counter
Архів Повернутись назад 06 Січня 2022
6 Січня
Політика Протести у Казахстані. Після введення НП по всій країні Токаєв запросив допомоги у ОДКБ, яка направила війська до Казахстану Як раніше повідомляла АСН-Україна, президентом РК Касим-Жомартом Токаєвим було введено режим НП по всій країні. Після чого він звернувся до голів ОДКБ із проханням про допомогу у подоланні терористичної загрози, передає МІА «Казінформ» із посиланням на «Хабар 24». За словами глави держави, ситуація потребує жорстких рішень. Токаєв зазначив, що зараз казахстанські військові ведуть "бойові зіткнення з терористами в передмісті Алмати". Крім того, додав президент РК, останні захопили аеропорт, зокрема, п'ять літаків. Від їхніх рук також у місті постраждала ціла низка інших інфраструктурних об'єктів. "Є інформація про бажання терористів підірвати державний устрій в республіці. Крім того, багато хто з них пройшов військову підготовку за кордоном", - повідомив глава держави. ОДКБ направить війська до Казахстану Рада колективної безпеки ОДКБ ухвалила рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ до Казахстану. Про це повідомив голова Ради колективної безпеки ОДКБ, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. «У зв'язку зі зверненням президента Республіки Казахстан К.-Ж. К. Токаєва та через загрозу національній безпеці та суверенітету Республіки Казахстан, викликаної, в тому числі, втручанням ззовні, Рада колективної безпеки ОДКБ відповідно до статті 4 Договору про колективну безпеку прийняла рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ до Республіки Казахстан на обмежений за часом період з метою стабілізації та нормалізації обстановки у цій країні», - написав Пашинян на своїй сторінці у Facebook. Протести у Казахстані Водії транспортних засобів у місті Жанаозен у Мангістауській області 2 січня масово вийшли на вулиці із закликом знизити ціни на пальне. За короткий час акції на підтримку протестувальників, проведені у містах Актау, Атирау, Актобе та Орал у західній частині Казахстану, де розташовані основні запаси нафти та природного газу, у другій половині дня охопили й інші частини країни. Спеціальна урядова комісія під головуванням заступника прем'єр-міністра Казахстану Єралі Тугжанова оголосила зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге (0,11 долара) за літр. Всупереч цим ініціативам, у ході акцій демонстранти почали скандувати гасла про відставку чинного уряду і зажадали поліпшення соціально-економічного становища жителів країни. Президент Токаєв ухвалив відставку уряду на чолі з прем'єр-міністром Аскаром Маміним, поклавши на нього відповідальність за протести проти підвищення цін на скраплений газ у країні.
Суспільство Протести у Казахстані. Влада заявила про початок антитерористичної операції у старій столиці В Алмати розпочато антитерористичну спецоперацію з метою встановлення порядку в місті, передає кореспондент МІА «Казінформ» з посиланням на інформаційний центр комендатури міста. В інфоцентрі комендатури повідомили, що радикально налаштовані прихильники заворушень завдали величезних збитків місту, чинили опір законним діям правоохоронних органів щодо наведення порядку та забезпечення безпеки. «Екстремісти здійснюють мародерські дії, завдаючи шкоди бізнесу. Більше того, ставлять під загрозу життю та здоров'ю мирних городян, перешкоджаючи роботі медичних працівників та завдаючи шкоди поліклінікам та лікарням. Висока організованість бандитів, що бешкетують в Алмати, свідчить про серйозну підготовку за кордоном. Їхній напад на Казахстан є актом агресії, спробою підриву цілісності держави. З метою забезпечення миру та стабільності глава держави Касим-Жомарт Токаєв звернувся до партнерів із ОДКБ за допомогою. Цей захід необхідний для захисту держави від зовнішньої загрози. У місті розпочато антитерористичну спецоперацію з метою встановлення порядку в місті. Водночас ми зможемо припинити акти тероризму та бандитизму, які ставлять під загрозу наше благополуччя та майбутнє», - повідомили в інфоцентрі. Комендатура Алмати закликала мешканців зберігати спокій та сприяти правоохоронним органам у наведенні конституційного порядку та встановленні громадської безпеки. Раніше повідомлялося, що внаслідок масових заворушень у місті, до лікувальних закладів звернулися 190 осіб, із них за швидкою допомогою 150 та 40 за самозверненням. Раніше на всій території Казахстану було введено режим надзвичайного стану. Водії транспортних засобів у місті Жанаозен у Мангістауській області 2 січня масово вийшли на вулиці із закликом знизити ціни на пальне. За короткий час акції на підтримку протестувальників, проведені у містах Актау, Атирау, Актобе та Орал у західній частині Казахстану, де розташовані основні запаси нафти та природного газу, у другій половині дня охопили й інші частини країни. Спеціальна урядова комісія під головуванням заступника прем'єр-міністра Казахстану Єралі Тугжанова оголосила зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге (0,11 долара) за літр. Всупереч цим ініціативам, у ході акцій демонстранти почали скандувати гасла про відставку чинного уряду і зажадали поліпшення соціально-економічного становища жителів країни. Президент Токаєв ухвалив відставку уряду на чолі з прем'єр-міністром Аскаром Маміним, поклавши на нього відповідальність за протести проти підвищення цін на скраплений газ у країні.
