counter
Архів Повернутись назад 06 Червня 2016
6 Червня
Події Бойовики 35 разів обстріляли позиції сил АТО Впродовж минулої доби бойовики 35 разів відкривали вогонь по позиціях сил АТО. Про це повідомляє прес-центр штабу антитерористичної операції. Так, на луганському напрямку під ворожим вогнем опинилися захисники Станиці Луганської, де вівся обстріл з БМП, великокаліберних кулеметів і гранатометів, а поруч із Новозванівкою бойовики використовували зенітну установку ЗУ-23-2. «Непроста ситуація на донецькому напрямку склалася поблизу Авдіївки, Опитного, Пісків, шахти «Бутівка», Майорська, Миронівського і Луганського, де російські найманці крім стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів і гранатометів для обстрілів укріплень ЗС України залучили міномети різних систем, а поруч із Яснобродівкою випустили 40 снарядів з САУ», - йдеться в повідомленні. На маріупольському напрямку під мінометним вогнем противника опинилися підрозділи неподалік від Павлополя і тричі протягом доби поблизу Красногорівки. Зі стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів і гранатометів різних систем бойовики обстріляли позиції в районі Мар'їнки, Красногорівки, Новотроїцького, Широкиного і Лебединського.
За кордоном У Польщі з 6 червня почнуться наймасштабніші навчання НАТО У Польщі, у Варшаві, 6 червня відбудеться офіційна церемонія відкриття наймасштабніших в історії країни військових навчань НАТО Anakonda. Про це повідомляє прес-служба міністерства оборони Польщі. З вівторка, 7 червня, стартує їхня практична частина. «Сценарій навчань дозволить перевірити готовність учасників до реагування на весь спектр загроз, у тому числі на гібридні загрози», - сказано в повідомленні. В Anakonda-16 візьме участь рекордна кількість країн та військовослужбовців. У маневрах буде задіяно 31 тисячу солдатів з 24 країн, у тому числі 12 тисяч з Польщі, 10 тисяч зі США, близько тисячі з Великобританії, повідомляє Reuters. Крім того, в масштабних навчаннях Альянсу до участі залучаються три тисячі одиниць військової техніки, в тому числі танки і бронетранспортери, більше сотні літаків і вертольотів, а також 12 кораблів.
Події У Казахстані внаслідок спецоперації знищено п'ятьох екстремістів Під час антитерористичної операції в Актобе знищено п'ятьох екстремістів, ще двох затримано. Як пише РІА «Новости», спецоперація тривала всю ніч. Усі вбиті бойовики чинили опір співробітникам поліції. Повідомляється, що у злочинців вилучено більшу частину викраденої зброї. «Особи всіх злочинців, причетних до скоєння розбійних нападів, встановлено. Вживаються заходи з їхнього розшуку та затримання», - йдеться в повідомленні. Зараз в Актюбінській області введено режим контртерористичної операції. Весь особовий склад органів внутрішніх справ країни переведено на посилений варіант несення служби. В Актобе продовжує діяти «червоний», найвищий, рівень терористичної загрози. За даними місцевих ЗМІ, силовики оточили мікрорайон Нур Сіті, де живуть переважно держслужбовці та вчителі. Кілька годин тому тут було чути постріли, зараз територію патрулюють вертольоти. Атака на Актобе сталася в неділю - бандити напали на два збройових магазини і військову частину. Під час спецоперації силовики знищили чотирьох злочинців, ще сімох було затримано. Внаслідок нападів загинули шестеро осіб: троє цивільних осіб і троє військових, ще десятеро дістали поранення. У МВС Казахстану вважають, що атаки здійснила група «прихильників радикальних нетрадиційних релігійних течій».
Економіка Луценко: Умови в СІЗО поліпшилися Генпрокурор Юрій Луценко впевнений, що умови утримання в СІЗО стали кращими, ніж були, коли він сидів у слідчому ізоляторі. Про це він повідомив під час спілкування з журналістами після перевірки СІЗО СБУ, передає «112 Україна». «Мені здається, що дещо краще стало в деяких параметрах. Це зразкові побутові умови, які тільки можуть бути. Це небо і земля порівняно з іншими ізоляторами, особливо ізоляторами, які було побудовано ще в 19-му столітті в Києві, Одесі, Чернігові, Вінниці та, здається, в Житомирі... Спогади, безумовно, є, тут мене фотографували, перші відбитки пальців катали, але було дуже гарне ставлення, як, власне, всюди, але тут особливо. Знайшлися знайомі після революції, після Помаранчевої. Звичайно, жодних поблажок, але тим не менше таке душевне ставлення мене тоді досить сильно вразило. Сьогодні ще раз побачився з тим самим керівником установи», - сказав Луценко. Нагадаємо, перевірку Луценко здійснював з главою СБУ Василем Грицаком та уповноваженим Верховної Ради з прав людини Валерією Лутковською.
