Експерт вважає хорошим кроком вимогу країни-бензоколонки оплачувати свої послуги у рублях

24.03.2022, 18:30

В ефірі Еспресо ТБ керівник Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський розповів про те, що країни Європейського Союзу не хочуть платити російському "Газпрому" за блакитне паливо в рублях, як цього забажав господар Кремля у своїй недавній промові.

"Газ продається не на базарі, а за контрактами... Європейські чиновники, які купують російський газ, зазначають, що в контрактах прописані не рублі, а інша валюта... Ця вимога виглядає як короткостроковий політичний крок, спрямований на те, щоб час посилити карбованець", - сказав він.

За словами експерта, немає жодної різниці послідовність оплати за енергоносії "Газпрому": або вони європейський споживач розраховується в євро, а "Газпром" потім реалізує валюту на внутрішньому ринку за рублі, або спочатку продає євро на валютному ринку і віддасть "Газпрому" рублі.
"Кількість євро від цього не змінюється, тому це скоріше політичний крок", - пояснив експерт.

Він вважає, що вимога Путіна платити у рублях може стати добрим першим кроком для ЄС, щоб відмовитись від російського газу.

"Оскільки Євросоюз виходить із опалювального сезону, тобто час підготуватися до наступної осені-зими і за цей час налаштувати канали постачання газу так, щоб була можливість від російського газу відмовитись", - сказав Вишлінський.

Читайте АСН в Google News