counter
Архів Повернутись назад 07 Лютого 2017
7 Лютого
За кордоном Італієць, який убив гей-партнера, помер в англійській в'язниці Громадянин Італії Стефано Бріцці, який був засуджений судом Англії до довічного ув'язнення за вбивство статевого партнера, а також спробу розчинити розчленоване тіло в ємності з кислотою, помер у тюремній камері. Про це передає BBC. Міністерство юстиції підтвердило смерть 51-річного італійця. За повідомленням британської влади, Бріцці помер у неділю, 5 лютого, у в'язниці Белмарш. Причина смерті поки не повідомляється. В'язниця Белмарш розташована у південно-східному передмісті Лондона, в ній утримуються особливо небезпечні злочинці. Тіло вбитого констебля (поліцейський. - Ред.) було знайдено в квартирі Бріцці на півдні Лондона Бріцці звинувачувався у вбивстві і розчленуванні гей-партнера - 59-річного констебля Гордона Семпла, чиє тіло було знайдено в його квартирі після скарг сусідів на неприємний запах. Підсудний зізнався у скоєному.
За кордоном Джолі назвала міграційний указ Трампа іграми з вогнем Популярна американська актриса і посол доброї волі ООН Анджеліна Джолі була обурена імміграційною політикою Дональда Трампа. Про це пише The New York Times.  За її словами, Америка - країна, яка дотримується і поважає права людини, тому рішення, які стосуються біженців, повинні прийматися на основі фактів, а не страху. «Я пишаюся нашою країною, яка завжди надавала притулок тим, хто цього потребує. Свого часу громадяни США проливали кров на захист прав людей, які стоять вище географії, релігії та етнічної приналежності», - сказала актриса. Джолі заявила, що закривати кордони США для біженців, а також дискримінувати їх на основі релігії - це ігри з вогнем. «Якщо ми створюємо групу другосортних біженців, вважаючи, що мусульмани не заслуговують захисту від США, то ми розпалюємо екстремізм за кордоном», - зазначила актриса. Крім цього, вона заявила, що як мати шістьох дітей, троє з яких були народжені за межами Америки, вона бажає дітям світлого майбутнього, незважаючи на місце їх народження.
Події Ворожий снайпер обстріляв офіцерів української сторони СЦКК - штаб АТО У понеділок, 6 лютого, російсько-терористичні війська атакували офіцерів української сторони СЦКК під час проведення фотофіксації обстрілу мирного населеного пункту Лобачеве Луганської області, повідомили в прес-центрі штабу АТО. «Представники наглядової місії, які документували злочини на українському Донбасі, потрапили під снайперський вогонь. На щастя, поранених і загиблих немає. Пошкоджений автомобіль місії», - йдеться в повідомленні штабу в Facebook. При цьому, як підкреслили українські військові, всі автомобілі СЦКК були марковані великими знаками НМ, а офіцери мали шеврони наглядової місії. У штабі АТО заявили, що обстріл місії є грубим порушенням всіх міжнародних угод і ще раз доводить «бандитський характер терористичних формувань ОРДО і ОРЛО».
Політика Парубій відкрив VI сесію Верховної Ради Спікер Верховної Ради України Андрій Парубій у вівторок, 7 лютого, відкрив VI парламентську сесію, передає кореспондент АСН.  «Відповідно до ст. 83 Конституції України, VI сесію Верховної Ради України VIII скликання оголошую відкритою», - сказав спікер. В сесійній залі були присутні члени Уряду на чолі з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом.  «Привітаємо наш уряд», - звернувся спікер до парламенту.  Також в урочистому засіданні взяли участь керівники судової та виконавчої гілок влади.  Після чого депутати заслухали Гімн України.  Потім спікер звернувся до депутатів та членів Уряду з традиційною промовою на початку кожної сесії. Він подякував Героям України, які втримали Авдіївку... «Україна стала надійною стіною між Європою та путінською ордою!», - наголосив він.  Після чого депутати хвилиною мовчання вшанувала загиблих українських воїнів під Авдіївкою.
Політика Мораторій на вихід. Жоден депутат після Бублика БПП не залишить Жоден депутат після Юрія Бублика більше не вийде з фракції «Блок Петра Порошенка». Про це в кулуарах Верховної Ради України 7 лютого заявив заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко, передає кореспондент АСН.  «Ми давно все з'ясували, два-три тижні тому, що це безглузді заяви та фейк (про вихід 10 депутатів з фракції БПП. - АСН). Вийшов один депутат і все. Він з початку не був з нами, можливо, хотів щось отримати, але не отримав та вийшов з фракції», - сказав він.  Гончаренко додав, що вчора відбулося засідання фракції БПП: «Наразі нема жодної заяви про вихід. Нема жодного депутата, який би підвівся і сказав, що хоче вийти».  Нагадаємо, раніше депутат Юрій Бублик написав заяву про вихід з фракції «Блок Петра Порошенка». Причиною такого рішення Бублик назвав небажання влади боротися з корупцією.   «На жаль, чинна влада не ставить за мету ліквідувати корупційні схеми, вона хоче їх очолювати. А в умовах війни, яку замаскували під АТО, це не що інше, як цинічне мародерство», - заявив Бублик на своїй сторінці у Facebook. Нардеп також повідомив, що голова парламенту Андрій Парубій нібито відмовився оголосити у Верховній Раді про його відхід з фракції БПП.
Політика Парубій: Рівень недовіри до Ради - критичний Рівень недовіри громадськості до Верховної Ради VIII скликання критичний. Про це 7 лютого заявив спікер Верховної Ради України Андрій Парубій під час промови після відкриття VI сесії, передає кореспондент АСН.  «Маємо визнати, що рівень недовіри до Верховної Ради на сьогодні є критичним. Це насправді є великою проблемою, яку мають переосмислити та спитати: чому так? Я бачу дві причини», - заявив він.  Перша причина - це низька відповідальність народних депутатів:  «І банальне небажання  ходити на роботу. Ніхто в цьому залі не зможе пояснити лікарям, вчителям та солдатам, чому в робочий день немає депутата на роботі... Переконаний, як і більшість у цьому залі, відсутність депутата у парламенті воюючої країни неприпустима. Це просто підло!» - сказав спікер, а нардепи почали аплодувати.  Парубій пообіцяв, що як і вживав, «так і вживатиме усіх заходів для підвищення дисципліни... Немає часу для роботи у залі, складайте мандати та займайтеся своїми приватними бізнесами!».  Друга причина недовіри до парламенту - це зовнішній план, спрямований «на параліч влади та дестабілізацію. Але він провалився. І ми не дозволи кинути парламент у прірву». 
Економіка Київ і Баку домовилися ввозити товари з Карабаху і Донбасу за ліцензією Україна і Азербайджан ввели обмеження на ввезення товарів, що надходять з окупованих територій двох країн, заявив посол України в Азербайджані Олександр Міщенко. «Голови митних структур (України і Азербайджану. - Ред.) зустрілися і виробили механізм, відповідно до якого товари з цих територій можуть поставлятися в тому випадку, якщо ліцензовані центральною владою - Києвом і Баку», - сказав Міщенко в коментарі Інтерфакс-Азербайджан. За словами дипломата, товари, вироблені в Нагірному Карабасі, можуть перетнути кордон України лише за погодженням із Баку. Аналогічну схему застосовує Азербайджан щодо товарів, що надходять із Донбасу. «Наприклад, маркування на шампанському. Якщо там написано Україна, Артемівський завод (Донбас), значить все нормально. А якщо якась Новоросія або ще щось в цьому дусі, то, природно, Азербайджан не буде їх приймати. Подібний підхід застосовується і до товарів з Нагірного Карабаху», - зазначив він.
