counter
Архів Повернутись назад 05 Квітня 2017
5 Квітня
Наука і технології У Франції археологи виявили загублене давньоримське місто Археологи знайшли на півдні Франції давньоримське поселення, ідентифіковане ними як загублене місто Усетія. За інформацією Science Alert, раніше про існування міста було відомо лише із записів, які збереглися в сусідньому поселенні, а також декількох артефактів. Зараз дослідники вивчили цю ділянку площею 4000 м2 і виявили зразки будівель і мозаїки, вік яких перевищує 2000 років. «До початку нашої роботи ми знали, що там колись було римське місто Усетія лише тому, що його назва згадувалася на стелі в Німі, поряд з одинадцятьма іншими назвами поселень в цьому регіоні», - говорить Філіп Кейн з Національного інституту превентивних археологічних досліджень (Франція). Розкопки на місці міста почалися в листопаді 2016 року, коли під час будівництва школи під землею були виявлені стародавні будівлі.
Суспільство Стало відомо, яким чоловікам віддають перевагу українки За інформацією соціологів, які провели опитування користувачів сайтів знайомств, виявилося, що більше половини жінок віддають перевагу впевненимх у собі і сильним чоловікам. У плані національної переваги громадянки України прагнуть знайомитися з європейцями, але по факту виходить більше з представниками східних країн. Саме турки і араби найчастіше знайомляться на сайтах знайомств з українками - їх приваблює освіченість і зовнішній вигляд українок. Але такі знайомства найчастіше сумно закінчуються - жінка може кілька разів відвідати заморську країну, але рідко виходить заміж. Багато українок в Мережі діляться своїми історіями кохання з іноземцями, і можна зробити висновок, що романтичні відносини дуже рідко закінчуються створенням сім'ї. Якої національності чоловік, ролі не грає. Згідно з соцдослідженням, лише 8% таких знайомств закінчується пропозицією руки і серця.
Суспільство оформление ленты  Тука: Тільки за 2 дні під Авдіївкою загинуло понад 400 бойовиків «ДНР» Тільки за перші два дні загострення в Авдіївці бойовики так званої «ДНР» втратили вбитими понад 400 осіб. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука. Він розповів, що ці цифри дізнався в ході спілкування з одним із «обраних» у «ДНР». «Чоловік озвучив, що в перші два дні загострення в Авдіївці вони зазнали втрат більше 400! Контакт займає високий пост там. Не вірити йому немає сенсу. Вони в шоці: «укри, бл..., воювати навчилися!» - написав Тука.   Нагадаємо, раніше глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський повідомив, що у вівторок, 4 березня, в Авдіївці почалася подача електроенергії. За його словами, залишається не підключеною до електрики Донецька фільтрувальна станція, на якій в результаті обстрілів пошкоджена трансформаторна підстанція.
Події оформление ленты  У Києві на Татарці дві години палала висотка. Врятували всіх, навіть собак 4 квітня о 19:00 в одній зі столичних багатоповерхівок на вулиці Половецькій, 16б, на Татарці, сталася масштабна пожежа, яку вдалося ліквідувати лише близько 21:00, передає кореспондент АСН. На місце події прибула велика кількість пожежних машин і карет швидкої допомоги. Крім того, рух на вулиці Татарській на час ліквідації пожежі було перекрито. Разом з тим в результаті пожежі жертв немає. При цьому, як повідомляють очевидці, від пожежі і наслідків ліквідації постраждали як мінімум 10 квартир житлового будинку. Один з мешканців мікрорайону Татарка Микита Лисенко повідомив АСН про подробиці НП: "Люди побачили густий дим, який валив з вікон будинку. Ще до приїзду пожежників і поліції ми почали стукати в двері квартир, куди ще могли дістатися, щоб звільнити людей. Імовірно: загорілося побутове приміщення на пожежній драбині. Проте дехто начебто навіть чув хлопок. Тому версія підпалу теж не виключена. Сам пожежа почалася на 6-му поверсі будинку. Потім пожежа перекинулася з 6-го поверху по 9-й", - зазначив він. У процесі гасіння пожежі мешканці були евакуйовані. При цьому, як розповів Микита, "чотирьох людей врятували, спустивши з квартир по драбині. Самих рятувальників було не менше 50 осіб, працювали вони злагоджено". У підсумку, як повідомили жителі будинку, що загорівся, в лікарню госпіталізовано дитину 2,5 року з задухою. Після того, як пожежу вдалося ліквідувати, в будинок почали запускати мешканців. Найбільше постраждало майно в житлових квартирах."Не тільки від вогню, але й від залитої води", - розповів один із мешканців будинку.
За кордоном У Китаї психічно хворий вбив трьох людей паличками для їжі У китайській провінції Хенань був затриманий психічно хворий чоловік, який убив трьох пацієнтів приватної лікарні, використовуючи як зброю палички для їжі. Про це передає газета Shanghai Daily. Трагедія сталася ще 24 лютого в повіті Лонін у лікарні Dazhong Hospital. Чоловік Ян Шитоу (Yang Shitou), який страждає розладом психіки, був у палаті з іншими душевнохворими пацієнтами. Його прив'язали ременями до ліжка. На відеозаписі, який публікує газета, видно, що лікарі клініки вийшли з кімнати, і тоді чоловік звільнився. Він взяв зі столу палички для їжі і почав нападати на інших пацієнтів, двоє з яких були в сусідній палаті. Медики, які повернулися, обеззброїли пацієнта, але три людини померли від його дій. Яна Шитоу передали працівникам поліції, проводиться розслідування.
Події У Черкасах затримано групу осіб, що виготовляла і збувала порно У Черкасах працівники поліції затримали групу осіб, які підозрюються у виготовленні та збуті порнографічної продукції. Про це інформує обласна прокуратура, передає АСН. За результатами роботи працівників Черкаської місцевої прокуратури, слідчих і оперативників підрозділів місцевого відділу поліції і ГУ НП по області в Черкасах було викрито групу осіб, які підозрюються у виготовленні та збуті порнографічної продукції. Було встановлено, що кілька осіб з метою незаконного збагачення за рахунок виготовлення та збуту порнографії, використовуючи персональні комп'ютери з веб-камерами, шляхом авторизації на сайті моделей жіночої статі, організували виробництво продукції і зображень порнографічного характеру в режимі онлайн через Інтернет. За результатами обшуків 3 квітня у приміщеннях, де відбувалися протиправні дії, правоохоронці виявили та вилучили предмети, що доводять причетність осіб до кримінального злочину.
Економіка Нацкомісія спробує "увіпхнути" абонплату за газ у субсидії. Всі інші повинні будуть платити Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, заявила, що проситиме Кабінет міністрів України внести так звану абонплату за газ в розмір субсидій. Про це йдеться на сайті регулятора. «Комісія проведе додаткові консультації з Кабінетом Міністрів України в частині компетенцій, які безпосередньо залежать від уряду, а саме - поширення субсидій на послуги з транспортування та розподілу природного газу», - говориться в повідомленні. Також комісія має намір ініціювати «додатковий період для адаптації споживачів із найменшими типорозмірами і перенесе введення окремої плати для цієї категорії споживачів до прийняття рішення щодо зниження тарифів на теплову енергію». Офіційно комісія затвердить своє рішення про введення абонплати за підключення газової точки на своєму засіданні, яке заплановане на 10 квітня. Нагадаємо, раніше з різкою критикою рішення Нацкомісії виступило все вище керівництво країни і кілька фракцій парламенту.
