counter
Архів Повернутись назад 02 Листопада 2016
2 Листопада
Події Бойовики 37 разів відкривали вогонь по позиціях сил АТО на Донбасі Минулого вівторка, 1 листопада, російсько-окупаційні війська 37 разів відкривали вогонь по позиціях українських захисників на Донбасі, повідомляє прес-центр штабу АТО. За даними українських військових, на Маріупольському напрямку зафіксовано 27 збройних провокацій, на Донецькому - сім, на Луганському - три. На Маріупольському напрямку в районі Михайлівки окупанти відкрили вогонь одночасно з мінометів 82-мм і 120-мм калібрів, а поблизу населеного пункту Харчовик - з артилерії калібру 122 мм. У напрямку Павлополя і Красногорівки противник вів вогонь з кулеметів, гранатометів і стрілецької зброї. Поблизу Лебединського, Водяного обстріли тривали з мінометів калібру 120 мм, а в Широкиному - з мінометів і озброєння БМП. На Донецькому напрямку в бік підрозділів ЗСУ в районах Славного, Авдіївки і Луганського окупанти стріляли з мінометів калібру 82 мм, посилюючи інтенсивність вогню гранатометами різних систем, кулеметами, стрілецькою зброєю. На Луганському напрямку в районі Кримського бойовики вели вогонь зі ствольної артилерії калібру 152 мм, а в Лопаскиному і Станиці Луганській - з гранатометів.
Суспільство Посол США назвала умови для виборів на Донбасі Розведення сил і засобів сторін конфлікту на Донбасі посприяє  безпеці, що є умовою для виборів в регіоні. Про це повідомила посол США в Україні Марі Йованович в інтерв'ю Радіо Свобода. «У нас чітка позиція: спочатку ви повинні мати безпеку, щоб провести вибори. Як провести вибори інакше, якщо гарантій безпеки немає. Як ми бачимо, домовленості про режим припинення вогню, які мали діяти останні 2 роки, не дотримуються. Останні угоди щодо режиму тиші також порушуються. Важливо, щоб безпека на Донбасі була стабільною », - сказала Йованович. За її даними, для цього треба вибудувати впевненість. «У цьому контексті треба згадати домовленості щодо розведення сил і засобів на трьох ділянках на лінії конфлікту. Я знаю, що це дискусійне питання в Україні, але якщо є можливість відвести сили, то менше шансів, що вони зіткнуться. Це один з головних кроків як для населення, так і для політичного процесу - затвердити безпеку», - додала Йованович.
Суспільство Хакерські атаки на Windows: в Microsoft розповіли про слід Росії Компанія Microsoft звинуватила російських хакерів у кібератаках на систему безпеки Windows. Про це в компанії повідомили 2 листопада, пише Reuters. Для атаки хакери застосували недавно знайдену дірку в системі безпеки Windows. Сказано, що виробник ПЗ уточнив, що була невелика кількість атак із застосуванням «спрямованого фішингу» в електронних листах з боку хакерської групи, відомої як Strontium, яка має ще назви Fancy Bear і APT28. Поки ніяких скарг від користувачів Windows в компанію не надходило. Microsoft розкрила інформацію після того, як Вашингтон звинуватив Кремль у запуску безпрецедентної хакерської кампанії, яка спрямована на дискредитацію і зрив майбутніх президентських виборів в США. Експерти, які вивчають питання кіберактивності РФ, уточнили, що група Fancy Bear працює головним чином від імені розвідки Росії. Її й звинуватили в причетності до зламу поштового сервера Демократичної партії Америки.
Політика 4 листопада набирає чинності Паризька угода щодо зменшення викидів СО2 У п’ятницю, 4 листопада, набирає чинності ратифікована Україною Паризька угода щодо регулювання заходів зі зменшення викидів двоокису вуглецю з 2020 року. Про це в інтерв’ю АСН повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. Паризька угода існує в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. За словами Семерака, ратифікаціє цієї угоди допоможе Україні вирішити чимало проблем, зокрема і зі сміттєзвалищами. «В боротьбі зі зміною клімату економіка стає зеленою і циклічною. І ті сміттєзвалища, які є по всій Україні, їх є там декілька десятків тисяч - легальних чи нелегальних, організованих чи неорганізованих. Це є той напрям, куди ми повинні рухатися – сміття повинно стати сировиною. І це є основний принцип циклічної економіки. Для багатьох українських політиків є, на жаль, поки невідомим термін циклічної економіки», - уточнив Семерак. Він додав, що поки що охорона навколишнього середовища та боротьба зі зміною клімату не є пріоритетом у державній політиці України. «Тому серед наших пріоритетів є виконання і імплементація Паризької угоди. Частиною цієї роботи, звичайно, є гармонізація українського законодавства до стандартів Європейського Союзу. Ми багато зробили за півроку, але ще більше нам потрібно зробити. У нас є чіткий план, ми по ньому рухаємось», - зазначив він.