Політика «Народний фронт» за введення воєнного стану в ОРДЛО, а БПП - проти Депутати фракції «Народний фронт» виступають за введення воєнного стану в окремих районах Донецької та Луганської областей. Про це в кулуарах Верховної Ради України 7 лютого заявив екс-комбат та народний депутат фракції «Народний фронт» Юрій Береза, передає кореспондент АСН.  «З травня минулого року в ОРДЛО проходять тренування стосовно відступу до Росії керівників так званих бандитських груп. Тобто, там ситуація - непроста. Там паніка в більшості частин! І Україна дала їм відповідь на повну міць», - сказав він. Екс-комбат пояснив причини ескалації конфлікту під Авдіївкою. «Чому саме Авдіївка? Тому що вона ближча для відкриття вогню тими калібрами, які заборонені Мінськими угодами. Друге, мало хто про це говорить, але в Авдіївку була відправлена частина російського спецназу, який прийшов «складати іспити» на території України, вбиваючи українських громадян. І все вже пішло як снігова лавина», - наголосив він.  Береза вважає, що воєнний стан в ОРДЛО треба було запроваджувати з самого початку протистояння:  «В першу чергу, це питання до Президента! На мою думку, ми мали би ще під час Іловайських подій оголосити про війну в 2014 році. На жаль, цього зроблено не було. Якщо буде внесений такий законопроект до Верховної Ради, я буду голосувати за нього», - запевнив він. Водночас у «Блоці Петра Порошенка» вважають, що підстав для запровадження воєнного стану в ОРДЛО немає. Так, заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко в кулуарах Ради заявив:  «На сьогодні немає підстав для введення воєнного стану. Треба розуміти, що воєнний стан - це обмеження пересування, це цензура, це заборона виборів. Тому, коли політичні сили, які хочуть дострокових виборів, водночас заявляють про необхідність воєнного стану («Батьківщина». - АСН), це суперечить  одне одному. Тому, на мій погляд, їм нема про що більше поговорити».
Події Сапери ЗСУ знешкодили понад 144,5 тис. мін за час проведення АТО За час проведення антитерористичної операції інженерно-саперні підрозділи Збройних Сил України знешкодили понад 144,5 тис. мінно-вибухових пристроїв та очистили від них понад 2 797 га території у Донецькій та Луганській областях. Про це повідомив  речник Міністерства оборони України полковник Дмитро Гуцуляк, передає кореспондент АСН. «В районі проведення антитерористичної операції військові сапери очистили від мін понад 2,5 га, знешкодивши 533 вибухонебезпечних предмети. Загалом з початку АТО інженерно-саперні підрозділи ЗСУ знешкодили понад 144,5 тис. мінно-вибухових пристроїв та очистили від вибухо-небезпечних предметів понад 2797 га території у Донецькій та Луганській областях», - сказав він. Також він повідомив, що наразі на лікуванні та контролі у закладах охорони здоров’я Міністерства оборони перебуває 123 військовослужбовці ЗСУ, які отримали поранення в ході АТО. «11 військовослужбовців проходять лікування за кордоном... 51 учасник АТО проходить реабілітацію у санаторно-курортних закладах Міністерства оборони», - додав Гуцуляк. 
За кордоном Стало відомо, чому Бекхему відмовили в лицарському титулі Відомому футболісту і меценату, батькові чотирьох дітей Девіду Бекхему, якого мали посвятити в лицарі ще в 2014 році, було відмовлено в цій почесті через махінації з податками, повідомляє британська газета The Daily Mail. За словами джерела видання, вищі посадові особи в Комітеті Почестей вважають, Бекхем "заслужив честь", але ситуація з податками зіпсувала його репутацію. Є підозри, що Бекхем не сплатив транспортні податки, а також брав участь у махінаціях з фінансуванням фільмів, які дозволяли зменшити особисті податкові зобов'язання. Всім претендентам на почесний титул присвоюють своєрідні «значки» - червоний, жовтий і зелений. І якщо кандидат відзначений червоним - то швидше за все титулу йому не бачити, пише видання. Бекхем був рекомендований для лицарства в листопаді 2013 року після його величезного внеску в проведення Олімпіади. Як повідомляє видання, на прохання «Комітету Почестей» залагодити ситуацію з податками Бекхем відповів лайкою і титулу, очікувано, не отримав.
Політика Березенко: Коаліція міцна як ніколи Парламентська більшість міцна як ніколи та готова до співпраці з іншими політичними силами. Про це в кулуарах Верховної Ради України заявив заступник голови фракції БПП Сергій Березенко, передає кореспондент АСН. «Коаліція в парламенті є, тому всі чутки щодо відсутності більшості я не бачу навіть сенсу коментувати. Це ж стосується і того, що начебто із фракції виходять депутати. У нас же одна проблема. Вчора на погоджувальній раді не було запропоноване бачення порядку денного сімома комітетами. Формувати так порядок денний, зокрема без бачення комітету щодо реформи здоров'я, абсолютно нелогічно», - сказав він.  При цьому нардеп додав, що парламентська більшість готова до конструктивного діалогу та співпраці з іншими політичними силами, але на спільних засадах для стабілізації ситуації.  Водночас позафракційний нардеп Вадим Рабинович розповів у кулуарах, що звернувся до спікера Андрія Парубія з вимогою надати списки депутатів, які входять до коаліції. «Знаєте, що він відповів? Що не може надати такі списки! А хто їх може надати? Баба Боня чи хто?.. Всім давно зрозуміло, що людей дурять: коаліції давно нема», - додав він. 
За кордоном У Росії неочікувано почалася перевірка повітряно-космічних сил За наказом президента РФ Володимира Путіна вранці у вівторок, 7 лютого, стартувала неочікувана перевірка повітряно-космічних сил Росії, російська армія приведена у вищий ступінь бойової готовності, передає РИА Новости. «Це практика неочікуваних перевірок, яка триває не перший рік. І неодноразово сам президент і міністр оборони говорили, що ця практика буде продовжуватися, бо вона себе досить позитивно зарекомендувала з точки зору підтримання належного рівня обороноздатності наших збройних сил», - заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу повідомив, що під час перевірки особлива увага буде приділена стану бойового чергування, розгортання систем протиповітряної оборони на воєнний час і готовності авіаційних угруповань до відбиття агресії.
Політика оформление ленты  «Це дурня!». У РП точно не знають, що шукає ГПУ в офісі нардепа Мосійчука та його адвокатів У Радикальної партії Ляшка неохоче коментують причини обшуку в офісі їхнього однопартійця Ігоря Мосійчука. Про це в коментарі АСН заявила народний депутат фракції "Радикальна партія Олега Ляшка" Оксана Корчинська. "Про причини такого обшуку (в офісі нардепа Ігоря Мосійчука. - АСН) мені нічого не відомо. Але ми будемо їх з'ясовувати", - сказала вона. При цьому пресі вдалося з величезними труднощами поспілкуватися з Андрієм Лозовим, який раніше написав пост на своїй сторінці в Фейсбук і першим повідомив про обшук в офісі Мосійчука. У парламенті Лозовий явно уникав преси, намагаючись сховатися від журналістів у парламентському буфеті. "У мене обідня перерва. Я хіба не людина? Я не можу розповісти про все, зрозумійте мене!" - сказав він на вході в буфет. "Я думаю, що збіглися три обшуки... Ці адвокати відомі захистом добровольців. Є також спроба рейдерського захоплення підприємства "Валентина". І протидією цьому займаються також адвокати", - додав він. При цьому Лозовий запевнив, що нинішні обшуки "ніяк не пов'язані з минулою справою. Але це така ж дурня, як і та (про отримання хабара, за що Мосійчука позбавили депутатської недоторканності. - АСН). І ця дурня так само розвалиться", - впевнений Лозовий.  
За кордоном У Кремлі заявили про готовність почекати шість років вибачень журналіста Fox News Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі готові до 2023 року чекати вибачень від журналіста телеканалу Fox News Білла О'Райлі, який назвав Путіна «вбивцею», передає РИА Новости. «З цим джентльменом у нас різні розуміння хорошого тону і правил вихованості. Це перше. Але ми дуже добрі і дуже терплячі. Поставимо замітку в календарі на 23-й рік і повернемося до нього з цим питанням», - сказав Пєсков. Нагадаємо, в ході інтерв'ю телеканалу Fox News Дональд Трамп на слова ведучого Біллі О'Райлі про те, що «Володимир Путін - є вбивцею», заявив, що «є багато вбивць і в нашій країні». Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков назвав образливими слова журналіста Fox News і зажадав отримати вибачення. Білл О'Райлі заявив, що не планує в найближчі роки приносити вибачення. «Я працюю над цим вибаченням, але воно може зайняти деякий час. Можливо, ви захочете перевірити, як воно, в районі... 2023 року», - сказав він.
