counter
Архів Повернутись назад 17 Лютого 2017
17 Лютого
Політика Трамп скаржиться, що Обама залишив йому «суцільний безлад» у світі Президент США Дональд Трамп поскаржився журналістам, що адміністрація Барака Обами залишила йому у спадок «суцільний безлад» як у власній країні, так і в світі. «Якщо чесно, то я отримав у спадок повний безлад (I inherited a mess. - Ред.). Безлад що в країні, що за кордоном», - заявив глава Білого дому, пише Washington Post. Водночас він не вважає, що безлад є в його власній адміністрації, він запевнив, що його команда працює «як добре налагоджений механізм». Президент США повідомив, що почав активну роботу над планом зі зміцнення армії країни, однак сподівається, що йому не доведеться застосовувати військову силу. «Я прагну до миру. Але цей мир повинен забезпечуватися таким чином, щоб ми мали в нашому розпорядженні силу», - зазначив Трамп. Він також підкреслив, що в питанні зміцнення армії його адміністрація працює за підтримки сенату і військового командування. За його словами, завдання в тому, щоб створити такі потужні збройні сили, «яких у нас ніколи не було». Глава Білого дому додав, що зараз армія США не має в своєму розпорядженні достатніх можливостей, так як «оснащена старим, зношеним озброєнням». Нагадаємо, 14 лютого прес-секретар Білого дому Шон Спайсер повідомив, що президент США Дональд Трамп чекає, що РФ займеться деескалацією в Україні і поверне Крим.
Події На Донбасі за добу загинули ще троє українських солдатів За добу в зоні проведення АТО на Донбасі загинули троє українських військових, ще десять осіб отримали поранення. Про це повідомили в прес-центрі  штабу АТО. Так, на Донецькому напрямі бойовики з мінометів, а також гранатометів і стрілецької зброї різних калібрів обстрілювали Авдіївку, Кам'янку, Зайцеве, Піски, Верхньоторецьке. По Зайцевому стріляв снайпер, а по Авдіївці - танк. На Луганському напрямку з 120 і 82-мм мінометів терористи обстріляли Кримське. Лобачеве, Новозвавнівка, Станиця Луганська та Новоолександрівка були обстріляні з гранатометів і стрілецької зброї. На Маріупольському напрямку з 120 і 82-мм мінометів російські окупанти обстрілювали Широкине і Павлопіль, а з гранатометів і стрілецької зброї з 120 і 82-мм мінометів Мар'їнку, Новотроїцьку, Новоселівку, Водяне, Лебединське, Широкине, Павлопіль, Гнутове. Крім того, по Широкиному стріляли БТР і БМП противника. Більше за всіх дісталося Богданівці, по населеному пункту велася стрілянина з протитанкових ракетних комплексів. В цілому за добу бойовики 66 разів відкривали вогонь. Раніше прес-секретар поліції Донецької області Наталя Шиман повідомила, що в результаті обстрілу житлових будинків Авдіївки загинув житель міста, ще двоє поранені. За її словами, один зі снарядів влучив у під'їзд, в приміщенні багато руйнувань. Невідома доля однієї жінки,вона під завалами. Шиман також додала, що одна людина отримала поранення на зупинці громадського транспорту. Пошкоджені будинки на вулицях Центральній, Гагаріна, 9-й квартал. Артилерійський обстріл стався напередодні близько 18:00.
Суспільство Нідерланди просять Україну відновити пошуки на місці катастрофи рейсу MH17 Навесні пошукові роботи з виявлення людських останків на місці катастрофи літака рейсу MH17 на Донбасі мають бути відновлені. Про це заявив міністр юстиції Нідерландів Стеф Блок. «Наші контактні особи в регіоні повідомили, що відновлять пошук тіл загиблих і особистих речей навесні, як тільки зійде сніг», - йдеться в листі міністра до народних депутатів, передає Deutsche Welle. Водночас Блок сам заперечує заяви преси, що на Донбасі «ще багато чого можна знайти». Нагадаємо, в кінці вересня 2016 року Міжнародна слідча група з розслідування обставин трагедії рейсу MH17 заявила, що малайзійський літак був збитий ракетою «Бук», привезеною з Росії. Напередодні проект Bellingcat назвав ймовірного відповідального за перевезення комплексу з РФ на Донбас. Ним виявився відставний російський генерал-майор на прізвисько «Похмурий». У Нідерландах члени сімей загиблих заявили, що домагатимуться нових пошукових робіт. «Ми не хочемо, щоб будь-які останки людей залишилися покинутими», - підкреслив глава фонду жертв MH17 Еверт ван Зейтвелд. Як відомо, в січні 2017 року нідерландський журналіст знайшов на Донбасі фрагмент кістки однієї з жертв трагедії. Як відомо, в катастрофі загинули 298 осіб, які перебували на борту, більшість з них були громадянами Нідерландів.  
Суспільство Команда з «Могилянки» виграла в конкурсі Європейського суду з прав людини Студенти Національного університету «Києво-Могилянська академія» виграли конкурс Європейського суду з прав людини European Human Rights Moot Court Competition. Як повідомили на сторінці Kyiv-Mohyla Moot Court Society в Facebook, до складу української команди входили Олег Дикий, Софія Костомарова, Андрій Влайко, Марія Новікова і тренер Ольга Асадча. Фінальний раунд відбувся в Європейському суді з прав людини у Страсбурзі 16 лютого. Українці стали найкращими в номінації «Заява позивача», а в фіналі конкурсу Олег Дикий став найкращим оратором. За інформацією з сайту Ради Європи, друге місце в конкурсі зайняла команда з Софійського університету Болгарії, третє - команда з Університету Кембриджу Британії. У конкурсі брали участь 20 університетських команд з 15 країн (Болгарія, Хорватія, Франція, Німеччина, Греція, Італія, Нідерланди, Румунія, Російська Федерація, Словацька Республіка, Словенія, Іспанія, Швейцарія, Україна і Велика Британія). Конкурс цього року був присвячений справі щодо балансу між правами особистості і національною безпекою. Команда-переможець буде нагороджена стажуванням в ЄСПЛ. Організаторами конкурсу виступають Європейська Асоціація студентів права (ELSA) і Рада Європи.
Суспільство оформление ленты  Ватажок «ДНР» Захарченко виявився інвалідом з психічним захворюванням В архіві Харківського обласного центру медико-соціальної експертизи був знайдений документ, у якому йдеться про те, що в 2010 році в установі проходив обстеження нинішній ватажок «ДНР» Олександр Захарченко. Лікарі офіційно присвоїли Захарченку II групу інвалідності з психічного захворювання, а також призначили лікування в стаціонарі - Харківської обласної клінічної психіатричної лікарні №3, на адресу якої і була спрямована дана папір, передає білоруське видання by24.org. У документі зазначено, що Олександр Захарченко, 1976 року народження, житель м. Харкова, з 2010 року є інвалідом II групи загального захворювання внаслідок стійких незворотних порушень психіки і ЦНС безстроково. «Відповідно до Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні», «Положення про індивідуальну програму реабілітації інваліда», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 №757, та наказу МОЗ України від 08.10.07 №623 «Про затвердження форм індивідуальної програми реабілітації інваліда», в порядку нагляду за виконанням індивідуальної програми реабілітації інваліда, проте не рідше, ніж один раз на два роки, МСЕК переглядає реабілітаційні заходи, передбачені індивідуальною програмою. З огляду на вимогу прокуратури, передбачену статтями 8, 20 - 23 Закону України «Про прокуратуру», про необхідність забезпечення контролю за реалізацією вищезазначених нормативно-правових актів та враховуючи стійкі розлади психіки та поведінки гр. Захарченка О.В., які несуть загрозу оточуючим, вважаємо за необхідне провести в умовах стаціонару його обстеження і лікування, а також надати інформацію про стан здоров'я, перебування на диспансерному обліку і проведення необхідних реабілітаційних заходів, приклавши амбулаторну карту хворого», - наголошується в тексті документа. Водночас офіційного підтвердження автентичності цього документа поки немає. Однак з біографії Захарченка відомо, що він, будучи уродженцем Донецької області України, в зазначений період перебував у Харкові.
