Майже 5 млн українців можуть залишитися без безкоштовного доступу до національних каналів

27.01.2017, 14:42

Близько 10% незахищених верств українців можуть залишитися без безкоштовного доступу до національних телеканалів під час переходу на цифрове мовлення.

Група «1+1 медіа» виступала одним з ініціаторів відключення аналогового мовлення. Але плани держрегуляторів ставлять під загрозу доступність сигналу для великої частини населення. Незважаючи на ситуацію з зоною цифрового покриття України, перехід з липня цього року є ризикованим і несе загрозу як для інформаційної безпеки держави, так і вільного доступу до інформації українців.

Відповідно до ліцензійних умов, провайдер ефірно-цифрового мовлення "Зеонбуд" повинен охоплювати не менше 95% населення України. За оцінками експертів, зона охоплення населення сигналом Т2 менше на 10-15% і перебуває в межах 80-85%.

«Зараз ми вже розуміємо, що багато українців, особливо в невеликих населених пунктах, залишаться з темними екранами. Це стосується не тільки 1+1, але і каналів групи Інтер та Першого Національного, у яких найбільше аналогове ефірне покриття. Звичайно, перехід на цифрове мовлення неминучий і корисний для розвитку телевізійної галузі, однак плани перейти цього року повністю на цифрове мовлення можуть позбавити велику кількість українців доступу до національних каналів. Ми готові сприяти країні і допомогти розробити гнучкий і безболісний план переходу на цифру, який не буде ризикованим», - каже Андрій Мальчевський, директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1+1 медіа».

Читайте АСН в Google News