counter
Лента новостей
Выбрать все
26 Апреля
25 Апреля
Все новости...

Мешканців столиці закликають приєднуватись до руху «Кияни за прозорі тарифи: махінації не пройдуть!»


Просмотров: 706


Мешканців столиці закликають приєднуватись до руху «Кияни за прозорі тарифи: махінації не пройдуть!»

Все більше киян розуміють, що справедливі і прозорі тарифи та розрахунки за комунальні послуги треба не очікувати, а вимагати та виборювати в судах! Інакше монополісти-постачальники спільно з комунальними структурами та міською владою обдеруть кожну родину як липку та ще й борги нарахують.

Нові платіжки – здирництво або помилка?

Прямо зараз, наприкінці літа 2021 року найбільш активна боротьба в столичному регіоні точиться навколо анонсованого здороження тарифів на опалення та незрозумілих додаткових нарахувань у платіжках за спожите тепло.

В усіх районах Києва люди масово стали отримувати квитанції, де з них вимагають сплатити додаткові суми перерахунку за послуги опалення. Але чому саме зараз і звідки взялися ці суми – ніхто по суті пояснювати не збирається. Ті ж пояснення, які лунали з вуст керівництва КП «Київтеплоенерго» (далі КТЕ) виглядали як знущання та жодним чином не давали змістовної відповіді, чому ж люди мають сплачувати додаткові суми за те, чого вони навіть не споживали.

Кияни за прозорі тарифи, Київтеплоенерго, Віталій Кличко, адвокат Вадим Чунжин, суди з КТЕ, Кияни проти тарифів КТЕ, платіжки за опалення, Захист прав споживачів комунальних послуг


На думку юристів та правозахисників, така ситуація має всі ознаки незаконних дій та волюнтаристського здирництва. І не випадково, що ініціатива КТЕ викликала обурення у громадян, та спричинила появу зворотнього руху опору.

У розгорнутому коментарі під час онлайн-брифу для представників ЗМІ адвокат Вадим Чунжин, який вже кілька років веде боротьбу з КТЕ та вже зміг через суд добитися значних перерахунків на користь споживачів, розкрив деталі ситуації навколо незаконних перерахунків за тепло:

«Коли люди почали масово отримувати додаткові платіжки від КТЕ, до мене, як до профільного фахівця, почали звертатися кияни, які не бажали миритися зі здирництвом. Згодом ми з партнерами вийшли на контакт із ініціативною групою мешканців "Захист прав споживачів комунальних послуг" (Сторінка ініціативи у ФБ), які об’єдналися заради спільного протистояння незаконним ініціативам столичної влади та постачальників комунальних послуг», - зауважив адвокат.

Як перемогти КТЕ

За словами Вадима Чунжина, лідери та ініціатори цього руху Іна Звягінцева та Іна Роднєва належать до тієї категорії людей, що не збираються терпіти знущання та шахрайство і готові боротися за свої права. Вони закликають усіх киян активніше приєднуватись до руху, щоб спільними зусиллями змусити владу рахуватись із інтересами своїх виборців та поважати закон, здоровий глузд, права людей і, головне, Конституцію України.

Кияни за прозорі тарифи, Київтеплоенерго, Віталій Кличко, адвокат Вадим Чунжин, суди з КТЕ, Кияни проти тарифів КТЕ, платіжки за опалення, Захист прав споживачів комунальних послуг

Адвокат наголошує, що: «У боротьбі за права людей, ми обираємо виключно правові методи, які якраз записані у Конституції. Наразі ми готуємо новий адміністративний позов щодо скасування непрозорих принципів перерахунків за центральне опалення та непрозорих принципів перерозподілу тепла у будинках. Звідки і чому влітку споживачу надходить додатковий абсурдний рахунок-фактура за центральне опалення, хто дав КТЕ таке право? Більше того, уявіть, в цьому році прийшли рахунки фактури з нарахованими 3% річними інфляційними пенями навіть тим споживачам, у кого взагалі не було ніякого боргу», - дивується фахівець.