Політика Європарламент схвалив створення спільної європейської армії Європейський парламент схвалив резолюцію, запропоновану екс-прем'єром Бельгії Гі Верхофстадтом про посилення централізації Євросоюзу, створення поста міністра фінансів ЄС і спільної європейської армії. За резолюцію проголосували 283 євродепутати при 269 голосах проти і 83 тих, що утрималися, передає телеканал «112 Україна». Це рішення може покласти початок реформи основоположного договору ЄС. На думку Верхофстадта, всередині Євросоюзу треба віддавати пріоритет вирішенню більшості країн, не чекаючи схвалення всіх членів ЄС з різних питань. Експерти вважають, що бельгійський політик по суті запропонував обмеження або навіть повну ліквідацію права країн - членів ЄС відмовлятися від виконання колективних рішень. У свою чергу віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс заявив, що зміна основоположних договорів ЄС зараз не є пріоритетом. Нагадаємо, в трьох країнах ЄС - Франції, Німеччині та Нідерландах - цього року відбудуться вибори, і в кожній з них опитування показують, що популісти-євроскептики можуть розраховувати на значну підтримку населення. Гі Верхофстадт очолює ліберальний блок у Європарламенті і вважається лідером європейських федералістів, які виступають за розширення і зміцнення союзу.
Політика Фінляндія збільшить армію через російську агресію в Україні Фінляндія має намір збільшити чисельність своєї армії з 230 тисяч до 280 тисяч солдатів, якщо виникне військовий конфлікт. Про це сказано в оприлюдненій 16 лютого доповіді з питань оборонної політики уряду країни. На збільшення армії Фінляндія зважилася після новин про зростання військової напруги в Балтійському регіоні, а також у зв'язку з діями Росії на Донбасі. «Росія прагне зміцнити статус світової держави і висловила намір створити систему безпеки, засновану на сферах впливу», - наголошується в документі. Фінський уряд підкреслює, що Москва продемонструвала готовність «застосовувати регулярні збройні сили і широкий спектр інших інструментів» для досягнення своїх цілей. Збільшення чисельності військовослужбовців обійдеться бюджету Фінляндії в додаткові 55 млн євро щорічно. Як відомо, Фінляндія не входить в НАТО. До 2012 року фінська армія налічувала 350 тисяч військовослужбовців, але потім цей показник був скорочений до 230 тисяч осіб.
Суспільство Цукерберг має намір реформувати Facebook і створити глобальну спільноту Марк Цукерберг заявив про намір розвивати соціальну інфраструктуру для формування глобального співтовариства на базі заснованої ним соцмережі Facebook. У своєму зверненні до користувачів 16 лютого він зазначив, що по всьому світу є люди, які залишилися за бортом глобалізації, і рухи, що виступають за відхід від глобальних зв'язків. У зв'язку з цим Цукерберг хоче перейти від формату соцмережі для друзів і сім'ї до розвитку глобальної соціальної інфраструктури. «У такі часи, як зараз, найважливіше, що ми в Facebook можемо зробити - це створити соціальну інфраструктуру, щоб дати людям можливість вибудувати глобальне співтовариство, яке працює для всіх нас», - зазначив Цукерберг. Реформа, за його словами, буде рухатися в п'яти напрямках: розвиток взаємної підтримки, забезпечення безпеки, інформованості, громадянської активності та залучення представників різних культур і поглядів. Крім того, за словами Цукерберга, Facebook розробив штучний інтелект, який повинен розпізнавати заборонений контент. Ця технологія почне частково застосовуватися вже в 2017 році. Також творець соцмережі стурбований наявністю «бульбашок фільтрів» (персоналізація пошуку і показу інформації, при якій користувач бачить тільки те, що йому подобається і відповідає його поглядам) і поширенням фейковий новин. На думку Цукерберга, проблемою є і те, що сенсаційні і прості повідомлення поширюються швидше за інші. Щоб обмежити поширення кричущих заголовків, Facebook вводить алгоритми з обліку, чи читав користувач статтю за посиланням, перш ніж нею поділитися. Ця обставина впливає на показ таких матеріалів у стрічці новин користувачів. Нагадаємо, в Facebook зареєстровано близько 1,9 млрд активних користувачів.
Суспільство Українського хакера в США посадили до в'язниці на три роки Українського хакера Сергія Вовненка Окружний суд у штаті Нью-Джерсі засудив до трьох років (41 місяця) тюремного ув'язнення за звинуваченням у використанні понад 13 тисяч комп'ютерів з метою викрадення персональних даних за кредитними картами. За інформацією прокуратури США, Вовненко, відомий на прізвиська «Дарклайф» і «Центуріон», минулого року визнав себе винним у шахрайстві з використанням комп'ютерних мереж, передає «Радіо Свобода». Суд також постановив, що хакер має виплатити штраф у розмірі 83 368 тисяч доларів. Поки йшов судовий процес, українець вже провів в ув'язненні 32 місяці. Не виключено, що Вовненко може бути звільнений протягом кількох місяців, якщо йому будуть зараховані ці 32 місяці. За даними прокурорів, з 2010 до 2012 року 31-річний Вовненко зламував комп'ютери, щоб вкрасти імена користувачів і паролі для банківських рахунків і кредитних карт. Чоловік використовував «ботмережу» більш ніж 13 тисяч комп'ютерів, заражених шкідливими програмами.
Політика У Міноборони розповіли, скільки в Україні зараз офіційних учасників бойових дій Від початку «антитерористичної операції» на Донбасі посвідчення учасника бойових дій отримали 193 тис. 664 військовослужбовців і працівників ЗСУ. Про це повідомив прес-секретар Міністерства оборони України полковник Дмитро Гуцуляк під час брифінгу на тему «Діяльність Міністерства оборони України за останні три дні», передає кореспондент АСН. Зокрема, за його словами, цього тижня міністр оборони України Степан Полторак нагородив відомчими нагородами та цінними подарунками 165 офіцерів, сержантів і солдатів, 230 воїнів отримали статус учасника бойових дій. "Всього з початку АТО відзнаками Міноборони нагороджені понад 36,5 тис. військовослужбовців і працівників ЗСУ. Статус учасника бойових дій отримали 193 тис. 664", - сказав він.
Економіка Платіжні системи України тепер будуть збирати і зберігати інформацію про всі дії клієнтів Національний банк України зобов'язав платіжні системи зберігати інформацію про кожну операцію з переказу коштів, які користувачі здійснюють з їх допомогою. Нові вимоги НБУ закріплені в постанові регулятора, що набрала чинності з 17 лютого 2017 року, повідомляється на сайті Нацбанку. Також в постанові зазначено, що платіжні системи зобов'язані вести реєстр пунктів прийому та виплати готівки своїх учасників і реєструвати звернення від користувачів з питань діяльності платіжної системи. НБУ зобов'язав платіжні системи надавати всім пов'язаним структурам необхідну інформацію для забезпечення безперервності діяльності платіжної системи та управління її ризиками. Водночас своєю постановою Нацбанк розширив можливості з проведення планових та позапланових перевірок об'єктів нагляду. Тепер регулятор має право провести позапланову перевірку, щоб упевнитися в тому, чи вжив об'єкт перевірки заходів щодо усунення виявлених раніше порушень.
