counter
Архів Повернутись назад 10 Січня 2017
10 Січня
За кордоном оформление ленты  У США через сильну бурю впала гігантська секвойя з тунелем всередині У Сполучених Штатах через сильну бурю обвалилася величезна секвойя з каліфорнійського парку великих дерев Calaveras, яка знаменита тим, що через пророблений в ній величезний тунель могли проїжджати автомобілі. Про це сказано на сторінці адміністрації парку в соціальній мережі Facebook. За інформацією Джоан Олдей, добровільного помічника паркової служби, старе дерево було в поганому стані, і стихія тільки прискорила його «загибель». «Воно ледь трималося, листя зберігалася тільки на одній гілці», - сказав вона. Експерти поки не можуть сказати, скільки років було дереву, діаметр якого біля основи становив близько 10 метрів, але відомо, що вік схожих секвої в цьому парку сягає 1,2 тисячі років. Тунель в секвої прорубали в 1880 році, щоб обзавестися власною пам'яткою.
Події На Донбасі бойовики 46 разів порушили режим тиші, на Луганському напрямку стріляли з "Граду" За минулий понеділок, 9 січня, російсько-окупаційні війська 46 разів обстріляли позиції українських військових на Донбасі, п'ятеро бійців отримали поранення, повідомляє прес-центр АТО. На Маріупольському напрямку з 82-мм мінометів окупанти обстріляли Водяне, а з гранатометів і стрілецької зброї - Мар'їнку, Широкине, Талаківку, Чермалик, Павлопіль і Гнутове. По Широкиному вогонь вела БМП противника. На Донецькому напрямку бойовики з мінометів різних калібрів обстріляли Зайцеве, Авдіївку і Луганське. З гранатометів і великокаліберних кулеметів вели вогонь по Красногорівці, Авдіївці і Опитному. По Луганському вогонь вела БМП противника. На Луганському напрямку російсько-окупаційні війська застосували БМ-21 «Град» в районі Сизого. З мінометів неодноразово вели вогонь по Троїцькому, а з гранатометів - по Станиці Луганській і Новозванівці. По Новозванівці бойовики вели вогонь також із протитанкових керованих ракетних комплексів. По Троїцькому вогонь вів снайпер.
За кордоном Сенат США заявив про повномасштабні санкції проти Росії у відповідь на кібератаки Американський сенатор від Республіканської партії Джон Маккейн і сенатори-демократи Бен Кардін і Роберт Менендес заявили про плани ввести «всеосяжні» санкції щодо Росії через її спроби вплинути на президентські вибори 2016 року в США, передає Reuters. Розроблений сенаторами пакет антиросійських санкцій буде відповідною реакцією на хакерські атаки, організовані Кремлем під час президентських виборів у США в 2016 році. Згідно із незасекреченою частиною доповіді американської розвідки про втручання РФ у вибори президента США, російський президент Володимир Путін у 2016 році особисто розпорядився організувати кампанію впливу, яка була спрямована на підрив демократичного процесу виборів президента США і дискредитацію кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон.
За кордоном У Сирії російські пілоти підлітають на небезпечну відстань до авіації США - WSJ Незважаючи на підписаний в жовтні 2015 року меморандум про безпеку польотів над Сирією між Росією і США, російська авіація продовжує здійснювати небезпечне зближення з літаками ВПС США, повідомляє  The Wall Street Journal з посиланням на заяву американських військових. «Рідко вони (пілоти російських ВКС) відповідають усно, якщо взагалі відповідають. Рідко вони зміщуються. Ми уникаємо. Ми не знаємо, що вони бачать, а що не бачать, але не хочемо, щоб вони в нас врізались», - розповів генерал-майор Чарльз Коркоран, передає Укрінформ. Полковник американських ВПС Пол Берч розповів, що одного разу російський літак опинився на відстані «кількох сотень футів» від американського винищувача і «не знав про це». На переконання американських пілотів, росіяни не знають правил безпеки при польотах, або не можуть чи не хочуть їх дотримуватися. Російське Міністерство оборони не відповіло на письмові запити газети про коментарі.
Події РосЗМІ повідомили про затримання українця на адмінкордоні з Кримом На адміністративному кордоні з окупованим Кримом російські прикордонники затримали громадянина України, якому раніше закрили в'їзд в Росію до 2019 року, повідомляє РИА Новости з посиланням на окупаційне прикордонне управління ФСБ РФ. Російські прикордонники зупинили українця 1973 року народження на автомобільному пункті пропуску Перекоп. Раніше з ініціативи міграційної служби Краснодарського краю йому був закритий в'їзд до Росії до 2019 року. Для того щоб потрапити в Крим, він нібито змінив прізвище і отримав новий український паспорт, заявили в прикордонуправлінні. У ФСБ зазначили, що чоловік перебуває під вартою, порушено кримінальну справу, йому загрожує штраф до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі строком до чотирьох років.
Події У Рівному в підвалі будинку прогримів вибух, загинув 26-річний чоловік У понеділок вранці, 9 січня, у Рівному на вулиці Степана Бандери в приміщенні магазину прогримів вибух, в результаті загинула одна людина, повідомила речник ГУ Національної поліції в Рівненській області Галина Серновка ефірі телеканалу «112 Україна». За її словами, правоохоронці, що прибулі на місце, виявили в підвальному приміщенні багатоповерхівки понівечене вибухом тіло. Загиблим виявився 26-річний житель Рівного, раніше судимий за майнові злочини. Попередньо встановлено, що причиною вибуху могла бути граната. Як повідомило місцеве видання, ЧаРівне.інфо, ймовірно, вибухнула граната в руках чоловіка. Підвальне приміщення недавно викупив приватний підприємець, його переробляли під магазин, на момент вибуху там велися ремонтні роботи.
Події У Львівській області знищили пам'ятник загиблим від рук гітлерівців полякам У Львівській області невідомі пошкодили пам'ятник полякам, загиблим від рук гітлерівських військ у 1944 році в с. Гута-Пеняцька, повідомив перший заступник голови Бродівської райдержадміністрації Володимир Адамець, передає Zaxid.net. За його словами, пам'ятний знак, на якому викарбувані прізвища загиблих поляків у роки війни, знищили в ніч на 10 січня. Правоохоронці оцінюють пошкодження пам'ятника і встановлюють причетних до акту вандалізму. Глава «Українського інституту національної пам'яті» Володимир В'ятрович назвав знищення пам'ятника провокацією, спрямованою на загострення польсько-українських відносин, що вигідно третій стороні. Видання підкреслює, що інформація про вандалізм вперше з'явилася в російському інформагентстві Regnum, а також у проросійських українських виданнях ще ввечері 9 січня, хоча, за даними місцевої влади, пам'ятник пошкодили в ніч на 10 січня.
Події В окупованій Макіївці командир бойовиків розстріляв свого підлеглого - ГУР Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про зростання випадків дезертирства серед бойовиків російсько-окупаційних військ на Донбасі, а також розстріл бойовиків своїм же командуванням. «У з'єднаннях та частинах 1 (Донецьк) і 2 (Луганськ) АК ЗС РФ збільшується кількість випадків дезертирства і самовільного залишення військовослужбовцями місця служби», - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в Facebook. За даними ГУР, 9 січня раптова перевірка комісії, яка прибула в підрозділи 11 окремого механізованого полку (Макіївка) з метою з'ясування обставин розстрілу командиром відділення підлеглого 8 січня, виявила до 30 випадків самовільного залишення військової частини. «Командування полку з метою виправдання намагалося переконати членів комісії, що військовослужбовці самовільно покинули підрозділи після зазначеного інциденту», - заявили в ГУР.
Політика Перше рішення трибуналу ООН з морського права має з'явитися в 2019-2021 роках - МЗС України Міжнародний трибунал ООН, судді якого розглядають позов України проти РФ про порушення Конвенції ООН з морського права, прийме рішення не раніше 2019 року і не пізніше 2021 року заявила заступник голови МЗС України Олена Зеркаль. «Ми закінчили всі необхідні досудові процедури. Те, що РФ погодилася на створення арбітражу і трибуналу; те, що вони брали участь у відборі арбітрів - все це дає нам надію на більш серйозне ставлення до його рішення», - заявила вона в інтерв'ю Європейській правді. За словами Зеркаль, суд не розглядатиме питання про приналежність Криму і про делімітацію кордонів. «Трибунал розглядатиме претензію України на неможливість користуватися своїми природними ресурсами, на неможливість захищати екологію Чорного моря, на неможливість проводити навігацію в рамках Керченської протоки, на порушення Росією правил щодо будівництва Керченського мосту та інших переходів, і в зв'язку з цим - порушення екобалансу в чорному морі, на неконтрольований підйом археологічних цінностей біля Криму», - пояснила вона. Нагадаємо, що 22 грудня 2016 року сформовано Міжнародний трибунал ООН, який на початку 2017 року почне розгляд справи за позовом України до РФ про порушення Конвенції ООН з морського права.
