counter
Архів Повернутись назад 17 Листопада 2016
17 Листопада
Суспільство оформление ленты  Форум юних винахідників. Ті, кого ми ще не втратили «Майбутнє України» - так називається всеукраїнська виставка винаходів школярів, що відкрилася 16 листопада в Києві. 100 учасників з 23 областей України привезли свої розробки на конкурс. Серед претендентів на перемогу - 3D-принтери, робот-няня для людей похилого віку, новий утеплювач - перліт і бюджетний безпілотник. Андрій Синявський з Рівного показує свій сонячний дегідратор - прилад для сушки фруктів, який працює на сонячних батареях. «Не потрібен газ, який виділяє СО2 і шкідливі речовини, - пояснює він. - З чотирьох кілограмів яблук виходить один кілограм сушених. Чому це краще, ніж сушити на сонці? Тому що коли сушаться яблука на сонці, вони стають темними і втрачають вітаміни, а коли вони сушаться за допомогою теплого повітря, вітаміни залишаються. До того ж такі яблука виходять дуже смачними». Семикласниця Вікторія Мельничук з міста Борщів Тернопільської області розповідає про вигаданий нею прилад: «Він зроблений з пластин, між якими картопляне пюре, що виділяє електроенергію. Так в умовах відсутності електрики можна підзарядити вдома за допомогою підручних засобів, наприклад, мобільний телефон. Пристрій дає струм близько 25 міліампер, чого цілком достатньо». «Основна перевага винаходу - легка і дешева утилізація», - сміється дівчина. Президент Малої академії наук Станіслав Довгий каже, що цього року зліт юних винахідників як ніколи численний. «Сім років тому, коли ми організовували першу виставку, у нас були представлені всього три області України, потім сім областей, а сьогодні - практично всі. Настільки прекрасні і талановиті розробки, що одна краща за іншу. Треба працювати з юними розробниками, щоб їхні ідеї були не тільки макетами на виставці, а й реально працюючими проектами». Переможців виставки-конкурсу визначить журі. Загальний призовий фонд - понад 114 тисяч гривень.
Суспільство Сьогодні КСУ розпочне розгляд мовного закону «Колесніченка-Ківалова» У четвер, 17-го листопада, Конституційний суд у формі усних слухань о 10:00 розпочне розгляд справи за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про засади державної мовної політики» (так званий закон Колесніченка-Ківалова). Нагадаємо, цей закон був прийнятий 3 липня 2012 року 248 депутатськими картками (голосування відбулось з порушенням Конституції України, норм регламенту та процедури розгляду). 31 липня законопроект, попри категоричну власну заяву в ефірі каналу «Рада» про непідписання документу, прийнятого в такий спосіб, підписав Голова Верховної Ради Володимир Литвин, а 8 серпня — Президент України Віктор Янукович. Закон встановлює, що державною мовою є українська мова, але істотно розширює використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов не менше 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках й менше 10%. Дія закону розповсюджується на 18 мов: російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську (циганську), румунську, словацьку, угорську, русинську, караїмську і кримчацьку. Водночас фахівці критикують поняття «рідна мова», вжите в законі, оскільки у ньому воно трактується як: «рідна мова — перша мова, якою особа оволоділа в ранньому дитинстві». Хоча дитина змалечку може розмовляти і мовою чужою, якою мусила вчитися, оскільки не мала вибору. Також фахівці вказують, що закон містить 17 помилкових посилань на статті закону. Через скандальність закону 23 лютого 2014 року Верховна Рада України скасувала його, однак тодішній в.о. президента Олександр Турчинов відмовився підписати документ, доки не буде підготовлений і проголосований новий. Чинний Президент Петро Порошенко його також не підписав, заявивши те саме.
Суспільство СБУ перекрила канал постачання в РФ запчастин до військових літаків і підводних човнів Працівники СБУ перекрили канал постачання в Російську Федерацію товарів подвійного використання та військового призначення, зокрема запчастин до підводних човнів і військових літаків. За інформацією прес-центру відомства, працівники СБУ виявили, що зловмисники намагалися перевезти в РФ через водія рейсового автобуса «Одеса - Ростов-на-Дону» товари, які підлягають державному експортному контролю. На митному посту «Щербаківка» в Харківській області було вилучено партію запчастин подвійного призначення, яку ретельно намагалися приховати в транспортному засобі. За даними прес-центру, в ході обшуків у складських приміщеннях одеської компанії-відправника працівники СБУ виявили деталі приладів, які застосовуються в авіаційній і космічній галузях, а також технічну документацію та печатки непрацюючого заводу на продукцію.
За кордоном Клінтон розповіла, як пережила поразку на виборах в США Кандидат у президенти США Гілларі Клінтон в ході зборів американського Фонду захисту дітей повідомила, як важко вона переживала поразку на минулих виборах. За словами Клінтон, після оголошення результатів їй було настільки погано, що вона думала, що ніколи більше не вийде з дому, передає ВВС Україна. «Я зізнаюся, що прийти сюди мені було дуже непросто... За останній тиждень мені не раз хотілося згорнутися в клубочок з книжкою в руках і ніколи більше не виходити з дому», - заявила Клінтон. За її словами, вона розчарована результатами виборів президента США. «Я знаю, багато хто з вас розчарований результатом виборів. Я теж - так, що не висловити словами... Знаю, що це нелегко, і знаю, що за минулий тиждень багато хто задавався питанням, чи дійсно США такі, якими ми їх уявляли собі... Не втрачайте віри в США, боріться за цінності, і ніколи не здавайтесь», - додала вона.
Політика оформление ленты  Ляшко назвав Тимошенко «московською зозулею» і вимагає позбавити її громадянства На ранковому засіданні Верховної Ради України 17 листопада Олег Ляшко назвав голову "Батьківщини" "драною лисицею" і запропонував відібрати у Президента право роздавати українське громадянство, передає кореспондент АСН. "Я хочу зробити офіційну заяву. Я дуже злий!" - сказав Ляшко. Після паузи голова фракції продовжив: "Я дуже злий на Юльку. Ця московська зозуля, одягнена в українські вишиванки, намагалася реалізувати путінський та кремлівський план щодо захоплення влади. Моїй злості немає меж!.. Я вважаю та звертаюся з вимогою до Президента позбавити українського громадянства Тимошенко". Ляшко заявив, що голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко хотіла використати  депутата, Героя України Юрія Шухевича, щоб він з трибуни заявив про імпічмент Порошенку... "Хай їй Путін надасть російське громадянство! Вона це заслужила!.. Ти чого перед собою діда пхаєш, лиса драна?" - звернувся Ляшко до Тимошенко. Він також повідомив, що зареєструє проект закону, яким буде пропонувати забрати у Президента право надавати українське громадянство, бо воно має бути на вагу золота.
За кордоном ЗМІ: Трампа переконали не поспішати їхати до Путіна Новообраний президент Америки Дональд Трамп відвідає РФ після офіційного вступу на посаду, що пройде 20 січня. Про це інформують «Известия», посилаючись на високопоставлене джерело в Республіканській партії. За даними джерела, радники Трампа переконали його не робити візит в Москву до інавгурації. Після певних нарад усередині команди було вирішено почекати з візитом до Росії. Він буде плануватися після вступу Трампа на посаду президента США. За даними видання, інформація про те, що Москва узгодила з Дональдом Трампом відновлення військової операції в Сирії не відповідає дійсності. Поки серйозних контактів між Кремлем і новообраним президентом Америки немає. «Ні Трамп, ні його команда не знали про відновлення військової операції збройних сил Росії в Сирії. На цьому етапі ніяких серйозних контактів між Москвою і командою Трампа немає», - заявило джерело.