Політика Через смерть Кім Чен Нама Китай стягнув війська до кордону з КНДР Китай стягнув війська до кордонів Північної Кореї через смерть брата лідера КНДР Кім Чен Ина - Кім Чен Нама. За інформацією видання The Daily Star, на кордоні Пекін розгорнув додатково тисячу військових. Розміщення військ підтвердили і місцеві жителі. Офіційна влада Китаю поки ситуацію не коментує. Раніше ЗМІ писали про те, що Китай був покровителем для КНДР, однак провокаційні дії Пхеньяна змінили ситуацію. Нагадаємо, 14 лютого Кім Чон Нам був убитий в аеропорту в Малайзії. Його отруїли, він помер дорого до шпиталю. В результаті розслідування були заарештовані дві жінки і один чоловік. Жінки, імовірно, є членами елітного північнокорейського жіночого шпигунського загону. Він входить до складу розвідувального управління Генерального штабу армії КНДР. Кім Чен Нам втік із КНДР після страти свого дядька і переховувався в Малайзії. Його колишня дружина зараз проживає в Пекіні з сином, а друга дружина з двома дітьми перебуває в Макао. Всім їм надали охорону з боку китайської влади.
Політика Спецназ готується до штурму - учасники блокади Бахмута Активісти, що блокують рух поїздів з непідконтрольної території в Україну, заявляють, що, можливо, спецназ готується деблокувати ситуацію шляхом штурму. Принаймні два автобус зі спецназом вже помічені в цьому районі, повідомляється на сторінці активістів у соцмережі. «Станом на 10:50 на редуті "Запоріжжя" біля Бахмута обстановка залишається напруженою. Нещодавно з Костянтинівки виїхали 50 спецназівців на 2 автобусах, ризик штурму залишається надзвичайно високим. Зараз поблизу редуту перебувають журналісти телеканалу ТРК "Україна", власником якої є Рінат Ахметов. Також під'їхала пожежна машина, що також є недобрим знаком», - пишуть активісти. Також вони повідомили, що найближчим часом на сторінці запустять live-трансляцію з місця подій і заявили, що «ветерани АТО і активісти готові до захисту редуту і відбиття провокацій».
Суспільство Стець: В українському сегменті Facebook третина акаунтів є «мертвою» В українському сегменті соцмережі Facebook третина акаунтів є «мертвими», так як створені спеціально для піару політичних сил, пропаганди чи просування товарів. Про це заявив міністр інформаційної політики України Юрій Стець. «Якщо ми говоримо про Facebook, то третина акаунтів українського сегмента - «мертві». З одного боку, це ботоферми. Причому створюються вони політичними силами і ззовні, і всередині, а також комерційними організаціями, які займаються просуванням товарів. Багато й акаунтів, які створюються під якісь цільові направлення. Наприклад, щоб залізти в якусь іграшку», - розповів міністр в інтерв'ю «Цензору». Стець підкреслив, що створенням акаунтів для піару займаються всі українські партії. За його словами, неможливо виміряти, хто з політичних сил володіє найпотужнішими ботофермами. «Найчастіше різні політичні сили використовують одні й ті ж ботоферми. При цьому звинувачують у цьому один одного», - зазначив міністр. Однак він спростував наявність в Україні реальних цехів ботів, подібних ольгинським. Стець повідомив, що у нас «все робиться у віддаленому доступі, ми ж живемо в світі, де багато сисадмінів не приходять на роботу і все роблять у віддаленому доступі». Разом з тим міністр вважає, що ботоферми на сьогоднібільше не є ефективним інструментом. «Так, він був таким ще півтора року тому. Але через те, що їх стало дуже багато, інструмент перестав бути ефективним. Ось чому мені завжди сумно, коли говорять, що, ось, Мінстець займається порохоботами. А по-друге, мені завжди шкода тих політиків, які витрачають на це гроші. Я приблизно уявляю собі, скільки це коштує і як цих політиків обманюють», - резюмував Стець.
Політика Українські військові отримали більше 150 млн грн винагороди - Міноборони Українським військовослужбовцям на сьогодні виплачено вже 150 млн 360 тис. грн грошової винагороди, з них - майже 142 млн грн - за безпосередню участь у бойових діях. Про це повідомив прес-секретар Міністерства оборони України полковник Дмитро Гуцуляк під час брифінгу на тему «Діяльність Міністерства оборони України за останні три дні», передає кореспондент АСН. "Тривають виплати грошових винагород військовослужбовцям Збройних сил України (ЗСУ), які мужньо виконують завдання в районі АТО. На сьогодні українські військовослужбовці отримали 150 млн 360 тис. грн грошової винагороди. Зокрема, майже 142 млн грн - за безпосередню участь у бойових діях", - сказав він. Гуцуляк також розповів, що сім'ям військовослужбовців, які загинули під час бойових дій з початку АТО, виплачено майже 1 млрд 413 млн грн. "915,5 млн грн матеріальної допомоги учасники АТО отримали в зв'язку з пораненням та інвалідністю", - додав прес-секретар МО. Нагадаємо, від початку антитерористичної операції статус учасника бойових дій отримали 193 тис. 664 військовослужбовців і працівників ЗСУ.
Політика Відома українська продюсерка підтримала блокування "Одноклассники" і "ВКонтакте" Відома українська телепродюсер Олена Мозгова прокоментувала «Обозревателю» ініціативу Міністерства внутрішніх справ України з блокування в Україні доступу до популярних російських соцмереж "Одноклассники" і "ВКонтакте". "Я давно видалила свою сторінку з "Одноклассников" і "ВКонтакте". А також змінила поштову скриньку з Mail.ru на Gmail. Я взагалі за закриті кордони з Мордором, інформаційні - теж", - заявила Мозгова. Нагадаємо, пропозицію заблокувати соцмережі 16 лютого озвучив на брифінгу радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, наголосивши на впливі російської пропаганди, шкідливості і навіть небезпечності контенту вищеперелічених ресурсів. Пропозиція викликала неоднозначну, проте бурхливу реакцію суспільства і шквал обурення в Росії.
Політика На з'їзді бойовиків у Росії Азарова називали «майбутнім президентом України» Екс-прем'єр-міністр України Микола Азаров відвідав на початку лютого зібрання представників бойовиків «ДНР» і «ЛНР», а також так званих донських козаків, що відбулося в Росії. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив народний депутат Дмитро Тимчук. За його словами, в Новочеркаську Ростовської області на базі представництва т.зв. «Всевеликого Війська Донського» заплановано проведення підсумкових зборів з питання «відновлення» «Козачої національної гвардії». «Попередні збори з цього питання було проведено на початку лютого ц.р. за участю «отаманів» і представників «ДНР/ЛНР», також його відвідав колишній прем'єр-міністр України М.Азаров (якого в ході зборів називали «майбутнім президентом України») і представники ФСБ РФ», - повідомив Тимчук. Він також додав, що «Козача Нацгвардія» буде діяти на Донбасі незалежно від військових підрозділів «ЛДНР». У зв'язку з цим 23 лютого глава «Всевеликого війська» Микола Козіцин планує виїзд до Москви, в адміністрацію президента РФ, з доповіддю про готовність «КНГ» до бойових дій і для отримання наказу про задіювання цих бойовиків на території Донбасу проти ЗС України.
