодної дискримінації, і будь-які санкції щодо делегації РФ є неприйнятними», - сказав Слуцький. Нагадаємо, раніше делегація з РФ оголошувала про відмову в роботі ПАРЄ до кінця минулого року.
Події У Києві жінка збила поліцейського і протягла його на капоті Вчора в Києві жінка-водій скоїла наїзд на патрульного поліцейського. Про це повідомляє прес-служба патрульної поліції. За інформацією правоохоронців, біля метро «Дружби народів» увагу патрульних привернуло авто, яке припаркувалося у смузі для руху громадського транспорту. «Інспектор підійшов до водія, щоб зробити зауваження і перевірити документи. Проте жінка відреагувала жорсткою відмовою і скоїла наїзд на поліцейського, протягнувши його кілька метрів на капоті Hyundai Getz. Патрульний зіскочив з авто, проте дістав травми. Із попереднім діагнозом «Забій лівого і правого колінного суглобів, ЗЧМТ, ЗТГК» його госпіталізували до лікарні», - йдеться у повідомленні. У поліції зазначили, що авто почали переслідувати і заблокували на вулиці Бастіонній. Після цього жінка вийшла з автомобіля і спробувала втекти, проте її наздогнали. «Під час спроби одягнути наручники жінка не вгамовувалась і нецензурно висловлювалася, вкусила за руку патрульного. На місце пригоди прибули слідчі. Жінка викликала собі «швидку», посилаючись на «погане самопочуття». Її госпіталізували із попереднім діагнозом «Гостра реакція на стрес», - заявили в поліції.
оформление ленты  Блог: 
Політика Володимир Цибулько Порошенко у тяжкі моменти демонструє оптимізм Під час своєї підсумкової прес-конференції Президент Петро Порошенко головним меседжем зробив ідею про те, що необхідно говорити про тенденції на перемогу у війні і налаштовуватися на великі, а не малі перемоги. Його виступ був емоційним і загалом оптимістично позитивним. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт Аналітичного центру «Політика» Володимир Цибулько. «У Петра Порошенка є вже така практика - у тяжкі моменти демонструвати певний оптимізм. Насправді минулого року, хоч би яким важким він був, усе зроблене дозволяє сподіватися на необоротність реформ. Принаймні те, що було розпочато, - це енергетична незалежність країни, в першу чергу, продовольча безпека, плюс усе-таки реформа силових відомств. На ті критичні запитання (які стосувалися Порошенка) він міг відповідати менш емоційно, бо, за великим рахунком, він спробував налаштувати аудиторію на те, що не варто підраховувати наслідки одієї чи двох діб, а варто говорити про тенденції на перемогу у війні в цілому. Своїм вступним словом він закликав аудиторію налаштовуватися на великі перемоги, а не на малі », - говорить експерт. За словами Цибулька, більш упевненим Президент був, коли говорив про міжнародну співпрацю, оскільки саме ці речі є зоною його відповідальності. «Коли були питання більше з політичних балансів внутрішнього життя і реформ, то, звичайно, йому було складніше відповідати, тому що в його компетенції міжнародні відносини та блок безпеки. Загалом оптимістичний тон якраз найбільше запам'ятався. Менше запам'яталася нервозність у відповідях на делікатні запитання. Але мені здається, що ця нервозність з боку Порошенка була викликана тим, що, з його точки зору, йому ставили незначні запитання», - підсумував Цибулько.
Суспільство На Миколаївщині закрили шість доріг державного значення У Миколаївській області закрили проїзд на шести дорогах державного значення через погані погодні умови. Про це заявила прес-секретар ДСНС в області Ілляна Пацюк в ефірі «112 Україна». «Проїзд на дорогах державного значення Київ - Одеса, Кіровоград - Платонове, Одеса - Мелітополь - Новоазовськ, Дніпропетровськ - Миколаїв, Ульянівка - Миколаїв, Олександрівка - Кіровоград - Миколаїв закрито. Проїзд на дорогах місцевого значення також закрито. На окремих ділянках утворюються снігові замети. Рух електротранспорту на території міста Миколаєва призупинено у зв'язку зі сніговими переметами», - розповіла спікер. Нагадаємо, що в Україні через сильний вітер у п'ятьох областях знеструмлено 138 населених пунктів. А в Миколаївській області через негоду 18-те і 19 січня оголосили вихідними днями.
Суспільство Перекрито канал постачання на окуповані території продуктів та побутової хімії Служба безпеки України заблокувала канал постачання продуктів харчування і побутової хімії на окуповані території Луганщини та Донеччини. Як повідомляє прес-служба СБУ, для організації незаконного постачання товарів на окуповані території група осіб облаштувала в Краматорську складські приміщення. Туди зловмисники звозили продовольчі товари та побутову хімію з Харкова, Дніпропетровська та Західної України. «З Краматорська вантажі привозили на території, окуповані проросійськими бойовиками, у тому числі в Горлівку, Донецьк, Алчевськ, Красний Луч і Луганськ», - ідеться в повідомленні. 15 січня співробітники СБУ затримали на одному з блокпостів у Донецькій області вантажівку, яка перевозила м'ясну і рибну продукцію на територію «ДНР». Спільно з представниками Державної фіскальної служби правоохоронці здійснили обшуки на двох складах і в трьох житлових будинках Краматорська. Вилучено велику кількість товарів для переміщення через лінію розмежування, понад 1,5 мільйона гривень і значні суми російських рублів, доларів і євро, фінансово-господарську документацію підприємств з ознаками фіктивності, комп'ютерну техніку тощо. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 332-1 (порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї) Кримінального кодексу України.