Політика оформление ленты  КСУ розглядає мовний закон «Колесніченка - Ківалова» Конституційний суд України за поданням 57 народних депутатів почав розгляд справи про відповідність Конституції закону "Про засади державної мовної політики" (№5029-VI). Доповідачем по цій справі буде суддя Ігор Сліденко, передає кореспондент АСН. На початку засідання представник "Свободи" Олег Бондарчук заявив про відвід п'яти суддів, щодо яких є кримінальна справа за сприяння узурпації влади Януковичем. За його словами, ті свого часу приймали рішення щодо повернення Конституції зразка 1996 року. «Чим допомагали Януковичу узурпувати владу. А оскільки за фактом узурпації порушено кримінальне провадження, то на суддів може чинитися тиск з боку правоохоронців». Йдеться про суддів Юрія Бауліна, Наталю Шапталу, Михайла Запорожця, Сергія Вдовиченка та Михайла Гультая. Оскільки Шаптала і Баулін не присутні на засіданні, то вирішується питання про відвід трьох суддів. Судді пішли до нарадчої кімнати. Також під стінами Конституційного суду кілька десятків представників "Свободи" вимагають скасувати скандальний мовний закон. Нагадаємо, в 2012 році Верховна Рада прийняла ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики".Закон набрав чинності 10 серпня, він передбачає можливість офіційної багатомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%. Того ж року Україною прокотилася хвиля рішень обласних і міських рад, які визнали російську мову своєю другою регіональною.
Політика Новинський сидіти не буде - нардеп Народний депутат від фракції «Опозиційний блок» Вадим Новинський не буде притягнутий до кримінальної відповідальності. Про це перед ранковим засіданням Верховної Ради України 17 листопада заявив позафракційний нардеп Вадим Рабинович, передає кореспондент АСН. «Я не член Регламентного комітету... Але можу сказати. Вони за два з половиною роки і діяльності п'яти Генеральних прокурорів нарешті сказали, що він когось там штовхнув. Я вважаю, що в справи церкви держава втручатися не повинна! Якщо за два з половиною роки вони нікого не посадили, то це показує неспроможність держави», - сказав нардеп. Нагадаємо, що напередодні Комітет з питань регламенту і депутатської етики Верховної Ради України не прийняв рішення про рекомендацію парламенту розглянути подання Генеральної прокуратури про зняття депутатської недоторканності з Вадима Новинського.
Політика Україна отримає від ЄС безвіз без конкретної дати початку його дії Україні дадуть безвіз без конкретної дати початку його дії. Про це в кулуарах Верховної Ради України 17 листопада заявив народний депутат фракції БПП Сергій Лещенко, передає кореспондент АСН. "Питання безвізу з Україною знову зависає, бо не визначена й досі політика щодо мігрантів у ЄС. Не визначений механізм призупинення безвізового режиму для членів ЄС. Напередодні виборів президента у Франції та канцлера в Німеччині вони хочуть мати певну індульгенцію перед виборцями, тому зупинка з наданням безвізового режиму українцям є", - заявив він. Лещенко повідомив: "Наскільки мені кажуть мої німецькі співрозмовники, можливо, буде оголошено про безвіз для України без конкретного початку дії цього безвізового режиму. Це була моя зустріч з представниками ЄС".
Політика «Самопоміч» відмовляється голосувати, поки Новинського не позбавлять недоторканності Про це на ранковому засіданні Верховної Ради України 17 листопада заявив заступник голови фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв в оточенні народних депутатів фракції біля трибуни, передає кореспондент АСН.  "Фракція "Самопоміч" вважає неприйнятним і ганебним затягування рішення парламенту про притягнення до кримінальної відповідальності депутата Новинського. Якщо в цьому залі є сумніви в роботі Генеральної прокуратури в якості його розслідування, то ось підписи за відставку Юрія Луценка! Будь хто може висловити свою думку підписом за відставку Генерального прокурора", - сказав він. Соболєв підкреслив, що фракція "Самопоміч" не братиме учаті у голосуваннях парламенту до тих пір, поки не буде проголосовано питання про зняття недоторканості та притягнення до кримінальної відповідальності Вадима Новинського". 
Суспільство Львівського чиновника, підозрюваного у справі Грибовицького сміттєзвалища, затримали на хабарі - ЗМІ У Львові в четвер, 17 листопада, затримали начальника управління житлового господарства Львівської міської ради Юрія Гольця за підозрою в отриманні хабара в розмірі 90 тис. Грн, повідомляють «Варіанти» з посиланням на джерела в правоохоронних органах. За даними співрозмовника видання, чиновник вимагав 800 тис. грн, але його затримали під час передачі 90 тис. грн. За які саме послуги чиновник вимагав хабар, поки невідомо. Нагадаємо, в кінці жовтня прокуратура Львівської області повідомила про підозру чиновникам львівського комунального підприємства «Збиранка», на полігоні відходів якого в травні 2016 року відбулася масштабна пожежа. Зокрема і Юрію Гольцю. 30 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова під час пожежі обрушився сміття і під завалами загинули троє рятувальників. Співробітника комунального підприємства так і не знайшли.
Економіка Гройсман розповів, наскільки зросте зарплата лікарів в 2017 році Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував збільшення в середньому на 30% заробітної плати медиків,  але наголосив, що необхідно запровадити кроки по оцінці праці лікарів. Про це він заявив під час стратегічного міжвідомчого форуму «Реформа медицини: фінансування, управління, первинна медична допомога». Він нагадав, що в проекті бюджету на 2017 рік уряд заклав зростання зарплати медпрацівників більш ніж на 20%. «Збільшення мінімальної заробітної плати в 2017 році вдвічі - це буде означати,  що в середньому на 30% українські медичні працівники отримають заробітної плати більше», - сказав глава уряду. Водночас, за його словами, потрібно зробити кроки щодо об'єктивної оцінки праці наших лікарів, медичного персоналу. «Тобто ми маємо чітко зрозуміти, що той, хто надає кваліфіковану медичну допомогу, вони мають отримувати за цю якість достойну заробітну плату», - сказав він. «Я вважаю,  що ми маємо сприймати реальний стан справ в охороні здоров'я як виклик, на який ми маємо дати об'єктивну й адекватну відповідь. Хочу підкреслити, що уряд готовий для прийняття відповідних рішень, і ми найближчим часом з урахуванням обговорень вийдемо з пропозиціями щодо впровадження реформи охорони здоров'я в нашій країні», - сказав він.  
Економіка Шимків про закриття Ex.ua: «Пірати переходять на світлу сторону» Заступник голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків схвально прокоментував припинення роботи українського файлообмінника Ex.ua, повідомляє Інтерфакс-Україна. «У них (файлообмінника Ex.ua. - АСН) є бізнес-модель, яка давала їм можливість заробляти кошти, поширюючи нелегальний відеоконтент, вставляючи в нього українську рекламу. Українські рекламодавці платили гроші за розміщення реклами, а правовласники контенту не отримували ніякої бенефіції від цього», - заявив він, додавши, що власники ресурсу отримували таким чином близько $1 млн доходів на рік. За його словами, закриття ресурсу є позитивним моментом і безумовним успіхом у сфері боротьби з піратством в інтернеті. «Знаєте, завжди в піратській історії наставав момент, коли пірати свідомо переходили на світлу сторону. Це класно», - зазначив Шимків. Нагадаємо, з 30 листопада 2016 року найбільший в Україні файлообмінник Ex.ua припиняє свою роботу. У компанії заявили, що рішення про закриття пов'язане з прямими погрозами, шантажем (зокрема і на міждержавному рівні), DDOS-атаками, які за останній рік довелося відчути файлосховищу.
Події Поліція затримала жителя Маріуполя, який постачав секс-рабинь до Ізраїлю У Донецькій області правоохоронці провели спецоперацію і затримали торговця людьми. За інформацією обласної поліції, затримання злочинця проходило в київському аеропорту «Бориспіль». Це житель Маріуполя, який намагався вивезти двох дівчат у секс-рабство до Ізраїлю, але правоохоронці зупинили його за два кроки від літака. 56-річний раніше не судимий чоловік займався вербуванням, відбором і відправкою дівчат до Ізраїлю в сексуальне рабство. «Поліцейські документували протиправну діяльність злочинця і готували операцію з його затримання майже три місяці. На той момент було відомо, що торговець людьми переправив за кордон кілька дівчат для експлуатації в сфері секс-послуг. Критеріями відбору був вік не більше 25 років, приємна зовнішність, а також довірливість. За кожну дівчину організатор «бізнесу» отримував від іноземних колег 3 тис. євро», - повідомили в поліції. Зараз чоловіка везуть до Маріуполя, де він постане перед судом.
