counter
Архів Повернутись назад 01 Березня 2016
1 Березня
За кордоном В іракському місті, захопленому ІД, може прорвати греблю, жителів закликали евакуюватися Влада Іраку оголосила про можливий прорив Мосульської греблі на Тигрі. Прем'єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді закликав жителів Мосула евакуюватися на відстань як мінімум шести кілометрів від річки. Як пише Медуза, місто Мосул, розташоване нижче за течією, перебуває під контролем «Ісламської держави». Аналогічне попередження випустило і посольство США в Іраку. У тексті йдеться, що рівень води в районі Мосула, за деякими прогнозами, може піднятися на 21 метр через кілька годин після прориву. Від повені серйозно постраждають і інші розташовані на Тигрі міста, в тому числі Багдад, заявили в посольстві. Технічне обслуговування греблі було перервано на декілька тижнів 2014 року, коли споруда потрапила під контроль ІД. Згодом греблю було відвойовано, проте з того часу деякі необхідні роботи, для яких потрібен цемент, виконувалися не на належному рівні, оскільки місцева цементна фабрика залишилася під контролем ІД.
Події У Києві водій збив поліцейського і протягнув його на капоті У Києві затримано водія ВАЗу, який збив поліцейського і провіз його на капоті. Про це повідомляє прес-служба патрульної поліції. За інформацією правоохоронців, на номер 102 надійшло повідомлення про те, що ВАЗ пошкодив Audi і зник з місця ДТП. «Через три хвилини водія зупинили. Рівень алкоголю в крові майже в дев'ять разів перевищував допустимий. Патрульні взялися оформляти протокол за керування авто в нетверезому стані. Як раптом водій, який до цього часу здавався спокійним, миттєво скочив у свій автомобіль і рушив з місця. Більше того - п'яний чоловік збив патрульного і провіз його на капоті. Він навіть прискорився, але йому пригрозили застосуванням зброї і «Жигулі» зупинилися», - йдеться в повідомленні. Після цього водій спробував утекти - проте впав і був затриманий. Як виявилося, затриманого вже двічі засуджували за грабунки. Поліцейський госпіталізації не потребує.
Політика Російський депутат запропонував РФ і Польщі разом виступити на Євробаченні з піснею про «Волинську різню» Депутат Законодавчих зборів Петербурга Віталій Мілонов запропонував польському оргкомітету конкурсу Євробачення виставити від Росії і Польщі одного артиста з піснею про «Волинську різню» поляків 1943 року. З такою ініціативою депутат вирішив виступити після того, як Україна висунула на Євробачення співачку Джамалу з піснею про депортацію кримських татар, повідомляє ТАСС. «Музика, кіно, театр, художній перфоманс перестали бути мовою творчості, і конкурс Євробачення також перетворився на майданчик для політичних битв», - заявив депутат. На його думку, «навмисне загострення політичних болючих точок не сприяє міжнаціонального діалогу та якнайшвидшій інтеграції в дружну сім'ю європейських народів незалежної України».
Політика Тука відкрито звинуватив колишнього головного міліціонера Луганської області в «кришуванні» контрабанди Колишній начальник Луганського обласного управління МВС в Анатолій Науменко кришував корупційні схеми в області, включно з контрабандою. Про це у себе на сайті написав голова обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука. «Ще до свого призначення я багато розповідей чув про легендарного «залізного Толіка» (генерала МВС Науменка), який отримав своє прізвисько за любов до металобрухту. За моєю інформацією, ця людина не тільки займалася «власним бізнесом», а й підпорядкувала собі всі злочинні потоки, які кришували й інші правоохоронні органи і підрозділи ЗСУ (в тому числі - контрабанду)», - написав Тука. Тука також зазначив, що після розстрілу зведеної мобільної групи під Щастям він мав відверту розмову з Науменком. «Під час цієї розмови я йому прямо сказав: «Я з тобою працювати не буду. У тебе є два шляхи: або піти, зробивши щось корисне для людей, або піти в такому лайні, в якому ти перебуваєш зараз». Генерал був настільки переконаний у своїй безкарності, що не прислухався до моїх слів. В результаті він пішов. Пішов, залишившись легендою всього негативу, що до цього часу існує в області», - зазначив Тука.