Суспільство Порошенко привітав журналістів Президент Петро Порошенко привітав українських журналістів із професійним святом. Вітання Президента розміщено на сайті глави держави. «В умовах розв'язаної Росією агресії на Донбасі та в Криму інформаційний фронт є такий самим передовим, як і лінія оборони держави в районі воєнного конфлікту. Потужні інформаційні атаки північного сусіда спонукають вас бути ще відповідальнішими, ретельнішими і неупередженішими», - зазначив Президент. За його словами, попереду ще багато роботи для встановлення миру і вкрай необхідних змін у країні. «Переконаний, що на цьому шляху створення суспільного телерадіомовлення, реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації сприятиме якісним перетворенням на всіх рівнях, які обов'язково відчують співвітчизники. Як Президент України я і далі докладатиму зусиль для захисту свободи слова та розвитку інституту вільних і незалежних ЗМІ», - йдеться у привітанні.
Події У Полтавській області зіткнулися два авто: четверо загиблих На Полтавщині сталася ДТП із чотирма загиблими. Про це повідомили в прес-службі Управління дорожнього руху. Інцидент стався вчора, 5 червня, на 301 км автодороги Київ - Харків біля села Глибока Балка Решетилівського району. «Так, за попередньою інформацією, 41-річна киянка, водій автомобіля «Субару Форестер», скоїла зіткнення з автомобілем ВАЗ-2110, яким керував 23-річний полтавчанин. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди водій «Субару Форестер» дістала перелом обох ніг, її доправлено ​​до Решетилівської ЦРЛ. Водій ВАЗ-2110 і його троє пасажирів (21-річний житель Полтави, 21-річний житель Полтавського району та 23-річний полтавчанин) загинули на місці пригоди», - сказано в повідомленні. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть кількох осіб) КК України.
Суспільство СБУ запобігла серії терактів у Франції на Євро-2016 Служба безпеки України запобігла серії з 15 терактів у Франції. Їх планували здійснити під час Євро-2016. Про це на брифінгу заявив глава СБУ Василь Грицак, передає «112 Україна». «Насправді Службі безпеки вдалося запобігти серії з 15 терористичних актів, які планувалися на території Франції напередодні та під час проведення чемпіонату з футболу, чемпіонату Європи, який має розпочатися 10 червня 2016 року. СБУ працювала понад півроку, документуючи кожен крок. Це були негласні слідчі дії. Було проведено величезну роботу. Хочу повідомити, що працювала велика команда співробітників служби безпеки, це колективна праця. Головним або тим, хто вийшов на цю тему, стала військова контррозвідка Служби безпеки. У грудні 2015 року нам стало відомо про те, що в Україну прибув громадянин Франції, під виглядом волонтерської діяльності почав встановлювати контакти з низкою представників військових формувань на сході нашої держави і обіцяв привозити волонтерську допомогу, обіцяв привозити спорядження та багато іншого, але в процесі подальшого спілкування почав виявляти цікавість, де можна в Україні купити зброю, вибухівку та інші засоби ураження», - розповів Грицак. Він зазначив, що брифінг не планувався, але оскільки інформація з'явилася в іноземних ЗМІ, то брифінг провели. Також глава СБУ повідомив, що француза, котрий планував теракти на Євро-2016, затримано, він перебуває під вартою.
Суспільство Француз-терорист пропонував хабар за те, щоб вибухівку і зброю до Європи супроводжував українець Французький терорист, якого затримала СБУ, пропонував кілька тисяч євро за те, щоб вибухівку і зброю до Європи супроводжував громадянин України. Про це під час брифінгу повідомив голова СБУ Василь Грицак. «Він (затриманий француз. - Ред.) запропонував... кілька тисяч євро за те, щоб громадянин України супроводжував цей вантаж на територію Європи. Це ключові речі і саме тому ми вважаємо, що це може бути підстава російських спецслужб. Ми спочатку думали, що діє просто терористична організація. Ми вийшли на структуру, яка діє у Франції, незадоволена владою і хоче напередодні та під час проведення Євро здійснити низку терактів. На певному етапі, коли ми отримали від нього пропозицію про те, що бажано було б, аби цей незаконний вантаж - вантаж вибухівки 125 кг, врахуйте 20 пострілів РПГ і багато іншого - було доправлено на територію Європи за сприяння громадянина України, було включено ще одну робочу версію», - розповів Грицак. Нагадаємо, раніше Грицак озвучив інформацію про те, що Служба безпеки України запобігла серії з 15 терактів у Франції. Їх планували здійснити до та під час Євро-2016. Француза, який планував теракти, затримано.
