counter
Архів Повернутись назад 08 Лютого 2017
8 Лютого
За кордоном В армію Білорусії із запасу призвали близько 1,5 тисячі осіб за два дні Майже 1500 військовозобов'язаних були призвані за 2 дні з запасу в білоруську армію в рамках комплексної перевірки її боєготовності. Про це повідомляє прес-служба Міноборони Білорусі. З 30 січня в збройних силах Білорусії проводиться комплексна перевірка рівня боєготовності. Планується перевірити майже 30 військових частин і підрозділів. З запасу будуть відкликані майже 3 тисячі військовозобов'язаних. Велика увага приділяється перевірці готовності озброєння, військової та спецтехніки до бойового застосування в різних умовах. «У військові частини і з'єднання збройних сил, які беруть участь у заходах перевірки бойової готовності, триває поставка мобілізаційних ресурсів. Протягом 6-7 лютого з запасу було призвано близько 1500 військовозобов'язаних, 9 лютого частина з них складе військову присягу», - сказано в повідомленні.
Події Окупанти 89 разів обстріляли позиції сил АТО, троє бійців поранені На Донбасі за минулий вівторок, 7 лютого, бойовики російських гібридних військ 89 разів обстріляли позиції Збройних Сил України, троє українських військовослужбовців поранені, троє - травмовані, повідомляє прес-центр штабу АТО. На Донецькому напрямку бойовики вели вогонь по Луганському з артилерії калібру 152 мм і 122 мм. Авдіївку, Опитне, Троїцьке, Кам'янку, Піски, Південне, Луганське, Невельське, Зайцеве, Кам'янку, Верхньоторецьке і Новгородське окупанти обстріляли з мінометів, гранатометів і стрілецької зброї. Крім того, по Авдіївці вів вогонь танк, а по Луганському та Верхньоторецькому - БМП. На Маріупольському напрямку терористи з артилерії і мінометів обстрілювали Талаківку, Мар'їнку, Чермалик та Гнутове, з мінометів - по Новотроїцькому, з гранатометів і стрілецької зброї - по Водяному, Павлополю, Лебединському, Широкиному і Березовому. Крім того, по Павлополю вів вогонь БТР, а по Мар'їнці - снайпер. На Луганському напрямі бойовики вели вогонь по Кримському з артилерії калібру 122 мм, по Троїцькому, Кримському, Попасній і Новозванівці - з мінометів, Новозванівці і Новоолександрівці - з гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї, Новотошківському - з озброєння БМП.
Події ЗМІ повідомили про загибель ватажка терористів Гіві В результаті теракту загинув ватажок незаконного збройного формування «Сомалі» терористичної організації «ДНР» Михайло Толстих на прізвисько Гіві, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на ватажків бойовиків так званої «ДНР». «Сьогодні о 06:12 в результаті терористичного акту загинув... командир батальйону «Сомалі» полковник Михайло Толстих, відомий як Гіві», - заявив представник так званого «міністерства оборони ДНР». За даними сепаратистських ЗМІ, терорист Гіві загинув у середу, 8 лютого, о 6:12 в результаті «терористичного акту». Про подробиці інциденту не повідомляється. Нагадаємо, що правоохоронні органи України оголосили в розшук ватажка збройного формування «Сомалі» терористичної організації «ДНР» на прізвисько Гіві. Бойовик Михайло Толстих, більш відомий на прізвисько Гіві, показово розстрілював поранених українських військових у Донецькому аеропорту.
Події В СБУ і штабі АТО не підтверджують ліквідацію Гіві У Службі безпеки України і штабі АТО офіційно не підтвердили інформацію про загибель ватажка незаконного збройного формування «Сомалі» терористичної організації «ДНР» Михайла Толстих на прізвисько Гіві, передає телеканал 112 Україна. «Я не підтверджую цю інформацію, ми повинні її перевірити. Ми поки не контролюємо тимчасово окуповані райони Донецької і Луганської області. З того боку, де влада в руках терористів, інформація буде перевірятися, ми поки не даємо коментарів... Якщо інформація підтвердиться, очевидно, що тривають певні процеси», - сказав радник голови СБУ Юрій Тандіт. «Офіційного підтвердження цьому поки немає, але з аналізу ситуації, схоже, що, на жаль, він загинув», - зазначив спікер штабу АТО Леонід Матюхін. Нагадаємо, що вранці 8 лютого в результаті теракту загинув ватажок незаконного збройного формування «Сомалі» терористичної організації «ДНР» Михайло Толстих на прізвисько Гіві.
Події оформление ленты  У Києві невідомі розгромили виставку, присвячену Майдану, - відео У Києві у вівторок, 7 лютого, невідомі розгромили виставку українського художника Давида Чичкана «Втрачена можливість», яка проходить у Центрі візуальної культури, повідомляє Громадське. «О 17:40 під виглядом відвідувачів зайшли дівчина з хлопцем, їх пропустив охоронець. За ними увірвалися близько 15 осіб, які побили охоронця, а також обмалювали стіни і пошкодили роботи», - розповіла співробітниця Центру Руслана Козієнко. Невідомі обмалювали стіни написами «Слава Україні!», «Слуги Москви», «Сепар» і забрали кілька експонатів виставки з собою. Організатори виставки підозрюють у нападі представників української праворадикальної спільноти. Центр візуальної культури також опублікував відеозапис з камер спостереження, які зафіксували момент нападу на виставку. Виставка «Втрачена можливість» українського художника Давида Чичкана присвячена Майдану - «чим був, став і міг стати Майдан».
Події Аброськін підтвердив інформацію про загибель терориста Гіві Голова Національної поліції в Донецькій області В'ячеслав Аброськін підтвердив інформацію про знищення ватажка незаконного збройного формування «Сомалі» терористичної організації «ДНР» Михайла Толстих на прізвисько Гіві. «Поліція Донецької області має таку інформацію, що сьогодні вранці був убитий терорист Гіві (Михайло Толстих). Наші джерела, які зараз там перебувають, бачили, як це все відбувалося. Можу сказати, що дійсно стався вибух там, де перебував терорист, він загинув. Зараз на місці працює так звана група поліції «ДНР», місце оточене, поки що більш докладної інформації немає», - сказав Аброськін в ефірі телеканалу 112 Україна. За його словами,  в окупованому бойовиками «ДНР» Донецьку проводяться масові обшуки громадян, псевдовлада оглядає автотранспорт, перекриті всі основні стратегічні дороги в місті. Нагадаємо, що вранці 8 лютого в результаті теракту загинув ватажок незаконного збройного формування «Сомалі» терористичної організації «ДНР» Михайло Толстих на прізвисько Гіві.
