counter
Архів Повернутись назад 16 Січня 2017
16 Січня
Політика оформление ленты  Байден запізнився на зустріч з Гройсманом. Обійшлися без спілкування з пресою Зустріч Байдена з Гройсманом пройшла без преси і за зачиненими дверима. Про це 16 січня повідомляє кореспондент АСН з клубу Кабінету міністрів України, де в 8:20 розпочалася зустріч прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана і віце-президента США Джозефа Байдена.Слід зазначити, що спочатку початок зустрічі було заплановано на 7:30. Також планувалося, що прем'єр-міністр України Володимир Гройсман і віце-президент США Джозеф Байден зроблять вступні заяви для преси.Але вже в 7:30 стало відомо про те, що початок зустрічі відкладається на 7:50. Вже в 8:00 делегація США прибула в зал Клубу КМУ.Наступні 20 хвилин преса і члени делегації чекали главу уряду України і віце-президента США, які, очевидно, проводили переговори тет-а-тет.Коли Володимир Гройсман та Джозеф Байден з'явилися в залі, пресі повідомили, що передбачена тільки фото і відео зйомка без заяв прем'єра і віце-президента США. Після зустрічі прес-конференція також не передбачена.Нагадаємо, сьогодні до обіду повинна також відбутися зустріч Д.Байдена і президента України Петра Порошенка.
Суспільство СТБ показав передачу з російським військовим, який воював на Донбасі Український телеканал СТБ 15 січня показав епізод передачі «Битва екстрасенсів», в якому брали участь російські військові, які воювали на Донбасі. Один із них сказав, що «служив» в Україні. Одним із випробувань в епізоді, який мали пройти екстрасенси, був покинутий будинок, де шестеро військових РФ влаштували засідки на різних поверхах. Екстрасенсам необхідно було пройти повз них, спустившись з даху на перший поверх і вийти у двір. Один із учасників сказав про одного з військових, що «той воював, і зовсім недавно». Коли ведуча уточнила - в Сирії служив військовий, екстрасенс відповів: "Ні. Україна". Військовий пізніше підтвердив, що воював в Україні, передає Детектор Медіа. Кілька секунд передачі, в якій екстрасенс з'ясовує, де воював росіянин, були вирізані телеканалом СТБ. «Битву екстрасенсів» знімає російський телеканал ТНТ, а СТБ показує її в ефірі. Після скандалу глава правління ЗАТ «Міжнародний Медіа Центр - СТБ» Володимир Бородянський у себе в Facebook вибачився за інцидент.
Політика Агресія Росії проти України забрала життя 10 тисяч українців - Порошенко Про це президент України Петро Порошенко заявив на спільній прес-конференції з віце-президентом США Джозефом Байденом сьогодні у Києві.  «Під час сьогоднішніх переговорів ми, безперечно, розглянули питання агресії Росії проти України. В цьому році виповнюється три роки, як Росія розв’язала справжню війну проти нашої держави. Це війна, в якій вбито 10 тисяч українців, цивільних та військових», - зазначив глава держави. Він наголосив, що лише за останні три дні наших військових продовжували обстрілювати більш як 250 разів.  Порошенко додав, що Україна усвідомлює , що ми не є єдиний ворог для Москви, всі, хто сповідує демократичні цінності є ворогами Кремля. «Тому сьогодні захист України є захистом цінностей вільного світу», - сказав він.  
Політика Пашинський попросив Луценка поставити крапку у справі зі стріляниною у Хімікуса Пашинський просить Луценка поставити крапку у справі зі стріляниною у Хімікуса. Про це перед погоджувальною радою 16 січня заявив Сергій пашинський, передає кореспондент АСН.  «Я беру участь у всіх слідчих діях. І якщо у прокуратури буде бажання зняти з мене недоторканість, я не буду виступати проти. Але я як ніхто інший, зацікавлений у тому, щоб слідство було прозорим... Сьогодні я звернувся до Генерального прокурора... І прошу оприлюднити наявні фрагменти відео одночасного допиту», - заявив він.  Зокрема, щоб Генеральна прокуратура надала усі відповіді на спірні питання.  За його словами, адвокат пана Хімікуса виконує завдання Андрія Портнова.  «Роздування усіх фейкових викидів направлені на те, щоб мене відволікати від справ... Я також боюсь, що пану Хімікусу на фоні цього роздутого скандалу може загрожувати небезпека від людей з його захисту (екс-голови Адміністрації Віктора Януковича - Андрія Портнова. - АСН)», - вважає він.  На уточнююче питання преси: чому нардеп носить зброю, Пашинській відповів:   «В кінці березня 2015 року наші спецслужби доповіли мені та Парубію, що ФСБ готувало викрадення мене і Парубія... Після цього я ходжу  зі своїм пістолетом».
Події На Київщині СБУ завадила відчуженню 1600 гектарів землі Працівники СБУ запобігли в Київській області відчуженню керівництвом Держгеокадастру столичного регіону землі на суму близько 2 млрд гривень. Про це інформує прес-центр СБУ. Було встановлено, що чиновники за допомогою підставних осіб вивели з держвласності понад 800 земельних ділянок площею понад 1600 га в різних районах Київської області. За даними експертів, ринкова вартість земель становить 1,9 млрд грн. «У ході обшуків в приміщеннях Держгеокадастру, приватних нотаріусів та офісах землевпорядних компаній працівники спецслужби вилучили документацію та інші докази, які доводять укладання земельних угод. За матеріалами відомства, судом було накладено арешт на 800 ділянок, незаконно відчужених посадовими особами», - сказано в повідомленні. Розпочато кримінальну справу за ст.191 ч. 5 Кримінального кодексу України. Триває досудове слідство.
Політика Байден назвав умови реалізації політичної частини Мінських угод Віце-президент США Джозеф Байден наголосив, що політична частина Мінських домовленостей не може бути реалізована до тих пір, поки не припиниться насильство з боку Росії. Про це він сказав на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком сьогодні в Києві.  «Політична частина угоди не може бути реалізована до тих пір, поки не припиниться насильство з боку Росії. Тільки після того, як Росія і її посередники на Сході (України) виконають свої зобов'язання щодо припинення бойових дій і дадуть Донбасу встановити мир і безпеку, можна чекати від країни виконання своїх політичних зобов’язань», - зазначив Байден. Він також наголосив, що Україна має право визначати свій власний шлях.  «Хоча Росія намагається заперечувати цей вибір, міжнародна спільнота повинна продовжувати залишатися єдиною проти російської агресії», - наголосив Байден.
Політика Парламентарі на початку тижня мають затвердити кошторис Ради на 2017 рік Верховна рада на початку пленарного тижня має затвердити свій кошторис на 2017 рік.  Про це на погоджувальній раді 16 січня заявив спікер Верховної Ради України Андрій Парубій, передає кореспондент АСН.  «Цього тижня пропонується традиційно декілька блоків питань. Деякі з них стосуються тих питань, які ми не встигли розглянути... Я також прошу голів фракцій, щоб цього тижня ми розглянули кошторис Верховної Ради», - закликав спікер.  За словами спікера, у четверг парламентарі розглянуть законопроект про Конституційний суд.  При цьому голова фракції БПП Ігор Гринів закликав парламентарів працювати консолідовано:  «Я пропоную депутатам, не зважаючи на те, що тривали свята, щоб ми максимально об'єднали наші зусилля у сесійній залі», - додав він.  У свою чергу, Максим Бурбак - голова «Народного фронту» - нагадав, що парламент прийняв Бюджет на 2017 рік, що «дає підстави для економічного року». Але це також ставить питання про необхідність звіту Уряду, зокрема, щодо підняття мінімальної зарплатні та можливих ризиків для малого та середнього бізнесу.  Нагадаємо, кошторис витрат парламенту у 2017 році складе більше мільярда гривень, також депутати цього тижня планують затвердити собі посадові оклади.
