counter
Архів Повернутись назад 23 Листопада 2016
23 Листопада
За кордоном Apple запатентувала складаний смартфон з гнучким екраном Apple запатентувала складаний смартфон з гнучким екраном, передає Tom`s Hardware. У патенті йдеться про смартфон, при створенні якого буде використовуватися низка гнучких компонентів, зокрема OLED-екран і металева структура. За задумом компанії, як метал може застосовуватися нітинол - сплав нікелю й титану, який відомий своєю еластичністю і ефектом пам'яті форми. Серед альтернативних варіантів у патенті фігурують гнучкі полімери. На картинках патенту Apple показана конструкція смартфона, яка включає в себе шарнір, який об'єднує верхню і нижню частини майбутнього iPhone. У верхній частині можуть бути камери, контролери дисплея, а також модулі акустичної системи і сенсор освітленості. Внизу смартфона розташується мікрофон, CPU, GPU, вібромотор та інші компоненти.
Події Бойовики 25 разів порушили режим тиші: Красногорівку накрили «Градом» У вівторок, 22 листопада, російсько-окупаційні війська 25 разів відкривали вогонь по позиціях українських військових на Донбасі, після опівночі - ще чотири. Як повідомили в прес-центрі штабу АТО, на Маріупольському напрямку бойовики обстрілювали Широкине, Тарамчук, Водяне, Красногорівку, Мар'їнку та Талаківку з мінометів різних калібрів, гранатометів і стрілецької зброї. По Новотроїцькому та Павлополю вогонь вів снайпер. По позиціях сил АТО в районі Красногорівки стріляли з установки РСЗВ «Град - П» («Партизан»). На Донецькому напрямку Авдіївка і Зайцеве потрапили під вогонь мінометів, гранатометів і стрілецької зброї. На Луганському напрямку окупанти з мінометів, гранатометів і стрілецької зброї обстріляли Новозванівку і Новоолександрівку.
Суспільство Росія попросить Україну видати розшукуваного Інтерполом банкіра Генеральна прокуратура Російської Федерації проситиме Україну видати одного з керівників банку «Траст» Іллю Юрова, затриманого напередодні в міжнародному аеропорту «Бориспіль». Про це повідомив офіційний представник російського відомства Олександр Курінний, передає Інтерфакс-Україна. «У Генпрокуратурі готуються матеріали для запиту про видачу Юрова в РФ», - сказав він. За його словами, Генпрокуратура РФ вже отримала повідомлення від українського бюро Інтерполу про затримання оголошеного в міжнародний розшук банкіра Іллі Юрова. Нагадаємо, що 20 листопада українські прикордонники затримали в аеропорту «Бориспіль» колишнього голову ради директорів ВАТ «Національний банк «Траст» Іллю Юрова. Він числиться в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу за вчинення злочину, пов'язаного з шахрайством з фінансовими ресурсами.
Суспільство оформление ленты  Почався демонтаж скандальної надбудови над Будинком профспілок У центрі Києва рано-вранці почався демонтаж двоповерхової надбудови над Будинком профспілок, повідомляє кореспондент АСН. Представники «Київблагоустрою» зрізали замок на паркані, що огороджує скандальне кафе «Каратель», яке міська влада неодноразово намагалися виселити з аварійної будівлі. Як повідомив напередодні, 22 листопада, радник столичного голови Дмитро Білоцерковець, всі підготовчі процедури вже завершені, а виконавча служба повідомлена про майбутній процес. Також Білоцерковець нагадав, що міська рада спільно з адміністрацією виграла всі суди у незаконного забудовника. Процес демонтажу може зайняти кілька місяців. Як зазначає кореспондент АСН, краєвид з "пентхауса", що не відбулися, на центр Києва - чудовий. Водночас зараз перебування на надбудованих поверхах - небезпечне, так як вони складаються тільки з перекриттів і не мають огороджень по краю.
Події Масове отруєння в Кам'янці-Подільському: готель тимчасово закрили Готельно-ресторанний комплекс «Ксенія» в Кам'янці-Подільському, де сталося масове отруєння дітей, закрили до закінчення всіх перевірок і експертиз. Про це повідомив голова Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа в ефірі телеканалу 112 Україна. «В ході перевірок виявили певні порушення... Зараз проводяться лабораторні дослідження. Очікуємо, що вони будуть готові до кінця тижня. За результатами буде здійснена ще одна перевірка Держспоживслужбою, щоб точно з'ясувати причини того, що сталося. У будь-якому випадку роботу закладу зупинено», - сказав Лапа. Він додав, що служба направить звернення до правоохоронних органів, щоб перекваліфікувати склад правопорушення. Нагадаємо, що станом на 22 листопада захворіли 56 осіб, серед яких 48 дітей і вісім дорослих. Всі потерпілі - учасники фестивалю «Перлина Кам'янця», які проживали і харчувалися в готельно-ресторанному комплексі «Ксенія».
Економіка У «Борисполі» скасували всі рейси Lufthansa через страйк пілотів У міжнародному аеропорту «Бориспіль» в середу, 23 листопада, через страйк пілотів німецької авіакомпанії Lufthansa скасувала вісім рейсів, повідомляє «Українська правда». Зокрема, скасовані чотири рейси з «Борисполя» (по два у Франкфурт і Мюнхен) і чотири в «Бориспіль» (два рейси з Франкфурта і Мюнхена). Як повідомив в.о. гендиректора аеропорту «Бориспіль» Євген Дихне, всі пасажири аеропорту були сповіщені про скасування рейсів Lufthansa. «Ми про цю акцію знали заздалегідь. Думаю, що всі наші пасажири були сповіщені про те, що на сьогодні скасовані рейси авіакомпанії Lufthansa», - заявив він в ефірі телеканалу  112 Україна. На його переконання, страйк пілотів триватиме не більше одного-двох днів. Нагадаємо, що Lufthansa скасувала 23 листопада 876 рейсів через страйк пілотів. Скасування майже третини з близько 3000 запланованих перельотів призведе до того, що 100 тис. пасажирів будуть змушені перенести поїздку.
Події На Закарпатті п'яний чоловік з автомата Калашникова стріляв по поліцейських: є поранений У Закарпатській області п'яний злочинець під час затримання відкрив стрілянину з автомата Калашникова по правоохоронцях, поранений один поліцейський. Про це повідомили в поліції Закарпатської області. Згідно з даними поліції, інцидент стався ввечері у вівторок, 22 листопада, в с.Видричка Рахівського району. У поліцію повідомили про те, що вулицею ходить чоловік з вогнепальною зброєю. «Поліція прибула в будинок підозрюваного, але того не було вдома. Чоловіка виявили на вулиці, він тримав у руках ковдру. Коли до нього підійшли правоохоронці, той вихопив з-під ковдри автомата Калашникова, який був там захований, і почав стрілянину», - розповіли деталі правоохоронці. При затриманні зловмисник, в крові якого пізніше виявили два проміле алкоголю, вистрілив з автомата Калашникова в оперуповноваженого кримінальної поліції. 23-річний лейтенант отримав поранення кисті лівої руки, також пошкоджений автомобіль. Стрілка вдалося силою затримати. За даними поліції, стрілянину відкрив 53-річний житель с. Видричка, відомий на прізвисько Монах. У лютому його затримала поліція з автоматом іноземного виробництва, за що він був засуджений на три роки умовно. Злочинець стріляв з автомата Калашникова калібру 7,62 мм, крім того, в його будинку знайшли тростину з вбудованим 30-сантиметровим лезом. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ст.348 Кримінального кодексу України (Посягання на життя працівника правоохоронного органу).