Політика Генпрокуратура вперше направила до суду звинувачення за неподання декларації Генеральна прокуратура України вперше направила до суду обвинувальний висновок за умисне неподання суб'єктом декларування декларації. Звинувачення подано стосовно старшого слідчого з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби. За даними слідства, він, будучи посадовою особою, яка займає відповідальне становище, умисно не подав щорічну декларацію 2015 року та декларацію у зв'язку з припиненням діяльності, пов'язаної з виконанням функцій держави. Справу кваліфіковано за ст. 366-1 (умисне неподання суб'єктом декларування декларації) і 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України. Він з використанням наданої влади та службового становища вимагав та отримав хабар в розмірі 10 тис. доларів за повернення вилучених речей, документів і заарештованих паливно-мастильних матеріалів у кримінальному провадженні.
Події Тимчук озвучив версію, чому ліквідували терориста Гіві Причиною смерті ватажка незаконного збройного формування «Сомалі» терористичної організації «ДНР» Михайла Толстих на прізвисько Гіві є його вихід з-під контролю ватажка «ДНР» Олександра Захарченка, заявив народний депутат, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. «Після ліквідації Мотороли черга Гіві була неминучою. Занадто явно порушував монополію Захарченка... Зокрема демонструючи лояльність кураторам, постійно порушуючи накази самого Захарченка, коли той вирішував пограти в самостійність», - заявив він на своїй сторінці в Facebook. За словами Тимчука, після ескалації конфлікту в районі Авдіївки Донецької області терористи ще більше зненавиділи Гіві «за загострення дурості і самогубні накази». Нагадаємо, що вранці 8 лютого в результаті теракту загинув ватажок незаконного збройного формування «Сомалі» терористичної організації «ДНР» Михайло Толстих на прізвисько Гіві.
За кордоном У США хочуть зобов'язати повідомляти паролі до соцмереж при в'їзді в країну Міністр національної безпеки США Джон Келлі не виключив, що при в'їзді в США у тих, хто прибуває в країну, почнуть брати їхні паролі до соціальних мереж, передає Deutsche Welle. На його думку, такий крок допоможе виявляти осіб, які, ймовірно, загрожують безпеці країни. Відповідну функцію зі збору даних, можливо, візьмуть на себе американські посольства в країнах, де будуть видаватися візи і дозволи на в'їзд. Насамперед нововведення торкнеться громадян семи країн (Судану, Ємену, Лівії, Сомалі, Іраку, Ірану і Сирії), щодо яких президент США Дональд Трамп ввів обмеження на в'їзд. «Занадто складно забезпечити надійну перевірку людей в цих країнах. Якщо вони в'їжджають, ми хочемо їх запитати, які сайти вони відвідують, і запитати паролі. Таким чином, ми зможемо зрозуміти, що люди роблять в інтернеті», - зазначив Келлі і додав, що тим, хто відмовиться від надання інформації, може бути відмовлено в дозволі на в'їзд.
Політика Гройсман анонсував зміну пенсійної системи у 2017 році Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував зміну пенсійної системи у 2017 році. Як передає кореспондент АСН, про це він заявив під час засідання уряду. За його словами, підвищити зарплату, змінити пенсійну систему, якість державних послуг - це непрості рішення, які потребують відповідальності і чесності. «Все те, що накопичить українська економіка, дасть можливість нам конвертувати і направити на виконання соціального контракту. Я вважаю, що 2017 році у нас є всі підстави говорити про те, що буде змінена пенсійна система», - сказав глава уряду. Гройсман підкреслив, що вона буде справедлива і пенсіонери відчують збільшення пенсійних виплат, «але цю систему треба докорінно змінити». «І ми готові будемо запропонувати українському суспільству такі рішення. Всьому свій час», - наголосив він.
Економіка CБУ викрила посадових осіб «Укргазвидобування» у виведенні 95 мільйонів гривень Працівники Служби безпеки України спільно з прокуратурою викрили посадових осіб ПАТ «Укргазвидобування» - дочірньої компанії НАК «Нафтогаз України», які виводили гроші з товариства, повідомили в прес-центрі СБУ. За даними слідства, чиновники підприємства організували механізм розкрадання грошей компанії шляхом надання охоронних послуг (законодавством заборонено здійснення охорони особливо важливих об'єктів державної власності приватними структурами). «Для легалізації угоди чиновники уклали договори з двома приватними охоронними структурами нібито на надання послуг забезпечення систем безпеки. Чиновники незаконно перерахували комерсантам більше 95 мільйонів гривень, які потім перевели в готівку й привласнили учасники угоди», - повідомили в СБУ. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. В рамках цієї справи вранці 8 лютого відбулися обшуки приміщеннях «Укргазвидобування» в Києві, Полтаві, Харківській області та офісах приватних комерційних структур.
Політика Гройсман: Авдіївка об'єднала українців Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман впевнений, що нещодавня ситуація з загостренням ситуації в Авдіївці об'єднала українців. Про це він заявив під час засідання уряду, передає кореспондент АСН. «Ми маємо ще раз, напевно, проаналізувати Авдіївку, яка об'єднала всіх українських громадян. Не політиканів, які ставили пости в інтернеті... а треба подякувати всім, хто реально робив свою справу», - сказав він. За його словами, передовсім це військові, які під «Градами», «під шаленими обстрілами не тільки захищають, але і можуть відстоювати і відновлювати територіальну цілісність нашої країни». «І за це треба схилити голову перед ними. І перед пам'яттю тих загиблих і поранених, і тих, хто героїчно тримає на собі весь тягар російської агресії. І любити українське військо треба не словами, а конкретними діями... коли голосується військовий бюджет, коли приймається рішення про модернізацію, переозброєння армії», - сказав очільник уряду. «Любити потрібно діями, а не просто словами кожного українського воїна, перед честю якого ми маємо схилити голову. Ми приїхали в Авдіївку, ми бачили очі освітян, лікарів, комунальників, МНСників, які теж зазнали втрат і просто є героїчними людьми. Це ті люди, які на передовій якісно, спокійно, з витримкою роблять свою справу. Я знаю, що ми це витримаємо і ми досягнемо успіху», - сказав прем'єр.
Суспільство оформление ленты  У Броварах молодий священик прийшов у сауну з двома дівчатами і помер На Київщині молодий священик раптово помер у сауні. Про це повідомляється в сюжеті програми ПравдаТут. Журналісти запевняють, що в результаті власного розслідування вони встановили, що смерть протоієрея Київського Свято-Введенського монастиря (м.Бровари) настала саме в сауні, куди він о 7-й ранку прийшов із двома дівчатами. Тіло священика незабаром виявили працівники сауни, а дівчата, вкравши цінні речі, втекли. Інцидент трапився 21 січня. Те, що це був саме зазначений священнослужитель, журналісти дізналися з його водійських прав, які були виявлені на місці смерті молодої людини. Журналісти також повідомили ім'я загиблого - це, нібито, 26-річний Іван Кортунов. Стверджується, що він нібито помер природною смертю - від тромбу. У монастирі коментувати інформацію про відвідування священиком сауни відмовилися. Поліція відкрила кримінальну справу, двох дівчат, які нібито були з померлим священиків, розшукують.