За кордоном У Кремлі назвали «уткою» повідомлення про візит Трампа в Росію Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков спростував інформацію ЗМІ про можливий візит новообраного президента США Дональда Трампа в РФ, повідомляє ТАСС. «Поки немає жодних розмов (про можливість візиту Дональда Трампа. - АСН). Це абсолютно неперевірена якась інформація, на «утка» схожа. Конкретики жодної немає, тому ніякої мови, природно, не було про те, що це могло бути до інавгурації, немає якихось конкретних розумінь, що буде після інавгурації», - сказав він. За словами представника Кремля, поки ще передчасного говорити про візит Трампа в Москву. Нагадаємо, що російська газета «Известия», посилаючись на високопоставлене джерело в Республіканській партії, заявила, що Дональд Трамп відвідає РФ після офіційного вступу на посаду, що пройде 20 січня.
Політика У парламенті не знають, коли питання щодо Новинського винесуть у зал Про це в кулуарах Верховної Ради України 17 листопада заявив в.о. голови Комітету з питань регламенту та депутатської етики Павло Пинзеник, передає кореспондент АСН.  "Я не знаю, як Генеральна прокуратура представлятиме свою позицію у суді. Я можу говорити про подання, яке представлене на розгляд нашого комітету (щодо позбавлення депутатських повноважень Вадима Новинського. - АСН). Я також не можу прогнозувати, яким буде рішення. Це питання до політологів та експертів. Ми діємо лише в межах регламенту", - сказав він.  Також Пинзеник спростував усі звинувачення колег щодо того, що він, як в.о. голови регламентного комітету, блокує винесення рішення щодо розгляду питання стосовно Новинського в залі. "Я готовий поступитися своїми повноваженнями будь-якому депутату!" - сказав Пинзеник  Він також вважає неконструктивною позицію фракції "Самопоміч", депутати якої заявили про те, що не будуть брати участь у засіданні ради, поки питання щодо Новинського не буде розглянуто в залі.  "Депутати "Самопоміч" не беруть учать у засіданні комітету, не приходять, а роботи у нас дуже багато", - зазначив депутат. 
Суспільство Гройсман наголосив, що стан системи охорони здоров'я є жахливим Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив на необхідності зміни системи охорони здоров'я та запровадження страхової медицини.  Про це він заявив під час стратегічного міжвідомчого форуму «Реформа медицини: фінансування, управління, первинна медична допомога», передає кореспондент АСН. «Думаю, що я не відкрию секрет, коли скажу про те, що стан сучасної охорони здоров'я є абсолютно жахливим, він не влаштовує ні тих, хто працює в системі, ні тих, хто звертається за медичною допомогою», - сказав він. Гройсман наголосив, що необхідно рішення щодо зміни системи охорони здоров'я і приведення її до потреб держави. За його словами, для уряду зміна системи охорони здоров'я є одним із самих важливих пріоритетів. «На превеликий жаль, на  п’ять-сім років українці живуть менше, ніж наші найближчі сусіди в Європейському Союзі», - додав він. «Нам потрібно підготувати і запровадити систему страхової медицини.  Ні для кого не секрет, але ми постійно ходимо по колу і ніяк не можемо прийти на ефективні рішення, які б дали можливість нам забезпечити якісне фінансування і контроль за медичними послугами», - наголосив прем’єр.
Політика Переносити безвіз на 2017 рік - це додатковий елемент політичної нестабільності - Гопко Європейський Союз має дати чіткий сигнал Україні щодо скасування візового режиму вже до кінця 2016 року. Про це в кулуарах Верховної Ради України 17 листопада заявила голова Комітету з питань закордонних справ Ганна Гопко, передає кореспондент АСН.  «Зараз ми вже маємо вимагати від ЄС, чітко сказати європейським партнерам, якщо ми партнери, наша політика відрізняється від Росії, то ви маєте виконати та прийняти таке рішення. Сьогодні у Словаччині буде прийнято одне з важливих для нас рішень, як сигнал до Ради ЄС та Європарламенту до голосування. Наша вимога, щоб Україна отримала безвізовий режим. Можлива примітка, що може бути механізм про призупинення безвізового режиму. Але дайте чітку відповідь! Не може бути так, коли Париж перекидає на Берлін, а той на Брюссель, а вони не розуміють, хто з них приймає рішення», - сказала вона.  Гопко вважає, ЄС має дати чіткий сигнал Україні. «Не хочеться говорити грубе слово. Не розводити нас. Хочеться використовувати інтелігентне слово. Досить нас перекидати, а публічно заявляти про готовність давати нам безвізовий режим... Якщо ви технічно не готові наприкінці листопада, то давайте на початку грудня. Але переносити на наступний рік таке важливе рішення в таких складних для України умовах - це на не влаштовує!.. Це буде можливість  для розгойдування політичної нестабільності», - заявила нардеп.
За кордоном У США закликали відповісти на втручання РФ у президентські вибори Конгресмени-республіканці і демократи хочуть, щоб Вашингтон відреагував на можливе втручання Російської Федерації у вибори президента США і дії в Україні та Сирії, незважаючи на заклики Трампа покращувати відносини з РФ. Про це інформує Reuters. Сенатор Бен Кардін повідомив, що працює над тим, що він назвав «всебічним» законопроектом, який покликаний відповісти на дії Росії на шкоду американським інтересам в Сирії і Європі, а також на атаки хакерів РФ під час виборчої кампанії в Америці. «Російська Федерація становить серйозний виклик для США. Вона не наш партнер. Це хулігани», - зазначив демократ Кардін, який займає пост у сенатському комітеті у закордонних справах. «Неважливо, нападаєте ви на нас винищувачем МіГ або за допомогою комп'ютерної миші, це злочин, який вимагає відповіді. Зрозуміло, що вони відповідальні за кібератаки на США під час минулих виборів», - додав він.
Суспільство ГПУ: Чотири нардепи приховали в е-декларації покупку і продаж авто Чотирьом народним депутатам України загрожує адміністративна відповідальність за неподання даних у своїх електронних деклараціях. Про це повідомили в Генеральній прокуратурі України. За результатами перевірки відомостей Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, четверо депутатів, які після 1 вересня 2016 року придбали транспортні засоби або отримали дохід від відчуження нерухомого або рухомого майна, в десятиденний термін не внесли зміни в електронну декларацію. За даними прокуратури, один з парламентаріїв не повідомив у Національне агентство з питань запобігання корупції про покупку мотоцикла Harley-Davidson 2012 випуску за 141 тис. грн, а другий - автомобіля Toyota Land Cruiser 2012 випуску за 500 тис. грн. Ще один нардеп приховав дохід 100 тис. грн від продажу авто Lexus LX 570, 2010 р.в. Невиконання цих вимог, як уточнили в відомстві, є правопорушенням, пов'язаним з корупцією, і тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену ч. 2 ст. 1726 КУпАП.
Політика «Батьківщина» відповіла Ляшку, назвавши його «общипаним пєтухом» Народний депутат фракції «Батьківщина» Вадим Івченко назвав лідера «Радикальної партії» Олега Ляшка «общипаним пєтухом». Про це він заявив у кулуарах Верховної Ради України 17 листопада, передає кореспондент АСН.  «Коментувати політичних клоунів я не буду. Коментувати тих людей, які були в «Батьківщині», яких виростила Юлія Тимошенко. Якщо Ляшко говорить такі речі про Тимошенко, то він просто общипаний пєтух! Хай він це говорить в обличчя Тимошенко, а не займається пустословством!» - сказав він.  Івченко наголосив, що Президент не має права позбавити Тимошенко українського громадянства. «За останніми соціологічними даними, у Тимошенко 30% підтримки людей. Всі сьогодні нападають на Тимошенко, бо її бояться. Бо вона прийде і наведе порядок. А цьому клоуну так і передайте: він общипаний пєтух! Нехай з хлопцями розмовляє, а не нападає на Тимошенко. Він тому не голосував за закон про заборону насильства у сім'ї. Бо там украли гомосексуалістів! А ми розуміємо, що гомосексуалісти - це не сім'я в Україні. Він відверто показує свою прихильність до цих людей та своєю політикою показує, хто він насправді», - заявив політик. Нагадаємо, що перед ранковим засіданням Верховної Ради України 17 листопада голова «Радикальної партії»  Олег Ляшко назвав голову «Батьківщини» Юлію Тимошенко «драною лисицею» і запропонував відібрати у Президента право роздавати українське громадянство.  