Політика МЗС: Росія не виконала жодного пункту Мінських домовленостей Росія не виконала жодного зі своїх зобов'язань відповідно до Мінських угоді. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ. Як повідомили у відомстві, Росія і підконтрольні їй бойовики продовжують військові провокації, в тому числі із застосуванням зброї, яка мала бути відведена під контролем і моніторингом ОБСЄ - реактивні системи залпового вогню, самохідна артилерія, міномети калібром 82 і 120 міліметрів. «Російські війська на Донбасі безперешкодно продовжують здійснювати ротацію, тренування і постачання через неконтрольовані ділянки державного кордону», - йдеться в повідомленні. При цьому в МЗС зазначили, що до цього часу СММ ОБСЄ не має повного доступу до територій, контрольованих Росією і проросійськими терористами. Ніяких позитивних змін не сталося і в питанні доступу місії ОБСЄ до кордону і встановлення зони безпеки, як це передбачено Мінськими домовленостями
Економіка Мінімальна ціна на горілку зросте до 70 гривень за пляшку Виробники горілки ініціюють підвищення мінімальної ціни на свою продукцію. Через підвищення з 1 березня акцизного збору мінімальна ціна виросте до 70 грн за півлітрову пляшку. Про це заявив гендиректор асоціації «Укргорілка» Володимир Остапюк, пише Ліга.нет. За його словами, така ціна обґрунтована тим, що з 1 березня підвищується акцизний збір. «Якщо раніше у вартості пляшки горілки акциз становив 14 грн, то з 1 березня ця сума складе 21 грн. При цьому з відпускної ціни пляшки стягується 20% ПДВ», - зазначив він. Сьогодні мінімальна ціна пляшки горілки становить близько 55 грн. При цьому рівень тінізації ринку досягає 40%. За словами Остапюка, підвищення цін дозволить захистити галузь від розвитку тіньового ринку. При цьому він зазначив, що підвищення акцизу з 1 березня зовсім не означає, що того ж дня ціна на горілку в торгових точках підвищиться. «Між постачальниками і мережами є певні домовленості щодо обсягів поставок, в кожній мережі є запаси продукту, тому подорожчати горілка на полиці повинна протягом найближчого тижня», - зазначив Остапюк.
Суспільство На Дніпропетровщині упіймали сімох наркоторговців Поліція затримала сімох наркоділків. Про це повідомили в прес-службі НПУ. Дилери продавали наркотики в Дніпропетровську і його околицях. «До складу злочинного угруповання входило сім раніше судимих ​​осіб віком від 23 до 37 років. Зловмисники розповсюджували наркотики в Дніпропетровську і його околицях. Оперативники одночасно провели обшуки у всіх злочинців. Таким чином було вилучено майже 200 грамів метамфетаміну, п'ять таблеток LSD, 25 грамів марихуани, 58 мілілітрів опію ацетильованого та прекурсори для виготовлення наркотиків та майже 100 тисяч гривень», - сказано в повідомленні. Крім наркотиків, у наркоділків було виявлено пістолет «ПМ» і магазин до нього, споряджений бойовими патронами, револьвер травматичної дії, вісім одиниць холодної зброї, дві гранати РГД і запали до них. В арсеналі зловмисників було десять патронів калібру 9 мм до травматичної зброї та чотири набої різного калібру без маркування. Відкрито кримінальне провадження за статтею 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів) КК України.
Суспільство Порошенко підписав закон про посилення відповідальності за перешкоджання журналістській діяльності Президент Петро Порошенко підписав закон, який регулює сферу, пов'язану з захистом професійної діяльності журналістів. Про це сказано в повідомленні прес-служби глави держави. Закон називається «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів)». «Закон удосконалює законодавчу базу й усуває недоліки законодавчого регулювання питань, пов'язаних із чинним правовим механізмом забезпечення захисту професійної діяльності журналістів. Законом передбачена відповідальність за незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими журналіст користується у зв'язку зі своєю професійною діяльністю», - сказано в повідомленні. Крім того, положення Кримінального кодексу України, згідно з якими передбачена відповідальність за перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, деталізуються.
Події За місяць бойовики більше 30 разів обстріляли підконтрольні їм села і селища У лютому бойовики більше 30 разів обстріляли окуповані ними ж населені пункти з забороненого озброєння, щоб звинуватити в цьому сили антитерористичної операції. Про це заявив керівник української сторони Спільного центру з контролю і координації питань про припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) генерал-лейтенант Андрій Таран, повідомляє прес-центр штабу АТО. За словами Тарана, протягом лютого вони щонайменше 32 рази вели вогонь у напрямі Старомихайлівки, Невельського, Трудовської, Яковлівки, Свободного і Донецька. Він зазначив, що переважно вогонь по цих населених пунктах вівся із застосуванням важкого озброєння і мав на меті звинуватити в збройних провокаціях військовослужбовців сил АТО. Таран підкреслив, що в лютому бойовики випустили в бік окупованих ними населених пунктів більше сотні мін і артилерійських снарядів.