За кордоном У Сенаті США придумали, як перешкодити Трампу зняти санкції з РФ У Сенаті США з'явився законопроект про введення жорсткого парламентського контролю щодо права вето американського президента Дональда Трампа на випадок, якщо він захоче скасувати санкції проти Російської Федерації. Про це інформує CNN. Сказано, що, згідно із законопроектом, адміністрація Білого дому повинна буде вказати вагомі причини, щоб скасувати економічні обмеження проти Росії. Після надання відповідного звіту починається 120-денний термін, протягом якого Конгрес може проголосувати проти таких заходів. За словами сенатора-республіканця Марка Рубіо, багато законодавців від Демократичної і Республіканської партій підтримують цей законопроект. «Я вважаю, якщо б була реальна загроза зняття санкцій за відсутності поваги до суверенітету України і виконання цих домовленостей, в Сенаті набереться більшість на підтримку скасування права вето президента США», - заявив він.
Економіка Міністерство окупованих територій закликає припинити торгову блокаду Донбасу Міністерство тимчасово окупованих територій закликає припинити торгову блокаду з ОРДЛО.  Про це перед засіданням уряду 8 лютого заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, передає кореспондент АСН.  «Треба припинити блокаду (на кордонах з тимчасово окупованими територіями. - АСН). Або вони самі мають піти, або мають бути застосовані механізми закону. Це порушення закону. Хтось має бути притягнутий до відповідальності. Бо де написано, що хто завгодно може прийти і заблокувати! Немає! Якщо ви вважаєте, що там є контрабанда, будь ласка, є орган - СБУ, який цим займається», - заявив він.  Водночас міністр впевнений, що методами блокування проблему не вирішити. Зокрема, щодо необхідності постачання вугілля «Антрацит». За словами міністра, під час холодів Україна витрачає «більше вугілля, ситуацію треба вирішувати».  Він також підкреслив, що особисто виступає проти блокади, як і багато українців:  «Я не визнаю, що є контрабанда. Просто є крик! Поцікавився у СБУ... Якщо б вона була, то це було б відомо і публічно. Бо кожен раз вони дають дозвільні документи». 
Політика Головою Нацполіції призначили начальника кримінального розшуку Князєва Кабінет міністрів України на засіданні в середу, 8 лютого, призначив на посаду голови Національної поліції України начальника департаменту карного розшуку НПУ Сергія Князєва, передає кореспондент АСН. «Маю честь запропонувати на ваш розгляд, пане прем'єре, кандидатуру Сергія Князєва... До сьогоднішнього дня генерал поліції Сергій Князєв очолював Департамент карного розшуку НПУ... Він був у кількох гарячих точках», - підкреслив міністр внутрішніх справ Аваков. У відповідь прем'єр-міністр Володимир Гройсман вніс на розгляд кандидатуру Князєва. А рішення було підтримано голосуванням «одноголосно». Аваков, представляючи Князєва, нагадав, що запропонував цю кандидатуру за результатами проведеного Консультаційного конкурсу, який проходив з 15 грудня 2016 року по 6 лютого 2017 року. «Я сподіваюся, що генерал поліції Князєв, маючи досвід роботи, високий особистий авторитет, зарядженість на реформи, відмінний послужний список у карному розшуку і справжній бойовий досвід - найкраща кандидатура для глави Національної поліції України», - вважає він. Нагадаємо, що 7 лютого голова МВС України Арсен вніс прем'єру Володимиру Гройсману кандидатуру Сергія Князєва на призначення гловою Нацполіції України. Комісія з відбору голови Національної поліції України визначила трьох кандидатів на цю посаду: Костянтина Бушуєва, Андрія Вишневського та Сергія Князєва.
Політика Новий очільник Нацполіції пообіцяв «спокій на вулицях» Голова Національної поліції України Сергій Князєв пообіцяв «спокій на вулицях» України. Про це на засіданні уряду заявив новопризначений гоова Національної поліції України Сергій Князєв, передає кореспондент АСН.  «Перш за все, дякую за довіру! Для мене одночасно велика честь та виклик - очолити Нацполіцію України. Я готовий взяти відповідальність. Непримиренна боротьба зі злочинністю та продовження реформ - це основний девіз та завдання, яке буде покладено мною... Головне, показати результати, На вулицях має запанувати спокій. Українці мають почуватися безпечно в своїх оселях... Служу українському народу», - заявив він.  Прем'єр Володимир Гройсман поставив завдання новому голові Нацполіції, щоб на «вулицях українських міст, сіл та селищ запанував спокій, і кожна злочинна мерзота - потрапила за ґрати». Нагадаємо, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував кандидатуру Князєва за результатами проведеного Консультаційного конкурсу, який проходив з 15 грудня 2016 року по 6 лютого 2017 року.  Комісія з відбору глави Національної поліції України визначила трьох кандидатів на цю посаду: Костянтина Бушуєва, Андрія Вишневського та Сергія Князєва.
Економіка Повне скасування регулювання цін на продукти харчування призведе до ще більшого їх подорожчання Якщо Кабінет міністрів повністю, а не тимчасово скасує акт, яким регулюються ціни на продукти харчування, то вартість їх продовжить рости. Про це в коментарі АСН повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Експерт зазначив, що вже в січні відбулося значне зростання цін на продукти харчування. «І я так розумію, що це продовження експерименту вільного цінового утворення. Деякі виробники зараз працюють над підвищенням маржі, тому що вони розуміють, що після скасування регулювання, вони зможуть ставити такі ціни, які захочуть, а не ті, що є економічно обґрунтованими. Вони будуть перегрівати ринок», - вважає Дорошенко. Якщо ж Кабмін продовжить експеримент, який почався 1 жовтня 2016 року і повинен був закінчитися до кінця 2016 року, то це, на думку експерта, стримає апетити виробників. Він додав, що якщо уряд все ж планує остаточно скасувати регулювання цін на соціальні продукти, то варто було це робити не раніше ніж через 1-2 роки, коли купівельна спроможність українців відновиться. «Якщо регулювання скасують зараз, то процес подорожчання продуктів може тривати кілька місяців, поки ціни не відкоригуються. І ми за короткий термін прийдемо до європейських цін фактично на всі продукти харчування. Ми зараз до цього готові? Я так не вважаю», - додав Дорошенко. Нагадаємо, в грудні 2016 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що експеримент з відміною регулювання цін на продукти харчування виправдав себе і буде продовжений. Але до якого часу, не уточнив. Ніякої інформації про результати такого експерименту також не було.
