МОЗ офіційно підтвердило перший випадок "віспи мавп" в Україні

15.09.2022, 20:09

В Україні в Міністерстві охорони здоров'я лабораторно підтвердили перший випадок захворювання на віспу мавп.

Пацієнт із легкою формою хвороби зараз перебуває у лікарні.

За його словами, він не спілкувався з хворими та не виїжджав за кордон. Проте поява симптомів та попередні результати аналізів вказують на те, що пацієнт був інфікований в одному з великих міст країни.
Із симптомів захворювання у нього спостерігається підвищена температура та висипання на тілі.

Віспа мавп - захворювання, що викликається вірусом віспи мавп. Вона є вірусним зоонозом, тобто інфекцією, яка може передаватися людині від тварин. Крім того, людина може заразитися нею як від іншої людини, так і від предметів навколишнього оточення.

Найбільш типовими симптомами віспи мавп, виявленими під час спалаху 2022, є лихоманка, головний біль, біль у м'язах, біль у спині, слабкість та збільшення лімфатичних вузлів. Одночасно з ними або через деякий час з'являється висип, який може зберігатися протягом двох-трьох тижнів. Висипання можуть вражати шкіру обличчя, долоні, підошви стоп, очі, порожнину рота, гортань, пахвинну область, а також область геніталій та/або заднього проходу. Їх також можна виявити у роті, горлі, анусі, піхву або на очах. Кількість шкірних поразок на тілі людини варіюється від поодиноких вогнищ до кількох тисяч. Спочатку висипання на шкірі мають плоску основу, потім наповнюються рідиною, після чого покриваються скоринкою, підсихають та відпадають, а під ними формується новий шар шкіри.

Читайте АСН в Google News