Політика До кінця сесії Рада призначить новий склад ЦВК - Геращенко До кінця VI сесії Верховна Рада призначить новий склад Центральної виборчої комісії. Про це в кулуарах Верховної Ради України 7 лютого заявив народний депутат фракції «Народний фронт» Антон Геращенко, передає кореспондент АСН. «Так. Ми вчора обговорювали на фракції питання про те, що в будь-якому випадку на цій сесії має бути призначений новий склад ЦВК. Це рішення має бути прийнято. Згідно із законом, саме Президент вносить список кандидатів ЦВК. Наша фракція рекомендувала кандидатів. Але поки Президент до кінця не визначився. Але це його сфера», - заявив він. Геращенко зазначив, що досягнуті домовленості про необхідність узгодження списку кандидатів до кінця лютого: «Для цього необхідно 226 голосів. Що стосується вже поданого списку з 11-ти кандидатур, то за нього немає згоди. Якщо його немає, то він може бути провалений. Тому Президент повинен враховувати думку депутатів. У нас в країні парламентсько-президентська республіка і Президент не вільний одноосібно подавати список кандидатів, а повинен враховувати позицію фракцій».
Економіка AliExpress скасував безкоштовну доставку в Україну через шахрайство Китайська торгова онлайн-платформа AliExpress з 7 лютого ввела обов'язкове присвоєння трек-номера товарів, що відправляються в Україну і Білорусь, що фактично означає скасування безкоштовної доставки, повідомляє ЛІГА.net. «Всі посилки в Україну і Білорусь повинні відслідковуватися, мати трек-номер», - уточнює «AliExpress Помічник», розроблений для російськомовних користувачів сервісу. Водночас для споживачів із Росії введено обмеження на вартість посилки - безкоштовна доставка залишається, якщо замовлення буде коштувати менше $2. Згідно із заявою AliExpress, правила доставки в Україну, Білорусь і РФ змінені, щоб боротися з випадками шахрайства. «Непоодинокі випадки були, коли нечесні покупці, отримавши безтрековую посилку, відкривали і вигравали суперечки, стверджуючи, що посилку вони не отримали», - пояснили в компанії.
За кордоном ЗМІ дізналися, скільки коштував сирійський вояж «Адмірала Кузнєцова» Сирійський похід єдиного в Росії авіаносного крейсера "Адмірал Кузнєцов" і кораблів супроводу обійшовся російській владі від 7,5 млрд руб. до 10 млрд руб., підрахував РБК. «У вартість походу входять витрати на харчування (від 306,4 млн руб. до 325,5 млн руб.), пальне (від 1,1 млрд руб. до 1,5 млрд руб.), бойові вильоти (1,47 млрд руб.), вартість втрачених бойових машин (від 4,5 млрд руб. до 6,7 млрд руб.) і «бойові» надбавки (38,3 млн руб.)», - повідомляє російське видання. РБК відзначає, що реальна вартість сирійського походу може виявитися більшою, бо Міноборони РФ не оприлюднило дані про використання підводного флоту і озброєння групи кораблів в ході операції. У похід корабельна група Північного флоту вирушила 15 жовтня 2016 року. До групи увійшли «Адмірал Кузнєцов», важкий атомний ракетний крейсер «Петро Великий», великі протичовнові кораблі «Сєвєроморськ» і «Віце-адмірал Кулаков», а також судна забезпечення - танкери, буксири тощо. Нагадаємо, що державний секретар з питань оборони Великоє  Британії Майкл Феллон назвав єдиний у Росії авіаносний крейсер «Адмірал Кузнєцов» «кораблем ганьби».
Політика У Вищій раді правосуддя обіцяють швидше давати дозволи на арешт суддів-хабарників Сьогодні ВРП ухвалила зміни до свого регламенту, згідно з якими питання про надання дозволу для звернення до суду щодо тримання під вартою підозрюваного у скоєнні тяжкого чи особливо тяжкого злочину судді розглядатиметься невідкладно, а за потреби – і у вихідні чи святкові дні. Про це АСН повідомили у прес-службі ВРП. Зокрема, було внесено зміни до глави 18 Регламенту «Надання згоди на затримання судді, утримання його під вартою чи арештом». Відповідно до цих змін, надання згоди на затримання судді, утримання його під вартою чи арештом розглядається Радою не пізніше ніж через п’ять днів з дня його отримання.  А подання про надання згоди на утримання під вартою чи арештом стосовно судді, який затриманий під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, розглядається невідкладно після надходження подання у межах строків, визначених Кримінальним процесуальним кодексом України – тобто 72  годин. Це означає, що у разі потреби ВРП збиратиметься для розгляду питання у вихідні чи святкові дні. Нагадаємо, що в законодавстві щодо порядку обрання запобіжного заходу для суддів існує колізія і різночитання норм закону. У ВРП і Раді суддів переконані, що навіть коли суддю спіймали за руку на отриманні хабаря, то правоохоронці можуть його лише затримати на 3 доби, а щодо арешту чи тримання під вартою такого судді мають звертатися до ВРП за дозволом для подальшого вирішення питання у суді. Натомість  низка адвокатів та громадські правозахисні організації впевнені, що у ВРП витлумачили закон на користь суддів-хабарників, що, нівелює судову реформу у частині спрощення притягнення до відповідальності суддів за тяжкі злочини. Також нагадаємо, що існує колізія між різними нормами: за загальною нормою КПК, ніхто не може бути затриманий більше як на 72 години без рішення суду. А з іншого боку закон надає право ВРП розглядати подання щодо дозволу на арешт судді впродовж 5 діб, тобто на 48 годин довше за максимальний час затримання.
За кордоном У сирійській військової в'язниці масово страчують ув'язнених - Amnesty International У військовій в'язниці Саєдная поблизу Дамаска (Сирія) протягом декількох років були повішені тисячі ув'язнених. Про це повідомляє міжнародна правозахисна організація Amnesty International. В її доповіді, яка була оприлюднена у Берліні у вівторок, сказано, що з 2011 по 2015 рік у в'язниці були страчені від 5 до 13 тис. людей, здебільшого цивільних осіб. «До цього потрібно додати тисячі померлих від катувань і нелюдських умов утримання», - сказав генсек відділення Amnesty в Німеччині Маркус Беко, якого цитує радіостанція DW. Такі масові порушення прав людини Беко розцінює як злочин проти людяності. Доповідь базується на даних, отриманих від 84 свідків і експертів, зокрема охоронців військової в'язниці, представників органів влади, екс-ув'язнених, адвокатів і суддів. За інформацією правозахисників, смертні вироки виносилися військовим трибуналом протягом кількох хвилин, а зізнання ув'язнених переважно вибивалися за допомогою тортур.
За кордоном У Меркель зробили гучну заяву щодо Донбасу Вибори на захоплених територіях Донецької та Луганської областей можуть пройти за присутності російських військових. Про це повідомив посол ФРН в Україні Ернст Райхель в інтерв'ю «РБК-Україна». «Вибори повинні пройти в тих умовах, які будуть відповідати європейським стандартам. Тому безпека, як і інші вимоги до виборчого процесу, - необхідна умова. Будь-який політик України повинен мати можливість без страху проводити свою передвиборчу кампанію. Якщо для цього не буде можливості, значить, вибори не можуть відповідати стандартам. Однак необов'язково, що вибори на Донбасі можуть пройти лише тоді, коли там не буде російських військ або на кожній міській адміністрації вивісять прапор України», - вважає посол. Він привів за приклад останні вибори НДР в 1990 році. «Останні парламентські вибори в НДР, які повинні були замінити комуністичний режим, пройшли в присутності Західної групи радянських військ і при існуючому комуністичному режимі в НДР. Однак вибори привели до його зміні. Я не стверджую, що ситуація на Донбасі аналогічна, просто хочу сказати, що все залежить від обставин. Ми повинні зробити всі обставини такими, щоб вибори стали можливими», - підкреслив він.