Суспільство Через негоду 10 портів працюють з обмеженнями У зв'язку зі складною погодною обстановкою (сніг, вітер, мокрий сніг, погана видимість) Білгород-Дністровський, Одеський, Іллічівський, Усть-Дунайський, Ренійський, Ізмаїльський, Миколаївський, Херсонський, а також морські порти Октябрськ та Південний працюють з обмеженнями. Про це повідомляє прес-служба Адміністрації морських портів. У морських портах у міру відповідності погодним умовам виконуються вантажно-розвантажувальні роботи, здійснюється вивантаження вагонів, складські роботи. Лоцманське проведення суден надається згідно з умовами та вимогами безпеки мореплавання. Також повідомляється, що Бузько-Дніпровський лиманський і Херсонський морський канали закрито для проходу суден у зв'язку із сильним вітром (15-18 м/с). Бердянський та Маріупольський морські порти працюють у штатному режимі.
Суспільство У Запоріжжі мало не знищили аеродром Співробітники Служби безпеки України в Запорізькій області затримали в Києві власника комерційної структури, який розробив схему із заволодіння майном Державного авіаційного навчально-виробничого закладу «Запорізький центр льотної підготовки ім. Маршала авіації О.І. Покришкіна» й фактичного знищення аеродрому. Як повідомляє прес-служба СБУ, на початку 2015 року ділок запланував демонтувати для продажу дев'ять тисяч аеродромних плит і реалізувати понад 150 літаків. Він виготовив підроблені документи, на підставі яких звернувся до суду із заявою про визнання власності та стребування майна центру. «Незважаючи на те, що власником держпідприємства є Міністерство інфраструктури України, сам центр жодних правових відносин із комерційними структурами не мав, але суд виніс рішення про визнання права власності на майно на користь підприємця», - йдеться в повідомленні. Завдяки втручанню співробітників спецслужби протиправне рішення оскаржено прокуратурою. Під час обшуків за місцем роботи і в приміщенні бізнесмена правоохоронці вилучили документацію, яка підтверджує організацію протиправної схеми. Затриманому оголошено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ст. 15 і ст. 113 Кримінального кодексу України, та обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. За матеріалами СБ України прокуратурою відкрито кримінальне провадження за ст. 375 КК України щодо судді, який виніс неправомірне рішення стосовно майна аеропорту.
Суспільство За тиждень у Донецькій області на грип та ГРВІ захворіли майже 18 тисяч осіб За період з 11-го по 17 січня в Донецькій області зареєстровано 17689 випадків захворювання на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Як повідомляє прес-служба Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, показник захворюваності на 10 тис. населення становить 89,3, що в 2,5 разу вище, ніж попереднього тижня. Епідемічний поріг перевищено в 1,6 разу. «З початку року через ускладнення від грипу померли 15 осіб. Ніхто з померлих не мав щеплення. Після госпіталізації всі хворі отримували належну антибактеріальну терапію, але їхній стан при потраплянні до стаціонару був украй тяжким у зв'язку з пізнім зверненням та проведенням неадекватного самолікування вдома», - йдеться в повідомленні. Згідно з результатами вірусологічного дослідження, від померлих у чотирьох випадках виділено вірус грипу типу А, в тому числі у трьох - H1N1.
Суспільство У Севастополі можуть закрити дитячий садок для дітей-інвалідів У Севастополі під загрозою закриття опинився дитячий садок для дітей з індивідуальними особливостями розвитку. Як пише Крым.Реалии, якщо дошкільний заклад, який відвідують діти з інвалідністю, припинить роботу, його вихованців, швидше за все, розподілять по інших садочках. Приміщення дитсадка №122 ще в 2014 році було визнано аварійним. За результатами експертизи, проведеної за розпорядженням прокуратури Ленінського району міста, до Ленінського районного суду було подано позов прокуратури з вимогою тимчасово зупинити експлуатацію будівлі. У позові міститься вимога зобов'язати головне управління освіти й науки окупаційного уряду Севастополя провести роботи з усунення аварійності об'єкта та вжити заходів з надання дітям безпечних умов перебування. Але, хоча кошти було виділено, їх вчасно не освоїли і повернули назад до казни. Офіційних коментарів керівництва дитячого садка та міської влади про долю установи немає. У Севастополі близько 16 тисяч дітей віком від 3 до 7 років, для яких немає місць у дошкільних закладах міста.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Віктор Чумак Інвесторів зупиняють корупція і податки Інвесторів зупиняють корупція і податки. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив заступник голови парламентського Комітету з питань протидії корупції, народний депутат від Блоку Петра Порошенка Віктор Чумак. Зокрема, він зазначив, що для активізації інвесторів необхідно продемонструвати реальні кроки з боротьби із корупцією. Адже зараз багато іноземних інвесторів придивляються до країни, але не заходять саме через корупційні ризики. «Зараз ми лише розгойдуємося. Створено відповідні органи. Результат має бути в першій половині року. Якщо за півроку буде хоча б дві-три реальні справи щодо корупціонерів, це може стати реальним поштовхом для активізації інвесторів, котрі побачать - із корупцією борються», - пояснив він. Крім того, за словами Чумака, інвестиції - як зовнішні, так і внутрішні - зупиняє податкова система України. «Інвестор не йде, оскільки ситуацію з податками не врегульовано. Поки існують такі високі податки та відрахування, жоден інвестор не зацікавлений заходити і запускати бізнес», - резюмував він.