Політика Депутати планують збільшити собі зарплати - Бойко Нардепи планують збільшити собі зарплати.  Про це в інтерв'ю журналістам під час погоджувальної ради 16 січня заявив голова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко, передає кореспондент АСН.  «Ми не будемо голосувати за кошторис Верховної Ради України, оскільки там є пункт про підвищення зарплат депутатам. В умовах, коли на оплату комунальних послуг не вистачає пенсій пенсіонерів, порізані всі соціальні пільги та виплати, це абсолютно неправильно», - сказав він. При цьому на погоджувальній раді спікер Андрій Парубій зазначив, що зарплатню нардепам можна буде «рухати у той чи інший бік, але для цього треба прийняти кошторис».  Голова парламенту закликав голів фракцій вивчити це питання, щоб вже на цьому тижні проголосувати за кошторис Верховної Ради України. Раніше ми повідомляли, порядок Ради: мільярдний бюджет ВРУ, нові оклади депутатів, фінансування ПТУ та оподаткування спадщини.
Події ГУР: На Донбасі російські військові побилися з місцевими бойовиками, 20 постраждалих Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про масові сутички на Донбасі між російськими військовослужбовцями та місцевими бойовиками. «14 січня ц.р. між військовослужбовцями 9 окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти з числа місцевого населення та підрозділи спеціального призначення ЗС РФ відбулися зіткнення. В результаті конфлікту були травмовані 20 осіб (двоє у важкому стані) зі складу 9 окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти, які доставлені в районну лікарню Новоазовська», - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в Facebook. За даними ГУР, підрозділ спеціального призначення зі складу 1 АК (Донецьк) ЗС РФ направлено в Новоазовськ для посилення контролю та підтримання належної військової дисципліни. Крім того, за даними української військової розвідки, на Донбасі тривають випадки дезертирства місцевих бойовиків через небажання виконувати накази російського окупаційного командування про обстріл мирного населення. Так, як повідомили в ГУР, 15 січня двоє військовослужбовців зі складу артилерійського підрозділу 7 окремої мотострілкової бригади (Брянка) 2 АК (Луганськ) ЗС РФ залишили передові позиції, окупаційна влада оголосила їх у розшук.
Політика Київська прокуратура закрила кримінальну справу проти Каська Київська місцева прокуратура N6 закрила кримінальне провадження за підозрою колишнього заступника Генерального прокурора України Віталія Каська в шахрайстві, повідомили в столичній прокуратурі. «За результатами вивчення матеріалів кримінального провадження прокуратура встановила, що органом досудового розслідування не отримано достатніх доказів для доведення винуватості В. Каська в суді, а встановлені порушення є незначними для притягнення його до кримінальної відповідальності», - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в Facebook. У 2016 році Каськові вручили повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч.4 ст.190 (шахрайство) та ч.4 ст.358 (підробка документів) Кримінального кодексу України у зв'язку з махінаціями при приватизації квартири в Києві.
Суспільство ФСБ готує ліквідацію ватажків бойовиків на Донбасі Керівництво ФСБ РФ надало так званим «міністерствам державної безпеки» «ДНР» і «ЛНР» вказівки щодо підготовці спецоперацій для дискредитації українських спецслужб. Про це пише голова групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук у себе в Facebook. За його інформацією, терористи під виглядом диверсійно-розвідувальних груп СБУ і ГУР Міноборони України будуть підривати цивільні об'єкти в тилу, а також здійснювати диверсії на транспорті. Заплановано ліквідацію деяких, заздалегідь визначених представників «місцевої влади». «Російські спецслужби наказали розробляти плани цих спецоперацій в умовах секретності, з паралельним плануванням їх масштабного висвітлення в ЗМІ», - додав експерт. За його даними, накази щодо реалізації операцій буде давати Кремль.
Події оформление ленты  Поліція розповіла деталі стрілянини в селі на Рівненщині У Рівненській області в селі Старе Село в неділю, 15 січня, в результаті збройного конфлікту між жителями села і приїжджими постраждали троє людей - жителі Березнівського району, повідомили в обласному управлінні Національної поліції. «Двоє рідних братів, 23-х і 26 років, жителі села Зірне Березнівського району, та 19-річний - з Березного прибули в Старе Село до одного із знайомих. Попередньо встановлено, що на мобільний березнівчанина ввечері 14 січня подзвонили з Рокитнівщини, що потрібна допомога для хлопця, якого побили невідомі. Всі троє вирушили на розборки, до яких на місці приєдналися ще кілька місцевих», - йдеться в повідомленні поліції. За даними правоохоронців, приїжджі вирушили до домоволодіння 33-річного місцевого жителя, де почали погрожувати фізичною розправою, тримаючи в руках навчальну гранату Ф1. Господар для самозахисту вистрілив з мисливської рушниці. В результаті троє нападників отримали поранення, проте кинулися бігти. Затримали їх місцеві жителі в господарстві 46-річного односільчанина, у дворі якого знайшли гранату. Двох потерпілих доставили відразу в лікарню, третього односельці утримували до приїзду журналістів, щоб проведення слідчих дій співробітниками поліції відбувалося прозоро, потім теж доставили до медзакладу. «За фактами хуліганства, вчиненого із застосуванням спеціальних пристроїв, за частиною 4 статті 296 та умисного тяжкого тілесного ушкодження за частиною 1 статті 121 Кримінального кодексу України розпочато досудові розслідування», - повідомив заступник начальника Головного управління Національної поліції в Рівненській області - начальник слідчого управління Олександр Панасюк. Попередня причина конфлікту - особисті неприязні стосунки, обставини яких зараз встановлюються. Крім того, стало відомо, що в нападі брав участь місцевий житель, якому поліцейські повідомили про підозру у вчиненні розбійного нападу. Не виключено, що саме перебування на свободі небезпечного злочинця викликало протест місцевих жителів Старого Села.
Суспільство В Україну йдуть хрещенські морози За даними Укргідрометцентру, в найближчу добу погоду в Україні буде визначати поле підвищеного атмосферного тиску і холодне повітря, яке продовжує надходити з північного заходу Європи, повідомляє Інтерфакс-Україна. Згідно з прогнозом синоптиків, майже на всій території України без опадів, місцями ожеледиця, лише в Криму очікується мокрий сніг та дощ. Вночі та вранці в Україні, крім крайнього півдня, туман. Вітер північно-східний, 3-10 м/с, вдень у південній частині місцями пориви 15-17 м/с. Температура вночі 7-12°С, в західних, північних і центральних областях місцями до 15°С морозу, вдень 2-7°С морозу (в Карпатах вночі 13-18°С, вдень 3-9°С морозу); на крайньому сході країни, в Криму та Приазов'ї вночі 3-8°С морозу, вдень від 3°С морозу до 3°тепла. У Києві - без опадів. На дорогах ожеледиця. Вночі та вранці туман. Вітер північно-східний, 3-8 м/с. Температура вночі близько 10°С, вдень 2-4°С морозу. Читайте прогноз погоди в Києві на тиждень на сайті АСН.
