counter
Архів Повернутись назад 02 Вересня 2016
2 Вересня
Суспільство оформление ленты  Фейсбука не буде. Супутник для передачі сигналу на Африку і Близький Схід вибухнув на старті У четвер, 1 вересня, на мисі Канаверал (штат Флорида) під час заправки паливом при підготовці до старту вибухнула ракета-носій Falcon 9 американської компанії SpaceX. Про це повідомив генеральний директор компанії SpaceX Елон Маск Даних про причини, які призвели до катастрофи, наведено не було. Інформацію про вибух також підтвердили представники компанії SpaceX у своєму офіційному мікроблозі в Twitter. Прес-секретар SpaceX в коментарі для ABC News зазначив, що ракета-носій Falcon 9 мала вивести комерційний супутник AMOS-6 і цей запуск не пов'язаний з роботами компанії в рамках співпраці з NASA. Сам супутник AMOS-6 був вироблений ізраїльською компанією Israel Aerospace Industries (IAI) і належав компанії Spacecom. Після виведення його на орбіту супутник повинен був передавати телевізійний та інтернет-сигнал на країни Близького Сходу, Європи і Африки. Засновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг рік тому анонсував, що AMOS-6 буде задіяний, зокрема, для забезпечення доступу до інтернету жителів найвіддаленіших регіонів екваторіальної Африки. Марк Цукерберг висловив глибоке розчарування у зв'язку з катастрофою, що сталася, але зазначив, що його компанія не має наміру припиняти роботу, поки не запустить супутник.
Події оформление ленты  Стало відомо, хто був за кермом фури, яка збила велосипедистів під Броварами Директор Броварського вищого училища фізкультури був відсторонений від посади на період розслідування обставин аварії, яка сталася напередодні під Броварами. Про це інформує телеканал «112 Україна». Тренер порушив правила проїзду велосипедистів, рухався не на авто, а на велосипеді. Обставини аварії встановлює спецкомісія. «Комісія була викликана, щоб виконати дві функції - з'ясувати деталі трагедії і встановити ступінь провини людей, а також надати допомогу постраждалим та їхнім родичам. Вже можна говорити, що досить багато вдалося зробити. Майже всі рідні постраждалих поінформовані, за винятком хлопця, батьки якого перебувають на окупованій території. Деякі родичі вже прибули, деякі - прибувають», - заявив заступник міністра молоді та спорту Ігор Гоцул. «Вантажівка їхала з Російської Федерації. У ній були громадяни Болгарії - син і батько. 24-річний молодий чоловік скоїв цю аварію. Попередньо, він заснув за кермом», - додав співрозмовник.
За кордоном Нові ВМС, ССО і високомобільні десантні війська - в Міноборони розповіли про успіхи в реалізації оборонної реформи Головною метою оборонної реформи є набуття Збройними Силами України необхідного рівня боєготовності, здатності виконувати завдання з оборони держави, а також підвищення оперативної сумісності зі збройними силами країн-членів НАТО. Про це повідомив речник міністерства оборони України Олексій Чорнобай на брифінгу, передає кореспондент АСН. Так, за його словами, за останні два роки ЗСУ виконали великий обсяг бойових завдань та провели значну роботу у сфері реформування. «На законодавчому рівні затверджено уточнену структуру Збройних Сил, до складу яких включено окремий рід військ – Високомобільні десантні війська – та окремий рід сил – Сили спеціальних операцій. Сформовано нові військові частини та органи військового управління. Нарощено чисельність кожного виду і роду військ Збройних Сил», - сказав він. За його словами, з урахуванням наявних сил і засобів нарощено систему протиповітряної оборони у східних та південних регіонах. «Триває відновлення Військово-Морських Сил. Наразі проводяться заходи з нарощування спроможностей надводних сил, за результатами яких вже відновлено 4 бойових кораблі та 7 катерів. Після завершення державних випробувань, очікується прийняття до складу Військово-Морських Сил двох малих броньованих катерів типу «Гюрза-М». До кінця цього року очікується завершення будівництва ще 4 таких катерів. Розпочато обладнання інфраструктури базування та дислокації кораблів Військово-Морських Сил у портах Чорного і Азовського морів», - повідомив речник Міноборони. Крім того, як розповів Чорнобай, переформовано та підготовлено у новому складі окрему бригаду морської піхоти та окрему артилерійську бригаду, які вже виконують завдання в районі проведення АТО. «Сформовано реактивний артилерійський полк та окремий батальйон морської піхоти. Високомобільні десантні війська стали найбільш боєздатною складовою Збройних Сил України. Нарощено їх склад, який наразі включає три десантно-штурмові, повітрянодесантну та аеромобільну бригади. Суттєво підвищено їх спроможності за рахунок введення до складу бригад танкових підрозділів та підрозділів реактивної артилерії», - додав він
За кордоном З початку АТО на Донбасі знешкоджено понад 122 тисячі мінно-вибухових пристроїв – МО Всього від початку проведення антитерористичної операції інженерно-саперні підрозділи Збройних Сил України знешкодили в районі проведення АТО понад 122 тисячі мінно-вибухових пристроїв та очистили від вибухонебезпечних предметів майже 2600 гектарів території. Про це повідомив речник Міністерства оборони України Олексій Чернобай на брифінгу, передає кореспондент АСН. «За минулий тиждень військові сапери в районі проведення антитерористичної операції очистили від мін близько 25 гектарів місцевості, знешкодивши 762 вибухонебезпечних предмети» , - сказав він. Таким чином, за його словами, всього з початку проведення антитерористичної операції інженерно-саперні підрозділи Збройних Сил України знешкодили в районі проведення АТО понад 122 тисячі мінно-вибухових пристроїв та очистили від вибухонебезпечних предметів майже 2600 гектарів території.