За кордоном У будинку імовірного смертника, який підірвав метро в Петербурзі, пройшли обшуки Слідчі встановили місце, де жив імовірний смертник Акбаржон Джалілов, який підірвався в метрополітені Петербурга. У будинку вже провели обшук, повідомляє офіційний представник СКР Світлана Петренко, передає РИА Новости. «На відеозаписах, які були вилучені з камер спостереження, зафіксований момент виходу підозрюваного з дому з рюкзаком і сумкою», - сказала Петренко. На оперативній нараді підвели проміжні результати розслідування вибуху. «Голові Слідчого комітету РФ доповіли про обсяг проведених слідчих заходів. Зараз допитано понад 40 осіб із числа очевидців, співробітників метро і членів бригади. Вилучено велику кількість записів із камер відеоспостереження, які ретельно вивчаються слідчими і аналізуються криміналістами та експертами», - додала співрозмовниця.
За кордоном У РБ ООН внесли проект резолюції про хіматаку в Сирії Франція, Велика Британія і США вчора, 4 квітня, внесли до РБ ООН проект резолюції, який засуджує газову атаку в провінції Ідліб (Сирія). Як очікується, документ буде поставлений на голосування сьогодні, 5 квітня, передає DW. Автори правового акта закликали Організацію із заборони хімічної зброї в стислі терміни представити висновки щодо інциденту. У тексті резолюції міститься запит до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша щомісяця публікувати звіти з даними, наскільки ефективно офіційний Дамаск співпрацює з експертами, які проводять міжнародне розслідування фактів застосування хімічної зброї у Сирії. У Трампа звинуватили «попередників» у хімічній атаці в Сирії. Асад застосував зарин. Кількість жертв хіматаки в Сирії зросла до 100 - Daily Mail
Політика Порошенко несподівано призначив своїм радником колишнього заступника Саакашвілі Президент України Петро Порошенко призначив своїм позаштатним радником колишню соратницю тепер уже свого політичного опонента Міхеїла Саакашвілі - депутата Одеської облради від БПП Марію Гайдар. Про це йдеться на сайті глави держави.  «Призначити Марію Єгорівну Гайдар радником президента України (поза штатом)», - йдеться в документі, який Петро Порошенко підписав 28 березня. Нагадаємо, влітку 2015 року М. Гайдар стала заступником голови Одеської обласної державної адміністрації Михайла Саакашвілі. Незабаром президент Порошенко вручив їй український паспорт. Однак у травні 2016-го Гайдар довелося звільнитися, тому що з'ясувалося, що на той момент вона все ще була громадянкою Росії. Тільки у вересні минулого року Гайдар подала прохання про відмову від російського громадянства.
Події Суд починає розгляд справи поліцейського, який застрелив під час гонитви пасажира BMW Сьогодні у Києві в Голосіївському районному суді відбудеться перше засідання у справі поліцейського Сергія Олійника. Справа буде розглядатися колегією з трьох суддів: Олени Первушиної, Миколи Дідика та Іларіона Рудика, повідомляє корерспондент АСН. Сам підозрюваний прибув до суду. Перед засіданням він повідомив журналістам, що 28 лютого 2017 року він відновився на службі в поліції Києва, але працює вже на адмінпосаді. Звинувачення інкримінує колишньому патрульному поліцейському Олійнику умисне вбивство пасажира автомобіля, який він переслідував у складі екіпажу патрульного автомобіля. Як відомо, 7 лютого 2016 року водій автомобіля BMW не підкорився вимозі патрульних зупинитися, через що почалася тривала погоня по жвавих дорогах Києва. Прокуратура стверджує, що Олійник нібито умисно вбив потерпілого. Адвокат же поліцейського заявив, що прокуратура упереджено ставиться до Олійника та його захисників, ігнорує майже всі клопотання, подані адвокатами, і наполягає на прискоренні початку розгляду справи в суді.
За кордоном оформление ленты  У РФ фото Путіна з нафарбованими губами визнали екстремістським Міністерство юстиції РФ внесло до списку екстремістських матеріалів плакат із зображенням Володимира Путіна, на обличчя якого нанесли макіяж. Підставою стало рішення, яке 11 травня 2016 року прийняв Центральний райсуд Твері, інформує РБК. В оновленому Федеральному списку екстремістських матеріалів сказано, що зображення було опубліковано 7 травня 2014 року на сторінці користувача соцмережі ВК Олександра Цвєткова. Зараз аккаунт заблокований за порушення правил сайту. У чоловіка, схожого на главу Росії, як розповіли в Мін'юсті, на плакаті, що опинився в списку екстремістських матеріалів, «нафарбовані вії і губи». Як уточнили в Мін'юсті, «за задумом автора плаката, це повинно служити натяком на нестандартну сексуальну орієнтацію президента РФ». Під фото був розміщений підпис, де автор провів паралель між виборцями Володимира Путіна і гомосексуалістами.
Суспільство Загострення на Донбасі: бойовики поранили 5 військових На Донбасі ситуація загострюється. Як передає Штаб АТО в Facebook, за минулу добу терористи 54 рази порушили режим припинення вогню. На Маріупольському напрямку морпіхів у Гнутовому обстріляли з кулеметів. Також їхні позиції в районі Широкиного і Водяного потрапили під вогонь озброєння БМП. В районі Новотроїцького активно працював ворожий снайпер, а біля Мар'їнки військові відбили атаку диверсантів. На Донецькому напрямку бойовики з 82-мм мінометів, великокаліберних кулеметів, гранатометів різних систем і стрілецької зброї обстрілювали Авдіївку. З гранатометів стріляли по опорних пунктах біля Луганського, Пісків, Опитного і Невельського. На Луганському напрямку окупанти стріляли зі станкової стрілецької зброї і протитанкових гранатометів поблизу Кримського, а зі стрілецької зброї біля Лобачевого. За минулу добу п'ятеро бійців ЗСУ отримали поранення.
Політика Ляшко зі своєю фракцією з'явився на засідання Кабміну вимагати скасування абонплати на газ Народний депутат Олег Ляшко привів всю фракцію Радикальної партії на засідання Кабміну. Про це він заявив перед засіданням кабінету міністрів України 5 квітня, передає кореспондент АСН."Ми прийшли в Кабмін, щоб брати його за горло!.. Якщо вони нас не почують, то ми їм протремо вуха! Мене важко не почути! Я зачитаю на засіданні Кабміну для початку наші вимоги!.. Сьогодні я і депутати прийшли на засідання Кабміну, щоб вимагати від Кабміну скасування рішення НКРЕ КП про введення абонплати на газ, а також повернення в державну власність газорозподільних мереж, розірвати корупційні договори між владою і корупціонерами: Фірташем, Бойком Льовочкіним! ... Я сподіваюсь, що прем'єр-міністра наш прихід не здивує!" - сказав він.Ляшко зазначив, що призупинення рішення НКРЕ КП недостатньо. "Ми вважаємо, що це не скасування постанови. Тому 10 квітня ми також у повному складі будемо на засіданні НКРЕ КП... З українців здирають три шкури!".
За кордоном КНДР погрожує знищити американські військові бази в Південній Кореї Наступальні кошти армії Північної Кореї націлені на військові формування США в Південній Кореї, Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, а також на континентальній частині Америки. Про це передає керівництво КНДР центральній газеті «Нодон сінмун», інформує The Independent. «Пхеньян знищить агресорів США на території Південної Кореї у разі найменшої провокації з боку Америки», - сказано в заяві Кім Чен Ина. «Північна Корея без коливань перетворить на попіл не тільки американських агресорів, які перебувають на території Південної Кореї, а й завдасть превентивного удару по базах США», - передає ЦК Трудової партії Кореї. Газета також стверджує, що «Північна Корея має в своєму розпорядженні водневу бомбу, різні типи ядерних боєголовок і потужні засоби їх доставки корейського зразка, завдяки чому здатна в будь-який момент стерти Америку з лиця землі».