Події "Стрілок" Пашинський заявив про правильність своїх дій Народний депутат України Сергій Пашинський заявив про свою зацікавленість в об'єктивному та публічному розслідуванні його стрільби в людину 31 грудня в Київській області. «Тільки об'єктивне розслідування, проведення слідчих експериментів і експертиз зможуть розвіяти брехню, яку кидає нам в інформаційний простір через «поребрик» всяка нечисть і яку, на жаль, «корисні ідіоти» з великим ентузіазмом поширюють у нас», - заявив він на своїй сторінці в Facebook. Нардеп додав, що вважає свої дії правильними. «Щорічно тисячі людей страждають від п'яних хуліганів. І якщо хоча б 5% таких «хімікусів» знатимуть, що на спробу насильства вони можуть отримати адекватну відповідь, і це їх зупинить, а я вірю, що так і буде, то я зробив усе правильно. Не як народний депутат, а як громадянин, чоловік і батько своїх дітей», - заявив нардеп. Нагадаємо, що ввечері 31 грудня на автодорозі під Києвом у Васильківському районі нардеп Сергій Пашинський поранив людину з пістолета. Прокуратура Київської області розслідує інцидент з нардепом як акт хуліганства.
За кордоном США розширили санкції проти російських чиновників Мінфін США опублікував документ, який вводить санкції, згідно з Актом Магнітського, проти 5 впливових громадян Росії, зокрема голови Слідчого комітету РФ. Рішення було оприлюднено напередодні, 9 січня, передає «Укрінформ». Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів Америки в понеділок ввело санкції щодо семи осіб, п'ятеро з яких є росіянами. Серед осіб, які потрапили під санкції, вказані: Олександр Бастрикін, 1953 року народження (голова Слідчого комітету РФ); Станіслав Гордієвський, 1977 р.н. (слідчий Слідчого комітету РФ при прокуратурі Південного округу Москви); Дмитро Ковтун, 1965 р.н. (колишній співробітник ФСБ РФ, підозрюється прокуратурою Британії у вбивстві Олександра Литвиненка); Андрій Луговий, 1966 р.н. (депутат Державної думи РФ від фракції ЛДПР); Геннадій Плаксін, 1961 р.н. (фігурант справи Магнітського, підозрюється у відмиванні мільярдів рублів з російського бюджету). «Список Магнітського» був створений США в 2012 році.
Економіка Експерти: Істотна частина лісозаготівлі і деревообробки України перебуває в тіні В Україні сектори лісозаготівлі і деревообробки в значній мірі перебувають у тіні, про що може говорити істотна різниця в обсягах заготівлі деревини в Україні та Польщі, яка має порівнювану з нашою країною площу лісів і подібні кліматичні умови. Так вважають експерти ДП «Укрзовнішпромекспертиза», передає Інтерфакс-Україна. Згідно з інформацією, при загальній площі лісів на території України майже 9,3 млн га в 2015 році обсяг заготівлі деревини склав 19,3 млн м3, тоді як у Польщі при площі лісів 9,44 млн га - 40 млн м3. Експерти вважають, що прикладом невідповідності офіційної інформації реальній ситуації є результати розрахунків балансу фанерної сировини в Україні. Офіційні дані Держстату за обсягами виробництва фанерної сировини в 2012-2015 роках, швидше за все, занижені і складають 387-431 тис. м куб., тоді як за розрахунками «Укрзовнішпромекспертизи», реальні обсяги виробництва вітчизняної фансировини становлять 428-501 тис. м3, що на 10-15% вище офіційної інформації. «Тобто частина виробництва фансировини перебуває в тіні», - відзначили в джерелі. За даними відомства, значна частина фанерної сировини реалізується за межами спецаукціонів, що порушує українські нормативні акти. Так, в 2012-2015 роках частка фанерної сировини, купленої поза спеціальними аукціонами, зросла з 32% (137 тис. м3) до 46% (233 тис. м3).
За кордоном На чемпіонаті світу в 2026 році зіграють 48 команд замість 32 ФІФА радикально вирішила змінити формулу проведення чемпіонатів світу з 2026 року. У фінальній частині турніру братимуть участь 48 команд, що в 1,5 разу більше, ніж зараз. Їх поділять на 16 груп по три команди в кожній. На стадії плей-офф гратимуть 32 збірні, тобто в 1/16 фіналу потраплять дві з трьох команд у кожній групі. За нинішньою формулою, у фінальній частині чемпіонатів світу грають 32 збірні, які розподіляються у вісім груп. В 1/8 фіналу виходять дві з чотирьох команд у кожній групі. З огляду на заплановані зміни загальне число матчів на чемпіонатах світу збільшиться з 64 до 80. Поки невідомо, за якою саме схемою будуть відбирати додаткові 16 команд для фіналу чемпіонату світу. Поміняти схему проведення ЧС запропонував президент ФІФА Джанні Інфантіно, передає The Guardian.
Події оформление ленты  У центрі Києва голова РДА власноручно затримав злочинців, які незаконно відкачували столичну воду У неділю, 8 січня, голова Печерської райдержадміністрації Сергій Мартинчук зупинив двох злочинців, які незаконно відкачували питну воду зі столичного гідранта, повідомили в РДА. У повідомленні наголошується, що під час обстеження Печерська очільник району виявив на Залізничному шосе, 57 великогабаритний автотранспорт з цистерною питної води, яка була завантажена незаконним способом з гідранта ВАТ «АК» Київводоканал». На місце події відразу було викликано екіпаж поліції. На момент затримання злочинці майже заповнили автоцистерну і планували перемістити свій вантаж з метою подальшої реалізації. «Дуже прикро усвідомлювати той факт, що так звані підприємці з метою власної наживи завдають шкоди звичайним громадянам, які не мають у своїх будинках відповідних лічильників і платитимуть за цю завантажену питну воду. Добре, що цей випадок зафіксований і винні понесуть покарання», - зазначив Мартинчук.
Суспільство Двох чиновників Харківської міськради затримали за хабар у 30 тис. грн Правоохоронці затримали двох чиновників юридичного департаменту Харківської міської ради під час отримання частини хабара в розмірі 12 тис. грн, повідомляє телеканал 112 Україна з посиланням на прес-службу ГУ Національної поліції Харківської області. Затримані - головний спеціаліст юридичного департаменту міськради та заступник начальника одного з райвідділів Державної виконавчої служби - вимагали 30 тис. хабара від директора фірми за допомогу в призупиненні виконання рішення Господарського суду про розірвання договору оренди та звільнення нежитлового приміщення комунальної власності. Надалі за користування приміщенням чиновники вимагали щомісячну плату в сумі 6000 гривень. За цим фактом прокуратурою порушено кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.
Економіка Націоналізація «ПриватБанку» дала третину приросту держборгу минулого року - експерт На думку експертів, на кінець грудня державний борг України становив близько 82% ВВП (приблизно $71 млрд), збільшившись за рік приблизно на 300 млрд грн. Державний і гарантований державою борг України за підсумками минулого року виріс до $71 млрд, або близько 82% ВВП, зокрема докапіталізація «ПриватБанку», в результаті його націоналізація дала понад третини зростання боргу. Про це сказано в звіті аналітичної групи Case Ukraine, який був опублікований у Facebook. Експерти нагадують, що Мінфін відзвітував про скорочення держборгу в листопаді 2016 року у 1,2% - до $67,54 млрд, але в грудні уряд прийняв рішення про націоналізацію найбільшого банку країни «ПриватБанку» і його докапіталізацію, для чого було випущено 107 млрд грн ОВДП. «Насправді борг зріс, і, за нашими оцінками, на кінець грудня 2016 року він склав близько 82% ВВП (приблизно $71 млрд). Всього за рік борг виріс майже на 300 млрд грн. Найзначніші частки приросту: позика МВФ на $1 млрд, розміщення єврооблігацій на $1 млрд. Докапіталізація «ПриватБанку» дала понад третину зростання боргу в 2016 році», - сказано в звіті. За оцінками Case Ukraine, ця тенденція означає, що зобов'язання кожного працюючого українця за минулий року зросли на 20,5 тис. грн - до 116,7 тис. грн, в тому числі на «ПриватБанк» в цій сумі припадає 6,6 тис. грн.
Суспільство Держкіно заборонило російсько-український телесеріал «Готель» Державне агентство України з питань кіно заборонило демонструвати на території країни телесеріал «Готель». «Державне агентство України з питань кіно відмовило в державній реєстрації і видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування т/серіалу «Готель» (реж. Федотов А., Маслов А.)», - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в Facebook. Рішення було прийнято на підставі статті 15-1 Закону України «Про кінематографію», якою регламентовано, що заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними і юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди органів держави-агресора і їх окремих дій, поширюється на фільми, вироблені і/або вперше оприлюднені (демонстровані) після 1 січня 2014 року.  Згідно з даними Вікіпедії, серіал є спільним виробництвом російських і українських компаній.