Політика У США відреагували на звинувачення низки російських "ЗМІ" щодо ситуації в Казахстані Прес-секретар Білого дому Джен Псакі назвала шаленими твердження про причетність США до протестів у Казахстані. "Ми чули низку хибних російських заяв, що за цим стоять США. Я скористаюся можливістю, щоб підкреслити, що вони є абсолютно хибними і є частиною стандартної російської інструкції з дезінформації. Ми бачили чимало такого в останні роки", – сказала вона. За її словами, США закликають владу в Казахстані виявляти стриманість, а протестувальників – висловлювати свої вимоги мирно. Протести у Казахстані Водії транспортних засобів у місті Жанаозен у Мангістауській області 2 січня масово вийшли на вулиці із закликом знизити ціни на пальне. За короткий час акції на підтримку протестувальників, проведені у містах Актау, Атирау, Актобе та Орал у західній частині Казахстану, де розташовані основні запаси нафти та природного газу, у другій половині дня охопили й інші частини країни. Спеціальна урядова комісія під головуванням заступника прем'єр-міністра Казахстану Єралі Тугжанова оголосила зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге (0,11 долара) за літр. Всупереч цим ініціативам, у ході акцій демонстранти почали скандувати гасла про відставку чинного уряду і зажадали поліпшення соціально-економічного становища жителів країни. Президент Токаєв ухвалив відставку уряду на чолі з прем'єр-міністром Аскаром Маміним, поклавши на нього відповідальність за протести проти підвищення цін на скраплений газ у країні.
Суспільство Протести у Казахстані. Понад 150 звернень від підприємців за фактом мародерства Понад 150 звернень від підприємців надійшли до національної палати підприємців "Атамекен" за фактом мародерства, повідомили у прес-службі НВП. Там зазначили, що масові протести переросли у масові заворушення та розгул мародерства. Напад мародерів зазнали не лише об'єктів бізнесу, а й об'єктів життєзабезпечення: лікарні, держустанови, аеропорт, також приміщення зі стрілецькою зброєю, зазначили в НВП. Раніше НВП «Атамекен» підтримував заклик президента РК щодо необхідності мирного діалогу для вирішення кризової ситуації. "Ми поділяємо занепокоєння казахстанців щодо зростання цін та тарифів, а також необхідність підвищення доходів" - повідомили у палаті. Протести у Казахстані Водії транспортних засобів у місті Жанаозен у Мангістауській області 2 січня масово вийшли на вулиці із закликом знизити ціни на пальне. За короткий час акції на підтримку протестувальників, проведені у містах Актау, Атирау, Актобе та Орал у західній частині Казахстану, де розташовані основні запаси нафти та природного газу, у другій половині дня охопили й інші частини країни. Спеціальна урядова комісія під головуванням заступника прем'єр-міністра Казахстану Єралі Тугжанова оголосила зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге (0,11 долара) за літр. Всупереч цим ініціативам, у ході акцій демонстранти почали скандувати гасла про відставку чинного уряду і зажадали поліпшення соціально-економічного становища жителів країни. Президент Токаєв ухвалив відставку уряду на чолі з прем'єр-міністром Аскаром Маміним, поклавши на нього відповідальність за протести проти підвищення цін на скраплений газ у країні.
Суспільство Протести у Казахстані. ЗМІ показали ситуацію у столиці після комендантської години Поки в Україні люди ще спали, в Казахстані вже розпочався перший робочий день після введення режиму НП та комендантської години. Користувачам соціальних мереж вдається опублікувати інформацію про те, що відбувається в тій чи іншій частині країни, з урахуванням того, що в країні є великі перебої з роботою зв'язку та інтернету. Так на Телеграм каналі sputnikKZ публікують відео ранку центральної частини Нур-Султана після закінчення комендантської години На дорогах багато автобусів, частина з них рейсові, частина з написом «замовлення». Люди стоять на зупинках, дістаються роботи. "Місто продовжує жити звичайним життям", - пишуть у джерелі. Біля будинку уряду – посилення, біля столичного аеропорту кореспонденти Sputnik Казахстан помітили БТР, військових та поліцейських із вогнепальною зброєю.
Події Протести у Казахстані. ЗМІ повідомляють про перестрілку в центрі Алмати На площі Республіки в Алмати близько 50 одиниць техніки, у тому числі БТР, бронемашини та військові вантажівки із озброєними силовиками оточили по периметру площу, передає кореспондент Sputnik. У центрі площі - близько 200 озброєних призвідників заворушень, деякі з вогнепальною зброєю. За словами кореспондента, пролунало близько 10 пострілів, але стріляли не силовики. Кореспондент Sputnik Казахстан, який повідомляв раніше про те, що в центрі Алмати все спокійно, повідомляє, що на площі йде перестрілка. Військові змусили мирних жителів відійти на відстань 100 метрів, після чого почалася запекла перестрілка Простір навколо площі повністю контролюється військовими. Вони зайняли зручні позиції, щоб не дати прорватися до акімату чи резиденції президента. Раніше повідомлялося, що в центрі Алмати дуже багато магазинів розграбовано, шибки вибиті, світлофори видерті з коренем. Як раніше писала АСН-Україна, є інформація про те, що надійшло понад 150 звернень від підприємців за фактом мародерства
Економіка Протести у Казахстані. Припинено роботу банків В Казахстане временно приостановлена деятельность всех финансовых учреждений, заявил в эфире телеканала "Хабар 24" пресс-секретарь Нацбанка Олжас Рамазанов "С 6 января приостанавливается работа всех банков второго уровня и казахской фондовой биржи", - сказал Рамазанов. Он сообщил, что решение принято Нацбанком и Агентством по регулированию и развитию финрынка, учитывая временный сбой в работе интернета, а также в целях обеспечения безопасности работы сотрудников финансовых учреждений. Протесты в Казахстане Водители транспортных средств в городе Жанаозен в Мангистауской области 2 января массово вышли на улицы с призывом снизить цены на топливо. За короткое время акции в поддержку протестующих, проведенные в городах Актау, Атырау, Актобе и Орал в западной части Казахстана, где расположены основные запасы нефти и природного газа, во второй половине дня охватили и другие части страны. Специальная правительственная комиссия под председательством заместителя премьер-министра Казахстана Ерали Тугжанова объявила о снижении цены на сжиженный газ до 50 тенге (0,11 доллара) за литр. Вопреки этим инициативам, в ходе продолжающихся акций демонстранты начали скандировать лозунги об отставке действующего правительства и потребовали улучшения социально-экономического положения жителей страны. Президент Токаев принял отставку правительства во главе с премьер-министром Аскаром Маминым, возложив на него ответственность за протесты против повышения цен на сжиженный газ в стране.