Суспільство На Харківщині затримано «розвідника» бойовиків На Харківщині правоохоронці затримали бойовика «головного розвідувального управління «ДНР». Як повідомляє прес-служба СБУ, затриманий із березня 2015 року до лютого 2016-го перебував у складі незаконного збройного формування терористів. «Він пройшов курси зі стрілецької, вибухотехнічної та топографічної підготовки. Після чого брав участь у бойових діях проти підрозділів сил антитерористичної операції», - йдеться в повідомленні. У СБУ також зазначили, що бойовик був раніше засуджений на п'ять років позбавлення волі за викрадення авто і хуліганство, однак втік від правосуддя на окуповану територію. Правоохоронці затримали зловмисника за місцем проживання в Барвінківському районі Харківської області, куди він приїхав на «відпочинок». Відкрито кримінальне провадження за ст. 260 Кримінального кодексу України.
Події оформление ленты  Київські поліцейські були змушені відкрити вогонь, щоб зупинити п'яного водія У Києві патрульні поліцейські були змушені відкрити вогонь, щоб затримати п'яного водія. Про це повідомляє прес-служба Київської патрульної поліції. За інформацією правоохоронців, вранці патрульні помітили автомобіль Honda Civic, який стояв під шляхопроводом, порушуючи ПДР. Після того, як патрульні постукали у вікно, з машини вийшов чоловік, який ледве стояв на ногах з дуже помітними ознаками сп'яніння. «Усвідомивши, що це поліцейські, він стрибнув за кермо і почав тікати, безліч разів створюючи своєю манерою їзди загрозу життю інших учасників руху. Неодноразово наказували зупинитися. У селі Старі Безрадичі екіпаж патрульних зіштовхнув Honda з дороги в багно. На законні вимоги поліцейських порушник не реагував. Зате створював загрозу життю патрульних, які стояли поруч. Лише після того, як поліцейський прострелив два лівих колеса, авто зупинилося, проте водій закрився в середині і не виходив. Для затримання агресивного водія розбили бічне скло», - йдеться в повідомленні. На затриманого склали адмінпротоколи за ст. 122-2 (невиконання вимоги про зупинку), ст. 130 ч. 2 (керування в стані сп'яніння вдруге за рік), ст. 185 (злісна непокора), винесли постанову за стоянку з порушенням ПДР і непред'явлення документів.
Події оформление ленты  В аеропортах Одеси і Києва затримано кур'єрів із кокаїном на два мільйони доларів Сьогодні прикордонники спільно з поліцією викрили організоване злочинне угруповання, учасники якого переміщали в Україні особливо небезпечний наркотичний засіб - кокаїн. Як повідомляє прес-служба Держприкордонслужби, в аеропортах «Одеса» і «Бориспіль» затримали трьох наркокур'єрів, громадян України, які здійснювали доставку кокаїну загальною вагою майже 11,5 кг. Вартість вилученого наркотику на «чорному ринку» становить понад два мільйони доларів США. «Через кордон кокаїн намагалися перемістити в спеціальних капсулах, закамуфльованих під виглядом цукерок та інших виробів із магазинів безмитної торгівлі», - йдеться в повідомленні. Крім того, за інформацією, наданою прикордонним відомством і Національною поліцією, в аеропортах Бразилії, Туреччини, Вірменії затримано ще трьох кур'єрів. У них вилучено понад сім кілограмів кокаїну. Слід зазначити, що деякі із затриманих для переміщення наркотичних засобів використовували порожнини тіла. Як повідомляється, організаторами каналів контрабанди є громадяни України, яких також затримано.
оформление ленты  Блог: 
Політика Олексій Гарань Декларацій депутатів у Брюсселі недостатньо, вони повинні підкріплюватися діями Поїздка українських народних депутатів у Брюссель спрямована передовсім на європарламентарів, тому їм депутати і продемонструють свої ідеї і єдність українського парламенту. Втім, розповіді українських парламентаріїв повинні ще й підкріплюватися діями. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань. «Представлення ідей не в Україні, а саме там відбувається тому, що ця поїздка спрямована перш за все на європарламентарів і на керівників Європарламенту. Це роз'яснення того, що відбувається в Україні. Це певна демонстрація того, що є нібито єдність українських депутатів у парламенті. Це меседж, який посилається саме Европараменту. Але інша справа, що в Києві ми повинні говорити з нашою аудиторією про наші проблеми, тому я думаю, що тут немає протиріччя. Інша справа, що заяви депутатів про те, що вони роблять, повинні підкріплюватися тим, що вони роблять. Зокрема, це стосується тих самих безвізових законів. Ми знаємо, що треба докласти зусиль, щоб прийняти поправки, які дійсно необхідні, яких вимагає Європейський Союз. Тому тих декларацій, які вони роблять у Брюсселі, недостатньо, вони повинні підкріплюватися конкретними діями», - переконаний професор. Політолог також розповів, що цього разу поїздка не має на меті переговори про надання Україні грошей. «У нас зараз є програми фінансової допомоги - вони залежать від того, наскільки успішно проходять реформи в Україні. Це не поїздка «дайте нам гроші», це не переговори про надання коштів. Але, очевидно, якщо нам вдасться показати, що ми досягаємо прогресу в певних речах, то це потім сприятиме фінансовій допомозі», - зазначив експерт.
