counter
Архів Повернутись назад 13 Січня 2017
13 Січня
За кордоном Європарламент може визнати роботів «електронною особистістю» Європарламент планує винести на голосування докладне зведення правил, згідно з якими люди повинні будуть спілкуватися зі штучним інтелектом і роботами. Законодавці вирішуватимуть, чи варто наділяти майбутніх роботів статусом «електронної особистості». Парламентарії дали зрозуміти, що світ стоїть на порозі нової промислової революції роботів, передає BBC. Як сказано в представленому в Європарламент звіті, розробники роботів повинні гарантувати, що в кожному з них буде пристрій, який при необхідності дозволить відключити всі його функції. Власники роботів повинні бути позбавлені страху або ризику отримати психологічні або фізичні травми. У звіті передбачається, що роботи, андроїди, боти та інші форми штучного інтелекту можуть почати нову промислову революцію, яка торкнеться всіх сфер суспільства. Нове покоління таких роботів гіпотетично може привести до майже безмежного благоденства.
За кордоном ЗМІ: Тємнича команда Facebook працює над технологією читання думок Мрія засновника Facebook Марка Цукерберга про гаджети, які дозволяють людям читати думки один одного і спілкуватися за допомогою мозкових хвиль, може бути реальнішою, ніж здається, пише Business Insider. «Дослідницький підрозділ Facebook, створений минулого року, працює над «інтерфейсом мозок-комп'ютер», що звучить дуже схоже на читання думок і телепатію з науково-фантастичних фільмів», - йдеться в повідомленні. За даними видання, таємнича команда працює в підрозділі Building 8. Про це стало відомо з вакансій, опублікованих у  соціальній мережі. Зокрема, в команду Building 8 потрібні «інженер інтерфейсу між мозком і комп'ютером» з кандидатським ступенем в галузі нейробіології, а також «інженер мозкової візуалізації» для роботи над проектом в галузі «неінвазивної технології нейровізуалізації». Як вказується в описі вакансій, робота підрозділу спрямована на створення «комунікаційної платформи майбутнього». У Facebook не стали коментувати ці вакансії.
Події Загострення на Донбасі: Бойовики 78 разів порушили режим тиші, поранено трьох бійців ЗСУ На Донбасі за минулий четвер, 12 січня, російсько-окупаційні війська 78 разів обстріляли позиції Збройних Сил України, троє українських бійців отримали поранення, повідомили в прес-центрі штабу АТО. За даними українських військових, на Маріупольському напрямку бойовики вели вогонь у бік позицій ЗСУ з мінометів у районі Водяного і Широкиного. Павлопіль, Гнутове, Красногорівку, Мар'їнку, Водяне та Широкине обстрілювали з гранатометів і стрілецької зброї. БМП вела вогонь по Талаківці. В районі Широкиного і Талаківки працював снайпер. На Луганському напрямку окупанти з 152-мм артилерії відкривали вогонь у районі Калинового, Попасної і Новозванівкт. З 120 і 82-мм мінометів окупанти вели вогонь по Золотому, Сентянівці, Новозванівці і Кримському, з гранатометів і стрілецької зброї - по Новозванівці і Новоолександрівці. На Донецькому напрямку з 120 і 82-мм мінометів були обстріляні позиції сил АТО в районі Луганського, Троїцького і Зайцевого. З гранатометів і стрілецької зброї обстрілювали позиції в районі Кам'янки, Луганського, Зайцевого, Авдіївки і Троїцького. По Луганському вогонь вела БМП противника.
Суспільство «Українське радіо» охопить усі окуповані території Донбасу Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення видала дозвіл на мовлення на території проведення АТО передачі першої програми «Українського радіо», повідомили в прес-службі регулятора. Зокрема, Національна телекомпанія України отримала право використовувати радіочастоти 873 кГц в м. Часів Яр Донецької області.  «Теоретичні розрахунки показують, що при потужності 50 кВт в денний час мовленням «Українського радіо» будуть охоплені підконтрольні території - Костянтинівка, Краматорськ, Димитров, Артемівськ, Лисичанськ, і велика частина окупованих територій, зокрема міста Донецьк, Горлівка, Макіївка, Торець , Шахтарськ, Торез, Єнакієве, Дебальцеве, Брянка, Алчевськ. У нічний час покриття сигналом буде значно кращим - воно охопить усі окуповані райони Донецької і Луганської областей», - заявили в Нацтелерадіо. Таким чином, жителі підконтрольних і окупованих територій Донбасу зможуть слухати інформаційні програми «Українського радіо», а також адаптовані передачі, створені спільно з «Голосом Донбасса», «Радіо Свобода».
Події оформление ленты  У Києві в під'їзді житлового будинку прогримів вибух: постраждав догхантер У Києві ввечері в четвер, 12 січня, в житловому будинку в Дніпровському районі прогримів вибух, у результаті чоловік отримав незначні пошкодження, повідомили в поліції столиці. Вибух прогримів у під'їзді на вулиці Луначарського. Місцевий житель 1978 року народження вирішив перевірити поштову скриньку. Коли він її відкрив, то почув підозрілий звук і впав. При цьому пролунав вибух. За попереднім висновком, могла вибухнути граната РГД-5. Розпочато кримінальне провадження за фактом замаху на вбивство. Поліція встановлює обставини події. Телеканал 112 Україна  повідомив, що потерпілий чоловік є відомим догхантерівом Олексієм Святогором. «Почув звук, схожий на петарду. Дуже різко відчинилися дверцята, я побачив відірвану нитку, присів і почав відходити від ящика. В той момент пролунав вибух. Від вибуху мене оглушило на кілька хвилин», - розповів він.  
Економіка оформление ленты  У «Київенерго» уточнили, за якими платіжками треба розраховуватися за світло і тепло Київська енергокомпанія ПАТ «Київенерго» просить своїх клієнтів не розраховуватися за послуги з тепло- і електропостачання в січні через платіжки КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» через відсутність гарантії на надходження коштів за спожиті послуги на особові рахунки клієнтів. «У зв'язку з поширенням КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» (ГІОЦ) нового формату платіжки, єдиної для всіх комунальних послуг, звертаємо увагу своїх клієнтів на те, що оплата послуг «Київенерго», як і раніше, має здійснюватися виключно за платіжними документами «Київенерго», сформованими розрахунковою системою енергокомпанії», - йдеться в повідомленні. У компанії заявили, що кияни отримають платіжки за електроенергію до 16 січня, а за опалення і гарячу воду - з 15 по 22 січня. У них будуть відображені точні обсяги споживання, коректні нарахування та реквізити особового рахунку.