Економіка Порошенко просить Раду терміново ратифікувати ЗВТ з Канадою Президент України Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради проект закону про ратифікацію Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою. Про це повідомляє прес-служба Глави Української держави. У повідомленні наголошується, що закон внесений у парламент як невідкладний для позачергового розгляду. «Очікується, що реалізація положень документа сприятиме розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва між Україною та Канадою, дозволить вітчизняним товаровиробникам отримати переваги від безмитного доступу до ринку Канади, відкриє можливості для українського бізнесу як для розширення ринків збуту, так і для розвитку і модернізації власного виробництва з метою підвищення конкурентоспроможності на нових ринках», - йдеться в повідомленні. Крім того, передбачається, що ЗВТ з Канадою сприятиме створенню нових робочих місць в Україні.
Суспільство оформление ленты  Харківський чиновник назвав прапор України «жовто-блакитною тряпкою» Спеціаліст першої категорії прес-служби КП «Харківводоканал» Микола Іванов у соцмережі Facebook назвав державний прапор України «жовто-блакитною тряпкою», повідомляє KharkivToday. Як зазначає видання, образливий коментар він написав під постом Антикорупційного центру, в якому повідомлялося про порушення при закупівлі прапорів. «А ниче страшного что речь идет о фирменных флагов, логотип компании и герб города?!?!?!?!? Посмотрите, пожалуйста, сколько они стоят, а не эти ваши желто-блакытни тряпки», - написав Іванов (мова оригіналу). Співробітник Антикорупційного центру Євген Лисичкін пообіцяв звернутися до депутатів Харківської міськради з проханням, щоб Миколу Іванова звільнили від роботи в прес-службі КП «Харківводоканал» і притягнули до кримінальної відповідальності.
Політика Аваков оголосив відкритий конкурс на посаду голови Нацполіції Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков оголосив відкритий конкурс на посаду голови Національної поліції України. «Призначення на посаду голови Національної поліції України, згідно із законодавством, не передбачає проведення конкурсу. Однак, з огляду на той факт, що до людини, яка обійме посаду голови Національної поліції України, має бути беззастережна довіра як українського суспільства, так і міжнародного політикуму я прийняв рішення про проведення консультативного конкурсу для діючих поліцейських на заміщення цієї посади», - заявив він на своїй сторінці в Facebook. За словами Авакова, відкритий конкурс на посаду головного поліцейського країни є логічним кроком реформи МВС. Для цього вже створено Консультативна комісія, в яку будуть запрошені професійні експерти з США, Канади, ЄС, а також авторитетні українські експерти. «Твоя нова поліція отримає керівника, який відповідає соціальному запиту суспільства щодо довіри і професіоналізму. Тут немає місця політиці, ця реформа не для політиків - вона для тебе», - резюмував глава МВС. Нагадаємо, що 14 листопада глава Національної поліції України Хатія Деканоїдзе оголосила про свою відставку. За її словами, вона зараз планує зайнятися «своїм сином і своїм здоров'ям».
Суспільство З України видворили російського «злодія в законі» Дато Тобольського Правоохоронці у четвер, 17 листопада, видворили з України російського «злодія в законі» Дато Тобольського, який останнім часом курирував організоване злочинне угруповання в Чехії. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив тимчасово виконуючий обов'язки голови Національної поліції України Вадим Троян. За його словами, Дато Тобольський (справжнє ім'я Давид Гваджая, уродженець Грузії) був «коронований» у 1997 році злочинцями Резо, Васо і Нугзаром Зестафонським. У 2013 році він очолив у Чехії банду, яка займалася здирством і підтримувала тісні «ділові» стосунки з кримінальними авторитетами в пострадянських країнах. 16 березня 2016 року він був затриманий у Чехії за статтею «вимагання», 28 жовтня його звільнили. За інформацією поліції, Дато Тобольський 30 жовтня перетнув держкордон України в пункті «Краковець», потім приїхав до Києва для зустрічі з іншим «злодієм у законі».
Політика Кремль різко скоротив фінансування бойовиків «ДНР» і «ЛНР» - ДПСУ Росія істотно скоротила фінансування терористів т.зв. «ДНР» і «ЛНР», в зв'язку з чим на окупованих територіях затримуються виплати зарплати і вводяться нові «податки». Про це заявив помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян, передає ЛІГА.net. «Жорстка позиція російських кураторів у питаннях фінансування змушує сепаратистську «владу» до пошуку нових джерел наповнення так званого бюджету. Як правило, за рахунок посилення тиску на місцеве населення і бізнес. Зокрема, вводяться нові і підвищуються розміри існуючих податків і зборів, здійснюється примусове стягнення боргів за комунальними платежами», - сказав він. За його словами, бойовики намагаються взяти під контроль найбільш привабливі сфери бізнесу - пасажирські автоперевезення та незаконний видобуток вугілля. Крім того, в «ДНР/ЛНР» зафіксовані системні затримки виплати пенсій, зарплат співробітникам так званої бюджетної сфери і навіть бойовикам. Нагадаємо, що, за даними української військової розвідки, через масове пияцтво в лавах бандформування «ЛНР» командир так званого «2-го армійського корпусу» наказав припинити виплату зарплати бойовикам.
Суспільство Лукашенко перебільшив масштаби контрабанди зброї з України - ДПСУ У Державній прикордонній службі України спростували заяву президента Білорусі Олександра Лукашенка про збільшення потоку зброї і вибухівки з України. Про це заявив помічник голови ДПСУ Олег Слободян, передає «Укрінформ». «Ми не фіксуємо зараз істотних потоків вивезення зброї з України. Поодинокі випадки трапляються, але говорити про те, що існують якісь стабільні трафики або цілі канали, підстав немає. Слова президента сусідньої держави я не можу коментувати, але ситуація не має такого масштабного характеру, як то кажуть у заяві», - підкреслив Слободян. За даними Держприкордонслужби, за дев'ять місяців на кордоні з Білоруссю прикордонники затримали 49 одиниць зброї (28 одиниць - з Білорусі на в'їзд в Україну і 21 - на виїзд з України), 242 боєприпасів та 0,5 кг вибухівки (з Білорусі в Україну). Нагадаємо, що президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що весь потік зброї і вибухівки, який раніше переміщався із заходу на схід через Прибалтику і Україну, сьогодні хлинув через Білорусь.
Економіка Торгова мережа Eldorado заперечує зв'язок з банком "Михайлівський" Компанія Eldorado розіслала пресі повідомлення, в якому заперечує будь-який зв'язок з розслідуванням афери, пов'язаної з банком «Михайлівський». Нагадаємо, 16 листопада директор департаменту розслідування протиправних діянь і протидії корупції ФГВФО Катерина Мисник висловила надію, що прокуратура Києва продовжить і далі накладати арешти на майно Віктора Поліщука, до якого нібито відноситься і мережа Eldorado. "Це бізнес Віктора Поліщука. Кошти, які зараз ыдуть йому, повинні йти державі", - заявила чиновниця. Тим часом в Eldorado заявили, що «вкрай стурбовані останньою заявою функціонера ФГВФО». «Заява директора департаменту розслідування протиправних діянь і протидії корупції ФГВФО є спробою дестабілізувати роботу нашої компанії напередодні сезону високих продажів шляхом нанесення репутаційного збитку в очах покупців і бізнес-партнерів. Ми трактуємо цю заяву як прояв недобросовісної конкуренції», - йдеться в листі торгової мережі. Нагадаємо, 14 листопада суд вже наклав арешт на майновий комплекс «Гулівер» в рамках розслідування у справі банку "Михайлівський".
