counter
Архів Повернутись назад 02 Березня 2017
2 Березня
Суспільство В Одеській області шестеро школярів захворіли на вірусний гепатит У Саратському районі Одеської області зареєстровано заболеваніяе вірусним гепатитом А учня однієї зі шкіл району, повідомляє місцева РДА. Інцидент зафіксований в середині лютого. До сих пір проводяться протиепідемічні заходи серед школярів. Епідеміологи встановили найближчі контакти хворого з іншими дітьми і після огляду лікаря-інфекціоніста діагноз «вірусний гепатит А» був підтверджений у п'ятьох із них. Тепер за цими дітьми буде вестися медичний нагляд протягом 35 діб і проводитися імуноглобулін-профілактика серед школярів. Адміністрації школи, в якій захворіли діти, рекомендували ввести і контролювати дотримання гігієни у дітей, контролювати проведення дезінфекції столового посуду і проводити подвірні обходи. Комісія медиків попросила місцева влада дати грошей на закупівлю імуноглобуліну, антисептика для рук, засобів для особистої гігієни.
Події На Донбасі бойовики 118 разів обстріляли позиції сил АТО, один боєць загинув, дев'ятеро поранені На Донбасі за минулу середу зафіксовано 118 обстрілів з боку російської гібридної армії, в результаті один український військовий загинув, дев'ять отримали поранення, повідомили в прес-центрі штабу АТО. «На Донецькому напрямку з танків, мінометів, БМП і гранатометів російсько-окупаційні війська обстрілювали Авдіївку. З мінометів і гранатометів - Невельське, Луганське, Новоселівку Другу, Зайцеве, Новгородське, Піски, Кам'янку. По Луганському вогонь вели БМП окупантів, а також снайпер. З протитанкових ракетних комплексів загарбники обстріляли Троїцьке», - йдеться в повідомленні штабу в Facebook. На Маріупольському напрямку, за даними українських військових, окупанти з танка, артилерії і мінометів обстрілювали Красногорівку. З 122-мм артилерії - Широкине і Водяне. З мінометів терористи обстрілювали позиції ЗСУ в районі Новотроїцького, Богданівки, Павлополя, і Чермалика. З гранатометів і стрілецької зброї обстрілювали Павлопіль, Талаківку, Лебединське, Водяне та Широкине. По Широкиному, Мар'їнці, Новотроїцькому та Водяному вели вогонь з БМП. У штабі АТО повідомили, що на Луганському напрямку з 152-мм артилерії і танків бойовики обстріляли Троїцьке, а з 122-мм артилерії - Кримське. З 120 і 82-мм мінометів - Новозванівку, Катеринівку, Золоте, Оріхове і Троїцьке. Новоолександрівку, Новозванівку, Малинове, Станицю Луганську і Катеринівку - з гранатометів і стрілецької зброї. По Кримському стріляли з БМП.
За кордоном Генпрокурор США двічі зустрічався з послом РФ і приховав цей факт від Сенату - WP У 2016 році американський сенатор Джефф Сешнс, а нині генеральний прокурор США, в ході президентської кампанії двічі зустрічався з послом Росії в США Сергієм Кисляком, повідомляє The Washington Post. За даними видання, контакти між сенатором-республіканцем і російським дипломатом мали місце в липні і вересні, остання зустріч пройшла в приватному форматі в офісі сенатора. У цей час Сешнс був старшим членом впливового Комітету з питань збройних сил, а також одним з головних радників Трампа із зовнішньої політики. Авторитетна американська газета зазначає, що Сешнс не повідомив про зустрічі з послом РФ, коли його запитали про можливі контакти між членами кампанії президента Дональда Трампа і представниками Москви в ході слухань у Сенаті щодо твердження його кандидатури на посаду генерального прокурора. Як зазначає Русская служба Би-би-си, після виходу матеріалу в WP генпрокурор Джефф Сешнс спростував контакти з послом Росії в ході передвиборної кампанії Дональда Трампа. «Я абсолютно не розумію, в чому суть цих звинувачень. Вони є помилковими», - йдеться в заяві генпрокурора.
Суспільство Порошенко схвалив посилення соцзахисту молоді на окупованих територіях Президент України Петро Порошенко підписав закон про посилення соціального захисту дітей, які проживають на окупованих Росією і підтримуваними нею терористами територіях і на лінії зіткнення в Донецькій і Луганській областях, повідомляється на сайті глави держави. «Документ спрямований на посилення державної підтримки при отриманні освіти в державних і комунальних навчальних закладах для відповідної категорії людей, які проживають на тимчасово окупованих територіях і в населених пунктах на лінії зіткнення», - йдеться в повідомленні. Підтримка передбачає повну або часткову оплату навчання, безкоштовне надання підручників, стипендіальне забезпечення, безкоштовне проживання в гуртожитках тощо. Як відзначили в прес-службі Президента України, мета цих заходів - створити «додаткові важелі в формуванні проукраїнської позиції серед молоді і сприяти її соціальній адаптації».
За кордоном Швеція відновлює добровільно-примусову службу в армії для юнаків і дівчат Швеція відновить скасовану в 2010 році загальну військову повинність, таке рішення прийме сьогодні, 2 березня, уряд країни, повідомляє телеканал СВТ. "Щоб мати укомплектовані і навчені війська, добровільну систему потрібно доповнити загальної повинністю", - заявив міністр оборони Петер Хультквіст. Він нагадав про складнощі з комплектуванням підрозділів на добровільній основі. Згідно з рішенням, яке буде прийнято сьогодні, всі юнаки та дівчата, народжені в 1999 році і пізніше (близько 13 тис. осіб), після 1 липня 2017 року отримають повістки на проходження служби в 2018-2019 рр. Набір в армію, як і раніше, здійснюватиметься в першу чергу на добровільній основі, а недостатня кількість військовослужбовців добиратиметься за рахунок загального призову. Нагадаємо, раніше Швеція не підтримала ідею створення єдиної армії ЄС.
Суспільство Російська сторона надала гарантії режиму тиші біля ДФС - Жебрівський Російська сторона у Спільному центрі координації та контролю за припиненням вогню надала письмові гарантії режиму тиші в районі пошкодженої Донецької фільтрувальної станції, повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. «Підрозділ мінерів і вибухотехніків ДСНС разом з представниками СЦКК вийшли на огляд і розмінування території Донецької фільтрувальної станції. Після цього на станцію зайде ремонтна бригада КП «Вода Донбасу» спільно з представниками місії ОБСЄ, щоб почати відновлювальні роботи», - заявив він на своїй сторінці в Facebook. За попередніми оцінками, на ремонт ДФС, яка забезпечує питною водою прифронтову Авдіївку, потрібно 2-3 дні. У прес-групі оперативно-тактичної групи «Донецьк» агентству Інтерфакс-Україна повідомили, що жителі Авдіївки отримуватимуть питну воду в спеціальних ємностях, колодязях і свердловинах. У старій частині міста вже встановили п'ять резервуарів ємністю по 1 куб. технічної води. Також встановлено ще шість таких ємностей і сім резервуарів для питної води. У школах та на інших соціальних об'єктах Авдіївки встановлено 34 резервуари для питної води ємністю 1 куб.