За кордоном ЗМІ дізналися про плани Кремля перешкодити об'єднанню Кіпру У Республіці Кіпр побоюються, що Росія може спробувати вплинути на громадську думку через соціальні мережі, ЗМІ та зв'язку з кіпрськими націоналістами, щоб перешкодити об'єднанню острова, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на європейське видання «Політико». Джерело, близьке до кіпрської влади, заявило, що уряд Республіки Кіпр поінформований про дії Росії і стежить за ситуацією. «Деякі моменти вказують на те, що Москва вже приступила до таких дій. Посол РФ на Кіпрі Станіслав Осадчий минулого місяця накликав на себе критику на цьому острові за те, що давав суперечливі коментарі щодо позиції РФ з об'єднання Кіпру», - наголошується в статті. На думку видання, мирна угода дозволила б послабити напруженість між ЄС і Туреччиною, почати офіційне співробітництво між ЄС і НАТО, заблоковане через те, що Кіпр як член ЄС і Туреччина офіційно не визнають один одного.
Економіка Нацбанк пояснив ослаблення гривні спадом ділової активності Зниження курсу гривні пов'язане з обмеженою пропозицією іноземної валюти на міжбанківському ринку, що спровоковано сезонним спадом ділової активності, повідомив заступник голови Національного банку України Олег Чурій. «Зараз нижча, ніж у попередні місяці пропозиція валюти призводить традиційний для перших місяців року сезонний спад ділової активності, зокрема полягає в дещо меншому надходженні виручки від експорту врожаю агрокультур, які були основним джерелом іноземної валюти в осінні місяці. Водночас роль основного джерела валютної виручки поступово переймає металургійний експорт. Цьому також сприяє світова цінова кон'юнктура завдяки подорожчанню сталі і залізної руди», - заявив він на сторінці НБУ в Facebook. За його словами, НБУ готовий виходити на ринок з валютними інтервенціями для згладжування надмірних коливань курсу гривні. З цією метою Нацбанк оголосив про проведення в п'ятницю, 13 січня, аукціону з продажу іноземної валюти в обсязі до $100 млн.
Події оформление ленты  На Донбасі в «сірій зоні» виявили обгорілий ранець російського десантника Служба безпеки України під час зачистки «сірої зони» в районі н.п. Славне Мар'їнського району Донецької області задокументувала черговий факт присутності російських військовослужбовців на території України. «Опрацьовуючи інформацію про присутність у «сірій зоні» диверсійної групи терористів «ДНР», правоохоронці виявили на території частину обгорілого портфеля десантника (з маркуванням ЗАТ «БШГК»  РД-54 ТО 90-04-03-3 арт. 3451-ПУ-БШ 04 08)», - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в Facebook. За даними служби, виявлений ранець є елементом бойового спорядження ЗС РФ, про що вказує клеймо фабрики-виробника і колірна гамма, яка використовується в російській армії. Крім того, працівники спецслужби виявили короб зі стрічками і патронами калібру 7,62 мм загальною кількістю 200 одиниць, дві гранати (Ф-1, РГД-5), протипіхотну міну МОН-50 та індивідуальний перев'язувальний пакет.  
За кордоном Парламент Туреччини проголосував за посилення влади Ердогана Парламент Туреччини на засіданні в ніч на п'ятницю, 13 січня, схвалив три пункти зі спірного проекту змін до Конституції країни, які значно посилюють владу президента, повідомляє Hurriyet Daily News. Затверджені поправки в Конституцію Туреччини дозволяють президенту бути членом політичної партії. Також парламентарії встановили контрольну роль парламенту. Згідно з пропозицією, вся виконавча влада, що належить прем'єр-міністру і уряду, буде передана президенту. Крім того, турецький президент отримає повноваження видавати укази з питань, пов'язаних з виконавчою владою, і виносити закони на розгляд у парламент. Президент матиме право звертатися до Конституційного суду для встановлення конституційності/неконституційність законодавчих актів. Президент також призначатиме/відправлятиме у відставку своїх помічників, міністрів і вищих посадових осіб.
Події У Львівській області автобус і авто злетіли в кювет, рейсовий автобус загорівся У Львівській області в четвер, 12 січня, в результаті складних погодних умов у кювет з'їхали автобус і легковий автомобіль, на трасі Київ - Чоп сталося загоряння рейсового автобуса, повідомили в обласному управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій. За даними рятувальників, на автодорозі Довголука - Уличне поблизу с. Довголука Стрийського району водій автобуса NEMAN, який належить приватному підприємству, не впорався з керуванням і з'їхав у кювет. В результаті події ніхто з семи пасажирів не постраждав. На автодорозі Червоноград - Ковель поблизу с. Тудорковичі Сокальського району водій автомобіля Fiat Ducato з'їхав в кювет, травми отримали двоє людей. У Миколаївському районі на автодорозі Київ - Чоп загорівся рейсовий автобус сполученням «Львів - Дрогобич» марки «Еталон». На момент пожежі в автобусі перебувало десять пасажирів. Пожежу локалізовано о 17:43 та ліквідовано о 17:47. Вогнем знищено обшивку каталізатора вихлопної труби. В результаті події ніхто не постраждав.
Економіка Зубко анонсував запровадження в Україні європейських стандартів енергоефективності В Україні запроваджуються єдині з країнами ЄС стандарти для розрахунків показників енергоефективності. Про це 13 січня під час презентації заявив міністр регіонального розвитку та будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, передає кореспондент АСН.  «Наша держава має зробити усе, щоб забезпечити європейські норми енергоспоживання... В парламенті вже чекає на прийняття проект закону про енергоефективність», - сказав він.  Також, за його словами, Верховна Рада має прийняти у найближчий час декілька  інших законів з т.зв. енергоефективного пакету: закон про особливості управління будинків, закон про житлово-комунальні послуги у другому читанні, закон про комерційний обіг.  Одним із важливих кроків на шляху енергоефективності є впровадження в Україні нового покоління норм з енергоефективності будівель - ДБН В.2.6-31:2016 «Теплова ізоляція будівель», а також розроблене спільно з ЄБРР унікальне програмне забезпечення для розрахунку всього технологічного процесу визначення енергоефективності будівель.  «Це впровадження єдиних з країнами ЄС стандартів для розрахунків показників енергоефективності. Ця норма дозволяє на єдиній методологічний платформі проводити розрахунки показників енергоефективності будівель та є основою подальшого розвитку системи нормування, яка направлена на розв'язання енергетичних та екологічних проблем», - додав він.  Міністр наголосив, що ця нова база та програмне забезпечення вже розроблені:  «Все готово, тепер лише слово за законодавчим органом». 