Суспільство Деканоїдзе: Тепер усі п'яні водії будуть упевнені у своїй безкарності Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе вважає, що суд виніс несправедливе рішення щодо водія BMW, в салоні якого під час погоні було застрелено підлітка. Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook. За її словами, у неї до останнього залишалася надія на те, що суд винесе справедливе рішення. «Але виявилося, що поліцейський, який виконував свої обов'язки і намагався припинити незаконні дії людини в стані алкогольного і наркотичного сп'яніння, - сидить за ґратами. А водій, готовий на божевільній швидкості збивати людей, - відпущений судом під «особисте зобов'язання», - написала Деканоїдзе. При цьому вона закликала всіх бути обережнішими на вулицях, бо «тепер усі п'яні водії на оскаженілих авто будуть упевнені у своїй безкарності. Адже завжди знайдеться суд, який відпустить їх».
оформление ленты  Блог: 
Економіка Олександр Охрименко Поки немає аграрної біржі, продавати землі безглуздо Продавати мільйон гектарів державних земель, як про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, ідея цілком нормальна, але тільки в разі створення аграрної біржі. Біржу треба створювати, керуючись американським і європейським досвідом. До її створення розмови про продаж землі - недоцільні. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. «В принципі, сама ідея продажу мільйона гектарів абсолютно правильна. У нас зараз є близько трьох мільйонів гектарів земель. Але найчастіше це землі, які вимагають зрошення чи культивації. Але є важлива специфіка. Продаж матиме сенс і доцільність тільки за умови, якщо створити біржу. Якщо продаж буде без біржі, то це буде просто подарунок комусь із потрібних людей. Зрозуміло, що мільйон землі просто подарувати - це нерозумно. За великим рахунком, треба говорити не про продаж, а про створення справжньої аграрної біржі, де можна буде продати державну землю, і приватники теж зможуть продати свої паї. Світовий досвід аграрних бірж є, тому у нас її просто треба зробити як належить. Вона, можливо, дійсно буде десь непідконтрольною владі, у неї особливий статус, вона більш ринкова. У цьому випадку, якщо взяти європейський і американський досвід, цілком можна створити біржу й у нас», - розповів економіст. На думку Охріменка, головне, щоб новостворена біржа не була фіктивною. Це може призвести до негативних наслідків. «Сама ініціатива по собі трохи абсурдна тому, що прем'єр склеїв дві ідеї. З цієї причини поки немає біржі, продавати землі абсурдно, навіть продавати мільйон гектарів - немає сенсу», - упевнений експерт.
Суспільство Правоохоронці провели масштабну спецоперацію, вилучено наркотиків на 310 мільйонів гривень У Києві та Одесі в результаті проведеної міжнародної спецоперації правоохоронці вилучили кокаїну на суму понад 310 мільйонів гривень. Про це повідомляє прес-служба Національної поліції. За інформацією правоохоронців, операція велася з 2015 року. Члени злочинної групи займалися контрабандним переміщенням кокаїну в особливо великих розмірах із країн Латинської Америки в Україну та інші держави. Зокрема, у Вірменії було затримано громадянина, який намагався провезти кокаїн в особливо великих розмірах. У листопаді минулого року в Єревані було затримано громадянку України, яка везла більше трьох кілограмів наркотику з Бразилії. Надалі було отримано інформацію про ще одного кур'єра, який повинен був прибути до Одеси. 13 лютого його було затримано з п'ятьома кілограмами наркотику. Протягом 29 лютого і 1 березня в міжнародному аеропорту «Бориспіль» затримали громадян України, які здійснювали переліт авіарейсом Дубаї - Київ. Їх затримали під час спроби контрабандного ввезення кокаїну загальною вагою понад 7 кг. Після цього в результаті оперативних заходів сьогодні, 1 березня, правоохоронці затримали в Одесі і Києві ще трьох громадян. В результаті проведених заходів у Вірменії і на території України з незаконного обігу вилучено понад 18,7 кілограма кокаїну, що за цінами «чорного» ринку становить понад 310 млн гривень.