За кордоном В окупованому Криму почалася раптова перевірка боєготовності військ Росія в окупованому Криму по тривозі підняла низку з'єднань і військових частин з метою раптової перевірки бойової готовності, повідомляє Інтерфакс з посиланням на штаб Південного військового округу. Крім того, в рамках раптового контролю стану бойової готовності підняті військові частини, які дислокуються в Карачаєво-Черкесії, Чеченській республіці, Дагестані. В цілому по тривозі підняли близько трьох тисяч російських військовослужбовців. У перевірці задіяно понад тисячу одиниць озброєння, військової та спеціальної техніки, зокрема танки Т-72Б3, бойові машини піхоти БМП-3 і бронетранспортери БТР-82А. «На маршрутах пройде відпрацювання ввідних з відбиття нападу умовного противника та орієнтування в незнайомих районах. На полігонах військовослужбовці виконають завдання з відпрацювання тактичних дій і проведуть навчальні стрільби», - заявили в ПВО.
Економіка У Ахметова відмовилися перереєструвати активи на окупованому Донбасі Група СКМ, яка належить українському олігарху Рінату Ахметову, не збирається міняти юрисдикцію своїх підприємств, які розташовані на окупованих територіях Донбасу, йдеться в повідомленні СКМ. «Ми вважаємо приватну власність суверенною, а вимогу про перереєстрацію підприємств і оплату податків самопроголошеним «ДНР» і «ЛНР» - неприйнятною», - йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті СКМ. «Група СКМ завжди працювала і продовжує працювати виключно в рамках українського законодавства, зокрема наші підприємства на неконтрольованійтериторії Донецької та Луганської областей. І ніякий тиск не змусить нас змінити юрисдикцію активів», - додали в СКМ. У компанії підкреслили, що всі підприємства в повному обсязі відраховують податки та збори до державного бюджету України. Всього з початку конфлікту на Донбасі було виплачено в український бюджет понад 100 млрд грн податків, 10% з яких виплатили підприємства, що працюють на окупованих територіях країни, заявили в СКМ.
Політика Гройсман вважає, що йде "чорна піар-кампанія проти публічних закупівель ліків" Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що зараз розробляється програма дискредитації публічних закупівель ліків з боку тих, хто прагне контролювати цей ринок. Як передає кореспондент АСН, про це він заявив під час  конференції «Трансформація'17. Що змінять реформи в житті українців». «На даний момент розробляється дуже серйозна програма дискредитації в публічній свідомості системи державних закупівель. Я знаю, що на сьогоднішній день є ті, хто звертається в різноманітні піар-агентства, щоб замовити дискредитаційну кампанію проти публічних закупівель в співпраці з міжнародними організаціями»,- сказав він. На думку Гройсмана, до цього причетні ті, хто «завжди монополізував ринок і мав відношення до всіх корупційних оборудок в сфері державних закупівель». Нагадаємо, раніше АСН повідомляла, що за результатами перевірки діяльності Міністерства охорони здоров'я були виявлені численні факти безгосподарності і розтринькування державних коштів, а також - несвоєчасних поставок закуплених ліків в Україну.
Політика У Криворізькій міськраді - обшуки, Вілкула підозрюють у розкраданні державних коштів У Криворізькій міськраді слідчі Генеральної прокуратури проводять обшуки, перевіряючи можливу причетність до розкрадання коштів мера Кривого Рогу Юрія Вілкула. Про це на своїй сторінці в соцмережі повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко. "Сьогодні проводиться низка обшуків у Криворізькій міськраді, а також за місцем проживання та здійснення комерційної діяльності директорів і засновників підприємств, причетних до легалізації 200 млн грн, виділених з бюджету в 2016 році", - написав Луценко. Він також повідомив, що перевіряється можлива причетність до розкрадання державних грошей мера Юрія Вілкула, його першого заступника Євгена Удода, заступника Олександра Катриченка, а також інших службових осіб міськради та низки підприємств.
За кордоном Сьогодні посли ЄС затвердять рішення про безвіз для України Комітет постійних представників країн - членів Європейського Союзу (COREPER) планує в четвер, 2 березня, формально схвалити рішення про скасування візових вимог для громадян України, повідомляє Європейська правда. Розгляд на COREPER стане першим етапом схвалення візової лібералізації з Україною на рівні країн - членів ЄС. Очікується, що в квітні безвіз розглянуть у Європейському парламенті, в травні схвалять у Раді ЄС. Нагадаємо, що 28 лютого в ході триалогу між Радою ЄС, Європарламентом і Єврокомісією була досягнута домовленість щодо скасування візових вимог для громадян України. Напередодні Європарламент схвалив механізм тимчасового призупинення дії безвізового режиму ЄС з третіми країнами, який необхідний для введення безвізового режиму для громадян України.
Події На Донбасі російські найманці «націоналізують» майно місцевих жителів - ГУР Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що на Донбасі російські військовослужбовці під приводом так званої «націоналізації» вилучають у місцевого населення автомобілі та іншу техніку. «У з'єднаннях та частинах 1 (Донецьк) і 2 (Луганськ) АК ЗС РФ збільшується кількість випадків злочинів проти місцевого населення та інших правопорушень, пов'язаних з військовою службою. Під приводом «націоналізації» російськими військовослужбовцями незаконно вилучається у місцевого населення автомобільна техніка та інше майно, військові патрулі безпідставно затримують і обшукувати цивільних осіб», - йдеться в повідомленні ГУР у Facebook. За даними української військової розвідки, військовослужбовці 9 окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) 1 АК змушують місцевих жителів забезпечувати їх безкоштовним житлом, алкоголем і продуктами харчування. При цьому, як відзначили в ГУР, російські військові самовільно залишають місця служби.