Події оформление ленты  Під Маріуполем під час зіткнення поранено українського розвідника У вівторок, 22 листопада, на Маріупольському напрямку в ході бойового зіткнення з терористами «ДНР» отримав поранення український розвідник з позивним «Павук». Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив начальник Головного управління Національної поліції України в Донецькій області В'ячеслав Аброськін. «Він отримав важке поранення, захищаючи Маріуполь. Перебуває в реанімації. Лікарі роблять усе можливе», - написав голова донецької поліції. За словами Аброськіна, військовослужбовець влітку 2016 року разом з товаришем взяв у полон вісьмох бойовиків «ДНР», за що був представлений до державної нагороди, але до теперішнього часу рішення про нагородження не прийнято. «Він уже третій рік на війні і не через нагороди, а за покликом душі служить і захищає нашу країну. І сьогодні, прийшовши до тями, сказав, що як тільки встане на ноги, повернеться на передову. Він - наш бойовий товариш. Брав активну участь в Революції гідності. Був на Майдані у «Правому секторі». З Майдану пішов на війну. Спочатку добровольцем, а потім перевівся в ЗСУ. І привів із собою ще 15 товаришів», - заявив він. Нагадаємо, що в Луганській області диверсійно-розвідувальна група ЗС РФ атакувала позиції українських військових біля Щастя. В результаті бойового зіткнення один український військовий отримав поранення.  
Економіка Кабмін вже розбирається з причинами завищення рахунків за тепло Кабінет міністрів України продовжує розслідування причин нарахування завищених показників у розрахунках за тепло. Про це в інтерв'ю журналістам перед засіданням уряду 23 листопада заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, передає кореспондент АСН.  «Вчора відбулася нарада під головуванням прем'єра (Володимира Гройсмана. - АСН) з цього приводу (щодо розслідування причин нарахування завищених показників в розрахунках за тепло. - АСН). З'ясовано, що більше 600 будинків, де є лічильники, замість того, щоб їм зняти показники, взяли і нарахували по нормі, враховуючи температурний режим. А в жовтні було холодніше... Тому, м'яко кажучи, суми «Київенерго» завищені»,  - сказав він.  Рева наголосив, що в Києві є 10% будинків, які не обладнані лічильниками: «Прем'єр дав доручення, створені робочі групи, які виїжджають на місця та розбираються».  На уточнююче запитання АСН щодо того, що робити тим споживачам, у будинках яких технічно не можна поставити лічильники, він відповів: «Лічильники можна поставити у кожній квартирі. При чому це треба зробити за рахунок постачальника». 
Суспільство Екс-ватажок «ЛНР» Болотов створює новий сепаратистський рух для відродження «Новоросії» - ІС Колишній ватажок терористичної організації «ЛНР» Валерій Болотов, який ховається на території РФ, заявив про створення нового сепаратистського руху з метою відродити проект «Новоросія». Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. За його даними, головною метою «суспільно-політичного руху «Єднання» декларується об'єднання сил «республік Донбасу» з колабораціоністськими рухами Харківської, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей в боротьбі за повне відділення від України. «Програмою руху передбачено «вихід» «ЛНР» з територіальних кордонів Луганської області та відродження проекту «Новоросія» (від'єднання областей Півдня і Сходу України та створення єдиної «держави» з подальшим входженням до складу РФ)», - заявив Тимчук.
Економіка Мінекономрозвитку підготувало пакет ініціатив щодо спрощення бізнесу Міністерство економічного розвитку України підготувало пакет ініціатив щодо спрощення бізнесу, будівництва та залучення інвестицій. Про це на засіданні уряду 23 листопада заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, передає кореспондент АСН. «Ми розробили законопроект, який дозволить стрибнути Україні у легкості ведення бізнесу більше ніж на 40 позицій... Ми хочемо провести інтенсивне та коротке обговорення цього законопроекту з бізнес-асоціаціями, Офісом сприяння інвестицій при Кабміні. Внести його на розгляд Кабінету міністрів у найближчі тижні та представити його на розгляд Верховної Ради», - заявив він. Також заступник міністра наголосив, що міністерство підготувало пакет ініціатив щодо змін до законодавства щодо спрощення реєстрації бізнесу, спрощення оформлення земельних ділянок під будівництво та отримання кредитів під таке будівництво. «Ми плануємо запровадити Інститут довірчої власності, пропонуємо підвищити доступ для інформації до доброчесних позичальників», - заявив він. «Наша мета - увійти у 2018 році у Топ-30 за легкістю ведення бізнесу... Стати конкурентно спроможним майданчиком. Це довгостроковий план, який потребуватиме декількох місяців для прийняття рішень у Верховній Раді, але дещо ми можемо зробити вже зараз», - продовжив чиновник.  
Політика Колишній головний люстраторів оцінила 23-річну спадкоємицю Призначена тимчасово в.о. керівника департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Анна Калинчук має достатньо досвіду, а також відповідну освіту. Про це заявила екс-директор департаменту Тетяна Козаченко в телеефірі, пише Газета.ua. «Було звернення до міністра і бажання колективу, щоб до призначення відповідної особи за конкурсом керівництво департаменту здійснював сам департамент, люди, які знають його роботу і методологію. Анна Калинчук отримала підтримку більшості колективу, вона працювала в усіх напрямах і з усіма документами. Також Анна більш безкомпромісна, ніж я», - говорить Козаченко. Співрозмовниця підкреслила, що Калинчук виконує обов'язки керівника департаменту до проведення конкурсу, тобто тимчасово. «Є посади, де досвід обов'язковий саме з професійної точки зору. Це - судді. Щодо посад держслужбовця: директор департаменту - це не політична посада, не міністр і не його заступник. Виконувати обов'язки може і головний спеціаліст», - додала Козаченко.
Події У Києві невідомі поранили іноземця, забравши у нього $11 тис. І 50 тис. грн Інцидент стався напередодні, 22 листопада, ввечері на вулиці Заболотного, що в Голосіївському районі столиці. За інформацією прес-служби Нацполіції України по Києву, четверо чекали потерпілого в його квартирі. Коли той повернувся додому, його побили і забрали гроші. За фактом розбійного нападу розпочато кримінальну справу. Правоохоронці встановили, що 52-річний іноземець, повернувшись з роботи, відкрив двері квартири і побачив двох чоловіків, які розпивають алкоголь. У цей момент зі спини на нього напали двоє невідомих і почали вимагати гроші. Під час бійки грабіжники нанесли ножове поранення в ногу, після чого зв'язали руки і ноги скотчем. Злочинці забрали з його кишені $11 тисю і 50 тис. грн. Кримінальну справу порушено за статтею «розбій». Розпочато розслідування.