Суспільство Охендовський буде під охороною УДО, поки перебуває на посаді голови ЦВК - Гелетей Голова ЦВК України Михайло Охендовський залишатиметься під охороною Управління державної охорони (УДО) до того моменту, поки суд не винесе рішення про відсторонення його від посади. Про це заявив начальник УДО Валерій Гелетей, передає Інтерфакс-Україна. «З такою ситуацією стикаємося вперше - підозру було оголошено особі, яка охороняється. Іншого механізму зняти охорону на той момент, крім винесення рішення про відсторонення Охендовського з посади не існувало», - заявив Гелетей в інтерв'ю виданню «Сегодня», відповідаючи на запитання, якими були б дії працівників УДО, якби суд обрав Михайлу Охендовському запобіжний захід у вигляді арешту. Він повідомив, що поки суд не виніс рішення про відсторонення Охендовського від посади, голова ЦВК залишається під охороною УДО. Гелетей пояснив, що працівники УДО забезпечують охорону посадових осіб відповідно до їхнього статусу, і не йдеться про якісь персоналії.
Суспільство Нацрада з ТБ займеться СТБ через передачу за участю російських військових Нацрада України з питань ТБ і радіомовлення на засіданні 19 січня цього року розгляне питання трансляції телеканалом СТБ випуску російської передачі «Битва екстрасенсів», де брав участь російський військовий, який нібито воював в Україні. Про це повідомляє прес-служба Національної ради. «Нацрада на засіданні в четвер, 19 січня, планує розглянути питання трансляції в ефірі телеканалу СТБ передачі «Битва екстрасенсів» виробництва російського каналу ТНТ, в якій брали участь російські військові», - сказано в повідомленні. За цим фактом відповідним підрозділам регулятора було доручено провести моніторинг і запис програми, щоб розглянути матеріали на засіданні. При цьому в повідомленні додано, що ефір СТБ вже записаний. У Нацраді відзначили, що на трансляцію передачі активно відреагувала глядацька аудиторія і медіаспільнота, які висловили обурення і закликали регулятора до адекватного реагування.
Політика Підвищення зарплатні нардепам - це аморально - Березюк Підвищення зарплатні нардепам - аморально. Про це журналістам під час погоджувальної ради 16 січня заявив голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк, передає кореспондент АСН.  «Дивлячись на економічні показники, зокрема в обмінниках валют, ситуація песимістична, м'яко кажучи... Підвищення зарплат депутатам у такій ситуації аморально та безвідповідально», - заявив він.  На думку Березюка, парламент мав би розглянути питання не підвищення зарплатні депутатам, а зняття недоторканості.  «Це би зменшило рівень корупціногенності... При цьому до прийняття кошторису парламенту необхідно було б заслухати інформацію про аудит кошторису 2016 року, подивитися на те, як використовувалися кошти на авто парк парламенту», - додав нардеп.  Він зазначив, що наразі немає дискусії на предмет того, щоб не підвищувати зарплатню нардепам на 2017 рік:  «Тому у такому вигляді ми не будемо голосувати за кошторис парламенту на 2017 рік». 
Економіка МВФ вимагає від України підвищити пенсійний вік і провести аудит «ПриватБанку» Видання Економічна правда опублікувало нові вимоги МВФ до України, які потрібно виконати для отримання наступних траншів. В першу чергу, до кінця січня цього року, Кабмін повинен прийняти рішення про монетизацію субсидій, а Фонд гарантування вкладів - замовити аудит роботи "ПриватБанку" в останні шість місяців до його націоналізації. До кінця березня цього року парламент повинен затвердити пенсійну реформу з підвищенням пенсійного віку: для жінок - на 6 місяців щороку, починаючи з 2021 року; для чоловіків - на 4 місяці щороку, починаючи з липня 2017, а в 2027 році пенсійний вік і для чоловіків, і для жінок повинен становити 63 роки. Передбачається підвищення робочого стажу до 25 років з січня цього року з введенням мінімального страхового стажу на рівні 16 років. Стаж необхідно підвищувати на 12 місяців щороку і до 2036 року він повинен скласти 35 років. До кінця березня цього року парламент повинен прийняти законопроект про ринок сільськогосподарської землі, а також скасувати чинний мораторій на її продаж, а також прописати в законодавстві створення антикорупційних судів.
Події Кількість катувань зменшилася в 2,5 разу, але не через реформи - ХПГ Кількість катувань в 2015 році в порівнянні з 2011 зменшилася в 2,5 разу, проте їхній рівень залишається високим - 63 тис. випадків за 2015 рік. Про це на прес-конференції заявив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, передає кореспондент АСН. Водночас він наголосив, що суттєве зменшення випадків катувань правоохоронцями громадян не пов'язане з реформуванням правоохоронної системи, а з новим Кримінально-процесуальним кодексом. «Оскільки для затримання особи потрібне рішення слідчого судді, зменшилася кількість затриманих поліцією, а відтак - умов для застосування катувань. Водночас поширеною лишилася практика катувань в ході розслідування справ (в ході слідчих дій з підозрюваними)», - заявив Захаров. Також він додав, що правозахисники мають намір поставити це питання перед главою Національної поліції, як тільки його буде призначено. Окрім того він додав, що з'явились нові прояви катувань - катування співробітниками СБУ. Це стосується також зони проведення АТО.
Економіка Власники банку «Народний капітал» можуть ліквідувати фінустанову Банк «Народний капітал» (Київ), найбільшими акціонерами якого на початок грудня минулого року були громадянин Росії Валерій Макаренко, Світлана Остапенко, Руслан Пархоменко, Олексій Ярошенко, Олександр Вороняк і Олег Луцький, може бути ліквідований з ініціативи власників фінустанови. Про це передає Інтерфакс-Україна. Таке питання було внесено до порядку денного позачергових зборів акціонерів банку «НК» у понеділок, 16 січня. «З огляду на ситуацію на ринку банківських послуг і складність визнання Нацбанком структури власності АТ «НК Банк» прозорою... для захисту інтересів акціонерів установи пропонується ліквідувати ПАТ «Банк Народний Капітал» з ініціативи акціонерів», - сказано в проекті рішення. Банк «НК» (раніше - Фермерський земельний банк) заснований в 1993 році.
Суспільство В Україні створили коаліцію «проти катувань» 12 громадських організацій підписали меморандум про створення коаліції «проти тортур». Про це на прес-конференції оголосили директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко та голова правління УГСПЛ Олександр Павличенко, передає кореспондент АСН. До коаліції входять громадські організації Києва, Харкова, Одеси, Львова, Дніпра, Кропивницького, Луцька, Херсона, Чорткова (Тернопільська область). «Головна мета коаліції - зменшити рівень катувань та поганого поводження. Існуючі правозахисні коаліції не охоплюють проблему тортур в повному обсязі і майже не ведуть захист прав людини у випадках конкретних порушень», - зазначив Євген Захаров. У свою чергу Аркадій Бущенко наголосив, що особливої ​​уваги потребують не стільки слідчі ізолятори і в'язниці, скільки місця, де утримуються люди, не пов'язані з вчиненням злочинів: геріатричні інтернати, психіатричні стаціонари. «У багатьох випадках в'язниця - це просто рай порівняно з такими закритими установами», - заявив він.    