Економіка МВФ вимагає від України на три роки заморозити мінімальні зарплати У проекті меморандуму Міжнародного валютного фонду йдеться про заморожування мінімальної зарплати в Україні на три роки. Про це повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева. Міністр в інтерв'ю виданню Realist підкреслив, що Кабмін України може підвищувати пенсії, але не може підвищити зарплати. «Якщо ми цього року підвищуємо мінімальну пенсію на 10%, ми мінімум на 15% повинні збільшити мінімальну зарплату. Що ми читаємо в проекті Меморандуму? Заморозити зарплату на три роки. Що це означає? Що мінімальна пенсія буде зростати, а внесок до Пенсійного фонду буде падати. Ми знову будемо збільшувати дефіцит ПФ, за що нас сварить МВФ. Хлопці, поясніть мені цей феномен, щоб я зрозумів. Але відповіді немає», - додав Рева. Також він навів дані Держстату, згідно з якими за останні три роки ціни зросли на 204%, середня офіційна зарплата по Україні - на 57%, а мінімальна зарплата - на 19%, тобто вона росла втричі повільніше. «Якщо навіть офіційна зарплата зросла на 57%, то, збільшивши «мінімалку» в 2 рази, ми все одно не наздоженемо за темпами зростання середню зарплату. Ми минулого року ЄСВ знизили на 40%. Був дефіцит Пенсійного фонду 80 млрд грн, став 145 млрд грн. Підніміть людям зарплату. Всі кричали ринковики, що будуть платити. І що? Так тепер, коли ми підняли «мінімалку», ті ж люди, які отримали цей ресурс після зниження ЄСВ, кричать, що нічого немає, що вони бідні», - розповів міністр. Нагадаємо, 1 січня 2017 року мінімальна зарплата в Україні була підвищена до 3200 грн. У Нацбанку заявили, що через зростання мінімальної зарплати очікується інфляція на рівні 9,1% в 2017 році.
Політика До учасників блокади біля Бахмута підійшла підмога - бійці батальйону "Кривбас" На підмогу учасникам блокади під Бахмутом підійшли ветерани АТО та інші активісти, так що напруга спала і ситуація нормалізувалася. Про це вони повідомили на своїй сторінці в соцмережі. «Станом на 12:00 завдяки тому, що на підтримку ветеранам АТО прибули військові, бійці батальйону" Кривбас ", приєдналися місцеві активісти, вдалося змінити ситуацію на нашу користь. Пожежні, журналісти і місцеві поліцейські покинули територію біля редуту», - повідомили активісти. Водночас вони запевнили, що блокада триває. Поліція ж заявила, що не збиралася штурмувати редут. Нагадаємо зранку учасники блокади повідомили, що спецназ готується деблокувати ситуацію шляхом штурму. Принаймні два автобуси зі спецназом були помічені в їхньому районі. Також на місце прибула група "одного з телеканалів Ріната Ахметова", повідомляли активісти.
Економіка Україна входить в енергетичний колапс. Потрібні екстрені заходи з економії Україна заходить в енергетичний колапс. Про це на прес-конференції 17 лютого заявив екс-міністр з питань житлово-комунального господарства, голова "Спілки власників житла України" Олексій Кучеренко, передає кореспондент АСН. "Ми заходимо в колапс. Всі органи влади заявляють про те, що треба перевірити законність встановлених тарифів: РНБО ухвалила рішення про перевірку тарифів, навіть міністр внутрішніх справ Арсен Аваков дав таке доручення. Це тупик", - заявив він. За його оцінками, в процесі всіх дискусій і суперечок про тарифи, на жаль, за багато місяців так нічого не зроблено для зниження споживання. "Реформу всієї енергосистеми треба починати з фонду житла. Якщо у вас у будинку стає холодно, ви не міняєте котел, а перевіряєте вікна і двері, тепловтрати. Тому починати потрібно з модернізації житлового фонду. Він у нас дірявий і застарілий. Однак часу у нас немає. Одночасно необхідно запускати державну програму модернізації застарілого житлового фонду", - вважає він.
Суспільство Україна - лідер у Європі за кількістю лікарень, але має найгіршу медицину з усіх країн 14 областей України вже подали проекти про створення госпітальних округів у МОЗ. Про це на прес-конференції заявив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, передає кореспондент АСН. "Наша команда Міністерства охорони здоров'я України розпочала реформу зі створення госпітальних округів... На цей час 14 областей України вже подали проекти про створення перших госпітальних округів. З них створяться перші госпітальні ради, які до середини 2017 року підготують плани створення госпітальних округів і лікарень. Потім, відповідно до цих планів, підуть перші бюджетні кошти. Це і будуть перші результати реформи", - заявив він. Заступник міністра визнав, що тема створення госпітальних округів не є простою і викликає дискусії в суспільстві. "Але ми не можемо обійти цю реформу з політичних чи інших причин. Тому треба розвіяти міфи про медичну реформу і реформу децентралізації. Вони пов'язані між собою, але медична реформа не є частиною реформи децентралізації", - додав він. Госпітальні округи допоможуть місцевим громадам створити ефективні лікарні. Тому що досі Україна - лідер за кількістю лікарень, лідер за кількістю лікарів і днів, які українці проводять у лікарнях. Так, в Україні середній показник перебування в лікарні за рік - 11,8 дня, тоді як у Європі - це 8 днів, стверджують у МОЗ. "Але Україна при цьому залишається аутсайдером по здоров'ю нації. Це говорить про низьку якість медичних послуг", - додав заступник міністра. У свою чергу, директор ГО "Інститут розвитку територій" Юрій Ганущак рекомендує не плутати створення госпітальних округів з перетворенням районів. "Сьогодні політики намагаються всіляко зіпсувати картину... Треба думати про реформу з точки зору медицини, а не з точки зору політики... Цю реформу все одно не зупинити", - вважає він.
Події оформление ленты  "Сбербанк Росії" у Києві відмивають від "крові" У Києві, на вулиці Еспланадній, 20, де розташоване одне з відділень "Сбербанку Росії", співробітники комунальних служб змивають червону фарбу, якою облили будівлю, передає кореспондент АСН. Комунальники очищають вікна і вивіски фінансової установи від так званої «крові», якою раніше облили фасад будівлі активісти, противники знаходження в Україні банків з російським капіталом. Нагадаємо, АСН повідомляла, що в Києві представники так званого «Національного корпусу» облили червоною фарбою кілька філій російських банків в Україні. Фарбою, що символізує кров, були вимазані вхід, тротуар і поріг «Промінвестбанку» і «Сбербанку Росії». Фасади, в яких містились фінустанови, також обклеїли листівками, в яких закликали забирати гроші з цих банків, так як їх буде закрито.