Події У російсько-окупаційні війська насильно призивають студентів Донбасу - ГУР Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російсько-окупаційне командування насильно укомплектовує свої війська студентами навчальних закладів на окупованих територіях Донбасу. «У зв'язку зі значним некомплектом особового складу з'єднань і частин 1 (Донецьк) і 2 (Луганськ) АК ЗС РФ, що пов'язано з масовим дезертирством російських військовослужбовців, окупаційним командуванням інтесифікована насильницька призовна кампанія серед населення тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей, зокрема за рахунок студентів середньотехнічних і вищих навчальних закладів», - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в Facebook. За даними ГУР, через скорочення терміну підготовки за всіма військовими спеціальностями в навчальних центрах зростає кількість небойових втрат, пов'язаних з низькою професійною підготовкою. Зокрема, за даними української військової розвідки, 11 січня мінометний розрахунок зі складу 11 окремого механізованого полку (Макіївка) 1 АК ЗС РФ обстріляв передові позиції власних підрозділів, в результаті загинув один бойовик і троє поранені. 12 січня в 3 мотострілецькій бригаді (Горлівка) 1 АК ЗС РФ під час чищення великокаліберного кулемета загинув військовослужбовець кулеметного розрахунку бригади.
Економіка До кінця січня курс може досягти 30 грн за долар - експерт Існує ризик, що до кінця січня 2017 року на чорному ринку курс може вирости до 30 грн за долар. Таку думку в коментарі АСН висловив експерт з економічних питань Олександр Охріменко. Одним з чинників ослаблення гривні, на думку експерта, є попит на валюту клієнтів «ПриватБанку», які вирішили забрати свої заощадження і придбати долари. «Падіння гривні почалось із націоналізації «Привату». Другий фактор - це те, що потрібно зараз погашати відсотки за зовнішніми боргами. Третє - сьогодні імпортери не можуть купити валюту на міжбанку, тому вони купують її через чорний ринок і курс зростає», - уточнив Охріменко. Але експерт радить українцям не панікувати і не скуповувати іноземну валюту, так як вже в лютому ситуація покращиться. «Тут ситуація більш нервова, ніж економічна. Але вже в лютому буде краще - не треба буде платити відсотки за зовнішніми боргами. І є надія що буде поліпшення, такого навантаження, яке зараз є, не буде і побачимо ревальвації», - додав він. Відзначимо, що 13 січня 2017 року в обмінниках курс на покупку валюти досяг 28,70 грн за долар, а на продаж - 29,10 грн за долар.
Політика На Банковій відхрестилися від зустрічей з кумом Путіна Голова Адміністрації Президента України Ігор Райнін спростував інформацію про зустрічі Президента України Петра Порошенка з кумом російського президента Віктором Медведчуком. «Я не бачив тут ніяких зустрічей з Медведчуком... Якби Медведчук тут бував, ви б про це вже знали», - заявив він в інтерв'ю виданню Цензор.НЕТ. За його словами, за час роботи в АПУ він не бачив ім'я Медведчука в планах робіт і графіків Президента. «Ну, нам об'єктивно важко впливати на те, хто є довіреною особою Путіна. Путін визначає зі своїх стратегічних цілей, хто його довірена особа. Президент України Петро Порошенко - людина миру. Для нього головне, щоб не гинули люди, і щоб в Україні був мир. І чим швидше, тим краще. І ще раз повторюю: ні Крим, ні Донбас ми нікому не віддамо», - додав Райнін.
Політика ЄСПЛ може почати розгляд «кримських справ» по суті найближчим часом В Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) перебуває близько десятка справ щодо захисту прав кримських активістів. Про це повідомила юрист Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Анастасія Мартиновська під час прес-конференції, передає кореспондент АСН. За її словами, всі ці справи вже пройшли перший «фільтр» і незабаром очікується їх розгляд по суті. «УГСПЛ почала підтримувати справи кримських активістів ще на самому початку - навесні 2014 року. Зараз ми маємо близько десятка справ у ЄСПЛ. Всі вони пройшли перший фільтр, всім їм присвоєні номери, і ми очікуємо найближчим часом розгляду по суті», - сказала вона. Адвокат Еміль Курбедінов в свою чергу зазначив, що кримінальна справа, порушена проти кримського журналіста Миколи Семени, не має змістовних доказів його винуватості. «Справа Миколи Семени - кримінальна справа, і проведення обшуків у його колег - це було не що інше, як посил журналістам, які працювали на території АР Крим про те, щоб вони припинили будь-яку свою активну діяльність... У суді Микола Семена постане як такий собі русофоб, і на це спрямовані всі матеріали кримінальної справи. Русофоб, «путіноненависник». У всіх негативних відтінках його представлять тільки за те, що він давав певні аналізи і висловлював свою точку зору щодо певних політичних моментів. Вся кримінальна справа практично на 80% складається зі скріншотів з його комп'ютера. Нічого такого більш-менш виразного, що підтверджувало б його провину, немає», - повідомив адвокат. Також він зазначив, що експертизи, які роблять самі ФСБ або підконтрольні їм організації, є сумнівними.
Події оформление ленты  У Хмельницькому зіткнулися маршрутка і ВАЗ: легковик розірвало від удару У Хмельницькому сталася ДТП за участю пасажирської маршрутки, травми отримали вісім осіб. Про це передає прес-служба місцевої поліції. Аварія сталася в п'ятницю, 13 січня, вранці на вул. Кам'янецькій біля цегельного заводу. «23-річний місцевий житель на автомобілі «ВАЗ» не впорався з керуванням, виїхав на смугу зустрічного руху і зіткнувся з маршруткою Volkswagen під керуванням 45-річного місцевого жителя», - сказано в повідомленні. В результаті аварії постраждав водій «ВАЗу». П'ятьом пасажирам маршрутки була надана допомога на місці. Ще в однієї жінки була діагностована ЗЧМТ, а в іншої - перелом носа. Водій мікроавтобуса не постраждав. За цим фактом розпочато кримінальну справу за ст. 286 ч. 1 «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами» Кримінального кодексу України. Від легковика практично нічого не залишилося.