Суспільство МОЗ: Вакцина від поліомієліту відповідає показникам якості Вакцина проти поліомієліту, яка надійшла в Україну в травні 2015 року, відповідає показникам якості. Про це повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров'я України. Вакцина «Опверо», виробництва Санофі Пастер С. А., Франція, була на незалежному лабораторному контролі якості цього препарату серій L5346-1, L5345-1 і L5336-1, що надійшов на склад ДП «Укрвакцина» в травні 2015 року в кількості 1,5 мільйона доз. Проводив контроль державний експертний центр МОЗ. «Незалежний лабораторний контроль якості даних серій вакцини було проведено за всіма показниками якості відповідно до аналітичної нормативної документації до Сертифікату про державну реєстрацію № 255 / 12-300200000 від 26.11.2012, відзначили в прес-службі. У МОЗ були надані акти про відповідність наданих зразків серій «Опверо» показниками якості «автентичність поліовірусів», «зміст поліовірусів», «термостабільність» і «стерильність», - сказано в повідомленні. Як повідомляється, крім того, восени 2015 року МОЗ отримало офіційні листи від ВООЗ та компанії-виробника щодо дотримання умов зберігання даної вакцини.
Суспільство Ініціатор ордена «Народний герой України» Андрій Боєчко Интервью
Ініціатор ордена «Народний герой України» Андрій Боєчко: Навіть генерали не носять усі свої нагороди, бо їм соромно
У воєнних реаліях, в яких нині опинилась Україна, саме народові, нашій спільноті довелося перебрати на себе низку функцій, які зазвичай має виконувати держава. Так, поки армійське керівництво «розкачувалось» у відбитті перших атак противника на Сході, добровольчі батальйони першими приймали бій. Поки держава розвертала свою бюрократичну машину щодо елементарного забезпечення всім необхідним бійців на передовій, функцію обмундирування, харчування й навіть певним чином озброєння військових узяли на себе волонтери. У вирі подій, що відбулися після Революції Гідності, справа нагородження героїв нової війни за територіальну цілісність країни опинилась десь на задвірках уваги чиновників. І тут за справу знову взялися ініціатори з народу. Волонтер, журналіст, колекціонер Андрій Боєчко разом із однодумцями розробив орден «Народний герой України», яким бійців нагороджують саме за народним поданням: люди у «Фейсбуці» на сторінці «Орден «Народний герой України» пишуть про героїв, які, на їхню думку, варті відзнаки. Також громадяни з усіх куточків України присилають срібло, з якого й відливають нагороди. Ювеліри виготовляють ордени безкоштовно… Ордена «Народний герой України» вже удостоєно 180 осіб. Більшість українців сприймає справу народного нагородження бійців схвально. Однак, як завжди, навколо хорошої ініціативи виникає безліч підозр, чуток та інсинуацій. Тож АСН поспілкувалась із Андрієм Боєчком, попросивши розповісти про нюанси, на яких зазвичай акцентують увагу ті, хто звик завжди сумніватися. — Андрію, чия це була ідея — кинути клич, щоб люди прислали срібло для виготовлення нагород? — Це була моя ідея. Коли ми побачили, що державна нагородна система не те що не діє, а вона загалом практично зникла, і бійців ніхто не відзначає, то почали з відливання і вручення бійцям навіть не орденів, а маленьких підвісок-оберегів. У кожній — по вісім грамів срібла. Перші підвіски були відлиті зі срібла з моєї приватної колекції. Їх носять Ярош, комбати, міністр оборони, Порошенко, в усіх кіборгів вона є, у багатьох волонтерів… Вона перша. Тому вона популярна — і люди давно вже сприймають її як нагороду. У мене срібла немає вже. Ще, може, й нашкребу з півкілограма чи кілограм. Але цих маленьких підвісок ми зробили 5700 штук і відправили на фронт. І, звичайно ж, ордени. Народ присилає срібло щодня. Ми вже переплавили кілограмів із 80 срібла. — А вам не шкода було своєї колекції? — Ну, шкода — не шкода... Це питання можна поставити всім, хто надає нам срібні речі для нагород. А люди приносять не лише ложки чи прикраси, а й медалі, монети, тобто цінні речі, бо розуміють, що держава не нагородить усіх бійців, які того заслуговують. А кого нагородить — не факт, що половина з них не будуть якісь бандюки, які купили ці нагороди, чи штабні щури, які отримують статус учасника бойових дій, приїхавши в Краматорськ на один день у сауну. На жаль, і таке є. З 50 тисяч учасників бойових дій зараз 171 тисяча має офіційно посвідчення учасника бойових дій (УБД). Звідки така кількість? З них 50 тисяч — старі міліціонери, які втекли від люстрації і стояли на якихось блокпостах на 3-й лінії за 100 кілометрів від передової. Ми це все розуміємо. Держава не нагородить усіх бійців, які того заслуговують. А кого нагородить — не факт, що половина з них не будуть якісь бандюки, які купили ці нагороди, чи штабні щури, які отримують статус учасника бойових дій, приїхавши в Краматорськ на один день у сауну. — Які найбільші претензії до державної нагородної системи? — По-перше, об’єктивність, хто саме потрапляє до нагородних списків: справді бійці, які воювали, чи «свої люди»? А по-друге, те, що державні ордени і медалі можна купити. Наприклад, державну нагороду «За мужність» продають на базарах. 