counter
Архів Повернутись назад 13 Липня 2015
13 Липня
Події «Правий сектор» звинуватив МВС у співпраці з криміналітетом Міліція і кримінальні банди є одним нероздільним цілим. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Правого сектора. «Бійці ДУК ПС, що перешкодили контрабандистам колишнього регіонала Леньо, були змушені прийняти нерівний бій з кількома сотнями ментів і бандитів — так, як це минулого століття робили наші попередники з УПА. Ми зазнали втрат: двоє наших побратимів загинули за Україну, ще четверо отримали поранення. Те, що серед міліції загиблих немає, переконливо вказує на те, хто насправді першим відкрив вогонь із великокаліберних кулеметів і гранатометів», — йдеться в повідомленні «Правого сектора». Та водночас ПС висунув свої вимоги, серед яких відставка міністра МВС Арсена Авакова, притягнення до відповідальності закарпатського керівництва МВС, притягнення до відповідальності «народного депутата Леньо і його людей, відкриття кримінальної справи проти «кремлівського прибічника» Медведчука».
Суспільство Порошенко розповів, як боротимуться з контрабандою в зоні АТО У зоні АТО діятиме чіткий механізм протидії контрабанді. Про це в інтерв'ю ТСН заявив Президент України Петро Порошенко. За словами Президента, на місце виявлення контрабанди виїжджатиме спеціальна мобільна група, до складу якої входитиме представник податкової міліції, прикордонник, працівник СБУ і працівник прокуратури. «Вони прикриваються збройними групами, зокрема на БТР, Збройних сил України. В першу чергу, залучатимемо представників аеромобільних військ, десантників, які забезпечать, щоб жодні корумповані озброєні люди не перешкоджали мобільним групам, які боротимуться з контрабандою», — розповів Президент. Виявлену ​​контрабанду вилучатимуть і знищуватимуть на місці, а автомобілі контрабандистів мобілізуватимуть. За його словами, спостерігати за цим процесом, а також забезпечувати ефективність і громадянську комунікацію будуть волонтери.
оформление ленты  Блог: 
Суспільство На Сумщині екс-міліціонера заарештували за продаж вибухівки У Сумській області колишнього правоохоронця заарештували, йому повідомили про підозру у продажу вибухівки. Про це передає прес-служба прокуратури області. Як повідомляється, міліціонер служив у МВС області на момент вчинення злочину, також правоохоронець проходив службу в АТО. «Міліціонер придбав саморобний радіокерований вибуховий пристрій, який надалі зберігав без мети в обраному ним місці. За грошову винагороду в розмірі 100 доларів США він повідомив громадянину С., який висловив бажання придбати вибухівку, місце, де він може забрати зазначений пристрій. Придбану вибухівку С. зберігав у належному йому автомобілі, в ході огляді якого правоохоронці її вилучили», — йдеться в повідомленні. Потужність проданої вибухівки в тротиловому еквіваленті 400 грамів. 27-річного міліціонера вже звільнено з органів, він перебуває під вартою. Його підозрюють за статтею ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне придбання, зберігання та збут вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу). Колишньому правоохоронцю загрожує тюремний строк від трьох до семи років.
Суспільство Внаслідок стрілянини в Мукачевому поранено 11 осіб Внаслідок стрілянини в Мукачевому Закарпатської області, яка сталася в суботу, 11 липня, поранено 11 осіб. Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Закарпатської обласної державної адміністрації Василь Губаль. «Загалом поранено одинадцять чоловік, але госпіталізовано дев'ять — йдеться не про бійців Правого сектора, за ними дані досі уточнюються. Серед цих поранених деякі вже вдома, але більшість, зрозуміло, в лікарні, важкий стан у двох поранених, вони в реанімації, один з пошкодженням голови, інший — стегна, зачеплена артерія. А троє — всі правоохоронці — у задовільному стані, знаходяться в одній палаті», — написав він. За інформацією Губаля, одного з постраждалих співробітників МВС відправлено до Ужгорода, де йому зробили складну операцію на руці. Крім того, він повідомив, що представники «Правого сектора» передали двох своїх поранених. «Ще вдень, очікуючи, що це відбудеться, попросив медиків приділити їм всю необхідну увагу та надати належне лікування. Хлопців одразу повезли на операції.Загалом сподіваємося, що більше крові не проллється», — написав губернатор.