Суспільство У ЗСУ відреагували на розміщення ракетної системи С-400 в окупованому Криму Російська зенітно-ракетна система С-400 «Тріумф», розміщена в окупованому Криму, не є прямою загрозою для України, заявив начальник прес-центру Повітряного командування «Південь» Володимир Крижанівський. «Завдання системи - протиповітряна оборона, це не наступальне озброєння. Тому в Росії так спокійно говорять про це - вони дають зрозуміти, що це оборонне озброєння», - заявив він у коментарі «Обозревателю». За його словами, «у ЗСУ є аналогічні комплекси, вони несуть охорону повітряного простору України». Він додав, що турбуватися слід тільки з того приводу, що «в Криму, на українській території, Росія серйозно обкопується». Крижанівський додав, що, за даними українських військових, на території окупованого Криму не розміщене озброєння для завдання ударів по інших державах. «Це все легко контролюється за допомогою супутників. Країни НАТО, в першу чергу США, відстежують це», - додав він. Нагадаємо, що російське окупаційне командування розмістило на території анексованого Криму зенітний ракетний полк Південного військового округу, озброєний системою С-400 «Тріумф».
Економіка Новобудови через нові норми енергоефективності подорожчають на 1-2% Вартість нових будинків через впровадження нових норм енергоефективності зросте на 1-2%.  Про це заявив міністр регіонального розвитку та будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.  «Впроваджуючи енергоефективні заходи, будівництво може дорожчати. Але за тими розрахунками, які ми дивилися, це дорожчання  на 1-2%. Але за тими заходами енергоефективності в будинку економія буде більшою», - заявив  він. За його словами, усі новобудови в Україні будуть будуватися за новими нормами  з енергоефективності - ДБН В.2.6-31:2016 «Теплова ізоляція будівель», а також на базі розробленого спільно з ЄБРР унікального програмного забезпечення для розрахунку всього технологічного процесу визначення енергоефективності будівель. Ці норми ДБН В.2.6-31:2016 будуть опубліковані вже через 30 днів. А пакет необхідних законів має прийняти парламент до кінця лютого 2017 року. І іншого шляху для України немає. «Питання зменшення споживання може бути до 70% енергозатрат... Тому ми повинні один раз впровадити це, щоб зробити краще наше життя, ніж очікувати негоду чи інше», - зазначив він. 
За кордоном У Німеччині проведуть зустріч із міністром з РФ, ігноруючи санкції ЄС Уряд ФРН планує запросити до Німеччини міністра сільського господарства РФ Олександра Ткачова, якому було заборонено в'їзд на територію країн Євросоюзу в зв'язку з санкціями, на зустріч міністрів сільського господарства країн G20. Про це інформує об'єднання Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). За даними німецького видавництва, домогтися приїзду Ткачова в уряді ФРН збираються шляхом дипломатичного виверту. «Щоб Олександр Ткачов отримав дозвіл на в'їзд до Німеччини, уряд ФРН підвищив рівень запланованої зустрічі міністрів сільського господарства країн G20, надавши їй статус засідання членів ОБСЄ», - повідомили в RND. «У цьому випадку, під санкціями учасникам зустрічей на міністерському рівні і вище в рамках ОБСЄ Рада Європи Європейського Союзу надає обмежений дозвіл на в'їзд», - додало джерело.
Суспільство оформление ленты  Для першої леді щедрували особливі діти На свято, 13 січня, дружина Президента України Марина Порошенко відвідала київську школу №168, в якій існують інклюзивні класи. Учні, зокрема і діти з інвалідністю, заспівали щедрівки та привітали Марину Порошенко зі Старим Новим роком. Дружина Президента нагородила щедрувальників солодкими подарунками та побажала сонячного дитинства. «Сьогодні свято, - сказала Марина Порошенко. - І мені дуже приємно, що ми зустріли його з дітьми цієї школи. Тут навчаються діти з особливими потребами в одних класах зі своїми звичайними ровесниками. Тут чудова атмосфера. Діти в цій школі допомагають одне одному». П'ятнадцятирічна Діана спілкується з журналістами, сидячи в інвалідному візку. Дівчинка відкрита і охоче відповідає на запитання. «Я займаюся акторською майстерністю, вишиваю. У цій школі я почуваюся впевнено, ніхто не сміється з мене». Мама Діани підтверджує слова дочки, запевняє, що її успіхи не відрізняються від однокласників, а в майбутньому дівчинка хоче, закінчивши школу, вступити до університету. За словами адміністрації навчального закладу, 84% випускників стають студентами вишів.
Події Міноборони спростувало захоплення військових і техніки ЗСУ під Донецьком Міністерство оборони України спростувало інформацію про захоплення під Донецьком українських військовослужбовців і техніки. «У зв'язку з поширенням деякими інтернет-ЗМІ відеосюжету про нібито захоплення бойовиками військовослужбовців і військової техніки Збройних Сил України поблизу Донецька повідомляється, що зазначена інформація не відповідає дійсності», - йдеться в повідомленні оборонного відомства в Facebook. За даними Міноборони, відео, показане пропагандистським російським телеканалом як хроніка останніх подій на Донбасі, насправді знято майже два роки тому в Дебальцевому. «Оприлюднення російськими пропагандистами старих відеокадрів має на меті підняти бойовий дух російсько-окупаційних військ на Донбасі, який останнім часом відчутно впав», - пояснили у відомстві.
Події В Одесі екс-заступник прокурора і АТОвець влаштували бійку зі стріляниною Поліція Одеси почала розслідування за фактом перестрілки з травматичної зброї в центрі міста між екс-працівником прокуратури і учасником бойових дій на Донбасі. За інформацією відділу комунікацій ГУ НП в Одеській області, напередодні, 12 січня, по спецлінії 102 від наряду групи швидкого реагування Управління поліції охорони в Одеській області надійшло повідомлення, що на вул. Приморській двоє водіїв почали бійку. На місце виїхала слідчо-оперативна група Приморського відділу поліції. «Було встановлено, що водіями виявилися двоє жителів міста віком 35 та 65 років. В ході конфлікту, який виник в результаті порушення ПДР, чоловіки почали бійку, яка переросла в стрілянину з травматичної зброї. На місце поліцейські викликали бригаду швидкої допомоги, учасникам конфлікту надали медичну допомогу», - повідомили в главку. У одного з постраждалих поранення в ділянці коліна і стегна, у другого - гематома потиличної ділянки і поранення лівої стопи. За цим фактом розпочато кримінальну справу за ст. 296 ч. 4 (хуліганство) КК України. Зброю направлено на експертизу. Старший із чоловіків - екс-заступник прокурора Одеської області, другий - учасник бойових дій на Донбасі, який отримав поранення під час війни. Останній стверджує, що не порушував ПДР, а його опонент на позашляховику створив аварійну ситуацію.