Суспільство Опорний пункт сил АТО біля Майорська намагалися захопити бойовики-диверсанти Бойовики намагалися штурмувати опорний пункт українських військових у Майорську. Силовики атаку відбили. Про це під час брифінгу в понеділок заявив спікер АП з питань АТО Андрій Лисенко. Спроба штурму була вчора. «На донецькому напрямку ворог продовжує дотримуватися тактики потужних обстрілів українських позицій з важкого озброєння і атак малими ДРГ. Зокрема, українські війська відбили спробу ворожого штурму нашого опорного пункту в Майорську. Противник атакував під прикриттям мінометного вогню. Цей бій тривав три години», - розповів Лисенко. Крім того, Лисенко додав, що на донецькому напрямку бойовики здійснили потужний артобстріл, при цьому застосовували 120-міліметрові гаубиці. «Було випущено 40 снарядів. Метою окупантів при цьому був тил українських військ біля селища Яснобродівка Ясинуватського району (це за 15 км від лінії фронту)», - повідомив спікер.
Суспільство Грицак заявив, що не знав про «чорну касу» ПР Глава СБУ Василь Грицак завив, що нічого не знав про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів. Про це він сказав під час брифінгу, передає «112 Україна». «На жаль, про підготовку або передачу матеріалів «чорної бухгалтерії» до Національного антикорупційного бюро мені нічого не було відомо. До теперішнього часу у нас є таке поняття - кураторство. Він (Трепак. - Ред.) курирував підрозділ ДЗНД (департамент захисту національної державності. - Ред.). До групи входять 39 найкращих співробітників, які допомагали розслідувати злочини проти Майдану. Ви знаєте про 24 стволи, 12 фрагментів стоволів, які ми знайшли, провели експертизу, у 12 з яких відновили номери, автентичні, фактично підтвердили належність цих стволів, з яких вбивали героїв Небесної сотні», - сказав Грицак. Глава СБУ зазначив, що Трепак знав, за якою формою потрібно було доповісти про документи регіоналів. «На сьогодні Віктор Миколайович Трепак, незважаючи на мої наполягання залишитися на службі, - я думаю, він підтвердить ці слова, - все-таки написав рапорт на звільнення і зараз перебуває у відпустці. Автоматично це означає, що він досі перебуває у штаті СБУ», - додав Грицак.
Суспільство «Миротворець» оприлюднив архів листів «міністра пропаганди «ДНР» «Миротворець» оприлюднив нові дані, отримані внаслідок злому електронної пошти так званого міністра пропаганди «ДНР» Олени Нікітіної. Про це сказано на сайті проекту. «Всіх журналістів України, для яких кодекс етики українського журналіста - як статут для солдата, центр «Миротворець» вітає із професійним святом - Днем української журналістики... Користуючись нагодою, ми вирішили зробити вам подарунок: надати для вивчення й аналізу масив даних (дамп поштової скриньки) одного з функціонерів та ідеологів терористичної організації «ДНР» - так званого міністра пропаганди Нікітіної О. Впевнені, що проаналізувавши цей масив даних, ви розробите і запропонуєте нашій країні систему заходів активного захисту і протидії, які допоможуть повністю нівелювати проросійську і терористичну пропаганду, не дозволять руйнувати уми людей», - сказано в повідомленні. Загальна кількість вхідних та вихідних листів - близько 12 тисяч.
Суспільство В Одесі підпільно виготовляли лікарські препарати для косметології В Одесі ліквідовано підпільне виробництво фальсифікованих лікарських препаратів, які використовуються в косметології. Про це повідомили в прес-службі СБУ. «Зловмисники налагодили виробництво препарату в орендованій одеській квартирі. Сировину для виготовлення фальсифікату вони отримували з країн Східної Азії, пакування та інструкцію - замовляли у місцевій друкарні. Продукцію під виглядом відомого світового бренду зловмисники реалізовували приватним косметичним салонам по всій території України. За попередніми підрахунками, щомісячний оборот тіньового бізнесу становив 10 тисяч доларів», - сказано в повідомленні. Під час обшуків правоохоронці вилучили готовий фальсифікований препарат, субстанцію і обладнання для його виготовлення загальною вартістю майже півмільйона гривень. За фактом справи відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 305 КК.