Суспільство У Мережі гостро відреагували на скасування антиросійських санкцій Користувачі мережі бурхливо відреагували на заяву обраного президента Америки Дональда Трампа про можливе скасування санкції щодо Росії. Колишній заступник голови УКРІНФОРМ Костянтин Лікарчук вважає, що така пропозиція Трампа Путіну «викличе потік зради». «Хтось аналізував його слова з точки зору інтересів Америки? Не України, а саме США. Скасувати антиросійські санкції в обмін на скорочення ядерної зброї. А що повинно турбувати громадян США? Ядерна зброя або зелені чоловічки? Ви думаєте, що американці реально бояться появи зелених чоловічків на Алясці в оточенні ведмедів грізлі?» - написав він. Лікарчук припустив, що в разі, якщо Дональд Трамп зробить що-небудь таке, що суперечить інтересам Америки, йому оголосять імпічмент. Більшість користувачів Мережі налаштовані менш райдужно.
За кордоном Трамп пообіцяв замість Obamacare ввести «страхування для всіх» Обраний президент США Дональд Трамп заявив про плани замінити реформу охорони здоров'я, відому як Obamacare, на «страхування для всіх», передає The Washington Post. При цьому він відмовився розкрити деталі програми медичного страхування, заявивши лише, що нова реформа передбачає «менші суми і набагато менші витрати». Трамп також пообіцяв зобов'язати фармацевтичні компанії вести прямі переговори з урядом щодо цін на ліки для програм Medicare і Medicaid. «Вони політично захищені, але не більше», - сказав він про фармкомпанії в США. Нагадаємо, що скасування реформи охорони здоров'я, яка була введена адміністрацією президента США Барака Обами, - одне з ключових передвиборних обіцянок Дональда Трампа. На даний момент Сенат США проголосував за ухвалення резолюції щодо бюджету, яка запустить процес скасування реформи охорони здоров'я. Система охорони здоров'я Affordable Care Act, відома як Obamacare, була прийнята за ініціативою Обами. Головним елементом системи є вимога до громадян США купувати медичну страховку, якщо вони не застраховані.
Політика ЗМІ: Порошенко летить до Давосу для «зміцнення антипутінської коаліції» Президент України Петро Порошенко в понеділок, 16 січня, планує вилетіти в Давос на Всесвітній економічний форум, повідомили УНН в Департаменті інформаційної політики Адміністрації Президента України. «Президент сьогодні летить у Давос», - сказали в АПУ. Згідно із заявою Банкової, у Порошенка запланований ряд зустрічей з європейськими лідерами «для зміцнення антипутінської коаліції». Раніше повідомлялося, що Петро Порошенко не відвідає традиційний «український ланч», який організовує фонд олігарха Віктора Пінчука в рамках Всесвітнього економічного форуму 17-20 січня в Давосі. Рішення прийнято після публікації в газеті The Wall Street Journal статті Віктора Пінчука з пропозицією піти на компроміс з країною-агресором РФ для врегулювання конфлікту на Донбасі і в Криму.
Суспільство В рамках проекту НАТО на Житомирщині реабілітували територію сховища радіоактивних відходів У Житомирській області закінчилася реалізація пілотного проекту НАТО з вилучення радіоактивних відходів (РАВ), які утворилися в результаті виконання військових програм СРСР, а також рекультивації території сховища «Вакуленчук», передає прес-служба Держатомрегулювання України. За інформацією відомства, сховище РАВ на Житомирщині було утворено за часів СРСР на території екс-військової частини 83330, яка була ракетною базою стратегічних ядерних сил Радянського Союзу. На об'єкті проходило обслуговування ядерних боєприпасів: джерела іонізуючого випромінювання використовували для калібрування приладів з різними діапазонами вимірювання і типами випромінювання. «Для приведення території сховища в екологічно безпечний стан Кабміном України було укладено імплементаційну угоду з НАТО. В рамках угоди був реалізований пілотний проект вилучення РАВ зі сховища «Вакуленчук» і реабілітована територія», - сказано в повідомленні.
Події У Києві чиновники вкрали 1,2 млн грн на дослідженні по МАФам Київська прокуратура направила до суду кримінальну справу стосовно заступника директора комунального НДІ, який привласнив 1,2 мільйона гривень на роботі. Про це сказано на сайті столичної прокуратури. Обвинувачений у справі - заступника директора Комунальної науково-дослідної установи «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста». Він звинувачується в привласненні коштів та службовому підробленні. Дані кошти були виділені на проведення роботи «Соціологічне дослідження необхідності розміщення МАФів у спальних районах міста Києва». На виконання роботи чиновник залучив фіктивне товариство, на рахунку якого перерахував 1,2 млн грн. Надалі він привласнив ці гроші. Чиновнику інкримінують вчинення злочинів за ст. 191 ч. 5 (привласнення розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем - від 7 до 12 років позбавлення волі) і ст. 366 ч. 1 (службове підроблення - штраф або обмеження волі до 3 років) КК України.
Економіка У Кабміні відхрестилися від вимог МВФ підвищити пенсійний вік Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко спростував інформацію про зобов'язання української влади підвищити пенсійний вік в рамках співпраці з МВФ, передає Урядовий портал. «Я хочу вам сказати про те, що у нас немає ніяких зафіксованих зобов'язань підвищувати пенсійний вік. Цього немає ні в меморандумі з МВФ, ні в наших зобов'язаннях перед іншими організаціями. І хочу вам сказати, я переконаний, що нинішній уряд і нинішня влада не вживатиме ніяких кроків щодо підвищення пенсійного віку», - сказав він. Розенко підкреслив, що проблема дефіциту бюджету Пенсійного фонду полягає зовсім не в питанні підвищення пенсійного віку, а в низьких доходах. «На сьогоднішній день більше 50% працюючих громадян або не платять податки до Пенсійного фонду, або сплачують їх не в повному обсязі», - пояснив він. Нагадаємо, що згідно з вимогами МВФ до України, які були оприлюднені ЗМІ, до кінця березня 2017 року парламент повинен затвердити пенсійну реформу з підвищенням пенсійного віку: для жінок - на шість місяців щороку, починаючи з 2021 року; для чоловіків - на чотири місяці щороку, починаючи з липня 2017, а в 2027 року пенсійний вік для чоловіків і для жінок повинен становити 63 роки.
За кордоном Художник Павленський покинув РФ через підозру в згвалтуванні Російський художник Петро Павленський разом з соратницею Оксаною Шалигіною та дітьми покинув територію РФ і попрямував до Франції. Про це передає телеканал Дождь. Проти Павленський і Шалигіної була розпочата дослідча перевірка за ст. 132 (згвалтування) КК Росії. За словами самого Павленського, заяву написала актриса «Театра.doc» Анастасія Слоніна. Художник повідомив, що 14 грудня 2016 року його з Шалигіною «зустріли» в аеропорту Шереметьєво і відвезли в Слідчий комітет на допит, який тривав 7 годин. Після цього їх відпустили і зобов'язали приходити на допит за першим дзвінком. Після допиту Павленський, Шалигіна і їх двоє дітей через Білорусь поїхали в Україну, а потім полетіли до Франції. Адвокат Павленського Ольга Дінзе повідомила, що в Росії за однією заявою потерпілої збуджують близько 10 відсотків справ. Павленський заявив, що знайомий з Слоніною, і вона була у нього вдома увечері 4 грудня минулого року, але свою провину заперечує. У разі порушення кримінального виробництва він попросить політичного притулку у Франції.