За кордоном ФБР опублікувало матеріали розслідування щодо Білла Клінтона ФБР опублікувало 129 сторінок розслідування стосовно колишнього президента США Білла Клінтона, яке було припинено в 2005 році, повідомляється на сайті відомства. Матеріали стосуються справи 2001 року, коли Білл Клінтон був викритий у незаконному помилуванні бізнесмена Марка Річа у справі про ухилення від сплати податків. Прес-секретар штабу кандидата в президенти Америки від Демократичної партії Гілларі Клінтон Брайан Феллон назвав «дивним», що в документах за фактом цієї справи відсутній крайній термін завершення судового розгляду відповідно до Закону США про свободу інформації. У 1983 році бізнесмен Марк Річ після висунутих йому звинувачень в ухиленні від сплати податків втік до Швейцарії. Білл Клінтон помилував його в 2001 році. Така дія викликала запитання, бо до цього екс-дружина Річа пожертвувала $450 тисяч фонду, пов'язаного з Клінтонами.
Суспільство Семерак вважає, що роздільне збирання сміття уже не ефективне Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак вважає, що принцип роздільного збирання сміття є неправильним і світ переходить на більш ефективний спосіб - сортування сміття вже на пунктах переробки. Про це він зазначив в інтерв’ю АСН. «І логіка дуже проста, якщо у вас буде 6 пакетів сміття стояти під вашим будинком, це означає, що до вашого будинку повинно приїхати 6 машин, зупинитися, газонути, спалити пального. А сучасні технології, які є в світі вони дозволяють на пунктах сортування розсортувати це сміття і утилізувати зі 100% рівнем. І зробити сміття не сміттям, а відходи не відходами, а сировиною», - пояснив міністр. Семерак нагадав, що у країнах Європейського союзу рівень переробки сміття складає 100%, тоді як в Україні переробляють лише 5%, а решту 95% вивозиться на сміттєзвалища. 
Політика оформление ленты  Насалик запросив журналістів додому подивитися на задекларовані мільйони Міністр Насалік показав, як "влазить у валізу" $1 млн. Про це міністр палива та енергетики України заявив перед засіданням Кабміну 2 листопада, передає кореспондент АСН.  "Я можу всіх вас запросити (до себе до дому, щоб побачити задекларовані мільйони міністра. - АСН), я пораджуся з дружиною. Думаю, що краще це зробити в суботу", - відповів він на пропозицію журналістів запросити їх у гості.  "Основне своє майно, яке я задекларував, я придбав до 2003 року... Що стосується готівки, то до 98 року у мене було набагато більше готівки. Але коли я став депутатом, то продав свою компанію... Знаєте, старий єврей мені колись казав: "Проблема не заробити, а зберегти". Де я зберігаю? Не в кишенях!" - засміявся міністр.  На уточнююче запитання преси: скільки по об'єму займає $1 млн, він показав руками "середню валізу":  "Це небагато. Ну, скажімо, це десь ось так! А 5 млн грн, ну, це в залежності від купюр. Це десь, ну, так, більше", - пояснив  міністр.    
Політика Бюджет-2017 перебуває на фінішній прямій - Гройсман Уряд виходить на фініш підготовки бюджету на 2017. Про це на засіданні Кабінету міністрів України 2 листопада заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, передає кореспондент АСН.  "Я хочу поінформувати, що ми виходимо на фінальну стадію підготовки бюджету на 2017 рік. Сьогодні Міністерство фінансів узагальнює усі висновки та пропозиції, надані українським парламентом. Головним завданням є формування остаточного тексту бюджету та передання його у парламент з метою прийняття", - заявив він.  Гройсман зазначив, що "головним" в бюджеті буде підвищення мінімальної зарплатні до 3200 грн.  "Це означає, що жоден громадянин України ні в бюджетному, ні в приватному секторах не буде з 1 січня отримувати меншу зарплату ніж 3200 грн".  Він підкреслив, що "це не буде мати жодних негативних наслідків для економіки, а навпаки. Баланс бюджету буде збережено, дефіцит буде збережено на рівні 3%, як планувалося". 
Суспільство У Казахстані засудили до смертної кари вперше за 10 років У Казахстані спеціалізований міжрайонний суд у кримінальних справах Алмати засудив до смертної кари Руслана Кулекбаєва, який влаштував стрілянину по поліцейських і застрелив десятьох осіб. Про це сказано на сайті Алматинского суду. Кулекбаєв був визнаний винним у скоєнні теракту в Алмати 18 липня цього року, в результаті якого він застрелив 10 осіб, а також вчинив замах на життя шістьох людей. Також Кулекбаєв і п'ятеро його спільників були визнані винними у скоєнні розбійного нападу, злочинів, пов'язаних з незаконним обігом зброї. Співучасників терориста засудили до різних термінів ув'язнення. У суді зазначили, що указом президента Казахстану від 17 грудня 2003 року №1251 був введений мораторій на виконання смертної кари, тому виконання вироку призупиняється.
Економіка У «Белавіа» заявили про згоду Києва компенсувати витрати на повернення білоруського лайнера Українська влада погодилася компенсувати витрати на повернення до Києва лайнера білоруської авіакомпанії «Белавіа». Про це заявив генеральний директор білоруського авіаперевізника Анатолій Гусаров, передає «РИА Новости». Відповідаючи на запитання, чи згодна Україна на компенсацію, він сказав: «Так». Гусаров відзначив, що зараз питання лише в розмірі компенсації, пояснивши, що «сума невелика». За його словами, компанія зараз працює з авіаційною владою України, «щоб визначитися з відшкодуванням витрат і розумінням того, що сталося». Нагадаємо, що 21 жовтня пасажирський літак білоруської авіакомпанії «Белавіа» повернули в київський аеропорт «Жуляни» під загрозою підняти винищувачі. В СБУ заявили, що відомство не загрожувало підняти військові винищувачі в повітря, якщо літак «Белавіа», який летів до Мінська, не повернеться в «Жуляни».