Суспільство Чому європейська модель забезпечення теплом не підходить Україні Європейська модель забезпечення теплом не підходить Україні. Про це на прес-конференції 17 лютого заявив екс-міністр палива і енергетики України голова Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї Іван Плачков, передає кореспондент АСН. "Те, що підходить для півночі Франції, не підходить для України. У Франції та інших країнах Європи, як правило, може бути кілька днів сильних морозів. У нас же - 7 місяців - це осінньо-зимовий сезон із температурою, яка досягає мінус 25-30 градусів. Тому симетричною для нас є опалювальна система, наприклад, Кракова, Польщі. Це приклад переходу від планової і соціалістичної системи забезпечення теплом, до ефективної системи", - заявив він. Але українські реалії такі, що в 90-ті роки відзначалися масові неплатежі за житлово-комунальні послуги. Система не модернізована. Тарифи - ростуть, в той час, як все частіше звучать пропозиції про необхідність відмови від централізованих систем забезпечення теплом."Тенденції, які сьогодні спостерігаються, спрямовані на відмову від централізованої системи опалення, це мінус. Ми втратимо надійність теплопостачання як мінімум у місті Києві", - вважає він.
Політика Захарченко вже спланував, як захоплюватиме весь Донбас: спочатку Краматорськ Лідер терористичної організації "ДНР" Олександр Захарченко готовий наступати на підконтрольні Україні території Донбасу, відбиваючи її з боями, передає Інтерфакс. При цьому Захарченко окупованими територіями називав підконтрольні офіційному Києву населені пункти. "Звільнення окупованих територій Донецької та Луганської областей - наше колективне завдання. Ми говорили, що бажано це зробити політичним шляхом. Якщо вони не розуміють, то ми можемо зробити це і військовим", - заявив Захарченко. Ватажок "ДНР" вважає, що повинен "повернути свій борг Краматорську", тому що там залишилися «брати і сестри», яких українська влада звинуватила в сепаратизмі і тероризмі. Нагадаємо, раніше Захарченко разом із лідером "ЛНР" Плотницьким пообіцяв забезпечити гуманітарною допомогою підконтрольні Україні території.
Політика Дружина Трампа розділить офіс у Білому домі з дочкою президента Дружина президента США Дональда Трампа Меланія в Білому домі ділитиме «офіс» з дочкою президента Іванкою Трамп. За інформацією New York Daily News, дружина президента переїде з Trump Tower в Нью-Йорку в Вашингтон. Перша леді вже найняла декоратора для оновлення дизайну своїх апартаментів у Білому домі. Водночас джерела редакції повідомили, що Меланія буде ділити офіс з дочкою Трампа. Іванка Трамп також запросила дизайнерів для оновлення відповідних приміщень у східному крилі резиденції.Відзначається, що колишній офіс першої леді перейменують на «офіс першої сім'ї». Журналісти підкреслили, що конкуренції між Іванкою і Мелані Трамп немає, оскільки у них абсолютно різний порядок денний. Нагадаємо, в соцмережах недавно поширилося велика кількість мемів, фото і відео з хештегом #SaveMelania, так як дружина президента на публічних заходах часто виглядає нещасною і приреченою. Уже зараз більшу частину обов'язків першої леді виконує Іванка Трамп. Зокрема, вона була однією з організаторів першої зустрічі Трампа з прем'єром Канади Трюдо в Білому домі.
Політика оформление ленты  В Україні запрацював аналог «Миротворця» для відомих антиукраїнських політичних діячів Почав працювати сайт «Україна без сепаратизму», покликаний допомагати в боротьбі з проявами сепаратизму і анексією українських територій і створити єдину інформаційну базу яскравих антиукраїнських політичних діячів, які працюють в інтересах агресора - Російської Федерації. Про це повідомили координатори ГО «Автомайдан Київ» Дмитро Короп, Катерина Кувіта, журналіст Айдер Муждабаев під час прес-конференції сьогодні в Києві, передає кореспондент ASN. «Ми запускаємо всеукраїнський проект, який повинен наповнюватися... Звернення, особливо до представників ЗМІ - ви знаєте, як все це працює. Можливо, якийсь матеріал був знятий із якихось причин з вашого сайту. Можливо, щось не вийшло взагалі, але є певні напрацювання, матеріали, будь ласка, скидайте нам цю інформацію - вона буде потрапляти на цей сайт», - зазначила Кувіта. За її словами, сайт «Україна без сепаратизму» (http://stopsepar.com/) має інший формат, ніж сайт «Миротворець», і є виключно політичним. «Основна відмінність від сайту «Миротворець» - сюди потрапляють топ-політики або топ-політично громадські діячі», - уточнила вона. Активісти закликали надсилати інформацію для моніторингу та розміщення на сайті в Facebook (сторінка з аналогічною назвою - «Україна без сепаратизму») ​​або електронною поштою, адреса якої є на сайті. «Ми закликаємо всіх небайдужих патріотів України допомагати нашій країні подолати сепаратизм у всіх його проявах і у всіх регіонах і відновити цілісність і незалежність земель нашої батьківщини. Ми вважаємо, що попри всю пропаганду, яка ведеться проти нашої держави, серед громадських діячів, активістів, іноземних і російських політиків є справжні друзі нашої країни, які попри всі перешкоди не перестають висловлюватися і підтримувати Україну в своїй боротьбі за незалежність і європейське майбутнє . Ми віримо, що разом можемо врятувати нашу рідну Україну від ворогів, як зовнішніх, так і внутрішніх», - зазначили організатори платформи. Зауважимо, що на сайті вже значаться такі особистості, як Ксенія Собчак і колишній депутат російської держдуми Ілля Пономарьов.  
Політика Мін'юст вимагає ввести персональну відповідальність для всіх членів НАЗК Колективна відповідальність членів Національного агентства з попередження корупції показала свою неефективність, тому Міністерство юстиції України пропонує встановити персональну відповідальність членів НАЗК. Про це після завершення підсумкової колегії Міністерства юстиції заявив міністр Павло Петренко, повідомляє кореспондент ASN. "Ми зараз моніторимо роботу цього органу, і якщо він не виправить ситуацію і Мін'юст надалі робитиме за них їхню роботу, ми поставимо питання про структурне переформатування через зміни в законодавство, щоб створити одноосібне керівництво і одноосібну відповідальність особи, якк буде вибрано через публічний конкурс, щоб було зрозуміло, що є прізвище особи, відповідальної за блок антикорупційної політики", - зазначив міністр. Петренко вважає, що треба зробити так, щоб не виникало такої ситуації, коли члени НАЗК самоусуваються від проблем, які вирішують інші органи. Нагадаємо, 16 лютого поліція оприлюднила відео із затриманням заступника голови НАЗК Руслана Радецького, який підозрюється у керуванні авто у стані алкогольного сп'яніння.
Суспільство Плотницкий незадоволений, що в «ЛНР» мало ловлять «українських шпигунів» Ватажок «ЛНР» Ігор Плотницький визнав незадовільною роботу так званої «МДБ ЛНР». Про це повідомив координатор групи «Інформаційний спротив», народний депутат Дмитро Тимчук на своїй сторінці в Facebook. «Згідно із закритою доповіддю за підписом ватажка «ЛНР» Плотницького, незважаючи на щомісячне «виявлення і знешкодження» співробітниками «МДБ» великої кількості «українських шпигунів і диверсантів» (з жовтня 2016 року - до 10 осіб. щомісяця), на території «ЛНР» постійно фіксується висока активність «проукраїнськи налаштованих елементів, агентури українських спецслужб і ДРГ», - написав Тимчук. Він зазначив, що прикладом роботи укрДРГ наводяться випадки «терактів», включно з нещодавнім знищенням «начальника управління народної міліції «НР» полковника» Анащенка. Також Плотницького дратує розклеювання листівок проукраїнського змісту, а також «отруєння води у низці населених пунктів «ЛНР». Деталі останньої НС не уточнюються.