Політика У колишньої дружини нового начальника поліції Князєва - колекція квартир та елітних авто У колишньої дружини новопризначеного начальника Національної поліції Сергія Князєва, Вікторії Князєвої журналісти Bihus.info виявили величезну кількість нерухомості в різних містах, а також - кілька елітних автомобілів. Примітно, що вона ніколи не займалася бізнесом. У самого ж Сергія Князєва - квартира в Броварах, 272 000 гривень річної зарплати і 366000 доходу від продажу нерухомості, земельні ділянки на Житомирщині та в Дмитрівці під Києвом. Загалом Вікторія Князєва, прописана в Білій Церкві з батьками її колишнього чоловіка, володіє сімома квартирами. Відповідно до реєстру нерухомості, в 2011 році Вікторія Князєва отримала дві квартири в селі Чабани під Києвом, загальною площею 130 кв. м. Одна з них вказана в електронній декларації Сергія Князєва як спільна власність з Вікторією і двома дітьми. Також вона володіє двома квартирами в Києві, купленими в 2011 і 2013 роках. Однією квартирою в Вишневому, однієї - в Крюковщині, однієї - в Ужгороді. Є й земельна ділянка в селі Шаян Закарпатської області, а також - у селі Літочки Броварського району,  в селі Лук'янівка Київської області та в селищі Сошники. Також, як показує розслідування, Князєва володіє цінним автопарком, в якому значаться Volkswagen Tuareg 2013 випуску, шестирічний Mercedes e350 і Mercedes Vito 2011 р.в. Приблизна вартість автомобілів досягає 80 000 доларів.
Події За добу в зоні АТО шість бійців ЗСУ отримали поранення За минулу добу в зоні проведення антитерористичної операції поранено і травмовано шістьох військовослужбовців Збройних сил України. Про це 8 лютого на брифінгу в Києві, повідомив речник Міністерства оборони України з питань АТО Олександр Мотузяник, передає Інтерфакс-Україна. З його слів, 7 лютого по позиціях сил АТО було випущено близько 100 мін та артилерійських снарядів. Мотузяник повідомив, що за минулу добу на донецькому напрямі обстановка погіршилась по всій лінії фронту. Противник обстріляв позиції українських військових 42 рази, половина з них - із застосуванням важкого озброєння. Не припинялись обстріли і на маріупольському напрямі. Там бойовики здійснили 28 обстрілів українських позицій. На луганському напрямі під вогонь противника потрапили Кримське і Попасна. "Сили АТО були змушені вести вогонь у відповідь", - підкреслив спікер Міноборони.
Економіка Уряд визначився як реформувати управління державними фінансами Міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив, що Кабінет міністрів схвалив Стратегію реформування системи управління державними фінансами на 2017-2021 роки. Про це він заявив 8 лютого на засіданні Кабміну, передає кореспондент АСН. "Ми закладаємо базу для всебічного макроекономічного стратегічного планування. Прогнозування має бути деполітизованим і об'єктивним. Вводиться також середньострокове бюджетне планування, яке забезпечить прозору та зрозумілу бюджетну і податкову політику", - сказав він. За його словами, згідно зі Стратегією, Міністерство фінансів має забезпечити збалансоване реформування системи управління державними фінансами. "Казначейство має перетворитися з сакрального сховища на банк, за рахунок якого можна буде заробляти гроші для людей... Ми вводимо також нові показники ефективності: для центральних органів виконавчої влади щодо виконання конкретних програм... Планується вдосконалення моделі державних закупівель. А також збільшення ресурсів для державних інвестицій... для цього буде складено План державних інвестицій, який буде затверджуватися на засіданні уряду", - підкреслив він. У бухгалтерському обліку буде забезпечений перехід від касового контролю до нарахувань. Мінфін також розробить "простий" перелік документації для людей. Серед пріоритетних програм на 2017 рік: розробка бюджетної декларації, плану дій для всіх міністерств і відомств, який необхідно прийняти найближчим часом, відзвітував Данилюк.
Політика У Мін'юсті Нацагентству з запобігання корупції пригрозили звільненнями за "колективну безвідповідальність" Мін'юст пригрозив НАЗК звільненнями і вимагає прийняти порядок перевірки електронної декларації. Про це на прес-конференції 8 лютого заявив міністр юстиції Павло Петренко, передає кореспондент АСН. "Мін'юст за дорученням прем'єр-міністра розробив порядок проведення перевірки електронної декларації... Ми вже представляємо напрацьований за тиждень порядок, а НАЗК не могло виробити протягом п'яти місяців!" - обурився міністр. За його словами, в положенні про порядок проведення перевірки декларацій передбачені чіткі вимоги. "У першу чергу - щодо термінів перевірки - 60 днів. В окремих випадках, коли необхідний збір додаткових матеріалів, він може бути продовжений ще на 30 днів. Але максимальний термін перевірки не перевищує 90 днів... Ми також встановили алгоритм дій НАЗК: у випадку виявлення фактів незаконного збагачення в процесі перевірки електронної декларації всі матеріали негайно повинні передаватися в Національне антикорупційне бюро", - додав він.Петренко зазначив, що НАЗК має затвердити цей порядок і зрушити з мертвої точки перевірку електронної декларацій чиновників, політиків на предмет наявності фактів незаконного збагачення. "Ми звертаємося до членів НАЗК, щоб вони вже в четвер його прийняли на своєму засіданні... Неприпустимий такий підхід органу до своєї роботи. Я можу констатувати про колективну безвідповідальність такого органу. Я розраховую, що це останній приклад такої колективної безвідповідальності", - закликав він. В іншому випадку Петренко не виключив кадрових перестановок у НАЗК: "Тому що на НАЗК в 2017 році передбачено з бюджету - 605 млн грн, тоді як на реабілітацію учасників АТО - всього 50 млн грн! У кілька разів менше! Треба буде приймати організаційні рішення щодо формату роботи цього органу".
Політика Гройсман обіцяє побудувати модель, яка стримуватиме зростання будь-яких споживчих цін Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє про намір побудувати таку економічну модель, яка буде стримувати зростання будь-яких споживчих цін. Як передає кореспондент АСН, про це він заявив під час засідання уряду. «Дуже важливо, щоб ми побудували таку модель, яка буде стримувати зростання будь-яких споживчих цін», - сказав він. «Є позиції групи товарів (за результатами 2016 року), де ми бачимо занепокоєння (щодо росту цін). Наприклад, молочна продукція. Ми все розуміємо, але будемо робити все для того, щоб розвивати внутрішнього виробника» -  наголосив Гройсман.  «Я точно знаю, що ми досягнемо успіху. Треба йти цією дорогою. Собаки гавкають, а караван іде», - зазначив очільник уряду. Зазначимо, за інформацією Держстату, у січні порівняно з попереднім місяцем найбільше зросли ціни на овочі - на 14,5%, автодорожній пасажирський транспорт - на 4,5%, фрукти - на 3,9%.