Економіка Підвищення «мінімалки»: в уряді заявили про відсутність причин для паніки Уряд планує після підвищення мінімальної заробітної платні переглянути тарифний розряд, який характеризує складність виконуваних робіт та рівень кваліфікації працівника. Про це в інтерв'ю журналістам перед початком засідання Кабінету міністрів України 2 листопада заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, передає кореспондент АСН.  За його словами, після підвищення мінімальної зарплати з 1 січня наступним кроком буде вирішення проблеми міжтарифних співвідношень. «Всі апокаліптичні прогнози, які роблять деякі після заяви про підвищення мінімальної заробітної платні, не відповідають дійсності. Коли піднімають зарплату високопосадовцям, то ніхто з них не говорять про інфляцію і так далі. Ніхто не чув, щоб люди, які живуть на мінімальні, яких 4 млн, щоб вони просили не підвищувати їм зарплатню», - сказав він.  Рева також заявив про необхідність встановити перший тарифний розряд на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який з 1 грудня становитиме 1600 грн. «Мінімальна зарплата піде вгору швидкими темпами, а прожитковий мінімум і тарифний розряд будуть рухатися паралельно і вперше в історії країни будуть рівні цього значення», - наголосив він.
Суспільство оформление ленты  Під посольством РФ у Києві активісти влаштували «театр абсурду» Біля посольства РФ в Києві проходить акція-перфоманс «Росія поставила на конвеєр розправу над українськими журналістами», яка приурочена до Міжнародного дня ООН за припинення безкарності за злочини проти журналістів. Про це пише газета «День». За інформацією ООН, у світі близько 800 журналістів загинули за останні десять років і тільки кожен десятий випадок розслідується. Акція була організована Центром інформації про права людини і Центром громадянських свобод. Активісти вимагають від РФ звільнити журналістів Романа Сущенка та Миколу Семену, а також закрити сфабриковані справи проти українців. Голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик в програмі «Інформаційний ранок» на «5 каналі» повідомила, з якою метою проводиться ця акція. «Ми хочемо привернути увагу на той факт, що безкарними залишаються злочини, які Росія здійснює щодо українських журналістів», - заявила вона. «Під час акції під посольством РФ ми зробимо театралізовану виставу «Театр абсурду» і покажемо, як в РФ фальсифікуються, шиються білими нитками справи проти журналістів з України, - додала Печончик.
Економіка «Укрзалізниця» навозила пільговиків на мільярд "Укрзалізниці" не компенсували майже 1 млрд грн за перевезення пільговиків.  Про це на засіданні Кабінету міністрів України 2 листопада заявив Голова правління "Укрзалізниці" Войцех Бальчун, передає кореспондент АСН.  "На сьогодні не вистачає компенсацій за перевезення пільговиків 700-800 млн грн... Компенсації державному перевізнику складають не більше 2%", - сказав він. Нагадаємо, що ще в серпні 2016 року за перевезення пільговиків місцеві бюджети компенсували державному перевізнику лише 3% за 6 місяців поточного року. Заборгованість сягнула близько 200 млн грн. Місцева влада посилається на відсутність субвенцій з державного бюджету.  Тоді від ПАТ «Укрзалізниця» були направлені листи керівництву уряду та областей з проханням вирішити проблему з відшкодуванням коштів за перевезення пільговиків приміськими поїздами в нормативно-правовому полі. У І півріччі 2016 року регіональні філії ПАТ «Укрзалізниця» у приміському сполученні перевезли пільгових категорій громадян, компенсація за які повинна відшкодовуватися місцевими органами виконавчої влади, на 204,9 млн грн, з яких компенсовано тільки 6,2 млн грн – це 3% від суми наданих послуг. Заборгованість склала 198,7 млн грн.
Суспільство Нардепу Віннику обмежили виїзд за кордон через 371 млн грн боргу - ЗМІ Народного депутата від фракції «Блок Петра Порошенка» Івана Вінника обмежили в праві виїзду з України через заборгованість перед банками. Про це повідомляють «Наші Гроші» з посиланням на постанову Апеляційного суду Києва від 19 жовтня. Згідно з рішенням суду, нардеп заборгував 371 млн грн ВАТ «Альфа-Банк» і ПАТ «ПриватБанк».Обмеження діє до моменту погашення Вінником боргів перед банками. Разом з тим вилучати паспорт у нардепа суд відмовився, пише видання. Представники «Альфа-Банку» повідомили, що Вінник як боржник приховує, що він є власником 1/4 квартири, а також чотирьох малих суден. Згідно з даними реєстру судів малого флоту, в 2016 році Вінник мав у власності чотири самохідних моторних судна - два 2005 року випуску, одне в 2006 року і одне 2008 року.