За кордоном Бойовики «ДНР» і «ЛНР» зібралися допомагати ветеранам по всій Україні Загрози техногенного та екологічного характеру, а також «тяжке становище» населення підконтрольних Києву районів змусили лідерів терористичних органіхацій «ДНР» і «ЛНР» вийти з ініціативою програми гумдопомоги жителям регіону. Про це заявив терорист Денис Пушилін, передає ТАСС. «У такої ініціативи кілька причин. По-перше, ми постійно отримуємо сигнали з територій, підконтрольних Києву, про більш важке становище людей. Постійно зростають тарифи на комунальні послуги, які не йдуть в порівняння з нашими тарифами, низькі пенсії. Стан справ все гірше і гірше », - сказав Пушилін Денис Володимирович. Він додав, що ця ситуація хвилює жителів псевдореспублік. «Так як «наш» регіон розрізаний по-живому», - пояснив він.. Незважаючи на складність у відновленні економіки на захоплених територіях, «було вирішено допомогти найбільш нужденним жителям підконтрольних Києву районів».
Політика «Зорян, який Шкіряк», пропонує «відрубати» в Україні ще й mail.ru Радник міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова Зорян Шкіряк констатував, що його вчорашня ініціатива заблокувати російські соцмережі в Україні розбурхала агресора (чому, судячи з постів, він дуже радий), і висунув чергову ініціативу - заблокувати в Україні і поштовий сервіс mail.ru. Радник запевняє, що в цьому питанні його підтримує і СБУ, і Адміністрація Президента України. «Є повна підтримка СБУ і навіть позитивний сигнал з АП. Зокрема, вдячний особисто Дмитру Шимківу за підтримку і розуміння! Так тримати! Сподіваюся, що разом відпрацюємо механізми реалізації. З Божою поміччю вдасться. А ще я вважаю, що доцільно відрізати і заблокувати mail.ru! Що на це скажете, трольчата», - єхидно написав Шкіряк у своєму пості в соцмережі.Радник міністра також звернувся до тих, хто вказує на «утиск демократії» в Україні, - він заявив, що блокуються тільки електронні засоби масового контролю країни-агресора.
Політика Мінагропрод: Робота над законопроектом про ринок землі перебуває на фінальній стадії Міністерство аграрної політики і продовольства України заявляє, що підготовка законопроекту про обіг сільськогосподарських земель перебуває на фінальній стадії. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк під час круглого столу сьогодні в Києві. «На фінальній стадії перебуває робота над законопроектом про обіг сільськогосподарських земель», - сказав він. Тим часом Мартинюк нагадав, що депутати звернулися до Конституційного суду України з поданням щодо конституційності дії земельного мораторію, і КСУ розглядатиме це звернення близько півроку. «Я думаю, що до того, як Конституційний Суд за регламентом винесе своє рішення, уряд буде готовий представити своє бачення варіантів зняття мораторію», - сказав він. За його словами, на даний момент проект закону готові підтримати вже близько 100 народних депутатів. Нагадаємо, що 17 лютого до Конституційного Суду було передано подання 55 депутатів Верховної Ради про скасування земельного мораторію.
Суспільство Суд заарештував майно ТРЦ «Караван» у Києві Голосіївський районний суд Києва ухвалив за борги заарештувати майно ТРЦ «Караван», розташованого на вул. Луговій. У тексті постанови суду йдеться, що арешт накладено на нежитлову будівлю за адресою: м. Київ, вул. Лугова, 12, а також торгово-офісний будинок за тією ж адресою, що на правах власності належать Приватному акціонерному товариству «Лекс холдинг», передає УНІАН. У суді повідомили, що слідчий Головного управління Національної поліції Києва звернувся до суду з клопотанням про арешт нерухомого майна ТРЦ «Караван» площею 46,7 тис. кв. м і торгово-офісної будівлі площею 10,5 тис. кв. м. На думку слідства, «Лекс холдинг» «шляхом обману та зловживання довірою» взяв кредит у "ВТБ Банку", після чого було розпочато процедуру банкрутства «Лекс холдингу» з метою вивести з забезпечення заставне і іпотечне майно, чим банку було завдано збитків на загальну суму $73,9 млн. Нагадаємо, в листопаді 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що суд наклав арешт на столичний торгово-розважальний центр «Гулівер».
Політика Силовики, які знищували докази злочинів на Майдані, до цього часу працюють на своїх посадах Силовики, які по гарячих слідах знищували докази злочинів проти Небесної сотні, донині перебувають на посадах, заявив адвокат сімей Небесної сотні Павло Дикань. "У перші дні після трагічних подій в правоохоронній системі відбувалося знищення документів, і, на жаль, цьому факту до сьогоднішнього дня ні керівництво МВС, ні керівництво СБУ, де фактично відбувалися основні з цих подій, не надало належної оцінки і немає розслідувань. Так що люди , які до цього причетні, до сьогодні працюють у правоохоронній системі", - сказав Дикань. Також він додав, що в 2014 році розслідування злочинів проти Майдану не проводилося: "Реально весь 2014 рік можна вважати повністю втраченим для розслідування в зв'язку з тим, що воно проводилося в різних правоохоронних органах несистемно, без аналізу подій і без належного збору доказів".
Події У Києві наркоман з сокирою кидався на перехожих У Києві співробітники патрульної поліції затримали чоловіка, який з сокирою кидався на перехожих на вул. Академіка Єфремова. Про це інформує прес-служба патрульної поліції столиці. Вчора, 16 лютого, вночі надійшов виклик, що чоловік з сокирою в руках нападає на людей. Він забарикадував двері, що ведуть до сходів, тому поліцейські змогли потрапити на потрібний поверх тільки на ліфті. Там вони побачили чоловіка, який за описом схожий на підозрюваного. Під час поверхневої перевірки у чоловіка були виявлені кілька ножів і пакетик з порошкоподібної речовини, схожої на наркотичний, а в квартирі лежать сокира. Заявники повідомили, що чоловік з сокирою кидався на дівчину і її друзів, вибивав двері. 29-річного чоловіка затримали і доставили до Святошинського управління поліції.
Політика Якщо не змінити закон про заочне засудження, Янукович залишиться безкарним - адвокат Небесної Сотні Треба змінити закон про заочне засудження, інакше Янукович скасує вирок проти себе в Європейському суді з прав людини. Про це в п'ятницю, 17 лютого, на прес-конференції заявила адвокат сімей Небесної сотні Вікторія Дейнека. "Ще одна перешкода у цих справах (проти Януковича. - АСН) - це законодавство про заочне засудження. Воно неприйнятне, бо йдеться про застосування вибіркового правосуддя, а це порушення Європейської конвенції, і, відповідно, Європейський суд з прав людини буде такі вироки скасовувати, будуть відповідні санкції до нашої країни", - сказала Дейнека. Говорячи про справу про державну зраду Януковича, яка незабаром буде розглядатися в судовому слідстві, адвокат заявила: «Вона йде за заочною процедурою засудження, за тими нормами, які на сьогодні є і вони не змінені, що становить загрозу перегляду цих вироків, якщо вони будуть обвинувальними, в Європейському суді з прав людини". Нагадаємо, АСН повідомляла, що адвокат сім'ї героїв Небесної сотні Віталій Титич заявив про те, що екс-беркутівець Дмитро Садовник, якого підозрюють у розстрілі людей під час Революції Гідності в 2014 році, не втік, а його обміняли.