Політика НАЗК блокує призначення переможців конкурсів на держслужбу - Петренк­о Національне агентство з запобігання корупції  блокує пр­изначення державних п­осадовців як централь­них органів виконавчо­ї влади, так і головн­их спеціалістів у рег­іонах через ненадання­ висновків зі спецпер­евірки. Про це 8 лютого на бри­фінгу сказав міністр юстиції­ Павло Петренко, повідомляє кореспондент АСН. "Чому зараз у нас пр­облема зі спецперевір­ками щодо всіх без винят­ку кандидатів, які йд­уть на посади за конк­урсами, не тільки на ­посади керівників цен­тральних органів вико­навчої влади, але й на головних спеціаліст­ів у регіонах? Тому щ­о Національне агентст­во з питань запобіган­ня корупції, яке пови­нне надавати відповід­ні висновки про спецп­еревірку,  просто з 1 січня саб­отує роботу", - нагол­осив міністр. Петренко наголосив­, що агентство не виконує свою фу­нкцію і не видає відповідний до­кумент щодо спецперевір­ки. За його словами, він наголосив прем'єр-міністру на ­засіданні уряду, що ситуація буде загострю­ватися і може стати к­атастрофічною. 
Політика Суддям Конституційного суду хочуть підняти зарплату до 400 тис. грн - депутат Депутат, член Комітету парламенту з питань бюджету Віктор Пинзеник обурений пропозиціями підняти виплати суддям Конституційного суду України до 400 тисяч гривень. Про це сказано в повідомленні Пинзеника в Facebook. «Черговий крок до посилення соціальної нерівності хочуть зробити цього тижня у Верховній Раді. Йдеться про законопроект «Про Конституційний суд України», - пише Пинзеник, додавши, що проект привертає увагу не до судових аспектів, а саме «до соціальних питань закону». На його думку, «законопроект «Про Конституційний суд України» передбачає новий стандарт оплати праці: 384 тис гривень на місяць для судді і 420 тисяч гривень для голови Конституційного Суду, плюс 20 тисяч гривень виплат до відпустки. Він додав, що в законопроекті «не забули і про пенсію, яку «скромно» назвали довічним грошовим утриманням. Пенсія становить 80% зарплати або 307 тис. грн на місяць, а у голови - 336 тис. грн».
Суспільство У поліції озвучили офіційну причину смерті Шеремета За словами заступника голови Нацполіції України, начальника Головного слідчого управління Олександра Вакуленка, причиною смерті журналіста Української правди Павла Шеремета став травматичний шок і значна крововтрата. Про це передає телеканал 112 Україна. «За результатами судмедекспертизи було встановлено, що причиною смерті Павла Шеремета є значна крововтрата і травматичний шок. Смерть настала за десятки хвилин після вибуху», - сказав Вакуленко. Він додав, що була проведена низка оглядів тіла журналіста у день трагедії. Він також додав, що пріоритетною версією вбивства Шеремета є його професійна діяльність. «Часто озвучувалися версії: помилка в об'єкті, а також конфліктні ситуації в особистому житті. Я хочу повідомити, що за час розслідування останні дві версії були відпрацьовані і зараз вони не є пріоритетними у слідства. В першу чергу розглядається версія професійної діяльності Шеремета», - каже Вакуленко.
Суспільство Павла Шеремета підірвала жінка в окулярах і перуці - поліція Під час брифінгу в Нацполіції в середу, 8 лютого, новопризначений голова відомства Сергій Князєв заявив, що на відеокадрах були ідентифіковані підозрілі люди, які за деякий час до вибуху проходили повз місце роботи і дім Шеремета і його припаркований автомобіль, фотографували камери. Про це передає Страна.ua. Підозрювані міняли зовнішність, ходили нехарактерними для звичайних пішоходів маршрутами. У поліції обіцяють викласти всі відео, які слідство вирішило опублікувати на сторінці Нацполіції найближчим часом. «Підривником» дистанційного заряду, імовірно, є жінка, яка приховувала обличчя за темними окулярами і, швидше за все, використовувала перуку. Ймовірно, вона ж закладала бомбу під авто. За інформацією слідства, жінка за деякий час до вибуху того дня пройшла повз автомобіль Subaru Олени Притули, на якому їздив Павло Шеремет, зафіксувала його наявність і зникла. Після вибуху вона обійшла місце злочину і поїхала на метро.
Політика В’ятрович розповів, як відновлюватиме репутацію УПА в Україні У 2017 р. Інститут національної пам’яті проводитиме інформаційну кампанію щодо історичної ролі Української повстанської армії. Вона скрадатиметься з двох частин: боротьба УПА проти нацизму та проти комуністичного режиму. Про це на прес-конференції заявив директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.   Він повідомив, що останніми роками ставлення до вояків УПА як до таких, що боролися за Україну, зросло з 27% до 41%. Опитування виявили тенденцію, що більшість з тих, хто підтримує визнання УПА на державному рівні, — це люди освічені. У зв’язку з цим є потреба у поширенні інформації про УПА та про її боротьбу під час Другої світової війни та після її завершення.   Крім того, він зауважив, що найбільше УПА підтримують на Західній Україні, тому що мешканці цього регіону безпосередньо знають про її діяльність, але чим далі на схід і південь — тим більше людей, які сповідують радянський міф про УПА як ворогів. Тому Інститут національної пам’яті розпочинає просвітницьку кампанію “УПА. Відповідь нескореного народу”.   ”Поява УПА - це відповідь на жорстоку окупаційну політику, а згодом і на комуністичний тоталітарний режим. На першому етапі ми поширюватимемо інформацію про боротьбу УПА з нацистськими окупантами. Це потрібно для спростування одного з ключових радянських міфів про колабораціонізм Української повстанської армії. Цей міф і нині використовується російською пропагандою. Ми готуємо спеціальну виставку про УПА в контексті інших антинацистських рухів Європи: порівняння УПА з польським антинацистським рухом опору, з французьким рухом опору, югославським. Цю виставку ми презентуємо у Києві до 8 травня — до річниці завершення Другої світової війни у Європі”, - сказав В’ятрович.   Другий етап кампанії буде присвячено антикомуністичній боротьбі УПА.   “Ми говоритимемо про цей спротив також у контексті боротьби з комунізмом в інших країнах Східної Європи. Цю виставку ми презентуємо 14 жовтня, оскільки цей день символічно вважається днем створенням УПА”, - зазначив В’ятрович. Також він наголосив, що Інститут національної пам’яті планує на законодавчому рівні позбавити вояків УПА тавра злочинців, яке на юридичному рівні досі існує. “Справа в тому, що в Україні до сьогодні є чинним радянський закон про реабілітацію жертв політичних репресій, який був ухвалений у квітні 1991 року. Під дію цього закону не потрапляють ні повстанці 20-х років, ні — 40-50-х. Я сподіваюсь, що підготовлений нами законопроект буде цього року ухвалений”, - сказав В’ятрович.