Економіка На Закарпатті незаконно вирубано 774 га лісу На засіданні Кабінету міністрів України 2 листопада міністр АПК Тарас Кутовий представив інтерактивну мапу України щодо вирубки лісів, передає кореспондент АСН.  «По Закарпатській області ми визначили 871 ділянку фактичних суцільних вирубок лісів площею - 2 тис. 112,9 га. Санітарні рубки зараз здійснюються лише за участю громадськості та лише в ситуації висихання, стихійних лих. Уся ця інформація відображається на відповідному сайті.  В результаті, виділивши зони нормативних полігонів рубок, ми виявили 530 незаконних рубок лісу в Закарпатській області загальною площею 774 га», - повідомив він.  За словами міністра, «лідером» з незаконної вирубки є Мукачівський лісгосп.  «Ви уявіть тільки масштаб! Тобто  вони на 774 га більше, ніж це можливо. Я вважаю, що цей документ, цей електронний ресурс - це вирок конкретним керівникам державних лісових агентств на цих територіях! Більше 700 «лівих» вирубок... Я пообіцяв, що ми цю історію не забудемо. І я це виконав. І це буде з кожним, хто плутає державне з приватним», - додав у свою чергу прем'єр Володимир Гройсман. Прем'єр доручив, щоб через місяць була надана інформація по інших областях. «Бо таких сюрпризів у нас ще багато», - додав він.  Тарас Кутовий наголосив, що в Закарпатській області реалізований перший пілотний проект з перевірки незаконної вирубки лісу. Далі така ж інформація буде забезпечена по іншим областям.  Міністр пообіцяв, що буде забезпечена співпраця з правоохоронними органами для притягнення до відповідальності за незаконну вирубку. 
Економіка оформление ленты  Держрезерв поскаржиться на обшуки СБУ до НАБУ та Антикорупційної прокуратури Керівництво державного резерву заявило про тиск з боку правоохоронних органів та СБУ, який має на меті зашкодити реформам у відомстві. Відповідна заява голови Держрезерву Вадима Мосійчука розміщена на сайті відомства. За словами керівника, привід для обшуків був надуманий, оскільки ніяких закупок неякісного пального не відбулося, так само як і закладання його у державні сховища. «Це неодноразово перевіряли ще на початку року і НАБУ, і та сама СБУ. Держрезерв відкрито звертався до Голови Служби безпеки України з повторним проханням повідомити про можливі обставини загрози інтересам держави за результатами проведеної процедури. Відповідь на звернення Держрезерву від Служби безпеки України знову ж таки не надходила. Натомість — вже за півроку отримали обшук», - констатував Мосійчук. За його словами, учасники ринку використовують правоохоронні органи у своїй неконкурентній боротьбі. І покласти цьому край Мосійчук має намір звернувшись в НАБУ та Антикорупційну прокуратуру за об’єктивним розслідуванням. Нагадаємо, 31 жовтня у приміщенні Державного агентства резерву СБУ та Генеральна прокуратура проводили обшуки. 
Суспільство Генпрокуратура почала досудове розслідування у справі організатора банди з «Правого сектора» Печерський районний суд дозволив провести досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо одного з організаторів банди з числа ДУК «Правий сектор». Як повідомили в Генеральній прокуратурі України, організатор банди підозрюється в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 121, ч. 2 ст. 125, ч. 2 ст. 129, ч. 3 ст. 146, ч. 2 ст. 147, ч. 2 ст. 194, ст. 257, ч.ч. 2, 3 ст. 258, ч.ч. 1, 2 ст. 263, ч. 1 ст. 279, ч. 4 ст. 187, ч. 4 ст. 296, ч. 2 ст. 342, ч. 1 ст. 343, ч.ч. 1, 2, 4 ст. 345 КК України. Зокрема, йдеться про здійснення теракту, погрозу вбивством, блокування доріг, напад на правоохоронців, носіння зброї, залякування, захоплення заручників тощо. «У ході досудового розслідування встановлено, що підозрюваний разом з іншими членами банди скоїв тяжкі та особливо тяжкі злочини на території різних областей України», - заявили в прокуратурі. Нагадаємо, що в липні 2015 року сталась резонансна перестрілка в місті Мукачеве Закарпатської області. Інцидент почався після того, як озброєні люди в камуфляжній формі з написами «Правий сектор» і такими ж наклейками на автомобілях під'їхали до офісу народного депутата Михайла Ланьо. Повідомлялося, що постраждали 14 осіб, три людини загинули. Після цього бійці ПС зникли в горах. За подіями в Мукачеві відкрили кримінальні провадження за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації) та ч. 2 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України.
Політика Саакашвілі заявив про закриття Центру адмінпослуг в Одесі через корупційний закон БПП В Одесі закривається Центр обслуговування громадян через корупційний закон, прийнятий Верховною Радою і підписаний Президентом України. Про це на своїй сторінці в Facebook заявив голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі. «В Одесі через корупційні законодавчі нововведення припиняє роботу кращий в Україні Центр обслуговування громадян», - заявив він. Раніше він повідомив, що закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» був ініційований членами фракції «Блоку Петра Порошенка» з метою зірвати реформу швидкого обслуговування громадян у сфері адміністративних послуг. «Подальше продовження роботи Центру обслуговування громадян в Одесі в умовах дії цього закону стає неможливим. Цей закон просто перекриває законні джерела доходів таких центрів і повертає все до корумпованих чиновників сфери адмінпослуг», - заявив Саакашвілі.