Суспільство До 2050 року українців залишиться трохи більше 35 мільйонів. І це ще не найгірший прогноз Згідно з середніми показниками народжуваності, тривалості життя і без урахування міграції, чисельність населення України до 2050 року зменшиться майже на 20% і складе 35,2 млн осіб. Такі прогнози в коментарі АСН озвучила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Лідія Ткаченко. «У 90-х і 2000 роках була дуже низька народжуваність. Криза цього перехідного періоду дуже суттєво позначилась на народжуваності. Народити 2-3 дитини люди вирішуються переважно тоді, коли більше впевнені у своєму економічному майбутньому», - зазначила вона. Науковець додала, що ситуація може змінитися в бік збільшення чисельності населення тільки за рахунок істотного міграційного припливу. Але перспективи такого збільшення невтішні. «Поки ситуація виглядає таким чином, що скоріше буде відтік, ніж приплив, бо мігранти - це такі люди, яких направити дуже важко. Тобто якщо з країни виїжджає своє населення, очікувати, що сюди приїде хтось із інших країн працювати на нас, не доводиться», - зазначила Ткаченко. Вона нагадала, що зараз, за ​​даними Держстату, в Україні проживає близько 43 млн людей, але неможливо порахувати людей на непідконтрольних територіях Донбасу. «Країни, в яких тривають бойові дії, не ростуть за чисельністю населення. Це прямий шлях до втрати населення. І якщо у нас і далі буде продовжуватись так звана АТО, то, швидше за все, буде ще більший міграційний відтік, ще більше песимізму і менше можливостей для економічного розвитку. А це дуже впливає на народжуваність, бо це пригнічує», - підкреслила вона. Тому, за словами науковця, 35 млн людей у 2050 році - це ще середній показник. З огляду на економічне становище в країні і ситуацію на Сході чисельність населення в Україні через 33 роки може виявитися ще меншою. Нагадаємо, раніше директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова в інтрев'ю АСН заявила про те, що в Україні вичерпаний демографічний потенціал.
Політика Комітет нацбезпеки Верховної Ради: Воєнний стан в «ОРДЛО» може бути введений у будь-який час Член Комітету з питань нацбезпеки та оборони, нардеп "Народного фронту" Андрій Тетерук у кулуарах Верховної Ради України 7 лютого заявив, що воєнний стан в «ОРДЛО» може бути введено в будь-який час. "Нам необхідний чіткий і зрозумілий план деоккупації наших територій. Про це вже сьогодні була зроблена заява. Наша фракція послідовно буде робити все для звільнення наших територій і підтримаємо в цьому Президента. Тому в парламенті і на Банковій треба робити все, щоб звільнити нашу територію... А потім вже будуть вибори і все інше", - сказав він. Щодо ймовірності введення воєнного стану в «ОРДЛО» нардеп і колишній комбат зазначив: "Така ймовірність є завжди, в будь-який час. Тому РФ накопичує певний потенціал, тримає свої угруповання поруч із нашим кордоном", - підкреслив він. Водночас нардеп Блоку Петра Порошенка і член Комітету з питань нацбезпеки і оборони Іван Вінник додав: "Згідно з чинним законодавством, військовий стан вводиться Президентом за згодою парламенту... Іншої процедури не існує... Потрібно вводити воєнний стан? Під час воєнного стану управління передається фактично від місцевих органів - військовим комісаріатам. Тобто керівник Генштабу Муженко буде управляти каналізацією і двірниками. Невже він краще впорається за Жебрівського? Тому я думаю, що все це розмовами популістів".
Суспільство У Харкові заарештували стрілка, який убив чоловіка на зупинці Жовтневий райсуд Харкова заарештував чоловіка, який вбив людину на автобусній зупинці в Харкові 15 грудня. Засуджений перебуває під вартою без права внесення застави. Про це передає прес-служба обласної прокуратури. Нагадаємо, вбивство сталося 15 грудня 2016 року. На зупинці на вул. Москалівській злочинець посварився з раніше йому не знайомим 29-річним місцевим жителем. Щоб довести свою правоту, він дістав зброю і тричі вистрілив в опонента. Від отриманих травм потерпілий помер у кареті «швидкої допомоги». Злочинець втік за межі Харкова та був оголошений у розшук. Його затримали працівники управління карного розшуку ГУНП в Харківській області та Дарницького УП ГУНП у Києві. Досудове розслідування триває. За словами заступника керівника харківської прокуратури Владислава Грюка, злочинцеві оголошено про підозру за фактом умисного вбивства (ст. 115 ч. 1 КК України). Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.
За кордоном Верховна Рада обурена заявою німецького посла в Україні. Політики оголосили бойкот прийому в посольстві Депутати заблокували трибуну на знак протесту проти заяви посла Німеччини в Україні щодо можливості проведення виборів в «ОРДЛО». Депутати з усіх фракцій у кількості близько 30 осіб на чолі з головою Комітету з питань закордонних справ Анною Гопко заблокували трибуну парламенту на ранковому засіданні 7 лютого, передає кореспондент АСН. "Сьогодні від імені Комітету закордонних справ і Комітету європейської інтеграції, всього українського парламенту ми хочемо висловити своє обурення щодо заяв посла Німеччини в Україні Ернста Райхеля про те, що вибори на Донбасі можна провести і в присутності російських військ", - сказала вона. Нардеп підкреслила, що Верховна Рада України вдячна Німеччині за активну участь у Нормандських переговорах. "Ми вважаємо, що така заява йде врозріз з офіційною політикою Німеччини і суперечить Мінським домовленостям", - заявила вона. Депутат від імені парламентаріїв звернулася в МЗС: "Ми вважаємо, що МЗС України повинен негайно викликати посла Німеччини, щоб почути від нього спростування заяви. А міністр Клімкін має доповісти парламенту про результати". Депутати вирішили бойкотувати сьогоднішній прийом у Посольстві Німеччини в Києві, куди запрошені політики України. У сесійній залі таку заяву супроводжували оплесками. Після чого нардепи розблокували трибуну. Нагадаємо, що сьогодні Надзвичайний і Повноважний посол Німеччини в Україні Ернст Райхель заявив, що вибори на окупованих територіях Донбасу можна провести і за присутності російських військових там.
Політика В Україні можуть розпочатися віялові відключення через блокаду вугілля з Донбасу – Насалик У випадку повної блокади  поставок енергетичного вугілля із зони АТО  запаси антрацитної групи до кінця березня будуть фактично на нулі. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик під час прес-конференції на тему «Блокада Донбасу та забезпечення вугіллям енергосистеми України»  сьогодні у Києві. Міністр зазначив, що існуючих запасів антрацитового вугілля вистачить для роботи ТЕС до кінця зими. Таким чином, за його словами, не виключені віялові відключення з кінця березня в разі продовження повного блокування поставок. «Якщо буде повністю перекрита зона АТО, я можу підтвердити, що в певний період у нас буде адаптація, і ми перейдемо до віялових відключень і обмеження в енергосистемі», - сказав Насалик. «На тих запасах, які у нас є, ми можемо протримаються до кінця березня 2017 року, але антрацитна група може поставлятися з ПАР, Австралії, Китаю або США, час поставки становить мінімум 50-55 днів, тому цей розрив - його доведеться компенсувати і компенсація можлива тільки за рахунок обмеження генерації», - зазначив Насалик. Крім того, Насалик зазначив, що в разі прийняття відповідного рішення на державному рівні про блокування поставок Міністерство готове відмовитись від них.  