За кордоном Україна і Єврокомісія закінчують роботу над енергетичною стратегією і меморандумом про взаєморозуміння Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що Україна та Єврокомісія завершають роботу над енергетичною стратегією та меморандумом про взаємопорозуміння. Про це він заявив під час зустрічі з віце-президентом Європейської комісії Марошем Шефчовичем сьогодні у Києві, передає кореспондент АСН. «Два важливих стратегічних документа, що ми разом з вами закінчуємо над ними роботу. Це енергетична стратегія країни, у нас є дуже багато питань, на які ми повинні дати відповідь щодо подальшої модернізації цього сектора, і оновлений меморандум, який ми можемо підписати найближчим часом. Тому ми готові до завершального етапу цієї роботи - підписання цих документів», - сказав він. Шефчович зі свого боку також підкреслив важливість прийняття енергетичної стратегії. «Цей документ є дуже важливим, оскільки важливо мати єдиний стратегічний документ, де будуть чітко визначені всі ключові реформи і чітко описані законодавчі рамки», - сказав він.
Через неготовність окремих держорганів тільки 0,2% вантажів на митниці оформляється за принципом «єдиного вікна» - Орлов За місяць за принципом «єдиного вікна» на митниці було оформлено лише 0,2% митних декларацій, за іншими 99,98% - оформлялися за старою процедурою - шляхом проставлення печаток на документах. Про це в коментарі журналісту АСН повідомив експерт з питань податкової та митної політики, заступник голови громадської організації «Сила України» Володимир Орлов. На думку експерта, контрольні служби зараз ні технічно, ні організаційно не готові до роботи за принципом «єдиного вікна». Крім того, реалізація «єдиного вікна» вимагає внесення змін до нормативно-правових актів, зокрема і до Постанови КМУ, якою єдине вікно» було запущено з 1 серпня, стверджує В. Орлов. «Одна з останніх заяв керівництва ДФС, що за принципом «єдиного вікна» було оформлено близько 300 заявок. Але за фактом 300 заявок - це менше 0,2% від загального числа проведених оформлень. Ще більш показова ця цифра, якщо дивитися дані по регіональних митницях. Наприклад, в Одеській митниці за 26 днів роботи з моменту запуску «єдиного вікна» було аж 4 оформлення з 13667 декларацій. Що говорить про те, що фактично «єдине вікно» ще не працює, як би при цьому не звітували на камери в ДФС і Мінфіні», - сказав експерт. Він зазначив, що робота за принципом «єдиного вікна» гальмується через неготовність інших держорганів здійснювати свої повноваження в електронній формі. «Митниця в принципі готова до «єдиного вікна», більше 96% митних декларацій оформлюється в електронній формі. Але інші контролюючі органи, як і очікувалось, не готові до здійснення контролю з використанням електронних процедур. У одних - відсутня оргтехніка та інтернет-зв'язок, інші - виявляється, ніяк не можуть відмовитися від надання оригіналів паперових документів, бо законодавство вимагає. Тобто існує маса проблем як технічного, так і організаційно-правового характеру, які не дозволяють працювати бізнесу за принципом «єдиного вікна», - пояснив Володимир Орлов. І зазначив, що керівництво ДФС могло б узяти на себе роль «драйвера» цього процесу. «Сьогодні ДФС потрібно виробити спільний план щодо вирішення цих проблем і приступити до його негайної реалізації. Адже насправді ідея оформлення вантажів за принципом «єдиного вікна» - правильна і давно перезріла. Щоб зрушити камінь з мертвої точки, треба об'єднати зусилля. Поки що я не бачу жодної активності з боку керівництва ДФС, щоб повноцінно запустити цей проект», - зазначив експерт.
Суспільство НАБУ розслідує справу про передачу елітної квартири екс-голові Держуправління справами Національне антикорупційне бюро (НАБУ) відкрило кримінальну справу за фактом передачі посадовими особами Держуправління справами (ДУС) квартири в центрі Києва Сергію Борзову, який виконував обов'язки керівника ДУС. Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на заяву Центру протидії корупції. «За фактами, викладеними у зверненні 29 липня 2016 року, в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №52016000000000262 внесено відомості про зловживання посадовими особами Державного управління справами своїм службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України», - йдеться в листі НАБУ. Нагадаємо, 23 липня Президент України Петро Порошенко звільнив Сергія Борзова від тимчасового виконання обов'язків керівника ДУС. Згідно з журналістським розслідуванням програми «Наші гроші», ДУС надало родині Сергія Борзова квартиру площею 190 кв.м на Печерську в Києві. Елітна квартира в центрі столиці оцінюється в 10 млн гривень.
За кордоном оформление ленты  Янукович заявив на Луценка в київську поліцію У поліцію Києва звернувся екс-президент-втікач Віктор Янукович із заявою про вчинення під час брифінгу 18 серпня генпрокурором Юрієм Луценком адміністративного правопорушення. Про це пише Цензуры.нет. Йдеться про «дрібне хуліганство, тобто нецензурну лайку в громадському місці, образливоме приставання до громадян, а також про інші подібні дії». В. Янукович звернувся до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Це пов'язано з порушенням правил прокурорської етики та публічними висловлюваннями з боку Юрія Луценка, які порушують принцип презумпції невинуватості. «Віктор Янукович виявився слабаком, зрадником України, узурпував владу, розікрав країну, знищив ЗСУ і СБУ. Втік на територію сусідньої держави і звідти закликав до збройної агресії щодо нашої країни», - заявив Луценко 18 серпня.