Суспільство Вчені 3 листопада проведуть акцію протесту під Кабміном, вимагаючи підвищення зарплат У четвер 3 листопада українські науковці проведуть попереджувальну акцію протесту під Кабміном та Верховною Радою, вимагаючи достойних зарплат та збільшення фінансування Національної академії наук. Про це під час прес-конференції заявив голова профспілки робітників НАН України Анатолій Широков. Повідомляє кореспондент АСН. «Ми прорахувавши свої наймінімальніші потреби і вийшли на цифру 2,8 мільярда гривень, а академії виділено 2 мільярди 270 мільйонів, це навіть менше, ніж у далекому 2011 році. І академія вважає, що необхідно додати до цього бюджету 628 мільйонів гривень до того проекту, що є», -  зазначив науковець. За його словами зараз середня зарплата працівників НАН України менша за середню зарплату по Україні. Зокрема він зазначив, що середня зарплата в промисловості сьогодні складає майже 6 тис. грн, тоді як оклад молодшого наукового співробітника всього 3742 грн. Широков додав, що, якщо влада їх не почує, на наступних акціях протесту вимагатимуть уже відставки Кабінету міністрів та проведення дострокових парламентських виборів.
За кордоном оформление ленты  У світі кожні п'ять днів гине один журналіст - ООН За останні десять років по всьому світу загинуло понад 700 журналістів. Про це заявив генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун, передає прес-центр ООН. «Понад 700 журналістів загинули за останнє десятиліття: інакше кажучи, кожні п'ять днів один журналіст позбавлявся життя тільки за те, що він доводив до громадськості останні вісті та інформацію», - заявив генсек ООН. За його словами, багато репортерів гинуть під час висвітлення конфліктів, дуже багатьох змушують замовкнути за допомогою насильства і в мирних умовах. «Розкривається лише сім відсотків таких злочинів», - сказав Пан Гі Мун. Він підкреслив, що безкарність посилює страх серед журналістів і дозволяє урядам безперешкодно застосовувати цензуру. Пан Гі Мун також закликав покінчити з безкарністю і гарантувати журналістам право говорити правду, а не займатися самоцензурою, побоюючись за своє життя.
Суспільство З 2017 року запровадять е-декларування для керівників держпідприємств Національне агентство з питань запобігання корупції має намір з 2017 року ввести декларування доходів керівників державних підприємств. Про це на брифінгу 2 листопада заявила глава НАЗК Наталія Корчак, передає «РБК-Україна». «Подача електронних декларацій - це перший етап. Це накопичення бази даних. З наступного року буде запущено новий етап. Електронні декларації подаватимуть всі чиновники і керівники державних підприємств», - заявила вона. За її словами, виявлені функціональні і системні проблеми в роботі Реєстру будуть усунені. Так, з наступного бюджетного року в НАЗК розраховують отримати кошти для закупівлі нових сервісів з удосконалення системи. Нагадаємо, що 31 жовтня завершився перший етап подачі електронних декларацій до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Згідно з попередніми підрахунками, українські чиновники задекларували 26,8 млрд грн (понад $1 млрд), включно з готівкою, банківськими рахунками і позиками.
Політика Михайло Добкін прокоментував придбання його братом туру за 135 тис. євро Нардеп Михайло Добкін прокоментував відеоролик, де його брат Дмитро в ході засідання парламенту замовив тур за 130 тис. євро і, прийнявши невідомий препарат, почав дивно поводитися. Новину повідомляє «Преса України». Михайло Добкін вважає, що поведінка його брата в Верховної Ради була нормальною. За його словами, ЗМІ зробили сенсацію там, де її немає. Михайло Добкін відмовився відповідати на запитання журналістів, чи хворіє чимось його брат. Депутат підкреслив, що некоректно обговорювати здоров'я іншої людини. «Чому я повинен коментувати дурість, яка була придумана вашими колегами, які роблять це протягом півроку? Ви думаєте, що єдине місце, де йому (Дмитру Добкіну, - Ред.) можна випити таблетки або алкоголь, це Верховна Рада України? Ви вважаєте, що він спеціально сюди приходить для цього?» - обурився Добкін-старший. Також він всіляко заперечує інформацію, що Дмитро купив тур за 135 тисяч євро.
Суспільство Особистого охоронця ватажка «ДНР» Захарченка судитимуть заочно У Донецькій області будуть заочно судити особистого охоронця ватажка бойовиків т.зв. «ДНР» Олександра Захарченка, який раніше працював в українській міліції. Як повідомили в прокуратурі Донецької області, стосовно колишнього українського міліціонера спрямовано до суду обвинувальний акт за ч.1 ст. 258-3 КК України (участь у терористичній групі чи терористичній організації). За співпрацю з терористами йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Слідством встановлено, що житель міста Тореза 1977 р.н., який з 2003 по 2014 рр. працював в органах МВС в Донецькій області, в жовтні 2014 року вступив у  лави «ДНР», а саме - до особового складу так званої «охорони голови ДНР». «Виконуючи злочинні накази, будучи озброєним автоматом АКСУ-74, обвинувачений охороняв ватажка терористів від військовослужбовців, правоохоронців і учасників інших військових формувань України, які беруть участь у проведенні антитерористичної операції на території Донецької області, а також місцевих проукраїнських людей», - заявили в прокуратурі .
