Під час опалювального сезону в Україні можуть бути сюрпризи - експерт

02.10.2017, 15:37

Україна входить в опалювальний сезон без ціни на газ. Про це на прес-конференції заявив експерт з економічних та політичних питань Валентин Землянський, передає кореспондент ASN.

«Сюрпризи під час опалювального сезону можуть бути завжди. Енергетика - це така сфера, де можливі форс-мажорні ситуації, навіть якщо ви готові до опалювального сезону на всі 100% і навіть більше», - заявив він.

З його слів, по газу ми маємо 16,4 млрд куб м. «За планами нам заявляли про необхідність наявності 17 млрд куб м. Я думаю, що за цей тиждень вдасться закачати відсутні обсяги. І необхідність наявності 17 млрд - це не таке вже й велике завдання і проблема», - сказав він.

Набагато гірша ситуація з вугіллям. «На складах міститься 1,6 млн т. А за планами - 4,3 млн т і 9 млн т марки А і марки Г. Тому відкритим залишається дефіцит вугілля в мінімум 4 млн т», - сказав він. Землянський підкреслив, що уряд, заявляючи про повну готовність до опалювального сезону, все-таки робить формальні заяви.

«Залишається проблемним питання з вугіллям. Друге - це стан інфраструктури. А також ще однією особливістю цього опалювального сезону є відсутність будь-якого розуміння ціни на газ. Станом на 1 жовтня немає офіційно затвердженої ціни», - сказав він.

За його прогнозами, з нинішнім рівнем доходів і субсидій ні про яку лібералізації ринку цін на газ говорить не можна. Але вартість газу, як для підприємств, так і споживачів, за планами повинна бути підвищена мінімум на 19%, що призведе до ще більшого підвищення тарифів.

Читайте АСН в Google News