Суспільство Офіцер-дезертир з Криму отримав вісім років в'язниці Дарницький районний суд Києва виніс вирок підполковнику медичної служби, заступнику начальника Центру підготовки особового складу ВПС і ВМС України «Судак», повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос. За його словами, підполковник за держзраду, дезертирство, а також перехід на службу в російську армію в період анексії Криму отримав вісім років реального позбавлення волі. «Суд сьогодні оголосив вирок - за сукупністю скоєних злочинів підполковник отримав вісім років реального позбавлення волі», - повідомив Матіос. Нагадаємо, що офіцера військова прокуратура затримала на початку 2016 року. Під час анексії Криму він не прибув в певні терміни на материкову територію України для подальшого проходження військової служби, а залишився на тимчасово окупованій території АР Крим.
За кордоном BBC і «Перший канал» розслідують витік останньої серії «Шерлока» в Мережу Компанія BBC Worldwide ініціювала розслідування витоку останнього епізоду британського серіалу «Шерлок» в російській озвучці в Мережу, повідомляє The Telegraph. За даними газети, BBC намагається з'ясувати, чи дійсно епізод «Шерлока» був навмисно викладений у відкритий доступ в Інтернеті, щоб нашкодити британському телеканалу. Крім того, російський «Перший канал» також проводить власне розслідування, передає РІА Новини. «За попередньою версією, причиною була хакерська атака. Повною інформацією про інцидент «Перший канал» буде готовий поділитися з колегами після закінчення розслідування», - сказали в прес-службі телеканалу. Нагадаємо, що заключна серія четвертого сезону серіалу під назвою «Остання справа» (The Final Problem) в російській озвучці «Первого канала» з'явилася в Інтернеті в суботу, 14 січня, на день раніше виходу в ефір.
Політика Поліція зібрала докази злочинної діяльності 52 «суддів» «ДНР» Поліція спільно з прокуратурою Донецької області зібрала докази протиправної діяльності 52 «суддів» терористичної організації «ДНР», 45 з яких вже оголошені в розшук, повідомили в обласному управлінні Національної поліції. «На кожну людину зібрано близько 60 листів з матеріалами, які підтверджують його провину. Серед них - свідчення свідків, фото- і відеоматеріали», - йдеться в повідомленні поліції. Більшість суддів - це зрадники, які працювали в судах Донецької області та перейшли на бік терористів «ДНР». Відносно двох суддів матеріали направлені до суду для прийняття рішення про заочний засудження. Серед посібників терористів, які «чинять правосуддя» і вирішують долі людей на окупованій території - співробітник слідчого комітету РФ і «глава трибуналу ДНР». Зараз йде збір даних про ще 19 осіб. Це майже вся вертикаль судової системи «ДНР». Всього правоохоронці мають інформацію про 80 ​​працівників «суду», які працюють зараз або працювали раніше під час окупації. Все слідчо-оперативні заходи проводяться в рамках кримінального провадження за ч.1 ст.258-3 «Створення терористичної групи чи терористичної організації» Кримінального кодексу України. Зрадникам загрожує до 15 років позбавлення волі.
Політика Порошенко поїде в Давос, але не відвідуватиме «український сніданок» Пінчука - Цеголко Прес-секретар Президента України Святослав Цеголко підтвердив, що Петро Порошенко поїде на Всесвітній економічний форум в Давос, але не братиме участі в «українському сніданку» олігарха Віктора Пінчука. «Президент України поїде в швейцарський Давос, де буде велика програма на Всесвітньому економічному форумі. Але брати участь у сніданку, організованому Віктором Пінчуком, він не буде», - написав він на своїй сторінці в Facebook. Раніше ЗМІ повідомили, що у Президента в Давосі заплановано ряд зустрічей з європейськими лідерами «для зміцнення антипутінської коаліції». Нагадаємо, що український бізнесмен Віктор Пінчук в статті для The Wall Street Journal написав, що владі України і її громадянам потрібно погодитися на ряд хворобливих компромісів заради досягнення миру з Росією.
Суспільство В Україні вперше народилася дитина «від трьох батьків» В Україні вперше народилася дитина «від трьох батьків», у якого є гени трьох осіб.«За допомогою пронуклеарного перенесення ядер 34-річна жінка, яка страждає на безпліддя протягом 15 років, змогла народити здорову генетично «свою рідну» дитину», - йдеться в повідомленні. Суть спірного методу «від трьох батьків» полягає в тому, що пацієнтці було проведено перенесення її та чоловіка ядер в донорську яйцеклітину, яка в свою чергу була позбавлена ​​ядра. В результаті цієї маніпуляції була отримана «реконструйована» яйцеклітина з ДНК від трьох чоловік: матері, батька і донора. Тобто у дитини троє біологічних батьків. Відзначимо, що вчені і медики, які провели цю процедуру в Україні, заявляють, що народження дитини після цього методу лікування зареєстровано вперше в світі. У той же час, як раніше повідомлялося, перша в світі дитина «від трьох батьків» народилася в Мексиці.
Політика Бойовики продовжують блокувати процес обміну полоненими - Геращенко Народний депутат, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що бойовики терористичних угруповань «ДНР» і «ЛНР» продовжують блокувати процес обміну полоненими, незважаючи на звільнення українською стороною 15 осіб в кінці 2016 року. «Не дивлячись на заклик лідерів нормандського формату і ТКГ звільнити до нового року заручників і жест доброї волі з боку української сторони і односторонню передачу 15 осіб, звільнення заручників і надалі заблоковано. При цьому представники ОРДЛО заявили, що їх жестом доброї волі була передача Тараса Колодія і двох жінок», - заявила вона на своїй сторінці в Facebook після засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську. Геращенко додала, що бойовики так і не виконали обіцянку до новорічних свят відпустити підлітків, яких звинуватили в диверсії. За її словами, терористи знову наполягають на амністії як передумові до звільнення і передачі їм близько 700 осіб в обмін на близько 50. «Українська сторона наполягає на негайному розблокуванні звільнення заручників», - заявила вона, додавши, що на 18 січня запланована скайп-конференція.
Політика Київ нагадав про необхідність дотримання всього пакету «Мінська» - Оліфер Під час сьогоднішнього засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську українська сторона зажадала виконання всього пакету Мінських угод, в тому числі виходу на лінію від 19 вересня 2014 року, включаючи Дебальцеве, повідомила прес-секретар представника України в ТКГ, другого президента України Леоніда Кучми Дарина Оліфер. «Ми наполягаємо на дотриманні всього пакета Мінських угод, в тому числі і на виході на лінію від 19 вересня 2014 року, включаючи Дебальцеве», - заявила вона на своїй сторінці в Facebook. Вона додала, що рішення блоку питань з безпеки - ключова складова всього Мінського процесу. «Без повного і стійкого припинення вогню, без виведення всіх іноземних військових формувань і військової техніки з території України, без контролю за кордоном, - в ОРДЛО виборів бути не може», - зазначила Оліфер.
