counter
Стрічка новин
Вибрати все
17 Травня
16 Травня
15 Травня
Всі новини...

Прес-клуб

18.04.2016, 22:28
Про наслідки банківської «заморозки»

Нещодавно через відтік грошей із банківської системи, підозри СБУ у фінансуванні деякими фінзакладами тероризму та на вимогу МВФ Нацбанк ще більше посилив фінмоніторинг.  Регулятор зобов`язав банки блокувати картки і рахунки у разі систематичного зняття готівки з них. Про те, що вважати «систематичним зняттям готівки», яких операцій та клієнтів це торкнеться насамперед? Чи не призведе «заморожування» карток та рахунків до ще більшої втечі грошей з банківської системи у тінь, корупції та зловживань банками своїми новими «правами»? А також про майбутню долю банківської системи, «ПриватБанку», банку «Хрещатик» та державних фінустанов – «Укргазбанку», «Укрексімбанку» та «Ощадбанку» – АСН поцікавився у фінансиста, банкіра і народного депутата ІV-VI скликань Василя Горбаля.

На думку Василя Горбаля, шокове очищення банківської системи продовжиться і в 2016 році. У зоні ризику - 10 невеликих фінустанов, щодо яких не з’ясоване питання прозорості капіталу. Крім того, маємо курсові ризики через більшу, аніж прогнозував уряд, інфляцію, переконаний банкір. Аби не допустити збільшення падінь фінустанов, регулятору і банкам зараз треба попрацювати над поверненням довіри до банківської системи. Не завадить подумати і про встановлення дієвого, але м’якого держконтролю за ситуацією у системному «ПриватБанку».

Щодо держбанків, то зараз не час для їх продажу, переконаний фінансист. «За результатами 2015 року «Укргазбанк» показав прибуток і наразі він єдиний із трьох держбанків, що не потребує докапіталізації. Водночас на заваді успішному його продажу стане квотування держустанов, - переконаний Василь Горбаль. - У будь-якому випадку доведеться зафіксувати збитки з точки зору капіталу банку. Є великі сумніви, що «Укргазбанк»  можна буде реалізувати за ціною номіналу. Банк рекапіталізовано, і навіть з огляду на глибоку девальвацію це достатньо вагомі цифри. Тим більше якщо до цього основними покупцями були банки південної Європи, які зараз у кризі і більшість з яких теж рекапіталізовані урядами своїх країн». Сьогодні максимум, на що можемо розраховувати, – це тимчасове входження в «Укргазбанк» як портфельних інвесторів традиційних фінансових партнерів - МФК, ЄБРР -  з глибиною не більше 20-25%.

Довідка АСН: У 4 кварталі 2016 року з карткових банківських  рахунків знято 250,7 млрд гривень (з них фізособами - 214,7 млрд), що на 18% більше, ніж у 3 кварталі 2015 року.





Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації

Iнтерв`ю

Iнтерв`ю Всі інтерв’ю


/-0,3501501083374-/ /-pc-/
Top