За кордоном У Путіна заявили про готовність вести діалог із США «навіть в умовах санкцій» У Кремлі повідомили про готовність вести діалог з Америкою в умовах санкцій. Про це повідомляє УНІАН, посилаючись на заяву прес-секретаря президента Росії Володимира Путіна Дмитра Пєскова. «Так як відносини зараз перебувають у нижчій точці, безумовно, є абсолютно різні формати з нормалізації відносин. Санкції, звичайно, є елементом, який надзвичайно негативно позначається на двосторонніх відносинах США і РФ, але навіть в умовах санкцій будь-які можливості для діалогу в Москві вітали б і готові до цього», - заявив Дмитро Пєсков. За його словами, відносини двох країн «деградували» за другий термін чинного президента Барака Обами. «У цьому випадку, напевно, результати президентства Барака Обами - це внутрішня справа США, ми не хотіли втручатися в це. Єдине, ми можемо висловити глибоке співчуття у зв'язку з тим, що на другий термін президентства Обами, на жаль, припав період безпрецедентної і тривалої деградації наших двосторонніх відносин», - додав він.
Економіка Мінінфраструктури призначить керівником Асоціації морпортів латвійця Міністерство інфраструктури України розпочало реформу морської галузі, в рамках якої буде відправлено у відставку керівництво Асоціації морських портів України (АМПУ). Про це заявив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян. "Не дивлячись на багаторазові спроби КМУ та Мінінфраструктури нормалізувати діяльність АМПУ, підприємство залишається зразком неефективності, корупції і зловживань. Виникає багато запитань і щодо керованості АМПУ", - підкреслив Володимир Омелян. За його словами, міністерство вже призначило нового в.о. голови ДП "АМПУ" Сергія Гронського. Також на поточному тижні буде призначений новий в.о. керівника АМПУ - Райвіс Вецкаганс. За словами міністра, майбутній керівник АМПУ - громадянин Латвії, має більше 16 років діяльності в управлінні підприємствами сектора транспорту і логістики, пароплавства і фінансових послуг. Обіймав посади члена правління, віце-президента АТ "Латвійське пароплавство". В цілому реформа морської галузі України, за словами міністра, передбачає створення Морської адміністрації, яка візьме на себе всі обов'язки АМПУ. Також буде проведена істотна оптимізації структури та персоналу підприємства. Нагадаємо, Володимир Омелян також заявляв, що колишні керівники АМПУ напередодні нового року виписували собі премії до 1,5 млн грн.
Політика Савченко хоче змінити представництво України в ТКГ Позафракційний депутат Надія Савченко пропонує змінити представництво України в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з врегулювання конфлікту на Донбасі, мотивуючи неефективністю нинішнього. «Я пропоную замінити втомлених за три роки безплідної роботи мінських перемовників на більш свіжих і професійних, які дадуть результат!» - пише депутат у Facebook. За її інформацією, у списках полонених, поданих терористами на обмін, було представлено багато громадян Росії, «щоб приховати присутність російських військ на українській території, видавши їх за сепаратистів, і щоб виміняти їх, під шумок, не віддавши політв'язнів України з РФ і окупованого Криму». «Чи могли не помітити це офіційні перемовники від Києва і спецслужби України? Може, і могли», - додала Савченко, зазначивши, що тому і пропонує змінити представництво країни в ТКГ.
Суспільство МО: На Донбасі бойовики активізувалися у всіх ключових районах протистояння За минулу добу терористи активізувалися на ключових рубежах на Донецькому напрямку: Світлодарській дузі, Зайцевому, Опитному і Авдіївці - обстріли тривали з перервами більше 10 годин. Про це під час брифінгу заявив прес-секретар Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник. «На Луганському напрямку основні бойові дії велися в Попаснянському районі, зокрема в сел. Троїцьке бойовики неодноразово застосовували снайперський вогонь і міномети», - заявив він. «Низка обстрілів сталася в Новозванівці. У прифронтовому сел. Сизе Станично-Луганського району терористи застосували «Град-П». Всього за добу на Луганському напрямку було вчинено 11 обстрілів, п'ять з важкого озброєння», - додав співрозмовник. За його словами, на Донецькому напрямку НЗФ активізувалися на всіх ключових районах протистояння: на Світлодарській дузі, Зайцевому, Опитному й Авдіївці. «Майже половина ворожих обстрілів були мінометними. По позиціях ЗСУ ворог випустив близько 100 мінометних снарядів. Особливо неспокійно було в другій половині дня. Найпотужніші і тривалі обстріли з боку терористів сталися біля сел. Луганське. Всього бойові дії тривали з перервами більше 10 годин», - сказав Мотузяник.
Політика Імовірність відставки Кабміну і дострокових виборів Ради залишається дуже високою - політолог Імовірність відставки Кабінету міністрів України Володимира Гройсмана і дострокових виборів Верховної Ради в 2017 році залишається дуже високою. Про це на прес-конференції 10 січня заявив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, передає кореспондент АСН. «2017 рік стане роком трансформацій. Тому що виклики, які стоять перед владою, не можна подолати, спираючись тільки на внутрішні ресурси... Соціологія показує, що жодна з парламентських партій не має шансів потрапити до нового парламенту в разі дострокових виборів. Ключовими ризиками для влади цього року стане ризик у зовнішній політиці і ризик делегітимізації влади», - заявив він. Нинішня влада, з його слів, нагадує «ще летить літак, двигуни якого вже відмовили». Рейтинг недовіри до влади вже був зафіксований на рівні 80%. «І недовіра до влади буде тільки посилюватись. Після зимових канікул рейтинг впаде до 90% і нижче... Ресурсів, на яких трималась довіра до влади, вже немає, вони вичерпані. Починаючи з зовнішніх фронтів, де повністю провалений безвізовий режим з ЄС, закінчуючи погіршенням соціально-економічної ситуації всередині країни... Цей соціальний конфлікт з центру буде скочуватися все більше в регіони», - зазначив він. Тому першим трендом в 2017 році стане посилення місцевих еліт. Другим трендом - посилення ролі військових, ветеранів АТО, які мають досвід, це люди абсолютно різних поглядів. «Все це буде змушувати владу міняти свою політику... Влада стоїть на перехресті, на якому потрібно буде робити вибір. Починаючи зі зміни уряду, на що може піти президент в квітні-травні 2017 року з дуже великою часткою ймовірності. Це забезпечить повернення «Батьківщини», Радикальної партії і «Самопомочі» в коаліцію. Або ж піти на проведення дострокових парламентських виборів... Не виключений також кардинальний розворот БПП і «Народного фронту» щодо Донбасу... Якщо влада не піде на зміни, то вона сама буде замінена, починаючи з дострокових парламентських виборів», - заявив експерт. Що ж стосується економіки, то її тінізація тільки посилиться. Повальне закриття ФОП у кінці 2016 року призведе до появи цілої армії безробітних, як мінімум 130 тис. вже стали такими. «Що стосується курсової політики, то ми вже бачимо, що закладений курс 27,2 грн за долар не втримали жоден день! Якщо до початку червня вдасться утримати його до 30 грн, це буде добре. Але до кінця року курс може просісти і на 20-30% спокійно! Кількість бідних людей, за методологією ООН, до кінця року з 75% в 2016 року виросте до 90% через зростання тарифів і цін», - прогнозує він.