Події Смертельна ДТП під Броварами: розслідування триватиме два місяці Розслідування кримінального провадження за фактом зіткнення вантажівки з групою велосипедистів під Броварами Київської області триватиме два місяці. Про це повідомив в.о. начальника ГУ Нацполіції в Київській області Дмитро Ценов, передає телеканал «112 Україна». За його словами, тривалість розслідування залежатиме від швидкості проведення експертизи. Зараз правоохоронці встановлюють всі обставини руху водія вантажівки, який збив групу велосипедистів. «Водій був сам у кабіні авто. Це громадянин Болгарії, 1994 року народження. Він відповідатиме відповідно до нашого закону. Батько його в місті, відпочиває, затримувати його не маємо права. Вночі долучався консул болгарського посольства. Ми залучили перекладача, за участю перекладача проводиться допит», - додав він. Нагадаємо, увечері 1 вересня на автодорозі «Київ - Чернігів - Нові Яриловичі» недалеко від Броварів Київської області сталася смертельна ДТП, в ході якої фура збила групу велосипедистів Броварського вищого училища фізкультури.
Суспільство оформление ленты  Як ви ставитесь до скандалу навколо «непрофесіоналізму» Мінспорту і «непатріотичності» спортсменів - опитування Срібний призер Олімпіади 2016 в Ріо-де-Жанейро Жан Беленюк різко розкритикував Міністерство спорту України. Один із кращих спортсменів України заявив, що міністр спорту Ігор Жданов «не є авторитетом ні для спортсменів, ні для тренерів, та й в принципі» і що на міністерство багато хто скаржаться через те, що «там багато людей, які жодної користі спорту не приносять». У відповідь у міністерстві почали рахувати заробіток Беленюка за останні два роки. Зокрема, радник міністра Павло Булгак назвав його «твердим мультимільйонером» з 2,605 млн грн за рахунок зарплат в Мінспорту, Міноборони, стипендії Президента і призових виплат. «Замість жалітися, Жан мав би дякувати своїм співвітчизникам, спортивній громаді та своїй державі за турботу й підтримку», - заявив представник Мінспорту. Редакція АСН вирішила запитати читачів, як вони ставляться до скандалу в Мінспорту.
Політика В Ізраїлі в українського консула виявили «білий порошок», в посольстві повідомили про підставу - ЗМІ У четвер, 1 вересня, в Ізраїлі затримали українського консула Анатолія Писаревського під час відвідування громадянина України, який перебуває в ізраїльській в'язниці «Рімонім» на південь від міста Нетанія, повідомляє видання ForumDaily. «В ході огляду спортивного костюма, принесеного дипломатом на прохання ув'язненого, був знайдений білий порошок [склад знайденого порошку буде відомий тільки до неділі, 4 вересня], захований у швах спорткостюма», - повідомляє видання. У посольстві України в Ізраїлі заявили, що українського консула підставили. «Він провідував українського ув'язненого - і це його консульський обов'язок. Його попросили передати спорткостюм. Але виявилося, що в костюмі був зашитий якийсь порошок. Консула фактично використовували наосліп», - заявив в коментарі ForumDaily посол України в Ізраїлі Геннадій Надоленко. За словами Писаревського, речі передав один зі знайомих ув'язненого, якого він бачив всього кілька хвилин. «Ізраїльські поліцейські вже були готові перед моїм приходом... Мабуть, вони раніше прослухали його розмови. Потім мені показали порошок в поліетиленових смужках, знайдений у швах спорткостюма», - розповів український дипломат, підкресливши, що те, що трапилося, - це« місцеві кримінальні розбірки». За даними видання, речі призначалися для Олексія Т., 1971 року народження, який є громадянином обох країн - України та Ізраїлю. Ув'язнений відбуває термін за крадіжку і злом. У МЗС Ізраїлю заявили, що повідомлять своїх колег в Україні про цей інцидент.
За кордоном Путін згадав, як Львів «був частиною Польщі» Президент Росії Володимир Путіна застерігає від «перегляду територіальних підсумків Другої світової війни». Він не хотів би віддавати Калінінград, пише Bloomberg. Російський глава В. Путін повідомив, що вважає небезпечним переділ територій у світі. Про це він заявив в інтерв'ю головному редактору Bloomberg Джону Міклетвейту на полях економічного форуму у Владивостоці. Ставлячи Володимиру Путіну питання про територіальні суперечки з Китаєм і Японією, редактор жартома вирішив поцікавитися, чи не хоче РФ «віддати» Калінінград. У відповідь президент Росії повідомив, що його країна не має наміру цього робити. Також Путін згадав про світопорядок до Другої світової війни. «Хочу вам сказати, без будь-яких жартів. Якщо комусь хочеться почати переглядати підсумки Другої світової війни, то давайте спробуємо поспілкуватися на цю тему. Але треба дискутувати не щодо Калінінграда, а загалом щодо східни земель Німеччини, щодо Львова, який був частиною Польщі, тощо. Є там і Угорщина, і Румунія», - зазначив президент Росії.