Суспільство У Полтавській області автобус врізався у вантажівку, є жертви Вчора в Полтавській області пасажирський автобус потрапив у ДТП, внаслідок якої загинула одна людина, ще шість отримали поранення. Про це повідомляє відділ зі зв'язків з громадськістю обласного управління МВС. За інформацією правоохоронців, ДТП сталося близько 19:00 на 157 км автодороги «Київ — Харків». Водій  «Volkswagen Polo» при виїзді з другорядної дороги допустив зіткнення з автобусом «БАЗ». Після зіткнення автобус в'їхав у напівпричіп вантажівки «Renault», яка стояла на узбіччі. Внаслідок ДТП 29-річний пасажир автобуса загинув на місці, ще шестеро пасажирів отримали поранення. 43-річний водій автобуса і 28-річний водій легковика не постраждали. Вирішується питання щодо внесення факту до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо вони спричинили смерть потерпілого).
Суспільство У Чорнобильській пущі триває гасіння двох осередків тліючого торфу На території комплексу лісового господарства «Чорнобильська пуща» триває гасіння двох локалізованих осередків тліючого торфу на загальній площі 5,05 га. Про це повідомляє Держслужба з надзвичайних ситуацій. «Станом на 7.00 13 липня на території комплексу лісового господарства «Чорнобильська пуща» у зоні відчуження і безумовного (обов'язкового) відселення триває гасіння двох локалізованих осередків тліючого торфу на загальній площі 5,05 га. Ситуація контролюється», — йдеться в повідомленні. Як повідомляється, до гасіння пожежі залучено 10 одиниць техніки та 56 осіб, зокрема від ДСНС 5 од. техніки та 35 чоловік особового складу. Радіаційна обстановка у м.Києві та області стабільна, потужність експозиційної дози на поверхні ґрунту та вміст радіонуклідів у воді не перевищують нормативних значень.
Суспільство «Правий сектор» пообіцяв діяти інакше, якщо не буде політичного вирішення конфлікту У «Правом секторі» сподіваються на те, що уряд піде на політичне вирішення конфлікту, що стався в Мукачевому . Бо бійці батальйону діятимуть «інакше». Про це сказав прес-секретар ПС Артем Скоропадський у ефірі каналу 112. «Ми під час війни з кремлівським режимом не хочемо внутрішніх конфліктів. Але, якщо нас змушують, якщо нас почали вбивати, у нас дві людини загинуло і нині є неперевірена інформація, що насправді, ще дві людини загинуло, які були поранені, вони померли. Це неперевірена інформація. Але на 100% є вбиті. Ми сподіваємося, що політичне керівництво країни піде на політичне вирішення цього конфлікту. Ми чекаємо відповіді від держави, якщо держава нам не відповість, діятимемо інакше», — заявив Скоропадський. Нагадаємо, що в Мукачевому Закарпатської області 11 липня сталася перестрілка за участю бійців «Правого сектора». За їхніми словами, вони блокували контрабанду. Згідно із заявою прокуратури — відбувався перерозподіл сфер впливу.
Суспільство Мер Мукачевого ввів посилений режим пильності У Мукачевому Закарпатської області скасували всі заходи і ввели посилений режим пильності. Про це повідомляє місцеве видання Мukachevo.net. Міський голова Мукачева Золтан Ленд'єл відзвітував, що ситуація спокійна і конфліктів більше не було. «Проте було видано наказ про скасування всіх масових заходів та про введення посиленого режиму пильності всіх служб та охорони державних об'єктів», — заявив мер. Міський голова заявив, що «Правого сектору» в Мукачевому зі зброєю немає. Втім, як складеться ситуація надалі — невідомо. «Як розгортатимуться події надалі — я навіть не уявляю», — сказав Ленд'єл. Всі масові заходи в місті скасовано. Навіть вручення дипломів в МГУ. Ленд'єл закликав скасувати й усі інші заходи. Нагадаємо, що в Мукачеві 11 липнясталася перестрілка за участю бійців «Правого сектора». За їх словами, вони блокували контрабанду. За даними прокуратури, відбувався перерозподіл сфер впливу.
Суспільство ГПУ просить Німеччину видати банкіра Тимонькіна Генпрокуратура України направила запит до Німеччини про видачу колишнього члена наглядової ради ПАТ «Брокбізнесбанк» Бориса Тимонькіна, якого 14 червня 2015 затримали в місті Коттбус. Про це йдеться в повідомленні ГПУ. Повідомляється, що Тимонькін розшукується у зв'язку з розслідуванням ГПУ, в рамках якого його підозрюють у здійсненні спільно з бізнесменом Сергієм Курченком низки тяжких та особливо тяжких злочинів. «Тимонькін і Курченко підозрюються в участі у злочинній організації, незаконному заволодінні майном ПАТ «Брокбізнесбанк», АБ «Укргазбанк» та ПАТ «Аграрний фонд» в особливо великих розмірах на загальну суму 4,7 млрд грн, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, і службовій підробці», — зазначив заступник генпрокурора Віталій Касько. У ГПУ також повідомили, що Тимонькіна і Курченко чекає ув'язнення терміном до 15 років і конфіскація майна, якщо їх провина буде доведена в суді.