Суспільство У літаку авіакомпанії МАУ тріснув ілюмінатор Авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України» підтвердила евакуацію пасажирів рейсу PS845/846 «Київ - Відень - Київ» через тріщину в ілюмінаторі. Про це повідомили в прес-службі МАУ, пише 112. «У процесі посадки пасажирів на борту літака «Боїнг 737-500» було виявлено незначне розтріскування зовнішнього шару ілюмінатора. За висновком викликаної на борт технічної служби, розмір тріщини перевищував допустимий. За попередньою інформацією інженерно-технічних фахівців авіакомпанії, розтріскування зовнішнього скла ілюмінатора пасажирського салону сталося з причини зміни характеристик скла в процесі експлуатації внаслідок пошкодження стороннім предметом», - ідеться в повідомленні. Для забезпечення безпеки польоту авіакомпанією було прийнято рішення про заміну повітряного судна. Через заміну повітряного судна затримка вильоту становила 1 годину 37 хвилин, зазначили в компанії.
Суспільство Співробітника безпеки засудять за хабар у два мільйони гривень Генпрокуратура відправила до суду обвинувальний акт проти хабарника - співробітника органу безпеки. Про це повідомили в прес-службі ГПУ. Хабарник вимагав у підприємця два мільйони гривень. «Співробітник органу безпеки, використовуючи своє службове становище, вимагав у підприємця два мільйони гривень, погрожуючи йому та його близьким родичам насильством, а також розголошенням відомостей, які людина хотіла зберегти в таємниці. Під час одержання вказаної суми здирника було затримано, а кошти - вилучено», - сказано в повідомленні. Було відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 189 (вимагання) КК України. Суд визначив хабарнику запобіжний захід у вигляді утримання під вартою із заставою. Співробітник безпеки заставу вніс, його звільнили з-під варти.
Суспільство Біля кордону з Харківщиною будується російська військова база Біля кордону з Харківською областю Росія почала будівництво казарм та військового містечка, а також перекинула під населений пункт Валуйки 23-тю гвардійську окрему мотострілкову бригаду. Як пише Хвиля, будівництво почалося у вересні 2015 року на 300 гектарах у Валуйському районі Бєлгородської області, за 25 км від кордону України. За результатами тендеру на виконання проектно-вишукувальних та будівельно-монтажних робіт переможцем стала Пітерська компанія ТОВ «Мегалайн», з якою було укладено контракт на 3,3 млрд. руб. Вперше про початок будівництва об'єкта 9 вересня повідомив кореспондент Reuters, який бачив, як робітники встановлюють металеву огорожу і прокладають дорогу до місця будівництва у великому кукурудзяному полі біля села Солоті Валуйського району неподалік від залізничного полотна. Наприкінці жовтня 2015 року вже було здійснено закладення фундаментів. Підрядна організація поки що не надто поспішає з будівництвом цього об'єкта. Можливо, через недостатнє фінансування, або ж плани північного сусіда дещо відсунуло переключення уваги міністерства оборони РФ з українського конфлікту на турецько-сирійський. Не виключено, що військовослужбовці 23-ї окремої мотострілкової бригади, деякі з яких уже встигли побувати на Донбасі у складі сил вторгнення гібридної російської армії, в майбутньому складуть кістяк нового угруповання «валуйської» військової бази: їхнє перекидання під Бєлгород цілком вписується у стратегію розширення присутності російських військ біля кордону з Україною.
Події У Херсонській області вантажівка зіткнулася з авто: є загиблі У Херсонській області сталася ДТП із загиблими. Про це повідомили в прес-службі ГУ Національної поліції в області. Вантажівка зіткнулася з авто. Загинули три людини. «Вчора о 12:50 у районі 6 км автодороги Херсон - Нова Каховка - Генічеськ внаслідок зіткнення легкового та вантажного автомобілів загинули троє людей. Ще двох малолітніх пасажирів легковика у тяжкому стані було госпіталізовано», - сказано в повідомленні. Як виявилося, 19-річний водій ВАЗа з рідними повертався до села Дар'ївка Білозерського району. При виборі швидкості він не врахував дорожніх умов, зокрема мокрого снігу. «Біля повороту на село Федорівка автомобіль занесло, і він виїхав на зустрічну смугу руху, де зіткнувся з вантажним автомобілем MAN з напівпричепом. Внаслідок ДТП водій ВАЗ, його 38-річна мати і 63-річна бабуся загинули. 12-річного рідного брата водія з діагнозом «Відкрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку, перелом лобної кістки, кома III-го ступеня» було доправлено до Херсонської обласної клінічної лікарні. Також до Херсонської обласної дитячої лікарні з діагнозом «Закрита черепно-мозкова травма, тупа травма живота, забій правого коліна, перелом лівої ключиці» було госпіталізовано 8-річного двоюрідного брата водія», - сказано в повідомленні. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286 КК України.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Сергій Рибалка Цього року очікувати припливу іноземного капіталу не доводиться У 2016 році чекати на приплив іноземного капіталу в Україну не доводиться. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив голова Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, народний депутат Сергій Рабалка. «На жаль, прогнози щодо падіння попиту і загалом погіршення ситуації для українського експорту на світових ринках виправдовуються. Цьогоріч як мінімум не очікується зростання попиту на український метал. Взагалі ситуація на сировинних ринках буде для нас несприятливою. У зв'язку з цим припливу валюти не буде, а обмеження на валютні операції, найімовірніше, буде продовжено ще як мінімум до середини поточного року. Тому на приплив іноземного капіталу, як і на відновлення кредитування українського бізнесу чекати не доводиться», - заявив він. Депутат упевнений, що податкових стимулів, прийнятих наприкінці 2015 року, також явно недостатньо для залучення інвестицій і розвитку українського виробництва. І акцентував, що не варто також забувати і про політичний «бік медалі»: «Конфлікт влади всередині України також не додає оптимізму для розвитку вітчизняного бізнесу». «Світові інвестори, пішовши ще торік з ринків, що розвиваються, не поспішатимуть туди повертатися. Вони «сидять» у держоблігаціях США, вкладають кошти в акції високо технологічних компаній, банально в долар. Однак це не означає, що потрібно опускати руки. Навпаки. Якраз я закликав: потрібно не говорити про реформи, як продовжує обіцяти Кабмін, а починати нарешті діяти», - сказав нардеп.