Експерт аргументовано стверджує, що навіть до тих споживачів, у яких є фактичний борг за тепло, система нарахувань і перерахунків застосовується дуже дивна та непрозора. Особливо у питаннях пені та штрафних санкцій, які за законом має стягувати лише через суд на протязі кількох років, обґрунтовуючи кожну цифру. Але КТЕ цього не робить, а нараховує та стягує загальну суму за кілька років, та пред’являє у суді нарахування, абсолютно не підтверджені жодними документами та прозорими схемами.

До того ж, за словами адвоката, КТЕ разом з керуючими компаніями, в системах нарахунків відверто маніпулює площами місць загального користування, збільшуючи або викривляючи розміри цих місць. Зокрема до МЗК часто включають площі нежилих приміщень, за які чомусь вимушені платити мешканці квартир, а не ті, хто отримують дивіденди з цих помешкань.

«Але ми разом з активними киянами збираємося покласти край таким зловживанням. І будемо у судах добиватись задоволення наших позовів», - підкреслює Вадим Чунжин. І додає, що: «На жаль, українські суди дуже часто йдуть назустріч монополістам та у спрощеному порядку задовольняють ці абсурдні позови щодо нарахувань за борги та перерахувань за минулі роки. Чому вони так роблять, чи мотивують якось КТЕ та столична влада певних суддів? Я не беруся таке коментувати, та скажу, що нашою відповіддю може бути лише бездоганна документальна база та переконлива правова позиція».

Адвокат переконаний, що в українських судах також працюють сумлінні, принципові та професійні судді, які самі є споживачами комунальних послуг, та які розуміють, що «усі ми пливемо в одному човні і, в разі чого, тонути будемо також разом».

«Тому ми з великим оптимізмом чекаємо судових розглядів і будемо сподіватись на позитивний результат. Тим більше, в нас є досвід успішних судових перемог над КТЕ, коли у 2019-2020 роках в Оболонському суді ми домоглись ухвалення рішень, які зобов’язали КТЕ провести перерахунки за тепло та знизити нарахування на 70-300%!» - наголошує експерт з боротьби проти КТЕ.

Приєднуйтесь до позовів!

За словами адвоката, зараз КТЕ намагається через апеляції повернути собі ініціативу, але є підстави сподіватися, що кияни, мешканці будинків вже не будуть сидіти склавши руки, та будуть активніше приймати участь в боротьбі!

«Зокрема щодо нашого останнього позову у Оболонському суді, рішенням Київського апеляційного суду було встановлено що:

"Наявні квитанції про оплату послуг за опалювальний період 2018-2019 р. не відображають методику нарахування послуг з опалення відповідно до опалювальної площі квартир, у зв`язку із чим встановити дійсну вартість наданих послуг за теплопостачання не вбачається за можливе.

Розрахунок витраченої теплової енергії на опалення квартир, наданий відповідачем (а.с.43-58 т.9), не може бути належним доказом нарахування теплової енергії ОСОБА_3, ОСОБА_5, ОСОБА_6 відповідно до опалювальної площі їх квартир, оскільки поданий доказ не містить підписів відповідальних осіб та печаток установи, а тому судом до уваги не приймається."

Отже, як бачимо, судді, що прагнуть діяти за буквою закону, чудово бачать та відмічають протиправний та непрозорий характер нарахувань та перерахунків за тепло зі сторони КТЕ», - акцентує Вадим Чунжин та закликає громадян активніше боротися за свої права.

«Користуючись нагодою, хочу закликати усіх киян, хто зіткнувся з незрозумілими платіжками, хто не бажає ставати донором для ненажерливих монополістів, активніше приставати до нашого руху на сторінці у Фейсбуці, посилання на яку наведено вище, де відбувається обговорення стратегії та пошуки шляхів вирішення ситуації. Заходьте, приєднуйтесь, висловлюйте свої пропозиції та побажання. Та, головне, збирайтесь у групи мешканців будинків, хоча б по 20-50 людей і, разом з нами, подавайте колективні позови. Чим більше в одній групі буде людей – тим більше ресурсів у вас буде для боротьби і гідної відсічі ненажерам-монополістам.

На нас чинять тиск різні структури та організації, намагаються ставити нам палки у колеса, розсварити нас. Але в них нічого не вийде, бо ми об’єднані спільним прагненням до кращого життя у правовій Державі!» - підсумував адвокат.