Події На Київщині знайшли тіла трьох розстріляних людей У селі Жорнівка Києво-Святошинського району Київської області знайшли тіла трьох осіб із вогнепальними пораненнями. Про це сказано у повідомленні прес-служби прокуратури області. «Слідчо-оперативна група встановила особи загиблих - ними виявилося подружжя пенсіонерів та їхня 31-річна дочка. Завдяки скоординованій і злагодженій роботі працівників прокуратури Київської області і співробітників правоохоронних органів протягом доби встановлено особу, причетну до скоєння потрійного вбивства. Нею виявився чоловік загиблої жінки. Спочатку чоловік намагався заплутати слідство, даючи неправдиві свідчення. Однак правоохоронцями було зібрано достатньо доказів, які спростували його «алібі». Зловмисника затримано в порядку ст. 208 КПК України», - сказано у повідомленні. Його дії кваліфіковано за п. 1 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство двох або більше осіб) КК України. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.
Суспільство Transparency International: Щодо розстрілів на Майдані немає жодного обвинувального вироку Жодного обвинувального вироку не було винесено щодо розстрілів на Майдані. Про це сказано у спільній заяві антикорупційних організацій стосовно візиту голови правління Transparency International в Україні. «У лютому 2014 року внаслідок Революції гідності екс-президент і його найближче оточення втекли за кордон, де й успішно переховуються дотепер... Українське суспільство чекає на покарання винуватців... Наразі вже друга половина 2016 року, а українська правоохоронна система не показала результатів: жодного обвинувального вироку щодо організаторів та чиновників, жодного долара не повернуто державі», - сказано в повідомленні. У документі також ідеться, що правоохоронна система поводиться пасивно, кримінальні провадження відкривають переважно завдяки активній позиції громадянського суспільства та журналістів-розслідувачів. «Наші організації вітають візит до України голови правління Transparency International Хосе Угаса... Наскільки нам відомо, в рамках візиту Хосе Угаса заплановані зустрічі з першими особами держави та керівниками правоохоронних структур», - сказано в повідомленні.
За кордоном Прокуратура Нідерландів опублікувала звіт про катастрофу малайзійського МН17 На сайті прокуратури Нідерландів опубліковано звіт спільної слідчої групи у справі про катастрофу авіалайнера Boeing 777 рейсу MH17 на Донбасі в липні 2014 року. Зараз у документі розписано напрями розслідування, над якими працюють фахівці. Остаточні висновки буде оприлюднено восени. «Розслідування просувається в чотирьох напрямах. Так, на голландській авіабазі Гілзе-Рейн експерти збирають по частинах фюзеляж Boeing, що розбився, аби встановити причину катастрофи. Вони також намагаються знайти уламки ракети, якою, імовірно, було збито літак. Водночас у Києві, в маленькій кімнатці, з вересня 2014 року в польовому офісі Спільної слідчої групи (JIT) ведуть розслідування фахівці з Голландії та Австралії. Вони також тісно співпрацюють з українськими правоохоронцями. Вони прослуховують записи телефонних розмов, до яких їм надала доступ СБУ, здійснюють пошук в аудіозаписах за допомогою спеціальної комп'ютерної програми, щоб знайти згадку про літак або інші слова і вирази, які мають значення для слідства. Потім ці записи перекладаються англійською», - сказано в документі. Також фахівці працюють у районі катастрофи лайнера в Донецькій області. «Ще один напрям роботи - у звіті нагадується, що представники слідчої групи відвідали влітку минулого року район катастрофи на сході України і зібрали зразки ґрунту з усіх місць, з яких, імовірно, могло бути здійснено запуск ракети. Хімічний аналіз має встановити, чи підходять ці зразки для використання як речові докази. Слідчі також провели технічний аналіз телефонної мережі і веж стільникового зв'язку у низці місць у регіоні Донбасу, проте дозвіл на доступ до подібних об'єктів на території самопроголошеної Луганської народної республіки їм отримати не вдалося», - йдеться у звіті. У публікації не уточнюється, якого роду аналіз планувалося здійснювати і з якою метою. Крім цього, у звіті розповідається, що слідчі отримали зразок ракети «Бук», який вони розібрали, щоб зрозуміти, з чого вона складається.