Економіка Уряд скасував більше 360 обмежень для бізнесу Кабінет міністрів України скасував більше 360 регуляторних актів, які застаріли та заважали веденню бізнесу, залученню інвестицій та конкуренції. Про це на засіданні уряду 23 листопада заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, передає кореспондент АСН. «367 актів скасовано! Це добре», - сказав прем'єр. Рішення було схвалено після презентації заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Нефьодова. За його словами, міністерство працювало «навіть вночі, до першої години сьогодні», щоб підготувати пакет пропозицій щодо спрощення ведення бізнесу, оформлення кредитів та земельних ділянок під будівництво. Гройсман наголосив, що дане рішення уряду про скасування регуляторних актів дозволить Україні піднятись  в рейтингу Doing Business відразу на десятки позицій.  
За кордоном У Німеччині застрелили російського чемпіона світу з кікбоксингу У німецькому місті Ной-Ульм застрелили багаторазового чемпіона світу з кікбоксингу Мусу Мусалаєва, повідомляє DW з посиланням на німецьку газету Augsburger Allgemeine. За даними німецької преси, 37-річного спортсмена вбили в п'ятницю, 18 листопада, близько 18:00. Невідомий чоловік у масці застрелив Мусалаєва біля під'їзду його будинку і відразу зник в авто з водієм. Глава кримінальної поліції міста Юрген Швайцер заявив, що в ході розслідування правоохоронці виявили низку доказів, які «дозволили слідству істотно просунутися вперед». При цьому поліція не прокоментувала чутки про те, що вбитий міг бути пов'язаний з «російською мафією». Муса Мусалаєв був капітаном татарської команди з кікбоксингу Prince Team. Він з 2010 по 2013 роки обіймав посаду радника президента республіки Татарстан з питань фізичної культури і спорту. З 2013 року Мусалаєв з сім'єю постійно жив у Німеччині.
За кордоном У Казахстані запропонували перейменувати Астану в честь президента Назарбаєва Парламент Казахстану запропонував перейменувати столицю Астану на честь президента Нурсултана Назарбаєва, передає ИА NewTimes.kz. Під час засідання палат парламенту депутат мажилісу (нижня палата парламенту) Куаниш Султанов запропонував відобразити в назві столиці ім'я президента Нурсултана Назарбаєва. Ідея відображена в декларації 25-річчя незалежності республіки, яка була прийнята 23 листопада. «Ми хочемо відобразити ім'я президента в назві столиці Казахстану і в конституції. У конституції будуть зміни, це питання ми будемо розглядати і проводити консультації. Можна назвати «Нурсултан» або «Назарбаєв». Столиця «Назарбаєв» - пропозиція народу. Сьогодні ми оголосили її в декларації на честь 25-річчя незалежності Казахстану, депутати це підтримали», - зазначив він. Ще один депутат парламенту Павло Казанцев додав, що місяця на ухвалення рішення достатньо і, можливо, до Нового року столиця Астана отримає нову назву.
Політика МЗС України: Завтра на саміті з ЄС не слід очікувати безвізу У четвер, 24 листопада, на саміті Україна - Європейський Союз у Брюсселі не буде оголошено про надання безвізового режиму українцям. Про це в інтерв'ю журналістам після засідання уряду заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає кореспондент АСН. «У нас є чіткі рішення трьох всіх європейських інституцій: Європейської комісії, парламенту, країн - членів ЄС. Всі вони чітко сказали, що ми виконали зобов'язання. І як тільки буде погоджений механізм реагування на міграційні виклики, що ще продовжується, але ми бачимо певний прогрес, рішення (щодо безвізового режиму для України. - АСН) буде прийнято», - заявив він. Клімкін прогнозує, що завтра на саміті Україна - ЄС у Брюсселі «ми почуємо з перших вуст про це, а також зможемо орієнтуватися щодо можливої дати». «Я сподіваюся, що до кінця року це буде погоджено і відповідне рішення буде прийнято», - резюмував міністр.  
За кордоном Лоукостер Ryanair замінить дешеві квитки на безкоштовні Туристів, які подорожують по повітрю, обнадіяли появою безкоштовних квитків. Їх запропонує авіакомпанія Ryanair (Ірландія). Про це пише The Guardian. Найбільший лоукостер Європи Ryanair пообіцяв створити безкоштовні авіаквитки. Про це повідомив глава Ryanair Майкл О'Лірі. Ідея буде реалізована в найближчі 10 років. Зараз мета ірландського авіаперевізника - поступове зниження вартості авіаквитків для пасажирів. Співрозмовник повідомив, що він врахував потік пасажирів у зв'язку з нововведенням. «Мені здається, що протягом наступних 5-10 років Ryanair зможе запропонувати безкоштовні авіаквитки. У такому випадку наші рейси повністю будуть заповнені, а ми зможемо отримувати прибуток, розділяючи виручку з аеропортами, яка буде отримана від пасажирів, які здійснюють там покупки », - каже О'Лірі.
Суспільство оформление ленты  Розважальних закладів у Будинку профспілок не буде - влада столиці Кафе "Каратель" працює в Будівлі профспілок незаконно, про що неодноразово отримувало попередження. Про це заявив радник мера Києва Дмитро Білоцерковець. "Профспілки повинні розуміти, що цей будинок є культовим для мільйонів українців. І коли будуть вирішувати, яке призначення буде у його приміщень, то повинні це брати до уваги, - сказав Білоцерковець. За його словами, будівля Будинку профспілок аварійна, місто давно заборонило вести в ній будь-яку господарську діяльність. У свою чергу секретар Київради Володимир Прокопів також заявив, що розважальним закладам не місце в Будинку профспілок. "Тут, де відбувалися всім відомі події, не може бути розважальних закладів. І зараз це питання до правоохоронців, яким чином власники кафе, прикриваючись тим, що це їдальня для бійців добровольчих батальйонів, продовжують вести свою діяльність", - сказав він.