Від редакції зауважимо, що ініціативу «Кияни за прозорі розрахунки» підтримують багато вітчизняних ЗМІ, які уважно спостерігають за розвитком подій та повідомляють читачів про хід справ.

Наприклад, “КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО” СТАВ НАРАХОВУВАТИ ДОПЛАТУ БОРЖНИКАМ ЗА КОМУНАЛКУ: В ЧОМУ ПРИЧИНАhttps://kyiv.media/news/kyyivteploenergo-stav-narahovuvaty-doplatu-borzhnykam-za-komunalku-v-chomu-prychyna

Іванна Петрів, Віктор Черненко, для ASN


Читайте АСН в Google News






Новости партнеров




Другие важные новости и публикации

Еще интересное
Денежная магия: пять способов стать богаче
Денежная магия: пять способов стать богаче
Существует множество ритуалов для привлечения денег, которые использовались еще в древние времена Многие люди ....
Как избавиться от проблем и достичь благополучия с помощью слов-паролей
Как избавиться от проблем и достичь благополучия с помощью слов-паролей
Каждое сказанное слово — это прямой сигнал мозгу для начала действия Энергетические привязки слов действуют на....
Как сохранить жизненную энергию и силы
Как сохранить жизненную энергию и силы
Апатия, депрессия и раздражение — все это является первым признаком утечки жизненной силы Оградить себя от это....
Талисманы для рабочего стола, которые привлекут к вам деньги и успех
Талисманы для рабочего стола, которые привлекут к вам деньги и успех
Энергетика рабочего стола влияет на успех в профессиональной сфере Сделав ее положительной, вы сможете исключи....
4 приметы счастливого дня: как сделать каждое утро добрым
4 приметы счастливого дня: как сделать каждое утро добрым
Приметы помогают нам делать нашу жизнь лучше и ярче Самое важное в каждом новом дне — его начало
Гороскоп на 26 апреля 2024 года: что обещают астрологи
Гороскоп на 26 апреля 2024 года: что обещают астрологи
♈️ Овен (21 марта - 19 апреля) Сегодня стоит обратить внимание на свои внутренние ощущения и интуицию Возможн....
Сон в ночь с 25 на 26 апреля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 25 на 26 апреля 2024 года: толкование по лунному календарю
25 апреля в 23:45 начнется 19-й лунный день Фаза Луны - убывающая
больше материалов
Денежная магия: пять способов стать богаче
Денежная магия: пять способов стать богаче
Существует множество ритуалов для привлечения денег, которые использовались еще в древние времена Многие люди ....
Как избавиться от проблем и достичь благополучия с помощью слов-паролей
Как избавиться от проблем и достичь благополучия с помощью слов-паролей
Каждое сказанное слово — это прямой сигнал мозгу для начала действия Энергетические привязки слов действуют на....
Как сохранить жизненную энергию и силы
Как сохранить жизненную энергию и силы
Апатия, депрессия и раздражение — все это является первым признаком утечки жизненной силы Оградить себя от это....
Талисманы для рабочего стола, которые привлекут к вам деньги и успех
Талисманы для рабочего стола, которые привлекут к вам деньги и успех
Энергетика рабочего стола влияет на успех в профессиональной сфере Сделав ее положительной, вы сможете исключи....
4 приметы счастливого дня: как сделать каждое утро добрым
4 приметы счастливого дня: как сделать каждое утро добрым
Приметы помогают нам делать нашу жизнь лучше и ярче Самое важное в каждом новом дне — его начало
Гороскоп на 26 апреля 2024 года: что обещают астрологи
Гороскоп на 26 апреля 2024 года: что обещают астрологи
♈️ Овен (21 марта - 19 апреля) Сегодня стоит обратить внимание на свои внутренние ощущения и интуицию Возможн....
Сон в ночь с 25 на 26 апреля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 25 на 26 апреля 2024 года: толкование по лунному календарю
25 апреля в 23:45 начнется 19-й лунный день Фаза Луны - убывающая
больше материалов
/-1,1136698722839-/ /-pc-/
Top