За кордоном Переговори щодо возз'єднання Кіпру завершилася безрезультатно Міжнародна конференція щодо возз'єднання Кіпру, яка вчора пройшла в Женеві, закінчилася без конкретних результатів, передає Deutsche Welle. Але переговори продовжаться. «Спочатку експерти, які представляють всі сторони, зустрінуться 18 січня», - сказав напередодні ввечері представник уряду Республіки Кіпр Нікос Хрістодулідіс. За його даними, після роботи експертів над низкою питань, пов'язаних з безпекою, учасники проведуть новий раунд переговорів. Група надасть доповідь про озброєння і чисельність військ, які дислокуються на Кіпрі - як турецьких, так і грецьких, заявив голова МЗС Греції Нікос Кодзіас. За його словами, переговори за посередництва ООН і за участю президента Кіпру Нікоса Анастасіадіса, лідера невизнаного Туреччиною Північного Кіпру Мустафи Акінчі і керівників МЗС країн-гарантів - Великої Британії, Туреччини і Греції, можуть продовжитися 23 січня. Нагадаємо, ЗМІ дізналися про плани Кремля перешкодити об'єднанню Кіпру.
Політика оформление ленты  У Freedom House назвали заборону телеканалу «Дождь» цензурою Правозахисна організація Freedom House засудила заборону на мовлення російського телеканалу «Дождь» на території України. На думку правозахисників, заборона трансляції незалежного російського телеканалу підриває свободу преси в Україні. Віце-президент Freedom House за міжнародними програмами Роберт Герман назвав це «цензурою, яка обмежує доступ українців до вибору точок зору». «У той час, коли російські війська займають частину території України, життєво важливо, щоб українці мали доступ до незалежного висвітлення подій у Росії, і до одного з небагатьох, що залишилися, незалежних російських ЗМІ», - додав він. Нагадаємо, що 12 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зобов'язала українських провайдерів протягом місяця відключити російський телеканал «Дождь» через визнання каналом Криму як частини Росії.
Події У селі на Харківщині введено карантин через африканську чуму свиней Територія села Білаші Дергачівського району Харківської області була оголошена неблагополучною через африканську чуму свиней (АЧС), там встановили карантин. За інформацією оперативного зведення за добу, яка була опублікована на сайті Харківської ОДА, це пов'язано з випадком чуми свиней, зафіксованим у зазначеному населеному пункті. «11 січня цього року житель села Білаші Дергачівського району в своєму приватному господарстві виявив труп свині, про що повідомив у госпродпотребслужбу Дергачівського району. За результатами лабораторних досліджень було виявлено ДНК вірусу АЧС», - йдеться в звіті. Щоб запобігти поширенню захворювання, на основних трасах виставлені карантинно-дезінфекційні бар'єри, а також облаштовується ветеринарно-поліцейський пост. З 3-кілометрової зони від осередку зараження була вилучена і спалена в спеціально обладнаному місці одна туша свині.
Політика Питання повернення Криму має розглядатися окремо від припинення війни - Пінчук Український філантроп і бізнесмен Віктор Пінчук повідомив, що не ставить під сумнів український статус анексованого Криму і відкидає звинувачення в нібито готовності «віддати» півострів, висунуті йому після публікації його статті в газеті The Wall Street Journal. «Мене звинувачували в готовності віддати Крим і відмовитися від принципу територіальної цілісності України. Це брехня... Я не ставлю ні на мить під сумнів український статус півострова», - пише Пінчук в статті для «Української правди», опублікованій 13 січня. Він залишається на позиції, що питання повернення анексованого Криму під українську юрисдикцію має розглядатися окремо від припинення війни на сході України. «Наша країна страждає від війни. Донбас і Крим окуповані. Але це різні частини однієї великої проблеми - і рішення однієї не повинно заважати вирішенню іншої», - додав він. «На Донбасі досі ллється кров. І це треба зупинити. Тут ми повинні піти на компроміс. Але в базовому питанні, в питанні приналежності Криму - компромісів не може бути. Він український. Анексія - незаконна. Окупація - тимчасова», - додав бізнесмен.
Економіка Українці поскаржились Гройсману на роботодавців, які відмовляються платити 3200 грн мінімалки На «гарячу лінію» урядового контактного центру почали надходити звернення громадян щодо відмови роботодавців виплачувати заробітну плату на рівні мінімальної заробітної плати в розмірі 3200 грн, повідомили в прес-службі українського уряду. Зокрема, як з'ясував голова уряду Володимир Гройсман під час відвідування центру, деякі громадяни повідомляють про переведення на 0,5, 0,75 ставки. «Наше завдання сьогодні - розібратися з кожним таким питанням, щоб ні у кого не виникало бажання недоплат працюючій людині мінімальну заробітну плату, яка повинна бути нарахована на рівні 3200 грн», - заявив він. Під час візиту в центр Гройсман прийняв дзвінки від громадян і відповів на запитання щодо підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн.
Суспільство Кіберполіції виявила троян, який краде банківські дані з Android-смартфонів Фахівці Департаменту кіберполіції Національної поліції України виявили новий мобільний троян, який спрямований на крадіжку логінів, паролів і даних банківських карт з телефонів під управлінням ОС Android. «Він відрізняється від більшості мобільних банківських вірусів тим, що використовує root-привілеї... Спрямований цей троян на жителів України, Білорусі та інших країн СНД», - повідомили в кіберполіції. За даними фахівців, кількість інфікованих пристроїв смартфонів вже перевалила за 500 тис. Троян поширюється через неофіційні каталоги, маскуючись під різні популярні додатки, такі як «ВКонтакте», «ДругВокруг», «Одноклассники», Pokemon GO, Telegram, Subway Surf. Основні функції шкідливої ​​програми: відправка, крадіжка, видалення SMS; запис, переправлення, блокування дзвінків; крадіжка контактів; здійснення дзвінків; завантаження і запуск файлів тощо. Також троян отримує доступ до бази даних дефолтного браузера Android і браузера Google Chrome, де міститься інформація про збережені логіни і паролі, і іноді навіть дані банківських карт.