Суспільство На Дніпропетровщині посадять чиновника за хабар 28 тисяч гривень У Дніпропетровській області службовця Держфінінспекції судитимуть за хабарництво. Про це повідомили в прес-службі прокуратури області. Прокуратура Дніпропетровщини направила в суд обвинувальний акт. Заступника одного з начальників ДФІ звинувачують у тому, що він вимагав 28 тисяч гривень хабара. Як повідомляється, «жертвою» корупції став представник держпідприємства, від якого вимагали гроші «ненарахування втрат і збитків, виявлених при перевірці законності використання бюджетних коштів на суму близько 300 тисяч гривень». Чиновника спіймали на місці злочину. Тепер йому загрожує від п'яти до десяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією.
Суспільство Третю хвилю мобілізованих відпустять додому у вересні Більшість військовослужбовців, призваних під час третьої хвилі мобілізації, будуть демобілізовані у вересні поточного року. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генштабу. «Згідно з указом Президента, демобілізація військовослужбовців, призваних під час третьої черги мобілізації в 2014 році, буде проведена в липні-вересні поточного року. Таким чином, більшість військових будуть демобілізовані у вересні 2015 року, що не є порушенням законодавства», — йдеться в повідомленні. При цьому у відомстві зазначають, що на сьогодні у розпалі заходи шостої черги мобілізації, під час яких йде підготовка військовозобов'язаних. Для підвищення підготовки та досягнення максимальної готовності особового складу до участі в антитерористичній операції термін навчання зріс загалом на 10 діб.
Події За вихідні на Луганщині поранено чотирьох військових За вихідні в Луганській області було поранено четверо українських військових. Про це повідомив керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль. За його словами, двоє з них були поранені в суботу під час обстрілу бойовиками української колони, яка рухалася поблизу Сіверського Дінця в Станично-Луганському районі. Вони госпіталізовані. Внаслідок цього нападу також пошкоджено вантажівку «Урал». Ще двоє бійців підірвалися на розтяжці з гранатою в неділю ввечері на околиці селища Новотошківка, поблизу 29-го блокпоста на автодорозі Бахмутка. «У одного з них діагностовано неважкі осколкові поранення і мінно-вибухова травма, інший з численними переломами і ранами знаходиться в несвідомому стані, за його життя борються медики», — повідомив Москаль. Крім того, за даними Москаля, на автодорозі Бахмутка поблизу Новотошківки і 29-го блокпоста вчора вночі обстріляли з автоматичних мінометів «Волошка» і самохідних артилерійських установок. Інформації про постраждалих не надходило. Москаль також наголосив, що незначні бойові дії вночі зафіксовано також у Станиці Луганській. «Обійшлося без особливих наслідків, однак сьогодні вранці в райцентрі і семи прилеглих селах немає світла — вимкнули на окупованій стороні Луганської області. Причини відключення з'ясовуються, поки частина району знеструмлена, тут подається вода, з перебоями працює мобільний зв'язок», — наголосив Москаль.
Суспільство Ярош: Весь особовий склад «Правого сектору» на базах і нікуди не переміщається Бійці добровольчого батальйону «Правого сектора» не переміщаються і знаходяться на базах. Таку заяву зробив лідер ПС Дмитро Ярош на своїй сторінці в Facebook. «Будь-яка інформація про переміщення з місць дислокації батальйонів ДУК ПС не відповідає дійсності. Особовий склад знаходиться на базах і виконує бойові завдання в зоні своєї відповідальності, захищаючи державний суверенітет і територіальну цілісність держави», — написав Ярош в соцмережі. Лідер ПС зазначив, що нині працюють над стабілізацією ситуації разом з керівництвом АТЦ. Також Ярош закликав українців підтримати мирні акції ПС по Україні і не зважати на «брехливі інформаційні вкидання, які розповсюджують для дискредитації ПС і провокують українців на кровопролиття».
Події СБУ викрила схему нелегальної торгівлі «ДНР» з РФ Співробітники Служби безпеки України спільно з Державною фіскальною службою блокували схему поставок бойовикам «ДНР» бланків документів для оформлення міжнародних вантажних перевезень. Про це повідомляє прес-служба СБУ. «В результаті спецоперації правоохоронці затримали працівників однієї з транспортних компаній, яка контролюється незаконними збройними формуваннями «ДНР». Під час обшуків співробітники спецслужби вилучили близько 4 тис. незаповнених бланків», — йдеться в повідомленні. За даними відомства, терористи планували вносити в них сфальсифіковані дані і використовувати документи для організації незаконних міжнародних вантажоперевезень різної продукції в Росію. Як наголошується, нинф тривають невідкладні оперативно-слідчі дії, діяльність транспортної компанії призупинено. Порушено кримінальне провадження за ст. 358 Кримінального кодексу України.