Політика Порошенко підписав закон про розблокування реформи суспільного мовлення в Україні Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення зміни до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо порядку приєднання державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм». Цей закон розблокує реформу суспільного мовлення в Україні. Про це повідомляє прес-служба глави держави. Цим документом усуваються перешкоди у створенні Національної громадської телерадіокомпанії України, повідомили у прес-службі Президента. «У 2005 році Україна взяла на себе зобов'язання перед Радою Європи щодо перетворення державних телерадіокомпаній на канали суспільного мовлення згідно з відповідними європейськими стандартами. Реформу державного телерадіомовлення було розпочато у квітні 2014 року, але досі є низка організаційних проблем, врегулювання яких потребує внесення змін до законодавства про суспільне мовлення», - сказано в повідомленні прес-служби.
Суспільство На лінії розмежування в зоні АТО зловили бойовика-кулеметника У Донецькій області, на лінії розмежування, затримали бойовика на прізвисько Саха, який проходив бойову підготовку під керівництвом російських інструкторів. Про це повідомляє прес-служба управління Нацполіції в області. «Правоохоронці спільно з СБУ встановили, що 21-річний житель Горлівки вступив до лав «ДНР» у січні 2015 року з метою збагачення. Мав погони молодшого сержанта, був кулеметником окремого мотострілецького батальйону 3-ї бригади 1-го армійського корпусу незаконного збройного формування «Беркут». За бойовиком було закріплено великокаліберний кулемет «Утес». Кулеметник дислокувався на вогневих позиціях біля Горлівки. 17 травня поточного року він рано-вранці повертався на закріплену позицію, але, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, заблукав і випадково вийшов на лінію розмежування поблизу позицій ЗСУ. Внаслідок підриву на розтяжці він дістав тяжке осколкове поранення в живіт і був затриманий військовослужбовцями ЗС України, а потім доправлений у лікарню міста Торецька, де тривалий час лікувався», - сказано в повідомленні. У бойовика вилучили металевий жетон з його даними і погони молодшого сержанта російського зразка. Хлопець розповів правоохоронцям, що бойову підготовку проходив на полігоні біля Єнакієвого. Там інструкторами були громадяни РФ, які виділялися характерним акцентом і були у військовій формі російського зразка. «Примітно, що бойовик висловив подяку військовослужбовцям ЗС України, які надали йому першу медичну допомогу і доправили до лікарні, тим самим рятуючи йому життя», - сказано в повідомленні. За цим фактом порушено кримінальне провадження за ч. 2 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) КК України.
Політика оформление ленты  Савченко відвідала Слов'янськ (відео) Народний депутат України Надія Савченко під час своєї поїздки на Донбас, про що повідомляла АСН, відвідала місто Слов'янськ. За інформацією 6262.com.ua, біля входу до міськради сьогодні відбувався мітинг вимушених переселенців, яким призупинили виплати допомог. Поява Героя України стала для людей справжнім сюрпризом. Поговоривши з місцевими жителями, Надія захотіла поспілкуватися з місцевою владою. Піднявшись до приймальні, народний депутат поговорила з міським головою Слов'янська Вадимом Ляхом та його заступниками за зачиненими дверима. На той час біля адміністративної будівлі зібралося вже кілька десятків жителів. Народний депутат пообіцяла їм боротися до кінця і відстоювати права переселенців у Верховній Раді. За словами Савченко, вона приїхала до Слов'янська, аби почути людей. «Просто хочу почути, що думають люди, як і що відбувається, бо у Верховній Раді здалеку не видно», - сказала льотчиця.