Економіка Падіння гривні спровокували чиновники і олігархи - експерт У тому, що гривня знецінилася на чорному ринку до рівня понад 29 грн за долар, винні чиновники, Нацбанк і олігархи. Таку думку 13 січня на прес-конференції висловив голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, повідомляє кореспондент АСН. За його словами, несвоєчасний розподіл казначейством бюджетних коштів наприкінці минулого року призвів до надлишку гривні на ринку, що і спровокувало її падіння. «У нас, коли закривають рік, для того, щоб виконати формально видаткову частину бюджету, з казначейства починають скидати гроші на міністерства, міністерства швидко починають закривати рахунки перед підприємствами. І тому у нас і минулого року, і на початку нового дуже велику кількість ліквідності було кинуто в банківську систему. Таким чиномвиникає надлишок гривні, яка починає тиснути», - зазначив експерт. Також на знецінення гривні вплинули й експортні спекуляції аграріїв і металургів, вважає Кушнірук. Він зазначив, що дві третини всього експорту в Україну складають саме ці дві сировинні галузі. «І дуже вузьке коло олігархів, які контролюють ситуацію, мають можливість починати грати. Коли можна просто, зменшуючи кількість експортної виручки, що надходить в Україну, самим провокувати знецінення гривні, а потім ти заводиш вже долари за більш високим курсом. Таким чином вони заробляють додаткову виручку», - додав Кушнірук. Експерт прогнозує, що тенденція завищеного курсу протримається до середини лютого, після чого стабілізується до рівня 26-27 грн за долар.
Політика НАБУ сподівається отримати повний доступ до Реєстру е-декларацій в найближчі тижні НАБУ і НАЗК сьогодні, 13 січня, підписали меморандум про співробітництво та обмін інформацією, що передбачає крім всього іншого доступ Національного антикорупційного бюро до автоматизованих довідкових та інформаційних систем, реєстрів і банків даних НАЗК. Про це інформує прес-служба НАБУ. Документ був підписаний директором Бюро Артемом Ситником і главою НАЗК Наталією Корчак. Меморандум набирає чинності з дня його підписання. Технічні аспекти, необхідні для забезпечення повного доступу Бюро до Реєстру електронних декларацій, будуть врегульовані протягом найближчих тижнів. «Отримання повного доступу до даного реєстру підвищить ефективність виявлення корупційних злочинів, підслідних НАБУ», - вважають у відомстві.
Політика Екс-регіонала Єфремова конвоювали до Луганської області Екс-главу фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Олександра Єфремова конвоювали з ізолятора Служби безпеки України в Луганську область, повідомляє ЛІГА.net з посиланням на заяву його адвокатів. За інформацією агентства, Старобільський районний суд Луганської області переніс підготовче засідання по кримінальному виробництву проти Єфремова на наступний тиждень. У п'ятницю, 13 січня, суд повинен був провести підготовче засідання по справі. Раніше повідомлялося, що апеляційний суд Сєвєродонецька задовольнив клопотання в.о. голови Сватівського районного суду Луганської області про перенесення підсудності в справі Єфремова до Старобільського районного суду Луганської області. Нагадаємо, що Генеральна прокуратура України направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо колишнього глави фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Олександра Єфремова.
Суспільство Опублікований список кандидатів на посаду глави Нацполіціі України Нацполіція опублікувала список з 64 кандидатів, які подали документи для участі в конкурсі на посаду голови Національної поліції. Відбір претендентів проводиться Консультативною відбірковою комісією, створення якої не передбачається законодавством, а стало ініціативою глави МВС України. До складу комісії увійшли незалежні міжнародні та національні експерти. Для Арсена Авакова при визначенні кандидата на посаду керівника Нацполіціі України та формуванні пропозиції прем'єру України рішення комісії носять рекомендаційний характер. У списку претендентів присутні глава поліції Києва Андрій Крищенко, керівник ГУ НП в Донецькій області В'ячеслав Аброськін, начальник департаменту карного розшуку НП України Сергій Князєв, в.о. голови НП Вадим Троян, начальники ГУ НП в Чернігівській і Житомирській областях - Едуард Альохін і В'ячеслав Печененко, заступник начальника управління ГУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ Орест Михайлецький, заступник голови НП Костянтин Бушуєв.
Політика Український посол прокоментував можливий візит міністра РФ до Німеччини Посол України в Німеччині Андрій Мельник висловив обурення ймовірним відвідуванням міністра сільського господарства РФ Олександра Ткачова зустрічі міністрів сільського господарства країн G20 в Німеччині. «Міністр сільського господарства Росії Ткачов в Берліні? Виходимо з того, що офіційний Берлін не допустить порушення режиму санкції», - заявив він у своєму мікроблозі в Twitter. За даними німецьких ЗМІ, уряд ФРН планує запросити до Німеччини міністра сільського господарства РФ Олександра Ткачова на зустріч міністрів сільського господарства країн G20. Ткачову заборонений в'їзд на територію країн Євросоюзу в зв'язку з антиросійськими санкціями. Міністр с/г росії ткачов у Берліні??? Виходим з того, що офіційний Берлін не допустить порушення санкційного режиму! https://t.co/7kFj4Xzgm9 — Andrij Melnyk (@MelnykAndrij) 13 січня 2017 г.
За кордоном оформление ленты  У Росії будуть забирати дітей за борги по комуналці Уповноважений при президентові Росії з прав дитини Анна Кузнецова, заявила що в Татарстані місцеві влади збираються відбирати дітей із сімей-боржників за послуги ЖКГ. Про це пише ТАСС. «Сьогодні вранці надійшов документ, датований 12 січня 2017 р. Це Рада Зеленодольського муніципального району Татарстану про те, що потрібно вилучати дітей з сімей, які не платять за комунальні платежі, за електроенергію. Також є пункт про те, що звіти про це щотижня передавати в усі органи опіки та піклування», - сказала Кузнєцова журналістам. Ці дії місцевої влади вона називає неприпустимими. «Тобто відібрання дитини стає маніпуляцією, яка використовується в тих чи інших цілях, це неприпустимо», - додала омбудсмен. Забирати дітей у боржників доручив Олександр Тигін, глава Зеленодольського району. Видання Вечірня Казань опублікувало копію відповідного документа.
Політика оформление ленты  Сепаратист Клінчаєв відкупився від СБУ квартирою в центрі Києва - ЗМІ У серпні 2016 року екс-депутат Луганської облради від Партії регіонів Арсен Клінчаєв, обвинувачений у сепаратизмі, за можливість втекти з України подарував родичці слідчого СБУ квартиру в Києві, повідомляє видання «Наші гроші» з посиланням на блогера Всеволода Філімоненка. За даними Держреєстру майнових прав на нерухоме майно, Клінчаєв подарував мінімум одну свою київську квартиру Лілії Тертичній. «У серпні 2016 року Лілія Тертична за договором дарування отримала від Арсена Клінчаєва двокімнатну квартиру в Києві площею 44 кв. м, яка міститься на вул. Кіквідзе 13, а. Подібні квартири продаються по $50 тис.» - пише видання. За інформацією блогера Всеволода Філімоненка, Лілія Тертична є тіткою слідчого СБУ, який розслідував кримінальне провадження проти Арсена Клінчаєва. За його інформацією, Клінчаєв подарував чотири квартири в Києві тітці слідчого СБУ.
