Кабмін розробив правила для попередження земельного рейдерства

06.12.2017, 15:06

Кабінет міністрів ухвалив рішення з метою застосування попередження рейдерства земельних ділянок. Про це на засіданні уряду заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, передає кореспондент ASN.

«Рейдерству землі - стоп!... Ми пропонуємо наступні зміни. Перша новація: неможливо буде зареєструвати право на неіснуючий земельну ділянку. Раніше було так, що реєстратору приносили тільки паперові документи, і вони їм довіряли. А вони могли бути підроблені, як і відбувалося з рейдерством. За фактом ми встановили взаємний обмін на електронному рівні між Держгеокадастром і реєстрами Міністерства юстиції», - заявила вона.

Це, на думку заступника міністра, унеможливить подвійну реєстрацію земельних ділянок. Також Кабмін встановив обов'язок земельних реєстраторів при неточній або неповній інформації про земельну ділянку відразу направляти цю інформацію в Земельний кадастр.

Третя новація - це удосконалення процедури встановлення фізичної особи і її дієздатності. Адже раніше часто могли приходити зовсім інші особи для реєстрації, надавати інші документи. «Тепер це буде неможливо», - сказала Севостьянова.

Також буде запущений сервіс «смс-маяк», тобто послуга, за якої буде відразу ж відправлено смс-повідомлення на телефон, якщо із земельною ділянкою хтось намагається здійснити якісь дії або змінити правовий статус. «Ми поширюємо цей сервіс «смс-маяк» не тільки на власників, а й навіть орендарів землі», - зазначила чиновниця.

Читайте АСН в Google News