Політика Гройсман доручив створити робгрупу за фактом звернення Радикальної партії Гройсман дав доручення створити робгрупу за фактом звернення Радикальної партії. Про це на засіданні Кабміну 5 квітня заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, передає кореспондент АСН. «Я вітаю колег-депутатів на засіданні уряду. Я із задоволенням дам можливість колегам-депутатам висловити свою точку зору на засіданні Кабміну», - заявив прем'єр, звертаючись до нардепів Радикальної партії. У свою чергу, голова Радикальної партії Олег Ляшко в оточенні нардепів вийшов на трибуну в залі засідань Кабміну, зазначивши, що такий виступ «неможливий був при прем'єрі Азарові». Ляшко вкотре зажадав від Кабміну розірвати «корупційні олігархічні договори з Фірташем, Бойком і Льовочкіним» і скасувати рішення про абонплату на газ. У відповідь прем'єр Володимир Гройсман сказав: «Я даю доручення уряду, щоб на чолі з першим віце-прем'єром була сформована робоча група, залучити народних депутатів у неї. Плюс МВС», - сказав прем'єр. У свою чергу, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що потрібно додатково дати доручення «Антимонопольному комітету розібратися з газзбутами імені Фірташа і Льовочкіна», - сказав він. Прем'єр підтримав цю пропозицію Авакова. Після чого фракція РПЛ покинула засідання Кабміну, а прем'єр особисто подав руку всім нардепам.
Події Суд заарештував організаторів «центру реабілітації» в Чернігівській області Приморський райсуд Одеси заарештував без права застави організаторів так званого «центру реабілітації наркозалежних» в Чернігівській області, які утримували силою майже 200 осіб. Про це передає відділ комунікації поліції Автономної республіки Крим і м. Севастополя, що здійснює розслідування в цій кримінальній справі. «Затриманим злочинцям було повідомлено про підозру за ст. 146 ч.3 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) КК України. Приморський райсуд обрав запобіжний захід у вигляді арешту без права внесення застави щодо всіх підозрюваних», - йдеться в повідомленні. Слідчі звертаються до можливих свідків і оіоб, які були в цій установі, з проханням надати дані про відомі протиправні дії організаторів та членів ОЗГ.
Суспільство Заборона грошових переказів: українці знайшли способи, як перерахувати гроші з Росії Після того як Росія ввела заборону на переказ грошей із Російської Федерації в Україну через іноземні платіжні системи, українці стали шукати шляхи, як обійти ці санкції. Історія заборон 18 жовтня 2016 року Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про розширення антиросійських санкцій. Зокрема було введено заборону на діяльність російських платіжних систем "Колібрі", "Золота корона", "Юністрім", "Міжнародні грошові перекази "Лідер", Anelik та Blizko. У відповідь на таке рішення української влади 4 квітня 2017 року Президент Росії Володимир Путін підписав закон, згідно з яким введено заборону на переказ грошей із Російської Федерації в Україну через іноземні платіжні системи. У законі зазначено, якщо іноземна держава вносить заборону щодо платіжних систем, зареєстрованих Центральним банком Росії, то переказ із РФ на територію такої держави може бути здійснений тільки через оператора, який контролюється російськими юридичними особами. Гроші можна переказати через пошту Але кмітливі українці, які працюють у Росії або їхня діяльність в Україні пов'язана з російськими компаніями, вже знають, як будуть обходити такі обмеження, повідомляє один із російських ЗМІ. Як виявилося, відповідні заборони не торкнулися поштових переказів. Зокрема перекази через міжнародну фінансову систему Всесвітнього поштового союзу під заборону не потрапляють. Тобто перевести гроші з Росії в Україну можна звичайною посилкою. Щоправда, доведеться заплатити чималу комісію. Наприклад, щоб перевести 10 тисяч рублів, доведеться заплатити 120 рублів плюс 2,2% від суми. А для дрібних сум комісія збільшується до 9% від переказу. Разом з тим українці вже уточнили, що система грошових переказів Російської пошти "Форсаж" також діятиме. Вартість такої послуги становитиме 1,8% від суми переказу. Банки в допомогу А ось деякі українці з поштовими переказами не "заморочуються", а переказують гроші через банки. Один із способів: оформити дві картки на одну людину в одному з російських банків, дочки якого працюють в Україні. Одну з них віддати одержувачу і повідомити пін-код. У такому випадку гроші на свою картку можна переказати без комісії, і одержувач зможе їх зняти теж без комісії. Також, незалежно від того, працюють платіжні системи чи ні, переказати гроші можна з рахунку російського банку на рахунок українського, пояснює російському виданню працівник кол-центру одного з банків. Але в цьому випадку комісія складає 1,5% від суми переказу, плюс ще банк заробить гроші на конвертації валюти. Втім за останні три роки, за даними Центробанку РФ, перекази українців, які працюють у Росії, істотно скоротилися. Якщо в 2013 році через платіжні системи та пошту в Україну було переказано 3 млрд доларів, то в 2016-му лише 621 млн доларів.
Події оформление ленты  Родичі застреленого під час гонитви пасажира BMW обурені тим, що поліцейський відновився на службі Родичі застреленого під час гонитви поліцейських за автомобілем BMW в Києві 7 лютого 2016 року Михайла Медведєва (мати Наталя Медведєва і брат Леонід Медведєв) обурені тим, що поліцейський Сергій Олійник, який стріляв, повернувся на службу в Національну поліцію. Рідня загиблого переконана, що Олійник умисно вбив Михайла Медведєва, передає кореспондент АСН з-під Голосіївського суду. Родичі Медведєва повідомили, що поліція так і не принесла їм вибачення за інцидент, але замість цього «були погрози». Також родичі Медведєва переконані, що в смерті Медведєва винен і водій БМВ Храпачевський: "Ми не вважаємо його дії правильними, він також винен, і його вина велика. Але Храпачевський не віз його розстрілювати", - сказала мати Медведєва (на фото).    
Політика Кабмін рекомендує Раді ухвалити закони для медичної реформи Кабмін рекомендує Раді ухвалити пакет законів для медичної реформи. Про це на засіданні Кабміну 5 квітня заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, передає кореспондент АСН. «Революція Гідності не закінчилася в сфері медицини... Ми зараз через зміну законів, реформи забезпечуємо гідність українських пацієнтів і наших лікарів... Ми подаємо проекти законів про державні фінансові гарантії системи здоров'я, в сфері надання медичних послуг та лікарських засобів, які істотно змінюють усю систему фінансового забезпечення», - заявила вона. За її словами, пакет законопроектів передбачає п'ять принципових змін. «В першу чергу, це гарантований пакет лікарських засобів за державні кошти. Друге - всі виплати стануть персоналізованими, кошти йтимуть за пацієнтом. Третє - ми переходимо на міжнародні протоколи лікування і діагностики. Четверте - ми повертаємо педіатрію на первинну мережу, щоб діти у нас мали своїх педіатрів. П'яте - це вимога підвищення зарплати нашим лаборантам і медсестрам», - зазначила вона. За словами заступника міністра Павла Ковтонюка, реформа передбачає створення нового органу - Національної служби здоров'я України, яка контролюватиме використання відповідних державних коштів. Тоді до 2017 року фінансування первинної медичної допомоги вже перейде на нову основу. «А поступово до кінця 2019 року ми повністю увійдемо в нову систему фінансування медичної системи», - сказав Павло Ковтонюк.