Події У Харківській області СБУ затримала банду, яка викрадала людей На Харківщині працівники СБУ затримали банду злочинців, які викрадали людей. Про це передає прес-центр відомства. До групи входили троє жителів Київської та Харківської областей віком від 30 до 60 років. Раніше один із них був неодноразово судимий. «Правоохоронці отримали інформацію, що днями на околиці обласного центру злочинці викрали місцевого бізнесмена, який у 2014 році переїхав із Луганська. Стало відомо, що бандити побоями і погрозами намагаються заволодіти чотирма авто жертви, а також його квартирою в окупованому Луганську», - заявили в СБУ. Сьогодні співробітники відомства затримали членів угруповання в селищі Пісочин при спробі заволодіння одним з автомобілів жертви. Викрадений бізнесмен був у машині зловмисників у наручниках, його звільнили бійці СБУ.
Політика Депутати провалили внесення до порядку денного постанови про засудження агресії РФ Спікер Верховної Ради України Андрій Парубій поставив на голосування питання про внесення до порядку денного 7 лютого проекту постанови про звернення парламенту до іноземних держав в зв'язку з подіями в Авдіївці, передає кореспондент АСН. За внесення до порядку денного проекту постанови про звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав і міжнародних організацій щодо засудження ескалації збройної агресії Російської Федерації проти України (6039 від 06.02.2017) проголосували лише 209 при 226 мінімально необхідних. Слід зазначити, що на ранковому засіданні депутати чотири рази провалили голосування за порядок денний сесії. Після чого спікер Парубій закрив ранкове засідання парламенту, закликавши забезпечити нормальну явку о 16:00, коли почнеться вечірнє засідання.
За кордоном В ЄС стурбовані можливими змінами до законів про е-декларування та аудит НАБУ Глава представництва Євросоюзу в Україні Хьюг Мінгареллі висловив свою стурбованість законопроектами, які передбачають зміни в законах, що стосуються антикорупційної сфери. «Ми хвилюємося через деякі запропоновані проектів закону, що можуть послабити боротьбу з корупцією в Україні», - сказано в повідомленні Представництва Євросоюзу в Twitter. За даними посла, законопроект №5430, яким передбачається внесення змін до закону «Про НАБУ» в частині посилення громадського контролю в сфері антикорупційної діяльності йде врозріз з ключовою вимогою про прозорий і незалежний аудит НАБУ за участю представників міжнародної спільноти. Посол висловив стурбованість законопроектом №5672, який вносить зміни в закон «Про запобігання корупції». «Менеджери держпідприємств не повинні уникати подачі е-декларацій», - повідомили в дипвідомстві.
Економіка Україна веде переговори про імпорт вугілля з США Приватні українські компанії ведуть переговори з іноземними партнерами про імпорт 1 млн тонн дефіцитного вугілля антрацитної групи з США. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик під час прес-конференції на тему «Блокада Донбасу і забезпечення вугіллям енергосистеми України» сьогодні в Києві. «У мене є поки що непідтверджена інформація про те, що зараз ведуться переговори про постачання 1 млн тонн вугілля антрацитної групи з США», - сказав він. Насалик уточнив, що переговори ведуться «на рівні приватного сектора і через тиждень можна буде дізнатися подробиці переговорів і терміни можливого постачання палива». У разі досягнення домовленості про постачання антрацитового вугілля з США та до моменту прибуття вугілля в Україну, як уточнив голова Міненерго, пройде не менше 50-60 днів.
Економіка 40% держбюджету йде на пенсії і соцдопомогу. Половина одержувачів соцвиплат - забезпечені люди Близько 17% ВВП або майже половина податків (40%), які збираються з економіки України, витрачається на виплату соціальних допомог та пенсій. Про це під час прес-конференції у вівторок, 7 лютого, заявила заступник директора Центру економічних стратегій Марія Репко, передає кореспондент АСН. «Ми маємо соціальні виплати, з яких 90% іде дуже широким верствам населення, тобто незрозуміло: ця людина бідна чи ця людина багата. Просто вони взагалі не перевіряються. І статистика показує, що приблизно половина з них іде реально багатим, тобто тим, у кого доходи перевищують середній рівень», - зазначила експерт. Вона додала, що в Україні 48 млн одержувачів різних соціальних допомог, при тому що населення становить лише близько 40 млн осіб. Тобто одна людина отримує два-три види соціальної допомоги.
Суспільство В Україні більше 50 тисяч самотніх пенсіонерів фактично голодують Більше 6% одиноких пенсіонерів, які проживають в Україні, не вистачає грошей на повноцінне харчування. Про це під час прес-конференції у вівторок, 7 лютого, посилаючись на Держстат, заявила заступник директора Центру економічних стратегій Марія Репко, передає кореспондент АСН. «6,3% одиноких пенсіонерів не мають коштів на їжу. Це означає, що чверть цих людей, це понад 50 тисяч осіб, не щодня може дозволити собі харчуватися гарячою їжею. При цьому дуже багато підвищених пенсій суддям, депутатам, чорнобильцям, дітям війни тощо», - зазначила Репко. Як раніше повідомляла АСН, Міністр соціальної політики України Андрій Рева заявив, що український уряд вважає неправильним рішення зменшити дефіцит бюджету Пенсійного фонду шляхом підвищення пенсійного віку, на чому наполягає МВФ.
Економіка Ухилятися від податків через іноземні рахунки стане ще складніше Україна і США підписали міжурядову угоду для поліпшення виконання податкових правил і застосування положень американського закону «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (Foreign account tax compliance act - FATCA). Як передає кореспондент АСН, підписання відбулося за участю міністра фінансів України Олександра Данилюка та посла США в Україні Марі Йованович сьогодні в Києві. «Ця угода дійсно є важливим кроком для поліпшення нашого співробітництва в сфері уникнення ухилення від сплати податків і також розширення наших міцних двосторонніх відносин. Насправді дуже важливий день як для нашої команди, так і для команди наших українських партнерів із Міністерства фінансів, оскільки ми дуже довго працювали для досягнення цієї угоди», - зазначила посол. Йованович також наголосила, що США підтримують Україну. «І сьогодні в Україні працює набагато більше фінансових радників, ніж у будь-якій іншій країні світу», - сказала посол. «Угода дасть змогу зменшити можливості фінансових махінацій, поліпшити обмін інформацією та посилити наше партнерство з США», - в свою чергу прокоментував міністр Данилюк. Нагадаємо, конгрес США прийняв FATCA в 2010 році: за законом, всі іноземні фінансові організації зобов'язані розкривати Податковій службі США (IRS) інформацію про рахунки американських платників податків та афілійованих з ними юридичних осіб, а також виступати податковими агентами. В Україні закон США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків», згідно з яким фінансові структури будуть обмінюватися інформацією з Податковим управлінням США про рахунки американських платників податків, набрав чинності 1 липня 2014 року.
Політика У Київраді вирішили розірвати договори оренди земельних ділянок із посольством РФ в Україні У Київраді мають намір розірвати договори оренди земельних ділянок з посольством Росії в Україні. В ході засідання постійної комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування депутати погодили розірвання договору оренди трьох ділянок, які надані посольству РФ в Україні. Про це повідомляє прес-служба Київської ради. «Земельні ділянки були надані в 1998 році Росії у користування терміном на 49 років. За 1 гривню орендної плати в рік московити мали право будувати нове посольство, резиденцію посла і консульство, або здавати їх в суборенду, закладати в банках або продавати. На щастя, за 17 років цим правом вони не встигли скористатися, і ми можемо розірвати договори оренди», - повідомляє прес-служба.
Політика У ГПУ заявили, що обшуки, пов'язані із захопленням приміщень, не стосуються Мосійчука Управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ здійснює розслідування у кримінальній справі за ст. 206-2 ч. 3 (протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації), ст. 364 ч. 2 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України за фактом протиправного відчуження майна одного з підприємств і зловживання службовим становищем посадовими особами реєстраційної служби міського управління юстиції Київської області. Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури України. Під час розслідування на підставі рішення суду та відповідно до Кримінально-процесуального кодексу було проведено понад 10 обшуків, зокрема за фактичним місцем проживання адвокатів. Зазначені обшуки не стосувалися безпосередньо до адвокатської діяльності Сивакова і Мамалиги, а були пов'язані тільки з фактом протиправного заволодіння нерухомим майном - приміщеннями загальною площею близько 2,5 тисячі квадратних метрів, розташованими в Києві. Обшуки жодного стосунку до депутата Мосійчука не мають.