Культура Різдво 7 січня. Прикмети і народні звичаї Світле свято Різдва, щорічно відзначається християнами по всій Землі, знаменує собою торжество милосердя та порятунку над спокусами та злістю. Православні християни святкують це свято 7 січня, на відміну від християн західного обряду, у яких Різдво було відзначено ще 25 грудня. 6 січня завершується строгий Різдвяний піст, який покликаний підготувати тих, хто поститься, до духовної радості і допомогти їм відмовитися від мирських турбот і пристрастей. Наступає переддень Різдва, а потім 7 січня відзначатимуть цю значущу для всіх, хто вірує, подію - диво народження Христа. Історія і зміст свята Різдва Христового, мабуть, відомі всім. У цей день непорочна Діва Марія народила немовля, якому судилося врятувати душі людей від гріхів, викупивши їх власними стражданнями. Тому Різдво - світле свято, незважаючи на пам'ять про жертовність Спасителя, адже завдяки його дивовижній появі на світ кожна людина знайшла шлях до щастя та істині. Православні традиції передбачають відвідання на Різдво храму, а також неодмінно вознесіння молитви. Найвідоміші православні молитви - «Отче наш» і «Богородице Діво, радуйся». Бажаючи помолитися в такий важливий день, згадайте про них. Молячись, важливо не тільки просити для себе або когось іще благ, а й подякувати небеса за те, що у вас вже є. Символ свята Різдва - Віфлеємська зірка, яка привела волхвів поклонитися щойно народженому Спасителю і Діві Марії. Саме тому прийнято прикрашати зіркою новорічну ялина, і в наступаючому році не варто відмовлятися від цієї прекрасної традиції. Крім того, в будинку на Різдво має бути чисто і прибрано. Господарі будинку одягаються скромно, але святково і охайно. Гостей потрібно щедро пригостити. Народні звичаї, пов'язані з Різдвом, міцно вкоренилися у свідомості людей. Чого варті хоча б старовинні ворожіння на Святвечір, про які згадують і в наші дні, винаходячи все більш хитрі способи дізнатися ім'я майбутнього чоловіка або свою долю. Прикмети на Різдво теж відомі до цього дня. Так, вважається, що теплий різдвяний день віщує гарні півроку влітку. Однак відлига може обіцяти недостачу врожаю в майбутньому. Метелиця і хуртовина обіцяють удачу тим, хто вирощує хліб або займається збором меду. Сваритися на Різдво - не до добра, буде розлад весь рік. Варто відзначити, що не тільки православні християни, але і католики відзначають Різдво, причому традиції цього свята багато в чому перегукуються. Правда, Католицька церква вже відзначила цю радісну подію в кінці року, 25 грудня. Різниця в датах обумовлена ​​різними календарями, і хоча не всі звичаї ріднять наші церкви, не варто в світлий день сперечатися про відмінності і конфесії. З Різдва починаються Святки - таємничий час, коли багато хто прагне дізнатися майбутнє. Святочний тиждень триватиме до освячення води на Водохреща. Важливо пам'ятати, що найголовніше в Різдво - духовна краса людини, її готовність допомогти не тільки ближньому, але і всім, хто цього потребує. За святковим столом 7 січня не варто сваритися або пригадувати старі образи. Краще підтримати тих, кому зараз нелегко, можна в міру можливостей зайнятися благодійністю.
Дозвілля 6 січня: Різдвяний Святвечір, напередодні чарівної ночі. Які є заборони на сьогодні 6 січня - Святвечір, напередодні свята Різдва Христового. Прийнято на Святвечір дотримуватися суворого посту і йти до храму, щоб зустріти урочистість у богослужінні. Будинок має бути чистим і прикрашеним. Напередодні Різдва необхідно обов'язково встановити в будинку ялинку та прикрасити її. Напевно, зелена красуня вже стоїть з новорічного свята і настає ще один важливий для неї день, а точніше ніч. Нарядне та прикрашене дерево – один з головних атрибутів свята, яке приносить не лише гарний настрій, а й щастя. "До першої зірки не можна..." Ось уже не випадковий вираз. Приймати їжу в Різдвяний Святвечір можна тільки після появи на небі тієї самої першої зірки. Існує традиція – виходити всією сім'єю у двір і виглядати цю мерехтливу зірку. І вже після цього можна приступити до святкової вечері. Різдво. Народження. Свято. Свято Різдва пов'язане з радістю, тому відмовтеся від чорних, дуже темних тонів в одязі. У жодному разі напередодні Різдва, як і в саме свято, не можна лаятися і сперечатися. Переборіть це бажання, навіть якщо ви відчуваєте в якомусь питанні або суперечці свою абсолютну правоту. Будьте мудрішими і терпимими. Інакше добрі стосунки з близькою людиною можна втратити на все життя. Одна суперечка того не варта. В Святвечір заборонено ворожити. Це вважається великим гріховним діянням. Будьте гостинні. Всіх, кому потрібна їжа та дах, потрібно зустріти та забезпечити всім необхідним. Вважається, що це принесе щастя, мир та благополуччя вашому дому. У Святвечір будинку має бути все прибрано і чисто, але підготуватися слід заздалегідь — 6 та 7 січня прибирання, прання, шиття та інші побутові справи краще відкласти. Єдиний виняток - підготовка смачних частування та трапези до святкового столу. Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотні сніданки, то хлопці та дівчата ходили по хатах, співали пісні-коляди і просили у господарів частування і гроші.