Політика Аваков вимагає термінової відставки голови РДА Волинської області через хабар Аваков вимагає термінового усунення голови райадміністрації Волинської області через хабар. Про це на засіданні Кабміну 5 квітня заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, передає кореспондент АСН. «31 березня голову Любомльської райадміністрації Волинської області затримали на гарячому на хабарі. Але зараз ця особистість вийшла з-за ґрат, внісши 500 тис. грн застави, приступивши до виконання обов'язків голови райадміністрації. Я пропоную, користуючись тим, що тут є пан Ковальчук від Адміністрації Президента, щоб цей голова був у терміновому порядку відсторонений від виконання своїх обов'язків», - заявив він. У відповідь прем'єр Володимир Гройсман дав доручення Державній службі: «Прошу до кінця засідання уряду відпрацювати це питання. Це повне неподобство!». Прем'єр-міністр України доручив опрацювати питання про прийняття рішення щодо голови Любомльської РДА Волинської області, який був затриманий за хабар.
Суспільство Журналісти, які підкинули "небезпечні" коробки в київську підземку, понесуть відповідальність У київському метрополітені на станціях «Лісова» і «Хрещатик» журналісти поклали дві коробки, щоб перевірити реакцію пасажирів на підозрілий предмет. Тепер журналісти можуть понести відповідальність за такі дії. Про це передає прес-служба КП «Київський метрополітен» в Facebook. «Журналісти телеканалу «1+1» залишили на станціях «Лісова» і «Хрещатик» коробки. Напевно, думають, що це смішно і вдало, поки в Петербурзі ховають людей, які загинули в результаті теракту в метро», - сказано в повідомленні. Як заявила УП представник метрополітену Наталія Макогон, про проведення експерименту їх ніхто не попереджав, тому метрополітен готує заяву в поліцію. «Нас не попереджали про такі дії. Це не жарти, і ми готуємо відповідну заяву в поліцію», - повідомила Макогон. Вона також закликала пасажирів повідомляти про кожен виявлений предмет на станціях в поліцію або працівникам метро.
Політика Гройсман очолив Нацраду з питань розвитку науки і технологій Уряд створив Національну раду України з питань розвитку науки і технологій на чолі з прем'єр-міністром країни на чолі з Гройсманом.  Про це на засіданні Уряду 5 квітня заявила міністр освіти та науки Лілія Гриневич, передає кореспондент АСН.  «Нацрада складається з наукового та адміністративного комітетів, що мають однаковий кількісний склад по 24 людини. Очолює Нацраду прем'єр-міністр України», - заявила вона.  З її слів, Нацрада є постійно діючим консультативно-дорадчим органом, який створюється при уряді.  «Цей орган створюємо з метою забезпечення ефективної взаємодії представників наукової громадськості, органів виконавчої влади та реального сектора економіки у формуванні та реалізації єдиної державної політики у сфері наукової і науково-технічної діяльності», - підкреслила вона.
Суспільство Москаль вимагає скасування абонплати за газ: Закарпаття і так заборгувало більше мільярда гривень Голова Закарпатської обласної адміністрації Геннадій Москаль заявив, що закарпатці вже заборгували за спожитий газ понад 1,3 мільярда гривень, так що ні про яке підвищення вартості газу мови й бути не може. Про це йдеться в повідомленні на сайті Закарпатської ОДА. "Станом на 4 квітня 2017 року борги жителів Закарпаття за спожитий газ досягли астрономічної суми в 1,38 мільярда гривень. Причому з цієї суми 612 000 000 гривен заборгувало населення, а решта - пільги і субсидії, які хоч і нараховані, але не проплачені державою. Зазначена сума свідчить, що грошей на оплату газу не вистачає ні у людей, ні в держави", - йдеться в повідомленні. Так що Закарпатська ОДА вважає, що скандальне рішення НКРЕКП про абонплату на газ має бути не тільки призупинено, а повністю скасовано.
За кордоном Журналісти знайшли зв'язок VIP-вілли у Франції з сім'єю Путіна Після того, як Путін повідомив, що розлучається зі своєю дружиною, Людмила рідко з'являється на публіці. У минулому році повідомлялося, що у неї з'явився новий чоловік - голова близького їй некомерційного фонду Артур Очеретний, інформує Медуза. Журналісти Центру з дослідження корупції та організованої злочинності встановили, що Артуру Очеретному належить вілла у Франції на березі Атлантичного океану, вартість якої понад 5 млн євро. Майже там же є нерухомість у сім'ї імовірної дочки Путіна Катерини Тихонової. Журналісти з'ясували, що після зближення з Людмилою Путіною у Артура Очеретного, який ніколи не заробляв великі гроші, з'явилися мільйони євро, щоб купити віллу в стилі ар-деко у Франції. Площа вілли, розташованої у віддаленій частині Англеті, в районі «Чіберта», яку місцеві жителі називають «Сюзанна», 450 м2: чотири спальні, вітальня і їдальня з виходом на терасу, а також більярдна і музична кімната. Навколо вілли розташований парк у 5000 м2 з басейном, поруч поля для гольфу.
За кордоном оформление ленты  Російський «Бук» був єдиним, який перебував у радіусі ураження MH17 15 липня 2014 року капелан Збройних Сил України Михайло Греділь зробив фотографію українського «Бука», який був біля Донецька. Ці знімки він скачав за два дні до того, як збили літак рейсу MH17. Геотеги говорять про те, що фотографії були зроблені біля Донецька, сказано на сайті Bellingcat. Сам капелан сказав, що це фото було зроблено за кілька сотень кілометрів  від зони бойових дій. Bellingcat звернув увагу, що в травні того року Греділь їздив у військовий табір під Донецьком, про що сказано на сайті церкви. З опублікованих знімків експерти зробили висновок, що капелан їздив у травні і в липні 2014 року в один і той же табір. Хоча український «Бук» був поблизу Донецька, він все-таки розташовувався занадто далеко від місця аварії Боїнга, відзначили в Bellingcat. У Bellingcat додали, що єдиним «буком», який розташовувався в радіусі ураження літака, був російський «Бук» 332 53-ї зенітної ракетної бригади, яка базується під Курськом.
Політика оформление ленты  У Черкаській ОДА відбулася масова бійка. Чиновника скинули з трибуни У Черкасах ніяк не може початися чергова сесія облради, оскільки трибуну заблокували ветерани АТО і активісти, які просять заслухати їхні вимоги. Вони стверджують, що депутати вже третю сесію поспіль не можуть перейти до галузевих питань через те, що не голосують за звернення до керівництва країни щодо блокади Донбасу, повідомляють місцеві ЗМІ. Обговорити зміст цього документа активісти просять безпосередньо в сесійній залі. Однак частина обласних депутатів відмовляється це робити, частина спробувала вирватися із заблокованої зали, через що трапилася бійка. У Черкаську ОДА прибула поліція. Учасники АТО стали біля трибуни і називали питання, на розгляді яких вони наполягають у першу чергу. Водночас голова облради Олександр Вельбівець попросив присутніх дотримуватися порядку.
Події У Тернопільській області жінка ножем вбила грабіжника в масці, який напав на неї Мешканка села Біла Тернопільського району разом з чоловіком звернулась в поліцію із заявою про те, що на них напали двоє невідомих у масках, передає прес-служба прокуратури області. Подружжя у вівторок, 4 квітня, повідомило правоохоронцям, що на них напади двоє невідомих осіб, коли вони перебували в своїй літній кухні. Розбійники кілька разів ударили подружжя бітами, але не врахували, що у жінки в момент нападу в руках був ніж. Обороняючись, вона кілька разів поранила зловмисника. Побачивши шалений опір, чоловіки втекли. Пізніше правоохоронці виявили труп невідомого неподалік будинку, в якому було здійснено розбій. Відповідно до опису потерпілих, це міг бути один із нападників. Зараз Тернопільською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ч.3 ст.187 КК України (розбій). Правоохоронці шукають другого нападника.