Політика Блокада Донбасу буде вирішена мирним шляхом - Рева Торгова блокада окупованого Донбасу може бути вирішена лише мирним шляхом. Про це в інтерв'ю журналістам перед початком колегії Міністерства соціальної політики заявив міністр соціальної політики та праці Андрій Рева, передає кореспондент АСН.  «Від самого початку уряд україни виступав за мирне вирішення цієї проблеми... Не повинно бути ніякої торгівлі на крові. Не повинно бути ніяких оборудок, збагачування якихось людей, які користуються воєнними діями, забезпечують перетинання лінії розмежування товарів, які не передбачені», - заявив він.  Але повністю припинити постачання товарів з окупованих районів Донецької та Луганської областей не можна.  «Я хочу звернути увагу, що повністю припинити обмін товарами з непідконтрольною територію на сьогодні з точки за економіки - це неправильно! Тому що є залежність України від багатьох факторів зовнішніх. Ну, зокрема, коли ми говоримо про атомну енергетику, то коли ми говоримо про закупівлю в Росії ТВЕЛів для наших атомних станцій, то це означає дуже серйозні наслідки. Навіть Westinghouse - фірма, яка сьогодні постачає паливо для наших атомних станцій, не забезпечує у повному обсязі наші потреби. Є проблеми  по вугіллю, по коксу», - додав він.  Він нагадав, що вчора була прийнята постанова КМУ, якою визначені товарні групи, вкрай важливі для економіки України.  «Я вважаю, що створена абсолютна нормальна база, щоб провести перемовини з цими людьми... Я переконаний, що люди, які перебувають на Сході, теж є патріотами України, у них болить серце... Я впевнений, що ця криза піде на користь... Але ультиматумів бандитів ми сприймати не будемо. Є різниця між президентом Януковичем і Порошенком. Це Янукович кидав спецназ, щоб розігнати людей», - заявив Рева.
Політика На Банковій розповіли про телефонні розмови Порошенка і Путіна В Адміністрації Президента України заявили, що за час ескалації конфлікту на Донбасі Петро Порошенко двічі контактував з президентом РФ Володимиром Путіним, однак через їх безрезультатність розмови не афішувалися. «Під час загострення ситуації на Донбасі, щоб зупинити постійні обстріли Авдіївки і відновити енергопостачання міста, а також щоб звільнити заручників, зокрема Олега Сенцова, Романа Сущенка, Президент України провів дві телефонні розмови з президентом Росії», - повідомила агентству Інтерфакс-Україна прес-служба АП. При цьому на Банковій наголосили, що контакти Порошенка з Путіним відбулися в координації з європейськими партнерами по нормандському формату (Франція та Німеччина). Водночас, за даними російської газети «КоммерсантЪ», від початку року Порошенко і Путін провели чотири телефонні розмови. «Передостанню - 11 лютого, наступного дня після візиту в Москву президента Словенії Борута Пахора. Остання ж розмова відбулася 21 лютого за ініціативи української сторони і тривала близько 20 хвилин», - йдеться в повідомленні видання.
Політика Уряд обіцяє презентувати пенсійну реформу у найближчі місяці Протягом декількох місяців Кабінет міністрів України презентує пенсійну реформу, яка передбачає суттєве підвищення пенсійних виплат. Про це під час колегії Міністерства соціальної політики 2 березня заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, передає кореспондент АСН. «Ми в цьому році презентуємо, буквально протягом кількох місяців, нову пенсійну систему України. Яка буде базуватися виключно на справедливості і включатиме, зокрема, підвищення пенсій. Ми вважаємо, що наше завдання і обов'язок, щоб пенсійна реформа почала боротися з дефіцитом пенсійного фонду. А ви знаєте, що дефіцит пенсійної системи на сьогодні більше 140 млрд грн. Коли 80% українських пенсіонерів живуть за межею бідності», - заявив він.  Гройсман впевнений, що у близькій перспективі пенсійна реформа призведе до ліквідації дефіциту ПФ. 
Події оформление ленты  В Одеській області вкрали бюлетені і протоколи по виборах в Раду 2012 і 2014 років В Одеській області місті Роздільна в ніч на середу, 1 березня, невідомі проникли в приміщення кінотеатру «Ювілейний», де міститься тимчасовий архів райради міста, і викрали виборчу документацію з виборів до Верховної Ради 2012 і 2014 років, повідомляє ИзбирКом. Заступник голови районної ради Сергій Крилов заявив, що злодії зрізали з петель двері і забрали з собою всі папери. Пропажу виявив сторож кінотеатру, який і повідомив у поліцію. Зараз пошуками викрадачів займаються правоохоронці. У райраді міста пояснили, що документи зберігалися в кінотеатрі через те, що їм не знайшлося місця в трудовому архіві райради. Як повідомив голова Одеського відділення Комітету виборців України Анатолій Бойко, з тимчасового архіву вкрали тільки бюлетені і протоколи, які належали до парламентських виборів. «Обидві виборчі кампанії пройшли з великою кількістю порушень. Зокрема, системним нематеріальним підкупом виборців «добрими справами». Обидва рази вибори по цьому округу виграв Олександр Пресман», - заявив він на своїй сторінці в Facebоok.
Суспільство Директор «Київавтодору» звільнився після обвалення шляхопроводу на Шулявці Після часткового обвалення Шулявського шляхопроводу в Києві подав у відставку керівник комунального підприємства «Київавтодор» Олександр Густєлєв, повідомили в прес-службі київського міського голови Віталія Кличка. «Написав заяву (на звільнення. - Ред.) керівник «Київавтодору» Олександр Густєлєв. Тому що це відповідальність всіх - і профільного заступника, і глави району, де трапилася надзвичайна подія, і керівника підприємства, до складу якого входить КП «Київавтошляхміст», на балансі якого перебуває шляхопровід», - сказав Кличко під час виступу на початку засідання Київради. Він підкреслив, що треба визнавати і виправляти свої помилки. Нагадаємо, що раніше мер Києва Віталій Кличко прийняв рішення звільнити свого заступника з питань транспортної інфраструктури Іллю Сагайдака і главу Солом'янського району Максима Шкуро. 27 лютого обрушилася частина автомобільного шляхопроводу на Шулявці в Києві. Мер міста Віталій Кличко назвав можливі причини інциденту: втома матеріалів і неправильна експлуатація шляхопроводу.
Економіка Гройсман вимагає реформувати систему зайнятості Міністерство соціальної політики України має перетворити систему зайнятості на систему стимулювання та створення робочих місць. Про це під час колегії Міністерства соціальної політики 2 березня заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, передає кореспондент АСН.  «Що стосується пріоритетів. Хочу підкреслити, що мене дуже турбує система працевлаштування в Україні. Я вважаю, що давно настав час перетворити систему на стимулювання та створення робочих місць, реального працевлаштування», - заявив він.  Прем'єр поставив завдання Мінсоцпраці: «Зайнятість - це ключове питання. Коли ми говоримо про зростання ВВП, то це показують вже перші два місяці 2017 року. Ми маємо збільшення кількості вакансій, зменшення безробіття. Але це лише початок». У свою чергу, міністр соціальної політики та праці Андрій Рева наголосив, що ключовим завданням Міністерства на поточний рік є реформа системи зайнятості, щоб ліквідувати «інститути професійних безробітних». 