Економіка Через подорожчання спирту горілка в першому кварталі виросте в ціні ще на 7% Через збільшення вартості спирту вже в січні спиртовмісні напої можуть подорожчати на 4%, а з березня ще на 3%. Про це в коментарі АСН повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Йдеться в першу чергу про горілку і кріплені вина, додав експерт. «У даному випадку ціна виросте, і скоріш за все на ту ціну, на яку виріс спирт. Ми говоримо про літр спирт 99%, а в горілці 40%, то вийде, що пляшка горілки зросте близько 4% », - підрахував Дорошенко. Він уточнив, що таке подорожчання буде стосуватися тільки спиртовмісних напоїв, які будуть продаватися легально. У той же час Дорошенко уточнив, що за підрахунками експертів, нелегальний ринок алкогольних напоїв зараз досяг вже 85% і на цьому ринку ніякого подорожчання швидше за все не буде. «Мені вчора сказали, що зараз легальний спирт практично не вантажиться, а нелегальний - тут працюють уже в дві зміни», - повідомив він. Нагадаємо, як повідомляло інформаційне агентство Інтерфакс-Україна з січня 2017 року "Укрспирт" підвищив ціни на спирт на 10,6%, з березня планує підвищити ще на 8%, аргументувавши це зростанням собівартості виробництва продукції.
Політика Опоблок вимагає звільнити голову Донецької ОВЦА Жебрівського Партія «Опозиційний блок» зажадала звільнити голову Донецької ОВЦА Павла Жебрівського через тиск на бізнес. Згідно із заявою Опоблоку, яку поширила прес-служба партії, Жебрівський як держслужбовець не має права втручатися в діяльність бізнесу і висловлювати погрози, подібні його заяві на прес-конференції в Краматорську. «Втручання в процес формування місцевих громад, яке дозволяє собі голова Донецької ОВЦА, неприпустимо», - повідомили в Опоблоці. У заяві сказано, що місцеві громади формуються для поліпшення життя людей. Цілком природним є участь у формуванні громад представників бізнесу, які дають роботу значній частині місцевих жителів. Завдання керівництва області - сприяти діяльності бізнесу, що вирішує соціально-економічні проблеми Донбасу. «Замість цього голова Донецької ОВЦА Павло Жебрівський втручається в процес формування громад і чинить тиск на бізнес», - йдеться в заяві. Нагадаємо, напередодні Павло Жебрівський заявив, що у розмовах з Рінатом Ахметовим обговорює збереження робочих місць, виплати податків і зарплати. «Якщо це виконується, то питання в тому, що влада повинна сприяти бізнесу. Якщо лізуть у політику, то матимуть проблеми», - сказав він.
Економіка 28? 33? 40? Скільки коштуватиме гривня до кінця року і що з нею відбувається Новий рік для українців почався з падіння національної валюти. Починаючи з першого тижня січня, гривня знецінювалася щодня. І станом на 13 січня в обмінниках можна було вже побачити неабиякі ціни продажу - по 29,10 грн за долар. Металурги і аграрії спекулюють на експортному виторзі? В НБУ таке зростання назвали прогнозованим, оскільки вже традиційно в перші місяці року йде спад ділової активності і, як результат, зменшення надходжень валютної виручки від експорту. Хоча деякі експерти запевняють - олігархи, які контролюють основні експортні галузі, просто змовились, щоб підзаробити. І передовсім це стосується аграріїв і металургів, оскільки "їхня продукція становить дві третини всього експорту в Україну і вони можуть маніпулювати ситуацією на валютному ринку". «Можна просто зменшуючи кількість експортної виручки, що надходить в Україну, самим провокувати знецінення гривні, а потім заводяться вже долари за більш високим курсом, таким чином заробляється додаткова гривнева виручка», - пояснює голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук. Також на зниження курсу гривні вплинув і несвоєчасний розподіл бюджетних коштів наприкінці минулого року і на початку поточного, вважає експерт. А це призвело до того, що на початку січня на ринок було кинуто велику кількість гривні, що теж вплинуло на її падіння. Обмеження НБУ вже не допомагають економіці, а шкодять Експерт з економічних питань Олександр Охріменко вважає, що на зниження курсу національної валюти також вплинув, той факт, що в січні Україні вже треба погашати відсотки за зовнішніми боргами, що призводить до виведення долара з країни. Ще одна причина - це те, що імпортери сьогодні не можуть купити валюту на міжбанку, і вони це роблять на чорному ринку, збільшуючи попит. «НБУ фактично не дає можливості нашим імпортерам купувати вільно валюту. Відповідно до закону, подається заявка, вона аналізується і робляться висновки - продавати чи не продавати. І тому НБУ фактично ріже, іншими словами, імпортери нормально купити валюту не можуть. Будь-які обмеження потрібно своєчасно вводити і своєчасно скасовувати. А у нас вийшло, що ці обмеження сьогодні вже не допомагають, а шкодять», - сказал Охріменко. Націоналізація "Привату" теж "допомогла" девальвації А ось екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко вважає, що зараз основний фактор, який впливає на курс, - це попит на валюту клієнтів «ПриватБанку», які вирішили забрати свої заощадження (вони видаються в гривнях) і придбати на них долари. «Нацбанк вливає гроші в "Приват". Напевно, багато людей, багато комерційних структур при можливості знімають ці гроші. А будь-яке зняття грошей ставить перед нашою публікою одне питання - в чому тримати і як надалі убезпечитися? Більшість думає: "А піду-но я в валюту", тому що це найкращий інструмент в наших умовах», - вважає він. Всі ці фактори, на думку Олександра Охріменка, можуть призвести до того, що до кінця січня гривня впаде до позначки 30 грн за долар. Але панікувати не варто, упевнений експерт. Оскільки вже з середини лютого курс національної валюти стабілізується і буде в районі 26-27 грн за долар. НБУ відреагував і виставив на аукціон 100 млн доларів Щоб згладити ситуацію і не допустити подальшого зростання, 13 січня Нацбанк вийшов на ринок з валютними інтервенціями в обсязі до $100 млн. Викинувши 100 млн доларів, Нацбанк "забере" з ринку 3 млрд грн, кількість гривні зменшиться і вона має стабілізуватися, вважає екс- заступник голови НБУ Ярослав Солтис. Але і в цьому випадку на українцях наживуться валютники. «Нацбанк викинув 100 млн доларів, продасть за ціною 27,20-27,30 грн за долар. Населення їх купить за 29 гривень за долар. Прибуток на одній операції за день 6%. Це заробіток тих, хто купує ці долари і продає через кіоски», - додав Солтис. Валютні інтервенції