Економіка НАБУ затримало шістьох осіб, які можуть бути причетні до розкрадання 50 млн грн Національне антикорупційне бюро України заявило про затримання шести осіб, які можуть бути причетні до розкрадання 50 млн грн. У повідомленні НАБУ йдеться, що детективи протягом 12 і 16 січня провели затримання двох керівників державного агропідприємства в Кіровоградській області та чотирьох представників комерційних компаній. За версією слідства, затримані, вступивши в змову, в 2015-2016 роках заволоділи урожаєм держпідприємства і надалі легалізували викрадене, чим завдали збитків на суму близько 50 млн грн. Двом затриманим (керівнику ДП і представнику комерційної компанії) повідомлено про підозру. Одному з них обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 5 млн грн, іншому - цілодобовий домашній арешт. Іншим затриманим - трьом представникам комерційних структур і ще одному керівнику ДП - про підозру повідомлять протягом доби.
Політика оформление ленты  Кабмін затвердив програму деокупації Донбасу Кабінет міністрів України затвердив план дій по реінтеграції окупованих територій Донецької і Луганської областей, повідомили в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб України. Розпорядження уряду №8-р від 11 січня 2017 року визначає порядок дій, спрямований на реінтеграцію непідконтрольних українській владі територій Донбасу. «Реалізація завдань та цілей в рамках плану заходів передбачає встановлення і розвиток контактів між громадянами України, які проживають по обидва боки лінії розмежування, а також на протидію військової агресії невійськовими засобами», - пояснили в МінВОТ Зокрема, це стосується посилення боротьби з корупцією, створення сприятливих умов для ведення бізнесу, дерегуляції, підвищення якості соціальних послуг, вдосконалення системи адміністративно-територіального устрою, вдосконалення системи пенсійного забезпечення, створення умов для гідного життя людей похилого віку, забезпечення рівного доступу громадян до здобуття якісної освіти, забезпечення свободи ЗМІ та безперешкодного доступу до публічної інформації. Всі заходи будуть здійснюватися в умовах недопущення будь-яких дій, спрямованих на легітимізацію незаконних збройних формувань або терористичних організацій.
Суспільство Суд залишив під вартою полковника ЗСУ Без'язикова Апеляційний суд Києва залишив у силі рішення суду першої інстанції про тримання під вартою  колишнього начальника розвідки - полковника Збройних Сил України Івана Без'язикова, передає кореспондент АСН.   На початку судового засідання його адвокати просили викликати свідків у суд. Однак суд їм відмовив у задоволенні цього клопотання. Потім вони заявили про відвід колегії суддів - суд також відмовив. Після цього судді відхилили апеляційну скаргу його захисників. Таким чином Без'язиков перебуватиме під вартою до 8 лютого. Нагадаємо, в липні 2016 року з полону бойовиків був звільнений полковник ЗСУ Іван Без'язиков, якого утримували з серпня 2014 року. У грудні 2016 року Шевченківський райсуд Києва заарештував полковника ЗСУ Івана Без'язикова до лютого 2017 року.  
Політика Україна подала до Міжнародного суду ООН в Гаазі історичний позов проти Росії Міністерство закордонних справ України в понеділок, 16 січня, передало позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі щодо порушення РФ двох конвенцій ООН - Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації і з протидії фінансуванню тероризму, повідомила прес-секретар МЗС України Мар'яна Беца. «Тільки що Україна подала позов проти РФ до Міжнародного суду ООН. Історичний позов. Право на нашому боці», - заявила вона в своєму мікроблозі в Twitter. Раніше повідомлялося, що Президент України Петро Порошенко доручив МЗС передати позов до суду ООН в Гаазі щодо порушення Москвою двох конвенцій.  Щойно Україна подала позов проти РФ до Міжнародного суду ООН. Історичний позов. Право на нашому боці #StopRussianAggression - Mariana Betsa (@Mariana_Betsa) 16 січня 2017 р
Політика Порошенко, Меркель і Олланд обговорили виконання Мінських угод У понеділок, 16 січня, Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом, в ході якої сторони обговорили стан виконання Мінських домовленостей щодо врегулювання ситуації в Донбасі, повідомили в прес-службі Глави Української держави. «Петро Порошенко, Ангела Меркель і Франсуа Олланд підкреслили необхідність досягнення прогресу в реалізації блоку безпеки Мінських домовленостей, що сприятиме подальшому просуванню на інших напрямках мирного врегулювання», - йдеться в повідомленні. У телефонній розмові Порошенко поінформував про неприпустиму ситуацію із заручниками і громадянами України, які незаконно утримуються в РФ. Крім того, Франція і Німеччина відзначили послідовні зусилля України, спрямовані на мирне врегулювання, зокрема щодо звільнення в односторонньому порядку 15 чоловік і забезпечення подачі води в окремі райони Луганської області. Співрозмовники дійшли згоди щодо необхідності продовження роботи з підготовки дорожньої карти імплементації Мінських домовленостей.
Політика СБУ, ДМС та ГПУ співпрацюють з ФСБ, видаючи Росії її громадян, які воювали за Україну – Гельсінська спілка Через те, що парламент зволікає зі спрощенням процедури отримання українського громадянства іноземцями, які воювали на Донбасі на стороні України, багатьом з них після повернення на батьківщину загрожує тюрма.  Про це під час круглого столу у Києві заявив народний депутат Олег Петренко. За його словами, проблема легалізації воїнів-іноземців в Україні стосується насамперед громадян Росії та Білорусії. Їх при поверненні додому точно чекає в'язниця, оскільки закони цих країн засуджують так зване «військове найманство». Чимало таких вояків, за словами депутата, опинились у безвихідній ситуації - у них закінчується або вже закінчився термін дії закордонного паспорта, а повернутися на батьківщину для отримання нового вони не можуть. Іншою проблемою є те, що Державна міграційна служба вимагає від іноземців, які претендують на українське громадянство, довідку з країни походження про непритягнення до відповідальності за тяжкі і особливо тяжкі злочини, що у випадку з учасниками АТО робить неможливим отримання ними українського громадянства. Петренко зауважив, що законопроект №3433, зареєстрований у парламенті у листопаді 2015 року, міг би вирішить проблеми з наданням українського громадянства іноземцям-учасникам АТО: "Він уже пройшов  узгодження профільним та іншими  комітетами парламенту і готовий до винесення на розгляд парламенту у першому читанні. Сподіваємося, що на одній з найближчих погоджувальних рад він буде включений у порядок денний, проголосований і підписаний Президентом", - висловив сподівання Петренко. Також нардеп зауважив, що іноземців, які воювали на стороні України близько 300-400. В свою чергу представник Української Гельсінської спілки з прав людини Борис Захаров зауважив, що реформування потребує не лише міграційне законодавство, а й Держміграційна служба як така, оскільки «на сьогодні вона не зважає на аргументи політичних біженців з Росії, яких на батьківщині чекає переслідування. Потрібно ввести заборону на екстрадицію до Росії. На сьогодні, на жаль, Служба безпеки, Генпрокуратура та Держміграційна служба в цьому питанні співпрацюють з ФСБ. Тому потрібно реформувати і законодавство стосовно політичних біженців", - наголосив Захаров. Його підтримує і заступник голови секретаріату Уповноваженого Верховної ради з прав людини Олена Смірнова. Вона також розкритикувала політику, що проводить по відношенню до політичних біженців з Росії ДМС: "В ДМС кажуть (громадянам Росії, коли відмовляють у політичному притулку в Україні  - ред), що Росія - демократична країна, тому я не розумію, на кого ця служба працює". Вона додала, що у уповноваженого з прав людини підтримують цей законопроект, але вважають, що захисту від переслідування потребують не лише воїни з Донбасу, а й іноземці, які були учасниками Майдану.  