Політика Олегу Ляшку анулювали 10-річну візу в США Народний депутат України від Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що йому анулювали 10-річну візу в США, яку видали перед Новим Роком. Про це Ляшко написав у Facebook. Депутат побачив у цьому політичні мотиви. «Я пов'язую це безпрецедентне рішення з нашою вимогою до Америки виконувати зобов'язання перед Україною за Будапештським меморандумом, в іншому випадку Україна змушена буде відновлювати ядерну зброю, щоб захистити себе. Я підозрюю, що моя позиція категоричного неприйняття нового Меморандуму з Міжнародним валютним фондом, який консервує статус України як сировинної колонії, теж вплинула на рішення анулювати візу», - пише депутат. Ляшко обіцяє, що поїде в США, коли стане українським президентом, а поки пообіцяв їздити по Україні, до людей, яким необхідне гідне життя.
Політика оформление ленты  Суд не продовжив домашній арешт рецидивісту через халатність прокуратури Печерський районний суд Києва не подовжив запобіжний захід Юрію Крисіну у вигляді цілодобового домашнього арешту. Останньому інкримінують хуліганство (ч. 4 ст. 296)  у справі про пограбування АЗС. Нагадаємо, Крисін є фігурантом справи про вбивство журналіста "Вестей" В'ячеслава Веремія під час подій на Майдані, повідомляє кореспондент АСН. В ході засідання 7 лютого адвокати наполягали на зміні запобіжного заходу на більш м'який - нічний домашній арешт, аргументуючи тим, що Крисіну треба утримувати родину і що досудове слідство по справі вже завершено та триває ознайомлення з матеріалами справи підозрюваним. Також адвокат Ю. Крисіна вимагала від суду заборонити присутність ЗМІ у залі, на що отримала відмову.   Водночас представники прокуратури заявили, що повторно звернуться до Печерського райсуду щодо запобіжного заходу Крисіну вже завтра, 8 лютого.  Так прокурор Департаменту спецрозслідувань ГСУ ГПУ Олег Гаркуша пояснив журналістам, що суддя Христина Тарасюк відмовила в задоволенні клопотання по суті з формальних підстав - на клопотанні не було підпису прокурора, а лише  слідчого. Тому завтра те ж саме клопотання знову буде спрямовано до суду. Нагадаємо, запобіжний захід у Ю. Крисіна триває до 9-го лютого включно. Він мав носити ще й електронний браслет. Сам Крисін у суді відкидає всі звинувачення і підозри у вбивстві, аргументуючи це тим, що у разі вчинення тяжкого злочину намагався б покинути Україну, чого не зробив.     Нагадаємо, що Ю. Крисін окрім справи В’ячеслава Веремія та пограбування АЗС, проходив по справі щодо незаконного поводження з боєприпасами, по якому отримав умовний термін засудження.  
Події У Тернополі на вулиці на смерть замерзла жінка У вівторок, 7 лютого, вранці в Тернополі була виявлена ​​мертва жінка. Вона померла від загального переохолодження тіла. Про це інформує прес-служба ГУ НП в Тернопільській області. Це тернополянка, 1927 року народження. Вона була виявлена ​​місцевою мешканкою о 7:52 у дворі будинку в нічній сорочці. На руці загиблої був прикріплений поліетиленовий пакет з грошима. Частина коштів лежала поруч із тілом. Після перевірки було встановлено, що загибла мала при собі заощадження, а саме 11 600 грн. За словами слідчих, жінка проживала одна, але має сина і дочку. Вони періодично відвідували матір, так як вона іноді втрачала пам'ять і «починала блудити». «Зі слів близьких, жінка - уродженка Черкаської області і часто збиралася відвідати родичів. Можливо, у неї стався черговий напад, і вона, не розуміючи, що робить, вирішила поїхати в інший регіон», - каже слідчий. Судмедекспертиза встановила, що жінка померла від переохолодження.
Економіка Насалик анонсував зниження оптової ринкової ціни на електроенергію з 1 березня Оптова ринкова ціна на електроенергію з 1 січня 2017 року знизилася на 10%, а з 1 березня буде знижена ще на 9,7%. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик під час прес-конференції  на тему «Блокада Донбасу та забезпечення вугіллям енергосистеми України» сьогодні у Києві. «Я маю вам сказати, що з 1 січня ми знизили оптову ринкову ціну на 10%, і з 1 березня 2017 року – ще на 9,7%. Це внесок енергетиків у розвиток економіки нашої держави», - зазначив Насалик. Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, підвищила тарифи на послуги центрального водопостачання та водовідведення для 54 ліцензіатів. Таке рішення було ухвалене на засіданні 25 січня. Як пояснили у комісії, підвищення тарифів пов'язане зі зростанням мінімальної заробітної плати, витратами на повірку лічильників у приватному секторі, зміною ціни на електроенергію та іншими факторами.  
За кордоном Преса розповіла, скільки подарунків зібрав наостанок Обама Президент США Барак Обама під час останнього року своїх президентських повноважень прийняв особистих подарунків на суму $30 000, повідомляється в інформації Управління урядової етики США. Як пише газета The Washington Times, найдорожчим з 11 подарунків був п'ятитомний набір сімейної генеалогії Обами, подарований главою Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Він оцінюється в $8300. Канал National Geographic подарував Обамі дерев'яний ящик зі старовинними картами, вартістю в $7000. А комедійна актриса Вупі Голдберг подарувала Обамі фотографію боксера Мухаммеда Алі в рамці вартістю $5250. З декларації також стає відомо, що Барак Обама взяв кредит у розмірі від $500,000 до $1 млн в векселях у JPMorgan Chase Bank. Нагадаємо, президенти США не можуть брати подарунки від іноземних держав або посадових осіб, але можуть прийняти їх від громадян США.
За кордоном оформление ленты  Чоловіка, який влаштував «дрифт» на площі Перемоги в Мінську, засудили до трьох років позбавлення волі Чоловік, який влаштував «дрифт» на площі Перемоги в Мінську, був засуджений до трьох років позбавлення волі. Про це інформує місцеве видання Белта. Суд визнав водія винним в умисних діях, які грубо порушують громадський порядок, виражають неповагу до суспільства і вирізняються винятковим цинізмом, а також у нарузі над матеріальною історико-культурною цінністю. Вирок суду може бути оскаржений в апеляційному порядку в Мінському міському суді протягом 10 днів. Свою провину обвинувачений частково визнав. За його словами, він не визнає, що на момент скоєння злочину був у стані алкогольного сп'яніння. Провину за ст.346 ч.2 (наруга над особливо цінною матеріальною історико-культурною цінністю) КК Білорусі молодий чоловік не визнав. Інцидент стався вночі 29 листопада 2016 року, коли молодик, перебуваючи на території монумента Перемоги в Мінську, на Mercedes S300 заїхав на територію пам'ятника, яка не призначена для автомобілів. Після цього чоловік влаштував «дрифт», він проїхав по території монумента Перемоги не менше трьох кіл навколо своєї осі, після чого прибула поліція.
Політика Зараз реально обговорюється питання про виведення російських військ з Донбасу - Соболєв План Путіна: залишити в Україні глибоку виразку у вигляді «ОРДЛО». Про це в кулуарах Верховної Ради України 7 лютого заявив народний депутат Єгор Соболєв, передає кореспондент АСН. "Путін і Порошенко навчилися використовувати війну, щоб відволікати людей від проблем власного народу і торгуватися. Для Путіна головний торг у тому, що він хоче змусити Україну взяти назад окуповані території на таких умовах, щоб це стало нашою «виразкою» і «раковою пухлиною» . Це стара технологія "Троянського коня"... Зараз реально обговорюється план щодо виходу російської армії з окупованих українських територій", - заявив він. На думку нардепа, це призведе до того, що на українських територіях залишиться російська агентура. "І це план Путіна... А для Порошенка це торгівля. На жаль. Бо ми розуміємо, що сотні ешелонів не можуть ходити туди-сюди без згоди керівництва держави", - додав він. Депутат закликав блокувати торгівлю з «ОРДЛО» "Зараз на землях Луганщини і Донеччини вже діють військово-цивільні адміністрації. Але вони безсилі, коли з ними немає ЗСУ, коли немає волі Президента. Ми вважаємо, якщо ми заборонимо торгівлю з окупованими територіями, це різко оздоровить ситуацію, війна стала прикриттям для торгівлі", - підкреслив він. На уточнююче запитання, чи треба вводити на окупованих територіях воєнний стан, Соболєв підкреслив: "Нинішнього правового поля достатньо, щоб навести лад як на вільних територіях України, так і на лінії фронту".