Економіка З грудня 2016 року кількість рейдерських захоплень скоротилася в десятки разів - Петренко Після прийняття антирейдерського законодавства кількість скарг на рейдерські захоплення різко скоротилась. Про це 8 лютого під час засідання комісії з розгляду скарг на дії реєстраторів заявив міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє кореспондент АСН. "Антирейдерський закон ввів жорстку відповідальність для мародерів, які забирали чужу власність. З 5 листопада минулого року почали діяти нові закони, які передбачають 10 років в'язниці з конфіскацією всього майна для будь-кого, від реєстратора і до рейдера, за спробу вкрасти чуже. Кількість рейдерських захоплень з грудня минулого року знизилася в рази. Якщо в 2016 році скарг на рейдерство в Мін'юст надійшло понад 3000, то за ці кілька місяців всього 50", - сказав міністр.
Події У Мар'їнці жінку ґвалтували півдня на очах у її дітей У Мар'їнці Донецької області озброєний чоловік півдня ґвалтував дружину військовослужбовця, поки той перебував на службі. Напад стався в понеділок, 6 лютого, о 14:00. Насильство відбувалося на очах у дітей жертв. Їм - 4 і 5 років. Коли діти намагалися підійти до матері, нелюд бив їх по голові. Після знущань чоловік заснув, а потерпіла з дітьми вибігла з дому і заховалася в сусідньому дворі. На ранок насильник протверезів і намагався втекти в сусідню область. Жінка звернутися в поліцію, повідомляє відділ комунікації поліції Донецької області. «23-річна жінка заявила, що стала заручницею 42-річного сусіда. Чоловік вибрав час, коли чоловіка не було вдома. Він йшов за нею з магазину і був у стані алкогольного сп'яніння. У будинку він почав хапати її за волосся і зґвалтував. Діти кричали. Він підійшов і до них, погрожував і над ними познущатися або вбити. Чоловік весь час погрожував пістолетом і ножем. Насильство тривало до 21:00. А потім чоловік заснув, а жінка схопила синів і втекла в сусідній двір. На морозі вони ховалися до ранку», - сказано в повідомленні. Під час насильства чоловік вдарив сина жінки по голові, коли той хотів підійти до матері.
Економіка Мін'юст повернув власникам 52 квартири, які у них відібрали рейдери Мін'юст повернув киянам-інвесторам 52 квартири, які були рейдерським способом відчужені. Таке рішення було прийнято на засіданні комісії з розгляду скарг у сфері держреєстрації, повідомляє кореспондент АСН. "Комісія скасувала рішення про держреєстрацію прав та їх обтяжень, прийняте приватним нотаріусом Оксаною Буряк", - йдеться в рішенні комісії. Як пояснив міністр юстиції Павло Петренко, нотаріус просто внесла зміни до реєстру нерухомості і переписала права власності на квартири в новобудові на третю особу. "Нотаріус-реєстратор зробила протиправні дії. Вона квартири в новобудові передала іншій особі", - сказав він. Нотаріусу довічно заблокували доступ до реєстру нерухомості і звернулися до вищої кваліфікаційної комісії нотаріату з пропозицією скасувати для нотаріуса-шахрая свідоцтво на заняття нотаріальною діяльністю. Також Петренко звернувся до керівництва ГПУ і НАБУ, щоб винні в рейдерстві понесли ще й кримінальну відповідальність.
Суспільство У школах Харківщини припинені заняття через морози - ОДА У 24-х школах Харківщини припинені заняття через морози, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу Харківської облдержадміністрації. Сьогодні не пішли в школу діти в двох районах Харківської області. Все через сильні морози, повідомляє прес-служба облдержадміністрації. "Залишилися вдома учні 19 шкіл у Куп'янському районі, там сьогодні вранці було близько 26°С морозу. Також навчання припинене в 5 школах Дергачівського району", - йдеться в оприлюдненому в середу повідомленні. Нагадаємо, синоптики попереджають, що сильні морози будуть спостерігатися в Україні мінімум два дні. Особливо вони будуть відчуватися на сході і в центрі країни. Завтра в столиці температура повітря опуститися до -20. Прогноз погоди на тиждень ви завжди можете дивитися на сайті АСН.
Політика Львівські активісти хочуть публічного звіту керівництва обласної прокуратури Громадські організації пропонують публічно прозвітувати всьому керівництву прокуратури Львівщини про хід найбільш резонансних справ, зокрема, розслідування «грибовицької трагедії». З відповідним зверненням до прокуратури звернулися ГО «Розвиток Громади», ЦК «Азов Львів», ГО «Львівська обласна спілка соціального захисту бійців АТО та сімей загиблих», ГО «Українська спілка учасників АТО» та низка інших громадських організацій.Активісти нагадали, коли генеральний прокурор України Юрій Луценко представляв новопризначеного прокурора Львівської області Юрія Квятківського у червні минулого року, то пріоритетним завдання для нього назвав очищення системи і відновлення довіри громадян. Тоді Луценко висловив впевненість, що прокуратура Львівщини з новим керівником доведе до завершення розслідування таких резонансних справ як «сміттєва» трагедія у с. Грибовичі, розкрадання бюджетних коштів під час Євро-2012 у Львові, привласнення львівськими можновладцями земель і чимало інших, кажуть активісти. На їхню думку, запровадження практики відкритого звіту керівництва обласної прокуратури, яке має відбуватися у присутності медіа, посилить відповідальність органів прокуратури перед суспільством.Представники громадських організацій здивовані тим фактом, що «днями кілька інших, так званих громадських активістів» запропонували заслухати звіт лише одного із заступників прокурора Львівської області - Юрія Татомира, а не всіх прокурорів.На думку активістів, звіту лише одного зама прокурора, та ще й призначеного менше трьох місяців тому, не буде достатньо для здійснення ефективного громадського контролю роботи обласної прокуратури.До того ж, діяльність прокурора Татомира, який відповідає за звернення громадян і міжнародну співпрацю, наразі влаштовує громадськість, оскільки від початку його кандидатура була рекомендована і підтримана громадською Консультативною радою при прокуратурі.Коли прокурор області Юрій Квятківський запропонував подати кандидатуру від громадськості на посаду його заступника обласного прокурора, претендентів було п’ятеро. Найбільшу довіру громади отримав саме професійний юрист Юрій Татомир, кажуть активісти.