Сонник 10 сновидінь, які не можна ігнорувати Людство завжди намагалося розгадати значення сновидінь. Іноді ховається важливе попередження, яке не можна ігнорувати. Такі сни можна назвати віщими, і до них потрібно поставитися з усією серйозністю. Кожен наш сон відображає реальність, але не завжди сновидіння такі прості, як здається на перший погляд. Аналіз того, що вам здалося, може відкрити нові горизонти та вказати на шлях до щастя. Експерти сайту dailyhoro.ru знають, на які сни потрібно звертати увагу, щоб виключити помилки та неприємності. 1. ПольотиЛюдина, що літає уві сні, повинна звернути увагу на свої відчуття. Якщо почуття висоти вас окрилює, значить, ви на правильному шляху. Низькі польоти говорять про те, що вам потрібно вірити у свої сили, щоб досягти нових висот. Проблеми в житті обіцяє сон, де ви летіте насилу. Таке сновидіння вказує на те, що ви вибрали неправильну дорогу або прикладаєте недостатньо зусиль для досягнення цілей. 2. ВодоспадиТакі сни символізують очищення. Якщо вам наснився гарний і бурхливий потік, значить, скоро ви можете зустріти справжнє кохання. Відпустіть минуле, щоб дати можливість любові увірватися у ваше життя. Мутна вода та похмурий краєвид навколо говорять про необхідність придивитися до кола спілкування. Серед ваших знайомих є люди, з якими вам не по дорозі. Водоспад і веселка означають нові двері, що відчиняться перед вами. Не бійтеся змінювати своє життя, інакше те, про що ви мрієте, пройде повз вас. 3. ЗубиЯкщо уві сні вам видаляють зуби, значить, насправді вам потрібно вирішити проблеми, які ви відкладали довгий час. Випадають зуби вкажуть на стресові ситуації та неврози. У такому разі приділіть увагу своєму моральному стану і виключіть фактори, що призводять до нервової системи в збудження. Приснилися зуби можуть викликати радість або тривогу, які не можна ігнорувати. Якщо відчуття після сну не турбують вас, значить життя налагоджується і проблеми йдуть. Якщо ж ви відчули тривогу чи страх, дізнайтеся, чи немає на вас псування чи пристріту. 4. СмертьНайчастіше смерть, що приснилася, обіцяє порятунок від проблем. Незважаючи на страхи, у таких снах немає вказівки на ваші хвороби. Смерть завжди має оновлення, тому після пробудження вам варто подумати, що ви робите не так. Людина, яка відійшла в інший світ, найчастіше є уві сні для втіхи та вашого захисту. У такому випадку можна провести ритуал, який допоможе отримати захист вашого роду. 5. ВагітністьВагітність найчастіше вказує на перспективи розвитку. Швидше за все, у вас є план або ідея, яких ви не можете приступити. Сон, у якому ви побачили свою вагітність, підштовхує вас до рішучих дій. Сновидіння про таке делікатне становище майже завжди супроводжуються сильними емоціями. Якщо вони позитивні, вам нема чого побоюватися. Сон, у якому ви відчуваєте тривогу чи страх за своє становище, боїтеся втратити майбутню дитину, означає, що серед ваших знайомих є заздрісники та недоброзичливці. Спілкування з ними важливо виключити, щоб ваше життя не змінилося на гірший бік. 6. БудинокЯкщо вам часто сниться сон, в якому ви бачите будинок, постарайтеся описати конструкцію будинку, кількість поверхів, внутрішнє оздоблення та свої відчуття. Чим вищий ваш будинок, тим більших успіхів ви зможете досягти в житті. Світле та радісне почуття означає повну гармонію із собою та зовнішніми світом, а мила обстановка житла вказує на те, що вашій родині можна не побоюватися за майбутнє. Старі або зруйновані будівлі попереджають про те, що у вашій родині можуть статися неприємності: від дрібних конфліктів до пограбування будинку чи пожежі. Будьте уважні та обов'язково убезпечте своє житло. 7. ГрошіГроші, які ви отримуєте уві сні, символізують удачу та процвітання. Якщо ви маєте велику покупку, то можна сміливо вирушати в магазин, купувати нерухомість, а також вкладати свої кошти в цінні папери. Віддавати гроші уві сні — до дрібних неприємностей та втрати частини коштів. Емоції, випробувані вами під час сновидіння, прямо вкажуть на проблему чи можливий успіх. Уважно прислухайтеся до своїх відчуттів, щоб зрозуміти, що чекає на вас найближчим часом. 8. ЗрадиЧасто зради сняться тим, хто не впевнений у своєму партнері. Такі сни говорять про проблеми в особистому житті, брак уваги з боку коханої людини або про втрату зв'язку з близькими людьми. Нерідко сни про зради прямо вказують на необхідність завершити стосунки, в яких ви нещасні, або разом із партнером обговорити перспективи розвитку вашого зв'язку. У будь-якому випадку зради говорять про те, що ваша внутрішня рівновага порушена, а отже, потрібно зайнятися своїм душевним станом. 