Суспільство оформление ленты  Євро-2016 без українських уболівальників Франція відмовляє у візах і затягує терміни розгляду заяв. Менш ніж за тиждень до офіційного старту Євро-2016 у Франції у футбол біля дверей посольства цієї країни на вулиці Рейтарській прийшли зіграти ті, кому дипломати вже поставили відмову або досі перевіряють на благонадійність. Як результат такої роботи консульського відділу посольства Франції - сотні українців можуть не потрапити на стадіони Євро-2016. Матч, щоправда, складався з кількох подач спущеним м'ячем. Активісти заявляють: це символічно, мовляв, такий футбол приготували українцям організатори футбольного чемпіонату. Серед тих, кому вже відмовили, і спортивні функціонери, і досить заможні люди, які гарантовано могли покрити своє перебування у Франції. «А їм відмовляли через відсутність коштів. А це, вочевидь, неправда», - каже журналіст Сергій Сидоренко. «Україна - єдина країна - учасниця Євро-2016, яка не може гарантувати своїм уболівальникам, що вони потраплять на матчі збірної. Інші країни або мають безвізовий режим, або, як Росія, користуються простими правилами видачі. У Росії візу видають протягом трьох днів, і про це недавно з гордістю заявив посол Франції в Росії. В Україні не зрозуміло, чому візи не видаються уболівальникам протягом трьох-чотирьох тижнів», - додав Сидоренко і показав адресованого дипломатам листа, в якому активісти спробували викласти свої варіанти шляхів виходу з ситуації, що склалася. Біля входу до посольства чергує й восьмирічний уболівальник - Володя Бобенчик, якому посольство відмовило у видачі візи. Вони разом із татом раз-у-раз дзвонять у селектор і чекають, коли до них хтось вийде і пояснить причини відмови в одержанні візи для поїздки до Франції. Але ніхто з дипломатів на ґанку так і не з'являється. Батько Володі розповідає, що сім'я запланувала поїздку заздалегідь. Купили квитки на матчі, спланували переїзди між містами, зарезервували номери в готелях: «Зайшли на сайт посольства Франції, де було чітко вказано, що для власників квитків на Євро за два місяці до чемпіонату буде відведено додаткових два вікна. Ми дочекалися термінів і за півтора місяці до поїздки подали всі документи. Ми не вперше у своєму житті подаємо документи. Ставимося серйозно. У нас є позитивні візи. Нам сказали, що приблизно 17 травня ми отримаємо відповідь. І лише 31 травня ми одержали наші паспорти. Відкрили конверт, а в ньому – порожні сторінки паспортів. І аркуш із поясненням. Пункт, який призначався нам, - відсутність мети поїздки. Ми подали апеляцію. Перебронювали готелі. Зараз намагаємося зрозуміти, чи приймуть у нас документи...» Організатори акції біля будівлі посольства пояснюють, що сьогодні більше тисячі українських уболівальників перебувають у стані тривоги і невизначеності, досі не отримавши візи, необхідні для в'їзду до Франції, а понад сто заявників уже одержали відмову. А оскільки виїзд більшості вболівальників припадає на 9-11 червня, ситуація вже здається критичною.
Суспільство У Харкові зафіксовано факт втручання в автоматичну систему розподілу судових справ Служба безпеки України викрила факт втручання в комп'ютерну програму документообігу загальних судів, основним завданням якої є автоматичний розподіл справ між суддями. «Секретар одного з районних судів Харкова внесла до системи недостовірні дані, віддавши тим самим конкретну судову справу конкретному судді. Для цього вона незаконно виключила з системи інших суддів, внісши дані про начебто перебування одного судді у відпустці, решти - у відрядженні або на лікарняному. Таким чином, комп'ютерна програма здійснила автоматичний розподіл справи фактично між одним суддею і, відповідно, судова справа потрапило до нього на розгляд», - ідеться у повідомленні. Чиновниці районного суду повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 376-1 (незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду) Кримінального кодексу.
Суспільство У районі АТО затримано одного з нападників на опорний пункт ЗСУ Співробітники Служби безпеки України спільно з військовослужбовцями Збройних сил затримали в Донецькій області бойовика диверсійної групи «ДНР». Про це повідомляє прес-служба СБУ. За інформацією правоохоронців, диверсанти атакували один з опорних пунктів сил антитерористичної операції в Бахмутському районі Донецької області. «Українські військові відбили напад бойовиків, після чого спецпідрозділ затримав одного з диверсантів, який «відбився» від групи. Співробітники спецслужби вилучили у нього автомат Калашникова з патронами», - йдеться у повідомленні. За словами затриманого, він у вересні минулого року приєднався до незаконного збройного формування. Згодом бойовика було включено до складу диверсійної групи. Терористові повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України, та обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.
Події Сьогодні бойовики 11 разів обстріляли позиції сил АТО Протягом дня бойовики незаконних збройних формувань 11 разів обстріляли українські підрозділи. Про це повідомляє прес-центр антитерористичної операції. Так, найгарячіше сьогодні було на маріупольському напрямку, де по позиціях ЗСУ біля Богданівки російські найманці, порушуючи Мінські домовленості, здійснили масований обстріл з 122-мм самохідних артилерійських установок, випустивши при цьому 30 снарядів. «З мінометів калібру 82 мм ворог протягом дня обстрілював захисників шахти «Бутівка», Опитного і Майорська, а опорні пункти сил АТО біля Мар'їнки - зі стрілецької зброї», - йдеться в повідомленні. По укріпленнях біля Сокільників бойовики намагалися влучити з протитанкового керованого ракетного комплексу. Крім того, з автоматичних гранатометів і мінометів калібру 82 мм російські найманці відкривали вогонь поблизу Новоселівки, а в районі Широкиного - з великокаліберних кулеметів.