Політика Остаточний варіант законопроекту про заочне засудження буде готовий наступного тижня - Петренко Доопрацьований законопроект про заочне засудження буде готовий наступного тижня. Про це після завершення підсумкової колегії Міністерства юстиції заявив міністр Павло Петренко, повідомляє кореспондент АСН. Внесені в законопроект зміни дозволять усунути можливість президенту-втікачеві Віктору Януковичу і його поплічникам звернутися до Європейського суду з прав людини щодо оскарження рішення суду, уточнив міністр. "Я думаю, що наступного тижня ми побачимо доопрацьований законопроект. Йдеться про те, що Генеральна прокуратура просить продовжити терміни на розслідування справ у рамках заочного кримінального провадження для того, щоб завершити складні справи, які вони почали", - сказав Петренко. Міністр сподівається, що у Верховній Раді вистачить голосів для підтримки доопрацьованого законопроекту.
Політика Депутатам з БПП і НФ не терпиться почати скуповувати землю? Віднесли подання до Конституційного суду Народний депутат з «Блоку Петра Порошенка» Олексій Мушак разом з іншим депутатом з «Народного фронту» Віктором Романюком принесли до Конституційного суду подання, під яким підписалося 55 народних депутатів, «Про визнання неконституційним мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення». Фото документів він опублікував на сторінці в Facebook. "Підписи 55 народних депутатів під конституційним поданням до Конституційного суду я зібрав за один день. Це свідчить про велику підтримку моєї ініціативи в парламенті і суспільстві", - запевняє депутат в прес-релізі партії. Сам він упевнений, що "подання до Конституційного суду - це не тільки відновлення прав громадян України, це останній цвях в труну комунізму і Радянського Союзу".
За кордоном Адміністрація Трампа розглядає можливість мобілізації 100-тисячний війська для видворення мігрантів Адміністрація американського президента Дональда Трампа розглядає можливість мобілізації 100 000 солдатів Національної гвардії для масового виселення з США нелегальних іммігрантів, в тому числі мільйони не живуть далеко від кордону Мексики, згідно з проектом меморандуму, отриманого на Associated Press, повідомляє NBC News. У той же час високопоставлений чиновник адміністрації в коментарі NBC News назвав цей документ "фальшивкою". Проте АР стверджує, що в документі на 11 сторінках викладено плани з безпрецедентної «мілітаризації імміграційного законодавства». Як передбачається, ініціатива особливо відчутно торкнеться таких штатів, що межують із Мексикою, як Каліфорнія, Аризона, Нью-Мексико і Техас. Але в документі згадуються також і сім штатів, прилеглих до попередніх чотирьох - Орегон, Невада, Юта, Колорадо, Оклахома, Арканзас і Луїзіана. В цілому в США нелегально проживає близько 11,1 мільйона осіб. У разі задіяння таких безпрецедентних заходів неприємності очікують більше половини з них.
Політика Росіяни вплинули на референдум щодо асоціації Україна - ЄС у Нідерландах - ЗМІ Російські емігранти у Нідерландах розпалювали антиукраїнські настрої й активно втручалися в хід референдуму щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який відбувся в Нідерландах минулого року. Як пише The New York Times, в Нідерландах працювала так звана «українська команда» супротивника підписання Угоди про асоціацію з Україною голландського політика-соціаліста Гаррі ван Боммеля, в яку входила низка російських емігрантів. Боммель особисто розповів, що ніколи не перевіряв паспорти членів своєї організації, він не виключив, що його соратники могли бути росіянами, проте він їх охоче брав, так як вони поділяли його позицію.«Поки незрозуміло, чи була українська команда безпосередньо керована з РФ, чи діяла з особистих симпатій, проте пан Ван Боммель визнав, що не перевіряв їхніх  паспортів», - сказано в статті. Видання підкреслило, що в мітингах проти України брали активну участь антиукраїнськи налаштовані активісти, вони також відвідували телевізійні ефіри, активно вплутувалися в дискусії в соціальних мережах з метою дискредитувати Україну. Зокрема, один з таких активістів - 26-річний росіянин Микита Ананьєв, студент одного з голландських вишів. В кінці 2013 року він відвідав «школу молодих лідерів» у Москві, а напередодні референдуму активно агітував проти України. У NYT з'ясували, що Ананьєв взяв участь у більш ніж 15 заходах, спрямованих проти підписання асоціації між Україною і ЄС. Журналісти відзначили, що зусилля Москви прикладаються «в сутінковій зоні між дипломатією і роботою спецслужб».
Політика Порошенко провів телефонну розмову з держсекретарем США Президент Петро Порошенко в п'ятницю, 17 лютого, по телефону поговорив з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном. Про це сказано на офіційному сайті глави держави. «Президент України Петро Порошенко, перебуваючи на конференції з питань безпеки в Німеччині, провів телефонну розмову з Державним секретарем Америки Рексом Тіллерсоном», - сказано в повідомленні. В ході розмови було обговорено протидію триваючій агресії РФ і відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, включно з Кримом, а також за допомогою політики санкцій. Порошенко поінформував американського держсекретаря про ескалацію конфлікту на Донбасі, а також про порушення Мінських угод з боку Росії. Тіллерсон повідомив про результати зустрічі на рівні міністрів закордонних справ країн G-20 в Бонні (ФРН), а також наголосив на важливості виконання Мінських угод.
