counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Прес-клуб

29.04.2016, 20:50
У ЄС немає рецепту, як працювати з результатом нідерландського референдуму

Рішення щодо безвізового режиму для українців може бути прийнято вже до кінця 2016 року. Такий прогноз зробила народний депутат (БПП, міжфракційне об`єднання «ЄвроОптимісти») Світлана Заліщук у відеоінтерв`ю АСН.

«Україна виконала всі зобов’язання з безвізового режиму, - наголосила єврооптимістка. - Наразі справа за Євросоюзом, м`яч на їхньому боці».

За даними Світлани Заліщук, Єврокомісія вже подала законопроект. Відповідно до процедури, його має бути розглянуто Європарламентом, проголосовано на рівні Ради ЄС і міністрів внутрішніх справ. Наступне засідання Ради ЄС має відбутись у червні, і є надія, що саме там буде прийнято першу частину рішення щодо безвізового режиму.

Водночас на це також істотно впливатимуть геополітичні фактори, що поза українським порядком денним. Ідеться про нідерландський референдум та можливість виходу Великобританії з ЄС.

«Це величезне питання самої Європи, наскільки вона може зберегти єдність і рухатись разом, вирішувати свої проблеми, - зауважила народний депутат. - Що стосується нідерландського референдуму, то це прецедент і в ЄС немає рецепту, як працювати з цим результатом. Нідерландський парламент уже розглянув це питання. Було вирішено не блокувати ратифікацію угоди, а продовжити перемовини з Єврокомісією. Наразі вони тривають».

Один із можливих шляхів вирішення «нідерландського» питання, на думку нардепа, лежить у площині двосторонніх відносин між Україною та Нідерландами. «Адже, як відомо, Угода про асоціацію - це змішаний договір. 85% належить до юрисдикції ЄС і лише 15% перебуває у відповідальності двосторонніх відносин між Україною та країною - членом ЄС, тому можуть бути зроблені якісь обмеження і винятки в рамках цих 15%», - пояснила Світлана Заліщук.

Також поговорили про зовнішні впливи, які позначились на результатах референдуму у Нідерландах, чого далі чекати від ЄС в «українському питанні», що треба робити владі, аби ЄС ширше відкрив для України двері та більше інвестував не лише в технічну допомогу, а й в інфраструктурні проекти в Україні.





Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації

Iнтерв`ю

Iнтерв`ю Всі інтерв’ю


/-0,4070348739624-/ /-pc-/
Top