9. ВогоньПобачити вогонь на значній відстані від себе до швидких змін у житті. Взаємодія з вогнем обіцяє труднощі у роботі та особистому житті, пов'язані з проявом сильних емоцій. Якщо ви самостійно розводите вогонь, значить вам варто утихомирити гнів і не піддаватися на провокації. Вогонь, що приснився вам напередодні важливої ​​розмови чи заходу, закликає до обережності. Намагайтеся не сказати зайвого, щоб не нажити собі ворогів чи заздрісників. 10. ГолістьЯкщо ви бачите уві сні людину без одягу, то незабаром ви отримаєте правдиві відповіді на всі свої запитання. Власна нагота, що викликає збентеження, вказує на необхідність відмовитись від розмов про своє життя. Якщо вас не бентежить оголене тіло, ви самодостатні та здатні самостійно приймати відповідальні рішення. У такому разі вам потрібно активно діяти, щоб втілити у життя всі задуми та плани. Кожен сон може бути лише відображенням пережитих емоцій, проте нерідко саме у снах ми отримуємо знаки згори. Будьте уважні, адже підсвідомість дуже часто посилає нам саме ті образи, яких ми потребуємо. Намагайтеся запам'ятовувати та аналізувати свої сни, щоб завжди бути у всеозброєнні.
Дозвілля Народні прикмети на 6 січня 2022 року: що не можна робити у Святвечір 6 січня православні християни готуються до найсвітлішого дня для віруючих – Різдва Христового (7 січня). Крім традиційних заборон, що діють під час церковних свят (не лаятися, не забиратися, не поганословити), у Святвечір є низка особливих рекомендацій. Так, напередодні Різдва і в самий 7-й день січня потрібно одягатися у все світле і чисте. Якщо проігнорувати цю пораду, у життя увірвуться неприємності, впоратися з якими не вдасться. Чоловікам 6 січня забороняється вбивати худобу та різати її, жінкам не слід шити і в'язати. Це пов'язано з тим, що на Святвечір не можна користуватися гострими предметами, щоб не викликати на себе лихо. Віруючі цього дня не повинні їсти до першої зірки. Після того, як вона засяє на небі, можна приступати до святкової трапези. Важливо: на столі має бути 12 страв – відповідно до кількості апостолів. Тим, хто не дотримувався Різдвяного посту, все одно не рекомендується 6 січня наїдатись та напиватися. Під особливою забороною - алкоголь і розбещені веселощі. Інакше нещастя не оминути. За повір'ями, 6 січня не слід скупитися і відмовляти у гостинності. Інакше додому прийде потреба та голод. Тому наші прапрапрадіди намагалися на Святвечір почастувати якомога більшу кількість нужденних.
Політика В ООН із занепокоєнням відслідковують ситуацію в Казахстані В ООН із занепокоєнням відстежують ситуацію, що виникла в Казахстані. Як передає прес-служба ООН, про це на брифінгу у Нью-Йорку повідомив речник організації Стефан Дюжаррик. «Звичайно, ми спостерігаємо за розвитком подій із занепокоєнням та відслідковуємо ситуацію в Казахстані. Думаю, дуже важливо, щоб усі сторони, залучені до подій, виявляли стриманість, уникали насильства і вирішували питання через діалог», - зазначив прес-секретар ООН. Ситуація у Казахстані Водії транспортних засобів у місті Жанаозен у Мангістауській області 2 січня масово вийшли на вулиці із закликом знизити ціни на пальне. За короткий час акції на підтримку протестувальників, проведені у містах Актау, Атирау, Актобе та Орал у західній частині Казахстану, де розташовані основні запаси нафти та природного газу, у другій половині дня охопили й інші частини країни. Спеціальна урядова комісія під головуванням заступника прем'єр-міністра Казахстану Єралі Тугжанова оголосила зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге (0,11 долара) за літр. Всупереч цим ініціативам, у ході акцій демонстранти почали скандувати гасла про відставку чинного уряду і зажадали поліпшення соціально-економічного становища жителів країни. Президент Токаєв ухвалив відставку уряду на чолі з прем'єр-міністром Аскаром Маміним, поклавши на нього відповідальність за протести проти підвищення цін на скраплений газ у країні. На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану. Глава держави у середу у своєму зверненні до нації у середу заявив, що вступає на посаду голови Ради безпеки і «має намір діяти максимально жорстко». Пізніше того ж дня він звернувся до голів ОДКБ із проханням про допомогу у подоланні терористичної загрози. Рада колективної безпеки ОДКБ ухвалила рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ до Казахстану, повідомив у Facebook голова ради, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.