Суспільство В автобусі, що потрапив в аварію на Полтавщині, були бійці Нацгвардії 12 липня в Полтавській області сталася ДТП автобуса «БАЗ», «Volkswagen Jetta»та напівпричепа вантажівки «Renault», із загиблими і постраждалими. Як стало відомо, пасажири автобуса — військові Нацгвардії. Про це повідомили в прес-службі УМВС України в Полтавській області. Зіткнення сталося в Пирятинському районі на автодорозі «Київ — Харків». Як з'ясувалося, в автобусі були нацгвардійці з Вінницької області, які проходили службу в одній із військових частин. «В результаті ДТП 29-річний пасажир автобуса загинув на місці. Шестеро пасажирів автобуса «БАЗ» віком 22, 36, 40, 51 років і двоє 34-річних отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Двоє з них доставлені в Пирятинську центральну районну лікарню», — сказано в повідомленні. 28-річний водій легковика та його 20-річна пасажирка від госпіталізації відмовилися, хоч і отримали пошкодження. Обставини з'ясовуються.
Суспільство Китаєць намагався вивезти з України сім кілограмів бурштину Громадянин Китаю намагався вивезти з України сім кілограмів бурштину. Про це повідомляє прес-служба управління Державної фіскальної служби в Київській області. За інформацією прес-служби, спробу вивезти бурштин зафіксовано в аеропорту «Бориспіль». В особистих речах громадянина Китаю виявлено необроблені камені природного походження коричневого кольору з різними відтінками і різного розміру і форми, за ознаками — дорогоцінне каміння органогенного походження, а саме — бурштин. Загальна вартість каменів перевищує 10 тисяч євро. Крім того, законодавством України встановлено обмеження щодо переміщення бурштину через митний кордон України. Як повідомляється, працівниками Київської митниці складено протокол про порушення митних правил, бурштин вилучено до винесення судом рішення у справі.
оформление ленты  Блог: 
Політика Олександр Палій «Правий сектор» або стане нормальною політичною силою, або суспільство позбавить їх підтримки Локальні спалахи збройних провокацій можливі по всій країні. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив політолог Олександр Палій. «Ситуація в Мукачевому показала, що в країні занадто багато зброї. Було би добре, якби це був просто конфлікт між контрабандистами і злочинцями з використанням «Правого сектора». Але не варто забувати про  ситуацію в країні. Нині воєнний час. Тому не можна унеможливлювати того, що активізувалися російські агенти, щоб розхитати ситуацію в Україні», — сказав він. Та водночас Палій зазначив, що подальша доля «Правого сектора» залежить від їхнього керівництва. «Або вони стануть нормальною політичною силою, або суспільство позбавить їх будь-якої підтримки, але, в такому випадку, вони можуть стати терористичними маргіналами. Тобто або вони герої, або захищають власні інтереси», — вважає експерт. За його словами, збройні провокації можуть тривати, тому локальні спалахи можливі по всій країні. При цьому політолог наголосив, що в подальшому можливість уникнути таких конфліктів залежатиме від політичної, культурної еліти, а також від суспільства. «Нам потрібно ізолювати людей, які створюють беззаконня і руїну в нашій країні. Україна перебуває у вкрай небезпечній ситуації, тому будь-яка влада — це краще, ніж хаос», — додав він.
оформление ленты  Блог: 
Політика Олег Березюк Не варто тягнути в зал всіх депутатів, багато з яких під час засідання ходять невідомо де Потрібно розрізняти політичних популістів і брехунів. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив глава фракції «Самопоміч» у парламенті Олег Березюк. Парламентарій вважає, що було б доцільно ввести у Верховній Раді України окремі засідання для голосування і обговорення. «На обговорення приходило б нехай двадцять депутатів, але саме тих, кому цікавий той чи той закон. І не потрібно тягнути в зал всіх депутатів, багато з яких під час засідання ходять невідомо де, курять, гуляють на вулиці», — вважає Березюк. За його словами, таку практику застосовують у Німеччині. «Бачив, як сидять на обговоренні десять чоловік в Бундестазі і обговорюють закон про дороги. Професіонали його розглядають, потім фракції його затверджують, а потім приходить день, коли голосують всі. Знаєте, що там руками голосують? Знаєте, чому? Вони не довіряють електронній системі. А якщо немає можливості проголосувати рукою, тоді це роблять, виходячи в одну з трьох дверей», — розповів він. Березюк також вважає, що популізм викорінити неможливо. «Значення слова «популізм» — це «народ». Ми всі популісти за визначенням. Тільки тому що, як записано в Конституції, єдиним джерелом влади є народ. Слово «популізм» просто також популістично використовується тими чи тими популістами. І хто каже, що ви популіст, теж популісти, тільки з іншого боку», — вважає політик. Він також зазначив, що потрібно розрізняти популізм і відверту брехню. «Якщо створюють обставини, щоб домогтися чогось для людей, то це одне. Якщо нічого робити не збираються, то це обман, і тих, хто його здійснює, потрібно називати просто — брехуни», — закликав він. «А покричати — це не завжди добре. Хороший майданчик — це не ВР, а пряме спілкування з людьми», — резюмував політик.