Події оформление ленты  Повторна експертиза підтвердила неосудність «мажора» Толстошеєва - прокуратура Прокуратура Києва отримала висновок повторних експертиз у кримінальному провадженні за фактом аварії біля станції метро «Лівобережна» в Києві, згідно з ним, з водієм Станіславом Толстошеєвим трапився епілептичний напад.«Висновок повторних експертиз, які надійшли в столичну прокуратуру, підтвердили результати попередніх експертиз по несамовитому стану підозрюваного під час здійснення ним ДТП», - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в Facebook. Зокрема, за даними експертизи, на момент ДТП у Толстошеєва відбулося «раптовий тимчасовий хворобливий розлад психічної діяльності у вигляді синдрому порушеної свідомості внаслідок генералізованого епілептичного нападу з тоніко-клонічними судомами, що призвело до тимчасової втрати контролю над керованістю автомобіля» Експерти повідомили, що епілептичний напад у винуватця ДТП стався вперше, той навіть не знав про можливість його настання. Встановлено також, що на момент ДТП підозрюваний не знаходився в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. «З огляду на, що з-за медичних протипоказань С.Толстошеев не може бути допущений до керування транспортними засобами, посвідчення водія, видане на його ім'я, анульовано і знищено в законному порядку, а відповідні відомості внесені в Національну автоматизовану інформаційну систему МВС», - заявили в прокуратурі. Раніше повідомлялося, що прокуратура Києва закрила кримінальне провадження щодо Станіслава Толстошеева, який на смерть збив у Києві в січні 2016 року бабусю на тротуарі. На думку прокуратури, він не контролював себе в момент ДТП і не міг вплинути на свої дії. Тоді в прокуратурі заявили, що причиною ДТП став раптовий напад судомного характеру у водія, в результаті якого він не міг усвідомлювати своїх дій та керувати ними.
Події Вандалів, які закидали храм УПЦ МП «коктейлями Молотова», зафіксували камери відеоспостереження - поліція Камери відеоспостереження зафіксували чоловіків, які рано вранці 16 січня закидали храм Московського патріархату в Києві пляшками з «коктейлем Молотова», повідомили в поліції м.Києва. «Із записів камер відеоспостереження встановлено, що двоє чоловіків з рюкзаками близько 4:10 кинули на територію храму три пляшки з пальним», - йдеться в повідомленні поліції. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. Правоохоронці з'ясовують усі обставини події та розшукують причетних до скоєння злочину. Нагадаємо, що в Києві в понеділок, 16 січня, невідомі закидали «коктейлями Молотова» храм на честь ікони Божої Матері «Пом'якшення злих сердець» і святителя Петра (Могили) Другого.
За кордоном оформление ленты  «Найбільш зловісний рейс» під номером 666 був здійснений в п'ятницю 13-го У п'ятницю, 13 січня, був здійснений так званий «найстрашніший рейс» під номером AY666 з Копенгагена в Гельсінкі, повідомляє National Geographic. Рейс фінського авіаперевізника Finnair має номер 666, що в християнстві відомо як Число звіра, і доставляє пасажирів в аеропорт Гельсінкі з його кодом «HEL», що схоже на слово «пекло» по-англійськи (hell). Більш того, літак вилітає зі столиці Данії в 13:15 за місцевим часом, а його вік у 2017 році склав все ті ж 13 років. Таким чином, рейс з «сатанинським номером», що виконується в п'ятницю, 13-го, в напрямку «пекла», здається самим лиховісним в світі. Незважаючи на весь набір страшних прикмет, лайнер благополучно приземлився в Гельсінкі навіть на кілька хвилин раніше. «Найстрашніший рейс» був здійснений в п'ятницю 13 січня
За кордоном Вчені розробили 5D-технологію для діагностики захворювань по фото Співробітники Університету Південної Каліфорнії розробили нову 5D-технологію HySP для аналізу зображень, яка може допомогти діагностувати захворювання по фотографіям зі смартфонів, повідомляє MedDaily. Вчені в основі HySP використовували флуоресцентні зображення для виявлення білків та інших молекул в клітинах і тканинах. Система працює за рахунок маркування молекул барвниками, які світяться під певним світлом. Технологія флуоресцентних зображень дозволить зрозуміти, які молекули виділяються у великих кількостях при раку і інших захворюваннях. Технологія відрізняється швидкістю аналізу і низькою вартістю. HySP аналізує безліч різноманітних молекул за один раз. Більш того, застосовуваний алгоритм ефективно фільтрує будь перешкоди в інформації, що надходить.
Суспільство Гройсман доручив посилити україномовний розділ «Вікіпедії» Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив органам виконавчої влади вжити у 2017 році заходи для реалізації пропозицій громадськості, спрямованих на розвиток україномовного розділу «Вікіпедії», передає Урядовий портал. Серед запропонованих громадськістю заходів - внесення змін до навчальних програм з інформатики, географії, історії і літературі для учнів старших класів загальноосвітніх навчальних закладів щодо використання україномовного розділу «Вікіпедії», можливість підготовки студентами матеріалів для «Вікіпедії», сприяння проведенню української частини міжнародного конкурсу «Вікі любить пам'ятники», а також проведення конкурсу з розміщення наукових робіт в українському розділі« Вікіпедії». «Вікіпедія» має 292 мовних розділу і містить близько 41 млн. Статей. Україномовний розділ «Вікіпедії» налічує 650 тис. Статей і займає 16-е місце серед всіх розділів за їх кількістю.
Суспільство Молода українка зробила відкриття, яке допоможе вилікувати рак Ольга Броварець, 28-річна доктор наук, яка працює в Інституті молекулярної біології і генетики в Києві зробила унікальне відкриття, яке допоможе в боротьбі з раком та іншими захворюваннями, передає ТСН. «З моменту відкриття ДНК в 1953 році Вотсоном-Криком стало зрозуміло, як пояснити появи точкових мутацій. Вони пояснювалися убудованістю неправильних пар. Але як вони утворюються, яка їхня природа, залишалося незрозуміло», - заявила Броварец. Пари хромосом людини, які вчені називають «горбатими» через мутацій в середовищі, можуть обманювати ДНК і вбудовуватися в спіраль. Яким чином їм вдається це робити, фахівці поки не з'ясували, але Ольга Броварець вирахувала закономірність. «Молекула ДНК - це молекула, яка несе інформацію про життя. Якщо ми будемо розуміти, як буде модифікуватися ця молекула, як відбувається мутагенез, то ми захистимо себе від хвороб», - йдеться директор Інституту високих технологій Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Володимир Ільченко. Провести експеримент в Україні поки немає можливості через недостатній технічний рівень. Однак розрахунки Ольги підтвердили американські колеги, які провели дослідження в своїх лабораторіях.