Суспільство Перекрито нелегальний канал постачання до України комплектуючих для пістолетів Служба безпеки України перекрила канал незаконного ввезення до України комплектуючих до пістолетів Glock. Як повідомляє прес-служба СБУ, організатор каналу, 33-річний житель Західної України, замовляв запчастини в одній з європейських країн, особисто збирав їх і продавав через спеціалізовані форуми в інтернеті. Стволи, затвори, магазини, зворотні пружини, рамки пересилалися через міжнародні служби поштової доставки. «Такі комплектуючі належать до списку товарів військового призначення. Для здійснення міжнародної передачі (імпорту або експорту) цих товарів необхідно отримати дозвіл Державної служби експортного контролю України», - йдеться в повідомленні. Співробітники СБУ викрили протиправну діяльність організатора каналу при спробі продажу двох зібраних пістолетів Glock-17. Під час обшуків правоохоронці також вилучили комплектуючі до пістолетів і понад 300 патронів різного калібру. Відкрито кримінальне провадження за ст. 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, які підлягають державному експортному контролю), а також ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.
Суспільство У Київській області екс-військовий збував боєприпаси, його спіймали на гарячому У Вишгородському районі Київської області колишній військовий однієї з військових частин області збував боєприпаси. Про це повідомили у прес-службі військової прокуратури Центрального регіону України. Поліцейські спіймали екс-військового на гарячому, коли він збував військові засоби ураження - кумулятивний снаряд до ручного багаторазового гранатомету РПГ-7. «Слідчі раніше задокументували факт збуту чоловіком двох ручних реактивних гранатометів РПГ-26 і патронів до нарізної зброї. Під час проходження військової служби чоловік вивіз зброю із зони проведення АТО і зберігав на території Вишгородського району Київської області. Зараз чоловіка затримали в порядку ст. 208 КПК України», - сказано в повідомленні. Наразі готується клопотання до слідчого судді про обрання колишньому військовому запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.
Події На Прикарпатті автомобіль збив двох дівчат-підлітків Минулої ночі в селі Старий Угринів Калуського району на Івано-Франківщині автомобіль «Мітсубісі Аутлендер» скоїв наїзд на дівчат 15 та 16 років. Аварія сталася, оскільки водій іномарки, 21-річний житель Калуша, не врахував дорожніх умов і не зміг впоратися з керуванням, через що автомобіль винесло на узбіччя, повідомляють у прес-службі управління превентивної діяльності ГУНП в Івано-Франківській області. У цей момент уздовж дороги йшли люди. Хтось зумів відскочити, а двох дівчат зачепило боком автомобіля. Обох потерпілих госпіталізовано. Як повідомляється, 16-річна дівчина дістала забій стегна, а у 15-річної діагностували травму ноги, забої тазу та органів черевної порожнини. Правоохоронці встановлюють причину аварії. За даним фактом відкрито кримінальне провадження.
Суспільство Козаченко: Щодо можливості відновити Сіренка на службі - питання до МВС Окружний адмінсуд Києва поновив на посаді люстрованого екс-начальника ДАІ Анатолія Сіренка. Але питання поновлення на службі у ліквідованій структурі - це питання до МВС. Про це заявила начальник Департаменту з питань люстрації Мін'юсту Тетяна Козаченко в ефірі «112 Україна». «Навіть якщо ці рішення оскаржуються в апеляційному порядку, набувають чинності вони одразу, тобто його повинні поновити на посаді одразу. Про порядок ліквідації (ДАІ. - Ред.) та можливість відновити, то це питання до МВС. Фактично кожен люстрований чиновник подав позов до суду. Багато чого призупинено доти, доки Конституційний суд не розгляне відповідність закону нормам Конституції. Але всі чиновники вищих посад отримують від суддів фактично окремі рішення, індульгенції, їх повертають на держслужбу. Дуже схожою є схема повернення глави ДФС м. Києва Людмили Демченко», - розповіла Козаченко. Нагадаємо, що 4 квітня 2015 року глава МВС Арсен Аваков звільнив начальника ДАІ України Анатолія Сіренка, на його місце було призначено Олександра Єршова.