лише піар У свою чергу "колега" Солтиса за посадою, Сергій Яременко впевнений, що валютні інтервенції не більше ніж піар-реакція для того, щоб заспокоїти ринок і чиновників у вищих кабінетах, стурбованих тим, що замість 27 грн за долар, закладених у бюджеті, сьогодні ми маємо практично 29 грн за долар. «29 грн у січні - це не є добре. Сам тренд налаштовує людей на те, що зростання продовжиться. В економіки немає фінансового ресурсу для того, щоб істотно змінити цей стан... Банк («ПриватБанк». - АСН) треба утримувати, оскільки він державний, у платоспроможному стані - значить треба друкувати гроші, а з іншого боку - треба тримати курс. Ці дві мети за цих умов важко сумісні», - упевнений Яременко. Прогнози невтішні Більшість експертів сходяться на тому, що в довгостроковій перспективі все ж гривня буде падати і вийде за межі показника, закладеного в бюджеті (27,20 грн за долар). Приміром, у Олени Сльозко, провідного наукового співробітника Інституту економіки НАНУ, прогноз зовсім невтішний. До кінця року вона пророкує падіння до рівня 30-32 грн за долар. Експерт вважає, що найближчим часом Україні не «світить» транш МВФ, а ще - істотно скоротилися перерахування від українців, що працюють за кордоном. Раніше це було одне з основних джерел надходження валюти в Україну. «Великі валютні надходження в країну були від заробітчан. За останні два роки ці надходження зменшилися - в 2016 році на 1 млрд доларів - і далі будуть знижуватись», - додала Сльозко. Водночас голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук більш оптимістичний. Його прогноз до кінця року - 28 грн за долар. «Я не бачу на сьогодні фундаментальних причин для знецінення гривні, так як бюджетна політика цілком прогнозована і ситуація в банківському секторі більш-менш прогнозована», - вважає він. Але на ситуацію на валютному ринку України вже в другому півріччі можуть вплинути і зовнішні чинники. І пов'язані вони з тим, яку політику буде проводити Трамп в частині торговельної війни з Китаєм. «Погрози були досить суттєві. Якщо вони почнуть реалізовуватися, то слід очікувати значної дестабілізації всіх сировинних ринків і падіння світової торгівлі. А це може призвести до падіння цін на сировинні товари в другій половині цього року. І якщо ми говоримо про ситуацію для України, то у нас можуть бути ризики, пов'язані з тим, що експортна виручка від металургії та аграрного сектора не буде давати позитивної динаміки. Цей фактор може тиснути додатково на курс національної валюти», - вважає Кушнірук.
Суспільство Студенти-переселенці отримуватимуть соціальну стипендію Кабінет міністрів України розпорядився з 1 січня 2017 року виплачувати студентам-переселенцям соціальні стипендії. Про це йдеться в постанові уряду №1045 від 28 грудня 2016 року. Соціальна стипендія призначається на весь період навчання, але не довше ніж до досягнення студентом 23 років. Крім того, соціальні стипендії виплачуються дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування; чорнобильцям; шахтарям зі стажем від трьох років; дітям шахтарів зі стажем від 15 років або тих, хто загинув на виробництві, які отримали інвалідність I або II групи; учасникам бойових дій та їхнім дітям; дітям загиблих або зниклих безвісти в районі АТО; дітям загиблих під час масових акцій громадянського протесту. Розмір соціальних стипендій буде варіюватися від 750 грн до 2 тис. грн.
За кордоном В Австралії міністра відправили у відставку через приватні поїздки за рахунок держави Міністр охорони здоров'я і спорту Австралії Сьюзан Лі змушена була піти у відставку через приватні поїздки за рахунок грошей платників податків, повідомляє Русская служба Би-би-си. Зокрема, з'ясувалося, що міністр зробила кілька службових поїздок, в ході яких займалася не державницькими справами, а пошуками нерухомості на курорті Голд-Кост у штаті Квінсленд. «Австралійці вправі розраховувати на те, що політики дбайливо витрачають гроші платників податків і в будь-який час гарантують, що їхні робочі витрати ефективні, а державні ресурс використовуються етично», - сказав голова австралійського уряду Малколм Тернбулл. Сьюзан Лі заявила, що не планувала заздалегідь придбання нерухомості на курорті, коли збиралася в поїздку в травні 2015 року. У підсумку вона вирішила здійснити операцію в інвестиційних цілях на суму 795 тис. австралійських доларів (585 тис. доларів США).
За кордоном Японія передала госпіталю Держприкордонслужби в Києві медобладнання на 22,5 млн грн Японський уряд передав Центральному клінічному госпіталю Держприкордонслужби України медичне обладнання на суму 22,5 мільйона гривень. За інформацією прес-служби Президента України, Петро Порошенко і посол Японії Шігекі Сумі взяли участь у церемонії передачі медичного обладнання в госпіталі в п'ятницю, 13 січня, в Києві. «Сьогоднішня передача обладнання є прикладом співпраці України, ООН і Японії, а також першою подією Року Японії в Україні, що символізує щільну взаємодію між Японією і Україною», - йдеться в повідомленні. За словами Президента України, сьогодні таким обладнанням оснащуються військові госпіталі. «Це відображає ті пріоритети, які є у мене як президента сьогодні, у командування прикордонних військ, ЗСУ, щоб ви - найкращі українці, еліта країни, герої - отримували належну допомогу», - додав Порошенко.

Як дізнатися своє призначення: поради та практики для розкриття внутрішнього потенціалу
Як дізнатися своє призначення: поради та практики для розкриття внутрішнього потенціалу
Всі ми приходимо в цей світ з певними цілями та завданнями У зв'язку з цим у кожної людини є певний внутрішній....
Як правильно давати гроші у борг, щоб вони завжди поверталися
Як правильно давати гроші у борг, щоб вони завжди поверталися
Енергетика грошей — штука дуже тонка, для керування якої потрібно розуміння її механізму та дії З точки зору е....
10 слів, які притягують успіх
10 слів, які притягують успіх
Для того, щоб отримати радість життя, позбутися проблем і досягти успіху, не потрібно прикладати титанічних зу....
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Час не стоїть на місці, як і наше життя Зміни неминучі, деякі з них здатні вказати початку нового етапу
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Щодня на нас з вами чекають нові пригоди, і щоб вони були позитивними, важливо прислухатися до порад астрологі....
більше матеріалів




/-1,9899380207062-/ /-pc-/
Top