Події Митний брокер затриманий на хабарі в 12 тис. грн у Черкасах У середу, 8 лютого, прокуратура Черкаської області разом з відділом по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю УСБУ в області, а також слідчим управлінням ГУ НП викрила схему отримання хабара за проведення безперешкодного розмитнення транспортних засобів, ввезених на українську територію з-за кордону, фізособам за заниженою митною вартістю. Про це повідомляє прокуратура Черкаської області. При одержанні неправомірної вигоди в розмірі 12 тис. грн був затриманий митний брокер, який захотів отримати гроші за безперешкодне розмитнення і зменшення митної вартості а/м Audi A1. Дії затриманого кваліфіковані за ознаками кримінального злочину, передбаченого ст. 368 ч. 3 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України.
Політика Парубій хоче зобов'язати всіх депутатів виступати українською мовою Спікер українського парламенту Андрій Парубій вніс на розгляд Верховної Ради законопроект, який вносить зміни в законодавство щодо мовної політики під час виступів на засіданнях парламенту, його комітетів і комісій. У документі №6059  пропонується закріпити положення, що всі виступи у Верховній Раді України повинні вестися тільки українською мовою. Уточнюється, що переклад виступів глав іноземних держав, глав парламентів інших країн, глав диппредставництв іноземних держав, інших офіційних осіб іноземних держав та офіційних осіб міжнародних організацій державною мовою, у разі необхідності, забезпечує Апарат ВРУ. Проект закону був поданий на розгляд депутатів після того, як між парламентаріями від Опозиційного блоку і Парубієм виникла мовна суперечка. За інформацією УНІАН, на трибуну вийшла Наталія Королевська, яка розпочала виступ російською мовою. У відповідь Парубій закликав говорити її державною мовою, після чого Королевська погодилась, але попросила використовувати цей підхід до всіх інших депутатів.
Економіка Якою буде пенсія через 20 років? Або не буде ... У 2050 році чисельність населення України скоротиться до 35 млн осіб і кожен третій українець буде пенсійного віку. Такі прогнози Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України. Тож якщо не змінювати кардинально пенсійну систему в країні вже зараз, економіка не витримає такого тиску. Та досі лише тривають переговори уряду з Міжнародним валютним фондом щодо того, яка ж модель пенсійної реформи найоптимальніша для України. Головне не вік, а стаж - Мінфін 6 лютого міністр фінансів Олександр Данилюк на прес-конференції заявив, що представники міністерства опрацьовують з МВФ модель пенсійної реформи, яка не вимагає збільшення пенсійного віку. Саме ця рекомендація міжнародного донора викликала найбільший резонанс у суспільстві. Зі слів Данилюка, вирішити проблему з дефіцитом Пенсійного фонду урядовці планують шляхом збільшення рівня трудового стажу. «Якщо людина працювала, сплачувала внески - це основний індикатор. Маєш достатньо стажу – виходиш на пенсію. Простого збільшення пенсійного віку не буде, ми вважаємо це неправильним», – підкреслив він. Скорочення страхового стажу та можливість його придбати – проект Мінсоцполітики Водночас того ж дня міністр соціальної політики Андрій Рева зазначив, що його відомство теж розробило проект Пенсійної реформи, який перебуває  на погодженні у Кабінеті міністрів, повідомляє 112 Україна. Раніше на урядовому порталі з’явилися деякі подробиці запропонованої Мінсоцполітики Пенсійної реформи, якими передбачається зменшення страхового стажу з 20 до 15 років і можливість  придбання цього стажу за 130 тис. грн. Три рівні пенсійного забезпечення А от третій варіант проекту Пенсійної реформи ще з травня 2016 року перебуває у Верховній Раді. В інтерв’ю «Урядовому кур’єру» за 7 лютого 2017 року віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко назвав його однією зі складових пенсійної реформи.  У ньому, зокрема, йдеться про запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. «Недарма в чинному українському законодавстві передбачено запровадження трирівневої пенсійної системи: солідарної, накопичувальної й недержавної. Тобто в ідеалі пенсія кожного українця має складатися з трьох частин: 60% — солідарна, 30 — накопичувальна і 10 — недержавне пенсійне страхування. А проблема низьких пенсій полягає в тому, що фактично працює лише солідарна система», - зазначив Розенко в інтерв’ю. Чому два відомства працюють над проектом Пенсійної реформи окремо та чому немає єдиної робочої групи з цього питання, незрозуміло. Наскільки ефективною буде така робота взагалі? Над чим працює уряд Водночас зі слів заступника голови Стратегічної групи радників при Кабінеті міністрів України Павла Кухти випливає, що нині уряд працює не стільки над кардинальною зміною пенсійної системи України, як над зміною лише деяких параметрів, які б дозволили не збільшувати дефіцит Пенсійного фонду. «Зараз питання, до вирішення якого ми підходимо, чим займається і уряд, і МВФ, - це фактично вирішення питання впливу демографії в найближчі десятиріччя на стан пенсійної системи. Умовно кажучи, щоб зберегти частку в економіці пенсійних виплат на нинішньому рівні. Для цього потрібна зміна певних параметрів у системі, які дозволять утримати виплати в ній від роздмухування», - пояснив він. Зокрема, з його слів, досягти такого результату можна за рахунок збільшення  пенсійного віку, збільшення мінімального трудового стажу, а також - суттєвого скорочення переліку професій з раннім виходом на пенсію. Нині в Україні 4,5% пенсіонерів ідуть на пенсію раніше за настання пенсійного віку. Безробіття серед молоді складає 25%, серед людей похилого віку – 9% Провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Лідія Ткаченко вважає, що у піднятті пенсійного віку нічого страшного немає. Аргумент більшості противників таких змін, що літні люди займуть робочі місця, яких і так не вистачає для молоді, науковець назвала стереотипом, адже у молоді та людей похилого віку різні пріоритети при виборі роботи і вони не займають ніші один одного. До того ж у перспективі в Україні прогнозується дефіцит робочої сили.    «Молоді люди, які народилися в другій половині 90-х років - на початку 2000-х і вступають у ринок праці, – це дуже малочисельні покоління, у нас був дуже великий спад народжуваності. Тому якщо у нас не буде подальшого падіння економіки, то у нас, навпаки, буде дефіцит робочої сили. У нас всі демографічні прогнози показують, що кількість населення працездатного віку, якщо не переглядати межі, буде сильно скорочуватись», - зазначила Ткаченко. За даними Держстату, серед молоді безробіття складає 22-25%, тоді як серед людей похилого віку 7-9%. Водночас в Інституті демографії прогнозують, що у 2050 році, якщо не відбудеться підняття пенсійного віку, частка людей віком понад 60 років серед населення України збільшиться з нинішніх 22% до 33%. «Пенсійний вік у нас занизький у порівнянні з іншими країнами. Люди виходять на пенсію в 57-60 років, у Європі цей показник 65 років та більше. У 2020 році співвідношення кількості пенсіонерів і кількості працюючих погіршиться через демографічний стан. І якщо нічого не робити, то та кількість працюючих людей не потягне ту кількість пенсіонерів. Економіка не витримає», - наголосила заступник директора Центру економічної стратегії Марія Рибко.  