Економіка Як передноворічне панічне освоєння коштів вилилося у збитки держави Напередодні Нового року українські чиновники масово освоювали кошти - мільйони гривень списували на фантомні ремонти доріг, шкіл і будівництво мостів. У МВС намагалися придбати принтери, дорожче на 60% від ринкової вартості, а в Міноборони - товари для армії в 2-3 рази дорожче середньоринкової вартості. Про це на прес-конференції 10 січня заявив керівник відділу протидії корупції Центру "Ейдос" Гліб Каневський. "Ми здогадувалися, що грудень місяць - надзвичайний, коли раптом дуже швидко в Україні відбувалися ремонти доріг, шкіл тощо. Але ми навіть не могли уявити собі, в яких обсягах витрачаються таким чином бюджетні кошти... Зрозуміло, система Prozzoro зобов'язала розкривати цю інформацію, але тільки почасти це дозволило зменшити корупцію", - заявив він і нагадав, що система Prozzoro не враховує закупівлі товарів вартістю до 200 тис. грн і послуг вартістю 1,5 млн грн. "Їх чиновники можуть витрачати без конкурсів. Система Prozzoro показує, що з квітня по грудень 2016 року без конкурсів на позаконкурсних допорогових основи вартістю до 200 тис. грн за товари і до 1,5 млн грн за послуги було проведено 130 тис. таких закупівель та укладено контрактів, на які витрачено понад 20 млрд грн. Причому на грудень 2016 року припало близько 50 тис. таких звітів і закупівель. тобто наші чиновники залишаються хитрими і намагаються в останні дні розподіляти наші з вами кошти", - сказав він. У свою чергу, громадський активіст Олексій Тамразов, який вивчав тендерні закупівлі місцевих і центральних органів влади, розповів: "Умовно всі закупівлі можна розділити на "надшвидкі" ремонти, наддорогі закупівлі та позаконкурсні договори на кілька років, які підписували державні підприємства. Наприклад, в Київській області в Макарівському районі чотири сільських ради 28 грудня 2016 року підписали договори на капітальний ремонт дороги або дорожнього покриття . Вже 29 грудня я проїхав по всіх цих дорогах, подивився на стан цих доріг, чи робилося там щось. З'ясувалося, що тільки одна з шести цих доріг була відремонтована. Решта навіть не готували до ремонту! Але в цей же день були підписані всі акти виконаних робіт. Більш того, були виплачені всі гроші! Ось так швидко чиновники витратили кошти. Навіть у місцевому казначействі не виникло питання: чому в перший день уклали договори, а на наступний вже закінчили роботу. Документи вже сьогодні будуть передані в правоохоронні органи, тому що тут є явні ознаки кримінального злочину".  На жаль, таких прикладів корупції чиновників багато, кажуть експерти. Вони зафіксовані в Івано-Франківській області, де за 500 тис. грн повинні були побудувати пішохідний міст через річку в 37 м. "Це теж було за два дні до нового року. І невідомо, чи побудований він", - додав експерт. Державні підприємства взагалі "робили те, що хотіли". Науково-виробниче об'єднання "Павлоградський хімічний завод", який не може проводити тендери і відбір постачальників поза системою Prozzoro, підписало договір на 12 млн грн з Київським товариством "Рімола" на поставку масла по 30 грн за 1 л. Але ринкова ціна олії не перевищує 20 грн. Тобто фактично ціна була завищена майже на 50% на 12 млн грн. Наступний приклад - це Центр обслуговування підрозділів МВС України. "Вони напередодні нового року, а саме 22 грудня, підписали договір з ТОВ "Новітнє обладнання" на закупівлю 20 принтерів. Ціна, яка доступна в Інтернеті, на 60% нижче, ніж коштували ці принтери за державні кошти. На одній закупівлю переплачено 53 тис. грн із загальної суми - 141 тис. грн. Вже 26 грудня під нашим тиском вони придбали це обладнання за 90 тис. грн. Але неможливо, щоб це відбувалося в такому ручному режимі", - підкреслив він. Аналогічний приклад у системі Міноборони. Військове відомство під тиском громадськості теж переглянуло корупційний договір, коли на Яворівському полігоні намагалися закупити в останні дні 2016 року біля ФОП товари за подвійною-потрійною ціною на 1 млрд грн. Ще один з прикладів, який повинен бути цікавий самому прем'єру Володимиру Гройсману (в минулому - мер Вінниці. - АСН), коли в січні 34 дошкільних навчальних заклади підписали договори з "Вінпродтрейд" на 5,5 млн грн на молоко по 15,96 грн за 1 л. Це також було зроблено поза системою Prozzoro. За день до цього "Охматдит" теж купив молоко у того ж постачальника на 60% дешевше, тобто по 9,79 грн за 1 л. У середньому, якщо товари або послуги закуповуються поза системою Prozzoro, вартість таких товарів "накручується" мінімум на 30%. Іноді чиновники не соромляться завищувати вартість в 2-3 рази, укладаючи договори з ФОП. Як покласти край традиційній "передсвяткової" корупції чиновників? Активісти впевнені, що необхідні зміни в законодавство, які зроблять обов'язковим використання Prozzoro "від нуля". "Доцільно повернутися до редакції закону про держзакупівлі 2010-2012 років, коли держпідприємства зобов'язували купувати товари або послуги з прозорою системою".
Економіка Суд скасував арешт ТРЦ «Гулівер» у Києві Апеляційний суд Києва скасував рішення Шевченківського райсуду про накладення арешту на майно бізнесмена Віктора Поліщука - ТРЦ «Гулівер» у Києві, повідомила керівник відділу комунікацій МФК «Гулівер» Тетяна Атаджанова. «Арешт «Гулівера» скасований. Майже два місяці ми доводили, що «Гулівер» не має жодного відношення ні до «Михайлівського», ні до «Екосіпана». Накладення арешту було грубим порушенням права власності, яке нам довелося захищати на всіх рівнях», - заявила вона на своїй сторінці в Facebook. Атаджанова додала, що в суді доведено, що ТРЦ «Гулівер» був придбаний задовго до створення банку «Михайлівський», а «тому доводи, що майно придбано в результаті неправомірної діяльності, безпідставні». Нагадаємо, що 14 листопада в рамках розслідування розкрадання банку «Михайлівський» Шевченківський райсуд Києва прийняв рішення про накладення арешту на майновий комплекс «Гулівер».
Політика Політолог: 2017-й для України - це деіндустріалізація, деградація і депопуляція 2017 рік для України пройде під знаком кількох «Д»: деіндустріалізація, деградація, дебілізація і депопуляція. Про це на прес-конференції 10 січня заявив керівник Центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов, передає кореспондент АСН. «2017 рік для України пройде під знаком кількох «Д». Перше - це деіндустріалізація. Зношення виробничих фондів вже досяг 80%. Це показник досить красномовний для будь-якого, хто хоч трохи розбирається в економіці. Друга тенденція - деградація соціальної сфери через вбивство медицини, дебілізація, скажемо прямо, сфери освіти. Все це перетворює Україну на країну, з якої просто біжать. За оцінками експертів, в найближчі роки ми отримаємо - мінус 10 млн в результаті масової еміграції в інші країни. І ще один тренд - це подальша депопуляція. Так щомісяця в Україні вимирає така кількість українців, що можна порівняти з районним центром», - заявив він. Що стосується політики, то основним трендом стане посилення президентської вертикалі. «На найближчі шість місяців президент залишиться центральною фігурою, яка буде «банкувати». Остання перешкода - це Арсен Аваков, який, якщо додумається, може принести Сергія Пашинського як «сакральну жертву», тим більше що зараз на підході скандал з його сином в «Укроборонпромі» в світлі розриву Таїландом договору на постачання військових автомобілів, адже ми не змогли виконати контракт, поставивши тільки 20 таких автомобілів», - вважає він. За його словами, в інформаційному полі 2017 рік стане роком корупційних і гучних скандалів як у Верховній Раді, так і між міністрами, політиками: «Все це вже призвело до рекордного низького рівня довіри до влади».
За кордоном Forbes: Доходи російських олігархів виросли на $29 млрд після перемоги Трампа Після обрання президентом США Дональда Трампа сукупний статок російських мільярдерів, зокрема пов'язаних із російським президентом Володимиром Путіним, зріс на $29 млрд, повідомляє Forbes. «Найбагатші люди Росії, деякі з них мають тісні зв'язки з президентом Володимиром Путіним, заробили $29 млрд з моменту обрання Дональда Трампа, завдяки зростанню вартості російських акцій і валюти», - пише видання. За даними Forbes, найбільше зросли капітали Геннадія Тимченка і Леоніда Міхельсона. Акції «Новатека» зросли на 16% після виборів, в результаті вартість акцій Тимченка виросла на $1,8 млрд, Міхельсона - на $1,9 млрд. Статки сталевих магнатів Олексія Мордашова і Володимира Лісіна після американських виборів зросли на $1,6 млрд і $1,4 млрд відповідно.
Суспільство Прокурор: Поки нікому не оголошено підозру щодо інциденту з Пашинським Підозру про вчинення злочину в інциденті за участю депутата Сергія Пашинського, який стався 31 грудня 2016 року, поки нікому з фігурантів що не оголошено. Про це повідомляє прокурор Київської області Дмитро Чибісов, передає Інтерфакс-Україна. «У нас у всіх учасників подій однаковий процесуальний статус. Ми нікому не оголошували про підозру, нікого не визначали як злочинця. Після виконання слідчих дій, які зафіксують конкретно, хто що зробив, хто що порушив, ми визначимося з їх статусом», - заявив Чибісов журналістам. За його словами, всі учасники події на цьому етапі дають свідчення як свідки. Чибісов додав, що Пашинський продовжує спілкуватися зі слідчими і дає свідчення, потім плануються слідчі дії з членами сім'ї депутата. Прокурор повідомив, що людину, яку госпіталізували з вогнепальним пораненням, поки не допитують. Поки залишається первісна кваліфікація події - хуліганство, передбачене ст. 296 КК України.