Політика оформление ленты  Тимошенко назвала Порошенка «шатуном», а журналіст влаштував скандал на її прес-конференції Лідер фракції ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявляє, що так званий план «шатун» - це вигадка Президента України Петра Порошенка і що вона не має жодних контактів із Віктором Медведчуком вже довгі роки. Про це вона заявила під час брифінгу у середу, 23 листопада, передає кореспондент АСН. «Я знаю, що в рамках програми «шатун» Президент і його інформаційні агенти намагаються мене пов’язати з Медведчуком. Але пана Медведчука я не бачила і не спілкувалася багато-багато років. З того часу, як він пішов з політики. Але на це запитання сьогодні потрібно відповідати Порошенку, оскільки Медведчук є представником Порошенка в Тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту на сході країни в рамках «Мінських» переговорів. Тому всі запитання стосовно Медведчука — до Петра Порошенка. Якщо хтось і створює програму «шатун», то з цієї програми вся Україна сміється. Бо всі зрозуміли, що це є прикриття для такої розгалуженої програми «крадун», яку здійснює Порошенко зі своїм кримінальним оточенням», - сказала Тимошенко, відповідаючи на запитання журналістів щодо стосунків з Медведчуком. Крім того, вона вважає, що погроми банківської установи та салону краси, які сталися увечері 21 листопада в день третьої річниці початку Революції гідності у центрі Києва, це - виявлення невдоволення народу владою. «Те, що сьогодні відбувається, погроми банків, офісів і телеканалів, говорить про те, що народ України не сприймає бездіяльність влади. Народ сам почав чинити правосуддя», - заявила політик. Слід також зазначити, що під час брифінгу Тимошенко в прес-центрі стався скандал. Журналіст, який назвався представником видання «Актуальна правда», заявив Тимошенко, що Віктор Медведчук не задоволений неефективністю платних мітингів біля НБУ і що це він повідомив Тимошенко. Після цього Тимошенко почала його перебивати, не давши завершити запитання. Потім у прес-центрі зчинився крик, охорона намагалася вивести цього журналіста з прес-центру. Але все ж таки в кінці Тимошенко сказала, що звинувачення щодо причетності її до платних мітингів є спекулятивними і не обґрунтованими. І знову повторила, що з Медведчуком немає жодних зв’язків. А все, що відбулося, Тимошенко назвала провокацією. Врешті-решт журналіста таки виштовхали з прес-центру.  Після цього він викликав поліцію до прес-центру та заявив про факт насилля.  
Політика Клімкін назвав можливу дату зустрічі глав МЗС «нормандської четвірки» Можлива дата зустрічі міністрів закордонних справ в «нормандському форматі» (Україна, Німеччина, Франція, Росія) для обговорення «дорожньої карти» з реалізації Мінських домовленостей - 29 листопада. Як передає кореспондент АСН, про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін після засідання уряду в середу. «Я нещодавно розмовляв з Франком Вальтером-Штайнмайєром. Ми визначили як можливу наступну дату - 29. Різні обговорюються місця, але, звичайно, це залежить від того, що ми можемо реально показати в плані результатів», - сказав він. Міністр уточнив, що є домовленість, що це може бути прогрес в сфері безпеки. «Звичайно, дуже важливий для мене момент - це гуманітарна сфера. Зараз ми працюємо дуже щільно з Червоним Хрестом для того, щоб він хоча б мінімальний доступ отримав. Дуже сподіваюся на прогрес найближчими днями», - сказав Клімкін. Разом з тим щодо самої «дорожньої карти», за його словами, він поки не бачить прогресу в її узгодженні. «Поки що російська сторона відбивається від суттєвих кроків з безпеки, які мають бути здійснені саме зараз. І ці кроки полягають у тому, щоб ОБСЄ дійсно ефективно контролювала ділянку українсько-російського кордону, яка поки що нами не контролюється, щоб ОБСЄ контролювала всю територію Донбасу і почала кроки з роззброєння», - сказав міністр. І третій момент, за словами Клімкіна, - це погодження мандата і погодження плану розміщення місії, яка має забезпечити вибори. «Навколо цих трьох питань ведеться дискусія. Поки що прогресу тут нема», - резюмував він.  
Події У Дніпрі мати гуляла з мертвою дитиною у візочку Тримісячне немовля померло через недогляд у Дніпрі, передає прес-служба поліції Дніпропетровської області. Напередодні, 22 листопада, в ході ранкової прогулянки мати помітила, що синові стало зле і він почав хрипіти. Жінка викликала швидку, але, помітивши, що дитина померла, не стала чекати лікарів і пішла далі гуляти з мертвим немовлям у колясці. Лікарі змушені були за допомогою свідків шукати жінку на вулицях Дніпра. Коли все ж медики виявили жінку, їм довелося лише констатувати смерть дитини. Мати з дитиною приїхали з ж/м Лівобережний до біологічного батька малюка. За словами жінки, хлопчик був здоровим. Під час останнього диспансерного огляду дільничним педіатром ніяких патологій і хвороб у нього виявлено не було. Судмедекспертиза встановила, що причиною смерті стала вірусна пневмонія з набряком головного мозку. Розпочато кримінальну справу згідно з пунктом 2 частини 2 статті 115 КК України (умисне вбивство малолітньої дитини).
Суспільство Тука заявив про можливе припинення поставок води в «ЛНР» Україна може припинити водопостачання окупованих бойовиками «ЛНР» районів Луганської області з 1 грудня 2016 року. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука. «Термін дії угоди (угода Міжнародного комітету Червоного Хреста про оплату рахунків за спожиту в жовтні і листопаді 2016 року електроенергіюю - АСН) закінчується 1 грудня, після чого Україні не залишиться іншого шляху, як відключити водопостачання взагалі», - заявив він. За його словами, міжнародні партнери постійно надають допомогу в рішенні поставок води на окуповані території. Так, уряд Швейцарії надав хімічні реагенти і спеціальний пісок, Міжнародний комітет Червоного Хреста оплатив обсяг води для Луганщини, щоб забезпечити закачування систем опалення на зимовий період. Крім того, зі слів Туки, в Мінську була досягнута домовленість про створення українського підприємства, яке буде здійснювати розрахунки за спожиту воду, проте терористи «ЛНР» повністю її ігнорують. «Їхні представники просто перестали виходити на зв'язок, відповідати на телефонні дзвінки, не приїхали для отримання електронних ключів від лічильників», - розповів він. Водночас, за його словами, «влада» ОРДЛО почала постійно зменшувати заявки на поставки води, в населених пунктах буферної зони подають воду через день протягом трьох годин, розповідаючи населенню байки про «злодійську хунту».
Події У Маріуполі жінка-зек віддала свою дитину поліцейському і намагалася втекти У Маріуполі 26-річна жінка віддала свою 2-місячну дитину працівнику поліції на вулиці і спробувала сховатися. Про це передає ГУ Нацполіції Донецької області. Близько опівночі після закінчення зміни майор поліції йшов додому, коли побачив жінку, яка кликала на допомогу. П'яна перехожа повідомила, що її вигнали з дому і вона не знає, куди подітися з малюком. Працівник поліції взяв немовля на руки, щоб переконатися, що з ним усе гаразд. У цей момент жінка взяла візочок і почала бігти, залишивши дитину у правоохоронця.Однак майор поліції наздогнав жінку біля її будинку, де спав п'яний співмешканець. За її словами, дитина їй не потрібна. Поліцейський доставив її в медустанову, де жінка склала необхідні документи, а працівник поліції викликав слідчо-оперативну групу. Як вдалося встановити, рік тому мешканка Маріуполя вийшла з в'язниці і вже позбавлена ​​батьківських прав на інших дітей.