Суспільство В Україні вилучать з продажу книжки з Росії на «ДНР» Кабінет міністрів прийняв постанову «Про затвердження Порядку вилучення з обігу видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України та розповсюджується на території України без відповідного дозволу». Рішення прийнято на засіданні уряду 5 квітня, передає кореспондент АСН. Так, доповідач та голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко наголосив на необхідності прийняття постанови, яка допоможе вилучити з обігу видавничу продукцію держави-агресора, що розповсюджується в Україні. У свою чергу, віце-прем'єр Іван Кириленко підтримав необхідність затвердження постанови, нагадавши, що Верховна Рада вже прийняла відповідний закон.
Суспільство Організатори спростували перенесення «Євробачення» в Берлін, конкурс пройде в Києві Європейська мовна спілка офіційно спростувала можливість перенесення пісенного конкурсу «Євробачення» в Німеччину, захід пройде в Україні. «Конкурс «Євробачення» пройде в Києві», - сказано у відповіді, надісланій РИА «Новости». Раніше російські пропагандистські ЗМІ поширили інформацію, що пранкери Олексій Столяров і Володимир Кузнєцов телефонували гендиректору EBU від імені українського прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Вони від імені українського прем'єра поставили запитання, чи дійсно EBU готовий відібрати у України проведення «Євробачення» за те, що в країну законно не пустили російську учасницю Юлію Самойлову. Нагадаємо, 22 березня СБУ заборонила в'їзд Самойловій на територію України на три роки в зв'язку з тим, що російська співачка незаконно відвідувала анексований Крим і брала участь там у концерті в 2015 році.
Суспільство Командири бойовиків у «ДНР» не хочуть платити компенсацію за загиблого росіянина Командування «полку морської піхоти 1 АК» в так званій «ДНР» не хоче виплачувати компенсацію і відшкодовувати витрати на транспортування і похорон загиблого на Донбасі громадянина РФ. Про це повідомили в прес-службі Головного управління розвідки Міністерства оборони України на своїй сторінці в Facebook. За даними розвідників, 3 квітня в «ДНР» в результаті ДТП був травмований громадянин РФ, який командував ротою «9 окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) 1 АК». «Внаслідок непрофесійного надання потерпілому медичної допомоги та втрати крові він помер», - повідомили в розвідці. Командування полку намагається передати тіло загиблого родичам в РФ, проте не збирається платити компенсацію, посилаючись на те, що офіцер нібито був у стані алкогольного сп'яніння.
Суспільство оформление ленты  У Росії потай від матері-сатанистки хрестили хлопчиків Вольдемара і Люцифера У Пермі родичі змовились і потай від мами-сатанистки хрестили її синів Вольдемара і Люцифера. На своїй сторінці в соцмережі мати Наталія заявила, що перебуває в депресії від події. Вона має намір провести обряд розхрещення і навернути дітей у свою віру. Крім того, жінка збирається виступити з петицією про обмеження РПЦ у праві проводити хрещення. Наталя заявила, що проти неї і чоловіка виступили всі родичі, включно з її мамою, бабусею чоловіка, свекрухою і навіть братом чоловіка. «Я навіть не хочу говорити, яка це ганьба - «хрестили Люцифера». Ми отримали їхні хрестики й імена, якими хрестили», - повідомила жінка. Вона підкреслила, що не хотіла прищеплювати дітям які б то не було релігійні догми, хотіла, щоб вони самі вибирали в свідомому віці, але «з вовками жити - по-вовчому вити», додала вона, сказавши про те, що проведе розхрещення.
Політика оформление ленты  Путін пророкує теракти у всіх країнах СНД Практично кожна країна СНД може стати потенційним об'єктом терористичної атаки. Про це заявив президент РФ Володимир Путін на зустрічі з керівниками органів безпеки країн СНД. Глава Кремля заявив, що його слова підтверджує теракт, що стався 3 квітня в метро Санкт-Петербурга, передає ТАСС. «Ми знаємо, що кожна з наших країн, практично кожна, є можливим, потенційним об'єктом терористичних атак. Багато й інших загроз для наших країн», - сказав президент РФ. Зокрема, серед загроз Путін назвав оргзлочинність, наркотрафік і корупцію. Він підкреслив, що ситуація з тероризмом, на жаль, не поліпшується, а мирні громадяни продовжують гинути.   Нагадаємо, 3 квітня в вагоні поїзда метро в Санкт-Петербурзі стався вибух. Загинули 14 людей, більше 50 отримали поранення. Вибуховий пристрій, як з'ясувалося в ході слідства, привів у дію смертник. Ще одна бомба, що не спрацювала, була знайдена в сумці на станції метро «Площа Повстання». У справі про теракт оголосили в розшук двох осіб. У Санкт-Петербурзі буде оголошено триденний траур.
Економіка Насалик пояснив, чому зупинилися українські ТЕС Роботу декількох теплоелектростанцій буде тимчасово припинено, відновлення ж роботи відбудеться в середині травня. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик. За його словами, у четвер, 6 квітня, буде припинено роботу Зміївської ТЕС, бо поки що країні не потрібні її потужності. «Я думаю, що вони (Трипільська і Зміївська ТЕС. - Ред.) відновлять роботу в середині травня», - повідомив міністр у коментарі УНН. Насалик розповів, що ТЕС і ТЕЦ, які працюють на антрацитовій групі вугілля, використовуються не постійно, а лише в добовому регулюванні - під час пікових навантажень. Міністр пояснив, що цього року збільшено у виробництві електроенергії частку АЕС до 60%. До того ж, уточнив він, один блок АЕС стоїть у запасі. Міністр також зазначив, що влітку виростуть навантаження на енергосистему, коли люди почнуть вмикати кондиціонери. «Тоді піде велике добове регулювання. Якщо зараз добове регулювання на рівні 1,5 тис. МВт, то там буде десь близько 3 тис. МВт і тоді нам потрібно буде піднімати і Трипольку, і Зміївку», - уточнив він. За словами міністра, роботу цих ТЕС зупиняють ще і ремонтні роботи. В першу чергу ремонтують ТЕС, що працюють на антрацитовій групі вугілля. Крім того, Зміївська ТЕС зупиняється і тому, що там буде запущений другий блок на газовій групі вугілля, який має запрацювати до кінця місяця.
Політика "Не знаю, пояснити не можу, треба дізнатись у ДФС". НАБУ не бачить сенсу далі допитувати Насірова Тимчасово відсторонений з посади голова Державної фіскальної служби Роман Насіров не зміг відповісти на більшість поставлених йому детективами НАБУ запитань. Під час допиту в Національному бюро 17 березня він не відповів по суті на більш ніж половину запитань. «Не знаю», «пояснити не можу», «треба дізнатися в ДФС» відповідав чиновник, повідомляє прес-служба НАБУ. На думку агентства, Насіров таким чином відмовився від конструктивної співпраці зі слідством і надання чіткої аргументації своїх дій і рішень. Крім того, стверджує НАБУ, заяви Романа Насірова містять багато недостовірної інформації. Зокрема про строки розслідування його справи.Нагадаємо, Роман Насіров підозрюється в тому, що з травня 2015 року по березень 2016 року прийняв низку безпідставних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами, задіяних у так званій «газовій схемі Онищенка», що призвело до завдання державі збитків на загальну суму 2 млрд грн. Також раніше АСН повідомляла, що за результатами перевірки Рахункової палати в Україні багато компаній, що займаються видобутком нафти, можуть ухилятися від сплати податків і ренти.