Суспільство МВС: Глава «Правого сектору» на Закарпатті — екс-міліціонер, звільнений за службову невідповідність «Правий сектор» у Закарпатській області очолює 32-річний Роман Стойка, якого було звільнено з органів внутрішніх справ через службову невідповідність. Про це повідомляє прес-служба МВС. «Роман Стойка під час служби в органах внутрішніх справ двічі притягувався до дисциплінарної відповідальності у 2007 і 2009 роках. У липні 2009 року його було звільнено з органів внутрішніх справ відповідно до п.64 «службова невідповідність» Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ», — сказано в повідомленні. Як повідомляється, Стойка — уродженець Закарпатської області. В органах він працював з лютого 2006 року як оперуповноважений відділення карного розшуку Ужгородського міського відділу УМВС України в області. У батальйон «Правий сектор» Стойка прийшов після Революції гідності. У березні 2015 року його призначено комбатом 1-го ЗБата ДУК ПС. За даними МВС — Стойка ключова особа збройного конфлікту в Мукачевому.
Суспільство У МВС запевняють, що чоловік у Мукачевому в спортивних штанях і з карабіном — не міліціонер У Міністерстві внутрішніх справ відхрестилися від «правоохоронця» в Закарпатті, який був одягнений у спортивні штани і мав при собі мисливський карабін, заявляючи, що це випадковий перехожий. Про це повідомив керівник департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко на своїй сторінці в Facebook. «Щоб остаточно зняти всі інсинуації за тією однією людиною в спортивних штанях і камуфляжній куртці зі зброєю. Саме він — НЕ працівник МВС, його звуть Йовбак Микола Миколайович. Він — мисливець, 1972 року народження, має зареєстрований мисливський карабін «Форт 205», дозвіл дійсний до 2017 року», — написав у соцмережі Шевченко. Спікер МВС зазначив, що мисливець проїжджав повз міліціонерів. Після перестрілки він зупинився і приєднався до міліціонерів за власною ініціативою. Тоді-то він і потрапив в об'єктив телекамери. Як повідомив Шевченко, пізніше правоохоронці змусили мисливця заховати зброю і покинути місце події.
оформление ленты  Блог: 
Політика Олександр Черненко Якщо почнеться гра амбіцій і популізму, парламент мало на що буде здатний Гра амбіцій і популізму можуть паралізувати роботу парламенту. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя, народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка Олександр Черненко. «Основні питання, які парламент має розглянути на цьому тижні, — це закон про місцеві вибори, зміни до Конституції для спрямування їх до Конституційного Суду, законопроекти по МВФ. Очевидно, що ще не вирішено питання з законом про валютні кредити», — нагадав він. Та водночас політик наголосив, що не можна бути впевненим у тому, що всі ці рішення ухвалить парламент. «Якщо щораз виникатимуть певні суперечності, тоді складно про щось говорити. І якщо знову в переддень місцевих виборів почнеться гра амбіцій і популізму, тоді цей парламент мало на що буде здатний», — попередив Черненко.
Суспільство 41 боєць «Правого сектору» увійде до складу «Азова» Майже півсотні бійців добровольчого батальйону «Правий сектор» перейдуть до складу полку «Азов». Про це повідомляє прес-служба МВС України. Зокрема до складу полку Нацгваріі перейде 41 член ПС із 7-го окремого батальйону. У складі підрозділу залишаться лише п'ять чоловік. «Мотив простий, скільки часу воюємо, а «Правий сектор» став корумпованішим і вийшов за межі закону. Тому ми вирішили всім колишнім підрозділом із «Правого сектора» виходити. Я давно вийшов з «Правого сектора», але не оголошував про це. Зараз будемо входити до складу офіційних структур. Знаходимося на тих же позиціях, де і були», — розповів командир батальйону з позивним «Рем» Руслан Качмала. Качмала зазначив, що рішення про вступ до «Азову» ухвалено давно. 40 бійців вже навіть написали офіційні заяви про перехід.