Суспільство МОЗ: Від грипу померли 46 осіб У Міністерстві охорони здоров'я повідомили про 46 летальних випадків від грипу. Про це під час засідання Міжвідомчого оперативного штабу Держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій повідомив заступник міністра охорони здоров'я Роман Василишин, передає РБК-Україна. «Можна було б говорити, що поки що нічого страшного не відбувається, бо до рівня епідпорогу ми не дійшли, але, на жаль, ми можемо констатувати, що на сьогодні в Україні підтверджено 46 смертей від грипу», - розповів Василишин. Крім того, він зазначив, що за прогнозами до кінця поточного тижня в Україні буде досягнуто епідпорогу. «При порозі захворювання 58 осіб на 10 тисяч в Україні встановлено середній показник захворюваності - 31,8 особи на 10 тисяч осіб. У Міністерстві охорони здоров'я прогнозують, що до 24 січня поріг буде подолано», - сказав він.
Суспільство В Україні після вихідних буде мінус 24 Після 19 січня синоптики очікують на значне похолодання. Про це повідомив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда. «У ніч на 19 січня можна очікувати припинення опадів у більшості областей за винятком Сумської, Полтавської, Харківської, де ще випадатиме сніг. Протягом найближчих днів цілковитого припинення опадів не буде. Головна тенденція у розвитку погодних умов - зниження температури повітря. У першу чергу це стосуватиметься Донецької та Луганської областей, Запорізької та Херсонської, де ми зараз маємо невеликі «мінуси». Очікуємо, що температура повітря знизиться протягом двох діб до -7-12 градусів морозу», - розповів Кульбіда. Також він зазначив, що мороз посилюватиметься протягом 20-23 січня. Але найнижча температура буде 24 січня: 19-24 градуси морозу практично скрізь.
Політика оформление ленты  Двоє в човні, не враховуючи Саакашвілі Взаємини між українським гарантом Петром Порошенком і главою уряду Арсенієм Яценюком теплими не були із самого початку. Навпаки - вони перманентно натягнуті, наче струна, навіть якщо фігуранти конфлікту розшаркуються на публіку з приклеєними посмішками. Тобто народився цей конфлікт не сьогодні і навіть не вчора: ще у квітні минулого року у ЗМІ писали, що приховане напруження між Президентом та прем'єром посилюється, але відкритого протистояння у владі не буде - до миру сторони змусить війна і позиція західних донорів. До кінця року майже нічого не змінилося: у грудні заговорили про те, що між командами Порошенка і Яценюка ведеться боротьба за можливість контролювати МВС, очолюване ставлеником прем'єра Арсеном Аваковим. У ЗМІ також зазначали, що Петро Порошенко щиро переконаний, що його рейтинг постраждає, якщо Яценюк залишиться у прем'єрському кріслі, а тому потрібні перевибори, нова коаліція - і новий прем'єр. Як нам здається, причина, хоч би які зовнішні фактори називали (конфлікт інтересів, скандал Авакова та Саакашвілі, сфери впливу і т.д.), одна - боротьба за владу. Так це чи ні, «Аналітична служба новин» (АСН) вирішила з'ясувати разом з експертами. Вибори для Яценюка - політична смерть Одна з точок зору з цього питання, яку чітко озвучили більшість політологів, з якими поспілкувалася АСН, - тема конфлікту між Президентом та прем'єром роздмухується штучно. У цьому нас запевнив, приміром, глава центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, котрий вважає, що між Петром Порошенком і Арсенієм Яценюком особистого конфлікту нема. «Є конфлікт між командою Саакашвілі і командою прем'єр-міністра. Є також певне напруження між частиною депутатів фракції Блоку Порошенка і деякими людьми з команди Яценюка, - пояснює він. - Крім того, тема конфлікту всередині коаліції між Президентом та прем'єр-міністром спеціально штучно роздмухується для провокування кризи в парламенті і дострокових парламентських виборів. Але такі вибори не в інтересах ані прем'єра, ані Президента». За словами політолога, поки що немає жодних правових підстав для перевиборів. Утім, Фесенко зазначає, що коли вони з'являться, то Президент діятиме відповідно до ситуації. «Зараз він проти, - зазначає Володимир Фесенко. - До того ж у глави держави є всі правові можливості та інструменти для нейтралізації ризиків і викликів дострокових парламентських виборів. Та й міжнародні союзники зовсім не в захваті від можливості проведення таких виборів, вони виступають за збереження в нашій країні політичної стабільності». Проте банкір, а за сумісництвом політик Василь Горбаль наголошує, що все не так просто. «Складно оцінювати, чи є між двома особистостями конфлікт, але можу сказати напевно, що остання прес-конференція Президента показала, що главі держави стає дедалі важче абстрагуватися від того негативу, який іде від уряду й політики, котру він проводить, - запевнив він АСН . - Цей негатив уже проектується і на Порошенка, що незабаром підштовхуватиме його до певних кроків, оскільки балансувати стає дедалі складніше й складніше». Що ситуація у країні склалася вкрай важка, зазначає й політик Олесь Доній. Проте він не бачить конфлікту між частинами команд Порошенка і Яценюка. «Як такої сварки між Блоком Петра Порошенка і «Народним фронтом» немає, - пояснює Олесь Доній «Аналітичній службі новин». - Є бажання