Суспільство У поліції розповіли про п'ять версій вбивства Шеремета У Національній поліції зараз відпрацьовує п'ять версій мотивів убивства одного з керівників Української правди Павла Шеремета. Про це сказано у відповіді правоохоронців на запит «УП». «Головним СУ Нацполіції України здійснюється досудове розслідування у кримінальній справі №12016100000001206 від 20.07.2016 за фактом умисного вбивства Шеремета Павла», - сказали в поліції. У правоохоронних органах заявили, що на сьогодні в цій кримінальній справі відпрацьовуються наступні версії щодо можливих мотивів вбивства: - вчинення злочину через професійну діяльність на територіях Російської Федерації та Білорусі; - помилка в об'єкті злочину, а саме - готувалося вбивство власника видання «УП» Олени Притули; - дестабілізація ситуації в державі, спрямована на формування помилкового негативного сприйняття суспільно-політичної ситуації в Україні; - професійна діяльність, за критичні публікації Шеремета в виданні «Українська правда» та виступи на радіо «Вести»; - конфліктні ситуації в особистому житті Шеремета через його сімейне, комерційне та фінансове становище.
Суспільство Бути чи ні новим святам і чи підуть у небуття старі в Україні? Український інститут національної пам'яті запропонував упорядкувати календар державних свят і пам'ятних днів, скоротивши вихідні для українців з 11 до 9 днів, відмовившись від "травневих свят", Дня Перемоги та Міжнародного дня жінок 8 Березня. Ця ініціатива ще перебуває на стадії громадського обговорення, та серед парламентарів вже намітився розкол.   Нові свята та європейський приклад   Так, Інститут національної пам'яті розробив законопроект "Про державні та інші свята, пам'ятні дати і скорботні дні", який будуть розглядати на громадських обговореннях до 1 березня.   Законопроектом пропонується виокремити: - державні (робочі і неробочі); -традиційні (неробочі); - скорботні дні, професійні та пам'ятні дати, які є робочими днями.   Директор Інституту нацпам'яті Володимир В’ятрович вважає, що Україна має відмовитись від радянських свят, що, за його словами, є природнім у процесі декомунізації. Так, на державному рівні пропонується святкувати День незалежності і День Конституції. Пропонується відмовитися від святкування Дня міжнародної солідарності трудящих -1 Травня, Міжнародного жіночого дня - 8 Березня та Дня Перемоги - 9 Травня.   Натомість пропонується визначити такі вихідні дні:   Шевченківський день - 9 березня, День пам'яті і примирення - 8 травня, День Конституції - 28 червня, День незалежності - 24 серпня, День сім'ї - в другу п'ятницю вересня, День захисника України -14 жовтня, а також - Новий рік, Різдво і Великдень.   Важливо, що також запропоновано врахувати загальноєвропейську традицію та відмовитися від традиційного для нас та такого зручного "перенесення" на понеділок святкового дня, якщо той припав на суботу або неділю. Виняток становитимуть лише Різдво і Великдень.   Може, святкові вихідні треба взагалі  скасувати? Депутати фракцій коаліції, коментуючи пропозицію щодо нового переліку свят, очікувано підтримали таку ініціативу.   Так, голова профільного Комітету з питань культури та духовності, заступник голови фракції "Народний фронт" Микола Княжицький в коментарі АСН заявив:   "Поки що законопроекту немає. Якщо ініціатор (В’ятрович. - АСН) до нас звернеться, то ми готові це розглянути. Поки що це відбувається без нас. Я вважаю, що від радянських свят треба відмовлятися. В’ятрович пропонує відмовлятися не від свят, а від деяких вихідних. Наприклад, перенести 9 травня на 8 травня. Це логічно, бо весь світ святкує перемогу над фашизмом саме 8 травня. І так сталося, що в Радянському Союзі святкували 9 числа, лише через різницю у часі. Але це не підміняє суті свята. Пропонується натомість зробити День примирення. А що стосується 1-2 Травня, то відмова від цих вихідних днів - це абсолютно нормально. Бо натомість додали нові вихідні дні. Не лише День сім'ї, а й релігійні свята".   У свою чергу, нардеп Блоку Петра Порошенка Іван Вінник цілком підтримує пропозицію щодо скорочення вихідних для українців.   "Знаєте, я б взагалі відмінив геть усі свята! В особливий період треба працювати, а не святкувати! Держава зараз перебуває не в тому стані, щоб дозволити собі таку велику кількість вихідних днів", - сказав він АСН.   В опозиційній фракції "Радикальної партії Олега Ляшка" також солідарні з провладними силами. Так, нардеп Оксана Корчинська зазначила: "Я повністю підтримую! І це стосується березня так само! Знаєте, я постійно на фронті. Можу сказати, що треба працювати! Досить відпочивати. У нас і так забагато свят, ну, давайте визнаємо! За нас ніхто не зробить історію України. Нашу історію маємо робити ми, не американці, не поляки".   В "Самопомочі" також вважають, що потроху треба відмовлятися від радянських звичок у всьому. За словами нардепа Єгора Соболєва, у травні давно вже не треба відпочивати під гаслами "мир-труд-май".   "Насамперед більше треба працювати народним депутатам. І країні теж. Насправді ми бідна держава, нам ще багато треба буде пролити крові та поту, щоб проводити час у святкуваннях. Думаю, що багато людей не сприймуть позитивно цю ініціативу, це їх може засмутити. Але сподіваюся, що будуть і такі, що скажуть: "Ок, давайте врешті-решт працювати, це наш дохід та добробут", - прогнозує він.   Є ще й альтернативна ініціатива – для саджателів картоплі   Народний депутат "Батьківщини" Ігор Луценко розповів у кулуарах Ради, що підготував пропозиції до законопроекту В’ятровича, які обов'язково передасть.   "Загалом я підтримую ідеологію відмови від радянських свят. Я ще у 2015 році пропонував відмовитись від ідеологічної компоненти цих свят, а залишити, наприклад, традиційну. Зокрема, сільсько-господарську. Всім відомо, що на ті ж травневі свята люди займалися сільським господарством. Тому я пропоную, щоб була можливість у людей за рахунок своєї відпустки взяти 1-2 дні. Наприклад, якщо саджаєш картоплю в кінці квітня - на початку травня, можеш взяти 1-2 дні відпустки. Тобто береш 2-3 дні вихідних, як ми вирішимо, за рахунок відпустки. В результаті вихідні будуть у такому собі "флексибл"-режимі, а радянська ідеологія має бути прибрана", - закликав він.   Опоблок категорично проти «бісексуального життя» та «іншої орієнтації»   Водночас в "Опозиційному блоці" виступають категорично проти. Так, екс-міністр молоді за часів Януковича та нардеп "Опозиційного блоку" Юрій Павленко запевнив, що його однопартійці будуть ініціювати відставку директора Інституту національної пам'яті.   "Він своїми ініціативами додатково збурює суспільство, якому й так несолодко. Подібного роду непідготовлені заяви рвуть Україну, а мали б об'єднувати. Країна рік займалася так званою декомунізацією, змінювала таблички та пам'ятники, але Верховна Рада не ухвалила жодного рішення для завершення війни. Тобто у нас змінюють лише вивіски та назви. Це схиблені пріоритети Інституту пам'яті... Як можна відмінити 9 Травня - день Великої Перемоги? Нема родини в Україні, де б хтось не загинув у тій війні. Тому це приниження країни. У нас не так багато залишилося ветеранів. Але В’ятрович цим їм вкоротив віку... Відмова від 8 Березня - Дня захисту жінок -  це взагалі якесь схиблене уявлення про гендерну європейську політику В’ятровича, який представляє уряд, можливо, у нього якась інша орієнтація. Тому це змушує його таким чином дискредитувати жінку", - розповів він АСН.   Не менш категоричну точку зору озвучив позафракційний Вадим Рабинович.   "Думка добра, коли її думають головою, а коли нема голови, то починають думати тим, на чому сидять! 9 Травня - це День Перемоги над фашизмом. І мені до одного місця, що вони мені будуть говорити! Я буду його святкувати. Далі 8 Березня. Я вважаю, що це єдиний день у році у наших жінок. Я розумію, що зараз модно жити бісексуальним життям, але я буду жити нормальним. 19 країн Європи святкують 1 Травня. Вони пояснюють, що люди багато відпочивають? Ще багато їдять та багато дихають! І на пенсію треба виходити в 90 років, відмовитись від зарплат. На користь цих паразитів!»  - іронізував він. Судячи з досить радикальних настроїв обох депутатських таборів, затвердження рішення про зміну кількості свят і вихідних в Україні доведеться чекати ще дуже довго.  