За кордоном Експерт: Італія слідом за Великою Британією може вийти з ЄС Ризики виходу Італії з Євросоюзу слідом за Британією досить високі, вважає директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін. «Ми вважаємо, є високі ризики того, що Італія слідом за Великою Битанією може почати процедуру виходу з ЄС, але, безумовно, це буде не настільки легко і однозначно, як це було в Британії», - цитує Бароніна Апостроф. За його даними, такому сприяє сильний потенціал лівого руху в Італії. «Ми бачили його після кризи 1945 року, після війни. Лівий рух у країні був завжди розвинений. Зараз ці популістські рухи мають високу популярність, я маю на увазі «Рух п'яти зірок» пана Грілло, та й сам Маттео Ренці був досить лівим прем'єром. Їхня популярність говорить про те, що італійське суспільство на тлі тієї кризи, яка була в Європі в 2007-2008 році, відчуває потребу змін», - сказав Баронін. Крім цього, експерт додав, що Італія дуже серйозно залежна від єдиної європейської політики, яку проводять країни-лідери Євросоюзу, яка не дуже влаштовує італійські еліти. «Тому ми бачимо певну популярність таких політичних сил, як Lega Nord, яка є сателітарним підрозділом сили Берлусконі. І сама партія Сільвіо Берлусконі Forza Italia вже набирає популярність, так як економічні проблеми, які є в ЄС, змушують суспільство переглянути підходи до європейської політики», - пояснив експерт.
Події У Києві затримали пенсіонера, який 98 разів «замінував» столичні приміщення У Києві на Святошино затримали 67-річного киянина, який протягом трьох останніх місяців зробив 106 викликів у поліцію і в 98 випадках «мінував» різні приміщення, заявили в столичній поліції. «Тільки протягом однієї доби 67-річний киянин 16 разів дзвонив за номером «102» і повідомляв про загрозу вибуху різних установ», - розповів начальник Святошинського управління ГУНП в м.Києві Володимир Ткаченко. За даними поліції, пенсіонер зловживає алкогольними напоями і під впливом спиртного постійно дзвонить у поліцію і в інші установи. Крім цього, він ще перебуває на обліку в соціотерапії і психоневрологічному диспансері. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі.
Події У результаті ДТП у Харкові загинуло двоє людей Сьогодні, 10 січня, вдень у Харкові в результаті серйозної ДТП загинули двоє людей, ще одну було госпіталізовано. Про це пише Інтерфакс-Україна, посилаючись на старшого інспектора управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції в Харківській області Олега Никоненка. За його словами, ДТП сталася сьогодні близько 11:40 на вул. Дерев'янка. «Автомобіль Daewoo Sens під керуванням чоловіка 1979 р.н., рухаючись з боку вул. Балакірєва в бік вул. Сумської, з невідомих причин виїхав на смугу зустрічного руху і зіткнувся з автомобілем ЗІЛ, яким керував водій 1956 р.н. За ЗІЛом рухався автомобіль Honda Civic. Водій останнього намагався уникнути зіткнення, проте не зміг і врізався у вантажівку. В результаті ДТП водій Daewoo і жінка-пасажир померли на місці від отриманих травм. Водій ЗІЛа був госпіталізований», - заявив Никоненко.
Події В Одесі знайдений мертвим свідок у справі про вбивство адвоката Грабовського Свідок у справі про вбивство адвоката Юрія Грабовського Сергій Федосенко знайдений мертвим в Одесі, повідомила адвокат Оксана Соколовська. «5 січня 2017 року одержала дзвінок зі служби Розшуку людей (Володимирська, 15), запросили на впізнання трупа, схожого на Сергія Федосенка... Знайдений труп в Одесі по базі проходить як непізнаний, мати Федосенка відмовилася їхати на впізнання з незрозумілих для мене і слідства причин. Труп має велику схожість (відсотків 90) з моїм помічником, свідком у справі вбивства Грабовського Юри», - заявила вона на своїй сторінці в Facebook. За її словами, саме Федосенко останнім бачив Грабовського в офісі в березні 2016 року в супроводі невідомої особи. «Надалі Сергій став свідком у справі, який не впізнав підозрюваних у справі вбивства Грабовського», - додала вона. Нагадаємо, 31 жовтня 2016 року стало відомо про зникнення її помічника Сергія Федосенка. У березні 2016 року було знайдено вбитим адвоката затриманого в Україні росіянина Олександра Александрова Юрія Грабовського.
Політика НАЗК зможе перевіряти одну е-декларацію 180 днів У Національному агентстві з питань запобігання корупції підготували проект повної перевірки електронних декларацій, що передбачає максимальний термін проведення такої перевірки 180 днів. Про це під час брифінгу у вівторок 10 січня заявив заступник голови НАЗК Руслан Радецький, передає кореспондент АСН. «Початок перевірки починається після наявності підстав для проведення перевірки, уповноважений член НАЗК протягом 10 днів визначає початок проведення перевірки, якщо для цього є підстави... Інформація (яка може послужити приводом для перевірки. - Ред.) може надходити від засобів масової інформації, від органів влади, інформація з інтернету», - уточнив Радецький. За його словами, терміни перевірки можуть бути продовжені або перевірка може бути припинена в тому випадку, якщо потрібен дозвіл суду на доступ до банківських рахунків в Україні, а також доступ до зарубіжних рахунків суб'єктів перевірки. При цьому Радецький зазначив, що повна перевірка декларацій чиновників запрацює тільки після реєстрації порядку проведення перевірки Мін'юстом.
Економіка Розенко визнав несправедливість пенсійних виплат в Україні Віце-прем'єр-міністр України сподівається усунути проблеми за допомогою «осучаснення» пенсій. «Осучаснення» пенсій - один з пріоритетних проектів українського уряду, але на його реалізацію необхідно додатково від 30 до 40 млрд гривень. Про це повідомляє віце-прем'єр Павло Розенко в інтерв'ю «Радіо Свобода». «Безумовно, несправедливість у виході на пенсію у нас є. Це питання так званого «осучаснення» пенсії. Поки я можу сказати, що це буде один з перших проектів уряду України, які ми будемо намагатися реалізувати в соціальній сфері цього року. На «осучаснення» пенсій нам необхідно додатково від 30 до 40 млрд грн в залежності від механізмів «осучаснення» - зараз ми маємо тільки дві моделі», - говорить Розенко. За його інформацією, Кабмін України розраховує на позитивний для Пенсійного фонду ефект від підвищення мінімальної зарпалати. «Ми розраховуємо на легалізацію, на те, що підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн дасть нам додатковий ресурс в ПФ. Ми направимо його передовсім якраз на «осучаснення», щоб вирівняти ситуацію в умовах пенсійного забезпечення тих людей, які виходили на пенсію 7, 10, 15 років тому, а також людей, які виходять на пенсію сьогодні», - додав Розенко. «Несправедливість є, і ми знаємо про це. І знову-таки програма осучаснення записана в планах уряду», - підсумував віце-прем'єр.
Політика У НАЗК розповіли, коли будуть перевіряти декларацію Президента У Національному агентстві з попередження корупції заявляють, що перевірка декларації Президента Петра Порошенка, згідно із заявою колишнього першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, буде проведена після реєстрації порядку проведення повної перевірки електронних декларацій Мін'юстом. Про це під час брифінгу у вівторок, 10 січня, заявив заступник голови НАЗК Руслан Радецький, передає кореспондент АСН. "Давайте ми будемо говорити в рамках того, що ми сьогодні обговорювали - це порядок повної перевірки, передбачений у вимогах. Так ось, закон вимагає, що порядок відпрацьовує і розробляє Національне агентство з попередження корупції, на підставі чого буде здійснюватися повна перевірка всіх суб'єктів декларування . Тому, як тільки буде повна перевірка, порядок - а ми процесуально змушені діяти на підставі закону і в цьому порядку - з того моменту почнуться всі інші перевірки", - зазначив він. Нагадаємо, раніше Ренат Кузьмін на своїй сторінці в Facebook написав, що за його заявою НАЗК проводить перевірку Порошенка. "Як повідомила керівник Національного агентства протидії корупції Н.Корчак, щодо Порошенка розпочато антикорупційну перевірку. Справа в тому, що Порошенко приховав у своїй декларації конфлікт інтересів у війні з Росією. Він, маючи майнові та бізнес-інтереси в країні, з якою, судячи з його ж заяви, веде війну і якій оголосив економічні санкції, не сповістив про це НАЗК", - написав колишній заступник генпрокурора.