170 гривень коштує на антикварному ринку. Є фірми, які безпосередньо виробляють нагороди. Вони вже навіть не номерні. І ці фірми їх продають. — А ваші ордени мають номери? — Так. Вони, звичайно, мають номери. І номер посвідчення співпадає з номером ордена. Орден «Народний герой України» вручається, так би мовити, в комплекті. До нього, окрім власне ордена і посвідчення, входить пам’ятна монета і пластикова картка банку «Глобус», на якій уже є кошти. — Я розумію, нагорода безцінна. Але у скільки обходиться цей комплект? — Коробка — а їх тільки для нас робить Львівська фабрика — нині коштує 180 гривень. Монета — десь 170 гривень. Ще 2014 року Гонтарева продала нам 500 різних монет, тоді їхня ціна була 29 гривень. Та вони вже закінчуються, тому доведеться купувати ще — тепер уже по 170. Все це разом із безпосередньо нагородою коштує 450 гривень. Банківська картка — окремо. З карткою, яку народний герой отримує в комплекті під час вручення нагороди, люди йдуть у банк, банк виписує їм картку такого ж дизайну, тільки вже з номером, на ній будуть гроші. — Срібло на те, щоб виготовити нагороди, люди приносять. А де ви берете гроші на ці додаткові витрати? — Спочатку це були мої особисті кошти. Я не бідна людина. Але, безумовно, на все не вистачає. Тож останні півроку нам допомагають люди з-за кордону. Й наші співвітчизники, щоправда, небагато, але теж приносять кошти. Самі бійці також інколи приносять гроші, вони просять: давайте робити більше. Зазвичай по 20 людей на місяць ми нагороджуємо. Поки що нам усього вистачає. Та зараз розробляємо новий орден — «Ордо волонтарі», яким нагороджуватимемо добровольців. На нього треба буде більше срібла — десь 30 грамів, і коробки будуть іншими — карпатські, різьблені з дерева, на кшталт шкатулки. Майстри з Карпат готові виготовляти їх, беручи гроші лише за матеріали. Також у різьблених шкатулках будуть і наступні наші ордени: «За жертву крові» для поранених і «За жертву волі» — для тих, хто побував у полоні. — Чи можна підробити орден «Народний герой України»? — Комплект «Народний герой України» — це коли в наявності все з нього. Банківська картка — в гаманці, сам знак — на мундирі, в коробці залишається монета й посвідчення. Можливо, хтось спроможеться підробити сам орден, але неможливо підробити весь комплект. Так само — і вкрасти, бо треба вкрасти з трьох місць. Це своєрідні елементи захисту. Державні нагороди таких ступенів захисту не мають. Там тільки орден і коробка, а тут ще й додаткова пластикова картка і монета. Навіть якщо в квартиру залізли, одну чи дві речі з цього комплекту взяли, але картка завжди при людині. Звичайно, потрібно подумати над тим, щоб за потреби робити дублікат, але тоді потрібно орден, який вкрадено, анулювати, а замість нього видавати інший. — І все ж… А якщо таки вкрадуть? — Поки що ніхто не крав. Але була спроба «наїзду» з боку державних органів, мовляв, де я беру срібло і хто мені дав право робити такі нагороди. Можу здогадатися, з чиєї подачі це все робилося: з подачі саме тих фірм, які займаються виготовленням державних нагород. Вони почали штампувати купу медалей і продавати їх бійцям, бо ж їх ніхто не нагороджував. 300 тисяч бійців було на фронті, і з них лише вісім тисяч нагороджено. То командири, щоб хоч якось заохотити солдат, які відзначились, купували у виробників медалі й вручали бійцям. Отаке було. Ті пізніше навіть соромилися їх носити. А наш орден для бійців — справді почесна відзнака, вона на кітелі висить вище всіх нагород, поруч зі знаком Героя України. Раз на два тижні я виставляю фото героїв у «Фейсбуці». Там тисячі перепостів. Цих людей знають по фото. Ми маємо відео з церемоній усіх наших нагороджень. Є репортажі, публікації в газетах, журналах, на інтернет-ресурсах, розповіді про кожного з героїв. Ми ще не маємо фактів, що хтось носить нашу нагороду не з тих, кого ми нагородили. Хоч нам уже відомі випадки, коли «умільці» робили такі підвіски і навіть намагалися продати через сайт ОLХ. Якось мені хтось написав, що є така підробка. Я кинув клич