Суспільство оформление ленты  Під час теракту в метро Петербурга кілька людей загинули під колесами поїзда Криміналісти Слідчого комітету РФ з'ясували, що під час теракту в метро Санкт-Петербурга кілька людей загинули під колесами поїзда. За словами експертів, вибухова хвиля вибила двері вагона і на рейки випали як мінімум три людини, передає видання 47 News. Таким чином ці громадяни були смертельно травмовані поїздом. Крім того, криміналісти повідомили, що сила вибуху була настільки великою, що останки жертв розкидало на півкілометра. Нагадаємо, 3 квітня у вагоні поїзда метро в Санкт-Петербурзі стався вибух. Загинули 14 людей, більше 50 отримали поранення. Вибуховий пристрій, як з'ясувалося в ході слідства, привів у дію смертник. Ще одна бомба, що не спрацювала, була знайдена в сумці на станції метро «Площа Повстання». У справі про теракт оголосили в розшук двох осіб. У Санкт-Петербурзі оголошено триденний траур.
Суспільство На «Євробаченні» в Києві можливі провокації - глава Нацполіції Під час проведення пісенного конкурсу «Євробачення» в Києві можливі провокації. Про це повідомив голова Національної поліції України Сергій Князєв, передає прес-служба Нацполіції. За словами Князєва, є певні сили, які мають намір виставити Україну в невигідному світлі перед усім світом. У зв'язку з цим поліцейські, які забезпечуватимуть порядок під час проведення конкурсу, будуть екіпіровані спеціальними жилетами, що дозволяють виділяти правоохоронців у натовпі. Князєв також розповів, що поліція і рятувальники посилено нестимуть службу під час масових заходів у столиці. Забезпечувати правопорядок будуть 8-10 тисяч поліцейських, також заплановано залучити 3 тисяч військовослужбовців Національної гвардії України з необхідною екіпіровкою. Нагадаємо, Євробачення-2017 відбудеться в Києві в травні на території Міжнародного виставкового центру на Лівому березі. Фінал пісенного конкурсу запланований на 13 травня.
Суспільство оформление ленты  У ФФУ скандал через «поганий газон»: ФК «Полтава» завтра ліквідують Керівник футбольного клубу «Полтава» Леонід Соболєв повідомив уболівальникам, що прийняв рішення ліквідувати клуб. Це рішення стало реакцією Соболєва на перенесення, а потім і скасування чвертьфінального матчу Кубка України його команди проти «Шахтаря», передає Sport Arena. Він пообіцяв, що всі футболісти і тренери отримають повний розрахунок у четвер, 6 квітня. «Це не емоційне рішення. Всі питання до ФФУ, яка, порушила всі норми, незрозуміло чим керувалася і змусила нас грати на іншій арені. Поле «Локомотива» на 70% покрито травою. Працівники клубу старалися, до них у мене немає претензій», - заявив Соболєв. Також він підтвердив інформацію про те, що «Полтава» на знак протесту знімається з усіх змагань, а інфраструктура клубу перейде дитячій школі. У свою чергу генеральний директор донецького «Шахтаря» Сергій Палкін на своїй сторінці в Facebook заявив, що не відчуває радості через вихід своєї команди в півфінал Кубка України завдяки технічній поразці ФК «Полтава» в зв'язку з поганим станом газону. Нагадаємо, матч мав пройти в середу, 5 квітня, о 14:00. Раніше Федерації футболу України (ФФУ) заборонила проведення матчу розіграшу 1/4 фіналу Кубка України «Полтава» - «Шахтар» на стадіоні «Локомотив» через стан поля.
Події У приватному дитсадку в Солом'янському районі Києва зґвалтували трирічну дівчинку У приватному навчальному закладі «Кияночка» на вулиці Борщагівській у Солом'янському районі Києва невідомий «дядько» зґвалтував трирічну дівчинку. Джерело в правоохоронних органах столиці повідомило «Обозревателю», що про «дядька» дитина розповіла мамі. Дівчинку доставили в хірургічне відділення лікарні ввечері 4 квітня, лікарі підтвердили те, що сталося. У керівництві поліції вирішили НП не коментувати, зараз з'ясовується, чи був хтось із персоналу причетний до скоєння злочину. Керівництво дитсадка не зверталося в поліцію, і поки неясно, як співробітники могли випустити дитину з поля зору. Школу-дитсадок заснували заслужені працівники культури України Галина та Дмитро Кайгородови, туди приймають дітей від двох років і до 4 класу. Вартість навчання/перебування дитини обходиться в 6 тисяч гривень на місяць.
Економіка ГПУ: Обшуки в «Укрнафті» пов'язані з діями керівництва на користь групи «Приват» Обшуки в «Укрнафті» проходять у рамках кримінального провадження за фактом зловживання керівництвом компанії, що призвело до збитків для підприємства в 140 млн гривень. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила прес-секретар генерального прокурора Юрія Луценка Лариса Сарган. За її словами, прокуратура встановила, що сировину продавали переважно підприємствам групи «Приват». Керівництво ПАТ «Укрнафта» діяло в інтересах групи «Приват» - покупців нафти. Вони навмисне надавали в Аукціонний комітет відомості про щільність видобутої нафти, які не відповідали реальним характеристикам. Сарган уточнила, що підсумком махінацій стало заниження обсягу кожного лота проданої сировини, що завдало збитків ВАТ «Укрнафта» майже на 140 млн гривень. Нагадаємо, вранці в середу, 5 квітня, працівники ГПУ провели обшуки в компанії «Укрнафта». Кримінальне провадження зареєстровано 29 грудня 2016 року.
Політика Антикорупційний комітет Ради дасть оцінку діяльності «Укроборонпрому» Антикорупційний комітет дасть оцінку ДП «Укроборонпром». Про це на засіданні Комітету з питань боротьби з корупцією заявив голова комітету, нардеп «Самопомочі» Єгор Соболєв, передає кореспондент АСН. «Ми маємо виконати свій обов'язок перед «Укроборонпромом» та дати оцінку щодо його діяльності», - заявив він. У свою чергу, секретар Комітету Дмитро Добродомов закликав колег: «Ми маємо зібратися та почати працювати над цим питанням. Оскільки «Укроборонпром» вже в публічній інформаційній площині звинувачує нас в тому, що ми не надаємо такого звіту». Слід також зазначити, що члени комітету визнали норми законопроекту, який поданий Кабміном та безпосередньо стосується «Укроборонпрому», такими, що мають ознаки корупційності. Йдеться про законопроект №5698 від 23 січня 2017 «Про ліцензування видів господарської діяльності» щодо провадження господарської діяльності у сфері розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової техніки, військової зброї і боєприпасів до неї». Соболєв підкреслив, що ліцензування в цій сфері «однозначно призведе до корупції».
Політика Радники глав країн «нормандської четвірки» зустрінуться в Мінську У Мінську в четвер, 6 квітня, відбудеться зустріч радників глав країн «нормандської четвірки». Від України у зустрічі братиме участь заступник голови Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв. Як повідомив Єлісєєв агентству Інтерфакс-Україна, рішення про зустріч радників було прийнято в результаті телефонної розмови президента України Петра Порошенка з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом. Експерти в Мінську вже почали підготовку зустрічі, мета якої - обговорити компроміси і підготувати Дорожню карту імплементації Мінських угод. Інформацію про зустріч підтвердив і прес-секретар Міністерства закордонних справ Білорусі Дмитро Мирончик. «Так, така зустріч готується білоруською стороною», - сказав він. Мирончик підкреслив, що преса на зустріч допущена не буде. Нагадаємо, раніше Ангела Меркель і Франсуа Олланд провели розмову з Петром Порошенком і підтвердили важливість подальшої імплементації Мінських угод щодо Донбасу.