Події оформление ленты  У Харківській області СБУ затримала бойовика «ДНР», який збирав дані про батальйон «Донбас» У Харківській області в н.п. Лозова 19 листопада затримали бойовика терористичної організації «ДНР» на прізвисько «Корж», який збирав розвідінформацію про бійців добровольчих батальйонів. Про це повідомили в Службі безпеки України За даними спецслужби, затриманий - житель Харківської області, який навесні 2016 року виїхав до тренувального табору в Ростовську область. У Росії він пройшов спецпідготовку з тактики ведення бою, підривної справи тощо. Потім перебрався в окуповану Горлівку Донецької області, де брав участь у бойових діях проти Збройних Сил України у складі артилерійського підрозділу терористів. «У жовтні «Корж» повернувся в Харківську область із завданням від російських спецслужб збирати інформацію про особовий склад добровольчого батальйону «Донбас», місце його дислокації і плани переміщення в райони антитерористичної операції. Крім цього, терорист мав збирати дані про суспільно-політичну ситуацію в Харківському регіоні, протестні настрої населення і ставлення до влади», - заявили в СБУ. Бойовику повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 260 (участь у діяльності непередбачених законом збройних формувань) та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України.  
Політика На Банковій озвучили очікування від саміту Україна - ЄС Саміт Україна - Європейський Союз, який відбудеться в Брюсселі в четвер, 24 листопада, буде нестандартним і важливим стратегічно на тлі Brexit, виборів у США і країнах ЄС. Про це повідомив заступник глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв, передає «Новое время». Представник Президента очікує, що на саміті приймуть рішення щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і щодо надання Україні безвізового режиму. «Порядок денний включає, по-перше, обговорення реформ в Україні, імплементацію Угоди про ЄС, обговорення ситуації в Україні, в ЄС, питання регіональної безпеки - зокрема, і Мінські домовленості, ситуація в Молдові та Грузії. Планується підписати Меморандум про співпрацю України і ЄС про стратегічне партнерство, партнерство в аналітичній сфері. Очікується підписання окремої угоди з надання допомоги в реалізації антикорупційних заходів. Також буде угода про надання допомоги в сфері адміністративної реформи. Можна очікувати підписання угоди про обмін інформацією між Україною та Європолом», - сказав він. Єлісєєв додав, що на саміті чотири президенти: України, Європейської комісії, Європейської Ради та Європейського парламенту - будуть говорити віч-на-віч і «дуже відверто».
Події На Прикарпатті колишній КДБшник намагався підірвати активіста У вівторок, 22 листопада, заарештували екс-директора дитбудинку-інтернату в м. Снятині Івано-Франківської області Леоніда Шимчука. Він звинувачується в замаху на вбивство заступника голови районної спілки ветеранів Дмитра Сідлярчука. Про це передає pravda.if.ua. 5 серпня 2016 року Сідлярчук підірвався на розтяжці, яка була встановлена ​​на хвіртці його садиби. Він вижив, але отримав серйозні травми. Сідлярчук конфліктував з Шимчуком, він намагався викрити його корупційні схеми. Поліція вважає, що хоча Шимчук на той момент був звільнений з посади директора дитбудинку, він продовжував керувати установою. Івано-Франківський суд виніс рішення на взяття під варту Шимчука. Чоловікові загрожує від 10 років позбавлення волі. Раніше Шимчук працював у Комітеті Державної безпеки (КДБ) СРСР.
Події На Запорізькій АЕС за підтримки Москви готувалися диверсії: прокуратура завела справу Група осіб, пов'язаних з РФ, планувала здійснити диверсію на території Запорізької АЕС. Про це Укринформу повідомило джерело в правоохоронних органах. За цим актом прокуратура Запорізької області відкрила кримінальне провадження за ст. 111. КК України - «Державна зрада», ст. 113 КК України - «Диверсія» і ст. 255 КК України - «Створення злочинної організації» «Підставою для відкриття кримінального провадження стали зібрані працівниками УСБУ в Запорізькій області дані, які свідчать про те, що з 2014 року на Запорізькій АЕС діє злочинна група, члени якої підтримують відносини з громадянами РФ, від яких отримують рекомендації щодо методів завдання шкоди економічній безпеці України, зокрема щодо виведення фінансових коштів за кордон і створення умов для зупинки ЗАЕС», - повідомив співрозмовник агентства. У прес-центрі запорізького управління СБУ офіційну інформацію з цього приводу не надають, посилаючись на таємницю слідства.
За кордоном Міноборони Росії за чотири роки поховало тисячу військових - ЗМІ Міністерство оборони Російської Федерації витратило 52,3 млн руб. на похорон приблизно тисячі військовослужбовців діючої армії в 2013-2016 рр., а також ветеранів Великої Вітчизняної війни і військових пенсіонерів. Про це повідомляє РБК з посиланням на дані, які міністерство надало у відповідь на офіційний запит. За підрахунками РБК, щорічно з 2013 по 2015 рік Міноборони РФ оплачувало похорон близько 250 військовослужбовців і учасників зборів. У 2016 році в бюджеті закладено кошти на похорон 277 діючих військових. За словами члена президентської Ради з прав людини Сергія Кривенка, за період з 2014 по середину 2015 року в російській армії загинуло 150 осіб. Половина з виявлених ним загиблих військових в 2014-2015 рр., швидше за все, відноситься до втрат в ході війни на Донбасі. «Родичам не відкривали місця і обставини смерті, була відсутня ясна інформація про перевірку слідчими або органами військової прокуратури фактів загибелі», - розповідає експерт.
За кордоном Європарламент прийняв резолюцію про посилення боротьби з пропагандою Кремля Європейський парламент в середу, 23 листопада, прийняв резолюцію авторства депутата з Польщі Анни Фотиги про протидію пропаганді третіх країн, зокрема Росії, повідомляє РБК. Згідно з текстом резолюції, Росія звинувачується в спробі розколоти Європу, зокрема Кремль веде щодо Євросоюзу «ворожу пропаганду. Інформаційну загрозу для ЄС становлять телеканал RT, інформаційне агентство Sputnik, фонд «Русский мир» і «Россотрудничество» (агентство при МЗС РФ). «Росія надає фінансову підтримку європейським опозиційним політичним партіям і організаціям, використовує фактор двосторонніх міждержавних відносин для роз'єднання членів європейської спільноти», - цитує агентство резолюцію. У документі рекомендується енергійніше боротися з проявами пропаганди, не забуваючи при цьому про принцип свободи слова.
Економіка Порошенко підписав закон про Нацкомісію з регулювання енергетики та комунальних послуг Президент України Петро Порошенко 23 листопада підписав закон «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг», повідомляє Інтерфакс-Україна. Нагадаємо, що Верховна Рада України прийняла закон в цілому 22 вересня. За відповідний законопроект №2966-д проголосували 250 депутатів. Одним із завдань закону є створення передумов для сталості державного регулюючого впливу на діяльність суб'єктів природних монополій у сфері енергетики через рішення НКРЕКП. Зокрема, закон визначає правовий статус НКРЕКП, її завдання, функції, повноваження та порядок їх здійснення. Також комісія буде відповідати за ліцензування діяльності, формування цінової і тарифної політики в сферах енергетики і комунальних послуг.
