Вчені довели вину аборигенів у вимирання гігантських тварин Австралії

21.01.2017, 08:23

Американські палеонтологи з університету Колорадо в Боулдері виявили у відкладеннях на дні океану свідчення того, що предки аборигенів Австралії стали причиною вимирання гігантських тварин 45-50 тисяч років тому, повідомляє РИА Новости з посиланням на журнал Nature Communications.

«Присутність в океанічних відкладеннях великого числа спор грибка Sporormiella, що живе в екскрементах великих травоїдних тварин, говорить про те, що на південному заході Австралії мешкала велика кількість великих ссавців. Всі вони зникли приблизно 45 тисяч років тому в період, який тривав всього кілька тисяч років», - заявив Гіффорд Міллер.

На думку вчених, аборигени харчувались яйцями гігантських птахів, а також активно полювали на мегафауну Австралії. Для зникнення місцевих гігантів було досить смерті невеликої частини їхнього молодняка і дитинчат, на яких людині було легше полювати.

Приблизно 60-70 тисяч років тому Австралію населяли десятки видів великих тварин - двометрові ящірки-мегаланії, триметрові «птиці жаху» - геніорніси, гігантські вомбати масою в тонну, кенгуру та інші види птахів і сумчастих ссавців. До наших днів дожили лише страуси-ему і казуари, а всі інші тварини і птахи, чия маса перевищувала сто кілограмів, вимерли 45-50 тисяч років тому.

Читайте АСН в Google News