Суспільство Презентовано нові правила отримання водійських посвідчень. У чому головні нововведення Уже влітку 2017 року в Україні будуть введені нові екзаменаційні білети для іспитів на отримання посвідчення водія. Сьогодні, 2 березня, в Головному сервісному центрі МВС відбулася презентація для ЗМІ нових екзаменаційних білетів, передає кореспондент АСН. Головне нововведення - характер запитань в екзаменаційних білетах залежатиме від того, на яку категорію водійського посвідчення будуть складатися іспити. Наприклад, тим, хто буде отримувати посвідчення для управління мотоциклом або легковим автомобілем, не будуть ставитись  питання, що стосуються, наприклад, громадського транспорту або вантажних автомобілів. Такі дивні запитання у білетах найчастіше викликали скарги майбутніх водіїв, так як вони мали вивчати інформацію, яка їм ніколи не стане в пригоді, розповів виконуючий обов'язки директора центру Владислав Криклій. Іншою новацією буде автоматичний вибір комп'ютером 20 запитань для кожного екзаменованого. Тобто можливості вивчити білети наперед вже не буде. Що залишиться як було - як і раніше в 20 запитаннях можна зробити 2 помилки, але успішно скласти іспит. Однак якщо учень не відповів на принципово важливе для безпеки дорожнього руху запитання, то програма автоматично запропонує йому ще кілька подібних запитань під час іспиту. Практичне керування авто на іспиті зніматиметься на відео. На майданчиках для складання іспитів будуть встановлені відеокамери, які фіксуватимуть і контролюватимуть процес скаладання практичного іспиту, повідомив перший заступник голови сервісного центру Сергій Гончаров. За його словами, відеофіксація дозволить усунути суб'єктивний фактор оцінки учня, екзаменатор зможе знизити оцінку майбутньому водієві. Також у сервісному центрі розповіли, що нові екзаменаційні білети почнуть діяти вже з початку літа. А протягом березня вони будуть винесені на громадське обговорення. У сервісному центрі відкриті для пропозицій і критики щодо нових методів складання іспитів всіх небайдужих. До речі, за новими правилами, історія складання іспитів буде зберігатися тривалий час, так що в разі потреби можна буде проконтролювати, чи було втручання в систему з метою скорегувати неправильні відповіді. Тому не важко буде виявити і покарати екзаменаторів, які "допомогли" учневі скласти теоретичний іспит.
Політика 12,5% акцій ПАТ «Київенерго», які належали місту, зникли - Сиротюк Голова фракції ВО «Свобода» в міськраді Юрій Сиротюк заявив, що у столичної громади фактично вкрали акції кімпаніі «Київенерго», місто вже не є власником жодної акції цієї компанії, а отже - не має на неї ані найменшого впливу. Про це він заявив під час брифінгу перед засіданням Київради в четвер 2 березня, повідомляє кореспондент АСН. «Київська громада мала 12,5% акцій у Київенерго. За ці роки концесії (в 2001 році міська влада передала у володіння «Київенерго» енергетичне майно міста. - АСН) ці 12% акцій кудись зникли. Їх вже немає», - заявив депутат Київради. Сиротюк зазначив, що звернувся в столичну прокуратуру з проханням з'ясувати, на яких підставах Київ втратив частину акцій в енергетичній компанії. На сайті  Фонду державного майна України ця інформація підтверджується. Там зазначено, що власниками пакетів акцій ПАТ «Київенерго» є DTEK Holdings Limited (Кіпр) - 40,0611%, DTEK ENERGY B.V. (Нідерланди) - 29,0928%, ТОВ «ДТЕК ЕНЕРГО» (Україна) - 18,3035% акцій і держава в особі ФДМУ - 25% акцій.
Суспільство Гройсман розповів, коли не стане Пенсійного фонду Пенсійного фонду не буде через 10 років. Про це в заключному слові на колегії Мінсоцполітики заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, передає кореспондент АСН. "Ми побудуємо таку систему, яка в найближчій перспективі забезпечить бездефіцитність пенсійного фонду. Я в цьому переконаний. Мета в тому, щоб система стала справедливою. Наступне - ми повинні підвищити пенсії і знаємо, як це зробити. А далі побудувати систему, коли люди, які мають стаж, матимуть можливість вийти на пенсію... Побачите, через десять років пенсійного фонду в країні не буде ", - заявив прем'єр. Він ще раз нагадав, що дефіцит ПФ - це величезна проблема, яку треба вирішувати. Для цього необхідно продовжити реформи, залучати інвестиції. "Подивіться, ніхто ще 8 місяців тому не вірив, що буде таке зростання... Але правда завжди перемагає", - оптимістично зауважив прем'єр.
Політика 87% електромереж Києва вже перебувають у приватній власності - депутат Київради 87% електромереж у Києві, перейшли в приватну власність «Київенерго» і тепер їх, швидше за все, вже не можна буде повернути місту. Про це під час брифінгу перед засіданням Київради у четвер, 2 березня, заявив голова фракції ВО «Свобода» в Київраді Юрій Сиротюк, передає кореспондент АСН. «Очевидно, що вони провернули схему, тому що я не пам'ятаю, щоб приватна компанія будувала електромережі в Києві. Виходить, що місто має 13% електромереж у Києві, але ці 13% так розкидані по місту, що немає жодного мікрорайону, де б всі електромережі належали громаді. Тобто це теж якась схема. І це тепер буде методом тиску, оскільки будь-яка монополія може тиснути на будь-кого», - зазначив депутат Київради. Сиротюк додав, що звернувся в столичну прокуратуру, яка повинна з'ясувати, як так сталося, що більшістю столичних електромереж тепер володіє приватна компанія. Нагадаємо, раніше Юрій Сиротюк заявляв, що 12,5% ​​акцій ПАТ «Київенерго», які належали місту, перейшли у приватну власність.
За кордоном За що у подруги Путіна Марін Ле Пен відібрали недоторканність Депутати Європейського парламенту 2 березня ухвалили рішення зняти парламентський імунітет з європейського депутата, лідера партії "Національний фронт" і кандидата в президенти Франції Марін Ле Пен, повідомляє "Інтерфакс". Вимогу зняти недоторканність з політика подала прокуратура Нантера. Марін Ле Пен підозрюють у навмисному "поширенні зображень актів насильства". Проти неї було розпочато слідство після того, як у грудні 2015 року вона опублікувала на своїй сторінці в Twitter фотографії вбивства заручників бойовиками ІДІЛ. Нагадаємо, зараз у Франції - розпал президентських перегонів. Кандидати активно зустрічаються з виборцями. Так під час відвідування щорічної Паризької сільськогосподарської ярмарки один з кандидатів Еммануель Макрон отримав яйцем у голову, а під час зустрічі Франсуа Олланда з громадянами його охоронець випадково підстрелив двох глядачів.