Події СБУ затримала екс-голову харківського облавтодору, який втік до Криму На Харківщині працівники СБУ, прокуратури і поліції затримали екс-голову обласної автодору, який підозрюється в розкраданні бюджетних коштів. Про це інформує прес-служба СБУ. Протягом 2011-2013 років чиновник крав державні гроші при закупівлі паливно-мастильних матеріалів. У 2013 році він закупив «на папері» 32 т дизельного пального на 350 тис. гривень і поступово списував його для приховування нестачі. В СБУ відзначили, що після революції в 2014 році чиновник втік до Росії, а потім на території окупованого Криму очолив одне з дорожньо-експлуатаційних підприємств. При в'їзді на материкову частину України для відвідування сім'ї злочинця затримали працівники СБУ. Йому було повідомлено про підозру за ст. 191 ч. 4 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене у великих розмірах).
За кордоном Терористам ІДІЛ перекрили шлях для втечі з Мосула Шиїтське угрупування «Хашді Шабі» перекрило дорогу Таль-Афар - Синджар, що веде до утримуваної бойовиками «Ісламської держави» Мосул на півночі Іраку. Про це повідомляє Анадолу з посиланням на повідомлення Міноборони Іраку. Таким чином, за даними оборонного відомства, терористів ІДІЛ позбавили можливості втечі з Мосула або отримання підтримки з Сирії. «Для забезпечення контролю над Таль-Афар 23 жовтня шиїтські ополченці почали наступ від населеного пункту Кайяра. 16 листопада вони взяли під контроль аеропорт Таль-Афара», - зазначає видання. Нагадаємо, що 17 жовтня почався наступ на іракське місто Мосул, утримуване бойовиками ІДІЛ з 2014 року. 31 жовтня іракські війська увійшли в район Карама в Мосулі. 1 листопада бійці елітного контртерористичного підрозділу іракської армії захопили першу важливу будівлю - державну телевізійну станцію в Мосулі. Операція проводиться за підтримки з повітря сил коаліції та участі іракської армії, пешмерге, шиїтських добровольців «Хашді Шабі» і підрозділів МВС Іраку.
Суспільство Львів хоче купити 30 га землі під нове звалище Львівська міська рада заявила про плани купити земельну ділянку у Львівській області під новий полігон твердих побутових відходів і сміттєпереробний завод, Про це в середу, 23 листопада, повідомив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Сергій Бабак, передає Інтерфакс-Україна. «Ми оголошуємо прийом пропозицій щодо купівлі земельної ділянки для розміщення нового полігону твердих побутових відходів та сміттєпереробного заводу за ринковою ціною. Також місто розгляне пропозиції щодо спільного використання чинних полігонів або постійного користування ділянкою на комерційних умовах», - сказав він. Згідно з планами львівської влади, земельна ділянка площею 25-30 га має розташовуватися на відстані до 40 км від обласного центру. Нагадаємо, що 30 травня на звалищі львівського комунального підприємства «Збиранка» під Львовом під час пожежі обрушилося сміття і під завалами загинули троє рятувальників. З тих пір полігон закрили, а місто зіткнулося з проблемою утилізації відходів.
Політика Росія незаконно затримала українця і передала бойовикам «ДНР» - Геращенко Віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що Росія затримала громадянина України Миколаєва і передала його бойовикам «Д/ЛНР». Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook за підсумками засідання 23 листопада в Мінську Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. «Ми отримали інформацію, що РФ безпідставно затримала громадянина України Миколаєва і передала його ОРДО. Більш того, громадянина України передали бойовикам через неконтрольовані ділянки кордону, а це незаконне переміщення людей, що є злочином в контексті міжнародного гуманітарного права», - заявила вона. Геращенко підкреслила, що представники ОРДЛО підтвердили утримання 57 українських заручників, проте компроміс щодо їхнього звільнення не було досягнуто. «Вони вимагають звільнити понад 700 осіб (з кожним засіданням все більше), які вчинили злочини проти України, зокрема важкі (в цьому списку є вбивці і ті, хто не має жодного відношення до конфлікту на Донбасі, однак причетні до терактів в Одесі або Харкові)», - заявила Геращенко. Також Україна отримала категоричну відмову від представників ОРДЛО щодо звільнення релігієзнавця й історика І. Козловського, у якого в тюрмі окупантів значно погіршилося здоров'я.
За кордоном Обама роздав президентські медалі зіркам Голлівуда У Білому домі президент США Барак Обама в останній раз вручив найвищу нагороду для цивільних Президентську медаль Свободи. Про це йдеться в повідомленні посольства США в Україні. Президент США Барак Обама нагородив 21 знаменитість, серед яких актори Роберт Де Ніро, Том Хенкс, Роберт Редфорд, телеведуча Еллен Дедженерес, баскетболісти Майкл Джордан і Абдул-Джаббар, музиканти Брюс Спрінгстін і Дайана Росс, філантропи Білл і Мелінда Гейтси і інші. Президентська медаль Свободи заснована указом президента США Гаррі Трумена в 1945 році для нагородження цивільних осіб за заслуги під час Другої світової війни. Після закінчення війни вона присуджується людям за особливо значний внесок у просуванні національних інтересів США і американської культури, а також за інші досягнення.
За кордоном Путін розкритикував резолюцію Європарламенту щодо російської пропаганди Президент Російської Федерації Володимир Путін прокоментував прийняття Європейським парламентом резолюції про посилення боротьби з російською пропагандою. «Якщо таке рішення (резолюція Європарламенту. - АСН) прийнято, це говорить про те, що ми спостерігаємо абсолютно очевидну деградацію в політичному сенсі цього слова уявлень про демократію в західному суспільстві», - цитує ТАСС заяву Путіна. Російських журналістів (телеканалу RT, агентства Sputnik, фонду «Русский мир» і «Россотрудничества»), які стали «винуватцями» цього рішення Європарламенту, Путін «привітав з тим, що вони проводять досить активно, результативно і талановито свою роботу». Нагадаємо, що Європарламент у середу, 23 листопада, прийняв резолюцію авторства депутата з Польщі Анни Фотиги про протидію пропаганді третіх країн, зокрема Росії.
За кордоном У США закликають вимагати перерахунку голосів у ключових штатах Група аналітиків, яка переконує кампанію Гілларі Клінтон приєднатися до боротьби, готується надати докладний звіт про свою стурбованість у конгрес і федеральні органи США на початку наступного тижня. У документі вказуються результати в штатах Пенсильванія, Мічиган і Вісконсин, інформує The Guardian. «Я зацікавлена ​​в перевірці голосування», - каже Барбара Сімонс, радник комісії зі сприяння виборам Америки і експерт по електронного голосування. Інша група аналітиків, яка очолюється засновником Національного інституту виборчого права Джоном Боніфазом і професором Олексієм Хальдерманом, теж виступила за перерахунок голосів. За інформацією видання, перегляд голосування відбувся через несподівану поразку Гілларі Клінтон і після того, як розвідка Америки опублікувала звіти про вторгнення хакерів з РФ в регіональні виборчі комп'ютерні системи, а також про злам поштових сервісів посадових осіб Демократичної партії напередодні виборів. Гілларі Клінтон мінімально програла у Вісконсині і Пенсильванії, і ще може програти в Мічигані, де до цього часу не оголосили остаточні результати голосування.