Політика Тимчук: Савченко - неадекватна або піариться Оприлюднення списків полонених ще раз підтверджує необхідність позбавлення її доступу до держтаємниці.   Про це в коментарі АСН 10 січня повідомив народний депутат "Народного фронту", член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук.  «Ще з початку подій на Донбасі, з весни 2014 року, ми піднімали тему полонених. Після чого до нас звернулися представники спецслужб з проханням не чіпати цю тему. Вони пояснили нам те, що зараз вони пояснили пані Савченко. Тоді ми повністю усвідомили, що дійсно цієї справою повинні займатися уповноважені структури, які розуміють усі можливі наслідки витоку тієї чи іншої інформації в інформаційний простір. Після цього ми цю тему не чіпали і не чіпаємо», - заявив  він.  Нардеп вважає, що «цим мають займатися уповноважені особи, оскільки є відпрацьований алгоритм. Те що він назавжди спрацьовує, це вже суб'єктивні чинники, які, на жаль, впливають на цей процес. Але тим не менш. Той факт, що пані Савченко це зробила, незважаючи на те, що їй пояснили на пальцях: чому це не треба робити, але вона зробила те, що зробила, - це, на мій погляд, свідчить про її неадекватність чи бажання її пропіаритись».  Тимчук додав, що це ще раз підтверджує правильність позиції Комітету парламенту з питань національної безпеки та оборони щодо «клопотання про позбавлення пані Савченко як члена комітету доступу до державної та воєнної таємниці. Цей факт ще раз підтвердив, що її треба позбавити доступу. Бо невідомо, які вона завтра буде оприлюднювати документи, це лише Богу відомо».  Нагадаємо, що народний депутат Надія Савченко, яку виключили з фракції «Батьківщина», на своїй сторінці Facebook оприлюднила інформацію про полонених.  
За кордоном Reuters дізнався подробиці проекту нових санкцій проти Росії Підготовлений американськими сенаторами проект санкцій проти Росії через кібератаки, дії в Україні та Сирії містить візові обмеження і замороження рахунків деяких фізосіб, повідомляє Reuters. Зокрема, згідно з попереднім аналізом законопроекту, йдеться про візову заборону і про замороження активів «людей, які беруть участь у підриві кібербезпеки об'єктів приватної та державної інфраструктури і демократичних інститутів» або сприянні в такій діяльності. Крім того, документом пропонується ввести додаткові санкції щодо компаній, які пов'язані з російськими оборонними і розвідувальними структурами. Раніше американський сенатор від Республіканської партії Джон Маккейн і сенатори-демократи Бен Кардін і Роберт Менендес заявили про плани ввести «всеосяжні» санкції щодо Росії через її спроби вплинути на президентські вибори 2016 року в США.
За кордоном Партія Саакашвілі в Грузії розвалена, заявляє один із її лідерів В опозиційній партії Грузії «Єдиний національний рух», заснованій колишнім президентом Михайлом Саакашвілі, є фундаментальні проблеми. Про це повідомив один з її лідерів Гігі Угулава. «У партії немає єдності, вона перебуває на межі розвалу. Коли в партії «ЄНР» люди не вітаються один з одним, це говорить про те, що є фундаментальні проблеми. Партія вже розвалена, і кожен із нас відповідальний за цей процес», - заявив Угулава журналістам, передає Інтерфакс-Україна. Він поки не підтвердив, що до 20 січня 2017 року відбудеться офіційне розділення партії на два суб'єкти - прихильників Саакашвілі і прихильників групи лідерів партії, які вимагають обрання нового голови ЄНР і відсторонення українця Міхеїла Саакашвілі від партійної діяльності в Грузії.
Політика В СБУ назвали некоректними «списки Савченко» Радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт заявив, що опубліковані народним депутатом Надією Савченко списки заручників містять некоректні дані. «У списках є дані наших хлопців. Але попередній аналіз показує, що перелік некоректний», - розповів у коментарі ВВС Україна Тандіт. За словами представника СБУ, публікація списків не допоможе прискорити звільнення заручників, а, навпаки, може зашкодити родичам і родинам українських полонених. За його словами, шахраї, знаючи прізвища, імена, по батькові та дати народження, можуть виходити на сім'ї і вимагати викуп. «Зазвичай переговори проходили ефективно, коли ми не піарилися на цьому і не піднімали шуму. Рішення щодо обміну приймаються конкретними людьми в Росії, це не питання списків», - додав Тандіт. Нагадаємо, що Надія Савченко оприлюднила списки полонених і зниклих безвісти на Донбасі.
За кордоном Сенатори США пропонують покарати санкціями РФ за кібератаки, а також за дії в Сирії та Україні Пропоновані групою сенаторів США нові санкції щодо Росії стосуються не тільки кібератак, у яких Вашингтон звинувачує Москву, але і дій РФ в Сирії і Україні. Про це пише газета Washington Post, передає Інтерфакс-Україна. За інформацією джерела, проект, який пізніше у вівторок буде представлений в американському сенаті, передбачає введення санкцій проти будь-кого, хто підтримує кібератаки проти громадських і приватних інфраструктур Сполучених Штатів. Крім цього, сенатори запропонували ввести обмежувальні заходи щодо інвестицій в енергетичні проекти Росії, передбачаються санкції за участь будь-яких структур в операціях Міноборони РФ і російської розвідки. Про які операції йдеться, не уточнюється. Передбачаються санкції проти Російської Федерації за порушення прав людини. Сенатори наполягають на необхідності надати допомогу Європі у веденні контрпропаганди і просуванні демократії.
За кордоном У РФ маніяка-міліціонера звинувачують у вбивстві 69 жінок Екс-міліціонеру з Ангарська Іркутської області Михайлу Попкову, який був засуджений до довічного ув'язнення за вбивство 22 жінок, було висунуто звинувачення ще в 47 вбивствах. Про це інформує ТАСС, посилаючись на прес-службу СК Росії по регіону. Вирок стосовно нього поки не набрав чинності, слідство розслідує нову справу. На суді слідчий озвучив інформацію про доведену причетність Михайла Попкова до нових епізодів. За інформацією джерела в правоохоронних органах, Попков вже дав свідчення щодо 59 випадків. Вбивства екс-міліціонер здійснював у 1994-2000 роках. У вечірній і нічний час в Ангарську почали зникати жінки. Їхні тіла незабаром знаходили з ознаками насильницької смерті. Для встановлення підозрюваного було перевірено не менше 30 тис. осіб. За інформацією  Комсомольской правды, вбивства здійснювалися аж до 2010 року. Попков був затриманий в 2012 році в поїзді, який прямував до Владивостока.
Суспільство оформление ленты  Свято продовжується. У Маріїнському парку відкрили найбільшу галявину зі штучних ялинок У Маріїнському парку зафіксовано новорічний рекорд - там була встановлена ​​найбільша в Європі галявина штучних ялинок, прикрашених іграшками ручної роботи. Напередодні свят школярі з більш ніж ста навчальних закладів отримали фанерні заготовки і почали їх декорувати. «Ці ялинки зроблені і прикрашені дитячими руками, - говорить керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова. - Кожна з них - унікальна, жодна атрибутика не повторюється». У Маріїнці представлено 114 символів Нового року. «Спочатку їх було більше, - сміється вона. - Цілком можливо, деякі з них стали для когось сувенірами». «Ми радилися з експертами, до якої категорії віднести цей рекорд - «масові заходи» чи все-таки до категорії «мистецтво», - продовжує вона. - І з огляду на високу якість виконання цієї роботи ми віднесли цей рекорд до категорії «мистецтво». Кращу з ялинок особисто повинен вибрати Санта-Клаус. «Я ж бо можу, але у мене тут Санні все вирішує», - жартує він. На церемонії фіксації рекорду присутні і діти - автори прикрас. Сестра і брат Наталка і Олексій Поліщуки вчаться в київській школі №80. Вони розповідають, як створювали свій витвір мистецтва. «Спочатку пофарбували ялинку в зелений колір, так як вона була просто бежевою, - говорить Наталя. - Я тримала фанеру, коли Льоша приклеював папір. Прикрасили за один день». «Звичайно, хотілося б узяти ялинку додому як спогад, що я брав участь у конкурсі», - сподівається Льоша.
Події На Донбас завезли «кадировців» для боротьби з бунтами бойовиків - ЗМІ Протягом грудня 2016 року і на початку січня 2017 року на окуповані території Донбасу прибули чеченські силовики, відомі як «кадировці», ймовірно, для приборкання тих бойовиків, які виходять з-під контролю, повідомляє «Українська правда» з посиланням на джерела в контррозвідці служби безпеки України. Підрозділ бойовиків з шевроном з написом «СЕВЕР» і зображенням 2 прапорів (РФ і Чеченської Республіки) базується в окупованому Донецьку на території колишнього Управління МВС на Донецькій залізниці. «Кадировців» також бачили в Будьонівському районі Донецька і населеному пункті Олександрівка Донецької області. Крім того, на початку січня до Ясинуватої прибув батальйон Внутрішніх військ МВС РФ «СЕВЕР», що майже повністю складався з бійців чеченської національності. Бійцями батальйону «СЕВЕР» посилили позиції бойовиків в різні підрозділи «ДНР». «Підрозділи прибули для боротьби з непідконтрольними окупаційному командуванню збройними формуваннями на окупованих територіях Донецької області, залякування місцевого населення з метою запобігання можливим «голодним» бунтам, а також виходу з-під контролю російських кураторів місцевих угруповань бойовиків», - зазначає видання.