оформление ленты  Блог: 
Політика Євген Магда Росія може спробувати розіграти русинську карту на Закарпатті Ситуацією, що склалася після перестрілки «Правого сектору» в Мукачевому, може скористатися Росія. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив експерт Центру суспільних відносин, політолог Євген Магда. «Про відкриття другого фронту говорити рано, найпевніше, якщо оперувати військовими термінами, ця операція в тилу ворога — диверсійна. До цієї операції виявляються причетними, зокрема й представники організації, яка робить акцент на своєму рафінованому патріотизмі. Тому думаю, що ситуація вимагає неординарних рішень і, в першу чергу, вона вимагає, щоб люди зі зброєю в руках її склали, якщо вони не є представниками правоохоронних органів», — розповів Магда. Політолог упевнений, що після подій у Мукачевому, треба знайти спосіб боротися з контрабандою в області. «Потрібна реальна боротьба з контрабандою, хоча для Закарпаття це буде болісно і непросто. Тут не варто забувати, що Росія намагалася на Закарпатті неодноразово розіграти русинську карту. І в мене є деякі побоювання, що це буде зроблено і цього разу», — зазначив експерт. За словами Магди, нині для «Правого сектору» ситуація нагадує ва-банк. «Ситуація показала, що ПС не є вертикально інтегрованою структурою, вона найпевніше діє на основі певної франшизи. Люди в цій організації діють за горизонтальною лінією. Для мене очевидно, що Ярош в будь-якому підрозділі «Правого сектору» переоцінений. Загалом, саме формулювання військово-політичний рух — виходить за межі українського законодавства», — підсумував політолог.
Політика оформление ленты  Основи основ і загублена кома Парламент має визначити долю конституційної реформи вже в цей четвер, 17 липня 2015 року. Принаймні таке рішення ухвалено під час погоджувальної ради Верховної Ради. Й хоча словосполучення «конституційна реформа» не сходить з язиків, оприлюднено принципи основних змін і отримано висновки Венеціанської комісії, яким буде результат гри, поки що складно сказати. Адже завдання стоїть непросте: збалансувати документ, якому всього дев'ятнадцять років і який вже правлено-переправлено, забезпечити обіцяну передачу повноважень з Києва на місця, а не посилити президентську вертикаль, прикриваючись добрими намірами. Знову ж таки, процес коригування може затягнутися, зокрема й через конфлікти в парламентській коаліції. Де урізати, а де додати То що пропонують? Згідно з офіційною версією — відхід від централізованої моделі управління в державі при збереженні унітарності, забезпечення самостійності місцевого самоврядування та побудова ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізація повною мірою положень Європейської хартії місцевого самоврядування, принципів субсидіарності та фінансової самодостатності місцевого самоврядування. Зокрема передбачається скасування інституту голів державних адміністрацій. Замість них в районах і областях запровадять інститут префектів для нагляду за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування. Префектів призначатимуть і звільнятимуть так само, як нині голів держадміністрацій — указом Президента України за поданням Кабінету Міністрів України. Префекти не втручатимуться в оперативне управління,  не розпоряджатимуться бюджетними потоками й іншими фінансовими ресурсами місцевого самоврядування. Вони матимуть право припиняти дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду. Крім того, Президенту, Конституційному Суду України (КСУ) і Верховній Раді надається право притягати до відповідальності тих, хто ухвалить сепаратистські рішення, створить загрозу суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці України. Передбачається, що в таких випадках Президент як гарант Конституції зможе призупинити повноваження відповідної ради або голови громади. КСУ повинен буде дати правову оцінку, а парламент у свою чергу ухвалити рішення про призначення позачергових виборів. Що ж стосується особливого статусу регіонів, активно обговорюваного в розрізі подій на сході України, то в перехідних положеннях змін до Конституції згадується спеціальний закон. Президент Петро Порошенко повідомляв ще під час презентації проекту, що документом визначається можливість специфічного порядку місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької та Луганської областей, але наголосив: «Проект змін до Конституції не передбачає жодного особливого статусу Донбасу. Всі ці думки — від лукавого. Проект припускає можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької та Луганської областей, які визначаються окремим законом. Саме так це зараз і врегульовано». Спецстатус і спецправа Та водночас запропоновані зміни до Основного закону викликали низку зауважень і застережень. Так, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко зазначив АСН, що вбачає два дискусійних питання. Вони пов'язані з особливим статусом Донбасу та наданням Президенту повноважень розпускати