Події Стали відомі подробиці планованої диверсії на Запорізькій АЕС Інформацію про діяльність злочинної організації, підтримуваної громадянами Росії, на Запорізькій АЕС надали ще в травні 2016 року патріотично налаштовані працівники станції. Про це Укрінформу повідомив голова Антикорупційної комісії при Запорізькій ОДА Дмитро Марченко. «Вона (інформація про диверсантів. - АСН) стосувалася масштабних зловживань під час проведення ремонтних робіт. Разом з тим специфіка порушень була така, що наводила на думку не тільки про корупційну складову», - повідомив він. За його словами, отримана інформація була ретельно вивчена членами Антикорупційної комісії при Запорізькій ОДА, службами безпеки НАЕК «Енергоатом» і Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. «Під час обміну інформацією з підрозділами цих держструктур почали «вимальовуватися» кричущі факти, на які блискавично відреагувало УСБУ в Запорізькій області», - розповів Марченко. Нагадаємо, група осіб, пов'язаних з РФ, планувала здійснити диверсію на території Запорізької АЕС. За цим актом прокуратура Запорізької області відкрила кримінальне провадження за ст. 111. КК України - «Державна зрада», ст. 113 КК України - «Диверсія» і ст. 255 КК України - «Створення злочинної організації».
Суспільство Половина київських «беркутівців», які розганяли Майдан, продовжує працювати в органах - ГПУ Керівник департаменту спецрозслідування Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що половина працівників київського спецпідрозділу «Беркут», які розганяли активістів Майдану, до цього часу залишається в полку спецпризначення громадської безпеки. «Безпосередньо виходили на площу 290 «беркутівців». Це 200 з київського «Беркута» і по 30 з трьох інших областей: Сумської, Черкаської і Луганської. Останні були в задніх рядах і підходили до завершення», - заявив він в інтерв'ю «Українській правді». За словами представника ГПУ, основну протиправну діяльність здійснювали представники київського «Беркута». «Особи всіх встановлені. Єдине що - ні один з виконавців саме побиття не ідентифікований», - заявив Горбатюк. На питання, чи продовжують працювати ці 200 київських «беркутівців» у правоохоронних органах, він відповів: «Десь 50 на 50». «Дуже складно постраждалим ідентифікувати тих, хто їх бив. Вони були в масках, шоломах, в темну пору. Навіть за відео», - заявив він.
За кордоном Суд відмовив в арешті російського банкіра, якого розшукує Інтерпол Бориспільський суд Київської області відмовив прокуратурі в клопотанні про тимчасовий арешт одного з керівників російського банку "Траст" Іллі Юрова, затриманого напередодні в міжнародному аеропорту «Бориспіль». Як повідомляє «Обозреватель», таке рішення суд виніс на засіданні 23 листопада. У суді пояснили відмову в арешті неможливістю «підтвердити особистість Іллі Юрова» - номер його кіпріотського паспорта не збігається з номером, вказаним у розшуковій картці Інтерполу. Представник Бориспільської міської прокуратури Київської області заявив, що на рішення суду буде подана апеляція. Нагадаємо, що 20 листопада українські прикордонники затримали в аеропорту «Бориспіль» колишнього голову ради директорів ВАТ «Національний банк «Траст» Іллю Юрова. Він числиться в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу за вчинення злочину, пов'язаного з шахрайством з фінансовими ресурсами.
Суспільство Суд відправив під домашній арешт співробітника КОРД, який влаштував смертельну ДТП Харківський Червонозаводський райсуд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту стосовно співробітника спецпідрозділу КОРД, який влаштував ДТП, в якій загинуло дві людини, пише «Інтерфакс-Україна».«Термін дії визначення до 14 січня 2017 року», - цитує агентство рішення суду. У документі сказано, що на час лікування співробітника КОРД у стаціонарі лікарні швидкої допомоги буде діяти домашній арешт, а після закінчення лікування - частковий (з 22:00 до 6:00). У мотивувальній частині було зазначено, що в ході прийняття рішення суд врахував, що у підозрюваного КОРДівця двоє маленьких дітей, у однієї дитини вроджений порок серця, а дружина в результаті аварії отримала серйозні травми, вона перебуває в реанімації. Нагадаємо, співробітник корд, який вбив двох людей в ДТП, був п'яний. Раніше ми повідомляли, смертельне ДТП в Харкові влаштував співробітник корд: двоє загиблих.
Суспільство Держава не збирається рятувати маленькі школи Гучна душевна історія з хлопчиком з Рівненської області, який живе на далекому хуторі і змушений їздити до школи на коні, дуже показова для більшості маленьких населених пунктів в Україні. В 1994 році в Україні функціонувало близько 22 300 загальноосвітніх закладів, а в 2013-му, коли був останній перерахунок, шкіл залишилося 19 300, де навчалося 4 мільйони 200 тисяч учнів. В середньому по 200 учнів на заклад. Малокомплектні заклади, переважно в сільській місцевості, де навчається менше 25 учнів, мають бути закриті, адже утримувати одного учня державі задорого – нині виходить щось близько 60 тисяч на рік. Тобто на школу з 15 учнів – майже мільйон. На міських учнів держава витрачається куди менше, а якість навчання там набагато краща, аргументують у Міносвіти необхідність скорочення сільських шкіл. Втім, якщо відштовхуватися він самих основ принципів навчання дітей – то держава не просто повинна забезпечити дітям безкоштовну освіту, а й рівний доступ до неї. У випадку українських сільських шкіл цей принцип не витримується взагалі. Існує навіть стереотип, мовляв, сільські учні дурніші, ніж міські. Як аргумент наводяться результати останніх ЗНО. Та головна причина не в тому, що діти дурніші, а в тому, що держава не надала їм достатніх можливостей для навчання, зокрема вчителів, для того щоб повністю розкрити свій потенціал. Так, у сільські школи не стоїть черга з висококваліфікованих педагогів, однак винні у цьому знову ж таки не діти. Проте урядовці все одно беруть до уваги і ставлять у пріоритет фінансовий фактор. Зекономити тут допоможе практика так званих опорних шкіл – це коли початкову освіту діти отримують за місцем проживання, а в старші класи мусять їздити в опорні школи, якими вважатимуться найбільші школи в певному регіоні.   