Економіка Як працює хитра схема з пропуском вантажівок в Одеський порт і чому це незаконно Антимонопольний комітет України помітив у діях Одеської міської ради ознаки порушення закону про захист економічної конкуренції і 9 лютого 2017 року надіслав до Одеси свої рекомендації. Зокрема, мова йде про рішення № 46 «Про затвердження схеми організації руху вантажного транспорту до Одеського морського торгівельного порту», яке Одеська міська рада ухвалила 25 лютого 2016 року. Ним міська влада затвердила схеми руху вантажного транспорту таким чином, що усі вантажівки прямують до Одеського морського порту лише через територію приватного підприємства «Євротермінал». Як зазначено в рекомендаційному листі Антимонопольного комітету,ТОВ «Євротермінал» було утворено у 2005 році для реалізації інвестиційного проекту «Сухий порт», який фінансується в тому числі і Європейським банком реконструкції та розвитку. Як зазначено в листі ТОВ «Євротермінал» до АМКУ: «Сухий порт ТОВ «Євротермінал» був створений з метою винесення потоку вантажного автотранспорту за межі міста та створення єдиного транспортного ланцюга «Порт-Естакада-Сухий порт» та в зворотному напрямі.…Важливість проекту «Сухий порт» для міста також підтверджується великою кількістю листів від мешканців мікрорайону «Пересип» міста Одеса, що знаходяться на шляху слідування вантажного автотранспорту до Одеського морського порту. Мешканці даного мікрорайону, вже тривалий час звертаються до органів місцевого самоврядування зі скаргами на вантажний автотранспорт, що скупчується на зазначених вулицях, заважаючи нормальній життєдіяльності місцевих жителів». Саме соціальною напруженістю та погіршенням екологічної ситуації у своїй відповіді-поясненні Антимонопольному комітету представники  Одеської міської ради пояснили ухвалення відповідної схеми проїзду вантажівок до порту. «З метою усунення перешкод, що виникають у зв’язку із рухом вантажного транспорту, що прямує до Одеського морського порту та забезпеченню охорони оточуючого середовища, а також критичною соціальною напруженістю та небезпечною дорожньо-транспортною ситуацією, що виникла у зв’язку із рухом та скупченням вантажного транспорту у районі Пересипських мостів», - вказано в листі. В Одеській міськраді зазначили, що  таке обмеження проїзду до Одеського порту було підтримано представниками самого порту, ПрАТ «ГПЗКУ» «Одеський зерновий термінал» та ПрАТ «Укрелеваторпром». Водночас Державне підприємство «Адміністрація морських портів України» листом повідомило АМКУ, що одеська влада проінформувала про затвердження даної схеми руху вантажівок, однак не погоджувала її з Одеським морським портом. «Зазначена схема не погоджувалась з адміністрацією Одеського морського порту та ДП «АМПУ». До компетенції адміністрації морських портів України не входить погодження будь-яких схем, порядків тощо, які регулюють рух поза межами морського порту», - зазначено в листі. Водночас у поясненні зазначено, що наразі офіційно в’їзд на територію порту та виїзд з нього можливо здійснити через КПП №2 (вул. Церковна) та КПП №4 (ТОВ «Євротермінал»). Здавалося б усе нічого, але є одне велике «но». У листі Державної фіскальної служби до Національного антикорупційного бюро України представники ДФС стверджують, що проїзд через КПП № 2 до порту неможливий. «Департаментом транспорту, зв’язку та організації дорожнього руху Одеської міської ради та КП «СМЕП» для впровадження монопольного обмеження були встановлені дорожні знаки «Рух вантажних автомобілів заборонено» таким чином, що проїзд на вул. Церковна обмежений», - зазначено в листі. Більше того у ДФС наголошують, що встановлення дорожніх знаків міською владою лише на підставі заторів та розвантаження міста є необґрунтованим. До того ж, такі обмеження руху створюють монопольне становище для ТОВ «Євротермінал», оскільки після обмеження, вантажний автомобільний транспорт має змогу потрапити в Одеський порт виключно через приватну компанію «Євротермінал». І найголовніше, як зазначено в листі ДФС до НАБУ, заїзд на територію ТОВ «Євротермінал» не безкоштовний. З кожного вантажного автомобільного транспорту стягується плата у розмірі 19,5 доларів США у гривнях за курсом, встановленим Національним банком України, зазначають представники ДФС. З огляду на, що за добу через термінал проходить близько 400 вантажівок, не складно підрахувати, що фірма заробляє щонайменше 200 000 на день! У лютому 2016 року Головне управління Нацполіції в Одеській області відкликало погодження нової монопольної схеми руху, але це не зупиняє міську владу від продовження даного обмеження. Враховуючи пояснення усіх сторін Антимонопольний комітет дійшов висновку, що прийняте 25 лютого 2016 року Одеською міською радою рішення щодо обмеження проїзду до Одеського морського порту суперечить закону «Про захист економічної конкуренції» та рекомендував Одеській міській раді передбачити можливість заїзду вантажного автотранспорту на територію Одеського морського торгівельного порту без споживання послуг ТОВ «Євротерминал». Хто ж стоїть за «Євротермінал»? Свого часу журналісти вже з'ясували, що ТОВ заснували Катерина Мажаріна і кіпрська фірма Northington Holdings Ltd, кінцевим бенефіціаром якої є Павло Лісіцин. Про результати розгляду вищезгаданих рекомендацій Одеська міськрада має повідомити АМКУ у 30-денний строк з дня їх отримання. В іншому випадку відповідні органи розпочнуть провадження у цій справі.  
Політика РНБО: НБУ розробить механізм блокування платіжних систем РФ РНБО України рекомендує НБУ протягом місяця спільно з СБУ розробити правовий механізм блокування (припинення) роботи електронних платіжних систем суб'єктів країни-агресора (Росія). Про це передає Інтерфакс-Україна. Відповідна рекомендація міститься у рішенні РНБО від 29 грудня минулого року «Про погрози кібербезпеки України та невідкладні заходи щодо їх нейтралізації», текст якого був оприлюднений на сайті Президента України. НБУ рекомендується підготувати за участю Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Нацполіції і СБУ в тримісячний термін пропозиції щодо вдосконалення з урахуванням актуальних кіберзагроз вимог до захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах банків та інших фінустановах, а також системах дистанційного банківського обслуговування. Нагадаємо, Україна ввела обмежувальні заходи щодо російських систем грошових переказів: «Колібрі», «Золота корона», «Міжнародні грошові перекази Лідер», «Юністрім», Blizko і Anelik. Ці системи охоплюють майже 50% ринку грошових переказів. Ще минулого року ці системи почали шукати спосіб, як працювати в Україні після санкцій. Деякі почали працювати через посередників.
За кордоном У Мінську мітингувальники "поставили ультиматум" Лукашенку і пригрозили відправити у відставку 25 березня У Мінську учасники «Маршу розсерджених білорусів» починають поступово розходитися. Микола Статкевич повідомив, що акція досягла своєї мети. Політик сказав, що «у влади є три варіанти: «або прислухатися і піти на поступки, або їм треба садити тисячі людей, які сьогодні були тут, або наступного разу вийде в 10 разів більше». На площі Незалежності багато учасників маршу розійшлися, але деяка кількість людей залишається. Статкевич також закликав мітингувальників у разі, якщо влада протягом місяця не виконає вимоги про скасування декрету (закону «про дармоїдство), знову зібратися в центрі Мінська 25 березня. «Нас сьогодні багато, але якщо буде в кілька разів більше, то ми скасуємо декрет і відправимо у відставку Лукашенка», - заявив він.
Події Бойовики відкрили вогонь по житловому будинку на Донбасі, багато поранених Голова Донецької ОВЦА Павло Жебрівський у себе в Facebook написав, що обстріл Авдіївки триває досі. За його даними, один із снарядів влучив у котельню міської школи. «Терористи продовжують обстрілювати Авдіївку. Снаряд влучив у котельню ЗОШ №4. Сталося загоряння газу з газопроводу. Комунальні служби, які виїхали на місце інциденту, перекрили газову трубу. Снаряди лягають на околицях Авдіївки і по позиціях бійців ЗСУ», - передає Жебрівський. Водночас, як пише Інтерфакс-Україна, Петро Порошенко повідомив про влучення снаряда в житловий будинок. «Просто зараз я отримав інформацію, що бойовики, які підтримуються Росією, обстріляли багатоповерховий будинок на Донбасі. Багато хто отримав поранення», - заявив Порошенко під час панельної дискусії «Майбутнє Заходу: крах чи повернення?».

Молитва на кохання
Молитва на кохання
Смуток за коханням іноді здатний довести людину до відчаю Адже всі ми хочемо кохати і бути коханими
Гороскопи на 17 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл
Гороскопи на 17 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл
День обіцяє бути активним та динамічним для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватимете приплив енергії та м....
Поганий вплив: як обчислити людину з чорною душею
Поганий вплив: як обчислити людину з чорною душею
Чужа душа — потемки Ми не в змозі передбачити дії, мотиви та бажання оточуючих
Відносини та сумісність у Східному любовному гороскопі
Відносини та сумісність у Східному любовному гороскопі
Як знайти кохання? Як її утримати? Як зберегти теплоту та ніжність у стосунках? Ці споконвічні питання ніколи ....
Як розпізнати енергетичного вампіра та захиститися від нього
Як розпізнати енергетичного вампіра та захиститися від нього
Спілкування з людьми не завжди сприятливо позначається на самопочутті, і якщо після розмови здоров'я чи настрі....
більше матеріалів




/-1,2461788654327-/ /-pc-/
Top