у «Фейсбуці»: люди добрі, є підробки, що робити? То хлопці самі знайшли продавців і змусили шахраїв припинити це робити. Сказали: ще раз побачимо, то відірвемо руки. Підробки були зафіксовані двічі. Перший раз — на початку минулого року. І вдруге — торік у грудні. І все. Самі бійці це контролюють, щоб такого не було. Бо це нагороди, заслужені в тяжких боях. Ми вже давно кажемо, що треба поміняти державну нагородну систему загалом. Адже у нас нова країна, війна, треба систему нагородження змінити. Всі представники компаній, які безпосередньо займаються виготовленням нагород, є в комісіях при Президентові, Генштабі, Міноборони, але видимих зрушень поки що не бачимо. Бо якщо поміняти нагородну систему, то ці люди не зможуть продавати свої бляшки. Хоча що це за медалі — інша справа. Звичайно, держава їх не визнає. — Ваші теж не визнає? — У нас інша ситуація. Наприклад, люди, яких ми нагородили, є героями України — це відомі люди. Той же Женя Межевікін, Божок, Ігор Зінич, і в указах Президента написано, що вони нагороджені першою недержавною нагородою «Народний герой України». — Тобто це означає… — …що держава вже визнала ці нагороди. Якщо вже в Указах глави держави про нагородження орденом Героя України йдеться про наші нагороди, це вже визнання. Бо в жодному указі Президента не зазначена жодна друга нагорода — ні волонтерська, ні муніципальна… Отже, це перше визнання. Але для нас головне не це. А те, що наші нагороди визнані фронтовиками і важливі для них. Нам пишуть подання комбати, бійці, до нас приїжджають командири. Ми нагороджували заступника антикорупційного прокурора, кіборга з позивним «Прокурор». Приїхав Женя Межевікін, Герой України, керівник ССО — служби спеціальних операцій — Кривонос, нагороджував голова нашої нагородної ради Георгій Тука, брали участь у нагородженнях Саакашвілі, Джемілєв — тобто люди, яким вірить суспільство. Ми нагороджували заступника антикорупційного прокурора, кіборга з позивним «Прокурор». Приїхав Женя Межевікін, Герой України, керівник ССО — служби спеціальних операцій — Кривонос, нагороджував голова нашої нагородної ради Георгій Тука, брали участь у нагородженнях Саакашвілі, Джемілєв Потрібно, щоб нам люди вірили, що ми правильно підбираємо кандидатури, що ми не продаємо нагороди. А чи визнані ми Указом Президента, чи документом Кабміну — нам, за великим рахунком, однаково. На церемонію нагородження не кличемо нікого з владних структур, але до нас хочуть приїхати багато міських голів, заступників голів ОДА. Ми не заперечуємо. Може приїхати, виступити, привітати очільник області чи міста. Але якщо він Гепа — такого б ми не прийняли. Це наше рішення. Ми не просимо в держави ні допомоги, ні підтримки, тільки, будь ласка, не заважайте. А народ сам вирішить, яка нагорода краща, яка нагорода достойна, і самі хлопці носять ці нагороди там, де належить. У Євгена Межевікіна, наприклад, поруч зі знаком Героя України висить наша нагорода, причому — першою, бо він її першою отримав. — Чи можуть з часом ці нагороди перейти в статус державних? — У нас були такі пропозиції. Але в мене є дві зауваги дуже важливі. В комісії, яка визначає, хто має отримати нагороду, не повинно бути жодного чиновника і штабіста. Можуть бути представники громадськості авторитетні, наприклад Любомир Гузар, священник, може бути вчителька… Тільки не чиновник. Як держава нагороджує? Прочитали указ, наприклад, про те, що медаллю «За мужність» нагородити 130 осіб. 20 із них запросили в Адміністрацію Президента, і Президент їх нагородив, а решту роздали, приміром, керівники районів. За що нагороджена людина, який подвиг здійснила? В Указі цього немає. У нас же ці подвиги детально розписані, вони підтверджені. І друге: нагородження має бути публічним, так, як ми робимо. Визнання ордена — це навіть не сам орден, це те, як нагороду і церемонію її вручення сприймає суспільство. Ми проводимо церемонії нагородження у великих містах. В театрах. Запрошуємо туди людей, ми розповідаємо про кожного героя 5-7 хвилин, історію його подвигів, і всі це слухають. Якби ми розповідали неправду, то людина б не прийшла і люди в залі сказали б: він цього не робив. У нас відбір дуже ретельний, держава десятої частини цього не робить. Тож якщо це буде державна нагорода, то вручати її має Президент України, в публічному місці. Наші умови їм не підійшли. — Чи ведете ви облік срібла, яке приносять чи присилають люди? — Не ведемо. Мене про це вже питали. От дивіться, минулого тижня принесли 474 грами виробів. Я не ювелір і не знаю, скільки в них справді срібла. Тут може бути срібло різних