Суспільство Офіційні цифри про постраждалих за ніч та ранок у Казахстані Понад 1 тис людей по всьому Казахстану постраждали внаслідок заворушень. Про це повідомляє місцеве ТБ "Хабар 24" з посиланням на МОЗ. 400 людей госпіталізовано. 62 особи перебувають у реанімації Даних про загиблих не передається, хоча раніше силовики у звіті про закриття центральної площі Алмати заявляли про десятки вбитих. Протести у Казахстані Водії транспортних засобів у місті Жанаозен у Мангістауській області 2 січня масово вийшли на вулиці із закликом знизити ціни на пальне. За короткий час акції на підтримку протестувальників, проведені у містах Актау, Атирау, Актобе та Орал у західній частині Казахстану, де розташовані основні запаси нафти та природного газу, у другій половині дня охопили й інші частини країни. Спеціальна урядова комісія під головуванням заступника прем'єр-міністра Казахстану Єралі Тугжанова оголосила зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге (0,11 долара) за літр. Всупереч цим ініціативам, у ході акцій демонстранти почали скандувати гасла про відставку чинного уряду і зажадали поліпшення соціально-економічного становища жителів країни. Президент Токаєв ухвалив відставку уряду на чолі з прем'єр-міністром Аскаром Маміним, поклавши на нього відповідальність за протести проти підвищення цін на скраплений газ у країні.
Суспільство Маргулан Сейсембай про ОДКБ та реальну небезпеку війни. Засновник освітньої платформи. Суспільний діяч, мандрівник, інвестор. Один із лідерів громадської думки в Казахстані на своїй сторінці в Інстаграм опублікував звернення до співвітчизників. "Президент Токаєв звернувся до країн ОДКБ з проханням про військову допомогу. Я вважаю, це величезна політична помилка! До емоційного багаття заворушень, тепер додадуться антиросійські, антиросійські настрої. Сюди автоматично залучаться ще й націоналісти України та Білорусі. Це буде некерована ситуація. І наш народ, навіть якщо вдасться навести лад, ніколи не простить здачу суверенітету країни!Активізуються навіть ті люди, які були далекі від протестів, бо вже йтиметься не про політику, а про незалежність країни.Я бачу лише два шляхи виходу із цієї ситуації. Перший. Наша влада має звернутися до авторитетів міста Алмати, не важливо, чи це кримінальні в минулому авторитети чи офіційні. Підключити відомих спортсменів. Важливо, щоби були реальні авторитети. І разом, я впевнений, ми можемо навести лад у місті без допомоги військ ОДКБ. Причому крові в цьому варіанті буде пролито набагато менше. До мене звертається дуже багато людей із проханням вийти на площу та навести лад шляхом переговорів. Але ми не можемо, тому що варто нам почати наводити лад у місті, як влада звинуватить нас у тому, що це ми стоїмо за безладами і ми всім керуємо.Другий варіант. Відразу скажу, я проти цього варіанта. Якщо вже наша влада справді не в змозі навести лад у країні самотужки, то просіть хоча б підтримку у Киргизстану чи Білорусі. Але в жодному разі не в Росії. Російські війська в Казахстані, які ще й будуть змушені стріляти по наших людях з якоюсь метою, не важливо, це встановлення миру чи ні, це прямий шлях до війни. Одумайтесь!"
Суспільство оформление ленты  Протести у Казахстані. Протестувальники знову починають збиратися на центральній площі. Як повідомляє кореспондент Sputnik Казахстан, на площі Республіки Алмати знову починає збиратися народ. Наразі там зараз перебуває близько 200-250 осіб. Вони поступово підтягуються на площу. Поліції та військових поки що немає. Варто звернути увагу, як проросійський Sputnik почав передавати інформацію. Протестувальників вони вже називають не інакше як "погромники".   Протести у Казахстані Водії транспортних засобів у місті Жанаозен у Мангістауській області 2 січня масово вийшли на вулиці із закликом знизити ціни на пальне. За короткий час акції на підтримку протестувальників, проведені у містах Актау, Атирау, Актобе та Орал у західній частині Казахстану, де розташовані основні запаси нафти та природного газу, у другій половині дня охопили й інші частини країни. Спеціальна урядова комісія під головуванням заступника прем'єр-міністра Казахстану Єралі Тугжанова оголосила зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге (0,11 долара) за літр. Всупереч цим ініціативам, у ході акцій демонстранти почали скандувати гасла про відставку чинного уряду і зажадали поліпшення соціально-економічного становища жителів країни. Президент Токаєв ухвалив відставку уряду на чолі з прем'єр-міністром Аскаром Маміним, поклавши на нього відповідальність за протести проти підвищення цін на скраплений газ у країні.
Політика Через протести Казахстану у Киргизстані виникає невдоволення діями уряду После того, как в рамках реакции на запрос ОДКБ, правительство Кыргызстана принял ряд решений по ситуации в Казахстане. Правительство Кыргызстана готово оказать всемерную поддержку братскому Казахстану и в необходимой мере выполнить свои союзнические обязательства в рамках ОДКБ в связи с обращением президента Касым-Жомарта Токаева. Как сообщает пресс-служба правительства КР, об этом заявил в четверг председатель Кабинета министров Акылбек Жапаров в ходе заседания правительства, в ходе которого обсуждалась текущая общественно-политическая ситуация в стране, сложившаяся в связи с эскалацией напряженности и введением чрезвычайного положения по всей территории Казахстана. Однако в обществе зреет недовольство таким решением правительства. Гражданские активисты Кыргызстана выступают против отправки войск ОДКБ в Казахстан. В Бишкеке люди собираются протестовать против вторжения войск в Казахстан.
