Навіщо Путін нарощує чисельність армії РФ

29.03.2017, 15:22

Як вже повідомлялося, президент РФ Володимир Путін збільшує чисельність своєї армії і з 1 липня 2017 року штатна чисельність військ ЗС Росії виросте до 1,9 млн одиниць. Військовий експерт Олег Жданов розповів, для чого російський президент це робить, передає Апостроф.

У Москві до 2020 року планували закінчити комплексну програму переозброєння армії і її реформу, зокрема і організаційно-штатну структуру. Однак час вніс корективи. Дональд Трамп кинув рукавичку - виклик Володимиру Путіну в гонці озброєнь, яка дуже потрібна новому президенту США. Без такої гонки він не підійме американську економіку вперед. Відповідно, Володимир Путін підправив свої плани і прийняв цей виклик.

Однак зараз план Путін здійснюватиме в паперовому варіанті. У РФ підрахували, що армію можна збільшити майже вдвічі  - до 1,9 мільйона осіб. Але є хитрий нюанс: число військових при цьому не сильно зростає. На сьогодні чисельність Збройних сил РФ - 1 млн осіб, з них майже 800 тис. - за штатом військових, а 200 тис. - за штатом цивільних. Виходить, що число військових Володимир Путін збільшує всього до мільйона осіб, а ще 900 тис. - це обслуговуючий персонал.

Досить хитрий крок російського президента, так як на сьогодні економіка Росії не витримає гонки озброєнь - навіть маленької. Можна навести приклад: Володимир Путін третій рік розгортає 8-му і 20-ту армії на наших кордонах, бо військові бази біля українських кордонів почали будуватися в 2015 році. За два роки він підпорядкував одну бригаду в складі 20-ї Воронезької армії і створив одну 150-ту дивізію в складі 8-ї Ростовської армії. Але ці армії тільки в травні закінчать комплектування. Ось як важко і повільно все це відбувається. Ешелони з танками, через які у нас піднімається паніка, що вони йдуть в Україну, насправді йдуть до складу нових армій. Президент РФ чудово розуміє, що ми - відкушений шматок, що рано чи пізно спостерігачі Північноатлантичного Альянсу сидітимуть біля нашого кордону, а ми будемо або асоційованим членом, або партнером НАТО.

Читайте АСН в Google News