Євроскептики і противники асоціації з Україною програли на виборах у Голландії

16.03.2017, 08:56

На парламентських виборах у Нідерландах лідирує партія чинного прем'єр-міністра країни Марка Рютте.

Згідно з результатами опитування на виході з виборчих дільниць, проведеного компанією Ipsos, «Народна партія за свободу і демократію» отримує 31 з 150 місць в парламенті, передає Інтерфакс-Україна.

Далі йдуть відразу три партії - ультраправа «Партія свободи» Герта Вілдерса, партія «Християнсько-демократичний заклик» і «Демократи 66», кожна з яких може розраховувати на 19 місць. Дані exit polls показали несподівано низькі результати у «Партії Свободи», яку експерти називали основним суперником Рютте на виборах.

Також, згідно з опитуванням, нідерландська соціал-демократична «Партія праці» отримала дев'ять місць. Представник партії назвала поразку «величезним ляпасом для нас усіх», так як зараз у партії 38 місць зі 150. У свою чергу політична партія Нідерландів зеленого і соціалістичного спрямування «Зелені ліві» отримує 16 місць, хоча на цей час у партії лише чотири.

На думку експертів, враховуючи розстановку сил, у Нідерландах в найближчі тижні або навіть місяці пройдуть переговори про формування правлячої коаліції.

Відзначимо, що багато в чому від нового парламенту і складу нового уряду Нідерландів залежить доля ратифікації Угоди про асоціацію України та Євросоюзу. З огляду на перемогу партії Марка Рютте він втримається в прем'єрському кріслі, а значить - зможе  поставити Угоду про асоціацію на голосування в нижній палаті парламенту. Це було б важко зробити, якби переможцем парламентських виборів стала Партія свободи.

Нагадаємо, Угода про асоціацію України з ЄС була підписана в два етапи: політична частина - 21 березень 2014 року, економічна - 27 червня 2014 року. Верховна Рада України і Європарламент ратифікували документ 16 вересня 2014 року. Він набре чинності після того, як ратифікаційні процедури завершать всі 28 членів ЄС.

6 квітня 2016 року в Нідерландах відбувся референдум про ратифікацію угоди між Україною та ЄС. 61% тих, хто проголосував, висловився «проти» парламентського акту від 7 липня 2015 року. 16 грудня 2016 року уряд Нідерландів затвердив проект повторної ратифікації документа.

Читайте АСН в Google News