групи Порошенка монополізувати всі фінансові потоки і мати абсолютний, а не частковий вплив у Кабміні. «Народний фронт» зараз ослаблений мінімальним рейтингом особисто Яценюка і перетворився з партнера на васала, а будь-які вибори для НФ і особисто для Яценюка - це політична смерть». Тому з боку держави, наголошує політичний аналітик Інституту євроатлантичної співпраці Володимир Горбач, чиниться пресинг, аби Арсеній Яценюк подав у відставку самостійно. «Звісно, складно заперечувати наявність протиріч і напруженості між Президентом і прем'єр-міністром. Але говорити, що це конфлікт, поки що підстав немає. Принаймні він не відкритий, - каже політолог. - Якщо він є, то про нього знають лише ті, хто в епіцентрі. Напруженість, протиріччя, звичайно, є, тертя величезне. Більше з боку Президента на адресу прем'єра». У стані протистояння Ще одна точка зору, яку відстоює досить багато експертів, - Петро Порошенко та Арсеній Яценюк перебувають у стані певного протистояння. Так, політичний експерт Петро Олещук у коментарі АСН зазначив, що конфлікту між Президентом та прем'єром немає, оскільки він невигідний обом сторонам. Крім того, Арсенію Яценюку - через відсутність підтримки в суспільстві - доводиться зберігати паритет з главою держави. «Конфлікт у нинішній ситуації є в принципі неможливим, оскільки Президент почувається досить-таки впевнено, - пояснює політолог, - водночас прем'єр Арсеній Яценюк - це політик, політична кар'єра якого добігає кінця. Його становище є дуже нестабільним, і це лише питання часу, коли конкретно його перебування на посаді глави уряду закінчиться». Однак, на думку політолога, можна говорити про очевидний конфлікт оточення прем'єр-міністра і Президента. І ті, й інші претендують на певні політичні та економічні ресурси. «Вони у стані протистояння. Та оскільки глава держави не може запропонувати альтернативну кандидатуру на посаду прем'єра, яка здобуде підтримку парламенту, він абсолютно не зацікавлений у дострокових парламентських виборах, - вважає Петро Олещук. - У цьому ж не зацікавлений і прем'єр-міністр. Тому якщо якісь конфлікти в оточенні й виникають, вони зрештою залагоджуються». За словами ж директора Інформаційно-аналітичного центру «Перспектива» Павла Рудякова, якщо брати «за одиницю виміру конфліктності між посадовцями той високий рівень неприйняття одне одного, який був у Ющенка і Тимошенко, в даному випадку такого немає. Є якісь конфліктні ситуації, в яких кожен з них (Порошенко і Яценюк. - Авт.) виступає як державний діяч найвищого рівня, як політик, за спиною якого є політична сила, і як бізнесмен, бо вони обидва займаються бізнесом. Але ці не надто теплі відносини є нейтрально нормальними, і вони не дуже позначаються на ситуації». Роль Міхо Павло Рудяков зазначає, що серйозні конфлікти є серед людей з оточення Президента і прем'єра - йдеться про персональне неприйняття між деякими членами вищого оточення як з одного, так і з іншого боку. У свою чергу Петро Олещук конкретизує цей момент - за його словами, очевидним конфліктом у владі є конфлікт між головою Одеської облдержадміністрації Михайлом Саакашвілі та прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком і його оточенням. «Також у сферу цього конфлікту потрапляє деяка частина оточення Президента. Саакашвілі має певні плани та амбіції. Він їх намагається реалізовувати і таким чином стикається з інтересами інших відповідних угруповань, - пояснює Олещук АСН. - Президент змушений бути нібито над цим процесом, оскільки у Саакашвілі є певна популярність у суспільстві. З іншого боку, він не може прямо йти на конфлікт із прем'єром, тому конфлікт має характер перманентного без будь-яких очевидних результатів. Більше ні про які серйозні конфлікти ми не можемо говорити. Президент вибудував своє оточення, систему влади таким чином, що на даному етапі ніхто з політиків всерйоз йому протистояти не може». Говорячи про цей конфлікт, політолог Володимир Горбач називає ще одного його фігуранта - це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, котрий, як ми знаємо, належить до команди прем'єра. «Ми спостерігали відкриті сварки між Аваковим і Саакашвілі, які так чи інакше належать до двох політичних команд - ​​Президента та прем'єр-міністра. Якщо йдеться про інцидент між Саакашвілі і Аваковим, не думаю, що це було зроблено спеціально для розголосу, - запевняє він. - Проте зацікавлені спостерігачі розуміють (і в країні, і за її межами), що ситуація у владі непроста, що вона переходить у площину публічного з'ясування стосунків. Але, на відміну від конфлікту між президентом Ющенком і прем'єр-міністром Тимошенко, нинішнє покоління політиків робить усе можливе, щоб уживатися одне з одним». Те, що гострішим є саме конфлікт між Михайлом Саакашвілі та Арсенієм Яценюком, зазначає і політолог Олександр Палій, наголошуючи, що більш негативними наслідки цього протистояння можуть бути саме для Яценюка - аж до втрати прем'єрського портфеля. У будь-якому разі, якщо Міхо вийшов на люди ще й у такому амплуа, отже, це комусь потрібно. Чи змінить він Яценюка на посту, це ще питання, але що йому відведено певну роль у нашому політичному театрі, це однозначно. Промислові кластери & фінансисти-спекулянти На думку директора Національного інституту стратегічних досліджень Андрія Єрмолаєва, конфлікт між главою держави і главою уряду таки є і виник він через те, що Петро Порошенко та Арсеній Яценюк належать до різних кластерів. «Хай би як там було, але Президент Порошенко пов'язаний був із серйозними промисловими кластерами, він був і залишається промисловцем-торговцем, - пояснює Андрій Єрмолаєв «Аналітичній службі новин». - А в уряді домінують фінансисти-спекулянти, котрі стурбовані здебільшого бюджетними проблемами. Те, що це стало вже й особистісною проблемою, це радше з історії особистих відносин. Але для країни важливим є питання вибору курсу, а не персони. Тому відбувається превалювання радикально-ліберального курсу над інтересами стабілізації - ось те, що зараз розриває владу. Крім того, все це відбувається на тлі дуже низької компетентності політиків, які зараз представлені у правлячій коаліції в парламенті. Дуже багато прийшло людей, погано орієнтованих в економічній структурі країни, її демографії, економічній історії. Дуже багато поверхового. І це призводить до того, що очевидним є розрив між тим, що відбувається в парламенті, тим, що викидається в пресу, і реальними проблемами країни. І це призводитиме до подальшого розриву між владою та суспільством і подальшого загострення соціальної ситуації. Є ризик, що цей конфлікт виллється і на регіональний рівень». Політолог Володимир Цибулько, у свою чергу, зазначає, що певне протистояння є, оскільки обидва «заходять» на чужу територію. «Конфлікту немає - є боротьба за плацдарми, - запевнив він АСН. - Подивіться, як Яценюк часто заходить у питання безпеки, коментуючи ситуацію в країні. А Петро Порошенко виходить на поле економіки і зі свого боку також коментує події в Україні». За словами Цибулька, допоки є політичний інструмент тиску на уряд, Порошенко буде ним користуватися. «Яценюк якраз зі свого боку нервує, оскільки його фракція, хоч і друга за чисельністю в парламенті та в коаліції, є менш креативною, менше здатна нав'язувати певний стратегічний сценарій і тому завжди залишається вторинною, хоч і висунула кандидатуру прем'єра, - говорить експерт. - І якраз відсутність яскравих постатей на тлі Яценюка - найбільша біда його політичної сили». У кожному конфлікті є конструктив? Завідувач кафедри політології Національного університету України «Києво-Могилянська академія» Олександр Дем'янчук вказав на глибинну причину, м'яко кажучи, напружених взаємин Петра Олексійовича та Арсенія Петровича. «По-перше, конфлікти - це відображення якихось проблем. Значна частина конфліктів є не деструктивними, а конструктивними, тобто вони - це рушійна сила подальшого розвитку. Проблема в тому, що конфлікти завжди виникають, коли створюється коаліційний уряд. До його складу входять люди з різною ідеологією, з різними поглядами, з різними системами цінностей. Причому ідеологія, погляди і система цінностей закладаються їхніми партіями або виборчими блоками», - пояснює політолог АСН. На думку Дем'янчука, в даному випадку конфлікт між Порошенком та Яценюком у першу чергу виник через те, що Президент позбавлений цілої низки повноважень, а отже, певних важелів впливу на діяльність виконавчої влади: «Президент залишається значною мірою відповідальним за дії виконавчої влади, але водночас він не відповідає за це формально. У нього немає важелів впливу для того, щоб істотно змінити поведінку того ж Кабінету Міністрів. І в такому випадку, звісно, виникають конфлікти особистісного характеру, бо кожен є особистістю зі своїми інтересами, прагненнями і баченням подальшого розвитку. Це бачення і в одного, і в другого персонажів вступає у певне протиріччя, бо кожен вважає, що він краще знає, як це все має бути. Ну і головне, що все це - наслідки непрозорості політики і Президента, і уряду». Хоч би як там було, а диму без вогню не буває. І навіть якщо припустити, що тему конфлікту між Петром Порошенком і Арсенієм Яценюком і, відповідно, їхніми командами певною мірою роздмухують штучно, це все одно комусь потрібно. Що певним гравцям на українському політичному олімпі - це поза сумнівом. А ось що народу - постає велике питання. На жаль, риторичне.
Суспільство оформление ленты  СБУ спіймала бойовика, який бачив російський «Бук» біля Тореза У Донецькій області Служба безпеки затримала бойовика. Про це повідомляє прес-центр СБУ. Житель Дзержинська був членом незаконного збройного угруповання «Оплот». Він пройшов військову підготовку і навчання в таборі на території Ростова-на-Дону (Росія). Потім він чергував зі зброєю в руках на блокпостах. «Одного разу я бачив комплекс «Бук», який їхав з Тореза в напрямку Російської Федерації. Також я бачив російських солдатів, які постійно прибували. Їх транзитом везли на бойові позиції. Поки я був у Сніжному, місцеве командування почало красти гроші у нас та простих людей... тому я втік», - розповів бойовик. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 260 КК України. Бойовику вже повідомили про підозру. Нагадаємо, що раніше у звіті Ради безпеки Нідерландів про аварію в Донецькій області «Боїнга MH17» було сказано, що літак було збито ракетою РЗК «Бук».