За кордоном Кремль прокоментував смерть Іслама Карімова У Кремлі не отримували відомостей про смерть президента Узбекистану Іслама Карімова. Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, повідомляє «Эхо Москвы». На запитання, чи може російський президент поїхати на похорон в Узбекистан, Пєсков заявив: «Я такий умовний спосіб вважаю неприпустимим в цьому питанні». Раніше агентство Reuters з посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що Іслам Карімов помер після перенесеного інсульту у віці 78 років. Нагадаємо, 28 серпня надійшла інформація про госпіталізацію Іслама Карімова. Кабінет Міністрів країни повідомив, що президент перебуває на стаціонарному лікуванні. Його дочка Лола Карімова-Тілляєва уточнила, що 27 серпня її батька госпіталізували через мозковий крововилив. ЗМІ повідомляють, що похорон Карімова відбудеться 3 вересня в Самарканді.
За кордоном Смерть Іслама Карімова: в Самарканді завтра закриють аеропорт У рідному місті президента Узбекистану Іслама Карімова Самарканді в суботу, 3 вересня, буде закритий аеропорт для всіх літаків, крім тих, які отримають спеціальний дозвіл на зліт або посадку. Про це повідомляє Русская служба Би-би-си з посиланням на дані міжнародної системи NOTAM, яка використовується для оперативного оповіщення пілотів про повітряну обстановку, правила проведення і забезпечення польотів, аеронавігаційну інформацію. За непідтвердженими даними, 3 вересня в Самарканді пройдуть похорони президента Узбекистану. Однак ця інформація поки не має офіційного підтвердження. Водночас, за даними джерел видання «Фергана», в Узбекистані імам-хатибам усно заборонили згадувати ім'я президента Іслама Карімова і говорити про стан його здоров'я на п'ятничних молитвах 2 вересня. П'ятнична молитва, або джума-намаз - обов'язкова колективна молитва мусульман, що здійснюються в мечетях. Імам-хатиб очолює спільну молитву і проводить п'ятничну проповідь. Раніше агентство Reuters з посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що Іслам Карімов помер після перенесеного інсульту у віці 78 років. Нагадаємо, 28 серпня надійшла інформація про госпіталізацію Іслама Карімова. Кабінет Міністрів країни повідомив, що президент перебуває на стаціонарному лікуванні. Його дочка Лола Карімова-Тілляєва уточнила, що 27 серпня її батька госпіталізували через мозковий крововилив.
За кордоном Обидві сторони конфлікту на Донбасі не відвели важке озброєння від лінії конфлікту Обидві сторони конфлікту на Донбасі не відвели важке озброєння від територій, які повинні бути зоною безпеки, та розміщують війська та техніку поблизу цивільних об’єктів. Про це на брифінгу повідомив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг, інформує кореспондент АСН. «Імовірність загибелі або поранень цивільного населення збільшується через дії обох сторін, які продовжують в порушення встановлених міжнародних правил розміщують військову техніку, а також особовий склад в безпосередній близькості або всередині об'єктів цивільної інфраструктури», - сказав він. За його словами,  26 серпня представники СММ зафіксували 4 реактивні системи залпового вогню у підконтрольній уряду Хлібодарівці у Донецькій області. «23 серпня ми зафіксували 6 таких систем у підконтрольному так званій «ДНР» Чистяковому, і 2 системи – у підконтрольній так званій «ЛНР» Бугаївці», - сказав Хуг. За його словами, 25 серпня спостерігачі зафіксували військову базу, розташовану на відстані 120 метрів від школи у підконтрольній уряду Комишувасі в Луганській області. Крім того, як додав Хуг, представники місії зафіксували 8 серпня два озброєних підрозділи біля школи у підконтрольному так званій «ДНР» Самійловому».
Економіка Без кредиту МВФ цього року ринковий курс піде на 30 гривень - Найман Коливання курсу долара щодо гривні може бути пов'язано з очікуваннями чергового траншу Міжнародного валютного фонду. Про це в коментарі АСН заявив фінансовий аналітик, керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман. «Ключова причина цих коливань в короткостроковій перспективі - це отримання траншу МВФ. Якщо Україна отримає кредит МВФ цього року, тоді курс вдасться втримати на 27. Якщо у вересні МВФ відмовить, то тоді дуже висока ймовірність того, що офіційний курс залишиться на 27, за рахунок посилення, введення нових обмежень. Але ринковий курс піде на 30», - припустив експерт. Але отримати транш шанси невеликі, говорить Ерік Найман. За його словами, причина такої ситуації в провалі реформ і в пакеті законопроектів-вимог МВФ, які парламент досі не ухвалив. «Немає реформ, годі й гривні дорожчати. Всі розуміють, що Нафтогазу треба купувати долари на газ. Експортуватиметься вугілля, очікується високий урожай, але ціни на продукцію сільського господарства все одно низькі».