проб. А буває, що експертиза показує, що то взагалі не срібло, а, наприклад, мельхіор. Ми зазвичай відносимо це на очистку в якийсь ломбард, там при нас перевіряють, чи це срібло, якої воно проби, і дають нам натомість чисте срібло в гранулах. А ми віддаємо це ювеліру Дмитру Щербакову, який разом із колегами й відливає нагороди. Про всі срібні вироби, які до нас приходять, я щодня повідомляю на своїй сторінці у «Фейсбуці», фотографую їх, дякую людям, які надали їх. Коли присилають поштою, зберігаю всі квитанції. У нас немає складової бізнесу в цьому. Ми — єдина компанія, єдина група, єдина місія, яка ніколи не продавала нагород. Ми не робимо це задля наживи. Я ніколи не просив гроші на нагороди. І це багатьом не подобається, вони не розуміють, як можна стільки нагород роздавати, стільки срібла… У мене є місія — я її виконаю. Я хочу перевести нагородну систему в зовсім іншу площину, таку, якою вона була після Другої світової війни. Солдата з фронту зустрічали, бачили ордени й медалі, його всі поважали. У нас за 20 років багато нагород були куплені. І навіть генерали не носять усі свої ордени, бо їм соромно самим. А наші носять і носитимуть. У кожного з наших героїв на аватарці у «Фейсбуці» — орден. Я хочу перевести нагородну систему в зовсім іншу площину, таку, якою вона була після Другої світової війни. Солдата з фронту зустрічали, бачили ордени й медалі, його всі поважали. У нас за 20 років багато нагород були куплені. І навіть генерали не носять усі свої ордени, бо їм соромно самим. — А чи не було пропозицій купити ваш орден? — Були. Я натомість пропонував: будь ласка, якщо бізнесмен купить, наприклад, дві квартири для бійців АТО, то це можна вважати вкладом у волонтерську діяльність, у допомогу армії. Але визначає претендента на нагородження комісія з 12 осіб. Якщо всі вони проголосують — жодних заперечень… Але ніхто з охочих купити нагороду потім не повертався…
оформление ленты  Блог: 
За кордоном Ростислав Томенчук Поїздка до Брюсселя - дуже важливий комунікаційний інструмент Український тиждень у Європарламенті - це дуже важлива подія. Адже її можна розглядати як комунікаційний інструмент, який Україна раніше не використовувала. Це свого роду презентація України та можливість налагодити робочі відносини. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук. «Звичайно, це не просто поїздка депутатів, там їхала ціла делегація представників аналітичних центрів, громадських організацій, бізнес-платформ. Це можна порівняти з бізнес-форумами, які проводить Україна в різних державах, - це надзвичайно важливий комунікаційний інструмент, який раніше не використовувався. Тому я чекаю, власне, гарних результатів. Насправді таких різних тематичних поїздок треба робити більше. Тому я сподіваюся, що після цієї поїздки Україні вдасться вийти на тематичні заходи. Інформаційна та комунікаційна політика України дуже слабка на сьогоднішній момент у Європейському союзі. Отже, дуже важливо нам виходити на ті майданчики і максимально зав'язувати комунікацію. Це необхідно, щоб ми були не просто об'єктом зовнішньої політики ЄС, а щоб ми були партнерами. Це і людські взаємини в тому числі», - розповів політолог. Томенчук переконаний, що така презентація України - це інструмент, який Україна як держава використовує в популяризації себе і налагодженні тісних контактів для подальшої співпраці. «Наступними кроками мають стати якісь тематичні зустрічі, вироблення пріоритетів. Адже в Брюсселі заслухали певні звіти щодо аналізу політики України, як розвивається парламент, наскільки Рада була ефективною. Тут безпосередньо важливо, щоб люди одне з одним познайомилися, щоб вони спілкувалися. Тому цього тижня в Європарламенті потрібно заповнювати ці комунікаційні прогалини», - підсумував експерт.

Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Сильні обереги здатні подарувати захист від будь-якого негативного впливу Щоб у ваше життя не увірвався негати....
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Купити або знайти спокій не можна Його можна лише самостійно створити всередині себе
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Вплив місячної енергетики може допомогти з планами, так і зпутати всі карти, Не помилитися з напрямком діяльно....
Магічне призначення тварин
Магічне призначення тварин
З давніх-давен багатьом тваринам приписувалися різні магічні властивості А для жерців і чаклунів звір був одни....
Гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваша енергія та амбіції будуть на піку Вам мож....
більше матеріалів




/-1,4774031639099-/ /-pc-/
Top