Суспільство У Німеччині затримано першого підозрюваного в нападах на жінок у Кельні Влада Німеччини офіційно заявила про затримання першого підозрюваного в сексуальному насильстві в Кельні у новорічну ніч. Як пише Медуза, це 26-річний алжирець, який прибув до країни як біженець. Його затримали в таборі для біженців у місті Керпен (це поруч із Кельном). Затриманого підозрюють у тому, що він «мацав» жінку, а також украв у неї мобільний телефон. Разом з ним затримали 22-річного алжирця. Його підозрюють лише в крадіжці телефону. Загалом у справі про напади в Кельні проходить 21 особа. Вісім з них перебувають в ув'язненні. Але нікого з фігурантів поки що не було звинувачено в сексуальному насильстві. Нагадаємо, у новорічну ніч на людей, які відзначали свято на головній площі Кельна, було скоєно безліч нападів. До поліції звернулися 497 жінок, котрі заявили про сексуальне насильство; три з них повідомили про зґвалтування.
Події Сили АТО майже 30 разів потрапляли під обстріл з початку доби З початку доби проросійські бандити 28 разів порушували умови перемир'я. Як повідомляє прес-центр штабу АТО, бойовики вели обстріли по позиціях українських військових майже з усіх видів озброєння, в тому числі і з забороненого Мінськими угодами. Так, на маріупольському напрямку в районі Старогнатівки бойовики обстріляли опорні пункти сил АТО з БМП, зенітної установки і гранатомета. «З мінометів бойовики обстріляли українських бійців біля Лебединського. По наших військових, які тримають позиції неподалік від Водяного, кремлівські найманці вели вогонь з 120-мм мінометів», - ідеться у повідомленні. На донецькому напрямку терористи обстрілювали позиції сил АТО з гранатометів та великокаліберних кулеметів. Бандити вели вогонь по опорних пунктах у районі Опитного, Пісків і шахти «Бутівка». Біля Красногорівки позиції сил АТО було обстріляно з протитанкового знаряддя та мінометів. Біля Луганського по нашому опорному пункту «працювала» БМП.
Суспільство У трьох областях завтра можуть перекрити дороги Рух транспорту по дорогах загального користування у Сумській, Полтавській областях та на Чернігівщині з ранку 19 січня можуть обмежити або закрити через погіршення погодних умов. Про це повідомляють у прес-службі Державного агентства автомобільних доріг України. «Оскільки існує ризик опинитися у сніговій пастці, дорожники радять водіям, котрі планували їхати по дорогах цих регіонів, найближчими днями утриматися від далеких подорожей, - наголошують у прес-службі відомства. - Необхідно також в обов'язковому порядку мати з собою номери телефонів диспетчерів служб автомобільних доріг в областях, за якими можна упевнитися в можливості проїзду за наміченим маршрутом». За даними синоптиків, 19 січня на території України, крім західних областей, очікуються пориви вітру 15-20 м/с, хуртовина, вночі в Чернігівській, Сумській, Полтавській областях сильний сніг. На дорогах ожеледь.
Суспільство СБУ не пропустила на окуповані території товари на 400 тисяч гривень Співробітники Служби безпеки України вилучили на пунктах пропуску в Донецькій та Луганській областях продукти харчування, побутові товари та металобрухт на понад 400 тисяч гривень. Як повідомляє прес-служба СБУ, на пункті пропуску «Мар'їнка» правоохоронці зупинили легковий автомобіль, який намагався приховано перевезти на тимчасово окуповану терористами територію партію товарів. В автомобілі було знайдено мобільні аксесуари, автозапчастини, електроплити, одяг тощо на загальну вартість понад 160 тисяч гривень. Крім того, у пункті пропуску «Суха Балка» було затримано вантажівку з брухтом чорних металів без відповідних дозвільних документів. Водій намагався привезти до «ДНР» 22 тонни залізничних рейок на суму майже 130 тисяч гривень. Також у районі села Лобачеве Луганської області СБУ спільно з військовими затримала місцевого жителя, який на власному авто планував ввезти на окуповані території більше тонни сирів загальною вартістю понад 100 тисяч гривень. У Донецькій області у мешканки міста Верхньоторецьке співробітники СБ України вилучили штемпельну машинку з гумовим відтискуванням «міністерство освіти і науки ДНР». Жінка вивозила прилад з тимчасово окупованих терористами територій через блокпост, розташований у своєму населеному пункті.
Суспільство Стало відомо нові подробиці обстрілу автомобіля місії ОБСЄ Обстріл снайпером бойовиків машини ОБСЄ був лише одним епізодом провокаційної спецоперації бойовиків, які хотіли використати приїзд представника СММ ОБСЄ в Україні Олександра Хуга на свою користь. Про це під час брифінгу заявив спікер Адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко. За його словами, незаконні збройні формування здійснювали обстріли суто у визначений час, щоб спровокувати сили АТО на вогонь, а потім у присутності представника ОБСЄ звинуватити Україну в порушенні Мінських домовленостей. Читайте також: Бойовики обстріляли автомобіль місії ОБСЄ «Установлено, що машину ОБСЄ було обстріляно зі снайперської гвинтівки. Також бойовики не надали міжнародній місії повного доступу до села Комінтернове», - заявив Лисенко.

Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Сильні обереги здатні подарувати захист від будь-якого негативного впливу Щоб у ваше життя не увірвався негати....
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Купити або знайти спокій не можна Його можна лише самостійно створити всередині себе
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Вплив місячної енергетики може допомогти з планами, так і зпутати всі карти, Не помилитися з напрямком діяльно....
Магічне призначення тварин
Магічне призначення тварин
З давніх-давен багатьом тваринам приписувалися різні магічні властивості А для жерців і чаклунів звір був одни....
Гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваша енергія та амбіції будуть на піку Вам мож....
більше матеріалів




/-1,4257469177246-/ /-pc-/
Top