Економіка оформление ленты  Придбання стажу за гроші, скасування надбавок і заборона пенсіонерам працювати - чергові нововведення Пенсійної реформи Зменшення страхового стажу до 15 років і можливість купити цей стаж, а також пенсіонерам доведеться вибирати, будуть вони працювати і отримувати зарплату чи вийдуть на пенсію - в Мінсоцполітики "розповіли" про тонкощі пенсійної реформи. Розповіли, сказано умовно, бо інформацію цю можна було почерпнути з повідомлення, яке з'явилося в понеділок вранці на «Урядовому порталі», а потім   з невідомих причин було видалено. На порталі повідомлялося, що "відбулася зустріч постійного представника Міжнародного валютного фонду Жерома Ваше з міністром соціальної політики України Андрієм Ревою", під час якої ці новації і обговорювалися. Зауважимо, про зустріч двох чиновників пресі також не було нічого відомо. Втім, поки новину видалили, ЗМІ встигли її поширити. Ми теж розглянемо ближче "випадково" озвучені Андрієм Ревою деталі. 15 років страхового стажу можна буде купити за 130 тис. грн У профільному міністерстві підрахували, що нові заходи допоможуть до 2024 року вирішити проблему дефіциту Пенсійного фонду. Він у 2016 році вже склав 145 млрд грн. А це одна з головних умов Міжнародного валютного фонду. Зокрема, Мінсоцполікі пропонує скоротити пенсійний стаж з 20 років до 15.  «Раніше пропонувалося (як час "Ч" було взято 1 січня 2021 року), що потенційний пенсіонер на момент виходу на пенсію до згаданої дати повинен мати не менше 20 років страхового стажу, при цьому загального - 30 років, в такому випадку тільки 8 % українців могли б претендувати на пенсію. Зараз ідеться про те, щоб знизити цю страхову цифру до 15 років. Але на момент 1 січня 2018 року, і тоді вже 30% громадян зможуть претендувати на державне пенсійне забезпечення», - сказано в повідомленні. При цьому 15 років стажу можна буде купити за 130 тис. грн. Це стосується, наприклад, українців, які працюють за кордоном. Також буде передбачено, що той, хто претендує на пенсію, не може одночасно працювати. Пенсії за віком пропонується виплачувати з Пенсійного фонду. А ось виплати з інвалідності та в разі втрати годувальника - з Фонду соціального страхування, який, як планується, почне працювати з квітня 2017 року. Для військовослужбовців вислуга років залишається постійною - 25 років, але єдиний соціальний внесок з їхніх зарплат буде сплачуватися в подвійному розмірі (через високий ризик отримати травми). Пенсії цій категорії до 60 років будуть виплачуватися з держбюджету, а потім - з Пенсійного фонду. Також будуть скасовані всі надбавки «Ця система соціально справедлива, бо і для президента, і для простого робочого встановлюється однаковий підхід нарахування пенсій. Ми усвідомлюємо, що з прийняттям цього закону шок у наших співгромадян може бути таким же, як після підвищених тарифів. Але це вимушений і необхідний крок, щоб збалансувати Пенсійний фонд», - нібито заявив Рева. Законопроект планують подати на розгляд Верховної Ради в березні цього року, а набрати чинності він має, за словами міністра соцполітики, в липні. МВФ рекомендує підняти пенсійний вік до 63 років Водночас у МВФ рекомендують поступово підняти пенсійний вік, і до 2027 року він має досягти 63 років. Про це йдеться в останній версії меморандуму про співпрацю України з МВФ, який оприлюднила «Економічна правда». Серед рекомендацій міжнародного донора - необхідність підвищення робочого стажу до 25 років з січня 2017 року з введенням мінімального страхового стажу на рівні 16 років.У Кабміні поспішили заспокоїти українців. Віце-прем'єр Павло Розенко запевнив, що в української влади в рамках співпраці з МВФ немає зобов'язань щодо підвищення пенсійного віку. «Цього немає ні в меморандумі з МВФ, ні в наших зобов'язаннях перед іншими організаціями. І хочу вам сказати, я переконаний, що нинішній уряд і нинішня влада не вживатиме ніяких кроків щодо підвищення пенсійного віку», - сказав він. Розенко додав, що проблема дефіциту бюджету Пенсійного фонду полягає не в питанні підвищення пенсійного віку, а в тому, що більше 50% працюючих громадян або не платять взагалі податки до Пенсійного фонду, або сплачують їх не в повному обсязі. Політолог Володимир Фесенко підтверджує - на істотне підвищення пенсійного віку українська влада не піде, але шукатиме компромісні варіанти. «Простого вирішення цих проблем не буде, оскільки йдеться про непопулярні рішення. Доведеться шукати або нестандартні способи вирішення цих проблем, або домовлятися про компромісні варіанти. Вдасться чи ні...»- зазначив він. Дефіцит Пенсійного фонду становить 6,4% від ВВП У будь-якому випадку без кардинальних змін у пенсійній системі України незабаром може настати колапс. Так що на непопулярні кроки уряду все одно доведеться піти, впевнений виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко. До того ж, за його словами, Кабміну доведеться балансувати між потребами українських пенсіонерів і вимогами міжнародних кредиторів. «Зараз дефіцит Пенсійного фонду становить 6,4% ВВП. Катастрофічно величезний дефіцит. Реформу важко провести, але якщо цього не зробити, то треба бути готовим до того, що система покаже колапс - раз, а друге - треба розуміти, що Україна потребує зовнішнього фінансування цього року», - вважає Устенко. За словами експерта, варіантів розв'язання цієї проблеми, зокрема й радикальних, у України багато. Наприклад - наслідувати приклад країн Середньої Азії, де відмовилися від пенсій взагалі. Або - Казахстану, де виплачують усім однакову мінімальну пенсію. Кабмін вибере той шлях, для реалізації якого у нього вистачить політичної волі. «Сядуть представники уряду, адміністрації президента, ключових парламентських фракцій і вирішуватимуть - відмовляємося від грошей МВФ і тоді думаємо, як ми будемо утримувати курс гривні, або погодитися, тоді на яких умовах, що ми виконуємо, що ні в обмін на отримання грошей МВФ», - констатує політолог Володимир Фесенко. Але домовлятися доведеться не тільки щодо пенсійної реформи. Адже в документі, який оприлюднила "Економічна правда" йдеться про те, що для продовження співпраці з МВФ Україні доведеться скасувати спрощену систему оподаткування, до кінця березня відкрити земельний ринок, прийняти рішення про монетизацію субсидій, а до кінця червня - створити єдиний реєстр одержувачів соціальних виплат.
Суспільство оформление ленты  Союз архітекторів: Театр на Подолі побудований з порушенням низки законів і норм Київська організація Національної спілки архітекторів України (НСАУ) повідомила, що під час будівництва Театру на Подолі був порушений ряд чинних законів і норм, тому потрібно зупинити будівництво об'єкта і заборонити введення його в експлуатацію. Про це сказано в рішенні НСАУ щодо розміщення будівлі Театру на Андріївському узвозі, яке було опубліковано сьогодні віце-президентом Соза Оленою Олійник в Facebook. В організації назвали будівництво будівлі «одним із найболючіших прикладів втручання в історичне середовище» міста Києва. Питання було обговорено експертами на засіданні Київської організації НСАУ 7 грудня минулого року і поки висновки оформлені у вигляді опублікованого рішення. «Заслухавши авторів проекту Олега Дроздова і Віталія Юдіна, а також проаналізувавши висновки експертів, правління НСАУ встановило, що будівля побудована з порушенням ряду чинних законів та норм, а саме: законів «Про охорону археологічної спадщини»,«Про охорону культурної спадщини»,«Про регулювання містобудівної діяльності»,«Про архітектурну діяльність»; постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 р № 560; наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 16.05.2011 № 45 (зі змінами 2015) і ін.», - сказано в рішенні НСАУ. Було звернуто увагу на те, що опублікована на сайті Театру документація є неповною і була розроблена в результаті приватної ініціативи з порушенням нинішнього законодавства (повинен бути проведений архітектурний конкурс).

Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів




/-1,9816579818726-/ /-pc-/
Top