Суспільство СБУ викрила конвертцентр з обігом 400 млн грн, ділків перевіряють на причетність до сепаратизму Працівники Служби безпеки України (СБУ) викрили діяльність конвертаційного центру з загальним обігом 400 млн грн, що працював у Дніпропетровській і Херсонській областях, повідомили в прес-центрі відомства. За даними спецслужби, протягом 2015-2016 рр. клієнтами центру були майже 50 підприємств із різних регіонів України, зокрема і з зони проведення антитерористичної операції (АТО). Залежно від типу фінансової угоди організатори «конверту» забирали від 4,5 до 11%. «Посадові особи декількох банківських установ з російським капіталом зареєстрували низку фіктивних фірм для надання "послуг" з мінімізації податкових платежів, незаконного формування податкового кредиту та переведення коштів в готівку нібито як фінансову допомогу», - розповіли в СБУ, додавши, що ділків перевіряють на причетність до фінансування сепаратизму. Працівники СБУ під час обшуків вилучили понад 200 тис. грн, бухгалтерську документацію та печатки фіктивних підприємств, комп'ютерну техніку. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 358 Кримінального кодексу України. Раніше повідомлялося, що у Києві викрили начальника одного з управлінь ГУ Державної фіскальної служби в Київській області, який «кришував» конвертаційний центр і мав російський паспорт.
Політика «Ми як і раніше тупцюємо на місці». Штайнмайєр оцінив темпи реалізації Мінських угод Голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що Німеччина і Франція незадоволені темпами реалізації Мінських угод щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це він сказав після прибуття на неформальну зустріч голів МЗС країн ЄС у Братиславі, передає ТАСС. «Жан-Марк Ейро [голова МЗС Франції] і я виступимо з доповіддю з оцінкою реалізації Мінських угод. Ми обидва незадоволені темпами їх виконання. Ми як і раніше тупцюємо на місці в зусиллях щодо реалізації політичного пакету [законів про місцеві вибори, амністії, надання особливого статусу Донбасу]», - сказав голова зовнішньополітичного відомства Німеччини. При цьому Штайнмайєр позитивно оцінив перемир'я, яке встановилося Донбасі в зв'язку з початком навчального року. За його словами, воно «створює перепочинок для конструктивного обговорення питань, з яких є розбіжності». Нагадаємо, спеціальна моніторингова місія ОБСЄ заявила про суттєве зменшення рівня насильства на сході України. Однак, за даними спостерігачів місії, обидві сторони конфлікту на Донбасі не відвели важке озброєння від територій, які повинні бути зоною безпеки, і розміщують війська і техніку поблизу цивільних об'єктів.
Політика Луценко озвучив деталі розслідування Иловайскої трагедії Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що Генпрокуратура дасть правову оцінку діям військового командування і дезертирів в рамках справи про Іловайськ. Про це він заявив під час звіту в комітеті Верховної Ради про результати розслідування кримінального провадження за фактом російської агресії проти України, передає телеканал «112 Україна». За словами генпрокурора, слідство не зафіксувало жодного наказу про відступ по «зеленому коридору» під Іловайськом. Він додав, що переговори з РФ про організацію «зеленого коридору» з «Іловайського котла» вів начальник Генштабу ЗС України Віктор Муженко. «Контакти між українською і російською стороною відбувалися. Їх особисто мав начальник Генштабу Муженко в присутності свідків, а також заступник генерального штабу РФ генерал-полковник Богдановський», - заявив Луценко. Водночас, за оцінкою експертів, при підготовці Иловайскої операції військове керівництво не взяло до уваги 1,2 тис. бойовиків, додав Луценко. Голова ГПУ також підтвердив, що причинами втрат Иловайскої трагедії стало пряме вторгнення ЗС РФ в Україну. Раніше Луценко повідомив, що матеріали справи про російську агресію на сході України і в Криму містять 800 томів і майже половина з них під грифом «секретно» та «совершенно секретно». За два роки було опитано близько 1400 потерпілих, понад 2000 свідків, проведено понад 1800 судових експертиз, видобуто понад 100 тис. одиниць речових доказів. Нагадаємо, в серпні 2014 року за участю добровольчих батальйонів «Азов», «Шахтарськ», «Дніпро», «Донбас», «Правий сектор» спільно зі Збройними Силами України відбулася операція зі звільнення Іловайська. Вона закінчилася трагедією - наші військові потрапили в котел, створений терористами і регулярною російською армією. За офіційними даними, загинуло 209 бійців, ще 157 залишаються непізнаними, 158 військових вважаються зниклими безвісти. За даними військових експертів, число жертв Іловайська становить понад тисячу. За попереднім звітом ТСК, до трагедії під Іловайськом призвели помилкові кадрові призначення в силовому блоці. Однак остаточно винних у найбільшій трагедії під час війни на Донбасі так і не було названо.
Політика До війни українську армію «розграбували» майже на 2 млрд грн - ГПУ Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Збройні Сили України перед війною були розграбовані майже на 2 млрд грн. Про це він повідомив під час звіту в комітеті Верховної Ради про результати розслідування кримінального провадження за фактом російської агресії проти України, передає ЛІГА.net. За його словами, українська армія після розвалу СРСР отримали 6011 танків, 5791 бойову машину, близько 6500 одиниць артилерії, понад тисячу бойових літаків, 400 гелікоптерів. Однак більшість військового майна було розпродано в період до 2005 року. Зокрема, за останні 10 років було продано військове майно на 1 млрд 837 млн ​​299 тис. грн. «З них 832 танки, 232 вертольоти, 202 безпілотники, 714 БМП і БТР, 4930 автомобілів, 28559 штук ракетно-артилерійського озброєння, 1 млн 834 тисячі одиниць стрілецької зброї, боєприпасів на 650 мільйонів», - сказав він. Луценко додав, що більшість документів, що свідчать про це, знищено, однак у ГПУ відновлюють ці документи, перевіряють комерційні фірми. ГПУ веде низку кримінальних проваджень за фактами розкрадання військового майна та доведення ЗСУ до стану небоєздатності.