Політика На Росії визначилися з форматом висвітлення протестів у Казахстані, а також повідомили - скільки часу там будуть задіяні війська Після того, як паралельно з протестами в Алмати пройшла хвиля мародерств, пропагандистські ЗМІ на Росії, а також офіційні особи країни окупанта визначилися з форматом висвітлення подій у Казахстані. І якщо спочатку пропагандистські ЗМІ намагалися порозбійно називати протестувальників, хто "бандитами", хто - "терористами", то зараз усі в один голос називають їх "погромниками". З питання про те, як довго пробудуть війська країни окупанта на території Казахстану в рамках ОДКБ, заступник голови комітету Держдуми з оборони Олександр Шерін заявив, що операція ОДКБ у Казахстані може зайняти близько місяця. "Миротворці нададуть допомогу в нейтралізації призвідників погромів у Казахстані", - заявив він.
Політика На Росії вже готові провести референдум про "возз'єднання Казахстану з історичною Батьківщиною - Росією" Член комітету Держдуми Росії з безпеки та протидії корупції Бійсултан Хамзаєв виступив за проведення референдуму щодо «возз'єднання Казахстану з історичною Батьківщиною – Росією», повідомляє Minval.az. Він зробив таку заяву на тлі масових протестів у країні та підготовці до введення туди контингенту Організації Договору колективної безпеки (ОДКБ) насамперед російських та білоруських військових. «Центральна Азія – це російська земля! У мережі йде обговорення можливого возз'єднання Казахстану з Росією. Особисто моя позиція, як громадянина Російської Федерації, незалежно від політики та посад. Підтримую проведення референдуму у Казахстані про возз'єднання Казахстану з історичною Батьківщиною – Росією», – написав обраний від Дагестану депутат у Фейсбуці.
Суспільство Суд заарештував майно Порошенка Поки народ спостерігає за головними подіями дня, які розгортаються в Казахстані, в Україні Печерський суд Києва наклав арешт на майно п'ятого Президента України Петра Порошенка. Це підтвердив адвокат колишнього глави держави Ігор Головань. За його словами, рішення ухвалено у справі про держзраду. "… зараз наклали арешт на все майно Петра Олексійовича, хоча ми знаємо, що Печерський суд поза територіальною юрисдикцією перебуває…", - сказав правозахисник. Також адвокат додав, що захист Порошенка двічі заявляв відвід, щоб не допустити фальшування документів. Справа ПорошенкаРаніше Порошенко "прославився" своєю втечею від представника ГБР, який намагався вручити йому повістку під стінами Верховної Ради. Після цього нардепа помітили в аеропорту Бориспіль. А журналісти з'ясували, що квиток він купив через 15 хвилин після оприлюднення інформації про "втечу" у ЗМІ. Наступного дня Порошенко, як анонсувала після інциденту прес-служба "ЄС", зустрівся із Вселенським Патріархом Варфоломієм у Туреччині. Також раніше антимонопольний комітет оштрафував групу компаній Roshen, пов'язаних із нардепом Петром Порошенком Roshen. Сума становила 283,63 мільйона гривень. 6 січня Порошенко заявив, що повернеться до України 17 числа. Він планує зустрітися з генеральним прокурором та піде до суду.
Культура оформление ленты  Служба замість ворожіння, вечеря з сім'єю і колядки: що робити, а від чого відмовитися на Різдво Різдво Христове є одним з найважливіших християнських свят і традиційно відзначається в кожній родині. Святкування починається ще з вечора перед Різдвом, у Святвечір, коли кожна сім'я збирається за святковим столом. Оскільки відзначають Різдво здавна, воно обросло величезною кількістю всіляких традицій, багато з яких прямо суперечать суті християнського свята і сягають ще язичницьких традицій. АСН з'ясував, що ж все-таки можна робити на Різдво, а від чого варто відмовитися. Святкова вечеря в Святвечір Згідно з давньою традицією, на Святвечір, або вечір перед Різдвом, вся сім'я збирається за святковим столом, вечеряє і чекає на головну подію - першу зірку, яка сповістить про народження Христа. За однією з традицій, з настанням сутінків на підвіконні потрібно запалити свічку, яка запросить Діву Марію прийти до будинку, щоб народити немовля Ісуса. Різдво - свято суто сімейне, однак, якщо в будинку з'явиться випадковий гість, його також посадять за стіл, оскільки вважається, що в ніч перед Різдвом у вигляді жебрака людям може з'явиться сам Бог. Зі святом вітають навіть тварин. За старих часів господар перед сімейною трапезою спочатку йшов у хлів і годував худобу. Вважається, що кількість страв на столі маєстрого відповідати 12 - за кількістю апостолів. Однак традиційна церква не підтримує проходження такої традиції. Куди важливіше в православ'ї в цей день відвідати службу і зібратися всією сім'єю вдома. У той же час Церква також наголошує на необхідності початку святкової трапези з обов'язкової страви - куті. Її необхідно скуштувати всім членам сім'ї перед вечерею на Святвечір, нею ж почнуть розговлятися і на саме Різдво, 7 січня. Голодування і піст Ще сто років тому наші предки, включаючи малолітніх дітей, нічого не їли весь день 6 січня, поки на небі не зійде перша зірка. У сучасній релігії такого канону немає - такого строгого посту дотримуються вже особливо затяті парафіяни. Проте 40-денний Пилипівський піст (з 28 листопада 2017 року по 6 січня 2018), що передував Різдву, обов'язковий для тих, хто шанує церковні канони. Тому і всі страви на святковому столі 6 січня також повинні бути пісними. Важливо ще пам'ятати, що головне під час посту - це молитва і покаяння, а також добрі справи і всепрощення. Без цих пунктів піст стане лише дієтою. Ворожіння Ось чого вже точно не варто робити в ніч перед