Події Директор київського санаторію підозрюється в розкраданні 1 млн грн, виділених на реабілітацію бійців АТО Директор оздоровчого комплексу внесла в офіційні документи завідомо неправдиві дані та привласнила понад 1 мільйон гривень, які були виділені на реалізацію бюджетної програми «Заходи психологічної реабілітації постраждалих учасників АТО». Директору санаторно-оздоровчого комплексу «Джерельце» було оголошено про підозру в розкраданні понад 1 млн грн, які були виділені на реабілітацію бійців АТО. Про це інформує прес-служба столичної прокуратури. Під час досудового розслідування було встановлено, що директор оздоровчого комплексу внесла в офіційні документи завідомо неправдиві дані, в результаті чого привласнила понад 1 мільйон гривень, які були виділені на реалізацію військових. «Дії посадової особи були кваліфіковані за ст. 366 ч. 1 КК України (службове підроблення) та ст. 191 ч. 5 (привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах)», - передає прокуратура.
Політика Савченко заявила, що вона як народний депутат не підзвітна СБУ Народний депутат України Надія Савченко наголосила, що вона як народний депутат не є підзвітною Службі безпеки України, лише співпрацює. Про це вона сказала під час брифінгу сьогодні у Києві, передає кореспондент АСН. «Щодо СБУ – вивчіть вже, врешті-решт, що народний депутат – це та особа, якій народ надає найвищий ступінь довіри, народний депутат має право на доступ до всієї державної таємниці найвищого рівня», - сказала вона журналістам. Савченко підкреслила, що народні депутати не звітують перед СБУ. «Ми, народні депутати, непідзвітні СБУ, ми можемо співпрацювати. Я співпрацюю і далі співпрацюватиму постійно з усіма службами, тому що на них дуже багато чого замикається. Це дійсно силові структури, які захищають Україну, тому, звичайно, буду з ними співпрацювати. І ми надалі співпрацюємо», - зазначила Савченко, додавши, що має право на свою думку. «Я пройшла цей шлях, і я знаю, як він виходить найбільш ефективним. Я так вийшла, і я вважаю, що це допоможе решті», - підкреслила вона. Нагадаємо Савченко попри застереження СБУ оприлюднила списки полонених та зниклих безвісти на Донбасі.
Політика Савченко пояснила, звідки і навіщо оприлюднила списки полонених та зниклих безвісти на Донбасі Народний депутат України Надія Савченко пояснила, навіщо оприлюднила списки полонених та зниклих безвісти на Донбасі.   Про це вона сказала під час брифінгу сьогодні у Києві, передає кореспондент  АСН. Коментуючи оприлюднення нею списків українських полонених та зниклих безвісти, вона підкреслила, що вони напрацьовані її командою впродовж дев’яти місяців після її звільнення з полону. «Вони не були взяті у якоїсь офіційної української сторони. Це була робота, я знаходила деяких людей і надавала потрібну інформацію всім відповідним структурам України», - сказала Савченко. Вона зауважила, що у своїх списках вона виділила кольорами тих людей, які є громадянами Росії, які є російськими військовими, які виконували завдання вбивати наших людей в Україні. «Я виділила помаранчевим кольором тих людей, які є громадянами Росії, російськими військовими, які приходили виконувати завдання вбивати наших людей в Україні… Ці люди є обмінним матеріалом, рівноцінним нашим політв'язням, які сидять зараз у РФ, в окупованому Криму. Решта  – це рівноцінний обмін наших полонених, що перебувають в «ЛНР» і «ДНР». Ці люди є, ці списки є підтвердженими», - пояснила політик. «Для чого були потрібні ці списки. Для того, що після цього закінчуються спекуляції, і ні Москва, ні Київ не зможуть більше спекулювати обміном. Ці списки треба було зробити відкритими, як і весь процес у Мінську», - зазначила вона. Нагадаємо Савченко попри застереження СБУ оприлюднила списки полонених та зниклих безвісти на Донбасі.
Політика оформление ленты  Російський опозиціонер назвав Онищенка-втікача агентом Кремля Російський опозиціонер Ілля Яшин опублікував доповідь «Гібридна агресія Кремля» про злочинну політику Москви на чолі з президентом РФ Володимиром Путіним проти України. «Путін докладає великих зусиль, щоб повернути Україну під контроль Кремля. Для цього він використовує методи «гібридної агресії» - пропаганду, провокації, корумпованість місцевих політиків», - заявив він на своїй сторінці в Facebook. За словами Яшина, ключовим союзником Кремля в розхитуванні ситуації в Києві стали українські олігархи. «Ці олігархи, як і Путін, зацікавлені в зануренні України в хаос. Першим це треба, щоб відновити свої позиції. Путіну це треба - щоб повернути контроль над сусідньою країною, привівши до влади лояльних політиків», - заявив він. Зокрема, в доповіді він звинуватив народного депутата Олександра Онищенка, який ховається від українського правосуддя, в поширенні антиукраїнської пропаганди на замовлення Кремля. На думку опозиціонера, Олександр Онищенко фінансує медійні кампанії проти України і особисто бере участь у пропагандистських проектах.
Політика Савченко розповіла, який ще список вона збирається оприлюднити Народний депутат України Надія Савченко заявила, що готує ще один список полонених, які мають підлягати обміну. Про це вона сказала під час брифінгу сьогодні у Києві, передає кореспондент АСН. «Є ще список, який я не доопрацювала і не можу опублікувати, бо не знаю, наскільки є відповідним цей список — це список, кого розшукують, але незрозуміло, скільки з тих людей можуть реально залишатися живими. І це теж треба буде рано чи пізно прийняти», - сказала Савченко. Вона зауважила, що шахрайство та спекуляції щодо визволення тих чи інших осіб були і раніше. «Але все, що стосується життя, все що стосується допомоги одне одному, святе, і тому люди, які перебувають у в'язницях (є таке поняття тюремна пошта), вони будуть знаходити один одного. І ми будемо виявляти, де ці люди знаходяться», - зазначила Савченко. «Це закінчить спекуляції і дасть можливість до кінця зими зробити обмін «всіх на всіх», - наголосила політик.
Події Житель Авдіївки носив гранатомет у пакеті і хотів здати його на металобрухт В Авдіївці Донецької області місцевий житель у пакеті переносив гранатомет, який планував здати на металобрухт, а в Слов'янську біля блокпоста правоохоронці виявили гранати і детонатори. За інформацією відділу комунікації поліції Донецької області, в ході превентивного відпрацювання Авдіївки на вулиці наряд поліції зупинив перехожого з поліетиленовим пакетом, в якому правоохоронці знайшли РПГ-22. «43-річний чоловік пояснив, що якраз ішов до пункту прийому металу, щоб здати гранатомет і на виручені кошти купити спиртне», - йдеться в повідомленні. За цим фактом розпочато кримінальну справу за ст. 263 ч.1 КК України (незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами). Чоловікові загрожує до семи років позбавлення волі. У Слов'янську під час обстеження території, яка прилягає до місцевого блокпоста, поліцейські виявили «закладку» з двома гранатами Ф-1 і РГД-5, двома світлошумовими гранатами і двома детонаторами. Предмети були направлені на утилізацію.
Події На базі відпочинку в Києві в басейні загинула 10-річна дитина На Троєщині в Києві на одній із баз відпочинку в басейні загинула 10-річна дитина. Хлопчик грався з іншими дітьми у воді, а незабаром дитину виявили на дні басейну непритомною. Лікарі намагалися допомогти, але було вже пізно. Про це інформує прес-служба столичної поліції. Напередодні, 9 січня, ввечері в Деснянське управління поліції надійшло повідомлення, що на базі відпочинку в с. Троєщина з басейну дістали дитину без свідомості. Коли правоохоронці приїхали на місце виклику, там вже була бригада швидкої допомоги, лікарі якої констатували смерть 10-річного хлопчика. «Правоохоронці з'ясували, що він приїхав разом з близькими родичами на свята до друзів. За словами очевидців, поки дорослі відпочивали в бані, діти з бортика басейну стрибали у воду. Згодом свідки побачили, що на дні басейну лежить дитина. Вони відразу покликали на допомогу, дістали дитину. На жаль, хлопчик помер. Розпочато кримінальну справу.