Суспільство Що нового принесе перша хвиля медичної реформи, якщо колись таки почнеться Переведення системи охорони здоров’я на страхову модель розпочнеться вже у 2017 році і триватиме три роки. Трансформація стартує з запуску сімейної медицини європейського зразка на базі існуючої первинної ланки української системи охорони здоров’я.    Заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк розповів, що для цього перш за все потрібен пакет документів. А саме: законодавчі зміни, пакет підзаконних актів та договір, який буде укладатися між Національною службою здоров’я та пацієнтом. Вони досі не готові – у кращому випадку їх презентують громадськості навесні, каже Ковтонюк. «Ми запланували зробити все до весни, що стосується національного рівня, і потім буде робота в регіонах, буде низка вимог до них, які вони повинні виконати, аби з середини року перейти на нову модель», - пояснив заступник міністра. Що стосується практичних завдань, то тут головне – вживити в нашу застарілу систему охорони  здоров’я сучасні технології. «Зокрема, нам треба буде зробити електронну охорону здоров’я. Це буде створення нового центрального органа виконавчої влади – Національної служби здоров’я, яка буде замовляти послуги, укладати договори і сплачувати за кожного конкретного пацієнта. Буде надання автономії медичним закладам, яка необхідна для того, щоб укладати з ними договори на послуги», - зазначив Ковтонюк. Він пояснив, що процес вибору лікаря супроводжуватиметься заповненням декларації пацієнта, куди вноситимуться всі дані про нього. «Декларація проста, на одну сторінку. Ви укладаєте її у лікаря в кабінеті. Тобто ви прийдете на черговий візит, вам видають цей документ, ви його заповнюєте і підписуєте», - сказав він. Одна з головних новацій – у пацієнта з'явиться можливість вільно вибирати собі якого завгодно лікаря, оскільки скасовується територіальна прив'язка та й змінити його буде просто. «Пацієнт буде обирати лікаря і приходити до нього, він буде це (договір) заповнювати разом з лікарем, підписувати, дані будуть вноситися в електронний реєстр, таким чином ми будемо бачити, де є реальні пацієнти і куди підуть їхні кошти», - пояснив заступник міністра. Що ж до лікарів, то головні зміни для них у тому, що вони будуть отримувати дохід, а не зарплату. А дохід залежатиме від кількості пацієнтів. «Ми бачимо три спеціальності на первинці – це сімейний лікар, педіатр і дільничний терапевт, - уточнив Ковтонюк.  - Де є люди, там буде стимул для лікаря, щоб йти туди і надавати їм допомогу». Представник МОЗ також заперечив чутки про масові звільнення лікарів, каже, в первинній ланці їх і так не вистачає. Водночас він наголосив, що лікарю буде вигідно мати більше пацієнтів. «Ми поступово відходимо від поняття зарплати лікарів і переходимо до поняття дохід лікарів. У лікарів будуть різні доходи… Ми переходимо на принцип, коли кошти йдуть туди, де є багато пацієнтів… У новій системі у лікаря буде вибір, де працювати. Це означатиме, що й керівники закладів будуть конкурувати за хороших лікарів», - пояснив Ковтонюк. Роботу сімейного лікаря, як зазначають у МОЗ, контролюватиме сам пацієнт і Національна служба здоров'я. Він також нагадав, що реформа вторинної медичної допомоги, яка надаватиметься на рівні госпітальних округів, буде готуватися упродовж цього року і має стартувати з 2018-го.   
Суспільство Завтра в Україні очікуються морози і хуртовини В Україні в середу, 8 лютого, холодне повітря охопить майже всю територію країни, тому температура продовжить знижуватися до 20-26°С морозу, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на дані Укргідрометцентру. У більшості областей України, крім північного сходу і сходу, очікується сніг різної інтенсивності - від невеликого до сильного, посилиться вітер. Температура вночі 13-18°С морозу, у східних регіонах, Чернігівській та Сумській областях 20-26°С морозу, вдень 9-15°С морозу; в південних областях і Прикарпатті вночі 5-11°С, вдень 2-7°С морозу. На Закарпатті та крайньому півдні очікується мокрий сніг із дощем, місцями налипання мокрого снігу, ожеледь; температура протягом доби від 3°С морозу до 2°С тепла. На дорогах країни ожеледиця. Вітер східний, 7-12 м/с, вночі на більшій частині, вдень в південних областях пориви 15-20 м/с. У Києві 8 лютого вночі помірний, вдень невеликий сніг. На дорогах ожеледиця. Вітер східний, 7-12 м/с, вночі пориви 15-20 м/с, хуртовини. Температура вночі 14-16°С, вдень 10-12°С морозу. Докладний прогноз погоди читайте на сайті АСН.
Суспільство Кияни попросили Кличка не прокладати в центрі столиці трамвайні колії На сайті Київради була зареєстрована петиція з проханням не продовжувати лінію швидкісного трамвая від залізничного вокзалу до Палацу спорту. Олексій Скумін, який став автором петиції, аргументує ініціативу тим, що трамвайні колії в центрі Києва лише погіршать ситуацію з заторами, а швидкісний трамвай вже ніяк не буде швидкісним. «Майже десять років громада столиці позбавлялася рейок у центрі Києва. А разом з рейками заторів і транспортних пробок на вулицях Саксаганського, Еспланаднвй, Шота Руставелі та Жилянській. Пробок стало менше, але ненадовго. Уявіть, що цими вулицями знову їздитимуть трамваї. Трамвайна лінія в центрі Києва не стане швидкісною», - сказано в описі петиції. На думку жителя столиці, продовження лінії швидкісного трамвая буде недоцільним, а також її потрібно перевірити на корупційну складову. Петиція була зареєстрована 6 лютого.
За кордоном оформление ленты  У Китаї чоловік спіймав дружину за волосся і врятував від падіння з багатоповерхівки У провінції Шеньсі (Китай) місцевий житель не дав дружині впасти з багатоповерхового будинку і тримав її за волосся, поки не приїхала допомога. Утримати дружину чоловікові допомогло те, що вона зачепилася за виступаючу зі стіни трубу, яка взяла на себе більшу частину ваги жінки. Про це пише South China Morning Post. Інцидент трапився минулої неділі. Під час сварки з чоловіком жінка залізла на дах будівлі і спробувала викинутися з висоти 20 метрів. Але чоловік спіймав її за волосся і тримав у такому положенні майже три хвилини, поки на дах не залізли поліцейські і не допомогли йому затягнути дружину назад. На знімку, опублікованому газетою, видно, як чоловік стоїть на решітці вікна останнього поверху і тримає жінку за волосся, зібране у хвіст. Один із поліцейських переліз через борт даху, заліз на решітку і схопив жінку за одяг, допомагаючи чоловікові затягнути її наверх.

Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
більше матеріалів




/-1,3353600502014-/ /-pc-/
Top