Різдвом, то це ворожити. Все-таки ворожіння - це суто язичницька традиція, ритуал спілкування з потойбічною силою. Свято Різдва пов'язане з Христом, з Церквою, тому куди більш правильним буде присвятити вечір 6 січня церковній службі і спілкуванню з близькими родичами, а ворожіння, якщо воно вже так необхідне, провести в менш значущі свята. Подарунки Подарунки на Різдво не настільки поширені - в українській традиції їх підносять під Новий рік. Однак дітей щедро обдаровують різдвяним частуванням. Ця традиція бере свій початок від дарів волхвів Богодитині, що принесли йому золото, ладан і смирну. Діти отримують свої солодкі подарунки від родичів, а також від сусідів, коли ходять колядувати. Дорослим же можна піднести свічки. Вони повинні бути святковими, красиво оформленими. Свічка символізує життя - яскраве, палаюче, світле, а також затишок у домі. Доречні будуть всілякі фігурки Ісуса, Діви Марії, янголят. Також і дорослим, і дітям можна подарувати книги духовного змісту. Книга - це символ знань і мудрості. У гарній обкладинці вона стане приємним і корисним подарунком. Колядки Традиційно святкування Різдва супроводжується цілим театралізованим дійством з піснями і віршами. Діти, молодь і навіть солідного віку люди виряджаються хто на що здатний і ходять в будинки родичів, сусідів, друзів і знайомих, щоб привітати їх зі святом. Обов'язковою серед колядників повинен бути дзвонар - він несе зроблену заздалегідь і прикріплену до ціпка зірку, яка символізує народження Христа. Також важлива місія міхоноші - він несе мішок, в який збирають данину, якою обдаровують колядників, дзвонаря - він дзвонить у дзвіночок, щоб сповістити господарів про прихід поздоровляючих. Готуватися до коляди слід заздалегідь, вивчивши хоча б кілька пісень-колядок, а ось, приходити до чужого дому зі словами "дайте, дядьку, п'ятак" все ж не варто.
Політика Киргизстан все ж таки відправить своїх військових до Казахстану в рамках ОДКБ За даними джерел в уряді Киргизстану, Казахстан має намір відправити близько 150 військових. Як раніше заявляв Ербол Султанбаєв - прес-секретар президента Киргизстану у разі схвалення парламентом КР відправлення військ ОДКБ до Казахстану, військові охоронятимуть лише стратегічні об'єкти та не стикатимуться з громадянами. «Ми не посилаємо наших військовослужбовців стріляти в мітингувальників-казахів. Ми впевнені, що наші солдати, які не стріляли у свій народ, не стрілятимуть і за нашими братами-казахами. Навпаки ми посилаємо їх допомагати зміцненню стабільності. Яка ця допомога? Зараз Казахстану не вистачає сил безпеки для захисту багатьох стратегічних державних об'єктів. Вони попросили нас допомогти. Ми маємо допомогти, бо є постійним членом ОДКБ. Угода раніше була підписана та ратифікована Жогорку Кенешем. Ми маємо намір допомогти, але спочатку з'ясуємо: куди направлять наших військовослужбовців, які установи вони охоронятимуть і всі інші питання», - заявив президент Киргизстану Садир Жапаров
Політика Протистояння у Казахстані. Російські окупаційні війська прибули до РК у рамках ОДКБ Як раніше повідомлялося, на Росії ухвалили рішення надіслати до Казахстану в рамках рішення ОДКБ військовослужбовців своєї окупаційної армії. Зокрема у складі сил ОДКБ спрямовуються підрозділи 45-ї окремої бригади спецназу ВДВ Росії, Іванівського та Ульянівського з'єднань ВДВ. Разом із складом перекидається штатна техніка. Співробітники російських пропагандистських ЗМІ активно публікують кадри як вильоту десантників, так і їхнього прибуття в Казахстан. Також Міністерство оборони Республіки Білорусь повідомило, що білоруські військовослужбовці також уже в літаках і прямують до Казахстану Протести у Казахстані Водії транспортних засобів у місті Жанаозен у Мангістауській області 2 січня масово вийшли на вулиці із закликом знизити ціни на пальне. За короткий час акції на підтримку протестувальників, проведені у містах Актау, Атирау, Актобе та Орал у західній частині Казахстану, де розташовані основні запаси нафти та природного газу, у другій половині дня охопили й інші частини країни. Спеціальна урядова комісія під головуванням заступника прем'єр-міністра Казахстану Єралі Тугжанова оголосила зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге (0,11 долара) за літр. Всупереч цим ініціативам, у ході акцій демонстранти почали скандувати гасла про відставку чинного уряду і зажадали поліпшення соціально-економічного становища жителів країни. Президент Токаєв ухвалив відставку уряду на чолі з прем'єр-міністром Аскаром Маміним, поклавши на нього відповідальність за протести проти підвищення цін на скраплений газ у країні.

Місячний день сьогодні 28 березня 2024 року
Місячний день сьогодні 28 березня 2024 року
Кожен день приносить нам нові пригоди та випробування Про те, яким буде останній четвер березня, розкажуть аст....
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Пороки та слабкості у Знаків Зодіаку
Всі ми люди, і кожен із нас має свої недоліки, вади та темні сторони Багатьом знакам зодіаку вони не видно, ал....
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Як вдало вийти заміж за Знаком Зодіаку
Астрологія — це наука характер людини за Знаком Зодіаку Тому поради астрологів допоможуть і вдало вийти заміж,....
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття занепокоєння чи невизначеності щодо ва....
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 28 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете особливе почуття натхнення та романтики Ваша прист....
більше матеріалів




/-0,47404789924622-/ /-pc-/
Top