Закон і Право оформление ленты  Справа "Укрнафти". Обшуки проводяться ще в шести структурних підрозділах компанії по всій Україні В рамках розслідування Управління з розслідування злочинів, скоєних злочинними організаціями, ГПУ розслідує кримінальну справу, що стосується порушень у сфері користування надрами. Про це сьогодні журналістам перед будівлею "Укрнафти" повідомив слідчий з особливо важливих справ Генеральної прокуратури України Дмитро Павлій. За його словами, один з епізодів розслідування стосується продажу нафти за заниженою ціною. Також розслідується ще низка епізодів у цій справі. Проводяться обшуки не тільки в центральному офісі, а й ще в шести структурних підрозділах компанії. Слідчий підтвердив, що співробітники "Укрнафти" не заважають слідчим діям. Нагадаємо, раніше прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган заявила, що керівництво ПАТ «Укрнафта» діяло в інтересах групи «Приват», яка купувала нафту за заниженою ціною.  
Політика оформление ленты  У Росії назвали постановочними моторошні кадри наслідків хіматаки в Сирії Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова на брифінгу в Москві назвала постановочними відео наслідків хімічної атаки в сирійській провінції Ідліб. За її словами, у російського міністерства склалося «тверде враження про постановочний характер відео матеріалів. «У нас немає сумнівів, що вся ця затія носить явно провокаційний характер», - сказала Захарова, передає «Інтерфакс». Захарова також зазначила «вкрай непрофесійні» дії співробітників гуманітарної організації «Білі каски». Представник МЗС РФ назвала недбало написаним проект резолюції щодо імовірної хіматаки в Сирії. Як відомо, Рада Безпеки ООН зараз проводить з ініціативи Франції засідання через хіматаку на мирних жителів в Сирії. США, Велика Британія і Франція запропонували СБ ООН прийняти резолюцію про засудження використання хімічної зброї в Сирії. Атака сталася 4 квітня в місті Хан-Шейхун в утримуваному повстанцями районі Ідліб на півночі Сирії, близько 60 мирних жителів загинули від отруєння газом, десятки людей поранені.
Економіка Українську "дочку" Сбербанку продадуть дешевше її власного капіталу Український дочірній банк Сбербанку Росії буде продано за ціною менше розміру його власного капіталу, про це повідомив глава Сбербанку Герман Греф, передає Інтерфакс-Україна."Там не за один капітал, а менше, ніж капітал, продається, звичайно", - сказав Греф. Нагадаємо, раніше стало відомо про те, що 100% акцій українського Сбербанку хоче купити група інвесторів, в складі якої був і латвійський Norvik Banka (належить бізнесменові Григорію Гусельникова), а також - білоруська приватна компанія.Пізніше Norvik Banka оголосив, що основним покупцем українського дочірнього банку Ощадбанку виступить син власника нафтової компанії "Русснефть" Михайла Гуцерієва Саїд. Раніше АСН повідомляла, що статутний капітал ВАТ "Сбербанк" станом на 01.01.2017 становив 12,5 млрд грн. Це - 4,2% від загального обсягу статутного капіталу всіх платоспроможних банків України, або 8,6% - від загального обсягу статутного капіталу банків іноземних банківських груп. 2016 ВАТ "Сбербанк" завершив зі збитком у розмірі 2,8 млрд гривень.
Політика Рада заново оголосила конкурс на обрання аудитора НАБУ Антикорупційний комітет оголосив новий конкурс на аудитора НАБУ. Про це на засіданні Комітету з питань боротьби з корупцією заявив голова комітету, народний депутат Єгор Соболєв, передає кореспондент АСН. «Так, заявки можна буде подавати до 3 травня, у конкурсі мають право брати участь представники інших країн. Сподіваюся парламент підтримає запропоновану нами кандидатуру», - заявив він. Нагадаємо, раніше Соболєв обіцяв, що від імені Комітету заяви будуть направлені трьом кандидатам. За його словами, сповіщені і запрошені взяти участь в конкурсі: - Джованні Кеслер, директор Європейського бюро по боротьбі зі злочинністю (The European Anti-fraud Office). - Іспанець Карлос Кастресана, який прославився тим, що посадив за корупцію 150 найвпливовіших громадян Гватемали. - Колишній федеральний прокурор в США Марта Борщ, яка розслідувала кримінальну справу проти українського олігарха Павла Лазаренка протягом шести років.
Економіка У яких областях найкраще живуть українці і працює економіка. Мінрегіон підсумував показники 2016 року У 2016 році реальна заробітна плата зросла на 9% (в січні-грудні 2015 року спостерігалося скорочення на 20,2%), а заборгованість по її виплаті скоротилась на 1%. У Міністерстві регіонального розвитку оприлюднили аналіз соціально-економічного розвитку областей і міста Києва за січень-грудень 2016 року. Зокрема найбільше в 2016 році зарплата виросла в Луганській області - на 18%, Херсонській - на 12,7%, Закарпатській - на 12,6%, Київської - на 12,1% та у м.Києві на 14,3%. Найменший рівень зростання заробітної плати був у Дніпропетровській області - лише 2,3%. Безробітних стало більше, а заборгованість із зарплати скоротилась Разом з тим, за даними Мінрегіону, протягом 2016 року практично у всіх регіонах скоротилися обсяги заборгованості з виплати заробітної плати. Співвідношення суми заборгованості з виплати заробітної плати до фонду оплати праці за станом на 1 січня 2017 року склало 3,4% (на 1 січня 2016 року - 4,4%). Зокрема заборгованість із зарплати зменшилася в 17 регіонах. Найменше заборгували працівникам в Хмельницькій, Закарпатській, Чернівецькій, Волинській, Житомирській, Івано-Франківській і Рівненській областях. Водночас рівень безробіття в 2016 році в порівнянні з 2015-м хоча і не суттєво, але зріс. Станом на вересень 2016 року рівень безробіття склав 9,2%, що на 0,2% вище, ніж у відповідному періоді попереднього року. Разом з тим у Сумській, Хмельницькій, Харківській, Львівській, Чернівецькій, Тернопільській, Житомирській областях та у м.Києві безробітних людей, за даними Мінрегіону, стало менше. Перше місце за кількістю безробітних займає Луганська область, де рівень безробіття становить більше 16%. Наступною йде Донецька область з рівнем безробіття в 14%, Полтавська - 12,8% і Кіровоградська - 12,5%. Найнижчий рівень безробіття зафіксований в Харківській (6,1%), Одеській (6,5%), Київській (6,7%), Львівській (7,7%) областях та м.Києві (6,4%). Водночас дещо зменшився в порівнянні з 2015 роком і рівень зайнятості населення - на 0,4%. Станом на вересень 2016 року цей показник в середньому по країні склав 56,5%. У країні тільки трохи більше 9% котелень працюють на альтернативному паливі На 15,2% в 2016 році в порівнянні з 2015-м скоротився обсяг прийнятого в експлуатацію житла. Таке скорочення спостерігалося в 20 регіонах. Водночас в 2016 році у Донецькій, Харківській, Волинській, Київській та Запорізькій областях кількість зданого в експлуатацію житла була більше, ніж у 2015 році. З 48,1% в 2015 році до 67,6% минулого року зросла частка оснащення багатоквартирних житлових будинків побудинковими лічильниками обліку теплової енергії. Найбільше таких лічильників встановлено в Києві. Там загалом обладнано 92,5% будинків. У Дніпропетровській області рівень оснащення лічильниками на теплову енергію становить 89,0%, Миколаївській - 87,6%, Львівській - 83,4%. Найменше лічильників на будинках було встановлено в Тернопільській області. Там оснащення на рівні 9,1%. Також в аналізі Мінрегіону зазначено, що 9,3% всіх котелень країни працюють на альтернативних видах палива. Найбільше таких котелень у Волинській (21,7%), Харківській (19,4%), Рівненській (17,0%), Дніпропетровській (15,7%) та Тернопільській (15,1%) областях. У той же час в Донецькій, Одеській, Луганській, Черкаській областях та м.