місцеві органи самоврядування. «Норма, яка викликає багато суперечок, — це особливий статус окремих районів Донбасу. Росія і сепаратисти наполягають на тому, щоб це було закріплено в Конституції. Але, найпевніше, цю норму закріплять у перехідних положеннях», — сказав він. Що ж стосується надання Президенту інструментів впливу на місцеві органи влади, то Фесенко зазначив, що багато хто вважає це посиленням впливу глави держави і ослабленням інституту місцевого самоврядування. Однак тут йдеться про баланс повноважень. Президент — гарант Конституції. Саме він, а не парламент і уряд, повинен стежити за дотриманням Основного закону. Відповідно він повинен мати інструменти впливу на ситуацію в разі прояву сепаратизму чи інших форс-мажорних обставин. За словами експерта, якщо у центральній владі не буде впливу на місцеві органи влади, то є ризики «розповзання» країни, коли одні ухвалюватимуть рішення про членство в ЄС, а інші — у МС. «Не думаю, що Президент щотижня або щомісяця користуватиметься своїм правом розпускати місцеві органи влади. Таким правом він скористається лише у форс-мажорних, екстраординарних ситуаціях, а вони часто не виникатимуть», — резюмував експерт. Формальність або формат А ось незалежний політичний експерт Тарас Чорновіл упевнений, що в нових змінах до Конституції право глави держави розпускати місцеві органи влади тільки формалізується, оскільки така норма чинна й нині. «Якщо дивитися глобально, то зміни в Конституцію правильні. Згідно з ними, частину повноважень з центру передають на найнижчий рівень, тобто громадам. Якби вони застрягли посередині, на рівні областей і районів, то поступово це призвело б до федералізації. Коли регіональні органи отримують додаткові повноваження, то вони рано чи пізно почнуть працювати проти держави, на свої особисті інтереси», — сказав він АСН. За його словами, однією з проблем у запропонованих змінах до Конституції є повноваження префекта, оскільки їх чітко не виписано. «Але вона може вирішитися до другого читання. Загалом позитивний момент в тому, що префекти лише контролюватимуть, тобто вони можуть зупинити, але не профілювати бюджетні кошти, що робить сьогодні голова адміністрації», — зазначив він. І акцентував, що рішення про право Президента розпускати місцеві органи влади правильне, в будь-якій цивілізованій країні глава держави має такі права. Косметичний ремонт Категорично не згоден з колегами голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко. Він стверджує: зміни до Конституції — косметичні, а країна потребує абсолютно нової Конституції. «Треба передати всі повноваження, крім питань національної інфраструктури, національної безпеки, оборони та міжнародних відносин. А все інше можна віддати на місця і ввести пряму виборну структуру керівників регіонів, зафіксувати нову бюджетну політику. Саме такої Конституції і потребує сьогодні країна, а не просто косметичних змін», — розповів політолог. Бондаренко зазначив, що в первинному проекті Конституції був особливий статус Донбасу, а сьогодні цей особливий статус зник. Він також вважає неприпустимим те, що Рада може призначати перевибори до місцевих рад. «З 1864 року, після земської реформи Росії, не було жодного прецеденту, навіть у СРСР, щоб глава держави міг звільнити того чи того голову ради або розпустити раду. Це буде нововведення, це буде нівелювання самого принципу рад», — додав він. І сказав також: у разі якщо голова тієї чи тієї місцевої ради порушує Конституцію, то ними повинні займатися прокуратура і СБУ, а не Президент. STOP федералізації Але директор компанії стратегічного консалтингу «Berta Communications» Тарас Березовець каже, що нервувати і хвилюватися не варто. «У мене великі сумніви, що, крім децентралізації, щось ухвалять цим складом парламенту. Якщо розглядати цей парламент як перехідний (тобто будуть дострокові вибори), тоді це вже завдання нового парламенту — змінювати Конституцію», — розповів Березовець. На думку експерта, побоювання, що децентралізація призведе до федералізації, абсолютно невиправдані. Березовець наголосив, що в таких унітарних країнах, як Польща і Франція, вже провели децентралізацію. Пов'язувати децентралізацію і федералізацію, за словами експерта, можуть лише люди, які не уявляють суть цих понять. А те, що території Донбасу і Криму вимагають особливого порядку місцевого самоврядування на кілька років, це логічно: «Треба бути готовим, щоб не чекати і потім гарячково намагатися щось поміняти. Тобто Україна повинна готуватися заздалегідь, що з цими територіями робити, коли вони повернуться під наше крило». Втрачено кому До того ж багато хто вважають, що після внесення навіть найкращих змін до Конституції, та залишиться неідеальною. А передбачені зміни до Конституції дають змогу реалізувати концепцію реформи місцевого самоврядування, проте вона почнеться не раніше 2017 року. Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко пояснив АСН, що хоча є плюси, головними з яких є те, що зміни дають змогу реалізувати концепцію передбаченої реформою місцевого самоврядування. Також непогано виписаний розділ про органи місцевого самоврядування, та є й проколи. Так, стаття 144 про право Президента розпускати органи місцевого самоврядування подана в спотвореному варіанті. «У ній поставили неправильні розділові знаки, замість «і» поставили кому. Тож замість двох умов для припинення повноважень органів місцевого самоврядування, тепер умовою може стати будь-яка обставина, чи то порушення Конституції, чи то загроза територіальній цілісності та національній безпеці. Це справді розширює можливості для жорсткої санкції. Разом з тим, експерт акцентував, що найгіршим моментом є те, що у перехідних положеннях Конституції реформу відтерміновано на два роки. «Можна сказати, що Путін в цьому раунді битви переміг. Два роки поспіль Україна не розвиватиметься, не буде мати змоги формувати органи місцевого самоврядування. Все, що стосується реформи, почнеться аж після виборів у жовтні 2017», — резюмував Коліушко. П'ятирічку за два дні Завідувач кафедри політології Національного університету України «Києво-Могилянська академія» Олександр Дем'янчук зазначив, що Основний закон змінюватимуть ще протягом найближчих п'яти років. «Загалом ідеальну Конституцію легше писати з нуля. Як це зробили свого часу американці. У новій країні створили Конституцію і вона проіснувала понад 200 років, в ній було лише 70 правок. У нашій ситуації зміни до Конституції неминучі і неідеальність Конституції теж неминуча. Вважаю, що нині будь-які позитивні зміни, пов'язані з децентралізацією, підуть на користь. Ну а те, що Конституція буде змінюватися протягом найближчих п'яти років, — це точно. Неможливо нині зробити ідеальну Конституцію з тими політичними силами, які задіяні в цьому процесі», — розповів Дем'янчук. Політолог зазначив, що Основний закон нині має вигляд продукту політичних сил, а не продукту суспільства: його текст і дух відповідають політичному моменту. «Думаю, що баталії точитимуться навколо деяких положень. Але загалом упевнений, що Конституцію ухвалять. Або введуть якісь окремі положення, а решту відтермінують. Це був би найоптимальніший варіант», — говорить експерт. За його словами, у коаліції є розбіжності, конфлікти і навіть вороже ставлення один до одного. «Тому думаю, що процес буде важкий і Президент шукатиме компроміси, а ці компроміси і є урізаний текст Конституції. Решту положень залишать до наступного розгляду або наступного складу Ради», — наголосив експерт. Чи то ще буде Сказане експертом підтверджують слова політиків. Зокрема, віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироід заявила: якщо зміни до Конституції ухвалять у такому вигляді, як запропоновано, то парламентсько-президентська республіка піде в небуття, оскільки норми в частині децентралізації не зовсім відповідають її принципам. Крім того, вона додала, що положення про виконавчу владу на місцях і її підпорядкування Президенту, створюють загрозу для ефективності діяльності Кабінету Міністрів. І ще одним суперечливим моментом є право Президента зупиняти повноваження органів місцевого самоврядування. «Під риторикою війни та боротьби з сепаратизмом ми можемо відмовитися від здорового глузду. Яке відношення зупинення повноважень органів місцевої влади має до боротьби з тероризмом чи сепаратизмом? Для цього є спеціальні органи — СБУ, ГПУ. Якщо глава держави сам буде боротися з цими явищами, то чим займатимуться спеціальні органи? Тож фактично на місцевий рівень вводиться ручне управління. Місцеві органи самоврядування з веденням цієї норми не те що не отримають нові повноваження, а й втратять старі, стануть паралізованими. Ми заздалегідь створюємо презумпцію їхньої вини і нав'язуємо суспільству думку про те, що вони вчинятимуть злочини», — вважає Сироїд.            

Гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овни можуть відчувати потребу в пригодах та нових враженнях Будьте ....
Гороскоп від Павла Глоби на 15 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 15 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
15 травня 2024 року обіцяє бути днем, коли можуть виникнути різні труднощі, тому важливо зосередитися на справ....
Любовний гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 15 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія може бути спрямована на вирішення спільних завдань із ....
Побутова езотерика: 9 предметів, які не можна зберігати на кухні
Побутова езотерика: 9 предметів, які не можна зберігати на кухні
Кухня вважається сакральним місцем, в якому важливо підтримувати порядок та затишок За старих часів до цієї ча....
Жартівливий гороскоп: яка ти мультяшка за Знаком Зодіаку
Жартівливий гороскоп: яка ти мультяшка за Знаком Зодіаку
Астрологи нерідко порівнюють Знаки Зодіаку чи то з побутовою технікою, чи то з літературними персонажами, чи т....
більше матеріалів




/-1,2756209373474-/ /-pc-/
Top