Політика Марне е-декларування. Порушники можуть легко уникнути покарання Механізми та терміни перевірки результатів електронного декларування, яке наробило стільки галасу минулого року, прописані так, що його порушники можуть не отримати взагалі ніякого покарання. В Національному агентстві з питань запобігання корупції розробили нову редакцію проекту Порядку контролю та повної перевірки е-декларацій. Запевняють, вимоги Мінюсту щодо тривалості та черговості проведення перевірки врахували, а документ погоджують з міністерством уже втретє. Громадські діячі не виключають, що не востаннє. Адже, на їхню думку, таким чином просто затягують процес перевірки.  10 січня на вимогу Міністерства юстиції проект Порядку контролю та повної перевірки е-декларацій представники НАЗК обговорили на круглому столі з експертами та громадськістю. На перевірку е-декларації НАЗК має 180 днів Отже, часу на вивчення декларацій чиновників представникам НАЗК виділили чимало. Повна перевірка буде проводитися упродовж 180 днів з дня виявлення підстав для її проведення. Однак у разі необхідності цей термін можуть збільшити вдвічі. «За необхідності можна продовжити цю перевірку ще не більш як на 180 днів  з огляду на низку обставин. Такими обставинами може бути несвоєчасне надходження до нас тієї чи іншої інформації, яку ми запитуємо в органів державної влади, також ми можемо звертатися до суду, і якщо суд невчасно виніс постанову про доступ до банківської таємниці суб'єкта декларування», - уточнив заступник голови НАЗК Руслан Радецький. З його слів, згідно з документом, НАЗК також матиме можливість  призупиняти перевірки, зокрема, в тих випадках, коли звертатимуться до іноземних партнерів та суду щодо винесення постанови чи надання щодо суб’єкта декларування тієї чи іншої інформації, і процес її надання затягуватиметься. Колись перевіряти декларації будуть автоматично, а поки в ручному режимі Після того, як Мінюст зареєструє розроблений Порядок, представники НАЗК розпочнуть перевірку декларацій у так званому ручному режимі, тобто надсилатимуть офіційні звернення до органів, які є власниками відповідних реєстрів, що суттєво затягуватиме час перевірки. Тож в агентстві сподіваються, що вже цього року запрацює автоматична перевірка, технічні умови на розробку якої лише пишуться. "Відповідна програма буде підключена до інших реєстрів і буде автоматично співставляти ту чи іншу інформацію і виставляти, наприклад, червоним кольором, якщо суб'єкт декларування порушив чинне законодавство, або зеленим, якщо правопорушень не було. А поки немає четвертого і п'ятого модулів, діє так званий ручний режим", - зазначив заступник голови НАЗК. Е-декларацію чиновника можуть перевіряти рік, а то й більше Голова громадського люстраційного комітету Олександра Дрік, на рахунку якої більше 10 подань до НАБУ щодо невідповідності інформації, яка зазначена в декларації, реальному стану речей, особливо новій редакції Порядку, запропонованого НАЗК, не радіє. І в першу чергу через визначення строків. Згідно з документом перевірка може тривати максимум рік. Але це не враховуючи перерв, які можуть виникати через призупинення перевірки. «Ці строки насправді можуть продовжуватися до безкінечності. Не все залежатиме від НАЗК, тому що корупціонер, який не хоче, щоб результати перевірки його декларації призвели до якихось наслідків для нього, може піти і дати хабаря судді, щоб він затягував вирішення конкретної справи, наприклад про доступ до його банківської інформації. Фактично в наших умовах це може призвести до того, що ці строки можуть розтягуватися на роки», - зазначила Дрік. А враховуючи те, що строки давності за притягнення осіб до відповідальності за надання недостовірної інформації або незаконне збагачення всього 3 роки, є ризик того, що за брехню в деклараціях ніхто не буде покараний, бо спливе термін давності справи. Чиновники, на яких скаржаться громадяни, в пріоритеті для НАЗК Є питання у експерта і щодо черговості перевірки декларацій. Адже новим Порядком передбачено, що першочергово перевірятимуть тих чиновників, на яких у НАЗК надійшли скарги, натомість у законі про запобігання корупції визначені інші пріоритети. «Спочатку мають перевірятися декларації найвищого керівництва - Президент, прем’єр, міністри - тобто є певний перелік посад, передбачених у законі про запобігання корупції. На жаль, про це в цьому порядку не йдеться. А йдеться про те, що НАЗК в певних пріоритетах перевірятиме інформацію, яка надходитиме до них у зв’язку із конкретною декларацією. Ризик у тому, що ми не можемо прогнозувати, коли будуть перевірені декларації найвищих посадовців, які і так підлягають повній перевірці відповідно до закону», - вважає голова громадського люстраційного комітету. Згідно з документом, НАЗК має 10 днів на роздуми, чи починати перевірку за  скаргою, інформацією, що надходить від ЗМІ, органів державної влади або від інституту викривачів. «Я як член Нацагенства, якого уповноважили здійснювати контроль та перевірку е-декларацій, буду надавати письмову вказівку про початок проведення перевірки", - повідомив заступник голови агентства Руслан Радецький. За 60 днів жодної декларації не перевірено У тому ж, що через два місяці після подачі декларацій не перевірено жодної з них, винні саме члени Національного агентства з питань протидії корупції, які не почали вчасно готувати ці порядки, вважає Дрік. До того ж, на її думку, якби органи влади були зацікавлені, щоб система е-декларування ефективно працювала, відповідні порядки проведення перевірок декларацій були б затверджені вже давно. «Більшість в органах державної влади, зокрема в парламенті, в Кабінеті міністрів, не зацікавлені в тому, щоб їхні декларації перевіряли, вони не зацікавлені в тому, щоб ці перевірки призводили до конкретних результатів для них. Тому вони будуть чинити опір на кожному найменшому етапі", - вважає вона. І баталія, яка відбувалась між Міністерством юстиції і НАЗК, є саме таким опором, який може продовжуватись безкінечно, вважає експерт. На її думку, в такому разі в ситуацію має втрутитись прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Понад 100 чиновників перевіряють на своєчасність подання декларації Тим часом у НАЗК таки вихваляються деякими результатами, адже почали перевірку щодо своєчасності подачі е-декларацій. Це один із видів контролю, які входять до повної перевірки. Так зараз НАЗК перевіряє більше сотні осіб, які не подали або ж несвоєчасно подали декларації. «На сьогодні є вже один адміністративний протокол, прийнятий в суді міста Києва, і прийнято постанову щодо суб’єкта декларування з притягнення до адміністративної відповідальності», - констатував Радецький. Що ж до інших двох видів контролю - правильність та повнота заповнення і логічно-арифметичний контроль е-декларацій – то у НАЗК обіцяють вже до кінця тижня направити новий проект Порядку до Міністерства юстиції для реєстрації.    Коли ж насправді запрацює прописаний механізм та чи взагалі запрацює, ніхто впевнено сказати не може.
За кордоном У Сербії чоловік впав у колодязь і провів на 20-градусному морозі 52 години На сході Сербії житель села дивом вижив після того, як впав у колодязь під час  різдвяних морозів і провів 2,5 дні при температурі -20 градусів. Про це передає BBC. Єздимір Міліч пішов з дому в п'ятницю вранці, щоб купити продукти на Різдво, але додому не повернувся. Через 52 години його односельчанин Горан Маркович помітив Міліча на дні колодязя глибиною майже п'ять метрів. За його словами, Міліч, можливо, не помітив колодязя через поганий зір і впав у нього. Маркович розповів, що він виявив зниклого, коли помітив сумку біля колодязя, в якій була пляшка червоного вина, кілька пляшок пива і кукурудзяна мука. «Тут я згадав, що в селі говорили про зниклого чоловіка. Потім я почув крики і подивився в колодязь. На дні я побачив сидячого чоловіка, який притиснув руки і ноги до грудей», - каже Маркович. На місце прибули пожежники, які витягли замерзлого селянина з колодязя. У потерпілого, крім переохолодження, зафіксовано удари і садна.
За кордоном Ізраїльські вчені висунули нову гіпотезу походження Місяця В Ізраїлі група наукових співробітників з Інституту Вейцмана і Технологічного інституту висунула нову гіпотезу утворення Місяця. На думку вчених, супутник Землі міг утворитися при злитті безлічі невеликих Місяців. Дослідження було опубліковано в журналі Nature Geoscience. Згідно з однією з гіпотез утворення Місяця, протоземля зіткнулася з іншим протопланетним тілом Тейєю, а з викинутої матерії сформувався супутник нашої планети - Місяць. Ізраїльські астрономи вважають, що наш супутник утворився в результаті серії зіткнень Землі з невеликими протопланетними тілами, а не в результаті одного зіткнення. За допомогою методів чисельного моделювання вчені переконалися, що сучасний Місяць насправді міг утворитися з безлічі маленьких Місяців. За їхньою теорією, маленькі Місяці стикалися з нашою планетою і викидали частину її матерії, яка потім зливалася з Місяцем.

7 причин запалювати в будинку свічки щодня
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
Свічки створюють енергетику гармонії та затишку, і їх правильне використання здатне змінити життя на краще Фах....
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Правильна енергетична обстановка в будинку понад усе Якщо ви відчуваєте, що у вас починалися якісь проблеми з ....
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Наші думки та психологічні настанови впливають на події, які відбуваються в нашому житті Викорінити негатив і ....
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
більше матеріалів




/-1,6541221141815-/ /-pc-/
Top