Події оформление ленты  Опублікований фоторобот злочинця, який викрав у Києві маршрутку і стріляв у поліцію Національна поліція Києва склала фоторобот зловмисника, який викрав маршрутне таксі у Дніпровському районі Києва, але закликає городян не затримувати його самостійно, так як він озброєний і небезпечний. За даними поліції, зловмисник переховується в приватному секторі на Русанівських садах, що в Дніпровському районі столиці. Це чоловік 35-40 років, зріст 175-180 см, кругле обличчя, великі темні очі, повні губи, середня спортивна статура. Одягнений був у темну куртку і шапку. Громадян просять уникати контакту зі злочинцем і повідомляти про підозрілих особистостей у поліцію. Як повідомляла АСН, сьогодні вранці в житловому масиві Троєщина чоловік, погрожуючи зброєю, викрав маршрутку, втікаючи від поліції, протаранив легковик, вистрілив у ногу перехожому.
Політика На алеї Героїв Небесної Сотні будуть повністю відтворені події 20 лютого 2014 року Святошинський районний суд постановив провести слідчий експеримент відтворення обставин розстрілу учасників Революції гідності 20.02.14, передає кореспондент АСН з залу суду. Суд постановив провести відповідний слідчий експеримент із залученням статистів, манекенів і засобів з імітації снігових і бетонних барикад та інших об'єктів, які перебували в той день на вулиці Інститутській в районі розстрілів. Це відтворення подій буде проведено на вимогу звинувачення і адвокатів потерпілих для того, щоб розвіяти сумніви щодо сектора обстрілу і обставин загибелі постраждалих та отримання ними поранень. Слідчий експеримент повинен завершитися до 18 квітня. До цього дня суд не буде проводити засідання у цій справі. Крім того, суд задовольнив і клопотання захисту «екс-беркутівців» щодо ​​знаходження і огляду вантажівок і водометів, які тоді стояли на Інститутській в секторі обстрілу. Оглянути машини повинні експерти-балісти, оскільки на них залишилися сліди від куль. Цей огляд повинен завершитися до 1 липня поточного року.
Події Вибух на шахті «Степова»: 8 загиблих, доля 20 гірників невідома Згідно з оновленою інформацією, на шахті «Степова» на Львівщині загинули 8 гірників, 6 осіб з травмами підняті на поверхню. Про це повідомили в прес-службі Держслужби України з надзвичайних ситуацій. Відзначається також, що ще 20 шахтарів за допомогою ліфта піднімають на поверхню. Раніше повідомлялося, що на шахті «Степова» ВАТ «Львіввугілля» у четвер, 2 березня, о 12:46 стався вибух, в результаті якого обрушилася гірська порода. У той момент на шахті працювало 172 гірники, на аварійній ділянці 34 людини. Зараз фахівці з'ясовують причину обвалення. На місці працюють 5 відділень Державної воєнізованої гірничорятувальної служби Міненерговугілля. У свою чергу прес-секретар президента України Святослав Цеголко повідомив, що Петра Порошенка поінформували про аварію. За його словами, вже створено координаційний штаб. Крім того, глава Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець розповів на своїй сторінці в Facebook, що на шахті загинуло 11 осіб. Він уточнив, що поки немає точної інформації про кількість поранених шахтарів, проте відомо, що у двох гірників дуже важкі опіки, у п'ятьох - важкі поранення.
Події Гройсман і два міністри терміново вирушили на шахту «Степова» На шахту «Степова» в селі Глухів Львівської області, де стався вибух і обвал породи, вилітає прем'єр-міністр України Володимир Гройсман разом з двома міністрами. За словами прес-секретаря глави Кабміну Дмитра Столярчука, разом з прем'єром на шахту відбувають міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик і голова ДСНС Микола Чечоткін. Столярчук підкреслив, що в зв'язку з трагедією на шахті Гройсман скасував всі заплановані на день заходи і вирушає на місце НП. «Створено оперативний штаб для координації дій відповідних служб», - зазначив прес-секретар прем'єра. Нагадаємо, на шахті «Степова» ВАТ «Львіввугілля» у четвер, 2 березня, о 12:46 стався вибух, в результаті якого обрушилася гірська порода. У той момент на шахті працювало 172 гірники, на аварійній ділянці 34 людини. За останніми даними ДСНС, загинули 8 гірників, 6 осіб з травмами підняті на поверхню.Відзначається також, що ще 20 шахтарів за допомогою ліфта піднімають на поверхню.
Події Стрілянину в центрі Одеси влаштував обманутий моряк Стрілянину в бізнес-центрі «Токіо» в Одесі на вул. Водопровідній влаштував обманутий клієнт крюінгового агентства. Як повідомило виданню «Думская» джерело в правоохоронних органах Одеси, обманутий моряк прийшов до контори з працевлаштування і заявив, що його обдурили, а також зажадав повернути гроші. Джерело в поліції також повідомило, що моряк був жителем іншої області. Він звинуватив агентство в тому, що у нього взяли гроші, проте в рейс не відправили. У зв'язку з цим чоловік заявив, що забирає у контори ноутбук і три тисячі гривень. «Взяв комп'ютер і гроші, і тут прокинулася охорона. Тоді громадянин три рази шмальнув із травмата у стелю, після чого вийшов на вулицю, сів на трамвай і поїхав», - розповіло джерело. Він уточнив, що в результаті стрілянини ніхто не постраждав. Відкрито провадження за ознаками 187 статті «Розбій».
Події Порошенко оголосив всеукраїнську жалобу через трагедію на шахті «Степова» Оголошено всеукраїнський траур у зв'язку з трагедією на шахті «Степова» на Львівщині. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив прес-секретар президента України Святослав Цеголко. За словами Цеголка, президент України сьогодні, 2 березня, підписав відповідний указ. Крім того, глава держави доручив Кабінету міністрів провести перевірку всіх вугледобувних підприємств України із забезпечення засобами і дотримання норм безпеки виробництва. Порошенко на своїй сторінці в Facebook також висловив співчуття у зв'язку з трагедією: «Висловлюю співчуття рідним і близьким шахтарів, які загинули в результаті вибуху на шахті Львівщини». Нагадаємо, на шахті «Степова» ВАТ «Львіввугілля» у четвер, 2 березня, о 12:46 стався вибух, в результаті якого обрушилася гірська порода. У той момент на шахті працювало 172 гірники, на аварійній ділянці 34 людини. За останніми даними ГСЧС, загинули 8 гірників, 6 осіб з травмами підняті на поверхню. Відзначається також, що ще 20 шахтарів за допомогою ліфта піднімають на поверхню. На шахту вирушив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман разом з міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом та главою ДСНС Миколою Чечоткіним.