Києві переобладнаних котелень менше 3%. Місцеві бюджети зросли на 50% У 2016 році доходи місцевих бюджетів в середньому по Україні зросли на 50,7%. У Мінрегіоні впевнені, що це сталося за рахунок бюджетної децентралізації, яка почалася 2 роки тому. Так менше зростання прибутковості в порівнянні з 2015 роком показала Дніпропетровська область 38,5%, тоді як у Чернівецькій області доходи бюджету зросли аж на 60,5%. Але разом з тим в 2016 році в порівнянні з 2015-м на 38,3% (2015 році - 34,4%) зріс податковий борг платників податків по всіх регіонах, крім Харківської області. Тут скорочення заборгованості в минулому році склало 7,2%. Ціни пішли вгору У Мінрегіоні також відзначили суттєве зростання цін на товари і послуги. Так, в 2016 році середній індекс споживчих цін по Україні склав 112,4%. У регіональному розрізі індекс споживчих цін варіював від 110,0% у Вінницькій до 114,2% в Полтавській і Сумській областях. Зокрема, в грудні 2016 року по відношенню до грудня 2015-го ціни на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зросли на 47,2%. При тому, що найбільше зростання відбулося в столиці + 54%. Алкоголь і тютюнові вироби подорожчали в 2016 році на 22,5%, освіта - на 13,7%, транспорт - на 11,4%. Поїсти в ресторанах і заночувати в готелях в 2016 році стало на 11% дорожче, ніж у 2015 році, а вартість медичних послуг і ліків зросла в ціні минулого року майже на 8%. Ціни на одяг і взуття в середньому по Україні піднялися в 2016 році на 5,5%. За винятком Вінницької та Запорізької областей, де одяг і взуття подешевшали на 13,4% і 0,6% відповідно. Продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали в 2016 році в середньому по Україні на 3,3%. Фермери ще тримаються на плаву У сільському господарстві в 2016 році відбувся хоч і не значний, але прогрес. Виробництво сільгосппродукції в цілому по Україні зросло на 6,1% проти скорочення на 4,8% в 2015 році. Найменший приріст припав на Дніпропетровщину - всього 0,2%, а найбільший - на Вінницьку (17,5%). Обсяги виробництва також значно зросли в Житомирській (на 15,7%), Одеській (на 11,4%) та Київській (на 10,0%) областях. А ось в Закарпатській і Запорізькій областях виробництво сільгосппродукції навпаки скоротилося на 4,1% і 1,6% відповідно. Промисловість повільно, але відновлюється Виросли в 2016 році і обсяги виробництва промислової продукції - в цілому по Україні на 2,8% (за підсумками 2015 промислове виробництво скоротилося на 13,0%). Найбільший приріст відбувся в Кіровоградській (20,3%), Миколаївській (10,5%), Тернопільській (10,3%) і Одеській (9,2%) областях. У той же час лише на 0,1% наростили обсяги промислового виробництва в Полтавській області. «Позитивний показник динаміки розвитку промисловості по Україні в 2016 році в цілому обумовлений в першу чергу динамічним нарощуванням виробництва споживчих товарів короткострокового використання внаслідок розширення внутрішнього попиту, а також інвестиційних товарів, що підтримувалося високою активністю в сфері будівництва», - йдеться в аналізі Мінрегіону. Скорочення обсягів виробництва промислової продукції відбулося в 7 регіонах, з яких найбільше в Сумській (-8,8%), Івано-Франківській (-4,5%) Чернівецької та Запорізької (-3,1%) областях. Також за підсумками 2016 року в 20 регіонах відбулося зростання обсягів виробництва будівельної продукції. В цілому по Україні таке зростання досяг 17,4% (в січні-грудні 2015 року - зменшення на 12,3%). Інвестиції збільшились, але не у всіх Протягом 2016 року зросли як капітальні інвестиції на регіональному рівні - в цілому по Україні на 18,0%, так і прямі іноземні інвестиції - на 6,2%. Наприклад в Одеській області обсяг освоєних капітальних інвестицій в минулому році зріс в 1,6 разу. «За підсумками 2016 року підприємствами та організаціями країни за рахунок усіх джерел фінансування освоєно майже 326,2 млрд грн капітальних інвестицій. Індекс капітальних інвестицій за звітний період склав 118,0% проти 98,3% в січні-грудні 2015 року», - йдеться в документі. Що стосується прямих іноземних інвестицій, то в 2016 році найбільше їх надійшло в м. Київ. Приріст у порівнянні з 2015 роком склав 11,7% (+2577,0 млн доларів). Харківська область в 2016 році отримала додатково 94,8 млн доларів у порівнянні з 2015 роком, а Київська область - 26,2 млн доларів. Разом з тим у 8 регіонах іноземні інвестиції зменшилися. Зокрема найбільше в Луганській області на 10,6%. Станом на 1 жовтня 2016 року обсяг прямих іноземних інвестицій в розрахунку на душу населення в середньому по Україні становить 1058 доларів. Як і раніше зберігається негативна тенденція - переважання імпорту над експортом. В аналізі зазначається, що експорт товарів скоротився в цілому по Україні на 4,6% (у 2015 році зменшення склало 29,3%), а обсяг імпортованих товарів в Україні перевищував річний показник 2015 року на 4,6%.
Суспільство Експерти оцінили результати конкурсу до Верховного суду Результати чергового етапу конкурсу до Верховного суду можуть свідчити про ймовірні фальсифікації під час оцінки практичного завдання. Про це під час круглого столу заявив член громадської ради доброчесності, головний експерт групи «Судова реформа», член Ради РПР Михайло Жернаков. «В цілому перший етап конкурсу – анонімне тестування, пройшов як нам здається, пройшов достатньо об'єктивно. І кандидатам також. Нарікань особливих не було», - сказав він. Але, за його словами, це змінилося минулого тижня, тому що дуже сильно розходилися очікування з тими, що виставила ВККС. «Мова про принципи роботи і прозорість відбору кандидатів до Верховного суду… Розходження між очікуваннями і результатами додатково дало сумніви, що це було необ’єктивно», - сказав Жернаков. Не додає довіри до процесу, за його словами, і раптова зміна прохідного балу, в результаті якої до конкурсу повернули додатково 43 кандидати. Крім того, як наголосив експерт, ВККС наразі не опублікувала жодної інформації щодо оцінки кандидатів до ВСУ, і незрозуміло, як оцінюються кандидати. Нагадаємо, минулого тижня Вища кваліфікаційна комісія суддів оприлюднила результати чергового етапу конкурсу до Верховного суду, які свідчать про можливі фальсифікації під час оцінювання практичних завдань.

10 слів та думок, які притягують невдачі
10 слів та думок, які притягують невдачі
Іноді, незважаючи на всі зусилля, ми не можемо досягти своєї мети Причиною цього є негативний настрій, який ми....
5 шкідливих звичок, які заважають вашому розвитку
5 шкідливих звичок, які заважають вашому розвитку
Шкідливими звичками ми звикли називати прихильність до куріння, алкоголю та інших речовин, які руйнують органі....
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
більше матеріалів




/-1,8854570388794-/ /-pc-/
Top