Події Богомолець: На закупівлях інсуліну в регіонах вкрадено понад 100 млн грн Голова комітету Верховної Ради з охорони здоров'я Ольга Богомолець розповіла про корупцію на місцях при закупівлі ліків - на закупівлях п'яти позицій інсулінів у регіонах вкрадено понад 100 млн грн. Про це вона заявила під час стратегічного міжвідомчого форуму «Реформа медицини: фінансування, управління, первинна медична допомога». "Тільки на закупівлях п'яти позицій інсулінів у регіонах вкрадено понад 100 млн грн", - сказала вона. Голова комітету ВР пояснила, що, наприклад, на тендері в Дніпропетровській області перемагає інсулін, вартість якого 400 грн, а в сусідній області перемагає той самий інсулін, в тій самій упаковці, в тому самому дозуванні за 830 грн. Тому вона закликала Кабінет міністрів та Міністерство охорони здоров'я не розподіляти бюджет на наступний рік, доки не будуть введені референтні ціни на ліки. За її словами, неможливо кожного корупціонера взяти за руку. "Не вистачає нам зараз ні СБУ, ні ГПУ, ні НАБУ. Я скрізь написала. Їх так багато, і крадуть по місцях. Тому введення референтної ціни, ціни в референтній країні, притягання до відповідальності, хто купив на копійку дорожче, воно дозволить в охорону здоров'я притягнути велику кількість грошей", - сказала вона.    
Суспільство В Україні затримали понад 300 нелегалів - ДПСУ На території України в рамках прикордонної операції «Кордон 2016» затримано більше 300 нелегальних мігрантів. Про це повідомив помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян. За його словами, на сьогодні затримано 1 643 порушники державного кордону, понад 3600 порушників прикордонного режиму і 309 незаконних мігрантів. Крім того, виявлено майже 400 тонн контрабандного спирту, понад 2,2 млн пачок сигарет, майже 265 кг бурштину, 66 кг наркотичних засобів та 273 одиниці зброї. ДПСУ проводить операцію «Кордон-2016»  спільно з іншими правоохоронними органами та низкою зацікавлених міністерств і відомств для боротьби з незаконним переміщенням через державний кордон нелегальних мігрантів, підакцизних товарів, контрабанди наркотичних засобів і зброї.
За кордоном оформление ленты  В автошколах водіїв вчитимуть за допомогою "п'яних" окулярів В автошколах водіїв вчитимуть за допомогою "п'яних" окулярів. Про це на прес-конференції заявив керівник головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ України Владислав Криклій, передає кореспондент АСН.  "Всі знають, що нам дістався у спадок пострадянський МРЕО. Ми робимо усе, щоб реформувати цю застарілу систему, майже кожен тиждень ми відкриваємо нові сервісні центри... Ми створили за цей рік інтерактивну карту автошкіл. Ця карти дає можливість визначити найближчу школу поряд з вашою локацією, щоб це було максимально зручно... Ми плануємо за наступний рік розробити систему, яка буде виключати та позбавляти акредитації автошколи, які не надають необхідного рівня знань", - сказав він.  За його словами, на жаль, зараз автошколи не приділяють необхідної уваги донесенню інформації щодо неприпустимості керування авто у стані алкогольного сп'яніння.  "Автошколи, як правило, надають суху інформацію з цього приводу", - додав він.  Тому разом з Всеукраїнським об'єднанням автошкіл запроваджено проект, який надасть можливість всім охочим спробувати принципи дії окулярів «Drunk Busters Goggles».  "Ці окуляри дають можливість відчути ілюзію та ефект стану алкогольного сп'яніння. Це дає можливість людині відчути, що алкоголь і кермо - речі несумісні!" - сказав він.  Відповідний тренінг із застосуванням окулярів та необхідних супроводжуючих лекцій буде проведено у 40 найбільших перевірених автошколах, які готують щорічно 60 тис. водіїв.  Присутнім на прес-конференції продемонстрували презентацію використання окулярів «Drunk Busters Goggles» у навчанні майбутніх водіїв (фото).  У свою чергу Ілля Щербина - голова Всеукраїнського об'єднання автошкіл - додав, що щорічно в результаті алкогольного сп'яніння на дорогах гине велика кількість людей. Тому вкрай важливо донести до водіїв, тих, хто навчається в автошколах, що це кермо та алкоголь - несумісні речі.  Щербина підкреслив, що проект є безстроковим.  Окуляри «Drunk Busters Goggles» починають діяти через 30 секунд після того, як їх одягаєш. Вони повністю імітують алкогольне сп'яніння із втратою координації, проблемами руху по прямій лінії, що відчули на собі учасники прес-конференції.  Так, представник патрульної поліції після випробування окулярів розповів, що "в них неможливо навіть ходити, всі мають відчути, що за кермо у такому стані сідати - це злочин".  Але великою проблемою є той факт, що навіть після підвищення штрафів та загрози позбавлення на рік водійських прав, водії все одно сідають за кермо.         
Події У Києві з банківських скриньок викрали гроші та телефони У Києві в одній з фінансових установ викрали цінності з банківських сейфів, повідомили в столичній поліції. За даними правоохоронців, одразу у двох клієнтів банку, розташованого на вулиці Сагайдака в Дніпровському районі столиці, зникли цінності, які тимчасово зберігалися в орендованій скриньці. За словами однієї з потерпілих, з сейфа-скриньки вкрали близько 200 тис. гривень, 10 тис. доларів США та іншу валюту. Про зникнення вона дізналася, коли прийшла знову покласти заощадження, при цьому скринька видимих ​​пошкоджень не має. Друга потерпіла заявила, що з банківського скриньки зникли 25 мобільних телефонів. «Кілька днів тому вона поклала їх на зберігання, а коли прийшла забирати, їх вже не було. Потерпіла повідомила, що ключ від скриньки постійно зберігала у себе і не втрачала», - заявили в поліції. За цим фактом розпочато кримінальні првадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Встановлюються всі обставини скоєного злочину.
Суспільство Спалення прапора України у Варшаві: прокуратура завела справу За фактом спалення прапора України під час Маршу незалежності 11 листопада у Варшаві розпочато кримінальне провадження. Про це в коментарі «Укрінформу» повідомив прес-секретар польської прокуратури Лукаш Лапчинський. «Ми почали провадження у цій справі, і зараз поліція під наглядом прокурора виконує слідчі дії. Спробуємо встановити, чи дійсно йдеться про прапор України. Якщо подивитися на відеоролики і крики, які супроводжували спалення прапора, то все вказує на те, що це був прапор України, але ми повинні процесуально це підтвердити», - заявив він. За словами Лапчинського, зараз триває вивчення відеозаписів і опитування свідків. Кримінальну справу відкрито за другим параграфом 137-ї статті Кримінального кодексу Польщі (профанація або знищення герба, прапора або інших державних символів третіх країн, які виставлені представництвом цих країн). Нагадаємо, 11 листопада під час Маршу незалежності у Варшаві, який проходив напередодні 98-ї річниці незалежності Польщі, невідомі розтоптали і спалили прапор України. Українське посольство зажадало від влади Польщі «негайної реакції на цей ганебний акт вандалізму».
Суспільство В МО прогнозують прискорення комплектування офіцерським складом підрозділів ЗСУ Підписаний Президентом України Петром Порошенком указ про внесення змін до положення про проходження громадянами  військової служби прискорить і спростить комплектування офіцерським складом підрозділів Збройних Сил України. Про це заявив начальник департаменту кадрової політики Міністерства оборони України Олег Яцина сьогодні на брифінгу в Києві, передає кореспондент АСН. Він нагадав, що до цього повноваження щодо розгляду кандидатів на військову службу, зокрема, із складу офіцерів запасу, розглядалося в Міноборони, що значно ускладнювало процедуру прийняття рішення і затягувало на 3-4 місяці. Зараз, за його словами, вирішенням кадрових питань при комплектуванні офіцерським складом Збройних Сил займатимуться 20 посадових осіб: відповідні повноваження передані першому заступнику начальника Генерального штабу, командирам всіх видів ЗСУ, командирам чотирьох оперативних командувань, начальникам вищих навчальних закладів. «Цей указ наближає нас до стандартів, затверджених в арміях західних країн», - додав Яцина. Він також зазначив, що цього року було звільнено понад 8 тис. військовослужбовців офіцерського складу, з яких половина тих, хто призивався за шостою хвилею мобілізації.  