Суспільство Міноборони РФ закуповує 49 тисяч прапорів для оформлення трун Міноборони Російської Федерації оголосило тендер на купівлю 49 тисяч полотнищ державного прапора Росії, який будуть використовуватися для оформлення трун. Всього на закупівлю прапорів буде виділено 25 млн рублів, передає «Газета.ру». Джерело в міністерстві поспішило запевнити, що труни з ритуальними прапорами використовуються не тільки для похорону військовослужбовців, а й для цілого ряду інших категорій громадян РФ. Зокрема, так ховають військових пенсіонерів, ветеранів, яких також належить ховати з військовими почестями. Ритуальні прапори Міноборони РФ, згідно з тендерною документацією, повинні бути доставлені до 16 червня 2017 року за чотирма адресами. Так, 22,8 тис. полотнищ повинні надійти на склади в Щелково, 8,2 тис. - в Ростов-на-Дону, 15,8 тис. - в Єкатеринбург, а 2,2 тис. - в Хабаровськ. Крім того, на сайті «Державні закупівлі» є інформація про те, що в грудні 2015 року відомство на 2016 рік намагалося купити 60 тис. ритуальних прапорів РФ. Однак закупівля була визнана такою що не відбулася, і контракт на поставку геральдичної продукції, що включала в себе, зокрема, і полотнища для поховання, був укладений з краснодарської фірмою «Символ Юг». У 2016 році російські ЗМІ повідомляли, що Міноборони РФ щорічно збільшує витрати, пов'язані з похованням і ритуальними послугами. Якщо з 2013 по 2015 рік відомство виділяло на ці витрати близько 5 млрд рублів, то в 2016 році сума витрат на поховання зросла до 5,9 млрд рублів. У 2017 році планується витратити до 6,3 млрд рублів.
Події Всіх гірників шахти «Степова» піднято на поверхню - ДСНС Підняті на поверхню всі гірники шахти «Степова» ВАТ «Львіввугілля» у Львівській області, де стався вибух і обвал породи. Про це повідомили в прес-службі Держслужби з надзвичайних ситуацій України. «Станом на 15:30 всі гірники підняті на поверхню», - розповіли в ДСНС. Разом з тим голова Львівської обласної адміністрації Олег Синютка розповів, що інформація про 11 загиблих гірників поки не підтверджується, передає Інтерфакс-Україна. За його словами, на шахті стався вибух метану, рятувальники продовжують роботу. Синютка також повідомив, що деякі шахтарі перебувають у важкому стані, з ними працюють медики.«Немає тих гірників, які б вже не були знайдені. Поки відомо про 8 загиблих, чекаємо закінчення рятувальної операції. Наше завдання - закінчити її і допомогти тим людям, які перебувають у важкому стані», - резюмував він. Нагадаємо, на шахті «Степова» ВАТ «Львіввугілля» у четвер, 2 березня, о 12:46 стався вибух, в результаті якого обрушилася гірська порода. У той момент на шахті працювало 172 гірники, на аварійній ділянці 34 людини. Загинули 8 гірників. На шахту вирушив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман разом з міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом та главою ДСНС Миколою Чечоткіним.
Суспільство Instagram видалив більше 300 посилань на "групи смерті" Соціальна мережа Instagram видалила 321 посилання з інформацією, що стосуються  діяльності "груп смерті". Про це повідомляє агентство ТАСС. Представники компанії Facebook, що управляє Instagram, заявили, що повідомлення суїцидального характеру розглядаються в порядку надзвичайної терміновості і як наслідок видаляється весь протиправний контент. У повідомленні агентства сказано, що в Росії з січня 2017 року відзначається сплеск активності організаторів так званих «груп смерті» в соціальних мережах. Якщо раніше більша кількість таких груп створювалася в соціальній мережі "ВКонтакте", то зараз все більше їх реєструється в Instagram. Підлітків схиляють взяти участь у так званій "грі" за допомогою тематичних хештегів. Уточнюється, що в РФ щодня виявляється і блокується понад 150 спільнот, присвячених самогубствам.
Суспільство Бойовики описують майно «Донбас Арени» і тренувальної бази «Шахтаря» Бойовики в окупованому Донецьку заблокували роботу «Донбас Арени» і тренувальної бази футбольного клубу «Шахтар». Про це на брифінгу в Києві заявив генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін. За його словами, озброєні бойовики перекрили всі виходи з «Донбас Арени», після чого почали описувати майно. Співробітників стадіону на робочі місця не пускають, передає «Громадське ТБ». Палкін також повідомив, що бойовики припинили і роботу футбольної бази «Шахтаря» «Кірша» в Донецьку. Там також опечатано майно, закритий доступ для персоналу. «Якщо говорити про футбольну академію, яка розташована в Донецьку, також були спроби представників самопроголошеної «республіки» вплинути на роботу цього об'єкта. Але поки навчально-тренувальний процес триває», - додав Палкін. Разом з тим, за його словами, ситуація може змінитися будь-якої миті. Крім того, за його словами, в академії «Шахтаря» тренуються близько 200 дітей. Нагадаємо, 1 березня стало відомо, що гуманітарний штаб Ріната Ахметова, розташований на «Донбас Арені», був змушений припинити діяльність у так званій «ДНР». У гумштабі повідомили, що робота організації була заблокована озброєними людьми, була зупинена діяльність розподільного центру на «Донбас Арені» і всіх пунктів видачі гумдопомоги.
Суспільство оформление ленты  Суд Запоріжжя залишив під домашнім арештом чоловіка, який ненавмисно вбив шкуродера Запорізький обласний апеляційний суд залишив під домашнім арештом Заура Пруїдзе, який ненавмисно вбив шкуродера. Перед початком слухання під стінами суду зібралися зоозахисники і просто небайдужі люди, щоб підтримати Пруїдзе, передає сайт 061. Мітингувальники вимагали не переводити чоловіка в СІЗО, так як він тільки напередодні вийшов з лікарні і його здоров'я слабке. Позицію активістів підтримав і прокурор. В результаті суд ухвалив не відправляти Заура Пруїдзе в СІЗО, а залишити під домашнім арештом. Нагадаємо, в Запоріжжі один з охоронців станції техобслуговування сапою порубав до голого м'яса двох собак, які охороняли станцію 8 років. Після знущань шия і морди собак були схожі на одне суцільне криваве місиво. Інший охоронець, побачивши звірства колеги, заступився за тварин і побив шкуродера. Від отриманих травм той помер на місці. Тепер чоловік, який захистив тварин, перебуває під слідством.