Переваги опорних шкіл – там має бути найкраща база для навчання, спортивний комплекс і найкращі вчителі. А для держави – передовсім економія. Недоліки – до школи може бути важко діставатися дітям з далеких сіл. Дитина виривається з колективу. Та й у законодавстві чітко не прописано, як саме будуть ліквідовуватися ці сільські школи. Та найбільше ризиків виникатиме тоді, коли з закриттям школи порушується і без того крихкий інфраструктурний баланс у селах. Де люди і без того живуть не в найкращих умовах, а далі – можуть залишитися і без перспектив: молодь виїжджатиме, населення старішатиме, населені пункти руйнуватимуться. Цей процес однозначно матиме глобальні негативні наслідки для всієї держави. Соціолог Елла Лібанова у коментарі АСН підтверджує, що така бездумна практика скорочення навчальних закладів однозначно стане першопричиною вимирання малих населених пунктів в Україні, оскільки потягне за собою укрупнення сіл, люди тягнутимуться туди, де буде зручно навчатися та жити їхнім дітям. Тобто, де зекономить собі трохи Міносвіти, пізніше в рази більше втратить вся держава. Йдемо за поясненнями до міністра освіти Лілії Гриневич. Так, школи у селах дуже недооцінені, визнає міністр. За її словами, діти та вчителі на селі мають отримати більшу допомогу від держави. "Незалежно від місця проживання між дітьми розподілені таланти... Але ми недодаємо дітям у селі... Недооцінений вчитель у селі. Це свідчить про нерівні можливості. Хоча в селі можна створити такі школи як ядро громади", - заявила вона.  Тобто виходить, що те, чи отримає дитина доступ до якісної освіти, залежатиме від факту формування у селі громади. Нагадаємо, в Україні цих громад поки лише близько 360. Отже міністр Гриневич наголошує , що реформа освіти має базуватися на реформуванні опорних шкіл. "Необхідно підвищення кваліфікації вчителів, матеріальної бази... Цього року відкрито 138 опорних шкіл, куди підвозяться майже 10 тис. учнів", - додала вона. До цього більше 300 дітей були ізольовані та не могли навчатися у школах, були на індивідуальному навчанні. Тепер вони мають таку можливість, навчаються в опорних школах, говорить міністр. Щодо фінансування, то міністр нагадала, що на поточний рік з бюджету було виділено 200 млн грн на забезпечення навчальних кабінетів. Та 600 млн грн на програму із забезпечення шкільними автобусами, які підвозять школярів. "В проекті бюджету на 2017 рік передбачено 200 млн грн на автобуси разом із фінансуванням з місцевих бюджетів. 300 млн - на кабінети та 300 млн грн -  тільки на опорні школи об'єднаних громад", - обіцяє міністр. Однак один новенький «Богдан» може коштувати до мільйона гривень, а то й більше. Виходить, далеко не всім школам пощастить отримати автобуси. Міносвіти робитиме ставку на опорні школи Лілія Гриневич не бачить іншої альтернативи для України, ніж опорні школи. "Опорних шкіл в Україні не вистачає. Тому ми інтенсивно розпочали цей процес. Цього року відкрито 134 опорні школи. Наступного року ми плануємо відкрити не менше. Але це складний процес. Бо не всі його розуміють та чинять опір", - заявила вона. Міністр підкреслила, що основний принцип реформи полягає у тому, щоб маленькі діти (до 8 років) навчалися якомога ближче до місця проживання. Таке навчання у малокомплектній школі, на її думку, може бути цілком позитивним. «Але якщо ми говоримо про дітей старшого віку, де є необхідність навчання у кабінетах хімії, фізики, інтенсивного вивчення іноземних мов та комп'ютерних технологій, то навчання у малокомплектних школах недостатньо. Тому ми зобов'язані довозити цих дітей до опорних шкіл, де є відповідне обладнання та кваліфіковані вчителі», - розмірковує міністр. Вона вважає, що спротив утворенню опорних шкіл чинять. адміністрації малих шкіл, які втрачають своє навантаження, години, а відповідно – і заробіток. «Їм вигідніше ходити на роботу біля місця свого проживання, ніж їздити в опорні школи. Але діти не можуть бути заручниками бажання зберегти стару та неефективну систему", - зазначила Гриневич. Вона нагадала, що у проекті бюджету на 2017 рік передбачено 300 млн грн на опорні школи. Очевидно, що решті шкіл грошей просто не вистачить.   "300 млн грн підуть на дообладнання цих шкіл... Зокрема це стосується комп'ютерних кабінетів. Тому що саме ці школи потребують дообладнання. Бо у них стара лабораторна база. Звичайно, думаю, що коштів цих не вистачить. Коштів не вистачає постійно. Бо наша база не оновлювалася багато років. Ми вирішили спрямувати ці кошти саме на ті школи, які готові стати опорними, готові змінитися". Також Міністерство освіти прагнутиме, щоб у класі було не більше 15 дітей. Щоправда, це ідеал, до якого навіть не всі європейські країни дійшли. Тому, швидше за все, українські опорні школи, куди «напаковуватимуть» дітей з усього району, з часом поставлять питання про розширення чи зміну форми роботи, адже той факт, що в класі вчитиметься по 20, а то й більше учнів, так само погіршує якість навчання, як і тоді, коли в класі лише четверо дітей.
За кордоном Російські прикордонники відкрили вогонь на кордоні з Україною: зупиняли контрабанду сала Російські прикордонникам відкрили вогонь по автомобілях російських контрабандистів на кордоні з Україною. Про це «РИА Новост» повідомив представник прес-служби прикордонного управління (ПУ) ФСБ по Ростовській області. «На околиці м. Донецька (РФ) співробітниками ПУ ФСБ Росії по Ростовській області затримано двох громадян РФ, які здійснили спробу на автомобілях марки УАЗ «Патріот» без державних реєстраційних номерів ввезти на територію РФ в обхід встановлених пунктів пропуску РФ продуктів харчування загальною вагою близько 500 кілограмів. Прикордонникам довелося застосувати зброю», - заявили у відомстві. За даними прикордонників, один з контрабандистів отримав дотичне поранення гомілки лівої ноги, йому надана необхідна медична допомога. Джерело в правоохоронних органах уточнило, що затримані намагалися ввезти в РФ з України 500 кг сала, розфасованого в 21 коробку.
За кордоном Середня тривалість життя в ЄС перевищила 80 років Середня тривалість життя громадян країн Європейського союзу вперше перевищила 80 років. Про це сказано в доповіді, яку було представлено Європейською комісією та Організацією економічного співробітництва та розвитку, передає «Інтерфакс-Україна». Тривалість життя довгий час була нерівномірною в Євросоюзі, люди в західних країнах ЄС в середньому жили на 8 років довше, ніж у центральних і східних країнах, сказано в дослідженні. «Ще багато чого треба зробити, щоб зменшити різницю», - заявив Анхель Гурріа, глава ОЕСР. Згідно з результатами дослідження, за останні два десятки років тривалість життя в країнах Європейського Союзу в середньому зросла на 10 років. Але хронічні захворювання і пов'язані з ними фактори ризику - куріння, алкоголізм і ожиріння роблять сильний вплив на загальні показники.

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-2,0240080356598-/ /-pc-/
Top