Суспільство За два роки з Національної академії наук України звільнилося 6 тисяч осіб Протягом останніх двох років кількість працівників Національної академії наук України скоротилась більше як на 6 тисяч. Про це під час прес-конференції заявив голова профспілки робітників НАН України Анатолій Широков, повідомляє кореспондент АСН. «Згідно з даними ЮНЕСКО за останні 5 років кількість людей в науці у всьому світі збільшилась на 20%, то у нас за неповних два роки, минулий і цей, в НАН України скорочення відбулось більше ніж на 16%. За цей рік 4685 осіб полишило академію, а з врахуванням 15-го року це 6375», - констатував науковець. Зі слів науковця, загалом за роки незалежності кількість людей, які працюють в науці в україні скоротилася більш ніж в три рази. Широков зазначив, що українські вчені не рідко виїжджають за кордон, а талановитих студентів виманюють ще з університетів. «Ситуація, яка складається в вузах Західної України, там взагалі катастрофа. Поляки вимітають всіх талановитих студентів в аспірантуру. І стипендії і гранти дають їм», - обурюється він.
Суспільство Голова СБУ заявив про готовність за одного українського полоненого давати трьох бойовиків Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив про можливість обміну українських заручників на окупованому Донбасі за схемою «один на три». Про це він заявив 2 листопада на брифінгу в Краматорську, передає «Інтерфакс-Україна». «Коли відбудеться найближчий обмін - я не хочу стрясати повітря і називати якісь дати або цифри. Але ми дійшли вже до того, що ми готові віддавати за одного трьох, аби нам повернули наших хлопців», - сказав глава СБУ. Грицак нагадав, що зараз у полоні перебуває 109 українських громадян, при цьому відомо про конкретне місцезнаходження 57 з них. «У Мінську попередньо представники «ЛНР/ДНР» визнали, що 47 осіб дійсно у них перебувають. Ще 494 продовжують вважатися зниклими безвісти», - заявив глава спецслужби.
Суспільство У «ДНР» і «ЛНР» шантажують працівників СБУ - Грицак Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив про спроби шантажу працівників спецслужби, які працюють у Донецькому і Луганському управліннях, з боку бойовиків «ДНР» і «ЛНР». Про це він сказав 2 листопада на брифінгу в Краматорську, передає «Інтерфакс-Україна». «Як тільки офіцер проявляє себе, показуючи активну роботу в ім'я України, часто-густо до нього приходять додому представники «МДБ ДНР» або ще хтось і починають лякати. Дійшли вже до того, що починають забирати, шантажуючи цим наших співробітників», - заявив Грицак, додавши, що у багатьох працівників Донецького і Луганського управлінь родичі проживають на непідконтрольних уряду територіях. Голова СБУ підтвердив, що в окупованому Донецьку захопили родича працівника СБУ. Зараз немає достовірної інформації про його долю. «Проблема в тому, що всі, кого затримує українська влада, отримують процесуальний статус. Вони можуть дзвонити додому, їм надають адвокатів... а  про тих, кого заарештовують у «ДНР/ЛНР», - часто-густо ніхто не повідомляє, поки ми не використовуємо свої оперативні можливості», - розповів Грицак. Нагадаємо, що 19 жовтня в окупованому Донецьку невідомі захопили жителя Маріуполя, брат якого працює в СБУ.
Політика Депутати посварилися на Комітеті через пальмову олію в молочних продуктах На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 2 листопада голова Комітету Андрій Кожемякін вийшов з зали, гримнувши дверима, прямо під час засідання, передає кореспондент АСН. Причиною такої поведінки голови Комітету стало голосування за проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів», автором якого є голова фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко.  Жодна з пропозицій щодо підтримки законопроекту у першому читанні та про повернення його на доопрацювання, не набрала більшості голосів. «Тому законопроект вважається відхиленим», - сказав Кожемякін.  У відповідь нардеп «Радикальної партії» Ігор Мосійчук звинуватив Кожемякіна в маніпулюванні. На що Кожемякін запропонував Мосійчуку, якщо він «такий розумний, вести засідання». «Я зараз вийду та відпочину, а ви тут подумайте!», - гримнув дверима голова Комітету.  До скандалу депутати жваво обговорювали законопроект та Кожемякін усіляко закликав не підтримувати його. «Яке відношення наш Комітет має до молока? Мова йде про адміністративну відповідальність за використання пальмової олії в молочних продуктах, що пропонується законопроектом, який виноситься на розгляд... У нас є звернення від Кабміну та я особисто можу сказати, що будь-які зміни чи подібні обмеження можуть призвести до перегляду нашої європейської асоціації... Тому це рішення не повинно нашкодити нашим європейським інтересам», - говорив він.  У пояснювальній записці до законопроекту нагадується, що Законом «Про молоко та молочні продукти» визначено вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів, зокрема, у виробництві традиційних молочних продуктів забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, різноманітні стабілізатори і консерванти. Однак, зазначені заборони нехтуються виробниками, особливо в частині використання пальмової олії.  Нардеп «Радикальної партії» Ігор Мосійчук під час обговорення законопроекту зазначив, що «пальмова олія вбиває людей так само, як і сурогатний алкоголь. Тільки вбиває повільно на відміну від фальсифікованої горілки».  Але інші члени Комітету виступили проти законопроекту, мотивуючи це тим, що це порушить домовленості з ЄС та «може призвести до того, що взагалі не стане молочної продукції», прогнозує нардеп Юрій Мирошниченко. 