Економіка До чого призведе ювілейне падіння гривні і чи варто чекати гіршого Непостійна, як гривня За 20 років існування гривні її дизайн змінювався тричі, двічі в обіг вводили банкноти нового зразка. Курс нашої національної валюти, якій нині виповнилося 20 років, теж був непостійний, як і її зовнішній вигляд. За два десятиліття національна валюта знецінилася в 12 разів щодо долара, переживши три різких стрибки девальвації: в 1999 році курс долара встановився на рівні 5,3-5,4 гривні - під час світової економічної кризи 2008 року - на рівні близько 8,1 гривні, в лютому 2015 року, після революції в Україні і вторгнення в нашу країну Росії, курс гривні досяг історичного офіційного мінімуму - понад 30 грн за долар. Хоча на «чорному ринку» деякий час нею торгували по 40 гривень. Згодом курс зміцнився до 25 грн за долар. Осіннє загострення Ювілей у гривні, втім, ознаменувався черговим обвалом, рекордним за півроку. Станом на 2 вересня офіційний курс гривні до долара обвалився більше ніж на 53 копійки і склав 26,61 грн. Останній раз до такого рівня курс, згідно з інформацією НБУ, опускався 22 березня 2016 року. За словами першого віце-прем'єр-міністра і екс-голови Нацбанку України Степана Кубіва, поточний курс валют відповідає визначеному владою коридору. «Щодо курсу... він працює в межах визначеного раніше коридору і показників бюджету 2016 року... Ми сьогодні говоримо про плаваючий курс, умови ризику щодня аналізуються, і це включає впроваджену макрооцінку», - сказав він. Тим часом у Національному банку назвали кілька причин підвищення волатильності курсу гривні в останні тижні. «Девальваційний тиск на гривню посилився головним чином через загострення ситуації навколо Криму і на сході країни і сезонного зростання попиту на готівку в іноземній валюті. Також психологічний тиск на попит на валюту мала відстрочка отримання офіційного зовнішнього фінансування», - зазначено в макроекономічних і монетарному огляді НБУ за серпень. Долар на осінь потрібен усім Деякі експерти погіршення позицій гривні називають прогнозованим, оскільки восени спостерігається зростання бізнес-активності та закуповуються енергоресурси перед опалювальним сезоном. «Попит на валюту в Україні і далі формується не тільки за рахунок тих, кому вона необхідна для зовнішньоторговельних операцій. Коли є висока недовіра до вітчизняної банківської системи, до грошової одиниці, то певна частина людей вважає за краще зберігати заощадження в іноземній валюті», - підтвердив для АСН старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Більш того, експерт не виключає, що до кінця року гривня здасть позиції до 27 за долар. І це - не межа. За словами керуючого партнера компанії Capital Times Еріка Наймана, національна валюта може опуститися і до рекордного рівня. Все залежатиме від того, чи отримає Україна цього року транш від МВФ, вважає фінансовий аналітик. «Якщо Україна отримає кредит МВФ цього року, тоді курс вдасться втримати на 27 грн. Якщо у вересні МВФ відмовить, то тоді дуже висока ймовірність того, що офіційний курс залишиться на 27-ми, за рахунок посилення, введення нових обмежень, але ринковий курс піде на 30», - прогнозує експерт. Аналітик вважає, що отримати черговий транш від МВФ шанси невеликі. Причина такої ситуації, на думку Наймана, в провалі реформ і в пакеті законопроектів-вимог МВФ, які парламент досі не ухвалив. Мріяти не заборониш Але попри невтішні прогнози українських експертів деякі зарубіжні економісти вважають, що гривня - одна з найбільш недооцінених валют світу. Вони посилаються на так званий «Індекс Біг-Мака» (Big Mac index), який розраховує журнал Economist. Цей індекс розраховується на основі того, яка кількість доларів потрібна для того, щоб купити гамбургер. У січні 2016 року в США він коштував 4,93 долара, а в Україні - 1,54 долара. Таким чином, за цим індексом гривня недооцінена майже на 70%. Тобто долар зараз має коштувати 7,3 грн.
Політика Справу Януковича буде передано до суду до 2017 року - ГПУ Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що протягом 2016 року в суд буде спрямовано кримінальну справу про держзраду колишнього президента Віктора Януковича. Про це він повідомив під час звіту в комітеті Верховної Ради про результати розслідування кримінального провадження за фактом російської агресії проти України, передає «Корреспондент». Він додав, що, згідно з результатами експертизи, держзрада Януковича і керівників силових відомств є першим фактором, який призвів до загибелі людей та тимчасової окупації Криму і окремих районів Донбасу. Раніше повідомлялося, що екс-президент Віктор Янукович обвинувачується в узурпації влади, створенні мільярдних корупційних схем, підписанні зрадницьких угод, які дозволили Росії завести свої частини в Крим, а також у підписанні призову до російського президента Володимира Путіна ввести війська в Україну.