оформление ленты  Блог: 
За кордоном Віктор Небоженко Луценко не схожий на людину, здатну впоратися з прокурорської мафією У Генпрокурора Юрія Луценка є кілька варіантів розвитку подальшої роботи в ГПУ - він може стати інструментом Адміністрації Президента, може відчути на собі неприйняття прокурорської мафії або зможе перетворити Генпрокуратуру на систему, яка постійно реформується. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив директор Соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко. «Тут найголовніше, в який бік він піде. Чи стане ГПУ знаряддям Адміністрації Президента, скажімо так, «юридичним відділом», чи це буде система, що сама оновлюється і реформується, яку будуть наздоганяти реформи в судовій системі. Не знаю, чи розуміє Юрій Луценко, не дивлячись на його дотепність, життєрадісність, що нам потрібні зміни в армії, в судовій системі і вони повинні бути паралельно зі змінами в правоохоронній сфері. Другий шлях - цілком можливо, що Луценко зіткнеться з саботажем прокурорської мафії, яка просто буде відторгати не свого. Його не будуть сприймати не тому, що у нього немає юридичної освіти, а тому, що це не свій. У прокуратурі всі пишаються тим шляхом, який вони пройшли, тими кар'єрними заслугами, які у них є, і це все знецінюється появою людини, у якої немає цих заслуг. Цілком можливо, що вони його зламають. Він поки не схожий на людину, яка здатна впоратися з прокурорської мафією. Але будемо сподіватися, що у нього все-таки це вийде», - розповів експерт. Політолог зазначає, що ймовірність того, що Луценко стане інструментом в руках Банкової, залежить від різних факторів, головний з яких - чи будуть збігатися інтереси Адміністрації Президента і верхівки ГПУ. «Яка ймовірність того, що Луценко стане інструментом АП? Ну, тут усе залежить від того, наскільки це буде збігатися з інтересами генералів у прокуратурі - якщо це вигідно для них, вони будуть виконувати накази Адміністрації Президента, Генпрокурора, а він буде виконувати вказівки АП. А якщо, наприклад, буде віддано наказ про чистку прокуратури, то навряд чи вони будуть це робити. Але вони з великим задоволенням займуться економічними злочинами, адже там є можливість для фінансової корупції», - підсумував політолог.
оформление ленты  Блог: 
Суспільство Олександр Готін Сучасна прокуратура працює за радянським Кримінально-процесуальним кодексом Нинішні прокурори нерідко за інерцією використовують Кримінально-процесуальний кодекс 1960 року і працюють за старими процесуальними процедурами. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив адвокат Олександр Готін. За його словами, сьогоднішнє процесуальне законодавство досить істотно обмежило функції і можливості прокурорів, проте відмовлятися від отриманих у радянський період необмежених прав вони не поспішають. «Десятиліттями прокурори мали практично безмежну владу. Нові реалії вимагають кардинальних змін у механізмах правоохоронної системи. За новим Кримінально-процесуальним кодексом 2012 року, традиційні радянські підходи до державного обвинувачення закінчилися. Введено реєстри матеріалів досудового розслідування, заборонено безпідставно змінювати склад груп прокурорів, прописано багато інших обмежень. Але, мабуть, чотирьох років виявилося замало, щоб освоїти нові правила роботи. Найчастіше прокурори, намагаючись зберегти за собою необмежену монополію на владу, працюють по-старому і всупереч вимогам нового КПК України проводять досудове розслідування за принципом «як зручно». Працюючи по-старому, деякі слідчі і прокурори часом самі себе заганяють у глухий кут, збираючи докази способом і за методиками, які суперечать чинному законодавству. І коли вони з таким пакетом доказів приходять у суд, судді часто відразу ж повертають матеріали назад, вказуючи на неспроможність звинувачення», - сказав Готін. Саме з цієї причини, за словами Готіна, багато резонансних справ згодом просто розвалюються в судах. Як приклад адвокат навів резонансний судовий процес, який проходить в Одесі за участю Військової прокуратури Південного регіону і директора держпідприємства, обвинуваченого в отриманні хабара. За словами адвоката, Військова прокуратура Південного регіону розслідувала кримінальну справу, на що, згідно з наказом Генеральної прокуратури України №12 ГН «Про особливості діяльності військових прокуратур», не мала права. Хоча ця справа взагалі не належить до юрисдикції військової прокуратури. Як зазначив адвокат, у рамках однієї справи Військовою прокуратурою Південного регіону допущено було стільки грубих порушень