Фермери не отримають нічого. Великі агрохолдинги "поклали око" на мільярди дотацій для села

19.01.2018, 16:07

Великі аграрні холдинги хочуть перерозподілити на свою користь виділену вперше за довгий час державну підтримку малих ферм і залишити селян без засобів до існування. Таку думку висловив президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Агролобі напало на прем'єра і хоче забрати наш мільярд - як і раніше, окремі фірми по півтора-два мільйони", - зазначив експерт. За його словами, вперше за останні 10 років у держбюджет України було закладено значну суму - 1,043 млн грн - на підтримку малих фермерських господарств, яка дозволить дати потужний поштовх для розвитку малих ферм.

При цьому І.Томич додав, що в результаті село і далі занепадатиме, тоді як добробут олігархів зростатиме, а споживачі будуть позбавлені якісної молочної продукції, якої потребують не тільки українці, а й далеко за межами країни. Нагадаємо, з 2018 року уряд планував заборонити селянам здавати молоко на заводи - адже воно нібито не відповідає гігієнічним нормам і є другосортним.

На полицях магазинів з початку року молока другого сорту бути взагалі не повинно. У Мінагропроді селянам порадили об'єднуватися в кооперативи, оскільки з підсобних господарств заводам хотіли заборонити приймати молоко. Однак після нового року стало відомо, що Мінагропрод відстрочив вступ цього рішення в силу на півроку. За даними українських експертів, 75% виробленого молока в Україні - з підсобних сільських господарств.

Читайте АСН в Google News