Однак експерти радять, якщо урядовці таки зважаться на підняття пенсійного віку, робити це повільно. Зокрема більшість країн розтягувала таке підняття на кілька поколінь, а не як у нас – на 10 років. Чи бути накопичувальній пенсійній системі в Україні Що ж стосується накопичувальних пенсійних фондів, створення яких передбачене проектом закону № 4608, про який ми згадували вище, то Лідія Ткаченко вважає, що такі фонди не повинні бути державними. «Ці системи повинні бути ринковими, капіталістичними, і дуже добре, якщо б вони були корпоративними. Це зменшує індивідуальну відповідальність людей і адміністративні видатки такої системи. Тобто в ідеалі відповідальність на себе повинні взяти роботодавці, які переважну кількість внесків у накопичувальну систему мають сплачувати самі. Тому що, очевидно, ми не вийдемо в швидкій перспективі на  ті доходи, щоб люди могли самі абсолютно безболісно відкладати кошти на пенсію», - зазначила науковець.   Запроваджувати їх зараз небезпечно, вважає Ткаченко, оскільки в Україні нині дуже слабкі фінансова і банківська системи, а найслабша - система нагляду. На чому заробляють недержавні пенсійні фонди в Україні Так званий 3-й рівень пенсійного забезпечення у формі недержавних пенсійних фондів в Україні вже діє. Зі слів члена Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості і пенсійного забезпечення Наталії Веселової, їх у нас налічується 66. Усім цим фондам українці довірили 2,5 млрд грн. Пенсійні фонди мали б використовувати ці кошти на фондових ринках або ж як інвестиції у рентабельні сфери. Однак в Україні все не так. «Зараз у них дуже обмежений вибір – це депозити, цінні папери та банківські метали. Якщо трошки допомогти цим недержавним фондам і дозволити їм вкладати, наприклад, у виробництво, будівництво, то це не лише допоможе розвитку недержавних фондів і 2-му накопичувальному рівню, це розширить можливості фондових ринків і стимулюватиме економічне зростання в країні», -  вважає депутат. Європейський досвід та сумні українські реалії До прикладу, активи пенсійних фондів у Німеччині складають 216 млрд євро, в Угорщині – 4 млрд євро. До того ж у Європі кожен пенсіонер має можливість обирати: вкладати йому кошти в недержавний пенсійний фонд своєї країни чи будь-якої іншої європейської країни. 74 млн доларів активів недержавних пенсійних фондів України - це мізер порівняно з європейським ринком, вважає заступник директора Центру економічної стратегії Марія Рибко. «25 років незалежності у нас нібито розвивався фондовий ринок. Всі ці роки ми дуже сильно захищалися від іноземного капіталу, Україна не дозволяла громадянам інвестувати за кордон. За оці 25 років протекціонізму індекс Української біржі має 5 ліквідних паперів. Індекс FTSE – це 7400 цінних паперів з 47 різних країн. Це те, у що мають змогу вкладати пенсіонери в країнах Європи», - пояснила експерт. Рибко переконана, що Україні в питанні недержавних пенсійних фондів треба відкривати кордони і дозволити українцям робити пенсійні внески в закордонні фонди. Лише тоді ця система буде ефективною, вважає вона, і наводить приклад, як недержавні пенсійні фонди «працюють» в Україні.   «Є завод, який створює собі пенсійну програму, він випускає 20-30-річні облігації під 2% річних і продає ці облігації Пенсійному фонду. Ці папери не мають жодного стосунку до ринку, ці папери не можуть бути продані, чи будуть вони погашені – це величезне питання. Це схоже на аналог банку «Михайлівський», - розповіла Рибко. Для того, щоб в Україні запрацював прозорий ринок недержавного пенсійного забезпечення, потрібні системні зміни, зокрема у питанні верховенства права, дерегуляції та захисту права власності. Однак, поки урядовці зосереджені на питанні зменшення дефіциту Пенсійного фонду, наведення ладу у вже діючих ланках трирівневої системи пенсійного забезпечення, швидше за все, відійде на другий план.    
Політика Слідство не виключає, що вбивство Шеремета було замовлено з РФ Слідство поки не виключило версію замовного політичного вбивства журналіста Української правди Павла Шеремета. Про це в ході брифінгу заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, передає телеканал 112 Україна. «Результати досудового розслідування вбивства Шеремета на цьому етапі дозволяють припустити, що цей злочин ретельно підготовлено групою осіб - замовне вбивство», - сказав Аваков. За його словами, в проміжку, близькому до часу загибелі журналіста в Києві, було зафіксовано 1 193 з'єднання з російськими абонентами в районі скоєння злочину. «У ході моніторингу з'єднання в районі місця вбивства, в проміжку, близькому до часу його вчинення, було зафіксовано 1193 з'єднання з абонентами з РФ, активізація частини цих абонентів збігається за часом, за сигналами попередньої інформаційної активності, яка була у нас під час Хресної ходи РПЦ МП в 2016 році», - додав міністр. За словами Авакова, слідство поки не виключає версію замовного політичного вбивства, замовлення на яке надійшоло з Росії. Раніше ми повідомляли, що Павла Шеремета, можливо, підірвала жінка в окулярах і перуці.
За кордоном У Москві хочуть заборонити вейпити і курити кальяни в громадських місцях Депутати Московської міської думи схвалили заборону на куріння кальянів і вейпів, а також підтримали обмеження на продаж алкоголю. Законопроекти будуть внесені в нелегітимну в Україні Держдуму, передає РБК. Проект закону про держрегулювання обмеження споживання випарних сумішей, які використовуються в пристроях, що імітують куріння тютюну, майже прирівнює кальяни, електронні сигарети і вейпи до звичайних сигарет. Встановлюється заборона на продаж неповнолітнім як самих пристроїв, так і сумішей і акумуляторів до них. Забороняється курити ці прилади в офісах, під'їздах, готелях, магазинах, кафе, а також державних і соціальних установах. Заборонено буде курити електронні сигарети і кальян на пляжах, дитячих майданчиках і в транспорті, в аеропортах, на вокзалах, на зупинках і на відстані 15 м від них. Заборона також торкнеться поїздів далекого прямування і залізничних платформ. Влада може зробити спеціальні місця для куріння вейпів.

Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Негативне мислення здатне зіпсувати будь-яке спілкування та якісно отруїти життя Порятунок від нього - найважл....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
більше матеріалів




/-1,3325309753418-/ /-pc-/
Top