закону, що юридична сила зібраних по справі доказів дорівнює значущості звичайної макулатури. Для ілюстрації. Прокурор, який бере участь у справі, всупереч прямому припису КПК, сам себе призначив прокурором у зазначеній справі. Так могло бути в радянські часи. Нині ж прокурора в конкретній справі призначити може тільки інший прокурор, а саме керівник прокуратури. КПК Україна 2012 року припускає абсолютно інші механізми складання процесуальних документів, ніж це було зроблено в Одесі. Щодо кримінальних справ обов'язковим є внесення даних про складені документах в спеціальні реєстри. Таку практику введено в новому КПК, щоб припинити порочну практику винесення рішень заднім числом. Без внесення даних до реєстрів розслідування вважається незаконним і представлені прокуратурою документи і докази навіть не розглядаються судом. У наведеній Готіним справі розслідування хабара базується на постанові військового прокурора Південного регіону Максима Якубовського від 5 грудня 2016 року. При цьому цю постанову навіть не було внесено до реєстру, відповідно, вона не має жодної юридичної сили. На думку адвоката, подібні випадки повинні стати винятком, а не нормою. Інакше повернути довіру до системи, яка проходить «очищення», не вдасться. «Прокурори не повинні крутити КПК як дишлом, а потім намагатися виходити сухими з води, списуючи свою некомпетентність на продажність суддів. Прокурорам слід було б уважніше вивчати норми чинного законодавства, де чітко прописана їхня персональна відповідальність за незаконні затримання, арешт і притягнення до відповідальності невинної людини», - підкреслив експерт.
оформление ленты  Блог: 
Політика Павло Рудяков Напрями роботи ГПУ визначатимуться політичними симпатіями Генпрокурора На кадрові перестановки, які робить у ГПУ Генпрокурор Юрій Луценко, не варто покладати великих надій. Бо, коли працює система, окремі персоналії означають не так вже й багато. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив директор Інформаційно-аналітичного центру «Перспектива» Павло Рудяков. «Кадрові перестановки ще не почалися, тобто якісь окремі призначення і звільнення зроблені. Але про це говорять не тільки з приходом Луценка. Задовго до нього зазначалося, що прокуратура повинна бути реформована як система, повинні бути змінені функції відповідно до європейських зразків, які вже підтвердили свою ефективність. До цього ми ще не дійшли. Але важко сподіватися на важливі зміни, бо є система, а коли працює система, то персоналії довго не витримують. Наш досвід у різних структурах державного управління останнього часу свідчить саме про це. На кадрові перестановки сподіватися не варто. Це сміливий крок, але тимчасовий: якихось якісних результатів реального реформування прокурорської служби він не дасть», - розповів політолог. Рудяков переконаний, що напрямів роботи Луценка в ГПУ буде три-чотири. Втім, усі вони визначатимуться насамперед особистим інтересом Луценка і його політичними симпатіями або антипатіями. «У цьому є свій позитив, але є і зворотний бік. Думаю, він буде максимально просувати резонансні справи. Проте варто відзначити, що є багато речей, які залежать не від Генпрокурора. Тому не варто пов'язувати особливі очікування з цими справами. Головне, щоб було налагоджено системну роботу прокуратури, а не тільки щодо якихось окремих справ. Багато кроків Луценко робить не як генпрокурор, а як політичне обличчя. Було б добре, якби це призначення спрацювало, але багато критеріїв вказують на те, що тут буде більше проблем, ніж досягнень, особливо найближчим часом. До тих пір, поки Луценко не притреться з головним прокурорським складом, з обласними прокурорами», - підсумував експерт.

Кішки в будинку: успіх чи прокляття
Кішки в будинку: успіх чи прокляття
До кішок у всі часи завжди ставилися по-різному Для когось вони були божеством, а хтось вважав їх помічниками ....
Тамара Глоба пообіцяла трьом знакам шалене везіння у травні
Тамара Глоба пообіцяла трьом знакам шалене везіння у травні
Гороскоп Тамари Глоби на травень обіцяє чимало можливостей для всіх без винятку знаків зодіаку Але є серед ни....
Гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваше прагнення до самовираження та дії буде ос....
Сон у ніч з 30 квітня на 1 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 30 квітня на 1 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
1 травня о 3:08 розпочнеться 23-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливу енергію у вашій романтиці Це чудовий ч....
більше матеріалів




/-0,89338302612305-/ /-pc-/
Top