Економіка У Мінекономрозвитку заявили про провал державних інвестпроектів Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів заявила, що з 18 пріоритетних державних інвестпроектів, запланованих на 2016 рік, жоден не почали реалізовувати. Про це вона заявила в інтерв'ю журналу «Фокус». «На інвестпроекти виділено 1 млрд грн. Ці кошти не витрачені, бо за результатами шести місяців жоден ыз відібраних проектів практично не почав реалізовуватися», - сказала вона. За її словами, головна причина затримки реалізації - бюрократія, оскыльки експертизи і узгодження займають дуже багато часу. «Ще одна проблема - практика оскарження прозорих тендерів через Антимонопольний комітет і блокування їхных результатів через рішення судів», - продовжила вона. Ковалів додала, що фінансування насамперед спрямовуватиметься на проекти, які вдасться швидше закінчити. Раніше Ковалів заявляла, що загальна вартість усіх 18 проектів становить близько 17 млрд гривень. З них у попередні роки було профінансовано 1,3 млрд гривень. Нагадаємо, наприкінці 2015 року було відібрано проекти, які отримають державні інвестиції з бюджету в 2016-2018 рр. У фінальний список потрапили 10 ыз 18 проектів, які були представлені на розгляд.
Події оформление ленты  У ДТП на Рівненщині зіткнулися два легковики і фура з тюками: двоє загиблих, один - в реанімації У Рівненській області в аварії загинули двоє людей. Ще один перебуває в реанімації Смертельна ДТП сталася на автодорозі Городище - Рівне - Старокостянтинів. Як зазначено на сайті обласної Національної поліції: «22-річний хлопець, керуючи автомобілем ВАЗ 21011, рухався в напрямі Рівного. Однак поблизу села Лісопіль недалеко від місцевого кафе виїхав на зустрічну смугу, в результаті чого зіткнувся з вантажівкою. Крім того, механічні пошкодження отримав ще й автомобіль Fiat Fiorino, який в цей момент рухався в попутному напрямі». Водій «Жигулів» і його пасажир загинули на місці події. За життя жінки, яка перебувала в тій же машині, борються лікарі. Поліцейські з'ясували що водій ВАЗу був військовим і нещодавно приїхав у відпустку. За цим фактом порушено кримінальне провадження за частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілих).  
Події В окупованій Ялті пенсіонер підпалив себе через відібране владою кафе В окупованій Ялті вранці в п'ятницю, 2 вересня, літній чоловік вчинив спробу самоспалення на вході в Приморський парк, повідомляє видання «ЮгЯлта». Згідно з даними видання, працівники міського комунального підприємства та працівники поліції, що перебували неподалік, загасили людину і передали її кареті «швидкої допомоги». В результаті спроби спалити себе чоловік отримав серйозні опіки. Як повідомляє «Крыминформ» з посиланням на джерела, причиною спроби суїциду став конфлікт навколо одного з кафе на Приморському пляжі, орендарем якого був пенсіонер, який у минулому близько 10 років займав відповідальну посаду в Ялтинському міськвиконкомі. «Адміністрацією Ялти було прийнято рішення про знесення кафе, орендарем якого тривалий час був 75-річний Олександр С., з чим підприємець був категорично не згоден», - повідомило джерело.
За кордоном У кабміні Узбекистану заявили, що не поширювали повідомлення про смерть Карімова У прес-службі уряду Узбекистану заявили, що не поширювали повідомлення про смерть президента Іслама Карімова, передає російське інформагентство «РИА Новости». «До теперішнього часу інформація про смерть президента Узбекистану Іслама Карімова не поширювалась на жодних інформресурсах», - сказав представник кабміну. Раніше повідомлялося, що президент Узбекистану Іслам Карімов помер на 79-му році життя. За даними ЗМІ, тіло президента вже доставили в рідний Самарканд. Раніше агентство Reuters з посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що Іслам Карімов помер після перенесеного інсульту у віці 78 років. Нагадаємо, 28 серпня надійшла інформація про госпіталізацію Іслама Карімова. Кабінет Міністрів країни повідомив, що президент перебуває на стаціонарному лікуванні. Його дочка Лола Карімова-Тілляєва уточнила, що 27 серпня її батька госпіталізували через мозковий крововилив.
Політика У МЗС Росії прокоментували ордер на арешт міністра оборони РФ Шойгу Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова прокоментувала дозвіл київського суду на арешт міністра оборони РФ Сергія Шойгу. «Це найсильніша історія: воювати з Росією... шляхом виклику міністра оборони в районний суд. Клас! А чому його одного, без танкістів, які, за заявою київського керівництва, «борознять українські простори», - написала вона на своїй сторінці в Facebook. Раніше повідомлялося, що Печерський районний суд Києва видав дозвіл на затримання міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Нагадаємо, що ГПУ повідомила про підозру міністру оборони РФ Сергію Шойгу і ще 17 російським високопосадовцям. На думку відомства, дії підозрюваних призвели до загибелі не менше 2 263 і поранень не менше 8 394 військових ЗСУ та інших військових формувань, а також матеріальних збитків у вигляді знищення військової техніки, озброєння та іншого військового майна на суму 1,3 трлн грн.
Суспільство Штаб АТО повідомив про дотримання «режиму тиші» на всіх напрямах Станом на вечір п'ятниці, 2 вересня, на Донецькому, Маріупольському та Луганському напрямах «режим тиші» зберігається, повідомили в прес-центрі штабу АТО. «На Луганському напрямі з опівночі до 11:30 зберігався «режим тиші». Але близько полудня російські окупаційні війська обстріляли Новоолександрівку зі стрілецької зброї», - уточнили в штабі АТО. Згідно з повідомленням, Збройні Сили України неухильно дотримуються Мінських угод і вогонь у відповідь не відкривали. Нагадаємо, спеціальна моніторингова місія ОБСЄ заявила про суттєве зменшення рівня насильства на сході України. Однак, за даними спостерігачів місії, обидві сторони конфлікту на Донбасі не відвели важке озброєння від територій, які повинні бути зоною безпеки, і розміщують війська і техніку поблизу цивільних об'єктів.