Суспільство оформление ленты  Пранкер Вован оприлюднив розмову з Порошенком Відомий російський пранкер Володимир Кузнєцов (Вован) у себе в Facebook опублікував запис розмови українського президента Петра Порошенка з президентом Киргизстану Алмазбеком Атамбаєвим.Під час розмови пранкер поцікавився у Порошенка, яку позицію Україна займає у складі СНД. «Повноцінне співробітництво в рамках СНД, провідну роль у якому грає Російська Федерація, суперечить здоровому глузду. Хіба це їхня справа? Була хамська реакція. Зараз я знизив рівень представленості України в вищих органах СНД. Ми зупинили низку взаємодій в політичній сфері, безпеці в цьому відношенні. Але подальші кроки я не буду прискорювати», - сказав Президент Порошенко. Щодо статусу «ДНР» і «ЛНР» Президент України зазначив: «По-перше, вони визнані терористичними організаціями низкою юридичних рішень судів. По-друге, цих організацій немає. Тобто вони існують тільки в хворій уяві Росії. Бо це привезені сюди маріонетки з Кремля. Жодних там виборів, референдумів - вони все намалювали».
Економіка Росія шукає корисні копалини в українській акваторії Азовського моря Росія здійснює незаконну розвідку шельфу в анексованою акваторії Азовського моря для подальшого видобутку корисних копалин. Про це заявив помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян, передає УНІАН. «У період з жовтня-листопада в акваторії Азовського моря в районі Арабатської затоки відзначено проведення науково-дослідним водолазним судном «Дельфін», що належить підприємству самопроголошеної влади Криму «Чорноморнафтогаз , геологорозвідувальних робіт, а саме - дослідження морського дна і відбір проб ґрунту, метою цих заходів російської сторони є вивчення шельфу в цьому районі на предмет перспективи видобутку корисних копалин», - додав Слободян. За його словами, такі дії є порушенням міжнародного морського права. Нагадаємо, що у вересні Міністерство закордонних справ України порушило арбітражне провадження проти РФ відповідно до конвенції ООН з морського права.
Політика Парубій не дозволить "поховати" справу Новинського через бюрократію Парубій не дозволить "поховати" справу Новинського.  Про це на вечірньому засіданні 17 листопада заявив спікер Верховної Ради України Андрій Парубій, передає кореспондент АСН.  "Є 20 днів у регламентного комітету, щоб розглянути докази та подання... Вчора ми стали свідками того, що регламентний комітет не зміг винести на розгляд парламенту подання щодо позбавлення депутатських повноважень пана Новинського. Я наголосив голові регламентного комітету, що 24 листопада минає час, відведений законом", - заявив він.  Спікер закликав Генерального прокуратора Юрія Луценка якомога швидше надати необхідні документи та матеріали. "Я даю доручення регламентному комітету невідкладно після цього зібратися та прийняти рішення. Мою позиція полягає в тому, що жоден народний депутат не має права переховуватися за депутатською недоторканністю... Я не дозволю штучно затягувати справу!.. Ми не дозволимо через бюрократію поховати цю справу".  Він закликав фракцію "Самопоміч", яка ще зранку вийшла з сесійної зали та відмовилася голосувати до тих пір, поки  Новинський не буде притягнутий до відповідальності, повернуться до парламенту. 
Політика У Порошенка назвали аудіозапис розмови з пранкером «змонтованою копією, підготовленою ФСБ Росії» Прес-секретар Президента України Святослав Цеголко заявив, що опублікований російським пранкером аудіозапис розмови Петра Порошенка з президентом Киргизстану Алмазбеком Атамбаєвим є змонтованою копією. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook. «Я тепер розумію, чому так звані «пранкери» так довго чекали. Вони монтували розмову і ще довше її затверджували у своїх керівників з російської ФСБ і в Кремлі», - заявив Цеголко. За його словами, з розмови повністю вирізано звинувачення РФ в окупації частини України і небажанні виводити свої війська з України, а також будь-яка згадка про російського президента Володимира Путіна і невиконання ним взятих на себе зобов'язань по Мінську. «Вони боягузливо змонтували розмову, вилучивши звідти все те, що може завдати шкоди російській влади. До речі, факт цензури розмови і свідчить, що за цим стоять ніякі не «пранкери», а російські спецслужби, які ведуть гібридну війну проти України», - заявив він. Цеголко додав, що до інформаційної диверсії, крім російських спецслужб, були залучені і співробітники зовнішньополітичного відомства Киргизстану. «Вони сприяли організації розмови, надавши контактні телефони Адміністрації Президента Киргизстану. А потім, коли все сталося, кілька днів не відповідали на дзвінки з України», - резюмував спікер глави Української держави. Нагадаємо, що відомий російський пранкер Володимир Кузнєцов (Вован) у себе в Facebook опублікував запис розмови українського президента Петра Порошенка з президентом Киргизстану Алмазбеком Атамбаєвим.
За кордоном Не "так" і не "ні". Рада ЄС узгодила позицію щодо безвізу для України - комюніке Комітет постійних представників країн Європейського Союзу (Coreper) від імені Ради ЄС у четвер, 17 листопада, домовився про позицію на переговорах щодо лібералізації візового режиму для нашої держави. Про це сказано в поширеному комюніке ради в Брюсселі, передає Інтерфакс-Україна. «Сьогодні, 17 листопада, Комітет постійних представників країн Євросоюзу погодив від імені Ради ЄС позицію для переговорів щодо лібералізації візового режиму для України», - йдеться в повідомленні. У комітеті підтвердили пропозицію Європейської комісії надати безвізовий режим для українців при поїздках до Європейського Союзу на термін перебування до трьох місяців протягом 180 днів. «Рада вважає, що набуття чинності лібералізованого візового режиму для громадян України відбудеться в той же час, як і набуття чинності новим механізмом його припинення», - наголошується в документі.
Суспільство Рада дала «зелене світло» для підготовки Євробачення-2017 Верховна Рада України на вечірньому засіданні 17 листопада прийняла в цілому закон про внесення змін до Закону України  «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення в Україні у 2017 році пісенного конкурсу Євробачення, за що проголосували 229 народних депутатів.  Прийняття зазначеного закону обумовлено необхідністю реалізації заходів з підготовки та проведення в Україні в 2017 році пісенного конкурсу Євробачення. «Зокрема, існує потреба в закупівлі товарів, робіт і послуг за спрощеною процедурою закупівлі. Так строки проведення основної процедури закупівлі – відкриті торги – є досить тривалими, що може призвести до того, що мовник-організатор пісенного конкурсу Євробачення не встигне закупити всі необхідні товари, роботи і послуги для проведення конкурсу», - написано в пояснювальній записці.  У свою чергу екс-міністр фінансів та нардеп фракції БПП Віктор Пинзеник вважає, що немає необхідності спрощувати процедуру держзакупівлі під Євробачення. «Зараз листопад! Пісенний конкурс буде у травні! Чи недостатньо шести місяців, щоб провести прозорі тендери для підготовки до пісенного конкурсу? Немає жодних перешкод для проведення прозорого конкурсу державних закупівель», - закликав він.  Водночас нардеп «Народного фронту» Вікторія Сюмар запевнила, що корупції в процесі державних закупівель при підготовці до Євробачення не буде, оскільки тендери будуть відбуватися в системі Prozorro. 