Політика На посаду директора з питань ЄС та Росії в США запропонували критика Путіна Посаду старшого директора Білого дому з питань Європи і Росії запропонували «тверезого критику» Путіна Фіоні Хілл. В адміністрації президента США Дональда Трампа назвали Хілл шановним вченим, пише Foreign Policy. Хілл критично відгукувалася про президента РФ Путіна, писала статті про його автократичні схильності і «бажання послабити владу президента США». Також старший науковий співробітник інституту Брукінгса у Вашингтоні Хілл підкреслювала, що Путіна не можна недооцінювати, враховуючи його досвід роботи в КДБ. Посаду директора Білого Дому з питань Європи і США Хілл запропонували ще до звільнення радника Трампа з нацбезпеки Майкла Флінна. На думку експертів, кандидатура Хілл буде підтримана в Конгресі як республіканцями, так і демократами.
Події Бойовики обстріляли Авдіївку: снаряд влучив у квартиру п'ятиповерхівки Бойовики в четвер, 2 березня, знову обстріляли Авдіївку. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. За його словами, в місто прилетіло близько 20 снарядів. Він уточнив, що бойовики стріляли з танків. Стало відомо, що один снаряд влучив у квартиру на п'ятому поверсі житлового будинку по вулиці Гагаріна. Пізніше Жебрівський уточнив, що, на щастя, в квартирі ніхто не проживав. Крім того, за словами голови ОВЦА, один зі снарядів влучив у дерево біля будинку на вулиці Менделєєва. «Це врятувало будинок. Осколками вибило вікна в трьох під'їздах. На щастя, нікого з жителів не зачепило», - додав Жебрівський. Він також розповів, що на вул. Молодіжній в Авдіївці снаряд пошкодив дах п'ятиповерхового будинку.Зараз на околиці міста тривають обстріли.
Коронавірус оформление ленты  Найбільший в Україні спорт-ресторан «Олімпійський» відкриває новий сезон Ресторан-гриль «Олімпійський», розташований в самому центрі спортивного Києва, оновлює меню і розважальну програму, готуючись до нового сезону. Кияни та гості міста, які цінують ексклюзивний сервіс, знають «Олімпійський» як такий, що дає можливість перетворити звичайний перегляд спортивних подій на динамічний і цікавий відпочинок. Ресторан-гриль «Олімпійський» недаремно носить звання найбільшого в Україні! Його 1000 квадратних метрів здатні комфортно розмістити близько 300 гостей, що дуже актуально для тих, хто любить поєднувати перегляди значущих спортивних подій зі спілкуванням, смачною їжею і напоями у великій компанії друзів. Для абсолютної зручності клієнтів основний зал обладнаний 25 екранами, розміщеними таким чином, що з будь-якого столика зручно спостерігати за перипетіями спортивних подій. Для більшого ефекту присутності дизайнери інтер'єру розділили його перегородками на сектори, пронумерувавши, як на спортивному стадіоні. Більше того, перед трансляціями найважливіших матчів, боксерських поєдинків або автоперегонів організатори пропонують широку розважальну програму. Наприклад, зараз ведеться активна підготовка програми для відвідувачів, які прийдуть у ресторан подивитися бій Володимира Кличка і Ентоні Джошуа, запланований на квітень цього року. «Перед боєм буде багато спілкування, ми запросили до участі в програмі інших відомих боксерів. А крім телевізорів, встановимо спеціальні проектори для ще більш зручного перегляду майбутнього матчу», - розповідає директор ресторану Євген Уманський. Особливу атмосферу створять ще й експонати, які музей українських боксерів Кличків надав для демонстрації в «Олімпійському» на час майбутнього бою, - це будуть або халати, в яких Клички виходили на бій, або їхні боксерські рукавички. Традиційно в «Олімпійському» транслюють Формулу-1 і мотоперегони Moto-GP, які проводяться в Іспанії. Спортивним духом буквально пронизана вся зала ресторану. У її центрі виставлені цінні нагороди українських спортсменів - кубок українського спортсмена Ярослава Поповича, який він привіз з найпрестижнішої велогонки «Тур де Франс». Нагадаємо, Попович виграв її в 2005 році як кращий молодий гонщик. Тут і нагороди українських силових спортсменок Ольги Лящук і Лідії Гунько. Дівчата минулого року виграли срібло і бронзу в чемпіонаті світу «Стронг-Вумен» в Англії. А в самому центрі зали під скляним куполом красується золота бутса відомого нападника київського «Динамо» Олега Саленка. Цю нагороду футболіст отримав в 1994 році як кращий бомбардир чемпіонату світу з футболу. Й іншої подібної бутси в світі немає. Керівники ресторану розповідають, що спортсмени передають свої цінні трофеї безкоштовно, знаючи, що тут вони будуть доступні для перегляду тисячам уболівальників і збережуться на десятиліття. До слова, незабаром зала слави може поповниться і золотим м'ячем одного з колишніх гравців київського «Динамо». Заклад настільки популярний, що не пустує між спортивними подіями - тут знімаються телевізійні програми, проходять вечори джазу, а неділя - традиційний сімейний день. Аніматори і кухарі влаштовують для дітей кулінарні майстер-класи. З кожної країни - по ящику пива! Ресторан-гриль «Олімпійський» знаменитий своїм колекційним пивом. Для гурманів тут є спеціальна пивна кімната, в якій можна вибрати напій на будь-який смак.  «Ідея створення пивної кімнати полягала в тому, щоб зібрати з кожної країни по ящику пива. Так що в ній представлено близько 50 сортів пива від майже сотні виробників!» - демонструє колекцію бармен ресторану Марія. Асортимент пива не випадковий, його підбирав спеціально запрошений пивний сомельє. Так що відпочиваючи в центрі Києва, можна перенестися в будь-який куточок Європи і спробувати хмільний напій, виготовлений у Нідерландах, Італії, Іспанії, Німеччини, Чехії, Ірландії, Норвегії, Австрії, Франції, Великій Британії або Бельгії. Тут навіть можна знайти популярне в Європі, але дуже рідкісне в Україні пиво з бельгійського абатства Шимей, яке ченці варять з 1850 року. Ексклюзивна кімната хамона Але, мабуть, найцікавіша родзинка «Олімпійського» - кімната хамона, в якій представлено 11 різновидів цього делікатесу. У цьому унікальному приміщенні створена ідеальна атмосфера для зберігання м'ясного делікатесу, який так люблять відвідувачі «Олімпійського». У ній підтримується потрібна температура (17 градусів) і вологість. Щоб свинячі окости не пересихали, раз на тиждень їх