Суспільство Фейгін про справу Сущенка: Журналіст став жертвою гібридної війни Росії Федеральна служба безпеки РФ почала «розробляти» українського журналіста Романа Сущенка ще в 2015 році. Про це повідомив його адвокат Марк Фейгін, передає «Укрінформ». «З матеріалів справи очевидно, що заходи щодо Сущенка проводилися з минулого року, тобто Романа Володимировича розробляли. Це звичайний стандартний сценарій. У ньому немає нічого випадкового», - сказав він. На думку Фейгіна, кримінальна справа за підозрою в шпигунстві журналіста є наслідком гібридної війни між РФ і Україною. «Не був би Сущенко, був би хтось інший», - додав він. Фейгін також заявив, що судовий процес над журналістом, швидше за все, буде проходити в закритому режимі. На його думку, журналістів допустять на засідання тільки для протокольної зйомки, а саме тоді, коли оголошується вступна та результативна частина, як це було 28 жовтня. Нагадаємо, що 30 вересня в Москві працівники ФСБ Росії затримали журналіста агентства «Укрінформ» Романа Сущенка. За рішенням суду, українець заарештований на два місяці - до 30 листопада. За даними російського слідства, Роман Сущенко нібито «збирав відомості про діяльність збройних сил і військ Національної гвардії РФ, витік яких за кордон міг завдати шкоди обороноздатності держави».
Політика В Україні планують ввести обов'язкове маркування товарів із РФ У парламенті був зареєстрований законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо маркування продукції Росії». Ним пропонується ввести обов'язкове маркування товарів РФ написом «продукція країни-агресора» на ціннику й упаковці. Законопроект №5326 був опублікований на сайті Верховної Ради України. Автори законопроекту запропонували встановити адміністративну відповідальність за продаж товарів з Росії без належного маркування, передбачивши в санкціях конфіскацію предметів торгівлі, а також виручки за реалізований товар. Також законопроект пропонує доповнити закон «Про оборону України» визначенням «країна-агресор». Згідно з трактуванням авторів, поняття «країна-агресор» має на увазі «державу або групу держав, які здійснюють збройну агресію проти України».
Політика Йованович заявила, що США не планують приєднуватися до «нормандської четвірки» Посол США в Україні Марі Йованович заявила, що США поки не збираються приєднуватися до «нормандської четвіркм» (Німеччина, Франції, Україна і Росія) для вирішення питання російської агресії на сході України. Про це вона сказала в ефірі «Радіо Свобода». «Не думаю, що зараз є плани про приєднання США до «нормандського формату». Але це не означає, що США не є активними в дипломатичному плані. Ми співпрацюємо з Україною, є консультації з Францією і Німеччиною. Періодично ми також маємо зустрічі з росіянами, щоб побачити, чи є шляхи для конструктивного розвитку в цьому процесі. Така наша підтримка «нормандської четвірки», - зазначила Марі Йованович. При цьому американський посол не озвучила причину неприєднання до переговорів в «нормандському форматі», заявивши лише, що США підтримують Україну іншими способами.
Економіка Аласанія розповів про «базар» на НТКУ, де торгували рекламою під виглядом новин Колишній гендиректор телеканалу Перший національний Зураб Аласанія заявив, що до його приходу в НТКУ під виглядом економічних новин канал транслював рекламу. Про це він розповів в інтерв'ю «Українській правді». «Тому перше, що я зробив, - розібрався з виробництвом програм. Тут було багато такого, що подавалося як економічні новини, а насправді йшов продаж реклами по повній. І потім через різних персонажів, які окупували канал, як Поплавський, проходила неймовірна кількість реклами, а довести нічого не можна було», - заявив він. «Це був базар, де кожен торгував, чим хотів, і мав свою маленьку власність - шматочок ефіру, хтось мав шматочок оренди», - продовжив Аласанія. Нагадаємо, гендиректор НТКУ Зураб Аласанія написав заяву про відставку за власним бажанням. Він пояснив це рішення, зокрема, проблемами, які пов'язані з бюджетом Євробачення-2017 і бюджетом майбутнього Суспільного мовника.
Суспільство оформление ленты  119 депутатів-мільйонерів отримали бюджетні гроші на житло (інфографіка) У 2015 році 119 народних депутатів, які задекларували більше мільйона гривень грошових активів, отримували компенсацію на житло з державного бюджету. Про це на своїй сторінці в Facebook  повідомляє Комітет виборців України. «Експерти проекту «Дослівно» проаналізували декларації народних депутатів, які минулого року отримували з бюджету кошти на оренду. З'ясувалося, що 119 з них задекларували в 12 розділі електронних декларації понад мільйон гривень (або еквівалент)», - йдеться в повідомленні. Відзначається, що десятка найбагатших депутатів у Раді, які отримували компенсації на житло, виглядає так: Вадим Нестеренко, 206 млн грнОлександр Вілкул, 190 млн грнЄвгеній Гєллєр, 165 млн грнРуслан Демчак, 133 млн грнЄвгеній Мураєв, 94 млн грнБорислав Розенблат, 94 млн грнГеннадій Чекіта, 90 млн грнАнатолій Денисенко, 85 млн грнОлександр Пресман, 71 млн грнАркадій Корнацький, 57 млн ​​грн. Як зазначається в повідомленні, деякі з нардепів задекларували житло, що належить їм або близьким родичам, у Києві або в приміській зоні. 119 депутатів-мільйонерів отримували компенсацію на житло
Суспільство У Глухові бійців 58-ї бригади поселять у гуртожитку педагогічного університету У Глухові Сумської області 50 військовослужбовців 16-го батальйону 58-ї окремої мотопіхотної бригади Збройних Сил України, які прибули сюди на постійне місце дислокації, поселять у гуртожитку Глухівського державного педагогічного університету. Про це повідомив тимчасово виконуючий обов'язки голови Сумської обласної державної адміністрації Олександр Марченко. «Досягнуто домовленості, що 50 військовослужбовців будуть розміщені в гуртожитку університету. Для них уже підготовлені кімнати», - йдеться в повідомленні Сумської ОДА. Крім того, частину військових вже розселили в інших навчальних закладах та в приватному секторі. Нагадаємо, що військова прокуратура перевіряє факти неналежного розміщення військовослужбовців 16-го батальйону 58-ї мотопіхотної бригади ЗСУ, які повернулися із зони АТО і дислокуються в Глухові Сумської області.