За кордоном Лукашенко заявив, що не рветься в миротворці, але готовий провести вибори на Донбасі Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про готовність надати свою допомогу в організації виборів на Донбасі, повідомляє TUT.by. «Як? Буде бажання двох сторін (України і Росії. - АСН), вихід можна знайти. Якщо ці дві сторони домовляться і побачать роль Білорусі - ми готові. Хоч місцеві вибори, про які стільки говорять, - готові організувати. Хочете - закриємо кордони на Донбасі, ці 400 кілометрів кордону між Україною і Росією, порядок наведемо - ми це зробимо», - заявив він під час спілкування з представниками засобів масової інформації та блогерами з Росії. На думку Лукашенка, російська агресія на Донбасі може мати дуже важкі наслідки як для України, так і для Росії. «Я говорив із Путіним і сказав йому - чого б не коштувало, нам потрібно придумати щось, щоб почався зворотний процес... Переможців у цій війні не буде. Чим довше триває конфлікт, тим гірше буде для України, Росії і тих, хто там залишився», - заявив білоруський президент. «Ми ж рідні люди. Білоруси, українці, росіяни - хіба нам треба битися? Треба починати, все забудеться, все зарубцюється... Не хочу вдаватися в подробиці, але ви повинні знати одне - українці і росіяни нам довіряють. Ми не рвемося в миротворці і посередники, але по-людськи, по-чоловічому і по-братськи допомогти готові », - підсумував він. Раніше Лукашенко заявив, що підтримує Росію, однак воювати проти України не збирається, бо це «слов'янська єдність, яку нікому не дозволено зруйнувати».
Політика Безвізовий режим для України відклали на 2017 рік Безвізовий режим для України відклали на 2017 рік. Про це в інтерв'ю АСН заявив політолог Вадим Карасьов. "Комюніке Ради ЄС говорить про те, що рішення про безвізовий режим для України відкладають! Значить, на майбутньому саміті ЄС 24 числа нам точно не бачити такого рішення, хоча це очікувалося й анонсувалося українською стороною", - заявив він. За його словами, до нового року в ЄС буде католицьке Різдво. "Ніхто питаннями України займатися там не буде. Це зрозуміло. Тому цього року нам не варто очікувати, що ми отримаємо позитивне рішення про лібералізацію візового режиму. Рішення по безвізу переноситься на 2017 рік", - прогнозує він. "Тепер українським дипломатам потрібно буде поквапити наших європейських партнерів, щоб механізм про припинення безвізу, який так і не розроблений, був нарешті вироблений найближчим часом. І не просто поквапити, а щоб у результаті його вироблення цей механізм не призвів до вихолощування самої ідеї безвізового режиму. Бо можна під час одночасної підготовки механізму з тимчасового призупинення безвізу нівелювати фактично таку важливу для багатьох українців  ідею скасування віз із ЄС", - вважає Карасьов. Нагадаємо, що сьогодні Рада ЄС прийняла комюніке, у якому підкреслюється, що "набуття чинності лібералізованим візовим режимом для України має відбутися в той же час, що і набуття чинності новим механізмом його припинення".
Суспільство У Луганській області затримали дезертира-контрактника, який переметнувся до бойовиків У Луганській області поліція затримала чоловіка, який значився у розшуку як дезертир. Про це повідомили в поліції в Луганській області. «Сьогодні о 13:00 бійці батальйону патрульної служби поліції особливого призначення «Луганськ-1» в районі КПВВ «Станиця Луганська» під час перевірки документів у чоловіка, який рухався з окупованого терористами міста Луганська на підконтрольну українській владі територію, встановили, що 23-річний чоловік числиться в розшуку як дезертир», - заявили в поліції. За даними поліції, житель області до початку проведення АТО перебував на військовій службі за контрактом в одній з військових частин, яка дислокувалася в місті Луганську. Однак після початку російської агресії на Донеччині чоловік зрадив присягу і перейшов на бік ворога.
Політика На Саміті ЄС не буде заявлено про надання Україні безвізового режиму У своєму комюніке Рада ЄС не заявила нічого нового, фактично м'яко готуючи Україну до відтермінування надання безвізового режиму Україні. Про це в інтерв'ю АСН заявив політолог Віталій Бала. "Нічого особливого Рада ЄС не рекомендувала. Така рекомендація про надання безвізового режиму тільки разом з механізмом призупинення такого режиму була відома давно. Це було відомо ще кілька місяців тому. Тобто питання безпеки і питання політичної доцільності надання безвізового режиму були і залишаються на порядку денному ЄС", - заявив він. За його словами, комюніке Ради ЄС "говорить про те, що зараз механізм про призупинення візового режиму так і не розроблений. Тобто в ЄС так і не знайшли відповіді на ці проблеми як виклики безпеки, міграційні проблеми, так і політичної доцільності і не виробили відповідний механізм. Я не виключаю, що ця заява, зроблена напередодні саміту, спрямована на те, щоб пом'якшити рішення самого саміту. Тобто на саміті не буде заявлено про надання безвізового режиму. Але Рада ЄС вже заявила, що це точно буде (в перспективі. - АСН)". На уточнююче запитання: коли слід очікувати від ЄС підготовки механізму щодо тимчасового призупинення безвізового режиму, який є умовою отримання безвізу для України, експерт сказав: "Я не гадалка, щоб прогнозувати точну дату, коли ЄС оформить механізм про призупинення безвізового режиму. Це вже питання до наших колег, які постійно відкладають це рішення».
Політика Рішення щодо безвізового режиму означає, що Київ - на фінішній прямій - політолог Сьогоднішнє рішення Комітету постійних представників країн Євросоюзу щодо безвізового режиму для України є позитивним і означає, що Київ - на фінішній прямій у цьому питанні. Таку думку в коментарі АСН висловив політолог Володимир Фесенко. «Це процедурне рішення про початок, скажімо так, міжнаціонального діалогу, тобто всередині Євросоюзу. Так, це «зелене світло», це фінішна пряма для прийняття остаточного рішення щодо безвізу. Але для остаточного прийняття необхідно якраз рішення Ради ЄС і Європарламенту. Ось це вже буде остаточне рішення», - сказав він.За його словами, сьогоднішнє - це попереднє процедурне рішення. Що стосується механізму призупинення безвізового режиму ЄС з третіми країнами, які повинні, згідно з рішенням, набрати чинності одночасно з лібералізацією візового режиму, як зазначив політолог, «на жаль, вже кілька місяців, фактично півроку, в ЄС прийнято таке рішення, що треба виробити механізм». «Це стосується не тільки України, всіх країн», - зазначив Фесенко. Він уточнив, що будь-якій країні будуть припиняти безвіз у разі виникнення кризової ситуації, це пов'язано перш за все з нелегальною міграцією. «Тому повинні виробити цей механізм, до цього часу вони ніяк не приймуть остаточне рішення. І через це зависло надання безвізового режиму не тільки для України, але і для Грузії і Косова», - пояснив політолог. Нагадаємо, що 17 листопада Комітет постійних представників країн Євросоюзу погодив від імені Ради ЄС позицію для переговорів щодо лібералізації візового режиму для України.
Суспільство КСУ оголосив перерву на невизначений термін у розгляді мовного закону «Колесніченка-Ківалова» Конституційний суд України, який сьогодні розпочав розгляд відповідності Конституції так званого закону «Колесніченко-Ківалова» оголосив перерву на невизначений строк на прохання суб'єктів звернення, передає кореспондент АСН. Таким чином суд задовольнив всі три клопотання подавачів, оголошені на засіданні: залучити до процесу експертів з мови, члена Венеційської Комісії Сергія Головатого, також свідків, які не брали участі у голосуванні за мовний закон, серед них Андрій Парубій, Арсеній Яценюк та Ігор Гринів. Також до процесу попросили залучити «докази кнопкодавства 3 липня 2012 року: результати письмової реєстрації нардепів о 10:00 і електронної - о 16:00 того ж дня. Аще - інформацію Держприкордонслужби, щодо осіб, картки яких голосували у залі, але на той час вони перебували за кордоном. Також до справи буде залучено відеозапис пленарного засідання від 3 липня 2012 р. Раніше суд відмовив у відводі кількох суддів, чого вимагали подавачі. Також на процес не з’явився Представник Президента України, який відмовляється скасовувати даний закон. Більш того, у КСУ навіть не знають, хто це має бути.  