змащують оливковою олією. Хамон - вишукане, дороге задоволення для справжніх гурманів. Процес його приготування дуже складний і делікатний. Спочатку свинячі стегенця солять і сушать. Але це не просто сушка. Адже м'ясо має залишатися соковитим і ароматним, для чого температуру сушки підвищують поступово, одночасно знижуючи вологість повітря. Хамон - іспанський делікатес і буває двох основних видів: «Серрано» (він зазвичай дорожчий) і «Іберіко». Інші різновиди цього м'яса залежать від того, скільки його тримали в кімнатах для в'ялення. Є свинячі окости, які сушилися навіть по 2-3 роки. Найчастіше так довго сушать саме окости «Іберіко». Через це, а також через особливий спосіб утримання свиней цей вид хамона такий дорогий - 100 грамів «Іберіко» може коштувати і 1500 грн. «В «Іберіко» використовується ніжка свиней чорної породи, у них чорне копитце, а в «Серрано» - білої породи. За смаковими якостями хамон «Іберіко» - більш насичений і ароматний, перш за все через раціон свиней. Їх відгодовують жолудями, а утримують не більше 20 свинок на 1 гектар. Тобто за ними там догляд кращий, ніж успа-салоні», - сміється шеф-кухар ресторану Елеонора. У хамона «Серрано» м'ясо більш світле і м'яке, його смак розкривається поступово. "Свинок для цього сорту хамона відгодовують звичайними кормами, так що і за ціною він значно поступається «Іберіко», - розповідає шеф-кухар. Безперечно, такі види м'яса є найкращим дуетом до колекційного пива. Але, зауважимо, й інше меню ресторану не менше спокусливе. Наприклад, гриль-меню, яке містить річкову форель, філе-міньйон з копченою сіллю, маринований свинячий ошийок і навіть фермерське курча, що готується на вулканічному грилі. А також - актуальне зараз пісне меню з кус-куса з грибами, мінестроне, салату з печених овочів і сиру тофу і спринг-роли з овочами і багатьма іншими смаколиками.
Суспільство Забудьте про субсидії і соцдопомогу "по блату". Уряд модернізує систему соцінспекторів Кабінет міністрів починає тотальний «відсів» недобросовісних одержувачів державної допомоги в Україні. Як пояснив директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко, вже з наступного року соцвиплати і субсидії не можна буде отримати, не маючи для цього законних підстав. "Уже в 2018 році ми плануємо включити в роботу соціальної інспекції питання соцвиплат і субсидій. Будуть підготовлені фахівці, які перевірятимуть те, як нараховуються субсидії, перевіряти це... Вже в 18 році будуть перші проби перевірки... Нова інспекція включатиме до 500 осіб. Їхня функція буде виключно з контролю. А не з призначення. Тобто це будуть соціальні аудитори", - заявив Музиченко. Він нагадав, Кабмін з 1 лютого схвалив проект Закону України "Про забезпечення державного контролю при наданні соціальної підтримки", який підготовлений спільно зі Світовим банком в Україні. "Законопроект передбачає, що вже з 1 січня 2017 року починається створення і організація роботи соціального інспектування. Вона матиме свою структуру: від управління у найменшій області до департаменту - в найбільшій області. Умовно кажучи, у Чернівецькій та Закарпатській областях  працюватиме 10 осіб, а в Дніпропетровській - до 30, з огляду на різне навантаження", - додав Музиченко. Він підкреслив, що соціальні аудитори не будуть у прямому сенсі ходити по будинках і квартирах, перевіряючи майно. "Так, головна мета буде не  ходити і перевіряти. Вони будуть виявляти т.зв. "чорні" і "сірі" списки за результатами верифікації тих, хто отримав субсидії, але до них все ще є запитання", - пояснив він. Як пояснила координатор проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України" Світового банку Катерини Петрина, служба зможе через Міністерство фінансів України отримувати "доступ до баз даних банківських трансферів, через МРЕО про покупки і реєстрацію ТЗ, від ДФС - про доходи, а через місцеві служби - свідоцтва реєстрації нерухомості". На сьогодні у Мінсоц формально ці ж функції є. Але новий закон і майбутня служба, а саме інспектори, будуть на основі цих даних, верифікації, складати списки тих, кого слід перевірити. "Всесвітній банк в Україні стоїть на сторожі того, щоб ефективна система соціальних інспекторів нарешті запрацювала. Ми сподіваємося, що за 2-3 роки ця система нарешті запрацює повною мірою. Ми буде стежити за тим, щоб соціальні інспектори не перевищували своїх повноважень... Ми забезпечимо також фінансовий ресурс для організації роботи служби таких соціальних інспекторів", - заявила вона. Петрина визнала, що зараз система субсидування в Україні неефективна. "Соціальну допомогу дуже в багатьох випадках отримують люди, які явно не є бідними. А соціальний інспектор - безрукий і безногий. Він нічого не може зробити в нинішніх умовах. Він не має ні повноважень, ні ресурсів. Через такі соціальні, по суті , злочини всі ми самі втрачаємо віру в соціальні програми, віру в соцдопомогу від держави. Тому необхідна ефективна система субсидування і соціальної допомоги", - вважає вона. Така система вже 10 років назад впроваджена в Румунії, Болгарії та інших країнах колишнього соцтабору. "В Україні всі ці десять років тільки говорили. Нарешті підготували закон, який повинен скасувати неефективну систему соціальних інспекторів", - повідомила вона. Нагадаємо, що 2 березня на колегії Мінсоцполітики міністр соціальної політики і праці Андрій Рева повідомив про скорочення кількості тих, хто отримав субсидії з початку року. Міністр також пообіцяв, що найближчим часом до парламенту буде подано законопроект, підготовлений спільно зі Світовим Банком про т.зв. "Соціальних інспекторів". "Цей проект закону вже затверджений урядом. Найближчим часом він буде розглянутий відповідними структурами Верховної Ради. Соціальні інспектори - це не ті люди, які будуть ходити до одержувачів допомоги. Це будуть невеликі структури, які будуть складатися з 20 осіб, не більше. В кожному регіоні група забезпечуватиме контрольну функцію за тими, хто працює з людьми. Вони будуть розглядати всі скарги, які отримує міністерство. Це не будуть "ходуни" по громадянах. Вони надаватимуть допомогу на місцях", - запевнив Рева.

Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
більше матеріалів




/-1,3211889266968-/ /-pc-/
Top