Події Проросійські бойовики 25 разів відкривали вогонь по позиціях сил АТО на Донбасі На Донбасі протягом середи, 2 листопада, російсько-окупаційні війська 25 разів відкривали вогонь по позиціях Збройних Сил України. Як повідомили в прес-центрі штабу АТО, на Маріупольському напрямку було 16 обстрілів, на Донецькому напрямку - п'ять і чотири на Луганському. За даними українських військових, на Маріупольському напрямку в районі Красногорівки вогонь вів ворожий снайпер. Поблизу Павлополя бойовики використовували гранатомети, в Тарамчуці - міномети калібру 120 мм. У Широкиному і Талаківці обстріли велися з кулеметів, гранатометів і мінометів обох калібрів. На Донецькому напрямку в бік сил АТО в районі Новгородського відкривали вогонь з гранатометів, кулеметів і стрілецької зброї. А в Авдіївці ще й з мінометів калібру 82 мм. За захисниках Троїцького стріляли з озброєння БМП і мінометів. На Луганському напрямку позиції ЗСУ поблизу Новозванівки і Новоолександрівки окупанти обстріляли зі стрілецької зброї, в Трьохізбенці - з гранатометів, а в Кримському бойовики знову застосували гранатомети.
Політика ЄС скасує візи до річниці Революції Гідності - Парубій Спікер Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що в Європейському парламенті обіцяють внести до порядку денного питання про скасування візових вимог для громадян України. «Один із членів делегації (підкомітету безпеки і оборони Комітету закордонних справ Європарламенту) запевнив мене, що оприлюднений порядок денний роботи Європарламенту не є остаточним - туди будуть внесені поправки», - написав він на своїй сторінці в Facebook. Парубій висловив надію, що рішення про скасування візового режиму можуть прийняти до річниці Революції Гідності - 21 листопада. «Звернуся до європарламентарів, з багатьма з них я зустрічався ще в часи Майдану, з прохання щоб до річниці Революції Гідності у стінах Європарламенту нарешті було проголосоване питання про безвізовий режим з Україною», - заявив депутат.
Політика Мінекології аж наприкінці року розкаже, як «боротиметься» з відходами Міністерство екології та природних ресурсів розробляє Національну стратегію поводження з відходами, яку планує презентувати та імплементувати вже до кінця цього року. Про це в інтервю АСН розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. «До кінця року в наших завданнях є підготовка Національної стратегії поводження з відходами, яка повинна дати відповідь на багато серйозних запитань це і сміттєзвалища, це і небезпечні відходи, це і утилізація починаючи з ртутних ламп закінчуючи результатами фармацевтичної промисловості. Цієї стратегії немає, інструментів немає поки що, але ми повинні це імплементувати. Це наше завдання до кінця цього року», - уточнив Семерак. Зі слів міністра над розробкою стратегії уже працює робоча група в тому числі і західні експерти. Для широкого обговорення проект документу міністерство планує оприлюднити  вже цього місяця. Водночас Семерак закликав народних депутатів не розглядати «екологічні» законопроекти, які зареєстровані в парламенті. «Я закликаю український парламент не голосувати зараз за точкові закони, яких є 16 в українському парламенті. Тому що це не є вирішенням комплексно цієї проблеми. Так Україна прогаяла 25 років часу – це правда. Але це не дає нам підстави робити неправильні рішення сьогодні для того, щоб потім міняти щось переробляти і таке інше», - вважає міністр.  
За кордоном Австралія легалізувала вирощування конопель у медичних цілях В Австралії легалізували вирощування конопель в медичних цілях, зокрема для виробництва лікарських засобів і проведення медичних досліджень. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я Австралії. У повідомленні наголошується, що для легальної культивації конопель треба отримати спеціальну ліцензію. Міністр з питань охорони здоров'я Сюзан Лей заявила, що прийняття поправок до закону про наркотичні засоби надасть пацієнтам і лікарям доступ до безпечного, надійного та належного використання канабісу в медичних цілях. «Дуже важливо, щоб у лікарів був ширший спектр можливостей для лікування своїх пацієнтів», - сказала міністр. Водночас, за даними австралійського МОЗ, легалізація медичного канабісу означає декриміналізацію його використання для всіх.

Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Сильні обереги здатні подарувати захист від будь-якого негативного впливу Щоб у ваше життя не увірвався негати....
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Купити або знайти спокій не можна Його можна лише самостійно створити всередині себе
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Вплив місячної енергетики може допомогти з планами, так і зпутати всі карти, Не помилитися з напрямком діяльно....
Магічне призначення тварин
Магічне призначення тварин
З давніх-давен багатьом тваринам приписувалися різні магічні властивості А для жерців і чаклунів звір був одни....
більше матеріалів




/-1,8452689647675-/ /-pc-/
Top