Суспільство Що треба було зробити замість закриття файлообмінників Отже, в Україні припиняють роботу найбільші файлообмінники. Про гостроту проблеми свідчить той факт, що думки з цього приводу розділилися до різнополярних. Хоча більшість схиляється до того, що просто все закрити - не вихід із ситуації і до того ж може мати досить непередбачувані наслідки. До цього часу кіберполіція трясла дрібні онлайн-кінотеатри, поки не дісталася одного з найбільших - fs.to. Крім звичайного онлайн-перегляду, величезна кількість українців встановила у себе приставки до телевізора для перегляду фільмів саме з цього ресурсу, але тепер залишилася з носом. У пресі скоро стали з'являтися повідомлення, мовляв, скоро обмінник запрацює з-за кордону, туди вже виїхала команда fs.to. Що в підсумку виявилося повною нісенітницею і в fs.to це підтвердили. Файлообмінник EX.UA розсудливо вирішив не чекати вилучення серверів і в терміновому порядку згорнув діяльність. Команда обмінника заявила, що в 2016-му отримувала численні погрози, піддавалася шантажу і навіть DDоS-атакам. При Януковичі, а це було в 2013 році, EX.UA вже намагалися закрити. Чим це закінчилося, багато хто пам'ятає - урядові сайти «лягли» від DDoS-атак, організованих співчуваючими. Зараз на сайті EX.UA єдине прощальне повідомлення. У ньому йдеться про те, що команда дотримувалася авторських прав, швидко реагувала на скарги правовласників, а впала вона, ставши жертвою нецивілізованого лобізму... Мовляв, вигоду отримають тільки іноземні компанії, а українські правовласники більше грошей не отримають все одно. Водночас український глядач отримає меншу свободу вибору. Якщо дивитися з боку законодавця, то закриття EX.UA - праве діло. Хоча той закон про боротьбу з піратством 3081-д "Про державну підтримку кінематографа в Україні", через який рознервувався EX.UA, до сих пір не підписаний Президентом. Той нібито має до нього якісь доповнення. Але якщо ж дивитися з точки зору пересічного глядача-українця, то справи зовсім кепські. Адже жодної бодай трохи прийнятної альтернативи у громадян не залишиться. Навіть у тих, хто готовий користуватися файлообмінниками на платній основі. У пошуках альтернативи багато стали називати схожі ресурси з україномовними файлами, наприклад Гуртом Толока. Однак, почитавши застереження на самому сайті, вже не перебуваєш у такій впевненості, що і з ним все буде добре надалі. «Також слід враховувати, що на нашому сервері не зберігаються будь-які об'єкти авторського права. Сайт виконує лише функцію обміну посиланнями, що не є порушенням законодавства поточної країни розташування сайту. Сайт не несе відповідальності за дії користувачів», - йдеться на сторінці для правовласників. Закриття файлообмінника Ех.ua - перший крок у боротьбі з піратами, заявив АСН народний депутат фракції БПП, голова української делегації в ПАРЄ, в минулому журналіст Володимир Ар'єв. "Як людина, матеріали якого потрапляли в мережу без захисту мого авторського права, вважаю, що захист цього права має бути перш за все! Інтелектуальний продукт є таким же товаром, як і будь-який інший продукт. Виставлення його в безкоштовний доступ без будь-якого дотримання авторського права - це означає, що фактично його вкрасти. Будь-яка інформація, яка має автора, повинна бути захищена, а автор повинен отримувати відповідну плату за її використання», - заявив Ар'єв. Він нагадав про те, що в усьому світі працює така практика, тому закриття файлообмінника - перший крок на шляху до цивілізованих основ щодо захисту авторських прав. Йому заперечує відомий блогер і політтехнолог Сергій Дідковський. Його позиція категорично протилежна - EX.UA закривати не можна. Він нагадує величезне розходження між столичним креативним класом і жителями провінційних міст, для яких після таких обмежень залишиться як розважальна альтернатива «гнити перед лупатим телеком, де Зеленський відпускає кислі жарти, а навколо телевізора мамка з татком п'ють горілку і б'ються». «Державне тиск на ретрансляцію інформації (за винятком боротьби з сепаратизмом) - це цензура. Кимось оплачена або "від душі" - неважливо. Сьогодні вони закриють тобі ex - завтра будуть закривати тебе за пости в Фейсбуці. Є приклад Росії», - пише блогер. Дідковський досить категоричний і наполягає, що для українців поняття європейськості та цивілізованості втілюють у нікчемні досягнення, як то заборона куріння в громадських місцях або продаж алкоголю після 23 години, які глобально не змінюють життя загрузлої в тотальній корупції країни. «Ми ж...па, а не Європа. У цей відрізок часу. Скільки трудових віз для роботи за кордоном отримали українці в 2016 році? Якщо я правильно пам'ятаю, то 500 тис.», - резюмує Дідковський. За його словами, нині доступні платні ресурси в Україні дають занадто обмежений контент. Та й користуватися ними велика частина населення країни просто не може з банальної фінансової причини. А ось народний депутат фракції БПП, позаштатний радник міністра інформаційної політики України, в минулому телевізійний продюсер Олександр Бригинець вважає, що закриття Ex.ua - це невдала боротьба з виконання зобов'язань щодо захисту авторських прав. В інтерв'ю АСН він сказав, що у цієї проблеми є два протилежних, але однаково важливих аспекти. "За Януковича також були спроби закриття Ex.ua, бо ще тоді Україна хоча і не по-справжньому, але формально заявила про те, що буде захищати авторські права. Я, як власник авторських прав, можу сказати однозначно: не можна бути членом цивілізованого суспільства, але не забезпечувати захист авторських прав. Це однозначно. Тому це правильно, коли автор отримує відрахування, коли на державному рівні авторські права захищені», - заявив Бригинець. Але водночас, за його словами, механізм захисту авторських прав не може бути єдиним для всіх країн світу. Бо скрізь живуть люди з різним достатком. Українці не можуть платити стільки ж за перегляд, як, наприклад, американці чи швейцарці. «Якщо будуть в цьому питанні єдині підходи, то в результаті українці точно не будуть мати доступ до того, що захищено авторським правом. Це як мінімум, на мій погляд, несправедливо. Українці не винні, що у них достаток нижчий, ніж у Європі. Але вони мають право на перегляд продукту якісного, хоч і захищеного авторським правом», - наполягає Бригинець. Він вважає, що варіанти вирішення цієї проблеми є, навіть кілька. "Перший варіант. Щоб плата була, але символічна. Щоб вона збільшувалася у разі зростання доходів і рівня життя наших громадян. Другий варіант - встановити категорії, які не будуть взагалі поки оплачуватися громадянами. Ці пропозиції мають бути обговорені нашою владою, щоб, з одного боку, Україна виконувала свої зобов'язання у боротьбі з піратством, захисті авторських прав, з іншого - щоб наші громадяни не були позбавлені доступу до інформації», - вважає Бригинець. Однак все, що ми поки бачимо, - це різкий крок у нікуди. Без будь-яких варіантів.
Економіка Рада прийняла закони про створення дорожнього фонду Верховна Рада України в четвер, 17 листопада, прийняла закони, необхідні для створення Державного дорожнього фонду України, повідомляє Інтерфакс-Україна. Зокрема, депутати прийняли законопроекти №4014а «Про внесення змін до закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» і №4015а «Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі». Відповідно до законопроекту №4014а, в складі державного бюджету створюється спеціальний фонд для фінансування дорожнього господарства за рахунок акцизного податку. Законопроектом встановлюється, що акцизи будуть зараховуватися до спецфонду в наступному розмірі: в 2018 році - 50%, 2019 році - 75% і з 2020 року - 100%. У пояснювальній записці до законопроекту №4015а вказується, що 62% коштів Державного дорожнього фонду спрямовуються на фінансування будівництва, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування державного значення, 35% - на фінансування будівництва, реконструкцію, ремонт та утримання автодоріг загального користування місцевого значення, 3 % - на фінансування безпеки дорожнього руху, згідно з державними програмами.

Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Сильні обереги здатні подарувати захист від будь-якого негативного впливу Щоб у ваше життя не увірвався негати....
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Купити або знайти спокій не можна Його можна лише самостійно створити всередині себе
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Вплив місячної енергетики може допомогти з планами, так і зпутати всі карти, Не помилитися з напрямком діяльно....
більше матеріалів




/-1,9454691410065-/ /-pc-/
Top