За кордоном Агентство «Інтерфакс» анулювало повідомлення про смерть Карімова Російське агентство «Інтерфакс», напередодні яка повідомила про смерть президента Узбекистану, анулювало свою новина. «Новина з заголовком «Помер президент Узбекистану Іслам Карімов» вийшла в результаті технічного збою», - заявили в агентстві. Раніше повідомлялося, що за даними ЗМІ, тіло президента вже доставили в рідний Самарканд. Раніше агентство Reuters з посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що Іслам Карімов помер після перенесеного інсульту у віці 78 років. Нагадаємо, 28 серпня надійшла інформація про госпіталізацію Іслама Карімова. Кабінет Міністрів країни повідомив, що президент перебуває на стаціонарному лікуванні. Його дочка Лола Карімова-Тілляєва уточнила, що 27 серпня її батька госпіталізували через мозковий крововилив.
За кордоном оформление ленты  Офіційно: Президент Узбекистану Іслам Карімов помер Кабінет міністрів Узбекистану офіційно повідомив про смерть президента країни Іслама Карімова. Відповідна заява опублікована на сайті уряду ввечері в п'ятницю, 2 вересня. «З величезною скорботою в серці повідомляємо вам про смерть нашого дорогого президента Іслама Абдуганієвича Карімова. Іслам Абдуганієвич помер 2 вересня 2016 року в місті Ташкенті внаслідок перенесеного гострого порушення мозкового кровообігу (інсульт), що призвів до незворотних змін головного мозку та поліорганної недостатності», - йдеться в повідомленні. Згідно із заявою Кабміну Узбекистану, Карімов буде похований 3 вересня 2016 року відповідно до мусульманських звичаїв в своєму рідному місті Самарканді, де покояться його батьки. Раніше агентство Reuters з посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що Іслам Карімов помер після перенесеного інсульту у віці 78 років. Нагадаємо, 28 серпня надійшла інформація про госпіталізацію Іслама Карімова. Кабінет Міністрів країни повідомив, що президент перебуває на стаціонарному лікуванні. Його дочка Лола Карімова-Тілляєва уточнила, що 27 серпня її батька госпіталізували через мозковий крововилив.
За кордоном оформление ленты  У Дубаї відкрився найбільший критий парк розваг у світі вартістю $1 млрд У Дубаї відкрився найбільший у світі критий парк розваг, будівництво якого коштувало $1 млрд, повідомляє CNBC. Парк розваг IMG Worlds of Adventure займає рекордну за своїми розмірами територію - близько 28 футбольних полів. У парку містяться атракціони, присвячені персонажам Cartoon Network і кінематографічному всесвіту Marvel від Disney, включно з Людиною-павуком і Халком. Відзначається, що країни Аравійського півострова озвучили амбітні плани щодо відкриття низки парків розваг протягом наступних кількох років. Саудівська Аравія планує відкрити тематичний парк Six Flags, Катар - парк за мотивами гри Angry Birds, а в Абу-Дабі - тематичний парк Warner Bros. Згідно з прогнозами аудиторської компанії PwC, парки розваг в ОАЕ щорічно будуть залучати 18 млн відвідувачів до 2021 року.    
За кордоном Вчені назвали країни, в яких може початися епідемія вірусу Зіка У зоні ризику зараження вірусом Зіка проживають понад 2 млрд людей в Азії і Африці, йдеться в доповіді, опублікованій в журналі Lancet Infectious Diseases, передає Русская служба Би-би-си. Група вчених із Оксфордського університету, Університету Торонто та інших прийшли до висновку, що найбільш уразливими для вірусу є жителі Індії, Індонезії та Нігерії. Крім того, епідемія вірусу може початися також на Філіппінах, у В'єтнамі, Пакистані та Бангладеш. Згідно з повідомленням, у цих регіонах водяться комарі, здатні стати переносниками вірусу, а також сприятливий для поширення вірусу клімат. Згідно з даними ВООЗ, вірус Зіка викликає мікроцефалію і синдром Гієна - Барре. Вивчається також його зв'язок з іншими неврологічними ускладненнями. Симптоми хвороби, викликаної вірусом Зіка, можуть містити незначне підвищення температури, висипання на шкірі, кон'юнктивіт, біль у м'язах і суглобах, загальну слабкість або головний біль. Ці симптоми зазвичай зберігаються упродовж 2-7 днів. Вірус, що викликає хворобу Зіка, переносять комарі роду Aedes. Вірус Зіка виявлений у 65 країнах світу, до них належать багато країн Азії.

Кішки в будинку: успіх чи прокляття
Кішки в будинку: успіх чи прокляття
До кішок у всі часи завжди ставилися по-різному Для когось вони були божеством, а хтось вважав їх помічниками ....
Тамара Глоба пообіцяла трьом знакам шалене везіння у травні
Тамара Глоба пообіцяла трьом знакам шалене везіння у травні
Гороскоп Тамари Глоби на травень обіцяє чимало можливостей для всіх без винятку знаків зодіаку Але є серед ни....
Гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваше прагнення до самовираження та дії буде ос....
Сон у ніч з 30 квітня на 1 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 30 квітня на 1 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
1 травня о 3:08 розпочнеться 23-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливу енергію у вашій романтиці Це чудовий ч....
більше матеріалів




/-1,4038970470428-/ /-pc-/
Top